Visit the Hellenic Biomedical Scientists of the Diaspora Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-02-26

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΧΡ. ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΞΕΦΥΓΕ ΑΠΟ ΤΑ ΟΡΙΑ
  • [02] ΤΖΙΝΤΖΙΤΣ: ΔΕΝ ΘΑ ΣΥΛΛΑΒΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΡΑΤΖΙΤΣ-ΜΛΑΝΤΙΤΣ
  • [03] ΥΔΡΟΚΥΑΝΙΟ ΣΤΟ ΦΑΓΗΤΟ ΤΟΥ Θ.ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΥ
  • [04] ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟ
  • [05] ΕΠΤΑ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΙΑ
  • [06] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΗΠΑ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΓΙΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ
  • [07] O ΠΑΝ. ΦΑΣΟΥΛΑΣ ΕΓΙΝΕ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΩΝ
  • [08] Η ΠΟΜΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ ΤΩΝ ΘΕΑΤΩΝ ΤΟ 2004
  • [09] ΤΟ ΑΡΓΟΤΕΡΟ ΕΩΣ ΑΥΡΙΟ Η ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟ ΚΑΙ
  • [10] Γ. ΣΟΥΦΛΙΑΣ: Η Ν.Δ. ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΟΞΥΝΣΗΣ
  • [11] ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥΡΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [12] ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΜΕΙΩΣΗ ΓΙΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛ.ΑΣ. ΑΛΛΑ ΑΥΞΗΣΗ
  • [13] ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΣΤΟΝ ΠΑΟΚ
  • [14] ΟΤΕ: ΕΚΠΤΩΣΗ ΣΤΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ
  • [15] ΟΜΙΛΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ: ΜΕΙΩΣΗ 28,8% ΣΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟ 2001
  • [16] ΠΙΕΣΕΙΣ ΔΕΧΕΤΑΙ Η WALL STREET
  • [17] Β. ΓΚΑΓΚΑΤΣΗΣ: ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΕΔΑΦΟΣ
  • [18] 22 ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΚΤΗΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ
  • [19] ΑΝΕΒΗΚΑΝ ΟΙ ΤΟΝΟΙ ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ
  • [20] Η ΕΣΗΕΜ-Θ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΑΠΟ ΣΥΣΚΕΨΗ ΦΟΡΕΩΝ ΤΗΣ
  • [21] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟΝ Τ. ΧΥΤΗΡΗ
  • [22] Γ. ΓΙΑΝΝΟΥΣΗΣ: ΜΕΙΩΣΗ ΚΕΡΔΩΝ ΤΟ 2001
  • [23] ΣΤΙΣ 6 ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ Ο.Α.
  • [24] ΕΠΙΘΕΣΗ Τ. ΧΥΤΗΡΗ ΣΤΗ ΝΔ

  • [01] ΧΡ. ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΞΕΦΥΓΕ ΑΠΟ ΤΑ ΟΡΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 26 Φεβρουαρίου 2002 (14:55 UTC+2)

    "Δεν υπάρχει καβγάς κυβέρνησης-αντιπολίτευσης, υπάρχει πολιτική αντιπαράθεση", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χτήστος Πρωτόπαπας και κατηγόρησε εκ νέου τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Καραμανλή ότι ξέφυγε από τα όρια και έφτασε στο επίπεδο των ύβρεων με όσα είπε για τον πρωθυπουργό.

    Ο κ. Πρωτόπαπας διένειμε στους δημοσιογράφους κείμενο με 7 σημεία από τις ομιλίες του Κώστα Καραμανλή, που αποδεικνύουν τα παραπάνω, και σχολιάζοντας τη δήλωση του Γιώργου Σουφλιά παρατήρησε πως "ο κ. Σουφλιάς δεν έχει διαβάσει το κείμενο της ομιλίας του Κώστα Καραμανλή στην Πρέβεζα".

    Για την ομιλία του Κώστα Σημίτη στην Εδεσσα τόνισε ότι ο πρωθυπουργός απάντησε στην προσπάθεια απαξίωσης της πολιτικής. Δεν έκανε επίθεση, ούτε αντεπίθεση. "Εμείς σεβόμαστε τους αντιπάλους, δεν χτυπάμε κάτω από τη ζώνη", είπε χαρακτηριστικά.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι δεν έχει διαπιστώσει κάποιο κυβερνητικό στέλεχος να νιώθει αμηχανία εξ αιτίας των αναφορών του πρωθυπουργού στην Εδεσσα για πολιτικές εκτροπές και για μνήμες καταστάσεων που οδήγησαν στη δικτατορία.

    [02] ΤΖΙΝΤΖΙΤΣ: ΔΕΝ ΘΑ ΣΥΛΛΑΒΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΡΑΤΖΙΤΣ-ΜΛΑΝΤΙΤΣ

    Βελιγράδι, 26 Φεβρουαρίου 2002 (11:21 UTC+2)

    Ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Ζόραν Τζίντζιτς δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό "Ελεύθερη Ευρώπη" ότι δεν σκοπεύει να συλλάβει και να εκδώσει στη Χάγη τους καταζητούμενους για εγκλήματα πολέμου Σερβοβόσνιους, Ράντοβαν Κάρατζιτς και Ράτκο Μλάντιτς, διότι, όπως είπε, "το ρίσκο είναι πολύ μεγάλο".

    "Τη στιγμή που πριν από πέντε χρόνια η SFOR δεν συνέλαβε τους δύο άνδρες, φοβούμενοι τη ζωή των στρατιωτών της, είναι υπερβολικό να περιμένει κανείς από τη Σερβία να θέσει σε κίνδυνο τις ζωές των ανδρών των δυνάμεων ασφαλείας της" είπε ο κ.Τζίντζιτς, σημειώνοντας ότι τόσο τον Κάρατζιτς, όσο και τον Μλάντιτς φρουρούν καλά εκπαιδευμένοι σωματοφύλακες.

    "Πιστεύω ότι η ζωή ενός Σέρβου στρατιώτη ή αστυνομικού δεν έχει μικρότερη αξία από τη ζωή ενός νατοϊκού στρατιώτη. Γι' αυτό το ρίσκο είναι το ίδιο. Αν ο Ράτκο Μλάντιτς βρίσκεται στη Σερβία, τότε προστατεύεται πολύ καλά και θα ήταν πολύ άσχημο να μετρήσουμε θύματα αν επιχειρήσουμε να εκτελέσουμε την εντολή του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης και να τον συλλάβουμε. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να λάβουμε τα μέτρα ώστε η Σερβία να μην παρέχει άσυλο σε εγκληματίες πολέμου ή να εξαναγκάσουμε έμμεσα τους εγκληματίες πολέμου να εγκαταλείψουν το σερβικό έδαφος" κατέληξε ο πρωθυπουργός της Σερβίας.

    Ε.Π.

    [03] ΥΔΡΟΚΥΑΝΙΟ ΣΤΟ ΦΑΓΗΤΟ ΤΟΥ Θ.ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΥ

    Aθήνα, 26 Φεβρουαρίου 2002 (14:32 UTC+2)

    Υδροκυάνιο, που βρισκόταν στο φαγητό που είχε καταναλώσει ο Θοδωρής Γρηγοράκος, προκάλεσε, σύμφωνα με πληροφορίες, το οξύ πνευμονικό οίδημα στο οποίο αποδόθηκε ο θάνατός του.

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ιστολογικών και τοξικολογικών εξετάσεων που έγιναν στα ιατροδικαστικά εργαστήρια του πανεπιστημίου της Αθήνας, το υδροκυάνιο βρισκόταν στο φαγητό που κατανάλωσε ο Θοδωρής Γρηγοράκος, λίγο πριν βρεθεί σε κώμα στο κελί του στις φυλακές του Κορυδαλλού, στις 27 Ιανουαρίου. Ο 28χρονος Γρηγοράκος, τρίτο μέλος της οικογένειας που φερόταν αναμεμειγμένη σε κυκλώματα εκβιασμού καταστηματαρχών και εμπόριο ναρκωτικών, πέθανε κατά τη μεταφορά του στο Τζάνειο νοσοκομείο.

    Σημειώνεται ότι η μητέρα και οι αδελφές του Γρηγοράκου είχαν κάνει λόγο για δολοφονία και ζήτησαν τη διερεύνηση της υπόθεσης από την αστυνομία.

    [04] ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟ

    Αθήνα, 26 Φεβρουαρίου 2002 (11:47 UTC+2)

    Συζήτηση για την αλλαγή του εκλογικού νόμου «που θα ξεκινήσει από μηδενική βάση μετά τον Οκτώβριο» προανήγγειλε από τη Σύρο ο υπουργός Εσωτερικών, Κ. Σκανδαλίδης διαψεύδοντας δημοσιεύματα που τον έφεραν να έχει επεξεργαστεί συγκεκριμένο σχέδιο.

    «Δεν υπάρχουν σχέδια, ούτε πρότυπα, ούτε σενάρια, ούτε έτοιμοι εκλογικοί νόμοι στα συρτάρια», τόνισε επιδιώκοντας να θωρακίσει τη διαδικασία διαλόγου που σχεδιάζεται για μετά τις δημοτικές οπότε τα αποτελέσματα της αυθεντικότερης δημοσκόπησης, των δημοτικών εκλογών, θα αποτελέσουν βάση επεξεργασιών.

    Συγκλίνουσες πληροφορίες, πάντως, αναφέρουν ότι καθώς το σενάριο δημιουργίας 200 μονοεδρικών εδρών δεν «περπατά» μεταξύ των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ (ούτε στην Αριστερά), θεωρείται ρεαλιστικότερο κάποιες έδρες -λιγότερες από 200- να «μοιραστούν» σε διεδρικές ή τριεδρικές περιφέρειες (που, έτσι, θα οδηγούν σε συνεργασίες στα πλαίσια πόλων) ενώ οι υπόλοιπες να προκύψουν με αναλογικό σύστημα σε μείζονες περιφέρειες ή σε επίπεδο χώρας με πλαφόν που ορισμένοι εισηγούνται να κατέβει από 3% σε 2%.

    Ο κ. Σκανδαλίδης επανέλαβε χθες δυο αρχές που θέλει να υπηρετήσει με το νέο εκλογικό νόμο: «Αυτονομία της πολιτικής» και «χτύπημα της εξάρτησης από οικονομικά συμφέροντα» (με παράλληλα ισχυροποίηση του κόμματος έναντι υποψηφίων και ΜΜΕ) και «γόνιμη μετάλλαξη του πολιτικού συστήματος» μέσω ενός νόμου που, «τη μεθεπόμενη φορά να επιτρέψει προοδευτικές συνεργασίες» και «πιο αυθεντική και αναλογική αντιστοίχηση δυνάμεων». Άλλωστε, ήδη ο Κ. Λαλιώτης προανήγγειλε στην «Ημερησία» την διαμόρφωση «από την παρούσα Βουλή» νέου εκλογικού νόμου, «πιο δίκαιου και αναλογικού που να ανοίγει και όχι να περιορίζει τις δυνατότητες για προγραμματικές συγκλίσεις, για προεκλογικές συνεργασίες αυτοτελών κομμάτων με προοπτική κυβερνήσεις συνεργασίας με επικυρωμένο από το λαό πρόγραμμα» -θέση που επανέλαβε χθες ο Χρ. Πρωτόπαπας αλλά και ο Α. Τσοχατζόπουλος.

    [05] ΕΠΤΑ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΙΑ

    Βιένη, 26 Φεβρουαρίου 2002 (21:08 UTC+2)

    Επτά άτομα σκοτώθηκαν και περίπου 25 τραυματίστηκαν από τη σύγκρουση δύο εμπορικών τρένων σε χωριό στα νότια της Βιένης, στην Αυστρία. Ανάμεσα στους τραυματίες, 14 είναι σοβαρά και τέσσερις έχουν πέσει σε κώμα.

    Δύο παραμένουν εγκλωβισμένοι στα συντρίμμια και η κρατική τηλεόραση μετέδωσε, από τον τόπο του δυστυχήματος, πως μόνο ένας τους είναι ζωντανός.

    Η σύγκρουση συνέβη έξω από τον σιδηροδρομικό σταθμό του χωριού Βάμπερσντορφ, 35χλμ. νότια της Βιένης.

    [06] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΗΠΑ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΓΙΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

    Άγκυρα, 26 Φεβρουαρίου 2002 (20:57 UTC+2)

    Αποστολή των Ηνωμένων Πολιτειών ξεκίνησε στην Άγκυρα συνομιλίες με Τούρκους αξιωματούχους προκειμένου να βρεθούν τρόποι ενίσχυσης της εμπορικής και οικονομικής συνεργασίας των δυο χωρών.

    Οι συνομιλίες στην τουρκική πρωτεύουσα που θα διαρκέσουν δυο ημέρες αντιπροσωπεύουν το ξεκίνημα των εργασιών της Οικονομικής Επιτροπής Συνεργασίας ΗΠΑ-Τουρκίας η δημιουργία της οποίας αποφασίστηκε τον Ιανουάριο στο πλαίσιο της επίσκεψης του πρωθυπουργού Μπουλέντ Ετζεβίτ στην Ουάσινγκτον.

    Η Τουρκία βασικός σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών έχει κατά καιρούς εκφράσει τη δυσαρέσκειά της καθώς το επίπεδο των διμερών οικονομικών σχέσεων δεν ανταποκρίνεται στους πολιτικούς δεσμούς που συνδέουν τις δυο χώρες.

    Το ξεκίνημα των συνομιλιών σηματοδότησε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Ισμαήλ Τζεμ ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα οι εργασίες της επιτροπής να διευκολύνουν τις προσπάθειες της Άγκυρας να ξεπεράσει την οικονομική κρίση που πλήττει από τον περασμένο χρόνο την χώρα.

    Από την πλευρά του ο επικεφαλής της αμερικανικής αποστολής Αλαν Λάρσον επισήμανε ότι θα συζητηθούν προτάσεις ανάκαμψης της τουρκικής οικονομίας καθώς και πιθανότητες ανάληψης επιχειρήσεων από κοινού .

    [07] O ΠΑΝ. ΦΑΣΟΥΛΑΣ ΕΓΙΝΕ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 26 Φεβρουαρίου 2002 (20:54 UTC+2)

    Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο Ελλήνων Ολυμπιονικών σήμερα το μεσημέρι, αμέσως μετά τον καταρτισμό του σε σώμα, επισκέφτηκε στο γραφείο του τον Υφυπουργό Πολιτισμού, αρμόδιο για θέματα Αθλητισμού, Γιάννη Κουράκη.

    Ο Υφυπουργός αφού συνεχάρει τον Πρόεδρο Παναγιώτη Φασούλα και τα άλλα μέλη για την εκλογή τους και τους ευχήθηκε καλή επιτυχία στο έργο τους, είπε τα εξής:

    "Θα είμαι πάντα στη διάθεσή σας για συνεργασία. Γνωρίζετε ότι η χώρα μας έχει μπροστά της τη διοργάνωση των Ολυμπιακών αγώνων. Μια μεγάλη προσπάθεια που αφορά όλους τους Έλληνες.

    Προσωπικά θεωρώ ότι η συμβολή σας για την επιτυχία των αγώνων θα είναι καθοριστική. Η σημερινή μας συνάντηση έχει τυπικό χαρακτήρα. Η επόμενη που θα γίνει μετά την επιστροφή μου από τη Βιέννη θα είναι πιο ουσιαστική. Θα συζητήσουμε τα θέματα που αφορούν τον προϋπολογισμό του Συλλόγου σας. Στην πορεία προς το 2004 σας θεωρώ ότι είστε σύμβουλοι μου.

    Έχετε μια συσσωρευμένη εμπειρία, έχετε προσφέρει στη χώρα, την έχετε δοξάσει ως Ολυμπιονίκες, γνωρίζετε πάρα πολλά πράγματα, και θέλω να συνεργαστούμε".

    Ο Παναγιώτης Φασούλας μετά την συνάντηση με τον Υφυπουργό έκανε την ακόλουθη δήλωση: " Ήταν μία πρώτη συνάντηση του νέου ΔΣ του ΣΕΟ με τον κ. Κουράκη. Δεν του θέσαμε αιτήματα. Απλά αναφερθήκαμε στο ότι πρέπει να μεταφερθούν το ταχύτερο, τα γραφεία των Ολυμπιονικών, στο χώρο που μας έχει παραχωρηθεί στο Θησείο.

    Επίσης του είπαμε ότι θα είμαστε στο πλευρό του, σε οποιοδήποτε θέμα θελήσει ο ίδιος".

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΣΕΟ Πέτρος Γαλακτόπουλος δήλωσε: "Ο κ. Κουράκης είναι ο πρώτος Υφυπουργός που ασχολείται θετικά με τα θέματα των Ολυμπιονικών. Τον ευχαριστούμε θερμά".

    Το Προεδρείο του Δικτύου Αμφικτυονίας, στο οποίο μετέχουν 70 Δήμαρχοι της Μεσογείου, επισκέφτηκε σήμερα τον Υφυπουργό Γιάννη Κουράκη.

    Συζήτησαν τρόπους προώθησης του θέματος της Ολυμπιακής εκεχειρίας στις εμπόλεμες ζώνες κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.

    Τον Υφυπουργό Πολιτισμού, αρμόδιο για θέματα Αθλητισμού, Γιάννη Κουράκη επισκέφτηκε ο Πρόεδρος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός Άγγελος Φιλιππίδης, ο οποίος κάλεσε τον Υφυπουργό να παρακολουθήσει τον αυριανό αγώνα Παναθηναϊκού- Σπάρτα Πράγας, για το Champions League.

    Επίσης έθεσε υπόψη του Υφυπουργού απόψεις του για το θέμα της καταπολέμησης της βίας στους αγωνιστικούς χώρους ενόψει καταρτισμού του νέου Νομοσχεδίου για τον Αθλητισμό.

    [08] Η ΠΟΜΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ ΤΩΝ ΘΕΑΤΩΝ ΤΟ 2004

    Θεσσαλονίκη, 26 Φεβρουαρίου 2002 (20:46 UTC+2)

    Λύσεις στο πρόβλημα της φιλοξενίας προσπαθεί να βρει ο Αθήνα 2004 εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων. Ετσι ήδη άρχισε να εκπονείται ένα σχέδιο που προσβλέπει ούτε λίγο ούτε πολύ στην εξασφάλιση αρκετών κλινών. Με ανακοίνωση της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) παίρνει και επίσημα θέση για το μεγάλο αυτό πρόβλημα, αναφέροντας τα εξής:

    "Το έλλειμμα κλινών για τη φιλοξενία των ξένων κυρίως, θεατών των Ολυμπιακών Αγώνων 2004 στην περιοχή της Αττικής, το οποίο υπολογίζεται ότι θα κυμανθεί περίπου στις 50.000 κλίνες, μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με την εθελούσια προσφορά (εκμίσθωση) επιπλωμένων ιδιωτικών κατοικιών από τους ιδιοκτήτες τους κατά την περίοδο διεξαγωγής των αγώνων.

    Οι κατοικίες αυτές θα πρέπει να είναι:

    Α. Σε θέση τέτοια ώστε οι θεατές να μπορούν να προσέρχονται γιά την παρακολούθηση των αγώνων με δημόσια συγκοινωνιακά μέσα.

    Β. Σε λίαν καλή έως άριστη κατάσταση, τεχνικά πιστοποιημένη εκ των προτέρων.

    Γ. Επιπλωμένες και κατάλληλα εξοπλισμένες με όλες τις σχετικές παροχές κοινής ωφέλειας.

    Δ. Σε λογικές τιμές, οι οποίες θα αποτελούν πόλο προσέλκυσης των υποψήφιων θεατών, και όχι παράγοντα αποθάρρυνσής τους. Παρόμοιες απόπειρες εκμίσθωσης κατοικιών με εξωφρενικά μισθώματα στην Αυστραλία και στο Salt Lake City ως γνωστόν κατέρρευσαν...

    Το εγχείρημα δεν είναι εύκολο, γιατί δεν βρίσκεται μέσα στις συνήθεις αντιλήψεις του κοινού η παραχώρηση ιδιωτικής κατοικίας για εκμίσθωση σε ξένους, ούτε υπάρχει τέτοιο ιστορικό προηγούμενο. Εξάλλου σήμερα πλέον στην Αττική πάμπολλες είναι οι κατοικίας μόνιμης ή θερινής διαμονής που διαθέτουν πανάκριβο εξοπλισμό (ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές κάθε είδους, δαπανηρές διακοσμήσεις, κήπους, κλπ.). Αν λοιπόν η εκμίσθωση των ιδιωτικών κατοικιών πραγματοποιηθεί ανοργάνωτα, μπορεί να εκθέσει τους ιδιοκτήτες τους σε σοβαρούς κινδύνους, οι οποίοι πρέπει οπωσδήποτε να αντιμετωπιστούν εκ των προτέρων.

    Για να αντιληφθεί το κοινό ότι υπάρχει άμεση ανάγκη εθελούσιας προσφοράς των κατοικιών της Αττικής για τον παραπάνω σκοπό, για να ξεπεραστούν οι φόβοι και οι κάθε είδους ενδοιασμοί των ιδιοκτητών τους, αλλά και για να στεφθεί το εγχείρημα με απόλυτη επιτυχία, η ΠΟΜΙΔΑ προτείνει :

    1. Την προκήρυξη εκ μέρους του ΑΘΗΝΑ 2004 διαγωνισμού για την ανάληψη από φερέγγυο ιδιωτικό φορέα της κεντρικής διαχείρισης του σοβαρότατου αυτού θέματος και

    2. τη νομοθέτηση και δημόσια εντατική προβολή δέσμης μέτρων τα οποία θα καθιστούν τη διάθεση κατοικιών για τη στέγαση των θεατών των αγώνων νόμιμη, ακίνδυνη και συμφέρουσα. Τα προτεινόμενα από την ΠΟΜΙΔΑ ελάχιστα αναγκαία μέτρα είναι:

    1. Να επιτραπεί νομοθετικά για το έτος 2004 η σύναψη βραχυχρόνιων μισθώσεων προσωρινής διαμονής σε ιδιωτικές κατοικίες για χρήση τους από επισκέπτες θεατές των Ολυμπιακών αγώνων του 2004, που θα ρυθμίζονται και θα εποπτεύονται από την αρχή διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων και μόνον από αυτήν.

    2. Τα μισθώματα των μισθώσεων αυτών, θα προσδιορίζονται ελεύθερα μεταξύ των ενδιαφερομένων μερών και θα απαλλάσσονται από κάθε φορολογία και από κάθε άλλη φορολογική διατύπωση, για να μπορούν να είναι λογικά τα μισθώματα και ελεγχόμενες οι μισθώσεις.

    3. Θα πρέπει να γίνει επιτόπιος τεχνικός έλεγχος και κατάταξη των κατοικιών σε αντίστοιχη κατηγορία, με βάση ποιοτικά κριτήρια που θα τεθούν από το ΑΘΗΝΑ 2004.

    4. θα πρέπει να γίνει οργανωμένη ασφάλιση της αξίας των κινητών πραγμάτων και εγκαταστάσεων του εκμισθωτή και των λογαριασμών παροχών κοινής ωφέλειας σε συνεργασία με την Ενωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος.

    5. Επίσης η ΠΟΜΙΔΑ προτείνει να οργανωθεί και η δυνατότητα ανταλλαγής χρήσης κατοικιών μεταξύ κατοίκων του λεκανοπεδίου και υποψήφιων θεατών των Ολυμπιακών Αγώνων από άλλες χώρες. Και αυτή η μέθοδος μπορεί να καλύψει τις ανάγκες μέρους των θεατών των αγώνων, χωρίς μάλιστα οικονομικό κόστος γι αυτούς".

    [09] ΤΟ ΑΡΓΟΤΕΡΟ ΕΩΣ ΑΥΡΙΟ Η ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟ ΚΑΙ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΟΥ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟΥ

    Πρίστινα, 26 Φεβρουαρίου 2002 (20:46 UTC+2)

    Σήμερα ή το αργότερο αύριο τα τρία μεγαλύτερα κόμματα των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου θα υπογράψουν συμφωνία για την εκλογή προέδρου και πρωθυπουργού με την οποία θα τερματιστεί η κοινοβουλευτική κρίση που διαρκεί σχεδόν τρεις μήνες και η επαρχία θα αποκτήσει θεσμούς, ανακοίνωσαν σήμερα στην Πρίστινα ο πρόεδρος της "Συμμαχίας για το μέλλον του Κοσσυφοπεδίου" Ραμούς Χαραντινάι και του Δημοκρατικού Κόμματος Χασίμ Θάτσι.

    Ο κ. Θάτσι σε συνέντευξη τύπου τόνισε ότι τις τελευταίες μέρες επισπεύσθηκαν οι συνομιλίες μεταξύ της αντιπολίτευσης και της Δημοκρατικής Συμμαχίας Κοσσυφοπεδίου και εκτίμησε ότι στη θετική έκβαση συνέβαλε η παρέμβαση του νέου διοικητή της πολιτικής αποστολής του ΟΗΕ στο Κόσοβο (UNMIK) Μίκαελ Στάινερ και άλλων αξιωματούχων που επισκέφθηκαν την επαρχία.

    Από την πλευρά του ο κ. Χαραντινάι είπε ότι η συμφωνία θα υπογραφεί αργά σήμερα ή αύριο και θα σηματοδοτήσει την έξοδο από το πολιτικό αδιέξοδο. Ανακοίνωσε ότι πριν την υπογραφή της συμφωνίας, ο ίδιος και ο κ. Θάτσι θα συναντηθούν ακόμη μία φορά με τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Συμμαχίας Κοσσυφοπεδίου Ιμπραήμ Ρουγκόβα.

    Από το κόμμα του Ρουγκόβα μέχρι στιγμής δεν έχει επιβεβαιωθεί ούτε διαψευσθεί η υπογραφή της συμφωνίας Ρουγκόβα - Θάτσι - Χαραντινάι.

    Σημειώνεται ότι σήμερα κατά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στην Πρίστινα ο Βρετανός απεσταλμένος για τη Νοτιανατολική Ευρώπη Ντένις Μακσέιν συναντήθηκε με τον επικεφαλής της UNMIK Μίκαελ Στάινερ, τον πρόεδρο της Βουλής Νετζάντ Ντάτσι και τους πολιτικούς ηγέτες των Αλβανών και δήλωσε ότι "η Βρετανία και ο πρωθυπουργός της Τόνι Μπλερ ενδιαφέρονται για τη διαρκή ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή".

    Ο κ. Μακσέιν τόνισε ότι η επιτυχία και η διαδικασία εκδημοκρατισμού του Κοσσυφοπεδίου είναι στα χέρια των δημοκρατικά εκλεγμένων εκπροσώπων του λαού, στους οποίους απηύθυνε έκκληση να εκλέξουν πρόεδρο και πρωθυπουργό.

    "Ούτε εγώ, ούτε ο κ. Στάινερ δεν μπορούμε να αναλάβουμε την ευθύνη για το μέλλον του Κοσόβου", σημείωσε και πρόσθεσε ότι κάθε μορφή βίας είναι ένα βήμα μακριά από την δημοκρατική Ευρώπη.

    [10] Γ. ΣΟΥΦΛΙΑΣ: Η Ν.Δ. ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΟΞΥΝΣΗΣ

    Αθήνα, 26 Φεβρουαρίου 2002 (20:43 UTC+2)

    "Οι ύβρεις, οι συκοφαντίες του πρωθυπουργού, η γενικευμένη διαφθορά, η εφαρμογή ενός σχεδίου από το κυβερνών κόμμα αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης και ταυτόχρονα η νόθευση των κανόνων της πολιτικής, είναι αυτά που τραυματίζουν και απαξιώνουν την πολιτική ζωή", δήλωσε ο γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού και Προγράμματος της Ν.Δ. Γιώργος Σουφλιάς.

    Ο κ. Σουφλιάς υπογράμμισε ότι "δεν απαξιώνει την πολιτική ζωή η υπεύθυνη στάση της Νέας Δημοκρατίας που απήντησε μεν στις ύβρεις και στις συκοφαντίες του πρωθυπουργού, αλλά δεν πρόκειται να παρακολουθήσει την πορεία της πόλωσης, του διχασμού και της όξυνσης".

    [11] ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥΡΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Άγκυρα, 26 Φεβρουαρίου 2002 (20:42 UTC+2)

    Τούρκοι επιχειρηματίες πρόκειται να μεταβούν το Σάββατο στη Βαγδάτη για τέσσερις ημέρες.

    Της αποστολής που αποτελείται από 150 μέλη θα ηγείται ο υφυπουργός υπεύθυνος για το εξωτερικό εμπόριο, Κουρσατ Τουζμαν.

    Σημειώνεται ότι επιχειρηματικοί κύκλοι στην Τουρκία φοβούνται ότι ενδεχόμενη επέκταση της αντιτρομοκρατικής εκστρατείας των Ηνωμένων Πολιτειών κατά του Ιράκ θα πλήξει τους εμπορικούς δεσμούς των δυο χωρών.

    [12] ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΜΕΙΩΣΗ ΓΙΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛ.ΑΣ. ΑΛΛΑ ΑΥΞΗΣΗ ΣΥΛΛΗΨΕΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ

    Αθήνα, 26 Φεβρουαρίου 2002 (20:39 UTC+2)

    της Νατάσας Θωμά

    Μειώθηκε σημαντικά κατά 46% ο αριθμός των καταγγελιών για κρούσματα διαφθοράς στην αστυνομία, κατά το 2001, σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ενώ αντίθετα αυξήθηκαν κατά 118% οι συλλήψεις αστυνομικών που εμπλέκονται σε έκνομες δραστηριότητες.

    Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. αστυνομικός διευθυντής Βασίλης Τσιατούρας.

    Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, μεγάλη είναι η συμμετοχή σε παράνομες δραστηριότητες των βαθμοφόρων αστυνομικών. Ειδικότερα, για υποθέσεις που ερευνήθηκαν μέχρι τέλος του 2001 προκύπτει ότι από τους 181 αστυνομικούς που διώχθηκαν οι 48 είναι αξιωματικοί (22 ανώτεροι και 26 κατώτεροι βαθμοφόροι). Σημειώνεται ότι το σύνολο των αξιωματικών είναι λιγότεροι από 5.500.

    Μία άλλη ενδιαφέρουσα επισήμανση του κ. Τσιατούρα ήταν οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην απονομή της δικαιοσύνης αφού από τις 300 δικογραφίες που έχει σχηματίσει η Υπηρεσία του τα τελευταία δυόμιση χρόνια της λειτουργίας της έχει παραπέμψει στις εισαγγελικές αρχές σχεδόν 200 αστυνομικούς ωστόσο ελάχιστοι παραπέμφθηκαν στη δικαιοσύνη ενώ μόλις έξι καταδικάστηκαν.

    Όπως τόνισε ο κ. Τσιατούρας καμία δικογραφία δεν έχει οδηγηθεί στο ακροατήριο χωρίς την εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας ενώ από τις 47 υποθέσεις που παραπέμφθηκαν, μόλις οκτώ δικάστηκαν και από αυτές οι έξι είχαν καταδικαστική απόφαση.

    Ο επικεφαλής των "αδιάφθορων" της αστυνομίας σημείωσε ότι για να ενισχυθεί το έργο της υπηρεσίας του θα έπρεπε να προβλεφθεί επιτάχυνση του έργου εκδίκασης των υποθέσεων ακόμα και εντός εξαμήνου γιατί όπως είπε, όταν καθυστερούν οι δίκες για αποδεδειγμένα διεφθαρμένους αστυνομικούς τότε το έργο αυτόο εξανεμίζεται.

    [13] ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΣΤΟΝ ΠΑΟΚ

    Θεσσαλονίκη, 26 Φεβρουαρίου 2002 (20:37 UTC+2)

    Η νίκη του ΠΑΟΚ επί του Ηρακλή στο μπάσκετ άνοιξε την όρεξη των παικτών του Δικεφάλου που βλέπουν τη συνέχεια του πρωταθλήματος περισσότερο αισιόδοξα. "Αυτή η νίκη ήταν ό,τι καλύτερο για μας. Μας τόνωσε το ηθικό", αναφέρει ο τεχνικός της ομάδας, Βαγγέλης Αλεξανδρής.

    Ο τελευταίος πάντως σκέφτεται να παραμείνει στον πάγκο του ΠΑΟΚ και μετά το τέλος της σεζόν. "Το συμβόλαιο μου είναι για έξι μήνες. Η θέληση μου είναι να μείνω στον ΠΑΟΚ και δεν το κρύβω ότι ξεκίνησα ήδη έναν προγραμματισμό για την νέα χρονιά" υπογράμμισε ο "Τίγρης".

    Ο τεχνικός της ομάδας τόνισε ότι ο ΠΑΟΚ δεν μπορεί να κινδυνέψει, ενώ σχολιάζοντας την απόδοση του Εντουαρτς τόνισε: "Είναι μεγάλος παίκτης και αγαπάει τον ΠΑΟΚ. Εξακολουθώ να πιστεύω ότι η αλλαγή του Γούλριτζ έπρεπε να γίνει νωρίτερα. Οσο για τη φυγή του Λιαδέλη, αυτή λειτούργησε προς όφελος της ομάδας".

    [14] ΟΤΕ: ΕΚΠΤΩΣΗ ΣΤΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ

    Αθήνα, 26 Φεβρουαρίου 2002 (20:35 UTC+2)

    Την παροχή σημαντικής έκπτωσης στα τηλεφωνικά τέλη ατόμων με βαριά κινητική αναπηρία ενέκρινε το διοικητικό συμβούλιο του ΟΤΕ. Το ύψος της έκπτωσης καθορίστηκε στις 1000 μονάδες τηλεφωνικών συνδιαλέξεων ανά μήνα για την κύρια τηλεφωνική σύνδεση ανά δικαιούχο. Αντίστοιχα, αποφασίστηκε η αύξηση της παρεχόμενης σήμερα έκπτωσης προς τυφλούς συνδρομητές από 900 σε 1000 τηλεφωνικές μονάδες τον μήνα ανά δικαιούχο.

    Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΤΕ κ. Ν. Μανασής, «Αναγνωρίζοντας ότι μια επιχείρηση δε δραστηριοποιείται μόνο στο πλαίσιο της οικονομίας αλλά και μέσα σε ένα μεταβαλλόμενο κοινωνικο-πολιτιστικό περιβάλλον, ο ΟΤΕ λειτουργεί με ανεπτυγμένο αίσθημα κοινωνικής ευθύνης εδώ και αρκετά χρόνια. Ανέκαθεν στους στόχους μας ήταν η διεύρυνση της υπάρχουσας κοινωνικής πολιτικής του Οργανισμού, γεγονός που διαφαίνεται και στην απόφαση αυτή».

    Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής του, ο ΟΤΕ παρέχει και άλλης μορφής διευκολύνσεις, εκτός των παραπάνω εκπτώσεων, όπως η λειτουργία του Κέντρου Τηλεφωνικής Εξυπηρέτησης Κωφών, το οποίο καλύπτει πανελλαδικά τις ανάγκες ατόμων με προβλήματα ακοής και ομιλίας.

    [15] ΟΜΙΛΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ: ΜΕΙΩΣΗ 28,8% ΣΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟ 2001

    Αθήνα, 26 Φεβρουαρίου 2002 (20:33 UTC+2)

    Στα 698,7 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα κέρδη του ομίλου της Εθνικής για το 2001, παρουσιάζοντας μείωση της τάξης του 28,8%. Αντίστοιχη ήταν και η εικόνα των αποτελεσμάτων σε επίπεδο μητρικής τράπεζας, τα οποία υποχώρησαν στα 647,5 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 26% σε σχέση με το περασμένο έτος.

    Εξαιρουμένων των κερδών από αγοραπωλησίες μετοχών στη χρήση 2001, τα αποτελέσματα της τράπεζας και του Ομίλου παρουσιάζουν αύξηση κατά 24.5% και 18.5%, αντίστοιχα. Η αύξηση της κερδοφορίας της τράπεζας αποτυπώνεται και στο ύψος των οργανικών της εσόδων, τα οποία στην ίδια βάση αυξήθηκαν στη χρήση 2001 κατά 11.2%. Σημαντική βελτίωση παρουσιάζει και η σύνθεση των εσόδων του Ομίλου, με τα μη διαπραγματευτικά έσοδα να αντιπροσωπεύουν πλέον το 79.6% των εσόδων έναντι 62.8% το 2000.

    Στη βελτίωση της κερδοφορίας της τράπεζας συνέβαλε ιδιαίτερα η κατά 23,8% αύξηση των καθαρών επιτοκιακών εσόδων, τα οποία αυξήθηκαν 172,2 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκαν το 2001 σε 897.2 εκατ. ευρώ, έναντι 725.0 εκατ. ευρώ το 2000. Το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο της τράπεζας αυξήθηκε το 2001 σε 2,19% έναντι 1,95% για το 2000. Αντίστοιχα, το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο του Ομίλου, αυξήθηκε σημαντικά και διαμορφώθηκε το 2001 σε 2.44%, έναντι 2.19% το 2000.

    Θετική συμβολή στη σύνθεση της κερδοφορίας της τράπεζας είχε και η διατήρηση των εσόδων προμηθειών σε επίπεδα οριακά χαμηλότερα του 2000, παρουσιάζοντας κάμψη μόλις κατά 4%, παρά τη χρηματιστηριακή συγκυρία η οποία επηρέασε αρνητικά τις σχετικές με την κεφαλαιαγορά προμήθειες. Συγκεκριμένα, εξαιρουμένων των προμηθειών αυτών, οι λοιπές προμήθειες παρουσιάζουν αύξηση κατά 9.6%, ενώ αυτές του Ομίλου 3.2%.

    Το ύψος των χορηγήσεων και των εταιρικών χρεογράφων της τράπεζας αυξήθηκε σημαντικά και στο τέλος της χρήσης 2001 ανήλθε σε 18.127 εκατ. δρχ. καταγράφοντας αύξηση 16.5% σε ετήσια βάση. Τα αντίστοιχα μεγέθη σε επίπεδο Ομίλου αυξήθηκαν κατά 15.7%.

    Ιδιαίτερη δυναμική παρουσιάζει ο τομέας της λιανικής τραπεζικής. Ειδικότερα, το σύνολο των υπολοίπων της λιανικής τραπεζικής, συμπεριλαμβανομένων και των χορηγήσεων προς επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις κύκλου εργασιών κάτω του 1 εκατ. ευρώ, διαμορφώθηκε στο τέλος του 2001 σε 7 δισ. ευρώ. Το ποσοστό αυτό αντιπροσωπεύει το 43,4% του συνόλου των χορηγήσεων της τράπεζας.

    Στη χρήση 2001 υπερδιπλασιάστηκε η συμβολή του διεθνούς δικτύου στην κερδοφορία του Ομίλου η οποία σε επίπεδο προ φόρων και μετά την αφαίρεση δικαιωμάτων μειοψηφίας υπολογίζεται σε 12,3%, παρουσιάζοντας αύξηση 101,6%. Η αύξηση των λειτουργικών δαπανών της τράπεζας κατά το 2001 περιορίστηκε σε 5,5%.

    Η διοίκηση της τράπεζας προτίθεται να προτείνει στην τακτική γενική συνέλευση των μετόχων τη διανομή μερίσματος 1.10 ευρώ ανά μετοχή, έναντι αντίστοιχου μερίσματος της χρήσης 2000 1.09 ευρώ ανά μετοχή. Το συνολικό ως ανωτέρω προτεινόμενο για διανομή μερίσματος ποσό ανέρχεται σε 250.9 εκατ. ευρώ, έναντι 247.7 εκατ. ευρώ του 2000. Με βάση την τιμή κλεισίματος της 25ης Φεβρουαρίου 2002, το προτεινόμενο μέρισμα ισοδυναμεί με ετησιοποιημένη απόδοση 4.5%.

    Ε.Σ.

    [16] ΠΙΕΣΕΙΣ ΔΕΧΕΤΑΙ Η WALL STREET

    Νέα Υόρκη, 26 Φεβρουαρίου 2002 (20:32 UTC+2)

    Αλλαγή σκηνικού στη Νέα Υόρκη, μετά την σημαντική υποχώρηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης το Φεβρουάριο. Ο σχετικός δείκτης υποχώρησε στο 94,1 από 97,8 τον Ιανουάριο, με αποτέλεσμα οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες στη Wall Street να χάνουν έδαφος, παρά το ανοδικό άλμα στα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης.

    Με τις ρευστοποιήσεις να πιέζουν την αγορά, στις 18:50 ώρα Ελλάδας ο Dow έχανε 0,31% στις 10.113,95 μονάδες, ο Nasdaq υποχωρούσε κατά 0,54% στις 1.760,35 μονάδες, ενώ ο S&P 500 βρισκόταν στις 1.107,54 μονάδες με απώλειες 0,17%.

    [17] Β. ΓΚΑΓΚΑΤΣΗΣ: ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΕΔΑΦΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 26 Φεβρουαρίου 2002 (20:30 UTC+2)

    Άλλη μια μεγάλη διάκριση γνώρισε το ελληνικό ποδόσφαιρο. Πρόκειται για την εκλογή του προέδρου της ΕΠΟ, Βασίλη Γκαγκάτση ως τακτικό μέλος του δικαστικού συμβουλίου της ΦΙΦΑ. Η πρώτη συνεδρίαση του νέου τμήματος της ΦΙΦΑ θα γίνει τον Απρίλιο, ενω οι πρώτες αποφάσεις θα παρθούν τον Ιούνιο.

    "Η Ελλάδα έχει λόγο ύπαρξης στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Τα πέτρινα χρόνια πέρασαν. Τα τελευταία χρόνια γίνεται καλή δουλειά από όλους όσους βρίσκονται στο χώρο. Και αυτό άρχισε να αποδίδει καρπούς", ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΠΟ κ. Γκαγκάτσης και συνέχισε: "Όμως δεν είναι μόνο αυτή η διάκριση. Είναι και αυτή του Κύρου Βασσάρα να σφυρίξει στο παγκόσμιο κύπελλο".

    Ο κ. Γκαγκάτσης αναφέρθηκε και στο φαινόμενο της βίας. "Η ΕΠΟ κάνει μεγάλη προσπάθεια παρέμβασης, ώστε να εξαλειφθεί το φαινόμενο της βίας. Η ΕΠΟ ξεκίνησε προσπάθεια για τη βία. Αν η ΕΠΑΕ δεν επικροτεί, τότε η ΕΠΟ είναι υποχρεωμένη να περιφρουρήσει αυτή την προσπάθεια. Οσο για τα επεισόδια που σημειώθηκαν την προηγούμενη αγωνιστική, λυπήθηκα πολύ. Γίνεται όπως είπα μεγάλη προσπάθεια από την Ελληνική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου και αντί να αγκαλιαστεί κάποιοι προσπαθούν να την διαβάλλουν", ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΠΟ.

    [18] 22 ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΚΤΗΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ

    Νταμιέτα, 26 Φεβρουαρίου 2002 (20:25 UTC+2)

    Τουλάχιστον 22 άτομα έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες άλλα τραυματίστηκαν όταν κατέρρευσε τετραώροφο κτήριο στην πόλη Νταμιέτα, στην Αίγυπτο.

    Σωστικά συνεργεία έσπευσαν αμέσως στον τόπο της τραγωδίας προσπαθώντας να βοηθήσουν τυχόν εγκλωβισμένους στα ερείπια.

    Όπως μετέδωσε το Associated Press μεταξύ των θυμάτων και έξι μελλόνυμφες που ετοιμάζονταν σε κομμωτήριο που στέγαζε το κτήριο για τη γαμήλια τελετή.

    Σύμφωνα με πληροφορίες το κτήριο είχε κριθεί ακατάλληλο από τις αρμόδιες αρχές και οι ένοικοι των επάνω ορόφων το είχαν ήδη εγκαταλείψει.

    [19] ΑΝΕΒΗΚΑΝ ΟΙ ΤΟΝΟΙ ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ

    Χάγη, 26 Φεβρουαρίου 2002 (20:24 UTC+2)

    Ανέβηκαν σήμερα οι τόνοι στη δίκη του τέως προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης καθώς ο κατηγορούμενος φανερά ενοχλημένος κατηγόρησε το δικαστήριο ότι τον παρεμποδίζει στο να υπερασπιστεί τον εαυτό του και τον διακόπτει στην εξέταση των μαρτύρων κατηγορίας.

    Οι αψιμαχίες άρχισαν πριν ανεβεί στο βήμα μία χήρα από το Κοσσυφοπέδιο, η οποία κατέθεσε πως Σέρβοι στρατιώτες πυροβολούσαν γυναίκες και παιδιά για να τους εξαναγκάσουν να περάσουν τα σύνορα με την Αλβανία.

    Ο Μιλόσεβιτς απαίτησε την απελευθέρωσή του, επικαλούμενος τα προβλήματα που δημιουργεί η φυλάκιση του, στη συγκέντρωση στοιχείων για την υπεράσπισή του.

    Διακόπτοντας τη διαδικασία κατά τη 10η ημέρα της δίκης του, ο κατηγορούμενος έδωσε έμφαση στην πληθώρα στοιχείων και πηγών, που έχει στα χέρια της η κατηγορούσα αρχή, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι ο ίδιος στερείται ακόμη και της απαραίτητης τηλεφωνικής σύνδεσης, προκειμένου να οργανώσει την υπερασπιστική γραμμή του.

    "Είναι ξεκάθαρο ότι το μόνο μέσο που έχω στη διάθεση μου, είναι ένα τηλέφωνο και αυτό δε λειτουργεί" ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μιλοσεβιτς, τονίζοντας: "Έχω δικαίωμα να αγωνιστώ με ισότιμα μέσα υπεράσπισης. Για το λόγο αυτό, σας ζητώ να με αφήσετε ελεύθερο".

    Ωστόσο, ο πρόεδρος του Δικαστηρίου Ρίτσαρντ Μέι τον διέκοψε, υποστηρίζοντας ότι θα έχει την ευκαιρία να αναπτύξει την επιχειρηματολογία του, επί διαδικαστικών θεμάτων, κατά την αυριανή συνεδρίαση.

    Οι αντιπαραθέσεις Μιλόσεβιτς-Μέι συνεχίστηκαν κατά τη διάρκεια εξέτασης μάρτυρα από τον κατηγορούμενο. Ο Μιλόσεβιτς παραπονιόνταν συνεχώς ότι ο Μέι τον διακόπτει και δεν τον αφήνει να εξετάσει τον μάρτυρα και ο πρόεδρος του Δικαστηρίου του απάντησε ότι οι ερωτήσεις του επαναλαμβάνονταν και του ζητούσε να συντομεύει με την εξέταση.

    Σήμερα κατέθεσε στο δικαστήριο η Αιμάνε Μπεχράμαϊ, 32 ετών, μητέρα τεσσάρων παιδιών και περιέγραψε πως οι Σέρβοι μπήκαν στο χωριό της, τέσσερις μέρες μετά την έναρξη των νατοϊκών βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία στις 24 Μαρτίου 1999 και ανάγκασαν 3.000 άτομα από την πόλη Ιζμπίτσα, στο Κόσοβο να στρατοπεδεύσουν σε ένα λιβάδι.

    Η μάρτυρας συνέχισε λέγοντας ότι οι Σέρβοι χώρισαν τις γυναίκες και τα παιδιά από τους άνδρες και εξανάγκασαν τα γυναικόπαιδα να πάρουν τον δρόμο της προσφυγιάς.

    Η Μπεχράμαϊ ανέφερε ότι δυο ηλικιωμένες δεν μπορούσαν να περπατήσουν και κάθονταν σε τρακτέρ και οι Σέρβοι τις έκαψαν και πρόσθεσε ότι όταν προσπάθησαν αργότερα να ξεστρατίσουν από την πορεία που τους έλεγαν οι Σέρβοι να πάρουν προς τα σύνορα με την Αλβανία τότε τους πυροβολούσαν για 15 λεπτά.

    Η μάρτυρας συνέχισε λέγοντας ότι σκοτώθηκαν μία γυναίκα με τα δυο παιδιά της και η ίδια έτρεξε για να σωθεί και έδωσε το ενάμισι μηνών αγοράκι της στην αδερφή της για να το σώσει, φεύγοντας προς άλλη κατεύθυνση.

    Η Μπεχράμαϊ ανέφερε ότι η αδερφή της είπε αργότερα μετά τον πόλεμο ότι το παιδί της πέθανε γιατί δεν μπορούσε να το ταίσει.

    Σύμφωνα με το κατηγορητήριο την ημέρα που περιέγραψε η μάρτυρας οι Σέρβοι σκότωσαν 116 άνδρες από την Ιζμπίτσα.

    Ο.Κ.

    [20] Η ΕΣΗΕΜ-Θ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΑΠΟ ΣΥΣΚΕΨΗ ΦΟΡΕΩΝ ΤΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 26 Φεβρουαρίου 2002 (20:21 UTC+2)

    Την απαράδεκτη, αντιδημοκρατική και εν τέλει παράνομη έναντι των δημοσιογράφων συμπεριφορά του προέδρου του νομαρχιακού συμβουλίου Καβάλας κατήγγειλε με ανακοίνωσή του διοικητικό συμβούλιο της ΕΣΗΕΜ-Θ.

    "Οσο οι διάφοροι κρατούντες επιθυμούν να δρουν μακριά από τη δημοσιότητα, τόσο περισσότερο ύποπτες φαίνονται οι προθέσεις τους" τόνισε σε ανακοίνωσή του το ΔΣ της ΕΣΗΕΜ-Θ.

    Στην παραπάνω καταγγελία το ΔΣ της ΕΣΗΕΜ-Θ προέβη, μετά την πληροφορία, ότι στην σύσκεψη φορέων της διευρυμένης νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Καβάλας, που πραγματοποιήθηκε στις 21 Φεβρουαρίου, ο πρόεδρος του νομαρχιακού συμβουλίου απαγόρευσε την είσοδο των δημοσιογράφων γιατί υπήρχε, σύμφωνα με αυτόν κίνδυνος οι μετέχοντες να μην μπορούν να εκφραστούν ελεύθερα και οι δημοσιογράφοι να παρερμηνεύσουν τις απόψεις τους.

    Η ΕΣΗΕΜ-Θ, μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων, επισημαίνει ότι κάθε δημοσιογράφος, έχει χρέος να ενημερώνει την κοινή γνώμη αλλά και δικαίωμα να βρίσκεται στις πηγές των ειδήσεων και της διαμόρφωσης των αποφάσεων, γεγονός που κατοχυρώνεται και από το ισχύον Σύνταγμα.

    [21] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟΝ Τ. ΧΥΤΗΡΗ

    Αθήνα, 26 Φεβρουαρίου 2002 (20:20 UTC+2)

    "Οι ύβρεις του κ. Χυτήρη καταδεικνύουν ότι παλαιοί και νεόκοποι 'εκσυγχρονιστές' σε ένα πράγμα συμφωνούν, ότι δεν μπορούν να κάνουν χωρίς την εξουσία" δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ, Θοδωρής Ρουσόπουλος, απαντώντας σε σημερινές δηλώσεις του υφυπουργού Τύπου, Τηλέμαχου Χυτήρη.

    Ο κ. Ρουσόπουλος υπογράμμισε ότι τα μόνα που τους ενώνουν είναι η αμετροέπεια, η αλαζονεία και η καθεστωτική τους νοοτροπία.

    [22] Γ. ΓΙΑΝΝΟΥΣΗΣ: ΜΕΙΩΣΗ ΚΕΡΔΩΝ ΤΟ 2001

    Αθήνα, 26 Φεβρουαρίου 2002 (20:19 UTC+2)

    Με κύκλο εργασιών που ανήλθε στα 8.352 χιλ. ευρώ (2.846 εκ. δρχ.) και κέρδη προ φόρων 1.564 χιλ. ευρώ (533 εκ. δρχ.) για την χρήση 2001 ανακοίνωσε η Γ. Γιαννούσης.

    Τα οικονομικά αποτελέσματα της χρήσης 2001 που παρουσιάζουν μείωση κατά 15% και 40% αντίστοιχα με την χρήση 2000 επηρεάσθηκαν σημαντικά από την γενικότερη δυσμενή διεθνή συγκυρία που παρουσιάζει ο κλάδος της κλωστοϋφαντουργίας ενδύματος , η οποία επιδεινώθηκε δραματικά και μετά τα γνωστά γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου.

    Παρόλα αυτά, με εξαίρεση τα αποτελέσματα της χρήσης 2000 που υπήρξε μια εξαιρετική και πέραν των προσδοκιών χρήση, η εταιρία στην χρήση 2001 παρουσιάζει τα υψηλότερα αποτελέσματα της τελευταίας πενταετίας τόσο σε αξία όσο και σε επίπεδα καθαρών περιθωρίων. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει έμπρακτα της απολύτως θετικές συνέργιες που επιτεύχθηκαν με την ένταξη της εταιρίας στον Όμιλο Κλωνατέξ.

    Η εταιρία σχεδιάζει μέσα στο 2002 μια σειρά από επενδύσεις και στρατηγικές κινήσεις με σκοπό την επέκταση των δραστηριοτήτων της και την διεύρυνση των περιθωρίων κέρδους. Στην ήδη υπάρχουσα δραστηριότητα Βαφείου Φινιριστηρίου θα πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες επενδύσεις για επέκταση και σε άλλα είδη υπηρεσιών όπως βαφή μάζας και σταθερού υφάσματος με σκοπό την μεγέθυνση του μεριδίου εκμεταλλευόμενη την δεσπόζουσα θέση, που ήδη κατέχει στον κλάδο, όσον αφορά την τεχνολογική υπεροχή και την άριστη χρηματοοικονομική της διάρθρωση.

    Μετά την απόφαση των Δ.Σ. των εταιριών Γ. Γιαννούσης και Λαννετ Τηλεπικοινωνίες ΑΕ (θυγατρική εταιρία του Ομίλου Κλωνατέξ) για συγχώνευση με απορρόφηση της δεύτερης από την πρώτη, ολοκληρώνεται πολύ σύντομα η μελέτη αποτίμησης των δύο εταιριών και Λαννετ Επικοινωνίες από ανεξάρτητο οίκο διεθνούς εγνωσμένης αξίας με σκοπό τον προσδιορισμό της δίκαιης σχέσης ανταλλαγής των μετοχών της απορροφούμενης (Λαννετ Τηλεπικοινωνίες ΑΕ) με μετοχές της απορροφούσας (Γ. Γιαννούσης). Έτσι με την ολοκλήρωση της συγχώνευσης που αναμένεται να περαιωθεί έως το τέλος του πρώτου εξαμήνου 2002, θα γίνει επέκταση του αντικειμένου της Γ. Γιαννούσης και στον χώρο των τηλεπικοινωνιών όπου ήδη δραστηριοποιείται η Λαννετ.

    [23] ΣΤΙΣ 6 ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ Ο.Α.

    Αθήνα, 26 Φεβρουαρίου 2002 (20:18 UTC+2)

    Κρίσιμη θεωρείται η επόμενη εβδομάδα για το μέλλον της Ολυμπιακής Αεροπορίας, καθώς στις 6 Μαρτίου θα συνεδριάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να εξετάσει το θέμα των κρατικών ενισχύσεων προς τον εθνικό αερομεταφορέα.

    Η συζήτηση επρόκειτο να γίνει κατά τη διάρκεια της αυριανής τακτικής εβδομαδιαίας συνεδρίασης της Επιτροπής. Τελικά η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα καθώς η αρμόδια Επίτροπος για τις μεταφορές, Λογιόλα ντε Παλάθιο έκρινε ότι η συζήτηση έπρεπε να αναβληθεί για να ενημερωθούν οι υπηρεσίες της για τους όρους και τις συνθήκες υπό τις οποίες χορηγήθηκε πρόσφατα από την Εμπορική Τράπεζα δάνειο συνολικού ύψους 17,6 εκατ. ευρώ στην Ολυμπιακή.

    Στις 22 Φεβρουαρίου, η Εμπορική Τράπεζα χορήγησε το δάνειο λαμβάνοντας ως εγγύηση τις απαιτήσεις του αερομεταφορέα έναντι του Δημοσίου (π.χ. χρέη υπουργείων από υπηρεσίες που έχει προσφέρει).

    Η Κομισιόν θα κληθεί να εκτιμήσει εάν το συγκεκριμένο δάνειο μπορεί να είναι κρατική ενίσχυση και αν η Ολυμπιακή Αεροπορία έχει λάβει τα τελευταία χρόνια επιδοτήσεις, κατά παράβαση της κοινοτικής νομοθεσίας.

    [24] ΕΠΙΘΕΣΗ Τ. ΧΥΤΗΡΗ ΣΤΗ ΝΔ

    Αθήνα, 26 Φεβρουαρίου 2002 (20:16 UTC+2)

    της Βάσως Κουτσούμπα

    Οξεία επίθεση στην ΝΔ εξαπέλυσε σήμερα ο υφυπουργός Τύπου, Τηλέμαχος Χυτήρης, κατηγορώντας τη για "στρατηγική μαυρίλα" και επισημαίνοντας ότι η ΝΔ τα βλέπει όλα μαύρα, κατά την ενημερώση των δημοσιογράφων για τη συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής.

    Όπως ανάφερε ο κ. Χυτήρης, η ΝΔ υποστηρίζει ότι τίποτε δεν έχει γίνει, τίποτα δεν προχωρά και το μόνο που κάνει το κόμμα της ΝΔ είναι να επιτίθεται στον κ. Σημίτη.

    Ο υφυπουργός Τύπου πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός έχει καθήκον να καυτηριάζει το αρνητικό κλίμα, το οποίο δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

    "Ο πρωθυπουργός έχει προσφέρει στον τόπο, όπως όλοι αναγνωρίζουμε, ενώ ο κ. Καραμανλής δεν ξέρω αν έχει την επάρκεια έναντι του πρωθυπουργού" είπε χαρακτηριστικά και συνέστησε στον κ. Καραμανλή να προσέχει πως μιλάει για τον πρωθυπουργό της χώρας.

    Τέλος, κατηγόρησε τη ΝΔ ότι έχει τυφλωθεί από τη δίψα για την εξουσία, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "σαν τα παιδιά παίζουν και μοιράζουν υπουργεία, βιάζονται πολύ. Με αυτό το πλευρό να κοιμούνται, το δεξί".


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 26 February 2002 - 19:13:48 UTC