Browse through our Interesting Nodes of Internet & Computing Services in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-11-01

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ-ALPHA BANK ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΕ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ
  • [02] ΣΗΜΙΤΗΣ: Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
  • [03] ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΗΝ ΑΣΙΑ
  • [04] ΣΑΝ ΑΠΟ ΘΑΥΜΑ ΣΩΘΗΚΑΝ 5 ΤΟΥΡΚΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΟΤΑ
  • [05] ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ -
  • [06] ΑΛΛΑΞΕ Ο ΜΠΑΣΚΕΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
  • [07] ΝΕΟΣ ΟΜΑΔΙΚΟΣ ΤΑΦΟΣ ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΕ ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ
  • [08] ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΖΗΤΑΕΙ Η ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ
  • [09] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΧΥΤΗΡΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΟΥΤΙΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
  • [10] ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΚΙΝΗΤΗΡΙΑ ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
  • [11] Η ΠΡΕΣΒΕΙΡΑ ΤΗΣ ΑΙΓΥΠΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ ΤΟ ΔΗΜΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [12] ΚΟΚΚΑΛΗΣ: Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΘΑ ΠΑΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ
  • [13] ΣΤΗ ΚΥΠΡΟ Ο ΓΓΑ ΝΙΚΟΣ ΕΞΑΡΧΟΣ
  • [14] ΑΝΟΙΞΕ Η 4η ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ ΚΑΙ ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ
  • [15] ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ
  • [16] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ - ΑΡΑΜ Α'
  • [17] ΟΙ ΗΠΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ
  • [18] ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ: ΑΝΑΣΥΡΘΗΚΑΝ EKATONTAΔΕΣ ΣΟΡΟΙ ΑΠΟ ΟΜΑΔΙΚΟΥΣ ΤΑΦΟΥΣ
  • [19] ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΟΥ ΝΤΕΡΜΠΙ ΑΕΚ - ΠΑΟ
  • [20] ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΤΟΦ ΠΡΟΣ PDP
  • [21] ΥΠΟ ΔΙΑΛΥΣΗ Η ΛΑΤΣΙΟ
  • [22] Ο ΛΑΝΤΕΝ ΚΑΛΕΙ ΤΟΥΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΥΣ ΤΟΥ ΠΑΚΙΣΤΑΝ ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΝ ΤΟ
  • [23] ΣΤΗ "PHILOXENIA 2001" ΞΕΝΑΓΗΘΗΚΕ Ο Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ
  • [24] ΜΠΑΓΕΒΙΤΣ: ΧΑΛΑΡΩΣΑΝ ΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ ΜΟΥ

  • [01] Η ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ-ALPHA BANK ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΕ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

    Αθήνα, 1 Νοεμβρίου 2001 (17:39 UTC+2)

    της Βάσως Κουτσούμπα

    Το θέμα της συγχώνευσης της Εθνικής Τράπεζας με την Alpha Bank απασχόλησε τη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε ως μεγάλο οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό θέμα τη συγχώνευση των τραπεζών και επισήμανε ότι μετά την είσοδο της χώρας μας στην ΟΝΕ τέτοιου είδους πρωτοβουλίες χρειάζονται για να ενισχυθεί η ελληνική παρουσία στις διεθνείς αγορές.

    Οπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας, ο υπουργός Οικονομίας είπε ότι από τη συγχώνευση θα υπάρξουν θετικές επιπτώσεις στην οικονομία καθώς και ότι δεν δημιουργούνται μονοπωλιακές καταστάσεις. Τόνισε ότι θα χρειασθεί ένα χρονικό διάστημα μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία συγχώνευσης, υπολογίζεται έως το α΄ εξάμηνο του 2002 να ολοκληρωθεί όλη η διαδικασία, ενώ διαβεβαίωσε ότι θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων. Επίσης ανέφερε ότι δεν υπάρχουν εμπόδια για τη δημιουργία νέων τραπεζών ή για νέες συγχωνεύσεις.

    Ο κ. Πρωτόπαπας αναφερόμενος στη συγχώνευση των δυο τραπεζών σημείωσε ότι η ενέργεια αυτή ήταν συνέχεια άλλων ενεργειών και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στις ιδιωτικοποιήσεις των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και της ΕΤΒΑ ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων συγχωνεύσεων με τη συμμετοχή και άλλων κρατικών τραπεζών, όπως η Αγροτική και η Εμπορική.

    Ερωτηθείς για την τύχη των εργαζομένων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι είναι σαφής η πρόθεση της κυβέρνησης να διασφαλιστούν τα δικαιώματά τους ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το ασφαλιστικό των εργαζομένων είπε ότι το θέμα θα αντιμετωπιστεί με τέτοιο τρόπο ώστε η συγχώνευση να επιτευχθεί από όλες τις πλευρές. Θα υπάρξει διάλογος ανάμεσα στους εργαζόμενους και των δυο τραπεζών με δεδομένη τη θέση της κυβέρνησης.

    [02] ΣΗΜΙΤΗΣ: Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

    Αθήνα, 1 Νοεμβρίου 2001 (16:42 UTC+2)

    της Βάσως Κουτσούμπα

    "Η δημόσια ασφάλεια είναι πρωταρχικό στοιχείο για την ισχυρή κοινωνία" δήλωσε ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, όπου συζητήθηκαν θέματα τρομοκρατίας και ασφαλείας.

    Συγκεκριμένα ο κ. Σημίτης μετά τη συνεδρίαση δήλωσε ότι οι λαθρομετανάστες, η τρομοκρατία και οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι το τρίπτυχο των προκλήσεων που πρέπει να αντιμετωπίσει η Ελλάδα στο θέμα της ασφάλειας και επισήμανε ότι η χώρα μας είναι και παραμένει χώρα ασφαλής.

    "Η Ελλάδα συνεργάζεται όλο και πιο στενά με τις υπόλοιπες ευρωπαικές χώρες και σε διεθνές επίπεδο για να κατοχυρώσουμε και να ενισχύσουμε την ασφάλεια στο διεθνή περίγυρο", είπε ο Πρωθυπουργός και τόνισε χαρακτηριστικά ότι ο εκσυγχρονισμός, η ετοιμότητα και η αποτελεσματικότητα πρέπει να έχουν όλο και περισσότερες επιδόσεις. "Αυτό είναι το μήνυμα από το υπουργικό Συμβούλιο γιατί εμείς θέλουμε έναν πολίτη, ο οποίος εδώ στη χώρα δεν αισθάνεται ανησυχία. Έναν πολίτη, ο οποίος αισθάνεται απόλυτα ασφαλής. Το εξασφαλίζουμε", πρόσθεσε.

    Επίσης, ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι η αστυνομία θα πρέπει να είναι στην υπηρεσία του πολίτη, να επιβάλλει την έννομη τάξη αλλά και να ελέγχεται από το νόμο. "Η συμπεριφορά των οργάνων τάξης απέναντι σε κάθε πολίτη θα πρέπει να είναι ίδια, δεν υπάρχουν διακρίσεις. Σεβόμαστε τα ανθρώπινα δικαιώματα, το σύνταγμα, τους νόμους του κράτους" συμπλήρωσε ο κ. Σημίτης ενώ έκανε λόγο για αποτελεσματική αστυνομία. Για να υπάρχει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα θα συνεχιστούν τα προγράμματα εκπαίδευσης των αστυνομικών, θα ολοκληρωθεί η αναδιάρθρωση των περιφερειακών αστυνομικών υπηρεσιών και θα υπάρξει τεχνολογικός εκσυγχρονισμός των Σωμάτων Ασφαλείας.

    Τέλος, όπως είπε ο πρωθυπουργός, έμφαση θα δοθεί στην οδική ασφάλεια, στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, στην ενίσχυση του πυροσβεστικού Σώματος και στην καταπολέμηση του εμπορίου ναρκωτικών.

    [03] ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΗΝ ΑΣΙΑ

    Αθήνα, 1 Νοεμβρίου 2001 (08:12 UTC+2)

    Διπλωματική περιοδεία στο Πακιστάν, στο Ιράν και την Ινδία αρχίζει σήμερα ο Έλληνας υπουργός των Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, που τονίζει ότι "Η ανθρωπιστική παρουσία της Ελλάδας, αποτελεί νέο στοιχείο της εξωτερικής μας πολιτικής".

    [04] ΣΑΝ ΑΠΟ ΘΑΥΜΑ ΣΩΘΗΚΑΝ 5 ΤΟΥΡΚΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΟΤΑ

    Θεσσαλονίκη, 1 Νοεμβρίου 2001 (11:05 UTC+2)

    Από του χάρου τα δόντια γλύτωσαν ο νομάρχης και ο δήμαρχος Τεκίρνταγ (Ραιδεστού) της Τουρκίας, Κεμαλεττίν Σελίμ και Οσμάν Ταμπάκ καθώς επίσης και οι δήμαρχοι των τουρκικών πόλεων Μάρμαρα , Υπσάλα και Λαλάπασα οι οποίοι πήγαιναν στην Αθήνα για την παρευρεθούν στην αυριανή τελετή απονομής των βραβείων Ιπεκτσί. Το λεωφορείο μάρκας Μιτσουμπίσι με αριθμό κυκλοφορίας 34YNR10, στο οποίο επέβαιναν μαζί με άλλους 16 Τούρκους πολίτες, συγκρούστηκε χτες βράδυ στις 9.45 στην Πλάκα Λιτοχώρου με αγνώστων στοιχείων ΙΧ αυτοκίνητο το οποίο, ενώ κατευθυνόταν από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη, ξέφυγε από τη πορεία του και μπήκε στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας. Τα δύο οχήματα μετά τη σύγκρουση πήραν φωτιά και απανθρακώθηκαν με αποτέλεσμα να βρουν τραγικό θάνατο ένας άντρας και μία γυναίκα αγνώστων στοιχείων που επέβαιναν στο ΙΧ και να τραυματιστεί ελαφρά ο οδηγός του λεωφορείου Νιχάτ Κεμπίρ. Αμέσως ειδοποιήθηκαν οι προξενικές αρχές της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη. Οι επιβάτες του τουρκικού λεωφορείου που είναι καλά στην υγεία τους κατέλυσαν σε ξενοδοχείο της Πιερίας ενώ ο νομάρχης Τεκιρντάγ βρίσκεται στο τουρκικό προξενείο της Θεσσαλονίκης.

    Η τελετή απονομής των βραβείων Ιπεκτσί στους Ελληνες και Τούρκους πολίτες που διακρίθηκαν στο διάστημα της διετίας 2000-2001 για τη δραστηριότητά τους υπέρ της ελληνοτουρκικής προσέγγισης θα πραγματοποιηθεί αύριοστις 11 το πρωί στο Μέγαρο Μελά στην Αθήνα

    Βραβεία Ιπεκτσί θα απονεμηθούν στους υπουργούς Γεωργίας της Ελλάδας, Γιώργο Ανωμερίτη, και της Τουρκίας, Γιουσούφ Γκοκάλπ, τον πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Κωνσταντίνο Δημόπουλο και το πρύτανη του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης, Κεμάλ Αλεμντάρογλου, το πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ, Νίκο Κιάο, τον επιχειρηματία Ασάφ Γκιουνερί και τους πρόεδρους του Συμβουλίου Ελληνοτουρκικής Επιχειρηματικής Συνεργασίας, Παναγιώτη Κούτσικο και Σαρίκ Ταρά.

    Με το βραβείο Επικοινωνίας "Ιπεκτσί" θα βραβευθούν οι δήμαρχοι Χαλκίδας, Χαράλαμπος Μανιάτης, Σαπών Ντίνος Χαριτόπουλος, Μούγλων Οσμάν Γκιουρούν και Ραιδεστού, Οσμάν Ταμπάκ, το Ελληνοτουρκικό "Φόρουμ" συνεργασίας, ο τραγουδιστής Φαίδων, η εγγονή του Ισμέτ Ινονού, Γκιουλσούν Μπιλγκεχάν, οι διευθυντές της Φωνής της Αμερικής (τμήματα Ελλάδας και Τουρκίας), Γιώργος Μπίστης και Τασλάν Σουερντέμ, ο μπασκετμπολίστας Ιμπραχίμ Κουτλουάι, η ιδιωτική υπάλληλος Μαλβίνα Σφίγγα.

    Θα βραβευτούν επίσης οι μαθήτριες Αννα Ρωμανού και Αικατερίνη Μιχαηλίδου.

    Τα λογοτεχνικά βραβεία Ιπεκτσί θα απονεμηθούν στη Λίνα Μεγάλου-Σεφεριάδη, στη Λένα Μερικα και τον Πάνο Μισερλή ενώ τα βραβεία λαογραφίας στον Γιώργο Καρυώτη και τη Σούλα Τόσκα Καμπά. Τα βραβεία μουσικών συνθέσεων θα απονεμηθούν στους Σπύρο Δογορίτη και Πάνο Αμελίδη και βραβείο ντοκιμαντέρ στη σκηνοθέτη Μαρία Μαυρίκου.

    [05] ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ - ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

    Αθήνα, 1 Νοεμβρίου 2001 (21:03 UTC+2)

    Δύο συμφωνίες συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στους τομείς της κτηνιατρικής και της φυτοπροστασίας υπέγραψαν σήμερα ο υπουργός Γεωργίας Γιώργος Δρυς και ο Τούρκος ομόλογός του Husnu Yusuf Gokalp.

    "Με τη συμφωνία που υπογράψαμε σήμερα ενισχύουμε τη συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες, την επεκτείνουμε σε ένα νέο πεδίο και ταυτόχρονα δημιουργούμε το πλαίσιο και τις προϋποθέσεις για την ομαλή λειτουργία της αγροτικής οικονομίας και την τροφοδοσία των αγορών με σωστά προϊόντα", δήλωσε ο κ. Δρυς.

    [06] ΑΛΛΑΞΕ Ο ΜΠΑΣΚΕΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Θεσσαλονίκη, 1 Νοεμβρίου 2001 (21:02 UTC+2)

    Αλλάζει ο μπασκετικός χάρτης στην Ελλάδα έπειτα από τη σημερινή συνέλευση του ΕΣΑΚΕ. Ετσι κατά τη διάρκεια της συνέλευσης αποφασίστηκε ομόφωνα ο διαχωρισμός των επαγγελματικών πρωταθλημάτων από τα ερασιτεχνικά. Σύμφωνα λοιπόν με τις αποφάσεις του ΕΣΑΚΕ ο τελευταίος προχωράει στην αυτοδιαχείριση του πρωταθλήματός του με απαραίτητη την απεμπλοκή του από την ΕΟΚ. Το σίγουρο πάντως είναι ότι οι πρόεδροι των ΚΑΕ είναι αποφασισμένοι να διεκδικήσουν τα δίκαια τους.

    Η απεμπλοκή τους από την ΕΠΟ σημαίνει ότι ο ΕΣΑΚΕ στο εξής θα είναι αυτόνομος. Θα διαθέτει δικό του Αθλητικό Δικαστή, δικό του κανονισμό, δικό του έλεγχο διαιτητών και γενικότερα δικούς του κανόνες διακίνησης των αθλητών. Αυτό σημαίνει ταυτόχρονα ότι η ΕΟΚ δεν θα έχει κανένα δικαίωμα στο πρωτάθλημα της Α1.

    Να τονίσουμε ότι αντιπροσωπεία του ΕΣΑΚΕ στις επόμενες ημέρες θα συναντηθεί με τον νέο Υφυπουργό Αθλητισμού Γιάννη Κουράκη, ενημερώνοντας τον για όλα τα συγκεκριμένα θέματα που αφορούν το μπάσκετ και τον διαχωρισμό του ΕΣΑΚΕ από την ΕΠΟ.

    [07] ΝΕΟΣ ΟΜΑΔΙΚΟΣ ΤΑΦΟΣ ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΕ ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ

    Σαράγιεβο, 1 Νοεμβρίου 2001 (20:44 UTC+2)

    Ομαδικός τάφος που περιέχει 13 σορούς εντοπίστηκε στο νοτιοανατολικό τμήμα της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

    Ο τάφος που βρέθηκε κοντά στην πόλη Φότσα εκτιμάται ότι περιέχει τα πτώματα Βόσνιων Μουσουλμάνων που σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις των Σερβοβοσνίων στις αρχές του πολέμου στην Βοσνία.

    Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της Μουσουλμανικής επιτροπής για τους αγνοούμενους Άμορ Μάσοβιτς είχαν δεθεί τα χέρια των θυμάτων λίγο πριν από τον θάνατό τους.

    Σημειώνεται ότι πριν από τον πόλεμο η πόλη Φότσα ήταν Μουσουλμανική ενώ τον Απρίλιο του 1992 καταλήφθηκε από τις δυνάμεις των Σερβοβοσνίων.

    [08] ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΖΗΤΑΕΙ Η ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΕΕ

    Βουκουρέστι, 1 Νοεμβρίου 2001 (20:43 UTC+2)

    Η Ρουμανία θα ζητήσει βοήθεια από μη-κυβερνητικούς οργανισμούς (NGOs) στην προσπάθειά της να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο για την ένταξη στην ΕΕ.

    Ο Ρουμάνος μεσολαβητής Βασίλε Πούσκας ζήτησε από μη-κυβερνητικές οργανώσεις να παράσχουν την βοήθειά τους σε θέματα που αφορούν στις μειονότητες, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την μετανάστευση καθώς και την οικονομία.

    Σημειώνεται ότι στο παρελθόν οι αρχές του Βουκουρεστίου βρίσκονταν σε ασυμφωνία με μη-κυβερνητικές οργανώσεις καθώς η κατάσταση των παιδιών που δουλεύουν στους δρόμους είχε προκαλέσει την ευρεία κριτική των ανθρωπιστικών οργανώσεων στην Ρουμανία και στο εξωτερικό.

    [09] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΧΥΤΗΡΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΟΥΤΙΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Μόσχα, 1 Νοεμβρίου 2001 (20:37 UTC+2)

    H επικείμενη επίσκεψη στην Ελλάδα, του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, θα δώσει ισχυρή ώθηση στην περαιτέρω ανάπτυξη των ελληνο-ρωσικών σχέσεων, δήλωσε ο υφυπουργός Τύπου, Τηλέμαχος Χυτήρης, κατά τη διάρκεια συνάντησής του με Ρώσους δημοσιογράφους, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο "Itar-Tass".

    O κ. Χυτήρης ανέφερε ότι ο Ρώσος Πρόεδρος κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Ελλάδα, θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο, ενώ στα πλαίσια της επίσκεψης αναμένεται να υπογραφεί συμφωνία αμοιβαίας συνεργασίας στον εμπορικό τομέα.

    "Η Ελλάδα υποστηρίζει τη μέγιστη δυνατή ανάπτυξη των ρωσο-ελληνικών σχέσεων. Συμφωνούμε σε πολλά θέματα της διεθνούς πολιτικής και γι'αυτό η συνεργασία μας μπορεί να συγκεκριμενοποιηθεί ακόμη περισσότερο", τόνισε ο κ. Χυτήρης.

    Αναφέρθηκε επίσης και στο επίκαιρο θέμα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, χαιρετίζοντας ιδιαίτερα το γεγονός ότι η Ρωσία μετέχει στο διεθνή συνασπισμό για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Επισήμανε επίσης ότι η Ελλάδα θεωρεί τη Ρωσία ως μέρος του ευρωπαϊκού χώρου και ότι οι προοπτικές της σχετίζονται με την Ευρώπη.

    [10] ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΚΙΝΗΤΗΡΙΑ ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 1 Νοεμβρίου 2001 (20:31 UTC+2)

    Τρεις βασικές κατευθύνσεις πάνω στις οποίες πρέπει να κινηθεί η αναπτυξιακή προσπάθεια, παρουσίασε ο υπουργός Ανάπτυξης, Ακης Τσοχατζόπουλος, εγκαινιάζοντας απόψε την 17η PHILOXENIA.

    Η πρώτη κατεύθυνση αφορά στη βελτίωση της σχέσης ποιότητας και τιμής των παρεχομένων τουριστικών υπηρεσιών.Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο υπουργός, είναι καθοριστικός ο ρόλος του τουρισμού για τη σύγχρονη στρατηγική ανάπτυξης κάθε χώρας και της Ελλάδας.

    Η δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης και συνεργασίας μεταξύ Πολιτείας και φορέων υλοποίησης, αλλά και των πολιτών είναι το "περιεχόμενο" της δεύτερης κατεύθυνσης που παρουσίασε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι η εμπιστοσύνη αποτελεί βασική προϋπόθεση για την αρμονική εξέλιξη της αναπτυξιακής προσπάθειας. Η τρίτη κατεύθυνση αφορά στην αναβάθμιση και ενίσχυση του ανθρώπινου κεφαλαίου που απασχολείται στην τουριστική βιομηχανία.

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος διαβεβαίωσε ότι "ο Ξένιος Δίας τους υποδέχεται και αυτή τη νέα σεζόν, με την ίδια ασφάλεια, ενδιαφέρον και με τα ίδια μεγάλα πλεονεκτήματα που προσφέρει η Ελλάδα" τους πολίτες του κόσμου. "Μπορούμε και πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι. Μέσα από τη σύγκρουση του παλιού με το καινούργιο βγαίνουν νέες ευκαιρίες και έχουμε το δικαίωμα να προσπαθήσουμε να τις εκμεταλλευτούμε. Πρέπει να σκύψουμε στα πραγματικά προβλήματα αν θέλουμε να πετύχουμε" ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Η Πολιτεία, συνέχισε, έχει αναγνωρίσει βασικές αλήθειες. Η πρώτη είναι ότι η τουριστική ανάπτυξη αποτελεί κινητήρια δύναμη της εθνικής μας ανάπτυξης, καθώς μεταξύ άλλων στηρίζει καθοριστικά την απασχόληση των πολιτών. Η άλλη αφορά στην τουριστική ανάπτυξη. Μια δυναμική και βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη απαιτεί - σύμφωνα με τον υπουργό - μακροχρόνιο σχεδιασμό, ολοκληρωμένη στήριξη της Πολιτείας, αλλά και συλλογική προσπάθεια.

    "Η Ελλάδα είναι μια χώρα που στηρίχθηκε στο τουριστικό εισόδημα. Ηρθε η ώρα να αντιμετωπίσει την τουριστική ανάπτυξη ως παράμετρο της βιώσιμης ανάπτυξης, ενσωματώνοντας όλες τις νέες μορφές τουρισμού σε ένα συνολικό σχεδιασμό, σε μια ευρύτερη αγορά που υπερβαίνει τα όρια της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου", υπογράμμισε στον χαιρετισμό του ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, Γιώργος Πασχαλίδης.

    Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε, η Βόρεια Ελλάδα έχει όλες τις προϋποθέσεις να οργανώσει στο πλαίσιο της Εγνατίας Ανάπτυξης διαδρομές της Εγνατίας του Τουρισμού, συνδυάζοντας δίκτυα χιονοδρομικών κέντρων, αξιοποιώντας σταθμούς πολιτιστικού, αρχαιολογικού και θρησκευτικού ενδιαφέροντος. "Ο τουρισμός δεν είναι μόνο αναψυχή, δεν είναι μόνο οικονομία, δεν είναι μόνο επιχειρηματικότητα. Είναι κυρίως επικοινωνία και πολιτισμός. Είναι μια κατάσταση ζωής. Είναι η ζωή στον ελεύθερο χρόνο", κατέληξε ο κ. Πασχαλίδης.

    "Η Διεθνής Εκθεση Τουρισμού αποτελεί έναν από τους κύριους άξονες στήριξης, ανάπτυξης και προώθησης της εθνικής τουριστικής πολιτικής και συμβάλλει σημαντικά στην ενίσχυση των εμπλεκόμενων με τον τουρισμό φορέων", τόνισε ο πρόεδρος της Helexpo, Βασίλης Κουρτέσης στον χαιρετισμό του, στην τελετή εγκαινίων της PHILOXENIA.

    "Η διατήρηση της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού μας προϊόντος" επισήμανε ο κ. Κουρτέσης, "η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου με νέες μορφές τουρισμού, όπως ο χειμερινός, ο αγροτουρισμός, ο ιαματικός, ο αθλητικός και ο συνεδριακός, μπορούν να καταστήσουν την Ελλάδα τόπο προορισμού δώδεκα μήνες το χρόνο. Παράλληλα, το ορόσημο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, διαμορφώνει ένα νέο πεδίο δράσης για την περαιτέρω ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στον τομέα του τουρισμού".

    Καταλήγοντας, ο κ. Κουρτέσης τόνισε: "Η Διεθνής Εκθεση Τουρισμού PHILOXENIA της HELEXPO, στη 17χρονη διαδρομή της επέτυχε να έχει ταυτότητα και ονοματεπώνυμο. Οι εισπράξεις από την τουριστική βιομηχανία έφτασαν πέρυσι τα 10 δισ. δολάρια, ενώ το 20% του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας απασχολείται άμεσα ή έμμεσα με τον τουρισμό. Η χώρα μας είναι από τις ομορφότερες αλλά κυρίως από τους πλέον ασφαλείς προορισμούς του κόσμου. Ας εργαστούμε όλοι μαζί για: Διακοπές, ασφαλώς στην Ελλάδα".

    Στροφή στην ποιότητα και στην ανάπτυξη, είναι το "σύνθημα" για την ενδυνάμωση του τουρισμού, σύμφωνα με όσα τόνισε στον χαιρετισμό του, ο γενικός γραμματέας Τουρισμού του υπουργείου Ανάπτυξης, Δημήτρης Γεωργαράκης. Η αναδιάρθρωση των δομών, η ενίσχυση των ιδιωτικών επενδύσεων, ο εμπλουτισμός του τουριστικού προϊόντος, αλλά και η ανανέωση - συνέχιση συνεργιών με την τουριστική βιομηχανία, αποτελούν ορισμένα "συστατικά" της αναπτυξιακής προσπάθειας. Ο κ. Γεωργαράκης τόνισε ότι έμφαση θα δοθεί στην ενίσχυση της προβολής της χώρας μας ως Ολυμπιακής χώρας ασφάλειας, ευημερίας και ειρήνης.

    Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ, Ευγένιος Γιαννακόπουλος αφού υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι μια μεγάλη δύναμη στον τουρισμό, αναφέρθηκε στη συνεργασία ΕΟΤ - HELEXPO, σημειώνοντας ότι υπάρχει διάλογος για την ανάπτυξη των κοινών δραστηριοτήτων στις διοργανώσεις του ΕΟΤ στο εξωτερικό.

    Η ΕΚΘΕΣΗ

    Η 17η PHILOXENIA, εμφανίζει μεγαλύτερα μεγέθη σε σχέση με πέρυσι. Αναπτύσσεται στα Περίπτερα 7,8,9,10,13,14,15 και 16 καταλαμβάνοντας μικτό εκθετήριο χώρο περίπου 21.000 τ.μ. Ο αριθμός των εκθετών άμεσοι και έμμεσοι- ανέρχεται σε 658, εκ των οποίων οι 512 Έλληνες και οι 146 ξένοι, προερχόμενοι από 29 χώρες. Οι άμεσες κρατικές συμμετοχές είναι 11 και συγκεκριμένα συμμετέχουν οι χώρες: Αίγυπτος, Βουλγαρία, Γιουγκοσλαβία, Ισπανία, Ιταλία, Κύπρος, Πολωνία, Ρουμανία, Ταϊλάνδη, Τουρκία και Τυνησία. Επίσης συμμετέχει η ETTFA (Ένωση Ευρωπαϊκών Τουριστικών Εκθέσεων), η οποία εκπροσωπεί περί τα 20 μέλη οργανωτές Τουριστικών Εκθέσεων σε όλη την Ευρώπη.

    Στο επίκεντρο της φετινής διοργάνωσης βρίσκεται ο Οικοτουρισμός, με την ευκαιρία του χαρακτηρισμού του έτους 2001 ως έτος Οικοτουρισμού από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού.

    Σήμερα και αύριο Παρασκευή, η PHILOXENIA απευθύνεται αποκλειστικά στους εμπορικούς επισκέπτες, προκειμένου να πραγματοποιήσουν απρόσκοπτα τις επιχειρηματικές επαφές τους. Το Σάββατο και την Κυριακή (3 και 4 Νοεμβρίου) η Έκθεση θα είναι ανοιχτή και για το ευρύ κοινό, ώστε να ενημερωθεί για προγράμματα διακοπών και αναψυχής.

    [11] Η ΠΡΕΣΒΕΙΡΑ ΤΗΣ ΑΙΓΥΠΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ ΤΟ ΔΗΜΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 1 Νοεμβρίου 2001 (20:27 UTC+2)

    Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης Σωτήρης Καπετανόπουλος δέχθηκε εκ μέρους του Δημάρχου Βασίλη Παπαγεωργόπουλου την Πρέσβειρα της Αιγύπτου στην Αθήνα Μάγδα Σαχίν με την οποία συζήτησε την περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ της Θεσσαλονίκης και της Αλεξάνδρειας, καθώς και τις δυνατότητες που θα συμβάλλουν στην σύσφιγξη των σχέσεων μεταξύ της Θεσσαλονίκης και πόλεων της Αιγύπτου.

    Ο κ. Καπετανόπουλος αφού καλωσόρισε την Πρέσβειρα της "μεγάλης και ιστορικής αυτής χώρας που εξέπεμψε πολιτισμό επί χιλιάδες χρόνια" την ενημέρωσε για την σχέση που έχει αναπτύξει ο Δήμος Θεσσαλονίκης με την πόλη της Αλεξάνδρειας, "η οποία είναι από τις πιο σημαντικές αδελφοποιήσεις του Δήμου Θεσσαλονίκης".

    Και συμπλήρωσε: "Έχουμε συνδράμει τη δημιουργία του αγάλματος του Μ. Αλεξάνδρου στην Αλεξάνδρεια, το Κέντρο Πολιτισμού καθώς και με την αποστολή βιβλίων από το Δήμο Θεσσαλονίκης στη σύγχρονη βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, η οποία θέλει να φτάσει στην φήμη και στα επιτεύγματα της αρχαίας βιβλιοθήκης. Ήταν ιδιαίτερα τιμητικό για τη Θεσσαλονίκη και για την Ελλάδα γενικότερα, να προγραμματίζονται τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος του Μ. Αλεξάνδρου την ίδια μέρα που η Αίγυπτος γιορτάζει το μεγάλο γεγονός των εγκαινίων της βιβλιοθήκης".

    [12] ΚΟΚΚΑΛΗΣ: Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΘΑ ΠΑΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ

    Θεσσαλονίκη, 1 Νοεμβρίου 2001 (20:22 UTC+2)

    Σφίγγα, αλλά παράλληλα και αινιγματικός για την ομάδα του ήταν σήμερα ο πρόεδρος του Ολυμπιακού Σωκράτης Κόκκαλης. Όλα αυτά άφησε να γίνουν γνωστά μόλις ελάχιστες ώρες μετά τον αποκλεισμό του Ολυμπιακού και από το θεσμό του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ και στο περιθώριο της συνάντησης που είχε με τον πρόεδρο της ΕΠΑΕ, Θανάση Καννελόπουλο.

    "Δεν θα ανοίξω διάλογο με τους δημοσιογράφους για το τι μέλλει γενέσθαι, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν θα αναφερθώ δημοσίως για στο τί θα πράξει η διοίκηση στο μέλλον. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Ολυμπιακός στο εξής θα κάνει τέτοιες επιλογές και κινήσεις που θα έχει σαν στόχο να πάει όσο καλύτερα γίνεται", επισήμανε ο κ. Κόκκαλης που μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τον κόσμο του Ολυμπιακού που στήριξε την ομάδα του σε όλα τα ευρωπαϊκά παιχνίδια.

    [13] ΣΤΗ ΚΥΠΡΟ Ο ΓΓΑ ΝΙΚΟΣ ΕΞΑΡΧΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 1 Νοεμβρίου 2001 (20:21 UTC+2)

    Την Κύπρο θα επισκεφθεί ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Νίκος Έξαρχος, αποδεχόμενος την πρόσκληση του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού. Θα τον συνοδεύει ο πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών Σταύρος Τζωρτζής.

    Ο κ. Έξαρχος το Σάββατο θα παραστεί και θα μιλήσει στο Συμπόσιο που διοργανώνει ο ΚΟΑ, με θέμα: "Συμπεράσματα Διάσκεψης Υπουργών Αθλητισμού Μπρατισλάβα 2000". Στη διάσκεψη είχε αναλυθεί η καταπολέμηση του ντόπινγκ, του ρατσισμού, της βίας, των ναρκωτικών και της ξενοφοβίας στον Αθλητισμό.

    Κατά την παραμονή του στη Μεγαλόνησο ο κ. Έξαρχος θα επισκεφθεί χώρους όπου κατασκευάζονται αθλητικά έργα, ενώ θα επιστρέψει στην Αθήνα την Κυριακή το μεσημέρι και το βράδυ θα παρακολουθήσει το παιχνίδι ΑΕΚ Παναθηναϊκού, στη Νέα Φιλαδέλφεια.

    [14] ΑΝΟΙΞΕ Η 4η ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ ΚΑΙ ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

    Τίρανα, 1 Νοεμβρίου 2001 (20:12 UTC+2)

    του Κλέαρχου Λιάτη

    Η τέταρτη έκθεση βιβλίου και εντύπου άνοιξε τις πύλες της στο Διεθνές Πολιτιστικό Κέντρο των Τιράνων, με τη συμμετοχή του προέδρου της Αλβανίας, Ρετζέπ Μεϊντάνι, του προέδρου της Βουλής, Ναμίκ Ντόκλε και του υπουργού Πολιτισμού, Λουάν Ράμα, παρουσία συγγραφέων, ηθοποιών και καλλιτεχνών.

    Στην ομιλία του ο υπουργός Πολιτισμού δήλωσε ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη γιορτή του βιβλίου στην Αλβανία, ενώ ο πρόεδρος της Ενωσης Αλβανών Εκδοτών, Φατμίρ Πότσι, υποστήριξε ότι πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό γεγονός για την πολιτιστική ζωή της χώρας, και πρόσθεσε ότι για πρώτη φορά στην έκθεση συμμετέχουν εκδότες από την Αλβανία, το Κοσσυφοπέδιο, την ΠΓΔΜ και το Μαυροβούνιο, καθώς επίσης από την Ελλάδα, την Ιταλία και τη Γαλλία.

    Ακόμη συμμετέχει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών και Βιβλιοπωλών, με επικεφαλής τον Γιώργο Δαρδανό. Οπως δήλωσε στο ΜΠΕ, η ελληνική συμμετοχή στην έκθεση γίνεται περισσότερους από 600 τίτλους βιβλίων.

    [15] ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ

    Σόφια, 1 Νοεμβρίου 2001 (20:06 UTC+2)

    Διαδήλωση κατά της φτώχειας που πλήττει την Βουλγαρία πραγματοποίησαν σήμερα περίπου 3.000 εργαζόμενοι διαμαρτυρόμενοι για την κυβέρνηση του Συμεών Σακσκομπουργκότσκι που έχει υποσχεθεί τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των Βουλγάρων.

    Εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς της χώρας, γιατροί και καθηγητές συγκεντρώθηκαν έξω από τα κυβερνητικά γραφεία στην Σόφια προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την φτώχεια και την ανεργία που επικρατεί στην χώρα.

    "Επιμένουμε στη διόρθωση της οικονομικής, δημοσιονομικής και κοινωνικής πολιτικής" αναφέρεται σε κοινή σε ανακοίνωση που παραδόθηκε στην κυβέρνηση.

    Τα εργατικά συνδικάτα της Βουλγαρίας ζητούν την ενθάρρυνση των μικρών επιχειρήσεων, την καταβολή των μισθών των εργαζομένων και επαρκή αποζημίωση των ανέργων.

    "Θέλουμε δίκαιη αποζημίωση", "Η Δημόσια Υγεία έχει ξεχασθεί" και "Θέλουμε τα δικαιώματά μας" ήταν μερικά από τα συνθήματα των διαδηλωτών.

    Το υπουργικό συμβούλιο της Βουλγαρίας έχει πάρει μέτρα συμπεριλαμβανομένου και αυτό της αύξησης της έμμεσης φορολογίας προκειμένου να αναθερμάνει την οικονομία της χώρας.

    Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός ύστερα από τη νίκη του στις εκλογές του Ιουνίου υποσχέθηκε να βελτιώσει τις συνθήκες ζωής των Βουλγάρων σε διάστημα 800 ημερών.

    Σημειώνεται ότι σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις των εταιρειών δημοσκοπήσεων Alpha Research και NCIOM η δημοτικότητά του έχει μειωθεί σημαντικά.

    [16] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ - ΑΡΑΜ Α'

    Θεσσαλονίκη, 1 Νοεμβρίου 2001 (19:51 UTC+2)

    Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος δέχθηκε εθιμοτυπικά στο γραφείο του τον Πατριάρχη Ορθοδόξων Αρμενίων και Πρόεδρο του Παγκοσμίου Συμβουλίων Εκκλησιών Αράμ Α΄, ο οποίος συνοδευόταν από τον Πρόεδρο της Εταιρείας Ορθοδόξου Αρμενικής Εκκλησίας κ. Κονταξιάν και από μέλη της Αρμενικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης.

    Ο κ. Παπαγεωργόπουλος κατά τη διάρκεια της συνάντησης αφού καλωσόρισε τον προκαθήμενο της Αρμενικής Εκκλησίας αναφέρθηκε στους ισχυρούς δεσμούς που διατηρεί ο Δήμος Θεσσαλονίκης με την Αρμενική Κοινότητα της πόλης. Τόνισε δε ότι ο Δήμος προωθεί την αδελφοποίηση της Θεσσαλονίκης με την πόλη Κιουμρί της Αρμενίας.

    [17] ΟΙ ΗΠΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Ουάσιγκτον, 1 Νοεμβρίου 2001 (19:48 UTC+2)

    Η Ουάσιγκτον ενδιαφέρεται για την κατάσταση στην ΠΓΔΜ και με ιδιαίτερη προσοχή παρακολουθεί την κοινοβουλευτική διαδικασία για την επικύρωση της Συμφωνίας της Οχρίδας.

    Αυτό δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Μπάουτσερ.

    Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε εξάλλου ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν πληροφορίες ότι ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Μπόρις Τράικοφσκι κατά την επίσκεψή του στη Μόσχα συμφώνησε για την αποστολή Ρώσων στρατιωτών στη χώρα.

    [18] ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ: ΑΝΑΣΥΡΘΗΚΑΝ EKATONTAΔΕΣ ΣΟΡΟΙ ΑΠΟ ΟΜΑΔΙΚΟΥΣ ΤΑΦΟΥΣ

    Βελιγράδι, 1 Νοεμβρίου 2001 (19:47 UTC+2)

    Οι σοροί τουλάχιστον 400 ανθρώπων που πιστεύεται ότι ανήκουν σε Αλβανούς αντάρτες θύματα του πολέμου στο Κόσοβο έχουν ανασυρθεί τους τελευταίους μήνες σε διάφορες τοποθεσίες στην Σερβία επισήμανε σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Vreme ανώτερος αξιωματούχος της σερβικής αστυνομίας Ντράγκαν Καρλέουσα.

    "Μέχρι στιγμής έχουμε ανασύρει τις σορούς τουλάχιστον 427 ατόμων" είπε, προσθέτοντας ότι πρόκειται για Αλβανούς από το Κόσοβο και ότι οι ένοχοι πρέπει να εντοπιστούν και να δικαστούν.

    Επισήμανε ακόμη ότι 305 πτώματα βρέθηκαν σε δυο ομαδικούς τάφους κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων της μυστικής αστυνομίας το καλοκαίρι στην πόλη Μπατάνιτσα κοντά στο Βελιγράδι, προσθέτοντας ότι αναμένονται οι διαδικασίες εκταφής και σε άλλους τρεις ομαδικούς τάφους.

    [19] ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΟΥ ΝΤΕΡΜΠΙ ΑΕΚ - ΠΑΟ

    Αθήνα, 1 Νοεμβρίου 2001 (19:43 UTC+2)

    Σύσκεψη για τα μέτρα τάξης που θα πρέπει να ληφθούν την Κυριακή ενόψει του ποδοσφαιρικού ντέρμπι ΑΕΚ - Παναθηναϊκού πραγματοποιήθηκε σήμερα στα γραφεία της ΕΠΑΕ. Η αναμέτρηση θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της 5ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος και θα ξεκινήσει στις 9:15 το βράδυ.

    Μετά τη σύσκεψη αποφασίστηκε οι φίλαθλοι του Παναθηναϊκού να μεταβούν στις θύρες 21, 22, 24. Οι θύρες του γηπέδου "Νίκος Γκούμας" θα ανοίξουν στις 7 το απόγευμα και να πραγματοποιηθούν εξονυχιστικοί έλεγχοι.

    [20] ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΤΟΦ ΠΡΟΣ PDP

    Σκόπια, 1 Νοεμβρίου 2001 (19:42 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Βουλής της ΠΓΔΜ Στόγιαν Αντοφ τόνισε ότι μέχρι τις 6 Νοεμβρίου θα πρέπει να ολοκληρωθεί η συζήτηση για τις συνταγματικές αλλαγές και στις 8 του μήνα να διεξαχθεί η ψηφοφορία.

    Προειδοποίησε ωστόσο, ότι αν τα 2/3 των Αλβανών βουλευτών δεν υπερψηφίσουν το προοίμιο του Συντάγματος, με τις τροποποιήσεις που έχει προτείνει ο πρόεδρος της χώρας Μπόρις Τράικοφσκι, τότε στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του θα σταματήσει τη διαδικασία για όλες τις άλλες τροπολογίες των άρθρων του Συντάγματος.

    Σε δηλώσεις του πριν την έναρξη της συνεδρίασης της Βουλής ο κ. Αντοφ διευκρίνισε ότι δεν θα επιτρέψει να επαναληφθεί αυτό που έγινε το 1991, όταν οι Αλβανοί βουλευτές δεν ψήφισαν το Σύνταγμα.

    "Θα μπλοκάρω την ψηφοφορία όλων των συνταγματικών τροποποιήσεων, αν το αλβανικό Κόμμα Δημοκρατικής Ευημερίας PDP συνεχίσει να αντιτίθεται στην αναθεωρημένη εκδοχή του προοιμίου του Συντάγματος", αποσαφήνισε.

    "Ο κ. Αντοφ επινοεί νέους κανόνες", δήλωσε ο αντιπρόεδρος του PDP Νασέρ Ζιμπέρι και προειδοποίησε για "νέα κρίση στην ΠΓΔΜ".

    [21] ΥΠΟ ΔΙΑΛΥΣΗ Η ΛΑΤΣΙΟ

    Θεσσαλονίκη, 1 Νοεμβρίου 2001 (19:41 UTC+2)

    Την κάτω βόλτα πήρε η Λάτσιο, αφού η ομάδα κινδυνεύει ακόμη και με υποβιβασμό στο καμπιονάτο. Ετσι πριν η κατάσταση γίνει περισσότερο απελπιστική άρχισε να πουλάει ποδοσφαιριστές της για να σωθεί.

    Την ομάδα πρόκειται το συντομότερο να αποχαιρετίσουν οι Νέστα, Περούτσι και Πομπόρσκι. Ο πρώτος είχε το καλοκαίρι πρόταση από την Ρεάλ Μαδρίτης έναντι 22 δισ. ενώ ενδιαφέρον για τον αρχηγό της Λάτσιο έχει δείξει και η Ιντερ. Επίσης στην επόμενη μεταγραφική περίοδο στη λίστα θα μπουν οι Σίνισα Μιχάιλοβιτς και Ντέγιαν Στάνκοβιτς τους οποίους ζητάει η Φιορεντίνα έναντι 6 δισ. Τέλος αναμένεται να πουληθούν οι Ντίνο Μπάτζιο, Λούκας Καστρομάν, Ροντρίγκεζ Σέζαρ και Ντάρκο Κοβάτσεβιτς.

    [22] Ο ΛΑΝΤΕΝ ΚΑΛΕΙ ΤΟΥΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΥΣ ΤΟΥ ΠΑΚΙΣΤΑΝ ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΝ ΤΟ ΙΣΛΑΜ

    Ντουμπάι, 1 Νοεμβρίου 2001 (19:38 UTC+2)

    Ο Οσάμα Μπιν Λάντεν, βασικός ύποπτος για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ με επιστολή του κάλεσε όλους τους μουσουλμάνους του Πακιστάν να υπερασπιστούν το Ισλάμ στην σταυροφορία που κάνουν οι Χριστιανοί, μετέδωσε το δορυφορικό κανάλι Αλ Τζαζίρα.

    Όπως μετέδωσε το Ρόυτερς, το δίκτυο έδειξε πλάνα με την επιστολή του Λάντεν, γραμμένη στα αραβικά, η οποία έφερε την υπογραφή του.

    Ο παρουσιαστής του καναλιού διάβασε την έκκληση του Λάντεν στην οποία καλεί τους μουσουλμάνους του Πακιστάν να αντισταθούν κατά αυτού που αποκαλεί σταυροφορία των Χριστιανών εναντίον του Ισλάμ.

    Στην επιστολή ο Λάντεν γράφει ότι οι μουσουλμάνοι στο Αφγανιστάν σκοτώνονται και η πακιστανική κυβέρνηση στέκεται κάτω από τη χριστιανική σημαία.

    Ο.Κ.

    [23] ΣΤΗ "PHILOXENIA 2001" ΞΕΝΑΓΗΘΗΚΕ Ο Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 1 Νοεμβρίου 2001 (19:35 UTC+2)

    Τα γραφεία της διοίκησης της ΔΕΘ επισκέφτηκε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης, Ακης Τσοχατζόπουλος, όπου τον υποδέχτηκε ο πρόεδρός της Βασίλης Κουρτέσης, στα πλαίσια της 17ης Διεθνούς Εκθεσης "Philoxenia 2001".

    Στη συνέχεια, ο κ.Τσοχατζόπουλος επισκέφτηκε το περίπτερο 13 και 15, όπου εκτίθενται ο ΕΟΤ, η Ολυμπιακή Αεροπορία, αεροπορικές εταιρίες, ξενοδοχεία, πρακτορεία τουρισμού, ναυτιλιακές εταιρίες, τουριστικά λεωφορεία, εκδόσεις και ξένες συμμετοχές.

    Θερμής υποδοχής έτυχε ο υπουργός Ανάπτυξης στα σταντ τουρκικών τουριστικών εταιριών και οργανισμών, όπου αντάλλαξε σχόλια για τον τουρισμό Ελλάδας - Τουρκίας, μετά το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ και τη γενικότερη κρίση στον τομέα αυτό. Τούρκοι εκπρόσωποι προσέφεραν δώρα στον υπουργό, ο οποίος έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο σταντ των Ελληνικών Τουριστικών Ακινήτων.

    Ο κ.Τσοχατζόπουλος επισκέφτηκε τον εκθεσιακό χώρο της Ολυμπιακής Αεροπορίας, όπου δήλωσε στους εκπροσώπους της ότι "η Ο.Α. έχει την υποστήριξή μας", και αμέσως μετά την Aegean - Cronus Airlines, όπου είπε χαριτολογώντας: "Ξέρετε πόσες φορές μας έχει σώσει;"

    Μεταξύ άλλων, ο υπουργός Ανάπτυξης επισκέφτηκε τα σταντ του ΕΟΤ και αυτά τουριστικών οργανισμών ανατολικών ευρωπαϊκών και Βαλκανικών χωρών, όπως της Ρουμανίας, της Ουκρανίας, της Σερβίας, της Βουλγαρίας και της Κύπρου, καθώς επίσης της Ενωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής και της Eurostar.

    Στη συνέχεια ο κ. Τσοχατζόπουλος μετέβη στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο για τα εγκαίνια της 17ης Διεθνούς Εκθεσης "Philoxenia 2001".

    [24] ΜΠΑΓΕΒΙΤΣ: ΧΑΛΑΡΩΣΑΝ ΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ ΜΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 1 Νοεμβρίου 2001 (19:32 UTC+2)

    Ο ΠΑΟΚ προκρίθηκε πανηγυρικά στους "32" του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ και μάλιστα αήττητος, ωστόσο ο Ντούσαν Μπάγεβιτς εξέφρασε παράπονα για την απόδοση των ποδοσφαιριστών του, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε μετά το 2 - 2 με την Μαρίλα Πρίμπρα στην Τσεχία.

    "Είναι δύσκολο μετά από το 6 - 1 του πρώτου αγώνα να έχουν οι παίκτες καθαρό μυαλό. Προηγηθήκαμε δύο φορές σήμερα στο σκορ όμως δεν μπορέσαμε να κρατήσουμε τη νίκη. Κλειστήκαμε πολλές φορές στην άμυνα χωρίς να υπάρχει λόγος. Τι θα γινόταν εάν ο αντίπαλος ήταν πιο δυνατός; Οι παίκτες μου μετά το άνετο σκορ του πρώτου αγώνα χαλάρωσαν", σημείωσε ο σερβοέλληνας τεχνικός.

    Από την άλλη πλευρά ο προπονητής της Πρίμπραμ, Γίρι Κόρτμπα, υπογράμμισε πως ο ΠΑΟΚ είναι μια πολύ καλή ομάδα: "Ο αντίπαλος μας ήταν πολύ καλός και στα δύο παιχνίδια. Εμείς μετά το σκορ του πρώτου αγώνα δεν είχαμε πολλά περιθώρια. Προσπαθήσαμε να δείξουμε το καλό μας πρόσωπο στην έδρα μας".

    Ο ΠΑΟΚ θα μάθει αύριο τον αντίπαλο του στη φάση των "32" του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Η κλήρωση θα πραγματοποιηθεί στις 2 το μεσημέρι στην Ελβετία. Στην κληρωτίδα από ελληνικής πλευράς θα μπει επίσης και η ΑΕΚ.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 1 November 2001 - 19:14:08 UTC