Check our bulletin board of Hellenic Job Opportunities Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-02-24

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ
  • [02] ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ ΓΙΑ ΤΗ "17Ν";
  • [03] ΨΑΧΝΟΥΝ ΤΟ ΛΑΝΤΕΝ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΜΕ ΤΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝ
  • [04] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
  • [05] ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΤΗΣ Β' ΕΘΝΙΚΗΣ Ο ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ
  • [06] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΙΩΝΙΚΟΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 0 - 2
  • [07] ΘΕΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟ NBC ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
  • [08] Ο ΜΠΑΓΙΕΒΙΤΣ ΔΕΧΤΗΚΕ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΑΠΟ ΜΠΕΟ - ΓΚΩΝΙΑ
  • [09] Ο ΚΑΡΖΑΪ ΣΤΟ ΙΡΑΝ
  • [10] ΕΛΛΗΝΟΡΩΜΑΪΚΗ ΠΑΛΗ: 8 ΜΕΤΑΛΛΙΑ ΣΤΟ ΤΟΥΡΝΟΥΑ "ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΑ"
  • [11] ΕΝΑΣ ΝΕΚΡΟΣ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΟ ΚΡΑΓΚΟΥΓΙΕΒΑΤΣ
  • [12] ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΤΗΣ ΝΙΚΑΙΑΣ
  • [13] ΤΖΙΝΤΖΙΤΣ: Η ΔΙΚΗ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΘΥΜΙΖΕΙ ΙΣΠΑΝΙΚΗ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΣΕΙΡΑ
  • [14] ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΜΗ
  • [15] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ - ΠΑΟΚ 1 - 1
  • [16] ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ ΔΥΤΗΣ ΑΓΝΟΕΙΤΑΙ ΔΥΤΙΚΑ ΤΟΥ ΑΙΓΙΟΥ
  • [17] Α1 ΧΑΝΤΜΠΟΛ: ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ - ΚΟΛΕΓΙΟ ΑΘΗΝΩΝ 22 - 22
  • [18] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Β. ΠΕΤΡΙΤΣ - ΓΚ. ΣΒΙΛΑΝΟΒΙΤΣ
  • [19] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΕ ΑΡΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ
  • [20] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
  • [21] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: ΚΑΟΔ - ΑΕΚ 82 - 94
  • [22] ΜΠΟΥΣ ΚΑΙ ΜΠΛΕΡ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ, ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ Ο OBSERVER
  • [23] ΣΙΟΥΦΑΣ: ΑΝΤΙΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΚΑΘΕΣΤΩΤΙΚΕΣ ΟΙ ΝΟΟΤΡΟΠΙΕΣ ΤΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ

  • [01] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

    Πρέβεζα, 23 Φεβρουαρίου 2002 (22:01 UTC+2)

    Σε έντονο ύφος απάντησε από την Πρέβεζα ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής στις αιχμές περί πολιτικής εκτροπής που άφησε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στην ομιλία του στην Εδεσσα.

    Μιλώντας στο κλειστό γυμναστήριο της πόλης, ο κ. Καραμανλής έκανε λόγο για θλιβερό και επικίνδυνο φαινόμενο για τον τόπο και τη δημοκρατία και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι άρχισε να απεργάζεται σενάρια πολιτικής εκτροπής γιατί όλοι γνωρίζουν ότι το ΠΑΣΟΚ θα χάσει τις εκλογές.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό πανικόβλητο και επικίνδυνο και την εμφάνιση του στην Εδεσσα μικροπρεπή, μικρόψυχη και επικίνδυνη. Επιπλέον, έκανε λόγο για παρακράτος διαφθοράς και ασυδοσίας που έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο.

    Ολόκληρη η ομιλία του κ. Καραμανλή έχει ως εξής:

    "Σας ευχαριστώ από την καρδιά μου για την υποδοχή που μας επιφυλάξατε. Σας ευχαριστώ για τη δυναμική που δίνετε στην Παράταξή μας. Μια δυναμική που οδηγεί, με ασφάλεια και σιγουριά, σε ένα καλύτερο αύριο, για ολόκληρη τη χώρα, για όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες. Αισθάνομαι - και το λέω με κάθε ειλικρίνεια - βαρύ το χρέος που μου δημιουργεί η εμπιστοσύνη σας.

    Θέλω να ξέρετε ότι σας εμπιστεύομαι κι εγώ. Ξέρω τις αντιξοότητες που αντιμετωπίζει ο κόσμος στην ελληνική περιφέρεια και τα προβλήματα που συσσωρεύονται στις ακριτικές περιοχές της πατρίδας μας. Η Ήπειρος, η γη που γέννησε εθνικούς ευεργέτες, ποιητές και ήρωες, λησμονήθηκε από τις κυβερνήσεις της 20ετίας. Έφτασε να είναι αυτή η πιο φτωχή περιφέρεια στην Ενωμένη Ευρώπη. Κι αυτό δεν το δεχόμαστε. Η Ήπειρος δικαιούται και μπορεί καλύτερα.

    Φίλες και φίλοι

    Θα μου επιτρέψετε σε αυτό το σημείο να κάνω παρενθετικά μία σύντομη αναφορά σε ένα σημερινό θλιβερό και επικίνδυνο φαινόμενο για τον τόπο και την δημοκρατία. Πληροφορήθηκα νωρίτερα τα όσα είπε ο πρωθυπουργός στην Έδεσσα και δεν πίστευα σε αυτά που άκουσα.

    Μέχρι πρότινος ο κ. Σημίτης ισχυριζόταν πως με την πολιτική του η Ελλάδα έγινε ισχυρή. Σήμερα άλλαξε τροπάριο. Τον ακούσαμε να λέει πως η Δημοκρατία κινδυνεύει.

    Σήμερα που όλοι γνωρίζουν, ότι το ΠΑΣΟΚ θα χάσει τις εκλογές, όποτε αυτές κι αν γίνουν, ο κ. Σημίτης άρχισε να απεργάζεται σενάρια πολιτικής εκτροπής. Αυτοί που έχουν πλήξει καίρια την ποιότητα της Δημοκρατίας στον τόπο μας, αυτοί που δεν σέβονται τη δικαιοσύνη και την εξυβρίζουν, αυτοί που ευθύνονται για τις διαστάσεις που έχει πάρει η διαφθορά στην Ελλάδα, ας μην υποτιμούν άλλο τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού. Κι ο τελευταίος Έλληνας πολίτης τα γνωρίζει όλα αυτά και καταλαβαίνει ότι αυτοί που κυβερνούν σήμερα δεν τους απασχολεί το συμφέρον της χώρας και ο ομαλός πολιτικός βίος αλλά το πώς θα γαντζωθούν στην εξουσία.

    Μετά από 20 χρόνια στην εξουσία, δεν το χωρά ο νους τους ότι θα χάσουν. Ας χάσουν με αξιοπρέπεια χωρίς να γελοιοποιούν τους εαυτούς τους παρουσιάζοντας αυτή τη θλιβερή εικόνα παραλογισμού.

    Ο κ. Σημίτης είναι πλέον πανικόβλητος από την επερχόμενη ήττα. Και ένας πανικόβλητος πρωθυπουργός που προσπαθεί να διχάσει τον ελληνικό λαό επισείοντας φαντάσματα του παρελθόντος είναι ένας επικίνδυνος πρωθυπουργός.

    Αυτό δεν του το συγχωρούμε, ούτε εμείς, ούτε ο ελληνικός λαός, ούτε πολύ περισσότερο, θα τον συγχωρέσει η Ιστορία.

    Δεν ήρθα όμως εδώ σήμερα να ασχοληθώ περισσότερο με τη μικροπρεπή και μικρόψυχη εμφάνιση του κ. Σημίτη ο οποίος θα μείνει τραγικά μόνος στον ολισθηρό κατήφορο που ο ίδιος επέλεξε, αποκομμένος από την πραγματικότητα. Ήρθα μαζί με τους συνεργάτες μου για να δω από κοντά τα προβλήματα και να ακούσω τους προβληματισμούς σας.

    Για να συντονίσουμε ακόμη πιο πολύ τις δράσεις μας, να εντείνουμε ακόμη περισσότερο τις προσπάθειές μας, να προωθήσουμε μαζί αποτελεσματικές λύσεις στα συσσωρευμένα προβλήματα. Ήρθα να μοιραστώ μαζί σας το όραμά μου να μπει η Ήπειρος στη λεωφόρο μιας δυναμικής ανάπτυξης, που δεν θα αναφέρεται απλά και μόνο στα χαρτιά των γραφειοκρατών της Αθήνας, αλλά θα απεικονίζεται στα εισοδήματα των κατοίκων της, την απασχόληση, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής.

    Η Ελλάδα χρειάζεται σήμερα, μία νέα επεκτατική οικονομική πολιτική. Ένα νέο, σταθερό φορολογικό σύστημα, που θα ανακουφίσει τα νοικοκυριά και θα ενθαρρύνει τις επενδύσεις. Ένα νέο αναπτυξιακό νόμο που θα στηρίζει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τις υποβαθμισμένες περιοχές. Χρειάζεται εθνική στρατηγική περιφερειακής ανάπτυξης. Ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας στην ύπαιθρο. Ολοκληρωμένες παρεμβάσεις σε κάθε περιφέρεια, ανάλογα με τις αντιξοότητες και τα συγκριτικά πλεονεκτήματά τους. Όραμά μας είναι να διασφαλίσουμε τις προϋποθέσεις που χρειάζονται, για να συμμετέχουν όλοι οι Έλληνες στην ανάπτυξη και τους καρπούς της. Να φτιάξουμε μια κοινωνία με συνοχή, αλληλεγγύη και ανθρωπιά. Να υπάρχει ανάπτυξη παντού, ανάπτυξη για όλους.

    Στην Ήπειρο δεν ταιριάζει ο ρόλος της πιο αδύναμης περιφέρειας της Ευρώπης. Δεν αρκούν τα λόγια, τα ''πρέπει'' και τα ''θα''. Δεν φτάνουν οι μεγαλόστομες κυβερνητικές δηλώσεις, που τελικά δεν βελτιώνουν τίποτε στην πράξη. Η Ήπειρος χρειάζεται και δικαιούται αυξημένη χρηματοδότηση και ενισχυμένα αναπτυξιακά κίνητρα. Το ποσοστό του ΑΕΠ ανά κάτοικο ήταν εδώ και εξακολουθεί να είναι το χαμηλότερο στην Ελλάδα (μόλις 51% του κοινοτικού μέσου όρου) Η ανεργία από το 5% το '88 εκτινάχθηκε στο 13%, ενώ σε πολλές περιοχές φτάνει ακόμη και το 20%.

    Ενώ διανύουμε τον 3ο χρόνο εφαρμογής του ΠΕΠ Ηπείρου κανένα νέο έργο του δεν προχωρά. Δεν έγινε καμία αλλαγή, στον τομέα διαχείρισης των κονδυλίων. Καμία απλοποίηση διαδικασιών. Καμία ουσιαστική αποκέντρωση αρμοδιοτήτων. Η πραγματικότητα αποδεικνύει πως δεν υπάρχει κανένα ουσιαστικό κυβερνητικό ενδιαφέρον. Αντιθέτως μάλιστα!

    Η Εγνατία Οδός που, όπως έλεγαν, θα ήταν έτοιμη το 1997, με ''ρυθμούς ΠΑΣΟΚ'' δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί ούτε το 2010. Οι κάθετοι άξονες έμειναν στα χαρτιά. Ειδικά στην Ήπειρο, πολλά τμήματα δεν έχουν ακόμη δημοπρατηθεί. Δεν έχει παραδοθεί στην κυκλοφορία ούτε ένα από τα 120 χλμ Ηγουμενίτσας - Παναγιάς. Ο Δυτικός άξονας (Κακκαβιά - Ιωάννινα - Άρτα - Αντίρριο - Ρίο - Καλαμάτα) βρίσκεται ακόμη στις προμελέτες και είναι ορατός ο κίνδυνος να μην υλοποιηθεί μέσω του Γ' ΚΠΣ. Το νέο λιμάνι Ηγουμενίτσας είναι εκτός χρονοδιαγράμματος. Η υποθαλάσσια σύνδεση Ακτίου - Πρέβεζας αντιμετωπίζει προβλήματα με τις προσβάσεις της. Το έργο εμπλουτισμού της λίμνης Παμβώτιδας Ιωαννίνων έχει παραπεμφθεί στις καλένδες. Μεγάλο τμήμα του παραλιακού οδικού άξονα Πρέβεζας Ηγουμενίτσας, έχει απενταχθεί από το Β' ΠΕΠ Ηπείρου και είναι άγνωστο εάν και πότε θα ολοκληρωθεί. Οι νέοι Μεθοριακοί Σταθμοί στα Ελληνοαλβανικά σύνορα έχουν μείνει ημιτελείς. Η παράκαμψη των Ιωαννίνων σταμάτησε. Η διασύνδεση της Δυτικής με την Κεντρική και Βόρειο Ελλάδα παραμένει προβληματική.

    Ανάλογη είναι η πραγματικότητα σε όλους τους τομείς. Η αναβάθμιση του Αρχαιολογικού χώρου Βουθρωτού καρκινοβατεί. Το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης είναι κλειστό! Η ενοποίηση του αρχαιολογικού χώρου της Νικόπολης παραπέμφθηκε αόριστα στο Γ' ΚΠΣ. Ο αρχαιολογικός χώρος της Πασσαρώνας είναι σε άθλια κατάσταση. Τα βυζαντινά μνημεία ολόκληρης της Ηπείρου καταρρέουν το ένα μετά το άλλο.

    Η Κυβέρνηση αυτή δεν νοιάστηκε ποτέ, ούτε για τον Πολιτισμό, ούτε για την Παιδεία. Δεν είχε και δεν έχει όραμα γι' αυτόν τον τόπο. Δεν έχει πρόγραμμα και ενιαία πολιτική. Σέρνεται από τις εξελίξεις, τις ντιρεκτίβες και τα συμφέροντα που αιχμαλωτίζουν την ηγεσία της. Σήμερα, όλες οι εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης απεικονίζουν μια κοινωνία σε βαθειά κρίση. Είμαστε τελευταίοι στις δημόσιες δαπάνες για την παιδεία και την Υγεία. Δεύτεροι στην αύξηση της εγκληματικότητας. Δεύτεροι στην έκταση της ανεργίας. Πρώτοι στη διεύρυνση των περιφερειακών και κοινωνικών ανισοτήτων. Η ύπαιθρος εγκαταλείπεται από τις νέες και τους νέους. Το εισόδημα των γεωργών και των κτηνοτρόφων μας συρρικνώνεται. Ο αγροτικός πληθυσμός βρίσκεται στα όρια της απόγνωσης. Ο απολογισμός της εικοσαετίας αποκαλύπτει ότι οι τεράστιες κοινοτικές εισροές αναλώθηκαν, χωρίς πραγματικό αναπτυξιακό αντίκρυσμα. Τα κεφάλαια των διαρθρωτικών ταμείων, χρησιμοποιήθηκαν για την ικανοποίηση κομματικών σκοπιμοτήτων. Η Αγροτική Τράπεζα, βαλτωμένη στον πιο νοσηρό κομματισμό, έγινε άγος του αυτοαποκαλούμενου εκσυγχρονισμού, σύμβολο της αδιαφάνειας και της κακοδιαχείρισης. Υπάρχει διάλυση των υπηρεσιών στήριξης των γεωργών και των κτηνοτρόφων, υποβάθμιση του ΕΛΓΑ, πολύμηνη καθυστέρηση στην καταβολή των επιδοτήσεων. Υπάρχει εφιαλτική διόγκωση των αγροτικών χρεών που βαρύνονται με τα ληστρικά επιτόκια και τα πανωτόκια της Αγροτικής.

    Και για όλα αυτά, η Κυβέρνηση δεν μπορεί να νίπτει τα χέρια της. Είναι υπόλογη, είναι υπεύθυνη για την κατάσταση αυτή και υποχρεούται να πάρει αποφάσεις. Να εγκαταλείψει κάθε σκέψη για πλειστηριασμούς σε βάρος αγροτών και να συμφωνήσει σε μια αποτελεσματική και τίμια ρύθμιση για τα πανωτόκια. Να παγώσει τις οφειλές των γεωργών και κτηνοτρόφων. Να επισπεύσει την καταβολή των αποζημιώσεων. Να προχωρήσει, χωρίς άλλη καθυστέρηση, στην καταβολή των επιδοτήσεων, για όλα τα γεωργοκτηνοτροφικά προϊόντα.

    Η Ελλάδα χρειάζεται μια νέα, δυναμική και ρεαλιστική, αγροτική πολιτική. Προτείνουμε και δεσμευόμαστε να κάνουμε πράξη:

    Τη θέσπιση νέων κινήτρων, κυρίως για τους νέους αγρότες.

    Την αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων για την εφαρμογή ολοκληρωμένων προγραμμάτων.

    Την τροποποίηση του Κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να καλυφθούν όλοι οι κίνδυνοι και να καταβάλλονται άμεσα οι σχετικές αποζημιώσεις.

    Την ταχεία υλοποίηση των αναγκαίων αρδευτικών και εγγειοβελτιωτικών έργων,

    Τη θέσπιση μέτρων για συμπίεση του κόστους παραγωγής.

    Τη δημιουργία ειδικού Οργανισμού Προώθησης Αγροτικών Προϊόντων, για να δώσουμε έμφαση στην ποιότητα των προϊόντων μας και να ενισχύσουμε κάθε δραστηριότητα που τους προσδίδει προστιθέμενη αξία.

    Επιτρέψτε μου, στο σημείο αυτό, να τονίσω ότι δεν μας ικανοποιεί η πολιτική της Κυβέρνησης στο θέμα της ΔΩΔΩΝΗΣ. Η γαλακτοβιομηχανία αυτή, που, σαράντα χρόνια, στηρίζει την κτηνοτροφία και αποτελεί παράγοντα ανάπτυξης της περιοχής, βρίσκεται σήμερα στα όρια των δυνατοτήτων της. Για να διατηρήσει την κυρίαρχη θέση της στην αγορά απαιτούνται κεφάλαια για επενδύσεις. Γι' αυτό, είναι επιτέλους καιρός να σταματήσει η διγλωσσία, η θολή και απροσδιόριστη πολιτική της Κυβέρνησης. Εμείς θα στηρίξουμε την επιχείρηση και θα ενισχύσουμε τη συνεταιριστική δομή της.

    Η Ελλάδα χρειάζεται σήμερα ένα άλμα φυγής προς τα εμπρός. Θέλουμε μια κοινωνία με περισσότερη ανθρωπιά. Να ζουν με αξιοπρέπεια και να έχουν τις υπηρεσίες που χρειάζονται, οι μανάδες και οι πατεράδες μας, οι συνταξιούχοι της χώρας. Να μην αγωνιούν οι ασφαλισμένοι, μήπως δεν πάρουν τη σύνταξή τους, γιατί μπορεί να καταρρεύσει ως τότε το ασφαλιστικό σύστημα. Να μη βρίσκεται κανένας στη θλιβερή ανάγκη να ξαγρυπνά από τις τρεις τα χαράματα στα σκαλοπάτια του ΙΚΑ, την ώρα του πόνου και της αρρώστιας , για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που χρειάζεται. Να μην υπάρχουν άνθρωποι που περιμένουν μήνες στις λίστες αναμονής των δημόσιων νοσοκομείων. Δεν μπορεί οι Έλληνες, με τα χαμηλότερα εισοδήματα σ' ολόκληρη την Ευρώπη, να πληρώνουν περισσότερα από κάθε άλλο ευρωπαϊκό λαό για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

    Δεν μπορεί ο Πρωθυπουργός, μετά από 20 χρόνια στην εξουσία, να απευθύνεται στον πολίτη, για να του πει ότι ''πρέπει να δοθούν λύσεις'', ότι ''πρέπει να παραμεριστούν οι χρονοβόρες διαδικασίες'', ότι ''πρέπει να καταργηθεί η εικόνα της μιζέριας''. Αυτοί δεν είναι που κυβερνούν; Αυτοί δεν είναι που παίρνουν τις αποφάσεις; Γιατί τα λένε και δεν τα κάνουν; Σε ποιους, τέλος πάντων, απευθύνονται; Ποιος φταίει για τη μιζέρια που ομολογούν;

    Στη νέα εποχή, η Ελλάδα μπορεί να διακριθεί στην προσφορά υπηρεσιών προς τον άνθρωπο. Μπορεί να κατακτήσει το νέο αιώνα, εφόσον επενδύσει στην Παιδεία και τον Πολιτισμό. Η κοινωνία συνειδητοποιεί ότι ο πλούτος του αύριο θα είναι συνώνυμος με τη γνώση. Η Κυβέρνηση, όμως, παραμένει αγκυλωμένη στους δογματισμούς του παρελθόντος της. Επιμένει στο κρατικό μονοπώλιο της Ανώτερης και Ανώτατης Εκπαίδευσης. Διαθέτει λιγότερα από κάθε άλλο ευρωπαϊκό κράτος για την Παιδεία και τις Νέες Τεχνολογίες. Η δήθεν δωρεάν Παιδεία κατάντησε το πιο μεγάλο ψέμα του εκσυγχρονισμού. Ανάμεσα στους ''15'' διακρινόμαστε για τη μεγαλύτερη φοιτητική μετανάστευση. Τροφοδοτούμε με το υστέρημα χιλιάδων οικογενειών τη δημιουργία θέσεων εργασίας στο εξωτερικό. Ζούμε αλλαγές επί αλλαγών, από υπουργό σε υπουργό. Εκείνο που δεν αλλάζει είναι οι διπλές βάρδιες στα σχολεία, οι ελλείψεις καθηγητών, βιβλίων και σύγχρονων μέσων.

    Είναι ανάγκη να πούμε, επιτέλους, τέλος στο χτες. Να τολμήσουμε την επανάσταση που έχει ανάγκη η Παιδεία. Να αναδείξουμε την Παιδεία και τον Πολιτισμό, σε βασική και επείγουσα εθνική προτεραιότητα. Να οπλίσουμε τη νέα γενιά με τα εφόδια που χρειάζεται στη νέα εποχή. Να εξασφαλίσουμε σε κάθε νέα και νέο ίσες δυνατότητες στη μόρφωση, ίσες ευκαιρίες στη ζωή.

    Τα τελευταία γεγονότα επαληθεύουν, κατά τον πιο θλιβερό τρόπο, τις καταγγελίες και τις προειδοποιήσεις μας. Δικαιώνουν απόλυτα τις θέσεις μας και καθιστούν επιτακτική την ανάγκη επανίδρυσης του κράτους. Φαίνεται ξεκάθαρα, πια, ότι η πολύχρονη παραμονή του ίδιου κόμματος στην εξουσία διαμόρφωσε ένα νοσηρό κατεστημένο. Ένα κλίμα παρακμής που καθηλώνει τη χώρα στο τέλμα και το γκρίζο. Ένα καθεστώς αδιαφάνειας, διαφθοράς και ατιμωρησίας. Η Ελλάδα καταλαμβάνει σήμερα τις πρώτες θέσεις στην Ευρωζώνη σ' ό,τι αφορά την παραοικονομία και τη διαφθορά. Η μίζα έγινε καθεστώς σ' ολόκληρο τον δημόσιο τομέα:

    Στις αναθέσεις έργων και προμηθειών του Δημοσίου. Στη διαχείριση των κοινοτικών πόρων. Στις Επιτροπές του ΙΚΑ. Στα τελωνεία. Στις εφορίες. Στις πολεοδομίες. Στα ΚΤΕΟ. Στα διπλώματα οδήγησης. Στους τομείς των Υπουργείων που φέρουν την ευθύνη για το τζόγο, την πορνεία, τα ναρκωτικά. Οικονομικά συμφέροντα και κομματικοί μηχανισμοί - εκφραστές του σύγχρονου παρακράτους -παραμερίζουν και ευτελίζουν τις κρατικές υπηρεσίες παίρνοντας αυταρχικά την εξουσία στα χέρια τους. Επιβεβαιώνουν, για μία ακόμη φορά, ότι το πιο σοβαρό πρόβλημα στον τόπο είναι το ίδιο κράτος. Ένα κράτος που περισσεύει εκεί που δεν έχει λόγο ύπαρξης και λείπει όταν το χρειάζεται ο πολίτης. Ένα κράτος που παραλύει σε κάθε έκτακτο γεγονός. Ένα κράτος που - άλλοτε κάτω από το βάρος οικονομικών συμφερόντων και άλλοτε κατ' εντολή μιας Κυβέρνησης που λειτουργεί με την πεποίθηση καθεστώτος υποχωρεί και αποσύρεται για να περάσει κάθε λογής παρανομία, σε βάρος του πολίτη, σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος, σε βάρος της ίδιας της Δημοκρατίας.

    Ξεκάθαρα, πλέον, αποκαλύπτεται ότι, στην περίπτωση των παράνομων ελληνοποιήσεων, κάποιοι εκτός του κράτους στάθηκαν πάνω από το κράτος. Ότι η Κυβέρνηση, με πρωταγωνιστή το Υπουργείο Εξωτερικών, συγκαλύπτει τη δράση μαφιόζικων κυκλωμάτων και παρακρατικών κομματικών μηχανισμών, που ευτελίζουν κάθε αρμόδια αρχή και εξουσία.

    Ξεκάθαρα φάνηκε στο έγκλημα του Χρηματιστηρίου, ότι το ευρύτερο σύστημα εξουσίας παραμέρισε κάθε έννοια υπεύθυνου κράτους και υποτάχθηκε στις σκοπιμότητες του κόμματος που κυβερνά. Ένας ολόκληρος καθεστωτικός μηχανισμός υλοποιούσε παράνομα εντολές του κόμματος σε βάρος του δημοσίου και των επενδυτών σε βάρος της ουσίας και της ποιότητας της Δημοκρατίας.

    Ξεκάθαρα φαίνεται ότι το σαθρό καθεστώς που ισχύει για τις αναθέσεις έργων και τις προμήθειες του Δημοσίου, οδηγεί στην κατασπατάληση τεράστιων πόρων και τον παραμερισμό της μεγάλης πλειοψηφίας των επιχειρηματιών. Οι προμήθειες γίνονται στις πιο ψηλές τιμές της διεθνούς αγοράς. Τα έργα εκτελούνται με τεράστια υπέρβαση του αρχικού προϋπολογισμού τους με πολύχρονες καθυστερήσεις και επικίνδυνες κακοτεχνίες.

    Είναι χαρακτηριστική - και δυστυχώς δεν είναι μοναδική -η περίπτωση του Κτηματολογίου, που ξεκίνησε ως εθνική υπόθεση και κατέληξε σε εθνική καταδίκη από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιβλήθηκε στη χώρα ένα ''πρόστιμο'' 19 δισεκατομμυρίων δραχμών, που θα καταβληθεί τελικά από τους Έλληνες πολίτες, τους πιο άγρια φορολογούμενους πολίτες της Ευρώπης.

    Ξεκάθαρα φαίνεται ότι στις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς του Δημόσιου, αντί των καθαρών και έγκαιρων διαδικασιών, αντί ουσιαστικών αποκρατικοποιήσεων, ακολουθούνται μεθοδεύσεις που υπαγορεύονται από κομματικά κυκλώματα και οργανωμένα συμφέροντα. Το παράδειγμα της Ολυμπιακής, αν δεν αποτελούσε ένα τεράστιο σκάνδαλο, θα ήταν ένα μνημείο σύγχυσης, ανεπάρκειας και ανικανότητας της Κυβέρνησης, Τα προγράμματα εξυγίανσης συνδέονταν με αθεώρητα βιβλία, κατάργηση κρίσιμων υπηρεσιών και ανυπαρξία ισολογισμών. Κατασπατάλησαν περίπου 1000 δισεκατομμύρια για τον εκσυγχρονισμό και κατέληξαν στην απαξίωσή της. Όταν η εταιρεία μπορούσε να ιδιωτικοποιηθεί έναντι υψηλού τιμήματος, μιλούσαν για εξυγίανση. Όταν αποφάσισαν να την ιδιωτικοποιήσουν δεν μπόρεσαν να βρουν αγοραστή. Ο διαγωνισμός για την πώλησή της, αφού πέρασε σκοτεινά μονοπάτια και συγκρούσεις συναρμόδιων υπουργών κατέληξε σε φιάσκο. Μετά από μια οκταετία περίεργων χειρισμών, μιλούν τώρα για νέα αρχή, απομάκρυνση προσωπικού, τιμαριοποίηση της εταιρείας και συρρίκνωση δρομολογίων της. Έφτασαν ακόμη και στο σημείο να ισχυρίζονται ότι φταίει η Νέα Δημοκρατία γιατί δεν τους λέει αυτό είπαν χθες τι πρέπει να κάνουν. Οχτώ χρόνια δεν άκουγαν κανένα. Τώρα φταίνε οι άλλοι για τη χρεοκοπία που προκάλεσαν οι ίδιοι. Οι υπαίτιοι αντί να λογοδοτούν, γίνονται κριτές και επικριτές. Τώρα θα αντλήσουν λέει ιδιωτικά κεφάλαια. Από πού και πώς; Με ποιες διαδικασίες, ποια διαφάνεια, ποια φερεγγυότητα;

    Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποκρατικοποίησης ''τύπου ΠΑΣΟΚ'' αποτελεί η περίπτωση της SOFTEX. Οι ''εκσυγχρονιστικές'' παρεμβάσεις της Κυβέρνησης, ώσπου να αποφασιστεί η αποκρατικοποίηση, στοίχισαν περισσότερα από 100 δισ. Οι αγοραστές πήραν περίπου 27 δισ. και κατέβαλαν 12,5 δισ. δρχ. Έφτασαν τα πράγματα στο τραγελαφικό σημείο, ο πωλητής το δημόσιο, δηλαδή - να πληρώνει και ο αγοραστής να πληρώνεται!! Αυτές είναι πρακτικές της Κυβέρνησης. Αυτοί είναι οι λογαριασμοί που πέφτουν στις πλάτες των φορολογουμένων. Και μ' αυτούς τους λογαριασμούς η οικονομία δεν μπορεί να σταθεί στα πόδια της.

    Ανάλογες μεθοδεύσεις ακολουθούνται και στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Η Κυβέρνηση διαπραγματεύεται, εδώ και καιρό, την πώλησή τους σε γερμανική κοινοπραξία. Λίγο πριν από τις εκλογές, ανέθεσε απευθείας, στην ίδια εταιρεία την κατασκευή τριών υποβρυχίων, έναντι 420 δισ. δρχ., ενώ, με διεθνή διαγωνισμό, θα μπορούσε να αγοράσει 4 αντί 3 υποβρύχια και να περισσέψουν 120 δισ. Άλλα 25 δισ. προβλέπονται για πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, ενώ εκκρεμεί η υπογραφή συμβολαίων για την κατασκευή τέταρτου υποβρυχίου και τις επισκευές των πολεμικών πλοίων. Με μια φράση, η Κυβέρνηση αναθέτει παραγγελίες 1000 δισ. και ετοιμάζεται να εκποιήσει μια τεράστια περιουσία για να εισπράξει 15 δισ. Και ρωτούμε: Είναι αποκρατικοποιήσεις αυτές ή χαριστικές συμβάσεις; Κατάλαβε ή δεν κατάλαβε ακόμα η Κυβέρνηση πώς λειτουργεί η αγορά; Τίποτε δεν σέβεται πια; Τίποτε δεν υπολογίζει;

    Τραγική αποτυχία της κυβερνητικής πολιτικής φάνηκε και στην περίπτωση της αναζήτησης στρατηγικού επενδυτή από τον ΟΤΕ! Ο πιο κερδοφόρος Οργανισμός του Δημοσίου έμεινε στα αζήτητα! Και το ερώτημα είναι «γιατί»; Και έπειτα: Τί έγινε με τις επενδύσεις του στα Βαλκάνια, στις οποίες μάλιστα είχε εμπλακεί, για χάρη του μονοπωλιακού προμηθευτή του οργανισμού, ο ίδιος ο πρωθυπουργός;

    Κι ακόμη: Τι συμβαίνει με τα ΕΛΤΑ, που βάλτωσαν στις αιχμαλωσίες της Κυβέρνησης; Τι γίνεται στον ΟΣΕ, που μόνον ελλείμματα και ταλαιπωρία παράγει; Το '98 διαγράφηκαν χρέη του οργανισμού ύψους 600 δισ. Από τότε μετοχοποιήθηκαν νέα χρέη 565 δισ. Σήμερα, το δίκτυο είναι εκτός προδιαγραφών συντήρησης. Το πρόγραμμα ανανέωσης τροχαίου υλικού καρκινοβατεί. Τα έργα που ανέλαβε ο ΕΡΓΟΣΕ προκαλούν τεράστια ερωτηματικά. Το κόστος, σε κάθε τμήμα τους, ξεπερνά τους αρχικούς προϋπολογισμούς και οι καθυστερήσεις φθάνουν τις δύο τετραετίες.

    Αυτά είναι τα πεπραγμένα της Κυβέρνησης. Και τα πεπραγμένα αυτά επισημαίνουν τεράστιες ευθύνες. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη και η αξίωση της κοινωνίας επιτακτική: Για όλες τις συμβάσεις του δημοσίου, (τα έργα, τις προμήθειες και τις αποκρατικοποιήσεις) απαιτούμε καθαρούς κανόνες, κοινούς για όλους, γνωστούς εκ των προτέρων. Κανένας να μην αποκλείεται. Να γίνονται απόλυτα σεβαστοί οι κανόνες τις ελεύθερης αγοράς. Να υπάρχει απόλυτη διαφάνεια. Για να υπάρχουν υγιείς και δυναμικές επιχειρήσεις. Τις χρειάζεται, τις έχει απόλυτη ανάγκη ο τόπος.

    Φαίνεται ξεκάθαρα πια ότι το κομματικό κατεστημένο αιχμαλωτίστηκε στα συμφέροντα που υπηρετούσε και άρχισε να παραπαίει. Το παρακράτος της διαφθοράς και της ασυδοσίας ξέφυγε από κάθε έλεγχο. Το σαθρό καθεστώς καταρρέει. Ο τόπος με αποκλειστική ευθύνη της Κυβέρνησης ζει μια βεβαρημένη ατμόσφαιρα, μια περίοδο αβεβαιότητας.

    Ο Πρωθυπουργός αισθάνεται το έδαφος να χάνεται κάτω από τα πόδια του και εξαπολύει οξύτατες φραστικές επιθέσεις για να φανατίσει, να διχάσει και να αποπροσανατολίσει. Κυρίως, όμως, για να ρίξει αλλού τις ευθύνες για τη διαφθορά και τη διαπλοκή που αποκαλύπτονται, για το κατεστημένο και το παρακράτος που δημιουργήθηκε με δική τους ευθύνη. Συμπράττει στην τηλεοπτική διάχυση ευθυνών και πρωταγωνιστεί σε μια απόπειρα ιδεολογικής τρομοκρατίας, με μόνη έγνοια να γαντζωθεί στην εξουσία, έναντι οιουδήποτε κόστους για τον τόπο. Διότι ο τόπος δεν κυβερνάται και ο Πρωθυπουργός το ξέρει πολύ καλά., Έχασε τον έλεγχο της κατάστασης. Δεν μπορεί να πάρει αποφάσεις. Ο ίδιος, άλλωστε, το είχε ομολογήσει πολύ πριν το πουν τα στελέχη του Κόμματός του και οι συνεργάτες του. Τότε, προσπαθούσε να τους εκβιάσει. Τώρα ο ένας εκβιάζει τον άλλον. Τώρα η Κυβέρνηση δεν στερείται απλά και μόνο νομιμοποίησης, όπως έλεγε ο Πρωθυπουργός. Τώρα παραπαίει.

    Επιτέλους όμως! Δεν μπορεί εκείνοι που ευθύνονται για το κατάντημα του κράτους να κατηγορούν όλους τους άλλους για όσα οι ίδιοι διέπραξαν. Δεν μπορεί αυτοί που έπαιρναν τις αποφάσεις να παριστάνουν σήμερα τους κήνσορες τους απορημένους και τους ανήξερους, αναμασώντας τα αυτονόητα για τη Δικαιοσύνη. Αυτοί δεν είναι που εξαπέλυαν επιθέσεις εναντίον της Δικαιοσύνης, κάθε φορά που ζητούσε την εξέταση κρίσιμων υποθέσεων; Τί θέλει να πει ο Πρωθυπουργός, όταν κάνει λόγο για προσπάθεια εμπλοκής της Δικαιοσύνης; Ποιους θέλει να προστατεύσει; Τί φοβάται; Ποια γεγονότα τον έχουν τρομάξει και ποιος φταίει για όλα αυτά; Για ποια διαφάνεια μιλά, την ώρα που πνίγεται ο τόπος στις αναθυμιάσεις της διαφθοράς; Ποιος φταίει για τις παραεξουσίες, τα παράκεντρα και το παρακράτος που αναγνωρίζει δίπλα στο κράτος; Αυτοί δεν είναι εκείνοι που συστηματικά επιχειρούν να ευτελίσουν τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του Κοινοβουλίου; Αυτοί δεν είναι οι προστάτες του καθεστώτος της συγκάλυψης και της ατιμωρησίας; Εάν όλα αυτά δεν συνιστούν μνημείο υποκρισίας, τότε τί είναι υποκρισία;

    Ξεχνά ο κ. Πρωθυπουργός ποιες ύβρεις εκτόξευε εναντίον μου όταν με προσωπική επιστολή του ζητούσα συνεννόηση όλων των πολιτικών δυνάμεων για την αντιμετώπιση της διαπλοκής και τη θεσμική θωράκιση της Πολιτείας; Ξεχνά ότι με δική του ευθύνη απορρίφθηκαν όλες οι αιτήσεις που υποβάλαμε στο Κοινοβούλιο για τη διερεύνηση σκοτεινών υποθέσεων; Ξεχνά ότι είναι η Κυβέρνησή του που επιχείρησε να βάλει τους κουλοχέρηδες από την πόρτα, αλλά προσέκρουσε στην αντίθεσή μας; Γιατί, λοιπόν, άφησαν το κατεστημένο - το κατεστημένο που οι ίδιοι εξέθρεψαν - να βάλει τον τζόγο από τα παράθυρα; Τώρα δηλώνουν ότι το κράτος - στην κατάσταση που το οδήγησαν - δεν μπορεί να κάνει ελέγχους. Ότι δεν μπορούν να εγγυηθούν τα αυτονόητα. Οτι δεν είναι σε θέση να εφαρμόσουν τους νόμους. Οτι δεν έχουν να κάνουν τίποτε άλλο παρά να προσχωρήσουν στη λογική της γενικής απαγόρευσης.

    Ποιοι, λοιπόν, ευθύνονται για την παράλυση του κράτους, για την αποδυνάμωση των ελεγκτικών μηχανισμών, για την ασυδοσία και τη διαφθορά, για την αποπνικτική ατμόσφαιρα που δημιουργείται, για την υποκατάσταση θεσμών από ορισμένα ΜΜΕ; Αυτοί δεν είναι που συντηρούν, όλα αυτά τα χρόνια το χάος, στο ραδιοτηλεοπτικό πεδίο; Γιατί, μια ολόκληρη διετία, κρατούν κλειδαμπαρωμένους στα συρτάρια τους τους Κώδικες Δεοντολογίας που υπέβαλε το ΕΣΡ, ως αρμόδια Ανεξάρτητη Αρχή; Γιατί τόσον καιρό δεν νοιάστηκαν για τη μετάδοση πληροφοριών και ειδήσεων με ίσους όρους, με αμεροληψία και ποιότητα, όπως επιβάλλει το Σύνταγμα; Γιατί δεν θέλησαν να καταλάβουν ποτέ τι πάει να πει ευπρέπεια και δεοντολογία, σεβασμός προσώπων και θεσμών;

    Οι δικές μας θέσεις είναι γνωστές, είναι δεδομένες και είναι αδιαπραγμάτευτες. Δεν μπορεί να υπάρχει καμία ανοχή σε φαινόμενα ασυδοσίας και αυθαιρεσίας. Καμία ανοχή σε φαινόμενα διαφθοράς, αδιαφάνειας και ανομίας. Είμαστε απόλυτα αντίθετοι σε κάθε σύνδεση οικονομικών συμφερόντων και δραστηριοτήτων, που μπορεί να επηρεάζει τη διαμόρφωση της κοινής γνώμης, τις αποφάσεις της εξουσίας, τις πολιτικές εξελίξεις. Επιμένουμε σε μια αποτελεσματική και όχι προσχηματική θωράκιση της Πολιτείας. Σ' ένα πλαίσιο κανόνων και αρχών, που θα αναβαθμίζει την ουσία και την ποιότητα της Δημοκρατίας. Σε κανόνες που θα στηρίζουν τον υγιή ανταγωνισμό, την ανάπτυξη υγιών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, τη συμμετοχή ολόκληρου του επιχειρηματικού κόσμου στην αναπτυξιακή διαδικασία.

    Ξέρουμε ότι χρειάζεται πολλή και σκληρή δουλειά για να ξεκολλήσουμε τον τόπο από το τέλμα και το γκρίζο. Ξέρουμε ότι, την ώρα που καταρρέει το κατεστημένο, θα αντιμετωπίσουμε την πολεμική των συμφερόντων, που συνήθισαν να λυμαίνονται το δημόσιο. Ξέρουμε ότι μοναδικά όπλα τους είναι η λάσπη, οι συκοφαντίες οι πρακτικές αποπροσανατολισμού και ιδεολογικής τρομοκρατίας της κοινωνίας. Απαντούμε ευθέως: Δεν μπορούν πια ούτε να τρομοκρατήσουν, αλλά ούτε και να εξαπατήσουν μια ολόκληρη κοινωνία. Ο κόσμος τους έμαθε πια και τους ξέρει. Ξέρει ποιοι είναι οι υπάλληλοι και οι υπηρέτες της διαπλοκής και δεν εξαπατάται ούτε από τις κραυγές, ούτε από τις συκοφαντικές επιθέσεις τους. Η Νέα Δημοκρατία, ισχυρή και συμπαγής, ενωμένη σαν μια γροθιά, συντονισμένα και αλληλέγγυα, τραβά μπροστά. Είμαστε αποφασισμένοι να εντείνουμε ακόμη περισσότερο τον έλεγχο της Κυβέρνησης, τον έλεγχο της εξουσίας, τον έλεγχο των κατεστημένων συμφερόντων, που τη στηρίζουν. Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να σιωπήσουμε. Δεν πρόκειται ούτε στιγμή να αδρανήσουμε. Νερό στο κρασί μας εμείς δεν μάθαμε να βάζουμε. Υπάλληλοι συμφερόντων εμείς δεν υπήρξαμε και δεν πρόκειται να γίνουμε ποτέ.

    Η σύγκρουσή μας με τη διαφθορά, την ασυδοσία και την αυθαιρεσία της εξουσίας ήταν, είναι και θα είναι μετωπική. Ο αγώνας μας για τη θεσμική θωράκιση της Πολιτείας και την αναβάθμιση της Δημοκρατίας είναι διαρκής. Είμαστε κόμμα δημοκρατικό. Κόμμα που αναλαμβάνει το πιθανό πολιτικό κόστος για να προσφέρει στην αναβάθμιση της ουσίας και της ποιότητας της Δημοκρατίας. Η κοινωνία αντιλαμβάνεται πολύ καλά ότι σε στιγμές γενικευμένης σύγχυσης, όπως η σημερινή, χρειάζονται πολιτικές δυνάμεις που να διασφαλίζουν τη σταθερότητα τη σιγουριά, τη φυγή προς το μπρος. Η κοινωνία συνειδητοποιεί σήμερα ότι η Νέα Δημοκρατία είναι δύναμη εμπιστοσύνης, δύναμη συνέπειας, δύναμη σταθερής και ασφαλούς πορείας σ' ένα καλύτερο αύριο. Είμαστε η πιο ισχυρή πολιτική δύναμη στον τόπο. Δύναμη που κινείται, σε ανοικτούς ορίζοντες, για να κάνουμε απτή πραγματικότητα το όραμα των Ελλήνων στο νέο αιώνα. Να χτίσουμε, όλες και όλοι μαζί, μια νέα καλύτερη Ελλάδα. Την Ελλάδα που θέλουμε, που αξίζουμε και μπορούμε. Την Ελλάδα της δημιουργίας, του πολιτισμού και της αξιοσύνης. Την Ελλάδα που θα νοιάζεται για όλα τα παιδιά της.

    Θέλουμε μια κοινωνία ενεργών πολιτών, όπου δεν θα χωρούν αποκλεισμοί, δεν θα υπάρχουν διαχωρισμοί, δεν θα επιτρέπονται περιθωριοποιήσεις. Μια κοινωνία, όπου όλοι οι πολίτες θα αισθάνονται ασφάλεια και σιγουριά. Όπου όλες οι νέες και οι νέοι μας θα έχουν ίσες δυνατότητες συμμετοχής στις ευκαιρίες για δημιουργία, για ατομική προκοπή και συλλογική πρόοδο. Θέλουμε και μπορούμε ν' αλλάξουμε το σημερινό κράτος, που γονάτισε κάτω από το βάρος μικρών και μεγάλων συμφερόντων. Να επανιδρύσουμε το κράτος που παρέλυσε, εξαιτίας του νοσηρού κομματισμού, της αναξιοκρατίας, της ασυδοσίας και της διαφθοράς. Θέλουμε και μπορούμε να απελευθερώσουμε τις δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας από το τέλμα και το γκρίζο. Θέλουμε και μπορούμε να εφαρμόσουμε μια πραγματικά φιλελεύθερη πολιτική, χωρίς αγκυλώσεις και χωρίς εξαρτήσεις. Μια πολιτική με όραμα για την Ελλάδα του 21ου αιώνα, με συγκροτημένο πρόγραμμα και σχέδιο για την υλοποίησή του.

    Σας ζητώ να απλώσετε τα χέρια παντού. Εμπιστευόμαστε όλους τους Ελληνες, ό,τι κι αν ψήφισαν, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ ή Συνασπισμό. Σεβόμαστε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Ελληνες. Μοναδικός αντίπαλός μας είναι τα προβλήματα γύρω μας και τα προβλήματα δεν έχουν χρώμα. Η Νέα Δημοκρατία, η παράταξη της φιλελεύθερης επιλογής, της κοινωνικής αλληλεγγύης και του μεσαίου χώρου ενώνει τους Ελληνες. Για ένα άλμα ποιότητας και δημιουργίας. Για μια δυναμική Ελλάδα. Για μια ισχυρή κοινωνία, στη νέα εποχή".

    [02] ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ ΓΙΑ ΤΗ "17Ν";

    Αθήνα, 24 Φεβρουαρίου 2002 (10:43 UTC+2)

    Μια άγνωστη πτυχή από τις έρευνες για τη δράση της "17 Νοέμβρη" φέρνει στο φως της δημοσιότητας η εφημερίδα "Το Καρφί". Στηρίζεται σε μια κατάθεση αυτόπτη μάρτυρα που έχει διασταυρωθεί, αλλά ουδέποτε - όπως γράφει η εφημερίδα - έχει αξιοποιηθεί από τις διωκτικές αρχές.

    Πρόκειται - σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα - για κατάθεση που έχει δοθεί στον αείμνηστο εισαγγελέα Τσεβά, ο οποίος διεξήγαγε την πιο μεθοδική και πιο εμπεριστατωμένη έρευνα που είχε γίνει ποτέ για την οργάνωση - φάντασμα.

    Η κατάθεση αναφέρεται σε μια παλιά δολοφονική επιχείρηση της 17Ν: την "εκτέλεση" των αστυνομικών Πέτρου και Σταμούλη, το 1980, στο Παγκράτι. Η διαφορά της σε σχέση με τις άλλες είναι ότι ο μάρτυρας ισχυρίζεται πως είχε δει, είχε ακούσει, είχε κατονομάσει και, τελικά, είχε αναγνωρίσει όλα τα μέλη της ομάδας που σκότωσαν τον υποδιοικητή των ΜΑΤ και τον αστυφύλακα οδηγό του.

    Ενα σημαντικό στοιχείο της υπόθεσης είναι ότι από την παρακολούθηση, που στήθηκε μετά τη μαρτυρία, προέκυψε "αναγγελία" μελλοντικών στόχων της 17Ν, η οποία επαληθεύτηκε μέσα σε λίγες εβδομάδες.

    Οπως γράφει η εφημερίδα, ο αυτόπτης μάρτυρας κράτησε το μυστικό μέχρι το 1991 και αποφάσισε να το αποκαλύψει τότε. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται: "Εντεκα χρόνια μετά είτε γιατί παρακινείται από την επικήρυξη είτε επειδή εμπιστεύεται για λόγους πολιτικούς την κυβέρνηση (στην εξουσία βρίσκεται η Νέα Δημοκρατία), αποφασίζει να μιλήσει. Απευθύνεται πρώτα στη Ρηγίλλης, σε έμπιστο άτομο. Κίνητρά του, όπως εξηγεί ο ίδιος στον συνομιλητή του, η δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη και η αγανάκτησή του, όταν διαπιστώνει ότι τα μέλη της εγκληματικής ομάδας καλοπερνούν με χρήματα, την προέλευση των οποίων πολύ δύσκολα θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν".

    [03] ΨΑΧΝΟΥΝ ΤΟ ΛΑΝΤΕΝ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΜΕ ΤΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝ

    Νέα Υόρκη, 24 Φεβρουαρίου 2002 (10:13 UTC+2)

    Ο Οσάμα μπιν Λάντεν επέζησε των αμερικανικών βομβαρδισμών στην Τόρα Μπόρα και είναι πολύ πιθανόν να κρύβεται σε απομονωμένη γεωγραφικά περιοχή στα σύνορα με το Πακιστάν, γράφει σήμερα η εφημερίδα New York Times.

    Η εφημερίδα αναφέρει ότι ανώτατοι αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης, οι οποίοι θέλησαν να κρατήσουν την ανωνυμία τους, είπαν ότι έχουν νέες ενδείξεις πως ο Λάντεν παραμένει στην περιοχή των συνόρων. Οι ενδείξεις αυτές έρχονται σε αντίθεση με τις προηγούμενες υποθέσεις ότι ο σαουδάραβας σκοτώθηκε στον πόλεμο, πέθανε από νεφρική ανεπάρκεια ή διέφυγε στο Ιράν ή στην Υεμένη.

    Στρατιωτικοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι καμία από τις πρόσφατες πληροφορίες δεν ήταν αρκετά συγκεκριμένη ώστε να ξεκινήσουν νέες επιθέσεις όπως αυτή στην Τόρα Μπόρα τον περασμένο Νοέμβριο και Δεκέμβριο.

    [04] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 24 Φεβρουαρίου 2002 (21:09 UTC+2)

    Η ΑΕΚ συνεχίζει να απολαμβάνει τη μοναξιά της κορυφής μετά τη νίκη που πέτυχε επί του Εθνικού Αστέρα στη Νέα Φιλαδέλφεια για την 17η αγωνιστική του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α' εθνικής κατηγορίας. Ο Ολυμπιακός πέρασε στη δεύτερη θέση καθώς κέρδισε στη Νίκαια τον Ιωνικό, ενώ αντίθετα έδαφος έχασαν ο Παναθηναϊκός και ο ΠΑΟΚ.

    Αναλυτικά η βαθμολογία έχει ως εξής:

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (17η αγωνιστική)

    1.ΑΕΚ 37

    2.Ολυμπιακός 35

    3.Παναθηναϊκός 34

    4.ΠΑΟΚ 32

    5.Ξάνθη 32

    6.ΟΦΗ 25

    7.Ηρακλής 24

    8.Αρης 23

    9.Πανιώνιος 21

    10.Αιγάλεω 15

    11.Ιωνικός 14

    12.Εθνικός Αστέρας 13

    13.Ακράτητος 9

    14.Παναχαϊκή 9

    Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ (18η)

    Ακράτητος - Πανιώνιος

    ΠΑΟΚ - Ιωνικός

    ΟΦΗ - Παναχαϊκή

    Ολυμπιακός - Αιγάλεω

    Παναθηναϊκός - ΑΕΚ

    Ηρακλής - Ξάνθη

    Εθνικός Αστέρας - Αρης

    [05] ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΤΗΣ Β' ΕΘΝΙΚΗΣ Ο ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ

    Ιωάννινα, 24 Φεβρουαρίου 2002 (21:06 UTC+2)

    Ο ΠΑΣ Γιάννινα σκαρφάλωσε στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα στο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου της Β' εθνικής κατηγορίας μετά τη σπουδαία νίκη που πέτυχε σήμερα επί της Χαλκηδόνας με σκορ 3 - 0.

    Η ομάδα του Γιώργου Φοιρού κατάφερε να πάρει τους τρεις βαθμούς, στο πλαίσιο της 17ης αγωνιστικής, χάρη στα γκολ που πέτυχαν οι Θεοφύλακτος Νικολαίδης στο 14' λεπτό και 68' και Θωμάς Κυπαρίσσης στο 84'.

    Ο ΠΑΣ Γιάννινα έχει πλέον 31 βαθμούς, ενώ ακολουθούν με 30 Προοδευτική και Αθηναϊκός, ενώ η ομάδα της Θεσσαλονίκης έχει 29 βαθμούς.

    [06] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΙΩΝΙΚΟΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 0 - 2

    Αθήνα, 24 Φεβρουαρίου 2002 (21:06 UTC+2)

    Ο Ολυμπιακός ξεπέρασε το εμπόδιο του Ιωνικού και βρέθηκε στη 2η θέση του βαθμολογικού πίνακα. Οι ερυθρόλευκοι επικράτησαν με σκορ 2 - 0 επί του αντιπάλου τους στη Νίκαια για την 17η αγωνιστική του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α' εθνικής κατηγορίας και κατέκτησαν τρεις πολύτιμους βαθμούς.

    Στο πρώτο ημίχρονο ο Ιωνικός ήταν αυτός που κυριάρχησε στον αγωνιστικό χώρο, ωστόσο δεν μπόρεσε να εκμεταλλευτεί την υπεροχή του και να πετύχει κάποιο τέρμα.

    Στην επανάληψη οι παίκτες του Ολυμπιακού ανέβασαν την απόδοση τους και άνοιξαν το σκορ στο 60' λεπτό με τον Στέλιο Γιαννακόπουλο. Εφτά λεπτά αργότερα ο Αλέκος Αλεξανδρής βρήκε το δρόμο προς τα δίχτυα και έγραψε το 2 - 0.

    Μετά τη σημερινή νίκη ο Ολυμπιακός βρίσκεται στη 2η θέση της βαθμολογίας πίσω από την πρωτοπόρο ΑΕΚ, αφήνοντας στην 3η θέση τον Παναθηναϊκό.

    [07] ΘΕΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟ NBC ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

    Ουάσιγκτον, 24 Φεβρουαρίου 2002 (21:03 UTC+2)

    Την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να διοργανώσει ασφαλείς Ολυμπιακούς Αγώνες υπογράμμισε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC σε ανταπόκριση από την Αθήνα, ενώ αναφέρθηκε και στην αποτυχία των διωκτικών αρχών να συλλάβουν τα μέλη της "17 Νοέμβρη".

    Ο απεσταλμένος του NBC στην Αθήνα επισήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα διαθέσει για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων το αστρονομικό ποσό των 650 εκ. δολαρίων, ποσό διπλάσιο από αυτό που διέθεσαν οι Αμερικανοί για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Σολτ Λέικ Σίτι.

    Επίσης τονίστηκε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων 50.000 αστυνομικούς και στρατιώτες.

    Το NBC παρουσίασε την προετοιμασία της Αθήνας με σκοπό να διαπιστώσει εάν η επόμενη διοργανώτρια πόλη των Ολυμπιακών Αγώνων θα είναι έτοιμη και ασφαλής το 2004.

    [08] Ο ΜΠΑΓΙΕΒΙΤΣ ΔΕΧΤΗΚΕ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΑΠΟ ΜΠΕΟ - ΓΚΩΝΙΑ

    Αθήνα, 24 Φεβρουαρίου 2002 (20:59 UTC+2)

    Σκηνές απείρου κάλλους εκτυλίχτηκαν στα αποδυτήρια της Νέας Σμύρνης μετά το τέλος της αναμέτρησης Πανιώνιος - ΠΑΟΚ για την 17η αγωνιστική του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α' εθνικής κατηγορίας.

    Οι ποδοσφαιριστές του Πανιωνίου διαμαρτυρήθηκαν έντονα προς τον διαιτητή της αναμέτρησης κ. Μποροβήλο για το μη καταλογισμό του τέρματος του Μουζαουί στις καθυστερήσεις. Το σουτ του γάλλου χτύπησε στο δοκάρι και όπως φάνηκε στο ριπλέι πέρασε τη γραμμή της εστίας του Βαγγέλη Πουρλιοτόπουλου. Ο Τάκης Γκώνιας εκνευρισμένος επιτέθηκε φραστικά εναντίον του ρέφερι αλλά και εναντίον του Ντούσαν Μπάγεβιτς, τον οποίο προσπάθησε μάλιστα να χτυπήσει.

    Στο περιστατικό πήρε λίγο αργότερα μέρος και ο πρόεδρος της ΠΑΕ Πανιώνιος, Αχιλλέας Μπέος, που επιτέθηκε εναντίον του προπονητή του Δικεφάλου με σκληρές εκφράσεις που συνεχίστηκαν και κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου. Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς δεν θέλησε από την πλευρά του να κάνει δηλώσεις, ωστόσο υποστήριξε πως πρώτη φορά στην καριέρα του βλέπει τέτοιου είδους αντιμετώπιση.

    Στη συνέντευξη Τύπου το θέμα πήρε συνέχεια με τον διαπληκτισμό του Τάκη Γκώνια με τον Κύπριο επιθετικό του ΠΑΟΚ, Γιασεμάκη Γιασεμή.

    [09] Ο ΚΑΡΖΑΪ ΣΤΟ ΙΡΑΝ

    Καμπούλ, 24 Φεβρουαρίου 2002 (20:46 UTC+2)

    Το Ιράν επισκέφτηκε ο πρωθυπουργός του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι, ύστερα από τις επανειλημμένες κατηγορίες των ΗΠΑ ότι προστατεύει μέλη της αλ Κάιντα και προσπαθεί να υποβαθμίσει την κυβέρνηση του Αφγανιστάν.

    Πριν την αναχώρησή του για το Ιράν ο Καρζάι συναντήθηκε με τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ Ζαλμάι Χαλιλζάντ για αρκετές ώρες ο οποίος τον πληροφόρησε για τους προβληματισμούς της αμερικάνικης κυβέρνησης.

    Ο Καλιλζαντ κατηγόρησε το Ιράν ότι στέλνει ειδικά εκπαιδευμένους στρατιώτες στο Αφγανιστάν, γνωστούς ως στρατιώτες του Μοχάμεντ, οι οποίοι επιχειρούν να δημιουργήσουν ένα κλίμα αποσταθεροποίησης και να θέσουν σε κίνδυνο τη νέα κυβέρνηση.

    Το Ιράν ωστόσο, αρνήθηκε τις κατηγορίες των ΗΠΑ και εξέφρασε την υποστήριξή του για την κυβέρνηση Καρζάι.

    Ο Αφγανός πρωθυπουργός έφτασε στο Ιράν το απόγευμα και αναμένεται να συναντηθεί με τον Ιρανό πρόεδρο Μοχάμαντ Καταμι.

    Συγκίνηση προκάλεσε η δήλωση του ο Χαμίντ Καρζάι κατά τη διάρκεια της άφιξής του στο Ιράν: «Είμαστε απλά ένας απλός λαός που προσπαθεί να ξαναφτιάξει τη ζωή του».

    N.K.

    [10] ΕΛΛΗΝΟΡΩΜΑΪΚΗ ΠΑΛΗ: 8 ΜΕΤΑΛΛΙΑ ΣΤΟ ΤΟΥΡΝΟΥΑ "ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΑ"

    Αθήνα, 24 Φεβρουαρίου 2002 (20:43 UTC+2)

    Οχτώ μετάλλια, δύο χρυσά, τέσσερα ασημένια και δύο χάλκινα, είναι ο απολογισμός των ελλήνων αθλητών της ελληνορωμαϊκής πάλης στο 1ο διεθνές τουρνουά "Δημοκρίτεια" που έγινε στην Κομοτηνή.

    Τα χρυσά μετάλλια κατέκτησαν τα αδέρφια Γιώργος Κουτσουπιάς στην κατηγορία των 96 κιλών και Ξενοφών Κουτσουπιάς στα 120 κιλά.

    [11] ΕΝΑΣ ΝΕΚΡΟΣ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΟ ΚΡΑΓΚΟΥΓΙΕΒΑΤΣ

    Κραγκούγιεβατς, 24 Φεβρουαρίου 2002 (20:23 UTC+2)

    Ενας 28χρονος άνδρας σκοτώθηκε από έκρηξη στην πόλη Κραγκούγιεβατς, της Σερβίας, όπως μετέδωσε το γιουγκοσλαβικό πρακτορείο ειδήσεων Tanjug.

    Το αυτοκίνητο εξερράγη εν κινήσει και σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ο εκρηκτικός μηχανισμός είχε τοποθετηθεί κάτω από το κάθισμα του οδηγού. Από την έκρηξη μέλη του σώματος του θύματος εκτινάχθηκαν σε απόσταση 20 μέτρων, ενώ έσπασαν τα τζάμια από τα παράθυρα των κοντινών σπιτιών.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της ταυτότητας που βρήκαν οι αστυνομικοί το θύμα είναι ο 28χρονος Ιγκορ Φισέκοβιτς από το Κραγκούγιεβατς.

    [12] ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΤΗΣ ΝΙΚΑΙΑΣ

    Αθήνα, 24 Φεβρουαρίου 2002 (20:07 UTC+2)

    Επεισόδια σημειώθηκαν το απόγευμα στο γήπεδο της Νίκαιας λίγο πριν την έναρξη του ποδοσφαιρικού αγώνα μεταξύ Ιωνικού και Ολυμπιακού για το πρωτάθλημα της Α' εθνικής κατηγορίας.

    Πενήντα περίπου οπαδοί του Ολυμπιακού εισήλθαν στον αγωνιστικό χώρο και επιτέθηκαν προς τους οργανωμένους φιλάθλους του Ιωνικού. Τελικά με την επέμβαση της αστυνομίας οι οπαδοί του Ολυμπιακού επέστρεψαν στη θύρα τους.

    Την ίδια ώρα μέσα στον αγωνιστικό χώρο έκαναν προθέρμανση οι ποδοσφαιριστές των δύο ομάδων. Αργότερα ο αγώνας ξεκίνησε και διεξάγεται κανονικά.

    [13] ΤΖΙΝΤΖΙΤΣ: Η ΔΙΚΗ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΘΥΜΙΖΕΙ ΙΣΠΑΝΙΚΗ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΣΕΙΡΑ

    Ούζιτσε, 24 Φεβρουαρίου 2002 (20:06 UTC+2)

    Διευκρινίσεις για τις δηλώσεις του στο γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel" σχετικά με τη δίκη του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς έδωσε ο πρωθυπουργός της Σερβίας Ζόραν Τζίντζιτς.

    «Αυτό που είπα είναι ότι εξεπλάγην με τον τρόπο που άρχισε η δίκη του Μιλόσεβιτς. Αναμένουμε μία δίκη στην οποία θα παρουσιαστούν αποδείξεις για την προσωπική ευθύνη και όχι ένα ιστορικό πολιτικό σεμινάριο, για το πώς άλλαξε το καθεστώς αυτονομίας του Κοσσυφοπεδίου πριν από 15 χρόνια και πως το 1974 εισήχθη και ποιος έπαιξε ρόλο σε κάποια κεντρική επιτροπή», τόνισε.

    «Νομίζω ότι αρχίζει να θυμίζει ισπανική τηλεοπτική σειρά με 50 ή 500 επεισόδια, στην οποία εμφανίζονται ακόμη και κάποια φαντάσματα του παρελθόντος, όπως o Μπακάλι και άλλοι», είπε χαρακτηριστικά.

    Ο κ. Τζίντζιτς τόνισε ότι προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι επί 5 χρόνια συγκεντρώνονταν στοιχεία, ξοδεύτηκαν πολλά χρήματα και στο τέλος εμφανίστηκαν κάποιοι μάρτυρες, οι οποίοι μπορούσαν να είχαν βρεθεί και ανέξοδα.

    Ωστόσο υπογράμμισε ότι οι εκτιμήσεις αυτές δεν μεταβάλουν τη θέση της σερβικής κυβέρνησης για τη συνεργασία με το Δικαστήριο της Χάγης.

    «Δεν είναι δική μας αρμοδιότητα να αναμορφώσουμε το Δικαστήριο. Εμείς ως κυβέρνηση μπορούμε να το αποδεχθούμε ως όργανο του ΟΗΕ ή να το απορρίψουμε. Το τίμημα για το τελευταίο είναι σαφές, διεθνής απομόνωση. Επιλέξαμε να το αναγνωρίσουμε και ανεξάρτητα από τα σχόλιά μου, το αποδεχόμαστε, γιατί είναι προϋπόθεση για την ένταξή μας στη διεθνή κοινότητα», κατέληξε.

    [14] ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΜΗ

    Aθήνα, 24 Φεβρουαρίου 2002 (20:02 UTC+2)

    Τέσσερις Βούλγαρους υπηκόους οι οποίοι επιχείρησαν να μεταφέρουν παράνομα στην Ιταλία τρεις τούρκους λαθρομετανάστες συνέλαβαν το πρωί άνδρες του Κεντρικού Λιμεναρχείου της Ηγουμενίτσας.

    Συγκεκριμένα οι Αντόνιο Ιλίεφ Μίτσεφ, Ιμπραχήμ Αρίφοφ, Ντουρμούσεφ και Γκαλίνα Ντιμίτροβα Γιακίμοβα συνελήφθησαν ενώ προσπαθούσαν να μεταφέρουν με αυτοκίνητο στην Ιταλία τους τρεις λαθρομετανάστες, οι οποίοι είχαν στην κατοχή τους πλαστά Βουλγαρικά διαβατήρια. Οι Βούλγαροι και οι τούρκοι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσπρωτίας κατά την αυτόφωρη διαδικασία.

    Στο μεταξύ, τέσσερις Ιρακινοί λαθρομετανάστες εντοπίστηκαν το πρωί από περιπολικό σκάφος του λιμενικού σώματος σε βραχώδη ακτή της νήσου Σύμης.

    [15] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ - ΠΑΟΚ 1 - 1

    Αθήνα, 24 Φεβρουαρίου 2002 (19:57 UTC+2)

    Δύο πολύτιμους βαθμούς άφησε στη Νέα Σμύρνη ο ΠΑΟΚ, στην προσπάθεια που κάνει για έξοδο στο Τσάμπιονς Λιγκ. Ο Δικέφαλος του Βορρά αναδείχτηκε ισόπαλος με σκορ 1 - 1 με τον Πανιώνιο για την 17η αγωνιστική του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α' εθνικής κατηγορίας.

    Πάντως οι γηπεδούχοι θα μπορούσαν να πάρουν τη νίκη στις καθυστερήσεις της αναμέτρησης αν ο διαιτητής Μποροβήλος έβλεπε ότι το σουτ του Μουζαουί πέρασε τουλάχιστον μισό μέτρο τη γραμμή της εστίας του Βαγγέλη Πουρλιοτόπουλου.

    Κατά τα άλλα οι κυανέρυθροι αιφνιδίασαν τον αντίπαλο τους και με απευθείας χτύπημα φάουλ του Μουζαουί στο 5' λεπτό άνοιξαν το σκορ και προηγήθηκαν με 1 - 0. Ο ΠΑΟΚ δεν άργησε να απαντήσει. Ισοφάρισε στο 15' λεπτό σε 1 - 1 με τον κύπριο Γιασεμάκη Γιασεμή.

    Οι δύο ομάδες στη συνέχεια είχαν αρκετές καλές ευκαιρίες για να πετύχουν κάποια τέρματα και να πάρουν τη νίκη.

    [16] ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ ΔΥΤΗΣ ΑΓΝΟΕΙΤΑΙ ΔΥΤΙΚΑ ΤΟΥ ΑΙΓΙΟΥ

    Aθήνα, 24 Φεβρουαρίου 2002 (19:54 UTC+2)

    Ερασιτέχνης δύτης αγνοείται από το μεσημέρι στη θαλάσσια περιοχή Λαμπίρι, δυτικά του Αιγίου. Πρόκειται για τον 26χρονο Αθανάσιο Νικολαρόπουλο, ο οποίος με έξι ακόμη άτομα πραγματοποιούσε καταδύσεις σε απόσταση 30 περίπου μέτρων από την ακτή.

    Μόλις ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή Αιγίου ξεκίνησαν έρευνες από ξηρά και θάλασσα στις οποίες μετέχουν πλωτό περιπολικό σκάφος και όχημα του λιμενικού σώματος. Τη θαλάσσια περιοχή ερευνούν ακόμη τα μέλη ομάδας δυτών του λιμενικού σώματος.

    [17] Α1 ΧΑΝΤΜΠΟΛ: ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ - ΚΟΛΕΓΙΟ ΑΘΗΝΩΝ 22 - 22

    Βέροια, 24 Φεβρουαρίου 2002 (19:53 UTC+2)

    Ισόπαλο με σκορ 22 - 22 έληξε το ντέρμπι της 17ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος χάντμπολ της Α1 κατηγορίας των ανδρών ανάμεσα στο Φίλιππο Βέροιας και το Κολέγιο Αθηνών.

    Οι γηπεδούχοι είχαν το προβάδισμα στο μεγαλύτερο μέρος της αναμέτρησης (12 - 8 ημίχρονο), ωστόσο το Κολέγιο Αθηνών πήρε το θετικό αποτέλεσμα και παρέμεινε στην 3η θέση του βαθμολογικού πίνακα. Ο Φίλιππος Βέροιας από την άλλη δεν μπόρεσε να ξεφύγει από την 5η θέση.

    Στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα παραμένει πάντως ο Πανελλήνιος που κέρδισε εύκολα τον Αθηναϊκό 32 - 14.

    [18] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Β. ΠΕΤΡΙΤΣ - ΓΚ. ΣΒΙΛΑΝΟΒΙΤΣ

    Βελιγράδι, 24 Φεβρουαρίου 2002 (19:46 UTC+2)

    Σημαντική βελτίωση των σχέσεων Γιουγκοσλαβίας - Βοσνίας διαπίστωσαν ο υπουργός Εξωτερικών της Γιουγκοσλαβίας Γκόραν Σβιλάνοβιτς και ο ύπατος εκπρόσωπος της διεθνούς κοινότητας στη Βοσνία Βόλφγκανγκ Πέτριτς και τόνισαν την ανάγκη πλήρους εφαρμογής της Συνθήκης του Ντέιτον.

    Στη συνάντηση που είχαν στο Βελιγράδι οι κ.κ. Σβιλάνοβιτς και Πέτριτς συζήτησαν για τα βήματα που έχουν γίνει με στόχο την ενίσχυση των σχέσεων των δύο χωρών τα τελευταία δύο χρόνια και για τις σχέσεις των οντοτήτων στη Βοσνία, ενώ ανήγγειλαν ότι έως τον Ιούνιο θα υπογραφεί η συμφωνία για τα σύνορα.

    Ο κ. Πέτριτς τόνισε ότι μόνο μέσω της περιφερειακής συνεργασίας των χωρών της Νοτιανατολικής Ευρώπης μπορεί να εδραιωθεί η σταθερότητα στην περιοχή, ώστε να προχωρήσουν με γρηγορότερους ρυθμούς προς την ευρωπαϊκή ενσωμάτωση.

    Ο Αυστριακός διπλωμάτης εξέφρασε την άποψη ότι η συμφιλίωση στις χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας θα επιτευχθεί μόνο αν όλοι οι κατηγορούμενοι για εγκλήματα πολέμου οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης.

    "Οι Ράτκο Μλάντιτς και Ράντοβαν Κάρατζιτς πρωταγωνιστές στο γιουγκοσλαβικό δράμα πρέπει να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη", τόνισε ο κ. Πέτριτς και πρόσθεσε ότι συμμερίζεται τη θέση της διεθνούς κοινότητας ότι η συνεργασία της Γιουγκοσλαβίας με το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης δεν εξελίσσεται με ικανοποιητικούς ρυθμούς.

    Αναφερόμενος στο θέμα της επιστροφής των προσφύγων στη Βοσνία είπε ότι στη διάρκεια του 2001 επέστρεψαν στις εστίες τους 100.000 άνθρωποι, στοιχείο που αποδεικνύει ότι η κατάσταση στη Βοσνία εξομαλύνθηκε σημαντικά.

    Σημείωσε ότι ζήτησε από τον κ. Σβιλάνοβιτς να στηρίξει η Γιουγκοσλαβία τη διαδικασία επιστροφής των προσφύγων και να ακολουθήσει το παράδειγμα της Κροατίας, η οποία παράσχει οικονομική βοήθεια στους πρόσφυγες που επιστρέφουν στις εστίες τους.

    Τόνισε τέλος ότι έως το 2003 αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία μαζικής επιστροφής των προσφύγων στη Βοσνία.

    Ο κ. Πέτριτς πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στο Βελιγράδι και αύριο αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα και τον πρωθυπουργό της Σερβίας Ζόραν Τζίντζιτς.

    [19] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΕ ΑΡΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 24 Φεβρουαρίου 2002 (19:38 UTC+2)

    Καυστική ανακοίνωση κατά της διαιτησίας των κυρίων Κορομηλά και Αρβανιτίδη εξέδωσε σήμερα η ΚΑΕ Αρης. Η διοίκηση των κιτρίνων διαμαρτύρεται έντονα για τα σφυρίγματα στο παιχνίδι πρωταθλήματος με τον Πανιώνιο στη Νέα Σμύρνη, που οδήγησαν την ομάδα σε ήττα με σκορ 90 - 87.

    Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΚΑΕ Αρης αναφέρει τα εξής: "Δυστυχώς για μια ακόμη φορά αποδεικνύονται περίτρανα οι πρωτογενείς αιτίες που οδήγησαν το ελληνικό μπάσκετ σε μαρασμό. Οι αρτιοσκληρωτικές αντιλήψεις ορισμένων "υπευθύνων" για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να ευνοούνται αυτοί που εξυπηρετούν και να αδικούνται αυτοί που δεν εξυπηρετούν έχουν άμεσο αποτέλεσμα τη συρρίκνωση του αθλήματος στην Αθήνα και τη μείωση του ενδιαφέροντος των φιλάθλων λόγω έλλειψης αξιοπιστίας σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα. Στο βαθμό της εξυπηρέτησης των μικροσυμφερόντων τους και έχοντας μίζερη νοοτροπία κρατούν το άθλημα δέσμιο αποκλειστικά και μόνο στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής. Ξεχνούν το ένδοξο παρελθόν το οποίο μας διδάσκει ότι όταν ο Αρης και η Θεσσαλονίκη πρωταγωνιστούσαν το επίπεδο δημοτικότητας του μπάσκετ ήταν πάρα πολύ υψηλό και το κύρος του πρωταθλήματος μας παγκοσμίως αποδεκτό".

    "Γεγονότα σαν τα χθεσινά στο γήπεδο της Νέας Σμύρνης (και όχι μόνο) προσφέρουν κακές υπηρεσίες στο άθλημα και στραγγαλίζουν κάθε αγνή προσπάθεια. Η διοίκηση του Αρη συναισθανόμενη το βαρύ φορτίο της ένδοξης ιστορίας του συλλόγου και της τεράστιας δυναμικής των περήφανων φιλάθλων του σε όλη την Ελλάδα δηλώνει παρούσα στην προσπάθεια όλων των υγιών δυνάμεων για την εξυγίανση - ανάκαμψη του αθλήματος. Δηλώνει ακόμη πως οι δύο ενστάσεις που υποβλήθηκαν κατά τη διάρκεια του χθεσινού αγώνα της ομάδας μας θα υποστηριχτούν στον αθλητικό δικαστή έτσι ώστε να λάμψει η αλήθεια και να δικαιωθεί ο έντιμος αγώνας της".

    [20] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 24 Φεβρουαρίου 2002 (19:37 UTC+2)

    Η ΑΕΚ συνεχίζει να οδηγεί την κούρσα στο πρωτάθλημα μπάσκετ της Α1, καθώς πέρασε νικηφόρα και από τη Δράμα. Στη 2η θέση βρίσκεται ο Παναθηναϊκός, ενώ 3ος είναι ο Ηρακλής παρά την ήττα από τον ΠΑΟΚ στο κλειστό γήπεδο της Πυλαίας. Ο Ολυμπιακός έχει την ευκαιρία να φτάσει στην 3η θέση τον Ηρακλή καθώς θα αντιμετωπίσει αργά το βράδυ το Περιστέρι.

    Αναλυτικά η βαθμολογία μετά την 18η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Α1 έχει ως εξής:

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (18η αγωνιστική)

    1.ΑΕΚ 35

    2.Παναθηναϊκός 33

    3.Ηρακλής 31

    4.Ολυμπιακός 29

    5.Πανιώνιος 29

    6.Μαρούσι 28

    7.ΠΑΟΚ 25

    8.Ηράκλειο 24

    9.Περιστέρι 24

    10.Αρης 24

    11.Ιωνικός Ν.Φ. 24

    12.Νήαρ Ηστ 23

    13.ΚΑΟΔ 23

    14.Δάφνη 22

    *Περιστέρι και Ολυμπιακός έχουν ένα παιχνίδι λιγότερο

    *Ο Ολυμπιακός έχει ένα μηδενισμό

    Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ (19η)

    Δάφνη - Παναθηναϊκός

    Περιστέρι - Πανιώνιος

    ΑΕΚ - Μαρούσι

    Ηράκλειο - Νήαρ Ηστ

    Ιωνικός Ν.Φ. - ΠΑΟΚ

    Ολυμπιακός - Ηρακλής

    Αρης - ΚΑΟΔ

    [21] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: ΚΑΟΔ - ΑΕΚ 82 - 94

    Δράμα, 24 Φεβρουαρίου 2002 (19:36 UTC+2)

    Η ΑΕΚ πέρασε νικηφόρα και από τη Δράμα. Η Ενωση κέρδισε σήμερα τον ΚΑΟΔ με σκορ 94 - 82 και παρέμεινε στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα μετά την 18η αγωνιστική του πρωταθλήματος μπάσκετ της Α1 κατηγορίας των ανδρών.

    Οι παίκτες του Ντράγκαν Σάκοτα δεν δυσκολεύτηκαν ιδιαίτερα να κάμψουν την αντίσταση του αντιπάλου τους. Από την αρχή της αναμέτρησης πήραν το προβάδισμα στο σκορ και στο ημίχρονο η ΑΕΚ προηγούνταν με πέντε πόντους (42 - 37).

    Στην επανάληψη, η Ενωση διατήρησε τον έλεγχο του παιχνιδιού και έφτασε σχετικά άνετα στην επικράτηση. Ο ΚΑΟΔ από την πλευρά του προσπάθησε για το καλύτερο δυνατό, όμως δεν μπόρεσε να απειλήσει τους πρωτοπόρους. Κορυφαίος των νικητών ήταν ο Χόλντεν που σημείωσε 35 πόντους.

    [22] ΜΠΟΥΣ ΚΑΙ ΜΠΛΕΡ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ, ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ Ο OBSERVER

    Λονδίνο, 24 Φεβρουαρίου 2002 (19:36 UTC+2)

    Τον Απρίλιο θα συναντηθούν ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ και ο Αμερικάνος πρόεδρος Τζορτζ Μπους για να οριστικοποιήσουν τις τελευταίες λεπτομέρειες για τη στρατιωτική επιχείρηση που ετοιμάζεται εναντίον του Ιράκ, αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Observer.

    Η εφημερίδα έκανε λόγο για ένα ταξίδι που θα πραγματοποιήσει ο Μπλερ στην Ουάσινγκτον, προκειμένου να εκφράσει την υποστήριξή του στην απόφαση των ΗΠΑ να κινηθούν κατά του Σαντάμ Χουσεϊν, στην περίπτωση που ο Ιρακινός ηγέτης συνεχίσει να αγνοεί το αίτημα των ΗΠΑ να εξαφανίσει τα όπλα μαζικής καταστροφής που έχει.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα «η συνάντηση θα έχει ως στόχο την ολοκλήρωση του σχεδίου για το δεύτερο γύρο του πολέμου κατά της τρομοκρατίας». «Η επίθεση στο Ιράκ θα είναι το πρώτο θέμα στην ημερήσια διάταξη», αναφέρει η εφημερίδα που επικαλείται ανώτατο Βρετανό αξιωματούχο.

    Ένα από τα σχέδια της βρετανικής κυβέρνησης ήταν, σύμφωνα πάντα με το ίδιο δημοσίευμα, να παρουσιάσει αποδείξεις για τη δραστηριότητα του Ιράκ, σε σχέση πάντα με την παραγωγή όπλων μαζικής καταστροφής.

    Ν.Κ.

    [23] ΣΙΟΥΦΑΣ: ΑΝΤΙΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΚΑΘΕΣΤΩΤΙΚΕΣ ΟΙ ΝΟΟΤΡΟΠΙΕΣ ΤΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

    Αθήνα, 24 Φεβρουαρίου 2002 (19:21 UTC+2)

    Επίθεση στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη εξαπέλυσε ο Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας Δημήτρης Σιούφας κάνοντας λόγος για απόπειρα διχασμού και πόλωσης.

    «Η κυβέρνηση βουλιάζει μαζί με τη διαπλοκή και τη διαφθορά, που η ίδια δημιούργησε. Ο πρωθυπουργός, νοιώθοντας το έδαφος να χάνεται κάτω από τα πόδια του, εξαπολύει φραστικές επιθέσεις, για να διχάσει, να πολώσει και να αποπροσανατολίσει", δήλωσε ο κ. Σιούφας και πρόσθεσε:

    "Επιστρατεύει μεθοδολογίες παρακράτους και σενάρια κινδυνολογίας και συνωμοσιολογίας.

    Ρωτούμε να μας πει ποιος είναι ο κίνδυνος εκτροπής, που επισείει και ποια εκτροπή ετοιμάζεται;

    Εάν δεν το πράξει, θα είναι ένας ανεύθυνος κινδυνολόγος και υπονομευτής της σταθερότητας σε βάρος του τόπου", υπογράμμισε.

    "Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να ξέρει ότι αυτό που κινδυνεύει δεν είναι το πολίτευμα. Είναι το κατεστημένο της διαφθοράς και το παρακράτος της ασυδοσίας.

    Επιτέλους όμως! Κάθε φορά που παραλύει η Κυβέρνηση και παραπαίει το κόμμα του, δεν μπορεί να ισχυρίζεται, ούτε ότι φταίει το πολιτικό σύστημα, ούτε ότι κινδυνεύει η Δημοκρατία. Αν δείχνουν κάτι οι ισχυρισμοί του αυτοί, είναι οι αντιδημοκρατικές και καθεστωτικές νοοτροπίες του ΠΑΣΟΚ και ειδικότερα της ηγεσίας του", κατέληξε.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 24 February 2002 - 19:13:45 UTC