Browse through our Interesting Nodes on Russia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-11-30

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΤΕΣΣΕΡΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΠΟ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΠΟΥ
  • [02] Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΓΙΑ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ ΚΑΙ ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟ
  • [03] Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΩΤΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΣΕ ΝΕΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ AIDS
  • [04] Π. ΕΥΘΥΜΙΟΥ:Η ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΓΑΘΟ
  • [05] ΑΡΚΕΤΕΣ ΑΠΟΥΣΙΕΣ ΣΤΟΝ ΑΡΗ ΕΝΟΨΕΙ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΚΡΑΤΗΤΟ
  • [06] ΒΟΛΕΪ: ΣΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗ Ο ΜΠΡΟΥΚΣ
  • [07] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΛΙΜΑΚΙΟΥ ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟΥ ΣΕ ΙΔΡΥΜΑ ΤΟΥ
  • [08] ΝΕΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΤΗΝ ΑΡΣΗ ΒΑΡΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΚΑ
  • [09] ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΜΠΟΥΣ ΣΤΟΝ ΙΛΙΕΣΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΕΟΡΤΗ
  • [10] ΝΔ: Η ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΤΟΥ ΟΤΕ ΑΝΤΙΒΑΙΝΕΙ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ
  • [11] Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙΟΥ ΕΜΑΘΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΑΣΣΑΡΗ ΤΡΕΙΣ
  • [12] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΖΙΝΤΖΙΤΣ - ΣΡΕΝΤΕΡ
  • [13] ΑΝΟΙΞΕ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
  • [14] ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΟΙ ΛΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΕΕ ΓΙΑ ΥΠΟΠΤΟΥΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΕΠΙΘΕΣΕΩΝ
  • [15] ΥΨΗΛΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
  • [16] ΑΤΥΧΗ Η ΑΒΡΑΜΙΔΟΥ ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΥΓΜΑΧΙΑΣ
  • [17] ΠΟΥΤΙΝ: ΒΑΣΕΙΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΓΕΩΡΓΙΑ
  • [18] ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΤΟ 17ο ΧΟΡΩΔΙΑΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [19] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥ ΔΠΔ ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΟΤΙ Ο ΜΠΛΑΝΤΙΤΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ
  • [20] Λ. ΤΖΙΟΛΑΣ: ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝΤΑΙ ΔΥΟ ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΣΤΗ
  • [21] ΠΓΔΜ: ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΣΕ 90 ΧΩΡΙΑ
  • [22] ΡΩΣΙΑ: ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΑΜΝΗΣΤΙΑΣ ΣΕ 24.000 ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟΥΣ
  • [23] Η ΤΖΙΧΑΝΤ ΑΝΕΛΑΒΕ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑΣ
  • [24] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΦΟΔΡΟΙ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΙ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

  • [01] ΤΕΣΣΕΡΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΠΟ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΠΟΥ ΑΠΕΡΡΙΨΕ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ Ν.Δ. ΓΙΑ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

    Αθήνα, 29 Νοεμβρίου 2001 (18:00 UTC+2)

    Φωτογραφία: Ολομέλεια της Βουλής

    Η Βουλή απέρριψε με 147 ψήφους κατά και 130 ψήφους υπέρ την πρόταση της Ν.Δ. για σύσταση εξεταστικής επιτροπής που θα διερευνούσε τις δραστηριότητες της ΔΕΚΑ Α.Ε. και τις επενδύσεις της στο Χρημαστιστήριο Αθηνών κατά την προεκλογική περίοδο. Την πρόταση καταψήφισαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ενώ Ν.Δ., ΚΚΕ και ΣΥΝ την υπερψήφισαν.

    Την συζήτηση για την πρόταση της ΝΔ για εξεταστική επιτροπή έκλεισε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Χριστοδουλάκης.

    Ο κ. Χριστοδουλάκης ζήτησε "να αφεθούν οι κεφαλαιαγορές να δρουν αυτόνομες χωρίς κομματικές παρεμβάσεις". Γιατί -όπως είπε χαρακτηριστικά "εκεί που παρεμβαίνουν οι κομματικές σκοπιμότητες δραπετεύουν οι αγορές".

    Ταυτόχρονα ο κ. Χριστοδουλάκης ανακοίνωσε νέα μέτρα που θα πάρει η κυβέρνηση για το Χρηματιστήριο ώστε να βρει το δρόμο του ανεπηρέαστα:

    - Ιδιωτικοποιείται το Χρηματιστήριο. Ήδη προχωράει στην αναζήτηση συνεργασίας με άλλα ξένα χρηματιστήρια.

    - Συγκροτείται Πειθαρχικό Συμβούλιο Ελεγκτικών Αρχών.

    - Τακτή λογοδοσία Εποπτικών και Ελεγκτικών στη Βουλή.

    - Συγκροτείται Δικαστικό Σώμα εξειδικευμένο σε θέματα κεφαλαιαγοράς.

    Ακόμα ο κ. Χριστοδουλάκης κατηγόρησε τη ΝΔ για απουσία θέσεων και για επαναλαμβανόμενες καταγγελίες και δυσφημίσεις που δεν παράγουν πολιτική αλλά έχουν μόνο στόχο στο να δημιουργούν θόρυβο.

    "Τις προσπάθειες αυτές της ΝΔ τις ζήσαμε και με την ΟΝΕ αλλά απέτυχαν. Τις ζήσαμε και στις διαρθρωτικές αλλαγές" σημείωσε ο κ. Χριστοδουλάκης και στο σημείο αυτό υπογράμμισε:

    "Άκουσα κατά τη συζήτηση σήμερα, υβριστικούς χαρακτηρισμούς απέναντι μου. Δεν θα τους ανταποδώσω γιατί δεν μπορούν να δημιουργούν υποκατάστατο του πολιτικού τους κενού".

    Να αφήσουμε έξω από τις ουσιαστικές συζητήσεις τις προσωπικές εμπάθειες.

    Ο κ. Χριστοδουλάκης αντέκρουσε μία προς μία όλες τις κατηγορίες του εισαγγελικού εγγράφου σχετικά με τις δραστηριότητες της ΔΕΚΑ ΑΕ αναφέροντας μεταξύ άλλων.

    "Το εισαγγελικό έγγραφο αναφέρει ότι η ΔΕΚΑ επέλεξε να κάνει αγοραπωλησίες μετοχών την προεκλογική περίοδο. Δεν είναι αλήθεια γιατί η δραστηριότητα της είναι συνεχής. Ένα μήνα πριν και ένα μήνα μετά την προεκλογική περίοδο τα στοιχεία δείχνουν ότι είναι πολύ μεγαλύτερη η αγοραπωλησία".

    "Καταλογίζει στη ΔΕΚΑ ότι δεν επέλεξε την ορθή τιμή και δεν έκανε οικονομικό έλεγχο στις επιχειρήσεις πριν αγοράσει τις μετοχές τους και ότι ζημίωσε το ελληνικό δημόσιο. Μα που να κάνει; Στον ΟΤΕ που είναι εισηγμένος στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, στα Ελληνικά Πετρέλαια, την Εμπορική Τράπεζα; Μα ο κάθε επενδυτής μπορεί να κάνει έλεγχο μέσω του διαδικτύου".

    Και ο κ Χριστοδουλάκης κατέληξε:

    "Δεν είναι αυτές οι επιχειρήσεις το πρόσωπο της χώρας μας στη διεθνή κεφαλαιαγορά; Είναι βαρύτατη προσβολή της αλήθειας όταν υποστηρίζεται ότι η αξία των μετοχών είναι μικρότερη δυσφημίζοντας έτσι τις καλύτερες μετοχές των ελληνικών επιχειρήσεων".

    ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΕΒΕΡΤ

    Ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ Μιλτιάδης Έβερτ που είχε κάνει και τη μήνυση βάσει της οποίας έγινε από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών η προκαταρκτική εξέταση, χαρακτήρισε έγκλημα αυτό που έγινε στο χρηματιστήριο, το οποίο -όπως είπε- δεν πρέπει να μείνει αδιευκρίνιστο.

    "Ο εισαγγελέας διερεύνησε τις δραστηριότητες της ΔΕΚΑ. Διερεύνησε ποιοι πωλούσαν μετοχές καθ' όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Εμείς ζητούμε να διερευνηθεί ποιοι πωλούσαν και όχι ποιοι αγόραζαν. Και είναι γνωστοί του κ. Χριστοδουλάκη ποιοι πωλούσαν" είπε ανάμεσα στα άλλα ο κ. Έβερτ.

    Τέλος, προειδοποίησε ότι ακόμα και αν τώρα κλείσει αυτό το θέμα, η ΝΔ θα το ξανανοίξει".

    [02] Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΓΙΑ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ ΚΑΙ ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟ

    Αθήνα, 29 Νοεμβρίου 2001 (16:59 UTC+2)

    Η ΕΕ δεν ευνοεί την επέκταση των επιχειρήσεων, η Ελλάδα έχει ταχθεί με την ΕΕ, εξαίρεση αποτελούν οι περιπτώσεις που έχουν να κάνουν με αποδεδειγμένες ενέργειες τρομοκρατίας, απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σχετικά με ερώτηση για ενδεχόμενη συνέχιση των αμερικανικών επιχειρήσεων και εκτός του Αφγανιστάν.

    Σε ότι αφορά "έκτροπα" της Βόρειας Συμμαχίας στο Αφγανιστάν, ο κ.Πρωτόπαπας τόνισε ότι δε δικαιολογούνται τέτοιες ενέργειες, δεν υπάρχει επίσημη καταγγελία, αλλά κανείς δεν μπορεί να συμφωνήσει με ενέργειες εκτός πλαισίου εντολών της διεθνούς κοινότητας. Θα υπάρξει, είπε, μετά από καταγγελίες και ανάλογη τοποθέτηση από την ΕΕ.

    Για τον ευρωστρατό, ο υπουργός Τύπου άφησε να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση θα αντιδράσει, εάν το θέμα τεθεί επισήμως στα όργανα της ΕΕ.

    [03] Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΩΤΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΣΕ ΝΕΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ AIDS

    Θεσσαλονίκη, 30 Νοεμβρίου 2001 (13:34 UTC+2)

    Το υψηλότερο ποσοστό νέων κρουσμάτων AIDS στην Ευρώπη έχει σήμερα η Ελλάδα, η οποία στην αρχή της δεκαετίας του ΄90 είχε το χαμηλότερο., επισημαίνουν οι Γιατροί του Κόσμου με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS.

    Περισσότερα από 20 εκατομμύρια άτομα, τα 3/4 των οποίων Αφρικανοί, πέθαναν από AIDS από το 1980 μέχρι σήμερα ενώ ο αριθμός των ατόμων φορέων του θανατηφόρου ιού μέσα στο 2001 ανήλθε στα 36 εκατομμύρια. Σε 16 χώρες του κόσμου πάνω από το 10% του πληθυσμού ηλικίας 15-49 ετών πάσχουν από AIDS ενώ σε 7 κράτη στη Βόρεια Αφρική έχει μολυνθεί από τον ιό HIV ένας στους πέντε ενήλικες. Το 70% των ενηλίκων και το 80% των παιδιών που ζουν με HIV/ AIDS βρίσκονται στην Αφρική όπου ζει το 10% του πληθυσμού του κόσμου. Οι τιμές των φαρμάκων που απαιτούνται για τη θεραπεία της νόσου HIV/ AIDS είναι απαγορευτικές στα κράτη όπου υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη.

    Οι Γιατροί του Κόσμου θεωρούν αναγκαία τη δημιουργία και επέκταση πρωτοβουλιών όπως είναι τα προγράμματα μείωσης της βλάβης από τη χρήση ενδοφλέβιων ουσιών και η χορήγηση άδειας για τη παραγωγή φαρμάκων με σκοπό την καταπολέμηση του AIDS με χαμηλό κόστος , ειδικά στις υπανάπτυκτες χώρες, προκειμένου να ελεγχθεί η εξάπλωση της νόσου στους ευπαθείς πληθυσμών των περιοχών αυτών.

    [04] Π. ΕΥΘΥΜΙΟΥ:Η ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΓΑΘΟ

    Βρυξέλλες, 30 Νοεμβρίου 2001 (11:05 UTC+2)

    Την ανάγκη προάσπισης του δημόσιου χαρακτήρα της ανώτατης εκπαίδευσης, η οποία δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί εμπορευματικό αγαθό, επισήμανε ο υπουργός Παιδείας Πέτρος Ευθυμίου στο Συμβούλιο υπουργών Παιδείας, στις Βρυξέλλες, στη διάρκεια της οποίας συζητήθηκε η συνεργασία της ΕΕ με τρίτες χώρες στον τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και η πρόοδος της διαδικασίας προσέγγισης των ευρωπαϊκών συστημάτων εκπαίδευσης.

    Ο υπουργός Παιδείας, Πέτρος Ευθυμίου, επισήμανε ότι η θέση του Συμβουλίου θα πρέπει να διαμορφωθεί στη βάση και των θέσεων των ευρωπαϊκών και αμερικανικών πανεπιστημιακών ενώσεων, δηλαδή σε καμία περίπτωση να μην θεωρηθεί η εκπαίδευση εμπορικό αγαθό.

    "Η ανώτατη εκπαίδευση δεν μπορεί να είναι παρά μόνο δημόσιο αγαθό, αντικείμενο της δημόσιας ευθύνης, δεν μπορεί να είναι αντικείμενο εμπορίου, δεν μπορεί να υπαχθεί στους κανόνες που περιλαμβάνουν την ανταλλαγή άλλων αγαθών", υπογράμμισε ο υπουργός Παιδείας.

    Επισήμανε δε τον κίνδυνο να δημιουργηθεί κατηγοριοποίηση ορισμένων ιδρυμάτων, και υπενθύμισε ότι στην ευρωπαϊκή διάσκεψη της Πράγας για την παιδεία συμφωνήθηκε να προηγηθούν τα κοινά προγράμματα σπουδών και τα πτυχία κι έπειτα να ακολουθήσει η πιστοποίηση των ιδρυμάτων, έτσι ώστε να αποφευχθεί αυτός ο κίνδυνος.

    Το Συμβούλιο αποφάσισε επίσης να ανακηρυχθεί το 2004 ως ευρωπαϊκό έτος εκπαίδευσης μέσω του αθλητισμού.

    [05] ΑΡΚΕΤΕΣ ΑΠΟΥΣΙΕΣ ΣΤΟΝ ΑΡΗ ΕΝΟΨΕΙ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΚΡΑΤΗΤΟ

    Θεσσαλονίκη, 30 Νοεμβρίου 2001 (20:52 UTC+2)

    Στις εγκαταστάσεις του Ν. Ρυσίου έγινε η σημερινή προπόνηση των ποδοσφαιριστών του Αρη ενώ η τελευταία προπόνηση πριν από τον αγώνα με τον Ακράτητο θα διεξαχθεί αύριο. Απόντες από το παιχνίδι της Κυριακής θα είναι οι τιμωρημένοι Γιώργος Κούτσης και Γιώργος Κολτσίδας, όπως επίσης και ο εγχειρισμένος Πασσαλής, οι τραυματίες Δέλλας, Κατσιαρός και Κένεντι.

    Αύριο θα έχουν συνάντηση όλοι οι παλιοί διοικητικούς παράγοντες της ομάδας με κύριο στόχο την ενίσχυση και στήριξη του συλλόγου. Στην συνάντηση έχουν κληθεί μεταξύ άλλων οι: Χατζηγεωργίου, Τσαρούχας, Γεωργιάδης, Σπύρου, Μεσοχωρίτης, Κάλλεν και Ζορπίδης.

    Η προσπάθεια των Νέων του Άρη συνεχίζεται την Κυριακή στο γήπεδο Χαριλάου. Η αήττητη ποδοσφαιρική μας ομάδα θα αντιμετωπίσει στις 14:45 για την 8η αγωνιστική την αντίστοιχη ομάδα του Ακράτητου με μοναδικό στόχο τη νίκη, προκειμένου να διατηρηθεί στην πρώτη θέση της βαθμολογίας. Στο πρωτάθλημα των Νέων, ο Άρης βρίσκεται στην κορυφή, έχοντας σημειώσει έξι νίκες και μια ισοπαλία.

    Ο Γιώργος Σεμερτζίδης και ο Γιάννης Μιχαλίτσιος που οδηγούν με επιτυχία την ομάδα εκφράζουν την αισιοδοξία τους για την επίτευξη ενός ακόμη θετικού αποτελέσματος. Σε δηλώσεις του στο site της ΠΑΕ, ο Γιάννης Μιχαλίτσιος τόνισε: "Έχουμε καταφέρει μέχρι τώρα να συνδυάσουμε τις επιτυχίες μέσα στο γήπεδο, παράλληλα με την προσπάθεια για την ανάδειξη παικτών που θα ενισχύσουν την επαγγελματική ομάδα στο μέλλον. Οι υποχρεώσεις μας έχουν αυξηθεί, όμως όλα τα παιδιά είναι αποφασισμένα να ανταποκριθούν με τον καλύτερο τρόπο. Στον αγώνα αυτό θα χρειαστούμε για μία ακόμη φορά τη βοήθεια των φιλάθλων μας, οι οποίοι μέχρι τώρα μας έχουν συμπαρασταθεί και μας έχουν βοηθήσει".

    [06] ΒΟΛΕΪ: ΣΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗ Ο ΜΠΡΟΥΚΣ

    Θεσσαλονίκη, 30 Νοεμβρίου 2001 (20:48 UTC+2)

    Ο αθλητικός δικαστής Νικηφόρος Ντόκας κάλεσε σε απολογία την Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2001 και ώρα 10.00 τον πετοσφαιριστή του Άρη Φρέντι Μπρουκς για δυσφήμιση του αθλήματος. Ο αθλητής καλείται διότι κατά τη διάρκεια του 2ου σετ του αγώνα με το Ρέθυμνο (24/11/01) κατέβασε το σορτς του και προκάλεσε την αντίδραση των φιλάθλων, οι οποίοι έριξαν στον αγωνιστικό χώρο ένα πλαστικό ποτήρι με καφέ, ενώ ο Α' διαιτητής προέβη σε διακοπή του ματς.

    Συνακόλουθα, σε απολογία καλείται και το σωματείο ΤΑΠ Άρης για την πράξη του αθλητή του. Επίσης, το ΤΑΠ Άρης καλείται σε απολογία (ίδια μέρα και ώρα) για υβριστικά συνθήματα των οπαδών του κατά του Ολυμπιακού και παίκτη αυτού (Γκιούρδα), στο παιχνίδι των δύο ομάδων για το Κύπελλο Ελλάδας (21/11/01).

    Την Τρίτη, στο γραφείο του αθλητικού δικαστή θα βρεθεί και η Ολυμπιάδα. Η ομάδα της Πάτρας καλείται να απολογηθεί γιατί δεν έχει εξοφλήσει ληξιπρόθεσμη και απαιτητή οφειλή (10.000 δολάρια) έναντι του παίκτη Ράντοσλαβ Αρσόφ, η οποία έχει αναγνωριστεί με την υπ. αριθμ. 26/2001 απόφαση της Α' βάθμιας ΕΕΟΔΑΠ της ΕΟΠΕ.

    [07] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΛΙΜΑΚΙΟΥ ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟΥ ΣΕ ΙΔΡΥΜΑ ΤΟΥ ΣΙΔΗΡΟΚΑΣΤΡΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 30 Νοεμβρίου 2001 (20:41 UTC+2)

    Κλιμάκιο του αμερικανικού προξενείου Θεσσαλονίκης με επικεφαλής το γενικό πρόξενο, Τζον Κένινγκ, πραγματοποίησε επίσκεψη στο Κέντρο Περίθαλψης Παιδιών του Σιδηροκάστρου "Αγιος Νεκτάριος" για παιδιά με ειδικές ανάγκες, στο πλαίσιο της παγκόσμιας Ημέρας για τα Ατομα με Ειδικές Ανάγκες, που έχει οριστεί η 3η Δεκεμβρίου.

    Ο Αμερικανός πρόξενος συζήτησε με τον διευθυντή του ιδρύματος, κ.Ιακωβίδη και μέλη του προσωπικού και επισκέφτηκε τα παιδιά, ενώ ακολούθησε γεύμα με τους υπεύθυνους του ιδρύματος, καθώς και με δύο άτομα εμ ειδικές ανάγκες, τον Μαυρίκιο και τον Γιάννη, σε παραδοσιακή ταβέρνα και επίσκεψη στα λουτρά Σιδηροκάστρου.

    Ο κ.Κένινγκ παρέστη σε τελετή βράβευσης από το νομάρχη Σερρών, Αναστάσιο Καρυπίδη, της εθελόντριας αμερικανίδας Μορίν Μαγκουράνι, που προσφέρει τις υπηρεσίες της στο ίδρυμα. Με πρωτοβουλία της κ. Μαγκουράνι συγκεντρώθηκε χρηματικό ποσό για την αγορά έξι ανατομικών καθισμάτων που έδωσαν τη δυνατότητα σε αντίστοιχο αριθμό παιδιών του ΚΕΠΕΠ να σηκωθούν από το κρεβάτι τους.

    Παράλληλα, με τη μεσολάβησή της ξεκίνησε ένα εθελοντικό πρόγραμμα με σπουδαστές του αμερικανικού κολλεγίου Θεσσαλονίκης, που πραγματοποιούν επισκέψεις στο ίδρυμα, προσφέροντας εθελοντική εργασία.

    [08] ΝΕΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΤΗΝ ΑΡΣΗ ΒΑΡΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΚΑ

    Λάρισα, 30 Νοεμβρίου 2001 (20:35 UTC+2)

    Ένα νέο πανελλήνιο ρεκόρ νεανίδων και πολύ καλές επιδόσεις σημειώθηκαν στην πρώτη ημέρα του πανελλήνιου πρωταθλήματος γυναικών που διεξήχθη στο ΕΑΚ Νεάπολης. Το ρεκόρ σημείωσε η Ολυμπία Τόκα στην κατηγορία των 53 κιλών στο αρασέ με 81,5κ. Το παλιό ανήκε στην Χρυσάνθη Τσακίρη με 81 κιλά.

    Τα αποτελέσματα του πανελληνίου πρωταθλήματος γυναικών έχουν ως εξής:

    48κ. Καστρίτση (Σπόρτινγκ Πυλαίας) 115, Πιπιλιαρίδου (Σπάρτακος Θεσσαλονίκης) 112,5, Σαλαμάντη (Σπάρατακος Θεσσαλονίκης) 92,5

    53κ. Παλασίδου (Ατλας Καλλιθέας) 165, Τσακίρη (ΠΓΣ) 130, Βαμβακίδου (Νέμεσις) 117,5

    58κ. Μισυρλή (Δοξα Πεύκης) 170, Αθανασιάδου (ΦΟΑ) 145, Καρακυριαζή (Σπόρτινγκ Πυλαίας) 137,5

    63κ. Τσακίρη (ΠΓΣ) 220, Τσακαλοφίδου (Βύβων Δράμας) 185, Τόκα (ΑΓΕΘ) 170

    69κ. Τάτση (Σπάρτακος Ιωαννίνων) 210, Αδάμου (ΧΑΝΘ) 170, Ντόβα (Σπάρτακος Ιωαννίνων) 165.

    [09] ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΜΠΟΥΣ ΣΤΟΝ ΙΛΙΕΣΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΕΟΡΤΗ

    Βουκουρέστι, 30 Νοεμβρίου 2001 (20:28 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους εξέφρασε τις ευχές του στον πρόεδρο της Ρουμανίας Ιον Ιλιέσκου εν όψει της εθνικής εορτής της Ρουμανίας αύριο 1 Δεκεμβρίου.

    Σε γράμμα που έστειλε στον κ. Ιλιέσκου ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι οι σχέσεις της Ρουμανίας με τις ΗΠΑ έχουν βελτιωθεί το τελευταίο διάστημα λόγω της υποστήριξης που παρείχε η Ρουμανία ύστερα από τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου.

    Ο ίδιος εξήρε την προσφορά του Ρουμάνου προέδρου ως επικεφαλής του ΟΑΣΕ σε ό,τι αφορά στην προώθηση της δημοκρατίας και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Στο προεδρικό μέγαρο σήμερα το βράδυ θα δοθεί δεξίωση με καλεσμένους Ρουμάνους πολιτικούς και ξένους πρεσβευτές.

    Ο πρωθυπουργός της χώρας Αντριαν Ναστάζε γιόρτασε την εθνική εορτή της χώρας του στη ρουμανική πρεσβεία στη Γαλλία όπου βρίσκεται παρουσία διπλωματών και αντιπροσώπων της ρουμανικής διασποράς.

    Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα να μπορέσει η Ρουμανία με την υποστήριξη της Γαλλίας να ενταχθεί σύντομα στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    [10] ΝΔ: Η ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΤΟΥ ΟΤΕ ΑΝΤΙΒΑΙΝΕΙ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

    Αθήνα, 30 Νοεμβρίου 2001 (20:26 UTC+2)

    Σαφή θέση για τη συγχώνευση του ΟΤΕ με τον προνομιακό προμηθευτή της ζήτησε από την κυβέρνηση ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ, Θοδωρής Ρουσόπουλος.

    Ο κ. Ρουσόπουλος δήλωσε ότι "η συζητούμενη συγχώνευση της κερδοφόρας δημόσιας επιχείρησης με τον προνομιακό προμηθευτή της αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία και αντιβαίνει στις αρχές της ελεύθερης οικονομίας του ανταγωνισμού και της διαφάνειας".

    Ο εκπρόσωπος της ΝΔ εξέφρασε απορία για την επίσημη παράδοση του ΟΤΕ στις επιχειρηματικές φιλοδοξίες κάθε ιδιώτη και τόνισε ότι η ΝΔ έχει συγκεκριμένο πρόγραμμα για την απελευθέρωση των τηλεπικοινωνιών, το οποίο δίνει έμφαση στη διαφάνεια και στον ανταγωνισμό.

    [11] Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙΟΥ ΕΜΑΘΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΑΣΣΑΡΗ ΤΡΕΙΣ ΩΡΕΣ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΟΥ

    Βουκουρέστι, 30 Νοεμβρίου 2001 (20:18 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Ο επικεφαλής της αστυνομίας του Βουκουρεστίου Μιχάι Γκιόργκι δήλωσε ότι οι ρουμανικές αρχές δεν γνώριζαν ότι ο Κώστας Πάσσαρης ήταν ένας επικίνδυνος κακοποιός, που καταζητούνταν από την Ιντερπόλ και είχε διαπράξει τέσσερις φόνους στην Ελλάδα. Ο κ. Γκιόργκι είπε ότι οι αρχές δεν γνώριζαν για τον Πάσσαρη και η ελληνική αστυνομία επικοινώνησε με τον υπαρχηγό της αστυνομίας στο Βουκουρέστι, Μίντσου Σιλβέστρου αλλά δεν έδωσε καμία πληροφορία για την ταυτότητα του Πάσαρη.

    Ο κ. Γκιόργκι πρόσθεσε ότι μόνοι τους κατάλαβαν ότι επρόκειτο να συλλάβουν τον Πάσσαρη τρεις ώρες πριν την επιχείρηση και γι αυτό διέταξε τους άνδρες τους να φοράνε αλεξίσφαιρα γιλέκα.

    Ο κ. Γκιόργκι είπε ακόμη ότι η Γενική αστυνομία της Ρουμανίας δεν ενημέρωσε την αστυνομία Βουκουρεστίου για την υπόθεση Πάσσαρη πριν από τη σύλληψη του.

    Αξιωματούχος από την μονάδα κατασκοπείας τους υπουργείου Εσωτερικών της Ρουμανίας UM 0962 είπε ότι η μονάδα του βοήθησε στη σύλληψη του Πάσσαρη αλλά οι πληροφορίες διέρρευσαν στην αστυνομία του Βουκουρεστίου μέσα από ένα κύκλωμα πορνείας.

    Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι η συνεργός του Πάσσαρη, Μιοάρα Μπαντίλα, θα κρατηθεί για 25 ακόμη μέρες για να μπορέσουν οι αστυνομικοί να την ανακρίνουν για την διπλή δολοφονία στο ανταλλακτήριο συναλλάγματος για την οποία κατηγορείται ο Πάσσαρης.

    [12] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΖΙΝΤΖΙΤΣ - ΣΡΕΝΤΕΡ

    Βερολίνο, 30 Νοεμβρίου 2001 (19:56 UTC+2)

    Σύμπτωση απόψεων για τα πολιτικά θέματα των Βαλκανίων διαπιστώθηκε στη συνάντηση του πρωθυπουργού της Σερβίας Ζόραν Τζίντζιτς με τον καγκελάριο της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ στο Βερολίνο και επισημάνθηκε ότι η στήριξη των μεταρρυθμίσεων στη Σερβία συνιστά συμβολή στη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής.

    Οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν στην κατάσταση στη Σερβία και τα Βαλκάνια και στην οικονομική και πολιτική στήριξη της περιοχής από τη Γερμανία.

    "Τα Βαλκάνια είναι καθοριστικός παράγοντας για τη σταθερότητα της Ευρώπης και η Σερβία για τη σταθερότητα των Βαλκανίων", τόνισε σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο κ. Τζίντζιτς υπογραμμίζοντας ότι η οικονομική ανάπτυξη είναι θέμα προτεραιότητας για τη σταθεροποίηση της περιοχής.

    "Χωρίς σοβαρές επενδύσεις στον τομέα των υποδομών, στις μεταφορές, στον ενεργειακό τομέα, οι χώρες της περιοχής και κυρίως η Σερβία, η οποία είχε πολέμους και βομβαρδίστηκε, δεν μπορούν με τις δικές τους πηγές να ξεκινήσουν την οικονομική ανάπτυξη", σημείωσε.

    Αναφερόμενος στην κατάσταση στα Βαλκάνια, ο κ. Τζίντζιτς τόνισε ότι έχει συχνά επικοινωνία με τον Γερμανό καγκελάριο για τα θέματα της περιοχής και ότι οι απόψεις τους στα σημαντικότερα πολιτικά προβλήματα είναι ταυτόσημες.

    Οσον αφορά τις σχέσεις Σερβίας - Μαυροβουνίου, η λύση πρέπει να βρεθεί σε μία νέα, δημοκρατική ομοσπονδία, ενώ στο Κόσοβο πρέπει να υπάρξει μία μορφή αυτοδιοίκησης χωρίς αλλαγή συνόρων, υπογράμμισε.

    Ο κ. Τζίντζιτς επισήμανε τη σημασία εξεύρεσης διαρκούς λύσης και καταπολέμησης του αλβανικού εξτρεμισμού τονίζοντας ότι η σταθερότητα στην ΠΓΔΜ και στην ευρύτερη περιοχή είναι απαραίτητη, ώστε να φθάσουν το συντομότερο δυνατό στη Σερβία κεφάλαια και τεχνολογία.

    Ο Τζίντζιτς, τον οποίο συνόδευσε κατά την επίσκεψή του στη Γερμανία 25μελής αντιπροσωπεία επιχειρηματιών, συναντήθηκε με την πολιτική ηγεσία και με οικονομικούς παράγοντες του ανατολικού κρατιδίου της Σαξονίας και με επιχειρηματίες στην οικονομική πρωτεύουσα της Γερμανίας Φραγκφούρτη.

    Συναντήθηκε επίσης με τον πρωθυπουργό της Βαυαρίας και πιθανό υποψήφιο των συντηρητικών για την καγκελαρία Εντμουντ Στόιμπερ, ο οποίος τόνισε ότι στηρίζει τις προσπάθειες της Σερβίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Οι κ.κ. Τζίντζιτς και Στόιμπερ συμφώνησαν να συναντώνται δύο φορές το χρόνο και να προωθήσουν τη διμερή συνεργασία κυρίως στον τομέα της γεωργίας.

    [13] ΑΝΟΙΞΕ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

    Αγκυρα, 30 Νοεμβρίου 2001 (19:48 UTC+2)

    Η τουρκική πρεσβεία άνοιξε σήμερα στην Καμπούλ παρόλο που δεν έχει οριστεί ακόμη κανένας στην θέση του πρεσβευτή στο Αφγανιστάν όπως ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.

    Σημειώνεται ότι η Τουρκία αποφάσισε να ανοίξει την πρεσβεία της στο Αφγανιστάν αλλά και το τουρκικό προξενείο στην πόλη Μαζάρ-ι-Σαρίφ ύστερα από την ήττα των δυνάμεων των Ταλιμπάν στις αρχές του μήνα και την άνοδο των δυνάμεων της Βόρειας Συμμαχίας.

    Η τουρκική πρεσβεία στο Αφγανιστάν και το προξενείο της χώρας παραμένουν τα τελευταία πέντε χρόνια κλειστά ύστερα από την κατάληψη της εξουσίας από τις δυνάμεις των Ταλιμπάν.

    Η Τουρκία η μοναδική Μουσουλμανική χώρα μέλος του ΝΑΤΟ έχει εκφράσει την υποστήριξή της στον αγώνα που διεξάγουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στο Αφγανιστάν.

    Ο.Σ.

    [14] ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΟΙ ΛΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΕΕ ΓΙΑ ΥΠΟΠΤΟΥΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΕΠΙΘΕΣΕΩΝ

    Βρυξέλλες, 30 Νοεμβρίου 2001 (19:46 UTC+2)

    Εμπιστευτικές θα παραμείνουν οι δυο λίστες με τις τρομοκρατικές οργανώσεις και τα άτομα με τρομοκρατική δράση αλλά και οι αστυνομικές αρχές και οι μυστικές οργανώσεις που τις έχουν στο στόχαστρο, δήλωσαν αξιωματούχοι της ΕΕ.

    Τις τελευταίες εβδομάδες έχουν γίνει πολλές συζητήσεις για το ποιες οργανώσεις θα περιλαμβάνονται στις λίστες, ενώ σύμφωνα με τους αξιωματούχους της ΕΕ στη λίστα θα συμπεριληφθούν οργανώσεις, όπως η ΕΤΑ και η ΙΡΑ, μετά από ομοφωνία των κρατών μελών.

    Η Ισπανία προτείνει να συμπεριληφθούν στη λίστα και πολιτικές οργανώσεις που υποστηρίζουν τη δράση της ΕΤΑ, ενώ η Τουρκία σαν μέλος του ΝΑΤΟ πρότεινε από την πλευρά της, το ΡΚΚ.

    Την επόμενη εβδομάδα οι δυο λίστες πρόκειται να εγκριθούν από τα υπουργεία δικαιοσύνης και εσωτερικών κάθε κράτους μέλους έτσι ώστε να χρησιμοποιηθούν σαν επιχειρησιακά εργαλεία από τα δικαστικά σώματα.

    Α.Τ.

    [15] ΥΨΗΛΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ

    Ροδόπη, 30 Νοεμβρίου 2001 (19:42 UTC+2)

    Υψηλό είναι το ποσοστό τροχαίων δυστυχημάτων στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη, σύμφωνα με στοιχεία της αστυνομικής διεύθυνσης Ροδόπης, εξαιτίας της κακής χρήσης των αγροτικών οχημάτων.

    Τα δυστυχήματα οφείλονται στην παραβίαση προτεραιότητας, στην έλλειψη σήμανσης ακινητοποιημένων αγροτικών οχημάτων, και στο γεγονός ότι πολλοί αγρότες οδηγούν αγροτικά οχήματα χωρίς άδεια οδηγού.

    Τα κυριότερα ατυχήματα με αγροτικά οχήματα έχουν σημειωθεί στην εθνική οδό και κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ευάλωτοι στα τροχαία με αγροτικά μηχανήματα είναι οι αγρότες της μειονότητας, εξαιτίας της ελλιπούς ενημέρωσης και της άγνοιας των σημάτων του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

    [16] ΑΤΥΧΗ Η ΑΒΡΑΜΙΔΟΥ ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΥΓΜΑΧΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 30 Νοεμβρίου 2001 (19:39 UTC+2)

    Την ήττα στο παγκόσμιο πρωτάθλημα πυγμαχίας γυναικών που γίνεται στις ΗΠΑ γνώρισε η Μαρία Αβραμίδου με 14-1 στα σημεία από την Σουηδέζα Κατρίν Ενοκσον. Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια δεν κατάφερε να κάνει την έκπληξη απέναντι στο μεγάλο φαβορί της διοργάνωσης, η οποία νωρίτερα είχε κερδίσει με χαρακτηριστική ευκολία την τουρκάλα πρωταθλήτρια Ευρώπης Χασίν Οζέρ στην κατηγορία των 51 κιλών.

    Αίσθηση προκάλεσε η νίκη που πέτυχε η αθλήτριά μας κατά της 3ης Ευρωπαίας πρωταθλήτριας Ουγγαρέζας Βικτώρια Μίλο, γεγονός που διαφαίνεται να τη φέρει σε υψηλή θέση στην τελική κατάταξη.

    [17] ΠΟΥΤΙΝ: ΒΑΣΕΙΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΓΕΩΡΓΙΑ

    Μόσχα, 30 Νοεμβρίου 2001 (19:36 UTC+2)

    Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν επισήμανε ότι η Γεωργία η οποία συνορεύει με την Τσετσενία παρείχε το έδαφος για την ανάπτυξη βάσεων των διεθνών τρομοκρατών.

    "Στρατόπεδα διεθνών τρομοκρατών έχουν βάσεις στην Γεωργία δυστυχώς για εμάς, για την Γεωργία και για τον λαό της" είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πούτιν σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον Γεωργιανό πρόεδρο Έντουαρτ Σεβαρντνάντζε.

    Ο Ρώσος πρόεδρος πρόσθεσε ότι πρόσφατα οι ρωσικές δυνάμεις συνέλαβαν έναν διοικητή των Τσετσένων ανταρτών ο οποίος διατηρούσε βάσεις στην Τσετσενία τονίζοντας ότι οι μαχητές, οι αποθήκες όπλων και οι χώροι παραγωγής ναρκωτικών βρίσκονται όλα στην Γεωργία.

    Από την πλευρά του ο Γεωργιανός πρόεδρος αρνήθηκε να σχολιάσει τις κατηγορίες που απηύθυνε ο Ρώσος ομόλογός του.

    Ο.Σ.

    [18] ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΤΟ 17ο ΧΟΡΩΔΙΑΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 30 Νοεμβρίου 2001 (19:32 UTC+2)

    Ολοκληρώνεται την Κυριακή το 17ο Χορωδιακό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο των 36ων Δημητρίων και διοργανώνεται από τη Λέσχη Προσωπικού ΟΤΕ Θεσσαλονίκης.

    Αύριο στις 7μμ στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ θα παρουσιαστούν 6 χορωδιακά σύνολα. Η τελετή λήξης του φεστιβάλ θα γίνει την Κυριακή στις 8μμ στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και θα παρουσιαστεί αφιέρωμα στον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη.

    Συγκεκριμένα, θα παρουσιαστεί το έργο «Ταξίδι στο όνειρο - Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης», σε μουσική του Γιώργου Βουκάνου.

    [19] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥ ΔΠΔ ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΟΤΙ Ο ΜΠΛΑΝΤΙΤΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

    Ποντγκόριτσα, 30 Νοεμβρίου 2001 (19:29 UTC+2)

    Η εκπρόσωπος της γενικής εισαγγελέως του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης Φλόρανς Αρτμαν επανέλαβε και σήμερα τους ισχυρισμούς ότι ο πρώην διοικητής του Στρατού της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας Ράτκο Μπλάντιτς βρίσκεται στο Βελιγράδι και είναι υπό την προστασία του Γιουγκοσλαβικού Στρατού.

    "Μπορώ να επαναλάβω και να επιβεβαιώσω ότι οι πηγές και οι ενδείξεις μας αποδεικνύουν ότι ο Μπλάντιτς, ο οποίος κατηγορείται για γενοκτονία για το ρόλο του στον πόλεμο της Βοσνίας, βρίσκεται στο Βελιγράδι, υπό την προστασία του Γιουγκοσλαβικού Στρατού", δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό "Antena M" της Ποντγκόριτσα.

    Η κ. Αρτμαν τόνισε ότι η έρευνα που έχει ξεκινήσει το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης εναντίον ανώτατων αξιωματικών του Γιουγκοσλαβικού Στρατού και της σερβικής αστυνομίας θα οδηγήσει στη συμφιλίωση των λαών και την απαλειφή της συλλογικής ευθύνης για τα εγκλήματα που έχουν διαπραχθεί και όχι σε αποσταθεροποίηση της περιοχής.

    "Η διερεύνηση προσωπικών ευθυνών για παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου δεν μπορούν να προκαλέσουν αποσταθεροποίηση. Αντίθετα οι έρευνες αυτές βοηθούν, στη βελτίωση μεταξύ των κρατών της πρώην Γιουγκοσλαβίας", εκτίμησε.

    [20] Λ. ΤΖΙΟΛΑΣ: ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝΤΑΙ ΔΥΟ ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκης, 30 Νοεμβρίου 2001 (19:10 UTC+2)

    Τους βασικούς άξονες του υπουργείου Εργασίας για την απασχόληση παρουσίασε σήμερα ο υφυπουργός Εργασίας Λευτέρης Τζιόλας, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ανακοινώνοντας παράλληλα τη δημιουργία δυο Κέντρων Προώθησης Απασχόλησης στη Θεσσαλονίκη (ένα στην ανατολική περιοχή και ένα στη δυτική).

    Στόχος του υπουργείου, σύμφωνα με τον κ. Τζιόλα, είναι η δημιουργία ενός δικτύου 100 Κέντρων σε όλη τη χώρα, τα οποία θα αποτελέσουν βασικούς μηχανισμούς για την εξειδικευμένη απασχόληση μέσα από τη σύνδεση των αναγκών στην αγορά εργασίας και της προσφορά εργασίας.

    Παράλληλα, επισήμανε ότι εντός του Δεκεμβρίου θα προκηρυχθούν 1.332 νέες θέσεις απασχόλησης, εκ των οποίων, οι 180 θα αφορούν το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας για να καλυφθούν τα κρίσιμα κενά που παρατηρούνται. "Είμαστε ικανοποιημένοι από το έργο του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας μέχρι τώρα. Στη Θεσσαλονίκη παρά τα κενά που υπάρχουν πραγματοποιείται ένα υψηλής ευθύνης και αξιοπιστίας έργο από τους Επιθεωρητές Εργασίας σε συνεργασία με τα Σωματεία, με τις Ομοσπονδίες και με το ΕΚΘ. Πιστεύουμε στον θεσμό αυτό", ανέφερε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός.

    Αναφερόμενος στο κοινωνικό Σχέδιο Δράσης για την Απασχόληση, το ύψος του οποίου φτάνει τα 682 δισ. δρχ., ανακοίνωσε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα ενταχθούν έργα το κόστος των οποίων αντιστοιχεί στο 30% του συνολικού προϋπολογισμού του Επιχειρησιακού Προγράμματος.

    Επίσης, στις αρχές του 2002 θα προκηρυχθούν δράσεις που αφορούν στη βελτίωση βασικών δεξιοτήτων ατόμων που είναι σήμερα άνεργοι, καθώς επίσης πιλοτικά προγράμματα εναλλασσόμενης κατάρτισης για εξειδικευμένες δεξιώσεις πολιτών που είναι επίσης άνεργοι, συνολικού προϋπολογισμού 20 δισ. δρχ. Παράλληλα, θα προκηρυχθούν άμεσα προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης και προγράμματα απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας για τον πολιτισμό και το περιβάλλον, με εκτιμώμενο ύψος προϋπολογισμού από το 2002 έως το 2003 10 δι. δρχ.

    Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα της συνεχιζόμενης κατάρτισης στα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ), που θα ξεκινήσει τον Φεβρουάριο του 2002 και θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2003, αφορά 23.000 ανέργους και το συνολικό ποσό αναμένεται να κινηθεί περίπου στα 35 δισ. δρχ. Όπως είπε ο κ. Τζιόλας έχει ολοκληρωθεί η σχετική προκήρυξη και το υπουργείο βρίσκεται στη διαδικασία αξιολόγησης των προτάσεων που έχουν υποβληθεί.

    Ακόμη, όσον αφορά το πρόγραμμα των νέων ελεύθερων επαγγελματιών, το οποίο αφορά συνολικά 11.500 άτομα, επισημάνθηκε ότι έχει ήδη προκηρυχθεί η πρώτη φάση του προγράμματος που αφορά 8.500 άτομα, ενώ αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα το ειδικό πρόγραμμα στους τομείς περιβάλλοντος και πολιτισμού που απευθύνεται σε 3.000 ακόμη άτομα.

    Εξάλλου, ο κ. Τζιόλας έκανε λόγο για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Κοινωνική Ενσωμάτωση που αναφέρεται στην οικονομική ενίσχυση των μακροχρόνια ανέργων ηλικίας 45-60 ετών που έχουν εξαντλήσει κάθε δικαίωμα τακτικής επιδότησης από τον ΟΑΕΔ.

    Παράλληλα, προωθούνται ειδικές ολοκληρωμένες παρεμβάσεις που έχουν ως στόχο να δημιουργήσουν συνολικά 21.000 νέες θέσεις εργασίας - σε 8 νομούς της χώρας - οι μισές εκ των οποίων είναι θέσεις εργασίας για ανέργους και οι υπόλοιπες για νέους ανθρώπους.

    Ο κ. Τζιόλας τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι μέσα στο 2004, με την ολοκλήρωση αυτής της κοινωνικής θητείας, να αυξηθούν σε ποσοστό 40% τα κονδύλια για την Κοινωνική Αλληλεγγύη και Συνοχή, δηλαδή να φτάσουν στα 14,3 δισ. δρχ. "Έτσι μπορούμε να πούμε ότι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ μέσα σε μια δεκαετία (1994-2004) πραγματοποίησαν το πρωτοφανές άλμα των 10 περίπου τρισ. δρχ. σε πόρους που διατέθηκαν για την κοινωνική προστασία".

    Στο πλαίσιο της αναβάθμισης του ΙΚΑ, ο υφυπουργός Εργασίας υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα στην κατάρτιση σχεδίου νόμου στη Βουλή για το νέο ΙΚΑ. "Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα αξιόπιστο, αποδοτικό προς τους ασφαλισμένους Οργανισμό", ανέφερε και πρόσθεσε: "Ηδη στον προϋπολογισμό του 2002 έχει εγγραφεί μια ενίσχυση στο πλαίσιο των οφειλών του δημοσίου προς το ΙΚΑ της τάξης των 500 δισ. δρχ. Έχει συμφωνηθεί στο πλαίσιο της σχετικής προεργασίας η αντίστοιχη επιτροπή ότι η οφειλή του Δημοσίου προς το ΙΚΑ είναι της τάξης του 1,3 τρισ. δρχ. Το 2002 θα εισπραχθούν τα 500 δισ. και το υπόλοιπο θα εισπραχθεί μέσα από 15χρονες ισόποσες δόσεις με επιτόκιο 2%".

    Αναφερόμενος, τέλος, στον ΟΑΕΔ, επισήμανε ότι ο Οργανισμός - βάσει ενός νέου νόμου- μετατρέπεται σε έναν όμιλο, στον οποίο η μητρική εταιρία, θα έχει έναν στρατηγικό, συντονιστικό, επιτελικό ρόλο, ενώ θα υπάρχουν άλλες τρεις εταιρίες. Η πρώτη θα ασχολείται με το ανθρώπινο δυναμικό και την απασχόληση. Η δεύτερη θα ασχολείται με το αντικείμενο της κατάρτισης και η τρίτη με μελέτες, έρευνες. "Αυτός ο όμιλος δίνει μεγαλύτερη ευελιξία για να αναπτύξουμε πιο ενεργητικές πολιτικές με στόχο την πλήρη απασχόληση", τόνισε ο κ. Τζιόλας.

    [21] ΠΓΔΜ: ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΣΕ 90 ΧΩΡΙΑ

    Σκόπια, 30 Νοεμβρίου 2001 (18:58 UTC+2)

    Το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας της ΠΓΔΜ ενέκρινε το γενικό σχέδιο για την επιστροφή των αστυνομικών δυνάμεων στα χωριά που κατείχαν οι Αλβανοί αντάρτες.

    Οπως δήλωσε ο σύμβουλος του Μπόρις Τράικοφσκι σε θέματα ασφάλειας, Στέβο Πεντάροφσκι, το σχέδιο θα τεθεί σε εφαρμογή την ερχόμενη εβδομάδα και αφορά 90 χωριά, ενώ πρέπει να ολοκληρωθεί σε 45 με 50 μέρες.

    [22] ΡΩΣΙΑ: ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΑΜΝΗΣΤΙΑΣ ΣΕ 24.000 ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟΥΣ

    Μόσχα, 30 Νοεμβρίου 2001 (18:58 UTC+2)

    Η Κάτω Βουλή της Ρωσίας ψήφισε υπέρ της χορήγησης αμνηστίας σε 24.000 γυναίκες και παιδιά που συνωστίζονται στις φυλακές της χώρας όπως μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

    Το προσχέδιο νόμου που εγκρίθηκε για τρίτη φορά ομόφωνα από την βουλή θα έχει ως αποτέλεσμα να αποφυλακιστούν 14.000 γυναίκες και 10.000 παιδιά από τις φυλακές της χώρας όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Δικαιοσύνης.

    Σημειώνεται ότι συχνά το Συμβούλιο της Ευρώπης και δυτικές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ασκούν έντονη κριτική για τις συνθήκες που επικρατούν στις φυλακές της Ρωσίας όπου στοιβάζονται περίπου ένα εκατομμύριο άτομα με αποτέλεσμα να παρατηρούνται πολλαπλά κρούσματα φυματίωσης και AIDS.

    Ο.Σ.

    [23] Η ΤΖΙΧΑΝΤ ΑΝΕΛΑΒΕ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑΣ

    Ιερουσαλήμ, 30 Νοεμβρίου 2001 (18:58 UTC+2)

    Η ισλαμική οργάνωση Τζιχάντ ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση αυτοκτονίας στην πόλη του Ισραήλ, Χαντέρα, όπου σκοτώθηκαν τουλάχιστον τέσσερα άτομα.

    Η εξτρεμιστική παλαιστινιακή οργάνωση πραγματοποίησε την επίθεσή της, ενώ ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, ταξίδευε προς την Ουάσιγνκτον, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους.

    Ο Αριέλ Σαρόν απέδωσε και πάλι τις ευθύνες στον ηγέτη των Παλαιστινίων, Γιασέρ Αραφάτ, τον οποίο θεωρεί υπεύθυνο για τέτοιου είδους "τρομοκρατικές ενέργειες", όπως είπε χαρακτηριστικά.

    Ο ανταποκριτής του BBC στην Ιερουσαλήμ αναφέρει ότι η νέα επίθεση θα κάνει ακόμη πιο αδιάλλακτη τη στάση του κ. Σαρόν κατά τις επαφές του με τον πρόεδρο Μπους.

    Η επίθεση πραγματοποιήθηκε σε λεωφορείο στο Βόρειο Ισραήλ και επέφερε το θάνατο τουλάχιστον τεσσάρων ατόμων, συμπεριλαμβανομένου και του δράστη.

    Η ισραηλινή αστυνομία δήλωσε ότι ο δράστης επιβιβάστηκε στο λεωφορείο δέκα λεπτά πριν πυροδοτήσει τον εκρηκτικό μηχανισμό που μετέφερε.

    Οι παλαιστινιακές αρχές κατεδίκασαν τη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας και δήλωσαν ότι καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για να τεθεί τέρμα σε όλες τις επιθέσεις που έχουν ως στόχο Ισραηλινούς αμάχους.

    [24] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΦΟΔΡΟΙ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΙ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

    Καμπούλ, 30 Νοεμβρίου 2001 (18:57 UTC+2)

    Τα αμερικανικά αεροσκάφη συνεχίζουν τους σφοδρούς βομβαρδισμούς τους εναντίον στρατευμάτων των Ταλιμπάν, τα οποία έχουν βρει καταφύγιο στις αποθήκες καυσίμων κοντά στο αεροδρόμιο της Κανταχάρ.

    Η πόλη Κανταχάρ είναι το τελευταίο προπύργιο των Ταλιμπάν και έχει γίνει θέατρο σφοδρότατων βομβαρδισμών τις τελευταίες ημέρες.

    Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι οι Ταλιμπάν συνεχίζουν να μάχονται στις γύρω περιοχές, φοβούμενοι ότι εγκαταλείπουν την Κανταχάρ θα χάσουν και τον ολοκληρωτικό έλεγχο της χώρας.

    Μαχητές της φυλής Παστούν, υπό τη διοίκηση του πρώην διοικητή της Κανταχάρ, Γκουλ Αγκχά, έχουν προωθηθεί περίπου έξι χιλιόμετρα κοντά στο αεροδρόμιο της Κανταχάρ.

    Δηλώνουν όμως ότι δεν πρόκειται να προελάσουν μέσα στην Κανταχάρ, εάν δεν είναι ευνοϊκές οι συνθήκες.

    Οι μαχητές της φυλής Παστούν πραγματοποιούν την ίδια στιγμή διαπραγματεύσεις με τους Ταλιμπάν για τον έλεγχο της πόλης Σπιν Μπολντάκ, κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν.

    Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχει σημειωθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Friday, 30 November 2001 - 19:14:35 UTC