Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-02-25

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΝΑΙ ΣΤΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ, ΛΕΝΕ ΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ
  • [02] ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
  • [03] ΕΠΙΦΥΛΑΞΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ ΚΛΗΡΙΔΗ -
  • [04] Ο ΓΙΟΣ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΘΩΟΣ ΔΗΛΩΝΕΙ Η ΜΗΤΕΡΑ ΤΟΥ Ρ.ΚΑΡΑΤΖΙΤΣ
  • [05] ΔΥΟ ΧΑΛΚΙΝΑ ΣΤΗΝ ΠΥΓΜΑΧΙΑ
  • [06] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΝΑΝ ΜΕ ΤΟΝ ΙΡΑΚΙΝΟ ΥΠΕΞ ΣΤΙΣ 7 ΜΑΡΤΙΟΥ
  • [07] ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΑΝ ΤΡΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΣΤΟ 3ο ΕΝΙΑΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
  • [08] ΑΝΤΑΠΑΝΤΗΣΗ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ ΣΕ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ
  • [09] ΕΝΑΣ ΑΚΟΜΗ ΜΑΡΤΥΡΑΣ ΚΑΤΕΘΕΣΕ ΣΚΗΝΕΣ ΒΙΑΣ ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ
  • [10] ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: ΑΣ ΠΑΡΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ Η Ν.Δ. ΘΕΣΗ
  • [11] ΑΝΑΚΑΙΝΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΣΤΗ ΔΕΣΚΑΤΗ
  • [12] ΕΠΙΘΕΣΗ ΕΝΟΠΛΩΝ ΚΑΤΑ ΙΣΡΑΗΛΙΝΩΝ ΣΤΗΝ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ
  • [13] ΑΠΑΝΘΡΑΚΩΘΗΚΕ 72ΧΡΟΝΟΣ ΙΕΡΕΑΣ
  • [14] ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ. ΓΙΑ ΤΟ 2002
  • [15] Η ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ ΖΗΤΑΕΙ ΧΡΗΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΡΑΤΖΙΤΣ
  • [16] ΤΗ ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΖΗΤΑ Ο Γ. ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ
  • [17] ΒΑΡΙΕΣ ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ Ο ΗΓΕΤΗΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΣΤΗ
  • [18] Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΑΛΩΝ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΛΠΙΔΩΝ
  • [19] ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΛΠΙΔΩΝ
  • [20] ΠΙΘΑΝΟΣ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
  • [21] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ ΣΕ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΣΗΜΙΤΗ
  • [22] Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΛΗΣΤΕΙΑ ΣΕ ΕΥΡΩ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ
  • [23] INFO-QUEST: ΠΙΘΑΝΗ Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΤΗΚ
  • [24] ΣΤΟ ΜΟΝΑΧΟ Ο Γ. ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

  • [01] ΝΑΙ ΣΤΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ, ΛΕΝΕ ΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ

    Αθήνα, 25 Φεβρουαρίου 2002 (11:02 UTC+2)

    Ναι στις κυβερνήσεις συνεργασίας, λέει η απόλυτη πλειοψηφία των Ελλήνων ψηφοφόρων, ναι και στην αλλαγή του εκλογικού νόμου σε αναλογικότερη κατεύθυνση! Σύμφωνα με την πανελλαδική δημοσκόπηση της Μetron Αnalysis, για λογαριασμό της «Ημερησίας», υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας τάσσεται το 56,1% των ερωτηθέντων και υπέρ των μονοκομματικών κυβερνήσεων μόλις το 36,4%, με αποτέλεσμα μια από τις βασικές αξίες της μεταπολίτευσης, οι μονοκομματικές κυβερνήσεις, να καταρρέει με γοργούς ρυθμούς.

    Αξίζει να σημειωθεί πως υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας τάσσεται το 57,7% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ (η απόλυτη, δηλαδή, πλειοψηφία των ψηφοφόρων του κυβερνώντος κόμματος, και λίγο μεγαλύτερη από τον μέσον όρο), καθώς και οι μισοί περίπου ψηφοφόροι (46,8%) της Νέας Δημοκρατίας! Το γεγονός αυτό, προκαλεί και τη μεγαλύτερη έκπληξη, καθώς οι ψηφοφόροι του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και ήταν οι κυριότεροι υποστηρικτές των μονοκομματικών κυβερνήσεων, αλλά και η ΝΔ, υπό τις παρούσες συνθήκες, θα είναι το κόμμα που περισσότερο θα δυσκολευτεί να εξεύρει κυβερνητικούς εταίρους. Υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας τάσσονται σε καθολικό ποσοστό (93%) οι ψηφοφόροι του ΣΥΝ, γεγονός που αποδεικνύει πως μάλλον βρίσκει πρόσφορο έδαφος η πρόταση Λαλιώτη, αλλά και οι ψηφοφόροι του ΚΚΕ (73,2%), γεγονός που, επίσης, αποδεικνύει πως παρά τη στρατηγική της ηγετικής ομάδας «πέντε κόμματα, δύο πολιτικές», οι προβληματισμοί Χ. Φλωράκη βρίσκουν ανταπόκριση. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, τέλος, παρουσιάζει το γεγονός, σύμφωνα, τουλάχιστον, με τη δημοσκόπηση, ότι υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας τάσσεται και το 58,8% όσων δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν κάτι «άλλο» από τα τέσσερα κόμματα του Κοινοβουλίου, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΚΚΕ και ΣΥΝ!

    Η πλειοψηφία των πολιτών, όμως, τάσσεται και υπέρ της αλλαγής σε αναλογικότερη κατεύθυνση του εκλογικού νόμου, ο οποίος, άλλωστε, αποτελεί μοχλό για την ανάδειξη μονοκομματικών ή κυβερνήσεων συνεργασίας. Σύμφωνα με τη Μetron Αnalysis, το 40,2% των ψηφοφόρων ζητεί να αλλάξει ο εκλογικός νόμος για να γίνει αναλογικότερος, 34,1% να μείνει όπως είναι και μόλις το 8% να αλλάξει κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να ενισχύει περισσότερο το πρώτο κόμμα. Οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ, πάντως, δείχνουν να διχάζονται στο θέμα, με τους υποστηρικτές της αλλαγής του εκλογικού νόμου σε αναλογικότερη κατεύθυνση να προηγούνται (39,5%) έστω και ελάχιστα, όσων υποστηρίζουν το εκλογικό σύστημα να παραμείνει ως έχει (38,1%).

    Εκπληξη και στο σημείο αυτό συνιστούν οι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας, όπου σχεδόν το ένα τρίτο (31,4%) ζητεί να γίνει πιο αναλογικός ο εκλογικός νόμος, με αποτέλεσμα να υπολείπεται μόνο κατά τι, όσων υποστηρίζουν (38,1%) να παραμείνει το υπάρχον εκλογικό σύστημα των κ. Μητσοτάκη - Κούβελα. Εκπληξη, όμως, προκαλεί και το 20,4% των ψηφοφόρων του ΚΚΕ, που ζητεί να αλλάξει και να γίνει αναλογικότερος ο εκλογικός νόμος, όπως και το 88,6% των ψηφοφόρων του ΣΥΝ. Και οι ψηφοφόροι, όμως, που ψηφίζουν άλλο κόμμα πέραν των τεσσάρων του Κοινοβουλίου, τάσσονται υπέρ της αλλαγής του εκλογικού νόμου (45,9%) έναντι 23,9% που θέλουν να παραμείνει ως έχει. Να αλλάξει, τέλος, ο εκλογικός νόμος, ώστε να ενισχύσει περισσότερο το πρώτο κόμμα, τάσσεται το 5,8% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, το 12% των ψηφοφόρων της ΝΔ, το 1,5% των ψηφοφόρων του ΚΚΕ, το 0% (!) των ψηφοφόρων του ΣΥΝ και το 12,8% όσων ψηφίζουν «άλλο κόμμα»!

    [02] ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Αθήνα, 25 Φεβρουαρίου 2002 (11:04 UTC+2)

    Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου παραμένει ο δημοφιλέστερος Έλληνας πολιτικός, σύμφωνα με την πανελλαδική δημοσκόπηση της Μetron Αnalysis, για λογαριασμό της «Ημερησίας», ενώ σε απόσταση αναπνοής ακολουθούν η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Γιώργος Σουφλιάς.

    Ο Γιώργος Παπανδρέου εμφανίζει στο σύνολο των ψηφοφόρων δημοτικότητα 70%, έναντι 66,8% της κ. Μπακογιάννη και 66,7% του κ. Σουφλιά. Τέταρτος αναδεικνύεται ο Ευάγγελος Βενιζέλος με 59,5%, ο Άκης Τσοχατζόπουλος με 57,8%, ο Θοδωρής Ρουσόπουλος με 57,6% και ο Θεόδωρος Πάγκαλος με 56,4%.

    Ο Γιώργος Παπανδρέου προηγείται και μεταξύ των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ με 86,6%, ενώ ακολουθούν οι Α. Τσοχατζόπουλος (78,3%), Ευάγγ. Βενιζέλος (77,6%), Κ. Σκανδαλίδης 73,7% και Βάσω Παπανδρέου (73,6%).

    Η Ντόρα Μπακογιάννη, επίσης, προηγείται μεταξύ των ψηφοφόρων της Ν.Δ. με ποσοστό - ρεκόρ (88,9%), ενώ ακολουθούν οι Γ. Σουφλιάς (80,7%), Θ. Ρουσόπουλος (76,4%), Κ. Μητσοτάκης (67,9%).

    [03] ΕΠΙΦΥΛΑΞΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ ΚΛΗΡΙΔΗ - ΝΤΕΝΚΤΑΣ

    Αθήνα, 25 Φεβρουαρίου 2002 (14:11 UTC+2)

    της Νατάσας Θωμά

    Οι τελευταίες εξελίξεις στη Κύπρου υπό το φως και των απευθείας συνομιλιών μεταξύ Κληρίδη - Ντεκτάς θα είναι στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων που θα έχουν την Τετάρτη στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, και ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ αρμόδιος για το κυπριακό, Τόμας Γουέστον.

    Στο μεταξύ επιφυλακτικό ως προς τα αποτελέσματα των απευθείας συνομιλιών μεταξύ Κληρίδη - Ντεκτάς εμφανίζεται το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, τονίζοντας ότι η όλη εξέλιξη θα εξαρτηθεί από τα τη στάση της τουρκοκυπριακής πλευράς και του ίδιου του Ντεκτάς.

    Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των απευθείας συνομιλιών ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Πάνος Μπεγλίτης, σημείωσε ότι ήταν διερευνητικού χαρακτήρα, εξέφρασε την ελπίδα ότι η επόμενη φάση θα αποδώσει ουσιαστικά αποτελέσματα, ενώ εκτίμησε ότι τόσο η Διεθνής Κοινότητα όσο και ο ΟΗΕ θα παίξουν καθοριστικό ρόλο.

    "Η τουρκοκυπριακή πλευρά παραμένει στις γνωστές αδιάλλακτες θέσεις της, ωστόσο, ελπίζουμε ότι τα διεθνή δεδομένα θα συμβάλουν στην πρόοδο των συνομιλιών που συνδέονται και με την γενικότερη ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας" επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Μπεγλίτης.

    Ακόμα υπογράμμισε ότι "δεν μπορεί επ' αόριστον να συνεχίζονται οι συνομιλίες" σημείωσε ότι "υπάρχουν σημαντικά γεγονότα που αναμένονται εντός του 2002" και πρόσθεσε ότι "θα πρέπει σε αυτό το χρονικό διάστημα που είναι πολύ σημαντικό η τουρκική πλευρά να κάνει τις αναγκαίες κινήσεις για ουσιαστικά αποτελέσματα".

    Σε ότι αφορά τα κοινοτικά κονδύλια, ύψους 206 εκατομμυρίων, προς την τουρκοκυπριακή πλευρά για την οικονομική ανάπτυξη της, ο κ. Μπεγλίτης τόνισε ότι είναι ξεκάθαρο ότι η βοήθεια αυτή της ΕΕ θα δοθεί μετά την επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

    Το μήνυμα της ΕΕ στο οποίο συμφωνεί και η Ελλάδα είναι ότι η τουρκική ηγεσία θα πρέπει να συμβάλει ουσιαστικά στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος βάσει και των κριτηρίων της Κοπεγχάγης και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, κατά συνέπεια είμαστε μακριά από την εκπλήρωση των κριτηρίων αυτών υπογράμμισε ο κ Μπεγλίτης.

    [04] Ο ΓΙΟΣ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΘΩΟΣ ΔΗΛΩΝΕΙ Η ΜΗΤΕΡΑ ΤΟΥ Ρ.ΚΑΡΑΤΖΙΤΣ

    Νίκσιτς, 25 Φεβρουαρίου 2002 (13:27 UTC+2)

    Στην αθωότητα του γιου της πιστεύει η Γιόβανκα Κάρατζιτς, μητέρα του καταζητούμενου για εγκλήματα πολέμου στη Βοσνία, Ράντοβαν Κάρατζιτς.

    "Είμαι περήφανη για τον γιο μου, αλλά και στεναχωρημένη εξαιτίας της μεγάλης αδικίας, διότι δεν μπορώ να καταλάβω για ποιο λόγο ολόκληρος ο κόσμος τον θεωρεί εγκληματία" είπε η 78χρονη κυρία Κάρατζιτς σε συνέντευξή της που μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων. "Ο γιος μου στήριξε και στηρίζει τους Σέρβους, έχει κερδίσει τον σεβασμό του σερβικού λαού και αυτό με κάνει να νιώθω καλύτερα" συμπλήρωσε.

    Ο κ.Κάρατζιτς, σύμφωνα με την μητέρα του, προστατεύεται από καλά εκπαιδευμένους ανθρώπους. "Θέλω να τους ευχαριστήσω που του βοηθούν να μη συλληφθεί" είπε χαρακτηριστικά.

    Σημειώνεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες που διαθέτουν το Διεθνές Δικαστήριο όσο και οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, ο Κάρατζιτς βρίσκεται σε καταφύγιο στην ορεινή Βοσνία, μαζί με καλά οπλισμένους σωματοφύλακες. Πρόσφατα οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι προσφέρουν 5 εκατ. δολάρια σε όποιον θα δώσει πληροφορίες που θα οδηγήσουν στη σύλληψή του.

    Η μητέρα του Κάρατζιτς ζει στην πόλη Νίκσιτς του Μαυροβουνίου.

    Ε.Π.

    [05] ΔΥΟ ΧΑΛΚΙΝΑ ΣΤΗΝ ΠΥΓΜΑΧΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 25 Φεβρουαρίου 2002 (21:02 UTC+2)

    Με δύο χάλκινα μετάλλια στις αποσκευές της επέστρεψε από την Βουλγαρία η εθνική ομάδα πυγμαχίας, όπου πήρε μέρος στο διεθνές τουρνουά πυγμαχίας "Στραντζάτα". Τα μετάλλια κατέκτησαν ο Βαλεντίνος Παπαλάμπρος στα 91 κιλά, που έχασε στον τελικό από τον Ινδό Πάρμεντερ στα σημεία και ο Ηλίας Παυλίδης (81 κιλά), που ηττήθηκε με ντισκαλιφιέ από τον Βούλγαρο Εμίλ Κράτσεφ.

    [06] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΝΑΝ ΜΕ ΤΟΝ ΙΡΑΚΙΝΟ ΥΠΕΞ ΣΤΙΣ 7 ΜΑΡΤΙΟΥ

    Νέα Υόρκη, 25 Φεβρουαρίου 2002 (20:59 UTC+2)

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Αναν θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράκ Νάγι Σαμπρί στη Νέα Υόρκη στις 7 Μαρτίου για να συζητήσουν την επιστροφή επιθεωρητών όπλων στο Ιράκ, ανακοίνωσε ο ΟΗΕ.

    Το Ιράκ ζήτησε αρχές του μήνα να υπάρξει συνάντηση κάτω από τις απειλές της Ουάσιγκτον για εισβολή στη χώρα.

    Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στέφαν Ντούγιαριτς είπε ότι ο κ. Αναν αναμένει να έχει μία συζήτηση για την εφαρμογή ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπως αυτό για την επιστροφή των επιθεωρητών όπλων.

    O.K.

    [07] ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΑΝ ΤΡΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΣΤΟ 3ο ΕΝΙΑΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 25 Φεβρουαρίου 2002 (20:54 UTC+2)

    Τρία νέα υπερσύγχρονα εργαστήρια Φυσικών Επιστημών, Τεχνολογίας και Πληροφορικής εγκαινίασε ο υπουργός Παιδείας Πέτρος Ευθυμίου στο 3ο Ενιαίο Λύκειο Φλώρινας στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Νομό.

    Τα εργαστήρια θα συμβάλουν στην ποιοτική αναβάθμιση της εκπαίδευσης των μαθητών του Λυκείου και στην πρακτική εφαρμογή των γνώσεών τους.

    "Τα τρία εργαστήρια σε αυτό το Λύκειο της Φλώρινας πρέπει να προστεθούν στην αλυσίδα των εργαστηρίων που προγραμματίζονται και για το Νομό της Φλώρινας και για όλη την Ελλάδα με ρυθμούς πρωτοφανείς, έτσι ώστε η ελληνική εκπαίδευση να γίνει η κύρια δύναμη της Ελλάδας μέσα στην ενωμένη Ευρώπη", τόνισε ο κ. Ευθυμίου.

    Ο υπουργός Παιδείας σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή η χώρα μας έχει πετύχει στον τομέα της πληροφορικής στις αρχές του 2002 να είναι ήδη πιο πριν από τους στόχους της Λισαβόνας που έχει βάλει όλη η Ευρωπαϊκή Ενωση για το 2004.

    Υπογράμμισε ακόμη ότι η Ελλάδα έχει τους υψηλότερους δείκτες εκδόσεων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, καθώς έχει τριπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία η συμμετοχή των νέων στα ΑΕΙ και ΤΕΙ.

    [08] ΑΝΤΑΠΑΝΤΗΣΗ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ ΣΕ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

    Αθήνα, 25 Φεβρουαρίου 2002 (20:49 UTC+2)

    "Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είναι αυτός που οφείλει απαντήσεις", τόνισε ο εκπρόσωπος τύπου της Νέας Δημοκρατίας Θόδωρος Ρουσόπουλος, απαντώντας στον κυβερνητικό εκπρόσωπο Χρήστο Πρωτόπαπα και επισήμανε ότι εκείνο που ενδιαφέρει τον ελληνικό λαό είναι τα όσα είπε ο πρωθυπουργός στην Εδεσσα.

    "Το γεγονός ότι ο ίδιος προφανώς αγνοούσε τις εκτός κειμένου αναφορές του Πρωθυπουργού, κατά την ομιλία του στην Έδεσσα, δεν μας αφορά. Αυτό που μας ενδιαφέρει, αλλά πολύ περισσότερο ενδιαφέρει τον ελληνικό λαό είναι ότι ο Πρωθυπουργός της χώρας, μεταξύ άλλων, είπε και τα εξής:

    ''Γιατί, αν δούμε καλά καλά κάποιους, οι οποίοι κινούνται σ' αυτό το θολό τοπίο, θα θυμηθούμε κάποιες άλλες παλιές εποχές με θολά τοπία που κατέληξαν την Ελλάδα σε δικτατορία και πήγαν τη χώρα χρόνια πίσω''.

    Στην ίδια ομιλία του, ο κ. Σημίτης συνέχισε:

    ''Το ΠΑΣΟΚ εκφράζει το καθολικό όχι του ελληνικού λαού σε όσους, μη μπορώντας να κερδίσουν στην πολιτική διαπάλη, μη μπορώντας να κερδίσουν την εμπιστοσύνη του λαού, μη μπορώντας να κερδίσουν στις εκλογικές αναμετρήσεις, έχουν επιλέξει μία άλλη στρατηγική: Μία στρατηγική, η οποία θυμίζει πολιτικές εκτροπής'', τόνισε ο κ. Ρουσόπουλος.

    "Φαίνεται πως ο κ. Σημίτης, αφού πρώτα απώλεσε την ψυχραιμία του και κάθε αίσθηση του μέτρου, προσπαθεί τώρα, δια του Κυβερνητικού Εκπροσώπου και κατηγορώντας, όπως το συνηθίζει, όλους τους άλλους, να αποστασιοποιηθεί από τα όσα είπε", κατέληξε ο κ. Ρουσόπουλος.

    [09] ΕΝΑΣ ΑΚΟΜΗ ΜΑΡΤΥΡΑΣ ΚΑΤΕΘΕΣΕ ΣΚΗΝΕΣ ΒΙΑΣ ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ

    Χάγη, 25 Φεβρουαρίου 2002 (20:39 UTC+2)

    Ενας ακόμη Αλβανός του Κοσσυφοπεδίου κατέθεσε σήμερα στη δίκη του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στη Χάγη. Ο Αγκρόν Μπερίσα, γυναικολόγος μίλησε για το δράμα της οικογένειάς του, αλλά και των κατοίκων της σερβικής επαρχίας.

    Ο Μπερίσα, 38 ετών από την πόλη Σούβα Ρέκα του Κοσόβου περιέγραψε πως οι Σέρβοι αστυνομικοί χωρίς να δείξουν έλεος μάζεψαν 40 από τους 50 συγγενείς του σε πιτσαρία της πόλης και τους ανατίναξαν με χειροβομβίδες και εκρηκτικά.

    Νωρίτερα ο 65χρονος αγρότης Χαλίλι Μόρινα περιέγραψε σκηνές βίας στο δικό του χωριό στο Κοσσυφοπέδιο από τους Σέρβους.

    Ο Μιλόσεβιτς δεν έμεινε καθόλου ευχαριστημένος από τις καταθέσεις και αφού δεν απέσπασε τις απαντήσεις που ήθελε εκνευρισμένος ζήτησε από τους δικαστές να μην φέρνουν ψευδομάρτυρες.

    Ο.Κ.

    [10] ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: ΑΣ ΠΑΡΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ Η Ν.Δ. ΘΕΣΗ

    Αθήνα, 25 Φεβρουαρίου 2002 (20:25 UTC+2)

    "Ο εκπρόσωπος τύπου της Ν.Δ. δεν μας απάντησε: κατηγόρησε ευθέως, ναι ή όχι, ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, στην ομιλία του στην Πρέβεζα, τον εκλεγμένο πρωθυπουργό της χώρας ότι "απεργάζεται σενάρια πολιτικής εκτροπής;", τόνισε ο υπουργός Τύπου και ΜΜΕ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας σχολιάζοντας τις δηλώσεις του εκπροσώπου τύπου της Ν.Δ. Θόδωρου Ρουσόπουλου.

    "Ας πάρει, επιτέλους, η Ν.Δ. θέση. Ας αναλάβει κάποτε τις ευθύνες της", δήλωσε ο κ. Πρωτόπαπας.

    [11] ΑΝΑΚΑΙΝΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΣΤΗ ΔΕΣΚΑΤΗ

    Θεσσαλονίκη, 25 Φεβρουαρίου 2002 (20:17 UTC+2)

    Ανακαινίζονται οι 40 εργατικές κατοικίες στη Δεσκάτη Γρεβενών με πρωτοβουλία του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας. Τα συνεργεία εργάζονται με γοργούς ρυθμούς και μέχρι το καλοκαίρι οι κατοικίες αναμένεται να παραδοθούν στους δικαιούχους.

    Η ατελής και η κακή κατασκευή τους προκάλεσαν αρκετά προβλήματα στους δικαιούχους, ορισμένοι από τους οποίους δεν τις κατοίκησαν ποτέ. Στο σύνολο των 40 κατοικιών ελάχιστες ήταν εκείνες που δεν είχαν κάποια ατέλεια και έτσι οι δικαιούχοι αναζητούσαν τρόπο να πείσουν τον ΟΕΚ να φροντίσει για την επιδιόρθωσή τους.

    Το αίτημά τους ικανοποιείται τελικά φέτος με την έγκριση ειδικού κονδυλίου που ανέρχεται στα 470 εκατομμύρια δραχμές.

    Με την ευκαιρία των επιδιορθώσεων οι δικαιούχοι των εργατικών κατοικιών ζητούν να γίνουν και κάποιες άλλες εργασίες, όπως οι επιδιορθώσεις των υπογείων για να τοποθετηθούν οι λέβητες, οι οποίοι είχαν προοριστεί να βρίσκονται σε δωμάτια των κατοικιών.

    [12] ΕΠΙΘΕΣΗ ΕΝΟΠΛΩΝ ΚΑΤΑ ΙΣΡΑΗΛΙΝΩΝ ΣΤΗΝ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ

    Ιερουσαλήμ, 25 Φεβρουαρίου 2002 (20:06 UTC+2)

    Δυο Παλαιστίνιοι ένοπλοι άνοιξαν πυρ κατά Ισραηλινών σε στάση λεωφορείου στον συνοικισμό Νέβε Γιακόφ σε διαφιλονικούμενη περιοχή της Ιερουσαλήμ, τραυματίζοντας 10 άτομα, ανέφεραν οι αρχές.

    Η επίθεση έγινε μόλις άρχισε να βραδιάζει στην πόλη και αυτόπτης μάρτυρας είπε στο ισραηλινό ραδιόφωνο ότι είδε Ισραηλινούς στρατιώτες να πυροβολούν προς όλες τις κατευθύνσεις αλλά δεν μπόρεσε να δει ποιος πυροβολούσε εναντίον των ατόμων που ήταν στη στάση.

    Το Ισραηλινό ραδιόφωνο μετέδωσε ότι οι στρατιώτες πυροβόλησαν και σκότωσαν τον ένα Παλαιστίνιο και ο άλλος μάλλον διέφυγε, ενώ τουλάχιστον πέντε από τους τραυματίες είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

    Ο διοικητής της αστυνομίας της Ιερουσαλήμ Μίκι Λεβί είπε ότι τρεις στρατιώτες πυροβόλησαν και σκότωσαν τον ένα δράστη και ο άλλος διέφυγε ενώ έχει οριστεί απαγόρευση της κυκλοφορίας στο Παλαιστινιακό χωριό Μταχίγια ελ Μπαρίντ κοντά στον τόπο της επίθεσης, όπου πιστεύεται ότι κατέφυγε ο δεύτερος Παλαιστίνιος.

    Πριν από δυο περίπου ώρες Παλαιστίνοι άνοιξαν πυρ κατά οχήματος σκοτώνοντας δυο Ισραηλινούς και τραυματίζοντας μία έγκυο γυναίκα.

    Ο.Κ.

    [13] ΑΠΑΝΘΡΑΚΩΘΗΚΕ 72ΧΡΟΝΟΣ ΙΕΡΕΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 25 Φεβρουαρίου 2002 (19:56 UTC+2)

    Τραγικό θάνατο βρήκε 72χρονος ιερέας, όταν ξέσπασε φωτιά στον ξενώνα του Ιερού Ναού Αποστόλων Πέτρου και Παύλου όπου έμενε στα Κομνηνά Ξάνθης.

    Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η φωτιά ξεκίνησε από τη σόμπα υγραερίου που χρησιμοποιούσε ο ιερέας Αναστάσιος Σαπουνίδης για να ζεστάνει το χώρο.

    Την πυρκαγιά αντιλήφθηκε ένα ζευγάρι που μένει δίπλα στην εκκλησία και ειδοποίησαν την πυροσβεστική υπηρεσία. Ο άτυχος γέροντας αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας και ίσως η καρδιά του τον πρόδωσε και δεν μπόρεσε να βγει από τον ξενώνα για να σωθεί.

    Το ανακριτικό τμήμα της πυροσβεστικής διεξάγει προανάκριση για τη διαλεύκανση των αιτιών που την προκάλεσαν.

    [14] ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ. ΓΙΑ ΤΟ 2002

    Αθήνα, 25 Φεβρουαρίου 2002 (19:52 UTC+2)

    Η συνεχής βελτίωση των υπηρεσιών που παρέχονται προς τους πολίτες, η βελτίωση της ελληνικής αστυνομίας ως οργανισμού και η βελτίωση της επικοινωνίας με τους πολίτες και την κοινωνία αποτελούν τους θεμελιώδεις στόχους της αστυνομίας για το έτος 2002.

    Το αρχηγείο της ελληνικής αστυνομίας με εγκύκλιο έθεσε τους θεμελιώσεις στόχους, τους στόχους και τις βασικές προτεραιότητες της ελληνικής αστυνομίας για το έτος 2002.

    Συγκεκριμένα, ο θεμελιώσεις στόχος σχετικά με την βελτίωση των υπηρεσιών προς τους πολίτες στοχεύει στις ευέλικτες και αποκεντρωμένες αστυνομικές υπηρεσίες, στη μείωση του χρόνου ανταπόκρισης, στην υπεύθυνη ενημέρωση των πολιτών για την πορεία των υποθέσεών τους και στην αναβάθμιση της ορατής αστυνόμευσης με τις πεζές περιπολίες.

    Αναφορικά με το δεύτερο θεμελιώδες στόχο της αστυνομίας οι δράσεις για την επίτευξη αυτού του στόχου επικεντρώνονται στην αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού με την καθιέρωση της δια βίου εκπαίδευσής του, στην άμεση και παραδειγματική αντιμετώπιση κάθε περίπτωσης βίαιης συμπεριφοράς αστυνομικών και στην βελτίωση του οργανωτικού και διοικητικού συστήματος της αστυνομίας.

    Οι στόχοι που έχει θέσει το αρχηγείο είναι η εγκληματικότητα δηλαδή η μείωση στις κλοπές, ληστείες, κλοπές τροχοφόρων και η αύξηση της αποτελεσματικότητας στις εξιχνιάσεις, και η οδική ασφάλεια δηλαδή η μείωση του αριθμού των νεκρών και των παθόντων καθώς και η αύξηση κατά 20% του ελέγχου μέθης.

    Επιπλέον στόχος της αστυνομίας είναι η αύξηση των συλλήψεων των λαθρομεταναστών και η αύξηση των αμιγών ηχομετρήσεων κατά 100% με παράλληλη αύξηση των παραβάσεων ηχορύπανσης.

    Οι βασικές προτεραιότητες της αστυνομίας για το 2002 είναι η καταπολέμηση των ναρκωτικών, η αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος, της τρομοκρατίας, της λαθρομετανάστευσης, της μικροεγκληματικότητας, της εμπορίας ανθρώπων με σκοπό τη σεξουαλική και οικονομική εκμετάλλευσή τους και η αντιμετώπιση των κρουσμάτων διαφθοράς.

    Τέλος βασική προτεραιότητα είναι η προετοιμασία για την ασφαλή διεξαγωγή των Ολυμπιακών αγώνων του 2004 και η προετοιμασία για την ανάληψη της προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση του Α΄ εξάμηνο του 2003. Η τελευταία εστιάζεται στο σχεδιασμό για τη λήψη αποτελεσματικών μέτρων ασφαλείας και τάξης κατά τη διάρκεια Συνόδων υπουργών.

    Οι στόχοι αυτοί εντάσσονται στη γενικότερη στρατηγική που έχει χαράξει το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και αποτελούν το πλαίσιο μιας σύγχρονης αντιεγκληματικής πολιτικής που σχεδίασε το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας μέσα από διαδικασίες μελέτης και ανάλυσης δεδομένων, των επιστημονικών ερευνών, των απόψεων των κοινωνικών φορέων και της διεθνούς εμπειρίας.

    Στον σχεδιασμό λήφθηκαν υπόψη όλες οι παράμετροι που συνθέτουν το "νέο περιβάλλον ασφαλείας", όπως είναι η ποιοτική αναβάθμιση της εγκληματικότητας, τρομοκρατία, οι μαζικές μεταναστεύσεις και η χρήση υπερσύγχρονης τεχνολογίας για τη διάπραξη εγκλημάτων.

    Για την επίτευξη των στόχων αυτών η Ελληνική αστυνομία καθόρισε ένα ολοκληρωμένο μοντέλο αστυνομικής δράσης. Το μοντέλο αυτό επικεντρώνεται στην τοπική κοινωνία, χαρακτηρίζεται από ευελιξία, δίνει έμφαση στην ενεργό συμμετοχή του πολίτη στην αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και προσαρμόζεται στις διαρκώς μεταβαλλόμενες εσωτερικές και διεθνείς συνθήκες.

    [15] Η ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ ΖΗΤΑΕΙ ΧΡΗΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΡΑΤΖΙΤΣ

    Μπάνια Λούκα, 25 Φεβρουαρίου 2002 (19:46 UTC+2)

    Η Ουάσινγκτον ασκεί πιέσεις στη Γιουγκοσλαβία και τις αρχές των Σερβοβοσνίων προκειμένου να "κόψουν" τους χρηματικούς πόρους που παρέχονται στον καταζητούμενο για εγκλήματα πολέμου από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης Ράντοβαν Κάρατζιτς.

    Όπως δημοσιεύει το περιοδικό Reporter σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην αμερικανική πρεσβεία στο Βελιγράδι ο Κάρατζιτς προμηθεύεται χρήματα από συμβόλαια που υπογράφει ο αδερφός του Λούκα Καρατζιτς με την γιουγκοσλαβική εταιρία πετρελαίου Jugopetrol ενώ τονίζεται ότι με τα χρήματα αυτά μπορεί να επιβιώνει τόσο ο Κάρατζιτς όσο και οι σωματοφύλακές του.

    Στο δημοσίευμα αναφέρεται ακόμη ότι οι εισαγγελικές αρχές της Χάγης εκτιμούν ότι οι σωματοφύλακες του Κάρατζιτς θα τον εγκαταλείψουν σύντομα σε περίπτωση που δεν τους παράσχει τα απαραίτητα χρήματα, γεγονός που θα διευκολύνει τις προσπέθιες σύλληψής του.

    [16] ΤΗ ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΖΗΤΑ Ο Γ. ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 25 Φεβρουαρίου 2002 (19:42 UTC+2)

    Πόλεμο λάσπης εναντίον του βασισμένο σε ψεύδη, ανακρίβειες και αθλιότητες καταγγέλλει ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Γιώργος Πασχαλίδης επισημαίνοντας ότι η αξιοπρέπεια του κάθε πολίτη είναι υπεράνω των αξιωμάτων και των ιδιοτήτων που συνοδεύουν το πρόσωπό του.

    Σε ανοιχτή επιστολή ο κ. Πασχαλίδης ζητά τη σύγκληση της Επιτροπής Δεοντολογίας του ΠΑΣΟΚ και τονίζει ότι τις επόμενες μέρες θα καταθέσει στο ΕΣΡ όλα τα στοιχεία του οπτικοακουστικού και έντυπου υλικού που περιγράφουν την κατασκευή μιας εικονικής πραγματικότητας και των μεθόδων που χρησιμοποιήθηκαν.

    Ο κ. Πασχαλίδης υπογραμμίζει ότι με τη δυσάρεστη περιπέτειά του τοποθετείται σ' ένα διάλογο για τους κανόνες δεοντολογίας και τα όρια της τηλεοπτικής δημοκρατίας και ζητά την τιμωρία όσων αποφάσισαν, όπως αναφέρει, "να τον οδηγήσουν στον ηλεκτρονικό θάλαμο αερίων".

    Η ανοιχτή επιστολή του υπουργού Μακεδονίας - Θράκης έχει ως εξής:

    "Ο πόλεμος λάσπης που με έφερε στο μάτι του κυκλώνα σε διαδοχικές, αξονικές - μαγνητικές τομογραφίες, σε θαλάμους τηλεοπτικών εκπομπών ήταν μία σειρά από ψεύδη ανακρίβειες, αθλιότητες. Η κατασκευή μιας εικονικής πραγματικότητας στηρίχθηκε σε τρία ψευδο - επιχειρήματα:

    α) Η εικόνα του πολιτικού μου γραφείου στην Εδεσσα. Πρόκειται για ένα πολιτικό γραφείο που νοικιάζω εδώ και 12 χρόνια στον πρώτο όροφο πολυκατοικίας στην Εδεσσα από την εκλογή μου ως βουλευτής Νομού Πέλλας. Στο ισόγειο της πολυκατοικίας λειτουργούσε τους τελευταίους μήνες κατάστημα του οποίου τη χρήση λειτουργίας αγνοούσα και αγνοώ. Σημειώνω πως το τηλεοπτικό συνεργείο που εισέβαλε στο πολιτικό μου γραφείο (Πέμπτη 7.2.2002), όπως ομολόγησε η υπεύθυνη του συνεργείου στην εκπομπή talk show του Μ. Καψή (19.2.2002) αναζητούσε επιμόνως κασέτες - ντοκουμέντα από την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Νομό Πέλλας (Οκτώβριος 2001).

    β) Η παρουσία του Γιώργου Τεκτερίδη στη δεξίωση με την ευκαιρία των εγκαινίων της 66ης ΔΕΘ. Στη δεξίωση συμμετείχαν περίπου 7.000 άνθρωποι και ανάμεσα σε αυτούς και οι εκδότες της Βόρειας Ελλάδας. Με αυτή την ιδιότητα προσκλήθηκε ο Γιώργος Τεκτερίδης. Δεν υπήρχε κανένας "πριβέ" χώρος στη δεξίωση του Κυβερνείου. Υπήρχε πολύς κόσμος, φυσούσε πολύ δυνατός άνεμος κι αυτό που με στενοχώρησε εκείνη την ημέρα ήταν πως το συγκρότημα τζαζ των παιδιών από την τέως Σοβιετική Ενωση δεν ακουγόταν και τόσο καλά εξαιτίας του δυνατού ανέμου.

    γ) Η φωτογραφία στα γραφεία της εφημερίδας ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ. Εχω επισκεφθεί τα γραφεία των περισσοτέρων εφημερίδων στο Νομό Πέλλας, στη Θεσσαλονίκη, στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις τςη Ελλάδας. Στα 431 φύλλα της εφημερίδας, έδω όλη κι όλη μία συνέντευξη, οι πρωτοσέλιδες αναφορές ήταν ελάχιστες και πολύ λιγότερες σε σχέση με άλλα πολιτικά πρόσωπα ενός και εκτός Νομού, ενώ υπήρξαν πολλές φορές που μου ασκήθηκε κριτική.

    Η προσπάθεια μου να ισχυροποιηθεί ως αποδεικτικό στοιχείο διαπλοκής η φωτογραφία βασίστηκε σε παντελώς αυθαίρετους ισχυρισμούς σχολιαστών πως δήθεν δήλωσα ότι δεν γνώριζα τον Γιώργο Τεκτερίδη. Ποτέ δεν δήλωσα πως δεν γνωρίζω τον Γιώργο Τεκτερίδη. Η γνωριμία μου μαζί του ήταν και παρέμεινε μία κοινωνική σχέση ενός πολιτικού με τον εκδότη μιας τοπικής εφημερίδας και ιδιοκτήτη κινηματογραφικών αιθουσών. Αν λοιπόν υιοθετήσουμε τη λογική ότι μια φωτογραφεία στα γραφεία μιας τοπικής εφημερίδας ή μια φωτογραφία στον ανύποπτο χρόνο μιας κοινωνικής εκδήλωσης αποτελεί τεκμήριο διαπλοκής ποιος πολιτικός σε οποιοδήποτε μέρος της Ελλάδας δεν κινδυνεύει να κατηγορηθεί για τον ίδιο λόγο; Οσο για τα δηλητηριώδη σχόλια που διατυπώθηκαν από δόκιμους της παραδημοσιογραφίας η απόλυτη απάντησή μου είναι "Ουδέποτε είχα οικονομικές σχέσεις με τον Γιώργο Τεκτερίδη".

    Η δημόσια εικόνα μου έχει περάσει από πολλά σφαγεία, ανέβασε τους δείκτες της θεαματικότητας πολλών εκπομπών, σε ένα διαφημιστικό παζάρι, όπου συμμετείχαν ιδιωτικές επιχειρήσεις και δημόσιοι οργανισμοί. Πολλοί σχολιαστές υποκρινόμενοι τους δημοσιογράφους συμμετείχαν στην "Ιερά Εξέταση" μου ξεχνώντας πως δεν είμαι μία άψυχη εικόνα, αλλά ένας άνθρωπος με οικογένεια, φίλους και συνεργάτες που παρακολουθούσαν έκπληκτοι το δημόσιο διωγμό μου. Επέλεξαν την ιδανική απόσταση από τα πρόσωπα και τα πράγματα, την ιδανική απόσταση που μου επιτρέπει να ζω και να παρατηρώ συγχρόνως. Παρατήρησα από την ιδανική απόσταση τα πολιτικά στελέχη που συμμετείχαν στις ιεροτελεστίες της ανθρωποφαγίας, είτε ως ψευδομάρτυρες, είτε ως ψάλτες. Πρόσεξα τους Πόντιους Πιλάτους που ψιθύριζαν "ας πρόσεχε" ξεχνώντας πως σε πολλά άλμπουμ πιθανόν να κρύβονται πολλές αντίστοιχες δικές τους φωτογραφίες. Πρόσεξα τους σχολιαστές της παραδημοσιογραφίας που βούτηξαν τη γλώσσα τους στη λάσπη και τη συκοφαντία για να κάνουν καριέρα, οι δυστυχείς, στη σκληρή αγορά των ΜΜΕ χωρίς τίποτα απολύτως να πιστοποιεί τη δημοσιογραφική τους ιδιότητα ή ταυτότητα.

    Τα ονόματα όλων αυτών είναι μαζί με τα συνοδευτικά στοιχεία καταγεγραμμένα σε δεκάδες ώρες οπτικο-ακουστικού υλικού που μία ομάδα έγκριτων νομικών επεξεργάζεται. Αρνήθηκα οποιαδήποτε συμμετοχή μου σε σχετικές εκπομπές. Αρνήθηκα να συνδιαλλαγώ με τους σχεδιαστές του πολέμου της λάσπης. Αρνήθηκα να υποκύψω στον εκβιασμό των καθημερινών τρέιλερ των δήθεν αποκαλύψεων. Επιτέλους αν και όταν υπάρχουν αποδείξεις ή έστω ενδείξεις ενοχής για αξιόποινες πράξεις πολιτικών προσώπων γιατί δεν καταφεύγουν όσοι ισχυρίζονται πως κατέχουν τέτοια στοιχεία στον εισαγγελέα, ενώ αντίθετα προτιμούν τον ερεθισμό της κοινής γνώμης με τα εκβιαστικά τρέιλερ; Τι ακριβώς βλέπει στα ΜΜΕ το ΕΣΡ; Τι ακριβώς βλέπουν οι "μαχόμενοι" διανοούμενοι, οι ειδικοί της πολιτικής επικοινωνίας, όσοι φλυαρούν με αναλύσεις, όταν το αίμα στάζει από τις οθόνες των τηλεοράσεων; Τι ακριβώς βλέπουμε, ακούμε, αισθανόμαστε όλοι οι πολίτες σ' έναν κόσμο γεμάτο κρυφές καμέρες και κρυφά μικρόφωνα;

    Τοποθετούμε μ' αυτή τη δυσάρεστη περιπέτεια σ' ένα διάλογο για τους κανόνες δεοντολογίας και τα όρια της τηλεοπτικής δημοκρατίας. Πιστεύω πως η αξιοπρέπεια του κάθε πολίτη είναι υπεράνω των αξιωμάτων και των ιδιοτήτων που συνοδεύουν το πρόσωπό του. Πιστεύω ταυτόχρονα πως πρέπει να αρνηθούμε τον εύκολο διαχωρισμό της κοινωνίας σε ένοχους πολιτικούς και αθώους πολίτες. Το ηθικό έλλειμμα που διαπιστώνουμε είναι μία πλέον μία δημόσια υπόθεση. Η διαφθορά είναι μία λερναία ύδρα με πλοκάμια παντού. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να ελέγξουμε αυστηρά τους χώρους και τους κανόνες των παιχνιδιών εξουσίας σε όλες τις μορφές οικονομικές, πολιτικές, επικοινωνιακές. Να επιβάλλουμε αυστηρούς κανόνες στη διαστολή των εξουσιών που στη συνέχεια προκαλεί φαινόμενα διαπλοκής. Οσο οι κανόνες δεν θα αφορούν όλο το φάσμα των παιχνιδιών εξουσίας ο φαρισαϊσμός και η υποκρισία θα βασιλεύουν στη χώρα.

    Θεωρώ την υπόθεση κατ' εξοχήν πολιτική και γι αυτό θα αποφύγω να προκαλέσω εν θερμώ στους ποικιλώνυμους συκοφάντες μου αυτό που ο ίδιος υπέστην. Επιλέγω το δρόμο της θεσμικής διερεύνησης αυτής της νοσηρής κατάστασης. Ζητώ από τα συλλογικά όργανα του κόμματος και της κυβέρνησης να μου δώσουν τη δυνατότητα να εκθέσω αναλυτικά τις απόψεις μου μαζί με τα συνοδευτικά στοιχεία. Ζητώ τη σύγκληση της Επιτροπής Δεοντολογίας του ΠΑΣΟΚ όπως το είχα προτείνει στην κυβερνητική σύσκεψη 20.2.2002. Καταθέτω αμέσως τις επόμενες μέρες στο ΕΣΡ όλα τα στοιχεία του οπτικοακουστικού και έντυπου υλικού που περιγράφουν την κατασκευή μιας εικονικής πραγματικότητας και των μεθόδων που χρησιμοποιήθηκαν.

    Ο Max Weber διακρίνει την ηθική της ευθύνης από την ηθική του απόλυτου σκοπού. Στην πρώτη περίπτωση, τα μέσα για την επίτευξη ενός συγκεκριμένου σκοπού συνυπολογίζονται και εξαρτώνται από ένα σύστημα αξιών με πρόβλεψη των πιθανών αποτελεσμάτων. Στη δεύτερη περίπτωση, οι πράξεις θεωρούνται τυφλές θυσίες στο βωμό του ύψιστου σκοπού. Αναζητώντας τη σχέση ηθικής και πολιτικής μπορούμε να ακολουθήσουμε τους δύο διαφορετικούς δρόμους της ηθικής της ευθύνης ή της ηθικής του απόλυτου σκοπού. Αν στο δίλημμα ποιον από τους δύο δρόμους πρέπει να ακολουθήσουμε παρεμβάλουμε τη συνθήκη αλλάζοντας τον κόσμο να σώσουμε την ψυχή μας, η επιλογή δείχνει πιο εύκολη.

    Διαλέγω την ηθική της ευθύνης και ζητώ την τιμωρία όσων αποφάσισαν να με οδηγήσουν στον ηλεκτρονικό θάλαμο αερίων".

    [17] ΒΑΡΙΕΣ ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ Ο ΗΓΕΤΗΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΣΤΗ ΖΙΜΠΑΜΠΟΥΕ

    Χαράρε, 25 Φεβρουαρίου 2002 (19:41 UTC+2)

    Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης της Ζιμπάμπουε Μόργκαν Τσβανγκιράι αντιμετωπίζει την ποινή της εσχάτης προδοσίας μετά τους ισχυρισμούς ότι σχεδίαζε την δολοφονία του προέδρου της χώρας Ρόμπερτ Μουγκάμπε.

    Όπως μεταδίδει το Associated Press ο κ. Τσβανγκιράι που ηγείται του Κινήματος για Δημοκρατική Αλλαγή ανακρίθηκε σήμερα δυο ώρες σε αστυνομικό τμήμα στην πόλη Χαράρε όπου του ανακοινώθηκαν οι κατηγορίες, που επιφέρουν την ποινή του θανάτου.

    Κατόπιν αφέθηκε ελεύθερος ενώ σύμφωνα με πληροφορίες θα κληθεί αργότερα να καταθέσει, εκ νέου.

    Ωστόσο δεν έγινε ακόμη σαφές κατά πόσο οι κατηγορίες θα επηρεάσουν την συμμετοχή του στις εκλογές που θα διεξαχθούν στην χώρα στις 9 και 10 Μαρτίου.

    [18] Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΑΛΩΝ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΛΠΙΔΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 25 Φεβρουαρίου 2002 (19:38 UTC+2)

    Η κληρωτίδα για την τελική φάση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ελπίδων (Ελβετία - 16-28 Μαϊου 2002) ανέδειξε το Βέλγιο, τη Γαλλία και την Τσεχία ως αντιπάλους του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος.

    Η σκιαγράφηση των αντιπάλων μας έχει ως εξής:

    Η Εθνική Βελγίου συμμετείχε στο 6ο προκριματικό όμιλο (μαζί με την Κροατία, την Σκοτία και την Λετονία) και τερμάτισε πρώτη με 13 βαθμούς.

    Αναλυτικά, τα αποτελέσματα του Βελγίου ήταν τα εξής:

    Βέλγιο - Κροατία 2-1

    Λετονία - Βέλγιο 0-2

    Σκοτία - Βέλγιο 0-1

    Βέλγιο - Λετονία 3-0

    Βέλγιο - Σκοτία 0-0

    Κροατία - Βέλγιο 1-0

    Στους αγώνες μπαράζ, το Βέλγιο αντιμετώπισε την Σουηδία και τα αποτελέσματα των δύο αγώνων ήταν τα ακόλουθα:

    Σουηδία - Βέλγιο 3-2

    Βέλγιο - Σουηδία 2-0

    Η Εθνική Γαλλίας συμμετείχε στο 7ο προκριματικό όμιλο (μαζί με την Ισπανία, το Ισραήλ, την Αυστρία και την Βοσνία-Ερζεγοβίνη) και τερμάτισε πρώτη με 20 βαθμούς. Αναλυτικά, τα αποτελέσματα της Γαλλίας ήταν τα εξής:

    Γαλλία - Ισραήλ 3-0

    Γαλλία - Αυστρία 2-1

    Βοσνία-Ερζεγοβίνη - Γαλλία 0-1

    Ισραήλ - Γαλλία 3-4

    Ισπανία - Γαλλία 1-1

    Αυστρία - Γαλλία 1-1

    Γαλλία - Ισπανία 3-0

    Γαλλία - Βοσνία-Ερζεγοβίνη 1-0

    Στους αγώνες μπαράζ, η Γαλλία αντιμετώπισε την Ρουμανία και τα αποτελέσματα των δύο αγώνων ήταν τα ακόλουθα:

    Ρουμανία - Γαλλία 0-1

    Γαλλία - Ρουμανία 4-0

    Η Εθνική Τσεχίας συμμετείχε στο 3ο προκριματικό όμιλο (μαζί με την Βουλγαρία, την Δανία, την Ισλανδία, την Β. Ιρλανδία και την Μάλτα) και τερμάτισε πρώτη με 27 βαθμούς. Αναλυτικά, τα αποτελέσματα της Τσεχίας ήταν τα εξής:

    Βουλγαρία - Τσεχία 1-0

    Τσεχία - Ισλανδία 2-1

    Μάλτα - Τσεχία 0-1

    Β. Ιρλανδία - Τσεχία 0-2

    Τσεχία - Δανία 3-0

    Δανία - Τσεχία 3-4

    Τσεχία - Β. Ιρλανδία 4-0

    Ισλανδία - Τσεχία 0-1

    Τσεχία - Μάλτα 3-0

    Τσεχία - Βουλγαρία 8-0

    Στους αγώνες μπαράζ, η Τσεχία αντιμετώπισε την Κροατία και τα αποτελέσματα των δύο αγώνων ήταν τα ακόλουθα:

    Κροατία - Τσεχία 1-1

    Τσεχία - Κροατία 0-0

    [19] ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΛΠΙΔΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 25 Φεβρουαρίου 2002 (19:36 UTC+2)

    Ο ομοσπονδιακός τεχνικός ποδοσφαίρου των ελπίδων, Ανδρέας Μιχαλόπουλος, που παρέστη το μεσημέρι στη διαδικασία κλήρωσης της τελικής φάσης του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ελπίδων (Ελβετία από 16-28 Μαϊου 2002), μετά την ολοκλήρωσή της επισήμανε ότι η κλήρωση είναι καλή για την Ελλάδα.

    "Ο όμιλος στον οποίο κληρώθηκε η Εθνική Ομάδα είναι, τουλάχιστον θεωρητικά, καλύτερος από τον άλλον. Κι αυτό γιατί στον πρώτο όμιλο συμμετέχουν δύο παραδοσιακά επιτυχημένες ομάδες σε αυτές τις ηλικίες, δηλαδή η Ιταλία και η Πορτογαλία, η Αγγλία, που γνωρίζουμε από τις μεταξύ μας αναμετρήσεις για την προκριματική φάση και η οποία είναι

    πολύ δυνατή ομάδα, καθώς επίσης η Ελβετία, η διοργανώτρια της τελικής φάσης", τόνισε ο κ. Μιχαλόπουλος και συνέχισε: "Σε ό,τι αφορά τον δικό μας όμιλο, εκτιμώ πως από τις Γαλλία, Τσεχία, Βέλγιο, οι δύο πρώτες είναι καλύτερες ομάδες από την τρίτη. Γεγονός ευνοϊκό για μας, αφού η πρώτη ομάδα που καλούμαστε ν' αντιμετωπίσουμε στο τουρνουά είναι το Βέλγιο. Αρα θα έχουμε την ευκαιρία, εφόσον επικρατήσουμε των Βέλγων, να δούμε από διαφορετική οπτική γωνία την περαιτέρω πορεία μας στη διοργάνωση".

    [20] ΠΙΘΑΝΟΣ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

    Βουκουρέστι, 25 Φεβρουαρίου 2002 (19:32 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Ο υπουργός Δημόσιας Διοίκησης της Ρουμανίας Οκτάβ Κοζμίντσα δήλωσε ότι είναι πιθανόν να υπάρξει ανασχηματισμός στην κυβέρνηση τον Ιούνιο πριν διακόψει τις εργασίες της η βουλή για το καλοκαίρι.

    Ο κ. Κοζμίντσα μετά από συνάντηση που είχε με Γερουσιαστές του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος αναφέρθηκε στον πιθανό ανασχηματισμό αλλά δεν έδωσε ονόματα υπουργών που ίσως απομακρυνθούν από το κυβερνητικό σχήμα.

    Πηγές αναφέρουν ότι ο υπουργός Ιδιωτικοποίησης Οβίντιου Μουσετέσκου είναι πολύ πιθανόν να απομακρυνθεί από την κυβέρνηση.

    [21] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ ΣΕ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΣΗΜΙΤΗ

    Αθήνα, 25 Φεβρουαρίου 2002 (19:30 UTC+2)

    "Ακουσα τον κ. Πρωτόπαπα, όχι απλώς να προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, αλλά και να επιρρίπτει ευθύνες στην Αξιωματική Αντιπολίτευση. Ωσάν η Αξιωματική Αντιπολίτευση να άρχισε αυτήν την παράξενη υπόθεση περί πολιτικής εκτροπής", δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου της Νέας Δημοκρατίας Θόδωρος Ρουσόπουλος, απαντώντας στον κυβερνητικό εκπρόσωπο Χρήστο Πρωτόπαπα.

    "Σε λίγο θα μας πουν ότι εμείς γράψαμε το λόγο του πρωθυπουργού και ότι στην Έδεσσα δεν μίλησε ο κ. Σημίτης, αλλά ο κ. Καραμανλής", τόνισε ο κ. Ρουσόπουλος.

    "Ο κ. Σημίτης οφείλει ή να απαντήσει στον ελληνικό λαό, ποιοι βρίσκονται πίσω από τα σενάρια εκτροπής ή να ζητήσει συγγνώμη", επισήμανε.

    [22] Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΛΗΣΤΕΙΑ ΣΕ ΕΥΡΩ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

    Λονδίνο, 25 Φεβρουαρίου 2002 (19:28 UTC+2)

    Οδηγός χρηματαποστολής άρπαξε το ποσό των 10 εκατομμυρίων ευρώ που μετέφερε το όχημα του, στην Φρανκφούρτη στη Γερμανία.

    Όπως μεταδίσει το BBC ο άγνωστος άντρας γαλλικής καταγωγής έδεσε τον συνοδηγό του οχήματος απειλώντας τον με όπλο και έπειτα με τη βοήθεια δυο άλλων συνεργών διέπραξε τη ληστεία.

    Συγκεκριμένα το όχημα μεταφέρθηκε σε υπόγειο πάρκινγκ αυτοκινήτων όπου τα χρήματα μεταφέρθηκαν σε άλλο όχημα που έφυγε προς άγνωστη μέχρι στιγμής κατεύθυνση.

    Ο άτυχος φρουρός εντοπίστηκε από περαστικούς που τον άκουσαν να καλεί σε βοήθεια.

    Ο ίδιος βοηθάει τις αστυνομικές αρχές ωστόσο ο εντοπισμός του ληστή είναι αρκετά δύσκολος δεδομένου ότι η εταιρία security αλλάζει συχνά το προσωπικό της.

    Πρόκειται για την μεγαλύτερη ληστεία σε ευρώ από τότε που κυκλοφόρησε το ενιαίο νόμισμα.

    [23] INFO-QUEST: ΠΙΘΑΝΗ Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΤΗΚ

    Αθήνα, 25 Φεβρουαρίου 2002 (19:23 UTC+2)

    Σε διερευνητικές συζητήσεις με τον Κυπριακό Τηλεπικοινωνιακό Οργανισμό (ΑΤΗΚ) για πιθανή συνεργασία στην Ελλάδα βρίσκεται η Info-Quest. Η ΑΤΗΚ εξετάζει το ενδεχόμενο να επενδύσει ένα ποσό της τάξεως των 50 εκατ. ευρώ (17 δισ. δρχ.) στην Info-Quest προκειμένου να επιταχυνθούν οι τηλεπικοινωνιακές επενδύσεις της εταιρίας.

    Στο μεταξύ, με γοργούς ρυθμούς η Info-Quest προχωρά στην υλοποίηση του δικτύου της, κινητής και σταθερής τηλεφωνίας με στόχο την παροχή ολοκληρωμένων τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών στην ελληνική αγορά. Στο πλαίσιο των ενεργειών για την ταχύτερη παροχή υπηρεσιών, η εταιρία υπέγραψε σύμβαση εθνικής περιαγωγής (national roaming) με την Vodafone.

    Συγκεκριμένα τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας των δύο εταιριών θα συνδεθούν μεταξύ τους ούτως ώστε οι συνδρομητές της Info-Quest να επικοινωνούν μέσω του δικτύου της Vodafone σε περιοχές όπου το δίκτυο της Info-Quest δεν παρέχει κάλυψη. Έτσι παρέχεται η δυνατότητα στην Info-Quest να ενεργοποιήσει άμεσα τις υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας σε πανελλήνια κλίμακα.

    [24] ΣΤΟ ΜΟΝΑΧΟ Ο Γ. ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 25 Φεβρουαρίου 2002 (19:21 UTC+2)

    Στο Μόναχο ταξίδεψε σήμερα ο Γιώργος Βασιλακόπουλος. Ο πρόεδρος της FIBA Europe και της EOK θα πάρει μέρος σε συζητήσεις που αφορούν την προετοιμασία για τη συνεδρίαση του κεντρικού γραφείου της Διεθνούς Ομοσπονδίας που θα γίνει 8 και 9 Μαρτίου που θα γίνει στη γερμανική πόλη.

    Λόγω της τέλεσης της ημιτελικής φάσης του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Εφήβων 26-30/4/2002, αλλάζουν οι ημερομηνίες διεξαγωγής των προκριματικών αγώνων πανελλήνιων πρωταθλημάτων παίδων, εφήβων, κορασίδων και νεανίδων, καθώς και των ειδικών πρωταθλημάτων ανόδου στη Γ Εθνική κατηγορία ανδρών και τη Β΄ εθνική κατηγορία γυναικών.

    Οι προκριματικοί αγώνες των πανελληνίων πρωταθλημάτων κορασίδων και νεανίδων θα γίνουν 27/4- 1/5/2002.

    Οι αγώνες του ειδικού πρωταθλήματος για άνοδο στον δεύτερο όμιλο Νότου και Νεανίδων της Γ' Εθνικής κατηγορίας ανδρών θα γίνουν 27/4-1/5/2002.

    Οι προκριματικοί αγώνες των πανελληνίων πρωταθλημάτων παίδων και εφήβων θα τελεσθούν 8-12/5/2001.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 25 February 2002 - 19:13:45 UTC