Visit our archive of Documents on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-12-09

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ. ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: ΤΟ ΣΑΕ ΝΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΠΟΔΗΜΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ
  • [02] ΜΕ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΑΠΕΙΛΕΙ Ο ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
  • [03] ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ:Η ΝΔ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
  • [04] ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ Β. ΠΟΥΤΙΝ ΣΤΟ ΜΠΕ
  • [05] ΟΜΙΛΙΑ ΤΣΟΒΟΛΑ ΣΤΗΝ 5Η ΣΥΝΟΔΟ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ
  • [06] Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΝΕΙΣΦΕΡΕΙ ΣΤΗΝ ΕΔΡΑΙΩΣΗ ΤΗΣ
  • [07] ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΠΟΔΗΜΟ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΣΤΟ ΣΑΕ
  • [08] ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΑΠΟΔΗΜΩΝ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΕΝΟΨΕΙ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο
  • [09] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
  • [10] Ο ΚΥΡΑΣΤΑΣ ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΗΤΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΟΚ
  • [11] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: ΝΗΑΡ ΗΣΤ - ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ 76 - 86
  • [12] ΕΛΛΗΝΟΡΩΜΑΪΚΗ ΠΑΛΗ: ΧΑΛΚΙΝΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ Ο Ξ. ΚΟΥΤΣΙΟΥΜΠΑΣ
  • [13] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - ΠΑΟΚ 1 - 2
  • [14] Γ. ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ: ΜΕ ΤΟ ΣΑΕ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΤΟΥ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΜΠΟΥΜΕ ΣΤΗ ΝΕΑ
  • [15] ΧΑΝΤΜΠΟΛ Α1: ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ - ΙΩΝΙΚΟΣ Ν.Φ. 27 - 19
  • [16] ΒΟΛΕΪ: ΣΤΟΥΣ "16" ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ Ο ΠΑΟ
  • [17] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΕΝΟΒΑ 2001
  • [18] ΓΙΑ ΕΜΠΑΙΓΜΟ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Ο Ε. ΜΠΑΣΙΑΚΟΣ
  • [19] Β' ΕΘΝΙΚΗ: ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
  • [20] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΕΘΝΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ - ΙΩΝΙΚΟΣ 1 - 0
  • [21] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΞΑΝΘΗ - ΑΙΓΑΛΕΩ 4 - 2
  • [22] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΗΡΑΚΛΗΣ - ΑΚΡΑΤΗΤΟΣ 1 - 1
  • [23] Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ
  • [24] ΕΞΙ ΜΕΤΑΛΛΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΜΟΝΤΕΡΝΟΥ ΠΕΝΤΑΘΛΟΥ

  • [01] Κ. ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: ΤΟ ΣΑΕ ΝΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΠΟΔΗΜΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΝΤΑΙ ΑΠ ΑΥΤΟ

    Θεσσαλονίκη, 9 Δεκεμβρίου 2001 (16:25 UTC+2)

    "Για την πορεία του ελληνικού λαού είμαι αισιόδοξος, αλλά για την πορεία του ελληνικού έθνους είμαι αισιόδοξος και ανησυχώ συγχρόνως", επισήμανε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος στην ομιλία του στην Δ' Παγκόσμια Συνέλευση του ΣΑΕ.

    Υπενθύμισε το 1ο άρθρο του Συντάγματος που ορίζει ότι "όλες οι εξουσίες πηγάζουν από το λαό και ασκούνται υπέρ του λαού και του έθνους", έκανε το διαχωρισμό ανάμεσα στις έννοιες του λαού και του έθνους. Για τη δεύτερη είπε ότι είναι δύσκολο να την περιγράψει κανείς και μπορεί να την αναζητήσει στην 4η και 5η γενιά των Ελλήνων της διασποράς, που αποδεικνύει ότι αρκέι και μόνο μια ρίζα, ένας συναισθηματικός δεσμός για να τη συνδέσει με το έθνος των Ελλήνων.

    Υπό το πρίσμα αυτό τόνισε ότι έχει μεγάλη σημασία η συντήρηση του ελληνισμού, η συντήρηση του έθνους, διότι απόδημοι των τελευταίων γενιών μπορεί να αποκόπτονται από αυτό. Παρατήρησε, μάλιστα, πως όσο περισσότερο προκόβουν στους τόπους που ζουν τόσο περισσότερο απομακρύνονται από τη βάση τους, από την Ελλάδα.

    Απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΑΕ Α. Αθενς σημείωσε ότι έχει κάνει πολλά το ΣΑΕ, αλλά πρέπει να κάνει περισσότερα. Πρέπει να προσεγγίσει όλους τους απόδημους και εκείνους που δεν εκπροσωπούνται μέσω του ΣΑΕ, εκείνους που δεν μετέχουν στους συλλόγους, οι οποίοι πολλές φορές απωθούν αντί να συσπειρώνουν τους Ελληνες της διασποράς. Ετσι σήμερα το ΣΑΕ εκπροσωπεί ένα μικρό ποσοστό της ελληνικής διασποράς. Οφείλει το ΣΑΕ να προσεγγίσει και τους υπόλοιπους και να τους υπενθυμίσει τις υποχρεώσεις τους προς την πατρίδα. Τον τρόπο προσέγγισης τους θα τον βρει το ΣΑΕ. Επιπλέον πρέπει να αναζητηθούν νέα πρόσωπα, τόσο στους κόλπους του ΣΑΕ, όσο και εκτός.

    Σε ότι αφορά τον εαυτό του σημείωσε την παρουσία του στις τέσσερις Συνελεύσεις. Είπε ότι θα παραστεί σε μια ακόμη με την ιδότητα του προέδρου της Δημοκρατίας και μετά θα είναι στο πλευρό των αποδήμων είτε με μια άλλη ιδιότητα είτε με καμιά.

    [02] ΜΕ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΑΠΕΙΛΕΙ Ο ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    Αθήνα, 9 Δεκεμβρίου 2001 (11:02 UTC+2)

    Ο υπουργός Υγείας Αλέκος Παπαδόπουλος, σε συνέντευξη του στην "Κυριακάτυικη Ελευθεροτυπία", μιλά για το ενδεχόμενο παραίτησής του από την κυβέρνηση, προβλέπει εκλογική ήττα του ΠΑΣΟΚ, αν δεν αλλάξει το ισχύον σύστημα υγείας και καταγγέλλει "συνεργάτες" του πρωθυπουργού "που δεν μπορεί να ροκανίζουν υπουργούς". Η παρέμβαση του Αλ. Παπαδόπουλου απαντά σε δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία "παγώνει η μεταρρύθμιση" και "έληξε ο μήνας του μέλιτος του υπουργού με τον Κ. Σημίτη".

    Εντονες φήμες, ήθελαν τελευταία τον πρωθυπουργό δυσαρεστημένο με τον υπουργό Υγείας Α. Παπαδόπουλο. Υποστήριζαν μάλιστα ότι ο Κώστας Σημίτης έδωσε εντολή να ανασταλεί η μεταρρύθμιση του ΕΣΥ.

    Σήμερα στην "Κ.Ε." ο κ. Παπαδόπουλος ξεκαθαρίζει: "Ο πρωθυπουργός, που ίσως είναι ο μόνος που στηρίζει τη μεταρρύθμιση στην υγεία, μου έδωσε εντολή να επιταχύνω τους ρυθμούς. Οσοι ισχυρίστηκαν το αντίθετο, απλώς έχουν ευσεβείς πόθους". Ο υπουργός Υγείας επιτίθεται με σφοδρότητα κατά των οργανωμένων συμφερόντων (μιλάει για "μαφιόζους και αρουραίους") που δρουν στην υγεία, τα οποία θέλουν να εξακολουθήσουν να λυμαίνονται το χώρο, και στέλνει ένα μήνυμα προς πολλούς αποδέκτες: "Αν για κάποιους λόγους αυτό δεν προχωρήσει, δεν υπάρχει λόγος να παραμείνω στο υπουργείο Υγείας".

    Ο κ. Παπαδόπουλος ακόμη επισημαίνει:

    * Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού και των υπουργών "δεν έχουν καμία εξουσία, είναι απλώς βοηθοί εκπλήρωσης".

    * Αυτή η κυβέρνηση "αν δεν ολοκληρώσει τη μεταρρύθμιση του ΕΣΥ, θα χάσει τις εκλογές".

    Απαντώντας σε ερώτηση για την πορεία της μεταρρύθμισης, ο υπουργός Υγείας λέει: "Εχω ξεκινήσει εδώ και ενάμιση χρόνο μια επίπονη προσπάθεια να δημιουργήσω ένα σύστημα υγείας στην Ελλάδα. Για πρώτη φορά θα πω ότι αυτό που υπάρχει στη χώρα μας είναι ένα μη σύστημα υγείας και προ παντός είναι ένα μη δημόσιο σύστημα υγείας. Δεν είναι εθνικό, γιατί δεν ήταν περιφερειοποιημένο και αποκεντρωμένο και γιατί δεν μπόρεσε να γίνει καθολικό. Είναι αλήθεια ότι αυτή η οργανωμένη ακαταστασία επέτρεψε να αναπτυχθούν παράλληλα συστήματα αφαίμαξης των δημοσίων πόρων. Το αποτέλεσμα που βιώνει ο λαός μας είναι ότι τα ποσά που διατίθενται να μην πηγαίνουν στις υπηρεσίες υγείας, αλλά στα οργανωμένα συμφέροντα, τα οποία και απομυζούν τους πόρους. Στόχος μας λοιπόν ήταν ένα πραγματικά δημόσιο σύστημα υγείας που θα λειτουργεί υπέρ του πολίτη.

    Ερωτηθείς για τις αντιδράσεις, ο κ. Παπαδόπουλος σημειώνει:

    "Για πρώτη φορά αντιλαμβάνονται αυτά τα πασίδηλα μεν, υπογείως όμως συμπεριφερόμενα μαφιόζικα συστήματα ότι αυτό που εννοούμε το κάνουμε κιόλας! Οτι εφαρμόζουμε τους τρεις νόμους της μεταρρύθμισης που ψηφίσαμε! Προχωρήσαμε στην περιφερειακή συγκρότηση του συστήματος, βάλαμε μάνατζερ στα νοσοκομεία, καταργήσαμε την αυτόνομη νομική προσωπικότητα των νοσοκομείων και όλα τα διοικητικά συμβούλια, που, εκτός ορισμένων ηρωικών εξαιρέσεων, ήταν εκπρόσωποι ομάδων διευκόλυνσης πελατειακών σχέσεων μέσα στα νοσοκομεία. Προχωρήσαμε στη ριζική ανασυγκρότηση των νοσοκομείων, προωθούμε το επιχειρησιακό σχέδιο για την οργάνωση πληροφορικής και το διπλογραφικό σύστημα που θα εφαρμοστεί στο τέλος του 2003. Καταργήσαμε τα ανήθικα προνόμια που υπήρχαν στο εργασιακό καθεστώς, καταργήσαμε τη μονιμότητα των γιατρών ως δημοσίων υπαλλήλων, αλλάξαμε το σύστημα προμηθειών. Προχωρούμε το θέμα της συγκρότησης του σώματος επιθεωρητών υγείας, προχωρούμε στο νέο θεσμικό πλαίσιο για τον ανεξέλεγκτο και άναρχο ιδιωτικό τομέα, είναι έτοιμο το νομοσχέδιο για την εκπαίδευση των γιατρών και για τη δημόσια υγιεινή. Τελειώνει ο κατάλογος των εθνικών κριτών, με βάση τον οποίο καταργείται το σημερινό σύστημα αναξιοκρατικής πρόσληψης των γιατρών στα νοσοκομεία. Υστερα από 17 χρόνια θα αξιολογηθούν οι γιατροί στην Ελλάδα. Είναι έτοιμο το νομοσχέδιο για τον έλεγχο των εργαστηρίων. Ηδη δεχόμαστε απειλές, γιατί ξέρουν ότι πολλά από τα εργαστήρια θα κλείσουν.

    [03] ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ:Η ΝΔ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 9 Δεκεμβρίου 2001 (10:08 UTC+2)

    Τη βεβαιότητα πως όποτε κι αν γίνουν οι βουλευτικές εκλογές θα τις κερδίσει η Νέα Δημοκρατία εκφράζει ο πρόεδρος του κόμματος Κώστας Καραμανλής σε συνέντευξη του στο "Βήμα της Κυριακής".

    Υπογραμμίζει ότι δεν ζητάει πρόωρες εκλογές, διότι αυτό είναι συνταγματική προνομία του πρωθυπουργού, και ο ίδιος δεν ζητάει πράγματα που δεν μπορεί να πετύχει, ενώ για την τακτική του "σκληρού ροκ" σημειώνει:"Η τακτική που επέλεξε ο κ. Σημίτης-διότι κανένας δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από στελέχη του-του υποτιθέμενου "σκληρού ροκ", της πόλωσης, των διαχωριστικών γραμμών, του διχασμού, είναι μια υπ΄θεση η οποία βλάπτει τη χώρα. Και αν δεν τη ζημιώσει τελικά είναι γιατί οι πολίτες είναι πια πολύ ώριμοι και δεν πέφτουν στην παγίδα των διαχωριστικών γραμμών. Ούτε η Νέα Δημοκρατία θα πέσει σε αυτή την παγίδα".

    Ο κ. Καραμανλής τονίζει ότι δεν δέχεται καμιά αλλαγή του εκλογικού νόμου και για τις δημοτικές εκλογές και τους υποψήφιους δεν ΄'εχει ανοίξει ακόμη για τον ίδιο αυτό το κεφάλαιο. Για το Δήμο της Αθήνα σημειώνει πως μια υπερκομματική προσωπικότητα δεν μπορεί να δώσει τη μάχη. "Αλλά μπορεί να έχεις περίπτωση-δεν μιλώ για συγκεκριμένα πρόσωπα-ανθρώπων που δεν έχουν κομματική ένταξη, όμως έχουν σαφές πολιτικό προφίλ. Είναι μια πολιτική αναμέτρηση με πολιτικά χαρακτηριστικά, με πολιτικά κριτήρια και πολιτικά συμπεράσματα. θα είναι μια πολιτική μάχη, όχι μια κομματική μάχη".

    Επισημαίνει ότι δεν τίθεται θέμα συνεργασίας της Ν.Δ. με το ΚΕΠ του Δημήτρη Αβραμόπουλου για το οποίο τονίζει πως δεν αποτελεί απειλή για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    [04] ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ Β. ΠΟΥΤΙΝ ΣΤΟ ΜΠΕ

    Θεσσαλονίκη, 9 Δεκεμβρίου 2001 (14:44 UTC+2)

    της Σοφίας Προκοπίδου

    H Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα θα αποτελέσουν κομβικό σημείο στην ανάπτυξη των σχέσεων Ελλάδας - Ρωσίας, υπογράμμισε σε αποκλειστική συνέντευξή του στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, λίγες ώρες πριν την αναχώρησή του από τη Θεσσαλονίκη.

    Αναφερόμενος στα αποτελέσματα της επίσκεψής του στη χώρα μας και ιδιαίτερα στις συνομιλίες που είχε με την ελληνική πολιτική ηγεσία, ο κ. Πούτιν στάθηκε ιδιαίτερα στο ρόλο της Βόρειας Ελλάδας, η οποία μπορεί να αποτελέσει βασικό "σημείο αναφοράς" στις σχέσεις Ελλάδας - Ρωσίας. Πρόσθεσε ότι στην ατζέντα των συνομιλιών του ήταν η διεθνής επικαιρότητα, αλλά και η κατάσταση στις χώρες της Βαλκανικής.

    Ο Ρώσος πρόεδρος μίλησε για τις εντυπώσεις που απεκόμισε από την επίσκεψή του στους βασιλικούς τάφους στη Βεργίνα, λέγοντας ότι "η Βεργίνα αποδεικνύει το μεγαλείο του ελληνικού πολιτισμού", ενώ - όπως είπε - διαπίστωσε πως συνδέονται οι πολιτισμοί Ελλάδας και Ρωσίας.

    "Διαπίστωσα ότι η τεχνική κατασκευή των αρχαιολογικών ευρημάτων που είναι στην Βεργίνα είναι ανάλογη των αρχαιολογικών εκθεμάτων του Μουσείου Ερμιτάζ. Αυτό δεν τυχαίο, καθώς τα ευρήματα αυτά προέρχονται από την ευρύτερη περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, στην οποία έχει αναπτυχθεί στην αρχαιότητα ο ελληνισμός. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει τη σχέση μεταξύ ελληνικό και ρωσικό λαό από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα", ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Απευθυνόμενος στους παλιννοστούντες από την πρώην ΕΣΣΔ και τους Ρώσους πολίτες που ζουν στην Ελλάδα τους ευχήθηκε χρόνια πολλά, υγεία και ευτυχία και "να προκόψουν στην Ελλάδα, αλλά να μην ξεχνούν τη Ρωσία".

    [05] ΟΜΙΛΙΑ ΤΣΟΒΟΛΑ ΣΤΗΝ 5Η ΣΥΝΟΔΟ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΔΗΚΚΙ

    Aθήνα, 9 Δεκεμβρίου 2001 (21:11 UTC+2)

    Τις προτεραιότητες του ΔΗΚΚΙ για το επόμενο χρονικό διάστημα περιέγραψε ο πρόεδρός του Δημήτρης Τσοβόλας σε ομιλία του στην 5η Σύνοδο της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος που συνέπεσε με την επέτειο συμπλήρωσης έξι χρόνων από την ίδρυσή του.

    Ο κ. Τσοβόλας επισήμανε ότι το ΔΗΚΚΙ οφείλει να κατέβει με δικούς του συνδυασμούς τουλάχιστον στις βασικές νομαρχίες και οπωσδήποτε στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη, είπε ότι το κόμμα θα εξετάσει σε ποιους δήμους που είναι πρωτεύουσες νομών θα καταρτίσει αυτοτελώς συνδυασμούς ή με τις κατάλληλες συμμαχίες και πρόσθεσε πως το ΔΗΚΚΙ θα συνεχίσει το διάλογο με τις άλλες δημοκρατικές και προοδευτικές δυνάμεις για τη διερεύνηση δυνατότητας εκλογικών συνεργασιών στην αυτοδιοίκηση.

    Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ προέβλεψε απρόοπτες πολιτικές εξελίξεις κατά το 2002 και εκτίμησε πως η χρονιά που έρχεται θα είναι πολύ κρίσιμη για την κυβέρνηση.

    Με αφορμή τη συμπλήρωση έξι χρόνων από την ίδρυση του ΔΗΚΚΙ ο Δημήτρης Τσοβόλας επισήμανε ότι η πορεία του κόμματός του χαρακτηρίστηκε από πολιτική εντιμότητα και ιδεολογική και πολιτική συνέπεια, με σαφείς σοσιαλιστικούς ιδεολογικούς προσανατολισμούς. Μίλησε για λάθη και ως προς πολιτικές επιλογές και εκ μέρους στελεχών, ωστόσο δεσμεύτηκε για την συνέχιση της πορείας του ΔΗΚΚΙ στο πλαίσιο του αγώνα για τη δημοκρατία και την κοινωνία της αλληλεγγύης και της ελευθερίας. "Το ΔΗΚΚΙ σήμερα, ώριμο πλέον, συνεχίζει την αυτόνομη πολιτική πορεία με την αυτόνομη πολιτική του στρατηγική" πρόσθεσε.

    [06] Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΝΕΙΣΦΕΡΕΙ ΣΤΗΝ ΕΔΡΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΕΙΡΗΝΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 9 Δεκεμβρίου 2001 (21:04 UTC+2)

    Την πεποίθηση ότι ο ελληνισμός μπορεί να συνεισφέρει στην εδραίωση της παγκόσμιας ειρήνης και της διεθνούς συνεννόησης εξέφρασε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού Νίκος Παπαδόπουλος, μιλώντας στην ημερίδα με θέμα "Ορθοδοξία και Απόδημος Ελληνισμός" που έγινε στο πλαίσιο της Δ΄ Παγκόσμιας Συνέλευσης του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, στη Θεσσαλονίκη. Υπογράμμισε, εξάλλου, ότι το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού, η Παγκόσμια Διακοινοβουλευτική Ενωση Ελληνισμού αλλά και όλος ο ελληνισμός μπορούν να κερδίσουν το στοίχημα της προβολής του Ολυμπιακού ιδεώδους του εθελοντισμού, του ευ αγωνίζεσθαι και της Ολυμπιακής εκεχειρίας. Κλείνοντας την ομιλία του ευχήθηκε να προκύψουν από τη συνέλευση του ΣΑΕ άξιοι συνεχιστές του έργου των σκαπανέων της ελληνικής ομογένειας.

    Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας της Πολιτικής Ανοιξης Δημήτρης Σταμάτης επισήμανε ότι είναι η τέταρτη χρονιά που συνέρχεται ο Απόδημος Ελληνισμός προκειμένου να επαναβεβαιώσει τους δεσμούς με την πατρίδα και να συντονίσει τη δράση του προς όφελος του ελληνικού έθνους.

    Τέλος στο μήνυμά του ο δήμαρχος Αθηναίων Δημήτρης Αβραμόπουλος ο οποίος λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων δεν μπόρεσε να παραστεί στη συνέλευση του ΣΑΕ επισήμανε ότι οι Απόδημοι Έλληνες ενισχύουν την επιρροή της χώρας μας και προβάλλουν διεθνώς τα ελληνικά αιτήματα. Πρόσθεσε δε ότι περιμένουμε από τους απόδημους Έλληνες να πλησιάσουν την Ολυμπιάδα του 2004 και να δώσουν άλλο νόημα στον εθελοντισμό.

    [07] ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΠΟΔΗΜΟ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΣΤΟ ΣΑΕ

    Θεσσαλονίκη, 9 Δεκεμβρίου 2001 (21:04 UTC+2)

    Ημερίδα με θέμα "Ορθοδοξία και Απόδημος Ελληνισμός" πραγματοποιήθηκε το απόγευμα στο συνεδριακό κέντρο "Ι. Βελλίδης" στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της 4ης Παγκόσμιας Συνέλευσης του Συμβουλίου του Απόδημου Ελληνισμού. Στην ημερίδα παραβρέθηκαν ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδας Χριστόδουλος, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Πέτρος ο Ζ΄, ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων και πάσης Αλβανίας Αναστάσιος, πατριάρχες και μητροπολίτες και προκαθήμενοι της εκκλησίας, καθώς και ο Γενικός Γραμματέας του ΣΑΕ Δημήτρης Δόλλης, ο πρόεδρος του ΣΑΕ Αντριου Αθενς και άλλοι αξιωματούχοι ενώ την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Εξωτερικών Ι. Μαγκριώτης.

    Ο κ. Δόλλης εγκαινίασε τις εργασίες της ημερίδας τονίζοντας την άρρηκτα συνδεδεμένη σχέση Ορθοδοξίας και Απόδημου Ελληνισμού λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "ο Οικουμενικός Ελληνισμός των 17.000.000 ατόμων σε περισσότερες από 140 χώρες-πατρίδες της υφηλίου έχει πολλές ταυτότητες, μιλάει πολλές γλώσσες, έχει πολλά πρόσωπα. Όποια γλώσσα και αν μιλάει, όπου και να βρίσκεται, στο βορρά και στο νότο, σε ανατολή και δύση, όποια ταυτότητα και αν έχει στη μεταφυσική του αναζήτηση, έχει πάντα οδηγό του τις παραδόσεις και τις αξίες της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας".

    Ο κ. Δόλλης συμπλήρωσε ότι σε μία εποχή αβεβαιότητας, αντιπαλότητας, και σχετικισμού αξιών η Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία γεφυρώνει κόσμους, πλάθει συνειδήσεις, ενισχύει τον Ελληνισμό και αυτή η Ορθοδοξία και η Εκκλησία αυτή η ελληνορθόδοξη στάση έχει κάθε λόγο να αντιμετωπίζει με αισιοδοξία το μέλλον της.

    Στη συνέχεια ο κ. Μαγκριώτης χαιρέτησε τις εργασίες της ημερίδας και τόνισε τον ρόλο της Εκκλησίας για την επιβίωση του Ελληνισμού στο πέρασμα των αιώνων. Η Εκκλησία , είπε, είναι ο μακροβιότερος θεσμός γιατί υπάρχει εδώ και 1800 χρόνια και θα συνεχίσει στους αιώνες το ταξίδι της αγάπης, του φωτός, το ταξίδι της καταλαγής και της συνενόησης.

    Εν συνεχεία τον λόγο πήρε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Πέτρος Ζ΄, ο οποίος τόνισε το ρόλο του Ελληνισμού της διασποράς στην εξέλιξη τόσο της Ελλάδας όσο και των ιδιαίτερων τόπων όπου βρίσκονται. Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας αναφέρθηκε κυρίως στον Ελληνισμό της Αφρικής και στις συνεχείς προσπάθειες στήριξης αυτών από το Πατριαρχείο της Αλεξανδρείας και τόνισε ότι παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο Ελληνισμός σε αυτή την ήπειρο θα καταφέρει να επιβιώσει μέσα από το ιεραποστολικό έργο της Εκκλησίας και να διαφυλάξει την ταυτότητα του.

    Ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων και Πάσης Αλβανίας Αναστάσιος αναφέρθηκε στην αναδιάρθρωση της Εκκλησίας της Αλβανίας στη δεκαετία 1991-2001, στις προσπάθειες ειρηνικής συνύπαρξης με άλλες εκκλησίες, στο φιλανθρωπικό έργο αναδιάρθρωση της Εκκλησίας της Αλβανίας στη δεκαετία 1991-2001, στις προσπάθειες ειρηνικής συνύπαρξης με άλλες εκκλησίες, στο φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας στα Βαλκάνια, και στα κοινωνικά προγράμματα που ανέπτυξε η Εκκλησία της Αλβανίας, όπως τη δημιουργία Διαγνωστικού Ιατρικού Κέντρου στα Τίρανα.

    Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδας Χριστόδουλος τόνισε ότι η Ορθοδοξία είναι αναπόσπαστο κομμάτι όχι μόνο του Απόδημου αλλά ολόκληρου του Ελληνισμού και πρόσθεσε ότι οι Ελληνες της Μικράς Ασίας και του Πόντου αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα αφού διωκόμενοι από τις εστίες τους πήραν μαζί τους τη Πίστη τους.

    Ο κ. Χριστόδουλος είπε ακόμη ότι οι Ελληνες το πρώτο πράγμα που κάνουν όταν είναι σε ξένο τόπο είναι να δημιουργήσουν εκκλησίες, όπως ο ναός του Αγίου Νικολάου στη Νέα Υόρκη και αυτό δείχνει τους δεσμούς τους με την Ορθοδοξία. Ο Αρχιεπίσκοπος κάνοντας παρένθεση απάντησε σε όσους τον κατηγορούν ότι δικαιολόγησε την τρομοκρατική ενέργεια της 11ης Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη ότι καταδίκασε αμέσως τη δολοφονική πράξη και έκανε πολλές ενέργειες για την καταδίκη της τρομοκρατίας, η οποία πρέπει να γίνει από τις τρεις μονοθεϊστικές θρησκείες με επίσημο τρόπο. Ο Χριστιανισμός, ο Ιουδαϊσμός και το Ισλάμ πρέπει να καταδικάσουν την τρομοκρατία.

    Τέλος ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος αναφέρθηκε στον ρόλο του Πατριαρχείου λέγοντας ότι υπηρετεί για δεκαεπτά αιώνες τον Ελληνισμό και τηρεί τις παραδόσεις του.

    [08] ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΑΠΟΔΗΜΩΝ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΕΝΟΨΕΙ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο Δ. ΔΟΛΛΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 9 Δεκεμβρίου 2001 (20:41 UTC+2)

    Την ανάγκη υπόδειξης νέων τομέων δράσης του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού και δημιουργίας ενός Παγκοσμίου Δικτύου Απόδημων Εθελοντών ενόψει της Ολυμπιάδας του 2004 υπογράμμισε ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού Δημήτρης Δόλλης μιλώντας στην 4η Παγκόσμια Συνέλευση του ΣΑΕ.

    Αναφερόμενος ειδικότερα στο θέμα του διαλόγου που θα πρέπει να γίνει ώστε να υποδειχθούν νέοι τομείς δράσης επισήμανε ότι ο κεντρικός στόχος της προσπάθειας αυτής θα πρέπει να είναι ένας οικουμενικός ελληνισμός ενωμένος και ισχυρός που παράλληλα θα είναι σημαντικός παράγοντας διαμόρφωσης των σύγχρονων παγκόσμιων εξελίξεων.

    Για την πρότασή του που αφορά στη δημιουργία ενός Παγκόσμιου Δικτύου Απόδημων Εθελοντών κάθε ηλικίας και ανεξαρτήτως φύλου, είπε ότι μέλη του μπορούν να γίνουν όσοι επιθυμούν και μπορούν να δραστηριοποιηθούν στις κατά τόπους χώρες διαμονής τους.

    Σε ό,τι αφορά στον απολογισμό των δράσεων του ΣΑΕ ο κ. Δόλλης τόνισε ότι μια συνολική θεώρηση της παρουσίας του ΣΑΕ στο χώρο της προώθησης των ζητημάτων του Απόδημου Ελληνισμού θα καθορίσει και την εφεξής πορεία του θεσμού. "Είναι σίγουρο ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα στην κατεύθυνση της ανάληψης συγκεκριμένων δράσεων και προγραμμάτων για την προαγωγή της ελληνικής διασποράς ανά τον κόσμο και τη σύσφιξη των δεσμών της με το εθνικό κέντρο" τόνισε χαρακτηριστικά ενώ επισήμανε και τον καταλυτικό ρόλο της Εκκλησίας στην προσπάθεια του απόδημου ελληνισμού να ανακτήσει την αίγλη προηγούμενων εποχών της ιστορικής πορείας του έθνους μας.

    Σχετικά με το θέμα της διοργάνωσης της Ολυμπιάδας του 2004 στην Αθήνα διαπίστωσε συστράτευση όλων στην εθνική αυτή υπόθεση και γνωστοποίησε ότι σε όσους το επιθυμούν παρέχεται η δυνατότητα να έλθουν στην Αθήνα και να συμμετάσχουν επί τόπου στην διοργάνωση και διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Οι υποψήφιοι αυτοί εθελοντές μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις συμμετοχής προς τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και το "Αθήνα 2004". Η τελική επιλογή τους θα γίνει σύμφωνα με ειδικά κριτήρια από το "Αθήνα 2004".

    [09] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 9 Δεκεμβρίου 2001 (20:38 UTC+2)

    Ο Ηρακλής γκρέμισε την ΑΕΚ από την κορυφή του βαθμολογικού πίνακα και την ανάγκασε να συγκατοικήσει με τον Ολυμπιακό, μετά την 10η αγωνιστική του πρωταθλήματος μπάσκετ της Α1 κατηγορίας. Οι κυανόλευκοι ακολουθούν στην 3η θέση της βαθμολογίας, ενώ πιο πίσω είναι ο Παναθηναϊκός που έχει ένα παιχνίδι λιγότερο, αυτό με τον Πανιώνιο.

    Αναλυτικά η βαθμολογία του πρωταθλήματος μπάσκετ της Α1 κατηγορίας των ανδρών στην 10η αγωνιστική έχει ως εξής:

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (10η αγωνιστική)

    1.Ολυμπιακός 19

    2.ΑΕΚ 19

    3.Ηρακλής 18

    4.Παναθηναϊκός 16

    5.Πανιώνιος 15

    6.Μαρούσι 15

    7.ΠΑΟΚ 15

    8.Ηράκλειο 14

    9.Περιστέρι 14

    10.Ιωνικός Ν.Φ. 13

    11.ΚΑΟΔ 13

    12.Αρης 12

    13.Δάφνη 12

    14.Νήαρ Ηστ 12

    *Παναθηναϊκός και Πανιώνιος έχουν ένα παιχνίδι λιγότερο

    Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ (11η)

    ΚΑΟΔ - Παναθηναϊκός

    Δάφνη - Ηράκλειο

    Ολυμπιακός - Μαρούσι

    ΑΕΚ - Ιωνικός Ν.Φ.

    Πανιώνιος - Νήαρ Ηστ

    Περιστέρι - ΠΑΟΚ

    Αρης - Ηρακλής

    [10] Ο ΚΥΡΑΣΤΑΣ ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΗΤΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΟΚ

    Αθήνα, 9 Δεκεμβρίου 2001 (20:30 UTC+2)

    Η ήττα του Παναθηναϊκού από τον ΠΑΟΚ με σκορ 2 - 1 στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας ανάγκασε τον Γιάννη Κυράστα να θέσει την παραίτηση του στη διάθεση της διοίκησης.

    Ο έλληνας τεχνικός στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε μετά το άτυχο αποτέλεσμα με τον Δικέφαλο του Βορρά υποστήριξε: "Εάν νομίζουν ότι είμαι υπεύθυνος για τα άσχημα αποτελέσματα, τότε θέτω την παραίτηση μου στη διάθεση της διοίκησης".

    Δεν αποκλείεται τις επόμενες ώρες συνάντηση με τον Γιάννη Κυράστα να έχει ο πρόεδρος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, Αγγελος Φιλιπίδης.

    [11] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: ΝΗΑΡ ΗΣΤ - ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ 76 - 86

    Αθήνα, 9 Δεκεμβρίου 2001 (20:19 UTC+2)

    Το Περιστέρι δεν δυσκολεύτηκε να κάμψει σήμερα στην Καισαριανή την αντίσταση της Νήαρ Ηστ στο πλαίσιο της 10ης αγωνιστικής. Οι παίκτες του Αργύρη Πεδουλάκη κέρδισαν με σκορ 86 - 76 και πήραν την τέταρτη νίκη τους στο φετινό πρωτάθλημα μπάσκετ της Α1.

    Από τα πρώτα λεπτά το Περιστέρι κατάφερε να πάρει ένα προβάδισμα και στο ημίχρονο προηγούνταν με 48 - 36. Και στην επανάληψη, οι φιλοξενούμενοι διατήρησαν τον έλεγχο και έφτασαν δίκαια στη νίκη. Αντίθετα, μετά τη σημερινή ήττα η Νήαρ Ηστ παρέμεινε στην τελευταία θέση της βαθμολογίας.

    [12] ΕΛΛΗΝΟΡΩΜΑΪΚΗ ΠΑΛΗ: ΧΑΛΚΙΝΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ Ο Ξ. ΚΟΥΤΣΙΟΥΜΠΑΣ

    Πάτρα, 9 Δεκεμβρίου 2001 (20:15 UTC+2)

    Το χάλκινο μετάλλιο κατέκτησε ο Ξενοφών Κουτσιούμπας στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ελληνορωμαϊκής πάλης που ολοκληρώθηκε σήμερα στην Πάτρα. Ο έλληνας πρωταθλητής στο μικρό τελικό της κατηγορίας των 130 κιλών κέρδισε άνετα τον βούλγαρο Σεργκέι Μορέικο με 8 - 0.

    Μετά το τέλος του αγώνα ο Κουτσιούμπας δήλωσε χαρούμενος από την προσπάθεια και την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου. "Απώτερος στόχος μου είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 όπου θα προσπαθήσω για το καλύτερο", υπογράμμισε ο έλληνας πρωταθλητής.

    [13] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - ΠΑΟΚ 1 - 2

    Αθήνα, 9 Δεκεμβρίου 2001 (19:45 UTC+2)

    Κάθε φορά που ο ΠΑΟΚ δέχεται πρώτος γκολ, ανατρέπει το εις βάρος του αποτέλεσμα. Το ίδιο συνέβη και σήμερα στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Ο Δικέφαλος του Βορρά μπορεί να βρέθηκε πίσω στο σκορ όμως στο τέλος επικράτησε επί του Παναθηναϊκού με σκορ 2 - 1, στο πλαίσιο της 9ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α' εθνικής κατηγορίας.

    Ο Παναθηναϊκός μπήκε δυνατά στον αγωνιστικό χώρο και κατάφερε να πάρει προβάδισμα μόλις στο 9' λεπτό με τον Γιόνας Κόλκα. Οι παίκτες του ΠΑΟΚ "ξύπνησαν" μετά το πρώτο 15λεπτο και ισορρόπησαν το παιχνίδι. Μάλιστα οι ασπρόμαυροι δημιούργησαν αρκετές ευκαιρίες μέχρι τη λήξη του ημιχρόνου για την ισοφάριση.

    Το 1 - 1 όμως ήρθε στο 69' με τον Γιαννάκη Οκκά, ο οποίος ένα λεπτό νωρίτερα μπήκε στο γήπεδο ως αλλαγή. Ηταν η πρώτη επαφή του κύπριου επιθετικού με την μπάλα. Ο ΠΑΟΚ πήρε τη νίκη στο 84' λεπτό με ένα εντυπωσιακό ψηλοκρεμαστό σουτ του Παντελή Κωνσταντινίδη έξω από τη μεγάλη περιοχή.

    Για τον ΠΑΟΚ οι τρεις βαθμοί στη Λεωφόρο αποδεικνύονται χρυσάφι καθώς κάλυψε αρκετά το χαμένο έδαφος, ενώ αντίθετα ο Παναθηναϊκός έμεινε ακόμη πιο πίσω από τους πρωτοπόρους.

    [14] Γ. ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ: ΜΕ ΤΟ ΣΑΕ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΤΟΥ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΜΠΟΥΜΕ ΣΤΗ ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ

    Θεσσαλονίκη, 9 Δεκεμβρίου 2001 (19:43 UTC+2)

    "Η Δ΄ Παγκόσμια Συνέλευση του Σ.Α.Ε. συμβολίζει τη νέα εποχή. Με το Σ.Α.Ε. και τα δίκτυά του μπορούμε να μπούμε στη νέα εποχή", τόνισε ο υφυπουργός εξωτερικών Γιάννης Μαγκριώτης μιλώντας στην Δ' Παγκόσμια Συνέλευση του Σ.Α.Ε. και συγκεκριμένα στους απόδημους της Ωκεανίας.

    Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004, πρόσθεσε, είναι το σύμβολο της νέας εθνικής αυτοπεποίθησης. " Η Ελλάδα στο κατώφλι του 21ου αιώνα, προχωρώντας στους Ολυμπιακούς του 2004, είναι αυτή που συγκινεί και συνεγείρει όλη την ομογένεια", είπε.

    Σε άλλο σημείο έκανε λόγο για δύο αρχές οι οποίες θα πρέπει να διέπουν τη λειτουργία του Σ.Α.Ε. Η αρχή της αντιπροσωπευτικότητας, προκειμένου να υπάρξει

    μεγαλύτερη συμμετοχή των απόδημων ελλήνων και άρα μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα του Σ.Α.Ε. Και δεύτερον, η αρχή της δημοκρατικής λειτουργίας, η οποία, όπως είπε, πρέπει να αγγίζει τα όρια, δηλαδή να υπάρχει ομοφωνία.

    Στο σημείο αυτό ο κ. Μαγκριώτης, μίλησε για την πρότασή του να διευρυνθούν αριθμητικά τα όργανα, τα περιφερειακά Σ.Α.Ε., για να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή αντιπροσωπευτικότητα. Όπως είπε, η αντιπροσωπευτικότητα αυτή πρέπει να συνοδεύεται και από δικλείδες που να διασφαλίζουν την ίδια την αντιπροσωπευτικότητα. Αυτό που χρειάζεται, συμπλήρωσε ο κ. Μαγκριώτης, είναι μια σύγχρονη φιλοσοφία που θα αφορά τα κίνητρα της ενδοεπικοινωνίας των αποδήμων και τα κίνητρα που θα τους ευαισθητοποιούν για την υπόθεση του ελληνισμού.

    "Η δεύτερη αρχή είναι ότι τα προγράμματα των δικτύων των περιφερειών πρέπει να συγκλίνουν. Γι' αυτό χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο ενιαίο επιχειρησιακό σχέδιο, με όραμα, εφαρμόσιμο και ρεαλιστικό, με φόντο το 2004. Πρέπει δηλαδή να οργανώσουμε πολιτιστικούς μήνες, πολιτιστικές εβδομάδες και μέσα σ' αυτές να εντάξουμε όλες τις δράσεις των δικτύων και όλων των ομογενειακών οργανώσεων", είπε, για να

    εξηγήσει στη συνέχεια ότι οι δραστηριότητες του Υπουργείου Εξωτερικών και της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού θα είναι ενταγμένες μέχρι το 2004 σε αυτή τη

    στρατηγική.

    Αναφερόμενος στα γραφεία του Σ.Α.Ε. στη Θεσσαλονίκη τόνισε ότι χρειάζονται ενίσχυση της υποδομής τους και του στελεχιακού τους δυναμικού, όπως χρειάζεται και η σύνδεση των δικτύων με τους φορείς και τους ανθρώπους όχι μόνο της πόλης αλλά και ευρύτερα.

    Σε άλλο σημείο τόνισε ότι το Υπουργείο Εξωτερικών και ο μηχανισμός Απόδημου Ελληνισμού θα αναπτύξουν μηχανισμό στη Θεσσαλονίκη για τη στήριξη των ενεργειών του Σ.Α.Ε. . Επίσης ο κ. Μαγκριώτης εξέφρασε τη μεγάλη του χαρά για την παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου στις εργασίες του Σ.Α.Ε., λέγοντας συγκεκριμένα ότι " έχουμε την ανάγκη των ευχών και της υποστήριξής του όπως και ο ίδιος και το Οικουμενικό Πατριαρχείο έχει την ανάγκη της υποστήριξής μας".

    [15] ΧΑΝΤΜΠΟΛ Α1: ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ - ΙΩΝΙΚΟΣ Ν.Φ. 27 - 19

    Αθήνα, 9 Δεκεμβρίου 2001 (19:38 UTC+2)

    Ο Πανελλήνιος δεν δυσκολεύτηκε να κάμψει την αντίσταση του Ιωνικού Ν.Φ. στο πλαίσιο της 11ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος χάντμπολ της Α1 κατηγορίας των ανδρών. Οι γηπεδούχοι επικράτησαν με σκορ 27 - 19 και παρέμειναν στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα.

    Στα υπόλοιπα αποτελέσματα για την 11η αγωνιστική ο Αρχέλαος αναδείχτηκε ισόπαλος 27 - 27 με τον Αθηναϊκό, ο ΠΑΟΚ έχασε στη Θεσσαλονίκη από το Φίλιππο 31 - 29 και ο Λεωνίδας κέρδισε εκτός έδρας τα Βριλήσσια 29 - 22.

    [16] ΒΟΛΕΪ: ΣΤΟΥΣ "16" ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ Ο ΠΑΟ

    Αθήνα, 9 Δεκεμβρίου 2001 (19:37 UTC+2)

    Στους "16" του Κυπέλλου Συνομοσπονδίας προκρίθηκε η ομάδα βόλεϊ του Παναθηναϊκού. Οι πράσινοι κέρδισαν σήμερα την αλβανική Στουντέντι με 3 - 0 σετ στο πλαίσιο του 10ου τουρνουά του Γιάροσλαβλ.

    Ο Παναθηναϊκός αντιμετώπισε πρόβλημα μόνο στο πρώτο σετ το οποίο κέρδισε με 25 - 22. Τα άλλα δύο σετ κατακτήθηκαν σχετικά εύκολα 25 - 11 και 25 - 15.

    [17] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΕΝΟΒΑ 2001

    Aθήνα, 9 Δεκεμβρίου 2001 (19:19 UTC+2)

    Συζήτηση με θέμα "από το Σιάτλ στις Βρυξέλλες" διοργανώνει αύριο στις 12 το μεσημέρι στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ η Πρωτοβουλία Γένοβα 2001. Στη συζήτηση θα μετέχουν, μεταξύ άλλων, οι δημοσιογράφοι Βασίλης Μουλόπουλος και Κώστας Σαρρής, ο συντονιστής της Πρωτοβουλίας Γένοβα 2001 Πέτρος Κωνσταντίνου, η πρώην βουλευτής Στέλλα Αλφιέρη και ο συγγραφέας Δημήτρης Παπαχρήστος.

    Εξάλλου, η Πρωτοβουλία Γένοβα 2001, σε συνεργασία με 21 φορείς, διοργανώνει αντιπολεμικό συλλαλητήριο στις 13 Δεκεμβρίου στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών. Θα ακολουθήσει πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία. Σε ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας επισημαίνεται η αντίστασή της στις πολεμικές εκστρατείες των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στις ιδιωτικοποιήσεις, τις απολύσεις και τα κλεισίματα, στην κατάργηση του κράτους πρόνοιας, στην περιστολή των ελευθεριών του πολίτη με τους "ευρωτρομονόμους" και την καταστολή.

    Με τη συμμετοχή εργαζομένων και φοιτητών από αντιπολεμικές επιτροπές η Πρωτοβουλία Γένοβα 2001 οργανώνει αποστολή με πούλμαν στις Βρυξέλλες όπου θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. Τα συνδικάτα θα ανοίξουν την αυλαία στις 13 Δεκεμβρίου με Πανευρωπαϊκή Διαδήλωση ενάντια στις περικοπές, στο κράτος Πρόνοιας και τις μαζικές απολύσεις. Στις 14 Δεκεμβρίου οι οργανώσεις του αντικαπιταλιστικού κινήματος θα συμμετάσχουν σε μια διεθνή διαδήλωση ενάντια στον πόλεμο.

    [18] ΓΙΑ ΕΜΠΑΙΓΜΟ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Ο Ε. ΜΠΑΣΙΑΚΟΣ

    Αθήνα, 9 Δεκεμβρίου 2001 (19:16 UTC+2)

    «Η κυβερνητική επιχείρηση εμπαιγμού των αγροτών στη Λάρισα δεν έπεισε, γιατί η κυβέρνηση επεκτείνει τις περικοπές της στις καλλιέργειες του λαδιού, του καπνού και τώρα του βαμβακιού. Ακολουθεί δε δυστυχώς και συνέχεια με άλλα προϊόντα», τόνισε ο τομεάρχης Γεωργίας της ΝΔ, βουλευτής Βοιωτίας Ευάγγελος Μπασιάκος, με αφορμή τα μέτρα που εξήγγειλε από τη Λάρισα ο υπουργός Γεωργίας Γιώργος Δρυς.

    «Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας όχι μόνο δεν ξεκαθάρισε τί θα γίνει με τις τιμές και την πραγματική φετινή παραγωγή βάμβακος, αλλά θόλωσε ακόμα περισσότερο τα νερά, γεγονός που εξόργισε τους αγρότες. Με τις νέες αποφάσεις της για την επόμενη χρονιά, επέβαλε χωρίς διάλογο νέους ισοπεδωτικούς περιορισμούς, χωρίς να εξηγεί τί θα κάνουν οι αγρότες με τα ακαλλιέργητα χωράφια τους. Σύρθηκε τελικά η κυβέρνηση πίσω από τον καταστροφικό Κανονισμό, που η ίδια με πανηγυρισμούς είχε υπερψηφίσει την άνοιξη», πρόσθεσε.

    «Δεν εξήγησε ακόμη η κυβέρνηση τί θα γίνει με το αυξημένο κόστος παραγωγής και με την ανυπαρξία αρδευτικών έργων, που πολλές φορές προεκλογικά είχε εξαγγείλει. Χάθηκε έτσι, στο βωμό του εντυπωσιασμού, δυστυχώς, μια ακόμη ευκαιρία επίλυσης των οξυμένων αγροτικών προβλημάτων, που η ίδια η Κυβέρνηση με τις πράξεις και παραλείψεις της έχει δημιουργήσει», κατέληξε

    [19] Β' ΕΘΝΙΚΗ: ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 9 Δεκεμβρίου 2001 (19:05 UTC+2)

    Ο Απόλλων Καλαμαριάς και η Χαλκηδόνα συγκατοικούν πλέον στην πρώτη θέση του βαθμολογικού πίνακα, μετά το τέλος της 9ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Β' εθνικής κατηγορίας. Η Καλαμαριά ηττήθηκε εκτός έδρας 1 - 0 από τον Αθηναϊκό, ενώ η Χαλκηδόνα κέρδισε με σκορ 3 - 2 στην Αθήνα τον Πανηλειακό.

    Λίγο πιο πίσω στη βαθμολογία με 16 βαθμούς ακολουθούν η Προοδευτική, ο Αθηναϊκός και η Καλλιθέα. Η Προοδευτική έχασε σήμερα στην Πάτρα από τον ουραγό Πατραϊκό με 2 - 1, ενώ η Καλλιθέα αναδείχτηκε ισόπαλη 1 - 1 με την Καλαμάτα. Επίσης, λευκή ισοπαλία 0 - 0 για ΠΑΣ Γιάννινα και Παναιγιάλειο, ενώ ο Απόλλων Αθηνών διέλυσε στην Κρήτη τον Αγιο Νικόλαο με 5 - 0. Ακόμη στο πλαίσιο της 9ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ο Ολυμπιακός Βόλου νίκησε 1 - 0 τον Πανσερραϊκό.

    Αναλυτικά η βαθμολογία στο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου της Β' εθνικής μετά τη συμπλήρωση της 9ης αγωνιστικής έχει ως εξής:

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (9η αγωνιστική)

    1.Απ. Καλαμαριάς 18

    2.Χαλκηδόνα 18

    3.Προοδευτική 16

    4.Αθηναϊκός 16

    5.Καλλιθέα 16

    6.Πανηλειακός 13

    7.ΠΑΣ Γιάννινα 13

    8.Πανσερραϊκός 12

    9.Ολυμπιακός Βόλου 11

    10.Καλαμάτα 9

    11.Παναιγιάλειος 9

    12.Αγιος Νικόλαος 8

    13.Απόλλων Αθηνών 7

    14.Πατραϊκός 7

    Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ (10η)

    ΠΑΣ Γιάννινα - Αγιος Νικόλαος

    Απόλλων Αθηνών - Χαλκηδόνα

    Παναιγιάλειος - Ολυμπιακός Βόλου

    Πανηλειακός - Πατραϊκός

    Πανσερραϊκός - Αθηναϊκός

    Προοδευτική - Καλλιθέα

    Απ. Καλαμαριάς - Καλαμάτα

    [20] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΕΘΝΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ - ΙΩΝΙΚΟΣ 1 - 0

    Αθήνα, 9 Δεκεμβρίου 2001 (19:01 UTC+2)

    Τρεις υπερπολύτιμους βαθμούς πήρε σήμερα στην Καισαριανή ο Εθνικός Αστέρας. Οι γηπεδούχοι κέρδισαν τον Ιωνικό με σκορ 1 - 0 στο πλαίσιο της 9ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α' εθνικής κατηγορίας.

    Το πρώτο ημίχρονο δεν είχε κάτι το ιδιαίτερο να παρουσιάσει στους φιλάθλους, αφού και οι δύο ομάδες δεν δημιούργησαν ευκαιρίες για γκολ. Στην επανάληψη όμως και συγκεκριμένα στο 47' λεπτό ο Παπαδημητρίου βρήκε το δρόμο προς τα δίχτυα του Ιωνικού και έγραψε το 1 - 0 για τον Εθνικό Αστέρα, σκορ που διατηρήθηκε ως το τέλος.

    Σημειώνεται πως στις καθυστερήσεις της αναμέτρησης αποβλήθηκε από τον Ιωνικό με απευθείας κόκκινη κάρτα ο Βλάχος, γιατί πέταξε τη μπάλα στο πρόσωπο του διαιτητή. Με το τέλος του αγώνα σημειώθηκαν κάποια μικροεπεισόδια μεταξύ των φιλάθλων των δύο ομάδων, τα οποία όμως έληξαν με την παρέμβαση των ψυχραιμοτέρων.

    [21] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΞΑΝΘΗ - ΑΙΓΑΛΕΩ 4 - 2

    Ξάνθη, 9 Δεκεμβρίου 2001 (18:51 UTC+2)

    Καρέ των γκολ για τον Αμπντεραχίμ Ουακίλι. Ο μαροκινός ποδοσφαιριστής της Ξάνθης ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής στη σημερινή αναμέτρηση με το Αιγάλεω καθώς πέτυχε τέσσερα τέρματα στη νίκη επί των νεοφώτιστων με σκορ 4 - 2, για την 9η αγωνιστική του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α' εθνικής κατηγορίας.

    Η αναμέτρηση μπορεί να πραγματοποιήθηκε κάτω από κακές καιρικές συνθήκες με κρύο και χιόνι, όμως οι παίκτες της Ξάνθης δεν φάνηκαν να πτοούνται και πέτυχαν μια νέα νίκη που τους δίνει το δικαίωμα να κάνουν ευρωπαϊκά όνειρα. Το 1 - 0 για τη Ξάνθη έγινε στο 12' λεπτό με τον Ουακίλι, ενώ ο ίδιος παίκτης στο 23' με εύστοχο χτύπημα πέναλτι διπλασίασε τα τέρματα. Στο 24' το Αιγάλεω μείωσε σε 2 - 1 με αυτογκόλ του Κεχαγιά, όμως στο 31' ο μαροκινός της Ξάνθης έκανε χατ τρικ και έδωσε προβάδισμα στους θρακιώτες με 3 - 1.

    Ο Ουακίλι δεν σταμάτησε τη δράση του και στο 47' πέτυχε το τέταρτο προσωπικό του τέρμα και έγραψε το 4 - 1. Το Αιγάλεω απλά μείωσε στο 60' με πέναλτι του Παπουτσή.

    [22] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΗΡΑΚΛΗΣ - ΑΚΡΑΤΗΤΟΣ 1 - 1

    Θεσσαλονίκη, 9 Δεκεμβρίου 2001 (18:51 UTC+2)

    Το χιόνι και το τσουχτερό κρύο φαίνεται πως επηρέασαν τους ποδοσφαιριστές του Ηρακλή. Οι κυανόλευκοι αναδείχτηκαν ισόπαλοι με σκορ 1 - 1 στο κατάλευκο Καυτανζόγλειο στάδιο με το νεοφώτιστο Ακράτητο, στο πλαίσιο της 9ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α' εθνικής κατηγορίας.

    Μάλιστα, οι φιλοξενούμενοι ήταν αυτοί που κατάφεραν να ανοίξουν το σκορ στο 25' λεπτό με κεφαλιά του Χρήστου Ηλιόπουλου. Ο Ηρακλής δημιούργησε πολλές ευκαιρίες τις οποίες όμως δεν αξιοποίησε κατάλληλα. Οι παίκτες του Αγγελου Αναστασιάδη ισοφάρισαν σε 1 - 1 στο 87' λεπτό με τον Γιόβαν Γκοίκοβιτς και πήραν το βαθμό της ισοπαλίας.

    Μετά και το σημερινό αποτέλεσμα ο Γηραιός έχασε νέο πολύτιμο έδαφος στο πρωτάθλημα και πλέον οι παίκτες του Αναστασιάδη καλούνται να ανεβάσουν την απόδοση τους και να καλύψουν τη διαφορά από τους πρωτοπόρους στο βαθμολογικό πίνακα.

    [23] Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

    Θεσσαλονίκη, 9 Δεκεμβρίου 2001 (18:48 UTC+2)

    Διάλογο για τις σχέσεις του με τον μητροπολίτη Πειραιώς Καλλίνικο είχε με τους δημοσιογράφους ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, εξερχόμενος από τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας για τα 10 χρόνια διακονίας του οικουμενικού πατριάρχη Βαρθολομαίου, που έγιναν στη ΔΕΘ.

    Συγκεκριμένα οι δημοσιογράφοι ζήτησαν από τον κ. Χριστόδουλο να σχολιάσει τις τελευταίες δηλώσεις του μητροπολίτη Πειραιώς Καλλίνικου ότι οι σχέσεις του με τον αρχιεπίσκοπο δεν είναι καθόλου καλές εξαιτίας της ανάδειξης νέων μητροπολιτών.

    Ο αρχιεπίσκοπος περιορίστηκε να απαντήσει ότι αν δεν του ακούσει με τα αυτιά του δεν το πιστεύει.

    [24] ΕΞΙ ΜΕΤΑΛΛΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΜΟΝΤΕΡΝΟΥ ΠΕΝΤΑΘΛΟΥ

    Αθήνα, 9 Δεκεμβρίου 2001 (18:48 UTC+2)

    Με έξι μετάλλια (τέσσερα χρυσά και δύο αργυρά) στις αποσκευές της επέστρεψε σήμερα από το Λας Πάλμας της Ισπανίας η Εθνική μας ομάδα Μοντέρνου Πεντάθλου παίδων - κορασίδων που αγωνίστηκε στο διεθνή προκριματικό αγώνα του παγκοσμίου πρωταθλήματος.

    Συγκεκριμένα στους παίδες η χώρα μας σάρωσε σε όλες τις κατηγορίες, ενώ πολύ καλή εμφάνιση πραγματοποίησαν και οι κορασίδες που συμμετείχαν για πρώτη φορά στη διοργάνωση.

    Τα εντυπωσιακά αποτελέσματα της Εθνικής Πεντάθλου αποκτούν ιδιαίτερη σημασία ενόψει του πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος εφήβων - νεανίδων 2002 που θα διεξαχθεί τον Απρίλιο στην Ελλάδα.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 9 December 2001 - 19:13:53 UTC