Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-02-27

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΧΡ. ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: ΝΑ ΜΠΕΙ ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΡΧΙΑ ΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΜΜΕ
  • [02] Ο Δ.ΣΥΜΕΩΝΙΔΗΣ ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΣΟΑΒ
  • [03] ΤΟΥΡΚΙΑ: ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΥΡΔΙΚΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ
  • [04] ΑΠΟΜΟΝΩΣΑΝ ΤΟ ΓΟΝΙΔΙΟ ΤΟΥ ΑΛΤΣΧΑΪΜΕΡ ΜΕ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟ ΓΕΝΕΤΙΚΟ ΚΩΔΙΚΑ
  • [05] ΝΕΑ ΔΙΩΞΗ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ Σ. ΚΟΚΚΑΛΗ
  • [06] ΜΕΙΩΜΕΝΑ ΚΕΡΔΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΜΙΛΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
  • [07] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΟΠΑΠ Α.Ε. ΣΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΘΕΣΜΙΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ
  • [08] "ΛΟΥΚΕΤΟ" ΣΕ 22 ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΜΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΠΑΙΝΧΙΔΙΑ ΣΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ
  • [09] ΔΕΚΤΗ Η ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠ. ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΗΣ ΜΟΛΔΑΒΙΑΣ
  • [10] ΟΜΙΛΟΣ ΑΒΑΞ: ΑΝΟΔΟΣ ΤΖΙΡΟΥ - ΚΕΡΔΩΝ ΤΟ 2001
  • [11] DELTA SINGULAR: ΑΥΞΗΣΗ ΜΕΡΙΔΙΟΥ ΑΓΟΡΑΣ
  • [12] Ο ΥΠΑΜ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ
  • [13] ΑΥΞΗΣΗ 947% ΣΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΗΣ ΔΕΗ
  • [14] ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ ΚΕΡΔΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΗΡΑΚΛΗ
  • [15] ΜΙΚΡΗ ΜΕΙΩΣΗ ΠΩΛΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ RILKEN
  • [16] Η ΧΑΓΗ ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΡΑΝΤΖΙΤΣ
  • [17] ΣΧΟΛΙΑ ΤΣΟΒΟΛΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
  • [18] ΤΟΥΡΚΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΜΕΤΑΒΑΙΝΟΥΝ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [19] ΠΕΤΖΕΤΑΚΙΣ: ΑΥΞΗΣΗ ΠΩΛΗΣΕΩΝ ΚΑΤΑ 48% ΤΟ 2001
  • [20] ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ Ο Ν. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗ
  • [21] ΚΡΙΤΙΚΗ Γ. ΣΟΥΦΛΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
  • [22] ΘΥΜΑ ΑΠΑΤΗΣ ΕΠΕΣΕ 28ΧΡΟΝΗ ΑΘΛΗΤΡΙΑ
  • [23] ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΧΙΛΛΕΑ ΜΠΕΟΥ ΠΡΟΣ ΠΕΤΡΟ ΚΑΛΑΦΑΤΗ
  • [24] ΜΙΚΡΗ ΜΕΙΩΣΗ ΚΕΡΔΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΤΕΒΑ

  • [01] ΧΡ. ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: ΝΑ ΜΠΕΙ ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΡΧΙΑ ΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΜΜΕ

    Θεσσαλονίκη, 26 Φεβρουαρίου 2002 (22:28 UTC+2)

    Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης θα μετεξελιχθεί σε μια Ανεξάρτητη Διοικητική Αρχή, η οποία θα ορίζεται από τη Βουλή, με πλειοψηφία 4/5 και αυτή η Αρχή θα καταρτίσει τον Κώδικα Δεοντολογίας για τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ, τόνισε ο υπουργός Τύπου Χρήστος Πρωτόπαπας, σε ομιλία του απόψε σε εκδήλωση της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, στο ξενοδοχείο "Μακεδονία Παλάς".

    Ο υπουργός αναφέρθηκε στις προσπάθειες απαξίωσης της πολιτικής, σιτς ευθύνες μερίδας των ΜΜΕ αλλά και στις ευθύνες των πολιτικών.

    Υπογράμμισε ότι πρέπει να μπει τέλος στην αναρχία που επικρατεί στα ηλεκτρονικά ΜΜΕ και να πάει "ο κάθε κατεργάρης στον πάγκο του". Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη μέσα στο 2002 να διευθετήσει το θέμα των αδειών των ηλεκτρονικών ΜΜΕ με οποιοδήποτε κόστος. Οι άδειες πανελλαδικής εμβέλειας τηλεοπτικών σταθμών δεν μπορεί να είναι περισσότερες από 6, για τα ραδιόφωνα της Αθήνας 35 και της Θεσσαλονίκης 27. Όλες οι ενέργειες της κυβέρνησης βασίζονται στο τρίπτυχο νομιμότητα, διαφάνεια, ποιότητα.

    [02] Ο Δ.ΣΥΜΕΩΝΙΔΗΣ ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΣΟΑΒ

    Θεσσαλονίκη, 27 Φεβρουαρίου 2002 (14:11 UTC+2)

    Πακέτο θέσεων και προτάσεων του ΣΒΒΕ για το Ελληνικό Σχέδιο Οικονομικής Ανασυγκρότησης των Βαλκανίων (ΕΣΟΑΒ), θα προσκομίσει σήμερα το απόγευμα, στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Δημήτρης Συμεωνίδης. Αιχμή του δόρατος της τοποθέτησης του κ.Συμεωνίδη ενώπιον της επιτροπής, θα αποτελέσει το πάγιο αίτημα του ΣΒΒΕ για την ανάληψη πιο ουσιαστικού ρόλου από τη Θεσσαλονίκη, κατά τη διαδικασία υλοποίησης του ΕΣΟΑΒ.

    Αν και κατά την πρόσφατη επίσκεψη του αρμόδιου υφυπουργού Εξωτερικών, Ανδρέα Λοβέρδου, στη Θεσσαλονίκη, κάποια από τα σημεία του νομοσχεδίου εναρμονίστηκαν σε γενικές γραμμές με τα αιτήματα του ΣΒΒΕ, ωστόσο οι Βορειοελλαδίτες βιομήχανοι διατηρούν αρκετές επιφυλάξεις όσον αφορά το ΕΣΟΑΒ.

    Το σημείο εκείνο που προκαλεί προβληματισμό στη διοίκηση του Συνδέσμου έχει να κάνει με την αποτελεσματικότητα του Ν. 2601 και τη σύνδεση αυτού με το ΕΣΟΑΒ, καθώς, κατά την αντίληψή της, η παράγραφος 2 του άρθρου 3 επιτρέπει μόνο την υπαγωγή για ίδρυση νέων επιχειρήσεων.

    [03] ΤΟΥΡΚΙΑ: ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΥΡΔΙΚΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

    'Αγκυρα, 26 Φεβρουαρίου 2002 (19:47 UTC+2)

    Τούρκοι κοινοβουλευτικοί συζήτησαν σχετικά με τη νομιμότητα του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (ΡΚΚ) και το κατά πόσο θα πρέπει να επιτραπεί στα μέλη του να εισέλθουν στην πολιτική.

    Ο υπουργός Τελωνειακού Ελέγχου Μεχμέτ Κεκέτσιλερ που προέρχεται από το κόμμα της Μητέρας Πατρίδας προκάλεσε εντάσεις στην αίθουσα του κοινοβουλίου όταν διατύπωσε την άποψη ότι το ΡΚΚ θα μπορούσε να σταματήσει να δρα ως απειλή για την ειρήνη σε περίπτωση που του επιτραπεί να εισέλθει στον πολιτικό στίβο.

    Ο ίδιος σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Aksam επισήμανε για το κόμμα ότι "είναι καλύτερο να βρίσκεται στην πολιτική παρά στα βουνά" ενώ σε δηλώσεις του στο πρακτορείο ειδήσεων "Ανατολή" τόνισε ότι από το να σκοτώνουν ανθρώπους είναι καλύτερο τα μέλη του κουρδικού κόμματος να εκφράσουν τις απόψεις του μέσω της πολιτικής.

    Τις απόψεις ωστόσο του κ. Κεκέτσιλερ απέρριψε το κόμμα της Εθνικιστικής Κίνησης (MHP).

    Ο υπουργός Άμυνας μέλος του ΜΗΡ Σαμπαχατίν Τσακμακόγλου τόνισε ότι δεν είναι δυνατό για το κόμμα του να δεχθεί την πολιτικοποίηση μιας τρομοκρατικής οργάνωσης που απλά άλλαξε το κάλυμμά του.

    [04] ΑΠΟΜΟΝΩΣΑΝ ΤΟ ΓΟΝΙΔΙΟ ΤΟΥ ΑΛΤΣΧΑΪΜΕΡ ΜΕ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟ ΓΕΝΕΤΙΚΟ ΚΩΔΙΚΑ

    Σικάγο, 27 Φεβρουαρίου 2002 (12:36 UTC+2)

    Ένα επιστημονικό επίτευγμα αναστάτωσε και πάλι την κοινή γνώμη, αίροντας ηθικά ζητήματα για το αν και κατά πόσο επιτρέπεται η επέμβαση στο γενετικό κώδικα. Ομάδα επιστημόνων στο Σικάγο κατάφερε να απομονώσει ένα γονίδιο που προκαλεί τη νόσο Αλτσχάιμερ χαρίζοντας σε μια γυναίκα ένα υγιέστατο παιδί, παρόλο που η ίδια φέρει το γονίδιο της νόσου ενώ αρκετά μέλη της οικογένειά της έχουν ήδη νοσήσει.

    Η 30χρονη μητέρα, της οποίας τα στοιχεία δεν έχουν δημοσιευτεί, μέσα στα επόμενα 10 χρόνια δεν θα είναι πιθανότατα σε θέση ούτε να αναγνωρίζει ούτε να φροντίζει το παιδί της, αφού υπάρχει κάθε ενδεχόμενο να αναπτύξει την ασθένεια, όπως μέχρι στιγμής έχει γίνει με την 38χρονη αδερφή της, τον 35χρονο αδερφό της και τον πατέρα τους, ο οποίος πέθανε στα 42 του χρόνια υποφέροντας από ψυχολογικά προβλήματα και ανεπάρκεια μνήμης. Όλοι υποφέρουν από μια σπάνια μορφή Αλτσχάιμερ, η οποία χτυπά σε ηλικίες πριν τα 65.

    Για το μωρό, που είναι τώρα 18 μηνών, έχει εξαλειφθεί ο κίνδυνος να αναπτύξει αυτή την κληρονομική ασθένεια, αφού οι ερευνητές στο Ινστιτούτο Αναπαραγωγικής Γενετικής του Σικάγο χρησιμοποίησαν τη μέθοδο της γενετικής διάγνωσης πριν την προεμφύτευση, κατά την οποία απομακρύνθηκε από το έμβρυο το γενετικό ελάττωμα που προκαλεί την ασθένεια. Η μέθοδος αυτή χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά, όπως δήλωσαν οι ερευνητές, οι οποίοι αναγνώρισαν στην 30χρονη μητέρα την υπευθυνότητα που έδειξε πριν φέρει στον κόσμο το παιδί της.

    [05] ΝΕΑ ΔΙΩΞΗ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ Σ. ΚΟΚΚΑΛΗ

    Αθήνα, 27 Φεβρουαρίου 2002 (21:10 UTC+2)

    Ποινική δίωξη για απάτη σε βάρος του επενδυτικού κοινού σε βαθμό κακουργήματος και για τρία πλημμελήματα (απιστία, παράβαση του νόμου περί ανωνύμων εταιριών και παραβίαση του νόμου περί χρηματιστηριακής νομοθεσίας) άσκησε ο εισαγγελέας Δημήτρης Ασπρογέρακας σε βάρος του επιχειρηματία Σωκράτη Κόκκαλη.

    Πριν από τη δίωξη διενεργήθηκε έρευνα του ΣΔΟΕ, που ξεκίνησε με αφορμή τις ετήσιες ανακοινώσεις της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ότι ο κ. Κόκκαλης δεν χρησιμοποίησε για τους σκοπούς που είχε ανακοινώσει τα χρήματα από τις αυξήσεις του μετοχικού κεφαλαίου των εταιριών του Ομίλου του.

    Ο κ. Κόκκαλης που κατέθεσε στο ΣΔΟΕ ισχυρίστηκε ότι είχε περιθώριο να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του για τις επενδύσεις μέσα στο 2004 και όχι μέσα στο 2000, όπως τον κατηγορούν η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και το ΣΔΟΕ.

    Σημειώνεται ότι σε βάρος του κ. Κόκκαλη έχει ήδη ασκηθεί δίωξη για έξι κακουργήματα: κατασκοπία σε βάρος της Ελλάδας, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, απάτη και υπεξαίρεση σε βάρος των μετόχων των εταιριών του, καθώς και για παθητική και ενεργητική δωροδοκία.

    [06] ΜΕΙΩΜΕΝΑ ΚΕΡΔΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΜΙΛΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

    Αθήνα, 27 Φεβρουαρίου 2002 (21:08 UTC+2)

    Μειωμένα είναι τα κέρδη του ομίλου Τραπέζης Πειραιώς, αλλά και της μητρικής τράπεζας για τη χρήση του 2001.

    Η μείωση της κερδοφορίας οφείλεται, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, στην αρνητική πορεία της κεφαλαιαγοράς, την αύξηση των προβλέψεων κατά 4,7 δισ. δρχ και την αύξηση των λειτουργικών εξόδων και αποσβέσεων λόγω επέκτασης του δικτύου αναβάθμισης των συστημάτων λειτουργίας και άλλων υποδομών.

    Το διοικητικό συμβούλιο παρά την ελάττωση της κερδοφορίας και στο πλαίσιο της εφαρμοζόμενης σταθερής μερισματικής πολιτικής, αποφάσισε να προτείνει στη γενική συνέλευση τη διανομή μερίσματος 0,27 ευρώ ανα μετοχή, που αντιστοιχεί σε μερισματική απόδοση 3,2%.

    Η διοίκηση της τράπεζας υπογραμμίζει μεταξύ άλλων - για τον Ομιλο - την αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους 29,1%, την ενίσχυση του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων κατά 23,9%(με τα στεγαστικά δάνεια να τρέχουν κατά 61% και τα καναλωτικά κατά 42%) καθώς και τη βελτίωση του καθαρού περιθωρίου τόκων σε 3,02% από 2,86%. Το ενεργητικό του ομίλου, τέλος, στα τέλη του 2001 διαμορφώθηκε στα 4,18 τρισ. δρχ έναντι 3,59 τρισ. το 2000 (αύξηση 16%).

    Ομιλος

    Τα καθαρά προ φόρων κέρδη ανήλθαν σε 33,8 δισ. δρχ. έναντι 62,6 δισ. δρχ. στην προηγούμενη χρήση, μειωμένα κατά 46,1%. Τα έσοδα από τόκους αυξήθηκαν κατά 29,1% και ανήλθαν σε 117,4 δισ. δρχ. από 91 δισ. δρχ. το 2000. Οι χορηγήσεις αυξήθηκαν κατά 23%, οι καταθέσεις κατά 16,8% και το ενεργητικό κατά 16,2%. Το καθαρό περιθώριο τόκων διαμορφώθηκε σε 3,02% από 2,86% στην προηγούμενη χρήση.

    Όπως επισημαίνεται, η μείωση των εσόδων από θυγατρικές και τραπεζικές εργασίες που σχετίζονται με το χρηματιστήριο ανήλθε σε 23,2 δισ. δρχ.

    Μητρική

    Τα προ φόρων κέρδη της τράπεζας ανήλθαν σε 31 δισ. δρχ. από 55,2 δισ. δρχ. το 2000, σημειώνοντας πτώση 43,9%. Το ενεργητικό της διαμορφώθηκε σε 3.974 δισ. δρχ., αυξημένο κατά 14% σε σχέση με το 2000.  Οι καταθέσεις και τα repos αυξήθηκαν κατά 17%, στα 3.188 δισ. δρχ., ενώ οι χορηγήσεις αυξήθηκαν κατά 30%, στα 1.991 δισ. δρχ.

    [07] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΟΠΑΠ Α.Ε. ΣΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΘΕΣΜΙΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ

    Αθήνα, 27 Φεβρουαρίου 2002 (20:49 UTC+2)

    Στις δραστηριότητες της ΟΠΑΠ ΑΕ αναφέρθηκε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, Κωνσταντίνος Κοσκινάς, κατά τη διάρκεια παρουσίασης που πραγματοποιήθηκε στην Ενωση Θεσμικών Επενδυτών.

    Σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα της εταιρίας για την χρήση του 2001 ο κύκλος εργασιών παρουσίασε αύξηση κατά 24,2 % έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2000 και ανήλθε στο ποσό των 1.799,4 εκ. ευρώ ( 613,1 δισ. δρχ ) έναντι 1.448,7 εκ. ευρώ (493,7 δισ. δρχ.) το 2000.

    Τα λειτουργικά κέρδη της εταιρίας (προ αποσβέσεων) ανήλθαν στα 399,7 εκ. ευρώ (136,2 δισ. δρχ), από 346,3 εκ. ευρώ (118 δισ. δρχ.) το 2000, παρουσιάζοντας αύξηση σε ποσοστό 15,41 %

    Τα καθαρά αποτελέσματα ( κέρδη) προ φόρων στη χρήση του 2001 ανήλθαν στο ποσό των 374 εκ. ευρώ (127,4 δισ. δρχ.) έναντι 326,8 εκ. ευρώ (111,4 δισ. δρχ.) του 2000, παρουσιάζοντας έτσι αύξηση κατά 14,4 % .

    Στη χρήση του 2001 το μερίδιο της εταιρίας στην συνολική αγορά των τυχερών παιχνιδιών ξεπέρασε το 41 %, από 37,6 % το 2000 και 21,7 % το 1999. Στην υποκατηγορία των lotteries (δεν συμπεριλαμβάνεται ο τζίρος των Καζίνο και του Ιπποδρόμου ) το μερίδιο της εταιρίας ξεπέρασε το 78 % το 2001, από 75 % το 2000 και 56 % το 1999.

    Η εταιρία προσβλέπει στην περαιτέρω αύξηση της κερδοφορίας της και στην ενίσχυση της θέσης της στην αγορά των τυχερών παιχνιδιών.

    Για την επίτευξή τους θα στηριχθεί στους παρακάτω βασικούς άξονες:

    - στην εισαγωγή των νέων παιχνιδιών ΣΟΥΠΕΡ 3 και ΕΞΤΡΑ 5 τον Σεπτέμβριο του 2002 και του ΚΙΝΟ το 2003.Τα παιχνίδια αυτά έχοντας ως βασικά χαρακτηριστικά το άμεσο και προκαθορισμένο κέρδος καθώς επίσης και τις πολλές και συχνές κληρώσεις θα προσελκύσουν νέους παίκτες, συμβάλλοντας έτσι στην αύξηση των πωλήσεων

    - στην επέκταση της επιχειρηματικής δράσης σε χώρες του εξωτερικού και ιδιαίτερα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Ήδη διερευνώνται οι αγορές των τυχερών παιχνιδιών συγκεκριμένων χωρών.

    - στην επιχειρηματική αξιοποίηση του δικτύου πωλήσεων που διαθέτει

    - στην σύμπραξη με τον ΟΔΙΕ.

    Τέλος, μέσα στο α' εξάμηνο αναμένεται να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την υπογραφή νέας συμφωνίας με την Κυπριακή Δημοκρατία, στη βάση της ανταποδοτικότητας και της μεγιστοποίησης του οικονομικού αποτελέσματος και για την εταιρία.

    [08] "ΛΟΥΚΕΤΟ" ΣΕ 22 ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΜΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΠΑΙΝΧΙΔΙΑ ΣΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ

    Ιωάννινα, 27 Φεβρουαρίου 2002 (20:48 UTC+2)

    Σφραγίστηκαν χτες το βράδυ 22 καταστήματα με ηλεκτρονικά παιχνίδια στα Ιωάννινα, μετά την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για οριστική αφαίρεση των αδειών τους.

    Η δημοτική αστυνομία ενισχυμένη με άντρες του αστυνομικού τμήματος Ιωαννίνων παρέδιδε όλη τη νύχτα στους ιδιοκτήτες τις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου, εκκένωνε τα καταστήματα και τη συνέχεια τα σφράγιζε.

    Αρκετοί καταστηματάρχες αντέδρασαν και αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν τα καταστήματα τους, ενώ σημειώθηκαν και μικριδιαπληκτισμοί με τους αστυνομικούς. Ενας καταστηματάρχης, ηλικίας 50 ετών, συνελήφθη και οδηγήθηκε στο αστυνομικό τμήμα, αλλά στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος.

    Τέσσερις καταστηματάρχες παρουσιάστηκαν μόνοι τους στο δήμο και παρέδωσαν τις άδειες τους, ενώ εκκρεμούν ακόμα οι αποφάσεις για οριστική αφαίρεση των αδειών σε άλλα τρία καταστήματα.

    [09] ΔΕΚΤΗ Η ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠ. ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΗΣ ΜΟΛΔΑΒΙΑΣ

    Κισινιώφ, 27 Φεβρουαρίου 2002 (20:46 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Μολδαβίας Βλαντίμιρ Βορόνιν έκανε δεχτή την παραίτηση που υπέβαλλε ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας Βασίλε Ντρεγκένελ λόγω των κοινωνικών εντάσεων που ξέσπασαν κατόπιν της απόφασης της κυβέρνησης να επιβάλλει τη χρήση της ρωσικής γλώσσας στα σχολεία.

    Ο Γκεόργκε Ποπόφ ο οποίος υπηρετούσε στις δυνάμεις ασφαλείας της Δημοκρατίας και είχε τη διοίκηση ειδικής στρατιωτικής μονάδας θα αντικαταστήσει τον Ντρεγκενελ κατόπιν απόφασης του προέδρου της Μολδαβίας.

    Εν τω μεταξύ ο επικεφαλής του Κέντρου Στρατηγικών Σπουδών στο Κισινιόφ Ανατόλι Γκόντιμ επισήμανε ότι η παραίτηση του υπουργού Παιδείας Ιλιε Βαντσέα και η υποβολή της παραίτησης του υπουργού Εσωτερικών υποδεικνύει ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει εξιλαστήρια θύματα για την πρόσφατη κρίση και πρόσθεσε ότι οι διαδηλωτές γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι παραπάνω υπουργοί δεν είναι οι ένοχοι.

    Σημειώνεται ότι παρά την κυβερνητική απόφαση για απόσυρση του νόμου που αφορά την υποχρεωτική διδασκαλία της ρωσικής γλώσσας στα σχολεία της Δημοκρατίας της Μολδαβίας οι διαδηλωτές συνεχίζουν τις διαμαρτυρίες ζητώντας την διάλυση της κυβέρνησης και τη διενέργεια εκλογών.

    [10] ΟΜΙΛΟΣ ΑΒΑΞ: ΑΝΟΔΟΣ ΤΖΙΡΟΥ - ΚΕΡΔΩΝ ΤΟ 2001

    Αθήνα, 27 Φεβρουαρίου 2002 (20:40 UTC+2)

    Στα 126 δισ. δρχ. ανήλθε στο 2001 ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του ομίλου Αβαξ Α.Ε.-J&P ATE-ETEΘ Α.Ε. παρουσιάζοντας άνοδο 24% σε σχέση με το 2000. Τα προ φόρων ενοποιημένα κέρδη έφθασαν τα 14 δισ. δρχ. αυξημένα κατά 41% σε σχέση με το 2000, όταν είχαν διαμορφωθεί στα 9,9 δισ. δρχ.

    Ο κύκλος εργασιών της Αβαξ Α.Ε. ανήλθε σε 43 δισ. δρχ. από 25 δισ. δρχ. σημειώνοντας αύξηση 72%, ενώ τα προ φόρων κέρδη έφθασαν τα 7,3 δισ. δρχ. αυξημένα κατά 103% σε σχέση με την προηγούμενη χρήση, όταν είχαν διαμορφωθεί στα 3,6 δισ. δρχ.

    Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των έργων του ομίλου - σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση - ξεπερνά τα 260 δισ. δρχ.

    [11] DELTA SINGULAR: ΑΥΞΗΣΗ ΜΕΡΙΔΙΟΥ ΑΓΟΡΑΣ

    Αθήνα, 27 Φεβρουαρίου 2002 (20:29 UTC+2)

    Αύξηση του μεριδίου αγοράς και διατήρηση της κερδοφορίας σε επίπεδο μητρικής παρουσιάζουν τα οικονομικά αποτελέσματα του ομίλου Delta Singular για τη χρήση 2001.

    Τα έσοδα της επιχειρηματικής μονάδας προϊόντων λογισμικού παρουσίασαν αύξηση 23,7% στα 27,471 εκατ. ευρώ (9,361 δισ. δρχ.), των υπηρεσιών IT Outsourcing αυξήθηκαν κατά 18,71% στα 46,544 εκατ. ευρώ (15,860 δισ. δρχ.) και της επιχειρηματικής μονάδας ολοκλήρωσης συστημάτων ενισχύθηκαν κατά 2,13% στα 27,557 εκατ. ευρώ (9,390 δισ. δρχ).

    Η μητρική Delta Singular παρουσίασε αύξηση 15% επί του τζίρου, 2,4% στα κέρδη προ τόκων και φόρων και 0,26% στα κέρδη προ φόρων σε σχέση με τη χρήση 2000.

    Στα ενοποιημένα pro forma αποτελέσματα, ο όμιλος σημείωσε αύξηση 5,44% επί του τζίρου και μείωση 12,6% στα καθαρά αποτελέσματα προ φόρων.

    Τα έσοδα της διεθνούς επενδυτικής παρουσίας του ομίλου διαμορφώθηκαν σε 4,989 εκατ. ευρώ (1,7 δισ. δρχ.)μειωμένα κατά 2,8 εκατ. ευρώ (955 εκατ. δρχ.) σε σχέση με την οικονομική χρήση του 2000.

    [12] Ο ΥΠΑΜ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 27 Φεβρουαρίου 2002 (20:26 UTC+2)

    Ικανοποιημένος για την ποιότητα και την ετοιμότητα εκπαίδευσης των στρατευμάτων που υπηρετούν στη Θράκη εμφανίστηκε ο υπουργός Αμυνας, Γιάννος Παπαντωνίου, ο οποίος ολοκλήρωσε σήμερα τη διήμερη περιοδεία του στην περιοχή.

    Ο κ. Παπαντωνίου επισκέφτηκε το μεγαλύτερο στρατόπεδο "Δελαγραμμάτικα" στον Προβατώνα Εβρου και αναφέρθηκε στο πρόγραμμα αναβάθμισης, σύμφωνα με το οποίο το Δ' Σώμα Στρατού γίνεται διακλαδικό στρατηγείο αιχμής. "Η αμυντική πολιτική της χώρας μας, έχει ενισχύσει με ιδιαίτερα αποφασιστικό και αξιόπιστο τρόπο την εθνική μας ισχύ. Σήμερα ο στρατός της Ελλάδας είναι πολλαπλάσια ισχυρότερος από οποιαδήποτε άλλη χρονική στιγμή στο παρελθόν" τόνισε ο υπουργός απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους αξιωματικούς και οπλίτες, ενώ υποσχέθηκε την αναβάθμιση των συνθηκών διαβίωσης με χρήματα από τη αξιοποίηση στρατοπέδων που βρίσκονται εντός αστικών χώρων. Ποσό της τάξης των 200 δισ. δρχ. θα δοθεί για τη δημιουργία κοιτώνων, μαγειρίων και την υλοποίηση προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης.

    Ακόμη, επισκέφτηκε φυλάκιο στις Καστανιές, όπου μοίρασε δώρα σε Ελληνες και Τούρκους στρατιώτες, ενώ ευχήθηκε ειρήνη και φιλία.

    [13] ΑΥΞΗΣΗ 947% ΣΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΗΣ ΔΕΗ

    Αθήνα, 27 Φεβρουαρίου 2002 (20:21 UTC+2)

    Αύξηση της τάξης του 947% κατέγραψαν τα καθαρά κέρδη της ΔΕΗ για το 2001 και ανήλθαν στα 260 εκατ. ευρώ. Τα προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων κέρδη της εταιρίας αυξήθηκαν κατά 25% και ανήλθαν στα 864 εκατ. ευρώ.

    Αύξηση κατά 7,8% σημείωσαν και τα έσοδα, που διαμορφώθηκαν στα 3,091 δισ. ευρώ, καθώς έλαβαν ώθηση από την αύξηση, κατά 2,8% της κατανάλωσης.

    Σημειώνεται ότι τα αποτελέσματα της ΔΕΗ υπολογίστηκαν με βάση τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα.

    [14] ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ ΚΕΡΔΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΗΡΑΚΛΗ

    Αθήνα, 27 Φεβρουαρίου 2002 (20:21 UTC+2)

    Aύξηση της τάξης του 94,3% παρουσίασαν τα κέρδη του Ομίλου επιχειρήσεων ΗΡΑΚΛΗ κατά το 2001 και διαμορφώθηκαν στα 61,4 εκατ. ευρώ μετά τα έκτακτα και τα μη λειτουργικά έξοδα. Οι πωλήσεις έφθασαν τα 554 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση 4% σε σύγκριση με το 2000.

    Οι πωλήσεις τσιμέντου στην εγχώρια αγορά αυξήθηκαν κατά 3,5% φθάνοντας τους 5 εκατ. τόνους ενώ οι πωλήσεις εξωτερικού έφθασαν τα 4,2 εκατ. τόνους. Τα συνολικά λειτουργικά έσοδα του Ομίλου αυξήθηκαν κατά 18% και ανήλθαν στα 92,3 εκατ. ευρώ. Η εταιρία θα προτείνει διανομή μερίσματος 0,15 ευρώ ανά μετοχή.

    [15] ΜΙΚΡΗ ΜΕΙΩΣΗ ΠΩΛΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ RILKEN

    Αθήνα, 27 Φεβρουαρίου 2002 (20:20 UTC+2)

    Μικρή μείωση της τάξης του 1,1% εμφανίζουν οι πωλήσεις της Rilken το 2001, καθώς ανήλθαν στο ποσό των 8.127 εκατ. δρχ. το 2001 έναντι 8.214 εκατ. δρχ. του 2000. Μετά την θετική εφάπαξ επίδραση έκτακτων γεγονότων τού έτους 2000 τα καθαρά κέρδη προ φόρων της χρήσης είναι μειωμένα κατά 12,8% σε σχέση με το προηγούμενο έτος (1.690 εκατ. δρχ. έναντι 1.938 εκατ. δρχ.).

    Οι πωλήσεις προς τρίτους παρουσιάζουν σταθερή αύξηση σε σχέση με το 2000, ενώ οι ενδοεταιρικές πωλήσεις προς την θυγατρική Schwarzkopf & Rilken Hellas (SRH) έχουν μειωθεί σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο, ο οποίος συμπεριλάμβανε την μεταφορά των αποθεμάτων από την Rilken στην SRH.

    Τα κέρδη προ φόρων είναι μειωμένα κατά 12,8% σε σχέση με το 2000 λόγω των έκτακτων και ανόργανων μη επαναλαμβανομένων εσόδων του προηγούμενου χρόνου. Μετά την αφαίρεση των εκτάκτων και ανόργανων μη επαναλαμβανομένων αποτελεσμάτων του προηγούμενου έτους, τα κέρδη του 2001 παραμένουν σχεδόν στο ίδιο επίπεδο. Το Διοικητικό Συμβούλιο προτείνει μέρισμα 150 δρχ. ανά μετοχή.

    Οι ενοποιημένες πωλήσεις του Ομίλου αυξήθηκαν κατά 5,7% (15.283 εκατ. δρχ. έναντι 14.459 εκατ. δρχ.) απεικονίζοντας μια επιτυχημένη απόδοση. Τα ενοποιημένα αποτελέσματα προ φόρων παρουσιάζουν μείωση κατά 15,9% (1.519 εκατ. δρχ. έναντι 1.806 εκατ. δρχ.) Η μείωση αυτή οφείλεται στα προαναφερθέντα έκτακτα και ανόργανα μη επαναλαμβανόμενα αποτελέσματα καθώς επίσης και στα αυξημένα έξοδα πωλήσεων και διανομής. Τα κέρδη μετά από φόρους παραμένουν στο ίδιο επίπεδο με το προηγούμενο έτος. Η Rilken Α.Ε. είναι εταιρία παραγωγής και εμπορίας καλλυντικών προϊόντων που ειδικεύεται στα προϊόντα περιποίησης μαλλιών και εδρεύει στην Αθήνα. Η εταιρεία είναι μέλος του ομίλου της Henkel που είναι και ο κύριος μέτοχος της Rilken Α.Ε. μέσω της θυγατρικής του εταιρίας Henkel Ελλάς Α.Ε.

    [16] Η ΧΑΓΗ ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΡΑΝΤΖΙΤΣ

    Χάγη, 27 Φεβρουαρίου 2002 (20:19 UTC+2)

    Οι εισαγγελικές αρχές του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου αρνήθηκαν αναφορές σύμφωνα με τις οποίες προσέφεραν στον καταζητούμενο για εγκλήματα πολέμου Σερβοβόσνιο Ράντοβαν Κάρατζιτς απαλλαγή από την κατηγορία της γενοκτονίας ως αντάλλαγμα αυτός να παραδοθεί και να καταθέσει εναντίον του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στη δίκη του που διεξάγεται στην Χάγη.

    "Δεν υπάρχουν διαπραγματεύσεις, δεν υπάρχει καμία συμφωνία" τόνισε η εκπρόσωπος του Δικαστηρίου Φλορενς Χάρτμαν προσθέτοντας ότι δεν είναι δυνατόν να επέλθει αλλαγή του κατηγορητηρίου.

    Σημειώνεται ότι το περιοδικό Ekstra που εκδίδεται στην Μπάνια Λούκα σε άρθρο του αναφέρει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Δ.Π.Δ. έκαναν την παραπάνω πρόταση στις αρχές Φεβρουαρίου στην οικογένεια του Κάραντζτς.

    Ως αντάλλαγμα θα αποσύρονταν όλες οι κατηγορίες εναντίον του Κάραντζιτς για γενοκτονία και οποιαδήποτε ανάμειξή του στις σφαγές στην Σρεμπρένιτσα.

    Σύμφωνα με πηγές του περιοδικού η πρόταση ισχύει μέχρι τα τέλη Μαρτίου.

    [17] ΣΧΟΛΙΑ ΤΣΟΒΟΛΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

    Αθήνα, 27 Φεβρουαρίου 2002 (20:18 UTC+2)

    "Με την οικονομικά και κοινωνικά αδιέξοδη, αλλά και εθνικά επικίνδυνη κυβερνητική πολιτική των τελευταίων ετών, η Ελλάδα "πέτυχε": να κατέχει την προτελευταία θέση από πλευράς ανέργων στην Ε.Ε., να έχει 2.500.000 περίπου πολίτες με εισόδημα κάτω από το όριο της φτώχειας, να βρίσκεται με αποδιοργανωμένη την πραγματική οικονομία και την παραγωγική της βάση και να παραμένουν ανοιχτά όλα τα εθνικά θέματα, δεχόμενη ταυτόχρονα απειλές στο Αιγαίο και στην Κύπρο από την Τουρκία".

    Τα παραπάνω τόνισε ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας σχολιάζοντας τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, μετά τη συνεδρίαση του Ε.Γ. του ΠΑΣΟΚ.

    Ο κ. Τσοβόλας είπε ότι "στο εσωτερικό της χώρας η παρακμή, η διαπλοκή και η διαφθορά κυριαρχούν σε βαθμό που θυμίζει τριτοκοσμική χώρα" και υπογράμμισε ότι για το ΔΗΚΚΙ, αυτή η Ελλάδα ούτε ισχυρή ούτε σύγχρονη είναι.

    "Πολύ περισσότερο, δεν μπορεί να καυχάται ο κ. πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του ότι αυτά τα οικονομικά, κοινωνικά και εθνικά χαρακτηριστικά μπορούν να θεωρηθούν ως επιτυχίες της κυβερνητικής πολιτικής", κατέληξε.

    [18] ΤΟΥΡΚΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΜΕΤΑΒΑΙΝΟΥΝ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Αγκυρα, 27 Φεβρουαρίου 2002 (20:15 UTC+2)

    Τουρκική επιχειρηματική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον υφυπουργό Εξωτερικού Εμπορίου Κιουράτ Τουζμέν θα πραγματοποιήσει επίσκεψη εργασίας στο Ιράκ από 2 έως 5 Μαρτίου.

    Οι Τούρκοι επιχειρηματίες σύμφωνα με την εφημερίδα "Hurriyet" θα έχουν επαφές στη Βαγδάτη με εκπροσώπους του κρατικού και του ιδιωτικού τομέα.

    Οι Τούρκοι επιχειρηματίες θα έχουν διμερείς συνομιλίες με κυβερνητικούς παράγοντες του Ιράκ και θα λάβουν μέρος σε συζητήσεις στρογγυλής τράπεζας.

    [19] ΠΕΤΖΕΤΑΚΙΣ: ΑΥΞΗΣΗ ΠΩΛΗΣΕΩΝ ΚΑΤΑ 48% ΤΟ 2001

    Αθήνα, 27 Φεβρουαρίου 2002 (20:13 UTC+2)

    Αύξηση της τάξης του 48% κατέγραψαν το 2001 οι πωλήσεις του Ομίλου Πετζετάκις και ανήλθαν σε 146.2 εκατ. ευρώ έναντι 98.8 εκατ.ευρώ την προηγούμενη χρήση. Η σημαντική άνοδος οφείλεται στις εξαγορές που ολοκληρώθηκαν στην χρήση και ενοποιήθηκαν μόνο μερικώς (από την ημερομηνία εξαγοράς και έπειτα): την κατά 100% εξαγορά της Main Pipesystems (μετονομάστηκε σε Petzetakis Africa) στην Νότιο Αφρική και την κατά 100% εξαγορά των εταιριών Induplas, Flexiplas και Eurohose στην Ιταλία, Ισπανία και Αγγλία αντίστοιχα.

    Με την ολοκλήρωση των παραπάνω εξαγορών, η διοίκηση αποφάσισε την αναδιάρθρωση των δραστηριοτήτων του Ομίλου και την επιβάρυνση της χρήσης με το σύνολο των εκτάκτων δαπανών και προβλέψεων που αφορούν στις εξαγορές και το κόστος ενσωμάτωσης των νέων μονάδων στον Όμιλο. Η διοίκηση επέλεξε την συγκεκριμένη μοναδιαία επιβάρυνση αντί της κεφαλαιοποίησης των παραπάνω δαπανών και της σταδιακής επιβάρυνσης των αποτελεσμάτων τις επόμενες χρήσεις, ώστε από την φετινή χρονιά η πραγματική λειτουργική κερδοφορία να είναι σαφής και ξεκάθαρη.

    Σημειώνεται πως με την αναδιάρθρωση που ολοκληρώθηκε, τα οικονομικά οφέλη που προκύπτουν σε ετήσια βάση ξεπερνούν τα 6 εκατ. ευρώ ή 4% των πωλήσεων. Παράλληλα, η τρέχουσα χρήση επιβαρύνεται εκτάκτως με δαπάνες και προβλέψεις 16.7 εκατ. ευρώ και συνεπώς τα αποτελέσματα παρουσιάζουν ζημίες συνολικού ύψους 8.8 εκατ. ευρώ.

    Πιο συγκεκριμένα, οι έκτακτες δαπάνες και προβλέψεις αφορούν στα έξοδα των εξαγορών (Imperial Plastech Καναδάς, Behka Plast Γερμανία, Main Pipesystems Νότιος Αφρική, Induplas Group Ιταλία και Ισπανία), στην ενσωμάτωση των παραπάνω εταιριών στον Όμιλο και την διαδικασία απορρόφησης των Πλαστικών Μακεδονίας από την Α.Γ. Πετζετάκις, στην αναδιάρθρωση του Ομίλου και την δημιουργία μιας ενιαίας λειτουργικής πλατφόρμας και στην πρόβλεψη για ζημιά από χρεόγραφα χαρτοφυλακίου.

    Η ανάληψη των έκτακτων δαπανών και προβλέψεων γίνεται στα πλαίσια προσέγγισης των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων που η μελλοντική τους υιοθέτηση συμβαδίζει με την δεδηλωμένη απόφαση της διοίκησης να ενισχύσει τον διεθνή προσανατολισμό και χαρακτήρα του Ομίλου.

    Συνεπώς, το 2002 αναμένεται σημαντική βελτίωση της λειτουργικής κερδοφορίας του Ομίλου, καθώς με την πλήρη ενσωμάτωση όλων των νέων δραστηριοτήτων, οι πωλήσεις εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τα 200 εκατ. ευρώ, ενώ παράλληλα αναμένεται σημαντική αύξηση της λειτουργικής κερδοφορίας.

    [20] ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ Ο Ν. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗ

    Αθήνα, 27 Φεβρουαρίου 2002 (20:12 UTC+2)

    Την αντίθεση του Συνασπισμού στις προτάσεις του υπουργού Οικονομίας για την είσοδο ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, εξέφρασε ο πρόεδρος του κόμματος, Νίκος Κωνσταντόπουλος, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση για νεοφιλελεύθερη πολιτική και υπονόμευση του κοινωνικού διαλόγου.

    "Με τις χθεσινές του εξαγγελίες ο κ. Χριστοδουλάκης τοποθετεί την κυβερνητική πολιτική με σαφήνεια στο πρώτο στρατόπεδο, στο στρατόπεδο των νεοφιλελεύθερων επιλογών. Υποκλίνεται η κυβερνητική πολιτική προς τη νεοφιλελεύθερη πολιτική, με τις επιλογές τις οποίες κάνει και γυρίζει την πλάτη προς την κοινωνία της συνοχής και της αλληλεγγύης" επεσήμανε.

    Ο κ.Κωνσταντόπουλος υποστήριξε ότι σε όλη την Ευρώπη διεξάγεται μια σκληρότατη αντιπαράθεση, ανάμεσα στις εργοδοτικές οργανώσεις, τις εταιρείες επενδύσεων, τις τράπεζες και τις ασφαλιστικές εταιρείες, και τους εργαζόμενους, συνταξιούχους, συνδικάτα και τις δυνάμεις της κοινωνικής, ευρωπαϊκής Αριστεράς.

    Ανέφερε ότι ο ΣΥΝ θα πάρει άμεσες, οργανωμένες, συγκεκριμένες και συνεπείς πρωτοβουλίες και τόνισε ότι "ο ρόλος της ιδιωτικής ασφάλισης βρίσκεται έξω από το κοινωνικό ασφαλιστικό σύστημα, έχει ατομικό, προαιρετικό και συμπληρωματικό χαρακτήρα, και βεβαίως πρέπει να λειτουργεί με σαφείς κανόνες και ισχυρούς μηχανισμούς ελέγχου".

    Αναφερόμενος στον κοινωνικό διάλογο, ο πρόεδρος του ΣΥΝ υποστήριξε ότι "η κυβέρνηση με τέτοιους χειρισμούς υπονομεύει κάθε στοιχείο αξιοπιστίας και σοβαρότητας του όποιου κοινωνικού διαλόγου".

    Απαντώντας στις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου για το συγκεκριμένο θέμα, ο κ.Κωνσταντόπουλος δήλωσε: "Εάν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος θεωρεί ότι δεν πρέπει να παίρνουμε στα σοβαρά τους υπουργούς της κυβέρνησης, όταν εξαγγέλλουν κυβερνητικές επιλογές, τότε το πρόβλημα είναι της κυβέρνησης, διότι ουσιαστικά εξακολουθεί να πολιτεύεται με τη θεωρία του "είπα ξείπα", με τη λογική των ανασκευών και με τη γνωστή διγλωσσία, ή οποία παράγει και πολιτική και κοινωνική σύγχυση".

    Πρόσθεσε ακόμη ότι η κοινωνική ασφάλιση είναι πρωταρχική ευθύνη της πολιτείας, βασική υπόθεση των εργαζομένων και των ασφαλισμένων, δεν είναι υπόθεση της αγοράς και των νόμων της, και πρέπει να καταλάβουν τα κυβερνητικά στελέχη ότι με την υπόθεση της κοινωνικής ασφάλισης δεν μπορούν να παίζουν παιχνίδια.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ ανέφερε ότι το κόμμα ξεκινά πρωτοβουλία επαφών και με τους κοινωνικούς φορείς, ζητώντας καταρχήν συναντήσεις για το ασφαλιστικό - φορολογικό - εισοδηματικό με τη ΓΣΕΕ, την ΑΔΕΔΥ, τις Ομοσπονδίες των εργαζομένων, στα ασφαλιστικά ταμεία, στην ΓΣΕΒΕ και στο Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας, ενώ ο ίδιος θα απευθύνει σχετική επιστολή στις ηγεσίες των άλλων κομμάτων.

    [21] ΚΡΙΤΙΚΗ Γ. ΣΟΥΦΛΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

    Αθήνα, 27 Φεβρουαρίου 2002 (20:11 UTC+2)

    Για απουσία παραγωγής κυβερνητικού έργου κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού και Προγράμματος της Ν.Δ. Γιώργος Σουφλιάς στην ομιλία του με θέμα "Ωρα ευθύνης για τη Νέα Δημοκρατία", που πραγματοποίησε σε εκδήλωση της ΝΟΔΕ Αχαϊας.

    "Η στρατηγική του ΠΑΣΟΚ στηρίζεται σε τρία σκέλη: την πόλωση, την τακτική των "σεναρίων" και του "για όλα ευθύνονται οι άλλοι" και την πρόταση συνεργασίας με την Αριστερά με δέλεαρ τον εκλογικό νόμο. Απουσιάζει βέβαια η παραγωγή κυβερνητικού έργου, για το οποίο εξελέγησαν", υπογράμμισε ο κ. Σουφλιάς.

    Τόνισε ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα σήμερα είναι μεγάλα και σύνθετα και ότι μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο από μία ισχυρή κυβέρνηση με ξεκάθαρη ιδεολογία, τολμηρό πρόγραμμα και πολιτικό θάρρος για να κάνει το όραμά της πράξη.

    "Τέτοια χαρακτηριστικά δεν μπορούν να έχουν κυβερνήσεις που προκύπτουν ως αποτέλεσμα συμβιβασμών με στόχο τη νομή της εξουσίας, όπως επιδιώκει το ΠΑΣΟΚ με τις προτάσεις του τις οποίες η Αριστερά φαίνεται ότι απορρίπτει", είπε και εκτίμησε ότι όσοι πολίτες εκφράζονται υπέρ των πολυκομματικών κυβερνήσεων, συνήθως το κάνουν με ρομαντισμό, χωρίς να μετρούν τις παραμέτρους της πραγματικότητας.

    [22] ΘΥΜΑ ΑΠΑΤΗΣ ΕΠΕΣΕ 28ΧΡΟΝΗ ΑΘΛΗΤΡΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 27 Φεβρουαρίου 2002 (20:09 UTC+2)

    Τεράστιους λογαριασμούς για χρήση πιστωτικών καρτών και κινητού τηλεφώνου που ποτέ δεν είχε κλήθηκε να πληρώσει 28χρονη αθλήτρια Φωτεινή Ζήσιου από τη Θεσσαλονίκη.

    Η 28χρονη ισχυρίστηκε ότι συγγενικό της πρόσωπο έκλεψε την ταυτότητα της και αφού τη φωτοτύπησε, τη χρησιμοποίησε για τη σύνδεση τριών αριθμών κινητών τηλεφώνων και για την έκδοση πιστωτικών καρτών.

    Η αθλήτρια, που είναι παγκόσμια πρωταθλήτρια στα 100 μέτρα για άτομα με ειδικές ανάγκες και βασικό μέλος της εθνικής ομάδας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, έσπευσε να υποβάλλει μήνυση κατά συγγενικών της προσώπων, αλλά και κατά υπαλλήλων τραπεζών και εταιριών κινητής τηλεφωνίας.

    [23] ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΧΙΛΛΕΑ ΜΠΕΟΥ ΠΡΟΣ ΠΕΤΡΟ ΚΑΛΑΦΑΤΗ

    Θεσσαλονίκη, 27 Φεβρουαρίου 2002 (20:02 UTC+2)

    Επιστολή προς τον πρόεδρο της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Πέτρο Καλαφάτη έστειλε σήμερα ο πρόεδρος της ΠΑΕ Πανιώνιος, Αχιλλέας Μπέος δικαιολογώντας κατά κάποιο τρόπο την φιλοξενία της ομάδας του στο παιχνίδι του πρωταθλήματος την προηγούμενη Κυριακή.

    Η ανακοίνωση αναφέρει:

    "Κύριε Καλαφάτη,

    Και όλοι εσείς που λετε ότι εκπροσωπείτε τον ιστορικό ΠΑΟΚ θα πρέπει να ξέρετε ότι όλα έχουν κάποια όρια και ότι την αχαριστία εδώ στην Ν. Σμύρνη δεν την συγχωρούμε.

    Εάν θέλετε να κάνετε πολιτική στην Θεσσαλονίκη και στον υπέροχο κόσμο της βρείτε άλλο θύμα γιατί τον ιστορικό ΠΑΟΚ και τον Πανιώνιο τους συνδέουν πολλά, όπως αναφέρουν και οι οργανωμένοι φίλαθλοι σας, σε επιστολή που μας στείλανε.

    Η αλήθεια είναι μια και μοναδική και σ' αυτή αναφέρονται οι κ.κ. Λάζαρης, Τσαρούχας, Σφακιανάκης στις δημόσιες δηλώσεις τους, αλλά το γνωρίζετε όλοι εσείς που βρεθήκατε στην Ν.Σμυρνη ότι ο ιστορικός ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ είναι φιλόξενος και αυτό το γνωρίζουν όλοι. Αυτή την υπέροχη φιλοξενία την προσφέραμε και σ' εσάς. Ούτε ένας φίλαθλος τους ΠΑΟΚ ενοχλήθηκε ή χτυπήθηκε και γι΄ αυτό η κάθοδος των οργανωμένων φιλάθλων σας έγινε με απόλυτη ασφάλεια σε σχέση με άλλους αγώνες.

    Τώρα εσείς μπροστά στον εκβιασμό της παραίτησης του κ. Μπάγιεβιτς δείξατε το μέγεθος της προσωπικότητας σας και τρέξατε να καλύψετε με ψέματα τον πιο αχάριστο και συγχρόνως ευνοημένο προπονητή στην Ελλάδα που εκλιπαρούσε με δηλώσεις του όλη την εβδομάδα δημάρχους, πολιτικούς και Ευρωπαϊκή Ένωση να του προσφέρουν την νίκη. Χωρίς να σεβαστείτε την φιλία που συνδέει τα δύο σωματεία. Θα πρέπει να γνωρίζετε όμως όλοι εσείς οι υπάλληλοι του Μπάγεβιτς να μη φοβάστε. Δεν φεύγει γιατί απλά δεν βρίσκει άλλού να κάνει τον πρόεδρο, τον μεγαλομέτοχο, τον μάνατζερ και τέλος τον προπονητή που δέχεται την ισοφάριση στην Πάτρα όταν η ομάδα του προηγείτο 3-0 και αυτός παρακολουθούσε σαν άγαλμα την ισοφάριση με αποτέλεσμα να χάσει 2 πολύτιμους βαθμούς χωρίς να λογοδοτήσει.

    Θα πρέπει να γνωρίζετε επίσης ότι εγώ στον Πανιώνιο δεν κάνω πολιτική ούτε τον χρησιμοποιώ για προσωπικά μου συμφέροντα, όπως αντίθετα κάνετε εσείς. Εγώ υπηρετώ τον Πανιώνιο και προστατεύω τα συμφέροντα του όπως ξέρω εγώ. Και μπροστά στα συμφέροντα του Πανιωνίου δεν θα επιτρέψω σε κανένα Μπάγιεβιτς και Φορτούλα να βρίζουν και ασκούν ψυχολογική βία μέσα στο σπίτι μου στη Ν. Σμύρνη.

    Το ότι έγινε στα αποδυτήρια το προκάλέσαν ο κ. Μπάγιεβιτς και ο κ. Φορτούλα και καλά θα κάνουν αν θέλουν να πουν κάτι να βγουν να το πουν οι ίδιοι και όχι να χρησιμοποιούν εσάς που δεχθήκατε την απόλυτα σωστή φιλοξενία στη Ν.Σμύρνη.

    Ο συγκεκριμένος ποδοσφαιρικός αγώνας με τις αποφάσεις των διαιτητών που γελάει όλη η Ελλάδα, εάν γινότανε σε άλλο γήπεδο ο αγώνας αυτός δεν θα είχε τελειώσει και το ότι στη Ν.Σμύρνη δεν έγινε το παραμικρό είναι επίτευγμα της ΠΑΕ Πανιώνιος και των φιλάθλων της και γι' αυτό είμαστε υπερήφανοι.

    Τέλος θα ήθελα να δηλώσω ότι ο Πανιώνιος, οι φίλαθλοι του και εγώ προσωπικά σεβόμαστε τις κοινές ρίζες και τους δεσμούς φιλίας που υπάρχουν μεταξύ Πανιωνίου και ΠΑΟΚ και δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα περαστικό Μπάγιεβιτς να δημιουργήσει πρόβλημα στην ιστορία των δύο συλλόγων. Το φραστικό επεισόδιο μεταξύ του κ. Μπάγιεβιτς και εμένα αφορά εμάς προσωπικά και τίποτα παραπάνω. Για μένα προσωπικά θεωρείτε ότι έληξε. Τελεία και παύλα.

    Όσο δε αφορά τις δηλώσεις σας για το πρόσωπο μου, αν πράγματι τις κάνατε και δεν τις διαψεύσετε θα κληθείτε ενώπιον των ποινικών και αστικών δικαστηρίων να τις αποδείξετε".

    [24] ΜΙΚΡΗ ΜΕΙΩΣΗ ΚΕΡΔΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΤΕΒΑ

    Αθήνα, 27 Φεβρουαρίου 2002 (19:58 UTC+2)

    Στα 48,1 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα προ φόρων κέρδη της ΕΤΕΒΑ κατά το 2001 σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις της Τράπεζας που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα. Πιο συγκεκριμένα τα κέρδη πριν από φόρους διαμορφώθηκαν σε 48.074,8 χιλ. ευρώ έναντι 49.569,7 χιλ. ευρώ, παρουσιάζοντας μικρή μείωση κατά 3%. Η διατήρηση των κερδών περίπου στα ίδια επίπεδα με αυτά του έτους 2000, θα πρέπει να αξιολογηθεί υπό το πρίσμα μιας εξαιρετικά αρνητικής χρηματιστηριακής συγκυρίας, τόσο στις αγορές του εξωτερικού όσο και στην Ελλάδα, η οποία έπληξε όπως ήταν φυσικό κυρίως τις επενδυτικές τράπεζες.

    Η επίτευξη κερδών που επιτρέπουν τη διανομή μερίσματος ίσου με του προηγουμένου έτους, έχει ιδιαίτερη σημασία αν ληφθεί υπόψη η μεγάλη μείωση των κερδών ή ακόμα και τα ζημιογόνα αποτελέσματα που πραγματοποίησαν κατά το 2001 οι μεγαλύτερες σε παγκόσμιο επίπεδο επενδυτικές τράπεζες και εταιρίες παροχής επενδυτικών υπηρεσιών.

    Η συγκράτηση των κερδών της ΕΤΕΒΑ περίπου στα επίπεδα του προηγούμενου έτους, παρά την μείωση κατά 50% περίπου των εσόδων από μερίσματα και κεφαλαιακά κέρδη, οφείλεται στη σημαντική βελτίωση των καθαρών εσόδων από τόκους, την αύξηση των εσόδων από εργασίες επενδυτικής τραπεζικής και την πραγματοποίηση κερδών από την πώληση συμμετοχών τύπου Venture Capital. Σύμφωνα με τον ισολογισμό της Τράπεζας στις 31.12.2001, τα ίδια κεφάλαια ανήλθαν σε 156.466,4 χιλ. ευρώ έναντι 178.173,9 χιλ. ευρώ στις 31.12.2000, παρουσιάζοντας μείωση κατά 12% περίπου. Η μείωση αυτή οφείλεται στην πολιτική εξυγίανσης του μετοχικού χαρτοφυλακίου συναλλαγών, χάρη στην οποία το συνολικό χαρτοφυλάκιο χρεογράφων της Τράπεζας παρουσίασε στις 31.12.2001 θετική διαφορά αποτίμησης και βελτιώθηκαν ουσιαστικά οι προοπτικές κερδοφορίας του για το τρέχον και τα επόμενα έτη.

    Σε ενοποιημένη βάση, τα προ φόρων κέρδη της ΕΤΕΒΑ και των θυγατρικών της εταιριών, ανήλθαν κατά το 2001 σε 42.987,5 χιλ. ευρώ έναντι 60.479,8 χιλ. ευρώ το 2000, παρουσίασαν δηλαδή μείωση κατά 29%. Η μείωση αυτή οφείλεται κυρίως στη μεγάλη μείωση των κερδών των ενοποιούμενων εταιριών ΕΘΝΙΚΗ ΑΧΕ και ΔΙΕΘΝΙΚΗ ΑΕΔΑΚ, η δραστηριότητα των οποίων είναι άμεσα συνδεδεμένη με την πορεία της χρηματιστηριακής αγοράς σε βαθμό μάλιστα μεγαλύτερο από αυτόν της ίδιας της Τράπεζας.

    Η συνολική καθαρή θέση του ομίλου εταιριών της ΕΤΕΒΑ, περιλαμβανομένων των πιστωτικών διαφορών ενοποίησης και των δικαιωμάτων μειοψηφίας διαμορφώθηκε στις 31.12.2001 σε 152.799 χιλ. Ε έναντι 200.360,7 χιλ. ευρώ στις 31.12.2001, παρουσιάζοντας μείωση κατά 23,7%.

    Σύμφωνα με την προτεινόμενη διανομή των καθαρών κερδών της ΕΤΕΒΑ, το συνολικό μέρισμα αντιστοιχεί στο 52,9% των προς διάθεση κερδών, έναντι αντίστοιχου ποσοστού 50% κατά την προηγούμενη χρήση. Το ανά μετοχή μέρισμα προτείνεται να ανέλθει σε 0,44 ευρώ ή δρχ. 150 περίπου και είναι ίσο με αυτό της προηγούμενης χρήσης. Έτσι η μερισματική απόδοση της μετοχής της Τράπεζας διαμορφώνεται, σε 3,6% με βάση τη μέση ετήσια τιμή κλεισίματος της μετοχής για το 2001, σε 5,2% με βάση την τιμή κλεισίματος κατά την τελευταία συνεδρίαση του ίδιου έτους και σε 6,5% με βάση την τιμή κλεισίματος της 26.2.2002.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 27 February 2002 - 19:13:55 UTC