Browse through our Interesting Nodes on Policy & Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-12-01

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] O X. BΕΡΕΛΗΣ ΓΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ- ΟΤΕ
  • [02] 5,4 ΕΚΑΤ. ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΜΟΛΥΝΘΗΚΑΝ ΑΠΟ AIDS
  • [03] ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
  • [04] ΕΥΚΟΛΗ ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ ΕΠΙ ΤΗΣ ΑΕΚ
  • [05] ΝΙΚΗ ΑΡΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΓΚΑΛΗ
  • [06] ΔΥΣΚΟΛΗ ΚΛΗΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ
  • [07] ΧΑΜΟΓΕΛΑ ΣΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΣΤΟ ΠΟΛΟ
  • [08] ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΤΟΝ ΠΑΟΚ Η ΑΕΚ
  • [09] ΠΑΝΟΠΛΗ Η ΞΑΝΘΗ
  • [10] ΠΕΡΙΠΑΤΟ ΕΚΑΝΕ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
  • [11] ΗΤΤΗΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ Ο ΗΡΑΚΛΗΣ
  • [12] ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ ΣΤΗ ΡΩΜΗ ΠΙΘΑΝΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΤΟΥ ΜΠΙΝ ΛΑΝΤΕΝ
  • [13] "ΒΑΠΟΡΑΚΙ" 8 ΜΗΝΩΝ
  • [14] ΜΕ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΣΤΗΝ ΑΪΝΤΧΟΒΕΝ
  • [15] ΗΡΘΑΝ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΦΙΛΑ
  • [16] ΔΥΟ ΙΣΟΠΑΛΙΕΣ ΣΤΗ Β΄ ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ
  • [17] ΝΕΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΡΕΚΟΡ ΣΤΗΝ ΑΡΣΗ ΒΑΡΩΝ
  • [18] ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΠΛΗΤΤΕΙ ΤΗ ΧΩΡΑ
  • [19] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ ΣΕ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ
  • [20] ΣΗΜΙΤΗΣ: ΘΕΛΗΣΗ ΜΑΣ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΘΝΙΚΟΣ ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΕΑΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΣ
  • [21] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ - ΦΕΡΧΟΦΣΤΑΝΤ
  • [22] ΜΠΑΟΥΤΣΕΡ: Ο ΠΑΟΥΕΛ ΘΑ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ
  • [23] Η ΚΥΠΡΟΣ ΕΠΙΚΥΡΩΣΕ ΚΑΙ ΥΠΕΒΑΛΕ ΣΤΟΝ ΟΗΕ ΣΥΝΘΗΚΗ ΚΑΤΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

  • [01] O X. BΕΡΕΛΗΣ ΓΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ- ΟΤΕ

    Θεσσαλονίκη, 1 Δεκεμβρίου 2001 (15:02 UTC+2)

    Απολύτως τίποτε δεν σημαίνει για το μέλλον της Ολυμπιακής Αεροπορίας η διακοπή της λειτουργίας της AXON AIRLINES, η οποία πάντως αποτελεί σε κάθε περίπτωση ένα λυπηρό γεγονός, όπως τόνισε σήμερα, στη Θεσσαλονίκη, ο Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, Χρήστος Βερελής.

    Ο ίδιος, απαντώντας εμμέσως σε όσους άφησαν αιχμές κατά της κυβέρνησης για το γεγονός ότι διαπραγματευόταν την πώληση της Ολυμπιακής με μία εταιρία που όδευε προς χρεωκοπία, τόνισε: "Η προσφορά της ΑΧΟΝ αντιμετωπίστηκε με μεγάλη προσοχή και σχολαστικότητα. Αποτέλεσμα είναι το γεγονός ότι σήμερα διαπραγματευόμαστε με άλλον επενδυτή, την αυστραλιανών συμφερόντων κοινοπραξία IAS. H διαδικασία των συζητήσεων θα συνεχιστεί μέχρι τις 23 Δεκεμβρίου".

    Παράλληλα, ο κ.Βερελής υπογράμμισε ότι οι διαπραγματεύσεις για την πώληση του πάλαι ποτέ εθνικού αερομεταφορέα θα συνεχιστούν με βάση τα τρία βασικά κριτήρια, που τέθηκαν εξαρχής: το ύψος της οικονομικής προσφοράς, το μάνατζμεντ και το business plan του υποψήφιου αγοραστή.

    Στο μεταξύ, όσον αφορά το θέμα της μείωσης των αεροπορικών τελών στο αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος", ώστε να ενισχυθούν οι αερομεταφορείς, κατά την τρέχουσα περίοδο κρίσης, ο κ.Βερελής σημείωσε: "Χτες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη επί του θέματος στο ΥΠΕΘΟ, η οποία θα συνεχιστεί τη Δευτέρα. Στόχος μας είναι να μειώσουμε τα τέλη κατά 10% μέχρι το τέλος του 2002, αρχής γενομένης με σταδιακές μειώσεις από την 1η Ιανουαρίου".

    Καμία σκέψη

    για σύμπραξη ΟΤΕ-

    ΙΝΤΡΑΚΟΜ

    Αναφερόμενος εξάλλου, στην πρόταση που κατέθεσε χτες ο επιχειρηματίας Σωκράτης Κόκκαλης για σύμπραξη του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος με την ΙΝΤΡΑΚΟΜ, ο κ.Βερελής εμφανίστηκε για ακόμη μια φορά κατηγορηματικός: "Δεν υπάρχει καμία σκέψη για τέτοια συμφωνία", είπε χαρακτηριστικά.

    Υπενθυμίζεται ότι ο κ.Βερελής επισκέφτηκε σήμερα τα σιδηροδρομικά έργα του νομού Θεσσαλονίκης, συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Μεταφορών, Σπύρο Βούγια και τη διοίκηση της ΕΡΓΟΣΕ. Μεταξύ άλλων, επισκέφτηκε τα αμαξοστάξια Intercity και ηλεκτραμαξών, καθώς επίσης και τα σιδηροδρομικά έργα στη γέφυρα Αξιού.

    [02] 5,4 ΕΚΑΤ. ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΜΟΛΥΝΘΗΚΑΝ ΑΠΟ AIDS

    Αθήνα, 1 Δεκεμβρίου 2001 (11:28 UTC+2)

    Παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS σήμερα. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία το 1999 μολύνθηκαν από AIDS 5,4 εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον πλανήτή, 34,3 εκατομμύρια ζουν με τον ιό, 13,2 εκατομμύρια παιδιά είναι ορφανά επειδή οι γονείς τους πέθαναν από την ασθένεια, ενώ περίπου 19 εκ. άνθρωποι ανάμεσά τους 4 εκ. παιδιά έχουν πεθάνει από AIDS από τότε που εμφανίστηκε η ασθένεια.

    Στις 6:30 το απόγευμα οργανώσεις εθελοντών και ο Ερυθρός Σταυρός σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου διοργανώνουν 6ωρο κινηματογραφικό αφιέρωμα για AIDS στον κινηματογράφο "Απόλλων" στην οδό Σταδίου.

    Την ανάγκη να εφαρμοστούν προγράμματα πρόληψης και αλληλεγγύης για τους ασθενείς του AIDS αναφέρουν στα μηνύματά τους τα πολιτικά κόμματα. Η Νέα Δημοκρατία ζητεί να διδάσκεται στα σχολεία το μάθημα Αγωγής Υγείας και καλεί τη κυβέρνηση να συνεργαστεί με τις εθελοντικές οργανώσεις κατά του AIDS. Ο Συνασπισμός ζητεί να δημιουργηθεί Κέντρο Πρόληψης για το AIDS και να γίνεται ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης σε μόνιμη και όχι ευκαιριακή βάση. Το ΔΗΚΚΙ ζητεί να χορηγούνται δωρεάν τα νέα φάρμακα σε όλους ανεξαιρέτως τους φορείς και ασθενείς του AIDS ανεξαρτήτως κόστους. Η οργάνωση "Γιατροί Χωρίς Σύνορα", η οποία δραστηριοποιείται κατά του AIDS ιδιαιτέρως στην Αφρική αρχίζει και στη χώρα μας ενημερωτική καμπάνια.

    [03] ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

    Θεσσαλονίκη, 1 Δεκεμβρίου 2001 (10:05 UTC+2)

    Τη δυναμική συνέχιση των κινητοποιήσεων τους αποφάσισαν οι αγρότες, παρά τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την τιμή στο βαμβάκι.

    Τη Δευτέρα, 3 Δεκεμβρίου, τα τρακτέρ των παραγωγών θα αποκλείσουν τις πλατείες των χωριών, ενώ για τις 10, 11 και 12 του μηνός έχουν προγραμματιστεί συλλαλητήρια σε όλες τις μεγάλες πόλεις.

    Η επόμενη κρίσιμη συνεδρίαση των αγροτών θα πραγματοποιηθεί στις 12 Δεκεμβρίου οπότε θα αποφασιστεί η περαιτέρω κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, δηλαδή αν τα μπλόκα θα στηθούν στους εθνικούς δρόμους πριν ή μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων.

    Πάντως, η ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας κάνει λόγο για την καλύτερη δυνατή εξέλιξη όσον αφορά το βαμβάκι και υποστηρίζει πως οι αγρότες αντί να προχωρούν σε κινητοποιήσεις, θα πρέπει πρώτα να εκθέσουν τα αιτήματα τους στο υπουργείο.

    [04] ΕΥΚΟΛΗ ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ ΕΠΙ ΤΗΣ ΑΕΚ

    Αθήνα, 1 Δεκεμβρίου 2001 (21:12 UTC+2)

    Εύκολη αποστολή είχε τελικά ο Ηρακλής στην Αθήνα. Κέρδισε την Ενωση με 3-0μ

    σετ και συνέχισε την καλή του πορεία στο πρωτάθλημα. Η ομάδα του Αλέκου Λεώνη ήταν ανώτερη καθ΄ όλη τη διάρκεια της αναμέτρησης.

    Οι παίκτες του Γηραιού δεν επέτρεψαν ούτε σε ένα σημείο τους αντιπάλους τους να πάρουν στα χέρια τους το παιχνίδι.

    Τα σετ ήταν: 18--25, 20-25, 17-25

    [05] ΝΙΚΗ ΑΡΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΓΚΑΛΗ

    Θεσσαλονίκη, 1 Δεκεμβρίου 2001 (21:09 UTC+2)

    Η παρουσία του Νίκου Γκάλη στο Αλεξάνδρειο όπως αποδείχθηκε έφερε τύχη στον Αρη, ο οποίος κέρδισε με 93-72 τη Νήαρ Ηστ. Οι γηπεδούχοι ήταν καλύτεροι και κέρδισαν δίκαια. Πήραν από την αρχή προβάδισμα και το κράτησαν μέχρι και το τέλος.

    Ετσι η ομάδα του Στηβ Γιατζόγλου πήρε τη νίκη έπειτα από πολλές αγωνιστικές, υποδηλώνοντας ότι η μίνι διακοπή τους ωφέλησε, αν και ξεκίνησε σφιγμένη. Σύντομα απέβαλε το άγχος και έδειξε ότι μπορούσε να πάρει άνετα τη νίκη. Όπως και την πήρε, κόντρα στην ανήμπορη Νηαρ Ηστ που απλά παρακολουθούσε τις φάσεις.

    Τα δεκάλεπτα: 25-21, 43-38, 64-51, 93-72

    ΑΡΗΣ: Κινγκ 18 (3), Νάκιτς 17 (2), Μπράγκς 24 (1), Χάμινγκ 8, Μπάκναλ 5 (1),

    Λάππας 7 (1), Γκαγκαλούδης 7 (1), Κουτρούλιας 6, Ρένφρο 1.

    ΝΗΑΡ ΗΣΤ: Κ.Κιγνκ 18, Μ.Κινγκ 12, Βετούλας 17 (3), Πετρόπουλος, Λούπος 2,

    Ασημακόπουλος 17 (2), Ζουρμπένκο 2, Σοφογιάννης 1, Παπανικολόπουλος 3,

    Μολφέτας

    [06] ΔΥΣΚΟΛΗ ΚΛΗΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ

    Αθήνα, 1 Δεκεμβρίου 2001 (21:07 UTC+2)

    Μπορεί ο Ολυμπιακός να έχει πλατύ χαμόγελο μετά την κλήρωση, όμως το ίδιο

    δεν ισχύει για την Βουλιαγμένη, αφού κληρώθηκε να αντιμετωπίσει στην προημιτελική φάση του Κυπέλλου Κυπελλούχων την ιταλική Φλωρεντία.

    Ο προπονητής της Βουλιαγμένης Βαγγέλης Ρούπακας από την άλλη δεν φοβάται. "Στόχος της Βουλιαγμένης δεν είναι η τετράδα, αλλά η συμμετοχή στην τελική φάση. Θα παλέψουμε για το καλύτερο δυνατό όπως κάνουμε σε κάθε παιχνίδι, χωρίς να φοβηθούμε τον αντίπαλο", αναφέρει.

    Τα υπόλοιπα ζευγάρια της διοργάνωσης: Βάσας-Κάνστατ, Μπαρτσελόνα-Γιαντράν Χέρτζεγκ Νόβι, Μλάντοστ-Σπάρτακ Βόλγκογκραντ.

    [07] ΧΑΜΟΓΕΛΑ ΣΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΣΤΟ ΠΟΛΟ

    Αθήνα, 1 Δεκεμβρίου 2001 (21:01 UTC+2)

    Ότι καλυτερο μπορούσε να περιμένει ήταν η σημερινή κλήρωση για τον Ολυμπιακό στο πόλο. Η ομάδα του Πειραιά στη φάση των "οκτώ" του Champions League κληρώθηκαν να αγωνιστούν με την ιταλική Ποζίλιπο, τη γερμανική Σπαντάου και τη γαλλική Ολιμπικ Νις στον "μπλε" όμιλο της διοργάνωσης.

    Η κλήρωση έγινε στη Βαρκελώνη και όπως αποδείχθηκε η κληρωτίδα έπαιξε με την τύχη του Ολυμπιακού. "Αποφύγαμε τα πιο δύσκολα" τονίζει ο Μάκης Βολτυράκης και συνεχίζει: "Η υπόθεση πρόκρισης πάντως εξαρτάται από εμάς. Αν επαναλάβουμε εμφανίσεις ανάλογες με τις περσινές δεν θα έχουμε πρόβλημα".

    Η κλήρωση που έγινε είναι: Μπλε όμιλος:Ολυμπιακός, Ποζίλιπο, Ολιμπίκ Νις, Σπαντάου Βερολίνου Κόκκινος όμιλος: Γιουγκ Ντουμπρόβνικ, Χόνβεντ, Ντιναμό Μόσχας, Μπέτσεϊ.

    [08] ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΤΟΝ ΠΑΟΚ Η ΑΕΚ

    Θεσσαλονίκη, 1 Δεκεμβρίου 2001 (20:59 UTC+2)

    Η ΑΕΚ γνωρίζει ότι θα περάσει αύριο το βράδυ δύσκολο απόγευμα με αντίπαλο

    τον ΠΑΟΚ. Η αλλαγή της τεχνικής ηγεσίας στον Δικέφαλο έχει αποσυντονίσει τον προπονητή της Ενωσης, Ντράγκαν Σάκοτα που έκανε έκκληση στον κόσμο της ομάδας να σπεύσει να βοηθήσει την προσπάθειά τους.

    "Θέλουμε τη βοήθεια των φίλων της ΑΕΚ. Ο κόσμος πρέπει να πάρει τη θέση του Κακιούζη και του Ταπούτου", ανέφερε ο Ντράγκαν Σάκοτα στην προσπάθειά του να φέρει τον κόσμο στο γήπεδο και συνέχισε: "Έχουμε μπροστά ένα πολύ δύσκολο παιχνίδι, αμέσως μετά τη διακοπή. Χρειαζόμαστε οπωσδήποτε τη νίκη για να παραμείνουμε αήττητοι".

    Από την άλλη ο ΠΑΟΚ έχει βάλει σκοπό να σπάσει αύριο το σερί των καλών εμφανίσεων της ΑΕΚ, παρά το γεγονός ότι αγωνίζεται στην Αθήνα και θα έχει εναντίον του τον κόσμο.

    [09] ΠΑΝΟΠΛΗ Η ΞΑΝΘΗ

    Ξάνθη, 1 Δεκεμβρίου 2001 (20:56 UTC+2)

    Με λίγα προβλήματα η Σκόντα Ξάνθη αντιμετωπίζει αύριο τον Ιωνικό στη

    Νεάπολη στο πλαίσιο της 8ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Α` Εθνικής. Το

    κλίμα στην ακριτική πόλη είναι πολύ καλό και αυτό κάνει την τεχνική ηγεσία της ομάδας να είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένος. Αλλωστε η καλή πορεία στο πρωτάθλημα έχει ανοίξει την όρεξη των ακριτών που βλέπουν πλέον ακόμη και την έξοδό τους στην Ευρώπη.

    Στην διάθεση του προπονητή της Ξάνθης, Νίκου Καραγεωργίου είναι οι Ζαπρόπουλος και Κεχαγιάς. Εκτός αποστολής έμεινε ο Zουμπούλης. Η αποστολή της Ξάνθης αποτελείται από τους: Γελαδάρης, Ζαπρόπουλος, Παπαδημητρίου, Κεχαγιάς, Καούνος, Ουακίλι, Πρίττας, Λαμπριάκος, Λάιτνερ, Μπούτσεκ, Γκάγκερ, Κορδονούρης, Πέτρου, Βάλλας, Ζωγραφάκης, Σσφακιανάκης, Τσακωνάκης, Μπα.

    [10] ΠΕΡΙΠΑΤΟ ΕΚΑΝΕ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

    Αθήνα, 1 Δεκεμβρίου 2001 (20:53 UTC+2)

    Μια καλή προπόνηση έκανε ο Ολυμπιακός. Αυτή τη φορά θύμα του ήταν ο ΚΑΟΔ τον

    οποίο κέρδισε με 120-73. Όλα αυτά στο πλαίσιο της 9ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος μπάσκετ της Α1.

    Το παιχνίδι δεν επιδέχεται κριτικής, αφού η διαφορά δυναμικότητας ήταν εμφανέστατη από το πρώτο λεπτό. Ετσι οι δύο ομάδες πήγαν στα αποδυτήρια με αρκετά μεγάλη διαφορά (57-41). Η επανάληψη ήταν απλά το ίδιο έργο, με τον Ολυμπιακό να κάνει ότι θέλει μέσα στο γήπεδο και να αυξάνει συνεχώς τη διαφορά.

    Πρώτος σκόρερ από τον Ολυμπιακό ήταν ο Φορντ που σημείωσε 20 πόντους, ενώ από τον ΚΑΟΔ κορυφαία απόδοση είχε ο Μάρκοβιτς.

    ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Φόρεστ 5, Ρισασέ 14, Παπαλουκάς 16 (1), Φορντ 20 (2),

    Παπανικολάου 8, Ντε Μιγκέλ 12, Νιγκακμπάτζε 10, Τόμιτς 3 (1), Γιέλιτς 5,

    Μαντζανάς 9 (1), Ζεβροσένκο 14, Μπουντούρης 4.

    ΚΑΟΔ: Μάρκοβιτς 14, Γκιμπέρτ 8, Λόρθριτζ 19 (1), Σδράκας 8 (2), Παπαδόπουλος

    8 (1), Κουκλάκης 2, Βουρτζούμης 2, Χαρισμίδης 4, Πέτροβιτς 8.

    [11] ΗΤΤΗΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ Ο ΗΡΑΚΛΗΣ

    Ηράκλειο, 1 Δεκεμβρίου 2001 (20:51 UTC+2)

    Ηττα σοκ υπέστη το απόγευμα ο Ηρακλής. Η ομάδα του Αγγελου Αναστασιάδη

    ηττήθηκε στο Ηράκλειο από τον ΟΦΗ με 1-0, επιβεβαιώνοντας την πρόβλεψη του τεχνικού του Γηραιού ότι το παιχνίδι θα είναι επικίνδυνο και ο Ηρακλής θα έχει δύσκολη αποστολή.

    Μετά από τη συγκεκριμένη νίκη του ο ΟΦΗ ανέβηκε έστω και προσωρινά στην 3η θέση της βαθμολογίας. Το μοναδικό τέρμα της συνάντησης σημείωσε στο 23΄ ο Γκόμες.

    Ο Ηρακλής αγωνίστηκε με το ίδιο σύστημα που αγωνίστηκε στον αγώνα με τον ΠΑΟ. Εχοντας στην ενδεκάδα τον Φοφόνκα και Χάγκαν έκαναν πολλές φορές δύσκολη τη ζωή των

    αμυντικών του ΟΦΗ. Όμως ήταν λίγοι, αφού στο μεγαλύτερο μέρος του παιχνιδιού απλά έπαιζε το ρόλο του κομπάρσου, χωρίς να μπορεί να απειλήσει σοβαρά την εστία του ΟΦΗ, πλην ελαχίστων περιπτώσεων. Καλή ήταν η διαιτησία του κ. Φινοκαλιώτη του συνδέσμου Αθηνών. Κίτρινες κάρτες έδειξε στους Σοάρες, Κολιτσιδάκη και Σταυρακάκη.

    ΟΦΗ: Μπεκιάι, Πίτσος, Κολιτσιδάκης, Κώτσιος, Διγκόζης, Κιάσσος, Νιόπλιας,

    Σοάρες, Γκόμες, Μουνιός (37' Σταυρακάκης, 64' Σίμος), Μπελεβώνης

    ΗΡΑΚΛΗΣ: Χαλκιάς, Κυριαζής (60' Νασιόπουλος), Χατζί (46' Δρούγας),

    Νατσούρας, Μπαχράμης, Κουτσουρές, Στολτίδης, Νεμπεγλέρας (84' Ραμπέρτ), Χάγκα, Γκοϊκοβιτς, Φοφόνκα.

    [12] ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ ΣΤΗ ΡΩΜΗ ΠΙΘΑΝΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΤΟΥ ΜΠΙΝ ΛΑΝΤΕΝ

    Ρώμη, 1 Δεκεμβρίου 2001 (20:13 UTC+2)

    Ενας Αιγύπτιος, για τον οποίον υπάρχουν υποψίες ότι είναι ισλαμιστής μαχητής και συνδέεται με τον Οσάμα Μπιν Λάντεν, συνελήφθη αργά χθες το βράδυ στο αεροδρόμιο Φιουμιτσίνο της Ρώμης, όπως ανακοινώθηκε σήμερα από το υπουργείο Εσωτερικών της Ιταλίας.

    Στην ανακοίνωση του υπουργείου επισημαίνεται ότι ο Σαμίρ Κισκ, ανακρίνεται για την ανάμιξή του σε λαθρεμπόριο όπλων, εκρηκτικών και χημικών. Σύμφωνα με την ανακοίνωση Ιταλός εισαγγελέας είχε εκδώσει ένταλμα σύλληψης κατά του 46χρονου Αιγυπτίου τον περασμένο Οκτώβριο για την πιθανολογούμενη σχέση του με μια αλγερινή εξτρεμιστική οργάνωση που συνδέεται με τον Μπιν Λάντεν.

    Ο Κισκ που ζει στο Παρίσι, είχε σταματήσει στη Ρώμη προερχόμενος από το Κάιρο με προορισμό τη γαλλική πρωτεύουσα.

    [13] "ΒΑΠΟΡΑΚΙ" 8 ΜΗΝΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 1 Δεκεμβρίου 2001 (19:58 UTC+2)

    Τριαντάχρονη μητέρα έκανε "βαποράκι" το μόλις οκτώ μηνών παιδί της για να μεταφέρει ναρκωτικά στις φυλακές Διαβατών της Θεσσαλονίκης, όπου ο σύζυγός της εκτίει ποινή φυλάκισης.

    Ο πατέρας του βρέφους Χαράλαμπος Χρυσάφης προσπάθησε να πάρει τα ναρκωτικά που είχε κρύψει η σύζυγός του στα ρούχα του μωρού, όμως έγινε αντιληπτός από τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους.

    Η 30χρονη Σουλτάνα Πετκάρη συνελήφθη και θα παραπεμφθεί στον εισαγγελέα, ενώ νέες κατηγορίες θα αντιμετωπίσει και ο κρατούμενος πατέρας του.

    [14] ΜΕ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΣΤΗΝ ΑΪΝΤΧΟΒΕΝ

    Θεσσαλονίκη, 1 Δεκεμβρίου 2001 (19:09 UTC+2)

    Το παιχνίδι πρωταθλήματος με τον Εθνικό Αστέρα για τον ΠΑΟΚ έχει πολύ μεγάλη

    σημασία, για τον προπονητή του Δικεφάλου, Ντούσαν Μπάγιεβιτς αφού θα αποτελέσει μια καλή πρόβα τζενεράλε εν όψει του παιχνιδιού του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ με την Αϊντχόβεν.

    Σε αυτό το παιχνίδι ο τεχνικός της ομάδας θα χρησιμοποιήσει το σχήμα με το οποίο θα αγωνιστεί στην αναμέτρηση της Ολλανδίας. "Ο Εθνικός Αστέρας είναι καλή ομάδα και αυτό είναι το σημαντικότερο. Θα έχουμε δύσκολη αποστολή. Θα εφαρμόσουμε κάποια συστήματα, με τα οποία θα τεθούμε αντιμέτωποι με την Αίντχόβεν", αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο κ. Μπάγιεβιτς.

    Ωστόσο αυτό που επισημαίνει στους παίκτες του είναι ότι σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να υποτιμήσουν τον αντίπαλό τους. "Πρέπει να παίξουμε έτσι όπως γνωρίζουμε. Μόνο έτσι θα καταφέρουμε να πάρουμε το αποτέλεσμα που επιθυμούμε", τονίζει ο κ. Μπάγιεβιτς.

    [15] ΗΡΘΑΝ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΦΙΛΑ

    Αθήνα, 1 Δεκεμβρίου 2001 (19:06 UTC+2)

    Η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει για τα καλά και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ελληνορωμαϊκής πάλης που θα ξεκινήσει στο κλειστό γυμναστήριο Τόφαλος στην Πάτρα.

    Ηδη σήμερα ήρθαν στην Αθήνα οι "ντελεγκέ". Πρόκειται για τον Ελβετό αντιπρόεδρο της FILA Ράφι Μαρτινέτι, το ΓΓΑ της Ομοσπονδίας Μισέλ Ντουσόν και τους Αλντο Αλμπανέζε και Μπράνισλαβ Σίμιτς, μέλη της Επιτροπής Διαιτησίας. Στο αεροδρόμιο τους υποδέχθηκε ο πρόεδρος της ΕΟΦΠ, Θόδωρος Χαμάκος.

    Από την άλλη, μέσα στις επόμενες ημέρες θα αρχίσουν να έρχονται οι αποστολές του Παγκοσμίου. Ηδη η συμμετοχή των κρατών που θα πάρουν μέρος στους αγώνες έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία, παρά το γεγονός ότι οι αγώνες διοργανώθηκαν (οργανωτικά) μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα.

    "Είμαι σίγουρος ότι μέχρι στιγμής τα πήγαμε πολύ καλά. Ετσι θα συνεχίσουμε μέχρι και το τέλος των αγώνων, ώστε με το τέλος τους να πάρουμε τα εύσημα από την ΦΙΛΑ", τόνισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Πάλης, κ. Χαμάκος.

    [16] ΔΥΟ ΙΣΟΠΑΛΙΕΣ ΣΤΗ Β΄ ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 1 Δεκεμβρίου 2001 (19:04 UTC+2)

    Με δύο αγώνες του πρωταθλήματος της Β΄ Εθνικής κατηγορίας ποδοσφαίρου άνοιξε

    η αυλαία της 8ης αγωνιστικής. Και οι δύο αναμετρήσεις αναδείχθηκαν ισόπαλες, αφού η Προοδευτική παραχώρησε ισοπαλία 2-2 στη Χαλκηδόνα, όπως και ο Πανσερραϊκός 1-1 στον ΠΑΣ Γιάννινα.

    Εκτός από τις δύο αναμετρήσεις αύριο διεξάγονται τα παιχνίδια: Παναιγειάλιος- Αγιος Νικόλαος, Πανηλειακός - ΦΑπόλλων, Καλαμαριά -Ολυμπιακός Βόλου, Καλαμάτα- Πατραϊκός, Καλλιθέα- Αθηναϊκός.

    [17] ΝΕΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΡΕΚΟΡ ΣΤΗΝ ΑΡΣΗ ΒΑΡΩΝ

    Λάρισα, 1 Δεκεμβρίου 2001 (19:01 UTC+2)

    Ένα ρεκόρ παίδων κατερρίφθη σήμερα Σάββατο, κατά τη διεξαγωγή των πρώτων

    κατηγοριών βάρους στα πανελλήνια πρωταθλήματα Άρσης Βαρών, Ανδρών και Ελπίδων που γίνονται στη Λάρισα και ολοκληρώνονται αύριο Κυριακή. Το σημείωσε ο Δημήτρης Κυριλλίδης (Άθλος Λάρισας) στην κατηγορία των 56κ., με 92,5 στο αρασέ (παλιό 90κ. του ίδιου).

    Τα αποτελέσματα

    56κ. Ανδρες και Ελπίδες:

    Σύνολο: Κυριλλίδης (Αθλος Λάρισας) 195, Τραστόγιαννος (Σπάρτακος Ιωαννίνων)

    187,5, Π. Λαζαρίδης (Ηρακλής Καβάλας) 185.

    Αρασέ: Κυριλλίδης 92,5 (ρεκόρ παίδων), Τραστόγιαννος 87,5, Μπέλοφ (Ανταγόρας

    Κω) 82,5

    Ζετέ: Λαζαρίδης 105, Κυριλλίδης 102,5, Τραστόγιαννος 100

    62κ. Ανδρες και Ελπίδες:

    Σύνολο: Μουζενίδης (Ηρακλής Καβάλας) 242,5, Χατζίδης (Κρόνος Σερρών) 242,5,

    Λιόντος (Αρκάδι) 220 Αρασέ: Χατζίδης 112,5, Μουζενίδης 110, Ζινίσσας (Ευμάστας) 102,5

    Ζετέ: Μουζενίδης 132,5, Χατζίδης 130, Διαμάντης (Σπάρτακος Ιωαννίνων) 122,5

    69κ Ανδρες:

    Σύνολο: Τζελίλης (Σπάρτακος Ιωαννίνων) 302,5, Σταματιάδης (ΦΟΑ) 292,5,

    Σταματάκης (ΟΦΗ) 280

    Αρασέ: Τζελίλης 140, Σταματιάδης 132,5, Σταματάκης 120

    Ζετέ: Τζελίλης 162,5, Σταματάκης 160, Σταματιάδης 157,5

    Ελπίδες:

    Σύνολο: Σταματιάδης, Σταματάκης, Σακελαρίδης (ΧΑΝΘ) 255

    Αρασέ: Σταματιάδης, Σταματάκης, Αγδαλής (Ηρακλής Καβάλας) 115

    Ζετέ: Σταματιάδης, Σταματάκης, Μπατμανίδης (Απόλλων Καλαμαριάς) 140

    Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση της Λάρισας βράβευσε τους αθλητές και τις

    αθλήτριες που αγωνίστηκαν στους Ολυμπιακούς του Σίδνεϊ (Σαμπάνης, Λεωνίδης,

    Μήτρου, Δήμας, Σπύρου, Καχιασβίλι, Χατζηϊωάννου, Τατση) και τους Τζελίλη,

    Κόκκα και Τσακίρη. Τιμήθηκαν επίσης ο αρχιπροπονητής, Χρήστος Ιακώβου, ο

    πρόεδρος της ΕΟΑΒ, Γιάννης Σγουρός, ο αντιπρόεδρος Δ. Μαυροματίδης και ο

    Γεν. Γραμματέας, Νίκος Σκιαδάς.

    [18] ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΠΛΗΤΤΕΙ ΤΗ ΧΩΡΑ

    Θεσσαλονίκη, 1 Δεκεμβρίου 2001 (18:58 UTC+2)

    Βαρυχειμωνιά με καταιγίδες, ισχυρούς ανέμους και πολλά χιόνια επικρατεί σε όλη τη χώρα. Τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια έχουν διακοπεί, ενώ σε πολλά σημεία του εθνικού και του επαρχιακού οδικού δικτύου χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες.

    Οι περισσότερες περιοχές στη Βόρεια Ελλάδα έχουν "ντυθεί" στα λευκά. Η κίνηση των οχημάτων στο ορεινό δίκτυο της Θεσσαλονίκης γίνεται με αντιολισθητικές αλυσίδες. Τα εκχιονιστικά μηχανήματα της Νομαρχίας προσπαθούσαν από νωρίς το πρωί να απομακρύνουν το χιόνι από το οδόστρωμα για να διευκολυνθεί η κίνηση των αυτοκινήτων.

    Στην Κοζάνη το ύψος του χιονιού ξεπερνά τα 15 εκατοστά, ενώ στις ορεινές περιοχές του Νομού φθάνει μέχρι και τα 25 εκατοστά. Από το πρωί τα εκχιονιστικά μηχανήματα καθαρίζουν τους δρόμους και ρίχνουν αλάτι.

    Σοβαρά προβλήματα από την κακοκαιρία έχουν παρουσιαστεί στους Νομούς Πιερίας και Ιωαννίνων. Ιδιαίτερα προβλήματα αντιμετωπίζουν τα οχήματα που κινούνται στην παλαιά εθνική οδό Κατερίνης - Ελασσόνας, καθώς από το 20ο χλμ. είναι απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες. Στα ορεινά του Νομού πολλά είναι τα σημεία, όπου το χιόνι φθάνει και τα 30 εκατοστά και η κυκλοφορία είναι αδύνατη ακόμη και με αλυσίδες.

    Αδύνατη χωρίς αλυσίδες είναι η κυκλοφορία οχημάτων από το 55ο χλμ. της εθνικής Ιωαννίνων - Τρικάλων.

    Στη Λαμία κινδύνεψαν οι 45 επιβάτες ενός τουριστικού λεωφορείου, όταν λόγω της ολισθηρότητας του οδοστρώματος, ο οδηγός έχασε τον έλεγχο και βγήκε εκτός δρόμου. Ευτυχώς κανείς δεν τραυματίστηκε.

    Σύμφωνα με την ΕΜΥ τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα συνεχισθούν και αύριο με κύρια χαρακτηριστικά τις έντονες βροχοπτώσεις, τις χιονοπτώσεις στα ορεινά και τα πεδινά της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας και οι θυελλώδεις άνεμοι στο Αιγαίο.

    Προβλήματα θα αντιμετωπίσουν όσοι είχαν προγραμματίσει να ταξιδέψουν ακτοπλοϊκώς, καθώς ισχύει γενικό απαγορευτικό από τα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας για τα νησιά του Αιγαίου, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

    [19] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ ΣΕ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

    Αθήνα, 1 Δεκεμβρίου 2001 (17:50 UTC+2)

    "Επιβεβαιώνεται και πάλι ότι για τη Νέα Δημοκρατία ισχύει το ότι "όταν η αλήθεια δεν μας εξυπηρετεί, τόσο το χειρότερο για την αλήθεια", δήλωσε ο υπουργός Τύπου και ΜΜΕ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας, απαντώντας σε όσα ανέφερε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κώστας Καραμανλής στη σημερινή ημερίδα για την αγροτική οικονομία και τον καπνό.

    "Ο λαός όμως γνωρίζει και τις συνεχείς παρεμβάσεις του Πρωθυπουργού στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τα συμφέροντα των Ελλήνων αγροτών και τα θετικά αποτελέσματα που αυτές- και πρόσφατα - είχαν. Η αλήθεια δεν κρύβεται", τόνισε.

    "Χαιρόμαστε όμως γιατί ο κ. Καραμανλής ως Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος αποφάσισε επιτέλους - έστω και υπό το βάρος των πρόσφατων αποκαλύψεων για την ανοχή που επέδειξε σε ενέργειες του Ε.Λ.Κ. που έθιγαν τους Έλληνες καπνοπαραγωγούς- να δώσει εντολή στα στελέχη του να αναφερθούν εκεί και στα θέματα των αγροτών μας.

    Κάλλιο αργά παρά ποτέ", υπογράμμισε ο κ. Πρωτόπαπας.

    [20] ΣΗΜΙΤΗΣ: ΘΕΛΗΣΗ ΜΑΣ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΘΝΙΚΟΣ ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΕΑΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΣ

    Αθήνα, 1 Δεκεμβρίου 2001 (17:41 UTC+2)

    Στόχος της κυβέρνησης είναι η εξυγίανση και η επιβίωση του εθνικού μας αερομεταφορέα, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης ερωτηθείς για το μέλλον της Ολυμπιακής Αεροπορίας στο πλαίσιο της κοινής συνέντευξης τύπου που παραχώρησε με το Βέλγο ομόλογό του, προεδρεύοντα της Ε.Ε. Γκι Φερχόφσταντ.

    "Εδώ και πολύ καιρό υπάρχει μία συζήτηση για το πως θα ιδιωτικοποιηθεί η Ολυμπιακή Αεροπορία.Υπήρξαν προτάσεις και αυτές οι προτάσεις είναι υπό συζήτηση. Υπήρξαν συζητήσεις με τον πρώτο, ο οποίος συμμετείχε σε αυτόν τον διαγωνισμό. Οι συζητήσεις αυτές δεν απέδωσαν και άρχισαν οι συζητήσεις με τον δεύτερο. Θα έχουμε το αποτέλεσμα των συζητήσεων αυτών και θα αποφασίσουμε μετά τι θα γίνει", τόνισε.

    "Θέλησή μας είναι να υπάρχει εθνικός αερομεταφορέας. Θέλησή μας είναι επίσης ο εθνικός αυτός αερομεταφορέας να είναι αποτελεσματικός, να εξυπηρετεί το κοινό, αλλά ταυτόχρονα να μην επιβαρύνει το ελληνικό δημόσιο και τον Έλληνα φορολογούμενο. Να συμμορφώνεται με τις αρχές, οι οποίες ισχύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση", επισήμανε.

    "Θα εξετάσουμε το τι συνέβη σε άλλες χώρες στο Βέλγιο, στην Ελβετία, τι συζητείται στην Ισπανία, στην Ιταλία και θα πάρουμε τις αποφάσεις εκείνες που πιστεύω θα κατοχυρώσουν αυτό το στόχο: Και εθνικός αερομεταφορέας αποτελεσματικός και προστασία των χρημάτων του φορολογούμενου", κατέληξε.

    [21] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ - ΦΕΡΧΟΦΣΤΑΝΤ

    Αθήνα, 1 Δεκεμβρίου 2001 (17:27 UTC+2)

    Συνάντηση με το Βέλγο ομόλογο του και προεδρεύοντα της Ευρωπαϊκής Ενωσης Γκι Φερχόφσταντ, ο οποίος επισκέπεται την Αθήνα, είχε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

    Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της περιοδείας του κ. Φερχόφσταντ στις πρωτεύουσες των κρατών - μελών της Κοινότητας εν όψει της συνόδου κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις 14 και 15 Δεκεμβρίου στο Λάακεν του Βελγίου.

    Ο κ. Φερχόφσταντ τόνισε ότι υιοθετήθηκε η ελληνική πρόταση για τη δημιουργία ευρωπαϊκής αστυνομίας με στόχο τον έλεγχο της λαθρομετανάστευσης. Διέψευσε επίσης ότι από το χώρο ευθύνης του υπό συγκρότηση Ευρωστρατού θα εξαιρεθεί το Αιγαίο και η Κύπρος.

    Μετά τις συνομιλίες που διήρκεσαν μιάμιση ώρα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε τρία από τα θέματα που θα απασχολήσουν τη Σύνοδο Κορυφής στο Λάακεν και που είναι ιδιαίτερα σημαντικά για την Ελλάδα.

    Το πρώτο θέμα είναι το μέλλον της Ευρώπης, τόνισε και επισήμανε ότι υπάρχει μια συζήτηση που έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό για το ποια μορφή θα πάρει μελλοντικά η Ευρώπη, πώς θα αλλάξει η υπάρχουσα Συνθήκη, ώστε να κατοχυρώσει περισσότερο τη συμμετοχή, νέες πολιτικές, κοινωνική συνοχή, να λειτουργούν τα θεσμικά όργανα καλύτερα.

    "Υπάρχουν πολλές προτάσεις και η κοινή πεποίθηση είναι ότι χρειάζεται τώρα μια καλύτερη επεξεργασία όλων αυτών των προτάσεων και μια ευρύτερη συζήτηση σε ένα όργανο, το οποίο θα αποφασισθεί στο Λάακεν, τη Συνέλευση", διευκρίνισε.

    Το δεύτερο θέμα που ενδιαφέρει ιδιαίτερα την ελληνική πλευρά είναι η διεύρυνση.

    "Θέλουμε να προχωρήσει η διεύρυνση, γιατί πιστεύουμε ότι πρέπει να προχωρήσει η ένταξη της Κύπρου, αλλά επίσης και πολλών άλλων χωρών, ώστε η Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει ένα πολύ ευρύτερο σχήμα, μια πολύ ευρύτερη βάση. Θέλουμε να ορισθούν τα επόμενα βήματα, ώστε να πραγματοποιήσουμε αυτό που έχουμε υποσχεθεί στις υποψήφιες χώρες: Να κλείσει αυτή η συζήτηση στο τέλος του 2002 και να προχωρήσουν στη συνέχεια οι διαδικασίες κύρωσης, ώστε να μπορέσουν να συμμετάσχουν οι νέες χώρες, τα νέα μέλη της ΄Ένωσης στις ευρωπαϊκές εκλογές του 2004", τόνισε ο πρωθυπουργός.

    Το τρίτο θέμα, στο οποίο αναφέρθηκε είναι η αξιολόγηση των Συμπερασμάτων του Tampere, όπου είχε συζητηθεί η δημιουργία ενός Χώρου Δικαιοσύνης και Ασφάλειας.

    "Στο πλαίσιο αυτό θα συζητήσουμε, πέρα από τα θέματα τα οποία αφορούν τη δικαιοσύνη και το θέμα της μετανάστευσης και της λαθρομετανάστευσης", τόνισε ο κ. Σημίτης και επανέλαβε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει πρόβλημα.

    "Από τη συζήτηση που είχαμε σήμερα προκύπτει ότι υπάρχει σύμπτωση απόψεων", υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι ένα από τα θέματα που απασχολήσουν τη Σύνοδο θα είναι και η δημιουργία μιας ευρωπαϊκής δύναμης προστασίας των συνόρων, ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα και να ελεγχθεί πιο αποτελεσματικά η λαθρομετανάστευση.

    Ο κ. Σημίτης τόνισε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Laeken, αν δώσει απαντήσεις σε αυτά τα θέματα, θα είναι μια πολύ σημαντική Σύνοδος και επισήμανε ότι η Βελγική Προεδρία έχει κάνει ιδιαίτερα καλή δουλειά μέχρι σήμερα.

    Από την πλευρά του ο κ. Φερχόφσταντ υπογράμμισε ότι στη Σύνοδο του Λάακεν θα είναι σημαντική η συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης, η οποία θα αποτελέσει την απαρχή μιας σειράς από νέες μεταρρυθμίσεις στην Ε.Ε. με σκοπό να αυξήσουν τη δημοκρατία, τη διαφάνεια και την αποτελεσματικότητα της Ε.Ε. Σημείωσε ότι η προσέγγιση της Ελλάδας στις προτάσεις που έχουν υποβληθεί είναι θετική.

    Για το θέμα της διεύρυνσης, τόνισε ότι είναι σημαντικό να σταλούν πρόσθετα μηνύματα, ώστε να μπορέσουν να ενταχθούν υποψήφιες χώρες στην Ε.Ε. το 2004 και ότι η συζήτηση θα γίνει με βάση την έκθεση που έχει ετοιμάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Για τα θέματα αστυνομικής συνεργασίας, δικαιοσύνης, ασύλου, μετανάστευσης, τα οποία εξεταστούν σύμφωνα με τα Συμπεράσματα του Τάμπερε, δηλαδή της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε πριν από δύο χρόνια στη Φιλανδία. "Σκοπός μας είναι να προβούμε σε έναν απολογισμό και να δώσουμε συμπληρωματική ώθηση στις προσπάθειες που γίνονται για την ανάπτυξη κοινοτικών πολιτικών για την αστυνομική και δικαστική συνεργασία", είπε.

    Υπογράμμισε ότι συγκλίνουν απόλυτα οι θέσεις Ελλάδας και Ε.Ε. σε ότι αφορά την ιδέα να δημιουργηθεί μια κοινή αστυνομική δύναμη που θα αναλάβει τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε.

    "Πρόκειται για μια ιδέα, την οποία υπέβαλε η ελληνική κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός κ. Σημίτης, που θα τη συμπεριλάβουμε στα Συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής", είπε προσθέτοντας ότι θα δοθεί επίσης νέα ώθηση στις διαδικασίες για την εναρμόνιση των διαδικασιών ασύλου, ώστε να καταστεί δυνατή η θέσπιση μιας κοινής πολιτικής για τα θέματα του ασύλου και της μετανάστευσης.

    "Θα συζητήσουμε και θέματα διεθνούς πολιτικής και θα καταστήσουμε επιχειρησιακά λειτουργική την πρωτοβουλία για την κοινή άμυνα και ασφάλεια στην Ευρώπη. Χρειάζεται πλέον μια διακήρυξη λειτουργικότητας και επιχειρησιακής ικανότητας και αυτό περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη της Συνόδου Κορυφής του Laeken", υπογράμμισε.

    Ερωτηθείς για την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αγκυρα, όπου είχε συζητήσεις με Τούρκους αξιωματούχους για την κοινή ευρωπαϊκή πολιτική ασφάλειας και άμυνας και κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα που τον έφεραν να έχει διαβεβαιώσεις στην τουρκική πλευρά για την εξαίρεση ορισμένων γεωγραφικών περιοχών, όπως η Κύπρος και το Αιγαίο, από την επιχειρησιακή ευθύνη του υπό συγκρότηση ευρωπαϊκού στρατού, ο Βέλγος πρωθυπουργός τόνισε ότι "είναι τελείως ανακριβές ότι έγινε συζήτηση για εξαιρέσεις που μπορεί να συμφωνηθούν".

    "Δεν το πρότεινα αυτό, δεν το συζητήσαμε αυτό. Πήγα στην Άγκυρα, στην Τουρκία για να μεταφέρω ένα σαφέστατο μήνυμα: Ότι ελπίζουμε πως η Τουρκία θα συμφωνήσει με τα Συμπεράσματα της Νίκαιας, που είναι ξεκάθαρα. Η θέση της Βελγικής Προεδρίας είναι ότι πρέπει να τηρηθούν τα Συμπεράσματα που συμφωνήθηκαν στη Νίκαια για τα θέματα κοινής πολιτικής ασφάλειας και άμυνας. Μετέφερα αυτό το μήνυμα στην Τουρκία ζητώντας από τη χώρα αυτή να συμφωνήσει και να μην παρεμποδίζει την όλη διαδικασία", υπογράμμισε.

    "Αποφασίσαμε να υπογράψουμε μια διακήρυξη επιχειρησιακής ικανότητας, αλλά εάν η Τουρκία εξακολουθεί να θέτει εμπόδια, είπα στην Άγκυρα ότι παρ' όλα ταύτα θα προβούμε σε αυτή τη διακήρυξη επιχειρησιακής ικανότητας στο Laeken. Όμως τότε θα πρόκειται για διακήρυξη χωρίς συναίνεση του ΝΑΤΟ, σε συνεργασία όμως με το ΝΑΤΟ κατά περίπτωση. Αυτό λοιπόν είναι το μήνυμα το οποίο μετέφερα στην Άγκυρα και καθόλου αυτό που είπατε στην ερώτησή σας. Δεν συζητήθηκε καθόλου αυτό στο οποίο αναφερθήκατε, ούτε υπήρχε πρόθεση να συζητηθεί", υπογράμμισε.

    Ο κ. Σημίτης επανέλαβε ότι η Ελλάδα είναι σύμφωνη να υπάρχει η διακήρυξη της επιχειρησιακής ετοιμότητας της Ε.Ε. "Δηλαδή, ότι η Ε.Ε. μπορεί να αποφασίζει ποιες δράσεις στο γενικότερο πλαίσιο που έχουμε αποφασίσει θα αναληφθούν. Αυτές οι δράσεις αποφασίζονται από τα μέλη της Ε.Ε. και δεν συμμετέχει κανένας τρίτος σε αυτές τις αποφάσεις. Είναι σαφές. Οι τρίτοι, οι οποίοι συμμετέχουν στο ΝΑΤΟ, συμμετέχουν στη διαδικασία αποφάσεων όπως προβλέπεται από το ΝΑΤΟ", σημείωσε.

    [22] ΜΠΑΟΥΤΣΕΡ: Ο ΠΑΟΥΕΛ ΘΑ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ

    Ουάσινγκτον, 1 Δεκεμβρίου 2001 (17:07 UTC+2)

    Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρίτσαρντ Μπάουτσερ επιβεβαίωσε χθες ότι το Κυπριακό θα αποτελέσει ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν κατά την επικείμενη επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ στην Τουρκία.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά τη χθεσινή ενημέρωση Τύπου στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο κ. Μπάουτσερ ανέφερε πως "η Κύπρος είναι πάντοτε ένα θέμα που συζητούμε με την τουρκική κυβέρνηση" σημειώνοντας πως οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τη διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών.

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [23] Η ΚΥΠΡΟΣ ΕΠΙΚΥΡΩΣΕ ΚΑΙ ΥΠΕΒΑΛΕ ΣΤΟΝ ΟΗΕ ΣΥΝΘΗΚΗ ΚΑΤΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    Λευκωσία, 1 Δεκεμβρίου 2001 (17:06 UTC+2)

    Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Εθνη, Πρέσβης Σώτος Ζακχαίος, κατέθεσε χθες στα Ηνωμένα Εθνη το όργανο επικύρωσης της Συνθήκης για την Καταπολέμηση της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας, το οποίο υπογράφηκε από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, μετά την επικύρωσή του από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

    Σημερινή επίσημη ανακοίνωση αναφέρει πως μιλώντας στη σχετική τελετή ο κ. Ζακχαίος σημείωσε την αποφασιστικότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας να συνεργαστεί στενά στον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας και να εφαρμόσει πλήρως τις πρόνοιες της συνθήκης και επεσήμανε ότι η Κύπρος είναι η 15η χώρα διεθνώς που έχει επικυρώσει τη συνθήκη, η οποία θα τεθεί σε ισχύ όταν επικυρωθεί από 22 κράτη-μέλη του ΟΗΕ.

    Ο Διευθυντής της αρμόδιας διεύθυνσης της Γενικής Γραμματείας Politha Kohona, εξέφρασε την ευαρέσκεια του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν για τη γρήγορη επικύρωση εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας της σχετικής συνθήκης, η οποία έχει υπογραφεί από 121 χώρες.

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 1 December 2001 - 19:13:54 UTC