Visit the Sites Mirrored on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-12-08

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΤΗ ΒΕΡΓΙΝΑ Ο ΡΩΣΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ
  • [02] ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΔΕΧΕΤΑΙ ΠΙΕΣΕΙΣ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΕΞΟΠΛΙΣΜΩΝ
  • [03] ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ Κ. ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΗΣ Δ' ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ
  • [04] ΝΑΥΑΓΙΟ ΣΤΗ ΣΚΥΡΟ-ΣΩΟΙ ΟΙ 11 ΑΠΟ ΤΟΥΣ 12 ΝΑΥΤΙΚΟΥΣ
  • [05] ΠΟΥΤΙΝ: ΜΕ ΔΕΣΜΟΥΣ ΑΙΩΝΩΝ ΕΝΩΝΟΝΤΑΙ ΕΛΛΑΔΑ-ΡΩΣΙΑ
  • [06] ΝΕΑ ΗΤΤΑ ΓΝΩΡΙΣΕ Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΟΛΟ ΝΕΑΝΙΔΩΝ
  • [07] ΝΕΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΡΕΚΟΡ ΣΤΗΝ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ
  • [08] ΕΧΑΣΕ ΕΔΑΦΟΣ Η ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ ΣΤΗ Β΄ ΕΘΝΙΚΗ
  • [09] ΣΚΟΝΤΑΨΕ Ο ΑΡΗΣ ΣΤΟ ΧΑΡΙΛΑΟΥ
  • [10] ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΝΙΚΗ ΠΕΤΥΧΕ Ο ΠΑΟ
  • [11] Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΟΥ ΔΗΚΚΙ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
  • [12] Γ. ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΤΟΥ 2004 ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ
  • [13] ΚΡΙΤΙΚΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • [14] ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΩΝ ΜΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΤΟΥ 2004
  • [15] ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΧΑΡΑΞΗΣ ΕΠΙΘΕΤΙΚΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΟΝΙΣΕ Ο Κ.
  • [16] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ ΣΕ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ
  • [17] ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΤΟΥ ΣΑΕ
  • [18] ΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΒΕΡΓΙΝΑΣ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ Ο ΠΟΥΤΙΝ
  • [19] ΔΥΟ ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ 16 ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΣΕ ΤΡΟΧΑΙΟ ΣΤΗ ΣΤΥΛΙΔΑ
  • [20] ΣΥΝΤΟΜΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
  • [21] ΑΝΑΒΟΛΗ ΤΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΟΠΛΑ
  • [22] ΚΥΜΑ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
  • [23] ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΦΓΑΝΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
  • [24] ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΓΙΑ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΗΛΙΚΩΝ

  • [01] ΣΤΗ ΒΕΡΓΙΝΑ Ο ΡΩΣΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 8 Δεκεμβρίου 2001 (13:06 UTC+2)

    Τη Βεργίνα επισκέπτεται ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, μετά τα ματαίωση της επίσκεψής του στο Αγιον Ορος, λόγω κακών καιρικών συνθηκών. Ο κ.Πούτιν αφίχθη στο αεροδρόμιο "Μακεδονία" της Θεσσαλονίκης στις 11.45 το πρωί, συνοδευόμενος από τον πρέσβη της Ρωσίας στην Αθήνα, Μιχαήλ Μπατσάρνικοφ και πολυμελές κλιμάκιο Ρώσων αξιωματούχων.

    Το ρωσικό προεδρικό αεροσκάφος προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο "Μακεδονία" ένα τέταρτο μετά την άφιξη της πτήσης της Ολυμπιακής Αεροπορίας, που μετέφερε στη Θεσσαλονίκη τον Ελληνα Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο.

    Τους δύο προέδρους υποδέχτηκε στο αεροδρόμιο ο Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Γεώργιος Πασχαλίδης, ενώ στη διάρκεια ολιγόλεπτης συνομιλίας, που είχαν στην αίθουσα VIP του "Μακεδονία" ο κ.Στεφανόπουλος και ο Ρώσος ομόλογός του, αποφάσισαν τη ματαίωση της επίσκεψης του κ.Πούτιν στο Αγιον Ορος, λόγω των κακών καιρικών συνθηκών.

    Ο Ρώσος Πρόεδρος επρόκειτο να αναχωρήσει με ελικόπτερο για τη Χερσόνησο του Αθω, αμέσως μετά την άφιξή του στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης. Ωστόσο, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, αποφασίστηκε -αντί του Αγίου Ορους- να μεταβεί οδικώς στον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας, προκειμένου να επισκεφτεί τους βασιλικούς τάφους.

    Aμέσως μετά την επιστροφή από τη Βεργίνα, η οποία τοποθετείται χρονικά γύρω στις 3 το μεσημέρι, ο Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Γεώργιος Πασχαλίδης, θα παραθέσει γεύμα προς τιμήν του Ρώσου Προέδρου στην αίθουσα "Πορφύρα" του ξενοδοχείου "Μακεδονία Παλάς".

    [02] ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΔΕΧΕΤΑΙ ΠΙΕΣΕΙΣ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΕΞΟΠΛΙΣΜΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 8 Δεκεμβρίου 2001 (12:29 UTC+2)

    Η Ελλάδα δεν δέχεται πιέσεις στο θέμα των εξοπλισμών δήλωσε από τη Θεσσαλονίκη όπου βρίσκεται ο υπουργός Τύπου και ΜΜΕ, Χρήστος Πρωτόπαπας απαντώντας σε ερώτηση που του υπεβλήθη στην διάρκεια ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών. Ο κ Πρωτόπαπας τόνισε ακόμη ότι είναι λογικό ΗΠΑ και Ρωσία να έχουν προτάσεις και επιθυμίες και ακόμη να θέλουν να προωθήσουν τα προϊόντα τους.

    «Δεν είπε κανείς ότι θα αυξηθούν οι αμυντικές μας δαπάνες» συνέχισε ο υπουργός Τύπου και ΜΜΕ τονίζοντας ότι η Ελλάδα θα κάνει μόνο δαπάνες για τους εξοπλισμούς που είναι αναγκαίοι για την άμυνα της, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ και οι επιλογές θα γίνουν κατόπιν διαγωνιστικών διαδικασιών που θα βασίζονται στα κριτήρια του κόστους της αποτελεσματικότητα και της συμβατότητας.

    Ο κ Πρωτόπαπας κάνοντας αποτίμησης της επίσκεψης του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βαλντιμίρ Πούτιν στην Ελλάδα την χαρακτήρισε ως ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός τονίζοντας μάλιστα τη σημερινή επίσκεψή του στους βασιλικούς τάφους της Βεργίνας. Ανέφερε ακόμη ότι κατά τη διάρκεια των επαφών του Ρώσου Προέδρου στην Αθήνα πραγματοποιήθηκαν σοβαρές συνομιλίες σε θέματα διεθνούς και αμοιβαίου ενδιαφέροντος καθώς και σε θέματα οικονομικής συνεργασίας ιδιαίτερα στους τομείς της ενέργειας και των πετρελαίων. Παράλληλα τόνισε πως η Ελλάδα κατά τη διάρκεια όλων των κρίσεων είχε στενή συνεργασία με τη Ρωσική Ομοσπονδία, μία χώρα η οποία διεθνώς λαμβάνεται σοβαρά υπόψη και τόνισε ότι η επίσκεψη Πούτιν στην Ελλάδα δείχνει ότι η φωνή της χώρας μας ακούγεται.

    [03] ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ Κ. ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΗΣ Δ' ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΣΑΕ

    Θεσσαλονίκη, 8 Δεκεμβρίου 2001 (11:02 UTC+2)

    Παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου και του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου αρχίζουν αύριο το πρωί οι εργασίες της 4ης Παγκόσμιας Συνέλευσης του ΣΑΕ στο Συνεδριακό Κέντρο «.Ι. Βελλίδης» της ΔΕΘ.

    Το πρωί θα γίνει συλλείτουργο Πατριαρχών και Προκαθήμενων Ορθοδόξων Εκκλησιών στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου προεξάρχοντος του κ. Βαρθολομαίου.

    Στις αυριανές εργασίες της συνέλευσης θα μιλήσουν μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, ο πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κώστας Καραμανλής, η Γ. Γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος, οι υπουργοί Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Κώστας Σκανδαλίδης, Ανάπτυξης Άκης Τσοχατζόπουλος, Μακεδονίας - Θράκης Γιώργος Πασχαλίδης, ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Φλωρίδης και εκπρόσωποι όλων των πολιτικών κομμάτων.

    Θα μιλήσουν επίσης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και οι πατριάρχες Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Πέτρος, Ιεροσολύμων Ειρηναίος και οι αρχιεπίσκοποι Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος και Τιράνων και Αλβανίας Αναστάσιος.

    Στη 1 το μεσημέρι θα γίνουν τα εγκαίνια φωτογραφικής έκθεσης αφιερωμένης στη δεκαετία της Πατριαρχίας του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου την οποία διοργανώνει η ΕΣΗΕΜ-Θ.

    [04] ΝΑΥΑΓΙΟ ΣΤΗ ΣΚΥΡΟ-ΣΩΟΙ ΟΙ 11 ΑΠΟ ΤΟΥΣ 12 ΝΑΥΤΙΚΟΥΣ

    Σκύρος, 8 Δεκεμβρίου 2001 (10:06 UTC+2)

    Σώοι περισυνελέγησαν, έπειτα από πολύωρες προσπάθειες εξαιτίας των κακών καιρικών συνθηκών, οι έντεκα από τους δώδεκα Γιουγκοσλάβους ναυτικούς μέλη του πληρώματος του motor ship "Μεντ Τρέϊτ", με σημαία Γιουγκοσλαβίας, το οποίο βυθίστηκε χθες 25 ναυτικά μίλια ανατολικά της Σκύρου. Τους ναυαγούς περισυνέλεξε το δεξαμενόπλοιο Brothersone και τους μεταφέρει στον Ασπρόπυργο. Ένας από τους ναυτικούς, ο ηλεκτρολόγος, δεν πρόλαβε να το εγκαταλείψει και σύμφωνα με τις πληροφορίες των διασωθέντων έχει εγκλωβιστεί και χάθηκε με το βυθισμένο πλοίο.

    [05] ΠΟΥΤΙΝ: ΜΕ ΔΕΣΜΟΥΣ ΑΙΩΝΩΝ ΕΝΩΝΟΝΤΑΙ ΕΛΛΑΔΑ-ΡΩΣΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 8 Δεκεμβρίου 2001 (20:54 UTC+2)

    Τους χαιρετισμούς του Αγιοτάτου Πατριάρχη Μόσχας και Πάσης Ρωσίας, Αλεξίου, μετέφερε στον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, κ. Παντελεήμονα, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά την προγραμματισμένη επίσκεψή του στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου.

    Ο Ρώσος Πρόεδρος τόνισε επίσης ότι οι εκκλησίες των δύο χωρών συνδέονται με ισχυρούς δεσμούς αιώνων. Από την πλευρά του, ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, κ. Παντελεήμων, επεσήμανε, κατά την προσφώνησή του, ότι η Ορθοδοξία συνδέει στενά τις δύο χώρες και επέδωσε στον κ.Πούτιν τον χρυσό Μεγαλοσταυρό της Πανθεσσαλονικέων Εκκλησίας.

    Η επίσκεψη του κ.Πούτιν στο ναό του Αγίου Δημητρίου ξεκίνησε με καθυστέρηση μίας ώρας και σαράντα λεπτών, στις 7.45 το βράδυ. Βάσει προγράμματος, η επίσκεψη επρόκειτο να ξεκινήσει στις 6 το απόγευμα. Ωστόσο, αυτό δεν κατέστη δυνατόν, αφού για τη συγκεκριμένη ώρα ήταν προγραμματισμένη η τέλεση ενός γάμου. Μάλιστα, αναστάτωση προκλήθηκε όταν, σύμφωνα με πληροφορίες, άνδρες της προσωπικής φρουράς του κ.Πούτιν προσπάθησαν να απομακρύνουν τους καλεσμένους από το χώρο του ναού.

    Σημειώνεται ότι, για την ασφαλή μετακίνηση και περιήγηση του Ρώσου Προέδρου στο ναό, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις συγκεντρώθηκαν από νωρίς το απόγευμα στην περιοχή. Αποκλεισμένες παρέμειναν καθόλη τη διάρκεια της επίσκεψης και οι δύο λωρίδες κυκλοφορίας της οδού Αγίου Δημητρίου, από το ύψος της Ίωνος Δραγούμη, ενώ σε απόσταση αρκετών μέτρων από το ναό κρατήθηκαν οι δεκάδες Θεσσαλονικείς, που θέλησαν να υποδεχτούν τον Ρώσο Πρόεδρο.

    Υπενθυμίζεται ότι ο κ.Πούτιν επισκέφτηκε το μεσημέρι τους βασιλικούς τάφους στη Βεργίνα, συνοδευόμενος από τον Ελληνα Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο. Η επίσκεψη στη Βεργίνα αποφασίστηκε εκτάκτως, αφού οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες ματαίωσαν την προγραμματισμένη μετάβασή του στο Αγιον Ορος, κρατώντας "καθηλωμένα" στο αεροδρόμιο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ τα ελικόπτερα σούπερ πούμα, που επρόκειτο να τον μεταφέρουν στη Χερσόνησο του Αθω.

    [06] ΝΕΑ ΗΤΤΑ ΓΝΩΡΙΣΕ Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΟΛΟ ΝΕΑΝΙΔΩΝ

    Περθ, 8 Δεκεμβρίου 2001 (20:32 UTC+2)

    Νέα ήττα γνώρισε η εθνική μας ομάδα πόλο των νεανίδων. Ηττήθηκε με 15-3 από την Αυστραλία κατά τη διάρκεια του δεύτερου αγώνα της για το 4ο παγκόσμιο πρωτάθλημα, που γίνεται στο Περθ.

    Τα επτάλεπτα του αγώνα ήταν: 4-2, 2-1, 1-0, 8-0.

    Ελλάδα: Αντωνάκου, Πετσάλη και Κοτσάφτη

    Αυστραλία: Νόργουντ 3, Χετζλ 3, Ντας 2, Τέϊλορ 2, Τίτο, Γκουφ, Γκούντζερ, Χάτλεϊ, Ρίπου.

    "Δυστυχώς δεχθήκαμε εύκολα κάποια τέρματα τα οποία μας έβγαλαν από τον ρυθμό μας", τόνισε μετά το τέλος του αγώνα ο ομοσπονδιακός προπονητής, Κώστας Πετράκης και συνέχισε: "Δοκίμασα όλες τις αθλήτριες, με σκοπό να δούμε τι μπορούν να προσφέρουν. Το καθοριστικότερο ματς για μας είναι αυτό με τη Νέα Ζηλανδία".

    [07] ΝΕΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΡΕΚΟΡ ΣΤΗΝ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ

    Θεσσαλονίκη, 8 Δεκεμβρίου 2001 (20:30 UTC+2)

    Νέο παγκόσμιο ρεκόρ σημείωσε ο Αυστραλός πρωταθλητής της κολύμβησης, Τζεφ Χέγκιλ. Το σημείωσε στα 50μ. πεταλούδα με χρόνο 22.84, στους αγώνες κολύμβησης του παγκοσμίου κυπέλλου, που διεξάγονται στη Μελβούρνη. Το προηγούμενο ρεκόρ ήταν του Βρετανού Μαρκ Φόστερ με 22.87.

    [08] ΕΧΑΣΕ ΕΔΑΦΟΣ Η ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ ΣΤΗ Β΄ ΕΘΝΙΚΗ

    Αθήνα, 8 Δεκεμβρίου 2001 (20:27 UTC+2)

    Σκόνταψε η Καλαμαριά στην Αθήνα. Γνώρισε την ήττα από τον Αθηναϊκό με 1-0 και έτσι έχασε πολύτιμο έδαφος στην κορυφή της βαθμολογίας της Β΄ Εθνικής ποδοσφαίρου.

    Στο άλλο σημερινό παιχνίδι ο Ολυμπιακός Βόλου επιβλήθηκε του Πανσερραϊκού με 1-0.

    Αύριο θα γίνουν οι αναμετρήσεις: Αγιος Νικόλαος-Απόλλων, ΠΑΣ Γιάννινα -Παναιγιάλειος, Χαλκηδόνα - Πανηλειακός, Πατραϊκός - Προοδευτική, Καλαμάτα - Καλλιθέα.

    Στην βαθμολογία εξακολουθεί να βρίσκεται στην κορυφή η Καλαμαριά με 18 βαθμούς, ενώ ακολουθούν η Προοδευτική και ο Αθηναϊκός με 16 βαθμούς.

    [09] ΣΚΟΝΤΑΨΕ Ο ΑΡΗΣ ΣΤΟ ΧΑΡΙΛΑΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 8 Δεκεμβρίου 2001 (20:20 UTC+2)

    Δεν τα κατάφερε ο Αρης. Επειτα από ένα συναρπαστικό παιχνίδι παραχώρησε ισοπαλία 1-1 στην Παναχαϊκή. Ετσι η ομάδα του Ρίτσαρ Ταρντί παραχώρησε άλλους δύο βαθμούς στο Χαριλάου.

    Οι γηπεδούχοι μπήκαν δυνατά στο παιχνίδι και προσπάθησαν να επιβάλουν το δικό τους ρυθμό. Τελικά δεν το κατάφεραν, αφού οι παίκτες του Σπύρου Λιβαθηνού κατέβαλαν φιλότιμες προσπάθειες και μπόρεσαν να ισορροπήσουν το παιχνίδι, αποδεικνύοντας στους 4.000 οπαδούς τη δυναμικότητά τους. Τελικά αυτοί ήταν που προηγήθηκαν στο 24΄ με τον Πάουλο Κομπαγιάσι (1-0). Ο Αρης από αυτό το σημείο ανέβασε την απόδοσή του και είχε συνεχώς ευκαιρίες οι οποίες πέρασαν ανεκμετάλλευτες. Στο 51΄ ο Κώστας Λουμπούτης άνοιξε στον Αγγελο Χαριστέα ο οποίος δεν δυσκολεύτηκε να ισοφαρίσει σε 1-1.

    Καλή ήταν η διαιτησία του Σπύρου Παπαδάκου, ο οποίος έδειξε κίτρινη κάρτα στους Μπαντά και Μητσιόπουλο.

    ΑΡΗΣ: Κατεργιαννάκης, Μορίς, Κολτσίδας, Παπαδόπουλος, Λουμπούτης, Κούτσης (75' Μάρκος), Κυζερίδης, Τσίμπα, Λιολίδης (77' Καζαντζής), Χαριστέας, Χριστοδούλου (46' Θεοδωρίδης).

    ΠΑΝΑΧΑΙΚΗ: Μπαλτιμάς, Μητσιόπουλος, Ιωάννου, Κατσουράνης, Βούκτσεβιτς, Κωνσταντινίδης (41' Γ. Κωστής, 80' Γυριχίδης), Κεφαλάς, Γκίτσης, Μπαντάς, Γκουζιώτης, Κομπαγιάσι.

    [10] ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΝΙΚΗ ΠΕΤΥΧΕ Ο ΠΑΟ

    Γιάροσλαβ, 8 Δεκεμβρίου 2001 (20:17 UTC+2)

    Σπουδαία νίκη πέτυχε στο κύπελλο Συνομοσπονδίας βόλεϊ ο ΠΑΟ. Επιβλήθηκε με 3-0

    σετ της Γιάροσλαβ στο πλαίσιο του 10ου τουρνουά της διοργάνωσης που διεξάγεται στην ομώνυμη ρωσική πόλη. Τα σετ: 25-23, 25-23, 25-16.

    [11] Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΟΥ ΔΗΚΚΙ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    Αθήνα, 8 Δεκεμβρίου 2001 (20:08 UTC+2)

    Στη στρατηγική του ΔΗΚΚΙ στις επόμενες Δημοτικές και Νομαρχιακές Εκλογές αναφέρθηκε ο πρόεδρος του κόμματος Δημήτρης Τσοβόλας στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας.

    Ο κ. Τσοβόλας επισήμανε ότι το ΔΗΚΚΙ θα κατέβει με δικούς του συνδυασμούς στις βασικές Νομαρχίες και οπωσδήποτε σε Αττική και Θεσσαλονίκη. Στις υπόλοιπες Νομαρχίες θα κατέβει με συμμαχίες που θα συγκροτηθούν με βάση ένα αντινεοφιλελεύθερο πλαίσιο - με ισοτιμία και όχι σε βάρος της φυσιογνωμίας του κόμματος - και με άξονες την αποκέντρωση, την περιφερειακή ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος, τόνισε.

    Σημείωσε ότι το ΔΗΚΚΙ θα εξετάσει σε ποιους Δήμους, που είναι πρωτεύουσες Νομών, θα καταρτίσει αυτοτελείς συνδυασμούς ή με ευρύτερες συμμαχίες.

    Υπογράμμισε ακόμη ότι το ΔΗΚΚΙ θα συνεχίσει το διάλογο με τις άλλες προοδευτικές και δημοκρατικές δυνάμεις για τη διεύρυνση δυνατότητας εκλογικών συνεργασιών στην Αυτοδιοίκηση, με βάση ένα ελάχιστο πρόγραμμα.

    Τόνισε τέλος ότι ο Τομέας Αυτοδιοίκησης του κόμματος θα συνεχίσει την αξιολόγηση στοιχείων των προηγούμενων εκλογών και θα επιταχύνει το πρόγραμμα δράσης που έχει καταρτίσει και αφορά στην παρέμβασή του στις τοπικές κοινωνίες.

    [12] Γ. ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΤΟΥ 2004 ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ

    Θεσσαλονίκη, 8 Δεκεμβρίου 2001 (19:38 UTC+2)

    της Δ. Ριμπά

    Την πεποίθηση ότι η Ολυμπιάδα του 2004 θα είναι επιτυχημένη και διαφορετική απ΄ όλες τις άλλες εξέφρασε σε δηλώσεις του στο ΜΠΕ ο ομογενής υπουργός Ανάπτυξης, Δημοσίων Έργων, Τουρισμού, Πολυπολιτισμού και Τυχερών Παιγνιδιών της Βικτώρια Γιάννης Πανταζόπουλος.

    "Πιστεύω ότι όλα πάνε καλά. Το πιο σημαντικό είναι ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες επιστρέφουν στην Ελλάδα και είμαι βέβαιος ότι μπορεί μεν η διοργάνωση να μην είναι όπως αυτή του Σίδνεϊ, αλλά σίγουρα θα είναι καλή και πάνω απ΄ όλα Ελληνική", τόνισε ο κ. Πανταζόπουλος.

    Σε ότι αφορά στα αρνητικά σχόλια στον ελλαδικό Τύπο για την εκτέλεση των έργων και την προετοιμασία της Ολυμπιάδας ο κ. Παναταζόπουλος εμφανίζεται καθησυχαστικός.

    "Τα ίδια λέγανε και στην Αυστραλία. Μόλις δύο εβδομάδες πριν τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων οι εφημερίδες κατηγορούσαν τους πάντες για αθέμιτες προμήθειες, ότι τα έργα δεν έχουν γίνει σωστά κ.α. Τα ίδια τώρα ακούω και στην Ελλάδα. Αυτό που έχω να πω, ως υπουργός που είχε άμεση ανάμειξη στην Ολυμπιάδα του Σίδνεϊ, είναι ότι τα έργα είναι πολλά και μεγάλα και πάντα υπάρχουν δυσκολίες. Εύχομαι όλα να πάνε καλά, να έχουν δύναμη και πιστεύω ότι όλα είναι σε καλό δρόμο. Όσο για την κρητική που ασκείται καλή είναι και αυτή αφού μας κρατάει σε εγρήγορση", λέει χαμογελώντας ο κ. Πανταζόπουλος και επισημαίνει τη συμβολή την ελληνικής ομογένειας στην επιτυχία της Ολυμπιάδας του Σίδνεϊ. ονίζει δε ότι είναι πρόθυμος και ο ίδιος να μεταφέρει την εμπειρία του. Τον ερχόμενο Ιούλιο θα έρθει στην Ελλάδα για να δει από κοντά την πορεία εκτέλεσης των έργων.

    Για τις εργασίες της 4ης Παγκόσμιας Συνέλευσης του ΣΑΕ, τις οποίες προσκλήθηκε να παρακολουθήσει, σημειώνει ότι για τον ίδιο αποτελεί τιμή να παραβρίσκεται στη Θεσσαλονίκη μαζί με τους εκπροσώπους του ελληνισμού όπου γης. Ο ίδιος επέλεξε να παρακολουθήσει τις εργασίες του περιφερειακού ΣΑΕ Ωκεανίας, αλλά και το συνέδριο Νεολαίας.

    " Εμείς οι Έλληνες της διασποράς καταλαβαινόμαστε αφού τα θέματα που μας απασχολούν είναι κοινά", λέει ο κ. Πανταζόπουλος. "Το συνέδριο του ΣΑΕ είναι μια καλή ευκαιρία να ανταλλάξουμε γνώμες και εμπειρίες και να ενημερωθούμε για τη βοήθεια, που προσφέρει η ελληνική κυβέρνηση στους έλληνες ομογενείς. Έχουμε μία άλλη Ελλάδα έξω από την Ελλάδα και αυτό μπορούμε να το εκμεταλλευτούμε καλύτερα, να προχωρήσουμε στο μέλλον αξιοποιώντας και την εμπειρία άλλων διασπορών. Πρέπει να στηριχθεί ο εκτός Ελλάδας Ελληνισμός, που σήμερα είναι πλέων πολύτιμος αρωγός στην οικοδόμηση του μέλλοντος της πατρίδας", τονίζει.

    Ο κ. Πανταζόπουλος από τη θέση που κατέχει βρίσκεται πάντα στο πλευρό των ομογενών. Όσο για την Μελβούρνη, όπου γεννήθηκε πριν 38 χρόνια, περήφανα λέει πως εκεί ζει άλλη μια Ελλάδα.

    "Όπου πας στην πόλη αυτό το βλέπεις ειδικά στο κέντρο της πόλης, αλλά και στις συνοικίες. Έχουμε της εκκλησίες μας, τα σχολεία, τις κοινοτικές αίθουσες όπου διοργανώνουμε τις εκδηλώσεις μας . Ο Ελληνισμός στην Αυστραλία έχει προσφέρει σημαντικά στην εδραίωση του πολυπολιτισμού στη χώρα, ένα σύστημα από τα καλύτερα στο κόσμο.

    Όλες οι κυβερνήσεις στην Αυστραλία τα τελευταία 30 χρόνια στηρίζουν αυτή την πολιτική. Είναι σημαντικό για μας να προωθήσουμε τις δραστηριότητες όλων των εθνοτήτων στην Αυστραλία, τον πολιτισμό τους τα ήθη και τα έθιμα αλλά μας ενδιαφέρει να διατηρούν και καλές επαφές με τα κράτη καταγωγής. Αυτή είναι η δουλειά μας.

    Όσο για τους ομογενείς μας σε εμάς απευθύνονται, αν και δεν μπορούμε πάντα να ανταποκριθούμε, όπως και η ελληνική κυβέρνηση που πιστεύω ότι θα ήθελε να κάνει πολλά περισσότερα. Πρέπει να δουλέψουμε όλοι μαζί και να καθορίσουμε τις προτεραιότητες και βήμα - βήμα να τις υλοποιήσουμε. Στην Αυστραλία έχουμε πολλούς Ελληνες σε μεγάλες θέσεις όπως ο πρόεδρος της Βουλής, καθώς και έξι βουλευτές στο κοινοβούλιο της Βικτώρια. Έλληνες έχουμε και στην Ομοσπονδιακή βουλή , αρκεί να σας πως ότι στις τελευταίες εκλογές μεταξύ άλλων εκλέχθηκαν δύο Ελληνίδες".

    [13] ΚΡΙΤΙΚΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

    Αθήνα, 8 Δεκεμβρίου 2001 (19:36 UTC+2)

    Κριτική στην κυβερνητική πολιτική ιδιαίτερα στην αγροτική, άσκησε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος σε συνέντευξη τύπου που έδωσε στη Λευκάδα.

    Ο κ. Κωνσταντόπουλος αναφερόμενος στην επίσκεψη του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και στη συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας στον τομέα των εξοπλισμών, υποστήριξε ότι η χώρα μας έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο παζάρι όπλων.

    "Αυτό το περιεχόμενο των δοσοληψιών περί τα όπλα οφείλει η ελληνική κυβέρνηση να το ανακοινώσει στον ελληνικό λαό και να καταγράψει ότι ενοχλήθηκε ο Ελληνας πολίτης από αυτή την εικόνα. Οφειλε η ελληνική κυβέρνηση να προστατεύσει την αξιοπρέπεια της χώρας και να μην μετατρέπεται η χώρα το μεγάλο παζάρι των εμπόρων ή των πλασιέ των όπλων", υπογράμμισε ο κ. Κωνσταντόπουλος.

    [14] ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΩΝ ΜΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΤΟΥ 2004

    Θεσσαλονίκη, 8 Δεκεμβρίου 2001 (18:46 UTC+2)

    O συνδυασμός των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 με τον ελληνικό πολιτισμό και την ιστορία είναι αυτό που καθιστά μοναδική την ελληνική διοργάνωση, τόνισε ο υπεύθυνος διεθνών ΜΜΕ της «Αθήνα 2004» Αντώνης Φουρλής κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των ομογενειακών ΜΜΕ για την πορεία της ολυμπιακής προετοιμασίας, που έγινε στο πλαίσιο της Δ' Παγκόσμιας Συνέλευσης του ΣΑΕ.

    Όπως ανέφερε, τους αγώνες αναμένεται να παρακολουθήσουν 4 δισ. τηλεθεατές σε όλο τον κόσμο, ενώ η οργανωτική επιτροπή εικάζει ότι θα κοπούν 4,5 εκ. εισιτήρια. Τους Αγώνες αναμένεται να καλύψουν 21.600 δημοσιογράφοι.

    «Οπλα» στην εκστρατεία ενημέρωσης των δημοσιογράφων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι τα δελτία τύπου, τα ενημερωτικά δελτία, οι εκδόσεις για τα αθλήματα και το περιοδικό «Αθήνα '04», που θα κυκλοφορήσει σύντομα με συνέντευξη του πρόεδρου της ΔΟΕ Ζακ Ρογκ και άρθρο του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη.

    Προκειμένου να φέρει πιο κοντά τους Αγώνες στα ομογενειακά ΜΜΕ η οργανωτική επιτροπή στέλνει σε αυτά και στα γραφεία τύπου των ελληνικών πρεσβειών του εξωτερικού εβδομαδιαία ανασκόπηση της προετοιμασίας και διοργανώνει Διεθνείς Ολυμπιακές Ημερίδες σε όλο τον κόσμο.

    Εξάλλου, από το Φεβρουάριο θα ξεκινήσει μέσω των προξενείων και των συμβούλων εκπαίδευσης η αποστολή του υλικού για την ολυμπιακή εκπαίδευση στα 1.600 καταγεγραμμένα ομογενειακά σχολεία. Το υλικό αποτελείται από 8 βιβλία και 1 βιντεοκασέτα και απευθύνεται στους μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

    Οσον αφορά το φλέγον θέμα της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων, ο κ. Φουρλής επισήμανε ότι η οργανωτική επιτροπή έχει υπογράψει συμφωνίες συνεργασίας με 37 χώρες, ενώ πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο της συνεργασίας της ελληνικής αστυνομίας με τη Σκότλαντ Γιάρντ προβλέπονται μια σειρά κοινών ασκήσεων στην Αθήνα και στο Λονδίνο, η πρώτη από τις οποίες έχει ήδη πραγματοποιηθεί.

    Τέλος, ο κ. Φουρλής σημείωσε ότι από τα 23.000 δωμάτια που απαιτούνται για τη φιλοξενία των επισκεπτών των Ολυμπιακών Αγώνων έχουν ήδη εξασφαλιστεί τα 15.000 και τα υπόλοιπα θα καλυφθούν με την ανέγερση νέων ξενοδοχείων και από τα κρουαζιερόπλοια.

    [15] ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΧΑΡΑΞΗΣ ΕΠΙΘΕΤΙΚΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΟΝΙΣΕ Ο Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ

    Βέροια, 8 Δεκεμβρίου 2001 (18:38 UTC+2)

    Εγκληματικό λάθος χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής, την άποψη ότι η αγροτική οικονομία δεν έχει μέλλον και τόνισε την ανάγκη χάραξης επιθετικής αγροτικής πολιτικής, μιλώντας προς τους εργαζόμενους του εργοστασίου της "ΑΛME" στη Βέροια.

    "Κάνουν λάθος και μάλιστα εγκληματικό λάθος, όσοι λένε ή υπονοούν ότι η αγροτική οικονομία δεν έχει μέλλον στον τόπο μας, γιατί είναι βέβαιο ότι με μία επιθετική αγροτική πολιτική μπορούμε να κερδίσουμε τις χαμένες αγορές στο εξωτερικό, αλλά και να ανακτήσουμε την εγχώρια αγορά", είπε ο κ. Καραμανλής.

    Νωρίτερα ο κ. Καραμανλής επισκέφτηκε τους Μακεδονικούς Τάφους στη Βεργίνα και το μεσημέρι την αγορά της Νάουσας.

    [16] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ ΣΕ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

    Αθήνα, 8 Δεκεμβρίου 2001 (18:25 UTC+2)

    "Η γκρίζα πολιτική, που ακολουθεί η Κυβέρνηση του κ. Σημίτη, είναι αυτή που ευθύνεται για τη μιζέρια και την αναποτελεσματικότητά της", τόνισε ο εκπρόσωπος τύπου της Νέας Δημοκρατίας Θόδωρος Ρουσόπουλος, απαντώντας στις σημερινές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου.

    "Αυτό το έχει αντιληφθεί ο Ελληνικός λαός και μάταια επιχειρεί η Κυβέρνηση, για άλλη μια φορά, να κάνει το μαύρο άσπρο", δήλωσε.

    [17] ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΤΟΥ ΣΑΕ

    Θεσσαλονίκη, 8 Δεκεμβρίου 2001 (18:05 UTC+2)

    Την ανάγκη ενίσχυσης και στήριξης του Δικτύου Γυναικών του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) επισήμαναν οι γυναίκες μέλη του Δικτύου, κατά τη διάρκεια των εργασιών που πραγματοποιούνται στη Θεσσαλονίκη.

    Όπως τονίσθηκε το Δίκτυο Γυναικών του ΣΑΕ είναι αναπόσπαστο κομμάτι του Συμβουλίου και η συνεισφορά του στις δράσεις του ΣΑΕ είναι σημαντική, ενώ ομιλητές εκτίμησαν ότι από εδώ και πέρα η παρουσία του Δικτύου Γυναικών θα είναι ακόμα πιο έντονη και αποτελεσματική.

    Τα μέλη του Δικτύου Γυναικών τόνισαν ότι η Ελληνίδα της Διασποράς δεν είναι η φοβισμένη μετανάστρια των πρώτων ημερών της ξενιτιάς, αλλά σήμερα είναι επιτυχημένη επιστήμονας και επαγγελματίας, γυναίκα με δυναμισμό που συμμετέχει στα κοινά και έχει ενεργό ρόλο στη διαμόρφωση των πολιτικών εκείνων που αποσκοπούν στην ενδυνάμωση των σχέσεων μητροπολιτικού κέντρου Απόδημου Ελληνισμού.

    Με τη νέα χιλιετηρίδα οι γυναίκες έχουν να αντιμετωπίσουν περισσότερες προκλήσεις από πριν. Για το λόγο αυτό αναγκαία είναι η ενίσχυση της οργάνωσης του Δικτύου, προκειμένου να καταγράφονται τα προβλήματα, να κατατίθενται προτάσεις και τελικά να δίνονται λύσεις σε καίρια ζητήματα που απασχολούν τις Απόδημες Ελληνίδες.

    Επίσης, τονίσθηκε ότι η ενθάρρυνση και η ανάδειξη αποδήμων Ελληνίδων στα κέντρα λήψης αποφάσεων σε κάθε επίπεδο στις χώρες διαμονής, η αξιοποίηση όσων έχουν ήδη θέσεις ευθύνης και επιρροής, η αμφίδρομη επικοινωνία και ενημέρωση με χρήση όλων των μέσων ροής πληροφοριών πρέπει να σηματοδοτεί την πορεία του Δικτύου τα επόμενα χρόνια.

    Η καθηγήτρια του Παντείου Πανεπιστημίου Νίκη Κολτσόγια - μιλώντας κατά τη διάρκεια των εργασιών του Δικτύου έδωσε έμφαση στο πρόβλημα διατήρησης της πολιτιστικής ταυτότητας των λαών, ενώ αναφέρθηκε στη σχέση της Απόδημης Ελληνίδας με την πολιτιστική παράδοση.

    Εξάλλου, τα μέλη του Δικτύου Γυναικών σε παρεμβάσεις τους στάθηκαν στο γεγονός ότι οι γυναίκες είναι εκείνες που φέρνουν το μεγαλύτερο βάρος της διατήρησης της γλώσσας και του πολιτισμού. Η Απόδημη Ελληνίδα συμπύκνωσε εμπειρίες χρήσιμες στις σημερινές κοινωνίες. Η αντοχή, η προσαρμοστικότητά της και η καταξίωσή της, αποτελούν παράδειγμα και ελπίδα για τα εκατομμύρια των Αποδήμων.

    [18] ΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΒΕΡΓΙΝΑΣ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ Ο ΠΟΥΤΙΝ

    Θεσσαλονίκη, 8 Δεκεμβρίου 2001 (17:50 UTC+2)

    Τους βασιλικούς τάφους της Bεργίνας επισκέφθηκε το μεσημέρι ο Ρώσος πρόεδρος Bλαντίμιρ Πούτιν συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο και τον υπουργό Μακεδονίας - Θράκης Γιώργο Πασχαλίδη. O κ. Πούτιν περιηγήθηκε στους χώρους των βασιλικών τάφων και στους χώρους με τα ευρήματα.

    Στον πρόεδρο της Ρωσίας κατά τη διάρκεια της ξενάγησης η έφορος αρχαιοτήτων Mαρία Aκαμάτη εξήγησε με λεπτομέρειες την ιστορία των βασιλικών τάφων.

    Σημειώνεται ότι σε κάποια στιγμή, μπροστά στη μεγάλη λάρνακα του Φιλίππου με το δεκαεξάκτινο αστέρι, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε στον κ.Πούτιν: "Aυτό κ. πρόεδρε είναι το αστέρι της Bεργίνας το οποίο επιχείρησαν να πάρουν οι Σκοπιανοί για έμβλημα της σημαίας τους".

    Στον κ. Πούτιν επεφύλαξαν θερμή υποδοχή κάτοικοι της Βεργίνας και ο δήμαρχός της Δημήτρης Mελιόπουλος του προσέφερε αντίγραφο της λάρνακας του Φιλίππου.

    Tα μέτρα ασφαλείας ήταν δρακόντεια στη διαδρομή από τη Θεσσαλονίκη προς τη Bεργίνα.

    [19] ΔΥΟ ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ 16 ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΣΕ ΤΡΟΧΑΙΟ ΣΤΗ ΣΤΥΛΙΔΑ

    Αθήνα, 8 Δεκεμβρίου 2001 (17:38 UTC+2)

    Δύο άτομα σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 16 τραυματίστηκαν σε ανατροπή τουριστικού λεωφορείου στη Στυλίδα.

    Το λεωφορείο με οδηγό τον Αναστάσιο Αργυρό 35 ετών μετέφερε τουρίστες από τη Βουλγαρία και κινούνταν με κατεύθυνση προς την Αθήνα, όταν στο 225ο χιλιόμετρο ανατράπηκε και έπεσε σε παράδρομο.

    Στον τόπο του δυστυχήματος έσπευσαν άνδρες της Τροχαίας και ασθενοφόρα, τα οποία παρέλαβαν τους τραυματίες και τους μετέφεραν στο Γενικό Νοσοκομείο της Λαμίας.

    Στο νοσοκομείο μεταφέρθηκαν συνολικά 18 άτομα, δύο από τα οποία ήταν ήδη νεκρά. Από τους 16 τραυματίες οι τέσσερις νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Τα στοιχεία των νεκρών και των τραυματιών δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά.

    [20] ΣΥΝΤΟΜΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 8 Δεκεμβρίου 2001 (17:22 UTC+2)

    Μια ανασκόπηση των επιχειρηματικών και οικονομικών ειδήσεων από τα Βαλκάνια από τις 30 Νοεμβρίου μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου:

    Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανοικοδόμηση και την Ανάπτυξη και το Σαράγιεβο υπέγραψαν μια σύμβαση χρηματοδοτήσεως 20 εκατομμυρίων ευρώ στις 5 Δεκεμβρίου με στόχο τις περιβαλλοντικές βελτιώσεις στα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας της Βοσνίας. Ένας νέος γύρος διαπραγματεύσεων για την ένταξη της ΠΓΔΜ στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου ξεκίνησε στις 5 Δεκεμβρίου. Ο μακεδόνας υπουργός Οικονομίας Μπεσνίκ Φετάι ήταν αισιόδοξος ότι οι συνομιλίες μπορεί να ολοκληρωθούν εντός πέντε με έξι μηνών. Μια γραμμή δανειοδότησης 11 εκατομμυρίων δολαρίων για αγρότες και παραγωγούς τροφίμων θα διατεθεί στην ΠΓΔΜ τον επόμενο χρόνο. Το Διεθνές Ταμείο για την Αγροτική Ανάπτυξη και οι κυβερνήσεις της Ελβετίας και της Ολλανδίας χρηματοδοτούν από κοινού το πρόγραμμα. Η Τράπεζα για την Αναπτυξιακή Υποστήριξη της ΠΓΔΜ και η Τράπεζα για την Ανοικοδόμηση και την Ανάπτυξη της Κροατίας υπέγραψαν μια συμφωνία συνεργασίας στις 4 Δεκεμβρίου. Οι τράπεζες θα έχουν στόχο την ενίσχυση της διμερούς εμπορικής και οικονομικής ανάπτυξης. Οι χρηματαγορές του Ζάγκρεμπ και της Λιουμπλιάνα υπέγραψαν μια συμφωνία συνεργασίας στις 5 Δεκεμβρίου. Μια κοινή ομάδα θα συσταθεί για την ένωση των λειτουργιών και για να επιτρέψει τις κοινές συναλλαγές και στις δύο χρηματαγορές. Η σλοβενική πλευρά ανέφερε ότι οι οικονομικοί θεσμοί στη Λιουμπλιάνα έχουν ήδη επιδείξει έντονο ενδιαφέρον για τις ταυτόχρονες συναλλαγές. Ο κροάτης υπουργός Οικονομίας Γκοράνκο Φιζούλιτς και ο βούλγαρος ομόλογος Νικολάι Βασίλεφ υπέγραψαν μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου στη Σόφια στις 4 Δεκεμβρίου. Η συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου του 2002. Η USAID και η ΕΕ δημιούργησαν ένα κοινό ταμείο για την κάλυψη του κόστους των εισαγωγών ενέργειας της Σερβίας. Η USAID θα παράσχει 15 εκατομμύρια δολάρια ενώ η ΕΕ θα διαθέσει περίπου 13,3 εκατομμύρια δολάρια στο ταμείο, το οποίο ονομάζεται Σερβικό Ταμείο Βοήθειας για την Ενέργεια. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων παρείχε ένα δάνειο 11,5 εκατομμυρίων δολαρίων για την ανακατασκευή του αεροδρομίου του Βελιγραδίου. Υπάρχουν σχέδια για την κατασκευή του μεγαλύτερου εμπορικού σταθμού στη νοτιοανατολική Ευρώπη, σύμφωνα με τη σερβίδα υπουργό Μεταφορών Μαρία Ραζέτα Βουκοσάβλιεβιτς. Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών της Ιταλίας υποσχέθηκε 26 εκατομμύρια δολάρια για την υποστήριξη μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στη Σερβία. Επιπλέον 9,2 εκατομμύρια δολάρια θα παρασχεθούν για παρόμοια προγράμματα έως το τέλος του μήνα, σύμφωνα με τον ιταλό υφυπουργό Βιομηχανίας Αντόλφο Ούρσο. Ο κροάτης πρόεδρος Στίπε Μέσιτς κατέφθασε στις 2 Δεκεμβρίου για μια διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Ουκρανία. Υπέγραψε ένα μνημόνιο για ένα προσχέδιο μιας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου και συζήτησε με τον ουκρανό πρόεδρο Λεονίντ Κούτσμα για συνεργασία με την παγκόσμια σύμπραξη κατά της τρομοκρατίας, περιφερειακές πρωτοβουλίες και για την ένταξη στην ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα παράσχει στη Βουλγαρία δύο δάνεια: ένα 17 εκατομμυρίων ευρώ που θα χρηματοδοτήσει τον εκσυγχρονισμό του λιμανιού Λομ στο Δούναβη. Το δεύτερο, 70 εκατομμυρίων δολαρίων, θα διατεθεί για το σιδηροδρομικό δίκτυο που συνδέει τους διεθνείς σιδηροδρόμους στα πλαίσια του διαρθρωτικού προγράμματος της ΕΕ για τη νοτιοανατολική Ευρώπη. Το κοινοβούλιο της Βουλγαρίας ενέκρινε ένα κυβερνητικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων για το 2002, στα πλαίσια του οποίου το κράτος θα μεταβιβάσει το πλειοψηφικό του μερίδιο σε 238 επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένου του καπνικού κολοσσού Bulgartabak, του στρατιωτικού συγκροτήματος VMZ και του σταθμού θερμικής ενέργειας Maritza. Ειδική έγκριση από το κοινοβούλιο θα χρειαστεί για την ιδιωτικοποίηση της βουλγαρικής εταιρίας τηλεπικοινωνιών BTC. Το Βουκουρέστι θα επιλέξει το σύμβουλο για τη δεύτερη φάση της ιδιωτικοποίησης της Romtelecom έως το τέλος του Ιανουαρίου του 2002, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Νταν Νίτσα. Η τιμή πώλησης για το εναπομείναν μερίδιο στην εταιρία τηλεπικοινωνιών θα είναι χαμηλότερη από αυτήν που κατέβαλε η ελληνική εταιρία ΟΤΕ για ένα μερίδιο 35 τοις εκατό το 1998. Ο Νίτσα επιβεβαίωσε ότι η αγορά των τηλεπικοινωνιών θα έχει απελευθερωθεί έως το τέλος του 2002. Ο Όμιλος Rompetrol της Ρουμανίας θα λάβει ένα κοινοπρακτικό δάνειο 75 εκατομμυρίων δολαρίων από την Raiffeisen Zentralbank Austria. Η χρηματοδότηση θα χρησιμοποιηθεί για εισαγωγές ακατέργαστου πετρελαίου και για την πώληση προϊόντων από τα διυλιστήρια πετρελαίου.

    [21] ΑΝΑΒΟΛΗ ΤΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΟΠΛΑ

    Γένοβα, 8 Δεκεμβρίου 2001 (17:20 UTC+2)

    Αναβλήθηκε η διεθνής συνδιάσκεψη που επρόκειτο να επανεξετάσει τη συνθήκη για την απαγόρευση των βιολογικών όπλων.

    Η συνδιάσκεψη που διεξαγόταν στη Γένοβα διεκόπη όταν η αμερικανική αποστολή δήλωσε κατηγορηματικά ότι έπρεπε να λήξει.

    Εκείνη την ώρα οι εκπρόσωποι εργάζονταν σε ένα κείμενο που θα ενίσχυε τη συνθήκη του 1972 για τα βιολογικά όπλα, σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται η κατασκευή και η αποθήκευση χημικών και βιολογικών όπλων.

    Και στις αρχές του έτους οι ΗΠΑ είχαν αρνηθεί να υπογράψουν παρόμοιο κείμενο, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο θα έθετε σε κίνδυνο την ασφάλεια της χώρας. Οι συμμετέχοντες δήλωσαν σοκαρισμένοι από την τελευταία αυτή ενέργεια των ΗΠΑ. Η διάσκεψη δεν θα επαναληφθεί για τους επόμενους έντεκα μήνες.

    [22] ΚΥΜΑ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

    Νέα Υόρκη, 8 Δεκεμβρίου 2001 (17:18 UTC+2)

    Ραγδαία ήταν η συρρίκνωση της αγοράς εργασίας στις ΗΠΑ το μήνα Νοέμβριο, καθώς σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται σήμερα, χάθηκαν 331 χιλιάδες θέσεις εργασίας.

    Έτσι το ποσοστό των ανέργων στις ΗΠΑ έφτασε το 5,7 % - το μεγαλύτερο εδώ και έξη χρόνια.

    Η αμερικανική κυβερνητική ανακοίνωση που συνοδεύει τα στοιχεία αφήνει να εννοηθεί η ύφεση της οικονομίας των ΗΠΑ είναι ίσως μεγαλύτερη και μακροβιότερη απ' όσο αναμενόταν.

    Το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ λέει ότι τον περασμένο μήνα έγιναν 331.000 περικοπές προσωπικού, ενώ τον Οκτώβριο είχαν χαθεί άλλες 468.000 θέσεις εργασίας.

    Ας σημειωθεί ότι οι οικονομολόγοι της Γουόλ Στρητ προέβλεπαν μόλις 189.000 απολύσεις για τον Νοέμβριο.

    Σε απόλυτους αριθμούς οι αμερικανικές θέσεις εργασίας που χάθηκαν το δίμηνο Οκτωβρίου - Νοεμβρίου είναι οι περισσότερες εδώ και 21 χρόνια.

    [23] ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΦΓΑΝΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

    Νέα Υόρκη, 8 Δεκεμβρίου 2001 (17:16 UTC+2)

    Αξιωματούχοι της Υπάτης Αρμοστείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες εξέφρασαν ανησυχίες για τις πληροφορίες που αναφέρουν ότι το γειτονικό με το Αφγανιστάν Πακιστάν σχεδιάζει να μεταφέρει Αφγανούς πρόσφυγες από τα αστικά κέντρα σε καταυλισμούς.

    Πρόκειται, όπως φοβούνται οι αξιωματούχοι του Ο . Η. Ε., για το πρώτο βήμα με στόχο τον επαναπατρισμό των προσφύγων.

    Οπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC στο Πακιστάν, μπορεί η υπηρεσία του Ο. Η. Ε. να αντιτίθεται σε οποιαδήποτε τέτοιο σχέδιο, αλλά πολλοί Πακιστανοί δεν κρύβουν τη δυσαρέσκειά τους για την παρουσία των δύο εκατομμυρίων Αφγανών που δημιουργεί επιπρόσθετα οικονομικά προβλήματα στη χώρα.

    [24] ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΓΙΑ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΗΛΙΚΩΝ

    Καμπέρα, 8 Δεκεμβρίου 2001 (17:14 UTC+2)

    Η κυβέρνηση της Αυστραλίας κατηγορείται για "κακοποίηση ανηλίκων" ως αποτέλεσμα της πολιτικής να περιορίζει παιδιά μεταναστών σε ειδικούς προσφυγικούς καταυλισμούς.

    Αυστραλός δικαστής κατήγγειλε πως η μεταναστευτική πολιτική της αυστραλιανής κυβέρνησης παραβιάζει τη Διεθνή Συνθήκη των Ηνωμένων Εθνών για την Προστασία των Δικαιωμάτων των Παιδιών.

    Βάσει του νόμου που θεσμοθετήθηκε προσφάτως στην Αυστραλία, απαγορεύεται σε πρόσφυγες, των οποίων η αίτηση για χορήγηση πολιτικού ασύλου εξετάζεται από τις αρχές, η ελεύθερη διακίνηση.

    Ολοι οι πρόσφυγες, ακόμη και γυναίκες και ανήλικα παιδιά περιορίζονται αυστηρά σε ειδικά στρατόπεδα. Ακόμα και οι γυναίκες και τα ανήλικα παιδιά.

    Η καταγγελία έγινε στην διάρκεια διεθνούς διάσκεψης επ΄ ευκαιρία των 50 χρόνων από την Συνθήκη των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 8 December 2001 - 19:14:07 UTC