Browse through our Interesting Nodes on Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-12-02

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΤΟΥΣ 28 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΕ ΙΣΡΑΗΛ
  • [02] ΠΡΟΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΣ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ;
  • [03] Α' ΕΘΝΙΚΗ: Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
  • [04] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ - ΠΑΤΡΑ 0 - 1
  • [05] ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ 4ης ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ
  • [06] "ΣΥΝΑΞΗ" ΠΑΤΡΙΑΡΧΩΝ ΚΑΙ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΩΝ ΣΤΟ ΣΑΕ
  • [07] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
  • [08] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: ΑΕΚ - ΠΑΟΚ 84 - 77
  • [09] Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΑΙΘΙΟΠΙΑΣ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ
  • [10] ΓΙΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΑΓΡΟΤΗ ΚΑΤΗΓΟΡΗΣΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ Ο
  • [11] AΙΧΜΕΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΚΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΥ
  • [12] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΑΚΡΑΤΗΤΟΣ - ΑΡΗΣ 0 - 1
  • [13] ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ Η 30ΧΡΟΝΗ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ "ΒΑΠΟΡΑΚΙ" ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΤΗΣ
  • [14] ΧΑΝΤΜΠΟΛ Α1: ΑΡΗΣ ΝΙΚΑΙΑΣ - ΠΑΟΚ 29 - 26
  • [15] ΤΑΪΒΑΝ: ΜΕΤΑ ΤΟ 1949 ΕΠΕΣΕ ΤΟ ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ
  • [16] ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΓΙΑ "ΔΙΚΑΙΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ" ΣΤΗ ΖΙΜΠΑΜΠΟΥΕ
  • [17] ΑΦΓΑΝΟΙ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ
  • [18] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΦΙΛΑΘΛΩΝ ΗΡΑΚΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣ
  • [19] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΚΚΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ
  • [20] Γ. ΔΡΥΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΡΟΑΣΠΙΖΕΤΑΙ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
  • [21] Β' ΕΘΝΙΚΗ: ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Ο ΑΠ.ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ
  • [22] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΠΑΟΚ - ΕΘΝΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ 2 - 1

  • [01] ΣΤΟΥΣ 28 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΕ ΙΣΡΑΗΛ

    Ιερουσαλήμ, 2 Δεκεμβρίου 2001 (14:53 UTC+2)

    Φωτογραφία: Αριέλ Σαρόν

    Νέος κύκλος αίματος άνοιξε από χθες το βράδυ στη Μέση Ανατολή και συνεχίζεται και σήμερα με αλλεπάλληλες επιθέσεις Παλαιστινίων κατά Ισραηλινών. Χθες το βράδυ 12 άτομα σκοτώθηκαν και 170 τραυματίστηκαν όταν δυο Παλαιστίνοι καμικάζι πραγματοποίησαν βομβιστική επίθεση στην δυτική Ιερουσαλήμ. Σήμερα το πρωί νέα επίθεση σημειώθηκε σε λεωφορείο στη Χάιφα με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 16 άνθρωποι και να τραυματιστούν 40, όπως μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

    Η ισραηλινή αστυνομία είπε ότι δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 40 τραυματίστηκαν από την έκρηξη στο εσωτερικού του λεωφορείου στη Χάιφα, ενώ η ισραηλινή τηλεόραση έκανε λόγο για 14 νεκρούς. Αυτόπτες μάρτυρες έκαναν αρχικά λόγο για δύο εκρήξεις σε δύο λεωφορεία στη Χάιφα, αλλά επρόκειτο τελικά για μία ισχυρότατη έκρηξη σε λεωφορείο, η οποία προκάλεσε ζημιές και σε δεύτερο λεωφορείο που ήταν κοντά

    Συνέρχεται σήμερα εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας της ισραηλινής κυβέρνησης, ενώ ο πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν, αποφάσισε να επισπεύσει το ταξίδι του στις ΗΠΑ και θα συναντηθεί σήμερα με τον πρόεδρο Μπους. Αμέσως μετά, θα επιστρέψει στο Ισραήλ.

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι καταδίκασε τις επιθέσεις στις δυο πόλεις που στοίχισαν τη ζωή σε 26 άτομα, σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο.

    Ο κ. Πρόντι σε συλλυπητήριο τηλεγράφημα του προς τον Σαρόν καταδίκασε τις επιθέσεις σε Ιερουσαλήμ και Χάιφα και τόνισε ότι πρέπει να τερματιστεί η βία και να αρχίσει ξανά ο διάλογος.

    [02] ΠΡΟΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΣ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ;

    Αθήνα, 2 Δεκεμβρίου 2001 (10:52 UTC+2)

    Ο πόλεμος στο Αφγανιστάν ήταν μια επιχείρηση που είχε προαποφασισθεί και οργανωνόταν επί μήνες από τη CIA και το Πεντάγωνο -πολύ πριν από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, αναφέρει η εφημερίδα «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», επικαλούμενη έγγραφα επίσημης ευρωπαϊκής πηγής, που έχει στη διάθεσή της.

    Από τα έγγραφα αυτά, σύμφωνα με την εφημερίδα, αποκαλύπτονται τώρα στοιχεία τα οποία δίνουν νέα διάσταση στην εικόνα που είχε μέχρι τώρα η παγκόσμια κοινή γνώμη για το μέγα θέμα. Συγκεκριμένα:

    *Γίνεται γνωστό ότι τουλάχιστον από την άνοιξη του 2001 αμερικανοί πράκτορες βρίσκονταν στο Πακιστάν με εντολή να διαπραγματευθούν (!) με τους Ταλιμπάν την παράδοση του Μπιν Λάντεν, ο οποίος είχε «στοχοποιηθεί» για τις επιθέσεις κατά των πρεσβειών των ΗΠΑ στην Αφρική και κατά του πολεμικού πλοίου «Uss Cole» στην Υεμένη. Παράλληλα η αποστολή τους ήταν να φέρουν (με εκβιασμούς ή οικονομικές προσφορές) το καθεστώς Μουσάραφ πιο κοντά στις ΗΠΑ.

    *Αποκαλύπτεται ότι οι διαπραγματεύσεις με τους Ταλιμπάν απέτυχαν (ο ίδιος ο αρχηγός της CIA, Τζορτζ Τένετ, βρέθηκε μυστικά στο Ισλαμαμπάντ τον Ιούνιο) και οι Αμερικανοί ήταν έτοιμοι από τον Αύγουστο έχοντας προηγουμένως εξουδετερώσει τα περισσότερα ερείσματα των Ταλιμπάν στις μυστικές υπηρεσίες του Πακιστάν.

    Εύλογες απορίες

    *Τα νέα δεδομένα οδηγούν σε εύλογες απορίες για τη στάση του Μπιν Λάντεν:

    -Γνωρίζοντας ότι ο κλοιός σφίγγει, προσπάθησε να κάνει αντιπερισπασμό;

    -Θέλησε να κλιμακώσει την επερχόμενη σύγκρουση δημιουργώντας συνθήκες πολεμικής πόλωσης Δύσης και Ισλάμ;

    -Ποντάρισε στο φιλικό για τις απόψεις του κλίμα στην κοινή γνώμη του Πακιστάν, η οποία θα υπονόμευε, με μια πιθανή εξέγερση τη συμφωνία ΗΠΑ-Μουσάραφ;

    Σε κάθε περίπτωση, υπό το φως των νέων στοιχείων γίνεται τώρα κατανοητό γιατί οι ΗΠΑ μίλησαν αμέσως για το όνομα του Μπιν Λάντεν, λίγες μόλις ώρες μετά το χτύπημα στη Νέα Υόρκη...

    1. Στο έγγραφο αναφέρεται ότι ο ίδιος ο αρχηγός της CIA, Τζορτζ Τένετ, στη μυστική αποστολή του δέσμευσε το Πακιστάν για συνεργασία με τις ΗΠΑ στη διάρκεια των (επικείμενων, τότε) επιχειρήσεων. Ο Τένετ βρίσκεται πάλι στο Ισλαμαμπάντ - αυτή τη φορά όχι «περιφρουρημένος».

    2. Η αμερικανική διπλωματία επεδίωκε επαφές ακόμη και με το καθεστώς των Ταλιμπάν, για να συλλέξει πληροφορίες σχετικά με τον Οσάμα Μπιν Λάντεν, καθώς η παράδοσή του εθεωρείτο από το καλοκαίρι αδύνατη.

    Πρωταγωνιστικό ρόλο στις επαφές αυτές από την πλευρά των Ταλιμπάν έπαιξε ο πρώην πρεσβευτής μουλάς Αμπντούλ Σαλάμ Ζαΐφ, ο οποίος συναντήθηκε τον Αύγουστο με την αναπληρώτρια υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κριστίνα Ρόκα, και αργότερα είχε αλλεπάλληλες συναντήσεις -ακόμη και στη διάρκεια του πολέμου- με την αμερικανίδα πρέσβειρα, Γουέντι Τσαμπερλίν.

    3. Την επίσκεψη Τένετ ακολούθησε έντονη δραστηριότητα της CIA με σκοπό την ανταλλαγή πληροφοριών με τις πακιστανικές μυστικές υπηρεσίες, κυρίως τη στρατιωτική Ιντερσέρβισιζ Ιντέλιτζενς και το Γραφείο Ιντέλιτζενς Μπίρο, ενώ ειδικοί κομάντος φαίνεται ότι είχαν εισχωρήσει στο Αφγανιστάν από τον Αύγουστο (!) και εντόπιζαν στόχους.

    Την ίδια ώρα, τα πακιστανικά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για ενδεχόμενη αμερικανική επίθεση κατά του Αφγανιστάν με στόχο το δίκτυο της Αλ Κάιντα.

    4. Λίγο αργότερα ήρθε ο μυστηριώδης και αιφνίδιος θάνατος του στρατηγού Γκιουλάμ Αχμέντ, ως αποτέλεσμα της εσωτερικής μάχης στο Πακιστάν μεταξύ φίλων και αντιπάλων των Ταλιμπάν μέσα στις υπηρεσίες του Ισλαμαμπάντ.

    5. Το ρήγμα μεταξύ του πανίσχυρου αρχηγού της Ιντερσέρβισιζ Ιντέλιτζενς, στρατηγού Αχμέντ Μαχμούντ, και του πακιστανού προέδρου για τους χειρισμούς στο αφγανικό ήταν πλέον ορατό, και οι ημέρες του Μαχμούντ ήταν μετρημένες (και με τις ευλογίες των Αμερικανών). Αντικαταστάθηκε, καθώς οι επιχειρήσεις ήταν επί θύραις, μαζί με όλους τους διοικητές των στρατιωτικών σωμάτων της χώρας.

    6. Το Πακιστάν παρεχώρησε όλες τις απαραίτητες στους Αμερικανούς στρατιωτικές διευκολύνσεις, κυρίως στην πρώτη φάση των επιχειρήσεων, και εισέπραξε διεθνή αναγνώριση αλλά και σημαντική οικονομική βοήθεια...

    Σαν έτοιμοι από καιρό...

    Οι πληροφορίες που δημοσιεύει σήμερα η «Κ.Ε.», σημειώνει η εφημερίδα σε σχόλιό της, αποδεικνύουν με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τις πραγματικές προθέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών έναντι του Αφγανιστάν, πολύ πριν συμβεί το τρομοκρατικό χτύπημα εναντίον των δίδυμων πύργων της Ν. Υόρκης και του Πενταγώνου και δίνουν νέα διάσταση στην ερμηνεία των συμβάντων.

    Ήδη από τον Ιούνιο είχαν πυκνώσει, στην Ισλαμαμπάντ, οι επισκέψεις αξιωματούχων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αλλά και της CIA, οι οποίοι, σε αγαστή συνεργασία με το πακιστανικό καθεστώς, προετοίμαζαν αμερικανική επίθεση εναντίον του Αφγανιστάν, πολύ πιο «αποτελεσματική» σε σχέση με εκείνη του 1998 που είχε αποδειχθεί ατελέσφορη.

    Στόχος πάντοτε ήταν η εξουδετέρωση του Μπιν Λάντεν, στον οποίο είχαν αποδοθεί οι βομβιστικές επιθέσεις εναντίον των πρεσβειών των ΗΠΑ στη Σομαλία και το Σουδάν, καθώς και στο αντιτορπιλικό «USS Cole» στην Υεμένη.

    ΤΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝ και ο πρόεδρός του στρατηγός Μουσάραφ ήταν δέσμιοι των αμερικανικών επιθυμιών και πιέσεων και στον πολιτικό αλλά και στον οικονομικό τομέα. Στις διαπραγματεύσεις με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που επρόκειτο ν'αρχίσουν, ο Μουσάραφ είχε την απόλυτη ανάγκη της στήριξης των ΗΠΑ και επομένως δεν διέθετε πολλά περιθώρια να αντισταθεί στις επιθυμίες ή εντολές τους.

    Η «ΔΕΣΜΕΥΣΗ» αυτή, άλλωστε, του στρατιωτικού καθεστώτος, αλλά και η πολιτική του Μουσάραφ στο Αφγανικό, είχαν προκαλέσει τριβές μεταξύ των μυστικών υπηρεσιών της χώρας και του προέδρου, με αποτέλεσμα την αντικατάσταση του αρχηγού τους, προφανώς για να διευκολυνθεί η εφαρμογή των σχεδίων της Ουάσιγκτον.

    ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ, όμως, ήθελαν να «πείσουν» και το καθεστώς των Ταλιμπάν για την εξόντωση του Μπιν Λάντεν και για το σκοπό αυτόν είχαν εγκαινιάσει επαφές, μέσω του πρεσβευτή τους στο Πακιστάν, οι οποίες όμως δεν είχαν αποδώσει. Αυτό ίσως σήμανε την αρχή της αντίστροφης μέτρησης για την επίθεση στο Αφγανιστάν.

    Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου διευκόλυνε την οριστικοποίηση της αποφάσεως για επίθεση και επιτάχυνε την εφαρμογή των αμερικανικών σχεδίων. Η χρονική απόσταση του ενός περίπου μήνα ώς την έναρξη των επιχειρήσεων δεν οφείλεται, προφανώς, στην αναζήτηση αποδείξεων για την ενοχή του Μπιν Λάντεν (οι οποίες ουδέποτε δόθηκαν στη δημοσιότητα), αλλά στην προσπάθεια να «πειστούν» συμμαχικές και φιλικές χώρες και κυρίως αραβικές-μουσουλμανικές να συμπαραταχθούν με την Ουάσιγκτον, ώστε να μην υπάρξουν αντιδράσεις.

    Η εκστρατεία εναντίον του Αφγανιστάν, καταλήγει το σχόλιο της εφημερίδας, ήταν προειλημμένη απόφαση. Το χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου έδωσε την καλύτερη δικαιολόγηση στις πολεμικές επιχειρήσεις που είχαν προγραμματισθεί από πριν. Με αυτήν την έννοια, η εγκληματική ενέργεια της 11ης Σεπτεμβρίου ήταν δώρο στην Ουάσιγκτον.

    [03] Α' ΕΘΝΙΚΗ: Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 2 Δεκεμβρίου 2001 (21:08 UTC+2)

    Η ΑΕΚ είναι μόνη - πρώτη στο βαθμολογικό πίνακα μετά τη νίκη που πέτυχε σήμερα επί της Παναχαϊκής στην Πάτρα. Μετά το τέλος της 8ης αγωνιστικής στη 2η θέση έμεινε ο Ολυμπιακός, ενώ τρίτος παραμένει ο Αρης που κέρδισε στα Λιόσια τον Ακράτητο. Αναλυτικά η βαθμολογία έχει ως εξής:

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (8η αγωνιστική)

    1.ΑΕΚ 21

    2.Ολυμπιακός 18

    3.Αρης 15

    4.ΟΦΗ 13

    5.Παναθηναϊκός 12

    6.Ξάνθη 12

    7.ΠΑΟΚ 12

    8.Ηρακλής 11

    9.Πανιώνιος 10

    10.Εθνικός Αστέρας 8

    11.Ακράτητος 8

    12.Ιωνικός 5

    13.Παναχαϊκή 4

    14.Αιγάλεω 2

    Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ (9η)

    Πανιώνιος - ΑΕΚ

    Ξάνθη - Αιγάλεω

    Αρης - Παναχαϊκή

    Εθνικός Αστέρας - Ιωνικός

    Ηρακλής - Ακράτητος

    Παναθηναϊκός - ΠΑΟΚ

    ΟΦΗ - Ολυμπιακός

    [04] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ - ΠΑΤΡΑ 0 - 1

    Πάτρα, 2 Δεκεμβρίου 2001 (21:07 UTC+2)

    Η ΑΕΚ δεν άφησε την ευκαιρία να πάει ανεκμετάλλευτη. Η Ενωση κέρδισε σήμερα στην Πάτρα την Παναχαϊκή με σκορ 1 - 0 και σε συνδυασμό με την ισοπαλία του Ολυμπιακού με τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ, βρέθηκε μόνη στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα.

    Οι φιλοξενούμενοι πήραν τους τρεις βαθμούς της νίκης στο 33' λεπτό με καρφωτή κεφαλιά του Βασίλη Λάκη.

    [05] ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ 4ης ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΣΑΕ

    Αθήνα, 2 Δεκεμβρίου 2001 (20:39 UTC+2)

    της Διαμαντένιας Ριμπά

    Με μία κοινή συναυλία του Βασίλη Παπακωνσταντίνου και του Δημήτρη Μητροπάνου στις 8 Δεκεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής στη Θεσσαλονίκη θα ξεκινήσουν οι πολιτιστικές

    εκδηλώσεις στο πλαίσιο της 4ης Παγκόσμιας Συνέλευσης του ΣΑΕ. Στις 11 Δεκεμβρίου σε ένα από τα περίπτερα της ΔΕΘ η Κατερίνα Κούκα και ο Κώστας Μακεδόνας θα προσφέρουν μοναδικές στιγμές στους συνέδρους, ενώ προβλέπονται παράλληλες εκδηλώσεις πολιτιστικού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα και ένα μεγάλο πάρτι για τη νεολαία.

    Παράλληλα κατά τη διάρκεια του συνεδρίου στο περίπτερο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στη ΔΕΘ το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τη ΓΓΑΕ θα παρουσιάσει τη δουλειά τεσσάρων αποδήμων φωτογράφων από την Ευρώπη.

    Οι φωτογράφοι, που θα παρουσιάσουν τα έργα τους είναι ο Γιαμαλάκης Μαθιός από την Σουηδία, ο Ευάγγελος Mαμαλίγκας από τη Νυρεμβέργη της Γερμανίας, ο Βοβλάς Μάκης και ο Λάλας Σάκης από το Μπάρι και το Μιλάνο της Ιταλίας.

    Ο κ. Γιαμαλάκης έχει σπουδάσει ζωγραφική στα εργαστήρια Καλών Τεχνών Werkkunstschule στo Offenbach στη Γερμανία. Μετά από προσωπική περιπλάνηση κατέληξε

    στον κινηματογράφο, χωρίς να εγκαταλείψει την ζωγραφική. Έχει γυρίσει πάνω από 65 ντοκιμαντέρ σ' όλο τον κόσμο για την τηλεόραση και τον κινηματογράφο με πολιτικό και κοινωνικό περιεχόμενο, καταδικάζοντας τον φασισμό και την εκμετάλλευση.

    Σειρά φωτογραφιών παιδιών του Τρίτου κόσμου θα παρουσιάσει ο κ. Mαμαλίγκας, ο οποίος επί σειρά ετών συνεργάζεται με την UNICEF στη διοργάνωση εκθέσεων για τα παιδιά του τρίτου κόσμου, ενώ διαθέτει φωτογραφικό αρχείο με περίπου 40.000 διαφάνειες από τα ταξίδια του σε όλες τις ηπείρους. Είναι μέλος της Ελληνικής Κοινότητας Νυρεμβέργης και εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Θρακικών Συλλόγων Γερμανίας και Κεντρικής Ευρώπης στο

    ΣΑΕ.

    Ο Βοβλάς Μάκης είναι καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Μπάρι και έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές και προσωπικές εκθέσεις, ενώ συνεργάζεται με πολλές Φωτογραφικές και Πολιτιστικές Οργανώσεις της Ιταλίας. Η δουλειά των τελευταίων χρόνων εστιάζεται γύρω από το ταξιδιωτικό ρεπορτάζ και τον κόσμο των καλλιτεχνών.

    Τέλος ο Σάκης Λάλας θεωρείται επιτυχημένος επαγγελματίας στον χώρο της Φωτογραφίας. Η σειρά "CELEBRITES", την οποία παρουσιάζει στο Παγκόσμιο Συνέδριο του ΣΑΕ, είναι μια διαδοχή εικόνων, διακεκριμένων προσωπικοτήτων στον χώρο της μόδας και

    της "δημιουργικής έκδοσης" του κινηματογράφου και του Θεάτρου.

    [06] "ΣΥΝΑΞΗ" ΠΑΤΡΙΑΡΧΩΝ ΚΑΙ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΩΝ ΣΤΟ ΣΑΕ

    Αθήνα, 2 Δεκεμβρίου 2001 (20:33 UTC+2)

    Η παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, του Πατριάρχη και Πάπα Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρου Ζ', του Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ.κ. Ειρηναίου, καθώς και των Αρχιεπισκόπων Αμερικής κ.κ. Δημητρίου, Θυατείρων κ.κ. Γρηγορίου και Τιράνων κ.κ. Αναστασίου θα λαμπρύνει την 4η Παγκόσμια Συνέλευση του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού στην Θεσσαλονίκη.

    Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ.κ. Χριστόδουλος δεν θα παραβρεθεί λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων.

    Σημειώνεται ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος θα παραστεί για πρώτη φορά στις εργασίες και το γεγονός διαψεύδει τις φήμες που έφεραν τον Παναγιότατο αντίθετο στο θεσμό, αν και ο ίδιος σε όλα τα προηγούμενα συνέδρια έστελνε το μήνυμά του

    μαγνητοσκοπημένο.

    Η είδηση της επίσκεψη του κ.κ. Βαρθολομαίου στη Θεσσαλονίκη για τα συνέδριο του παγκοσμίου οργάνου της ελληνικής ομογένειας, έχει προκαλέσει ποικιλότροπα σχόλια στην ελληνική παροικία της Αυστραλίας και αποτελεί αντικείμενο σχολιασμού στον ομογενειακό Τύπο σε ό,τι αφορά στις σχέσεις της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας με τον Οικουμενικό Θρόνο.

    Η εν λόγο Αρχιεπισκοπή, που υπάγεται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, είναι η μόνη που έχει αντιταχθεί στο ΣΑΕ και προσωπικά ο Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Στυλιανός από την ίδρυση του θεσμού έχει εκφράσει την αντίθεσή του μη διστάζοντας να προβαίνει σε γραπτές δηλώσεις στον Ελλαδικό Τύπο, αλλά και στην εφαρμογή «ποινών» για όσους από τους πιστούς δεν συμμορφώνονται με τις υποδείξεις του.

    [07] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 2 Δεκεμβρίου 2001 (20:29 UTC+2)

    Η ΑΕΚ παρέμεινε στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα, αφού κέρδισε σήμερα στην παράταση τον ΠΑΟΚ στο ΟΑΚΑ, για την 9η αγωνιστική του πρωταθλήματος μπάσκετ της Α1 κατηγορίας των ανδρών. Οι παίκτες του Ντράγκαν Σάκοτα είναι αήττητοι στη διοργάνωση. Στη 2η θέση ακολουθεί ο Ολυμπιακός, ενώ για να ολοκληρωθεί η 9η αγωνιστική απομένει το παιχνίδι Περιστέρι - Παναθηναϊκός. Αναλυτικά η βαθμολογία έχει ως εξής:

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (9η αγωνιστική)

    1.ΑΕΚ 18

    2.Ολυμπιακός 17

    3.Ηρακλής 16

    4.Πανιώνιος 15

    5.Παναθηναϊκός 14

    6.Μαρούσι 13

    7.Ηράκλειο 13

    8.ΠΑΟΚ 13

    9.ΚΑΟΔ 12

    10.Περιστέρι 11

    11.Αρης 11

    12.Νήαρ Ηστ 11

    13.Ιωνικός Ν.Φ. 11

    14.Δάφνη 11

    *Περιστέρι και Παναθηναϊκός έχουν ένα παιχνίδι λιγότερο

    Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ (10η)

    Ηρακλής - ΑΕΚ

    Ηράκλειο - Ολυμπιακός

    Παναθηναϊκός - Πανιώνιος

    Νήαρ Ηστ - Περιστέρι

    Ιωνικός Ν.Φ. - Δάφνη

    ΠΑΟΚ - Αρης

    Μαρούσι - ΚΑΟΔ

    [08] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: ΑΕΚ - ΠΑΟΚ 84 - 77

    Αθήνα, 2 Δεκεμβρίου 2001 (20:21 UTC+2)

    Εσπασε ...καρδιές το ντέρμπι των δύο Δικεφάλων στο μπάσκετ. Τελικώς στην παράταση νικήτρια αναδείχτηκε η ΑΕΚ που κέρδισε στο ΟΑΚΑ τον ΠΑΟΚ με σκορ 84 - 77 για την 9η αγωνιστική του πρωταθλήματος μπάσκετ της Α1 κατηγορίας των ανδρών, παραμένοντας έτσι στην πρώτη θέση του βαθμολογικού πίνακα.

    Ο ΠΑΟΚ με τον Βαγγέλη Αλεξανδρή για πρώτη φορά στον πάγκο του παρουσίασε πολύ καλό πρόσωπο, όμως η Ενωση ήταν αυτή που πήρε το ροζ φύλλο. Στο πρώτο ημίχρονο η ΑΕΚ είχε τον έλεγχο του αγώνα. Με κορυφαίο τον Δήμο Ντικούδη κατάφερε να προηγηθεί στο πρώτο 20λεπτο με 7 πόντους και να οδηγηθεί στα αποδυτήρια προηγούμενη με 41 - 34.

    Στην επανάληψη, οι γηπεδούχοι πήραν μια διαφορά ακόμη και 16 πόντων (63 - 47), όμως ο ΠΑΟΚ με ένα σερί 13 - 0 λίγα λεπτά πριν το τέλος μείωσε το σκορ σε 63 - 60. Ο Δικέφαλος του Βορρά δεν το έβαλε κάτω, συνέχισε τη σκληρή προσπάθεια και 47' δευτερόλεπτα πριν τη λήξη του παιχνιδιού πήρε προβάδισμα με 66 - 65. Ομως η κ κανονική διάρκεια του αγώνα έληξε 68 - 68 και το ματς οδηγήθηκε στην παράταση.

    Στο επιπλέον πεντάλεπτο οι παίκτες της ΑΕΚ ήταν αρκετά εύστοχοι σε σουτ τριών πόντων και "καθάρισαν" το παιχνίδι. Κορυφαίοι από την Ενωση ήταν οι Χόλντεν με 32 πόντους (8/15 τρίποντα) και Ντικούδης με 16, ενώ από τον ΠΑΟΚ ξεχώρισαν οι Νόλαν με 21 πόντους και Λιαδέλης με 16.

    [09] Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΑΙΘΙΟΠΙΑΣ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ

    Μόσχα, 2 Δεκεμβρίου 2001 (20:04 UTC+2)

    Στη Μόσχα έφτασε σήμερα ο πρωθυπουργός της Αιθιοπίας Μελές Ζενάουϊ στο πλαίσιο της τριήμερης επίσκεψης που πραγματοποιεί. Μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο Interfax.

    Τα κυριότερα θέματα που θα απασχολήσουν τους δύο ηγέτες είναι η στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών και η εξόφληση του εθνικού χρέους της Αιθιοπίας, καθώς η Ρωσία είναι ένας από τους βασικούς της πιστωτές.

    Εκτός από τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Αιθίοπας πρωθυπουργός θα συναντήσει επίσης το Ρώσο ομόλογό του Μιχαήλ Κασιάνοφ και το Πατριάρχη της ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Αλέξιο το Δεύτερο.

    N.K.

    [10] ΓΙΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΑΓΡΟΤΗ ΚΑΤΗΓΟΡΗΣΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ Ο Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ

    Ξάνθη, 2 Δεκεμβρίου 2001 (19:57 UTC+2)

    Για εγκατάλειψη του Έλληνα αγρότη κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής ο οποίος σήμερα το πρωί συναντήθηκε με το Νομάρχη Ξάνθης, μετέβη στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ξάνθης και επισκέφθηκε χωριά της Ξάνθης και της Ροδόπης.

    Στην πολιτική του ομιλία στο πνευματικό κέντρο του Ιάσμου ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ότι ο πρωθυπουργός ότι δεν έδωσε μάχη στις Βρυξέλλες για τα αγροτικά προϊόντα λέγοντας χαρακτηριστικά: "η κυβέρνηση Σημίτη εγκατέλειψε παντελώς τον Έλληνα αγρότη. Αδιαφόρησε. Είναι ψέματα να λέγεται ότι πληρώνουμε σήμερα κακές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης".

    Σχετικά με την τακτική της σκληρής αντιπαράθεσης με τη Νέα Δημοκρατία, που εφαρμόζει η κυβέρνηση, ο κ. Καραμανλής χαρακτήρισε "ευτράπελο" το αποκαλούμενο "σκληρό ροκ" και πρόσθεσε πως "είναι πολύ κακή η υπηρεσία που προσφέρει η σημερινή κυβέρνηση προσπαθώντας να σκάψει και να συντηρήσει χαρακώματα του χθες".

    Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επισκέφθηκε ορεινά χωριά της μουσουλμανικής μειονότητας στην Ξάνθη και τη Ροδόπη και συνομίλησε με αγρότες για το θέμα των επιδοτήσεων στον καπνό. Αργά το απόγευμα ο Κώστας Καραμανλής επέστρεψε στην Αθήνα.

    [11] AΙΧΜΕΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΚΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΥ

    Αθήνα, 2 Δεκεμβρίου 2001 (19:36 UTC+2)

    Εναντίον των πολιτικών ηγετών στράφηκε και πάλι ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, ο οποίος λειτούργησε το πρωί στη μητρόπολη της Αθήνας. Παρουσία εκατοντάδων πιστών, οι οποίοι πήγαν να προσκυνήσουν την εικόνα της Παναγίας της Χοζοβιώτισας, αναφέρθηκε και στην αντιπαράθεση του με τον μητροπολίτη Πειραιώς Καλλίνικο, επισημαίνοντας ότι τα πράγματα δεν είναι εύκολα ούτε στην εκκλησία.

    Με αφορμή την αναστήλωση του μοναστηριού της Παναγίας της Χοζοβιώτισας στην Αμοργό από τον αυτοκράτορα Αλέξιο Κομνηνό, ο κ. Χριστόδουλος επισήμανε ότι εκείνη την εποχή οι κορυφές της πολιτικής ηγεσίας ήταν άνθρωποι του Θεού, που ήξεραν ότι οι λαοί δεν ζουν μόνο με την αύξηση του κατά κεφαλήν εισοδήματος, αλλά με τις παραδόσεις, τις ιστορίες και με τις αιώνιες πνευματικές αξίες.

    Από τις αιχμές του αρχιεπίσκοπου Χριστόδουλου δεν γλύτωσαν και οι ιεράρχες που τον είχαν επικρίνει τις τελευταίες μέρες για τις επιλογές του και ιδιαίτερα για τις εκλογές σε 3 μητροπόλεις. Ο αρχιεπίσκοπος δεν έκρυψε την πικρία του για όσα είχε πει ο μητροπολίτης Πειραιώς και , συμβουλεύοντας έναν υποδιάκονο που χειροτόνησε ανέφερε ότι «δεν είναι όλα τόσο ρόδινα από τους ανθρώπους της εκκλησίας» και του πρότεινε να μη στηριχθεί στους ανθρώπους, αλλά στο Χριστό. «Και μέσα στην εκκλησία βλέπουμε πολλές φορές να συμβαίνουν πράγματα, τα οποία είτε μας σκανδαλίζουν είτε δεν είναι αντάξια του χώρου από τον οποίο προέρχονται», συμπλήρωσε.

    [12] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΑΚΡΑΤΗΤΟΣ - ΑΡΗΣ 0 - 1

    Αθήνα, 2 Δεκεμβρίου 2001 (19:20 UTC+2)

    Ξέφρενα πανηγύρισαν οι ποδοσφαιριστές του Αρη τη νίκη επί του Ακράτητου στο γήπεδο των Ανω Λιοσίων, στην Αθήνα. Οι κίτρινοι επικράτησαν σήμερα με σκορ 1 - 0, κάτω από κακές καιρικές συνθήκες, για την 8η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Α' εθνικής κατηγορίας και παρέμειναν μόνοι τους στην 3η θέση του βαθμολογικού πίνακα.

    Ο άσχημος καιρός και ο κακός αγωνιστικός χώρος σίγουρα δεν βοήθησε τους παίκτες των δύο ομάδων να παρουσιάσουν το καλό τους πρόσωπο. Ωστόσο ο Αρης κατάφερε να ανοίξει το σκορ στο 43' λεπτό με τον Νίκο Κυζερίδη.

    Στην επανάληψη και συγκεκριμένα στο 73' ο Ακράτητος έμεινε με δέκα παίκτες λόγω αποβολής του Ποζαπαλίδη με δεύτερη κίτρινη κάρτα. Παρ' ότι όμως οι γηπεδούχοι ήταν λιγότεροι εμφανίστηκαν ιδιαίτερα απειλητικοί. Στο 82' είχαν την ευκαιρία να ισοφαρίσουν σε 1 - 1, όμως το πέναλτι που εκτέλεσε ο Βελέντζας το απέκρουσε ο τερματοφύλακας του Αρη, Φάνης Κατεργιαννάκης.

    [13] ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ Η 30ΧΡΟΝΗ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ "ΒΑΠΟΡΑΚΙ" ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΤΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 2 Δεκεμβρίου 2001 (19:16 UTC+2)

    Στον εισαγγελέα οδηγήθηκε σήμερα η 30χρονη Σουλτάνα Πετκάρη που έκανε «βαποράκι» το 8 μηνών παιδί της, για να μεταφέρει ναρκωτικά στο σύζυγο της Χαράλαμπο Χρυσάφη στις φυλακές Διαβατών Θεσσαλονίκης.

    Η 30χρονη υποστήριξε στον εισαγγελέα ότι μετέφερε τα ναρκωτικά επειδή δέχονταν πιέσεις από το σύζυγο της.

    [14] ΧΑΝΤΜΠΟΛ Α1: ΑΡΗΣ ΝΙΚΑΙΑΣ - ΠΑΟΚ 29 - 26

    Αθήνα, 2 Δεκεμβρίου 2001 (19:07 UTC+2)

    Την ήττα γνώρισε στον Πειραιά ο ΠΑΟΚ από τον Αρη Νικαίας με σκορ 29 - 26 για τη 10η αγωνιστική του πρωταθλήματος χάντμπολ της Α1 κατηγορίας των ανδρών.

    Ετσι, ο ΠΑΟΚ βρίσκεται στην 7η θέση του βαθμολογικού πίνακα με 9 βαθμούς, ενώ αντίθετα ο Αρης Νικαίας πήρε μια βαθμολογική ανάσα καθώς ισοβαθμεί στην προτελευταία θέση με τον Λεωνίδα και τον Αρχέλαο, που όμως έχουν ένα ματς λιγότερο.

    [15] ΤΑΪΒΑΝ: ΜΕΤΑ ΤΟ 1949 ΕΠΕΣΕ ΤΟ ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ

    Ταϊπέι, 2 Δεκεμβρίου 2001 (18:59 UTC+2)

    To Δημοκρατικό Προοδευτικό Κόμμα του Προέδρου της Ταϊβάν Τσεν Σουί Μπιέν είναι ο νικητής των κοινοβουλευτικών εκλογών που πραγματοποιήθηκαν στη χώρα.

    Σύμφωνα με το BBC, για πρώτη φορά ύστερα από το 1949 το εθνικιστικό κόμμα Κουομιντάνγκ έχασε τον έλεγχο του κοινοβουλίου.

    Κανένα από τα κόμματα πάντως δεν συγκεντρώνει την απαιτούμενη πλειοψηφία γεγονός που, όπως εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές, θα πυροδοτήσει έντονες προστριβές για τον έλεγχο του κοινοβουλίου.

    [16] ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΓΙΑ "ΔΙΚΑΙΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ" ΣΤΗ ΖΙΜΠΑΜΠΟΥΕ

    Χαραρε, 2 Δεκεμβρίου 2001 (18:51 UTC+2)

    Χιλιάδες υποστηρικτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ζιμπάμπουε ξεκίνησαν εκστρατεία διαμαρτυρίας, προκειμένου να πιέσουν την κυβέρνηση να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις ώστε να διασφαλισθεί η ελεύθερη και δίκαιη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών, του χρόνου, μεταδίδει το BBC.

    Η εκστρατεία ξεκίνησε μία μέρα μετά από διάσκεψη της Εθνικής Συνταγματικής Συνέλευσης, πολλών τοπικών εκκλησιών, σωματείων και οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Στη διάσκεψη συμμετείχαν περισσότερα από δύο χιλιάδες άτομα.

    Νωρίτερα, ο πρόεδρος της χώρας Ρόμπερτ Μουγκάμπε προέβλεψε ότι θα είναι ο νικητής των προεδρικών εκλογών, που είναι προγραμματισμένες να διεξαχθούν πριν το τέλος Μαρτίου.

    Η αντιπολίτευση - το Κόμμα για Δημοκρατική Αλλαγή - επέκρινε τον κ. Μουγκάμπε ότι προσπαθεί να αλλάξει τους εκλογικούς νόμους προς το συμφέρον του.

    [17] ΑΦΓΑΝΟΙ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

    Μυτιλήνη, 2 Δεκεμβρίου 2001 (18:45 UTC+2)

    Δύο Αφγανοί λαθρομετανάστες εντοπίστηκαν νεκροί στην παραλία Θερμής της Μυτιλήνης. Οι λαθρομετανάστες ήρθαν στη χώρα μας από τα τουρκικά παράλια μαζί με άλλους 11 συμπατριώτες τους, χρησιμοποιώντας 3 φουσκωτές λέμβους.

    Οι 7 από τους λαθρομετανάστες συνελήφθησαν το πρωί στην περιοχή της παραλίας Θερμής και ενημέρωσαν τις αρχές για την υπόθεση.

    Συνεχίζονται οι έρευνες από ξηρά και θάλασσα για τον εντοπισμό και των υπόλοιπων λαθρομεταναστών, ενώ στην περιοχή επικρατούν άνεμοι εντάσεως 9 με 10 μποφόρ

    [18] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΦΙΛΑΘΛΩΝ ΗΡΑΚΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 2 Δεκεμβρίου 2001 (18:44 UTC+2)

    Ανακοίνωση μέσω της οποίας προαναγγέλλουν τη διάλυση τους, σε περίπτωση που η ΠΑΕ Ηρακλής προχωρήσει στην κατεδάφιση του κτιρίου στη Μίκρα, εξέδωσαν οι σύνδεσμοι φίλων του Ηρακλή Μεγάλης Βρετανίας και Ιταλίας.

    Μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση τονίζεται: "Η διάλυση των συνδέσμων μας αποτελεί ομόφωνη απόφαση όλων των Ηρακλειδέων φιλάθλων που ζουν στις χώρες που εδρεύουμε και δεν αποσκοπεί στη δημιουργία εντυπώσεων. Πιστεύω όλων των υγιώς σκεπτόμενων φιλάθλων είναι ότι σε περίπτωση που η ΠΑΕ Ηρακλής προβεί στην κατεδάφιση του κτιρίου στη Μίκρα, ο ποδοσφαιρικός Ηρακλής γυρίζει πολλά έτη πίσω. Και ο Ηρακλής δεν έχει αυτή την πολυτέλεια".

    "Λένε ότι τα κάστρα πέφτουν εκ των έσω. Τελικά ίσως αυτή είναι η πικρή αλήθεια που υπάρχει στο σημερινό Ηρακλή. Η ευθύνη για τις όποιες αρνητικές εξελίξεις ακολούθησαν στον ιστορικό σύλλογο μας, βαρύνει αποκλειστικά και μόνο το Δ.Σ. του Γ.Σ. Ηρακλής, που με την τακτική των τελευταίων ημερών, προκαλεί ανεπανόρθωτη ζημιά".

    [19] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΚΚΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ

    Aθήνα, 2 Δεκεμβρίου 2001 (18:40 UTC+2)

    Τη στήριξή του στα αιτήματα των ατόμων με ειδικές ανάγκες εκφράζει ο Τομέας Υγείας του ΔΗΚΚΙ σε ανακοίνωσή του που εκδόθηκε με αφορμή την αυριανή, Παγκόσμια Ημέρα των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες.

    "Πιστεύουμε ότι ο εθελοντισμός και οι πρωτοβουλίες ιδιωτών, παρότι απαλύνουν, δεν λύνουν τα οξυμένα προβλήματα των ατόμων με ειδικές ανάγκες τα οποία βιώνουν καθημερινά σε έναν κόσμο που τα αντιμετωπίζει ως πολίτες δεύτερης κατηγορίες" επισημαίνεται στην ανακοίνωση. Παράλληλα ο Τομέας Υγείας του ΔΗΚΚΙ καλεί την κυβέρνηση να σχεδιάζει και να μεριμνά για την προσβασιμότητα των ατόμων με ειδικές ανάγκες στο περιβάλλον, στους χώρους δουλειάς και ψυχαγωγίας και γενικά σε όλες τις κοινωνικές λειτουργίες.

    "Τα άτομα με ειδικές ανάγκες δεν επαιτούν αλλά απαιτούν τα Ατομικά και Κοινωνικά Δικαιώματα" υπογραμμίζεται στην σχετική ανακοίνωση.

    [20] Γ. ΔΡΥΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΡΟΑΣΠΙΖΕΤΑΙ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

    Αθήνα, 2 Δεκεμβρίου 2001 (18:39 UTC+2)

    Η κυβέρνηση προασπίζεται με τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντα του αγροτικού κόσμου τόνισε σήμερα υπουργός Γεωργίας Γιώργος Δρυς, σχολιάζοντας τις αιτιάσεις του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας για τη στάση της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ο υπουργός κατηγόρησε τον κ. Καραμανλή ότι εξακολουθεί να επιδίδεται συστηματικά σε μια άχαρη και μικροκομματική προσπάθεια εκμετάλλευσης των ανησυχιών των αγροτών και της συγκυρίας των κινητοποιήσεων.

    "Οι ίδιοι οι αγρότες γνωρίζουν ότι το ΠΑΣΟΚ προασπίζει συνεχώς τις κατακτήσεις τους τα τελευταία 20 χρόνια. Το ΠΑΣΟΚ, το κατ΄ εξοχήν κόμμα της αγροτιάς έδωσε, δίνει και θα εξακολουθήσει να δίνει όλες τις αναγκαίες μάχες για τα συμφέροντα των αγροτών μας", είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός μιλώντας στη σημερινή σύσκεψη των Γραμματειών των Νομαρχιακών και Τομεακών Επιτροπών του ΠΑΣΟΚ, που πραγματοποιείται στο ξενοδοχείο Caravel.

    Ο υπουργός Γεωργίας κατέστησε σαφές ότι η θέση της κυβέρνησης στα θέματα του καπνού και του βαμβακιού είναι σαφής, κρυστάλλινη και αδιαπραγμάτευτη, τόνισε ότι το βαμβάκι και ο καπνός αποτελούν εθνικά προϊόντα για τη διασφάλιση των οποίων δίνονται μάχες στο εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο και διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει οι καπνοκαλλιεργητές να βρεθούν μπροστά στο φάσμα της ανεργίας και της οικονομικής καταστροφής.

    Σχετικά με τις προσπάθειες της κυβέρνησης για τη στήριξη των αγροτών ο κ. Δρυς ανέφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τη μάχη που δόθηκε και κερδήθηκε από την κυβέρνηση για την παράταση του καθεστώτος στα καπνά και το βαμβάκι. Σε ό,τι αφορά στη στάση της Νέας Δημοκρατίας είπε ότι ο κ. Καραμανλής επιχειρεί να ανοίξει ένα καινούριο μέτωπο υπέρ δήθεν των συμφερόντων των αγροτών και κατά της κυβέρνησης, έκανε όμως λόγο για ελλιπή πληροφόρηση, ανακρίβειες και έλλειψη θέσεων εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    "Δεν ωραιοποιούμε τις καταστάσεις ούτε αποκρύπτουμε την αλήθεια", ανέφερε ο κ. Δρυς και τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει στον κ. Καραμανλή ούτε σε κανέναν άλλο να γίνουν υπονομευτές των προσπαθειών της κυβέρνησης για το μέλλον της γεωργίας.

    [21] Β' ΕΘΝΙΚΗ: ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Ο ΑΠ.ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 2 Δεκεμβρίου 2001 (18:32 UTC+2)

    Ο Απόλλων Καλαμαριάς παραμένει στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα. Ο σύλλογος της Θεσσαλονίκης εκμεταλλεύτηκε την έδρα του και κέρδισε σήμερα τον Ολυμπιακό Βόλου με σκορ 2 - 0, στο πλαίσιο της 8ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Β' εθνικής κατηγορίας. Μάλιστα η Καλαμαριά αποσπάστηκε δύο βαθμούς από τη δεύτερη στη βαθμολογία Προοδευτική που χθες αναδείχτηκε ισόπαλη 2 - 2 με τη Χαλκηδόνα.

    Στα υπόλοιπα αποτελέσματα της 8ης αγωνιστικής ο Παναιγιάλειος κέρδισε τον Αγιο Νικόλαο 1 - 0, ο Πανηλειακός επικράτησε 2 - 0 επί του Απόλλωνα Αθηνών, η Καλαμάτα νίκησε τον Πατραϊκό 3 - 0, ενώ η Καλλιθέα συνέτριψε τον Αθηναϊκό με σκορ 5 - 1. Επίσης, Πανσερραϊκός και ΠΑΣ Γιάννινα έμειναν στο 1 - 1 και μοιράστηκαν τους βαθμούς της ισοπαλίας.

    Αναλυτικά η βαθμολογία μετά το τέλος της 8ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α' εθνικής κατηγορίας έχει ως εξής:

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (8η αγωνιστική)

    1.Απ. Καλαμαριάς 18

    2.Προοδευτική 16

    3.Χαλκηδόνα 15

    4.Καλλιθέα 15

    5.Αθηναϊκός 13

    6.Πανηλειακός 13

    7.ΠΑΣ Γιάννινα 12

    8.Πανσερραϊκός 12

    9.Ολυμπιακός Βόλου 8

    10.Καλαμάτα 8

    11.Παναιγιάλειος 8

    12.Αγιος Νικόλαος 6

    13.Απόλλων Αθηνών 4

    14.Πατραϊκός 4

    Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ (9η)

    Αγιος Νικόλαος - Απόλλων Αθηνών

    ΠΑΣ Γιάννινα - Παναιγιάλειος

    Χαλκηδόνα - Πανηλειακός

    Ολυμπιακός Βόλου - Πανσερραϊκός

    Πατραϊκός - Προοδευτική

    Αθηναϊκός - Απ. Καλαμαριάς

    Καλαμάτα - Καλλιθέα

    [22] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΠΑΟΚ - ΕΘΝΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ 2 - 1

    Θεσσαλονίκη, 2 Δεκεμβρίου 2001 (18:31 UTC+2)

    Για μια ακόμη φορά ο ΠΑΟΚ βρέθηκε πίσω στο σκορ. Ομως στο τέλος ο Δικέφαλος του Βορρά κατάφερε να πάρει τη νίκη με 2 - 1 από τον Εθνικό Αστέρα στο γήπεδο της Τούμπας, για την 8η αγωνιστική του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α' εθνικής κατηγορίας.

    Οι παίκτες του Ντούσαν Μπάγεβιτς μπήκαν δυνατά στο παιχνίδι και έχασαν αρκετές ευκαιρίες για να προηγηθούν. Και ενώ οι ασπρόμαυροι έχαναν ευκαιρίες, ο Εθνικός Αστέρας σε μια αντεπίθεση βρήκε το δρόμο προς τα δίχτυα. Οι φιλοξενούμενοι προηγήθηκαν στο 33' λεπτό με τον Κοντόπουλο, γκολ το οποίο προκάλεσε την γκρίνια από την πλευρά των φιλάθλων του ΠΑΟΚ.

    Ομως οι ποδοσφαιριστές του Νίκου Αλέφαντου δεν χάρηκαν για πολύ, αφού στο 44' ο Γιασεμάκης Γιασεμή ισοφάρισε σε 1 - 1 για τον ΠΑΟΚ. Ο Δικέφαλος κατάφερε να πάρει τους τρεις πολύτιμους βαθμούς της νίκης χάρη στα γκολ των κυπρίων, καθώς στο 72' ο Γιαννάκης Οκκάς σκόραρε και διαμόρφωσε το 2 - 1.

    Πλέον οι παίκτες του ΠΑΟΚ θα ξεκινήσουν την προετοιμασία τους για τον αγώνα ρεβάνς του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ με αντίπαλο την Αϊντχόβεν. Η αναμέτρηση είναι προγραμματισμένη για τις 6 Δεκεμβρίου στην Ολλανδία. Στο πρώτο ματς που έγινε στην Τούμπα οι παίκτες του Μπάγεβιτς κέρδισαν με 3 - 2.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 2 December 2001 - 19:13:59 UTC