Read the Convention Concerning the Exchange of Greek and Turkish Populations (30 January 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-12-07

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Β.ΠΟΥΤΙΝ: Η ΡΩΣΙΑ ΑΡΩΓΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΜΑΡΜΑΡΩΝ
  • [02] ΑΝΤΡΕΑΣ ΆΘΕΝΣ: ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΕ
  • [03] ΠΑΡΑΔΙΔΟΥΝ ΤΑ ΟΠΛΑ ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΤΩΝ ΤΑΛΙΜΠΑΝ
  • [04] ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟ ΣΥΖΗΤΗΣΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΟΜΟΛΟΓΟΥΣ ΤΟΥ Ο Γ.
  • [05] ΑΡΚΕΤΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ Ο ΜΙΛΕΡ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ
  • [06] ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΤΟΥ ΥΠ. ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΥΡΙΟ
  • [07] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΥΡΑΚΗ ΜΕ ΚΕΝΤΕΡΗ ΚΑΙ ΘΑΝΟΥ
  • [08] ΔΙΚΑΙΩΜΕΝΟΣ Ο ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
  • [09] ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ EURO 2008
  • [10] ΑΤΥΧΗ Η ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ ΟΜΑΔΑ ΠΟΛΟ ΤΩΝ ΝΕΑΝΙΔΩΝ
  • [11] ΜΟΝΟ ΝΙΚΗ ΘΕΛΕΙ Ο ΠΑΟΚ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΑΡΗ
  • [12] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΥΡΑΚΗ ΜΕ ΜΠΕΚΑΤΩΡΟΥ- ΤΣΟΥΦΛΑ
  • [13] ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
  • [14] ΠΑΝΑΓΡΟΤΙΚΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΣΤΙΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΕΣ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ
  • [15] ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΔΗΚΚΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
  • [16] ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
  • [17] ΜΗΝΥΜΑ ΔΗΚΚΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
  • [18] ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ WLA Η "ΣΤΙΓΜΙΑΙΟ ΛΑΧΕΙΟ" Α.Ε.
  • [19] ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΟΝΙΑ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗ ΠΝΕΥΜΟΝΟΠΑΘΕΙΑ
  • [20] ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ
  • [21] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΓΕΝΙΚΟ ΠΡΟΞΕΝΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗΝ
  • [22] ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠ. ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
  • [23] ΠΑΛΗ: ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΗΚΕ Ο ΑΒΡΑΜΗΣ
  • [24] ΞΕΝΟΙ ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ
  • [25] ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΣΗΜΙΤΗ ΣΤΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ

  • [01] Β.ΠΟΥΤΙΝ: Η ΡΩΣΙΑ ΑΡΩΓΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΜΑΡΜΑΡΩΝ

    Aθήνα, 7 Δεκεμβρίου 2001 (13:57 UTC+2)

    "Η Ρωσία θα σταθεί αρωγός στην Ελλάδα στην προσπάθειά της για την αποκατάσταση του μνημείου της Ακρόπολης". Αυτό δήλωσε ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ο οποίος το πρωί επισκέφθηκε την Ακρόπολη και ξεναγήθηκε στο μνημείο. Ο κ. Πούτιν μίλησε για το μεγαλείο του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού και τόνισε ότι το θέμα αυτό μελετούν πολλοί στη χώρα του.

    Με τον Ρώσο Πρόεδρο συναντήθηκε ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος ζήτησε τη συμπαράσταση της Ρωσίας στον αγώνα της Ελλάδας για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. "Είμαι ευτυχής και ευγνώμων στον πρόεδρο Πούτιν γιατί με τη γνώση του και την ευαισθησία του έκανε μια πολύ θετική και συγκεκριμένη δήλωση για τη σημασία της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς και τη σημασία της αποκατάστασης της ακεραιότητας των μνημείων", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος.

    Στη συνέχεια ο κ. Πούτιν κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.

    [02] ΑΝΤΡΕΑΣ ΆΘΕΝΣ: ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΕ

    Θεσσαλονίκη, 7 Δεκεμβρίου 2001 (15:24 UTC+2)

    της Δ. Ριμπά

    Την πεποίθηση ότι το ΣΑΕ έχει εξασφαλίσει τη δική του αυτόνομη θέση στην παγκόσμια σκηνή έξι μόλις χρόνια μετά την γέννησή του εξέφρασε σε δηλώσεις του στο ΜΠΕ ο Πρόεδρος της παγκόσμια οργάνωσης Αντρέας Άθενς, ο οποίος θα είναι και πάλι υποψήφιος.

    «Στις αρχές της 3ης χιλιετίας, το ΣΑΕ παραμένει καινοτόμο, ενώ έχει αποδείξει ότι μπορεί να πραγματοποιήσει το όραμα βάσει του οποίου γεννήθηκε", τόνισε ο κ. Άθενς και πρόσθεσε: "Καταφέραμε να οργανώσουμε ένα ίδρυμα που δημιουργήθηκε από την Ελληνική Πολιτεία, ώστε να λειτουργεί ανεξάρτητα σε τέσσερις ηπείρους. Υλοποιήσαμε πρωτοποριακά προγράμματα ανθρωπιστικής βοήθειας, με το Πρόγραμμα Ιατροφαρμακευτικής Περίθαλψης να υπερπηδά σύνορα και πολιτισμούς, σε χώρες ξεχασμένες από τους ήδη υπάρχοντες οργανισμούς. Επίσης έχουμε υποστηρίξει θέματα ζωτικής σημασίας για τον Ελληνισμό, με το να λειτουργούμε ως συνδετικός κρίκος ανάμεσα σε εκλεγμένους Έλληνες αξιωματούχους στις χώρες υποδοχής ανά τον κόσμο».

    Ο κ. Άθενς στάθηκε στους νέους δρόμους που ανοίγει το ΣΑΕ σε εμπορικά θέματα, ιδιαίτερα με την πραγματοποίηση της 1ης Ελληνικής Εμπορικής & Πολιτιστικής Έκθεσης στις αρχές Νοεμβρίου στο Σικάγο. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι και το πρόγραμμα υιοθέτησης Εκκλησιών με το οποίο το ΣΑΕ φιλοδοξεί να λειτουργήσει ως γέφυρα ανάμεσα στις παραδόσεις της Ορθοδοξίας στην Ανατολή και τις νεώτερες εκκλησίες της Δύσης.

    "Η κάθε μία από τις σημαντικότατες δραστηριότητες του ΣΑΕ, επιδεικνύει το πρωτοποριακό πνεύμα και την σπουδαιότητα του κάθε προγράμματος", σημειώνει ο κ. Άθενς και προσθέτει: "γνωρίζετε πολύ καλά τις δραματικές κοινωνικές συνθήκες που βιώνουν οι δικοί μας άνθρωποι μαζί με τους υπόλοιπους πολίτες στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Το ΣΑΕ ίδρυσε πέντε Ιατρικά Κέντρα στη Γεωργία, στην Ουκρανία και στην Αρμενία όπου παρέχεται δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους Έλληνες και τους ντόπιους πληθυσμούς, ενώ σύντομα θα λειτουργήσει και ένα Ιατρικό Κέντρο και στην Αλβανία. Στόχος μας είναι να επεκταθούμε και στην Αφρικανική ήπειρο όπου θα συνεργαστούμε με τον μακαριώτατο Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρο ΄Ζ.»

    Σημειώνεται ότι υπό τη μορφή ανθρωπιστικής βοήθειας σε αρκετές χώρες και ιδιαίτερα προς το Ουζμπεκιστάν και το Καζακστάν έχουν διατεθεί μέχρι σήμερα με τη διαμεσολάβηση του ΣΑΕ πάνω από ένα εκατομμύριο δολάρια.

    Τέλος ο κ. Άθενς εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι τα θεσμικά δίκτυα της νεολαίας, των επιχειρηματιών, του πολιτισμού, των επιστημόνων και των γυναικών που συγκροτήθηκαν στην 3η Παγκόσμια Συνέλευση του ΣΑΕ το 1999 προχωρούν στην προσέλκυση και ενεργοποίηση Ομογενών που αναπτύσσουν αξιόλογη δράση σε όλους τους τομείς.

    [03] ΠΑΡΑΔΙΔΟΥΝ ΤΑ ΟΠΛΑ ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΤΩΝ ΤΑΛΙΜΠΑΝ

    Κανταχάρ, 7 Δεκεμβρίου 2001 (13:58 UTC+2)

    Παραδίδουν τα όπλα τους οι στρατιώτες των Ταλιμπάν στην Κανταχάρ, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το Αφγανικό Ισλαμικό Πρακτορείο Ειδήσεων, χωρίς όμως οι πληροφορίες να επιβεβαιώνονται από ανεξάρτητες πηγές.

    Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο Χαμίντ Καρζάι δήλωσε σήμερα ότι η παράδοση της Κανταχάρ βάζει ένα τέλος στην κυριαρχία των Ταλιμπάν και ότι αυτοί πλέον δεν αποτελούν μέρος του Αφγανιστάν. Επιπλέον, ο ηγέτης της προσωρινής κυβέρνησης της χώρας επεσήμανε ότι δεν υπάρχουν ίχνη του μουλά Όμαρ.

    Από την πλευρά του ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα δεχθούν καμία συμφωνία που να επιτρέπει στον ηγέτη των Ταλιμπάν, μουλά Όμαρ να διαφύγει. Χτες πάντως Καρζάι είχε δηλώσει ότι μπορεί να δοθεί αμνηστία στον μουλά Όμαρ, αν αυτός αποκηρύξει την τρομοκρατία.

    Σημειώνεται ότι στην πόλη της Κανταχάρ και στις γύρω περιοχές οι ανταποκριτές των διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων καταγράφουν ένα χάος, καθώς χιλιάδες στρατιώτες προσπαθούν να αποδράσουν, ενώ και οι άμαχοι εμφανίζονται πανικόβλητοι από τα πυρά που ακούγονται κατά καιρούς.

    [04] ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟ ΣΥΖΗΤΗΣΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΟΜΟΛΟΓΟΥΣ ΤΟΥ Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Βρυξέλλες, 6 Δεκεμβρίου 2001 (22:47 UTC+2)

    Οι σχέσεις της Ατλαντικής Συμμαχίας με τη Ρωσία και η αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας απασχόλησαν τη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

    Στο περιθώριο της Συνόδου κατ' ιδίαν συναντήσεις με τους ομολόγους του για το θέμα της ευρωπαϊκής άμυνας είχε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος ζήτησε διορθώσεις στο κείμενο που έχει εμφανίσει η βρετανική διπλωματία, ώστε να διασφαλίζονται πλήρως τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

    Η Ελλάδα δεν πρόκειται να κάνει ούτε βήμα πίσω στο θέμα της κατοχύρωσης των κυριαρχικών της δικαιωμάτων σχετικά με τον Ευρωστρατό κατέστησε σαφές ο υπουργός Εξωτερικών στον Αμερικανό ομόλογό του Κόλιν Πάουελ.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η Δευτέρα στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων η Ελλάδα θα καταθέσει τις δικές της ιδέες στη συμβιβαστική πρόταση που έχει κατατεθεί, με βασική αρχή την αυτονομία της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε θέματα άμυνας και ασφάλειας.

    "Θέλουμε να είμαστε σίγουροι σε ότι αφορά το λεκτικό και την ουσία ότι διασφαλίζουμε απολύτως τα ελληνικά συμφέροντα, τα κυριαρχικά δικαιώματα που έχει η χώρας μας στη δικιά της επικράτεια και ότι αυτά δεν θα αμφισβητηθούν από καμία διαδικασία, είτε εντός της Ε.Ε., είτε μέσα στο ΝΑΤΟ", υπογράμμισε.

    Σε συνάντηση που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του Ισμαήλ Τζεμ ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε τη συγκρατημένη αισιοδοξία του για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

    Σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου η πορεία της Κύπρος προς την Ε.Ε. δημιουργεί μία νέα δυναμική για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού.

    Ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε επίσης με τους υπουργούς Εξωτερικών της Γερμανίας Γιόσκα Φίσερ και του Βελγίου Λουί Μισέλ και με το ΓΓ του ΝΑΤΟ Τζορτζ Ρόμπερτσον.

    Αναφορικά με τα θέματα που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της διυπουργικής Συνόδου του ΝΑΤΟ, ο κ. Παπανδρέοου ανέφερε ότι στην παρέμβασή του υπογράμμισε τη σημασία της βελτίωσης των σχέσεων ΝΑΤΟ - Ρωσίας και ότι τάχθηκε υπέρ της ένταξης της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στη Συμμαχία. Τόνισε ακόμη ότι το ΝΑΤΟ θα πρέπει να συνεχίσει να επαγρυπνεί για τη σταθερότητα στα Βαλκάνια και για τη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης στην περιοχή.

    [05] ΑΡΚΕΤΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ Ο ΜΙΛΕΡ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ-ΥΨΗΛΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ Η ΕΞΑΡΘΡΩΣΗ "17Ν" ΚΑΙ "ΕΛΑ"

    Θεσσαλονίκη, 7 Δεκεμβρίου 2001 (12:36 UTC+2)

    Αρκετά ικανοποιημένος από τη συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση, για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, δήλωσε ο πρέσβης των ΗΠΑ Τόμας Μίλερ, σε δηλώσεις του μετά τις συναντήσεις που είχε με τον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης Γιώργο Πασχαλίδη και το δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Βασίλη Παπαγεωργόπουλο.

    Επισήμανε ότι πολύ συχνά επικοινωνεί με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης και δήλωσε χαρακτηριστικά"Η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών είναι καλή, πολύ καλή".

    Σε ερώτηση για την λίστα με τρομοκρατικές οργανώσεις που εξέδωσε το Στέητ Ντηπάρτμεντ και στην οποία δεν περιλαμβάνονται δύο ελληνικές τρομοκρατικές οργανώσεις (17 Νοέμβρη και ΕΛΑ), ο κ. Μίλερ απάντησε ότι το Στέητ Ντιπάρτμεντ έχει ανακοινώσει πολλές λίστες και δεν πρέπει να βασιστούμε στη συγκεκριμένη. «Η 17 Νοέμβρη και ο ΕΛΑ περιλαμβάνονται στη λίστα των τρομοκρατικών ομάδων και αποτελούν θέμα ύψιστης προτεραιότητας και για τη δική σας κυβέρνηση και για την αμερικανική. Και οι δύο ομάδες είναι τρομοκρατικές άρα είναι τρομοκράτες και είναι εχθροί των Ελλήνων και των Αμερικανών», είπε χαρακτηριστικά ο πρέσβης.

    Σημείωσε ακόμα πως αυτή την περίοδο οι προσπάθειες εχουν επικεντρωθεί στην εξάρθρωση της "Αλ Κάιντα" και στη διακοπή της χρηματοδότησης της χωρίς αυτό να σημαίνει ότι μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα οι άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις.

    [06] ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΤΟΥ ΥΠ. ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΥΡΙΟ

    Θεσσαλονίκη, 7 Δεκεμβρίου 2001 (21:01 UTC+2)

    Τους πολιτικούς συντάκτες της Θεσσαλονίκης θα ενημερώσει αύριο στις 11.00 ο υπουργός Τύπου και ΜΜΕ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Πρωτόπαπας, στα γραφεία της Ενωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας - Θράκης, ενώ αμέσως μετά το briefing θα συναντηθεί με το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΜ-Θ.

    Στη συνέχεια ο κ. Πρωτόπαπας θα επισκεφτεί τα γραφεία του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

    [07] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΥΡΑΚΗ ΜΕ ΚΕΝΤΕΡΗ ΚΑΙ ΘΑΝΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 7 Δεκεμβρίου 2001 (20:56 UTC+2)

    Η συνάντηση που είχε ο Υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Κουράκης με τους

    Ολυμπιονίκες μας, Κώστα Κεντέρη, Κατερίνα Θάνου, του προπονητή τους Χρήστου Τζέκου, του προέδρου του ΣΕΓΑΣ Βασίλη Σεβαστή και του προπονητή Αντώνη Παπαδημητρίου ήταν επικοδομητική.

    Μετά το τέλος της συνάντησης ο κ. Κουράκης τόνισε ότι θα γίνει ειδική σύσκεψη την ερχόμενη Δευτέρα (14.00) των παραγόντων του ΣΕΓΑΣ, του ιδίου και του υφυπουργού για τα Ολυμπιακά Εργα Νάσου Αλευρά για να παρθούν οριστικές λύσεις για τα περισσότερα θέματα που απασχολούν τον χώρου του κλασικού αθλητισμού.

    [08] ΔΙΚΑΙΩΜΕΝΟΣ Ο ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 7 Δεκεμβρίου 2001 (20:51 UTC+2)

    Απόλυτα δικαιωμένος είναι ο πρόεδρος της ΕΟΚ, Γιώργος Βασιλακόπουλος. Ο ίδιος έκανε λόγο για δικαίωση των θέσεών του. Αυτό τουλάχιστον υποστήριξε αμέσως μετά τις δηλώσεις του προέδρου της ΔΟΕ Ζαγκ Ρογκ.

    «Δικαιώνει τις θέσεις μας και αποδεικνύει κατά τρόπο ξεκάθαρο ότι το Ολυμπιακό κίνημα υπό την προεδρία του κ. Ρογκ ξαναπαίρνει την πρωτοβουλία και την ευθύνη της γενικότερης καθοδήγησης του αθλητισμού", επισημαίνει ο κ. Βασιλακόπουλος και συνεχίζει: «Ελπίζω ότι η ΔΟΕ θα ανταποκριθεί στο βασικό της ρόλο, του θεματοφύλακα των αξιών, των αρχών, των ιδεών και των οραμάτων του Ολυμπισμού. Είμαι βέβαιος ότι αρχίζει να χαράσσει μια νέα εποχή για το αθλητικό κίνημα. Τα πράγματα μπαίνουν σε τάξη».

    [09] ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ EURO 2008

    Θεσσαλονίκη, 7 Δεκεμβρίου 2001 (20:47 UTC+2)

    Η προετοιμασία της συνυποψηφιότητας για την ανάληψη της διοργάνωσης του EURO

    2008, θα αποτελέσει το κύριο θέμα συζήτησης της οργανωτικής επιτροπής της ΕΠΟ με την αντίστοιχη ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Τουρκίας.

    Τα θέματα της συνεδρίασης είναι τα εξής:

    1. Απόφαση για το λογότυπο που θα χρησιμοποιήσουν οι δύο Ομοσπονδίες στην προσπάθειά τους να αναλάβουν τη διοργάνωση.

    2. Συζήτηση για το ύψος του προϋπολογισμού που θα απαιτηθεί για την κάλυψη των εξόδων έως τον Δεκέμβριο του 2002.

    3. Συζήτηση για την τοποθεσία των γραφείων της Κοινής Οργανωτικής Επιτροπής σε Αθήνα και Κωνσταντινούπολη και έγκριση της σχετικής δαπάνης.

    4. Διαδικασία για την εξεύρεση των χορηγών στην περίοδο της συνυποψηφιότητας.

    5. Εγκριση του σχετικού κειμένου για τον διεθνή διαγωνισμό αναφορικά με την εταιρία που θα αναλάβει τη σύνταξη του φακέλου της συνυποψηφιότητας.

    6. Συνάντηση-ενημέρωση των βαλκανικών χωρών.

    7. Συνεργασία με τις δύο κυβερνήσεις.

    [10] ΑΤΥΧΗ Η ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ ΟΜΑΔΑ ΠΟΛΟ ΤΩΝ ΝΕΑΝΙΔΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 7 Δεκεμβρίου 2001 (20:46 UTC+2)

    Δεν τα κατάφερε τελικά η Εθνική ομάδα των νεανίδων στην πρεμιέρα του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος που διεξάγεται στο Περθ της Αυστραλίας. Οι διεθνείς μας γνώρισαν την ήττα με 8-4 από τις Η.Π.Α. Πρώτη σκόρερ από την εθνική μας ομάδα ήταν η Ρουμπέση πέτυχε τρία τέρματα για την Εθνική μας και ένα η Διαμαντίδη. Από τις Η.Π.Α τρία τέρματα πέτυχε η Λόρεντζ και από ένα οι Φλάναγκαν, Μουνρό, Ντόμανιτς, Σάφερ και Γκόλντα. Τα επτάλεπτα: 1-1, 1-3, 1-2, 1-2.

    [11] ΜΟΝΟ ΝΙΚΗ ΘΕΛΕΙ Ο ΠΑΟΚ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΑΡΗ

    Θεσσαλονίκη, 7 Δεκεμβρίου 2001 (20:46 UTC+2)

    Αυτό και αν δεν είναι παιχνίδι. Ο λόγος για το ντέρμπι της Θεσσαλονίκης μεταξύ του ΠΑΟΚ και του Αρη. Το αυριανό ντέρμπι συγκεντρώνει το ενδιαφέρον όλων των φιλάθλων της Θεσσαλονίκη, αφού πρόκειται για ένα παραδοσιακό τοπικό παιχνίδι. Οι δύο αιώνιοι αντίπαλοι καίγονται για βαθμούς.

    Ο ΠΑΟΚ από την στιγμή που προσέλαβε τον Βαγγέλη Αλεξανδρή δεν έχει σημειώσει

    νίκη. Αυτό σημαίνει ότι ένα νικηφόρο αποτέλεσμα αποτελεί για τον ίδιο επιτακτική ανάγκη. Μάλιστα, ο νέος κόουτς του ΠΑΟΚ έχει θέσει ενώπιον των ευθυνών τους παίκτες του και τους έχει καταστήσει σαφές ότι δεν προτίθεται να αποτύχει.

    Ο Δικέφαλος έχει ολοκληρώσει την προετοιμασία του. Το ευχάριστο είναι ότι ο κ. Αλεξανδρής δεν αντιμετωπίζει απολύτως κανένα πρόβλημα.

    [12] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΥΡΑΚΗ ΜΕ ΜΠΕΚΑΤΩΡΟΥ- ΤΣΟΥΦΛΑ

    Θεσσαλονίκη, 7 Δεκεμβρίου 2001 (20:45 UTC+2)

    Τις Ελληνίδες πρωταθλήτριες της ιστιοπλοϊας με σκάφη τύπου 470, Σοφία Μπεκατώρου και Αιμιλία Τσουλφά, υποδέχθηκε σήμερα στο γραφείο του ο Υφυπουργός αθλητισμού, Γιάννης Κουράκης.

    Λίγο μετά την έξοδό της από το γραφείο του Υπουργού η Αιμιλία Τσουφλά τόνισε: «Θεωρήσαμε ότι είναι σημαντικό να γνωριστούμε με τον κ. Κουράκη. Του ανακοινώσαμε το αγωνιστικό μας πρόγραμμα, τους στόχους μας, που επικεντρώνονται στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, ώστε να είναι όλα προγραμματισμένα και να κυλήσουν ομαλά.

    Γενικά, του κάναμε μια ενημέρωση για την πορεία της προετοιμασίας μας. Ο Υφυπουργός μας διαβεβαίωσε ότι αν υπάρξει οποιοδήποτε πρόβλημα θα είναι στο πλευρό μας και θα στηρίξει όλη μας την προσπάθεια».

    Τη Δευτέρα στις 11 π.μ. ο κ. Κουράκης θα δεχθεί στο γραφείο του, αντιπροσωπεία των ΠΣΑΠ, επικεφαλής της οποίας θα είναι ο πρόεδρός του Αντώνης Αντωνιάδης. Στην αντιπροσωπεία θα μετέχουν οι, Πουρσανίδης, Βόκολος, Γ.Χ. Γεωργιάδης, Ατματσίδης, Ν. Παπαδόπουλος, Βλάχος και άλλοι.

    [13] ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 7 Δεκεμβρίου 2001 (20:43 UTC+2)

    Το παιχνίδι του Ολυμπιακού με την Μπενετόν Τρεβίζο στο κλειστό της Γλυφάδας, ανήκει πλέον στο παρελθόν. Οι παίκτες του Ηλία Ζούρου πρέπει το συντομότερο να ξεπεράσουν την οδυνηρή ήττα και να κοιτάξουν το επόμενο παιχνίδι με το Ηράκλειο.

    «Ολοι μας πρέπει να ξεχάσουμε το παιχνίδι με την Μπενετόν», αναφέρει η σημαία της ομάδας Τζέιμς Φόρεστ και συνεχίζει: «Δεν είναι εύκολο να κερδίσεις μέσα στην έδρα του Ηρακλείου. Η συγκεκριμένη ομάδα είναι πολύ καλή γιατί έχω παίξει σε αυτήν και την γνωρίζω καλά. Προσωπικά θα κάνω ότι καλύτερο μπορώ για να φύγουμε από το γήπεδο νικητές».

    Ηδη η ομάδα του Ηλία Ζούρου βρίσκεται στο Ηράκλειο εν όψει του αυριανού παιχνιδιού. Ο τεχνικός των ερυθρολεύκων θα θα χρησιμοποιήσει την ίδια ομάδα με την ομάδα αντιμετώπισε την Μπενετόν Τρεβίζο.

    [14] ΠΑΝΑΓΡΟΤΙΚΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΣΤΙΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΕΣ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 7 Δεκεμβρίου 2001 (20:39 UTC+2)

    Παναγροτικά συλλαλητήρια με τα αγροτικά μηχανήματα και χωρίς να αποκλείεται το κλείσιμο εθνικών οδών θα πραγματοιηθεί τη Δευτέρα, 10 Δεκεμβρίου στις πρωτεύουσες των νομών, με πρωτοβουλία της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης, η οποία καλεί όλους τους αγρότες να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση.

    Η κινητοποίηση αφορά το σύνολο των προβλημάτων στην αγροτική παραγωγή, όπως στο βαμβάκι, τον καπνό, το λάδι, ενώ η απόφαση είχε ληφθεί στην πανελλαδική σύσκεψη των αγροτικών φορέων που έγινε στον Παλαμά της Καρδίτσας, στις 29 Νοεμβρίου.

    [15] ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΔΗΚΚΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

    Αθήνα, 7 Δεκεμβρίου 2001 (20:38 UTC+2)

    Η 5η σύνοδος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Κινήματος του ΔΗΚΚΙ θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 9 Δεκεμβρίου στην Αθήνα.

    Τα θέματα της συνόδου είναι η επικαιροποίηση των θέσεων του ΔΗΚΚΙ για τον πρώτο και δεύτερο βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης, για την αποκέντρωση και την περιφερειακή ανάπτυξη και η χάραξη της τακτικής του κόμματος στις ερχόμενες εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης.

    [16] ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 7 Δεκεμβρίου 2001 (20:36 UTC+2)

    Διακρατικό συνέδριο με θέμα "Το θέατρο του απόδημου Ελληνισμού" διοργανώνει στις 15 και 16 Δεκεμβρίου στο θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών το κέντρο μελέτης και έρευνας του ελληνικού θεάτρου-θεατρικό μουσείο, το γραφείο Θεσσαλονίκης της Ανώνυμης Εταιρείας προβολής της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς και το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.

    Σκοπός του συνεδρίου είναι η καταγραφή όλων των θεατρικών γεγονότων που έχουν συμβεί, όπου υπήρχε απόδημος ελληνισμός, και η επισήμανση των δραστηριοτήτων σημαντικών σύγχρονων Ελλήνων λογοτεχνών στις χώρες όπου ζουν, με απώτερο στόχο την σύσταση συνεκτικών δεσμών μεταξύ όλων αυτών και των οργανωτικών φορέων.

    Α.Τ.

    [17] ΜΗΝΥΜΑ ΔΗΚΚΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

    Αθήνα, 7 Δεκεμβρίου 2001 (20:35 UTC+2)

    Η ελευθερία του πολίτη απειλείται από την πολιτική του νεοφιλελευθερισμού που τείνει προς μια συνολική υπονόμευση του συστήματος προστασίας των θεμελιωδών δικαιωμάτων, ενώ παράλληλα αναπτύσσονται εξουσιαστικές δομές, όπως η παγκοσμιοποίηση, που είναι εξίσου επίφοβες για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο τομέας ανθρώπινων δικαιωμάτων και ισότητας του ΔΗΚΚΙ με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, στις 10 Δεκεμβρίου.

    "Τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα είναι το κλειδί για την κατανόηση της ιστορίας, αλλά και η καρδιά της σύγχρονης δημοκρατίας, καθώς αποτελεί το πεδίο ουσιαστικής αξιολόγησης του δημοκρατικού πολιτικού δικαιώματος και το βαρόμετρο για τις για τις κοινωνικές, πολιτικές και εγγυητικές ευαισθησίες του", τονίζεται στην ανακοίνωση.

    Το ΔΗΚΚΙ υπογραμμίζει ότι υπάρχει έδαφος σε παγκόσμιο επίπεδο για νέα δικαιώματα που θα απαντούν στις νέες συνθήκες και στις νέες ευαισθησίες απέναντι σε ορισμένα προβλήματα του ανθρώπου και θα διευρύνουν το χώρο της ελευθερίας. Τέλος, τονίζει ότι είναι αναγκαίες οι πολιτικές που θα αντισταθούν στη βαρβαρότητα και θα δώσουν ελπίδα για την διασφάλιση της προσωπικής ελευθερίας και της δημοκρατίας.

    Α.Τ.

    [18] ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ WLA Η "ΣΤΙΓΜΙΑΙΟ ΛΑΧΕΙΟ" Α.Ε.

    Αθήνα, 7 Δεκεμβρίου 2001 (20:32 UTC+2)

    Η Στιγμιαίο Λαχείο ΑΕ (ΞΥΣΤΟ) έγινε το 138ο τακτικό μέλος της Παγκόσμιας Ενωσης Τυχερών Παιχνιδιών (WLA) σύμφωνα με την απόφαση της γενικής συνέλευσης που πραγματοποίησε η Παγκόσμια Ενωση στο Μεξικό.

    Η Παγκόσμια Ενωση έκανε ομόφωνα αποδεκτή την εισδοχή της Στιγμιαίο Λαχείο, καθώς η εταιρία έχει επιδείξει αξιόλογη αναπτυξιακή πορεία στα 7 χρόνια λειτουργίας της. Η Στιγμιαίο Λαχείο έχει καταφέρει να διατηρήσει τις πωλήσεις της σε υψηλά επίπεδα στην ανταγωνιστικότερη αγορά του κλάδου των τυχερών παιχνιδιών, αφού κατέχει την 4η θέση παγκοσμίως στην κατά κεφαλήν δαπάνη στιγμιαίων λαχείων ως ποσοστό του ΑΕΠ. Η σημαντική συμβολή της εταιρίας στα ευρωπαϊκά δρώμενα του κλάδου ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης Τυχερών Παιχνιδιών αποτελεί εγγύηση για την καίρια δραστηριοποίηση της Στιγμιαίο Λαχείο και στον διεθνή στίβο.

    Στα μέλη της WLA συγκαταλέγονται 138 Οργανισμοί Τυχερών Παιχνιδιών που προέρχονται από 72 χώρες ανά τον κόσμο και οι πωλήσεις τους συνολικά ξεπερνούν τα 97 δισ. δολάρια (ΗΠΑ) ετησίως.

    Η WLA λειτουργεί ως δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ των μελών της για θέματα ζωτικής σημασίας που αφορούν στον κλάδο. Σημαντική είναι και η συμβολή της Ενωσης στο χώρο της επιμόρφωσης των στελεχών των οργανισμών, καθώς παρέχει αξιόλογα εκπαιδευτικά σεμινάρια σχετικά με τον κλάδο για τις σύγχρονες τεχνολογικές εξελίξεις, τις αναπτυξιακές στρατηγικές για την προώθηση των προϊόντων κ.α.

    [19] ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΟΝΙΑ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗ ΠΝΕΥΜΟΝΟΠΑΘΕΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 7 Δεκεμβρίου 2001 (20:29 UTC+2)

    Εκστρατεία ενημέρωσης για να γίνει συνείδηση ο κίνδυνος από τη ασθένεια χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και η ανάγκη καθιέρωσης της απλής διαγνωστικής εξέτασης για τη ΧΑΠ σε τακτικό τσεκ-απ, ξεκινάει η διεθνής ομάδα επιστημόνων της "Παγκόσμιας πρωτοβουλίας για τη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια".

    Αν και η ΧΑΠ αποτελεί πλέον την τέταρτη κυριότερη αιτία θανάτου και οι ρυθμοί αύξησης της συχνότητας και της θνησιμότητας είναι δραματικοί, πολλοί είναι εκείνοι, γιατροί και ασθενείς, που δεν αναγνωρίζουν ούτε τα πρώιμα σημάδια της νόσου.

    Σύμφωνα με τον συντονιστή της επιτροπής GOLD στην Ελλάδα, καθηγητή πνευμονολογίας στο πανεπιστήμιο Κρήτης, Νίκο Σιαφάκα το βασικό μήνυμα της διεθνούς ομάδας για την αντιμετώπιση του ΧΑΠ έχει ως αποδέκτες κυρίως τους καπνιστές, οι οποίοι θα πρέπει να μάθουν ότι η ασθένεια αυτή εξελίσσεται με πολύ αργούς ρυθμούς και όταν εκδηλώνεται είναι αρκετά αργά.

    Άλλωστε τόνισε ο κ. Σιαφάκας ο διπλασιασμός της συχνότητας της νόσου μέσα στα τελευταία δέκα χρόνια, είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, γιατί η ασθένεια πολλές φορές δεν αναγνωρίζεται ακόμα και από τους γιατρούς.

    "Οι επιπτώσεις της ασθένειας είναι δυνατόν να περιοριστούν, αν οι καπνιστές ηλικίας άνω των 40 ετών κάνουν μια σπιρομέτρηση κάθε χρόνο για να διαπιστωθεί η ύπαρξη ή όχι της νόσου. Παράλληλα, οι καπνιστές ανεξαρτήτου ηλικίας που έχουν τα ύποπτα συμπτώματα , δηλαδή δύσπνοια, χρόνιο βήχα και πτύελα, θα πρέπει να απευθύνονται αμέσως στο γιατρό τους", δήλωσε ο καθηγητής πνευμονολογίας.

    Η ΧΑΠ χαρακτηρίζεται από μειωμένη ροή αέρα, η οποία είναι συνήθως προοδευτική και συνδέεται με μη φυσιολογική φλεγμονώδη απάντηση των πνευμόνων σε επιβλαβή σωμάτια ή αέρια. Τα συμπτώματα είναι βήχας, παραγωγή πτυέλου σε άτομα που βρίσκονται σε "κίνδυνο" και φτάνουν σε καρδιακή ανεπάρκεια στα άτομα με βαριά νόσο, ενώ το κάπνισμα αποτελεί μείζονα γνωστό παράγοντα κινδύνου.

    Στην Ελλάδα, υπάρχουν περίπου 300.000 ασθενείς που ταλαιπωρούνται από την ΧΑΠ, ενώ οι θάνατοι έχουν διπλασιαστεί τις τελευταίες δεκαετίες. Στις ΗΠΑ η αύξηση της ασθένειας υπολογίστηκε σε ποσοστό 165%.

    Περίπου το 10% των ατόμων ηλικίας άνω των 55 ετών εκδηλώνουν τη ΧΑΠ, ποσοστό που μπορεί να εκτιναχθεί στο 17% σε άτομα χαμηλής κοινωνικής και οικονομικής κατάστασης.

    Με δεδομένο ότι το 90% των ασθενών είναι καπνιστές και πως ένας ακόμη σοβαρός παράγοντας κινδύνου είναι η ατμοσφαιρική ρύπανση, η Ελλάδα χαρακτηρίζεται ως χώρα "υψηλού κινδύνου", καθώς έχει πολλούς καπνιστές και ατμοσφαιρική ρύπανση.

    Οι στόχοι της εκστρατείας και οι κατευθυντήριες γραμμές της GOLD αναλύονται στο 11ο Πανελλήνιο Ιατρικό Συνέδριο Νοσημάτων Θώρακος που πραγματοποιείται από χθες και θα διαρκέσει ως τις 9 Δεκεμβρίου.

    Α.Τ.

    [20] ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ

    Θεσσαλονίκη, 7 Δεκεμβρίου 2001 (20:21 UTC+2)

    Την αισιοδοξία του για την πορεία των διεργασιών ανέγερσης του νέου δημαρχείου στο χώρου του πρώην στρατοπέδου Τσιρογιάννη εξέφρασε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, σε καθιερωμένη συνάντηση με δημοσιογράφους, επισημαίνοντας ιδιαίτερα ότι το Μάρτιο του 2002 θα δημοπρατηθεί το συγκεκριμένο έργο που θα ολοκληρωθεί στο μέγιστο προβλεπόμενο χρόνο των τριών ετών.

    Ο κ. Παπαγεωργόπουλος τόνισε ότι "δεν παρατηρείται καμία κίνηση σε ότι αφορά το μετρό και την υποθαλάσσια αρτηρία", ενώ ανέφερε ότι η μη τοποθέτηση του νέου γενικού γραμματέα της περιφέρειας κεντρικής Μακεδονίας επιφέρει προβλήματα στην ένταξη μεγάλων έργων στο Γ' ΚΠΣ.

    [21] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΓΕΝΙΚΟ ΠΡΟΞΕΝΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗΝ ΚΟΛΩΝΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 7 Δεκεμβρίου 2001 (20:18 UTC+2)

    Εθιμοτυπική συνάντηση είχε σήμερα ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης με τον γενικό πρόξενο της Ελλάδας στην Κολωνία, Λεωνίδα Ροκανά, τον πρόεδρο της ομοσπονδίας ελληνικών κοινοτήτων στη Κολωνία, Κοσμά Λουτσόπουλο, τον αντιπρόεδρο της ομοσπονδίας ελληνικών κοινοτήτων στη Γερμανία, Κωνσταντίνο Δημητρίου και τον αντιπρόεδρο της ομοσπονδίας ελληνικών κοινοτήτων, Κωνσταντίνο Γιοβάνογλου.

    Ο κ. Παπαγεωργόπουλος κατά τη διάρκεια της συνάντησης αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα σύσφιξης των σχέσεων μεταξύ της Θεσσαλονίκης και της αδελφοποιημένης πόλης της Κολωνίας, επισημαίνοντας ότι υπάρχει ανοιχτή πρόσκληση για να επισκεφτεί ο δήμαρχος της πόλης της Γερμανίας τη Θεσσαλονίκη.

    Α.Τ.

    [22] ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠ. ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ

    Αθήνα, 7 Δεκεμβρίου 2001 (20:17 UTC+2)

    Σεμινάριο με την επωνυμία "Ιανός" και θέμα την πρόληψη και καταπολέμηση της πλαστογραφίας, διοργανώνεται από το υπουργείο Δημοσίας Τάξης από τις 10 ως τις 12 Δεκεμβρίου στην Αθήνα.

    Το σεμινάριο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο της κοινής δράσης "FALCONE".

    Στο σεμινάριο έχουν κληθεί να αναπτύξουν σχετικές διαλέξεις, Έλληνες και ξένοι ειδικοί, αξιωματικοί από κεντρικές και περιφερειακές υπηρεσίες της ελληνικής αστυνομίας καθώς και εκπρόσωποι των συναρμόδιων υπουργείων και οργανισμών.

    Επίσης έχουν κληθεί να συμμετάσχουν εκπρόσωποι των αρμόδιων αρχών της Αλβανίας, Βελγίου, Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Βουλγαρίας, Βρετανίας, Γαλλίας, Γερμανίας, Γιουγκοσλαβίας, Δανίας, Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Ισπανίας, Ιταλίας, Κύπρου, Καναδά, Κροατίας, Ολλανδίας, Ρωσίας, Ουγγαρίας, Ουκρανίας, ΠΓΔΜ, Πολωνίας, Ρουμανίας Σλοβενίας, Τουρκίας και Φιλανδίας.

    Α.Τ.

    [23] ΠΑΛΗ: ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΗΚΕ Ο ΑΒΡΑΜΗΣ

    Πάτρα, 7 Δεκεμβρίου 2001 (20:12 UTC+2)

    Δεν τα κατάφερε ο Δημήτρης Αβράμης. Γνώρισε την ήττα κατά τη διάρκεια της δεύτερης ημέρας του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ελληνορωμαϊκής πάλης την ήττα με 4-0 από τον Κορεάτη Κιμ Τσιν Σου και έτσι αποκλείστηκε από την συνέχεια της διοργάνωσης στην κατηγορία των 76 κιλών.

    «Αυτά έχει ο αθλητισμός. Πρέπει να πολεμάς την κάθε στιγμή και εγώ δεν ήμουν στην καλύτερη δυνατή κατάσταση για να καταφέρω. Είχα μια ίωση που με ταλαιπώρησε. Δεν έβλεπα ταπί. Όχι στεναχώριες. Συνεχίζουμε παρακάτω», τόνισε μετά τον αγώνα ο Δημήτρης Αβράμης.

    [24] ΞΕΝΟΙ ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ

    Θεσσαλονίκη, 7 Δεκεμβρίου 2001 (20:08 UTC+2)

    Στο στόχαστρο του Αγγελου Αναστασιάδη μπήκε ο Ουρουγιανός άσος της Γιουβέντους Ντανιέλ Φονσέκα. Ο άσος της ιταλικής ομάδας αποτελεί μήλον της έριδος και για την Περούτζια. Ετσι η μάχη των δύο ομάδων κατά τη διάρκεια της μεταγραφικής περιόδου αναμένεται να είναι πολύ σκληρή.

    Ο εν λόγω παίκτης είναι 32 χρονών και αγωνίστηκε σε δύο παιχνίδια την προηγούμενη χρονιά. Πληροφορίες από την ΠΑΕ κάνουν λόγο ότι ο άσος της Γιουβέντους βρίσκεται κοντά στην ομάδα. Παράλληλα ο Ηρακλής έχει κάνει επίσημη πρόταση και στον συμπαίκτη του Γκομέζ στην εθνική ομάδα της χώρας του. Πρόκειται για τον Ρολάντο Φονσέκα ο οποίος λέγεται ότι έχει υπογράψει προσύμφωνο με την ομάδα της Θεσσαλονίκης.

    [25] ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΣΗΜΙΤΗ ΣΤΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

    Αθήνα, 7 Δεκεμβρίου 2001 (20:02 UTC+2)

    Με χαιρετισμό του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη άρχισαν σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας οι εργασίες της τριήμερης Διάσκεψης των δημάρχων της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Στη διάσκεψη συμμετέχουν περίπου 200 δήμαρχοι από όλο τον κόσμο με βασικό θέμα μια Χάρτα για τις πόλεις που διοικούνται από τις σοσιαλιστικές δυνάμεις.

    Ο κ. Σημίτης στην ομιλία του επισήμανε το ρόλο που διαδραματίζει η τοπική Αυτοδιοίκηση ως ένας θεμελιώδης θεσμός για τη διαμόρφωση μιας ισχυρής κοινωνίας.

    "Σήμερα, η κοινή πρόκληση για τους λαούς είναι η κατοχύρωση συνθηκών κοινωνικής δικαιοσύνης και οικονομικής ανάπτυξης. Είναι ο αγώνας για την οικοδόμηση και τον εκσυγχρονισμό του κοινωνικού κράτους. Ο αγώνας για μια κοινωνία συνοχής, μια κοινωνία ισότητας και αλληλεγγύης, μια κοινωνία για όλους και όχι μόνο για τους λίγους", είπε.

    Ο κ. Σημίτης τόνισε για την οργάνωση αυτής της κοινωνίας, οι σοσιαλιστές είχαν πάντοτε ως σημαία μια διαχρονική αξία, ένα παλιό και πάντοτε επίκαιρο σύνθημα: Την αποκέντρωση.

    "Αν για τις προηγούμενες εποχές η αποκέντρωση ήταν σημαία του προοδευτικού κινήματος, για τη νέα και σύγχρονη εποχή του κόσμου των ανοιχτών συνόρων και της τεχνολογικής επανάστασης γίνεται θεμελιακή προϋπόθεση για κάθε προοδευτική κοινωνική οργάνωση", επισήμανε.

    "Η αποκέντρωση διασφαλίζει σε μια τοπική κοινωνία την άρθρωση σε ένα συνεκτικό πλαίσιο όλων των δημιουργικών και παραγωγικών της δυνάμεων. Την αξιοπιστία των διαδικασιών κοινωνικής σύγκλισης και συναίνεσης", σημείωσε προσθέτοντας ότι οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης αποτελούν προνομιακό χώρο για την οικοδόμηση ενός νέου πολιτισμού δημόσιας εξουσίας με επίκεντρο τον άνθρωπο.

    "Έναν πολιτισμό που σκοπό έχει να προάγει τη σύγχρονη κοινωνία σε μια Ισχυρή Κοινωνία Πολιτών, μια Κοινωνία Ανάπτυξης και Προόδου, μια Κοινωνία Συνοχής και Αλληλεγγύης", τόνισε επισημαίνοντας αυτά είναι τα τρία κεντρικά και καθοριστικά ζητούμενα της σημερινής εποχής.

    Τόνισε ότι η τοπική αυτοδιοίκηση είναι θεμελιώδης θεσμός για τη διαμόρφωση μιας Ισχυρής Κοινωνίας Πολιτών, ότι είναι κοιτίδα και βάθρο της δημοκρατικής οργάνωσης των κοινωνιών μας.

    "Στους Οργανισμούς της ο πολίτης βιώνει άμεσα την πολιτική, έρχεται άμεσα σε επαφή με τη δημόσια εξουσία. Με τη δράση μας στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης δίνουμε περισσότερη ζωντάνια σε ιδέες και αξίες για τις οποίες έχουμε αγωνιστεί από την ίδρυση των κομμάτων μας. Ιδιαίτερα για τη διεύρυνση και την εμβάθυνση της Δημοκρατίας", είπε.

    Παρατήρησε ωστόσο ότι το "Κράτος της Αυτοδιοίκησης" δεν επιτρέπεται να είναι μια αναπαραγωγή ή ακόμη χειρότερα ένα κακέκτυπο των παραδοσιακών δομών του συγκεντρωτικού κράτους.

    Επιπλέον υπογράμμισε ότι η δράση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι παράγοντας καθοριστικός για την οικοδόμηση μιας Κοινωνίας Ανάπτυξης και Προόδου.

    "Μία Κοινωνία Ανάπτυξης και Προόδου που προσαρμόζεται στο σύγχρονο ανταγωνιστικό περιβάλλον ασφαλώς μεγεθύνει το προϊόν της, αξιοποιεί τις αναπτυξιακές της δυνατότητες, αναβαθμίζει ποιοτικά τις παροχές της, εκσυγχρονίζει τις δομές της. Ταυτόχρονα, μια κοινωνία ανάπτυξης και προόδου πρέπει να είναι και μια κοινωνία πλήρους απασχόλησης. Η πλήρης απασχόληση δεν είναι ένα ουτοπικό σχήμα, αλλά ένα σχέδιο σε εξέλιξη και σ' αυτό το σχέδιο ενεργό ρόλο έχει και η τοπική κοινωνία", επισήμανε.

    Για την Κοινωνία Συνοχής και Αλληλεγγύης, είπε ότι είναι ανάγκη και πρόταγμα της σοσιαλιστικής πολιτικής πρότασης.

    "Η κοινωνική αλληλεγγύη και η εμπέδωση της κοινωνικής δικαιοσύνης είναι κατακτήσεις των αγώνων των Σοσιαλιστών και βρίσκονται στον πυρήνα της πολιτικής μας", υπογράμμισε.

    "Στενά συνυφασμένη με την ανάγκη ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής είναι η ενίσχυση του πολιτιστικού πλουραλισμού και η αναγνώριση της διαφορετικότητας των πολιτιστικών κοινοτήτων. Παράλληλα, η ενσωμάτωση όλων των πολιτιστικών κοινοτήτων σε μια Ισχυρή Κοινωνία ασφάλειας και αλληλεγγύης, αποτελεί κυρίαρχο στόχο της πολιτικής μας", είπε.

    Ειδικότερα τόνισε ότι το μεταναστευτικό ρεύμα προς τις προηγμένες χώρες θέτει την πρόκληση της πολυπολιτισμικότητας, της κοινωνικής συνοχής, της ασφάλειας και της αλληλεγγύης.

    "Απαντάμε σε αυτή την πρόκληση χωρίς προκαταλήψεις και χωρίς δισταγμούς: Το μεταναστευτικό ρεύμα πρέπει να είναι ελεγχόμενο και νόμιμο. Η ένταξη των μεταναστών στην κοινωνία πρέπει να μη γίνεται σε βάρος της κοινωνικής συνοχής. Ο νόμιμος μετανάστης που έρχεται σε κάθε κοινωνία πρέπει να αξιοποιεί τα δικαιώματα, αλλά και να σέβεται τις υποχρεώσεις που αντιστοιχούν σε κάθε έννομο πολίτη", υπογράμμισε.

    Κεντρικό χαρακτηριστικό της σοσιαλιστικής πρότασης για μια Κοινωνία Συνοχής και Αλληλεγγύης, είναι ακόμα η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Όσο οι κοινωνίες προοδεύουν, τόσο διεκδικούν μια καλύτερη ποιότητα ζωής, βασικές πτυχές της οποίας είναι η κοινωνία της γνώσης και ο πολιτισμός.

    Αναφερόμενος στην αποστολή της Συνδιάσκεψης των Αθηνών είπε ότι είναι η διακήρυξη και η διατύπωση των αρχών και των προγραμματικών στόχων σε ένα Χάρτη που

    θα αποτελέσει ένα Πολιτικό Σύμφωνο ανάπτυξης και κοινωνικής δικαιοσύνης, προόδου, ασφάλειας και αλληλεγγύης για τις τοπικές κοινωνίες των χωρών μας.

    "Ιδιαίτερα σ' αυτό τον τόπο, σ' αυτή την πρωτεύουσα, όπου Πόλη και Πολίτης απέκτησαν την αρχική τους υπόσταση και αίγλη, όπου ο Δήμος ταυτίστηκε με την ιδέα της Δημοκρατίας και η Εκκλησία του Δήμου με την πρώτη στην πράξη υλοποίηση της άμεσης Δημοκρατίας, μπορούμε να στείλουμε παντού το μήνυμα:

    Πόλη και Πολίτης, Δήμος και Δημοκρατία, αποτελούν κεντρική ιδέα της σοσιαλιστικής στρατηγικής, της προοδευτικής προοπτικής για τον κόσμο μας, για την σύγχρονη οργάνωση των κοινωνιών μας", κατέληξε.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Friday, 7 December 2001 - 19:13:57 UTC