Visit the Sites Mirrored on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-12-04

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΣΕΡΧΕΤΑΙ ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΟ ΜΕΓΑΛΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ
  • [02] ΙΣΡΑΗΛ: ΥΠΟΘΑΛΠΤΟΥΝ ΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΟΙ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
  • [03] ΞΑΝΑΡΧΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ ΟΙ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [04] ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ Ε.Ε.
  • [05] ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο Β.ΠΑΠΑΓΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ
  • [06] Η Φ. ΠΕΤΡΑΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ Ρ. ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ
  • [07] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Θ. ΠΑΓΚΑΛΟΥ ΣΤΟ CNN TURK ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΛΗΡΙΔΗ - ΝΤΕΝΚΤΑΣ
  • [08] "ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ" Η ΑΪΝΤΧΟΒΕΝ;
  • [09] ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΠΑΣΚ ΣΤΟΥΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΣΤΟ ΝΤΙΣΕΛΝΤΟΡΦ
  • [10] ΕΡΩΤΗΣΗ ΨΩΜΙΑΔΗ ΣΤΟΝ ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΙΣΤΩΤΙΚΕΣ
  • [11] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΤΟ ΟΛΥΜΠΙΟΝ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ
  • [12] ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟ ΕΦΙΣΤΑ Η ΝΔ
  • [13] ΚΕΙΜΗΛΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 1859-1906 ΑΠΕΚΤΗΣΕ ΤΟ ΥΠΠΟ
  • [14] ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ - ΚΡΑΤΟΥΣ ΣΤΟ ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ
  • [15] Η ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
  • [16] ΣΧΟΛΙΑ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΗΜΙΤΗ
  • [17] ΕΕ: ΥΠΟ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΟΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΔΕΗ
  • [18] ΔΗΛΩΣΗ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΛΗΡΙΔΗ - ΝΤΕΝΚΤΑΣ
  • [19] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΣΕ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟ
  • [20] ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΤΩΝ ΗΠΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
  • [21] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΤΕΛΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟ
  • [22] ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΡΑΪΚΟΦΣΚΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΝΗΣΤΙΑ
  • [23] ΠΓΔΜ: ΑΥΡΙΟ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ Ν/Σ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
  • [24] 22-24 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2002 ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ
  • [25] ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ 20 ΕΚΑΤ. ΑΠΟ Ν.Α.Θ - "ΑΝΟΙΧΤΗ ΑΓΚΑΛΙΑ" ΣΤΟ ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ

  • [01] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΣΕΡΧΕΤΑΙ ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΟ ΜΕΓΑΛΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ

    Αθήνα, 4 Δεκεμβρίου 2001 (15:40 UTC+2)

    Η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει σε εκλογικό αιφνιδιασμό καθώς οι εκλογές του 2004 δεν μπορούν να γίνουν με άλλο εκλογικό σύστημα, αν δεν υπάρχει συμφωνία των 2/3 της Βουλής, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στη διάρκεια της συνέντευξης που έδωσε στο γεύμα της Ενωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου.

    Ο κ. Σημίτης τόνισε ότι δεν υπάρχει σύγκρουση με τη Νέα Δημοκρατία για τον εκλογικό νόμο και σημείωσε πως ο υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης ξεκίνησε έναν κύκλο επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς για αλλαγές με στόχο την καλύτερη λειτουργία του πολιτικού συστήματος. Στις συναντήσεις αυτές τίθενατι ζητήματα που αφορούν τους εκλογικούς κατάλογους, τα μητροπολιτικά κέντρα, τις σχέσεις των ΜΜΕ με τα κόμματα κ.α.

    Σε ερώτηση για την αντιπαράθεση με τη Ν.Δ. απάντησε πως η κύρια αιχμή της κυβέρνησης είναι η παραγωγή έργου, η αντιμετώπιση των προβλημάτων των πολιτών, αλλά στις συγκρούσεις με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπάρχει μια ισορροπία και πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και το παρελθόν της, διότι αυτό καθορίζει το σήμερα και το μέλλον.

    "Είμαστε μια καλή ορχήστρα", παρατήρησε σε ερώτηση για την τακτική του "σληρού ροκ", ενώ για τον Κώστα Λαλιώτη είπε ότι το κάθε στέλεχος έχει το δικό του ύφος. Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το ΠΑΣΟΚ θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές και όσο για τις δημοσκοπήσεις, που δείχνουν να προηγείται η Ν.Δ. είπε ότι αυτό δεν είναι ένα αρνητικό στοιχείο, αλλά μια προτροπή για καλύτερη δουλειά. Κάθε δημοσκόπηση έχει την αξία της. Μια καλή δημοσκόπηση δεν πρέπει να οδηγεί σε χαλάρωση ούτε μια κακή σε απογοήτευση.

    Σε ότι αφορά τη διαδοχή στο ΠΑΣΟΚ επανέλαβε ότι θα ηγηθεί του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές και θα καθορίσει ο ίδιος πότε θα ανοίξει το θέμα, με βάση το συμφέρον της χώρας και όχι το προσωπικό του συμφέρον. Σε ερώτηση αν θα υποδείξει υποψήφιο διάδοχο του, απάντσηε:"Δεν πρόκειται να υποδείξω κανέναν. Η ανάδειξη θα γίνει με δημοκρατικές διαδικασίες, όπως εκλέχθηκα και εγώ".

    Για τον Θεόδωρο Πάγκαλο παρατήρησε ότι δεν τον στενοχωρεί τίποτε και πρόσθεσε πως ο πρώην υπουργός έχει καλές ιδέες, συμβάλλει στην πορεία του ΠΑΣΟΚ και ελπίζει ότι θα συνεχίσει να συμβάλλει.

    Για τις δημοτικές εκλογές αρνήθηκε να μπει στην ονοματολογία. Είπε ότι έχουν και πολιτικό χαρακτήρα, δεν είναι όμως μια κομματική μάχη. Οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει να είναι οπωσδήποτε κομματικά στελέχη, αλλά θα πρέπει η αντίληψη τους να συμβαδίζει με τη γενικότερη θεώρηση του Κινήματος για την τοπική αυτοδιοίκηση.

    Σχετικά με το Ασφαλιστικό σημείωσε ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται ένα σχέδιο και τον Ιανουάριο θα ξεκινήσει ο διάλογος. Είπε ότι θα γίνουν αλλαγές, όμως είναι νωρίς ακόμα να μιλήσει κανείς συγκεκριμένα. Με αφορμή τη δήλωση του υφυπουργού Εργασίας Ροβέρτου Σπυρόπουλου για την πρόωρη συνταξιοδότηση των μητέρων ανηλίκων παιδιών, σημείωσε πως δεν προκύπτει ότι ο υφυπουργός ανέφερε κάποιο συγκεκριμένο χρονικό όριο. Συμπλήρωσε ότι στις αλλαγές που θα προταθούν θα ληφθούν υπόψη και κοινωνικά κριτήρια για το ρόλο και τη θέση ομάδων πολιτών.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι από τώρα μέχρι το 2004 στην Ελλάδα θα συμβούν μια σειρά σημαντικά γεγονότα και η χώρα εισέρχεται σε μια περίοδο αλλαγών που την καθιστούν ακόμα πιο ισχυρή στην Ευρωπαική Ενωση και διεθνώς. Από την 1η Ιανουαρίου θα κυκλοφορήσει το ευρώ, το Α΄εξάμηνο του 2003 η Ελλάδα θα έχει την προεδρία της Ε.Ε. και το 2004 θα γίνουν στην Αθήνα οι Ολυμπιακοί Αγώνες.

    Χαρακτήρισε πρόοδο τη συμφωνία Κληρίδη-Ντενκτάς να συνεχίσουν τις συναντήσεις τους, αλλά σημείωσε πως δεν έχει την αυταπάτη ότι θα βρεθεί λύση στο Κυπριακό από αυτές τις συναντήσεις. Εμφανίστηκε επιφυλακτικός απέναντι στην Αγκυρα, λέγοντας χαρακτηρσιτικά πως "σε ότι αφορά στην Τουρκία δεν είμαι ούτε αισιόδοξος, ούτε απαισιόδοξος". Η Τουρκία θέλει να μεγιστοποιήσει τα συμφέροντα της, αλλά δεν είναι πάντοτε συμβιβάσιμες οι επιδιώξεις της.

    Σχετικά με το όνομα της FYROM δήλωσε πως είναι καιρός να λυθεί αυτό το θέμα. Ο ίδιος είχε διαβουλεύσεις με τον πρωθυπουργό της γειτονικής χώρας Λ. Γκεοργκιέφσκι και η Ελλάδα περιμένει την ανταπόκριση των Σκοπίων.

    [02] ΙΣΡΑΗΛ: ΥΠΟΘΑΛΠΤΟΥΝ ΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΟΙ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ

    Τελ-Αβίβ, 4 Δεκεμβρίου 2001 (08:09 UTC+2)

    Μετά από ενδοκυβερνητικές διαβουλεύσεις πέντε ωρών, η ισραηλινή κυβέρνηση κατηγόρησε την Παλαιστινιακή Αρχή για υπόθαλψη της τρομοκρατίας. " Η κυβέρνηση τονίζει ότι οι αποκρουστικές επιθέσεις του Σαββατοκύριακου, δείχνουν την αδυναμία των εχθρών μας να ελέγξουν την κατάσταση, ενώ καθιστούν επιτακτική τη λήψη σκληρών μέτρων κατά της παλαιστινιακής τρομοκρατίας" ανέφερε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της ισραηλινής κυβέρνησης.

    Οι αρμόδιοι υπουργοί για την εθνική ασφάλεια του Ισραήλ έχουν πλέον δικαίωμα λήψης αποφάσεων για τη διεξαγωγή επιχειρήσεων σε αμυντικό, πολιτικό, οικονομικό επίπεδο, αλλά και ζητήματα που σχετίζονται με το χειρισμό των μέσων μαζικής επικοινωνίας.

    Είναι αξιοσημείωτο επίσης ν' αναφερθεί ότι η ισραηλινή κυβέρνηση χαρακτηρίζει τρομοκρατικές οργανώσεις την προσωπική φρουρά του Γιασερ Αραφατ "Επίλεκτη δύναμη 17", καθώς και ομάδες της πιστής στον Παλαιστίνιο ηγέτη, οργάνωσης Φατάχ.

    [03] ΞΑΝΑΡΧΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ ΟΙ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Λευκωσία, 4 Δεκεμβρίου 2001 (11:44 UTC+2)

    Οι συνομιλίες για το Κυπριακό ξαναρχίζουν στα μέσα Ιανουαρίου 2002 στην Κύπρο, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, ανακοίνωσε πριν από λίγο ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ των ΗΕ Αλβαρο ντε Σότο, στο τέλος της συνάντησης Κληρίδη-Ντενκτάς.

    Όπως είπε, οι συνομιλίες θα είναι απευθείας και θα διεξάγονται σε εγκαταστάσεις των Ηνωμένων Εθνών.

    Σε αυτές θα ισχύουν οι εξής τέσσερις αρχές: χωρίς προϋποθέσεις, όλα τα θέματα στο τραπέζι, δέσμευση για διαπραγμάτευση με καλή πίστη έως ότου συμφωνηθεί συνολική λύση, τίποτε δεν θεωρείται συμφωνημένο αν δεν έχουν όλα συμφωνηθεί.

    ΚΥΠΕ

    [04] ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ Ε.Ε.

    Αθήνα, 3 Δεκεμβρίου 2001 (23:09 UTC+2)

    Την ενίσχυση των εθνικών στρατηγικών για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του συνταξιοδοτικού συστήματος αποφάσισε στις Βρυξέλλες το Συμβούλιο των υπουργών Εργασίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Παράλληλα υπογραμμίστηκε η ανάγκη συναίνεσης μεταξύ των εθνικών κυβερνήσεων και των κοινωνικών εταίρων.

    Τα κράτη - μέλη υποχρεώνονται κάθε χρόνο να υποβάλουν έκθεση, με την οποία θα ενημερώνουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη στρατηγική που ακολουθούν στη μεταρρύθμιση των συνταξιοδοτικών συστημάτων, για τα μέτρα που λαμβάνουν και την απόδοσή τους.

    Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Ρέππας τόνισε ότι η ενίσχυση της συνεργασίας αυτής θα πρέπει να συμφιλιώνει την αυτοτέλεια των κρατών - μελών, αλλά και την κοινή τους πορεία.

    Υπογράμμισε την ανάγκη διαφύλαξης του κοινωνικού χαρακτήρα των ασφαλιστικών συστημάτων, την αποφυγή των βίαιων ανατροπών κεκτημένων αλλά και την έγκαιρη προσαρμογή σε μια ραγδαία μεταβαλλόμενη πραγματικότητα.

    Τόνισε ότι η βιωσιμότητα των ασφαλιστικών συστημάτων πρέπει να εξετασθεί ως κοινωνικό θέμα με οικονομική διάσταση και όχι το αντίστροφο. Πρέπει ταυτοχρόνως να επιτύχουμε και τα δύο, το ασφαλιστικό σύστημα να είναι και βιώσιμο, αλλά να είναι και κοινωνικά δίκαιο, σημείωσε.

    Η Επίτροπος της Ε.Ε. για την Απασχόληση και την Κοινωνική Πολιτική Αννα Διαμαντοπούλου αναφερόμενη στην έκθεση που θα υποβάλλουν τα κράτη - μέλη, είπε ότι θα έχει και οικονομικά και κοινωνικά στοιχεία.

    [05] ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο Β.ΠΑΠΑΓΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 4 Δεκεμβρίου 2001 (10:11 UTC+2)

    Τη δημιουργία ενός διεθνούς διαβαλκανικού πανεπιστημίου και τη διοργάνωση το Σεπτέμβριο του 2002 στη Θεσσαλονίκη διεθνούς συνάντησης Επιμελητηρίων και Συλλόγων των Βαλκανικών πόλεων πρότεινε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος παρουσιάζοντας τους κατευθυντήριους άξονες του Δικτύου Μεγάλων Βαλκανικών Πόλεων. Η συμφωνία δημιουργίας του Δικτύου πρόκειται να υπογραφεί σήμερα στο πλαίσιο της 2ης Συνάντησης Φιλίας και Συνεργασίας Δημάρχων Μεγάλων Βαλκανικών Πόλεων.

    Οι βασικοί άξονες του Δικτύου για το 2002 όπως τους πρότεινε ο κ Παπαγεωργόπουλος είναι: · Τα ευρωπαϊκά προγράμματα και η αξιοποίησή τους για την προώθηση της ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

    Η συνεργασία των παραγωγικών φορέων και η υποστήριξη τον πρωτοβουλιών τους από το Δίκτυο. Προκειμένου να δρομολογηθεί ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο συγκεκριμένων δράσεων των παραγωγικών φορέων των μεγάλων Βαλκανικών πόλεων οι οποίες θα στηρίξουν το Δίκτυο προτείνεται η διοργάνωση διεθνούς συνάντησης Επιμελητηρίων και Συλλόγων των πόλεων του Δικτύου το Σεπτέμβριο του 2002 κατά την περίοδο διεξαγωγής της ΔΕΘ.

    · Η ίδρυση ενός Διεθνούς Διαβαλκανικού Πανεπιστημίου με τη συνεργασία των Πανεπιστημίων των πόλεων του Δικτύου στο πλαίσιο των νόμων που διέπουν τις χώρες που μετέχουν στο Δίκτυο. Σκοπός του Πανεπιστημίου να είναι η υψηλόβαθμη και ταχύρυθμη εξειδίκευση των φοιτητών σε τομείς αιχμής , σε ετήσιους κύκλους σπουδών σε όλες τις γλώσσες των Βαλκανικών χωρών και της αγγλικής. Σε πρώτη φάση να εξεταστεί η δημιουργία ενός Virtual Institute με σκοπό τη μετάδοση της γνώσης στους σπουδαστές με τη χρήση των νέων τεχνολογιών και της πληροφορικής. Οι πόροι για τη δημιουργία του Πανεπιστημίου μπορούν αν αντληθούν από τα μέλη του Δικτύου αλλά και από τα προγράμματα ανασυγκρότησης που περιλαμβάνονται στο Σύμφωνο Σταθερότητας

    Οσον αφορά την οργανωτική δομή του Δικτύου ο κ Παπαγεωργόπουλο τόνισε ότι αυτή θα πρέπει να διασφαλίζει την αντιπροσωπευτικότητα, την ισότιμη συμμετοχή όλων των πόλεων στα όργανα και τα κέντρα λήψης αποφάσεων αλλά και στη δράση. Πρότεινε δε τη θεσμοθέτηση :

    · Συμβουλίου των Δημάρχων που θα είναι το ανώτατο όργανο του Δικτύου

    · Προεδρεύουσας πόλης , ο δήμαρχος της οποίας θα ηγείται του Δικτύου για το έτος που η πόλη του αναλαμβάνει τη διοργάνωση του Συνεδρίου.

    · Εκτελεστικής Γραμματείας και Γενικής Διεύθυνσης που θα συντονίζουν και θα υλοποιούν τις δράσεις και τα προγράμματα του Δικτύου· Θεματικών Επιτροπών που θα αποτελούνται από εκπροσώπους που θα ορίζουν τα μέλη του Δικτύου και θα αναπτύσσουν ιδιαίτερες δράσεις σε διάφορους τομείς όπως είναι το περιβάλλον, ο αθλητισμός, η αρχιτεκτονική κληρονομιά κλπ.

    «Σήμερα βάζουμε τα θεμέλια ενός καινούργιου οικοδομήματος φιλίας, συνεργασίας και ανάπτυξης, θεμέλια στέρεα που διέπονται από αρχές ειλικρίνειας, σεβασμού, ισοτιμίας και αλληλεγγύης, διέπονται από όραμα κι αποφασιστικότητα , τα οποία εμπεριέχονται στη Διακήρυξη της 1ης Συνάντησης Φιλίας Συνεργασίας και Ανάπτυξης των μεγαλύτερων Βαλκανικών Πόλεων. Με αυτή τη Διακήρυξη Αρχών ως θεμέλιο, με το Σχέδιο Δράσης που θα εκπονήσουμε σήμερα και με την οργανωτική δομή που δρομολογούμε μπορούμε να πετύχουμε τους κοινούς στόχους μας» κατέληξε ο κ Παπαγεωργόπουλος.

    [06] Η Φ. ΠΕΤΡΑΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ Ρ. ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

    Αθήνα, 4 Δεκεμβρίου 2001 (21:11 UTC+2)

    Σε διάλογο με όλα τα κόμματα και τις γυναικείες οργανώσεις καλεί την κυβέρνηση η επικεφαλής της γραμματείας γυναικείων θεμάτων της ΝΔ, Φάνη Πάλλη Πετραλιά, με αφορμή την τοποθέτηση του υφυπουργού Εργασίας, Ροβέρτου Σπυρόπουλου, σε ημερίδα με θέμα τη μεταρρύθμιση των ασφαλιστικών συστημάτων και την ισότητα των φύλων.

    Η κ. Πετραλιά δήλωσε ότι "η κυβέρνηση ξεχνά συνειδητά" ότι η Ελληνίδα εργαζόμενη δουλεύει δυο οχτάωρα, ένα στην εργασία της και ένα στο σπίτι, "πολλές φορές δίχως καμιά ασφάλιση και αναγνώριση".

    "Η εργασία της Ελληνίδας αμείβεται κατά μέσο όρο με το 68% της αμοιβής του άνδρα συναδέλφου της", υπογράμμισε η επικεφαλής της γραμματείας γυναικείων θεμάτων και κατέληξε λέγοντας ότι η Ελλάδα έχει τη θλιβερή πρωτιά στην Ευρώπη σε υπογεννητικότητα.

    A.T.

    [07] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Θ. ΠΑΓΚΑΛΟΥ ΣΤΟ CNN TURK ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΛΗΡΙΔΗ - ΝΤΕΝΚΤΑΣ

    Αγκυρα, 4 Δεκεμβρίου 2001 (21:08 UTC+2)

    Την ερώτηση εάν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι μπορούν να συμβιώσουν κάτω από τις σημερινές συνθήκες έθεσε σε τηλεφωνική συνέντευξή του στο CNN Turk, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, ο οποίος είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς, που ήταν προσκεκλημένος του δημοσιογράφου Αλί Μπιράντ.

    Ο κ.Πάγκαλος υποστήριξε ότι εάν η απάντηση είναι θετική στο συγκεκριμένο ερώτημα, τότε η επίλυση του κυπριακού θα είναι εύκολη, εάν, όμως, δεν μπορεί να υπάρξει συμβίωση, θα ληφθούν διαφορετικές αποφάσεις με αρνητικό αποτέλεσμα τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Τουρκία.

    Στην ίδια εκπομπή έκανε δηλώσεις και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Καψής, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα ο κ.Ντενκτάς να αλλάξει απόψεις.

    [08] "ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ" Η ΑΪΝΤΧΟΒΕΝ;

    Θεσσαλονίκη, 4 Δεκεμβρίου 2001 (20:54 UTC+2)

    Σκοπιμότητα ή αλήθεια; Κανείς δεν γνωρίζει. Η μάλλον το ξέρουν καλά οι παίκτες της Αϊντχόβεν. Ετσι σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέουν από τον κύκλο της ολλανδικής ομάδας αναφέρεται ότι υπάρχουν πολλοί τραυματίες, οι οποίοι δεν θα μπορέσουν να αγωνιστούν στο παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ. Και πολύ περισσότερο δεν θα παίξει ο Ματέγια Κέζμαν ο οποίος είναι τραυματισμένος στο γόνατο. Ωστόσο ο προπονητής του ΠΑΟΚ Ντούσαν Μπάγιεβιτς είναι επιφυλακτικός και δεν μπορεί ακόμη να πει τίποτε παραπάνω, αλλά ούτε να κάνει πλάνα χωρίς να γνωρίζει ακριβώς τη δυναμικότητα των αντιπάλων του.

    "Εχουμε τόσους απόντες, όσους και διαθέσιμους παίκτες", αναφέρει ο προπονητής της Αϊντχόβεν κ. Γκέρετς. Και ίσως να έχει μια μεγάλη δόση αλήθειας, αφού στο παιχνίδι του ολλανδικού πρωταθλήματος το προηγούμενο Σάββατο δε χρησιμοποίησε τους Ρόναλντ Βάτεροϊς, Βίλφρεντ Μπάουμα, Τζον Ντε Γιόνγκ, Κέβιν Χόφλαντ, Αρνολντ Μπρούχινκ, Αντρέ Οοϊγιερ και Μαρκ Φαν Μπόμελ.

    Οσον αφορά το παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ εκτός του Κέζμαν θα απουσιάσει σίγουρα και ο τιμωρημένος Γιόχαν Φόγκελ. Αυτό σημαίνει ότι η αποστολή του ΠΑΟΚ ακόμη και στην Ολλανδία θα είναι ευκολότερη.

    [09] ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΠΑΣΚ ΣΤΟΥΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΣΤΟ ΝΤΙΣΕΛΝΤΟΡΦ

    Βόννη, 4 Δεκεμβρίου 2001 (20:43 UTC+2)

    του ανταποκτιτή μας

    Η ΠΑΣΚ αναδείχθηκε πρώτη δύναμη στους καθηγητές στις εκλογές της ΕΛΜΕ Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, που έγιναν σήμερα στο Ντίσσελντορφ.

    Επί 108 εγκύρων ψηφοδελτίων, η ΠΑΣΚ έλαβε 43 ψήφους, η ΔΑΚΕ (ΝΔ) 30 και η Δημοκρατική Συνεργασία (Αριστερά) 27 ψήφους.

    Από την ΠΑΣΚ εκλέγονται οι Μανώλης Αλεξάκης (38), Αργύρης Μιτσικάρης (21) και Παντελής Μπότος (14), από την ΔΑΚΕ οι Κώστας Γάκης (26) και Νίκος Διαμαντής (21, και από την ΔΣ οι Ερμιόνη Αχειμάστου (21) και Αντώνης Βλάχος (18).

    Σύμφωνα με πληροφορίες, Πρόεδρος της ΕΛΜΕ θα επανεκλεγεί ο κ. Μανώλης Αλεξάκης, στις προηγούμενες θητείες του οποίου ενεργοποιήθηκε σημαντικά ο χώρος των Ελλήνων καθηγητών στη Γερμανία και προωθήθηκαν αιτήματα του κλάδου που εκκρεμούσαν για δεκαετίες.

    Ο κ. Αλεξάκης προέρχεται από το Ηράκλειο, είναι παντρεμένος με την φιλόλογο Δήμητρα Παπακυρίτση και πατέρας δύο παιδιών.

    [10] ΕΡΩΤΗΣΗ ΨΩΜΙΑΔΗ ΣΤΟΝ ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΙΣΤΩΤΙΚΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 4 Δεκεμβρίου 2001 (20:38 UTC+2)

    Οι ελληνικές τράπεζες διατηρούν υψηλά επιτόκια της τάξεως του 15% στις πιστωτικές κάρτες, όταν τα επιτόκια καταθέσεων βρίσκονται στα όρια του 2% επισημαίνει σε ερώτησή του στον υπουργό Οικονομίας, Νίκο Χριστοδουλάκη, ο βουλευτής Θεσσαλονίκης της ΝΔ, Παναγιώτης Ψωμιάδης, υποστηρίζοντας ότι τα επιτόκια για τις πιστωτικές κάρτες είναι τα υψηλότερα στην ΕΕ.

    Ο κ. Ψωμιάδης διαπιστώνει ότι οι ελληνικές τράπεζες διατηρούν μεγάλη ψαλίδα μεταξύ των επιτοκίων καταθέσεων και χορηγήσεων, όταν το μέσο επιτόκιο ταμιευτηρίου βρίσκεται στα όρια του 2%, ενώ των καταναλωτικών κυμαίνεται μεταξύ 9,50% με 11,7%.

    Η διαφορά μεταξύ των δυο επιτοκίων είναι από τις πιο μεγάλες στην ΕΕ, καθώς φτάνει και στις εννιά μονάδες, κατέληξε.

    Α.Τ.

    [11] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΤΟ ΟΛΥΜΠΙΟΝ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 4 Δεκεμβρίου 2001 (20:35 UTC+2)

    Εκδήλωση για τα παιδιά των δημοτικών παιδικών σταθμών διοργανώνει με την ευκαιρία των Χριστουγέννων την ερχόμενη Κυριακή στο κινηματοθέατρο "Ολύμπιον" η αντιδημαρχία κοινωνικής πολιτικής και η διεύθυνση κοινωνικών υπηρεσιών.

    Στην εκδήλωση θα παρουσιαστεί το παιδικό μουσικό συγκρότημα "Λος Τσαβίτος" και οι χορωδίες των σταθμών. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης ελληνικά και αγγλικά παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα τραγούδια.

    [12] ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟ ΕΦΙΣΤΑ Η ΝΔ

    Αθήνα, 4 Δεκεμβρίου 2001 (20:27 UTC+2)

    Την προσοχή της κυβέρνησης για την διαχείριση των κονδυλίων σχετικά με τον εθελοντισμό ζήτησαν σε ανακοίνωσή τους, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα εθελοντισμού, ο συντονιστής της ΟΔΕ κοινωνικών υποθέσεων της ΝΔ, Νικήτας Κακλαμάνης και ο αναπληρωτής υπεύθυνος του τομέα υγείας-πρόνοιας του κόμματος, Γ. Κωνσταντόπουλος.

    "Στην Ελλάδα της νέας χιλιετίας και επ' ευκαιρία των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, η κυβέρνηση ανακάλυψε ξαφνικά τον εθελοντισμό" υποστηρίζουν σε ανακοίνωσή τους οι εκπρόσωποι της ΝΔ. Τόνισαν ακόμη ότι πρέπει να φτιαχτεί ένα σύγχρονο, ανθρωποκεντρικό θεσμικό πλαίσιο ενθάρρυνσης του εθελοντισμού, είτε σε συλλογικό, είτε σε ατομικό επίπεδο.

    Τέλος, οι κ.κ. Κακλαμάνης και Κωνσταντόπουλος υπενθύμισαν ότι η ιστορία της Ελλάδας είναι γεμάτη από εθελοντικές κυρίως οικονομικές προσφορές, προερχόμενες από ευεργέτες του έθνους.

    Α.Τ.

    [13] ΚΕΙΜΗΛΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 1859-1906 ΑΠΕΚΤΗΣΕ ΤΟ ΥΠΠΟ

    Αθήνα, 4 Δεκεμβρίου 2001 (20:20 UTC+2)

    Σαράντα οκτώ σημαντικά κειμήλια, που αφορούν στην πλειοψηφία τους το διάστημα 1859 έως 1906, απέκτησε το υπουργείο Πολιτισμού έναντι του ποσού των 17 εκατομμυρίων δραχμών στο πλαίσιο των παρεμβάσεων του για την προστασία του αρχειακού υλικού για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και την προβολή της ιστορίας τους.

    Τα κειμήλια αγοράστηκαν από δημοπρασία που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στην Αθήνα. Πρόκειται για μετάλλια, τεκμήρια άλλα όπως φύλλα της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως, εκδόσεις, φύλλα από τις εφημερίδες της εποχής, φωτογραφικό υλικό πάρα πολύ σημαντικό, μουσικές εκδόσεις, λιθογραφίες ή χρωμολιθογραφίες και πολλά άλλα . Μεταξύ των κειμηλίων αυτών περιλαμβάνεται το μεγάλο πρωτότυπο σκίτσο του νεαρού μαραθωνοδρόμου Σπύρου Λούη που υπογράφει ο Αριστεύς, σπάνια μετάλλια των προ-ολυμπιακών αγώνων του 1870 (αγωνοθέτης Ευάγγελος Ζάππας), πρωτότυπο ασημένιο μετάλλιο πρώτου νικητή στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896, μετάλλιο από τους προκριματικούς αγώνες του 1895 στην Τήνο (ΤΗΝΙΑ), πλήθος πρωτότυπων εικόνων για το Παναθηναϊκό Στάδιο και την Αθήνα στο τέλος του 19ου αιώνα (Φάληρο, Ερμού, Σταδίου, Ζάππειο), πρωτότυπες εκδόσεις, κ.ά. Τα κειμήλια αυτά θα αξιοποιηθούν σε συνεργασία με την Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία και την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή.

    Ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος ανακοίνωσε στη διάρκεια συνέντευξης τύπου ότι το υπουργείο Πολιτισμού θεωρεί ως το πρώτο μεγάλο θέμα τη προστασία του αρχειακού υλικού που αφορά τους Ολυμπιακούς Αγώνες και τον ελληνικό αθλητισμό. Το πρώτο μεγάλο μέτρο, όπως είπε, είναι η καταγραφή και η οργάνωση του ιστορικού αρχείου του ΣΕΓΑΣ. "Στόχος μας είναι" συνέχισε ο κ. Βενιζέλος, "να καταγράψουμε, να ψηφιοποιήσουμε και να αξιοποιήσουμε το τεράστιο αρχειακό υλικό του ΣΕΓΑΣ. Το έργο αυτό, το εκτελούμε σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών του Πανεπιστημίου των Πατρών και με το Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο, με το ΕΛΙΑ. Στόχος μας είναι, να ολοκληρωθεί το φθινόπωρο του 2002, ο δε προϋπολογισμός του είναι της τάξεως των 75 εκατομμυρίων δρχ. Το αρχειακό υλικό, είναι πολύτιμο και νομίζω ότι μας δίνει μια άλλη εικόνα, της πορείας του ελληνικού αθλητισμού από το 1897 έως σήμερα."

    Ανέφερε ακόμη ότι το ίδιο γίνεται και με το ιστορικό αρχείο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής. Μικροφωτογραφούμε το οποίο ψηφιοποιείται και παράλληλα διασφαλίζεται η συντήρηση του αρχείου της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, μέχρι το τέλος του 2002. Στη συνέχεια θα οργανωθεί το φωτογραφικό αρχείο με ταξινόμηση, ηλεκτρονική αρχειοθέτηση, ψηφιοποίηση, αποθήκευση και συντήρηση. Αυτό το φωτογραφικό αρχείο περιλαμβάνει περίπου 10.000 φωτογραφίες, 155 αρνητικά οξικής και νιτρικής κυτταρίνης και 10 γυάλινες πλάκες. 48 ενότητες από το 1896 μέχρι το 1981. Το φωτογραφικό αρχείο θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2002 και έχει προϋπολογισμό περίπου 75 εκατομμύρια

    Ο κ Βενιζέλος ανακοίνωσε ακόμη τη διοργάνωση διεθνούς συνεδρίου και αντίστοιχης έκθεσης τον Μάρτιο του 2002 στη Βέροια με θέμα τη συμβολή του Δημητρίου Βικέλα στην αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων. Ακόμη ανακοίνωσε τη διοργάνωση έκθεσης με ιστορικά κειμήλια για τους Αγώνες του 1896, τον Απρίλιο του 2003.

    Ο κ Βενιζέλος ανέφερε ακόμη ότι στο πλαίσιο της προβολής της ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων αποφασίστηκε σε συνεργασία με την Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος. η πιστή επανέκδοση των μεταλλίων των Ολυμπιακών Αγώνων του 1896 και η κοπή αναμνηστικού μεταλλίου για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 με βάση το ιστορικό και αρχειακό υλικό του 1896. Το αναμνηστικό αυτό μετάλλιο θα κυκλοφορήσει στις αρχές του 2004.

    [14] ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ - ΚΡΑΤΟΥΣ ΣΤΟ ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ

    Στρασβούργο, 4 Δεκεμβρίου 2001 (20:11 UTC+2)

    Συνέδριο σχετικά με τις σχέσεις Εκκλησίας και κράτους θα πραγματοποιηθεί στο Στρασβούργο στις 10 και 11 Δεκεμβρίου, με πρωτοβουλία του Επιτρόπου ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Χιλ Ρόμπλες.

    Στο συνέδριο θα εξεταστούν μια σειρά θεσμικών προτύπων, που κυριαρχούν στις πολύπλοκες σχέσεις ανάμεσα στις εκκλησίες και τα κράτη στην Ευρώπη.

    Όσον αφορά την απαγόρευση των διακρίσεων, θα συζητηθεί το ζήτημα των μέσων χρηματοδότησης των εκκλησιών και των θρησκευτικών κοινοτήτων και οι περιορισμοί που μπορούν να θέσουν τα κράτη, επικαλούμενα την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στην προσπάθεια πάταξης των θρησκευτικών ακροτήτων, που εξυπηρετούν πολιτικές σκοπιμότητες.

    Στο συνέδριο πρόκειται να συμμετάσχουν αντιπρόσωποι από όλους τους θρησκευτικούς χώρους της Ευρώπης, αντιπρόσωποι εθνικών κυβερνήσεων και εμπειρογνώμονες.

    Αυτό είναι το δεύτερο συνέδριο που διοργανώνει το γραφείο του επιτρόπου για να συζητηθεί η θέση των εκκλησιών στα πλαίσια ενός κράτους δικαίου, που σέβεται την ενάσκηση της ελευθερίας της θρησκευτικής πρακτικής. Το πρώτο συνέδριο που διεξήχθη το Δεκέμβριο του 2000 στις Συρακούσες, αφορούσε το ρόλο που παίζουν οι μονοθεϊστικές εκκλησίες στην πρόληψη ένοπλων συγκρούσεων.

    Οι συμμετέχοντες είχαν καταλήξει ότι ο θρησκευτικός φανατισμός αποτελεί μια διαστροφή της θρησκείας και ότι τα θρησκευτικά αισθήματα δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως δικαιολογία για ένοπλες συγκρούσεις, καθώς και ότι αυτές δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για να παρεμποδίσουν την άσκηση της θρησκευτικής ελευθερίας.

    Α.Τ.

    [15] Η ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

    Θεσσαλονίκη, 4 Δεκεμβρίου 2001 (20:04 UTC+2)

    Με αφορμή δημοσιεύματα στον σημερινό Τύπο για το πόρισμα της Εισαγγελικής έρευνας που αφορά την κατάσταση στο ποδόσφαιρο και τις δραστηριότητες διαφόρων κύκλων όπου με παράνομα μέσα επηρεάσουν την έκβαση διαφόρων αγώνων ποδοσφαίρου, ο Υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος προέβη στις εξής δηλώσεις: "Θέλω να σας πω ότι το Υπουργείο Πολιτισμού κι εγώ προσωπικά και ο κ. Κουράκης παρακολουθούμε από πολύ κοντά και με πολύ μεγάλη προσοχή όλα αυτά τα ζητήματα.

    Η δε διασφάλιση της διαφάνειας είναι βασικός μας στόχος και κεντρικό ζήτημα του νομοσχεδίου που θα έρθει προς ψήφιση στην Βουλή και στην οποία θα περιλαμβάνονται και οι συμφωνίες που έχουν συναφθεί ανάμεσα στην Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και την FIFA.

    Δεν πρόκειται να γίνει καμία έκπτωση στα θέματα αυτά. Αντιθέτως θα προστεθούν νέες ρυθμίσεις, νέες εγγυήσεις, θεσμικής, οικονομικής και αθλητικής διαφάνειας στον χώρο του επαγγελματικού αθλητισμού. Η δικαιοσύνη ασκεί τις αρμοδιότητες της και πρέπει να τις ασκήσει με πληρότητα και μέχρι τέλους.

    Η νομοθετική και η εκτελεστική εξουσία στο πολιτικό επίπεδο θα αναλάβουν το δικό τους βάρος και η Κυβέρνηση θα αναλάβει την νομοθετική πρωτοβουλία που απαιτείται ώστε να υπάρξει πλήρης θωράκιση με βάση και τα πορίσματα των ερευνών αυτών. Αποδεικνύεται έτσι ότι όλα όσα έχουν γίνει ως τώρα διέπονται από μία λογική, η οποία είναι ενιαία, είναι σταθερή.

    Επίσης είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι στην προσπάθεια αυτή έχει στρατευθεί ένα πολύ μεγάλο μέρος του αθλητικού κινήματος. Ολα αυτά έχουν αυξημένη σημασία καθ' οδόν προς το 2004 διότι στόχος μας είναι το 2004 να είναι μια ημερομηνία που δεν σημαίνει μόνο Ολυμπιακούς Αγώνες αλλά και ευ αγωνίζεσθαι και καθαρότητα και διαφάνεια σε όλα τα επίπεδα".

    [16] ΣΧΟΛΙΑ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΗΜΙΤΗ

    Αθήνα, 4 Δεκεμβρίου 2001 (20:01 UTC+2)

    "Ο κ. Σημίτης είναι επτά χρόνια Πρωθυπουργός και ζητά, ακόμη και σήμερα, πίστωση χρόνου", δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου της Νέας Δημοκρατίας Θόδωρος Ρουσόπουλος, αναφερόμενος στη σημερινή συνέντευξη του Πρωθυπουργού προς τους Ξένους Ανταποκριτές.

    "Στις αυταπόδεικτες αδυναμίες της Κυβέρνησής του για την προώθηση των πολιτικών που έχει ανάγκη ο τόπος, απαντά με νέες υποσχέσεις.

    Στα καθημερινά προβλήματα των Ελλήνων πολιτών καταθέτει την αναλγησία, την αναποτελεσματικότητα και την αλαζονεία του. Όπως ο ίδιος ομολόγησε ''δεν τον στενοχωρεί τίποτα''", τόνισε ο κ. Ρουσόπουλος.

    [17] ΕΕ: ΥΠΟ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΟΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΔΕΗ

    Βρυξέλλες, 4 Δεκεμβρίου 2001 (19:57 UTC+2)

    Υπό παρακολούθηση τελούν οι δραστηριότητες της ΔΕΗ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία εκφράζει επιφυλάξεις για τον περιορισμό της διάθεσης στοιχείων ενεργητικού στο διαχειριστή του δικτύου της, επεσήμανε η αντιπρόεδρος της ευρωπαϊκής Επιτροπής, Λογιόλα ντε Παλάθιο, μετά από ερώτηση του επικεφαλής των Ευρωβουλευτών της ΝΔ, Αντώνη Τρακατέλλη.

    Η αρμόδια επίτροπος για θέματα ενέργειας υπογραμμίζει ότι η Επιτροπή διατηρεί ορισμένες επιφυλάξεις για το γεγονός ότι ο διαχειριστής του δικτύου μεταφοράς δεν διαθέτει άμεσο έλεγχο επί των χρηματοοικονομικών στοιχείων που απαιτούνται για την ανάπτυξη του δικτύου, πράγμα που είναι υποχρεωτικό λόγω των νέων προτάσεων της Επιτροπής για την εμπέδωση της εσωτερικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

    "Η Επιτροπή θα παρακολουθεί στενά την κατάσταση, ώστε να διασφαλιστεί ότι η ΔΕΗ πράγματι παρέχει τέτοιες υπηρεσίες στο διαχειριστή του δικτύου μεταφοράς, χωρίς να προβάλει διακρίσεις", τόνισε η επίτροπος.

    Σε ότι αφορά στην απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού στην Ελλάδα, η κ. Ντε Παλάθιο τόνισε ότι στην Ελλάδα δεν υφίσταται ανταγωνισμός γιατί δεν υπάρχουν δυο δράσεις. Πρέπει, υπογράμμισε η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, να δημιουργηθεί ανεξάρτητη και ανταγωνιστική παραγωγή ηλεκτρισμού μέσα στην Ελλάδα και πρέπει να μπορούν οι επιχειρήσεις άλλων κρατών μελών να έχουν τη δυνατότητα πραγματοποίησης εξαγωγών προς τους Έλληνες καταναλωτές.

    Μέχρι τα τέλη του 2001 η Επιτροπή θα δημοσιεύσει ανακοίνωση σχετικά με τις υποδομές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου στην οποία μεταξύ άλλων θα αντιμετωπίζεται το θέμα των μέτρων που πρέπει να ληφθούν ώστε η Ελλάδα να συνδεθεί πλήρως με το συνδεδεμένο ταυτόχρονα κοινοτικό δίκαιο.

    Τέλος αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία μέχρι το τέλος του χρόνου ο υποβρύχιος ηλεκτρικός αγωγός που συνδέει την Ελλάδα και την Ιταλία.

    Α.Τ.

    [18] ΔΗΛΩΣΗ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΛΗΡΙΔΗ - ΝΤΕΝΚΤΑΣ

    Αθήνα, 4 Δεκεμβρίου 2001 (19:49 UTC+2)

    Θετικό γεγονός χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος τύπου της Νέας Δημοκρατίας Θόδωρος Ρουσόπουλος τη σημερινή συνάντηση του Προέδρου της Κύπρου Γλαύκου Κληρίδη με τον Ραούφ Ντενκτάς, τονίζοντας ωστόσο ότι είναι νωρίς να γίνεται λόγος για ουσιαστική πρόοδο.

    "Ζητούμενο παραμένει μία δίκαιη, βιώσιμη, και Ευρωπαϊκή λύση του Κυπριακού ζητήματος στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ. Παράλληλα προέχει και η διασφάλιση της ενταξιακής πορείας της Κύπρου με την πρώτη ομάδα κρατών στην Ευρωπαϊκή Ένωση", υπογράμμισε.

    [19] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΣΕ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟ

    Αθήνα, 4 Δεκεμβρίου 2001 (19:40 UTC+2)

    "H έλλειψη άγχους του κ. Παπανδρέου και η συστηματική υποβάθμιση του θέματος του Ευρωστρατού οδήγησε σε διαπραγματεύσεις που διεξάγονται με την πλήρη απουσία της Ελλάδας", τόνισε η συντονίστρια της ΟΔΕ Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ντόρα Μπακογιάννη, απαντώντας στη σημερινή δήλωση του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου.

    Η κ. Μπακογιάννη υπογράμμισε ότι "το κείμενο το οποίο ο κ. Παπανδρέου χαρακτηρίζει άτυπο το επικαλέστηκε χθες κατά τη διάρκεια ενημέρωσης της γενικής συνέλευσης της κοινοβουλευτικής συνόδου της ΔΕΕ ο προεδρεύων υπουργός άμυνας του Βελγίου, ως κείμενο το οποίο επιλύει τα προβλήματα με την Τουρκία".

    "Στη δημοκρατία ποτέ, η πλήρης, έγκαιρη και υπεύθυνη ενημέρωση του ελληνικού λαού και των πολιτικών κομμάτων δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως πράξη που στρέφεται σε βάρος της διαπραγματευτικής ικανότητας της χώρας. Το αντίθετο ισχύει, η συμμετοχή του συνόλου των πολιτικών δυνάμεων στη στήριξη των εθνικών συμφερόντων αποτελεί ενδυνάμωση της διαπραγματευτικής ικανότητας της χώρας", τόνισε.

    [20] ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΤΩΝ ΗΠΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

    Σκόπια, 4 Δεκεμβρίου 2001 (19:37 UTC+2)

    Ο "Αλβανικός Εθνικός Στρατός" που εμφανίστηκε στη νότια Σερβία και το "Εθνικό Συμβούλιο για την Απελευθέρωση των Αλβανικών Εδαφών" θα συμπεριληφθούν στο διάταγμα του Αμερικανού προέδρου, Τζορτζ Μπους, για την τιμωρία των τρομοκρατικών οργανώσεων στα Βαλκάνια, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Φίλιπ Τρίγκερ.

    [21] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΤΕΛΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟ

    Αθήνα, 4 Δεκεμβρίου 2001 (19:29 UTC+2)

    "Προκαλεί πράγματι εντύπωση η επιμονή και το άγχος της κας Μπακογιάννη για την αναζήτηση κειμένου συμφωνίας στο θέμα της ΚΕΠΑΑ, το οποίο, κατά την άποψή της, θίγει τα εθνικά συμφέροντα", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, αναφερόμενος στη δήλωση της συντονίστριας της ΟΔΕ Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Ν.Δ. Ντόρας Μπακογιάννη για τις εξελίξεις στο θέμα της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας.

    "Θέλω, καταρχήν, να την διαβεβαιώσω ότι δεν υπάρχει καμία τελική συμφωνία. Αυτό που μόνον υπάρχει είναι ένα άτυπο κείμενο, το οποίο έχει δοθεί στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης από την Κυριακή το βράδυ, κείμενο το οποίο μελετάται από τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες και από τα αρμόδια Υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Αμυνας, για τη διαμόρφωση της τελικής διαπραγματευτικής μας θέσης, ενόψει του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της 10/12 και του Λάακεν της 14-15/12", υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου.

    Ο υπουργός Εξωτερικών εκτίμησε ότι "θα ήταν, κατά συνέπεια, τουλάχιστον, έλλειψη ευθύνης, στο χειρισμό κρίσιμων θεμάτων της εξωτερικής πολιτικής, σε μια περίοδο που συνεχίζεται η διαπραγμάτευση, να δίδονται στη δημοσιότητα, άτυπα διαπραγματευτικά κείμενα, προς ικανοποίηση εντυπώσεων". "Αυτό, όπως γνωρίζει η κα Μπακογιάννη θα μπορούσε να αποβεί εις βάρος της διαπραγματευτικής μας αξιοπιστίας και δύναμης", σημείωσε.

    "Θα πρέπει επίσης, να διαβεβαιώσω την κα Μπακογιάννη ότι η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ χειρίζεται τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής με αίσθηση ευθύνης και χρέους για τη διασφάλιση των εθνικών συμφερόντων της χώρας μας. Ειδικότερα, στο θέμα της ΚΕΠΑΑ έχουμε επανειλημμένα τονίσει τις θέσεις μας και ενημερώσει την αρμόδια επιτροπή του Κοινοβουλίου και τα κόμματα της αντιπολίτευσης για τις εξελίξεις. Προσωπικά, είχα την ευκαιρία να ενημερώσω πρόσφατα την κα Μπακογιάννη και τον κ. Μολυβιάτη εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας για όλες τις πτυχές τους θέματος. Την ίδια ευκαιρία θα έχω τις επόμενες ημέρες και εγώ, αλλά και εκπρόσωποί μου", τόνισε.

    [22] ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΡΑΪΚΟΦΣΚΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΝΗΣΤΙΑ

    Σκόπια, 4 Δεκεμβρίου 2001 (19:24 UTC+2)

    Η επιτροπή για την απονομή χάριτος του γραφείο του προέδρου της ΠΓΔΜ, Μπόρις Τράικοφσκι, συνέχισε και σήμερα την εξέταση του καταλόγου που υπέβαλε ο υπουργός Δικαιοσύνης με 88 ονόματα πρώην μελών του Απελευθερωτικού Εθνικού Στρατού (ΟΝΑ), οι οποίοι έχουν συλληφθεί ή εκτύουν ποινές φυλάκισης.

    Στο τέλος της εβδομάδας αναμένεται να ανακοινωθεί η απόφαση του προέδρου για την αμνηστία, αν και αποκλείεται από το μέτρο αυτό να ευεργετηθούν άτομα που διέπραξαν εγκλήματα πολέμου, και υπάγονται στην αρμοδιότητα του Δικαστηρίου της Χάγης.

    [23] ΠΓΔΜ: ΑΥΡΙΟ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ Ν/Σ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

    Σκόπια, 4 Δεκεμβρίου 2001 (19:24 UTC+2)

    Η Βουλή της ΠΓΔΜ θα συνεχίσει αύριο τη συζήτηση του νέου νομοσχεδίου για την τοπική αυτοδιοίκηση με επείγουσες διαδικασίες.

    Ο νέος νόμος προβλέπεται από τη συμφωνία της Οχρίδας και είναι ένας από τους όρους για τη διεξαγωγή της σύσκεψης δωρητών.

    Τα σλαβικά και αλβανικά κόμματα διαφώνησαν στο νομοσχέδιο, στις πρώτες συζητήσεις στη Βουλή. Τα σλαβικά κόμματα υποστήριξαν ότι ο νόμος δεν είναι δυνατό να ψηφιστεί σήμερα, τη στιγμή που μεγάλο τμήμα της χώρας δεν ελέγχεται και συνεχίζονται οι βιαιοπραγίες από τους Αλβανούς αντάρτες.

    Στο μεταξύ, και σήμερα το απόγευμα σημειώθηκαν πυροβολισμοί κοντά στην περιοχή του Τετόβου, από Αλβανούς αντάρτες, οι οποίοι ελέγχουν γύρω χωριά και οδικούς άξονες. Σε κεντρική οδό του Τετόβου ένοπλος Αλβανός επιτέθηκε σε κατάστημα τροφίμων και διέρρηξε το ταμείο.

    Παραβιάσεις της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός σημειώθηκαν και στην περιφέρεια του Κουμάνοβο, ωστόσο η κατάσταση κρίνεται πιο ήρεμη.

    [24] 22-24 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2002 ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

    Αθήνα, 4 Δεκεμβρίου 2001 (19:08 UTC+2)

    Από τις 22 έως τις 24 Απριλίου του 2002 θα πραγματοποιηθούν οι εκδηλώσεις των επίσημων εγκαινίων της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλου. Το θέμα της ελληνικής συμμετοχής στις εκδηλώσεις αυτές συζήτησε σήμερα ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος με τον Διευθυντή της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, τον κ.Ισμαήλ Σαρακελντίν. Οι τελετές των εγκαινίων τελούν υπό την αιγίδα της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας

    "Η Ελλάδα θα εκπροσωπείται με πολύ διακριτό τρόπο μέσα στην Βιβλιοθήκη αλλά και μέσα στους άλλους εκθεσιακούς και λειτουργικούς χώρους της Βιβλιοθήκης, χώρους εκθέσεων, χώρους εκδηλώσεων κλπ. Είμαι βέβαιος ότι θα καταλήξουμε σε ένα πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα συνεργασίας της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας με το Υπουργείο Πολιτισμού και με την Πολιτιστική Ολυμπιάδα αρχής γενομένης από την παρουσία μας με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας βέβαια στα επίσημα εγκαίνια του Απριλίου του 2002" τόνισε ο κ Βενιζέλος κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου. Παράλληλα ανέφερε ότι ανέλαβε την υποχρέωση να μεταφέρει τις προτάσεις του κ.Σαρακελντίν, και στο Συμβούλιο Υπουργών Πολιτισμού της Ε.Ε. και στην συνάντηση των Υπουργών Πολιτισμού του Μεσογειακού Forum που θα συγκαλέσει η Ελλάδα ως χώρα που ασκεί την Προεδρία τον Ιανουάριο του ερχόμενου έτους.

    "Ηταν μια πολύ χρήσιμη συνάντηση διότι μετέχουμε στο εγχείρημα αυτό από την αρχή. Ηδη από την προηγούμενη θητεία μου στο Υπουργείο Πολιτισμού είχαμε μετάσχει σε όλες τις διεργασίες για την ανακατασκευή της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας και για όλα τα συναφή προγράμματα. Ηθελα να σας το πω γιατί αυτό έγινε σήμερα και νομίζω ότι πρέπει να το ξέρετε". κατέληξε ο κ Βενιζέλος.

    [25] ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ 20 ΕΚΑΤ. ΑΠΟ Ν.Α.Θ - "ΑΝΟΙΧΤΗ ΑΓΚΑΛΙΑ" ΣΤΟ ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ

    Θεσσαλονίκη, 4 Δεκεμβρίου 2001 (18:58 UTC+2)

    Τέσσερα μόνιτορς τελευταίας τεχνολογίας παρακολούθησης των καρδιοαναπνευστικών και άλλων ζωτικών λειτουργιών των νεογνών παρέδωσαν στην Πανεπιστημιακή Νεογνολογική Κλινική του Ιπποκράτειου νοσοκομείου, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Θεσσαλονίκης και το Σωματείο Κοινωνικής Παιδιατρικής "Ανοιχτή Αγκαλιά".

    Τα χρήματα για την προμήθεια των μηχανημάτων, το συνολικό κόστος των οποίων ανέρχεται σε 20 εκατ. δραχμές, προέρχονται από τα έσοδα των συναυλιών της ορχήστρας Johann Strauss που διοργάνωσε στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης η "Ανοιχτή Αγκαλιά" υπό την αιγίδα της Ν.Α.Θ.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 4 December 2001 - 19:13:52 UTC