Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-10-31

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΟΥ ΣΕ ΠΑΚΙΣΤΑΝ, ΙΝΔΙΑ, ΙΡΑΝ
  • [02] ΦΘΗΝΟΤΕΡΟ ΡΕΥΜΑ ΚΑΙ ΤΗΛΕΦΩΝΟ
  • [03] ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΒΟΛΩΝ
  • [04] ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ ΟΔΗΓΩΝ ΦΟΡΤΗΓΩΝ ΣΤΟΝ ΠΡΟΜΑΧΩΝΑ
  • [05] ΔΑΝΕΙΟ ΥΨΟΥΣ 400 ΕΚ. ΔΟΛΑΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ Δ.Ν.Τ.
  • [06] ΜΠΑΓΙΕΒΙΤΣ: ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΥΟ ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΙΜΠΡΑΜ
  • [07] Ο ΙΓΚΟΡ ΙΒΑΝΟΦ ΣΤΟ ΟΣΛΟ
  • [08] O ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΝΣΩΜΑΤΩΘΕΙ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΔΥΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ
  • [09] ΟΙ ΕΚΛΕΚΤΟΙ ΤΩΝ ΕΛΠΙΔΩΝ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΕ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [10] Ο ΝΙΚΟΣ ΚΟΒΗΣ ΑΝΕΛΑΒΕ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΝΙΚΟΛΑΟ
  • [11] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗ ΜΕ ΤΟ Γ.Γ. ΤΟΥ ΟΣΕΠ
  • [12] ΠΟΛΛΟΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΕΚ
  • [13] ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟ ΤΟΥΣ ΣΕ ΤΑΒΕΡΝΑ
  • [14] ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗ ΣΤΙΣ
  • [15] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ ΣΕ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ
  • [16] Ο ΙΛΙΕΣΚΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΘΗΚΕ ΝΑ ΜΕΣΟΛΑΒΗΣΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΝΑΓΚΟΡΝΟ ΚΑΡΑΜΠΑΧ
  • [17] Η ΑΛΒΑΝΙΑ ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΤΟΥΣ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΥΣ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΓΙΑ ΜΠΙΝ ΛΑΝΤΕΝ
  • [18] ΒΟΛΕΪ: ΣΤΟ ΣΚΑΜΝΙ Ο ΖΟΡΑΝ ΓΚΑΕΤΣ
  • [19] ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: ΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΕΘΝΙΚΗ ΥΠΟΘΕΣΗ
  • [20] ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΛΕΡΟΥΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ
  • [21] ΡΥΘΜΙΣΗ ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠ. ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΡΙΩΝ
  • [22] ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΟΥ ΛΙΒΑΝΟΥ
  • [23] EΤΗΣΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

  • [01] Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΟΥ ΣΕ ΠΑΚΙΣΤΑΝ, ΙΝΔΙΑ, ΙΡΑΝ

    Θεσσαλονίκη, 31 Οκτωβρίου 2001 (10:22 UTC+2)

    Υπάρχει ρόλος για την Ελλάδα στην κρίση που ξέσπασε μετά την τρομοκρατική επίθεση στις ΗΠΑ και τους βομβαρδισμούς στο Αφγανιστάν, δηλώνει ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος αύριο μεταβαίνει στο Πακιστάν και στη συνέχεια θα επισκεφθεί την Ινδία και το Ιράν, για συνομιλίες με τις ηγεσίες των τριών αυτών χωρών.

    Ακόμα και μια μικρή χώρα μπορεί να προσφέρει με τις θέσεις και τις προτάσεις της, πολύ περισσότερο η Ελλάδα που είναι σταθερά προσηλωμένη υπέρ της ειρήνης και της περιφερειακής συνεργασίας και διαθέτει εμπειρία από τη δραστηριοποίηση της για την αντιμετώπιση των κρίσεων στα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή.

    Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό "Φλας" ο υπουργός εξήρε την παρουσία ελληνικών ανθρωπιστικών οργανώσεων στο Πακιστάν, για την οποία είπε ότι αποτελεί ένα νέο στοιχείο της εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας και σημείωσε:"Η Ελλάδα έχει σημαντική εμπειρία και σε περιοχές όπως τα Βαλκάνια και η Μέση Ανατολή. Είχαμε μια πολύ σημαντική παρουσία κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών στο Κοσσυφοπέδιο στον ανθρωπιστικό τομέα και στην περιφερειακή συνεργασία. Η παρουσία μας, η ανθρωπιστική, θα είναι έντονη στο Πακιστάν και το Ιράν. Πηγαίνοντας εκεί θα πάνε και C-130 με ανθρωπιστική βοήθεια. Ελληνικές οργανώσεις έχουν ήδη εγκατασταθεί, αυτό είναι ένα νέο στοιχείο της ελληνικής εξωτερικής πολικής και πολύ σημαντικό και έχει αναγνωριστεί όχι μόνο από την ελληνική κοινωνία, που συμμετέχει ενεργά, αλλά και από τη διεθνή κοινότητα, ως μια χώρα που είναι μέσα σε αυτές που παίζει μεγάλο ρόλο στην ανθρωπιστική μάχη. Και αυτό αναβαθμίζει το κύρος μας".

    Αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της Ελλάδας για το διάλογο μεταξύ των πολιτισμών και των θρησκειών κι επισήμανε ότι η χώρα μας βρίσκεται στα σύνορα του χριστιανικού και μουσουλμανικού κόσμου, γι αυτό οι πρωτοβολίες της έχουν βάθος χρόνου.

    Ιδιαίτερα για το Ιράν είπε ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για ανάπτυξη των σχέσων με τη Δύση και κυρίως με την Ευρωπαική Ενωση και οι συνομιλίες του θα περιστραφούν γύρω από αυτό το ζήτημα. Εξάλλου η Ελλάδα από την 1η Ιανουαρίου θα βρίσκεται σε δύο τομείς (ευρώ, ασφάλεια) στην "Τρόικα" της Ευρωπαικής Ενωσης, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι θα είναι και άμεση εμπλοκή μας στα θέματα της τρομοκρατίας και των εξελίξεων στο Αφγανιστάν. Ετσι θα πρέπει να έχουμε τη δική μας παρουσία στις χώρες αυτές. Μόνο και μόνο αυτοί οι λόγοι είναι αρκετοί για την ελληνική παρουσία Μάλιστα ο υπουργός υπογράμμισε πως μια μικρή χώρα για να έχει φωνή πρέπει να συμμετέχει στις διαδικασίες.. Εάν είναι παρούσα θα έχει και φωνή στις διεθνείς εξελίξεις, ιδιαίτερα κρίσιμες όχι μόνο για τη χώρα μας αλλά για την ανθρωπότητα.

    Ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα είναι μακρύς ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας. Εκτός από τις στρατιωτικές και αστυνομικές επιχειρήσεις, πρέπει να εξαλειφθούν και οι αιτίες που την προκαλούν, είπε και τόνισε:"Υπήρχε και υπάρχει η άποψη πως ο αγώνας για την εξάλειψη της τρομοκρατίας είναι ένας μακρύς αγώνας και ίσως ελάχιστα στρατιωτικός αλλά ακόμη περισσότερο πολιτικός. Η διπλωματία καλείται από τις πιο δύσκολες ώρες των τελευταίων ετών να αποδείξει ότι μπορεί να αντιμετωπίσει τέτοιου είδους προβλήματα. Ομως όλοι αναγνώρισαν το δικαίωμα της αυτοάμυνας κάτι που ασκεί η Αμερική και αυτό έχει ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα το οποίο είναι περιορισμένης δυνατότητας, δηλαδή δεν μπορεί να περιμένει από τις στρατιωτικές δράσεις την εξάλειψη ενός φαινομένου που έχει κοινωνικές ρίζες σε πολλές χώρες".

    Σε ότι αφορά την αύξηση των θυμάτων μεταξύ των αμάχων από τους βομβαρδισμούς στο Αφγανιστάν παρατήρησε:"Το θέμα των αμάχων είναι κυρίαρχο ζήτημα, νομίζω ότι όλοι μας εστιάσαμε στην αντίδραση στον Μπιλ Λάντεν και τονίσαμε την ανάγκη αποφυγής θυμάτων - αμάχων που όλους μας αγγίζει και μας λυπεί. Αυτό το συζητήσαμε με ιδιαίτερο προβληματισμό και είναι κάτι που επηρεάζει την κοινή γνώμη όχι μόνο στη χώρα μας αλλά στις μουσουλμανικές χώρες που μπορούν να αντιδράσουν στη Δύση, τη διεθνή κοινότητα, βλέποντας μουσουλμάνους ομόθρησκους τους να γίνονται θύματα κάποιων βομβαρδισμών. Αυτό το θέμα είναι ένα πολιτικό ζήτημα υψίστης σημασίας και το συζητάμε με τους συμμάχους μας. Είναι θέμα που θα απασχολήσει τις επόμενες εβδομάδες και θα το συζητήσουμε στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ".

    [02] ΦΘΗΝΟΤΕΡΟ ΡΕΥΜΑ ΚΑΙ ΤΗΛΕΦΩΝΟ

    Θεσσαλονίκη, 31 Οκτωβρίου 2001 (10:31 UTC+2)

    Φθηνότερα θα κοστίζουν στους καταναλωτές το ηλεκτρικό ρεύμα και το τηλέφωνο, βάσει των νέων, μειωμένων τιμολογίων της ΔΕΗ και του ΟΤΕ. Οσον αφορά τη ΔΕΗ, από αύριο τίθεται σε ισχύ το νυχτερινό μειωμένο τιμολόγιο ρεύματος, το οποίο συνεπάγεται 40% οικονομία για τα νοικοκυριά.

    Oσον αφορά τον ΟΤΕ, έως τις 20 Δεκεμβρίου θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για τα νέα τιμολόγια από την Eθνική Eπιτροπή Tηλεπικοινωνιών. Tα «σενάρια» που έχει υποβάλει ο OTE και θα εξετάσει η EET προβλέπουν τα εξής:

    -H χρέωση της αστικής μονάδας θα εξαρτηθεί από το αν τελικά θα υπάρξουν τιμολόγια αιχμής και μη αιχμής, όπως ισχύει σήμερα. Σύμφωνα με πληροφορίες η τιμή της μονάδας σε ώρες αιχμής αναμένεται να κυμαίνεται από 8,9 δρχ. έως 10,2 δρχ. ενώ στις ώρες μη αιχμής από 5,1 μέχρι 8,9 δρχ. Σήμερα το λεπτό κοστίζει 10,5 δρχ. στις ώρες αιχμής και 10,5 δρχ. ανά δύο λεπτά στις ώρες μη αιχμής.

    -Η χρέωση της υπεραστικής μονάδας στις ώρες αιχμής θα κυμαίνεται από 21,5 μέχρι 24 δρχ. και στις ώρες μη αιχμής από 12,5 έως 21,5 δρχ. Σήμερα το λεπτό κοστίζει 28 δρχ.

    -Πάντως, αύξηση θα υπάρξει στο πάγιο, το οποίο, βάσει του συστήματος κοστολόγησης, θα διαμορφωθεί σε 3.500 δρχ. Πρόκειται για αύξηση 25% καθώς σήμερα η τιμή του πάγιου μηνιαίου τέλους είναι 2.800 δρχ.

    O έλεγχος του νέου κοστολογικού συστήματος θα γίνει από την KPMG Kύπρου, που επελέγη από την EETT και θα ξεκινήσει στις 5 Nοεμβρίου ενώ θα ολοκληρωθεί στις 20 Δεκεμβρίου 2001. Tα νέα τιμολόγια, όπως τονίζεται σε ανακοίνωση του OTE θα προκύψουν από τα αποτελέσματα του ελέγχου της KPMG σε συνδυασμό με το κοστολογικό σύστημα του OTE.

    [03] ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΒΟΛΩΝ

    Αθήνα, 30 Οκτωβρίου 2001 (22:43 UTC+2)

    Σημαντικό επίτευγμα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Κρήτης έρχεται να βοηθήσει εκατομμύρια γυναίκες που αντιμετωπίζουν προβλήματα αποβολών στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

    Οι επιστήμονες εντόπισαν ένα από τους θεμελιώδεις μηχανισμούς που ελέγχει την εμφύτευση του ωαρίου στα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης. Είναι ο μηχανισμός που εγκαθιστά το ωάριο στη μήτρα και συγχρόνως δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την επιβίωσή του μέχρι το πέρας της εγκυμοσύνης.

    Σύμφωνα με τους καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης Αχιλλέα Γραβάνη και Αντώνη Μακρυγιαννάκη πρόκειται για μία ορμόνη που καταστέλλει τοπικά την άμυνα του οργανισμού της μητέρας για να προχωρήσει η εγκυμοσύνη. Αν απουσιάσει η ορμόνη αυτή με την ονομασία κορτικοτροπίνη τότε έχουμε διακοπή της κύησης.

    Η ίδια ερευνητική ομάδα απέδειξε ότι ο ανταγωνιστής της συγκεκριμένης ορμόνης, μία συνθετική ουσία ανοίγει το δρόμο για το πιο ακίνδυνο αντισυλληπτικό του μέλλοντος, αλλά και για εκτρώσεις με φαρμακολογικό τρόπο.

    Η απουσία ή η παρουσία αυτής της ορμόνης καθορίζει το αν το έμβρυο θα επιβιώσει μέσα στη μήτρα από τα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης.

    Η συγκεκριμένη έρευνα ξεκίνησε το 1994 στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και δημοσιεύεται σε λίγες μέρες σε διεθνούς κύρους επιστημονικό περιοδικό.

    [04] ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ ΟΔΗΓΩΝ ΦΟΡΤΗΓΩΝ ΣΤΟΝ ΠΡΟΜΑΧΩΝΑ

    Θεσσαλονίκη, 31 Οκτωβρίου 2001 (21:07 UTC+2)

    Ουρές 5 χιλιομέτρων σχημάτιζαν το πρωί τα φορτηγά και τα λεωφορεία στο τελωνείο του Προμαχώνα Σερρών, που είχαν προορισμό τη Βουλγαρία. Το μπλοκάρισμα των οχημάτων προκάλεσε την αγανάκτηση των οδηγών που ήταν υποχρεωμένοι να περιμένουν αρκετές ώρες για να περάσουν το σχετικό έλεγχο.

    Το πρόβλημα, σύμφωνα με πληροφορίες οφείλεται στην αλλαγή διοίκησης των Τελωνείων της Βουλγαρίας. Ο νέος διοικητής έδωσε εντολή για ενδελεχείς ελέγχους των φορτηγών και των λεωφορείων που περνούν από τα Τελωνεία.

    Ειδικές ελεγκτές από τη Σόφια στο συνοριακό σταθμό Κούλατα υπό την καθοδήγηση του διοικητή των βουλγαρικών τελωνείων Εμίλ Ντιμιτρόφ έκαναν σχολαστικούς ελέγχους σε όλα τα μεγάλα φορτηγά που μετέφεραν εμπορεύματα εκτός των μικρών επιβατικών αυτοκινήτων.

    Το απόγευμα η κατάσταση εξομαλύνθηκε, ενώ η κεντρική διεύθυνση των τελωνείων απέδωσε τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν το πρωί σε τυχαία σύμπτωση και στο ότι απλά έτυχε πολλές νταλίκες να επιστρέφουν ταυτόχρονα από την Ελλάδα στη Βουλγαρία.

    [05] ΔΑΝΕΙΟ ΥΨΟΥΣ 400 ΕΚ. ΔΟΛΑΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ Δ.Ν.Τ.

    Βουκουρέστι, 31 Οκτωβρίου 2001 (20:58 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναμένεται να εγκρίνει αύριο την υπογραφή συμφωνίας για την χορήγηση δανείου ύψους 400 εκατομμυρίων δολαρίων στην Ρουμανία ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Άντριαν Ναστάζε που πραγματοποιεί επίσημο ταξίδι στις Ηνωμένες Πολιτείες και συναντήθηκε χθες με τον γενικό διευθυντή του ΔΝΤ Χερστ Κέλερ.

    "Κατά την γνώμη μου δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα για την υπογραφή της συμφωνίας" είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ναστάζε προσθέτοντας ότι οι σχέσεις της Ρουμανίας με το ΔΝΤ είναι πολύ καλές το τελευταίο διάστημα.

    Ο ίδιος ανακοίνωσε μια σειρά σκληρών μέτρων τα οποία θα πρέπει να εφαρμόσει η ρουμανική κυβέρνηση ύστερα από την υπογραφή της συμφωνίας.

    "Η δοκιμασία αρχίζει ύστερα από την έγκριση του δανείου, όταν θα πρέπει να εφαρμόσουμε τα μέτρα τα οποία συμφωνήσαμε με το ΔΝΤ", τόνισε ο κ. Ναστάζε.

    Το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ αναμένεται να συζητήσει αύριο τους όρους για την υπογραφή της συμφωνίας για την χορήγηση του δανείου το οποίο θα ισχύσει για διάστημα 18 μηνών.

    [06] ΜΠΑΓΙΕΒΙΤΣ: ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΥΟ ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΙΜΠΡΑΜ

    Θεσσαλονίκη, 31 Οκτωβρίου 2001 (20:51 UTC+2)

    Στην σημερινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο προπονητής του ΠΑΟΚ, Ντούσαν Μπάγιεβιτς εν όψει του αυριανού παιχνιδιού για το κύπελλο ΟΥΕΦΑ με αντίπαλο την Πρίμπραμ στην Τσεχία, δήλωσε τα εξής:

    "Δεν πρέπει να λησμονούμε ποτέ ότι η μπάλα είναι στρογγυλή και όσο δύσκολα σε ανεβάζει, τόσο δύσκολα σε κατεβάζει. Αν εμείς μείνουμε στο 6-1 του πρώτου αγώνα, τότε τίποτα δεν αποκλείεται.

    Πρέπει να παίξουμε με σοβαρότητα και πειθαρχεία, για 2 κυρίως λόγους: Πρώτον για να ενισχύσουμε και με άλλους βαθμούς την βαθμολογική θέση του ΠΑΟΚ και της Ελλάδας στην Ευρώπη και δεύτερον για ψυχολογικούς λόγους, για να τονωθεί ακόμα περισσότερο το ηθικό της ομάδας, ενόψει των δύσκολων υποχρεώσεων που ακολουθούν στο ελληνικό πρωτάθλημα.

    Δεν θέλω σε καμία περίπτωση να έχουμε περισσότερα προβλήματα με τραυματισμούς παικτών σε αυτό το παιχνίδι".

    Αγωνιστικά προβλήματα υπάρχουν και πονοκεφαλιάζουν τον κ. Μπάγιεβιτς. Αυτά είναι του Χασιώτη και του Τετράτζε. Ο πρώτος ακολουθεί ατομικό πρόγραμμα προπονήσεων ενώ αντίθετα ο Τετράτζε, συμμετείχε κανονικά στην προπόνηση της ομάδας.

    Σήμερα το μεσημέρι ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ κ. Καλαφάτης, δεξιώθηκε στην ελληνική ταβέρνα "Δελφοί" της Πράγας, τους δημοσιογράφους κι άλλα μέλη της ελληνικής αποστολής που συνοδεύουν τον ΠΑΟΚ στην Τσεχία

    [07] Ο ΙΓΚΟΡ ΙΒΑΝΟΦ ΣΤΟ ΟΣΛΟ

    Οσλο, 31 Οκτωβρίου 2001 (20:44 UTC+2)

    Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Ιγκορ Ιβανόφ βρίσκεται στο Οσλο από σήμερα το απόγευμα όπου θα συναντηθεί με τον ηγέτη των Παλαιστινίων Γιάσερ Αραφάτ.

    Ο κ. Ιβανόφ πριν από την συνάντηση με τον κ. Αραφάτ θα έχει συνομιλίες με τον Νορβηγό ομόλογο του Γιάν Πέτερσεν.

    Τα θέματα των συνομιλιών αφορούν στις εξελίξεις στο Αφγανιστάν και στην πορεία ειρήνευσης για το Μεσανατολικό.

    Ο.Κ.

    [08] O ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΝΣΩΜΑΤΩΘΕΙ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΔΥΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 31 Οκτωβρίου 2001 (20:38 UTC+2)

    O βελονισμός μπορεί να ενσωματωθεί στην καθημερινή δυτική ιατρική γιατί έχει υψηλή αποτελεσματικότητα και δεν αποτελεί εμπόδιο η εφαρμογή του στη τυχόν φαρμακευτική ή επεμβατική αγωγή, αντίθετα ενισχύει τις όποιες άλλες συμβατικές θεραπείες, ώστε να οδηγεί με ασφάλεια στην αποθεραπεία ή ανακούφιση των ασθενών. Αυτό τόνισε ο ιατρός βελονισμού και διδάκτωρ της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου του Βερολίνου Ηλίας Κωνσταντινίδης, μιλώντας για αυτό το θέμα σε εκδήλωση στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο στη Θεσσαλονίκη.

    Πρόσθεσε, δε, ότι στο παγκόσμιο συνέδριο βελονισμού που έγινε τον Ιούνιο του 2001 τονίστηκε ότι σταματούν οι έρευνες της τελευταίας τριακονταετίας για την αποτελεσματικότητα του βελονισμού γιατί είναι αυταπόδεικτη.

    Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντινίδη, ο βελονισμός είναι χρήσιμος και αποδεκτός σε παθήσεις με πόνο που προέρχονται από οστά, αρθρώσεις, μυς, νεύρα και αγγεία, ως σπασμολυτικό κοίλων οργάνων, του πεπτικού, του αναπνευστικού και του ουροποιγεννητικού συστήματος, για την απεξάρτηση από το κάπνισμα και το αλκοόλ, την καταπολέμηση της παχυσαρκίας και σε μερικές δερματοπάθειες.

    «Ο βελονισμός δεν ασχολείται με τον καρκίνο, τη φυματίωση, την πνευμονία, τα εμφράγματα, τις νεφροπάθειες κ.τ.λ, όπου η ιατρική έχει άλλες άμεσες και επιτυχημένες λύσεις», τόνισε.

    Υπογράμμισε, εξάλλου, ότι ο απλός και ο ιατρικός κόσμος αναζητούν το βελονισμό σαν τελευταία λύση στο πρόβλημα τους, ενώ πρέπει να τον αναζητούν ταυτόχρονα με οποιαδήποτε άλλη αγωγή, για να αποκατασταθεί η υγεία τους εμφανώς πιο εύκολα. Για να γίνει όμως αυτό πρέπει όλα τα ασφαλιστικά ταμεία να πληρώνουν το βελονισμό, όπως γίνεται αλλού στον κόσμο, κατέληξε.

    [09] ΟΙ ΕΚΛΕΚΤΟΙ ΤΩΝ ΕΛΠΙΔΩΝ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΕ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 31 Οκτωβρίου 2001 (20:34 UTC+2)

    Ανακοίνωσε σήμερα τους... εκλεκτούς ο ομοσπονδιακός προπονητής ποδοσφαίρου των ελπίδων, Ανδρέας Μιχαλόπουλος με μοναδικό καινούριο στη σύνθεση τον Λάμπρο Βαγγελή από τη Σιένα. Το κάλεσμα έγινε για τους αγώνες μπαράζ με την αντίστοιχη της Τουρκίας (9/11) στα Ιωάννινα, καθώς και στις 13 του ίδιου μήνα στο Κοτζάελι στο πλαίσιο της ενδιάμεσης φάσης του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 2002.

    Οι ποδοσφαιριστές είναι: Στέφανος Κοτσόλης, Γιώργος Σεϊταρίδης, Σωτήρης Κυργιάκος (Παναθηναϊκός), Κώστας Λουμπούτης, Αγγελος Χαριστέας, Γιώργος Θεοδωρίδης (Άρης), Στάθης Ταυλαρίδης (Αρσεναλ), Γιώργος Κυριαζής (Ηρακλής), Χρήστος Πατσατζόγλου (Ολυμπιακός), Νίκος Αναστασόπουλος, Σπύρος Βάλλας, Σωκράτης Πέτρου (Ξάνθη), Βαγγέλης Νάστος (ΠΑΟΚ), Μηνάς Πίτσος (ΟΦΗ), Γιάννης Αμανατίδης (Γκρόιτερ Φιρτ), Γιώργος Βακουφτσής (Φιορεντίνα), Δημήτρης Παπαδόπουλος (Μπέρνλι), Ξενοφών Γήττας (ΠΑΣ Γιάννινα), Κώστας Κατσουράνης (Παναχαϊκή), Δημήτρης Σαλπιγγίδης (Καβάλα), Στάθης Κάππος (ΑΕΚ), Λάμπρος Βαγγελής (Σιένα).

    [10] Ο ΝΙΚΟΣ ΚΟΒΗΣ ΑΝΕΛΑΒΕ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΝΙΚΟΛΑΟ

    Θεσσαλονίκη, 31 Οκτωβρίου 2001 (20:28 UTC+2)

    Ο Νίκος Κόβης είναι ο νέος προπονητής στον Αγιο Νικόλαο. Ο τελευταίος τα βγήκε απόλυτα με τον πρόεδρο της ομάδας της Κρήτης Λάμπρο Μάρη και υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας για μέχρι και το τέλος του χρόνου. Να τονίσουμε ότι ο νέος προπονητής της ομάδας πήρε τη θέση του Κώστα Μαυρίδη που υπέβαλε την παραίτησή του την επόμενη στιγμή από τον αγώνα με την Καλαμάτα.

    [11] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗ ΜΕ ΤΟ Γ.Γ. ΤΟΥ ΟΣΕΠ

    Αθήνα, 31 Οκτωβρίου 2001 (20:23 UTC+2)

    Θέματα εμβάθυνσης και περαιτέρω αξιοποίησης των δραστηριοτήτων του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου εξετάστηκαν στη συνάντηση του υφυπουργού Εξωτερικών Γιάννη Μαγκριώτη με το Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Β. Τσετσελασβίλι.

    Ο κ. Μαγκριώτης αναφέρθηκε στο Επιχειρησιακό Σχέδιο που θα παρουσιάσει η Ελλάδα για την προσέγγιση ΟΣΕΠ - Ευρωπαϊκής Ενωσης, εν όψει των εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση δέκα χρόνων από τη σύσταση του Οργανισμού και την ανάληψη της προεδρίας της Ε.Ε. από την Ελλάδα.

    Ο υφυπουργός Εξωτερικών δέχθηκε σήμερα και το Γενικό Γραμματέα της Τράπεζας Ανάπτυξης και Εμπορίου Μαύρης Θάλασσας Χ. Τσαρούχα, με τον οποίο συζήτησε για τις δραστηριότητες της Τράπεζας και την ενίσχυση της παρουσίας της στη Μαύρη Θάλασσα. Ο κ. Τσαρούχας μετέφερε τις ευχαριστίες της Διοίκησης της Τράπεζας για την πρόσφατη οικονομική στήριξη που της προσέφερε η ελληνική κυβέρνηση.

    [12] ΠΟΛΛΟΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΕΚ

    Θεσσαλονίκη, 31 Οκτωβρίου 2001 (20:22 UTC+2)

    Ο τραυματισμός του Χρήστου Μαλαδένη δεν επιτρέπει τον παίκτη να ακολουθεί το πρόγραμμα προετοιμασίας της ΑΕΚ. Η ελαφριάς μορφή εγκεφαλική διάσειση που υπέστη πριν από μερικές ημέρες θα τον κρατήσουν μακριά από την ομάδα για λίγες ημέρες ακόμη. Όμως δεν ήταν μόνο ο Μαλαδένης που είναι καθημερινά παρών στο ιατρικό ανακοινωθέν της ομάδας, αλλά και οι Γκρέγκορζ Μιελκάρσκι και Νίκος Κωστένογλου. Κανονικά προπονήθηκε ο Διονύσης Χιώτης που είναι ήδη στη διάθεση του κ. Σάντος για το ντέρμπι με τον ΠΑΟ.

    Στη Γενεύη θα μεταβούν αύριο ο τέως αντιπρόεδρος της ΠΑΕ ΑΕΚ, Πέτρος Στάθης και ο υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων, Σταύρος Ψωμιάδης προκειμένου να παραβρεθούν στην κλήρωση του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ για τον τρίτο γύρο.

    [13] ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟ ΤΟΥΣ ΣΕ ΤΑΒΕΡΝΑ

    Θεσσαλονίκη, 31 Οκτωβρίου 2001 (20:19 UTC+2)

    Χρηματική αποζημίωση, μέσω των πολιτικών δικαστηρίων, διεκδικούν από ιδιοκτήτη ταβέρνας στη Θεσσαλονίκη, τέσσερις πελάτες, που τον περασμένο Ιούνιο τραυματίστηκαν όταν κατέρρευσε κιόσκι στο κατάστημα.

    Το ατύχημα σημειώθηκε το βράδυ της 1ης Ιουνίου, όταν στην αυλή της ταβέρνας, ιδιοκτησίας του Α. Παπαγιάννη, στο Ρετζίκι Θεσσαλονίκης, κατέρρευσε το ξύλινο κιόσκι με την κεραμοσκεπή, τραυματίζοντας εννέα θαμώνες, από τους οποίους οι πέντε μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο.

    Σήμερα στο Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης συζητήθηκε η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, που κατέθεσαν τρία μέλη οικογενείας, διεκδικώντας χρηματική αποζημίωση 36 εκ. δραχμών από τους ιδιοκτήτες του καταστήματος. Οι ενάγοντες υποστηρίζουν ότι εξαιτίας του τραυματισμού τους καθηλώθηκαν για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ κάνουν λόγο και την ψυχική οδύνη που υπέστησαν από την κατάρρευση της κατασκευής.

    Να σημειωθεί ότι το δικαστήριο έχει ήδη εκδώσει προσωρινή διαταγή κατάσχεσης της ακίνητης περιουσίας των ιδιοκτητών της ταβέρνας -στο ποσό που διεκδικούν ως αποζημίωση- ενώ η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου αναμένεται να εκδοθεί σε ένα περίπου μήνα.

    Γ.Χ.

    [14] ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗ ΣΤΙΣ ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΕΣ ΖΩΝΕΣ

    Αθήνα, 31 Οκτωβρίου 2001 (20:15 UTC+2)

    της Νατάσας Θωμά

    Σε βελτιωτικές νομοθετικές παρεμβάσεις για να αντιμετωπιστούν θέματα ασφάλειας και υγιεινής στις ναυπηγοεπισκευαστικές ζώνες θα προχωρήσει η κυβέρνηση.

    Αυτό δήλωσε ο υφυπουργός Εργασίας Λευτέρης Τζιόλας, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού του ΚΚΕ Λιάνας Κανέλη σχετικά με το ατύχημα στην ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη Σαλαμίνας που είχε σαν αποτέλεσμα των θάνατο πέντε εργατών.

    Ο κ. Τζιόλας έκανε γνωστό ότι εντός των επόμενων ημερών θα πραγματοποιηθεί διϋπουργική σύσκεψη η οποία θα ασχοληθεί με δύο ζητήματα: Με το θέμα της μόνιμης παρουσίας τεχνικού ασφαλείας στις ναυπηγοεπισκευαστικές ζώνες και με το Μητρώο Εταιριών που λειτουργούν σε αυτές.

    [15] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ ΣΕ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

    Αθήνα, 31 Οκτωβρίου 2001 (20:14 UTC+2)

    "Η επιτυχής έκβαση του εθνικού εγχειρήματος προϋποθέτει σοβαρότητα, υπευθυνότητα και αξιοπιστία", δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου της Νέας Δημοκρατίας Θόδωρος Ρουσόπουλος, απαντώντας στον κυβερνητικό εκπρόσωπο.

    "Στοιχεία που, χίλιες περίπου ημέρες πριν την ημερομηνία έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, παραμένουν ζητούμενα για την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ", πρόσθεσε.

    [16] Ο ΙΛΙΕΣΚΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΘΗΚΕ ΝΑ ΜΕΣΟΛΑΒΗΣΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΝΑΓΚΟΡΝΟ ΚΑΡΑΜΠΑΧ

    Εριβάν, 31 Οκτωβρίου 2001 (20:11 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Ρουμανίας Ίον Ιλιέσκου προσφέρθηκε να μεσολαβήσει στις ειρηνευτικές συνομιλίες Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν σχετικά με τη διαφιλονικούμενη περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αρμενία.

    Μετά την συνάντηση που είχε με τον Αρμένιο πρόεδρο Ρόμπερτ Κοτσαριάν ο κ. Ιλιέσκου τόνισε ότι η Ρουμανία έχει καλές σχέσεις και με τις δυο χώρες προσθέτοντας ότι "για αυτό τον λόγο πιστεύουμε ότι μπορούμε να ενθαρρύνουμε τον διάλογο μεταξύ των προέδρων της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν με σκοπό να επιλύσουμε την διαμάχη για το Καραμπάχ".

    Η προσφορά του προέδρου της Ρουμανίας ήταν ιδιαίτερης σημασίας καθώς ο ίδιος είναι πρόεδρος του Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) του οποίου η ομάδα Μινσκ προσπαθεί να επιλύσει το πρόβλημα στην περιοχή.

    Σημειώνεται ότι εκπρόσωποι των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ρωσίας και της Γαλλίας που ανήκουν στην ομάδα Μινσκ αναμένεται να συναντηθούν σύντομα στην Λισαβόνα προκειμένου να ξαναρχίσουν την ειρηνευτική διαδικασία.

    Κατά τη διάρκεια της διήμερης παραμονής του στην Αρμενία ο κ. Ιλιέσκου αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου της Αρμενίας Άρμεν Κατσατριάν και με τον επικεφαλής της Αρμενικής Χριστιανικής Εκκλησίας Καθολικό Καρέκιν ΙΙ.

    [17] Η ΑΛΒΑΝΙΑ ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΤΟΥΣ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΥΣ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΓΙΑ ΜΠΙΝ ΛΑΝΤΕΝ

    Τίρανα, 31 Οκτωβρίου 2001 (20:04 UTC+2)

    Η αλβανική κυβέρνηση διέψευσε τους ισχυρισμούς του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς ότι ο Οσάμα Μπιν Λάντεν διέμεινε για κάποιο διάστημα στην Αλβανία.

    "Στην προσπάθειά του να αποφύγει τις κατηγορίες για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας ο εγκληματίας πολέμου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς δεν διστάζει να διατυπώνει τις πιο ανέντιμες συκοφαντίες εναντίον της Αλβανίας", τονίζεται σε ανακοίνωση της αλβανικής κυβέρνησης.

    "Διαψεύδουμε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς του", σημειώνεται στην ανακοίνωση.

    Κατά την εμφάνισή του ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης, ο Μιλόσεβιτς είπε ότι ο Οσάμα Μπιν Λάντεν ήταν στην Αλβανία, δύο χρόνια μετά τις βομβιστικές επιθέσεις στις πρεσβείες των ΗΠΑ στην ανατολική Αφρική το 1998.

    Μονολογώντας φανερά οργισμένος ο Μιλόσεβιτς είπε ότι η δίωξη εναντίον του "έδωσε φτερά στους Αλβανούς τρομοκράτες στη Νότια Σερβία" και συνέδεσε τους Αλβανούς αυτονομιστές με τον Μπιν Λάντεν και το δίκτυό του Αλ Κάιντα.

    "Η θέση των εγκληματιών πολέμου και των εχθρών της ανθρωπότητας, όπως ο Μιλόσεβιτς και ο Μπιν Λάντεν είναι στο δικαστήριο και είμαστε πεπεισμένοι ότι ο Οσάμα Μπιν Λάντεν σύντομα θα συναντήσει το "δήμιο των Βαλκανίων", αναφέρεται στην ανακοίνωση της αλβανικής κυβέρνησης.

    [18] ΒΟΛΕΪ: ΣΤΟ ΣΚΑΜΝΙ Ο ΖΟΡΑΝ ΓΚΑΕΤΣ

    Θεσσαλονίκη, 31 Οκτωβρίου 2001 (20:00 UTC+2)

    Τις διαμαρτυρίες του προς τον πρώτο διαιτητή στο παιχνίδι με τον Αρη πρόκειται να... πληρώσει ο προπονητής της ΑΕΚ, Ζόραν Γκάετς. Και αυτό γιατί ο αθλητικός δικαστής Στέφανος Πανταζόπουλος τον κάλεσε σε απολογία την ερχόμενη Παρασκευή για υβριστική συμπεριφορά. Αντιμέτωπο με τον αθλητικό δικαστή θα βρεθεί και το ΤΑΠ Ολυμπιάδα για ληξιπρόθεσμη και απαιτητή οφειλή προς τους αμοιβόμενους αθλητές Γιώργο Γιουβανάκογλου, Αλέξανδρο Μπεκίρη και Παναγιώτη Παπαδόπουλο.

    [19] ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: ΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΕΘΝΙΚΗ ΥΠΟΘΕΣΗ

    Αθήνα, 31 Οκτωβρίου 2001 (19:58 UTC+2)

    "Η Νέα Δημοκρατία θα πρέπει επιτέλους να συνειδητοποιήσει ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν προσφέρονται για μικροκομματική εκμετάλλευση", δήλωσε ο υπουργός Τύπου και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας, απαντώντας στον εκπρόσωπο τύπου της Ν.Δ.

    Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι μια εθνική υπόθεση, η επιτυχία της οποίας προϋποθέτει τη συμβολή όλων, υπογράμμισε.

    [20] ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΛΕΡΟΥΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Σκόπια, 31 Οκτωβρίου 2001 (19:49 UTC+2)

    Ο ειδικός απεσταλμένος της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην ΠΓΔΜ Αλέν Λερουά εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι τελικά το Κοινοβούλιο της χώρας θα εγκρίνει τις συνταγματικές τροποποιήσεις όπως προβλέπεται από την συμφωνία της Οχρίδας.

    "Είμαι αισιόδοξος ότι οι τροποποιήσεις θα ψηφιστούν μέχρι τις 6 Νοεμβρίου και το νέο σύνταγμα θα ανακηρυχθεί στις 12 Νοεμβρίου", δήλωσε ο Γάλλος διπλωμάτης στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

    Ωστόσο ο ίδιος εξέφρασε την ανησυχία του καθώς όπως είπε είναι πιθανό να συμβούν ορισμένα περιστατικά που θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν τη διαδικασία.

    Αναφερόμενος στο προοίμιο του Συντάγματος ο Λερουά επισήμανε ότι το προοίμιο όπως αυτό αναφέρεται στην συμφωνία της Οχρίδας δεν έχει πιθανότητες να ισχύσει προσθέτοντας ότι οι Αλβανοί πρόκειται να εγκαταλείψουν το Κοινοβούλιο όταν ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Μπόρις Τράικοφσκι ανακοινώσει τις δικές του προτάσεις για το προοίμιο του Συντάγματος.

    [21] ΡΥΘΜΙΣΗ ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠ. ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

    Αθήνα, 31 Οκτωβρίου 2001 (19:41 UTC+2)

    Με δύο υπουργικές αποφάσεις, που υπέγραψε σήμερα ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δημήτρης Ρέππας, ρυθμίζονται θέματα για τους μισθωτούς της επιχείρησης Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε, καθώς και για τους μισθωτούς των επιχειρήσεων Μεταλλεία Αμιάντου Βορείου Ελλάδας και Μεταλλεία Βωξίτου Ελευσίνας Α.Ε Μ.Β.Ν, των οποίων η σύμβαση είχε καταγγελθεί ή θα καταγγελθεί μέχρι 31-12-2002.

    Οι δύο αποφάσεις αφορούν 110 εργαζόμενους και το συνολικό κόστος των προγραμμάτων απασχόλησης, αυτοαπασχόλησης και κατάρτισης ανέρχεται στα 414.000.000 δρχ., πέραν του ποσού που θα αποδοθεί για τακτική επιδότηση ανεργίας από τον ΟΑΕΔ.

    Πιο αναλυτικά για τους μισθωτούς της επιχείρησης Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε, της ΜΑΒΕ Α.Ε, Μεταλλεία Βωξίτου Ελευσίνας Α.Ε., προβλέπονται τα εξής:

    1. Ειδικό Μέτρο Αυτοαπασχόλησης και αφορά την επιχορήγηση 20 ανέργων ηλικίας 18-64 ετών των οποίων η καταγγελία της σχέσης εργασίας τους έγινε από 12-9-2001 μέχρι και 31-12-2002. Στους δικαιούχους καταβάλλεται το ποσό των 4.200.000 δραχμών.

    Το πρόγραμμα διαρκεί 24 μήνες και με την έναρξη του προγράμματος οι δικαιούχοι λαμβάνουν ως προκαταβολή το ποσό του 1.600.000 δραχμών.

    2. Ειδικό Μέτρο Επιχειρήσεων για Δημιουργία Νέων Θέσεων Εργασίας και αφορά την πρόσληψη 20 ανέργων ηλικίας 18-64 ετών. Στο πρόγραμμα θα ενταχθούν ιδιωτικές επιχειρήσεις ανεξαρτήτως κλάδου οικονομικής δραστηριότητας. Το ποσό της επιδότησης για κάθε ημέρα εργασίας πλήρους απασχόλησης, καθορίζεται στις 7.000 δρχ για 25 ημέρες κατ΄ ανώτατο όριο κάθε μήνα. Η διάρκεια του προγράμματος καθορίζεται στους 24 μήνες, ενώ μετά την λήξη του, η επιχείρηση δεσμεύεται να απασχολήσει τους μισθωτούς για 6 ακόμη μήνες.

    3. Ειδικά μέτρα για την επανακατάρτιση, με στόχο την αποκατάσταση των αναγκαίων δεξιοτήτων και γνώσεων για την ένταξη ανέργων στην παραγωγή. Στο πρόγραμμα θα καταρτιστούν 50 άτομα για 600 ώρες με επιδότηση 4.000 δραχμές.

    4. Τακτική επιδότηση της ανεργίας: Απευθύνεται στους μισθωτούς που δεν εμπίπτουν σε κάποια από τις παρακάτω κατηγορίες ειδικής επιδότησης ανεργίας.

    [22] ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΟΥ ΛΙΒΑΝΟΥ

    Μόσχα, 31 Οκτωβρίου 2001 (19:39 UTC+2)

    Ο Λιβανέζος πρωθυπουργός Ραφίκ Χαρίρι, έφτασε σήμερα στη Μόσχα όπου θα έχει συνομιλίες κατά τη διάρκεια της τριήμερης παραμονής του για την εκστρατεία που διεξάγουν οι Ηνωμένες Πολιτείες εναντίον της τρομοκρατίας και την κρίση στη Μέση Ανατολή.

    Ο Λιβανέζος πρωθυπουργός συναντήθηκε στο αεροδρόμιο Βνούκοβο 2 με τον αντιπρόσωπο του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Αλεξάντερ Σαλτάνοφ υπεύθυνο για θέματα που σχετίζονται με την Μέση Ανατολή μετέδωσε το πρακτορείο ITAR-TASS.

    Λίγες ώρες μετά την άφιξή του ο κ. Χαρίρι παρέστη σε θρησκευτική προσευχή σε κεντρικό τζαμί της Μόσχας και είχε συνομιλίες με τον επικεφαλής του Μουσουλμανικού Συνδέσμου στην Ρωσία Ραβίλ Γκαινούτντιν.

    Ο Λιβανέζος πρωθυπουργός χαρακτήρισε απάνθρωπες τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες προσθέτοντας ότι το Ισλάμ δεν έχει τίποτα κοινό με τους τρομοκράτες.

    "Οι οπαδοί του Ισλάμ είναι έτοιμοι να προάγουν την ειρήνη σε συνεργασία με μέλη άλλων θρησκειών και με τις αρχές", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρίρι.

    [23] EΤΗΣΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

    Σικάγο, 31 Οκτωβρίου 2001 (19:36 UTC+2)

    Στις 3 και 4 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στο Κέντρο Ελληνικών Σπουδών «Παιδεία» στο πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ, το ετήσιο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου.

    Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της οργάνωσης «βασικό θέμα του συνεδρίου θα είναι το μέλλον της οργανωμένης ομογένειας και η συσπείρωση της γύρω από το Εθνικό Συμβούλιο, το οποίο πρωτοστάτησε στην συνένωση όλων των Ομοσπονδιών της οργανωμένης ομογένειας στην Αμερική και τον Καναδά, πριν από 10 χρόνια περίπου.

    «Οι διεθνείς εξελίξεις και η διαμορφούμενη κατάσταση στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001 επιβάλλουν πλέον τη συσπείρωση αυτή, την οποία μπορεί να πετύχει το Εθνικό Συμβούλιο στις ΗΠΑ και τον Καναδά, φτάνει να υλοποιήσουν την πίστη και τις υποσχέσεις τα μέλη του με συγκεκριμένους σκοπούς», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

    Επίσης, στο συνέδριο θα εξετασθούν και θα ληφθούν αποφάσεις σχετικά με την στάση του Εθνικού Συμβουλίου εν όψει της 4ης Παγκόσμιας Συνδιάσκεψης του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, που θα πραγματοποιηθεί το Δεκέμβριο στη Θεσσαλονίκη, καθώς και η προώθηση των εθνικών μας θεμάτων, το μέλλον της νεολαίας, η ελληνική γλώσσα και οι οικονομικές και επιχειρηματικές δραστηριότητες της ομογένειας στην Ελλάδα.

    Στο συνέδριο έχουν κληθεί ο γενικός γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού Δημήτρης Δόλλης, εκπρόσωποι από την ελληνική και κυπριακή πρεσβεία, οι πρόεδροι και αντιπρόσωποι των ομοσπονδιών, της Πανηπειρωτικής, Παμμακεδονικής, Παγκρητικής κ.α.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 31 October 2001 - 19:14:44 UTC