Visit the American Hellenic Media Project (AHMP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-11-02

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΘΟΥΝ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ
  • [02] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΩΝ
  • [03] ΜΥΘΙΚΟ ΤΖΑΚ ΠΟΤ ΥΨΟΥΣ 4 ΔΙΣ ΣΤΟ ΤΖΟΚΕΡ
  • [04] ΚΑΛΥΤΕΡΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΜΕ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗ
  • [05] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΠ. ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΔΡΑΜΑΣ -
  • [06] ΕΚΤΟΣ ΜΕΤΑΛΛΙΟΥ Ο ΜΟΥΡΟΥΤΣΟΣ ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ
  • [07] N. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: 5 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΝ ΓΙΑ ΚΟΙΝΗ ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ
  • [08] ΣΤΟ ΜΟΝΑΧΟ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
  • [09] ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ Ν.Δ. ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ Ε.Κ. ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
  • [10] ΣΤΙΣ ΗΠΑ Ο ΤΖΙΝΤΖΙΤΣ ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
  • [11] Γ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΤΟΥΜΕ
  • [12] ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΗΚΑΝ ΠΕΝΤΕ ΒΟΣΝΙΟΙ ΣΕΡΒΟΙ ΓΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΠΟΛΕΜΟΥ
  • [13] YΠΟΠΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
  • [14] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΡΕΠΠΑ - ΓΣΕΕΒΕ
  • [15] ΕΠΙΣΚΕΨΗ Γ. ΜΑΓΚΡΙΩΤΗ ΣΤΟ ΣΑΕ
  • [16] ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
  • [17] ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ ΑΠΟ ΡΩΣΙΑ ΚΑΙ Μ. ΒΡΕΤΑΝΙΑ
  • [18] ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ "ΑΘΗΝΑ 2004" ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
  • [19] ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ "ΑΘΗΝΑ 2004" ΚΑΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΚΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ
  • [20] ΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ ΠΟΥ ΚΑΛΕΣΕ Ο ΟΤΟ ΡΕΧΑΓΚΕΛ
  • [21] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΣΕ ΛΑΛΙΩΤΗ
  • [22] Θ. ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΞΕΧΝΑ ΤΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΗΣ
  • [23] ΑΝΤΙΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝ
  • [24] ΑΡΣΗ ΒΑΡΩΝ: ΣΤΗΝ ΑΤΤΑΛΕΙΑ Η "ΝΤΡΙΜ ΤΙΜ"

  • [01] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΘΟΥΝ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

    Αθήνα, 1 Νοεμβρίου 2001 (23:53 UTC+2)

    Η συγχώνευση των δυο τραπεζών είναι ένα πολύ μεγάλο γεγονός για τον τραπεζικό τομέα και την ελληνική οικονομία, δήλωσε ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση στήριξε αυτό το εγχείρημα και το χαιρετίζει, βεβαίως υπάρχουν πολλά θέματα τα οποία θα πρέπει να εξεταστούν από τις δυο τράπεζες, όπως το θέμα της απασχόλησης.

    Συγκεκριμένα, ο κ. Σημίτης μετά τη συνεδρίαση του Ε.Γ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου τόνισε ότι "γραμμή μας και πεποίθησή μας είναι πως όλες οι θέσεις απασχόλησης πρέπει να διατηρηθούν και να δημιουργούν και νέες".

    Θέματα της ημερήσιας διάταξης του Ε.Γ ήταν η αναμόρφωση των Τομέων του Κινήματος, θα συγκληθεί η Κεντρική Επιτροπή για την εκλογή των νέων γραμματέων την Παρασκευή, 9 Νοεμβρίου. Στόχος μας είπε ο κ. Σημίτης είναι να γίνουν όλοι οι τομείς πιο λειτουργικοί, πιο ευέλικτοι, πιο αποδοτικοί και να συμβάλλουν στη διαμόρφωση της πολιτικής μας, να προωθήσουν τη διασύνδεση του κόμματος με την κυβέρνηση. Το δεύτερο θέμα ήταν η κινητοποίηση των στελεχών του κόμματος. Τα στελέχη πρέπει να αναλάβουν πιο ενεργό και διακριτό ρόλο στη σύνδεση του ΠΑΣΟΚ με την κοινωνία. "Τα στελέχη του Κινήματος δεν μπορούν να είναι απλά διεκπεραιωτές και αποδέκτες αιτημάτων κάθε περιοχής αλλά πρέπει να συμμετέχουν ενεργά στη διαμόρφωση της στρατηγικής εκεί στην περιοχή που βρίσκονται αλλά και στην προώθηση λύσεων με γνώμονα τις θέσεις και το όραμα του ΠΑΣΟΚ για τη χώρα" είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σημίτης.

    Ένα άλλο θέμα ήταν η δραστηριοποίηση των οργανώσεων του κινήματος, "θέλουμε πιο αποτελεσματικές οργανώσεις, να αναλάβουν οι οργανώσεις πιο αποτελεσματικά τη διαχείριση της πολιτικής".

    Τέλος ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να είναι ένα κόμμα κοινωνικής παρέμβασης που δείχνει το δρόμο για την κοινωνία που θέλουμε, αυτό θέλουμε να είναι το σύγχρονο ΠΑΣΟΚ: μια παράταξη δημιουργίας, το ΠΑΣΟΚ στο κέντρο της πολιτικής σκηνής, το Κίνημα που ενώνει και αλλάζει την Ελλάδα, ταυτισμένο με τον αγώνα για την πρόοδο, ένα Κίνημα που εργάζεται και πραγματοποιεί βαθμιαία την κοινωνική αλλαγή και διαμορφώνει μια άλλη Ελλάδα, ισχυρή με μια ισχυρή κοινωνία και παρουσία στην Ευρώπη και τον κόσμο.

    [02] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΩΝ

    Ισλαμαμπάντ, 2 Νοεμβρίου 2001 (11:29 UTC+2)

    Mήνυμα ξεκάθαρο που δεν αφορά μόνο το Πακιστάν, πρώτο σταθμό της περιοδείας του, αλλά όλες τις χώρες της ευρύτερης περιοχής, μετέφερε ο υπουργός Eξωτερικών Γ. Παπανδρέου ο οποίος είχε χθες βράδυ συνάντηση με τον ομόλογό του στο Iσλαμαμπάντ, Aμπντούλ Σαττάρ.

    "Δεν είμαστε υπέρ της σύγκρουσης πολιτισμών και θρησκειών. Bλέπουμε τις θρησκείες και τους πολιτισμούς, όχι να υψώνουν τείχη αλλά να δημιουργούν γέφυρες επικοινωνίας και συνεργασίας" δήλωσε κάνοντας αναφορά στην εμπειρία που έχει αποκομίσει η ελληνική διπλωματία από αντίστοιχες συγκρούσεις στα Bαλκάνια. H Eλλάδα έχει αυτή την εμπειρία και διαθέτει πλέον τη δυνατότητα να συμβάλει οικονομικά σε τέτοια προβλήματα, τόνισε ο υπουργός Eξωτερικών Γ. Παπανδρέου, απευθύνοντας ιδιαίτερες ευχαριστίες στις Mη Kυβερνητικές Oργανώσεις από την Eλλάδα, οι οποίες συνέβαλαν με την παρουσία τους στις εστίες της έντασης και για την επίλυση του τεράστιου ανθρωπιστικού προβλήματος. Σημειώνεται δε ότι η Eλλάδα έχει συμβάλει με τη χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας, ύψους ενός εκατ. δολαρίων, τα μισά από τα οποία διανεμήθηκαν ως βοήθεια από MKO.

    Όπως τόνισε χθες ο κ. Παπανδρέου, όλα αυτά είναι ιδιαίτερα σημαντικά σε μια χώρα που αισθάνεται ότι έχει αρχαίους δεσμούς με τον ελληνισμό και που επιθυμεί να αναβαθμίσει τις διμερείς της σχέσεις.Oι πρώτες εντυπώσεις που αποκόμισε η ελληνική αντιπροσωπεία στο Iσλαμαμπάντ, δείχνουν ότι η χώρα είναι αποφασισμένη να συμβάλει στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, στηρίζοντας τον διεθνή συνασπισμό.

    Στη σημερινή του συνάντηση με τον πρόεδρο της χώρας Στρατηγό Περβέζ Mουσάραφ ο Eλληνας υπουργός συζήτησε θέματα περιφερειακής συνεργασίας, αλλά και τις σχέσεις Iνδίας - Πακιστάν που βρίσκονται σε ένταση λόγω της έντασης στο Kασμίρ, το Kυπριακό, και διμερή ζητήματα.

    O κ. Παπανδρέου που ρωτήθηκε χθες από δημοσιογράφους για την πολιτική κατάσταση στο Aφγανιστάν, απάντησε ότι ο λαός εκεί δεν μπορεί παρά να θέλει μια περισσότερο αντιπροσωπευτική κυβέρνηση, η οποία θα έχει τη στήριξη των χωρών της περιοχής, χωρίς ανταγωνισμούς και χωρίς προσπάθειες να δημιουργηθούν σφαίρες επιρροής.

    Στο ίδιο πνεύμα απάντησε και ο Πακιστανός υπουργός Eξωτερικών στη χθεσινή κοινή συνέντευξη Tύπου που δόθηκε στο Iσλαμαμπάντ. "Συμφωνούμε σε μια ευρείας βάσης πολυφυλετική κυβέρνηση στο Aφγανιστάν και στη διατήρηση της ενότητας, της εδαφικής ακεραιότητας και της πολιτικής ανεξαρτησίας της χώρας", είπε ο Aμπντούλ Σαττάρ.

    O Πακιστανός αξιωματούχος ευχαρίστησε τον Eλληνα ομόλογό του για τη βοήθεια που παρέχει η Eλλάδα στη χώρα του η οποία αντιμετωπίζει πιέσεις από τα τρία εκατομμύρια Aφγανών προσφύγων που βρίσκονται στα σύνορα με το Aφγανιστάν και πρόσθεσε ότι η διεθνής κοινότητα και ιδιαιτέρως τα Hνωμένα Eθνη θα πρέπει να συνεισφέρουν στη διευθέτηση της κρίσης.

    [03] ΜΥΘΙΚΟ ΤΖΑΚ ΠΟΤ ΥΨΟΥΣ 4 ΔΙΣ ΣΤΟ ΤΖΟΚΕΡ

    Αθήνα, 2 Νοεμβρίου 2001 (10:38 UTC+2)

    Μυθικό Τζακ ποτ ύψους τεσσάρων δισεκατομμυρίων δραχμών στο "Τζόκερ". Η χθεσινοβραδινή κλήρωση δεν ανέδειξε νικητή στην κατηγορία των 5 + 1 και όπως αποφάσισε ο ΟΠΑΠ η επόμενη κλήρωση θα γίνει τη Δευτέρα το βράδυ αντί για την Κυριακή λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος των παικτών.

    Οι παίκτες μπορούν να καταθέτουν τα δελτία τους από σήμερα έως το απόγευμα της Δευτέρας σε όλα τα πρακτορεία της χώρας. Σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες των πρακτορείων είναι πρωτοφανής η κίνηση πελατών, αφού πολλοί είναι αυτοί που ονειρεύονται να κατακτήσουν το αστρονομικό ποσό των τεσσάρων δις δραχμών.

    Στα πρακτορεία συρρέουν άνθρωποι όλων των κατηγοριών, συνήθως όμως μικρομεσαίων τάξεων, και παίζουν αρκετά μεγάλα ποσά με την αισιοδοξία πως θα είναι νικητές.

    [04] ΚΑΛΥΤΕΡΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΜΕ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗ

    Αθήνα, 2 Νοεμβρίου 2001 (11:24 UTC+2)

    Eπιφυλακτικότητα εξακολουθούν να επιδεικνύουν οι πολίτες για τον ανασχηματισμό, σύμφωνα με δημοσκόπηση της ALCO, για λογαριασμό της εκπομπής της NET "Πρωταγωνιστές".

    Συγκεκριμένα, το 33% των ερωτηθέντων αισιοδοξεί ότι η κατάσταση θα είναι καλύτερη ("πολύ καλύτερη" απαντά το 6,6% των ψηφοφόρων και "αρκετά καλύτερη" το 26,4%), ενώ το 37,7% "λίγο καλύτερη" και το 28,7% "καθόλου καλύτερη". Aντιθέτως, η κατάσταση στο εσωτερικό του ΠAΣOK είναι περισσότερο αισιόδοξη, καθώς ο δείκτης αισιοδοξίας ξεπερνά το 52%, με το 31,4% να πιστεύει ότι η κατάσταση μετά τον ανασχηματισμό θα είναι λίγο καλύτερη και μόλις το 15,7% ότι δεν θα αλλάξει τίποτα! Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση:

    Tο 29,6% πιστεύει ότι η κατάσταση στην οικονομία θα είναι καλύτερη με τον N. Xριστοδουλάκη, το 39,7% ίδια και το 25,7% χειρότερη. Aξίζει να σημειωθεί πως η αισιοδοξία για την οικονομία υπάρχει στα κόμματα της αντιπολίτευσης και όχι στους ψηφοφόρους του κυβερνώντος κόμματος! Eίναι χαρακτηριστικό πως οι ψηφοφόροι του ΠAΣOK που πιστεύουν ότι θα πάει καλύτερα η οικονομία ανέρχονται μόλις σε 16,7% και χειρότερα το 41,4%, ενώ, αντιθέτως, οι ψηφοφόροι της NΔ εκτιμούν πως η οικονομία θα πάει καλύτερα σε ποσοστό 40,9% έναντι μόλις 13,3% που πιστεύουν ότι θα πάει χειρότερα, αλλά και οι ψηφοφόροι των άλλων κομμάτων, όμως, σε ποσοστό 34,8% εκτιμούν ότι η οικονομία θα πάει καλύτερα, έναντι 18,6% που πιστεύουν ότι θα πάει χειρότερα.

    Aπαισιοδοξία υπάρχει και για τον Γ. Παπαντωνίου ως υπ. Aμυνας -προφανώς ο άλλοτε "τσάρος" πληρώνει το προφίλ του ως τεχνοκράτης, αλλά και τις αντιμιλιταριστικές απόψεις που κατά καιρούς έχει εκφράσει, πιθανόν δε και το γεγονός ότι ο κ. Tσοχατζόπουλος θεωρείται επιτυχημένος υπ. Aμυνας. Tο 23,4% πιστεύει ότι ο κ. Παπαντωνίου θα τα πάει καλύτερα, το 39,3% τα ίδια και το 31,2% χειρότερα!

    Διχασμένη είναι η κοινή γνώμη για τον κ. Tσοχατζόπουλο ως υπουργό Aνάπτυξης. Tο 31,3% πιστεύει ότι ο Aκης θα τα πάει καλύτερα, το 35,1% τα ίδια και το 29,7% χειρότερα.

    Mεγάλη αισιοδοξία υπάρχει για την πορεία των μεγάλων έργων, καθώς το 42,9% εκτιμά ότι με την κυρία Παπανδρέου θα πάνε καλύτερα και μόλις το 19,9% χειρότερα.

    Aισιοδοξία υπάρχει και για τον νέο υπουργό Eργασίας Δημ. Pέππα, καθώς το 30,5% εκτιμά ότι το Aσφαλιστικό θα πάει καλύτερα και μόλις 18,5% θα πάει χειρότερα.

    [05] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΠ. ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΔΡΑΜΑΣ - ΚΑΒΑΛΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 2 Νοεμβρίου 2001 (21:07 UTC+2)

    Λύση στην αντιπαράθεση των Νομών Δράμας και Καβάλας για το θέμα της έδρας του μεταβατικού Εφετείου στην Ανατολική Μακεδονία καλείται να δώσει η νέα ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης.

    Εκπρόσωποι των Δικηγορικών Συλλόγων των Νομών Δράμας και Καβάλας εντός της ερχόμενης εβδομάδας θα συναντηθούν με τον υπουργό Δικαιοσύνης Φίλιππο Πετσάλνικο. Λόγω της εκκρεμότητας οι Δικηγορικοί Σύλλογοι των δύο Νομών είχαν προχωρήσει σε αποχή από τα καθήκοντά τους τον τελευταίο μήνα.

    Οι δικηγόροι της Καβάλας συνεχίζουν την αποχή τους με αίτημα την ίδρυση έδρας μεταβατικού εφετείου στην πόλη, αντί της διεκδικήτριας Δράμας.

    Στη Δράμα οι δικηγόροι ανέστειλαν χθες την αποχή, μετά το πέρας της καταληκτικής ημερομηνίας - 31η Οκτωβρίου - που είχε θέσει ο Σύλλογος.

    Ο πρόεδρος του Συλλόγου Θωμάς Μαργαρίτης έθεσε ενώπιον των συναδέλφων του την παραίτησή του, η οποία στη μεσημεριανή συνεδρίαση του Δ.Σ. δεν έγινε αποδεκτή από το Σώμα.

    [06] ΕΚΤΟΣ ΜΕΤΑΛΛΙΟΥ Ο ΜΟΥΡΟΥΤΣΟΣ ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ

    Θεσσαλονίκη, 2 Νοεμβρίου 2001 (21:03 UTC+2)

    Δεν τα κατάφερε ο χρυσός Ολυμπιονίκης του Σίδνεϊ, Μιχάλης Μουρούτσος στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα Τάε Κβο Ντο που διεξάγεται στην Κορέα. Ο Ελληνας πρωταθλητής στην κατηγορία των 62 κιλών ενώ κέρδισε τους δύο πρώτους αγώνες (6-0 τον Περουβιανό, Μπαργιέντας και 2-0 τον Τούρκο Μπασίρ) έχασε στον τρίτο αγώνα κόντρα στον Κορεάτη, Κανγκ, κάτω από αφόρητους πόνους με 6-2.

    Στις γυναίκες, η Ζωή Κακαρέλη (55κ.) έχασε στον πρώτο αγώνα που έδωσε με 5-2, από την Καμπέλιο (Βενεζουέλα) και αποκλείστηκε. Αύριο θα αγωνιστούν η Αρετή Αθανασοπούλου (59κ) και ο Γιώργος Ιωνάς (68κ).

    [07] N. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: 5 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΝ ΓΙΑ ΚΟΙΝΗ ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

    Αθήνα, 2 Νοεμβρίου 2001 (21:00 UTC+2)

    Τις 5 προτάσεις του Συνασπισμού για μια αποτελεσματική παρέμβαση και κοινή δράση της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και των κοινωνικών κινημάτων στην παρούσα κρίσιμη συγκυρία κατέθεσε ο πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωσταντόπουλος, μιλώντας στη διεθνή διάσκεψη με θέμα, «Η Ευρώπη και το μέλλον της: νέες προκλήσεις για την ασφάλεια-παγκοσμιοποίηση και κοινωνικά κινήματα», που πραγματοποιείται στο Ζάπειο Μέγαρο.

    Όπως ανέφερε ο κ. Κωνσταντόπουλος, η ευρωπαϊκή αριστερά πρέπει να ζητήσει την κατάπαυση των βομβαρδισμών στο Αφγανιστάν και να δράσει πανευρωπαϊκά για τον τερματισμό του πολέμου. Ο πρόεδρος του Συνασπισμού πρότεινε να οριστεί μια Ευρωπαϊκή Ημέρα για τις αντιπολεμικές εκδηλώσεις και να καταβληθεί προσπάθεια για σχετικό ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    Επιπλέον, πρότεινε να παρέμβει η Ευρωπαϊκή Αριστερά στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, στις 16 Δεκεμβρίου, μέσα από την κατάθεση κοινού διαβήματος για την πορεία της Ευρώπης και της διοργάνωσης μεγάλης συγκέντρωσης στη βελγική πρωτεύουσα.

    Ο κ. Κωνσταντόπουλος ζήτησε να αναληφθεί πρωτοβουλία για την ίδρυση Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις δημοκρατικές και κοινωνικές κατακτήσεις, στα πλαίσια της απομάκρυνσης του κινδύνου συρρίκνωσης τους στο όνομα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

    Περαιτέρω, πρότεινε να αναζητηθούν τρόποι αντιπροσώπευσης των κοινωνικών κινημάτων του «λαού του Σιάτλ και της Γένοβα», στους ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς και να πραγματοποιηθεί διεθνή συνάντηση ειρήνης στην Παλαιστίνη στις 25 Δεκεμβρίου.

    Ο πρόεδρος του Συνασπισμού επισήμανε ότι ο πόλεμος που εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ σαν απάντηση στο αποτρόπαιο έγκλημα της 11ης Σεπτεμβρίου, όχι μόνο δεν συμβάλλει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων ασφάλειας του σύγχρονου κόσμου, αλλά απεναντίας οξύνει τα προβλήματα που τροφοδοτούν τις συνθήκες επώασης της τυφλής βίας και της τρομοκρατίας.

    Υπογράμμισε, εξάλλου, ότι αποτελεί τεράστιο πρόβλημα η απουσία της ΕΕ από την παγκόσμια σκηνή ως αυτόνομη δύναμη και η ρυμούλκηση της από τις ΗΠΑ και πρόσθεσε ότι η Ευρωπαϊκή Αριστερά πρέπει να σηκώσει τη σημαία μιας άλλης Ευρώπης, πολιτικά ενωμένης και αυτόνομης από τις ΗΠΑ.

    Tη διεθνή διάσκεψη, η οποία θα ολοκληρωθεί αύριο, διοργανώνουν ο Συνασπισμός, η Ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς/Βόρειας Πράσινης Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο και το Φόρουμ της Ευρωπαϊκής Νέας Αριστεράς.

    [08] ΣΤΟ ΜΟΝΑΧΟ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 2 Νοεμβρίου 2001 (20:52 UTC+2)

    Στο Μόναχο βρίσκεται ο πρόεδρος της ΕΟΚ Γιώργος Βασιλακόπουλος ο οποίος προεδρεύει στη σύσκεψη του ευρωπαϊκού γραφείου με θέματα που αφορούν στην οργάνωση της FIBA-Europe. "Προχωράμε ολοταχώς", υπογράμμισε ο πρόεδρος της ευρωπαϊκής ζώνης και συνέχισε: "Έχουμε προσδιορίσει ότι τα κεντρικά γραφεία θα έχουν έδρα το Μόναχο και αυτή τη χρονική στιγμή συζητάμε για το ποια άτομα θα αποτελέσουν το προσωπικό. Έχουμε ήδη αναθέσει σε συγκεκριμένους ανθρώπους να εκπονήσουν το πρόγραμμα της αγωνιστικής περιόδου 2002-2003".

    Τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία της ΕΟΚ σύσκεψη όλων των εθνικών ομάδων (πλην των γυναικών) παρουσία όλων των προπονητών και του υπευθύνου του αναπτυξιακού προγράμματος της ΕΟΚ Κώστα Πολίτη. θα συζητηθούν θέματα που αφορούν τον προγραμματισμό των εθνικών ομάδων ανδρών, νέων, εφήβων και παίδων.

    [09] ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ Ν.Δ. ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ Ε.Κ. ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΚΑΠΝΟΥ

    Βρυξέλλες, 2 Νοεμβρίου 2001 (20:44 UTC+2)

    Συντριπτικά στοιχεία σε βάρος της κυβερνητικής πολιτικής στο ζήτημα των επιδοτήσεων του καπνού καταγγέλλουν ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Τρακατέλλης και ο υπεύθυνος για θέματα Γεωργίας Ιωάννης Αβέρωφ χαρακτηρίζοντας τις αιτιάσεις του υπουργού Γεωργίας Γιώργου Δρυ στη Βουλή ως προσπάθεια απόσεισης ευθυνών.

    Συγκεκριμένα τονίζουν:

    - Στο σημείο 24 του ψηφίσματος που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενόψει της Συνόδου του Γκέτεμποργκ (13.6.2001) επιδοκιμάζεται η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τροποποίηση του συστήματος στήριξης από την Κοινή Γεωργική Πολιτική προκειμένου να επιβραβεύονται προϊόντα υψηλής ποιότητας. Στο ίδιο σημείο γινόταν αναφορά και στη σταδιακή κατάργηση των επιδοτήσεων καπνού, με ταυτόχρονη καθιέρωση εισοδήματος για καπνεργάτες και καπνοκαλλιεργητές, χωρίς όμως να τίθεται χρονοδιάγραμμα εφαρμογής ενός τέτοιου μέτρου. Η όλη εξέλιξη ήταν απότοκη πολιτικής που αποφάσισε κακώς το Συμβούλιο υπουργών Υγείας, την οποία αποδέχθηκε ο Ελληνας υπουργός. Κακώς, διότι το όλο θέμα ετέθη σε λανθασμένη βάση, αφού η Ε.Ε. εξασφαλίζει το 80% του καπνού με εισαγωγές. Επομένως ,υπό τις παρούσες συνθήκες, το τίμημα θα είναι η αύξηση των εισαγωγών, η αύξηση της ανεργίας σε καπνοπαραγωγές χώρες - μέλη και δεν θα επηρεαστούν στο ελάχιστο από τις δράσεις αυτές οι αρρώστιες, που προκαλεί το κάπνισμα, διότι, είτε εισαγόμενος στην Ε.Ε., είτε εσωτερικά παραγόμενος ο καπνός είναι το ίδιο βλαβερός. Προκύπτει λοιπόν σαφώς ότι η πολιτική αυτή είναι υποκριτική, άστοχη και συγχρόνως επικίνδυνη, λόγω των παρενεργειών της.

    - Με την προ ημερών έγκριση του προϋπολογισμού της Ε.Ε. από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ψηφίστηκε η γραμμή για τις επιδοτήσεις και μάλιστα, με την τροπολογία 559 αποκαταστάθηκε το ποσό των πριμοδοτήσεων για τον καπνό σε 971 εκατομμύρια ευρώ, όπως είχε προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ προηγουμένως είχε αποφασίσει 964,27 εκατομμύρια ευρώ το Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας, στο οποίο μετείχε και ο Ελληνας υπουργός. Επειδή δε η αποκατάσταση αυτή πρόκειται να εξεταστεί και να οριστικοποιηθεί στο προσεχές Συμβούλιο υπουργών απομένει στον κ. Δρυ να αποδείξει την αποτελεσματικότητά του σπάζοντας την παράδοση αποτυχιών των προκατόχων του.

    - Η παραπάνω τροπολογία συνοδεύεται από σχόλιο, που ψηφίστηκε χωριστά - όχι βεβαίως από τους Ελληνες ευρωβουλευτές - και με το οποίο προτείνεται ουσιαστικά η σταδιακή κατάργηση των επιδοτήσεων εντός της επόμενης πενταετίας, με ταυτόχρονη πρόβλεψη ότι τα ποσά που θα εξοικονομηθούν θα διατεθούν για την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών καπνού, ενίσχυση περιοχών, όπου η διαδικασία αυτή δεν εφικτή κλπ. Πρέπει, πάντως να διευκρινιστεί ότι το σημείο αυτό δεν επηρεάζει τον ψηφισθέντα προϋπολογισμό, ούτε προδικάζει τον επόμενο προϋπολογισμό και θα αποτελεί μεγάλη αποτυχία και ένδειξης ανεπάρκειας του υπουργείου Γεωργίας τυχόν μείωση των επιδοτήσεων στα επόμενα χρόνια.

    Επ' αυτού ο κ. Τρακατέλλης θυμίζει ότι ως εισηγητής της έκθεσης για την τιμή των φύλλων του καπνού, το 1999, είχε απευθύνει επανειλημμένα, εκκλήσεις προς την τότε ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας προκειμένου να αποτραπούν οι τελικές αποφάσεις του Συμβουλίου υπουργών, που ήταν όχι απλώς μη ευνοϊκές, αλλά καταστροφικές. Κι αυτό διότι, ενώ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε αναπροσαρμόσει την τιμή του καπνού, που παρέμενε αμετάβλητη επί πενταετία και είχε αποτρέψει τη μεταφορά στην Ιταλία της ποικιλίας "Κατερίνη", που καλλιεργείται αποκλειστικά στο Νομό Πιερίας, το Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας ακύρωσε τις θετικές αυτές ρυθμίσεις, επειδή από ελληνικής πλευράς δεν υπήρξε κατάλληλη προεργασία για να εξασφαλιστεί η απαραίτητη πλειοψηφία.

    Οι ευρωβουλευτές της Ν.Δ. επισημαίνουν ότι όλοι οι ευρωβουλευτές, ανεξαρτήτως κόμματος, συστρατεύονται, όταν πρόκειται για θέματα, τα οποία αφορούν την Ελλάδα, συχνά με ιδιαίτερη αποτελεσματικότητα, την οποία θα ήταν ευχής έργο να επιδείκνυε και η κυβέρνηση.

    Επομένως, αντί ο κ. Δρυς να αναζητεί ενόχους ας προσπαθήσει να εξασφαλίσει καλύτερη οργάνωση και προετοιμασία των υπηρεσιών του υπουργείου και αποτελεσματικότερη πολιτική στους τομείς αρμοδιότητάς του. Ιδιαίτερα, όταν είναι προφανές ότι το ζήτημα επιδοτήσεων καπνού αναδεικνύει σαφή αντίθεση μεταξύ των χωρών - μελών κυρίως των καπνοπαραγωγών (Ελλάδας - Ιταλίας) και των υπολοίπων, οι οποίες προσβλέπουν στα ποσά που εξοικονομηθούν από τη μείωση των επιδοτήσεων, ενόψει και της διεύρυνσης.

    Απαντώντας, εξάλλου, στις αιτιάσεις του κ. Δρυ περί ανταπόκρισης των ευρωβουλευτών της Ν.Δ. σε πρόσκλησή του, διευκρινίζουν ότι δεν έλαβαν καμία πρόσκληση, ούτε έγινε επίσημη προσπάθεια επαφής από την πλευρά του υπουργείου Γεωργίας, από τότε που προέκυψε το ζήτημα των επιδοτήσεων καπνού.

    Τέλος οι κ.κ. Τρακατέλλης και Αβέρωφ απευθύνουν έκκληση για άλλη μία φορά προς τον υπουργό Γεωργίας να προχωρήσει με γενναιότητα και τόλμη σε νέες πολιτικές στον τομέα της γεωργίας προκειμένου να καταστεί ανταγωνιστικός και να αποτραπούν οι δυσμενείς εξελίξεις για τους Ελληνες αγρότες, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του έθνους.

    [10] ΣΤΙΣ ΗΠΑ Ο ΤΖΙΝΤΖΙΤΣ ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

    Βελιγράδι, 2 Νοεμβρίου 2001 (20:39 UTC+2)

    Επίσημη επίσκεψη στις Ηνωμένες Πολιτείες θα πραγματοποιήσει την ερχόμενη εβδομάδα ο πρωθυπουργός της Σερβίας Ζόραν Τζίντζιτς σύμφωνα με ανακοίνωση της σερβικής κυβέρνησης μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

    Ο πρωθυπουργός της Σερβίας συνοδευόμενος από τους υπουργούς Οικονομικών και Εξωτερικών Οικονομικών Σχέσεων Μπόζινταρ Τζιέλιτς και Γκόραν Πίτιτς θα συναντηθεί μα ανώτατους αξιωματούχους στον Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και με μέλη του Κογκρέσου στην Ουάσινγκτον κατά τη διάρκεια της παραμονής του από τις 5 μέχρι τις 9 Νοεμβρίου.

    Οι συνομιλίες αναμένεται να επικεντρωθούν στις σχέσεις Ουάσιγκτον - Βελιγραδίου καθώς και στην αμερικανική υποστήριξη για τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις στην Σερβία ύστερα από την αποπομπή του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς τον Οκτώβριο του 2000.

    [11] Γ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΤΟΥΜΕ

    Θεσσαλονίκη, 2 Νοεμβρίου 2001 (20:33 UTC+2)

    Θετικό θεωρεί το γεγονός ότι ο πρώτος αγώνας θα γίνει στην Τούμπα ο διεθνής ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ Γιώργος Γεωργιάδης, ο οποίος δηλώνει ότι "Δεν πρόκειται να αιφνιδιασμούμε όπως πέρυσι" - τότε που ο ΠΑΟΚ είχε χάσει 3-0 στην Ολλανδία.

    Ο Αϊντχόβεν δεν είναι όπως πέρυσι, αν και έχει την ίδια ομάδα. Εχει κρίση παιχνιδιού λένε οι γνωρίζοντες το Ολλανδικό πρωτάθλημα. Είναι 5η στη βαθμολογία, με 17 βαθμούς- 8 πίσω από τον Αγιαξ, με 5 νίκες, 2 ισοπαλίες και 4 ήττες. Στην ομάδα είναι πάντα ο Ματίας Κέζμαν, ο Βατερέους, ο Νικηφόροφ και ο Μπούμπα, αλλά ο Γκέρετς δεν μπόρεσε ακόμη να βρει ρυθμό για την ομάδα του.

    Οι τραυματισμοί δημιουργούν πρόβλημα στον ΠΑΟΚ ενόψει του αγώνα με τον Ιωνικό. Τέσσερις ποδοσφαιριστές δεν μπορούν να ακολουθήσουν την αποστολή γιατί υποφέρουν από τραυματισμούς. Είναι οι: Μπορμπόκης Εγκωμίτης Σπάσιτς και Χασιώτης.

    Η αποστολή θα πάει στην Αθήνα με 20 ποδοσφαιριστές, που επέλεξε χθες ο Ντούσαν Μπάγιεβιτς και είναι οι: Αμπονσά, Αντινόλφι, Βοσκαρίδης, Γεωργιάδης, Γιασεμής, Ζαβαντίας, Καραδήμος, Κατσαμπής, Καφές, Κουλακιώτης, Κωνσταντινίδης, Λουτσιάνο, Νάστος, Οκκάς, Ουντέζε, Πουρλιοτόπουλος, Τετράτζε, Τοχούρογλου, Φουτσίνι, Φρούσος.

    [12] ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΗΚΑΝ ΠΕΝΤΕ ΒΟΣΝΙΟΙ ΣΕΡΒΟΙ ΓΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΠΟΛΕΜΟΥ

    Χάγη, 2 Νοεμβρίου 2001 (20:32 UTC+2)

    Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για Εγκλήματα Πολέμου στην Χάγη υπέβαλλε σήμερα ποινή φυλάκισης πέντε μέχρι και εικοσιπέντε χρόνων σε πέντε Βόσνιους Σέρβους με την κατηγορία της διάπραξης εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας στο στρατόπεδο συγκεντρώσεων Ομάρσκα στην περιοχή Πρίγιεντορ βορειοδυτικά της Βοσνίας κατά τη διάρκεια του πολέμου 1992-1995.

    Ο Ζόραν Ζίγκιτς αστυνομικός στην περίοδο του πολέμου και ο Μλάντο Ράντιτς διοικητής του στρατού καταδικάστηκαν σε 25 και 20 χρόνια φυλάκισης αντίστοιχα ενώ οι άλλοι τρεις κατηγορούμενοι Μίροσλαβ Κβότσκα, Μιλόγιτσα Κος και Ντραγκόλιουμπ Πρτσατς καταδικάστηκαν σε φυλάκιση 5-7 χρόνων.

    [13] YΠΟΠΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Αθήνα, 2 Νοεμβρίου 2001 (20:29 UTC+2)

    Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρίτσαρντ Μπάουτσερ επιβεβαίωσε ότι βρέθηκε στο διπλωματικό σάκο της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα επιστολή με ίχνη ύποπτου βακίλου, μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός «Mega».

    Την ύπαρξη της επιστολής αποκάλυψε ιδιωτική εταιρία διακίνησης αλληλογραφίας, που ενημέρωσε αμέσως την πρεσβεία. Ο χώρος του ταχυδρομείου της πρεσβείας σφραγίστηκε και σε τέσσερα άτομα χορηγείται προληπτικά αντιβίωση. Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων θα βγουν την επόμενη βδομάδα. Υποπτη επιστολή βρέθηκε και στην αμερικανική βάση της Σούδας.

    [14] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΡΕΠΠΑ - ΓΣΕΕΒΕ

    Αθήνα, 2 Νοεμβρίου 2001 (20:28 UTC+2)

    Τα θέματα, που απασχολούν τους επαγγελματοβιοτέχνες και τους εμπόρους συζήτησε ο υπουργός Εργασίας Δημήτρης Ρέπας κατά τη συνάντηση που είχε με το προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ, στα γραφεία της Συνομοσπονδίας.

    «Γνωρίζετε ότι το επόμενο διάστημα, θα πρέπει να αναλάβουμε πρωτοβουλίες, για την αντιμετώπιση του ασφαλιστικού ζητήματος, που αφορά βεβαίως, σχεδόν το σύνολο των Ελλήνων πολιτών. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, η Γενική Συνομοσπονδία, θα έχει τη δική της πρόσκληση και συνεισφορά, προκειμένου να οδηγηθούμε σε ένα κοινά επιθυμητό αποτέλεσμα», υπογράμμισε ο κ. Ρέππας.

    Τόνισε, δε, ότι στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη λειτουργία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας, τη φορολόγηση τους, ενώ αναζητήθηκαν τρόποι ενίσχυσης τους.

    «Για μια ακόμα φορά, πρέπει να σημειώσω ότι είναι ώριμες οι συνθήκες, προκειμένου σημαντικά θέματα να μας απασχολήσουν, για να δώσουμε λύσεις και απαντήσεις, εκεί όπου αυτό είναι εφικτό και έτσι να ενεργοποιήσουμε κοινωνικές εξελίξεις που θα αναβαθμίσουν τη θέση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και όχι μόνο, με τελικό στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και την ακόμα μεγαλύτερη επίτευξη ρυθμών ανάπτυξής της», ανέφερε ο υπουργός Εργασίας.

    Απαντώντας σε ερώτηση για τη συγχώνευση της Εθνικής με την Alpha Bank, o πρόεδρος της ΓΣΕΕΒΕ Γιώργος Μότσος, ανέφερε ότι η Συνομοσπονδία ζητάει να αναπτυχθούν εκείνοι οι θεσμοί, που θα βοηθήσουν τη μικρή επιχείρηση να έχει πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα, μεγάλο ή μικρό.

    «Ζητάμε δηλαδή να δημιουργηθούν οι εγγυοδοτικοί οργανισμοί, από χρηματοδοτήσεις και συμμετοχή τραπεζών, να μπορέσουν οι μικρές να μπουν στις χρηματοδοτήσεις», πρόσθεσε.

    Υπογράμμισε, εξάλλου, ότι κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι είναι απαραίτητο να γίνουν αυτές οι συνενώσεις, ώστε στην ευρωζώνη των12 να επιβιώσουν και οι ελληνικές επιχειρήσεις.

    Πρόσθεσε, δε, ότι από τη συνάντηση του με τον κ. Ρέππα κράτησε τη διάθεση για συνεργασία και τη βούληση να βρεθούν κοινές λύσεις στα προβλήματα.

    [15] ΕΠΙΣΚΕΨΗ Γ. ΜΑΓΚΡΙΩΤΗ ΣΤΟ ΣΑΕ

    Θεσσαλονίκη, 2 Νοεμβρίου 2001 (20:25 UTC+2)

    της Ευρύκλειας Σοφιανού

    Εθιμοτυπική επίσκεψη στα γραφεία του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ), στη Θεσσαλονίκη πραγματοποίησε σήμερα το απόγευμα ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, Γιάννης Μαγκριώτης.

    Στη συνάντηση που είχε με τους συμβούλους του ΣΑΕ, ο κ. Μαγκριώτης ενημερώθηκε για τα προγράμματα που υλοποιούνται από το ΣΑΕ, καθώς και για τον γενικότερο στρατηγικό σχεδιασμό του Συμβουλίου.

    Ο υφυπουργός, ο οποίος αύριο μεταβαίνει στο Σικάγο, προκειμένου να παραστεί στην 1η Ελληνική Εμπορική & Πολιτιστική Εκθεση, έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στις προετοιμασίες της Δ' Παγκόσμιας Συνέλευσης του ΣΑΕ, η οποία θα πραγματοποιηθεί τον επόμενο μήνα στη Θεσσαλονίκη.

    [16] ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 2 Νοεμβρίου 2001 (20:23 UTC+2)

    Οι δυνατότητες ανάπτυξης του οικοτουρισμού στη χώρα μας, μέσα από μια οργανωμένη εθνικής εμβέλειας προσπάθεια, η συμβολή του στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη, καθώς επίσης στην προστασία του περιβάλλοντος, βρέθηκαν στο επίκεντρο των σημερινών εργασιών του διεθνούς συνεδρίου για τον Οικοτουρισμό που διοργανώνεται από το υπουργείο Ανάπτυξης και τον ΕΟΤ στη Θεσσαλονίκη και τελεί υπό την αιγίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού. Το συνέδριο αποτελεί την κεντρική παράλληλη εκδήλωση της 17ης διεθνούς έκθεσης τουρισμού PHILOXENIA.

    Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Χάρης Κοκκώσης, επισήμανε ότι το τρίπτυχο για την ανάπτυξη του οικοτουρισμού είναι η διατήρηση της πολιτισμικής ακεραιότητας της χώρας, των οικολογικών διεργασιών και της βιοποικιλότητας, καθώς επίσης των συστημάτων στήριξης της διαβίωσης του ανθρώπου.

    Τόνισε δε την ανάγκη χάραξης ενός συστήματος σχεδιασμού και διαχείρισης του οικοτουρισμού, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης στρατηγικής τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης, ενώ αναφερόμενος γενικότερα στον τουρισμό ανέφερε ότι "με την σύγχρονη προοπτική της αειφορίας, η ανάπτυξη του τουρισμού θα πρέπει να σέβεται και να συμβαδίζει με τις εθνικές, τοπικές, κοινωνίες, πολιτισμικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές ιδιαιτερότητες και συνθήκες".

    Από την πλευρά του, ο διευθυντής της WWF Ελλάς, Δημήτρης Καραβέλλας, παρουσιάζοντας τα πορίσματα από τη μελέτη σχεδιασμού πιλοτικών δράσεων για την ανάπτυξη οικολογικού τουρισμού που ανέθεσαν ο ΕΟΤ και το υπουργείο Ανάπτυξης στην WWF Ελλάς, στο πλαίσιο του Β' ΚΠΣ, σημείωσε ότι το συγκεκριμένο είδος τουρισμού προσφέρει πολλαπλά πλεονεκτήματα για την προστασία του περιβάλλοντος, την οικονομική και περιφερειακή ανάπτυξη και την παραμονή του πληθυσμού σε μια συγκεκριμένη περιοχή. Παράλληλα, οι περιοχές που ευνοούνται κατ' εξοχήν είναι οι απομακρυσμένες και προβληματικές περιοχές.

    Ωστόσο, πρόσθεσε ότι στη χώρα μας υπάρχουν ορισμένοι περιοριστικοί παράγοντες για την ανάπτυξη του "πράσινου" τουρισμού, όπως λέγεται διαφορετικά. Τέτοιοι είναι μεταξύ άλλων η έλλειψη ενός θεσμικού και οργανωμένου πλαισίου για την προστασία του περιβάλλοντος και υποδομής για την οικολογική ανάπτυξη, η μακροπρόθεσμη και αργή απόδοση κερδών από την ανάπτυξη του συγκεκριμένου είδους τουρισμού, η απουσία κινήτρων παραμονής του πληθυσμού στις τοπικές κοινωνίες και η έλλειψη γνώσης και κατάρτισης γύρω από τον οικοτουρισμού.

    Περαιτέρω, στην μελέτη διατυπώνονται ορισμένες προτάσεις για τον σχεδιασμό οικοτουριστικών δραστηριοτήτων σε τοπικό και εθνικό επίπεδο, όπως για παράδειγμα, την εφαρμογή πιλοτικών προγραμμάτων διαχείρισης και ανάπτυξης προγραμμάτων στο Δυτικό Ζαγόρι και στην Κερκίνη, την θεσμοθέτηση ενός οργάνου και την αξιολόγηση προγραμμάτων οικοτουρισμού και την εφαρμογή προγραμμάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης

    Καταλήγοντας ο κ. Καραβέλλας, εξέφρασε την ελπίδα ότι τα αποτελέσματα της εν λόγω μελέτης θα τύχουν προσοχής από το υπουργείο Ανάπτυξης και τον ΕΟΤ και ότι τα κονδύλια που θα διατεθούν θα αξιοποιηθούν με σωστό τρόπο.

    "Ο οικοτουρισμός αφορά διεθνώς σε έναν μεγάλο αριθμό τουριστών που αυξάνεται με ταχύτατους ρυθμούς, συγκριτικά με άλλες μορφές τουρισμού, λόγω της αυξανόμενης ευαισθησίας των τουριστών σε θέματα περιβάλλοντος", τόνισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου των τουριστικών και ταξιδιωτικών γραφείων στην Ελλάδα, Γιάννης Ευαγγέλου.

    Επισήμανε δε ότι η ανάπτυξη του οικοτουρισμού σε εθνικό επίπεδο δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί από τη μια μέρα στην άλλη. Ωστόσο, όπως υπογράμμισε, υπάρχουν μια σειρά από ενέργειες που μπορούν να δρομολογηθούν άμεσα.

    "Η οργάνωση δικτύων, η σταδιακή εκπόνηση αποσπασματικών μελετών, η συλλογή πληροφοριών από τα γραφεία εξωτερικού για την σχετική ζήτηση, τους tour operators, η εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση των τοπικών αρχών, επιχειρηματιών και κατοίκων, αποτελούν μερικές από τις κινήσεις που μπορούν να μας βοηθήσουν σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα", είπε ο κ. Ευαγγέλου.

    Επιπλέον τα τουριστικά και ταξιδιωτικά γραφεία θα πρέπει να εστιάσουν την προσοχή τους στη διερεύνηση των ιδιαίτερων στοιχείων και δυνατοτήτων της περιοχής και στη συνέχεια την προώθηση σχετικών τουριστικών πακέτων στη διεθνή αγορά, με την βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας.

    "Είναι ουτοπικό να μιλάμε για ανάπτυξη του τουρισμού χωρίς να προηγηθεί μια πολιτική ανάπτυξη βιώσιμου τουρισμού με βάση τις αρχές της αειφορίας", υπογράμμισε ο Αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου Πάρις Τσάρτας, ενώ επισήμανε ότι η περαιτέρω τόνωση της ζήτησης του οικοτουρισμού απαιτεί την εφαρμογή στρατηγικών μάρκετινγκ.

    [17] ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ ΑΠΟ ΡΩΣΙΑ ΚΑΙ Μ. ΒΡΕΤΑΝΙΑ

    Λονδίνο, 2 Νοεμβρίου 2001 (20:20 UTC+2)

    Η Ρωσία και η Μεγάλη Βρετανία θα ξεκινήσουν από κοινού την αποστολή τροφίμων στο Αφγανιστάν τις ερχόμενες δυο εβδομάδες σύμφωνα με ανακοίνωση της βρετανικής κυβέρνησης.

    Η μεταφορά των τροφίμων θα γίνει με την βοήθεια φορτηγών από το εσωτερικό του Αφγανιστάν που θα μεταφέρουν 9.000 τόνους φαγητού από το Τατζικιστάν στα βόρεια σύνορα του Αφγανιστάν ανακοίνωσε ο βρετανός υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης Κλαρ Σορτ.

    Η Μεγάλη Βρετανία έχει διαθέσει μέχρι στιγμής το ποσό των 58 εκατομμυρίων δολαρίων για την παροχή βοήθειας στο Αφγανιστάν.

    [18] ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ "ΑΘΗΝΑ 2004" ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 2 Νοεμβρίου 2001 (20:18 UTC+2)

    Κοινό Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ της ΑΘΗΝΑ 2004, της Περιφέρειας Θεσσαλίας, της Νομαρχίας Μαγνησίας και του Δήμου υπεγράφη σήμερα στο Βόλο.

    Μιλώντας κατά τη τελετή υπογραφής του Μνημονίου η Πρόεδρος της ΑΘΗΝΑ 2004 κ. Γιάννα Αγγελοπούλου - Δασκαλάκη τόνισε, μεταξύ άλλων ότι για να επιτύχει η χώρα στην μεγάλη αυτή προσπάθεια, τη διοργάνωση των καλύτερων Ολυμπιακών Αγώνων με ανθρώπινο μέτρο "χρειάζεται να είμαστε όλοι μαζί, να προχωράμε με τους ίδιους ρυθμούς, να συμπληρώνει ο ένας τον άλλο, ο καθένας με τη μικρή ή μεγαλύτερη συμβολή του σ' αυτή την υπόθεση.

    "Η διοργάνωση είναι ένα τεράστιο παζλ, απ' το οποίο αν λείψει ένα κομμάτι μπορεί να μην πάει κάτι καλά στο σύνολο. Αυτό καθιστά φανερό ότι ο καθένας μας είναι συνεργός σ' αυτή την υπόθεση".

    Την επίσκεψη στο Βόλο τη χαρακτήρισε η Πρόεδρος της ΑΘΗΝΑ 2004 ως "επίσκεψη ουσίας και εργασίας", καθώς, όπως είπε, χρειάζεται να γίνουν και σ' αυτή την Ολυμπιακή πόλη μια σειρά από έργα και να ληφθούν μια σειρά από μέτρα, που δίχως τη συνεργασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και κοινωνίας δεν θα ήσαν εφικτά.

    "Και αυτό που είναι ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι θα μείνει σ' αυτό τον τόπο. Είτε όσα κάνουμε σε σχέση με την υποδομή για τις αθλητικές δραστηριότητες, είτε σε σχέση με την πόλη".

    Και η κ Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη κατέληξε:

    "Αυτή η υπόθεση μας θέλει μαζί και είμαι ενθουσιασμένη γι' αυτό".

    Ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Ιωάννης Καρατζιώτης, στην προσφώνησή του, είπε μεταξύ άλλων:

    "Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι εδώ και πολύ καιρό καταλάβαμε ότι στη Θεσσαλία, εδώ στη Μαγνησία, πρέπει να συνεννοηθούμε. Και συνεννοηθήκαμε όλοι οι φορείς ότι πρέπει να δημιουργήσουμε εκείνες τις προϋποθέσεις και να προχωρήσουμε με συγκεκριμένους ρόλους και με συγκεκριμένες ενέργειες, έτσι ώστε να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Ως τώρα το επιτύχαμε".

    Ο Νομάρχης Μαγνησίας κ. Παναγιώτης Σκοτινιώτης επεσήμανε ότι η 2α Νοεμβρίου είναι η επέτειος της απελευθέρωσης του Βόλου από τους Οθωμανούς και συνέπεσε αυτή την ημέρα να υπογραφεί το Μνημόνιο Συνεργασίας και Συναντίληψης με την ΑΘΗΝΑ 2004. "Το ότι ο Βόλος αποτελεί μια Ολυμπιακή πόλη είναι ένα ανεπανάληπτο γεγονός" πρόσθεσε.

    "Μπορεί αυτή η Ολυμπιάδα να είναι η ευκαιρία μέσα στην ταραγμένη διεθνή πραγματικότητα να αναβιώσει, να αναδειχθεί, μετά από πολλά χρόνια, το θέμα του Ολυμπισμού, η οικουμενικότητα των αξιών του και η οικουμενικότητα του Παγκόσμιου πολιτισμού. Για το Βόλο, για τη Νέα Ιωνία, για τη Μαγνησία, είναι πραγματικά μια συναρπαστική πρόκληση. Μια δοκιμασία ευθύνης για όλους μας, για την τοπική ηγεσία σε όλα τα θεσμικά επίπεδα, όπου ο καθένας κινείται".

    Ο Δήμαρχος Βόλου κ. Κυριάκος Μήτρου, υπογράμμισε ότι "η σημερινή συνάντηση αποτελεί για το Βόλο μια σημαντική στιγμή της ιστορίας του, καθώς από σήμερα επισημοποιείται και συνυπογράφεται η συμμετοχή της πόλης στη διαδικασία της προετοιμασίας και της διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων.

    "Ο Βόλος, ως Ολυμπιακή πόλη, αναλαμβάνει συνειδητά ένα μερίδιο της πανελλήνιας ευθύνης και με απόλυτη εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του, θα προσπαθήσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του για να συμβάλει θετικά στη συνολική εικόνα που πρέπει να εκπέμψει η χώρα μας προς τον υπόλοιπο κόσμο".

    Σε άλλο σημείο, ο Δήμαρχος Βόλου τόνισε ότι στην πρωτεύουσα της Μαγνησίας "θα υλοποιηθούν και έργα που θα αλλάξουν προς το καλύτερο την εικόνα της, ένα σύνολο αισθητικών παρεμβάσεων, αναπλάσεων, κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, απαλλαγής από την οπτική ρύπανση και την εξυγίανση του δημόσιου χώρου, που αποτελούν τις φιλόδοξες προοπτικές του Μνημονίου που υπογράφουμε σήμερα". Και κατέληξε:

    "Αναλαμβάνουμε μια πολύ βαριά ευθύνη και υποσχόμεθα να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας για να μην διαψεύσουμε κανέναν ως προς τις προσδοκίες που δικαιούται να τρέφει απέναντι σ' αυτή την προσπάθεια".

    Σύμφωνα με το Μνημόνιο, ενδεικτικά και όχι αποκλειστικά, μεταξύ της ΑΘΗΝΑ 2004 και των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας, προβλέπεται:

    · Η συνεργασία σε προγράμματα ευαισθητοποίησης, ενημέρωσης και ενδυνάμωσης της συλλογικής βούλησης των κατοίκων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004

    · Η συνεργασία στα προγράμματα επιλογής και κατάρτισης ανθρώπινων πόρων και ειδικότερα επιλογής, κατάρτισης και φιλοξενίας εθελοντών

    · Η αναβάθμιση και χρήση χώρων στο άμεσο περιβάλλον των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων (αθλητικών και μη) και των προπονητικών κέντρων, καθώς και εγκαταστάσεων φιλοξενίας, τουρισμού και αναψυχής

    · Η διερεύνηση καταλληλότητας, προϋποθέσεων και άλλων όρων διάθεσης και χρήσης ξενώνων, κατασκηνώσεων, αδόμητων εκτάσεων κλπ.

    · Η συνεργασία στη διαμόρφωση προγράμματος πολιτισμού, τελετών και άλλων πολιτιστικών εκδηλώσεων

    · Η συνεργασία σε θέματα μέριμνας και προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρία και γενικότερα εμποδιζομένων προσώπων

    · Η συνεργασία στη διαδικασία προστασίας του Ολυμπιακού Συμβόλου και του εμβλήματος των Αγώνων του 2004

    · Η συνεργασία στην εφαρμογή προγράμματος αισθητικών παρεμβάσεων, αναπλάσεων, κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, πεζοδρομήσεων κλπ.

    · Η ανάπτυξη και χρήση καινοτομικών προγραμμάτων, δράσεων και υπηρεσιών προηγμένης τεχνολογίας, που σχετίζονται με τους Ολυμπιακούς Αγώνες

    · Ο συντονισμός θεμάτων υπερδημοτικής ή διαδημοτικής συνεργασίας σε όποιες δράσεις απαιτείται κάτι ανάλογο, όπως η κάλυψη των αναγκών του προγράμματος μεταφορών και συγκοινωνιών, ασφάλειας, ιατρικών υπηρεσιών κ.α.

    Μετά από πρόταση της ΑΘΗΝΑ 2004, οι συμβαλλόμενοι αναλαμβάνουν την υποχρέωση να δεχθούν την προσχώρηση στο Μνημόνιο και άλλων Δήμων και γενικά Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης της περιοχής και ειδικότερα όσων εντός των ορίων τους βρίσκονται Ολυμπιακές αθλητικές εγκαταστάσεις, το Ολυμπιακό Ξενοδοχείο, το Ολυμπιακό Νοσοκομείο και το Αεροδρόμιο.

    Μετά την υπογραφή του Μνημονίου, η Πρόεδρος της ΑΘΗΝΑ 2004 μετέβη στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, όπου είχε συνομιλίες με τον πρύτανη κ. Παντελή Λαζαρίδη, με επίκεντρο τη συμμετοχή του Ιδρύματος στα προγράμματα προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

    [19] ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ "ΑΘΗΝΑ 2004" ΚΑΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΚΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 2 Νοεμβρίου 2001 (20:16 UTC+2)

    Σε δείπνο που παρέθεσε ο Σύνδεσμος Θεσσαλικών Βιομηχανιών στη Λάρισα η Πρόεδρος της ΑΘΗΝΑ 2004 κ. Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη μίλησε για την οικονομική διάσταση των Ολυμπιακών Αγώνων και τις ευκαιρίες που ανοίγονται στις ελληνικές επιχειρήσεις και γενικότερα στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας.

    Η Πρόεδρος της ΑΘΗΝΑ 2004 συνυπέγραψε με τον Πρόεδρο της Εκτελεστικής Επιτροπής κ. Ευριπίδη Χαρμάνη και Μνημόνιο Συνεργασίας και Συναντίληψης.

    Όπως αναφέρεται στο Μνημόνιο, τα δυο μέρη, έχοντας υπόψη τους και αναγνωρίζοντας τις προσδοκίες και το όραμα των Ελλήνων εντός της χώρας και απανταχού στον κόσμο για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα δηλώνουν ότι επιθυμούν και προτίθενται να συνεργαστούν με καλή πίστη, να ανταλλάξουν μεταξύ τους την απαιτούμενη τεχνογνωσία και να διευκολύνουν με κάθε τρόπο την αντιμετώπιση όλων των θεμάτων αρμοδιότητας του Συνδέσμου που τυχόν θα ανακύψουν κατά την περίοδο διοργάνωσης και διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Μεταξύ άλλων, προβλέπεται κοινή δράση για την:

    Έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση των επιχειρήσεων της Λάρισας, του Βόλου και της Θεσσαλίας γενικότερα για τις οικονομικές διαστάσεις του όλου εγχειρήματος και των επιμέρους πτυχών του.

    Οργάνωση ενημερωτικών συνεδρίων, ημερίδων, ειδικών συναντήσεων και άλλων εκδηλώσεων για την πληρέστερη ενημέρωση των ενδιαφερομένων επιχειρήσεων, σχετικά με τα έργα και τις προμήθειες των Αγώνων και τις ευκαιρίες που προκύπτουν για το επιχειρηματικό περιβάλλον μέσω του χορηγικού προγράμματος της ΑΘΗΝΑ 2004.

    Έκδοση ειδικών εντύπων για την ευρύτερη ενημέρωση των επιχειρήσεων και του κοινού σχετικά με τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

    Προβολή των δυνατοτήτων της ελληνικής οικονομίας στους ξένους που θα επισκεφθούν τη Λάρισα, τον Βόλο και τη Θεσσαλία γενικότερα με την ευκαιρία των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Έκδοση βιβλίων, εντύπων, CD και άλλου ενημερωτικού υλικού για τη διευκόλυνση της παραμονής των ξένων που θα επισκεφθούν τη χώρα μας και τη Λάρισα ή τον Βόλο.

    Κατάρτιση καταστάσεων με τις προϋποθέσεις συμμετοχής στους διαγωνισμούς για τα έργα ή τις προμήθειες των Ολυμπιακών Αγώνων με τη βοήθεια της ΑΘΗΝΑ 2004 και με τα αναγκαία έντυπα και τις σχετικές Διευθύνσεις.

    Αναζήτηση και η έγκαιρη κοινοποίηση προς κάθε ενδιαφερόμενο επιχειρηματία όλων των προκηρύξεων διαγωνισμών για τα διάφορα Ολυμπιακά έργα και προμήθειες.

    Συνεργασία με τον Σύνδεσμο στην εκπαίδευση ειδικών ομάδων εθελοντών, π.χ. εμποροϋπαλλήλων, φοιτητών κ.ά.

    [20] ΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ ΠΟΥ ΚΑΛΕΣΕ Ο ΟΤΟ ΡΕΧΑΓΚΕΛ

    Θεσσαλονίκη, 2 Νοεμβρίου 2001 (20:15 UTC+2)

    Ο ομοσπονδιακός προπονητής, Οτο Ρέχαγκελ ανακοίνωσε σήμερα τα ονόματα των ποδοσφαιριστών που θα έχει καλέσει για τους φιλικούς αγώνες του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος με τις αντίστοιχες της Εσθονίας που θα διεξαχθεί στις 10 Νοεμβρίου και της Κύπρου στις 14 του ίδιου μήνα.

    Οι ποδοσφαιριστές που κλήθηκαν είναι: Νίκος Μαχλάς (Αγιαξ), Νίκος Νταμπίζας (Νιουκάστλ), Κώστας Κωνσταντινίδης (Χέρτα Βερολίνου), Ζήσης Βρύζας (Περούτζα), Αντώνης Νικοπολίδης, Λεωνίδας Βόκολος, Τάκης Φύσσας, Γιώργος Καραγκούνης, Αγγελος Μπασινάς, Νίκος Λυμπερόπουλος (Παναθηναϊκός), Βασίλης Λάκης, Θοδωρής Ζαγοράκης, Ακης Ζήκος, Μιχάλης Κασάπης, Ντέμης Νικολαϊδης, Βασίλης Τσάρτας (ΑΕΚ), Τάσος Κατσιαμπής, Παντελής Κωνσταντινίδης, Παντελής Καφές, Γιώργος Γεωργιάδης (ΠΑΟΚ) και Κώστας Χαλκιάς (Ηρακλής).

    Ο κ. Ρέχαγκελ έχει καλέσει δύο παίκτες ως νέα πρόσωπα από τον ΠΑΟΚ. Αυτοί είναι οι Τάσος Κατσιαμπής και Παντελής Καφές.

    [21] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΣΕ ΛΑΛΙΩΤΗ

    Αθήνα, 2 Νοεμβρίου 2001 (20:02 UTC+2)

    "Για τρίτη φορά τα τελευταία δύο χρόνια η Νέα Δημοκρατία ερωτά τους κ.κ. Σημίτη και Λαλιώτη για την off-shore εταιρεία Wing Top, η οποία έχει έδρα την Κύπρο", δήλωσε ο Συντονιστής της ΟΔΕ Μορφωτικών Υποθέσεων της Ν.Δ., βουλευτής Ηρακλείου Μανώλης Κεφαλογιάννης σχολιάζοντας τα όσα είπε σήμερα ο κ. Λαλιώτης.

    Η εν λόγω εταιρεία λειτούργησε για πολλά χρόνια ως μεσάζων μεταξύ των εργολάβων και του ΥΠΕΧΩΔΕ για τα δημόσια έργα στην Ελλάδα.

    "Η εταιρεία, με τρόπους που ο κ. Σημίτης και ο κ. Λαλιώτης γνωρίζουν, έστηνε τους διαγωνισμούς αξίας τρισεκατομμυρίων και μοίραζε το δημόσιο χρήμα, όπως αυτή νόμιζε.

    Καταγγείλαμε την υπόθεση, για πρώτη φορά, στις 4 Οκτωβρίου του 1999 με Ερώτηση στη Βουλή. Καταγγείλαμε, εκ νέου, το θέμα με κατάθεση Τροπολογίας στη Βουλή, στις 30 Οκτωβρίου του 2000. Επανήλθαμε σήμερα με Επίκαιρη Ερώτηση στον Πρωθυπουργό. Οι κ.κ. Σημίτης και Λαλιώτης σιωπούν", τόνισε.

    Ο ελληνικός λαός πρέπει να μάθει ποιοι κρύβονται πίσω από την κυπριακή off-shore εταιρεία. Ο ελληνικός λαός πρέπει να μάθει τι φοβούνται οι κ.κ. Σημίτης και Λαλιώτης και δεν αφήνουν τον υπουργό Δικαιοσύνης να παραπέμψει το θέμα στον εισαγγελέα. Ο ελληνικός λαός πρέπει να μάθει ποιοι και πώς διαχειρίζονται τα χρήματά του", υπογράμμισε.

    "Αν και πάλι σιωπήσουν, είναι συνένοχοι σε μια πρωτοφανή ιστορία για τα δημόσια ήθη", είπε ενώ επιτέθηκε με δριμύτητα στον κ. Λαλιώτη.

    "Υβρίζοντας, ο γνωστός λασπολόγος και συκοφάντης, εμπνευστής της γραμμής Δολιανών, επιχειρεί, εν έτει 2001, να επαναφέρει την πολιτική στο ''δεν δικαιούσθε δια να ομιλείτε'', φιλοδοξώντας να είναι ο νέος Κουτσόγιωργας του ΠΑΣΟΚ. Όσο για ''τα έργα και τις ημέρες'' του στο ΠΕΧΩΔΕ ο κ. Λαλιώτης ας πείσει πρώτα τη διάδοχό του", δήλωσε ο κ. Κεφαλογιάννης.

    [22] Θ. ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΞΕΧΝΑ ΤΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΗΣ

    Αθήνα, 2 Νοεμβρίου 2001 (19:49 UTC+2)

    «Ως όψιμος οπαδός της ελεύθερης οικονομίας, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ χάνει το μέτρο και ξεχνά τις υποχρεώσεις της έναντι των Ελλήνων πολιτών και της Εθνικής Οικονομίας». Τα παραπάνω τόνισε ο εκπρόσωπος τύπου της Νέας Δημοκρατίας Θεόδωρος Ρουσόπουλος, απαντώντας στις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου με τις οποίες κατηγορεί τη Νέα Δημοκρατία ότι αντιμετώπισε τη συγχώνευση Εθνικής και Alpha Bank μικρόψυχα και μίζερα.

    «Εγχειρήματα όπως η συγχώνευση των δυο μεγάλων τραπεζών, για να πετύχουν τους στόχους τους προς όφελος των καταναλωτών και της ανάπτυξης της χώρας, θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με τη δέουσα σοβαρότητα και υπευθυνότητα», υπογράμμισε ο κ. Ρουσόπουλος ενώ πρόσθεσε ότι δεν επιτρέπονται μικροκομματικές και προπαγανδιστικές λογικές, που έως και πρόσφατα έπληξαν καίρια τόσο την Οικονομία, τους θεσμούς της ελεύθερης αγοράς, και τους Έλληνες πολίτες.

    «Τα λοιπά «μικρόψυχα», που υποστήριξε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, δεν χρήζουν σοβαρής αντιμετώπισης από μια υπεύθυνη πολιτική δύναμη, όπως η Νέα Δημοκρατία», κατέληξε.

    [23] ΑΝΤΙΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝ

    Μάρντεν, 2 Νοεμβρίου 2001 (19:43 UTC+2)

    Ζητώντας την πτώση του προέδρου του Πακιστάν Στρατηγού Περβέζ Μουσάραφ με την βοήθεια του στρατού εκατοντάδες διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία στην πόλη Μάρντεν στο βορειοδυτικό Πακιστάν διαμαρτυρόμενοι για την πολιτική που ακολουθεί η χώρα τους υπέρ των αμερικανικών επιθέσεων στο Αφγανιστάν.

    "Ο Μουσάραφ αποτελεί κίνδυνο για το Πακιστάν" δήλωσε απευθυνόμενος στο πλήθος των 10.000 περίπου διαδηλωτών ο ισλαμιστής κληρικός Κάζι Χουσέν Αχμάντ.

    Οι διαδηλωτές τάχθηκαν υπέρ της διεξαγωγής ιερού πολέμου εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών.

    "Ο Μπους ξεκίνησε πόλεμο εναντίον του Ισλάμ και θα τον νικήσουμε με την δύναμη της πίστης. Είναι καθήκον κάθε Μουσουλμάνου πολίτη να υποστηρίξει τους Ταλιμπάν που μάχονται εναντίον μιας ισχυρής δύναμης", δήλωσε ο Κάζε.

    Αντιαμερικανικές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες πόλεις του Πακιστάν.

    [24] ΑΡΣΗ ΒΑΡΩΝ: ΣΤΗΝ ΑΤΤΑΛΕΙΑ Η "ΝΤΡΙΜ ΤΙΜ"

    Θεσσαλονίκη, 2 Νοεμβρίου 2001 (19:40 UTC+2)

    Με στόχο να αποκτήσει περισσότερες εμπειρίες και μετάλλια αναχώρησε σήμερα για την Αττάλεια της Τουρκίας η εθνική μας ομάδα Αρσης Βαρών προκειμένου να πάρει μέρος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ανδρών γυναικών που ξεκινάει την Κυριακή.

    Ο ομοσπονδιακός προπονητής Χρήστος Ιακώβου όπως άλλωστε συνηθίζει δεν έκανε πολλές δηλώσεις. "Στόχος μας είναι τα νεαρά παιδιά να αποκτήσουνε περισσότερες εμπειρίες για το μέλλον. Το ταλέντο υπάρχει και δεν έχουμε παρά να το αποδείξουμε στην πράξη. Σε αυτό το παγκόσμιο δεν παίρνουμε μέρος με όλη την "ντριμ τιμ", παρά μόνο με δύο Ολυμπιονίκες. Είανι για μας μια μεγάλη πρόκληση", επισήμανε ο αρχιστέκτονας της μαγικής ομάδας.

    Την ελληνική αποστολή αποτελούν οι: Ανδρες Τζελίλης (69κ.), Χριστοφορίδης (85κ.), Παπαδόπουλος (85κ.) Κόκκας (94κ.), Γκαρίπης (105κ.), Γυναίκες Τσακίρη (63κ.), Τάτση (69κ.), Ιωαννίδη (75κ.), Κοχλιαρίδου (75κ.), Ροδίτη (+75κ.) και Κασάπη (+75κ.).


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Friday, 2 November 2001 - 19:14:12 UTC