Visit the Macedonia Homepage (by Nikolaos Martis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-05-14

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΦΤΑΣΕ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Ο ΑΝΑΝ
  • [02] ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
  • [03] ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ Ε.Γ. ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
  • [04] ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ:ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΕΝΤΡΟ ΣΤΗ Ν.ΥΟΡΚΗ
  • [05] Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ-ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΣΤΟ
  • [06] ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ Η Ε. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑ
  • [07] Η Ν. ΛΟΥΛΕ ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΟΤΙ ΤΗΣ ΕΓΙΝΕ ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΔ ΓΙΑ ΤΗΝ
  • [08] ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΕ ΑΡΗΣ ΚΑΤΕΘΕΣΕ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ
  • [09] ΣΑΡΟΝ: ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΕΙΡΗΝΗ ΧΩΡΙΣ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΗΣ
  • [10] ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: ΔΕΝ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ ΘΕΜΑ ΔΙΑΔΟΧΗΣ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ
  • [11] Ο 3ος ΤΕΛΙΚΟΣ ΤΩΝ ΠΛΕΙ ΟΦ ΧΑΝΤΜΠΟΛ ΣΤΗΝ ΚΥΨΕΛΗ
  • [12] ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΧΑΝΤΜΠΟΛ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
  • [13] ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ - ΠΑΟ ΣΤΟ ΣΕΦ
  • [14] ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Η Ν.Δ. ΚΙΝΕΙΤΑΙ ΨΕΥΔΕΠΙΓΡΑΦΑ
  • [15] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗ
  • [16] Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ
  • [17] ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΚΑΙ ΧΥΤΗΡΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΧΘΕΣΙΝΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΤΟΥ ΜΠΑΣΚΕΤ
  • [18] ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΕΝΟΠΛΩΝ ΣΤΙΒΟΥ
  • [19] ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΣΤΙΒΟΥ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟΥ
  • [20] ΑΠΑΓΓΕΛΘΗΚΑΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΣΤΟΝ Κ. ΜΟΥΧΤΟΥΡΗ
  • [21] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΕΞΕΦΡΑΣΑΝ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΟΥ NBC
  • [22] Η ΕΙΚΟΝΑ ΚΑΙ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΠΟΛΕΩΝ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ
  • [23] ΡΟΥΜΑΝΙΑ: ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΑΝΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
  • [24] ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ ΑΥΡΙΟ Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΒΟΛΕΪ ΑΝΔΡΩΝ

  • [01] ΕΦΤΑΣΕ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Ο ΑΝΑΝ

    Λευκωσία, 14 Μαϊου 2002 (15:49 UTC+2)

    Φωτογραφία: Ο Κύπριος Πρόεδρος Γλαύκος Κληρίδης με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

    Εφθασε το μεσημέρι στην Κύπρο ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για 48ωρη επίσκεψη εργασίας, η οποία σύμφωνα με εκπρόσωπό του εντάσσεται στο πλαίσιο των καλών υπηρεσιών του κ. Ανάν για το Κυπριακό.

    Ο κ. Ανάν αναμένεται να προβεί σε δήλωση, προτού αναχωρήσει από το αεροδρόμιο Λάρνακας για τη Λευκωσία.

    Αύριο, ο κ. Ανάν θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και τον Ραούφ Ντενκτάς, υπό την ιδιότητά τους ως ηγετών της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής κοινότητας, αντίστοιχα.

    Η συνάντηση του ΓΓ με τον Πρόεδρο Κληρίδη θα πραγματοποιηθεί λίγο μετά τις 10 το πρωί και με τον κ. Ντενκτάς στις 3.30 το απόγευμα.

    Ο ΓΓ θα συναντηθεί με τους δύο ηγέτες στην οικία του επικεφαλής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στις 7.00 το βράδυ και ακολούθως θα παραθέσει δείπνο εργασίας προς τους δύο ηγέτες.

    Την Πέμπτη, ο ΓΓ θα επισκεφθεί το αρχηγείο της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στο αεροδρόμιο Λευκωσίας για να επιθεωρήσει τη Δύναμη και να γνωρίσει το προσωπικό. Νωρίς το απόγευμα αναμένεται να αναχωρήσει με προορισμό το Ανατολικό Τιμόρ.

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [02] ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

    Αθήνα, 14 Μαϊου 2002 (10:45 UTC+2)

    Την αποφασιστικότητά του να υπερασπίσει τις ελληνικές θέσεις στα μεγάλα εθνικά θέματα που βρίσκονται πλέον σε κρίσιμη καμπή πρόκειται να τονίσει ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής την Πέμπτη, ενώ θα συζητηθεί και η πορεία του κυβερνητικού έργου που αυτή τη στιγμή αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα του Μαξίμου.

    Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα «Ημερησία», δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος για την πορεία του Κυπριακού, ενώ μετά το πέρας της επίσκεψης Ανάν θα έχει νέα συνομιλία με τον πρόεδρο Κληρίδη, ώστε να συζητήσουν τις περαιτέρω κινήσεις. Ιδιαίτερη ανησυχία υπάρχει και για το θέμα του ευρωστρατού, καθώς δεν αποκλείεται στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στη Σεβίλη να ασκήσει βέτο αν η ισπανική προεδρία φέρει τελικά το σχέδιο για συζήτηση.

    Οσον αφορά, μάλιστα, τη στάση της Βρετανίας, όπως επιβεβαιώθηκε και κατά την πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Αμυνας Γ. Παπαντωνίου στο Λονδίνο, εκτιμάται ότι θα εξακολουθήσει να είναι αδιάλλακτη, καθώς τη συνδέει με τη στάση της Αθήνας στα εξοπλιστικά, που δεν υποκύπτει στις απαιτήσεις της κυβέρνησης Μπλερ και της στρατιωτικής βιομηχανίας της χώρας του.

    Σκεπτικισμός, επίσης, υπάρχει και για τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ, οι οποίες θα πρέπει να παραδοθούν στις Βρυξέλλες έως το τέλος Μαΐου. «Αλλος ο συσχετισμός, όμως, στην Ευρώπη όταν σχεδιάζαμε τις προτεραιότητες, άλλες τώρα» λένε χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές.

    Στην Κυβερνητική Επιτροπή, πάντως, θα συζητηθεί η πορεία του κυβερνητικού έργου, η γρήγορη ανάπτυξη του οποίου αποτελεί πρώτιστη προτεραιότητα του πρωθυπουργού, ώστε να «στρωθεί το έδαφος» για μια επιτυχή αντεπίθεση, με νέο «κοινωνικό πακέτο» στη ΔΕΘ.

    Χθες, άλλωστε, και για την καλύτερη προετοιμασία του πρωθυπουργού - ο οποίος αμέσως μετά τη συνεδρίαση θα προβεί σε δηλώσεις- ο υπεύθυνος πολιτικού σχεδιασμού του πρωθυπουργού κ. Ν. Θέμελης τηλεφώνησε σε όσους υπουργούς δεν είχαν αποστείλει σημειώματα με τον προγραμματισμό τους στο Μέγαρο Μαξίμου, να το πράξουν το αργότερο ως σήμερα το μεσημέρι. Επίσης, ο κ. Σημίτης έχει ορίσει συνάντηση με τον υπουργό Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκη και τον υφυπουργό Χρ. Πάχτα, για το Γ ΚΠΣ, ώστε να τρέξουν πιο αποφασιστικά τα κοινοτικά κονδύλια και να αναθερμανθεί η αγορά.

    [03] ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ Ε.Γ. ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

    Αθήνα, 14 Μαϊου 2002 (10:01 UTC+2)

    Φωτογραφία: Συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ

    Η πορεία που πρέπει να ακολουθήσει το ΠΑΣΟΚ ώστε να μπει τέλος στα φαινόμενα εσωστρέφειας και να μπορέσει η κυβέρνηση να αναστρέψει το αρνητικό κλίμα, που έχει δημιουργηθεί με τις δημοσκοπήσεις οι οποίες δείχνουν τη Νέα Δημοκρατία να προηγείται, θα απασχολήσει τη σημερινή συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του Κινήματος υπό τον Κώστα Σημίτη.

    Στο επίκεντρο της συζήτησης θα βρεθεί και η οργανωτική συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ, στις αρχές Ιουλίου, για την οποία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας είπε ότι θα είναι χρήσιμη εφόσον γίνει στη βάση της εντολής που δόθηκε στο 6ο συνέδριο του κόμματος. Αν ορισμένοι θέλουν να διαχυθεί σε συζητήσεις εσωστρέφειας, αδιέξοδης διαδοχολογίας και εκλογών, τότε δεν θα είναι χρήσιμη, διότι όλα αυτά είναι μακριά από τα συμφέροντα του ελληνικού λαού.

    Ο πρωθυπουργός έχει ξεκινήσει έναν κύκλο επαφών με κορυφαίους υπουργούς, με τους οποίους συζητάει για θέματα αρμοδιότητας τους, και στο πλαίσιο αυτό για σήμερα έχουν προγραμματιστεί συναντήσεις με τον υπουργό Επικρατείας Στέφανο Μανίκα, τον γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου Σωκράτη Κοσμίδη και τους υπουργούς Εσωτερικών Κώστα Σκανδαλίδη και ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου, ενώ αύριο θα δει τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Μιχάλη Χρυσοχοίδη.

    Την Πέμπτη θα συνεδριάσει η Κυβερνητική Επιτροπή και αμέσως μετά ο πρωθυπουργός θα κάνει δηλώσεις στους δημοσιογράφους. Στις 22 Μαίου θα συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ.

    [04] ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ:ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΕΝΤΡΟ ΣΤΗ Ν.ΥΟΡΚΗ

    Αθήνα, 14 Μαϊου 2002 (13:16 UTC+2)

    Η δημιουργία ενός διεθνούς κέντρου στη Νέα Υόρκη που θα έχει ως αντικείμενό του τη σχέση δημοκρατίας και τέχνης, δημοκρατίας και πολιτισμού αποτέλεσε αντικείμενο της συζήτησης που είχαν κατά τη συνάντηση που είχαν σήμερα ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος και ο διακεκριμένος Αμερικανός δημοσιογράφος, καθηγητής στη σχολή Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου Columbia και εκδότης του περιοδικού The Nation κ. Βίκτωρ Ναβάσκι. Πρόκειται , όπως δήλωσε ο κ Βενιζέλος μετά τη συνάντηση, για ένα σχέδιο που είναι πολύ σημαντικό για τους σκοπούς της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας και το οποίο θα προωθηθεί από τώρα και έως το 2004. "Πιστεύουμε ότι ένα τέτοιο κέντρο στην καρδιά της Νέας Υόρκης, σε ένα πολύ έγκυρο πανεπιστήμιο, μπορεί να προωθήσει τους σκοπούς μας που είναι σκοποί του οικουμενικού πολιτισμού βέβαια. Γιατί ο ελληνικός πολιτισμός πάντα είναι ανοιχτός στους σύγχρονους προβληματισμούς και είναι ένας οικουμενικός, ένας παγκόσμιος πολιτισμός. Και χαίρομαι γιατί συζητήσαμε γύρω από την ιδέα αυτή, που ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να την εφαρμόσουμε κιόλας" πρόσθεσε ο κ Βενιζέλος.

    [05] Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ-ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΣΤΟ ΝΑΤΟ

    Βουκουρέστι, 14 Μαϊου 2002 (21:09 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Οι πρόεδροι της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας και της Τουρκίας συναντήθηκαν σήμερα στην πόλη Τσεσμέ της Τουρκίας όπου πραγματοποιείται η πέμπτη τριμερής διάσκεψη με σκοπό την συνεργασία των χωρών και την ένταξη της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας στο ΝΑΤΟ.

    Ο Τούρκος πρόεδρος Αχμέτ Νετζντέτ Σεζέρ επισήμανε στη διάρκεια των συνομιλιών ότι οι χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης θα πρέπει να εστιάσουν στην υπεράσπιση της εθνικής τους κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της οικονομικής τους ανάπτυξης.

    Ανέφερε μάλιστα ότι η χρήση του όρου "πυριτιδαποθήκη των Βαλκανίων" που χρησιμοποιείται συχνά σε αναφορές σε χώρες της περιοχής θα πρέπει να μειωθεί.

    "Τα Βαλκάνια αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της Ευρώπης" είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι η πρόσκληση της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας για ένταξη στη Συμμαχία στη διάσκεψη στην Πράγα θα αποτελέσει το καλύτερο μήνυμα για την ειρήνη και την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.

    Από την πλευρά του ο Βούλγαρος πρόεδρος Γκεόργκε Παρβάνοφ ανέφερε την ετοιμότητα των τριών χωρών να συμμετάσχουν στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας ενώ ο κ. Ιλιέσκου έκανε ιδιαίτερη μνεία στην οικονομική συνεργασία Ρουμανίας - Βουλγαρίας -Τουρκίας.

    [06] ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ Η Ε. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑ

    Αθήνα, 14 Μαϊου 2002 (21:04 UTC+2)

    Το πρόγραμμα της Ολυμπιακής Παιδείας παρουσίασε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου η υφυπουργός Παιδείας Ελένη Κούρκουλα. Σύνθημα του προγράμματος είναι «Συμμετέχω, Δημιουργώ, Προσφέρω, 2004 και μετά»

    «Θα είναι ένα πρόγραμμα που θα ετοιμάζει νέους πολίτες ευαισθητοποιημένους, για τα θέματα της ειρήνης, για τα θέματα της διαφορετικότητας, για τα θέματα του κοινωνικού αποκλεισμού, για τα θέματα του πολιτισμού», τόνισε η κ. Κούρκουλα.

    Πρόσθεσε, δε, ότι το υπουργείο Παιδείας θα χρηματοδοτήσει με 10 δισ. δρχ τις προσπάθειες σχολείων, δήμων και μη κυβερνητικών οργανώσεων που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα της Ολυμπιακής Παιδείας.

    Μαθητές από δημοτικά και γυμνάσια θα συμμετάσχουν αύριο το απόγευμα στο δημοτικό στάδιο Καισαριανής, την κεντρική εκδήλωση της Ολυμπιακής Παιδείας.

    [07] Η Ν. ΛΟΥΛΕ ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΟΤΙ ΤΗΣ ΕΓΙΝΕ ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΔ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΝΟΜΑΡΧΙΑ ΑΘΗΝΩΝ - ΠΕΙΡΑΙΑ

    Αθήνα, 14 Μαϊου 2002 (21:01 UTC+2)

    Η Νίτσα Λουλέ -πρώην βουλευτής και στέλεχος του Συνασπισμού- διέψευσε ότι της έγινε πρόταση από τη Νέα Δημοκρατία για την υπερνομαρχία Αθηνών - Πειραιά.

    «Δεν μου έγινε ποτέ κάποια πρόταση, επίσημη ή μη επίσημη από τη Νέα Δημοκρατία για κάτι τέτοιο», δήλωσε στη ΝΕΤ η κ. Λουλέ.

    Επιπλέον, απέδωσε τις σχετικές πληροφορίες σε «προβοκάτσια» κάποιων που ήθελαν να «κάψουν» ανθρώπους από την Αριστερά, μεταξύ των οποίων και η ίδια.

    [08] ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΕ ΑΡΗΣ ΚΑΤΕΘΕΣΕ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 14 Μαϊου 2002 (20:57 UTC+2)

    Προσφυγή κατέθεσε σήμερα κατά της ΠΑΕ Αρης ο Γιώργος Θεοδωρίδης. Όλα αυτά εν αναμονή της εκδίκασης της προσφυγής του Αγγελου Χαριστέα. Ο παίκτης του Αρης με έγγραφη προσφυγή ζητάει 10.000 Ευρώ.

    Φιλικό αγώνα με την Εθνική ομάδα των Νέων θα δώσει η πρωταθλήτρια Ελλάδος β' επαγγελματική ομάδα του Αρη την Κυριακή 19 Μαίου (18:00) στο γήπεδο Χαριλάου. Μετά τη λήξη του παιχνιδιού θα απονεμηθεί το Κύπελλο του πρωταθλητή από την ΕΠΟ στην ομάδα των Γιώργου Σεμερτζίδη και Γιάννη Μιχαλίτσου, η οποία τερμάτισε στην πρώτη θέση με 66 βαθμούς σημειώνοντας 21 νίκες, 3 ισοπαλίες και 2 ήττες. Επίσης, είχε την καλύτερη επίθεση του πρωταθλήματος με 79 γκολ και την καλύτερη άμυνα με παθητικό 22 τέρματα.

    [09] ΣΑΡΟΝ: ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΕΙΡΗΝΗ ΧΩΡΙΣ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΗΣ ΑΡΧΗΣ

    Ιερουσαλήμ, 14 Μαϊου 2002 (20:54 UTC+2)

    Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν χαρακτήρισε διεφθαρμένο τρομοκρατικό καθεστώς την παλαιστινιακή ηγεσία και τόνισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη στην περιοχή εάν δεν προηγηθεί αναριάρθρωση της Παλαιστινιακής Αρχής.

    "Δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη με ένα διαφθαρμένο τρομοκρατικό καθεστώς σάπιο και δικτατορικό. Πρέπει να υπάρξει μια διαφορετική Παλαιστινιακή Αρχή" είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στην ισραηλινή Βουλή (Κνεσέτ).

    Πρόσθεσε μάλιστα ότι η μάχη ενάντια στην τρομοκρατία συνεχίζεται και ότι δεν υπήρξε και δεν πρόκειται να υπάρξει καμία κρυψώνα για τους τρομοκράτες, τους συνεργούς και τους συνενόχους τους.

    Αναφορικά με τις επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού ο Ισραηλινός πρωθυπουργός τόνισε ότι η αποστολή εξουδετέρωσης των Παλαιστινίων εξτρεμιστών δεν έχει τελειώσει χαρακτηρίζοντας παράλληλα εξαιρετικά επιτυχημένες τις επιχειρήσεις στη Δυτική Όχθη.

    Από την πλευρά του ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σαεμπ Ερεκάτ απέρριψε τις κατηγορίες του Σαρόν τονίζοντας ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός προσπαθεί να εμποδίσει κάθε προσπάθεια για επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

    [10] ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: ΔΕΝ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ ΘΕΜΑ ΔΙΑΔΟΧΗΣ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ

    Αθήνα, 14 Μαϊου 2002 (20:52 UTC+2)

    "Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ανοικτό και επίκαιρο θέμα διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ", επισήμανε ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος ερωτηθείς από δημοσιογράφους για τις δηλώσεις του Θ. Πάγκαλου, ο οποίος είπε ότι οι κ.κ. Βενιζέλος και Παπανδρέου έχουν πάρει κάποιο προβάδισμα για τη διαδοχή.

    "Ολοι είμαστε συσπειρωμένοι. Στηρίζουμε τον Πρωθυπουργό. Στηρίζουμε το συλλογικό μας εαυτό, γιατί όλα τα προβλήματα, αλλά και όλες οι ελπίδες που έχει το ΠΑΣΟΚ, στο όνομα της χώρας, είναι μια συλλογική υπόθεση και δεν είναι προσωπική υπόθεση του ενός ή του άλλου στελέχους", υπογράμμισε ο υπουργός Πολιτισμού.

    "Εκλαμβάνω την ερώτησή και κάπως διαφορετικά: Οτι ειπώθηκαν κάποια καλά λόγια για το πρόσωπό μου από τον κ. Πάγκαλο. Εμμέσως, εγώ θέλω να ευχαριστήσω καθέναν που κάνει μια θετική κρίση", είπε.

    Επισήμανε ότι αυτό, όμως, δεν σημαίνει τίποτα για το μείζον πολιτικό θέμα, το οποίο δεν ισχύει και δεν υφίσταται. "Αλλωστε, νομίζω ότι πρέπει να έχουμε καλά προσδιορισμένες τις προτεραιότητές μας και ως πρόσωπα και ως χώρα και ως κόμματα", κατέληξε.

    [11] Ο 3ος ΤΕΛΙΚΟΣ ΤΩΝ ΠΛΕΙ ΟΦ ΧΑΝΤΜΠΟΛ ΣΤΗΝ ΚΥΨΕΛΗ

    Θεσσαλονίκη, 14 Μαϊου 2002 (20:52 UTC+2)

    Αύριο στις 5.00 μ.μ. στις αθλητικές εγκαταστάσεις στην Κυψέλη, Πανελλήνιος και Δούκας θα αναμετρηθούν στον τρίτο τελικό του Πρωταθλήματος. Στους δύο πρώτους οι δύο ομάδες έχουν από μία νίκη ενώ τον τίτλο θα κατακτήσει εκείνη που θα συγκεντρώσει τρεις νίκες. Στον πρώτο τελικό στην Κυψέλη κέρδισε ο Πανελλήνιος με 22-21, ενώ στο δεύτερο που διεξήχθη στο κλειστό γυμναστήριο των Βριλησσίων, επικράτησε ο Δούκας μετά από δύο παρατάσεις με 31-30.

    [12] ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΧΑΝΤΜΠΟΛ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 14 Μαϊου 2002 (20:46 UTC+2)

    Με το αργυρό μετάλλιο και τις ατομικές διακρίσεις στις αποσκευές τους επέστρεψαν χτες από το Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, οι αθλήτριες της Εθνικής Ομάδας χάντμπολ των γυναικών. Σε δηλώσεις τους για την εμφάνιση τους στο διεθνές τουρνουά που πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν τόνισαν: Στέλλα Γιούπη (1η σκόρερ του τουρνουά με 43 γκολ) τόνισε: «Η αδικία που μας έκαναν οι διαιτητές στον τελικό με το Αζερμπαϊτζάν μας έχει πεισμώσει. Το Μπακού θα έλεγα ότι είναι ένας σταθμός στην ιστορία της Εθνικής Ομάδας γυναικών. Πιστεύω ότι τα πέτρινα χρόνια τα αφήσαμε πίσω μας. Τώρα άρχισε η άνοιξη. Το μυστικό μας είναι ότι είμαστε ενωμένες σαν μία γροθιά. Το ότι αναδείχτηκα πρώτη σκόρερ δεν έχει ιδιαίτερη σημασία. Το άθλημα είναι ομαδικό και συνεπώς η δουλειά συλλογική».

    [13] ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ - ΠΑΟ ΣΤΟ ΣΕΦ

    Θεσσαλονίκη, 14 Μαϊου 2002 (20:41 UTC+2)

    Την Παρασκευή στις 20:00 θα διεξαχθεί τελικά ο δεύτερος τελικός των πλέι οφ του μπάσκετ, έπειτα από απόφαση του ΕΣΑΚΕ. Η έκτακτη συνεδρίαση του ΕΣΑΚΕ που ξεκίνησε στις 15:30 και ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ είχε πολύ μεγάλη ένταση. Ο εκπρόσωπος της ΚΑΕ Ολυμπιακός, πρότεινε το ματς να γίνει την Πέμπτη, χωρίς την παρουσία όμως φιλάθλων του Παναθηναϊκού, ενώ από την άλλη ο εκπρόσωπος της ΚΑΕ Παναθηναϊκός, ζήτησε να κατακυρωθεί το ματς με 20-0 υπέρ του ΠΑΟ.

    Όμως μετά την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ΕΣΑΚΕ ο εκπρόσωπου του πράσινου συλλόγου αν και εξεδήλωσε αντιρρήσεις, τόνισε ότι θα σεβαστεί την συγκεκριμένη απόφαση.

    Πάντως υπάρχει ακόμα μια περίπτωση να μην γίνει καθόλου ο δεύτερος ημιτελικός. Αν ο Ολυμπιακός απαντήσει -μέχρι αύριο- με ένσταση και ο αθλητικός δικαστής την κάνει δεκτή την Πέμπτη, τότε ο αγώνας θα κατακυρωθεί οριστικά υπέρ των ερυθρολεύκων, οι οποίοι θα πάρουν έτσι την πρόκριση για τον τελικό.

    [14] ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Η Ν.Δ. ΚΙΝΕΙΤΑΙ ΨΕΥΔΕΠΙΓΡΑΦΑ

    Αθήνα, 14 Μαϊου 2002 (20:37 UTC+2)

    Τα ανοίγματα του ΠΑΣΟΚ με την αριστερά είναι ανοίγματα πολιτικά, ενώ η Ν.Δ. κινείται ψευδεπίγραφα, κινείται σε προσωπικό επίπεδο, τόνισε ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος κληθείς να σχολιάσει την αποχώρηση από το ΣΥΝ της Ν. Λουλέ και τις πληροφορίες που τη φέρουν να υποστηρίζει την κ. Μπακογιάννη.

    Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι το ΠΑΣΟΚ απευθύνεται σε όλες τις προοδευτικές δημοκρατικές δυνάμεις, σε όλους τους προοδευτικούς δημοκρατικούς πολίτες, φυσικά και στους πολίτες της ευρύτερης Αριστεράς, στους πολίτες της παραδοσιακής Αριστεράς, του ΚΚΕ, του ΣΥΝ. "Χρειαζόμαστε τη συστράτευσή τους, μιας και το σύστημα των νομαρχιακών και δημοτικών εκλογών είναι σύστημα πλειοψηφικό, είναι σύστημα δύο γύρων. Αυτή είναι η δική μας πολιτική στάση", επισήμανε.

    "Η Ν.Δ., καμιά φορά, κινείται ψευδεπίγραφα, κινείται σε προσωπικό επίπεδο. Θέλει να αλλοιώσει την ιστορία ή να την επαναλάβει ως φάρσα. Δεν μπορεί να φύγει από το κλίμα του 1989, το οποίο άρχισε στις δημοτικές εκλογές του 1986. Αυτό, βεβαίως, κάποια στιγμή δημιουργεί και προβλήματα σε πρόσωπα, αλλά και τριβές και θέτει και ορισμένους πολιτικούς χώρους, όπως το ΣΥΝ, προ διλημμάτων, στα οποία δόθηκε μια απάντηση. Ετσι, πρέπει να δίδονται κάποιες πολιτικές απαντήσεις", τόνισε.

    [15] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗ

    Αθήνα, 14 Μαϊου 2002 (20:30 UTC+2)

    Αιχμηρή ήταν η απάντηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου στις δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών Κώστα Σκανδαλίδη ότι «η Νέα Δημοκρατία κουβαλάει μαζί της το απόστημα της ακροδεξιάς».

    «Το ζήτημα στην Ελλάδα δεν είναι το ακροδεξιό απόστημα της Νέας Δημοκρατίας, που δεν υπάρχει άλλωστε και το ξέρουν όλοι, το ζήτημα είναι το αδέξιο απόστημα των εκσυγχρονιστών και του κ. Σκανδαλίδη», τόνισε ο κ. Παυλόπουλος.

    [16] Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

    Αθήνα, 14 Μαϊου 2002 (20:27 UTC+2)

    Στο χαρακτήρα που θα έχει η συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ, στα χθεσινά επεισόδια βίας κατά οπαδών του ΠΑΟ, στο θέμα του ευρωστρατού, στην επίσκεψη του Κοφι Ανάν στην Κύπρο, καθώς και στην τύχη των 13 Παλαιστινίων αναφέρθηκε κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Πρωτόπαπας.

    Ολόκληρη η ενημέρωση έχει ως εξής:

    "Γεια σας, παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

    ΑΝΤΥΠΑΣ: Με αφορμή τη χθεσινή δήλωσή σας για τη Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ, αλλά και τοποθετήσεις στελεχών του που έγιναν σήμερα μέσω ραδιοτηλεοπτικών Μέσων, θα ήθελα να ρωτήσω ποιος είναι ο ακριβής χαρακτήρας που προσδίδει η κυβέρνηση σε αυτή τη Συνδιάσκεψη, δεδομένου ότι ακούσαμε απόψεις σύμφωνα με τις οποίες δεν είναι ορόσημο, αλλά και τοποθετήσεις σύμφωνα με τις οποίες εκεί θα καταρτιστεί το νέο μανιφέστο της Αριστεράς. Ποια ακριβώς είναι η γραμμή του ΠΑΣΟΚ;

    ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Eάν με ρωτάτε τι θα προσφέρει η Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ στο έργο μας, θα ήθελα να σας παραπέμψω στη χθεσινή απάντησή μου, που κάνει σαφές ότι η Συνδιάσκεψη αυτή μπορεί να προσφέρει σημαντικά σε ένα ΠΑΣΟΚ καλύτερα δεμένο με την κοινωνία, που να εκφράζει τις αγωνίες και τους πόθους των κοινωνικών ομάδων, ιδιαίτερα αυτών που θέλουμε να εκφράσουμε εμείς, που να μπορεί να έχει ένα σύγχρονο λόγο και βεβαίως να μπορεί να συμμετέχει ενεργά και με ουσιαστικές δράσεις στις ευρωπαϊκές εξελίξεις. Μια τέτοια Συνδιάσκεψη, που θα εξετάσει όλα αυτά τα ζητήματα, μπορεί να προσφέρει σημαντικά στο έργο της παράταξής μας. Αυτό θέλει και αυτό περιμένει από εμάς ο ελληνικός λαός: να δουλέψουμε όλοι για την προώθηση του έργου μας. Αντίθετα, δεν θα προσφέρει ούτε μια διαδικασία εσωστρέφειας, ούτε μια διαδικασία, η οποία θα ασχοληθεί μόνο με άγονες συζητήσεις και αναμετρήσεις, οι οποίες -σε τελική ανάλυση- δεν ενδιαφέρουν τον ελληνικό λαό, δεν αφορούν τις αγωνίες και τα προβλήματά του. Αυτό είπα.

    ΚΑΠΠΟΣ: Κύριε Υπουργέ, χθες στις Βρυξέλλες τόσο ο υπουργός Εξωτερικών, όσο και ο υπουργός Αμυνας δέχθηκαν - όπως, τουλάχιστον, μεταδίδουν οι ανταποκρίσεις- φοβερές πιέσεις σε σχέση με το θέμα του ευρωστρατού και μάλιστα από το σύνολο των "14". Θέλω να ρωτήσω, πρώτον εάν ισχύει η αισιοδοξία που έχει εκφράσει η κυβέρνηση μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Βαρκελώνης και δεύτερον εάν ισχύει η κυβερνητική τοποθέτηση για veto στην περίπτωση που τα πράγματα δεν εξελιχθούν όπως επιθυμεί η Αθήνα.

    ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η θέση μας για το θέμα του ESDP, του λεγόμενου ευρωστρατού, είναι σαφής. Δεν χωρεί καμία αμφισβήτηση: Το κείμενο της Αγκυρας, ως είναι, δεν θα γίνει αποδεκτό. Επαναλαμβάνω ότι το θέμα του ESDP αφορά γενικότερα τις σχέσεις της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ. Δεν είναι καμία διμερής διαφορά, δεν είναι διαφορά της Ελλάδας με κανέναν. Είναι ένα θέμα αρχής, είναι ένα μείζον θέμα. Γι` αυτό δεν πρόκειται να δεχτούμε το κείμενο της Αγκυρας. Και βεβαίως θα εξαντλήσουμε τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας, εάν χρειαστεί . Είμαστε αποφασισμένοι, γιατί μας ενδιαφέρει μια σωστή πολιτική και για την Ευρώπη και για τη χώρα μας, φυσικά.

    ΛΕΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Με τον τίτλο "Συνέδριο Παπανδρέου, πριν από την ολλανδική συνδιάσκεψη",σε σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας "Κέρδος", το οποίο υπογράφει ο συνάδελφος κ. Αγγελος Μόσχοβας, αναφέρεται ότι το "Ιδρυμα Ανδρέας Παπανδρέου", στο οποίο προεδρεύει ο υπουργός Εξωτερικών, διοργανώνει Συνέδριο Ευρωπαίων Σοσιαλιστών τον Ιούνιο, δηλαδή λίγο πριν από την οργανωτική Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ. Γράφεται, μάλιστα, ότι ο κ. Παπανδρέου θα καταθέσει σημαντικές προτάσεις, όπως η απευθείας εκλογή του Προέδρου του Κινήματος από τη βάση, αλλά και η αναβάθμιση της ιδιότητας του μέλους του ΠΑΣΟΚ. Δεδομένου ότι ο κ. Παπανδρέου είναι υψηλόβαθμο κυβερνητικό και κομματικό στέλεχος, πως σχολιάζει η κυβέρνηση την κίνηση αυτή, λαμβανομένου υπόψη ότι ανάλογη πρωτοβουλία του Γραμματέα της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ κ. Κώστα Λαλιώτη έχει ήδη αναβληθεί για το Φθινόπωρο;

    ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Κάθε μη κυβερνητική οργάνωση μπορεί να αναλαμβάνει τις δικές της πρωτοβουλίες. Δεν μπορεί να επιβάλει το ΠΑΣΟΚ και πολύ περισσότερο η κυβέρνηση σε μη κυβερνητικές οργανώσεις το είδος των πρωτοβουλιών που θα αναλάβουν. Κάθε πρωτοβουλία που αναλαμβάνει μια μη κυβερνητική οργάνωση συμβάλλει στο διάλογο γύρω από το θέμα που επιλέγει. Δεν έχουμε κανένα λόγο να το σχολιάσουμε.

    ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Κύριε Υπουργέ, χθες το βράδυ από το Mega, ο κ. Πάγκαλος άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση και μάλιστα είπε ότι "δεν κυβερνάται η χώρα", που είναι ένας βαρύς χαρακτηρισμός, γιατί -όπως είπε- δεν υπάρχει συντονισμός ανάμεσα στους υπουργούς και τον Πρωθυπουργό. Εχετε κάποιο σχόλιο;

    ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχω τοποθετηθεί, από χθες, σε ανάλογο ερώτημα.

    ΜΠΕΚΑΤΩΡΟΥ: Σχετικά με τους 13 Παλαιστίνιους, εάν έρθουν κάποια στιγμή μερικοί από αυτούς στην Ελλάδα, το Ισραήλ έχει επιφυλαχθεί να ζητήσει την έκδοσή τους. Η Ελλάδα έχει συμφωνία έκδοσης με το Ισραήλ;

    ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οι 13 Παλαιστίνιοι που θα μοιραστούν σε διάφορες χώρες-μέλη της Ε.Ε. θα υπόκεινται σε ένα καθεστώς που θα προσδιοριστεί. Υπάρχει μια σειρά από νομικά ζητήματα που συνδέονται με αυτή την επιλογή και γι` αυτό δεν ελήφθη απόφαση χθες. Οι άνθρωποι αυτοί θα έρθουν και θα φιλοξενηθούν με νομικό καθεστώς που θα προσδιοριστεί από τις χώρες-μέλη της Ε.Ε.. Όπως γνωρίζετε, έξι από τις χώρες-μέλη της Ε.Ε. έχουν εκδηλώσει την προθυμία να συμμετέχουν σε αυτή την πρωτοβουλία.

    ΚΑΠΠΟΣ: Ηθελα να ρωτήσω, η Ε.Ε. όπου ανήκει και η Ελλάδα -βέβαια είπατε και είναι ορθό, ότι δεν έχει λυθεί το νομικό πρόβλημα- εάν ανέχεται να υπάρχουν άνθρωποι στο έδαφός της, οι οποίοι ουσιαστικά να είναι όμηροι του Ισραήλ. Είναι δυνατό κάτι τέτοιο;

    ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σας είπα ότι τις αποφάσεις λαμβάνει η Ε.Ε. και όχι τρίτες χώρες. Επομένως, δεν υφίσταται τέτοιο θέμα.

    ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Σήμερα φθάνει στην Κύπρο ο Γ.Γ. του ΟΗΕ Κόφι Ανάν. Τί προσδοκάτε από αυτή την επίσκεψη;

    ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι πολύ σημαντική η επίσκεψη του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο, διότι, όπως γνωρίζετε, είναι σε ιδιαίτερα αποφασιστική και κρίσιμη φάση, οι συνομιλίες. Επομένως, και η ίδια η παρουσία του Γ.Γ. του ΟΗΕ σε μια τέτοια φάση, είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός. Γνωρίζετε ότι είχαμε και ενόψει αυτής της επίσκεψης, ίσως, εκδηλώσεις αδιαλλαξίας από την τουρκοκυπριακή πλευρά και μερίδα της τουρκικής πλευράς και μάλιστα από ιδιαίτερα επίσημα χείλη. Οπως, ήδη, γνωρίζετε υπήρξαν και άλλες διαφορετικές αντιδράσεις από πλευρές της τουρκικής πολιτικής, οι οποίες επισήμαναν ότι τυχόν συνέχιση της αδιαλλαξίας, ουσιαστικά θα δυσχεράνει σημαντικά την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας. Αυτό που εμείς έχουμε να κάνουμε, είναι να μείνουμε σταθεροί στη θέση μας. Θέλουμε για το Κυπριακό μια λύση βιώσιμη και δίκαιη, στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ. Θα στηρίξουμε τις πρωτοβουλίες του Προέδρου Γλαύκου Κληρίδη σε αυτή την κατεύθυνση. Βεβαίως, αναμένουμε και τις τυχόν πρωτοβουλίες ή τις τυχόν προτάσεις του ιδίου του Γ.Γ. του ΟΗΕ. Εκείνο που θέλουμε να επισημάνουμε είναι ότι η τουρκική πλευρά θα πρέπει να επανεξετάσει τη θέση της και να εγκαταλείψει την πολιτική της αδιαλλαξίας, κατανοώντας ότι η θέλησή της για μια ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας δεν συνάδει με τέτοιες στάσεις και αντιλήψεις.

    ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Προβληματίζει την ελληνική κυβέρνηση ότι ο Κόφι Ανάν θα επισκεφθεί τον Ραούφ Ντενκτάς στο γραφείο του στο Προεδρικό Μέγαρο, στα λεγόμενα "κατεχόμενα"; Δεν συνιστά αυτό έμμεση αναγνώριση του ψευδοκράτους, αφού παραβιάζει ουσιαστικά τα ψηφίσματα 541 και 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας;

    ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Προτιμούμε να μείνουμε στην ουσία. Και η ουσία είναι οι πολιτικές προτάσεις και οι πρωτοβουλίες που θα υπάρξουν.

    ΜΠΕΚΑΤΩΡΟΥ: Να επανέλθω στο προηγούμενό μου ερώτημα: Η Ελλάδα έχει υπογράψει ποτέ καμία συμφωνία έκδοσης με το Ισραήλ, ασχέτως από τους 13 Παλαιστίνους;

    ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν το γνωρίζω αυτό το θέμα που τώρα θέτετε. Να το ερευνήσω και θα σας ενημερώσω. Αλλά, δε νομίζω ότι έχει καμία σχέση με τη συζήτησή μας. Είναι έξω από κάθε πλαίσιο της συζήτησής μας. Δεν μπορώ να δεχθώ και ομολογουμένως θα υποχρεωθώ να αντιδράσω, εάν υπονοείτε εμμέσως ότι η Ελλάδα θα εκδώσει τους Παλαιστίνιους, τους οποίους η ίδια δέχεται να φιλοξενήσει στο πλαίσιο των αποφάσεων της Ε.Ε. Είναι ποτέ δυνατόν κάτι τέτοιο; Οταν λειτουργούμε στο πλαίσιο μιας απόφασης της Ε.Ε., λειτουργούμε με βάση μια διεθνή συμφωνία που κάνουμε, μέσα στους Διεθνείς Οργανισμούς που μετέχουμε. Και έχουμε πολύ καθαρές, έντιμες και σαφείς απόψεις γι αυτό. Δεν χωρούν διαπραγματεύσεις και συζητήσεις γύρω από αυτό. Μη δημιουργούμε, λοιπόν, υπόνοιες εκεί που δεν υπάρχουν. Αυτό δεν θα το δεχθώ.

    ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Κύριε Υπουργέ, συνεχίζονται τα βίαια επεισόδια μεταξύ φιλάθλων και εκτός γηπέδων, απ` ό,τι φαίνεται. Χθες, είχαμε ένα θλιβερό επεισόδιο, όπου τραυματίστηκαν κάποιοι μπασκετμπολίστες του Παναθηναϊκού. Η κυβέρνηση προτίθεται να πάρει κάποια αποφασιστικά μέτρα προς την κατεύθυνση να μπει, τέλος πάντων, ένα τέλος ή αν όχι να περιοριστεί τουλάχιστον το φαινόμενο της βίας στους αθλητικούς χώρους;

    ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μας έχει απασχολήσει και μας απασχολεί πολύ το θέμα της αντιμετώπισης της βίας στους αθλητικούς χώρους και ιδιαίτερα σε ένα λαϊκό και δημοφιλές άθλημα, όπως είναι το ποδόσφαιρο. Εχω επανειλημμένα αναφερθεί σε αυτό. Εχω καταδικάσει και συνεχίζω να καταδικάζω με τα πιο κατηγορηματικά λόγια με τους πιο σκληρούς χαρακτηρισμούς και επίθετα, τέτοιες ενέργειες. Ενέργειες χούλιγκαν και ανθρώπων οι οποίοι δεν σκέφτονται υγιώς. Βεβαίως, θέλω να τονίσω ότι το σχετικό χθεσινό επεισόδιο έλαβε χώρα εκτός αθλητικών χώρων. Οπως γνωρίζετε η ΕΛ.ΑΣ. έχει λάβει μέτρα, έχουν γίνει και κάποιες συλλήψεις. Οι έρευνες θα προχωρήσουν σε βάθος και θα γίνει ο καταλογισμός των ευθυνών. Από κει και πέρα, θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα νέο πλαίσιο και σε αυτό χρειάζεται η συνεργασία και των ΠΑΕ και γενικότερα των αθλητικών σωματείων. Για να αντιμετωπιστεί η βία η Πολιτεία είναι αποφασισμένη να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα. Αλλά, χρειάζεται η συνεργασία και των Ενώσεων των σωματείων και των ΠΑΕ. Μόνο εάν συνεργαστούμε σωστά, ειλικρινά και τίμια μπορούμε να δώσουμε το χαρακτήρα που πρέπει, το χαρακτήρα της γιορτής, το χαρακτήρα μιας υγιούς αθλητικής εκδήλωσης στο λαϊκό και δημοφιλές άθλημα του ποδοσφαίρου, αλλά και στα άλλα αθλήματα. Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να το κάνουμε, αλλά πρέπει όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας.

    ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Το πούλμαν αυτό συνοδευόταν από μοτοσικλετιστές. Θέλω να ρωτήσω ποιά ήταν τα αντανακλαστικά αυτών των μοτοσικλετιστών; Και εάν θεωρείτε το εν λόγω θέμα, το κρούσμα αυτό, περιπτωσιολογία ή κάτι πολύ πιο σοβαρό;

    ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Τοποθετήθηκα ήδη και νομίζω ότι σας καλύπτω απόλυτα. Από κει και πέρα, αδυνατώ να παρακολουθήσω εάν κάποιος μοτοσικλετιστής αντέδρασε με τον άλφα ή βήτα τρόπο. Αυτό θα το βρει η έρευνα την οποία διεξάγει η Αρχή, η Υπηρεσία στην οποία ανήκει. Γιατί, όπως γνωρίζετε, για κάθε επεισόδιο γίνεται έρευνα από την αρμόδια υπηρεσία. Η Αστυνομία, λοιπόν, θα κάνει τον απολογισμό της και θα μας ενημερώσει. Ηδη, έχουν δοθεί οι σχετικές εντολές.

    ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Σήμερα, όλες οι εφημερίδες γράφουν ότι το πούλμαν συνοδευόταν από μια διμοιρία των ΜΑΤ, ένα περιπολικό και δύο μοτοσικλετιστές. Θα ήθελα να επιμείνω σε αυτό και να ζητήσω το σχόλιό σας για τη στάση της Αστυνομίας, διότι τίθεται ένα θέμα. Δεν μιλάμε για ένα μοτοσικλετιστή , αλλά για μια διμοιρία, περιπολικά...

    ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι υπήρξε επίθεση σε πούλμαν και όχι δράση σε συγκεκριμένο χώρο. Πιστεύω ότι τοποθετήθηκα διεξοδικά. Η Αστυνομία θα κάνει τον απολογισμό της. Εχουν γίνει συλλήψεις. Αν υπήρξε οποιοδήποτε πρόβλημα θα καταλογιστεί. Σε κάθε περίπτωση, όμως, θέλω να πω ότι η Πολιτεία είναι αποφασισμένη και προωθεί μέτρα για να πατάξει τη βία. Εκείνο που χρειάζεται είναι και η συνεργασία των ίδιων των ΠΑΕ και των σωματείων. Διότι, όταν αναπτύσσεται μια αρνητική νοοτροπία, όταν πυροδοτούνται καταστάσεις, όταν γίνονται εμπρηστικές δηλώσεις ή ενέργειες από οποιαδήποτε πλευρά, είναι σαφές ότι δημιουργείται η βάση πάνω στην οποία θα εκδηλωθεί κάποιο φαινόμενο βίας. Η περιφρούρηση είναι αναγκαία, αλλά η καταστολή δεν αρκεί. Δεν είναι δυνατόν, κάθε φορά, να τα προλαβαίνεις όλα. Χρειάζεται και η πρόληψη, η οποία πρέπει να επιδιώκεται μέσα από ένα σωστό πλαίσιο συνεργασίας.

    ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Επειδή επιμένετε στις απαντήσεις σας ότι το γεγονός έλαβε χώρα εκτός αθλητικού χώρου, υπονοείτε και ανάμειξη εξωαθλητικών παραγόντων;

    ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οχι. Περιέγραψα ότι υπάρχουν πρόσθετες τεχνικές δυσκολίες. Οπωσδήποτε η φρούρηση, όταν είναι εκτός χώρου, καθίσταται περισσότερο προβληματική. Το καταλαβαίνετε αυτό.

    ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Είμαστε πολύ κοντά στο να δούμε τους προέδρους των ΠΑΕ να κάθονται σε ένα τραπέζι με τον υφυπουργό κ. Κουράκη και να συζητούν το θέμα της βίας, μιας και είναι η πρώτη φορά που έχουμε δει τέτοιο περιστατικό τρομοκρατίας σε βάρος μιας ομάδας εκτός γηπέδου;

    ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται αυτό, αλλά έγινε πρωτοσέλιδο επειδή ήταν μεγάλες οι ομάδες. Σας υπενθυμίζω ότι και στο παρελθόν, πολλές φορές είχαν εκδηλωθεί τέτοια απαράδεκτα φαινόμενα και είχαν ληφθεί μέτρα. Βεβαίως, αυτό που υπαινιχθήκατε είναι πολύ σωστό. Κοινές πρωτοβουλίες από τον αρμόδιο υφυπουργό και τους προέδρους των ΠΑΕ, είναι ευκταίο και αναγκαίο να υπάρξουν. Τελικά, η βία δεν ωφελεί κανέναν. Εχει αποδειχθεί ότι καταστρέφει και το ποδόσφαιρο ή και τα άλλα αθλήματα. Πρέπει να καταλάβουμε ότι για να πάει ο κόσμος να τα παρακολουθήσει, θέλει να βλέπει μια πραγματική αθλητική άμιλλα. Δεν θέλει να συμμετέχει σε βία, ούτε σε κινήσεις που, σε τελική ανάλυση, θίγουν την αξιοπρέπεια και απειλούν τη σωματική ακεραιότητα.

    ΑΛΕΞΑΚΗΣ: Σήμερα ή αύριο, ο Επίτροπος για τα Νομισματικά κ. Σόλμπες καταθέτει στο Στρασβούργο μια έκθεση για τα δημοσιονομικά. Ταυτόχρονα, στη Γαλλία υπάρχει μεγάλη συζήτηση και ο Σιράκ, από ό,τι φαίνεται, θα απόσχει ή θα πάρει αποστάσεις από το Σύμφωνο Σταθερότητας. Υπάρχει κάποια σκέψη στην Ελλάδα, ούτως ώστε, ενόψει και της Ελληνικής Προεδρίας, στη διάρκεια της οποίας μάλλον θα συζητηθούν αυτά τα ζητήματα, να υπάρξει αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας, πράγμα που σημαίνει ότι και η Ελλάδα θα έχει μια μεγαλύτερη δυνατότητα για δαπάνες, για αλλαγή των δεδομένων στην οικονομική και δημοσιονομική πολιτική;

    ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι κάτι τέτοιο δεν υπάρχει στην ατζέντα.

    ΤΣΙΚΡΙΤΑ: Θα ήθελα το σχόλιό σας για το γεγονός ότι η Ν.Δ. προτείνει να είναι υποψήφιος δήμαρχος στη Σάμο ο κ. Καραμηνάς, ο οποίος πριν από κάποιο διάστημα είχε διαγραφεί από τη Ν.Δ., με αφορμή ένα συγκεκριμένο περιστατικό.

    ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν έχουμε καμία προσωπική ή άλλης μορφής αντιδικία με τον κ. Καραμηνά. Ομολογουμένως, όμως, η ερώτησή σας δημιουργεί ένα προβληματισμό για το κόμμα της Ν.Δ. Το κόμμα της Ν.Δ., επικαλούμενο λόγους ηθικής τάξης, δεν επέτρεψε στον κ. Καραμηνά να συμμετέχει στο ψηφοδέλτιό του για το Νομό Σάμου στις εκλογές του 2000. Ρωτώ; Αυτό το θέμα ηθικής τάξης δεν υπάρχει τώρα; Υπάρχει άλλη ηθική τάξη για το ψηφοδέλτιο του κόμματος και άλλη ηθική τάξη για την υποστήριξη ενός υποψήφιου δημάρχου; Δημιουργούνται εύλογα ερωτηματικά, τα οποία αποδεικνύουν πόσο πιστεύει αυτά που λέει η Ν.Δ.

    ΚΑΠΠΟΣ: Ηθελα να ρωτήσω, εάν ο Πρόεδρος Κληρίδης και οι εκπρόσωποι του διεθνούς παράγοντα, συναντούν, σε αντίθεση με τον Κόφι Ανάν, το Ραούφ Ντενκτάς, είτε στην ουδέτερη ζώνη του αεροδρομίου της Λευκωσίας, είτε στη νεκρή ζώνη, αυτό είναι ακριβώς για να μην αναγνωρίσουν την όποια ιδιότητα επικαλείται ο κ. Ντενκτάς. Αυτό είναι συμπεριφορά επί του τύπου ή επί της ουσίας;

    ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχω τοποθετηθεί, ήδη. Το Κυπριακό είναι ένα σοβαρότατο πολιτικό θέμα. Είναι ένα θέμα ουσίας. Και αυτό που έχω να τονίσω είναι ότι ως θέμα ουσίας πρέπει να αξιολογηθεί και να αντιμετωπιστεί. Δεν ανήκω σε εκείνους -και κανείς δεν πρέπει να ανήκει- οι οποίοι για παράδειγμα έθεσαν ανάλογα ερωτήματα όταν πέρασε τη διαχωριστική γραμμή ο Πρόεδρος Κληρίδης για να πάει στο σπίτι του κ. Ντενκτάς.

    ΚΑΠΠΟΣ: Στο σπίτι, όχι στο Μέγαρο.

    ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η ίδια λογική θα μπορούσε να υπάρξει και εκεί. Μία είναι η πραγματικότητα και πρέπει να την κοιτάξουμε κάποτε κατάματα. Να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας. Να έχουμε καθαρό πολιτικό λόγο στα εξωτερικά θέματα. Θέλουμε ή δεν θέλουμε να λυθεί το Κυπριακό; Εάν θέλουμε το Κυπριακό να λυθεί σωστά και στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ, πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που σχετίζονται με αυτό ως θέματα ουσίας. Σήμερα, είναι σε μια πολύ κρίσιμη φάση. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ πηγαίνει στην Κύπρο. Είναι μια επίσκεψη πολύ σημαντική και ίσως καθοριστική για τις εξελίξεις. Εάν με ρωτήσετε εάν είμαι αισιόδοξος, θα σας πω ότι είμαι ιδιαίτερα συγκρατημένα αισιόδοξος. Γνωρίζουμε όλοι τις δυσκολίες που υπάρχουν από την εμφανιζόμενη -ελπίζω να μη συνεχιστεί- τουρκική αδιαλλαξία. Θα αντιμετωπίσουμε, λοιπόν, την όποια εξέλιξη, ως θέμα ουσίας, στηρίζοντας τις πρωτοβουλίες του Προέδρου Κληρίδη.

    ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω, εάν εκτιμά η κυβέρνηση ότι πάμε στη διαδρομή της πορείας κατοχής της Κύπρου ή της ευρωπαϊκής πορείας ένταξής της στην Ε.Ε. Βλέπετε κάτι διαφορετικό, μετά την επίσκεψη του Κόφι Ανάν;

    ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι επιβεβλημένο να περιμένουμε να εξελιχθεί η επίσκεψη για να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας. Η επίλυση του Κυπριακού δεν συνδέεται με την πορεία ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ε.Ε. Μην κάνουμε αυτό το λάθος. Ολοι κατανοούμε ότι κάποιοι ονειρεύονται σύνδεση και μιλώ για την άλλη πλευρά. Δεν θα κάνουμε εμείς το λάθος να υιοθετήσουμε τα επιχειρήματα της άλλης πλευράς".

    [17] ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΚΑΙ ΧΥΤΗΡΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΧΘΕΣΙΝΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΤΟΥ ΜΠΑΣΚΕΤ

    Αθήνα, 14 Μαϊου 2002 (20:25 UTC+2)

    "Βίαια επεισόδια στο χώρο του αθλητισμού και ιδίως του επαγγελματικού αθλητισμού, δυστυχώς επαναλαμβάνονται με μία απαράδεκτη συχνότητα", τόνισε ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος κληθείς να σχολιάσει τα χθεσινά επεισόδια του μπάσκετ.

    Ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι ήδη, έχει επιληφθεί η δικαιοσύνη για τα χθεσινά επεισόδια και έχουν επίσης επιληφθεί και τα αρμόδια αθλητικά όργανα, υπογραμμίζοντας ότι το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί μέσα στο καλοκαίρι για να ισχύσει ως νόμος πριν το νέο πρωτάθλημα, περιλαμβάνει δρακόντειες διατάξεις για τα φαινόμενα βίας.

    "Δυστυχώς, δεν άρκεσαν οι διατάξεις που ψηφίστηκαν το 1999. Υπάρχουν επαναλαμβανόμενα φαινόμενα τα οποία είναι ακραία και τα οποία είναι και ευφάνταστα, γιατί συνεχώς έχουμε νέες εκδοχές. Αυτά, λοιπόν, πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε με πολύ ριζικό τρόπο. Χρειάζεται γι` αυτό, βέβαια, και η βοήθεια των ΜΜΕ και η βοήθεια του αθλητικού κόσμου. Διότι, όλα αυτά οφείλονται σε μια πάρα πολύ μικρή μειοψηφία, η οποία εκτονώνεται στον αθλητικό χώρο και η οποία θα μπορούσε κάλλιστα να εκτονωθεί και αλλού", τόνισε.

    Τα επεισόδια καταδίκασε και ο υφυπουργός Τύπου Τηλέμαχος Χυτήρης, τονίζοντας ότι παρότι είναι μεμονωμένα, επαναλαμβάνονται.

    "Εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων, δίνουν τη χειρότερη εικόνα, όσον αφορά τη συμπεριφορά ορισμένων "φιλάθλων" που προσβάλλουν με αυτόν τον τρόπο το μεγάλο πλήθος των φιλάθλων, για το οποίο είμαι σίγουρος ότι δεν διέπονται από τέτοιες εκδηλώσεις", επισήμανε.

    "Αντιθέτως, η συντριπτική πλειοψηφία του φίλαθλου κόσμου τάσσεται αναφανδόν εναντίον τέτοιων ενεργειών. Εμείς, από πλευράς μας, καταδικάζουμε, με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, αυτά τα γεγονότα, εκφράζοντας ταυτόχρονα την ελπίδα να μην ξανασυμβούν", κατέληξε.

    [18] ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΕΝΟΠΛΩΝ ΣΤΙΒΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 14 Μαϊου 2002 (20:19 UTC+2)

    Στη Λάρισα διεξάγεται το Σαββατοκύριακο το πανελλήνιο πρωτάθλημα στίβου ενόπλων δυνάμεων και σωμάτων ασφαλείας με τη συμμετοχή πολλών γνωστών Ελλήνων πρωταθλητών. Πρόκειται για μια από τις παλαιότερες διοργανώσεις του κλασσικού αθλητισμού στη χώρα μας, που εξακολουθεί να συγκινεί τους Έλληνες φιλάθλους. Ανάμεσα στους γνωστούς πρωταθλητές που θα πάρουν μέρος στον αγώνα είναι: η Όλγα Βασδέκη στην πρώτη της εμφάνιση μετά από ένα χρόνο, η Νίκη Ξάνθου, ο Αλέξανδρος Γενοβέλης, Χρήστος Πολυχρονίου, Λάμπρος Παπακώστας, Γιώργος Οικονομίδης, Σταμάτης Λέσης, Παναγιώτης Σαρρής, Αλέξης Αλεξόπουλος, Αλέξανδρος Τερζιάν, Μαρία Παπαδοπούλου, Αναστασία Κελεσίδου, Κώστας Κουκοδήμος, Δημήτρης Φιλίνδρας, Αναστάσιος Φράγκος, Μιχάλης Γελασάκης, Σταύρος Καρρές, Λάμπρος Ζάραγκας, κλπ

    Το πρόγραμμα: Σάββατο: 15:45: δισκοβολία, 17:00: τελετή έναρξης, 17:30: 110 μ εμπ, σφαιροβολία (Γ), 17:50: 100 μ (Γ), μήκος (Α), 18.05: 100 μ (Α), 18:20: 400 μ (Α), 18:30: 800 μ (Γ), 18:50: 1500 μ (Α), 19:10: 5000 μ (Α), 19:35: 4 Χ 100 μ (Γ), 19:45: 4 Χ 100 μ (Α). Κυριακή: 16:00: σφυροβολία (Α), 17:00: μήκος (Γ), ύψος (Α), 17:10: σφαίρα (Α), 17:20: 400 μ εμπ (Α), 17:40: 800 μ (Α), 18:00: 400 μ (Γ), 18:20: 3000 μ στηπλ, ακοντισμός (Α), 18:45: 200 μ (Α), τριπλούν (Α), 19:00: 3000 μ (Α), 19:20: 4 Χ 400 μ (Α), 19:35: τελετή λήξης.

    Από την ΕΠΕΟ διευκρινίζεται ότι η ημερίδα ρίψεων που γίνεται αύριο στο Καυτατζόγλειο δεν περιλαμβάνεται στους αγώνες - κριτήρια για την συγκρότηση της εθνικής ομάδας εφήβων - νεανίδων που θα πάρει μέρος στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Τζαμάικα.

    [19] ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΣΤΙΒΟΥ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 14 Μαϊου 2002 (20:14 UTC+2)

    Τρεις σημαντικές διοργανώσεις του στίβου διεξάγονται το Σαββατοκύριακο στην περιφέρεια. Στην Έδεσσα γίνεται το γκραν - πρί με την επωνυμία «Αλεξάνδρεια», στο Βόλο το πανελλήνιο πρωτάθλημα βάδην 20.000 μ και στη Λάρισα το πανελλήνιο στρατιωτικό πρωτάθλημα.

    Η οργανωτική επιτροπή του πρώτου από τους επτά αγώνες της σειράς των γκραν - πρί που γίνεται το Σάββατο 18-5-2002 στην Έδεσσα έδωσε σήμερα συνέντευξη τύπου. Παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Έδεσσας Γιάννης Σόντρας, ο Ιάκωβος Νικολής μέλος του ΔΣ του ΣΕΓΑΣ, ο Ευάγγελος Προκοπίδης πρόεδρος ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Πέλλας - Κιλκίς, ο Χρήστος Χρυσοστομίδης τεχνικός σύμβουλος - ανάπτυξης του ΣΕΓΑΣ, ο Πέτρος Χάλης τεχνικός σύμβουλος της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Πέλλας - Κιλκίς και ο Γιώργος Τζουβάρας πρόεδρος του Δημοτικού Σταδίου Έδεσσας.

    Ο Δήμαρχος Έδεσσας κ Σόντρας μεταξύ άλλων είπε: «Στόχος μας ήταν να μπορέσουμε να αναλάβουμε μια αθλητική διοργάνωση που θα καθιερωθεί και θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για την περιοχή μας. Γι αυτό άλλωστε μας ενδιέφερε πρωταρχικά να συνεργαστούμε με έναν αξιόπιστο φορέα, όπως είναι ο ΣΕΓΑΣ. Για πρώτη φορά λοιπόν το στάδιο μας αποκτά υλικοτεχνική υποδομή υψηλού επιπέδου, με νέα σκάμματα, βαλβίδες, συστήματα φωτο-φίνις και εμπόδια. Πιστεύουμε ότι τα «Αλεξάνδρεια» πολύ σύντομα θα γίνουν ένα από τα κορυφαία γκραν -πρί στην Ελλάδα».

    Ο κ Νικολής μεταξύ άλλων τόνισε: «Η περσινή διοργάνωση των «Αλεξανδρείων» είχε απόλυτη επιτυχία χάρη στην εξαιρετική συνεργασία του ΣΕΓΑΣ με τον Δήμο Έδεσσας. Αυτό μας οδήγησε να το ορίσουμε και φέτος σαν το πρώτο γκτραν - πρί της χρονιάς, που πιστεύουμε ότι θα ανεβάσει ψηλά τον πήχυ και για τα επόμενα. Είμαστε βέβαιοι ότι θα είναι ένα από τα καλύτερα σε επίπεδο παρουσίας αθλητών και επιδόσεων».

    Ο κ Χρυσοστομίδης μεταξύ άλλων αναφέρθηκε: «Το γκραν - πρί της Έδεσσας πιστεύουμε ότι θα δώσει ευκαιρίες σε αθλητές που δεν ε΄χουν τη δυνατότητα να πάρουν μέρος σε διεθνή μίτινγκ. Επιπλέον οι αγώνες αποτελούν και ένα από τα κριτήρια για τη συγκρότηση της εθνικής ομάδας εφήβων - νεανίδων που θα πάρει μέρος στην συνάντηση της Σκωτίας. Παρόμοιες διοργανώσεις βοηθούν στην ανάπτυξη του ελληνικου αθλητισμού».

    Ο κ Προκοπίδης μεταξύ άλλων είπε: «Το γκραν - πρί της Έδεσσας εναρμονίζεται με τη φιλοσοφία του ΣΕΓΑΣ για αγώνες στην περιφέρεια. Ειδικά για φέτος μπορώ να πώ ότι εκτός από το αγωνιστικό μέρος, τα «Αλεξάνδρεια» αποτελούν την αφορμή για να εξοπλιστεί το στάδιο της περιοχής με αθλητικό υλικό υποδομής υψηλού επιπέδου».

    Οι διοργανωτές έχουν σχεδιάσει μια φαντασμαγορική τελετή έναρξης με τη συμμετοχή 450 παιδιών από τα δημοτικά σχολεία της περιοχής που μετέχουν στο πρόγραμμα «Ολυμπιακής Παιδείας».

    [20] ΑΠΑΓΓΕΛΘΗΚΑΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΣΤΟΝ Κ. ΜΟΥΧΤΟΥΡΗ

    Αθήνα, 14 Μαϊου 2002 (20:12 UTC+2)

    Τις κατηγορίες της απρόκλητης επικίνδυνης σωματικής βλάβης κατά συρροή και από κοινού, της σύστασης και συμμορίας και απρόκλητης φθοράς αυτοκινήτου, απήγγειλε η εισαγγελέας στον 38χρονο Κωνσταντίνο Μουχτούρη, που σύμφωνα με την αστυνομία, συμμετείχε στην επίθεση με πέτρες στο λεωφορείο που μετέφερε την ομάδα μπάσκετ του Παναθηναϊκού, στο στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Ο 38χρονος παραπέμφθηκε να δικαστεί στο αυτόφωρο.

    Ο Κωνσταντίνος Μουχτούρης, που εργάζεται ως οδηγός στις αποθήκες της εταιρίας «Intracom» αρνήθηκε τις κατηγορίες και υποστήριξε ότι είναι αθώος. Εχει συλληφθεί πριν από ενάμιση χρόνο στα επεισόδια μετά το ντέρμπι του Ολυμπιακού με την ΑΕΚ.

    Η αστυνομία έφτασε στα ίχνη του γιατί ένας οδηγός ΙΧ συγκράτησε τον αριθμό της μοτοσικλέτας του, λίγα λεπτά μετά την επίθεση με το λεωφορείο. Εντοπίστηκε στο σπίτι του στον Περισσό και λίγο μετά τα μεσάνυχτα οδηγήθηκε στο αστυνομικό τμήμα Καλλιθέας.

    [21] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΕΞΕΦΡΑΣΑΝ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΟΥ NBC

    Θεσσαλονίκη, 14 Μαϊου 2002 (20:09 UTC+2)

    Ικανοποίηση για τους ρυθμούς της Ολυμπιακής προετοιμασίας εξέφρασαν υψηλόβαθμα στελέχη του ΝΒC (Ναtional Broadcasting Company), του δικαιούχου ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού για τις ΗΠΑ, που πραγματοποίησαν επίσκεψη εργασίας στην Αθήνα από 10 έως 14 Μαίου. Στη διάρκεια της επίσκεψής τους επισκέφθηκαν τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις και ενημερώθηκαν αναλυτικά στην έδρα της ΑΘΗΝΑ 2004 για όλα τα θέματα που άπτονται της λειτουργίας και του σχεδιασμού του τηλεοπτικού δικτύου, σε σχέση με τους Αγώνες της Αθήνας.

    Ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος του NBC, David Neal, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η πρόοδος της ΑΘΗΝΑ 2004 τους τελευταίους μήνες είναι πολύ εντυπωσιακή. Όπως σημείωσε πρόσφατα και η Συντονιστική Επιτροπή, έτσι και για εμάς από το NBC είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά όσα είδαμε σε αυτή μας την επίσκεψη σχετικά με τον προγραμματισμό και την εφαρμογή του συνολικού σχεδιασμού των Ολυμπιακών Αγώνων. Είμαστε πολύ αισιόδοξοι για τους Αγώνες της Αθήνας και περιμένουμε να στεφθούν με εξαιρετική επιτυχία».

    Ο Εντεταλμένος Σύμβουλος της ΑΘΗΝΑ 2004, υπεύθυνος για τα ραδιοτηλεοπτικά, Σπύρος Καπράλος, η Διευθύντρια Συντονισμού Ραδιοτηλεοπτικών Υπηρεσιών, Δήμητρα Κίτσιου και οι αρμόδιοι των αντίστοιχων Λειτουργικών Τομέων, συζήτησαν ενδελεχώς με την εννεαμελή αντιπροσωπεία του NBC θέματα σχετικά με τις υπηρεσίες που θα προσφέρει η ΑΘΗΝΑ 2004 σε τομείς όπως η φιλοξενία, διαπίστευση, διατροφή, ασφάλεια, μεταφορές, εισιτήρια, το διαδίκτυο κλπ. Επίσης ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Μάρτων Σίμιτσεκ ενημέρωσε τους εκπροσώπους του NBC για θέματα Λειτουργίας των Εγκαταστάσεων.

    Στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, το NBC θα διαπιστεύσει περίπου 3,000 άτομα, συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού παραγωγής των υπεργολάβων, ενώ θα καταβληθεί προσπάθεια ένας σημαντικός αριθμός από αυτούς να αντληθεί από την εγχώρια αγορά εργασίας.

    Η συνολική συνεισφορά του NBC για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 είναι $793.5 εκατομμύρια, από τα οποία $388.8 εκατομμύρια είναι έσοδα της ΑΘΗΝΑ 2004.

    [22] Η ΕΙΚΟΝΑ ΚΑΙ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΠΟΛΕΩΝ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΔΙΥΠΟΥΡΓΙΚΗΣ

    Αθήνα, 14 Μαϊου 2002 (20:07 UTC+2)

    Η εικόνα και η λειτουργία της πόλης των Αθηνών και όλων των ολυμπιακών πόλεων πριν και κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων ήταν το κύριο θέμα στη συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη.

    Στη συνεδρίαση, στην οποία συμμετείχαν οι υπουργοί Εσωτερικών, Κώστας Σκανδαλίδης, ΠΕΧΩΔΕ, Βάσω Παπανδρέου, Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος και η πρόεδρος του "Αθήνα 2004", Γιάννα Αγγελοπούλου εξετάστηκαν οι αναγκαίες παρεμβάσεις, αναπλάσεις και οι αλλαγές στην καθημερινή λειτουργία της πόλης. Μεταξύ άλλων προωθούνται κυκλοφοριακές αλλαγές και αυστηρότερη αστυνόμευση στους χώρους στάθμευσης.

    "Η Αθήνα του 2004, δεν θα έχει καμία σχέση με την Αθήνα του 2000, δεν θα έχει καμία σχέση με την εικόνα και τη λειτουργία που παρουσιάζει η πόλη της Αθήνας και το Λεκανοπέδιο μέχρι σήμερα", τόνισε μετά τη δίωρη συνεδρίαση ο υφυπουργός Τύπου και ΜΜΕ Τηλέμαχος Χυτήρης.

    Οπως είπε, ο πρωθυπουργός προέβη σε μία ανακεφαλαίωση της πορείας της προετοιμασίας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, υπογράμμισε πόσο σημαντικό είναι το θέμα της εικόνας που θα εμφανίζει η πόλη την περίοδο εκεί και είπε ότι θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή και μέριμνα, όσον αφορά την αισθητική σε τρόπο ώστε η αισθητική να είναι σύγχρονη και να αρμόζει στην Αθήνα, αναβαθμίζοντας την πόλη μας.

    Ο κ. Χυτήρης τόνισε ότι η εικόνα και η λειτουργία της πόλης έχει πολλές πτυχές και αφορά:

    -Αναπλάσεις των χώρων πέριξ των ολυμπιακών εγκαταστάσεων.

    -Διευκόλυνση της πρόσβασης στις ίδιες τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις.

    -Φωτισμό της πόλης.

    -Αναβάθμιση όψεων των κτιρίων της πόλης. Επίσης,

    -Αναβάθμιση όλων των διαδρομών που οδηγούν στους χώρους των ολυμπιακών εγκαταστάσεων.

    Σημείωσε ότι η ανάπλαση των χώρων, αλλά και η προσβασιμότητα σε αυτούς, ανήκουν στην αρμοδιότητα του ΥΠΕΧΩΔΕ και υπενθύμισε το εν εξελίξει ολυμπιακό πρόγραμμα, το οποίο εκτελείται από την Εταιρία Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων και στο οποίο εντάσσονται οι παρεμβάσεις για ανάπλαση όψεων κτιρίων και ανέφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τα κτίρια στην Πλατεία Ομονοίας.

    "Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος προβλέπεται και η ανάδειξη των Αρχαιολογικών Χώρων, συμπεριλαμβανομένης της πεζοδρόμησης, που ήδη γίνεται, γύρω από τους χώρους αυτούς", είπε προσθέτοντας ότι στο κεφάλαιο αυτό, εντάσσεται και η απομάκρυνση των πινακίδων.

    Ηδη, όπως τόνισε, έχουν απομακρυνθεί από το κέντρο της Αθήνας, μεταξύ Ομονοίας και Πλατείας Συντάγματος, 800 πινακίδες. Σημείωσε ότι αυτή η πολιτική θα συνεχιστεί, καθώς οι πινακίδες που πρέπει να αποσυρθούν είναι περίπου 20.000 σε όλη τη χώρα και πολύ περισσότερο σε όλους τους χώρους εκείνους και τις διαδρομές που οδηγούν στις ολυμπιακές εγκαταστάσεις.

    Οσον αφορά το ολυμπιακό πρόγραμμα για την εικόνα της πόλης, που εποπτεύεται από το υπουργείο Πολιτισμού, είπε ότι σε αυτό εντάσσονται:

    -Η αναβάθμιση του Παναθηναϊκού Σταδίου.

    -Η ανακαίνιση του Ζαππείου Μεγάρου.

    -Αρχαιολογικές παρεμβάσεις και έργα σε μνημεία και πολιτιστικά κτίρια στην περιοχή του Μαραθώνα.

    -Η δημιουργία πολιτιστικών κέντρων στους Δήμους Χαϊδαρίου, Νέου Ηρακλείου, Αγίας Παρασκευής, Χαλανδρίου και Περιστερίου.

    -Εφήμερες κατασκευές για τις οποίες θα διεξαχθεί παγκόσμιος διαγωνισμός, τον οποίο προκηρύσσει η Ανώνυμη Εταιρία Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

    Αναφερόμενος στις εφήμερες κατασκευές τόνισε ότι θα γίνουν σε συγκεκριμένους χώρους στο Λεκανοπέδιο που θα αποκαλούνται "χώροι εορτασμού", όπου θα μπορεί ο κόσμος να παρακολουθεί, μέσα από γιγαντοοθόνες, τη διεξαγωγή των ολυμπιακών αθλημάτων στα διάφορα στάδια και ταυτόχρονα σε αυτούς τους χώρους εορτασμού θα πραγματοποιούνται πολιτιστικές εκδηλώσεις.

    Ο κ. Χυτήρης απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να δείξουν κατανόηση και υπομονή σημειώνοντας ότι η ταλαιπωρία τους θα είναι πρόσκαιρη, τα έργα όμως σε ολόκληρο το Λεκανοπέδιο, τα οποία θα βελτιώσουν αισθητά την ποιότητα της ζωής τους, θα μείνουν για πάντα.

    Ανέφερε ακόμη ότι στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, τόσο η κυκλοφορία, όσο και η σήμανση θα είναι διαφορετικές.

    "Ειδική σήμανση θα παρέχει τις απαραίτητες πληροφορίες για τη διευκόλυνση της πρόσβασης των ενδιαφερομένων σε στάδια και ολυμπιακές εγκαταστάσεις. Θα υπάρχει, επίσης, γενικότερη αστυνόμευση, όσον αφορά τις σταθμεύσεις των αυτοκινήτων στις ολυμπιακές διαδρομές. Επιπροσθέτως, θα υπάρχει γενικότερη επιτήρηση της καθαριότητας.

    Ενα άλλο βασικό στοιχείο που συνδέεται άρρηκτα με την εικόνα της πόλης είναι το πράσινο", είπε.

    Όπως τόνισε η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Βάσω Παπανδρέου, θα υπάρξει ένας προγραμματισμός πρασίνου με βελτίωση του ήδη υπάρχοντος και δημιουργία νέου πέριξ των ολυμπιακών εγκαταστάσεων, κατά μήκος των διαδρομών και των προσβάσεων προς τους Ολυμπιακούς χώρους, ενώ νέοι χώροι πρασίνου θα δημιουργηθούν στο Πεδίον του Αρεως και τον Λυκαβηττό.

    Ο κ. Χυτήρης είπε ακόμη ότι για το Στάδιο Καραϊσκάκη, όπως δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού, έχει υπογραφεί η σχετική σύμβαση μεταξύ της Εθνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και των αναδόχων και επομένως το εργοτάξιο θα είναι έτοιμο μέχρι τις 26 Ιουνίου, οπότε και θα επισκεφθεί τη χώρα μας η Συντονιστική Επιτροπή της ΔΟΕ.

    Τόνισε τέλος ότι όπως σε κάθε συνεδρίαση της διυπουργικής έγινε ανασκόπηση της πορείας των έργων, εξετάστηκε εάν υπάρχουν δυσκολίες, πώς θα παρακαμφθούν και ότι η πρόεδρος της "Αθήνα 2004" Γιάννα Αγγελοπούλου, ανέφερε μία σειρά από έργα και πήρε απαντήσεις από τους συναρμόδιους υπουργούς για την πορεία εκτέλεσης των έργων αυτών. "Οι απαντήσεις ήταν ικανοποιητικές, όπως δήλωσε και η ίδια", ανέφερε ο κ. Χυτήρης.

    Ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια των αγώνων, οι συνθήκες είναι ειδικές, είναι έκτακτες.

    "Πρέπει όλα να λειτουργούν άψογα, πρέπει να διευκολύνονται οι αθλητές, πρέπει να διευκολύνεται η Ολυμπιακή Οικογένεια, πρέπει να διευκολύνονται οι επισκέπτες. Γιατί, οι αγώνες δεν γίνονται μόνο για να τους απολαύσουμε εμείς, αλλά γίνονται για να φύγουν οι επισκέπτες και τα διεθνή ΜΜΕ με μια καλή, αισιόδοξη, γνήσια εικόνα της χώρας. Και αυτό, πρέπει να το φροντίσουμε. Αυτό απαιτεί συντονισμό. Συντονισμό με την Οργανωτική Επιτροπή, με όλα τα υπουργεία, με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με την Αστυνομία, με όλους εκείνους που εμπλέκονται στην ολυμπιακή λειτουργία", υπογράμμισε.

    "Νομίζω ότι θα το πετύχουμε, γιατί έχουμε μελετήσει όλα τα "μοντέλα" και έχουμε διαλέξει την πιο απλή, την πιο καθαρή και την πιο ευέλικτη λύση, η οποία και θα νομοθετηθεί μέσα στους επόμενους μήνες. Θα περιληφθούν όλα σε ένα νομοσχέδιο που συντονίζει το υπουργείο Πολιτισμού και περιλαμβάνει αυτά τα θέματα, τα θέματα των κατοικιών και όλα τ` άλλα που προκύπτουν ως λειτουργική ανάγκη για την προετοιμασία και την εκτέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004", τόνισε.

    Σε ερώτηση δημοσιογράφων αν υπάρχουν καθυστερήσεις στα ολυμπιακά έργα, ο κ. Βενιζέλος απάντησε αρνητικά προσθέτοντας ότι δεν έγινε συζήτηση για καθυστερήσεις.

    "Εχουμε, ήδη, φύγει από τον αστερισμό των έργων, τα οποία έχουν δρομολογηθεί. Ολοι έχουν πειστεί διεθνώς ότι έχουμε υπό έλεγχο το κατασκευαστικό πρόγραμμα.

    Βρισκόμαστε τώρα στον αστερισμό των λειτουργικών, των μη κατασκευαστικών προγραμμάτων", επισήμανε.

    [23] ΡΟΥΜΑΝΙΑ: ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΑΝΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΤΙΣ 18-20 ΜΑΙΟΥ

    Βουκουρέστι, 14 Μαϊου 2002 (19:51 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Το ποσό των 60 δισεκατομμυρίων λέι (2 εκατομμύρια Ευρώ) θα διαθέσει η Ρουμανία για τη διάσκεψη του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης (EBRD) που θα πραγματοποιηθεί στο Βουκουρέστι στις 18 με 20 Μαίου.

    Πάνω από 2000 επιχειρηματίες από 62 χώρες θα συμμετάσχουν στη διάσκεψη μαζί με κυβερνητικούς αξιωματούχους και αντιπροσώπους διεθνών οικονομικών οργανισμών.

    Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους ξένους επενδυτές στην χώρα καθώς έχει επενδύσει συνολικά το ποσό των 2 δισεκατομμυρίων Ευρώ στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα.

    Την ίδια χρονική στιγμή θα διεξαχθεί στην ρουμανική πρωτεύουσα η διάσκεψη των υπουργών Οικονομικών των υποψήφιων προς ένταξη στην ΕΕ χωρών.

    [24] ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ ΑΥΡΙΟ Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΒΟΛΕΪ ΑΝΔΡΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 14 Μαϊου 2002 (19:34 UTC+2)

    Για την Γαλλία αναχωρεί αύριο η Εθνική ομάδα των ανδρών, προκειμένου να λάβει μέρος στο προκριματικό τουρνουά για το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα 2003 βόλεϊ.

    Ο ομοσπονδιακός προπονητής Στέλιος Προσαλίκας ανακοίνωσε τους δώδεκα αθλητές που θα μεταβούν στο Τουρ και οι οποίοι είναι οι: Κυριαζής, Κουρνέτας, Τσακιρόπουλος (Ολυμπιακός), Χατζηαντωνίου, Πανταλέων, Δημητρακόπουλος (Παναθηναϊκός), Μποζίδης, Μπάεφ (Ηρακλής), Λάππας (ΑΕΚ), Μπαρμπούδης (Ορεστιάδα), Ντράκοβιτς (ΑΕ Νίκαια), Ρουμελιώτης (Κάλιαρι).

    Οι αγώνες, με αντιπάλους τις Γαλλία, Φινλανδία, Ρουμανία, θα γίνουν στις 17, 18 και 19 Μαϊου και το πρόγραμμα έχει ως εξής:

    Παρασκευή 17 Μαϊου: 18.00 Γαλλία - Ρουμανία

    20.30 Ελλάδα - Φινλανδία

    Σάββατο 18 Μαϊου 18.00 Ρουμανία - Φινλανδία

    20.30 Γαλλία - Ελλάδα

    Κυριακή 19 Μαϊου 15.00 ΕΛΛΑΣ - Ρουμανία

    17.30 Φινλανδία - Γαλλία

    «Η ομάδα είναι σε καλή κατάσταση, το κλίμα είναι πολύ καλό, αν και δεν έχουμε στη διάθεσή μας τους δύο βασικούς υποδοχείς, τον Γκιούρδα και τον Χριστοφιδέλη, και όσον αφορά στον τρίτο, τον Κυριαζή, θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν θα πονάει και θα είναι στην εξάδα του πρώτου αγώνα, με τη Φινλανδία. Η πληροφόριση που έχουμε για τους Φινλανδούς είναι καλή και για τη Γαλλία φτωχή και η μόνη μας ευκαιρία να τη δούμε θα είναι το πρώτο της ματς με τ Ρουμανία. Τρεις ομάδες, η Γαλλία, η Φινλανδία και η Ελλάδα, κυνηγούν την πρόκριση, ενώ η Ρουμανία θέλει να κερδίσει την άνοδο στην Α' κατηγορία και αν και θεωρητικά είναι ασθενέστερη, είναι καλή ομάδα. Οι Ρουμάνοι έχουν κουλτούρα και βάσεις στο άθλημα. Θέλω να πιστεύω ότι θα γυρίσουμε από τη Γαλλία αφήνοντας ανοικτή την υπόθεση της πρόκρισης», δήλωσε ο Στέλιος Προσαλίκας και συμπλήρωσε «Εμείς, κυνηγάμε τρεις νίκες και πρώτος μας στόχος είναι να βγούμε νικητές στο παιχνίδι της Παρασκευής με τη Φινλανδία. Ο αγώνας του Σαββάτου θα είναι πάρα πολύ δύσκολος, γιατί η Γαλλία βάσει της παγκόσμιας κατάταξης, συμπεριλαμβάνεται στις 10 πρώτες ομάδες. Πρέπει ο κόσμος να καταλάβει ότι πρόκειται για μια πολύ δυνατή ομάδα, πέρυσι νίκησε τρεις φορές την Ιταλία, εντός και εκτός έδρας. Μιλάμε για μια δύναμη που πάει για μετάλλια σε όλες τις διοργανώσεις, παγκόσμια και ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και μελλοντικά στους Ολυμπιακούς. Η Φινλανδία, έχει παίκτες που δεν κάνουν λάθη και είναι στα μέτρα μας. Ο Πιρχόνεν που άφησε καλές εντυπώσεις στο ελληνικό πρωτάθλημα είναι αναπληρωματικός, ενώ ο Χεϊκίνεν είναι σε πολύ καλή φόρμα, ο δεύτερος πασαδόρος της Μόντενα δεν είναι επίσης βασικός, ο παίκτης της Κούνεο είναι μεγάλο αστέρι και ο Εννό που αγωνίζεται στη Νόλικο είναι έμπειρος υποδοχέας. Δεν υπάρχει ομάδα στην Ευρωπη που να υποτιμά την Φινλανδία, η οποία είναι μακράν η καλύτερη σκανδιναβική».

    Όσον αφορά στην πρόταση που έγινε να συμμετάσχουν μόνο 8 ομάδες στο πρωτάθλημα της Α1 ανδρών την περίοδο 2003-2004, ο κ. Προσαλίκας επισήμανε: «Είναι μια απο τις προτάσεις που θεωρώ ότι θα είναι και η ευνοϊκότερη. Κάθε πρόταση έχει ένα τίμημα και σύμφωνα με αυτή τέσσερις μικρότερες ομάδες δεν θα συμμετάσχουν στο πρωτάθλημα. Από την άλλη όμως, η Εθνική θα έχει χρόνο προετοιμασίας, όλοι οι αγώνες που θα δώσουν οι διεθνείς στο πρωτάθλημα θα είναι σημαντικοί και υψηλού επιπέδου και πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν είναι καλό για τους παίκτες της Εθνικής να παίζουν αδιαφόρα, βαθμολογικά, παιχνίδια, γιατί έτσι οι αθλητές σκοτώνονται και σωματικά και εγκεφαλικά. Μόλις γυρίσω απο το Τουρ θα συναντηθώ με προπονητές για να ακούσω κυρίως προτάσεις και κατόπιν την κριτική τους».


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 14 May 2002 - 18:13:48 UTC