Read the European Union Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-05-13

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] YΠΟΜΝΗΜΑ 8 ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΥΠΕΘΟ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ
  • [02] ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗ ΛΙΚΟΥΝΤ
  • [03] ΜE ΛΑΛΙΩΤΗ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΣΗΜΙΤΗΣ, ΑΥΡΙΟ ΤΟ ΕΓ ΠΑΣΟΚ
  • [04] ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Ο Γ.Γ ΤΟΥ ΟΗΕ
  • [05] ΣΤΗΝ ΚΟΥΒΑ Ο ΤΖΙΜΙ ΚΑΡΤΕΡ
  • [06] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΔΡΑ ΣΤΟΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ
  • [07] ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ-13/5/2002
  • [08] ΑΡΑΦΑΤ: ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΜΑΡΤΥΡΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ
  • [09] ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΟ ΔΙΑΖΥΓΙΟ ΚΑΤΕΚΤΗΣΕ ΓΥΝΑΙΚΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΟΡΔΑΝΙΑ
  • [10] ΣΑΡΩΣΑΝ ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΙΑ ΟΙ ΕΦΗΒΟΙ ΣΤΗ ΓΑΝΔΗ
  • [11] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΡΗ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗ
  • [12] ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ Ο Δ.ΤΣΟΒΟΛΑΣ
  • [13] ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΣΤΟ ΡΑΤΣΑΚ ΙΣΧΥΡΙΣΤΗΚΕ Ο ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ
  • [14] ΜΠΑΣΚΕΤ ΠΑΟ: ΣΟΒΑΡΑ Ο ΑΛΜΠΑΝΟ
  • [15] ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΠΕΛΛΑΣ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
  • [16] ΤΡΙΗΜΕΡΗ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ ΤΗΣ ΓΙΑΝΝΑΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ - ΔΑΣΚΑΛΑΚΗ
  • [17] ANABΛΗΘΗΚΕ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ - ΠΑΟ
  • [18] ΣΤΗΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ Η Α. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ
  • [19] Η Μ. ΖΟΡΜΠΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗΣ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ
  • [20] ΑΡΝΗΤΙΚΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΑΝΤΙΚΤΥΠΟ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΕΧΕΙ ΕΠΙΦΕΡΕΙ Η ΚΡΙΣΗ ΣΤΗ
  • [21] ΕΡΓΑ ΥΨΟΥΣ 50 ΔΙΣ. ΔΡΑΧΜΩΝ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΠΕΛΛΑΣ
  • [22] Δ. ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ: Η ΕΧΡΟ ΘΑ ΔΩΣΕΙ ΩΘΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [23] ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ
  • [24] ΓΚΕΟΑΝΑ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΤΙΓΜΗ Η ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΡΕΙΚΙΑΒΙΚ
  • [25] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ - ΡΟΛΑΝΔΗ

  • [01] YΠΟΜΝΗΜΑ 8 ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΥΠΕΘΟ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

    Αθήνα, 13 Μαϊου 2002 (09:59 UTC+2)

    Υπόμνημα οκτώ προτάσεων αναμένεται να παραδώσει στον πρωθυπουργό εντός της εβδομάδας ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Χριστοδουλάκης, με στόχο τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος στη χώρα μας. Οι προτεινόμενες παρεμβάσεις αφορούν στις αποκρατικοποιήσεις, τις μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές, τον εκσυγχρονισμό του φορολογικού συστήματος και στη διασφάλιση της αναπτυξιακής δυναμικής.

    Ειδικότερα, τα οκτώ βήματα που θα προωθήσει το ΥΠΕΘΟ και θα περιέχονται στο υπόμνημα προς τον πρωθυπουργό είναι, σύμφωνα με την εφημερίδα "Ημερησία" τα εξής:

    1.Η ολοκλήρωση εντός του μηνός του διαλόγου για τη φορολογική μεταρρύθμιση και η κατάληξη της κυβέρνησης στις τελικές ρυθμίσεις. Θεωρείται βέβαιο ότι η μεταρρύθμιση θα αποτελέσει το σημείο αιχμής της κυβέρνησης προκειμένου να «γυρίσει» το κλίμα με πρώτο μέτρο τη γενναία αύξηση του αφορολόγητου πάνω από τα 12.000 ευρώ.

    2. Η επίσπευση των διαδικασιών του διαλόγου με τις επιχειρηματικές τάξεις για την ολοκλήρωση της αναμόρφωσης του αναπτυξιακού νόμου το φθινόπωρο. Η ηγεσία του υπουργείου στοχεύει στην αναμόρφωση και της δομής των κινήτρων για τις επενδύσεις και θα επιχειρήσει να ανατρέψει το πεπαλαιωμένο καθεστώς των αθρόων κεφαλαιακών ενισχύσεων σε μια αγορά, που, αν μη τι άλλο, δεν στερείται φθηνών πηγών χρηματοδότησης επενδύσεων.

    3.Αποκρατικοποιήσεις: Φιλοδοξία της κυβέρνησης είναι η ολοκλήρωση των μεγάλων κινήσεων μέσα στο επόμενο διάστημα με αιχμή την πώληση ποσοστού μέχρι 23% των Ελληνικών Πετρελαίων και την ολοκλήρωση της διαδικασίας για την πώληση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Επίσης εντός του καλοκαιριού, ελπίζεται να ολοκληρωθεί η πώληση του Καζίνο της Πάρνηθας και η στρατηγική συμμαχία των ΕΛ.ΤΑ. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να προωθηθεί στη Βουλή η νομοθετική ρύθμιση για την αναμόρφωση του νόμου 2000/91 περί ιδιωτικοποιήσεων. Με αυτό το νόμο θα συσταθεί και η Διυπουργική Επιτροπή επενδύσεων με στόχο την παράκαμψη των γραφειοκρατικών εμποδίων.

    4.Αυτοχρηματοδότηση: Σε λίγες ημέρες ολοκληρώνονται οι διαβουλεύσεις του ΥΠΕΘΟ με τα άλλα συναρμόδια υπουργεία (κυρίως με το ΥΠΕΧΩΔΕ) και αναμένεται να συνταχθεί το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου που θα διέπει τις συμβάσεις κατασκευής έργων με παραχώρηση εκμετάλλευσης. Κύριο χαρακτηριστικό του νόμου θα είναι η δυνατότητα κατασκευής και άλλων κατηγοριών έργων, εκτός των οδικών με αυτοχρηματοδότηση.

    5. Έλεγχος των δαπανών: Το σχετικό νομοσχέδιο εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμο τους επόμενους μήνες και θα ανατρέπει ριζικά τον τρόπο έγκρισης και ελέγχου των δημοσίων δαπανών. Οι δαπάνες πλέον δεν θα κρίνονται με βάση τη νομιμότητά τους, αλλά κυρίως όσο αφορά τη σκοπιμότητα και την επίτευξη του αποτελέσματος.

    6.Επιτάχυνση έργων ΚΠΣ: Σήμερα ο υφυπουργός Οικονομίας κ. Χ. Πάχτας θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα της μέχρι σήμερα ενεργοποίησης του 3ου ΚΠΣ. Όπως έχει ζητήσει ο Κ. Σημίτης, τους επόμενους μήνες θα προκηρυχθούν όλες οι δράσεις που αφορούν στις επιχειρήσεις, κυρίως στους τομείς της πληροφορικής και της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας.

    7. Λοιπές φορολογικές ρυθμίσεις: Αφορούν στο κλείσιμο των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων και τη νομοθετική παρέμβαση για τα καταπατημένα δημόσια κτήματα.

    8. Λογιστικοί έλεγχοι: Το υπουργείο ήδη βρίσκεται σε διάλογο με τους ορκωτούς λογιστές και τους οίκους λογιστών και συμβούλων προκειμένου να εισάγει διεθνή πρότυπα ελέγχου των επιχειρήσεων. Μεταξύ άλλων η ρύθμιση θα προβλέπει αντικατάσταση ορκωτού λογιστή κάθε τρία χρόνια και ελεγκτικής εταιρείας μετά από έξι χρόνια. Επίσης θα θεσπίζει ασυμβίβαστα μεταξύ της ιδιότητας των ελεγκτών και των συμβούλων από τον ίδιο οίκο για την ίδια ελεγχόμενη επιχείρηση.

    [02] ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗ ΛΙΚΟΥΝΤ

    Τελ-Αβίβ, 13 Μαϊου 2002 (12:38 UTC+2)

    Φωτογραφία: Μπέντζαμιν Νετανιάχου

    Τις αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας προκάλεσε η απόφαση της κεντρικής επιτροπής του κόμματος Λικουντ να μην αποδεχτεί το ενδεχόμενο μελλοντικής ίδρυσης παλαιστινιακού κράτους, παρά τις προειδοποιήσεις του Αριελ Σαρον, για τις επιπτώσεις μιας τέτοιας εξέλιξης στη διεξαγωγή ειρηνευτικών συνομιλιών.

    Τις εξελίξεις παρακολουθεί στενά η αμερικανική διπλωματία, καθώς αποδυναμώνεται οποιαδήποτε προοπτική πολιτικής προοπτικής για την παλαιστινιακή πλευρά, σχετικά με την επίλυση του μεσανατολικού προβλήματος.

    [03] ΜE ΛΑΛΙΩΤΗ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΣΗΜΙΤΗΣ, ΑΥΡΙΟ ΤΟ ΕΓ ΠΑΣΟΚ

    Αθήνα, 13 Μαϊου 2002 (10:22 UTC+2)

    Με τον γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Κώστα Λαλιώτη συναντάται σήμερα ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ενώ το μεσημέρι θα συνέλθει η επικοινωνιακή ομάδα της κυβέρνησης. Αύριο θα συνεδριάσει το Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ και στις 22 Μαίου η Κοινοβουλευτική Ομάδα.

    Ο πρωθυπουργός επιδιώκει να θέσει τέρμα στην εσωστρέφεια και τη διαδοχολογία και να δώσει ώθηση στην προώθηση του κυβερνητικού έργου, στην επίτευξη των μεγάλων στόχων που έχει θέσει η κυβέρνηση. Αυτή του την απόφαση αναμένεται να ξεκαθαρίσει στην αυριανή συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου, στην οποία θα συζητηθούν οι δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές και η οργανωτική συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ.

    [04] ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Ο Γ.Γ ΤΟΥ ΟΗΕ

    Αθήνα, 3 Μαϊου 2002 (11:32 UTC+2)

    Νέες προοπτικές για την επίλυση του Κυπριακού σηματοδοτεί η πρόθεση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν να επισκεφθεί την Κύπρο από τις 15 έως τις 17 Μαϊου, προκειμένου να δώσει ώθηση στις συνομιλίες Κληρίδη-Ντεκτάς, ώστε οι δυο πλευρές να καταλήξουν σε συμφωνία μέχρι τον Ιούνιο.

    Όπως ανακοινώθηκε από τον ΟΗΕ, ο κ. Ανάν, ελπίζει να δει αποφασιστική πρόοδο στις συνομιλίες μεταξύ των δυο ηγετών το επόμενο διάστημα και σκοπεύει να τους καλέσει ξεχωριστά, και να τους συναντήσει μαζί.

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας ενημερώθηκε από τον ειδικό απεσταλμένο στην Κύπρο Αλβάρο ντε Σότο και χαιρέτησε τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία.

    Τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας με ανακοίνωσή τους τονίζουν ότι η κίνηση αυτή, θα επιτρέψει να σημειωθεί αποφασιστική πρόοδος στις απευθείας συνομιλίες κατά την περίοδο πριν από την ημερομηνία στόχο για επίτευξη συμφωνίας τον Ιούνιο, και καλούν τα δυο μέρη, αλλά ιδιαίτερα την τουρκική πλευρά, να συνεργαστούν πλήρως με τις προσπάθειες του Αλβάρο ντε Σότο, για την επίτευξη συμφωνίας.

    Υπενθυμίζεται ο Κύπριος Πρόεδρος Γλαύκος Κληρίδης και ο τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντεκτάς, έχουν αρχίσει απευθείας συνομιλίες από τις 16 Ιανουαρίου, χωρίς ωστόσο να έχουν σημειωθεί σημαντικά αποτελέσματα.

    [05] ΣΤΗΝ ΚΟΥΒΑ Ο ΤΖΙΜΙ ΚΑΡΤΕΡ

    Αβάνα, 13 Μαϊου 2002 (08:45 UTC+2)

    Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζιμι Καρτερ βρίσκεται πλέον στην Κούβα όπου και έγινε δεκτός στο αεροδρόμιο, από τον Φιντελ Καστρο. Η επίσκεψη αυτή, χαρακτηρίζεται ως ιστορική, καθώς είναι η πρώτη επίσκεψη (πρώην) Αμερικανού προέδρου στην Κούβα, από το 1959, που ανέλαβε την εξουσία ο Καστρο.

    Η πενθήμερη επίσκεψη έχει βασική επιδίωξη τη βελτίωση των διμερών σχέσεων. Υπενθυμίζεται ότι οι δύο χώρες δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις από το 1961, οπότε οι ΗΠΑ επέβαλλαν εμπάργκο κατά της Κούβας.

    Η Αβάνα έχει βρεθεί στο επίκεντρο επικρίσεων Αμερικανών αξιωματούχων, που έκαναν λόγο για προσπάθεια παραγωγής βιολογικών όπλων.

    [06] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΔΡΑ ΣΤΟΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ

    Θεσσαλονίκη, 13 Μαϊου 2002 (21:04 UTC+2)

    Το γήπεδο - έδρα του Μακεδονικού είναι αυτό που προβληματίζει τις τελευταίες ημέρες τη διοίκηση της Θεσσαλονικιώτικης ομάδας. Ετσι σύμφωνα με πληροφορίες στα τέλη Μαϊου η διοίκηση της ομάδας θα πάρει την οριστική της απόφαση για την μετακόμιση κατά τη διάρκεια της νέας χρονιάς στην Κοζάνη.

    «Περιμένουμε να δούμε ποια θα είναι η απόφαση του διοικητικού συμβουλίου για το αν θα έχουμε ή όχι ως έδρα το γήπεδο της Κοζάνης. Εφόσον τα πράγματα κυλήσουν ομαλά, τότε η μετακίνηση μας είναι δεδομένη», αναφέρει ο πρόεδρος της ομάδας κ. Μεσάικος.

    Στον αγωνιστικό τομέα ο τεχνικός της ομάδας, Σούλης Μαρκόπουλος δεν έχει στη διάθεσή του τον Φίλιππο Χόμπσον που είναι τραυματίας.

    [07] ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ-13/5/2002

    Αθήνα, 13 Μαϊου 2002 (21:02 UTC+2)

    Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Ε Ι Σ

    Α) ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΕΤΑΙΡΙΩΝ

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΞΙΩΝ ΑΘΗΝΩΝ Α.Ε.

    Το Χ.Α.Α. γνωστοποιεί ότι σήμερα δημοσιοποιείται η νέα ενημερωμένη κατάσταση που αναφέρεται στις μεταβολές σημαντικών συμμετοχών μετόχων (άνω ή ίσο του 5%) εταιριών, εισηγμένων στο Χ.Α.Α. για ονομαστικές και ανώνυμες μετά ψήφου μετοχές, όπως έχει διαμορφωθεί με στοιχεία της 10/05/2002, η οποία ήταν και η ημερομηνία τελευταίας ενημέρωσης προς το Χ.Α.Α. Επιπλέον παραθέτονται παραπλεύρως και οι αντίστοιχες καταστάσεις που είχαν δημοσιοποιηθεί με στοιχεία της 26/04/2002 και 02/05/2002 ποσοστών μετόχων κατόχων μετοχών με δικαίωμα ψήφου, για την πληρέστερη ενημέρωση του επενδυτικού κοινού.

    Η νέα ενημερωμένη κατάσταση βρίσκεται στο επίσημο site του Χ.Α.Α. στη διεύθυνση www.ase.gr

    ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ ΛΤΔ

    Ανακοινώνεται από την Τράπεζα ότι η τιμή διάθεσης των μετοχών στους συμμετέχοντες στο Σχέδιο Επανεπένδυσης Μερισμάτων της Τράπεζας Κύπρου για το τελικό μέρισμα χρήσεως 2001 έχει καθοριστεί στην £1,51 κατά μετοχή. Σύμφωνα με τους Όρους και Κανονισμούς Λειτουργίας του Σχεδίου, για τον καθορισμό της τιμής διάθεσης των μετοχών έχει υπολογισθεί ο μεσοσταθμικός όρος της τιμής κλεισίματος της μετοχής, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου και στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών τις πρώτες πέντε εργάσιμες μέρες κατά τις οποίες η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου διαπραγματευόταν εκτός μερίσματος (ex-dividend) και στη συνέχεια αφαιρέθηκε η παραχωρούμενη έκπτωση (ποσοστό 7,5%). Το μέρισμα θα καταβληθεί στους μετόχους στις 20 Μαΐου 2002. Στους συμμετέχοντες στο Σχέδιο θα σταλεί ειδοποίηση κατανομής του μερίσματος που θα τους πληροφορεί επίσης για το επανεπενδυθέν σε μετοχές μέρισμά τους. Επιπρόσθετα θα τους ταχυδρομηθεί Πιστοποιητικό Συναλλαγών και Υπολοίπου Εγγεγραμμένων Αξιών, στο οποίο θα αναφέρονται η τιμή διάθεσης, η ημερομηνία και ο αριθμός των μετοχών που τους έχουν παραχωρηθεί. Οι μέτοχοι που έχουν καταχωρημένες τις μετοχές στους στο Σύστημα ’υλων Τίτλων του Κεντρικού Αποθετηρίου Αξιών Αθηνών δεν θα λάβουν τέτοιο Πιστοποιητικό άλλα θα ενημερωθούν για τον αριθμό των μετοχών οι οποίες θα πιστωθούν στη μερίδα και στο λογαριασμό αξιών τους από το Χειριστή του λογαριασμού τους.

    LAVIPHARM Α.Ε.

    Ανακοινώνεται από την εταιρία ότι στην Α΄ Επαναληπτική Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της, που πραγματοποιήθηκε στις 10/5/2002, στις εγκαταστάσεις της στην Παιανία Αττικής, συζητήθηκε το μοναδικό θέμα της ημερήσιας διάταξης που αφορούσε στη διεύρυνση του σκοπού της εταιρίας. Καθώς υπήρχε η από το νόμο απαιτούμενη απαρτία, αποφασίστηκε η διεύρυνση του σκοπού της εταιρίας και η τροποποίηση του άρθρου 4 του καταστατικού της ως ακολούθως: 1. Η βιομηχανική παραγωγή και συσκευασία πάσης φύσεως και μορφής φαρμακευτικών, χημικών, κτηνιατρικών και καλλυντικών προϊόντων των πρώτων υλών αυτών, αλλά και συναφών προς αυτά ειδών είτε για ίδιο λογαριασμό είτε για λογαριασμό τρίτων καθώς και γενικότερα οι επενδύσεις στο χώρο της υγείας σύμφωνα με την εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία. 2. Η εμπορία, εισαγωγή και εξαγωγή των παραπάνω ειδών, είτε για ίδιο λογαριασμό, είτε για λογαριασμό τρίτων καθώς και η εμπορία, εισαγωγή και εξαγωγή ιατρικών μηχανημάτων, ορθοπεδικών ειδών και γενικά υγειονομικού και νοσοκομειακού υλικού. 3. Η έρευνα και ανάπτυξη χημικών, κτηνιατρικών, φαρμακευτικών, καλλυντικών προϊόντων και συναφών προς αυτά ειδών είτε για ίδιο λογαριασμό είτε για λογαριασμό τρίτων καθώς και η χρηματοδότηση επιστημονικών και λοιπών ερευνητικών ιδρυμάτων που δραστηριοποιούνται στο χώρο της υγείας στην Ελλάδα και το εξωτερικό. 4. Η παροχή Διοικητικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών προς τρίτους. 5. Η παροχή πάσης μορφής εγγυήσεων υπέρ συνδεδεμένων επιχειρήσεων. 6. Η αντιπροσώπευση οίκων του εσωτερικού και του εξωτερικού. Η Lavipharm Α.Ε., για την επίτευξη του σκοπού της, μπορεί να συμμετέχει και να ιδρύει με άλλα νομικά ή φυσικά πρόσωπα επιχειρήσεις που επιδιώκουν τον ίδιο ή συναφείς σκοπούς, να αποκτά συμμετοχές σε εταιρίες οποιασδήποτε μορφής στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό που δραστηριοποιούνται στο χώρο της υγείας και γενικά να ενεργεί κάθε πράξη στην Ελλάδα και το εξωτερικό που διαρκώς ή πρόσκαιρα έχει σχέση με το σκοπό της. Η Lavipharm είναι ο μεγαλύτερος ολοκληρωμένος Ομιλος ανάπτυξης, παραγωγής, εισαγωγής, προώθησης και διανομής φαρμάκων και καλλυντικών στην Ελλάδα, με έντονη διεθνή δραστηριότητα. Το 2001 ο κύκλος εργασιών του Ομίλου Lavipharm έφθασε τα 290,6 εκ. Euro.

    ΒΑΛΚΑΝ ΕΞΠΟΡΤ Α.Ε.

    Ανακοινώνεται από την εταιρία ότι κατά την Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΒΑΛΚΑΝ ΕΞΠΟΡΤ ΑΕ που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 10 Μαΐου 2002 στα γραφεία της Εταιρείας εγκρίθηκαν όλα τα θέματα της ημερήσιας διάταξης όπως οι ετήσιες οικονομικές καταστάσεις της εταιρικής χρήσης 2001 και η εκλογή τακτικού και αναπληρωματικού ορκωτού λογιστή για τη χρήση 2002. Παράλληλα επικυρώθηκε από την Τακτική Γενική Συνέλευση η εκλογή του κ. Δημήτρη Κατσάνου ως μέλους του Δ.Σ. της Εταιρείας. Ο πρόεδρος του ΔΣ της ΒΑΛΚΑΝ ΕΞΠΟΡΤ ΑΕ, κ. Πρόδρομος Εμφιετζόγλου αναφέρθηκε στην επιχειρηματική πορεία της Εταιρείας τονίζοντας ότι η εξυγίανση έχει ολοκληρωθεί και ότι η Εταιρεία έχει πλέον μηδενικό δανεισμό. «Το νοικοκυριό μας βελτιώνεται μέρα με την ημέρα», είπε. Όσον αφορά στις προοπτικές του κλάδου της ξυλείας, ο κ. Εμφιετζόγλου δήλωσε ότι διαγράφονται ευοίωνες λόγω της αυξημένης οικοδομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα και πρόσθεσε ότι στρατηγική της Εταιρείας αποτελεί η περαιτέρω ανάκτηση μεριδίου της αγοράς με την ανάλογη αύξηση της κερδοφορίας. ’μεσος στόχος είναι και η αύξηση των πωλήσεων στο εξωτερικό, είπε. Η εκτίμηση του προέδρου του ΔΣ για την οικονομική πορεία της ΒΑΛΚΑΝ ΕΞΠΟΡΤ ΑΕ κατά την τρέχουσα χρήση είναι ότι τόσο ο κύκλος εργασιών όσο και τα κέρδη θα ενισχυθούν με ρυθμό της τάξης του 30% περίπου, όπως φάνηκε και από τα αποτελέσματα του Α΄ τριμήνου φέτος. Τα κέρδη προ φόρων της ΒΑΛΚΑΝ ΕΞΠΟΡΤ αυξήθηκαν κατά 61,3%, σε 664.710 Euro (226,5 εκατ. δρχ) το πρώτο τρίμηνο του 2002, έναντι 411.941 Euro (140,36 εκατ. δρχ) το αντίστοιχο τρίμηνο του 2001. Ο κύκλος εργασιών της ΒΑΛΚΑΝ ΕΞΠΟΡΤ ΑΕ αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό της τάξης του 36,6% το πρώτο τρίμηνο του 2002 στα 5,72 εκατ. Euro (1,95 δις δρχ), έναντι 4,19 εκατ. Euro (1,43 δις δρχ) του πρώτου τριμήνου του προηγούμενου έτους.

    ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΤΤΙΚΗΣ Α.Ε.

    Ανακοινώνεται από την εταιρία ότι σύμφωνα με το υπ' αριθμ. 900/09/04/2002 Πρακτικό του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας, έγινε αποδεκτή η παραίτηση του κ. Κων/νου Καραγιαννάκου από μέλος του Δ.Σ.

    ΚΟΥΜΠΑΣ Α.Ε. ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ

    Σύμφωνα με το άρθρο 4 παρ. 1 της απόφασης 5/204/14.11.2000 του Δ.Σ. της Ε.Κ., η εταιρία ΚΟΥΜΠΑΣ Α.Ε. ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ γνωστοποιεί ότι την 29/4/2002 ο Γενικός Διευθυντής και μέλος του Δ.Σ. της εταιρίας κ. Κωνσταντίνος Λαμνάτος υπέβαλε την παραίτησή του από την θέση του Γενικού Διευθυντή για προσωπικούς και επαγγελματικούς του λόγους. Ο κ. Κωνσταντίνος Λαμνάτος παραμένει μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΟΥΜΠΑΣ Α.Ε. ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ.

    ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΙΣΤΗ Α.Ε.Γ.Α.

    Η εταιρία ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΙΣΤΗ Α.Ε.Γ.Α. με επιστολή της προς το Χ.Α.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Σε σχέση με δημοσίευμα της εφημερίδας ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της 10/5/2002, σας γνωρίζουμε ότι η εταιρία μας συζητά το ενδεχόμενο συνεργασίας με τις αναφερόμενες εταιρίες, όπως και ορισμένες ακόμη. Αυτό δεν γίνεται 'προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της κεφαλαιακής ενίσχυσης της εταιρίας' (sic), όπως το σχετικό δημοσίευμα ανακριβώς αναφέρει αλλά στην δεδηλωμένη αντίληψη της εταιρίας μας για την ανάγκη δημιουργίας μεγαλύτερων επιχειρηματικών σχημάτων που ανακοινώσαμε με παλαιότερη ολοσέλιδη καταχώρησή μας στην ίδια εφημερίδα. Είναι αυτονόητο επίσης ότι μια πιθανή θετική εξέλιξη προϋποθέτει, όπως ο Νόμος και η τάξη ορίζουν, την συμφωνία των μετόχων μας, τους οποίους θα ενημερώσουμε εάν και εφόσον υπάρξει κατ' αρχήν σύγκλιση στους στόχους, στις πολιτικές και σε ένα πλήθος ακόμη προϋποθέσεων που θα καταστήσουν επιτυχή μια τέτοια προσέγγιση.»

    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΤΤΙΚΗΣ Α.Ε.

    Το Διοικητικό Συμβούλιο των ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ ανακοινώνει ότι παρεδόθησαν την 10/5/2002 στους νέους ιδιοκτήτές τους, την εταιρία TT Line της Τασμανίας, η οποία ανήκει στην Κυβέρνηση της Τασμανίας (Αυστραλία), τα πλοία Superfast III και Superfast IV των οποίων η πώληση είχε συμφωνηθεί τον παρελθόντα Μάρτιο. Το τίμημα της πώλησης ανέρχεται σε Δολ. ΗΠΑ 152 εκατ. (περίπου ευρώ 167 εκατ.) το οποίο αποφέρει σημαντικά οικονομικά οφέλη για τις ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΤΤΙΚΗΣ Α.Ε.

    ΓΕΡΜΑΝΟΣ Α.Β.Ε.Ε.

    Η εταιρία ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΑΒΕΕ με επιστολή της προς το Χ.Α.Α. ανακοινώνει τα ακόλουθα: «Σας ενημερώνουμε ότι η εταιρία μας εξαγόρασε στις 29/4/2002 από την εταιρία NETCOM LTD (με έδρα την οδό Hanassim 47, Ranana, Ισραήλ), το 50% (1175 ονομαστικές μετοχές) της εταιρίας NG SYSTEMS HELLAS ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. Το τίμημα της εξαγοράς ανήλθε σε ευρώ 113.449 και καταβλήθηκε στην πωλήτρια τοις μετρητοίς ενώ η εταιρία ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΑΒΕΕ κατέχει πλέον το 100% του συνόλου των μετοχών της εταιρίας NG SYSTEMS HELLAS Α.Ε.»

    ΔΙΕΚΑΤ Α.Τ.Ε.

    Ανακοινώνεται από την εταιρία η σύνθεση της Ελεγκτικής Επιτροπής αυτής, η οποία έχει ως εξής: Κωνσταντίνος Μαρινέλλης Μη Εκτελεστικό Μέλος, Ιωακείμ Σμυρνιώτης Μη Εκτελεστικό και Ανεξάρτητο Μέλος.

    ΘΕΜΕΛΙΟΔΟΜΗ Α.Ε.

    O Όμιλος ΘΕΜΕΛΙΟΔΟΜΗ Α.Ε παρουσιάζει την Τετάρτη 15 Μαίου και ώρα 9:30 στην Ενωση Θεσμικών (Ομήρου 15, 3ος όροφος) τις δραστηριότητες, τα οικονομικά μεγέθη του Ομίλου και τις προοπτικές της, σε σχέση με τις εξελίξεις στον κλάδο των κατασκευών γενικότερα. Την παρουσίαση θα κάνει ο Χρηματοοικονομικός Διευθυντής του Ομίλου και Οικονομικός Διευθυντής της ΘΕΜΕΛΙΟΔΟΜΗ Α.Ε, Κώστας Μυλόπουλος.

    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΤΤΙΚΗΣ Α.Ε.

    Η εταιρία ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΤΤΙΚΗΣ Α.Ε. με Δελτίο Τύπου της προς το Χ.Α.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Μετά από συζητήσεις και προσεκτική μελέτη των προτάσεων, που κατατέθησαν μέχρι τα τέλη Απριλίου, με τις τέσσερις επικρατέστερες εταιρίες, η πρόταση της Superfast Ferries θεωρήθηκε η πιο κατάλληλη, ικανοποιώντας τα κριτήρια του λιμένος του EastPort σχετικά με τη λειτουργία και το χρονοδιάγραμμα του εγχειρήματος. Το επόμενο στάδιο αποτελείται από λεπτομερείς διαβουλεύσεις ως προς την κατατεθημένη πρόταση και περαιτέρω συζητήσεις οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στο καλοκαίρι. Η Superfast Ferries έχει καταθέσει πρόταση για τη δρομολόγηση επιβατηγών οχηματαγωγών πλοίων στη σύνδεση μεταξύ Great Yarmouth και της ευρύτερης περιοχής του Amsterdam, ως τον πιο πιθανό προορισμό χωρίς να αποκλείονται σε αυτό το στάδιο άλλα λιμάνια. Η συχνότητα της γραμμής υπολογίζεται σε τρεις με τέσσερις αναχωρήσεις την ημέρα σύμφωνα με τις προδιαγραφές που είχαν ορισθεί από τις αρχές του East Port Great Yarmouth για την εμπορική και οικονομική βιωσιμότητα της γραμμής όπως αυτές είχαν τεθεί στους ενδιαφερομένους. Ο Πρόεδρος του EastPort κ. Richard Jewson, εξέφρασε την αισιοδοξία του και την ικανοποίηση των αρχών με την πρόταση της Superfast Ferries και την επιθυμία να αναπτυχθούν τα σχέδια που έχουν υποβληθεί ευνοώντας τη ευρύτερη περιοχή του Great Yarmouth.»

    Π. ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ Α.Ε.Β.Ε.

    Ανακοινώνεται από την εταιρία ότι η Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της, εξέλεξε την 10/5/2002 το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας. Ακολούθως το Δ.Σ. της εταιρείας συγκροτήθηκε σε σώμα ως εξής: Βασίλης Φουρλής του Στυλιανού, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, Παύλος Φουρλής του Ιωάννη, Αντιπρόεδρος, Δημήτριος Μάρκου του Νικολάου, Αναπληρωτής Δ/νων Σύμβουλος, Οδυσσέας Δημητριάδης του Κωνσταντίνου, Σύμβουλος, Περικλής Κάτσος του Νικολάου, Σύμβουλος, Ιωάννης Κεχαγιάς του Δημητρίου, Σύμβουλος (μη εκτελεστικός - ανεξάρτητος), Ιωάννης Παράβαλος Κωτσόβολος του Μαρίνου, Σύμβουλος (μη εκτελεστικός - ανεξάρτητος), Αλέξανδρος Φουρλής του Ηλία, Σύμβουλος (μη εκτελεστικός), Stuart Owens του Thomas Ellis, Σύμβουλος (μη εκτελεστικός). Η σύνθεση του νέου Δ.Σ. αντικατοπτρίζει την μεγαλύτερη έμφαση της εταιρείας στην δυναμικότερη και ορθολογικότερη ανάπτυξη της στην αγορά λιανικής ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών.

    ΙΑΤΡΙΚΟ ΑΘΗΝΩΝ Ε.Α.Ε.

    Ανακοινώνεται από την εταιρία, ότι ο Όμιλος του Ιατρικού Αθηνών, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της συγχώνευσης των θυγατρικών του εταιριών, προχώρησε στη συγκρότηση νέου Δ.Σ. το οποίο είναι εξαμελές. Τα μέλη του Δ.Σ. είναι: 1. ΓΕΩΡΓΙΟΣ Β. ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ. 2. ΒΑΣΙΛΗΣ Γ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ, ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ & Δ/ΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ. 3. ΘΕΟΔΩΡΑ ΝΕΖΕΡΙΤΗ, ΜΕΛΟΣ. Και τα νέα μέλη: 1. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΣΩΤΗΡΗΣ ΡΑΠΤΗΣ, ΜΕΛΟΣ Καθηγητής Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Παθολογίας. 2. PROFESSOR PETER ABELL , ΜΕΛΟΣ Καθηγητής και Director Σχολής Management του London School of Economics. 3. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΙΤΕΛΗΣ, ΜΕΛΟΣ Α.Καθηγητής τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθυντής του Center of International Business and Management του Πανεπιστημίου του Cambridge. Η συγκρότηση του Δ.Σ., όπως αυτή περιγράφεται πιο πάνω ανταποκρίνεται πλήρως στους κανόνες εταιρικής Διακυβέρνησης που η «Ιατρικό Αθηνών Ε.Α.Ε.» έχει οικειοθελώς υιοθετήσει και έχουν σαν αμετακίνητο στόχο τη διαφάνεια, τη διαφύλαξη των συμφερόντων όλων όσων συνδέονται με την εταιρία, καθώς και το σημαντικότερο τη διατήρηση και βελτίωση της αξιοπιστίας της εταιρίας διεθνώς. Κατά το Αγγλοσαξονικό πρότυπο διαχωρίζεται η θέση Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου, και εκτός των εκτελεστικών μελών προστίθενται και μη εκτελεστικά και ανεξάρτητα μέλη, ήτοι προσωπικότητες από τον ακαδημαϊκό χώρο της ιατρικής, της οικονομίας και του management με διεθνή ακτινοβολία και αναγνώριση. Η συγκρότηση του ως άνω Δ.Σ. ανταποκρίνεται πλήρως και στην εξωστρεφή στρατηγική του Ομίλου για την περαιτέρω πορεία του στην Ευρωπαϊκή διεθνή αγορά.

    Π. ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ Α.Ε.Β.Ε.

    Η εταιρία Π. ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ Α.Ε.Β.Ε. με Δελτίο Τύπου προς το Χ.Α.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Στα πλαίσια της ενίσχυσης της στενής τους συνεργασίας οι δύο όμιλοι συμφώνησαν στη μεταφορά του κ. Δημήτρη Αβραάμ, διευθυντικού στελέχους του ομίλου DIXONS, στον όμιλο ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ. Ο κ. Αβραάμ, New Business Development Director (Διευθυντής Νέων Δραστηριοτήτων), θα συνεισφέρει στις προσπάθειες του ομίλου ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ να υλοποιήσει νέα μοντέλα καταστημάτων καθώς και στη βελτίωση διαδικασιών και merchandising. Ό όμιλος DIXONS κατέχει το 15% του μετοχικού κεφαλαίου της ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ και οι δύο όμιλοι έχουν εκτεταμένη ανταλλαγή know how στη λιανική πώληση ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών.»

    MICROMEDIA ΜΠΡΙΤΑΝΝΙΑ Α.Ε. ΚΛΑΟΥΔΑΤΟΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ Α.Ε.

    Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 70 του ΚΝ 2190/20 'περί ανωνύμων εταιριών' τα Δ.Σ. των ανωνύμων εταιριών: α) MICROMEDIA ΜΠΡΙΤΑΝΝΙΑ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ, που εδρεύει στο Δήμο Ν. Φιλαδέλφειας, με Αρ. ΜΑΕ 13089/06/Β/86/06 (απορροφώσα), β) ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ A. ΚΛΑΟΥΔΑΤΟΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ, που εδρεύει στο Δήμο Πειραιά, με Αρ. ΜΑΕ 6042/06/Β/86/145 (απορροφούμενη), γ) ΑΛΦΑΓΚΡΑΦ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑIΡΙΑ ΦΩΤΟΕΚΤΥΠΩΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ, που εδρεύει στο Δήμο Αθηναίων, με Αρ. ΜΑΕ 40006/01/Β/98/96 (απορροφούμενη) γνωστοποιούν την πιο κάτω περίληψη του Σχεδίου Συμβάσεως Συγχώνευσής τους. 1. Η συγχώνευση γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις του ΚΝ 2190/20 περί ανωνύμων εταιριών όπως ισχύει και των άρθρων 1-5 του Ν. 2166/1993 με απορρόφηση της δεύτερης και της τρίτης από την πρώτη. Η τελική απόφαση της Συγχώνευσης θα ληφθεί από τις Γενικές Συνελεύσεις των παραπάνω εταιριών, σύμφωνα με το άρθρο 72 του ΚΝ 2190/1920. 2. Το κεφάλαιο της απορροφώσας εταιρίας μετά την κατά τα άνω συγχώνευση θα ανέλθει συνολικά στο ποσό των δρχ. 8.338.325.000 ή 24.470.506,24 ευρώ, διηρημένο σε 41.691.625 ονομαστικές μετοχές ονομαστικής αξίας δραχμών 200 εκάστης. Παράλληλα με την συγχώνευση θα γίνει μετατροπή σύμφωνα με τον Ν. 2842/2000 του Μετοχικού Κεφαλαίου και της ονομαστικής αξίας των μετοχών της απορροφώσας εταιρίας σε ευρώ, και έτσι θα αυξηθεί περαιτέρω το μετοχικό της κεφάλαιο κατά 127.552,51 ευρώ δι' αυξήσεως της ονομαστικής αξίας των μετοχών της απορροφώσας ΑΕ από 200 δραχμές σε 0,59 ευρώ η κάθε μία, με ισόποση κεφαλαιοποίηση μέρους του αποθεματικού καταβλημένη διαφορά από έκδοση μετοχών υπέρ το άρτιο της απορροφώσας εταιρίας. Έτσι το Μετοχικό Κεφάλαιο της απορροφώσας εταιρίας θα ανέλθει σε 24.598.058,75 ευρώ διαιρούμενο σε 41.691.625 μετοχές ονομαστικής αξίας 0,59 ευρώ η κάθε μία. Με βάση το εισφερόμενο κεφάλαιο και την λογιστική καθαρή θέση κάθε συγχωνευόμενης εταιρίας, η σχέση ανταλλαγής των μετοχών διαμορφώνεται ως εξής: α) MICROMEDIA ΜΠΡΙΤΑΝΝΙΑ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ. Οι μέτοχοι της απορροφώσας εταιρίας για κάθε μία μετοχή που κατέχουν θα λάβουν μία νέα μετοχή ονομαστικής αξίας 0,59 ευρώ από τις νέες μετοχές που θα εκδοθούν λόγω της συγχώνευσης. β) ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ Α. ΚΛΑΟΥΔΑΤΟΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ. Οι μέτοχοι της πρώτης απορροφούμενης εταιρίας θα ανταλλάσουν μία παλαιά μετοχή που κατέχουν με 0,99 νέες μετοχές που θα εκδοθούν λόγω της συγχώνευσης. γ) ΑΛΦΑΓΚΡΑΦ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΦΩΤΟΕΚΤΥΠΩΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ. Οι μέτοχοι της δεύτερης απορροφούμενης εταιρίας θα ανταλλάσουν μία παλαιά μετοχή που κατέχουν με 1,143097 νέες μετοχές που θα εκδοθούν λόγω της συγχώνευσης. 3. Η απορροφώσα εταιρία υποχρεούται από της καταχωρήσεως στα οικεία Μητρώα ΑΕ των αποφάσεων των Γενικών Συνελεύσεων που θα ληφθούν σύμφωνα με το άρθρο 72 ΚΝ 2190/1920 μαζί με τα άλλα έγγραφα που προβλέπει το άρθρο 74 ΚΝ 2190/1920 και ο νόμος 2166/93 να φροντίσει να πιστωθούν στις μερίδες των μετόχων των απορροφουμένων εταιριών οι αναλογούσες ως άνω νέες μετοχές που θα εκδώσει λόγω απορροφήσεως της περιουσίας των απορροφουμένων και αυξήσεως του Μετοχικού της Κεφαλαίου. 4. Οι μετοχές που θα παραδοθούν στους μετόχους των απορροφουμένων εταιριών όπως ορίζεται ανωτέρω θα παρέχουν στους κατόχους τους το δικαίωμα συμμετοχής στα κέρδη της απορροφούσας εταιρίας από τα κέρδη που θα προκύψουν κατά το κλείσιμο του Ισολογισμού της χρήσεως εντός της οποίας θα ολοκληρωθεί η συγχώνευση. 5. Γίνεται μνεία ότι δεν υφίστανται στις απορροφούμενες εταιρίες μέτοχοι έχοντες ειδικά δικαιώματα καθώς και κάτοχοι άλλων τίτλων πλην μετοχών. 6. Επίσης γίνεται μνεία ότι τα μέλη των Δ.Σ. και οι Τακτικοί Ελεγκτές των συγχωνευομένων εταιριών δεν απολάβουν ιδιαιτέρων πλεονεκτημάτων που να προβλέπονται από τα καταστατικά τους ή από αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων ούτε παρέχονται τέτοια πλεονεκτήματα από την παρούσα συγχώνευση. 7. Η συγχώνευση θεωρείται συντελεσθείσα σύμφωνα με τα άρθρα 74 και 75 του ΚΝ 2190/1920 όπως ισχύει από της καταχωρήσεως στο ΜΑΕ καθεμίας των συγχωνευομένων εταιριών που εγκρίνουν την συγχώνευση των σχετικών για την συγχώνευση αποφάσεων των Γενικών Συνελεύσεων των συγχωνευομένων εταιριών ως και της συμβάσεως συγχωνεύσεως που καταρτίζεται με συμβολαιογραφικό έγγραφο και της υποβολής των πιο πάνω εγγράφων στις από το άρθρο 7β του ΚΝ 2190/1920 όπως ισχύει προβλεπόμενες διατυπώσεις δημοσιότητας για κάθε μία από τις συγχωνευόμενες εταιρίες. 8. Από της τελειώσεως της συγχωνεύσεως κατά τα πιο πάνω όλο το ενεργητικό και παθητικό των ως άνω απορροφουμένων εταιριών μεταβιβάζεται αυτοδικαίως στην απορροφώσα εταιρία MICROMEDIA-ΜΠΡΙΤΑΝΝΙΑ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ, η οποία υποκαθίσταται αυτοδικαίως χωρίς άλλες διατυπώσεις στο σύνολο της περιουσίας κινητής και ακίνητης και σε όλα τα δικαιώματα, τις υποχρεώσεις και τις έννομες σχέσεις εν γένει των απορροφουμένων εταιριών, οι οποίες θεωρούνται αυτοδικαίως λυμένες εξαφανιζόμενης της νομικής τους προσωπικότητας, χωρίς να απαιτείται εκκαθάριση, της μεταβίβασης αυτής εξομοιουμένης προς καθολική διαδοχή (άρθρο 75 ΚΝ 2190/1920, όπως ισχύει). 9. Ρητά συμφωνείται ότι όλες οι από 1/1/2002 (επομένης της ημερομηνίας κατά την οποία κλείστηκε ο Ισολογισμός Μετασχηματισμού των απορροφουμένων εταιριών βάσει των οποίων θα γίνει η συγχώνευση δι' απορροφήσεως) μέχρι της καταχωρήσεως στο ΜΑΕ της σύμβασης συγχώνευσης μετά της εγκριτικής απόφασης της αρμόδιας αρχής ενεργηθείσες και ενεργηθησόμενες πάσης φύσεως συναλλακτικές πράξεις των απορροφουμένων εταιριών όπως αυτές θα εμφανίζονται στα νομοτύπως τηρούμενα βιβλία αυτών θεωρούνται γενόμενες επ' ονόματι και για λογαριασμό της απορροφούσας εταιρίας MICROMEDIA-ΜΠΡΙΤΑΝΝΙΑ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ υπέρ και εις βάρος της οποίας επέρχονται άνευ άλλου τινός, όλες οι έννομες και οικονομικές συνέπειες αυτών. 10. Ομοίως όλες οι κατά το αυτό πιο πάνω χρονικό διάστημα επ' ονόματι των απορροφουμένων εταιριών συμφωνίες και δικαιοπραξίες μετά παντός τρίτου φυσικού ή νομικού προσώπου συνεχίζονται από την απορροφούσα εταιρία με τους ίδιους όρους και συμφωνίες. 11. Οι τυχόν εκκρεμείς δίκες των απορροφουμένων εταιριών θα συνεχίζονται αυτοδικαίως από την απορροφούσα εταιρία ή κατ' αυτής χωρίς καμία ειδικότερη διατύπωση από μέρους της για τη συνέχιση και χωρίς να επέρχεται λόγω της συγχωνεύσεως, βίαια διακοπή της δίκης και χωρίς να απαιτείται δήλωση για την επανάληψή της. 12. Οι συμβαλλόμενες εταιρίες όπως παρίστανται και εκπροσωπούνται δηλούν ότι παραιτούνται χωρίς καμία επιφύλαξη από κάθε είδους δικαίωμά τους να προσβάλλουν την παρούσα σύμβαση για οποιαδήποτε τυπικό ή ουσιαστικό λόγο και για οποιαδήποτε αιτία. 13. Τα Δ.Σ. των συγχωνευομένων εταιριών υπόσχονται και υποχρεούνται να συγκαλέσουν Γενικές Συνελεύσεις των μετόχων τους, στις οποίες να εισηγηθούν, την έγκριση και υλοποίηση της παρούσας συμβάσεως και την παροχή αρμοδιότητας και εξουσιοδοτήσεως για την σύνταξη της σχετικής συμβολαιογραφικής πράξης που θα περιλαμβάνει την παρούσα σύμβαση και τις Εκθέσεις Ορκωτών Ελεγκτών, οι οποίες θα διαπιστώνουν τις Λογιστικές Αξίες των περιουσιακών στοιχείων των απορροφουμένων εταιριών (άρθρο 3 παρ. 2 Ν. 2166/1993). 14. Η Συγχώνευση αυτή θα υπαχθεί στα ευεργετήματα του Ν. 2166/1993 γι' αυτό θα υποβληθεί στους όρους και προϋποθέσεις εφαρμογής του Νόμου αυτού. 15. Διευκρινίζεται ότι η παρούσα συμφωνία τελεί υπό την αίρεση της εγκρίσεώς της από τις Γενικές Συνελεύσεις των μετόχων των συγχωνευομένων εταιριών.

    ΔΙΕΚΑΤ Α.Τ.Ε.

    Η ΔΙΕΚΑΤ Α.Τ.Ε. υπό την ιδιότητά της ως μέτοχος του 100% του μετοχικού κεφαλαίου των εταιρειών ΔΙΕΚΑΤ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ Α.Τ.Ε., ΠΑΛΜΑ Α.Ε., ΕΥΡΩΚΑΤΑΣΚΕΥΗ Α.Ε. και Α. ΚΟΤΣΩΛΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε., κατ' εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 4 της απόφασης 5/204/2000 της Ε.Κ. σε συνδυασμό με τις διατάξεις του άρθρου 5 παρ. 5 του Π.Δ. 350/1985, ανακοινώνει τα εξής: «Τα Δ.Σ. των εταιρειών ΔΙΕΚΑΤ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ Α.Τ.Ε., ΠΑΛΜΑ Α.Ε., ΕΥΡΩΚΑΤΑΣΚΕΥΗ Α.Ε., Α. ΚΟΤΣΩΛΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε., ΚΙΩΝ ΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε. και ΤΕΤΡΑΚΤΥΣ Α.Τ.Ε.Ε. σε συνέχεια της από 29 Ιανουαρίου 2002 απόφασής τους περί συγχώνευσης με απορρόφησής τους από την εταιρεία ΔΙΕΚΑΤ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ Α.Τ.Ε., ενέκριναν ομόφωνα κατά την συνεδρίαση των μελών τους της 8ης Μαίου 2002 το παρακάτω Σχέδιο Σύμβασης Συγχώνευσης: Στην Αθήνα, στις 8 Μαίου 2002 μεταξύ: Αφ' ενός: Της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία ΔΙΕΚΑΤ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (ΑΡΜΑΕ 15193/01/Β/87/197) που εδρεύει στον Πειραιά επί της οδού Γ. Λαμπράκη 84-86 (εφεξής η ΔΙΕΚΑΤ-ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ή η «Απορροφούσα Εταιρεία»), όπως εκπροσωπείται νόμιμα στο παρόν δια του κ. Ιορδάνη Ταρασίου δυνάμει του από 8/5/2002 πρακτικού Δ.Σ. Αφ΄ ετέρου: 1. Της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία ΠΑΛΜΑ Α.Ε. ΗΛΕΚΤΡΟΤΕΧΝΙΚΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (ΑΡΜΑΕ 1692/01/Β/86/1691) που εδρεύει στην Αθήνα επί της οδού Γ. Θεολόγου αριθ.1 (εφεξής ΠΑΛΜΑ), όπως εκπροσωπείται νόμιμα στο παρόν δια του κ. Αναστασίου Τύρου δυνάμει του από 08-05-2002 πρακτικού Δ.Σ. 2. Της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΗΜΟΣΘΕΝΟΥΣ ΙΑΣΟΝΙΔΗΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΔΟΜΙΚΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΣΚΑΦΩΝ (ΑΡΜΑΕ 30659/01/Β/94/092) που εδρεύει στην Αθήνα επί της οδού Βερανζέρου αριθ. 5 (εφεξής ΕΥΡΩΚΑΤΑΣΚΕΥΗ), όπως εκπροσωπείται νόμιμα στο παρόν δια του κ. Ιορδάνη Ταρασίου δυνάμει του από 08-05-2002 πρακτικού Δ.Σ. 3. Της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία Α. ΚΟΤΣΩΛΗΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ KTHMATIKH ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ ΚΑΙ ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (ΑΡΜΑΕ 37992/01/Β/97/209) που εδρεύει στην Αθήνα επί της οδού Μάρνης αριθ. 17 (εφεξής «ΚΟΤΣΩΛΗΣ»), όπως εκπροσωπείται νόμιμα στο παρόν δια του κ. Αναστασίου Τύρου δυνάμει του από 08-05-2002 πρακτικού Δ.Σ. 4. Της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία ΚΙΩΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (ΑΡΜΑΕ 46893/31/Β/00/38) που εδρεύει στη Λάρισα επί της οδού Μπουκουβάλα αριθ. 6-10 (εφεξής ΚΙΩΝ), όπως εκπροσωπείται νόμιμα στο παρόν δια του κ. Νικολάου Χατζησάββα δυνάμει του από 08-05-2002 πρακτικού Δ.Σ. 5. Της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΩΝ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (ΑΡΜΑΕ 5606/01/Β/86/5604) που εδρεύει στην Καισαριανή Αττικής επί της οδού Ευφρονίου αριθ. 36 (εφεξής ΤΕΤΡΑΚΤΥΣ), όπως εκπροσωπείται νόμιμα στο παρόν δια του κ. Μιχαήλ Ματτέ δυνάμει του από 08-05-2002 πρακτικού Δ.Σ. (και όλων μαζί των ανωτέρω πέντε εταιρειών εφεξής οι «Απορροφούμενες Εταιρείες»). Τα ανωτέρω συμβαλλόμενα μέρη (εφεξής «τα Μέρη») στην παρούσα σύμβαση (εφεξής η «Σύμβαση») ΣΥΝΕΦΩΝΗΣΑΝ, ΣΥΝΟΜΟΛΟΓΗΣΑΝ ΚΑΙ ΣΥΝΑΠΕΔΕΧΘΗΣΑΝ τα εξής: 1. Η συγχώνευση θα γίνει με απορρόφηση, σύμφωνα με τα άρθρα 1 έως και 5 του ν. 2166/1993 σε συνδυασμό με τα άρθρα 68 έως και 77 του Κ.Ν. 2190/1920, των εταιρειών ΠΑΛΜΑ, ΕΥΡΩΚΑΤΑΣΚΕΥΗ, ΚΟΤΣΩΛΗΣ, ΚΙΩΝ και ΤΕΤΡΑΚΤΥΣ, από την ΔΙΕΚΑΤ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ. Η τελική απόφαση της συγχώνευσης θα ληφθεί από τις Γενικές Συνελεύσεις των παραπάνω εταιρειών, σύμφωνα με το άρθρο 72 του Κ.Ν. 2190/20. 2. H συγχώνευση διενεργείται με ενοποίηση των στοιχείων του ενεργητικού και παθητικού της Απορροφούσας Εταιρείας και των Απορροφουμένων Εταιρειών, περιλαμβανομένων και των λογαριασμών των συναλλαγών των Απορροφουμένων Εταιρειών μέχρι τον χρόνο ολοκλήρωσης της συγχώνευσης. Τα στοιχεία των Απορροφουμένων Εταιρειών μεταφέρονται ως στοιχεία του ισολογισμού της Απορροφούσας Εταιρείας. 3. Το μετοχικό κεφάλαιο της ΔΙΕΚΑΤ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ, που ανέρχεται στο ποσό των 887.760 και διαιρείται σε 59.184 μετοχές με ονομαστική αξία εκάστης 15 Ευρώ, θα αυξηθεί κατά ποσό ίσο με το άθροισμα των μετοχικών κεφαλαίων των Απορροφούμενων Εταιρειών, ήτοι: ΠΑΛΜΑ - 440.220 Ευρώ, ΕΥΡΩΚΑΤΑΣΚΕΥΗ - 510.000 Ευρώ, ΚΟΤΣΩΛΗΣ - 440.220 Ευρώ, ΚΙΩΝ - 1.584.810 Ευρώ, ΤΕΤΡΑΚΤΥΣ - 550.290 Ευρώ. ΣΥΝΟΛΟ - 3.525.540 Ευρώ. Λόγω της παραπάνω αύξησης θα εκδοθούν 235.036 μετοχές με ονομαστική αξία εκάστης 15 Ευρώ. Με την ολοκλήρωση της συγχώνευσης, το μετοχικό κεφάλαιο της Απορροφούσας Εταιρείας θα ανέλθει στο ποσό των 4.413.300 Ευρώ και θα διαιρείται σε 294.220 κοινές ονομαστικές μετοχές, με ονομαστική αξία εκάστης 15 Ευρώ. 4. Η συγχώνευση περατώνεται με την καταχώρηση στο Μητρώο Ανωνύμων Εταιρειών της εγκριτικής απόφασης της αρμόδιας αρχής για τη συγχώνευση. Οι αποφάσεις των συγχωνευομένων εταιρειών μαζί με την οριστική Σύμβαση Συγχώνευσης, η οποία θα περιβληθεί τον τύπο του συμβολαιογραφικού εγγράφου, καθώς και η εγκριτική απόφαση της συγχώνευσης υποβάλλονται στις διατυπώσεις της δημοσιότητας του άρθρου 7β του Κ. Ν. 2190/20 για κάθε μία από τις συγχωνευόμενες εταιρείες. 5. Από την ολοκλήρωση της συγχώνευσης η Απορροφούσα Εταιρεία υποκαθίσταται αυτοδίκαια και χωρίς καμία άλλη διατύπωση, σύμφωνα με το Νόμο, σε όλα τα δικαιώματα, υποχρεώσεις και έννομες σχέσεις των Απορροφούμενων Εταιρειών και η μεταβίβαση αυτή εξομοιώνεται με καθολική διαδοχή. Όπου, κατά το νόμο, απαιτείται η τήρηση ιδιαιτέρων διατυπώσεων για τη μεταβίβαση των περιουσιακών στοιχείων των Απορροφουμένων Εταιρειών στην Απορροφούσα Εταιρεία, οι συγχωνευόμενες εταιρείες αναλαμβάνουν την υποχρέωση της τηρήσεώς τους. Οι δίκες των Απορρουφούμενων Εταιρειών θα συνεχίζονται από την Απορροφούσα Εταιρεία, χωρίς καμία άλλη διατύπωση, μη επερχομένης βίαιης διακοπής αυτών με τη συγχώνευση. Οι Απορροφούμενες Εταιρείες παύουν να υπάρχουν, χωρίς να είναι απαραίτητη η εκκαθάρισή τους, οι δε μετοχές τους δεν παρέχουν κανένα άλλο δικαίωμα στους κυρίους τους παρά μόνο το δικαίωμα ανταλλαγής τους με μετοχές που θα εκδώσει η Απορροφούσα Εταιρεία. 6. Μετά την ολοκλήρωση της συγχώνευσης, θα εκδοθούν για το σύνολο του μετοχικού κεφαλαίου της Απορροφούσας Εταιρείας, 294.220 νέοι τίτλοι μετοχών. Οι τίτλοι αυτοί θα ανταλλάσσονται με τις μετοχές που κατέχουν οι μέτοχοι των συγχωνευομένων εταιρειών σύμφωνα με την προσδιοριζόμενη πιο κάτω σχέση ανταλλαγής. Οι νέες μετοχές θα παραδοθούν στους μετόχους των συγχωνευομένων εταιρειών με την προσκόμιση από αυτούς των παλαιών μετοχών, οι οποίες θα ακυρωθούν, αφού συνταχθεί γι' αυτό ειδικό πρακτικό ακύρωσης από το Δ.Σ. της Απορροφούσας Εταιρείας. 7. Για τον προσδιορισμό της σχέσης συμμετοχής των μετόχων της Απορροφούσας Εταιρείας και των Απορροφουμένων Εταιρειών στο μετοχικό κεφάλαιο της Απορροφούσας Εταιρείας, όπως αυτό θα προκύψει μετά από την συγχώνευση, τα Δ.Σ. συνέκριναν τα οικονομικά στοιχεία των συγχωνευομένων εταιρειών, όπως αυτά προέκυψαν από τους Ισολογισμούς Μετασχηματισμού της 28/2/2002, και ιδίως το εισφερόμενο κεφάλαιο και την λογιστική καθαρή θέση των συγχωνευομένων εταιρειών. 8. Επί τη βάσει των ανωτέρω στοιχείων, τα Δ.Σ. των συγχωνευομένων εταιρειών συμφώνησαν τα παρακάτω ποσοστά ως δίκαιες και εύλογες σχέσεις συμμετοχής των μετόχων της Απορροφούσας Εταιρείας και των Απορροφουμένων Εταιρειών στο μετοχικό κεφάλαιο της Απορροφούσας Εταιρείας, όπως αυτό θα προκύψει μετά από την συγχώνευση: α. ΠΑΛΜΑ: Επί συνόλου 294.220 μετοχών στις οποίες θα διαιρείται το προερχόμενο εκ της συγχωνεύσεως μετοχικό κεφάλαιο της Απορροφούσας, οι μέτοχοι της ΠΑΛΜΑ θα λάβουν συνολικά 29.348 μετοχές, δηλ. ποσοστό συμμετοχής 9,97 %. β. ΕΥΡΩΚΑΤΑΣΚΕΥΗ: Επί συνόλου 294.220 μετοχών στις οποίες θα διαιρείται το προερχόμενο εκ της συγχωνεύσεως μετοχικό κεφάλαιο της Απορροφούσας, οι μέτοχοι της ΕΥΡΩΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ θα λάβουν συνολικά 34.000 μετοχές, δηλ. ποσοστό συμμετοχής 11,56 %. γ. ΚΟΤΣΩΛΗΣ: Επί συνόλου 294.220 μετοχών στις οποίες θα διαιρείται το προερχόμενο εκ της συγχωνεύσεως μετοχικό κεφάλαιο της Απορροφούσας, οι μέτοχοι της ΚΟΤΣΩΛΗΣ θα λάβουν συνολικά 29.348 μετοχές δηλ. ποσοστό συμμετοχής 9,97 %. δ. ΚΙΩΝ: Επί συνόλου 294.220 μετοχών στις οποίες θα διαιρείται το προερχόμενο εκ της συγχωνεύσεως μετοχικό κεφάλαιο της Απορροφούσας, οι μέτοχοι της ΚΙΩΝ θα λάβουν συνολικά 88.270 μετοχές δηλ. ποσοστό συμμετοχής 30

    Β) ΠΡΟΣΕΧΕΙΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ

    (Οι εταιρίες που φέρουν αστερίσκο δημοσιεύουν την συνέλευσή τους για πρώτη ημέρα στο Δελτίο)

    NEXANS ΕΛΛΑΣ Α.Β.Ε. *

    Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της εταιρίας, στις 21/5/2002, ημέρα Τρίτη και ώρα 16:00, στο Ξενοδοχείο DIVANI CARAVEL, στην Αθήνα, Βασ. Αλεξάνδρου 2, με θέματα ημερήσιας διάταξης:

    1. Υποβολή και ακρόαση των εκθέσεων του Δ.Σ. και του Ορκωτού Ελεγκτή επί των οικονομικών καταστάσεων της εταιρικής χρήσης 1/1 - 31/12/2001. 2. Υποβολή και έγκριση των οικονομικών καταστάσεων της εταιρικής χρήσης 1/1/2001 έως 31/12/2001 και των εκθέσεων του Δ.Σ. και του Ορκωτού Ελεγκτή. 3. Απαλλαγή των μελών του Δ.Σ. και του Ορκωτού Ελεγκτή από κάθε ευθύνη αποζημιώσεως επί των ετησίων οικονομικών καταστάσεων και της εν γένει διοίκησης και διαχείρισης της άνω χρήσης 1/1 31/12/2001. 4. Εκλογή ελεγκτών (τακτικών / αναπληρωματικών) για την χρήση από 1/1/2002 έως 31/12/2002 και καθορισμός της αμοιβής αυτών. 5. Εγκριση διανομής μερίσματος στους μετόχους. 6. Επικύρωση εκλογής νέων μελών του Δ.Σ. 7. Εγκριση καταβληθεισών αμοιβών και δαπανών και καθορισμός καταβλητέων αμοιβών και δαπανών των μελών του Δ.Σ. 8. Τροποποίηση του άρθρου 5 του καταστατικού Μετατροπή του μετοχικού κεφαλαίου και της ονομαστικής αξίας κάθε μετοχής σε ευρώ.

    ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΟΥ Α.Ε. *

    Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της εταιρίας, στις 22/5/2002, ημέρα Τετάρτη και ώρα 12:00, στο Ξενοδοχείο ESPERIA PALACE, Σταδίου 22, Αθήνα, με θέματα ημερήσιας διάταξης:

    1. Υποβολή και έγκριση οικονομικών καταστάσεων της χρήσης που έληξε την 31/12/2001, καθώς και των σχετικών εκθέσεων του Δ.Σ. και του Ορκωτού Ελεγκτή. 2. Απαλλαγή των μελών του Δ.Σ. και του ελεγκτή από κάθε ευθύνη αποζημίωσης για τη χρήση 2001. 3. Εγκριση αποζημιώσεων / αμοιβών των μελών του Δ.Σ. για τη χρήση 2001 και προέγκριση αποζημιώσεων / αμοιβών για τη χρήση 2002. 4. Εκλογή ενός τακτικού και ενός αναπληρωματικού Ορκωτού Ελεγκτή για τη χρήση 2002 και έγκριση της αμοιβής τους. 5. Επικύρωση εκλογής μέλους Δ.Σ. σε αντικατάσταση παραιτηθέντος. 6. Εκλογή νέου Δ.Σ. 7. Παροχή αδείας του άρθρου 23 του Ν. 2190/1920 στα μέλη του Δ.Σ. και στους διευθυντές της εταιρίας. 8. Διάφορες ανακοινώσεις.

    Γ. ΓΙΑΝΝΟΥΣΗΣ Α.Β.Ε.Ε. *

    Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της εταιρίας, στις 23/5/2002, ημέρα Πέμπτη και ώρα 14:00, στο Ξενοδοχείο ΠΕΝΤΕΛΙΚΟ, Δηληγιάννη 66 Κηφισιά, με θέματα ημερήσιας διάταξης:

    1. Υποβολή και έγκριση του ισολογισμού της 31/12/2001 και των λοιπών ετήσιων οικονομικών της χρήσεως 2001 (1/1/2001 31/12/2001) μετά των σχετικών εκθέσεων του Δ.Σ. και Ορκωτού Ελεγκτή δια το έτος 2001 και έγκριση του Πίνακα Διαθέσεως Κερδών της χρήσεως 2001. 2. Απαλλαγή των μελών του Δ.Σ. και των Ορκωτών Ελεγκτών από κάθε ευθύνη αποζημιώσεως για τα πεπραγμένα της χρήσεως 2001 (1/1/2001 31/12/2001) καθώς και για τις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις της εταιρίας. 3. Επικύρωση της εκλογής ενός νέου μέλους του Δ.Σ., σε αναπλήρωση παραιτηθέντος. 4. Εκλογή νέου Δ.Σ. 5. Εκλογή ενός τακτικού και ενός αναπληρωματικού Ορκωτού Ελεγκτή δια τον έλεγχο της χρήσεως 2002 και καθορισμός της αμοιβής τους. 6. Εγκριση της αμοιβής των μελών του Δ.Σ. του έτους 2001. 7. Προέγκριση της αμοιβής των εργαζομένων στην εταιρία, μελών του Δ.Σ. με σχέση μίσθωσης εργασίας ή εντολής για την χρήση 2002 σύμφωνα με τον Ν. 2065/92 και έγκριση των καταβληθέντων για την χρήση 2001. 8. Εγκριση σύναψης σύμβασης διαχείρισης με την εταιρία ΚΛΩΝΑΤΕΞ ΟΜΙΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Α.Ε. 9. Εγκριση της συγχώνευσης με απορρόφηση της εταιρίας ΛΑΝ ΝΕΤ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ Α.Ε., έγκριση του σχεδίου Σύμβασης Συγχώνευσης, έγκριση της Εκθεσης του Δ.Σ. για την συγχώνευση, παροχή εξουσιοδότησης για την υπογραφή της Συμβολαιογραφικής Σύμβασης Συγχώνευσης, αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, λόγω συγχώνευσης. Τροποποίηση των σχετικών άρθρων 1 περί της επωνυμίας, 3 περί του σκοπού και 5 περί του μετοχικού κεφαλαίου και κωδικοποίηση του καταστατικού της εταιρίας.

    ΠΛΑΙΣΙΟ COMPUTERS Α.Ε.Β.Ε. *

    Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της εταιρίας, στις 23/5/2002, ημέρα Πέμπτη και ώρα 14:00, στην αίθουσα του Χ.Α.Α., στην Αθήνα και επί της οδού Σοφοκλέους 10, με θέματα ημερήσιας διάταξης:

    1. Υποβολή και έγκριση των Ετήσιων Οικονομικών Καταστάσεων της 13ης εταιρικής χρήσης (1.1.2001 31.12.2001) και των σχετικών εκθέσεων του Δ.Σ. και του Ορκωτού Ελεγκτή Λογιστή. 2. Έγκριση διανομής μερίσματος και εξουσιοδότηση του Δ.Σ. της Εταιρίας για τον καθορισμό της ημερομηνίας αποκοπής του δικαιώματος και της διαδικασίας καταβολής του. 3. Απαλλαγή των μελών του Δ.Σ. και του Ορκωτού Ελεγκτή Λογιστή από κάθε ευθύνη αποζημίωσης για τα πεπραγμένα της 13ης εταιρικής χρήσης. 4. Εκλογή ενός τακτικού και ενός αναπληρωματικού Ορκωτού Ελεγκτή Λογιστή από το Σώμα Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών για την 14η εταιρική χρήση και καθορισμός της αμοιβής τους.

    5. Έγκριση εκλογής νέου μέλους του Δ.Σ. της Εταιρίας σε αντικατάσταση παραιτηθέντος. 6. Επανακαθορισμός αριθμού μελών Δ.Σ. εντός του καθορισμένου από το Καταστατικό της Εταιρίας εύρους του και εκλογή μελών νέου Δ.Σ. 7. Έγκριση συμβάσεων εργασίας με τα εκτελεστικά μέλη του Δ.Σ. της Εταιρίας κατ' άρθρο 23α του κ.ν. 2190/1920. 8. Αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρίας με κεφαλαιοποίηση: α) διαφοράς από έκδοση μετοχών υπέρ το άρτιον και β) διαφορών από αναπροσαρμογή αξίας λοιπών περιουσιακών στοιχείων και αύξηση της ονομαστικής αξίας των υφισταμένων μετοχών της Εταιρίας και τροποποίηση του άρθρου 5 του Καταστατικού της. 9. Αλλαγή χρήσης αντληθέντων κεφαλαίων από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με μετρητά, που αποφασίσθηκε στην από 14.6.2000 Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων της Εταιρίας, και έγκριση της από 23.4.2002 απόφασης του Διοικητικού της Συμβουλίου. 10. Έγκριση των αποφάσεων του Διοικητικού της Συμβουλίου σχετικά με την απόφαση της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της Εταιρίας της 18.6.2001 για αγορά ιδίων μετοχών.

    ΑΛΚΑΡ ΑΕΜΕΤ *

    Εκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της εταιρίας, στις 23/5/2002, ημέρα Πέμπτη και ώρα 14:00, στα γραφεία της εταιρίας, επί της οδού Αριστείδου 1 και Ευριπίδου (7ος όροφος) 105 59 Αθήνα, με θέματα ημερήσιας διάταξης:

    1. Εκλογή νέου Δ.Σ. 2. Αλλαγή της έδρας της εταιρίας και τροποποίηση του σχετικού άρθρου του Καταστατικού. 3. Αλλαγή της επωνυμίας της εταιρίας και τροποποίηση του σχετικού άρθρου του καταστατικού. 4. Τροποποίηση του σκοπού της εταιρίας και τροποποίηση του σχετικού άρθρου του καταστατικού. 5. Αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας με καταβολή μετρητών από τους μετόχους και τροποποίηση του σχετικού άρθρου του καταστατικού.

    [08] ΑΡΑΦΑΤ: ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΜΑΡΤΥΡΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ

    Νάμπλους, 13 Μαϊου 2002 (21:01 UTC+2)

    Ο ηγέτης των Παλαιστινίων Γιάσερ Αραφάτ δήλωσε ότι «στην Ιερουσαλήμ πηγαίνουμε με χιλιάδες μάρτυρες» στη διάρκεια επίσκεψης του στη Ναμπλούς. Ο Παλαιστίνιος ηγέτης έκανε την πρώτη του περιοδεία στα παλαιστινιακά εδάφη μετά τη λήξη του αποκλεισμού του.

    Οπως μετέδωσε το Ρόιτερς, ο Αραφάτ τόνισε ότι οι Παλαιστίνιοι είναι διατεθειμένοι να θυσιάσουν «χιλιάδες μάρτυρες» για την Ιερουσαλήμ, ενώ χιλιάδες συμπολίτες του ζητωκραύγαζαν.

    Ο Αραφάτ επισκέφθηκε νωρίτερα το Ναό της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ, ο οποίος βρίσκονταν επίσης υπό πολιορκία από τα ισραηλινά στρατεύματα μέχρι πριν από λίγες ημέρες. Στη Τζενίν έγινε δεκτός με ζητωκραυγές από τους Παλαιστινίους.

    Ο ηγέτης των Παλαιστινίων καταδίκασε την απόφαση του κυβερνώντος κόμματος του Ισραήλ, Λικούντ, να καταψηφίσει την ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους στο μέλλον.

    Εμφανώς ταραγμένος, ο κ. Αραφάτ επεσήμανε ότι οι ψήφοι του Λικούντ οδηγούν στην καταστροφή της συμφωνίας του Οσλο.

    [09] ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΟ ΔΙΑΖΥΓΙΟ ΚΑΤΕΚΤΗΣΕ ΓΥΝΑΙΚΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΟΡΔΑΝΙΑ

    Λονδίνο, 13 Μαϊου 2002 (20:58 UTC+2)

    Το δικαίωμα να πάρει διαζύγιο από τον σύζυγό της κατέκτησε μια γυναίκα από την Ιορδανία, η πρώτη ανάλογη περίπτωση που παρατηρείται στην χώρα.

    Όπως μετέδωσε το BBC, η γυναίκα της οποίας το όνομα δεν αποκαλύφθηκε ήταν παντρεμένη με τον σύζυγο της για τρία χρόνια όταν υπέβαλε την αίτηση έχοντας πρώτα χάσει το δικαίωμα οικονομικής αποζημίωσης.

    Όπως στις περισσότερες ισλαμικές χώρες έτσι και στην Ιορδανία το νομικό σύστημα δεν επιτρέπει στις γυναίκες να υποβάλουν αίτηση διαζυγίου, το αποκλειστικό προνόμιο του οποίου διαθέτουν μόνο οι άντρες.

    Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία που ισχύει στην Ιορδανία από τις αρχές του έτους, το δικαστήριο μπορεί να εγκρίνει το αίτημα της γυναίκας εάν η τελευταία ισχυριστεί ότι δεν μπορεί να συμβιώσει πλέον με τον σύζυγο της.

    Οι πρόσφατες τροποποιήσεις υιοθετήθηκαν κατόπιν πρότασης της βασιλικής επιτροπής για τα ανθρώπινα δικαιώματα που ιδρύθηκε το 2000 από τον βασιλιά Αμντάλα ο οποίος υποσχέθηκε να βελτιώσει τις συνθήκες ζωής των γυναικών της χώρας.

    Από την ψήφιση του νόμου μέχρι σήμερα έχουν υποβάλλει αίτηση διαζυγίου τουλάχιστον 50 γυναίκες στην Ιορδανία.

    [10] ΣΑΡΩΣΑΝ ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΙΑ ΟΙ ΕΦΗΒΟΙ ΣΤΗ ΓΑΝΔΗ

    Θεσσαλονίκη, 13 Μαϊου 2002 (20:55 UTC+2)

    Επιβλητική εμφάνιση πραγματοποίησε η Εθνική Ομάδα Εφήβων -Ν εανίδων στην διπλή διεθνή αποστολή της στη Γάνδη το Σαββατοκύριακο όπου πήρε μέρος στο «Ανοιχτό Πρωτάθλημα Βελγίου» την πρώτη ημέρα και στη «Διεθνή Ρεγκάτα Μαϊου» τη δεύτερη.

    Τα ελληνικά πληρώματα στα 27 αγωνίσματα που πήραν μέρος συνολικά και στους δύο αγώνες κατάφεραν να κατακτήσουν 24 μετάλλια από τα οποία 17 χρυσά,4 ασημένια και 3 χάλκινα ενώ μόλις τρεις βάρκες έμειναν εκτός βάθρου. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο βαθμός δυσκολίας και στους δύο αγώνες ήταν τέτοιος που υπήρχαν αγωνίσματα, όπως στο σκιφ εφήβων του ανοιχτού πρωταθλήματος Βελγίου όπου ο Σπύρος Ιωαννίδης κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο, όπου οι συμμετοχές άγγιζαν τις 50.

    Ανοικτό πρωτάθλημα Βελγίου

    Τα χρυσά μετάλλια πήραν: Τετραπλά Σκιφ(Ε): Γκουντούλας Ν.- Γκουντούλας Α -Καϊκας - Παπαϊωακείμ. Δίκωπος άνευ(Ν):Παύλου- Αξιώτη. Διπλό Σκιφ(Ν): Τσιαβού -Καραμαούνα, Διπλό Σκιφ(Ε): Γκουντούλας Ν - Γκουντούλας Α, Τετραπλά Σκιφ(Ν): Τσιαβού - Κολλιού - Οικονόμου - Καραμαούνα, Δίκωπος άνευ(Ε): Κουλουρίζος - Τσούσης, Τετράκωπος άνευ(Ε): Κουλουρίζος - Τσούσης - Τσιομπανίδης - Οικονόμου.

    Τα ασημένια μετάλλια πήραν: Σκιφ(Ν):Κολλιού Γ., Τετράκωπος άνευ (Ε): Τσίντζος -Ζαφείρης - Παπαθανασίου - Γαβριηλίδης.

    Τα χάλκινα μετάλλια κατέκτησαν: Σκιφ(Ν): Ιωαννίδου Α,Σκιφ(Ε): Ιωαννίδης Σ.

    Διεθνής Ρεγκάτα Μαίου

    Τα χρυσά πήραν: Τετραπλό Σκιφ (Ε): Γκουντούλας Ν - Γκουντούλας Α - Παπαιωακείμ - Ιωαννίδης, Τετραπλό Σκιφ (Ν): Κολλιού - Τσιαβού - Καραμαούνα -Ιωαννίδου, Σκιφ(Κ): Οικονόμου Χ., Σκιφ (Ν): Καραμαούνα, Δίκωπος άνευ(Π): Τσίλης -Διαμαντής, Δίκωπος άνευ (Ν): Παύλου - Αξιώτη Διπλό Σκιφ (Ε): Γκουντούλας Ν -Γκουντούλας Α.Διπλό Σκιφ (Ν): Κολλιού - Τσιαβού, Τετράκωπος άνευ (Ε): Τσιομπανίδης - Οικονόμου - Τσίντζος - Ζαφείρης.

    Τα ασημένια μετάλλια κατέκτησαν: Δίκωπος άνευ (Ε): Κουλουρίζος - Τσούνης, τετράκωπος άνευ (Ε): Κουλουρίζος - Τσούσης, Παπαθανασίου, Γαβριηλίδης

    Το χάλκινο πήρε στο σκιφ (Ε) ο Κάϊκας.

    [11] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΡΗ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗ

    Θεσσαλονίκη, 13 Μαϊου 2002 (20:52 UTC+2)

    Εκδήλωση μνήμης για τον Αρη Βελουχιώτη διοργάνωσαν στο ΕΚΘ, ο "Δημοκρατικός Πατριωτικός Σύνδεσμος Ελλάδας (ΔΗ.ΠΑ.Σ.Ε) - Ο Αρης Βελουχιώτης" και το περιφερειακό συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας της "Πανελλήνιας Οργάνωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης "(Π.Ο.Α.Ε.Α).

    Αφορμή για την εκδήλωση ήταν η συμπλήρωση χτες 60 χρόνων από την άνοδο του Αρη Βελουχιώτη και των συντρόφων του στο βουνό, για την ανάπτυξη και δραστηριοποίηση του Ε.Λ.Α.Σ, στα πλαίσια του αγώνα της Εθνικής Αντίστασης 1941-1944.

    Σε δηλώσεις του στο ΜΠΕ, ο πρόεδρος του "ΔΗ.ΠΑ.ΣΕ - Ο Αρης Βελουχιώτης" Παρασκευάς Σοφιδιώτης, αναφέρθηκε στην στρατιωτική ιδιοφυία και την πολιτική ενόραση του Αρη Βελουχιώτη. Τόνισε, δε, ότι ορισμένοι ερευνητές εκτιμούν ότι αν είχαν εισακουστεί οι απόψεις του Αρη Βελουχιώτη πιθανόν να μην φτάναμε στον εμφύλιο πόλεμο.

    Στην εκδήλωση προβλήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το ντοκιμαντέρ για τον Αρη Βελουχιώτη και την Εθνική Αντίσταση 1941-1944, του δημοσιογράφου Γιώργου Λογοθέτη.

    [12] ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ Ο Δ.ΤΣΟΒΟΛΑΣ

    Αθήνα, 13 Μαϊου 2002 (20:32 UTC+2)

    Τις αποφάσεις της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής Αγώνα του ΔΗΚΚΙ για την Ηπειρο ανακοίνωσε ο πρόεδρος του κόμματος Δημήτρης Τσοβόλας σε συνέντευξη τύπου στην Αρτα.

    Συγκεκριμένα ο κ. Τσοβόλας ανακοίνωσε:

    - Στο Νομό Πρέβεζας, για τη Νομαρχία τη στήριξη του συνδυασμού "Νομαρχιακή Ανανέωση", με επικεφαλής την Ναταλία Ζαπουνίδου, στέλεχος του ΔΗΚΚΙ. Για το Δήμο Πρέβεζας τη στήριξη του ανεξάρτητου συνδυασμού "Δημοτική Συμπαράταξη", με επικεφαλής τον Γεώργιο Μαγκλάρα.

    - Στον Νομό Αρτης, για τη Νομαρχία τη στήριξη του Ευάγγελου Τζαδήμα, στελέχους του ΔΗΚΚΙ. Για τον Δήμο Αρτας, τη στήριξη του Βασίλη Γιολδάση, στελέχους του ΣΥΝ.

    - Στο Νομό Θεσπρωτίας, για τη Νομαρχία τη στήριξη του μέλους της Κ.Π.Ε. του ΔΗΚΚΙ Κωνσταντίνου Τζουμανίκα και για το Δήμο Ηγουμενίτσας τη στήριξη του Θεόδωρου Δήμα, στελέχους του ΚΚΕ.

    - Για το Νομό Ιωαννίνων θα υπάρξει ανακοίνωση τις επόμενες ημέρες.

    Ο κ. Τσοβόλας, κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στην Ηπειρο παρουσίασε το ιδεολογικοπολιτικό πλαίσιο για ένα νέο δυναμικό ξεκίνημα, 6,5 χρόνια μετά την ίδρυση του ΔΗΚΚΙ.

    Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο πρόωρων εθνικών εκλογών, ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ παρατήρησε ότι το πολιτικό σκηνικό είναι ρευστό και είναι όλα πιθανά.

    "Δεν αποκλείεται να πάμε στις βουλευτικές εκλογές ακόμη και με άλλη ηγεσία στο ΠΑΣΟΚ, διότι και τα οικονομικά και τα κοινωνικά προβλήματα οξύνονται", υπογράμμισε.

    Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του πρωθυπουργού ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία, ο κ. Τσοβόλας προέβλεψε ότι στις Δημοτικές και Νομαρχιακές εκλογές ένα πολύ μεγάλο τμήμα του ελληνικού λαού - και ψηφοφόρων και αγωνιστών επίσης του ΠΑΣΟΚ - θα καταψηφίσει τους υποψήφιους που θα έχουν το χρίσμα του ΠΑΣΟΚ.

    Από εκεί και πέρα δεν μπορεί να προσδιορίσει κανένας - αν θέλει να είναι υπεύθυνος - τι πολιτικές εξελίξεις θα υπάρξουν.

    "Είναι όλα πιθανά να συμβούν και πολύ σύντομα, πάρα πολύ σύντομα. Μην ξεχνάμε ότι βγήκαν ήδη στο τραπέζι μεγάλα μαχαίρια μέσα στο ίδιο το ΠΑΣΟΚ από τους επίδοξους διαδόχους, οι οποίοι συνάπτουν μεταξύ τους συμμαχίες - ο καθένας με βάση το προσωπικό του συμφέρον - αδιαφορώντας για το συμφέρον των απλών ανθρώπων, αλλά και των αγωνιστών του ίδιου του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι με μεγάλη απογοήτευση βλέπουν και την πολιτική που εφαρμόζει το ΠΑΣΟΚ, αλλά και τον τρόπο που συμπεριφέρονται τα ίδια τα ηγετικά του στελέχη. Πάντως, το ανώτατο πλαίσιο διεξαγωγής των εθνικών εκλογών - στην καλύτερη των περιπτώσεων για την κυβέρνηση - είναι μέχρι το τέλος του 2003", επισήμανε.

    Σχολιάζοντας τέλος τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, τόνισε ότι το ΔΗΚΚΙ ότι δεν αποδίδει ποτέ σημασία "στις δημοσκοπήσεις που πληρώνονται για να δημοσιοποιηθούν, γιατί αυτές οι δημοσκοπήσεις δεν διεξάγονται με αντικειμενικό και επιστημονικό τρόπο", όπως είπε.

    "Είναι απαράδεκτο η πολιτεία να μην έχει θεσμοθετήσει - όπως γίνεται σε άλλες χώρες - όργανο ελέγχου του επιστημονικού τρόπου διεξαγωγής των δημοσκοπήσεων πριν αυτές δοθούν στη δημοσιότητα. Οι δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται εξυπηρετούν μόνο σκοπιμότητες της συγκυρίας των εκδοτικών και οικονομικών συγκροτημάτων ή και ξένων πρεσβειών", κατέληξε.

    [13] ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΣΤΟ ΡΑΤΣΑΚ ΙΣΧΥΡΙΣΤΗΚΕ Ο ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ

    Χάγη, 13 Μαϊου 2002 (20:30 UTC+2)

    Με την κατ' αντιπαράθεση εξέταση του Βρετανού διοικητή Κάρελ Ντρεβιενκίεβιτς συνεχίστηκε σήμερα στη Χάγη η δίκη του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

    Ο μάρτυρας που συμμετείχε στην αποστολή του ΟΑΣΕ στο Κόσοβο το 1998 είχε καταθέσει τον περασμένο μήνα για τον ρόλο του τέως προέδρου στη σφαγή στο Ράτσακ ενώ σήμερα παρουσιάστηκε στο δικαστήριο προκειμένου να απαντήσει σε ερωτήσεις του Μιλόσεβιτς.

    "Είναι δυνατόν η αστυνομία να κάλεσε τους δημοσιογράφους και τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη εάν είχε διεξαχθεί γενοκτονία;" ρώτησε ο κ. Μιλόσεβιτς τον μάρτυρα κατηγορίας του στη διάρκεια της δίωρης εξέτασης.

    Σημειώνεται ότι οι διεθνείς παρατηρητές είχαν εντοπίσει στο Ράτσακ τα πτώματα 45 Αλβανών για τους οποίους η γιουγκοσλαβική κυβέρνηση είχε ισχυριστεί ότι ήταν αντάρτες αυτονομιστές που είχαν σκοτωθεί στη διάρκεια μάχης.

    Η αλβανική πλευρά είχε κάνει λόγο για γενοκτονία γεγονός που ώθησε το ΝΑΤΟ να ξεκινήσει τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς τον Μάρτιο εναντίον της Γιουγκοσλαβίας.

    Στην κατάθεσή του ο μάρτυρας κατηγόρησε τις γιουγκοσλαβικές αρχές ότι δεν εξέτασαν λεπτομερώς την υπόθεση προσθέτοντας ότι είναι πολύ παράξενο το γεγονός ότι φυλακίστηκαν μόνο λίγα άτομα για το εν λόγω περιστατικό.

    Από την πλευρά του ο Μιλόσεβιτς ισχυρίστηκε ότι οι Αλαβνοί έχασαν τη ζωή τους σε μάχη που διεξήχθη στο Ράτσακ και απέρριψε ισχυρισμούς για γενοκτονία.

    [14] ΜΠΑΣΚΕΤ ΠΑΟ: ΣΟΒΑΡΑ Ο ΑΛΜΠΑΝΟ

    Θεσσαλονίκη, 13 Μαϊου 2002 (20:27 UTC+2)

    Η επίθεση από ελάχιστους οπαδούς κατά την αποστολή του ΠΑΟ καθώς μετέφερε τους παίκτες στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας όπου ήταν να διεξαχθεί ο 2ος ημιτελικός των πλέι οφ εναντίον του Ολυμπιακού, στάθηκε αφορμή να τραυματιστούν έξι παίκτες της αποστολής, μεταξύ των οποίων και ο Αλμπάνο ο οποίος είναι και ο πιο σοβαρά τραυματίας. Εκτός από τον συγκεκριμένο παίκτη του τραυματίστηκαν και οι Καλαϊτζής, Μίντλετον, Μουλαομέροβιτς, Μπαλογιάννης και Αλβέρτης.

    Σημειώνεται ότι ο χώρος που έγινε το συμβάν ήταν ανοικτός και δεν προδιάθετε κάποιους για να προβούν σε τέτοια ενέργεια. Όλα αυτά έγιναν παρουσία της αστυνομίας που συνόδευε την αποστολή. Η τελευταία πάντως αρνήθηκε μέχρι στιγμής να πάρει θέση για το γεγονός.

    [15] ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΠΕΛΛΑΣ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 13 Μαϊου 2002 (20:23 UTC+2)

    Επίσκεψη στο νομό Πέλλας θα πραγματοποιήσει το Σάββατο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος.

    Ο κ. Στεφανόπουλος θα φτάσει το βράδυ στο δημαρχείο Πέλλας, όπου θα πραγματοποιήσει τα αποκαλυπτήρια του αδριάντα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Την εκδήλωση θα χαιρετίσει ο δήμαρχος Πέλλας, Σαράντης Μουχτάρης και θα μιλήσει ο αρχαιολόγος κ. Ακαμάτης, ενώ θα απαγγελθούν κείμενα από τον ηθοποιό Δημήτρη Καρέλη και θα προβληθεί ντοκιμαντέρ.

    Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν δρώμενα με τη συμμετοχή συλλόγων και νεών από όλα τα δημοτικά διαμερίσματα του δήμου, καθώς και δείπνο προς τιμήν του προέδρου της Δημοκρατίας στο τουριστικό περίπτερο.

    [16] ΤΡΙΗΜΕΡΗ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ ΤΗΣ ΓΙΑΝΝΑΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ - ΔΑΣΚΑΛΑΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 13 Μαϊου 2002 (20:19 UTC+2)

    Επικεφαλής ομάδας Ολυμπιονικών και στελεχών της ΑΘΗΝΑ 2004, η Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων Γιάννα Αγγελοπούλου - Δασκαλάκη θα επισκεφθεί το τριήμερο 17-19 Μαίου 2002, διαδοχικά την Αλεξανδρούπολη, την Κομοτηνή και την Ξάνθη.

    Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη εκτός των Ολυμπιακών πόλεων που πραγματοποιεί η Πρόεδρος της ΑΘΗΝΑ 2004 με στόχο να καταστήσει σαφές ότι το σύνθημα «Ολυμπιάδα όλη η Ελλάδα» δεν είναι άνευ περιεχομένου. Αντιθέτως, οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004, που σύμφωνα με τους όρους και τους κανόνες της ΔΟΕ ανατέθηκαν στην Αθήνα, ουσιαστικά αφορούν όλη τη χώρα, συνιστούν πράγματι έναν εθνικό στόχο και έτσι πρέπει να αντιμετωπιστεί από τις τοπικές αρχές και το σύνολο του πληθυσμού της χώρας. Είναι μια πρόκληση και μια μεγάλη ευκαιρία για την περαιτέρω ανάπτυξη της Ελλάδας και κυρίως τη διεθνή προβολή του σύγχρονου «προσώπου» της σε όλους τους τομείς.

    Στο πρόγραμμα της Γιάννας Αγγελοπούλου - Δασκαλάκη κατά την επίσκεψή της στη Θράκη (σ.σ. το οποίο επισυνάπτεται), περιλαμβάνεται μια σειρά εκδηλώσεων που ως επίκεντρο έχουν τον Εθελοντισμό, την Ολυμπιακή Παιδεία, το Περιβάλλον και τις ευκαιρίες που προσφέρονται από τη μεγάλη αυτή διοργάνωση. Σκοπός η ενημέρωση και η κινητοποίηση της Θρακιώτικης κοινωνίας για συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

    Ειδικότερα, η Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων θα αναδείξει κατά την τριήμερη περιοδεία της στην ακριτική Θράκη τα θέματα της Ολυμπιακής Παιδείας (με τη συμμετοχή της σε εκδήλωση στο 3ο Γυμνάσιο Αλεξανδρούπολης και το Συνέδριο των ΤΕΦΑΑ στην Κομοτηνή), της σχέσης των Ολυμπιακών Αγώνων με το Περιβάλλον (με τη συμμετοχή της στις εκδηλώσεις στους Τοξότες), ενώ με τις επισκέψεις της στα Κέντρα Ενημέρωσης των Εθελοντών που θα λειτουργήσουν καθ' όλη την εβδομάδα σε κεντρικά σημεία της Αλεξανδρούπολης, της Κομοτηνής και της Ξάνθης θα τονίσει τη σημασία της συμμετοχής στους Ολυμπιακούς Αγώνες όλων των πολιτών μέσα από τις τάξεις των Ολυμπιακών Εθελοντών.

    [17] ANABΛΗΘΗΚΕ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ - ΠΑΟ

    Θεσσαλονίκη, 13 Μαϊου 2002 (20:17 UTC+2)

    Αναβλήθηκε ο αγώνας μεταξύ του Ολυμπιακού και του ΠΑΟ που ήταν να γίνει στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. O πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ, Μανώλης Παπακαλιάτης, ο οποίος βρισκόταν εκτός Αθηνών πληροφορήθηκε για τα επεισόδια που δημιουργήθηκαν στην αποστολή του ΠΑΟ και αποφάσισε την αναβολή του παιχνιδιού.

    «Μίλησα τηλεφωνικώς με τον κομισάριο του αγώνα και του έδωσα εντολή να επισκεφθεί τους τραυματίες παίκτες του Παναθηναϊκού, στο Τζάνειο νοσοκομείο. Επίσης ο σημερινός αγώνας δεν θα γίνει, ενώ αύριο θα γνωστοποιήσουμε τη νέα ημερομηνία διεξαγωγής», επισήμανε ο κ. Παπακαλιάτης.      

    [18] ΣΤΗΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ Η Α. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ

    Καστοριά, 13 Μαϊου 2002 (20:12 UTC+2)

    Την Καστοριά θα επισκεφτεί το Σάββατο η Επίτροπος της Ελλάδας στην ΕΕ, Αννα Διαμαντοπούλου, όπου θα μιλήσει σε ειδική εκδήλωση που διοργανώνει ο δήμος με θέμα "Το μέλλον της Ευρώπης".

    Κατά τη διάρκεια της παραμονής της η κ.Διαμαντοπούλου θα περιηγηθεί στη λίμνη της Καστοριάς με το τουριστικό σκάφος του δήμου και θα επισκεφτεί παραδοσιακές συνοικίες της πόλης ότι το "Ντολτσό" και το "Απόζαρι".

    [19] Η Μ. ΖΟΡΜΠΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗΣ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

    Αθήνα, 13 Μαϊου 2002 (20:07 UTC+2)

    Στα αποτελέσματα της Ειδικής Συνόδου του ΟΗΕ για τα παιδιά, στην οποία συμμετείχε ως μέλος αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναφέρθηκε σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μυρσίνη Ζορμπά σε συνεργασία με το ελληνικό γραφείο του ΟΗΕ.

    Στη Σύνοδο συμμετείχαν 3.000 αντιπρόσωποι από κάθε γωνιά του πλανήτη, αρχηγοί κρατών, μη κυβερνητικές οργανώσεις και για πρώτη φορά 200 παιδιά, τα οποία εξέφρασαν τη γνώμη τους με δυναμικό τρόπο.

    Τα κεντρικά θέματα της Συνόδου ήταν η καταπολέμηση της φτώχειας, των ασθενειών, των χειρότερων μορφών εργασίας, των διακρίσεων, της πορνογραφίας, η εξασφάλιση τροφής, εμβολίων και γενικής εκπαίδευσης.

    Ομως, όπως επισήμανε η κ. Ζορμπά "χρειάστηκαν μαραθώνιες ολονύκτιες συνεδριάσεις για να ξεπεραστούν διαφωνίες πολιτικού χαρακτήρα".

    Η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι η αποχή από το σεξ υποστηρίχθηκε από τις ΗΠΑ, το Βατικανό και τις αραβικές χώρες, ως λύση για την αναπαραγωγική υγεία των εφήβων, έναντι του οικογενειακού προγραμματισμού και της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης που υποστήριζαν οι Ευρωπαίοι και πρόσθεσε ότι η η έκτρωση αποτέλεσε την κορύφωση των αντιπαραθέσεων.

    Εξίσου αμφιλεγόμενα θέματα, σημείωσε η κ. Ζορμπά, αποτέλεσαν η θανατική ποινή σε ανηλίκους, η αύξηση του ποσοστού της επίσημης αναπτυξιακής βοήθειας. Ανέφερε επίσης ότι ένα ακόμη θέμα που δίχασε τις αντιπροσωπείες ήταν η κατάθεση από την παλαιστινιακή αρχή ενός κειμένου που συνυπέγραψαν 21 χώρες σχετικά με τα θεμελιώδη δικαιώματα των παιδιών της Παλαιστίνης και τα ψυχολογικά προβλήματα που τους έχει προκαλέσει η παρατεταμένη εμπόλεμη κατάσταση.

    "Ολα αυτά σε έναν κόσμο όπου το 1 στα 4 παιδιά συνεχίζει να ζει με λιγότερο από 1 δολλάριο την ημέρα, που 100 εκατομμύρια παιδιά δεν πηγαίνουν καθόλου στο σχολείο, που 10 εκατομμύρια παιδιά πεθαίνουν από προβλέψιμες αιτίες, που 17% των παιδιών ορισμένων χωρών της Αφρικής πεθαίνουν πριν φτάσουν στα 5 τους χρόνια. Ωστόσο, όσο κι αν η πολιτική διαπραγμάτευση αποδεικνύεται κατώτερη των περιστάσεων, είναι σημαντική εντέλει η συμφωνία υιοθέτηση ενός Σχεδίου Δράσης, δεδομένου, ότι όπως αποδεικνύει και η προηγούμενη δεκαετία αποτελεί το μοναδικό τρόπο για να γίνουν θετικά βήματα όσον αφορά τη θνησιμότητα, την εκπαίδευση, τη διατροφή, τις αρρώστιες", επισήμανε.

    Στο διακοινοβουλευτικό φόρουμ, όπου συμμετείχαν 200 βουλευτές από 70 χώρες η κ. Ζορμπά μίλησε για την ανάγκη κινητοποίησης των εθνικών Κοινοβουλίων της Ευρώπης, καθώς και του Ευρωπαϊκού, προκειμένου να ενισχυθεί η πολιτική που αφορά την παιδική ηλικία.

    "Χρειαζόμαστε σε κάθε χώρα ένα Σχέδιο Δράσης που θα μειώνει αισθητά τους κακούς αριθμούς και θα βελτιώνει τους καλούς. Υγεία, πρόνοια, εκπαίδευση πρέπει να ενισχυθούν και αντίθετα, βία, εργασία, εγκατάλειψη, διακρίσεις πρέπει να εξαλειφθούν. Δεν δίνουν μόνο τα παιδιά εξετάσεις για καλούς βαθμούς, πρέπει να δώσουμε και εμείς σ' αυτά και ως γνωστόν είναι αυστηροί κριτές. Μόνο με τη συμμαχία κυβερνήσεων, υπηρεσιών, ΜΚΟ και τη συμμετοχή παιδιών, δασκάλων και γονιών μπορούμε να έχουμε επιτυχία σ΄αυτή την προσπάθεια. Το Παρατηρητήριο για τα Δικαιώματα του Παιδιού και ο Συνήγορος το Παιδιού θα βοηθήσουν αποφασιστικά στην επίτευξη αυτών των στόχων. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι και ο υφυπουργός Υγείας Δ. Θάνος αναφέρθηκε στην επίσημη ομιλία του στην Ολομέλεια του ΟΗΕ στη σημασία του Συνηγόρου του Παιδιού.

    Η κ. Ζορμπά επίσης ενημέρωσε για τις κατ΄ ιδίαν συναντήσεις που είχε με τον ειδικό εκπρόσωπο του ΟΗΕ για τα 'Παιδιά στις Ενοπλες Συγκρούσεις', ο οποίος προωθεί την παραπομπή στο νέο Διεθνές Δικαστήριο όσων επιστρατεύουν και οπλίζουν παιδιά χρησιμοποιώντας τα σαν στρατιώτες. Επίσης ενημέρωσε για τις συναντήσεις που είχε με οργανώσεις καταπολέμησης των χειρότερων μορφών παιδικής εργασίας, την εκπαίδευση των κοριτσιών (SAVE), το κυβερνοέγκλημα και την παιδική πορνογραφία, το ντόπινγκ των ανήλικων αθλητών.

    [20] ΑΡΝΗΤΙΚΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΑΝΤΙΚΤΥΠΟ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΕΧΕΙ ΕΠΙΦΕΡΕΙ Η ΚΡΙΣΗ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

    Βουκουρέστι, 13 Μαϊου 2002 (20:05 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία της Ρουμανίας έχει προκαλέσει η κρίση στη Μέση Ανατολή όπως επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Μιρτσέα Γκεοάνα.

    Ο κ. Γκεοάνα τόνισε ότι την περασμένη χρονιά οι εμπορικές ανταλλαγές της Ρουμανίας με χώρες της Μέση Ανατολής άγγιξαν το ποσό των 900 εκατομμυρίων δολαρίων ενώ φέτος μειώθηκαν αρκετά.

    Για τον λόγο αυτό η Ρουμανία επιδεικνύει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να αποκατασταθεί η σταθερότητα και η ειρήνη στην Μέση Ανατολή τόνισε.

    Πρόσθεσε μάλιστα ότι στο Ισραήλ και τα παλαιστινιακά εδάφη εργάζονται πολλοί Ρουμάνοι πολίτες ενώ ανακοίνωσε τον εκσυγχρονισμό της ρουμανικής πρεσβείας στο Ισραήλ για την καλύτερη εξυπηρέτηση των Ρουμάνων.

    [21] ΕΡΓΑ ΥΨΟΥΣ 50 ΔΙΣ. ΔΡΑΧΜΩΝ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΠΕΛΛΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 13 Μαϊου 2002 (19:59 UTC+2)

    Εργα υποδομής, προϋπολογισμού 50 δισεκατομμυρίων δραχμών, θα διατεθούν στο νομό Πέλλας, όπως ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της μονοήμερης επίσκεψής του στο νομό ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, Γιώργος Πασχαλίδης.

    Τα έργα εντάσσονται στο Γ' ΠΕΠ για την περίοδο 2002 - 2006 και θα αφορούν τους τομείς υγείας, μεταφορών, τουρισμού, περιβάλλοντος, παιδείας, αθλητισμού και κοινωνικής πολιτικής.

    Ο υπουργός, συνοδευόμενος από τον γγ Κεντρικής Μακεδονίας, Ηλία Λιακόπουλο, συναντήθηκε με το νομάρχη Πέλλας, τους δημάρχους και τους αρμόδιους φορείς της περιοχής και αναφέρθηκε στο σχέδιο ανάπτυξης της Πέλλας, δίνοντας βαρύτητα στον εκσυγχρονισμό των υποδομών στον τομέα μεταφορών.

    Για τον τομέα της υγείας, ο υπουργός ανέφερε ότι τα δύο νοσοκομεία και τα τέσσερα κέντρα υγείας θα απορροφήσουν παρεμβάσεις ύψους 2 δισεκατομμυρίων δραχμών, ενώ στον τομέα εκπαίδευσης είπε ότι ήδη το πανεπιστήμιο Μακεδονίας έχει εκφράσει την πρόθεσή του για την ανάπτυξη τμημάτων στο νομό Πέλλας.

    Ο κ.Πασχαλίδης επεσήμανε την αναγκαιότητα προστασίας της λίμνης Βεγορίτιδας και ανέφερε ότι στις αρχές του καλοκαιριού μελέτη εξυγίανσης της λίμνης ώστε να αξιοποιηθεί ο οικολογικός πλούτος και να τονωθεί το τοπικό εισόδημα και η απασχόληση στην περιοχή.

    [22] Δ. ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ: Η ΕΧΡΟ ΘΑ ΔΩΣΕΙ ΩΘΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 13 Μαϊου 2002 (19:58 UTC+2)

    Την άποψη ότι η διοργάνωση της EXPO 2007 ή 2008 στη Θεσσαλονίκη θα δώσει ώθηση στο εμπόριο, την οικονομία και την προοπτική της πόλης εξέφρασε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Δημήτρης Δημητριάδης, μιλώντας στην ετήσια τακτική γενική συνέλευση του Συλλόγου.

    Ο κ. Δημητριάδης εκτίμησε ότι σημαντικά πλήγματα για το εμπόριο της Θεσσαλονίκης την χρονιά που πέρασε ήταν η μείωση των τουριστών από τα Βαλκάνια και την Κεντρική Ευρώπη, λόγω των αυστηρών προϋποθέσεων για τη χορήγηση βίζας που προβλέπει η συνθήκη Σέγκεν και της μείωσης των πτήσεων που συνδέουν τη Θεσσαλονίκη με τις πόλεις του εξωτερικού.

    Επιπλέον, αναφέρθηκε στην αντιπαράθεση που είχε ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης με τον κεντρικό δήμο για το θέμα των χωρίς άδεια πάγκων που πωλούν αφορολόγητα είδη σε κεντρικά σημεία της πόλης, ενώ έκανε λόγο για αδιαφορία της νομαρχίας να ελέγξει τα καταστήματα που πωλούν κινέζικα προϊόντα.

    Τόνισε, δε, ότι δεν υπήρξε ανταπόκριση από το υπουργείο Ανάπτυξης στην έκκληση του Συλλόγου για τη λήψη νομοθετικών μέτρων για τις πωλήσεις κάτω του κόστους στη διάρκεια των εκπτώσεων. «Ας ελπίσουμε ότι στις αυγουστιάτικες εκπτώσεις θα είναι καλύτερο το κλίμα και η αγορανομία θα είναι αρκετά ευαίσθητη να επεκτείνει τους ελέγχους της», πρόσθεσε.

    Ο κ. Δημητριάδης εξέφρασε την ικανοποίηση του για τη συμβολή του Εμπορικού Συλλόγου στην προσαρμογή της κοινωνίας της πόλης στο ευρώ, καθώς και για το γεγονός ότι ο Σύλλογος εκπροσωπείται πλέον στον Οργανισμό Ρυθμιστικού Θεσσαλονίκης και συμμετέχει στο διάλογο για το Στρατηγικό Σχέδιο Βιώσιμης Ανάπτυξης της πόλης.

    [23] ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 13 Μαϊου 2002 (19:53 UTC+2)

    Κοινή εκδήλωση για την Ημέρα της Γενοκτονίας των Ποντίων από τους Τούρκους θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη την Κυριακή (19 Μαϊου) με τη συμμετοχή όλων των Ποντιακών Σωματείων της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας, σε συνεργασία με τη νομαρχία και την Οργανωτική Επιτροπή του Ε' Παγκόσμιου Συνεδρίου Ποντιακού Ελληνισμού που θα πραγματοποιηθεί επίσης στη Θεσσαλονίκη το Σεπτέμβριο και θα συμμετάσχουν σε αυτό οι 13 Ομοσπονδίες Ποντίων από όλο τον κόσμο.

    Στην κοινή εκδήλωση μνήμης της Γενοκτονίας κεντρικός ομιλητής θα είναι ο πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης.

    Σύμφωνα με το πρόγραμμα εκδηλώσεων το πρώι της Κυριακής θα πραγματοποιηθεί επίσημη Δοξολογία στον Ναό της Αγίας Σοφίας, ενώ θα ακολουθήσουν ομιλίες του νομάρχη και εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων, επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Πόντιου παπά και δασκάλου (πλατεία Αγίας Σοφίας).

    Το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στην Αγία Σοφία, την οποία θα χαιρετίσουν ο γγ της Οργανωτικής Επιτροπής του Ε' Παγκόσμιου Συνεδρίου Ποντιακού Ελληνισμού, Γιώργος Λυσαρίδης, ο νομάρχης και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια θα ακολουθήσει ειρηνική πορεία προς το προξενείο της Τουρκίας, όπου θα κατατεθεί ψήφισμα.

    Αργά το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ με μουσική, ποίηση και χορό, στην οποία θα μιλήσουν ο πρύτανης του ΑΠΘ, Μιχάλης Παπαδόπουλος και ο πρέδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης. Θα ακολουθήσει δεξίωση από το δήμο Θεσσαλονίκης.

    [24] ΓΚΕΟΑΝΑ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΤΙΓΜΗ Η ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΡΕΙΚΙΑΒΙΚ

    Βουκουρέστι, 13 Μαϊου 2002 (19:51 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Ιστορική στιγμή για τις ετοιμασίες της διάσκεψης στην Πράγα χαρακτήρισε ο Ρουμάνος υπουργός Εξωτερικών Μιρτσέα Γκεοάνα τη διάσκεψη στο Ρέικιαβικ που θα αρχίσει αύριο τις εργασίες της.

    Ο κ. Γκεοάνα τόνισε ότι δεν αναμένεται να ληφθεί καμία απόφαση αναφορικά με το ποιες χώρες θα κλιθούν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ στη διάρκεια της διάσκεψης, τόνισε ωστόσο ότι σίγουρα θα υπάρξουν συνομιλίες σχετικά με την μορφή που αναμένεται να λάβει η διεύρυνση της Συμμαχίας.

    Στη διάρκεια της παραμονής του στην Ισλανδία ο Ρουμάνος υπουργός Εξωτερικών θα έχει συναντήσεις με τους ομολόγους του από την Μ. Βρετανία, την Ελλάδα, την Τουρκία, τη Βουλγαρία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ρωσία, τον Καναδά, την Ισλανδία, τη Νορβηγία και τη Δημοκρατία της Τσεχίας.

    [25] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ - ΡΟΛΑΝΔΗ

    Αθήνα, 13 Μαϊου 2002 (19:46 UTC+2)

    Τη σημασία της επίσκεψης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Αναν στην Κύπρο υπογράμμισαν ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος και ο υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου Νίκος Ρολάνδης στη συνάντηση που είχαν σήμερα στην Αθήνα.

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος τόνισε ότι η σημασία της επίσκεψης προκύπτει από το γεγονός ότι έχει να πραγματοποιηθεί ανάλογη επίσκεψη από το 1979 και εξέφρασε την αισιοδοξία και την επλίδα να είναι θετική και να συμβάλει στον περαιτέρω διάλογο.

    Ο κ. Ρολάνδης τόνισε από την πλευρά του ότι η επίσκεψη του ΓΓ του ΟΗΕ, ο οποίος είναι ένα από τα έξι όργανα του ΟΗΕ με βάση τον Καταστατικό Χάρτη έχει ιδιαίτερη σημασία δεδομένου ότι η τελευταία επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στις 19 Μαϊου του 1979, όταν συνομολογήθηκε η δεύτερη συμφωνία υψηλού επιπέδου μεταξύ Κυπριανού - Ντενκτάς.

    "Δεν γνωρίζω τι θα "φέρει μαζί του", αν θα φέρει ο,τιδήποτε. Η παρουσία του και μόνο έχει μεγάλη σημασία", τόνισε προσθέτοντας ότι ο διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών διεξάγεται χωρίς αποτέλεσμα, καθώς η τουρκική στάση δεν έχει μεταβληθεί, αντίθετα είναι πιο ακραία, απ' ότι ήταν στο παρελθόν.

    Οι δύο υπουργοί αναφέρθηκαν και στο θέμα των 13 Παλαιστινίων, επισημαίνοντας ότι "η μόνιμη παρουσία τους στην Κύπρο και την Ελλάδα δεν αποτελεί λύση".

    "Η Κύπρος και η Ελλάδα προσφέρθηκαν να συμβάλουν στη λύση του θέματος. Λύση όμως δεν σημαίνει παραμονή στην Κύπρο, ούτε στην Ελλάδα", είπε ο κ. Τσοχατζόπουλος.

    Ο κ. Ρολάνδης τόνισε ότι η Κύπρος έδωσε διέξοδο σε ένα μεγάλο πρόβλημα. "Συνδεόμαστε πολύ με το χώρο και θέλουμε να δούμε την ειρήνη να επικρατεί στη Μέση Ανατολή με κάθε τρόπο. Πιστεύω ότι αυτή η χειρονομία της Κύπρου τη στιγμή που άλλοι ήταν πολλοί διστακτικοί να κάνουν το ίδιο, έστω για μία προσωρινή διευθέτηση, έχει βοηθήσει πολύ τη διεθνή ειρήνη και έχει επικροτηθεί από όλες τις πλευρές. Οι Παλαιστίνιοι θα παραμείνουν εκεί για ένα προσωρινό χρονικό διάστημα, έως ότου γίνει διευθέτηση, για να τοποθετηθούν κάπου αλλού στην Ε.Ε.", είπε.

    Συνεργασία Ελλάδας - Κύπρου

    Οι δύο υπουργοί στο πλαίσιο της ενταξιακής πορείας της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισαν συνεργασία σε τέσσερις τομείς:

    - Τουρισμού. Ο ΕΟΤ και ο αντίστοιχος κυπριακός οργανισμός θα εξειδικεύσουν τη συμφωνία υπογράφοντας πρωτόκολλο για ανταλλαγή τουρισμού.

    - Μικρομεσαίων επιχειρήσεων: Συμφωνήθηκε η προώθηση νέων μορφών συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών με την αξιοποίηση της νέας τεχνολογίας.

    - Τεχνολογίας. Είναι κοινή προτεραιότητα η εφαρμογή νέων τεχνολογιών στην καθημερινή ζωή, αλλά και στις επιχειρήσεις.

    -Ενέργειας. Θα τεθούν οι βάσεις για την ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο πλαίσιο της απελευθερωμένης αγοράς ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 13 May 2002 - 18:13:54 UTC