Browse through our Interesting Nodes on Health & Medicine in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-02-23

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΣΠΙΛΩΣΗΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΤΗΓΓΕΙΛΕ Ο Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ - ΕΠΙΘΕΣΗ
  • [02] ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ ΤΗΣ ΝΔ ΣΤΗΝ ΠΡΟΘΕΣΗ ΨΗΦΟΥ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΙ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ
  • [03] ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΜΑΡΜΑΡΩΝ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
  • [04] ΠΡΟΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΜΙΣΘΟΥΣ-ΩΡΑΡΙΟ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΜΑΡΤΙΟΥ
  • [05] ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΝΑΤΑΡΑΧΗΣ
  • [06] Ο ΖΑΟΝ ΚΥΠΕΛΛΟΥΧΟΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΟ ΒΟΛΕΪ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
  • [07] Ο ΝΙΚΟΛΑΪ ΠΑΥΛΟΒΙΤΣ KΑΙ ΕΠΙΣΗΜΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΛΗ
  • [08] ΓΙΟΡΤΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΩΝ ΠΑΛΙΝΝΟΣΤΟΥΝΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΓΓΑΕ
  • [09] ΑΠΕΙΛΗΤΙΚΑ ΤΗΛΕΦΩΝΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΤΟΥ ΝΤΑΝΙΕΛ ΠΕΡΛ ΔΕΧΤΗΚΑΝ
  • [10] ΕΠΙΑΣΕ ΚΟΡΥΦΗ Η ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΤΗ Β' ΕΘΝΙΚΗ
  • [11] ΠΡΩΤΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΦΗΒΟΙ ΣΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΑΡΣΗΣ ΒΑΡΩΝ ΤΗΣ Ε.Ε.
  • [12] ΜΕ ΑΙΧΜΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΝΔ Η ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ
  • [13] ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΕ ΑΛΙΕΥΤΙΚΗ ΛΕΜΒΟ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
  • [14] ΣΥΛΛΗΨΗ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΚΤΟΦΥΛΑΚΗ
  • [15] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΤΟΥ Γ. ΚΟΥΛΟΥΡΗ
  • [16] Ο ΓΛ. ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΕΡΙ ΣΥΝΟΛΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΛΥΣΗΣ ΤΟΥ
  • [17] ΕΠΑΦΕΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΣΤΗ ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ
  • [18] ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΤΗΣ ΑΛ ΚΑΪΝΤΑ ΣΧΕΔΙΑΖΟΥΝ ΚΤΥΠΗΜΑΤΑ
  • [19] Ο Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ ΣΤΟ ΚΩΠΗΛΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΛΟΥΔΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΠΕΛΛΑ
  • [20] ΚΑΝΑΔΑΣ: ΣΥΛΛΗΨΗ ΥΠΟΠΤΟΥ ΓΙΑ TH ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΔΥΟ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
  • [21] ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΜΟΥΓΚΑΜΠΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΠΑ
  • [22] ΤΖΙΝΤΖΙΤΣ: Η ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ "ΑΚΡΙΒΟ ΤΣΙΡΚΟ"
  • [23] ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ 57ΧΡΟΝΗΣ ΣΕΡΒΙΔΑΣ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ
  • [24] Ο Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ "ΜΕTRON ANALYSIS"
  • [25] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

  • [01] ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΣΠΙΛΩΣΗΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΤΗΓΓΕΙΛΕ Ο Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ - ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗ ΝΔ

    Έδεσσα, 23 Φεβρουαρίου 2002 (12:26 UTC+2)

    Εναντίον της ΝΔ επιτέθηκε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και την κατηγόρησε ότι ψαρεύει παντού σε θολά νερά, ενώ κατήγγειλε μια μεθοδευμένη εκστρατεία σπίλωσης της κυβέρνησης, της πολιτικής και των πολιτικών.

    Στην ομιλία του, στο κλειστό γυμναστήριο της Έδεσσας, ο πρωθυπουργός είπε ότι αναπτύσσεται μια εκστρατεία που δεν έχει φραγμούς, δεν έχει κανόνες, δεν έχει αρχές, δεν έχει όρια, μια εκστρατεία που συγκαλύπτεται πίσω από προσωπεία καθώς δεν βγαίνει στο προσκήνιο το σχήμα των προσώπων που επιδιώκουν να ωφεληθούν από τη λάσπη.

    Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του αναφέρθηκε στα επιτεύγματα της κυβέρνησης στον τομέα της οικονομία, αναφέρθηκε στην αγροτική πολιτική και στα αναπτυξιακά έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη στο νομό Πέλλας.

    Ολόκληρη η ομιλία του πρωθυπουργού έχει ως εξής:

    "Είναι μεγάλη χαρά για μένα που σήμερα επισκέπτομαι την πόλη σας. Εφέτος είναι η επέτειος των 90 χρόνων από την απελευθέρωση της Έδεσσας όμως 90 χρόνια είναι μόνο ένα στιγμιότυπο στα 3 χιλιάδες χρόνια ιστορίας της πόλης. Σήμερα όμως, θα στρέψουμε την προσοχή μας, όχι στο παρελθόν, αλλά στο σήμερα και το αύριο. Θα μιλήσω για τους στόχους της χώρας και για τα θέματα που αφορούν την Έδεσσα και το νομό σας.

    Στο τέλος της επόμενης εβδομάδας θα έχουμε μόλις αποχαιρετήσει οριστικά τη δραχμή. Κάναμε το Ευρώ «δικό μας νόμισμα» κι είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον που ανοίγεται μπροστά μας. Γνωρίζουμε πως η ελληνική γλαύκα στην όψη του ενός Ευρώ, δεν χαράχθηκε με έναν «αυτόματο μηχανισμό». Χαράχθηκε με το μόχθο του ελληνικού λαού. Η συνειδητοποίηση αυτή οδήγησε στην διαμόρφωση μιας Νέας Εθνικής Αυτοπεποίθησης.

    Σήμερα, δημιουργούμε το μέλλον της Ελλάδας καθοδηγούμενοι από την επίγνωση ότι η Ελλάδα του αύριο ταυτίζεται όσο ποτέ με το αύριο της Ευρώπης.

    Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. έχει θέσει καθαρούς στόχους για τη νέα ιστορική περίοδο της χώρας μας.

    Χτίζουμε την Ελλάδα της ανάπτυξης και της απασχόλησης, του ισχυρού και σύγχρονου κοινωνικού κράτους, της οικολογικής ισορροπίας και της ενίσχυσης των αδύνατων ομάδων. Την Ελλάδα που δυναμώνει τη θέση της στο διεθνές περιβάλλον.

    Θέλουμε μια Ευρώπη που δυναμώνει τις αξίες της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης. Μια Ευρώπη πιο ισχυρή, πιο δημοκρατική. Σ' αυτή την Ευρώπη μπορούμε να οικοδομούμε ταχύτερα την πιο Ισχυρή Ελλάδα, την Ελλάδα της πραγματικής, της κοινωνικής σύγκλισης. Στην Ευρώπη του «ενιαίου κοινωνικού χώρου», ο ελληνικός λαός μπορεί να κατακτήσει και να κατοχυρώσει ένα «νέο κοινωνικό κεκτημένο».

    Αυτή η προοπτική δεν είναι μονόδρομος. Θα κατακτηθεί με πολιτική στράτευση και καθαρή απάντηση σ' ένα δίλημμα που απασχολεί όλες τις ευρωπαϊκές κοινωνίες. Στο δίλημμα τι στηρίζουμε, μια οικονομία που δυναμώνει την κοινωνία ή μια κοινωνία που την χειραγωγεί το «αόρατο χέρι» της αγοράς.

    Η άποψη ότι οι νόμοι της αγοράς καθορίζουν το μέλλον της κοινωνίας είναι η θεωρία του «αυτόματου πιλότου». Η επίκληση «αυτόματων πιλότων» αποτελεί θερμή χειραψία της πολιτικής με το «αόρατο χέρι» της αγοράς. Σηματοδοτεί μια θεμελιώδη συνθηκολόγηση κι είναι απόπειρα αποφυγής δεσμεύσεων απέναντι στον ελληνικό λαό. Είναι μια προσπάθεια να φανεί το μέλλον προδιαγεγραμμένο. Δεν δεχόμαστε αυτές τις λογικές.

    Η αποφυγή δεσμεύσεων, η άρνηση και η απουσία πολιτικής πρότασης από τη Νέα Δημοκρατία, καθιστά τον εθνικό στόχο για την Ισχυρή Κοινωνία και την πιο Ισχυρή Ελλάδα υπόθεση των προοδευτικών δυνάμεων.

    Και είναι ώρα, οι προοδευτικές δυνάμεις του τόπου να πάρουν καθαρή θέση και με δυνατή φωνή να δώσουν ισχυρή απάντηση στον μηδενισμό και στη σκοπιμότητα. Και θα γίνω πολύ συγκεκριμένος:

    Καμία εποχή δεν έχει εύκολους δρόμους. Υπάρχουν κακώς κείμενα στην κοινωνία και τα αντιμετωπίζουμε αποφασιστικά. Σε μια εποχή με ουσιαστικές προκλήσεις για αλλαγές δεν έχει θέση η εύκολη αντιμετώπιση, η ανιστόρητη ελαφρότητα, δεν έχει θέση η ανεύθυνη κριτική. Δεν μπορεί κανένα θέμα να γίνεται μέσο απαξίωσης της χώρας και μοχλός εκβιασμού της πολιτικής. Από πότε το εμπόριο της μιζέριας και της ανεύθυνης κραυγής, από πότε οι αθεμελίωτες ύβρεις στοιχειοθετούν υπεύθυνη ενημέρωση για την πορεία και την εξέλιξη της χώρας; Μια κοινωνία και μια χώρα κατακτά το μέλλον όταν βλέπει με ειλικρίνεια και με αλήθεια. Ειλικρίνεια και αλήθεια.

    Να δούμε καθαρά μια βασική αλήθεια: Υπάρχει ορισμένη ενημέρωση που δεν ενημερώνει για την Ελλάδα. Κατασκευάζει μια Ελλάδα που αδικεί τους Έλληνες και προσβάλλει την προσπάθεια ολόκληρου του λαού, που προχωρά, που μοχθεί, που αλλάζει τη ζωή του και αλλάζει τη χώρα. Η ηλεκτρονική απαξίωση, βρίσκει και θα βρίσκει σταθερό αντίπαλο την ιστορική προσπάθεια του ελληνικού λαού για τον εκσυγχρονισμό του κράτους, της κοινωνίας και της χώρας που σήμερα βρίσκεται σε εξέλιξη.

    Να δούμε καθαρά μια άλλη αλήθεια: Υπάρχουν ορισμένα συμφέροντα που δεν ταυτίζονται με την προσπάθεια του ελληνικού λαού. Θέλουν με μια παραμορφωτική προσέγγιση των πραγμάτων να ανατρέψουν τη συνοχή και το νόημα του εκσυγχρονισμού της χώρας. Επιχειρούν να ανατρέψουν μια πορεία σημαντική για την πατρίδα μας, μια πορεία δύσκολη, που διαμορφώνει όμως τις προοπτικές της ευημερίας, ένα στέρεο μέλλον για την Ελλάδα και τους Έλληνες. Είναι τα συμφέροντα εκείνα, που θέλουν μια πολιτική διαφάνειας στα μέτρα τους, που βλέπουν την ανάπτυξη της χώρας ως «πίτα προς μοίρασμα», που θέλουν να χωρίσουν την οικονομία και τις προοπτικές της χώρας σε φέουδα και τιμάρια.

    Και να δούμε καθαρά μια τρίτη αλήθεια: Υπάρχουν συντηρητικά πολιτικά συμφέροντα που προσφέρουν γη και ύδωρ προκειμένου να καλυφθεί η ένδεια της πολιτικής τους προσφοράς, η φτώχεια της πολιτικής τους πρότασης και να ικανοποιήσουν την ιστορική τους δίψα για εξουσία.

    Η δική τους υστέρηση μετατρέπεται σε υστέρηση της χώρας. Η δική τους αδυναμία σε αδυναμία των Ελλήνων. Η δική τους πολιτική μιζέρια σε μιζέρια του τόπου.

    Σ' αυτό το κλίμα, σ' αυτό το έδαφος της άρνησης και της μιζέριας, αναπτύσσεται πρόσφατα μια μεθοδευμένη εκστρατεία σπίλωσης της κυβέρνησης, της πολιτικής και των πολιτικών.

    Αναπτύσσεται μια εκστρατεία που δεν έχει φραγμούς, δεν έχει κανόνες, δεν έχει αρχές, δεν έχει όρια, μια εκστρατεία που συγκαλύπτεται πίσω από προσωπεία καθώς δεν βγαίνει στο προσκήνιο το σχήμα των προσώπων που επιδιώκουν να ωφεληθούν από την λάσπη.

    Άλλωστε και η λάσπη δεν έχει σχήμα.

    Γι' αυτό δεν λαμβάνει ανοιχτό πολιτικό σχήμα αυτή η εκστρατεία σπίλωσης κομμάτων, πολιτικών, εν τέλει της ίδιας της πολιτικής.

    Ο λαός βλέπει και κρίνει. Η συμμαχία των αναχρονιστικών συμφερόντων, της γκρίζας ενημέρωσης και των πολιτικών χωρίς πολιτική και χωρίς κύρος επιχειρούν να στρεβλώσουν την εικόνα της Ελλάδας, να συκοφαντήσουν την Ελλάδα στους Έλληνες. Και απέναντι σ' αυτή τη συμμαχία που για μια ακόμα φορά εκδηλώνει την παρουσία της, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ κι εγώ προσωπικά έχουμε ανοιχτό μέτωπο.

    Το ΠΑΣΟΚ και η κυβέρνηση έχουν ξεκαθαρίσει το τοπίο. Και αυτό ενοχλεί σήμερα. Και αυτό πρέπει να το συνειδητοποιήσουν όλοι. Δεν μπορεί κανένα επιχειρηματικό συμφέρον να είναι πάνω από το δημόσιο συμφέρον. Γι' αυτό παντού εγκαθιδρύσαμε πολιτικές διαφάνειας.

    Η Νέα Δημοκρατία ψαρεύει παντού σε θολά νερά. Η Νέα Δημοκρατία βλέπει το τυρί αλλά δεν βλέπει την φάκα. Όποιος ενθαρρύνει την ανομία στη δημόσια ζωή θα την εισπράξει ο ίδιος πολλαπλάσια.

    Το ΠΑΣΟΚ δεν θα συμπράξει στην απαξίωση της πολιτικής ζωής. Το ΠΑΣΟΚ δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να θέσει σε αιχμαλωσία την πολιτική, την κοινωνική και οικονομική ζωή της χώρας.

    Καθαρές προτάσεις, καθαρές σχέσεις, καθαρές στάσεις και λύσεις παντού, αυτό είναι το έμβλημα του ΠΑΣΟΚ, αυτή είναι η θέση της κυβέρνησης, αυτή είναι η δική μου πεποίθηση για την πολιτική ζωή της χώρας.

    Είναι χρέος όλων των πολιτικών δυνάμεων να διαφυλάξουν την ποιότητα της δημοκρατίας. Ο καθένας θα κριθεί επ' αυτού από τις θέσεις του και την στάση του.

    Πρέπει να ορθώσουμε μέτωπο απέναντι στην απόπειρα απαξίωσης της πολιτικής. Απέναντι στην απόπειρα αποδυνάμωσης της δημοκρατίας. Μέτωπο απέναντι στην ενορχηστρωμένη συγχορδία των εντυπώσεων με στόχο το ροκάνισμα των κατακτήσεων, που έχουμε πετύχει, την υπονόμευση των θεσμών, τη νομή της εξουσίας, τον σφετερισμό των κόπων και των θυσιών του ελληνικού λαού.

    Σε αυτό το μέτωπο καλώ όλους τους πολίτες, σ' όποια παράταξη κι αν ανήκουν. Γιατί το διακύβευμα αφορά όλους. Αφορά το σήμερα και το αύριο της δικής μας κοινωνίας.

    Το ΠΑ.ΣΟ.Κ., στο κέντρο της πολιτικής σκηνής αναλαμβάνει με ευθύνη πολιτικές δεσμεύσεις απέναντι στον ελληνικό λαό. Μετά το 2000 και την ΟΝΕ εφαρμόζουμε μια εθνική στρατηγική για την κατοχύρωση και την εμπέδωση της χώρας στην Ενωμένη Ευρώπη, που έχει ορατό στόχο την πραγματική, την κοινωνική σύγκλιση.

    Η εισοδηματική μας πολιτική, η πολιτική για την αύξηση της απασχόλησης και την κατοχύρωση της σταθερότητας, οι μεταρρυθμίσεις και οι νέες επενδύσεις στην υγεία και την παιδεία, ο εκσυγχρονισμός του κράτους με την εφαρμογή του νέου συντάγματος, η εξωτερική μας πολιτική και η πολιτική για την ισόρροπη ανάπτυξη έχουν κοινό παρανομαστή την Ισχυρή Κοινωνία και την πιο Ισχυρή Ελλάδα μέσα στην Ενωμένη Ευρώπη. Μια Ελλάδα που σέβονται φίλοι και αντίπαλοι.

    Δίπλα στο σημαντικό κυβερνητικό έργο που προχωρά υπάρχουν και καθυστερήσεις σε διάφορα θέματα. Επικεντρώνουμε την προσοχή μας στα θέματα αυτά. Επεμβαίνουμε, δίνουμε λύσεις, που προωθούν την υλοποίηση του έργου μας. Και ο ελληνικός λαός θα κρίνει αυτό το έργο και θα μας κρίνει μέσα απ' αυτό.

    Το «Σύμφωνο για μια Ισχυρή Κοινωνία» που καθορίζεται από το τρίπτυχο «οικονομική ανάπτυξη νέο κοινωνικό κράτος ενδυνάμωση της διεθνούς θέσης της χώρας», είναι αυτό που υλοποιούμε ως το 2004.

    Η οικονομία μας κινείται με σταθερότητα και ασφάλεια στα πλαίσια που θέτει η ευρωζώνη. Ο ρυθμός ανάπτυξης είναι υπερδιπλάσιος του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ανεργία συνεχίζει σε μια κατεύθυνση υποχώρησης και ο πληθωρισμός παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.

    Με την πολιτική μας κατευθύνονται πόροι προς το κοινωνικό κράτος, σε ύψος μεγαλύτερο από το αντίστοιχο κάθε άλλης περιόδου. Οι πόροι αυτοί στηρίζουν τις αλλαγές που προωθούμε και που θα δούμε να ολοκληρώνονται το 2004.

    Το 2004 το σχολείο στο οποίο θα φοιτήσει ένα παιδί θα προσφέρει περισσότερα εφόδια. Ο φοιτητής θα κερδίζει από το πανεπιστήμιο καλύτερη μόρφωση. Το νοσοκομείο στο οποίο ένας συνάνθρωπός μας θα αναζητήσει θεραπεία θα είναι πιο ανθρώπινο και πιο αποτελεσματικό. Με πολιτικές εκσυγχρονισμού σε όλο το φάσμα της κρατικής παρέμβασης και με ορίζοντα το 2004 πετυχαίνουμε μια αισθητή και υγιή βελτίωση της ευημερίας του ελληνικού λαού.

    Σήμερα πλησιάζουμε έναν σταθμό στην πορεία μας. Σταθμός στην πορεία μας προς το 2004 και ορόσημο καθοριστικό για την ισόρροπη ανάπτυξη είναι οι Δημοτικές και Νομαρχιακές Εκλογές. Η προοδευτική πλειοψηφία της χώρας πρέπει να εκφραστεί σε κάθε δήμο, σε κάθε κοινότητα, σε κάθε νομό. Να δώσουμε νέα πνοή στις πολιτικές για την Αυτοδιοίκηση, να προωθήσουμε την ανάπτυξη κάθε πόλης, κάθε περιφέρειας, κάθε νομού και κάθε χωριού της Ελλάδας.

    Η Πέλλα αποτελεί παράδειγμα νομού που παρουσιάζει αύξηση των εισοδημάτων, αύξηση της συμβολής του γεωργικού τομέα, άμβλυνση της αστικοποίησης.

    Κι αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε ένα ιδιαίτερα δυναμικό Συνεταιριστικό Αγροτικό Κίνημα και σε δυναμικές ιδιωτικές επιχειρήσεις που προωθούν καινοτόμες αγροτικές δραστηριότητες. Ως αποτέλεσμα, η Πέλλα με τη γειτονική Ημαθία έχει κατορθώσει να εφοδιάζει την διεθνή αγορά με το 65% περίπου της συνολικής ποσότητας μεταποιημένου ροδάκινου που διακινείται παγκοσμίως.

    Έχετε κερδίσει σημαντικό μερίδιο στις διεθνείς αγορές προϊόντων που επιδοτούνται ελάχιστα ή και καθόλου. Κι αυτό εξαιτίας της ανταγωνιστικότητας, της ποιότητας των προϊόντων σας.

    Η ανταγωνιστικότητα είναι το κλειδί για το μέλλον της ελληνικής γεωργίας. Και βαδίζουμε σήμερα στο δρόμο αυτό. Το Ευρώ έχει καταλυτικές συνέπειες στην Κοινή Αγροτική Πολιτική: Η σταθερότητα των τιμών, η απλούστευση και η διαφάνεια των μηχανισμών ενίσχυσης στους γεωργούς, η κατάργηση του κόστους μετατροπής, τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια. Ασφαλώς, όμως η ανταγωνιστικότητα δεν έχει σχέση μόνο με το Ευρώ.

    Ψ Μια σημαντική πρωτοβουλία για την εξυγίανση του αγροτικού χώρου και την επιτυχή προώθηση των προϊόντων στις αγορές του εξωτερικού, είναι οι διεπαγγελματικές οργανώσεις, ένα όργανο που θεσμοθετήθηκε ως αποτέλεσμα της πολιτικής μας.

    Ψ Σε ό,τι αφορά την πιστοποίηση, η ίδρυση του Οργανισμού Πιστοποίησης και Επίβλεψης Γεωργικών Προϊόντων έχει ήδη μεγάλο αντίκτυπο στην κίνηση ενός προϊόντος στην αγορά.

    Γνωρίζω ασφαλώς ότι στην Πέλλα η καλλιέργεια του βαμβακιού είναι μια σημαντική γεωργική δραστηριότητα μαζί με άλλες. Και είναι γνωστό ότι για κάθε κιλό βαμβάκι ο έλληνας καλλιεργητής στην Κεντρική Μακεδονία ή αλλού εισπράττει ως αποτέλεσμα της επιδότησης μια συνολική τελική τιμή που είναι πολύ υψηλότερη, είναι πολλαπλάσια, της διεθνούς τιμής του προϊόντος. Συγκεκριμένα εισρέει στην χώρα και εισπράττεται άμεσα από τους έλληνες βαμβακοπαραγωγούς ποσό που είναι δυνατό να φθάσει τα 260 δισεκατομμύρια δραχμές (770 εκατομμύρια ευρώ).

    Η στήριξη του αγροτικού εισοδήματος αποτελεί διαρκή έγνοια της κυβέρνησής μας. Διαβεβαιώνω και πάλι ότι έχουμε εξασφαλίσει κοινοτική στήριξη για την αγροτική παραγωγή και τα αγροτικά εισοδήματα στο μέγιστο βαθμό, αν λάβει κανείς υπόψη του τις συνθήκες στο ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον. Αυτή η στήριξη θα διαρκέσει τουλάχιστο έως το 2006.

    Σύμφωνα με τον Κρατικό Προϋπολογισμό για το τρέχον έτος, το σύνολο των οικονομικών ενισχύσεων στην ελληνική γεωργία το 2002 ανέρχεται σε 2 τρισεκατομμύρια δραχμές ή 5,8 δισεκατομμύρια Ευρώ. Το ποσό αυτό συνιστά αύξηση έναντι του προηγούμενου έτους 2001 κατά 4,5%. Και το 57% των κεφαλαίων είναι εθνικοί πόροι. Η σταθερή στήριξη στον αγρότη, ήταν είναι και θα είναι κυρίαρχη προτεραιότητα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.

    Τα τελευταία ακραία καιρικά φαινόμενα προκάλεσαν καταστροφές στον αγροτικό τομέα. Η κυβέρνηση αντέδρασε αμέσως και κινητοποίησε τον κρατικό μηχανισμό για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, την αποκατάσταση των ζημιών και την αποζημίωση όσων επλήγησαν.

    Γνωρίζετε ότι ανέλαβα προσωπικά την πρωτοβουλία σε συνάντηση που είχα με τον Επίτροπο Γεωργίας στις Βρυξέλλες να πείσω την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποστείλει, με έμπρακτο και ουσιαστικό τρόπο, το μήνυμα της συμπαράστασης που πρέπει στους Έλληνες αγρότες. Ο Υπουργός Γεωργίας έθεσε και αυτός επιτακτικά το θέμα στο Συμβούλιο των Υπουργών.

    Αναμένουμε με αισιοδοξία την έγκριση της Επιτροπής για την εφαρμογή με κάθε δυνατή ευελιξία προγράμματος ενισχύσεων ώστε να χορηγηθούν, όπως απαιτείται, προκαταβολές σε πληγέντες αγρότες για την αντιμετώπιση των άμεσων βιοτικών και καλλιεργητικών τους αναγκών.

    Επίσης αναμένουμε την ανταπόκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο αίτημα μας για αναπροσαρμογή των μέτρων της κοινής διαρθρωτικής πολιτικής ώστε να ληφθούν υπόψη και να αντιμετωπισθούν οι ανάγκες που προέκυψαν από τις νέες συνθήκες.

    Πέρα από τον αγροτικό τομέα, οι συνολικοί πόροι για την ανάπτυξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ως το 2006 προβλέπεται να υπερβούν τα 2 τρισεκατομμύρια δραχμές. Ήδη έχουμε θέσει σε εφαρμογή το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κεντρικής Μακεδονίας 2000 2006 ύψους περίπου μισού τρισεκατομμυρίου δραχμών που αντιστοιχεί σε αύξηση έναντι της προηγούμενης περιόδου κατά 72% περίπου.

    Αποτέλεσμα, η Εγνατία Οδός προχωρά. Έως τις αρχές του 2004 θα λειτουργούν συνολικά 460 χιλιόμετρα ως κλειστός αυτοκινητόδρομος. Η Πέλλα συνδέεται με αυτήν με κάθετους άξονες.

    Έχει δοθεί στην κυκλοφορία το τμήμα της Εθνικής Οδού Μελίσσι Μαυροβούνι μήκους 19 χιλιομέτρων. Εκτελείται το έργο της νότιας παράκαμψης Έδεσσας μήκους 6 χιλιομέτρων με προϋπολογισμό 7 δισεκατομμύρια δραχμές. Ολοκληρώνεται η συνδετήρια οδός Αριδαίας Σκύδρας που ενώνει την επαρχία Αλμωπίας με το εθνικό δίκτυο της χώρας, αίροντας την απομόνωση για πολλές δεκαετίες μιας ολόκληρης επαρχίας.

    Στην υγεία, στο πλαίσιο του ΠΕΣΥ Κεντρικής Μακεδονίας προγραμματίζονται παρεμβάσεις ύψους 2 δισεκατομμυρίων δραχμών για τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας του νομού Πέλλας.

    Στην εκπαίδευση λύσαμε τα τελευταία 6 χρόνια το μεγαλύτερο μέρος των προβλημάτων που αφορούν τη σχολική στέγη στην πρωτοβάθμια και την δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

    Σε σχέση με την τριτοβάθμια εκπαίδευση, η κυβέρνηση μελετά συνολικά για όλη την Ελλάδα την κατάσταση, τις προτάσεις, τις ανάγκες. Οι αποφάσεις για τη δημιουργία τμημάτων ΑΕΙ ή ΤΕΙ στο νομό θα ληφθούν τον προσεχή Μάιο από το Υπουργείο Παιδείας, αφού πρώτα συνεκτιμηθούν τα σχέδια των Ιδρυμάτων, οι σχετικές εισηγήσεις της Ομάδας Στρατηγικού και Χωροταξικού Σχεδιασμού και όλες οι παράμετροι του προβλήματος.

    Όσον αφορά την ανάπτυξη του χειμερινού τουρισμού, έχουμε ουσιαστική πρόοδο στο θέμα της αξιοποίησης και εκμετάλλευσης του χιονοδρομικού κέντρου Καϊμακτσαλάν. Αυτή η προοπτική σε συνδυασμό με το πλεονέκτημα που προσδίδουν στην ορεινή Πέλλα οι παραδοσιακοί οικισμοί, προβλέπεται να αποφέρει σημαντικά οφέλη στο νομό.

    Παράλληλα δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στην αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων της λίμνης Βεγορίτιδας με χρηματοδότηση έργων διαχείρισης λυμάτων και μείωσης της ρύπανσης των λιμνών.

    Στον τομέα του πολιτισμού, αρχίζουν τα έργα στο αρχαιολογικό πάρκο της Πελλαίας Χώρας και στο μουσείο της Πέλλας. Ενώ ολοκληρώνεται το Πνευματικό Κέντρο στα Γιαννιτσά.

    Στο πρόγραμμα «ΕΛΛΑΔΑ 2004», η Πέλλα έχει ένα σημαντικό μερίδιο αθλητικών έργων προϋπολογισμού 5,5 δις δρχ. Σε κάθε δήμο του νομού Πέλλας έχουν αρχίσει να υλοποιούνται έργα αθλητικών υποδομών, όπως το κωπηλατικό κέντρο του Λουδία.

    Κι ακόμα, τα συγκροτήματα εργατικών κατοικιών στη Σκύδρα, στην Έδεσσα, στα Γιαννιτσά, τα ειδικά σχολεία για τα άτομα με ειδικές ανάγκες στην Έδεσσα, στην Αριδαία, στα Γιαννιτσά και το Κέντρο Υποστήριξης και Κατάρτισης για άτομα με αναπηρίες (ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ) στην Έδεσσα αποτελούν έκφραση της κοινωνικής πολιτικής μας. Στο νομό Πέλλας τα τέσσερα τελευταία χρόνια κατασκευάσαμε εργατικά σπίτια όσα τα προηγούμενα 40 χρόνια. Το σχέδιό μας αγγίζει με ευαισθησία κάθε δήμο του νομού Πέλλας, κάθε δημοτικό διαμέρισμα των καποδιστριακών δήμων.

    Όλα αυτά δεν γίνονται τυχαία. Εντάσσονται στην πολιτική μας για την περιφερειακή σύγκλιση, για την ανασυγκρότηση της υπαίθρου:

    Με την πολιτική μας για την ύπαιθρο και την ισόρροπη ανάπτυξη της χώρας στοχεύουμε σε μια καλύτερη ποιότητα ζωής για όλους. Ο αγρότης και η αγρότισσα, οι νέοι και οι νέες, οι ηλικιωμένοι, οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι και οι επαγγελματίες στα χωριά και στις πόλεις να εξυπηρετούνται από τις δημόσιες αρχές και υπηρεσίες, από τα κέντρα υγείας, τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, τις γεωργικές υπηρεσίες, άμεσα και χωρίς δυσκολίες. Να γίνουν οι περιοχές πόλος έλξης οικονομικά δραστήριων ατόμων, να βρίσκουν δουλειά οι νέοι, να ανοίγουν καινούργιες επιχειρήσεις. Για όλα αυτά, έχει σημειωθεί πρόοδος και θα υπάρξει πιο έντονη, πιο μεγάλη πρόοδος.

    Γιατί έχουμε ένα όραμα για την Ελλάδα. Να χτίσουμε μια σύγχρονη, μια ισχυρή χώρα. Μια Ισχυρή Κοινωνία, μια ισχυρή κουλτούρα εργασίας, συστηματικής προσπάθειας και επιτυχίας. Έχουμε πολλά παραδείγματα τα τελευταία χρόνια όπου η συστηματική προσπάθεια και η πίστη οδήγησε σε επίτευξη στόχων που έμοιαζαν ανέφικτοι. Να εργαστούμε, να κάνουμε αυτά τα παραδείγματα κανόνα στην κοινωνική και οικονομική ζωή της χώρας μας. Να δυναμώσουμε και να εδραιώσουμε στη χώρα τη Νέα Εθνική Αυτοπεποίθηση. Γιατί, αυτό θα είναι ίσως η πιο σημαντική παρακαταθήκη μας στις επόμενες γενιές".

    [02] ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ ΤΗΣ ΝΔ ΣΤΗΝ ΠΡΟΘΕΣΗ ΨΗΦΟΥ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΙ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ

    Αθήνα, 22 Φεβρουαρίου 2002 (21:51 UTC+2)

    Δημοσκόπηση της «Metron Analysis» που δείχνει τη Νέα Δημοκρατία να προηγείται στην πρόθεση ψήφου έναντι του ΠΑΣΟΚ με 6,3 ποσοστιαίες μονάδες , δημοσιεύει αύριο η «Ημερησία» του Σαββατοκύριακου.

    Στην ερώτηση για την πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει το 37,2% και το ΠΑΣΟΚ το 30,9%. Ακολουθούν το ΚΚΕ με 5,3%, ο Συνασπισμός με 3,9%, το ΔΗΚΚΙ με 1,7%, το ΚΕΠ με 5,1% και ο ΛΑ.Ο.Σ με 1%.

    Στην προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρίας που έγινε τον περασμένο Δεκέμβριο, η διαφορά της ΝΔ έναντι του ΠΑΣΟΚ ήταν 5,3 μονάδες.

    Στη δημοσκόπηση που θα δημοσιευτεί αύριο η Νέα Δημοκρατία προηγείται και στην παράσταση νίκης, συγκεντρώνοντας ποσοστό 54,5%, έναντι 26,4% του κυβερνώντος κόμματος.

    Ωστόσο, στο ερώτημα «ποια κυβέρνηση εμπιστεύεστε περισσότερο για το μέλλον το δικό σας και της οικογένειας σας» το ΠΑΣΟΚ με τον Κώστα Σημίτη συγκεντρώνει το 33,6% και η Νέα Δημοκρατία με τον Κώστα Καραμανλή το 33,4%. Το 23% των ερωτηθέντων απάντησε ότι δεν εμπιστεύεται κανένα από τα δύο κόμματα.

    Χαμηλός είναι ο βαθμός ικανοποίησης των πολιτών, τόσο για την κυβέρνηση όσο και για την αξιωματική αντιπολίτευση. Πολύ ικανοποιημένο δηλώνει το 3,3 και το 2,5% αντίστοιχα, αρκετά το 20,4 και 15,5%, όχι και τόσο το 32,8 και 39,9% και καθόλου ικανοποιημένο το 41,7 και 37,5%.

    Η δημοσκόπηση είναι πανελλαδική και πραγματοποιήθηκε από το 10 έως τις 17 Φεβρουαρίου.

    [03] ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΜΑΡΜΑΡΩΝ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Ν.Α.ΕΥΡΩΠΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 23 Φεβρουαρίου 2002 (14:43 UTC+2)

    Υποχρέωση της σύγχρονης ανθρωπότητας απέναντι στο κορυφαίο μνημείο του κλασικού πολιτισμού, τον Παρθενώνα, θεωρούν την επιστροφή των Μαρμάρων οι υπουργοί Πολιτισμού-Αθλητισμού από τη Σερβία, τη Βοσνία, την ΠΓΔΜ, τη Ρουμανία και την Αλβανία, καθώς επίσης στελέχη και εκπρόσωποι των αντίστοιχων υπουργείων της Τουρκίας, της Βουλγαρίας, της Σλοβενίας και της Κροατίας "Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 πρέπει να βρουν τα Μάρμαρα στην Αθήνα" διακήρυξαν με κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε με την ολοκλήρωση της συνάντησης υπουργών Πολιτισμού χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη με πρωτοβουλία του ελληνικού υπουργείου Πολιτισμού.

    Στο πλαίσιο της συνάντησης οι μετέχοντες υπουργοί αποφάσισαν να αναλάβουν, να οργανώσουν και να ενισχύσουν πρωτοβουλίες για την ενεργό συμμετοχή των χωρών τους στην Πολιτιστική Ολυμπιάδα 2002-2004, τη συμμετοχή των χωρών τους στη διαδρομή της Ολυμπιακής Φλόγας, την ενεργό διμερή και πολυμερή συνεργασία στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς και ιδίως για κοινά ανασκαφικά προγράμματα και για τη συντήρηση και αναστήλωση μνημείων που έχουν πληγεί από πολεμικές επιχειρήσεις.

    Επίσης αποφάσισαν την ενίσχυση της συνεργασίας τους σε διμερές και πολυμερές επίπεδο στους τομείς του σύγχρονου πολιτισμού στηρίζοντας: Την οργανωμένη συνεργασία των κρατικών και λυρικών θεάτρων των χωρών της περιοχής και τα δίκτυα των διευθυντών τους. Το Δίκτυο των Κινηματογραφιστών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Το Νοτιοανατολικό Ευρωπαϊκό Δίκτυο Σύγχρονης Τένχης, το Φόρουμ Καλλιτεχνικών Ανταλλαγών στη Ν.Α. Ευρώπη, το Βαλκανικό Μουσικό Φόρουμ και στη συγκρότησης Μεγάλης Ευρωπαϊκής Ορχήστρας των χωρών της Ν.Α. Ευρώπης. Το Βαλκανικό Κέντρο Μετάφρασης. Την έκθεση βιβλίου της Ν.Α. Ευρώπης που θα οργανώνεται από 2003 κάθε χρόνο στη Θεσσαλονίκη. Τη δημιουργία περιφερειακής ιστοσελίδας στη Διαδίκτυο . Και κοινά προγράμματα στο πεδίο της πολιτιστικής , ολυμπιακής και αθλητικής εκπαίδευσης.

    Οσον αφορά τον τομέα του αθλητισμού αποφάσισαν να στηρίξουν : Αθλητικές συναντήσεις ομάδων ή αθλητών χωρών της περιοχής. Μετάβαση ομάδων αθλητών από μία χώρα της περιοχής σε άλλη για προετοιμασία. Μεταφορά τεχνογνωσίας , έρευνα και κοινές δράσεις για την καταπολέμηση της βίας στις αθλητικές διοργανώσεις , της φαρμακοδιέγερσης και του γενετικού ντόπινγκ. Τη συνεργασία στον τομέα του Ειδικού Αθλητικού ενόψει των Παραλολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004. Τη δημιουργία δικτύου επαφής μεταξύ των αρμοδίων αρχών των χωρών της περιοχής για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας των αθλητών και των αθλητικών παραγόντων. Και τέλος την προετοιμασία ενός περιφερειακού οδηγού προπονητικών εγκαταστάσεων σε ψηφιακή και έντυπη μορφή.

    Τέλος αποφάσισαν να επαναλάβουν κατά χρονικά διαστήματα τις συναντήσεις τους και αποδέχτηκαν την πρόσκληση του Ελληνα υπουργού Πολιτισμού να μετέχουν στην άτυπη συνάντηση υπουργών Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης που θα διεξαχθεί στη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2003.

    [04] ΠΡΟΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΜΙΣΘΟΥΣ-ΩΡΑΡΙΟ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΜΑΡΤΙΟΥ

    Αθήνα, 23 Φεβρουαρίου 2002 (11:46 UTC+2)

    Εντός του Μαρτίου αναμένεται να υπογραφεί η ιστορική συμφωνία για τους μισθούς και το ωράριο εργασίας, καθώς η ΓΣΕΕ και οι εργοδοτικές οργανώσεις έθεσαν χτες τις βάσεις για την εξεύρεση της χρυσής τομής.

    Συγκεκριμένα, διαπραγματεύτηκαν για πρώτη φορά τη χορήγηση μισθολογικών αυξήσεων πάνω από τον πληθωρισμό, μέχρι και 5%, την εφαρμογή του 39ωρου και την αλλαγή του καθεστώτος των υπερωριών.

    Από πλευράς των εργοδοτών, στη συνάντηση μετείχαν ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ), η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) και η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών- Βιοτεχνών- Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕ).

    Ειδικότερα, η πρόταση που υπέβαλαν οι πρόεδροι του ΣΕΒ, Λευτέρης Αντωνακόπουλος και της ΕΣΕΕ, Χρήστος Φώλιας προσεγγίζει την ικανοποίηση των αιτημάτων του "τιμονιέρη" της ΓΣΕΕ, Χρήστου Πολυζωγόπουλου.

    Η εν λόγω πρόταση αφορά στη σύναψη συμφωνίας εργασιακής ειρήνης μέχρι το 2004, με αρχική αύξηση των μισθών κατά 4,5% και με μείωση κατά μία ώρα του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας από την 1/1/2004. Οι ρυθμίσεις αυτές προτείνεται να προχωρήσουν σε συνδυασμό με τη μείωση του κόστους των υπερωριών.

    [05] ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΝΑΤΑΡΑΧΗΣ

    Αθήνα, 23 Φεβρουαρίου 2002 (11:03 UTC+2)

    Συνθήκες πολιτικής αναταραχής ενδέχεται να προκαλέσει ο θόρυβος ύστερα από διώξεις εναντίον του Σ. Κόκκαλη. Εφημερίδες δημοσιεύουν στοιχεία για σχέσεις του επιχειρηματία με το καθεστώς της πρώην ανατολικής Γερμανίας καθώς και έγγραφα της «Στάζι» που αναφέρουν πως το 1985 διατέθηκαν «τα μέσα» προκειμένου να εξεταστούν οι δυνατότητες στήριξης του (και πάλι κυβερνώντος τότε) ΠΑΣΟΚ.

    Υποψίες περί εκδήλωσης προθέσεων «οικονομικής υποστήριξης» από Ανατολικογερμανούς αξιωματούχους στην τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προκαλεί στο πολιτικό κόσμο, η αναπαραγωγή από τον ελληνικό Τύπο των αποκαλύψεων που έκανε η «Ντόιτσε Βέλλε».

    Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, τα έγγραφα που ερεύνησε η αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή βρέθηκε αναφορά, σύμφωνα με την οποία, τον Ιανουάριο του 1985 (σ.σ. δηλαδή έξι μήνες πριν από τις εκλογές που διεξήχθησαν το έτος εκείνο) το υπουργείο Κρατικής Ασφαλείας (σ.σ. η Στάζι) διερεύνησε το ενδεχόμενο διοχέτευσης του 2% των συνολικών οικονομικών συναλλαγών ανάμεσα στην Ανατολική Γερμανία και την Ελλάδα στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ.

    Την πληροφορία αυτή επιβεβαίωσε -σύμφωνα με τα δημοσιεύματα- ο πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής του γερμανικού κοινοβουλίου, Φόλκερ Νόιμαν, σε συνέντευξη που παρεχώρησε προς την «Ντόιτσε Βέλλε». Ο Γερμανός αξιωματούχος δήλωσε μάλιστα με βεβαιότητα ότι στα αρχεία της «Στάζι» υπάρχουν στοιχεία που ενδιαφέρουν την ελληνική Δικαιοσύνη.

    Περισσότερες πληροφορίες για το θέμα ζήτησε το πρωί της Παρασκευής από τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Κώστα Λαλιώτη, ο δημοσιογράφος Αντ. Καρκαγιάννης από το ραδιοφωνικό σταθμό «Σκάι».

    «Ολα αυτά που λέει ο κ. Νόιμαν στηρίζονται σε ισχυρισμούς πρακτόρων ή στα έγγραφα μιας μυστικής υπηρεσίας, αν υπάρχουν τέτοια έγγραφα. Είναι ισχυρισμοί που δεν μπορούν να έχουν σχέση με την αλήθεια και την πραγματικότητα. Εχουν προφανή στόχο να πλήξουν την ομαλότητα στην Ελλάδα, να πλήξουν το ΠΑΣΟΚ, να αποσταθεροποιήσουν με διάφορα παιχνίδια το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα» δήλωσε ο κ. Λαλιώτης. Οταν ρωτήθηκε μάλιστα για τους πόρους του κυβερνώντος κόμματος, ο γραμματέας της Κ.Ε. απάντησε πως το ΠΑΣΟΚ έχει φανερούς πόρους και πίστη στη διαφάνεια. «Είναι μια πίστη διαχρονική και αδιαπραγμάτευτη», σχολίασε.

    Στο ίδιο μήκος κύματος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε με έμφαση ότι οι μαρτυρίες που αποκαλύφθηκαν είναι «ανάξιες λόγου». «Το ΠΑΣΟΚ έχει φανερούς οικονομικούς πόρους», τόνισε ο κ. Πρωτόπαπας συνέστησε στους Γερμανούς «να κοιτάξουν τα του οίκου τους».

    Είναι προφανές ότι η δικαστική έρευνα, λόγω και της φύσης των κατηγοριών, μπορεί να επεκταθεί και εκτός Ελλάδος και να κρατήσει μεγάλο χρονικό διάστημα.

    Σε ανακοίνωσή του το Γρ. Τύπου του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε τους "ανυπόστατους ισχυρισμούς πρακτόρων" ως "γελοιότητες και αθλιότητες που έχουν δημοσιευθεί στο παρελθόν και έχουν διαψευστεί κατηγορηματικά". Στην ανακοίνωση επικρίνονται οι εφημερίδες «Καθημερινή» και «Χώρα», ότι "υιοθετούν άκριτα ανυπόστατους ισχυρισμούς" και τονίζεται: "Είναι σαφές ότι κάποια κέντρα επιχειρούν να συκοφαντήσουν το ΠΑΣΟΚ και να υπονομεύσουν την ομαλή πολιτική ζωή του τόπου με υποθέσεις που δεν έχουν καμία σχέση με την αλήθεια και την πραγματικότητα".

    [06] Ο ΖΑΟΝ ΚΥΠΕΛΛΟΥΧΟΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΟ ΒΟΛΕΪ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 23 Φεβρουαρίου 2002 (21:05 UTC+2)

    Ο ΖΑΟΝ μετά από ένα συναρπαστικό παιχνίδι κέρδισε στον τελικό του φάιναλ φορ που πραγματοποιήθηκε στο κλειστό του Ευόσμου τον τοπικό Αίαντα με 3-2 και κατέκτησε για πρώτη φορά το κύπελλο Ελλάδας βόλεϊ γυναικών.

    Η ομάδα του Κυριάκου Καμπερίδη έχασε τα δύο πρώτα σετ. Στο τρίτο σετ ξύπνησε από την ''λήθαργό'' της, πήρε τον έλεγχο του παιχνιδιού και ισοφάρισε (2-2). Όμως δεν τα κατάφερε στο τάι μπρέικ και έτσι έχασε τον τίτλο απογοητεύοντας τους εκατοντάδες οπαδούς της.

    Τα σετ: 25-21, 25-18, 17-25, 18-25, 15-13

    ΖΑΟΝ: (Γιώργος Σαμαράς): Μάσσου, Γκαραγκούνη, Γιαλένιου, Καλιγέρη, Ουζούνοβα, Θεοδώρου (λίμπερο), Μπλάμη-Ζώτου, Ράλλη, Ιλίνα, Θεοχάρη

    Αίας Ευόσμου: (Κυριάκος Καμπερίδης): Γεωργακοπούλου, Τένεβα, Κυριακίδου, Δρούγκα, Κιόση, Βλάχου (λίμπερο), Τοντόροβιτς.

    [07] Ο ΝΙΚΟΛΑΪ ΠΑΥΛΟΒΙΤΣ KΑΙ ΕΠΙΣΗΜΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΛΗ

    Κομοτηνή, 23 Φεβρουαρίου 2002 (20:52 UTC+2)

    Από σήμερα και τυπικά νέος ομοσπονδιακός προπονητής της ελληνορωμαϊκής πάλης είναι ο Ρώσος Νικολάι Παύλοβιτς, ο οποίος είδε την ομάδα του κατά τη διάρκεια του διεθνούς τουρνουά, "Δημοκρίτεια" και αποφάσισε να διαδεχθεί τον Αριστείδη Γρηγοράκη.

    "Η εθνική ομάδα δεν έχει και την καλύτερη δυνατή φυσική κατάσταση. Εχει όμως πολύ καλό σύνολο," τόνισε ο νέος ομοσπονδιακός προπονητής και πρόσθεσε: "Οι Έλληνες πρωταθλητές, ενώ ξεκινούν δυνατά τα δύο πρώτα λεπτά, στη συνέχεια, η απόδοσή τους πέφτει κατακόρυφα. Εχουμε μπροστά μας πολλές μεγάλες διοργανώσεις όπου πρέπει να πάμε πολύ καλά. Εμεινε λίγος χρόνος για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας".

    [08] ΓΙΟΡΤΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΩΝ ΠΑΛΙΝΝΟΣΤΟΥΝΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΓΓΑΕ

    Αθήνα, 23 Φεβρουαρίου 2002 (20:03 UTC+2)

    της Διαμαντένιας Ριμπά

    Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι σε κεντρικό θέατρο της Αθήνας, η πρωτοχρονιάτικη γιορτή για τα παιδιά των νεοπροσφύγων του νομού Αττικής , που διοργάνωσε η γενική γραμματεία απόδημου ελληνισμού σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων Ν. Ελλάδος.

    Ο γενικός γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού Δημήτρης Δόλλης, αφού ευχήθηκε καλή χρονιά σε όλους τους παρευρισκόμενους, επισήμανε ότι η γιορτή που πραγματοποιείται για τρίτη συνεχή χρονιά έγινε θεσμός και εκφράζει μέρος της φροντίδας της γενικής γραμματείας για τους ομογενείς μας, που παλιννόστησαν από χώρες της τέως Σοβιετικής Ένωσης.

    Παράλληλα τόνισε το διττό ρόλο της γενικής γραμματείας απόδημου ελληνισμού που συνεργάζεται με συναρμόδιους φορείς για την προώθηση των προβλημάτων των νεοπροσφύγων, ενώ ταυτόχρονα καταβάλει προσπάθειες για την ενίσχυση του ελληνισμού, που έχει απομείνει στις Παρευξείνιες χώρες.

    «Οι ομογενείς μας , που ήρθαν στην ιστορική τους πατρίδα αναζητώντας μια καλύτερη ζωή και ιδιαίτερα τα παιδιά τους , αξίζουν κάθε συμπαράσταση , που είναι δεδομένη από την πολιτεία και όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Δόλλης.

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων Ν. Ελλάδος Δημήτρης Χριστοφορίδης ευχαρίστησε τον κ. Δόλλη και τους υπαλλήλους της γενικής γραμματείας για τη διοργάνωση και της φετινής εορτής και τόνισε ότι «όσα κάνουμε για τους παλιννοστούντες το οφείλουμε στις επόμενες γενιές», ενώ θύμισε ότι ο ποντιακός ελληνισμός έχει ταλαιπωρηθεί και έχει βιώσει τρεις γενοκτονίες.

    Οι κ.κ. Δόλης και Χριστοφορίδης έκοψαν την πατροπαράδοτη βασιλόπιτα και ευχήθηκαν στα παιδιά καλή χρονιά με ειρήνη , υγεία, ευημερία και πρόοδο στα μαθήματά τους .

    Τα περίπου 500 παιδιά των παλιννοστούντων έλαβαν δώρα και χαρήκανε τη θεατρική παράσταση « Η Σολομώντεια λύση» σε σκηνοθεσία Γ. Καλατζόπουλου.

    [09] ΑΠΕΙΛΗΤΙΚΑ ΤΗΛΕΦΩΝΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΤΟΥ ΝΤΑΝΙΕΛ ΠΕΡΛ ΔΕΧΤΗΚΑΝ ΠΑΚΙΣΤΑΝΟΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ

    Ισλαμαμπάντ, 23 Φεβρουαρίου 2002 (20:02 UTC+2)

    Απειλητικά τηλεφωνήματα από το κινητό τηλέφωνο του δολοφονημένου δημοσιογράφου Ντάνιελ Περλ, δέχτηκαν Πακιστανοί ανακριτές, μία μέρα πριν φτάσει στους Αμερικανούς αξιωματούχους το βίντεο της φρικτής δολοφονίας του.

    Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ανώνυμη πηγή δήλωσε ότι τρεις υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της πακιστανικής αστυνομίας, που ερευνούν το φόνο του Ντάνιελ Περλ, δέχτηκαν αρκετά τηλεφωνήματα στις 20 Φεβρουαρίου από άτομα που τους προειδοποιούσαν ότι θα υπάρξουν «φρικτές συνέπειες» αν δεν σταματήσουν να τους κυνηγούν.

    Η ίδια πηγή τόνισε ότι αυτοί που τηλεφώνησαν είχαν ακριβείς πληροφορίες για τις δραστηριότητες των μελών των οικογενειών των ερευνητών, ενώ ήξεραν πόσα παιδιά έχει ο καθένας, τι ώρα πηγαίνουν σχολείο πότε επιστρέφουν στο σπίτι και τι μεταφορικό μέσο χρησιμοποιούν.

    [10] ΕΠΙΑΣΕ ΚΟΡΥΦΗ Η ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΤΗ Β' ΕΘΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 23 Φεβρουαρίου 2002 (19:26 UTC+2)

    Μεγάλη νίκη με 1-0 επί της Καλαμάτας πέτυχε η Προοδευτική στο πλαίσιο της 17ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Β΄ Εθνικής. Στο άλλο παιχνίδι ο Απόλλων Αθηνών αναδείχθηκε ισόπαλος χωρίς τέρματα με τον Ολυμπιακό Βόλου. Ετσι η Προοδευτική πέρασε στην πρώτη θέση της βαθμολογίας, έχοντας όμως έναν αγώνα περισσότερο, από την Καλαμαριά, τον ΠΑΣ Γιάννενα και τον Αθηναϊκό που θα αγωνιστούν αύριο.

    Η βαθμολογία είναι: Προοδευτική 30, Καλαμαριά 28, ΠΑΣ Γιάννινα 28, Αθηναϊκός 27, Καλλιθέα 24, Ολυμπιακός Β. 24, Χαλκηδόνα 23, Πανηλειακός 22, Πανσερραϊκός 22, Πατραϊκός 21, Καλαμάτα 17, Απόλλων Αθ. 17, Παναιγιάλειος 16, Αγιος Νικόλαος 7.

    Ο ΠΑΣ Γιάννινα έχει ένα μηδενισμό και μείον ένα βαθμό.

    [11] ΠΡΩΤΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΦΗΒΟΙ ΣΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΑΡΣΗΣ ΒΑΡΩΝ ΤΗΣ Ε.Ε.

    Οντερ, 23 Φεβρουαρίου 2002 (19:25 UTC+2)

    Την πρώτη θέση κατέλαβε η εθνική ομάδα εφήβων της Αρσης Βαρών στο πρωτάθλημα χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που ολοκληρώθηκε σήμερα στο Οντερ της Γερμανίας. Συγκέντρωσε 329 βαθμούς, ενώ ακολούθησαν η Γαλλία με 324 και η Γερμανία με 320.

    Στις νεάνιδες, η εθνική μας αναδείχθηκε 4η με 246 βαθμούς, ενώ πρώτη ήταν η Ισπανία με 303 βαθμούς.

    Συνολικά οι ελπίδες μας πήραν 24 μετάλλια: 8 χρυσά, 6 αργυρά και 10 χάλκινα.

    Στην κατηγορία των +105 κιλών, ο Γιώργος Δεμετζής κατέκτησε τρία χάλκινα μετάλλια (155κ, 185κ, 340κ), ενώ νωρίτερα η Δήμητρα Καμμένου στην κατηγορία των 75 κιλών κατέκτησε, επίσης, τρία χάλκινα μετάλλια (72,5κ, 92,5κ, 165κ). Στα +75 κιλά, η Θεανώ Κατσίδη κατέκτησε δύο αργυρά μετάλλια στο ζετέ 115 κιλά και στο σύνολο 205 κιλά, και ένα χάλκινο στο αρασέ με 90 κιλά.

    [12] ΜΕ ΑΙΧΜΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΝΔ Η ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ

    Γιαννιτσά, 23 Φεβρουαρίου 2002 (18:48 UTC+2)

    Αιχμές κατά των τοπικών στελεχών της Νέας Δημοκρατίας άφησε ο πρόεδρος του παραρτήματος Γιαννιτσών της Βασιλικής Ενωσης Ελλάδας, Γιώργος Παπαδόπουλος, κατά τη διάρκεια της χθεσινοβραδινής εκδήλωσης για την κοπή της πίτας της Ενωσης

    Ο κ. Παπαδόπουλος κατηγόρησε τα τοπικά στελέχη της ΝΔ ότι διοργάνωσαν την ίδια ώρα κομματική εκδήλωση στα Γιαννιτσά, προκειμένου να αποτρέψουν τα στελέχη της από το να παραστούν στην κοπή της πίτας των φιλοβασιλικών.

    Κεντρικός ομιλητής ήταν ο πρόεδρος της Βασιλικής Ενωσης Ελλάδας Οδυσσέας Τόσκας. Στην εκδήλωση της Βασιλικής Ενωσης απέστειλαν μηνύματα ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ., βουλευτής, Γιώργος Καρατζαφέρης και ο πρώην βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Αλέξανδρος Παπαδόγγονας.

    [13] ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΕ ΑΛΙΕΥΤΙΚΗ ΛΕΜΒΟ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

    Αγιος Νικόλαος, 23 Φεβρουαρίου 2002 (18:42 UTC+2)

    Πυρκαγιά από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, εκδηλώθηκε χθες το βράδυ, στην επαγγελματική αλιευτική λέμβο "Τορωναίος", ιδιοκτησίας Γεωργίου Λυδιανού, η οποία βρισκόταν στην προβλήτα του λιμένα όρμου Παναγιάς Αγ. Νικολάου Χαλκιδικής.

    Την ώρα της πυρκαγιάς δεν υπήρχαν στη λέμβο επιβάτες. Από το λιμεναρχείο Ιερισσού ειδοποιήθηκε η πυροσβεστική υπηρεσία, ενώ παράλληλα λήφθηκαν μέτρα ασφαλείας για αποφυγή επέκτασης της πυρκαγιάς σε άλλα σκάφη. Η λέμβος καταστράφηκε ολοσχερώς και βυθίστηκε.

    [14] ΣΥΛΛΗΨΗ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΚΤΟΦΥΛΑΚΗ

    Κως, 23 Φεβρουαρίου 2002 (18:38 UTC+2)

    Κωπήλατη σχεδία στην οποία επέβαιναν τέσσερις λαθρομετανάστες εντόπισαν σήμερα το πρωί στην περιοχή του ακρωτηρίου Σκανδαρίου, άντρες του λιμεναρχείου της Κω.

    Αμέσως ενημέρωσαν παραπλέον σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής, το οποίο παρέλαβε τους λαθρομετανάστες και τους μετέφερε στο τουρκικό λιμάνι της Αλικαρνασσού.

    [15] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΤΟΥ Γ. ΚΟΥΛΟΥΡΗ

    Πέλλα, 23 Φεβρουαρίου 2002 (18:32 UTC+2)

    Με τον Δημήτρη Κουλούρη, πατέρα του 25χρονου Γιώργου Κουλούρη, που είχε σκοτωθεί σε αλβανικό έδαφος στη διάρκεια λεωφορειοπειρατείας, η οποία είχε ξεκινήσει από τη Θεσσαλονίκη, συναντήθηκε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

    Ο κ. Κουλούρης μετέβη στον αρχαιολογικό χώρο της Πέλλας την ώρα της επίσκεψης τους πρωθυπουργού και διατύπωσε το αίτημα να συναντηθεί μαζί του. Ο πρωθυπουργός τον δέχτηκε, παρέλαβε το φάκελο με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί μέχρι τώρα για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες σκοτώθηκε ο Γιώργος Κουλούρης και υποσχέθηκε ότι θα εξεταστεί η υπόθεση.

    «Να βρείτε ο δολοφόνο» ήταν το αίτημα του Κουλούρη, όπως το διατύπωσε ο ίδιος στον πρωθυπουργό.

    [16] Ο ΓΛ. ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΕΡΙ ΣΥΝΟΛΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΛΥΣΗΣ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ

    Λευκωσία, 23 Φεβρουαρίου 2002 (18:32 UTC+2)

    Διαδόσεις χαρακτήρισε ο Κύπριος πρόεδρος, Γλαύκος Κληρίδης, πληροφορίες που φέρουν μεσολαβητές για το Κυπριακό να υποβάλλουν συνολικό σχέδιο λύσης του Κυπριακού στο δεύτερο γύρο των απευθείας συνομιλιών με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς.

    Απαντώντας σήμερα σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, στο περιθώριο εκδήλωσης στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Κληρίδης είπε χαρακτηριστικά ότι "εάν κανείς δίδει σημασία στις διαδόσεις που κυκλοφορούν τότε δεν θα κάνει τίποτα άλλο παρά να απαντά σε ερωτήσεις αχρείαστες".

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [17] ΕΠΑΦΕΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΣΤΗ ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ

    Λευκωσία, 23 Φεβρουαρίου 2002 (18:22 UTC+2)

    Η προοπτική της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ έχει αλλάξει τα δεδομένα του Κυπριακού και από τη στιγμή που έγινε σαφές ότι η ένταξη της Κύπρου είναι δεδομένη, η Τουρκία και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ραούφ Ντενκτάς συνειδητοποίησαν ότι έπρεπε να επαναρχίσουν τις συνομιλίες για το Κυπριακό, δήλωσε ο Επικεφαλής της Διαπραγματευτικής Ομάδας για την Ενταξη της Κύπρου στην ΕΕ Γιώργος Βασιλείου.

    Ο κ. Βασιλείου μίλησε στο πλαίσιο εκδήλωσης στη Φινλανδία, όπου είχε σειρά επαφών, μεταξύ άλλων, με την Πρόεδρο της Φινλανδίας, τον Υπουργό Εξωτερικών, τον Υπουργό αρμόδιο για Θέματα Διεύρυνσης και μέλη του φινλανδικού Κοινοβουλίου, οι οποίοι υποστήριξαν την ένταξη της Κύπρου και τη διεύρυνση της ΕΕ καθώς και για τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [18] ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΤΗΣ ΑΛ ΚΑΪΝΤΑ ΣΧΕΔΙΑΖΟΥΝ ΚΤΥΠΗΜΑΤΑ

    Λευκωσία, 23 Φεβρουαρίου 2002 (18:10 UTC+2)

    Πληροφορίες που δημοσιεύονται στην αμερικανική διαδικτυακή ειδησεογραφική υπηρεσία World Net Daily φέρουν 5 ως 8 ομάδες τρομοκρατών της Αλ Κάιντα να έχουν ξεκινήσει από βάσεις του Πακιστάν, του Ιράν, της Υεμένης και της Κοιλάδας Φεργκάνα της Κιργιζίας, με προορισμό μεγαλουπόλεις της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής, όπου σχεδιάζουν χτυπήματα.

    Σύμφωνα με την ίδια υπηρεσία, μία ή δύο ομάδες κατευθύνονται στο Ισραήλ, ενώ άλλες δύο έχουν προορισμό είτε την Πάφο και τη Λάρνακα είτε τη Βηρυτό. Στη λιβανική πρωτεύουσα θα αρχίσει ως γνωστό στις 27 Μαρτίου η Αραβική Διάσκεψη.

    Η κυπριακή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι δεν έχει καμμία πληροφόρηση σχετικά με τα δημοσιεύματα.

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [19] Ο Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ ΣΤΟ ΚΩΠΗΛΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΛΟΥΔΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΠΕΛΛΑ

    Εδεσσα, 23 Φεβρουαρίου 2002 (18:07 UTC+2)

    του απεσταλμένου μας Ν. Ρούμπου

    Το ολυμπιακό προπονητικό κωπηλατικό κέντρο στο Λουδία επισκέφθηκε το απόγευμα ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

    Εκεί τον υποδέχτηκε ο δήμαρχος Γιαννιτσών Στέλιος Βανδίμης, ο οποίος αναφέρθηκε στη μεγάλη αξία που έχει για την περιοχή η λειτουργία του κωπηλατικού κέντρου και ζήτησε τη βοήθεια της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της περιοχής.

    Στην αντιφώνηση του, ο πρωθυπουργός είπε ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα γίνουνε μεν στην Αθήνα αλλά αθλητικές υποδομές θα γίνουν σε όλη την Ελλάδα, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ελλάδα 2004».

    Ο κ. Σημίτης συναντήθηκε με αθλητές της εθνικής ομάδας της Ρωσίας στο κανόε καγιάκ, συνομίλησε μαζί τους και τους ευχήθηκε καλή επιτυχία, ενώ ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις του κέντρου.

    Στην απέναντι όχθη του ποταμού είχαν συγκεντρωθεί μικρή ομάδα αγροτών με 10 τρακτέρ οι οποίο διαμαρτύρονταν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Είχαν κρεμάσει ένα πανό το οποίο έγραφε «Οι αγρότες του νομού Πέλλας είναι στην απέναντι όχθη». Ο υπουργός Γεωργίας Γιώργος Δρυς συνομίλησε με τους αγρότες και άκουσε τα αιτήματα τους.

    Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε το αρχαιολογικό μουσείο Πέλλας και εκεί ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στη δημιουργία του αρχαιολογικού πάρκου Πέλλας. Το έργο έχει ενταχθεί στο Γ΄ΚΠΣ και τα κονδύλια είναι εξασφαλισμένα. Μαζί με τα αρχαιολογικά πάρκα στη Βεργίνα και το Δίον θα αποτελέσει ένα τρίγωνο αρχαιολογικών πάρκων.

    Μετά την επίσκεψη στην αρχαία Πέλλα ο πρωθυπουργός αναχώρησε για το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης και από εκεί για την Αθήνα

    [20] ΚΑΝΑΔΑΣ: ΣΥΛΛΗΨΗ ΥΠΟΠΤΟΥ ΓΙΑ TH ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΔΥΟ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

    Βανκούβερ, 23 Φεβρουαρίου 2002 (17:57 UTC+2)

    Η καναδική αστυνομία στο πλαίσιο ερευνών της για την εξαφάνιση 50 γυναικών ιερόδουλων ή τοξικομανών - την τελευταία 20ετία, συνέλαβε ως ύποπτο για τη δολοφονία δύο γυναικών, έναν 52χρονο κτηνοτρόφο.

    «Η έρευνα για τις εξαφανισμένες γυναίκες δεν έχει ολοκληρωθεί. Θα συνεχιστεί για αρκετούς μήνες έως ότου δοθούν απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα. Νομίζουμε ότι έχουμε τις απαντήσεις για την εξαφάνιση δύο γυναικών αλλά η έρευνα αφορά 50 γυναίκες», είπε εκπρόσωπος της αστυνομίας.

    [21] ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΜΟΥΓΚΑΜΠΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΠΑ

    Ουάσινγκτον, 23 Φεβρουαρίου 2002 (17:34 UTC+2)

    Ταξιδιωτικούς περιορισμούς στον πρόεδρο της Ζιμπάμπουε, Ρόμπερτ Μουγκάμπε, αλλά και στους βοηθούς του, επέβαλαν οι ΗΠΑ, για την πολιτική βία και τον εκφοβισμό που ασκεί κατά την προεκλογική εκστρατεία.

    Η αντιπολίτευση καταγγέλλει επεισόδια βίας που υποκινούνται από την κυβέρνηση και αναφέρει ότι περισσότεροι από 100 οπαδοί της έχουν σκοτωθεί σε βίαια επεισόδια τα τελευταία δύο χρόνια, ωστόσο η κυβέρνηση αρνήθηκε κάθε ευθύνη.

    Την προηγούμενη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε απαγόρευση εισόδου στον Μουγκάμπε και σε 19 ανώτατους αξιωματούχους και πάγωσε περιουσιακά στοιχεία τους στις χώρες μέλη της, επειδή κακομεταχειρίστηκε τους παρατηρητές που στάλθηκαν για να εποπτεύσουν τις προεδρικές εκλογές.

    [22] ΤΖΙΝΤΖΙΤΣ: Η ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ "ΑΚΡΙΒΟ ΤΣΙΡΚΟ"

    Αμβούργο, 23 Φεβρουαρίου 2002 (16:57 UTC+2)

    Ο Σέρβος πρωθυπουργός, Ζόραν Τζίντζιτς, σε συνέντευξή του που θα δημοσιεύσει το Der Spiegel τη Δευτέρα, χαρακτήρισε τη δίκη του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ως ένα "ακριβό τσίρκο".

    Σύμφωνα με τον Τζίντζιτς ο Μιλόσεβιτς κατάφερε να ελέγξει τη διαδικασία της δίκης στο Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης. "Το δικαστήριο επιτρέπει στο Μιλόσεβιτς να συμπεριφέρεται ως δημαγωγός και να ελέγχει τη δίκη. Μένω άναυδος με το ποσό των χρημάτων που εξανεμίζονται, όταν χρειάζονται πέντε χρόνια ώστε το δικαστήριο να μπορέσει να ανακαλύψει τέτοιους ασήμαντους μάρτυρες", είπε.

    Ο Σέρβος πρόεδρος υποστήριξε ότι πολλοί Σέρβοι πιστεύουν πως ο Μιλόσεβιτς απέδειξε επιτυχώς ότι το ΝΑΤΟ είναι ένοχο για τη σύγκρουση στο Κοσσυφοπέδιο το 1999 και αναρωτήθηκε τι επιχειρήματα μπορεί να χρησιμοποιήσει για να πείσει το λαό του να συνεργαστεί με τη Χάγη.

    Παράλληλα, απέκλεισε τη σύλληψη του πρώην διοικητή των Σέρβων της Βοσνίας, Ράτκο Μλάντιτς, αλλά και την παράδοσή του στο Δικαστήριο της Χάγης. "Τι θα συνέβαινε εάν η σύλληψή του οδηγούσε σε εμφύλιο πόλεμο; Εχουμε 200.000 πρόσφυγες της Βοσνίας στη Σερβία, πολλοί από τους κατέχουν όπλα. Το τίμημα είναι μεγάλο", δήλωσε.

    [23] ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ 57ΧΡΟΝΗΣ ΣΕΡΒΙΔΑΣ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ

    Πρίστινα, 23 Φεβρουαρίου 2002 (16:34 UTC+2)

    Μία Σερβίδα έπεσε νεκρή από τα πυρά άγνωστου στην πόλη του Κοσσυφοπεδίου, Λίπλιανε, περίπου 40 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας της επαρχίας, Πρίστινα, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της αποστολής του ΟΗΕ.

    Η 57χρονη γυναίκα που πυροβολήθηκε, ενώ περπατούσε σε δρόμο που έχει μετατραπεί σε σύνορο ανάμεσα στον σερβικό και αλβανικό τομέα της πόλης, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Πρίστινας όπου και ξεψύχησε.

    Οι δυνάμεις του ΟΗΕ πραγματοποιούν έρευνες για τον εντοπισμό του δράστη, ωστόσο, δεν υπήρξε καμία σύλληψη, και τα αίτια της δολοφονίας δεν έχουν διευκρινιστεί.

    [24] Ο Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ "ΜΕTRON ANALYSIS"

    Θεσσαλονίκη, 23 Φεβρουαρίου 2002 (16:16 UTC+2)

    "Οι δημοσκοπήσεις είναι ένα συνηθισμένο εργαλείο δουλειάς. Δημοσκοπήσεις γίνονται διαρκώς. Οι δημοσκοπήσεις έχουν τη σημασία τους, μας επισημαίνουν πράγματα και όταν γίνονται με επιστημονικά άρτιο τρόπο πρέπει κανείς να τις λαμβάνει σοβαρά υπόψη", δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων για τη δημοσκόπηση της "Μetron Analysis", που δίνει προβάδισμα στη Νέα Δημοκρατία.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνέντευξη τύπου που έδωσε στο θέατρο της Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών μαζί με τους ομολόγους του των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι "είναι όμως άλλο πράγμα η δημοσκόπηση στο μέσον μιας βουλευτικής περιόδου και άλλο πράγμα η διαμόρφωση ενός τελικού πολιτικού αποτελέσματος όταν ο λαός καλείται να αξιολογήσει συνολικά και αυτό θα γίνει στις εκλογές του 2004".

    [25] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    Εδεσσα, 23 Φεβρουαρίου 2002 (15:52 UTC+2)

    Τέλος στην σεναριολογία περί πρόωρων εκλογών έθεσε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, στη συνάντηση που είχε με τα μέλη της νομαρχιακής επιτροπής Πέλλας του ΠΑΣΟΚ στην Εδεσσα.

    «Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, ας το πάρουν απόφαση» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σημίτης και εξήγησε πως δεν υπάρχει λόγος για επίσπευση των εκλογών ούτε για να υπάρχει κάποια ανησυχία. Πρόσθεσε, δε, ότι το κυβερνητικό έργο αποδίδει θετικά αποτελέσματα.

    Αναφερόμενος στο κλίμα των τελευταίων ημερών και στην προσπάθεια σπίλωσης της κυβέρνησης, όπως την έχει χαρακτηρίσει, είπε ότι απέναντι στην προσπάθεια αποσταθεροποίησης πρέπει να αντιτάξουμε, ένα αρραγές μέτωπο.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 23 February 2002 - 19:13:52 UTC