Browse through our Interesting Nodes of Greek News Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-08-26

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΔΕΔΟΜΕΝΗ Η ΕΠΑΝΕΚΛΟΓΗ ΣΗΜΙΤΗ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ
  • [02] ΑΝΤΑΡΤΕΣ ΑΝΑΤΙΝΑΞΑΝ ΜΟΤΕΛ ΝΟΤΙΑ ΤΟΥ ΤΕΤΟΒΟΥ
  • [03] ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΜΕ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ
  • [04] ΑΝΟΙΓΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΙΝΑ ΚΑΝΕΙ Η ΤΑΪΒΑΝ
  • [05] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΑΡΑΒΙΚΟ ΚΟΣΜΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΜΠΟΥΣ ΚΑΤΑ ΑΡΑΦΑΤ
  • [06] ΓΚΕΟΡΓΚΙΕΦΣΚΙ: ΑΝΤΙΠΟΙΝΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΩΝ
  • [07] ΠΕΘΑΝΕ Ο ΤΕΩΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑΜΑΣ
  • [08] ΑΝΤΙΔΡΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΤΩΝ ΟΠΛΩΝ
  • [09] AΡΣΕΝΗΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΙΛΥΘΕΙ ΜΕ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
  • [10] ΠΡΟΦΥΛΑΚΙΣΤΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ 2 ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ 4 ΤΟΥΡΚΟΙ ΔΟΥΛΕΜΠΟΡΟΙ
  • [11] ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ ΜΕ ΤΟΝ ΜΠΑΤΑΚΗ Ο ΤΑΥΛΑΡΙΔΗΣ
  • [12] ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ Ο Δ. ΤΣΟΒΟΛΑΣ
  • [13] ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΝ ΓΙΟΡΙΚ ΟΥΙΛΙΑΜΣ Ο ΑΡΗΣ
  • [14] Μ.ΤΡΑΪΚΟΦΣΚΙ: ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΔΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΣΛΑΒΙΚΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ
  • [15] ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΟΥ ΚΑΡΑΓΚΟΥΤΗ ΘΕΛΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΑΕ ΗΡΑΚΛΗΣ
  • [16] ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ - ΙΟΡΔΑΝΙΑΣ
  • [17] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ
  • [18] ΠΑΟΚ ΚΑΙ ΙΛΤΕΞ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ ΣΤΟ ΜΠΙΤΣ ΧΑΝΤΜΠΟΛ
  • [19] Ο ΑΧΜΕΤΙ ΕΠΙΚΡΟΤΕΙ ΤΗ ΝΑΤΟΪΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ
  • [20] AΛΛΑΓΕΣ ΣΤΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΙΣΧΥΡΩΝ ΑΝΕΜΩΝ
  • [21] ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ Ο ΑΝΡΙ ΜΙΣΕΛ ΕΝ ΟΨΕΙ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΚΥΠΕΛΛΟΥ
  • [22] Ο ΕΛΒΕΤΙΚΟΣ ΚΑΙ Ο ΒΡΕΤΑΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ "ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ"
  • [23] Η ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΕΚΠΛΗΡΩΣΕ ΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΤΗΣ Ε.Ε. ΓΙΑ ΤΙΣ ΘΕΩΡΗΣΕΙΣ ΕΙΣΟΔΟΥ

  • [01] ΔΕΔΟΜΕΝΗ Η ΕΠΑΝΕΚΛΟΓΗ ΣΗΜΙΤΗ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ

    Θεσσαλονίκη, 26 Αυγούστου 2001 (10:28 UTC+2)

    Η επανεκλογή του Κώστα Σημίτη ως προέδρου του ΠΑΣΟΚ πρέπει αν θεωρείται δεδομένη, δηλώνει ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, σε συνέντευξη του στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία".

    Σε ότι αφορά τη "λευκή" ψήφο σημειώνει ότι είναι μια ψήφος πολιτικής αμηχανίας που θα εκληφθεί έξω από το ΠΑΣΟΚ ως ψήφος πολιτικής αμφισβήτησης, ενώ σε ερώτηση για το ενδεχόμενο αλλαγής ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ, απαντά ως εξής:"Τα σενάρια ως προϊόντα της δημιουργικής φαντασίας είναι ελεύθερα. Η στάση του ΠΑΣΟΚ είναι όμως δέσμια των συνταγματικών μας υποχρεώσεων και της πολιτικής μας αξιοπιστίας. Η "επιβολή αλλαγής ηγεσίας" είναι αμφισβήτηση του νόμιμου πρωθυπουργού της χώρας. Αυτό είναι πολύ ντεμοντέ για το έτος 2001. Από την άλλη μεριά η αντίληψη που θεωρεί ότι μπορείς να αλλάζεις πρωθυπουργό και αρχηγό της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας προκειμένου να πετύχεις ένα καλύτερο εκλογικό αποτέλεσμα, συνιστά αφενός μεν υποτίμηση και αμφισβήτηση του ίδιου του κυβερνητικού έργου, αφετέρου δε απόπειρα παραπλάνησης του εκλογικού σώματος. Με τέτοιες μεθόδους βαθύτατα ηττοπαθείς δεν διαμορφώνεται μια γνήσια πολιτική σχέση με την κοινωνία".

    Σε ερώτηση αν μαζί με τους Βάσω Παπανδρέου, Θεόδωρο Πάγκαλο και Θεόδωρο Τσουκάτο έχουν συγκροτήσει τον λεγόμενο "τρίτο πόλο" στο ΠΑΣΟΚ, επισημαίνει:"Το "όλον ΠΑΣΟΚ" υπάρχει εις πείσμα κάποιων που θέλουν να το κάνουν μικρότερο επειδή δεν μπορούν να το κατανοήσουν ή να το διαχειριστούν πολιτικά ως μεγάλο και ενιαίο. Επιδιώκω, λοιπόν, πάντοτε να εκφράζω αυτό το <<όλον ΠΑΣΟΚ>>".

    Σε ότι αφορά το χρόνο διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών σημειώνει ότι η επιλογή της κατάλληλης στιγμής είναι πολιτικό και θεσμικό πλεονέκτημα της κυβέρνησης.

    Σχετικά με τις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας τονίζει ότι είναι συνταγματικά ρυθμισμένες και δεν πρέπει να πυροδοτούνται με ατυχείς δηλώσεις.

    [02] ΑΝΤΑΡΤΕΣ ΑΝΑΤΙΝΑΞΑΝ ΜΟΤΕΛ ΝΟΤΙΑ ΤΟΥ ΤΕΤΟΒΟΥ

    σΚΌΠΙΑ, 26 Αυγούστου 2001 (10:57 UTC+2)

    Ισχυρή έκρηξη συγκλόνισε στις 6.30 το πρωί, τοπική ώρα, το Τέτοβο και την ευρύτερη περιοχή, την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η ανάπτυξη της νατοϊκής δύναμης στα Σκόπια στο πλαίσιο της επιχείρησης "Απαραίτητη Συγκομιδή".

    Όπως μεταδίδουν τα μέσα ενημέρωσης στα Σκόπια, οι Αλβανοί αντάρτες ανατίναξαν το μοτέλ "Μπριόνι" που βρίσκεται στον αυτοκινητόδρομο Τέτοβο-Τσέλοπεκ. Το κτίριο έχει υποστεί σοβαρές ζημιές, όμως, λόγω της έντονης παρουσίας Αλβανών ανταρτών γύρω από το ξενοδοχείο δεν έχει διαπιστωθεί αν υπάρχουν τραυματίες ή νεκροί.

    Κατά τη διάρκεια της νύχτας στο Τέτοβο ηχούσαν κατά διαστήματα πυροβολισμοί, που προέρχονταν από την συνοικία Τσιγκλάνα και από τους πρόποδες του όρους Σαρ.

    Σημειώνεται ότι οι στρατιώτες της συμμαχίας, μεταξύ των οποίων και Ελληνες, αύριο αναμένεται να αρχίσουν τη συγκέντρωση όπλων από τους Αλβανούς αντάρτες που θα προσέλθουν στα καθορισμένα σημεία συλλογής και θα παραδώσουν εθελοντικά τον οπλισμό τους.

    Ο αριθμός των όπλων που πρέπει να συγκεντρωθεί ώστε η "συγκομιδή" να θεωρηθεί επιτυχής εξακολουθεί να προκαλεί διχασμούς. Το ΝΑΤΟ ενδιαφέρεται κυρίως για τον βαρύ οπλισμό και εκτιμά ότι οι αντάρτες θα παραδώσουν περίπου 3.000 όπλα, ενώ η κυβέρνηση των Σκοπίων επιμένει ότι οι αντάρτες διαθέτουν 85.000 όπλα.

    Η Συμμαχία, πάντως, δεσμεύτηκε να συγκεντρώσει το 1/3 του οπλισμού των Αλβανών ανταρτών ως την Παρασκευή, όταν στα Σκόπια θα συνεδριάσει το Κοινοβούλιο για να επικυρώσει την συμφωνία-πλαίσιο της Οχρίδας.

    Στο μεταξύ, ο επικεφαλής της κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής άμυνας της Ε.Ε., Χαβιέ Σολάνα, σε άρθρο του στην ισπανική εφημερίδα "Republica" προειδοποίησε πως δεν πρέπει να επικρατεί η ψευδαίσθηση ότι η υπογραφή της συμφωνίας της Οχρίδας θα θέσει το τέλος της κρίσης. "Πρόκειται μόνο για μία αρχή. Για να υλοποιηθούν οι καλές προθέσεις, όπως αυτές καθορίζονται από τη συμφωνία, πρέπει να καταβληθούν πολλές προσπάθειες και οι πολιτικοί αρχηγοί στην ΠΓΔΜ να επιδείξουν πως είναι καλοί ηγέτες" σημείωσε.

    Ε.Π.

    [03] ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΜΕ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 26 Αυγούστου 2001 (11:13 UTC+2)

    Με την μεγάλη λαϊκή ελληνοτουρκική συναυλία των Μαρία Φαραντούρη, Zulfu Livaneli, Παναγιώτη Καραδημήτρη και Γιώργου Θεοδωράκη πραγματοποιείται σήμερα στις 9μμ η επίσημη έναρξη των εκδηλώσεων της "Βαλκανικής Πλατείας" που διοργανώνει ο δήμος Νεάπολης. Πριν από την έναρξη της συναυλίας θα απονεμηθούν βραβεία , τα οποία θεσμοθετούν από φέτος το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu της Τουρκίας ,σε προσωπικότητες που συμβάλλουν την ελληνοτουρκική προσέγγιση και στην αλληλοκατανόηση των δύο λαών. Οι πρώτοι που θα τιμηθούν είναι ο μεγάλος Τούρκος καλλιτέχνης Zulfu Livaneli, η Μαρία Φαραντούρη και ο Μίκης Θεοδωράκης.

    Τιμώμενο πρόσωπο στην φετινή Βαλκανική Πλατεία θα είναι ο Μίκης Θεοδωράκης ο οποίος έχει κληθεί να παραστεί στην συναυλία.

    Η επίσημη έναρξη των εκδηλώσεων της Βαλκανικής Πλατείας επί ελληνικού εδάφους θα αρχίσει με λαμπαδηδρομία ειρήνης, που θα προηγηθεί της συναυλίας, στην οποία θα πάρουν μέρος οι υπουργοί Πολιτισμού της Αλβανίας και της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, οι δήμαρχοι του Κουσάντασι, του Pancevo και του Prijedor, εκπρόσωποι των υπουργείων Πολιτισμού της Δημοκρατίας της Σερβίας, πρόξενοι όλων των Βαλκανικών χωρών, ο πρόεδρος του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων Anadolu καθώς και νέοι εκπρόσωποι των χωρών που συμμετέχουν στη διοργάνωση. Η μεγάλη ελληνοτουρκική συναυλία πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων , του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων Anadolu, του δήμου Κουσάντασι και του ράδιο Θεσσαλονίκη.

    Οι εκδηλώσεις τη Βαλκανικής Πλατείας αποτελούν ένα αμάλγαμα καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων από τα Βαλκάνια, με μουσικά και χορευτικά συγκροτήματα έθνικ και σύγχρονης μουσικής, χορό , εκθέσεις και βαλκανική γαστρονομίας. Η Βαλκανική Πλατεία φέτος πήρε στις διαστάσεις που οραματίστηκε ο δήμος Νεάπολης και απλώθηκε πέρα από τη Θεσσαλονίκη αλλά και από την Ελλάδα καθώς οι φετινές εκδηλώσεις ξεκίνησαν την περασμένη Κυριακή με τη συναυλία που δόθηκε στο ρωμαϊκό θέατρο της παλιάς πόλης στης Οχρίδας στη ΠΓΔΜ.

    Το μεγαλύτερο μέρος των εκδηλώσεων της Βαλκανικής Πλατείας θα πραγματοποιηθεί στο πρώην στρατόπεδο Στρεμπενιώτη του δήμου Νεάπολης. Επίσης φέτος οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν και στους δήμους Μενεμένης, Βασιλικών και Αγίου Γεωργίου. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθεί και η 2η έκθεση προϊόντων χειρός όπου θα συμμετάσχουν επιχειρήσεις από τις βαλκανικές χώρες.

    Στον ίδιο χώρο στάντ με 15 μη κυβερνητικές οργανώσεις θα ενημερώνουν το κοινό για τη δραστηριότητά τους. Στη φετινή διοργάνωση συμμετέχουν και 100 εθελοντές , κυρίως νέοι της Νεάπολης προσφέροντας την πολύτιμη βοήθειά τους.

    [04] ΑΝΟΙΓΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΙΝΑ ΚΑΝΕΙ Η ΤΑΪΒΑΝ

    Ταϊπέχ, 26 Αυγούστου 2001 (21:07 UTC+2)

    Η Ταϊβάν, για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της δοκιμαζόμενης οικονομίας της, αποφάσισε να άρει πολλούς περιορισμούς που ίσχυαν επί δεκαετίες όσον αφορά τα ταξίδια και τις εμπορικές συναλλαγές με την Κίνα.

    Θα μπορούν έτσι εταιρείες της Ταϊβάν να κάνουν επενδύσεις στην Κίνα, τράπεζες της Ταϊβάν να ανοίγουν υποκαταστήματα στην Κίνα. Επίσης, πολίτες της ηπειρωτικής Κίνας θα μπορούν να αγοράζουν γη στην Ταϊβάν ή να επισκέπτονται το νησί.

    Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC στο Πεκίνο, οι αλλαγές αυτές είναι καλά νέα για την Κίνα η οποία θέλει να τονώσει την οικονομία της και πιστεύει επίσης πως με την ενίσχυση των οικονομικών δεσμών μειώνεται η απόσταση που υπάρχει ανάμεσα στις δύο πλευρές των στενών της Ταϊβάν.

    Πάντως, πολλοί στην Ταϊβάν φοβούνται ότι οι αλλαγές αυτές μπορεί να υπονομεύσουν την εθνική της ασφάλεια και να οδηγήσουν στην εξάρτηση της οικονομίας της από την Κίνα.

    [05] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΑΡΑΒΙΚΟ ΚΟΣΜΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΜΠΟΥΣ ΚΑΤΑ ΑΡΑΦΑΤ

    Κάιρο, 26 Αυγούστου 2001 (21:03 UTC+2)

    Η Αίγυπτος και η Ιορδανία, που έχουν υπογράψει ειρηνευτικές συμφωνίες με το Ισραήλ, κατηγόρησαν το Ισραήλ και τις ΗΠΑ ότι δεν κατάφεραν να περιορίσουν τη βία στη Μ. Ανατολή.

    Ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ, δήλωσε πως οι ΗΠΑ, ως η χώρα που κατ' εξοχήν υποστηρίζει την ειρήνη στην περιοχή, είναι σε θέσξ να θέσει τέρμα στον κύκλο της βίας και θα έπρεπε να καταβάλει περισσότερες προσπάθειες για να αποτραπεί η κλιμάκωση της κρίσης.

    Ο Ιορδανός υπουργός Τύπου, Σαλέχ Τσαλάμπ, δήλωσε πως η δήλωση του κ. Μπους την Παρασκευή, ότι ο ηγέτης των παλαιστινίων, Γιασέρ Αραφάτ, θα πρέπει να καταβάλει μεγαλύτερες προσπάθειες για τον τερματισμό της βίας, μπορεί να ενθαρρύνει το Ισραήλ να συνεχίσει την πολιτική της κλιμάκωσης της κρίσης.

    Η εκπρόσωπος του Αραβικού Συνδέσμου, Χανάν Ασράουι, δήλωσε πως ο κ. Μπους ενθαρρύνει το Ισραήλ να ακολουθεί ολέθρια πολιτική, ενώ ένας παλαιστίνιος υπουργός, ο Αχμάντ Αμπντ-αλ-Ραχμάν, τόνισε πως οι ΗΠΑ έγιναν εργαλείο, όπως είπε, του λόμπι των σιωνιστών.

    Από τη δική του πλευρά, ο Γιασέρ Αραφάτ δήλωσε πως η Αμερική δεν τήρησε τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει και δεν μπορεί πλέον να θεωρείται ότι υποστηρίζει την ειρήνη στη Μ. Ανατολή.

    Νωρίτερα, ισραηλινά μαχητικά είχαν επιτεθεί εναντίον στόχων στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη. Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, οι επιθέσεις έγιναν ως αντίποινα για την παλαιστινιακή επίθεση που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο τριών ισραηλινών στρατιωτών και δύο αμάχων το Σάββατο.

    [06] ΓΚΕΟΡΓΚΙΕΦΣΚΙ: ΑΝΤΙΠΟΙΝΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΩΝ

    Σκόπια, 26 Αυγούστου 2001 (20:56 UTC+2)

    Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔ της Μακεδονίας, Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι, δήλωσε πως θα πρέπει να υπάρξουν αντίποινα κατά των τρομοκρατών, όπως είπε, που ευθύνονται για την έκρηξη που σημειώθηκε σήμερα σε ξενοδοχείο, στην περιοχή του Τετόβου, στο βόρειο τμήμα της χώρας.

    Δύο Σλαβομακεδόνες σκοτώθηκαν από την έκρηξη κοντά στο χωριό Τσελόπεκ και η αστυνομία επέρριψε τις ευθύνες στους αλβανόφωνους αντάρτες.

    Εν τω μεταξύ, οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ ετοιμάζονται ν' αρχίσουν την συλλογή των όπλων που θα παραδίδουν οι αντάρτες.

    Σύμφωνα με τηλεγράφημα του γαλλικού πρακτορείου, η κυβέρνηση των Σκοπίων απορρίπτει τον αριθμό των όπλων που, σύμφωνα με το ΝΑΤΟ, θα πρέπει να παραδοθούν. Ο αριθμός αυτός θα ενθαρρύνει τους αντάρτες να συνεχίσουν τον πόλεμο, δήλωσε εκπρόσωπος της κυβέρνησης, ο Αντόνιο Μιλόσοσκι.

    Νωρίτερα, πάντως, αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ έκαναν σαφές ότι δεν θα πρέπει οι διαφωνίες για τον αριθμό των όπλων που θα παραδοθούν ή μεμονωμένα επεισόδια βίας να εκτροχιάσουν τη διαδικασία που έχει αρχίσει.

    Η ανταποκρίτρια του BBC στα Σκόπια επισημαίνει ότι οι συνεχιζόμενες παραβιάσεις της εκεχειρίας δείχνουν τη δυσπιστία που εξακολουθεί να υπάρχει δυσπιστία ανάμεσα στους Σλαβομακεδόνες και τους αλβανόφωνους.

    [07] ΠΕΘΑΝΕ Ο ΤΕΩΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑΜΑΣ

    Βέροια, 26 Αυγούστου 2001 (20:52 UTC+2)

    Πέθανε σήμερα σε ηλικία 87 ετών ο τέως βουλευτής Ημαθίας και υπουργός Γιάννης Γιαμάς. Ο Βεροιώτης πολιτικός πολέμησε ως έφεδρος αξιωματικός στον ελληνοϊταλικό πόλεμο και στη συνέχεια υπήρξε ενεργό μέλος της Εθνικής Αντίστασης την οποία υπηρέτησε ως Καπετάνιος του εφεδρικού ΕΛΑΣ και ως Γραμματέας του ΕΑΜ επιστημόνων Βεροίας. Για τις ιδέες του φυλακίστηκε το διάστημα 1945-1949 και στη συνέχεια εξορίστηκε. Από το 1951 εξελέγη πέντε φορές βουλευτής Ημαθίας, το 1951 με την ΕΠΕΚ, το 1956 με τη Δημοκρατική Ενωση και τα έτη 1961, 1963 και 1964 με την Ένωση Κέντρου. Διετέλεσε υπουργός Συγκοινωνιών στην κυβέρνηση Στεφανόπουλου το 1966.

    Ο Γιάννης Γιαμάς γεννήθηκε στο Γαλάτσι Ρουμανίας στις 29 Δεκεμβρίου 1914. Μετά τη Μικρασιατική καταστροφή ήρθε με την οικογένειά του πρόσφυγας στην Ελλάδα και από το 1928 εγκαταστάθηκε στη Βέροια όπου τελείωσε το Γυμνάσιο. Το 1935 εισήλθε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης από όπου αποφοίτησε το 1940 και διορίστηκε δικηγόρος στο Πρωτοδικείο Βέροιας. Ηταν παντρεμένος, είχε δύο παιδιά, πέντε εγγόνια και δύο δισέγγονα.

    [08] ΑΝΤΙΔΡΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΤΩΝ ΟΠΛΩΝ

    Σκόπια, 26 Αυγούστου 2001 (20:49 UTC+2)

    Κατηγορηματικά αντίθετη είναι η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ για τον αριθμό των όπλων που θα περισυλλέξει το ΝΑΤΟ από τους Αλβανούς αντάρτες. «Περιμέναμε ότι το ΝΑΤΟ θα έκανε μία σοβαρή προσέγγιση», δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ Αντόνιο Μιλόσοσκι. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, το γεγονός ότι το ΝΑΤΟ καθόρισε να συγκεντρώσει 3.300 όπλα κατά τη διαδικασία του αφοπλισμού των Αλβανών ανταρτών, δε θα έχει κανένα άλλο αποτέλεσμα εκτός από το να ωθήσει τους αντάρτες να συνεχίσουν τον πόλεμο.

    Η αντίδραση της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, ήρθε μετά τη σημερινή απόφαση του ΝΑΤΟ, ότι ο αριθμός των όπλων ορίζεται στα 3.300, εξαιρουμένων του ελαφρού οπλισμού και των πυρομαχικών, όπως ανακοίνωσε ο στρατηγός του ΝΑΤΟ Γκούναρ Λάνγκε.

    Σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση στην οποία κατέληξαν ύστερα από συνομιλίες δύο ημερών, το ΝΑΤΟ θα προχωρήσει στη συγκέντρωση δύο αρμάτων μάχης, δύο τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς στρατιωτών, έξι αντιαρματικών όπλων, 130 όλμων, 210 αυτομάτων όπλων ενώ τα υπόλοιπα θα είναι πυροβόλα όπλα.

    «Δεν προκειται απλώς για μία χειρονομία και ο δρόμος δε θα είναι εύκολος. Αλλά ο εναλλακτικός δρόμος είναι ξεκάθαρος. Ο εναλλακτικός δρόμος είναι ο πόλεμος», δήλωσε ο στρατηγός του ΝΑΤΟ.

    Στο μεταξύ ορίστηκε και ο τρόπος της διαδικασίας του αφοπλισμού, κατά την οποία οι Αλβανοί αντάρτες θα παραδίδουν τα όπλα διατηρώντας την ανωνυμία τους στο πλαίσιο της αμνηστίας που συμφωνήθηκε να τους δοθεί.

    Ωστόσο, νωρίτερα σήμερα, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Λιούπτσο Γκεοργκιέφσκι είχε πει σχετικά με τις εκτιμήσεις για τον αριθμό των όπλων που πρέπει να συγκεντρωθούν, ότι είναι αστείες και εξευτελιστικές για τη χώρα.

    Ν.Κ.

    [09] AΡΣΕΝΗΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΙΛΥΘΕΙ ΜΕ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

    Αθήνα, 26 Αυγούστου 2001 (20:23 UTC+2)

    Η κυβερνητική κρίση δεν μπορεί να μεταφερθεί σε ένα κομματικό επίπεδο σ' ένα Συνέδριο για να επιλυθεί, αλλά πρέπει να αντιμετωπιστεί με πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού, με αλλαγή των κυβερνητικών προτεραιοτήτων και με έναν κατάλληλο ανασχηματισμό, τόνισε ο πρώην υπουργός Παιδείας Γεράσιμος Αρσένης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Τύπος της Κυριακής».

    «Ημουν από τους λίγους που εξέφρασα αντιρρήσεις για την επίσπευση του συνεδρίου», υπογράμμισε ο κ. Αρσένης και πρόσθεσε ότι οι δικές του προσδοκίες για το Συνέδριο δεν είναι πολύ υψηλές και πιθανό η διεξαγωγή του να περιπλέξει τα πράγματα αντί να τα επιλύσει.

    Περαιτέρω, επισήμανε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι κατακερματισμένο σε μηχανισμούς και οι πληγές από το 1996 δεν έχουν κλείσει και τόνισε την ανάγκη να «γίνει υπέρβαση απ' όλους, να ξαναγυρίσουμε στις ρίζες μας, να δούμε με ποια σύγχρονα μέσα θα προωθήσουμε τις βασικές μας αξίες.

    Ο κ. Αρσένης εκτίμησε ότι έχει δημιουργηθεί αδιέξοδο στις σχέσεις εκκλησίας-πολιτείας και ανέφερε ότι είναι ανάγκη κυβέρνηση και εκκλησία να προχωρήσουν μαζί στη νέα εποχή, με διακριτούς ρόλους, αλλά αγαστή συνεργασία. «Χωρίς αμφιβολία, ο χειρισμός του θέματος των ταυτοτήτων δημιούργησε προβλήματα και καχυποψίες και από τις δύο πλευρές. Είναι η στιγμή όμως ευθύνης τόσο για την κυβέρνηση, όσο και για την ηγεσία της εκκλησίας, να κάνουν την υπέρβαση, να συναντηθούν και να συζητήσουν το ευρύτερο θέμα της συνεργασίας κράτους και εκκλησίας για την προώθηση του ελληνισμού στη νέα εποχή», συμπλήρωσε.

    Εξάλλου, σημείωσε ότι το κλίμα που διαμορφώνεται από τώρα δεν ευνοεί την προώθηση άλλης υποψηφιότητας στο συνέδριο για τη θέση του πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ, εκτός από αυτή του κ. Σημίτη πρόσθεσε, ωστόσο, ότι μέχρι το Συνέδριο και στο Συνέδριο πολλά μπορεί να συμβούν. «Η δική μου θέση είναι ξεκάθαρη. Αν υπάρξουν διαφορετικές πολιτικές θέσεις στο Συνέδριο, αυτές οι θέσεις πρέπει να εκφραστούν και να συνοδευτούν με αντίστοιχες εναλλακτικές υποψηφιότητες και σε επίπεδο πρόεδρου», τόνισε.

    Αναφορικά με το ενδεχόμενο η δυσαρέσκεια κατά του κ. Σημίτη στο συνέδριο να εκφραστεί με λευκά ψηφοδέλτια, ανέφερε ότι προτιμά την ανοικτή και όχι την «κρυφή» πολιτική, συμπληρώνοντας ότι «όταν υπάρχει αμφισβήτηση της πολιτικής πλατφόρμας ή αμφισβήτηση της ικανότητας του πρωθυπουργού να ηγηθεί του κόμματος πρέπει να τεθεί εναλλακτική υποψηφιότητα».

    Χαρακτήρισε αντιεκπαιδευτική και αντικοινωνική πράξη την επαναφορά του θεσμού των μετεξεταστέων. Εξέφρασε την αντίθεση του σε αλλαγές στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που έχουν να κάνουν με «εκπτώσεις» και υποχωρήσεις σε φορείς που λειτουργούν συντεχνιακά και με ιδιοτέλεια. «Το ράβε-ξήλωνε δεν είναι καλή συνταγή», ιδίως σε μία συγκυρία που έχει διαρραγεί η σχέση της κυβέρνησης με την κοινωνία», επισήμανε χαρακτηριστικά.

    [10] ΠΡΟΦΥΛΑΚΙΣΤΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ 2 ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ 4 ΤΟΥΡΚΟΙ ΔΟΥΛΕΜΠΟΡΟΙ

    Αγκυρα, 26 Αυγούστου 2001 (20:13 UTC+2)

    Προφυλακίστηκαν, σύμφωνα με άρθρο της εφημερίδας Yeni Safak, τα 6 από τα 7 άτομα που είχαν τεθεί υπό κράτηση από τις τουρκικές αρχές με την αιτιολογία ότι οργάνωσαν τη φυγάδευση λαθρομεταναστών στην Ελλάδα με το, υπό ελληνική σημαία, αλιευτικό σκάφος Finemia.

    Πρόκειται για τον καπετάνιο του σκάφους, Αντώνιο Καραμάνο, το βοηθό του Θεόδωρο Τοπόλη, τον οδηγό του φορτηγού που μετέφερε τους λαθρομετανάστες στα Δαρδανέλια, Ισμαήλ Ουνβέρ και τους συνεργούς του Ετζεβίτ Αλντεμίρ, Μεχμέτ Ασλάν και Αλί Ακτσιτσεκ. Οι 60 λαθρομετανάστες, 42 Ιρακινοί και 18 Ιρανοί, πρόκειται να απελαθούν.

    [11] ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ ΜΕ ΤΟΝ ΜΠΑΤΑΚΗ Ο ΤΑΥΛΑΡΙΔΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 26 Αυγούστου 2001 (20:05 UTC+2)

    Στο παιχνίδι του Ηρακλή με τον ΠΑΣ Γιάννενα το επίκεντρο του ενδιαφέροντος ήταν στραμμένο στον Στάθη Ταυλαρίδη. Τον άσο του Ηρακλή που για τον ίδιο ήταν το αποχαιρετιστήριο παιχνίδι με την αγαπημένη του ομάδα. Ο νεαρός άσος του Ηρακλή ή καλύτερα πλέον της Αρσεναλ αναχώρησαν σήμερα μαζί με τον εκπρόσωπο της ΠΑΕ Ηρακλής, Τέλη Μπατάκη για το Λονδίνο προκειμένου ο παίκτης να υπογράψει το συμβόλαιο με τη νέα του ομάδα.

    Μέσα στις επόμενες ώρες θα γίνουν οι τελικές συζητήσεις με τους ανθρώπους της Αρσεναλ και αναμένεται να ρυθμιστούν κάποια διαδικαστικά θέματα. "Ο Ηρακλής είναι και πολύ καλή ομάδα και ήταν σταθμός για μένα. Πάντα θα είναι στην καρδιά μου", ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ταυλαρίδης.

    [12] ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ Ο Δ. ΤΣΟΒΟΛΑΣ

    Ηράκλειο, 26 Αυγούστου 2001 (20:01 UTC+2)

    Στην προοπτική συνεργασίας του ΔΗΚΚΙ με την Αριστερά, για τις ερχόμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, στην κόντρα στις σχέσεις κυβέρνησης-εκκλησίας και τις πρόσφατες δηλώσεις Πάγκαλου, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του κινήματος, Δημήτρης Τσοβόλας, στη διάρκεια συνέντευξής του, σήμερα, στο Ηράκλειο Κρήτης.

    Ο κ. Τσοβόλας ανακοίνωσε την πρόθεσή του να καλέσει εκ νέου τον κ. Κωνσταντόπουλο και την κ. Παπαρήγα, σε κοινή σύσκεψη, σε επίπεδο αρχηγών πλέον, με θέμα την κοινή κάθοδο στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές.

    «Πιστεύουμε ότι η πολιτική συγκυρία, αλλά και το συμφέρον της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, επιβάλλει την ύπαρξη κοινής καθόδου, στα πλαίσια της διαμόρφωσης ενός αντινεοφιλελεύθερου και πατριωτικού κοινωνικού μετώπου», τόνισε ο κ. Τσοβόλας, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι η πρότασή του αυτή προς τις προοδευτικές και αριστερές δυνάμεις είναι πρόταση κοινής δράσης και όχι συγχώνευσης.

    Ως προσπάθεια αποπροσανατολισμού των πολιτών από τα μεγάλα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα, χαρακτήρισε την αντιπαράθεση της κυβέρνησης με την ηγεσία της εκκλησίας, τονίζοντας ότι και οι δύο πλευρές έχουν υπερβεί τα εσκαμμένα, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τις δικές τους σκοπιμότητες.

    Ο κ. Τσοβόλας κάλεσε την κυβέρνηση και την ηγεσία της εκκλησίας να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων, σταματώντας αυτή την άγονη αντιπαράθεση, μιας και τα προβλήματα της χώρας, είναι μεγάλα, όπως χαρακτηριστικά είπε. «Τους ιερείς τους σεβόμαστε και τους τιμούμε, αλλά έχουν άλλη αποστολή. Το κίνημά μας είχε το θάρρος να ταχθεί υπέρ της προαιρετικής αναγραφής του θρησκεύματος, εδώ όμως φαίνεται ότι υπάρχει αλαζονική αντίληψη και ότι χρησιμοποιείται ο θρησκευόμενος λαός για να επιτευχθούν, ενδεχομένως, άλλα πράγματα», κατέληξε.

    Ερωτηθείς για τις δηλώσεις του κ. Πάγκαλου, ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, είπε ότι «κάποιοι από αλαζονική αντίληψη, δεν καταλαβαίνουν ή κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν- ότι κάνουν ζημιά στον εαυτό τους, στους θεσμούς και στην πολιτική με την απαράδεκτη συμπεριφορά τους».

    [13] ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΝ ΓΙΟΡΙΚ ΟΥΙΛΙΑΜΣ Ο ΑΡΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 26 Αυγούστου 2001 (19:52 UTC+2)

    Τον 26χρονο Γιόρικ Ουίλιαμς θέλει να δει και να εξετάσει αγωνιστικά ο προπονητής του Αρη, Στιβ Γιατζόγλου. Από αύριο ο παίκτης θα ακολουθήσει κανονικά την προετοιμασία της ομάδας και σε περίπτωση που ικανοποιήσει τον τεχνικό της ομάδας θα αποτελέσει μεταγραφικό στόχο των "κιτρίνων".

    Η αξία του ξένου άσου είναι εγνωσμένη, ωστόσο αυτό και μόνο δεν αποτελεί καθοριστικό στοιχείο για τον κ. Γιατζόγλου που θέλει να τον δει τον παίκτη μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Να τονίσουμε ότι ο παίκτης ήταν ΜVP του πρωταθλήματος της Βαλτικής με τους Μπέρμιγχαμ Μπούλετς, ενώ με τα πλέον κολακευτικά λόγια μίλησε για τον ίδιο και ο Μπάκναλ.

    Περίπου το 50% του συνολικού μπάτζετ θα δώσει τηλεοπτικό κανάλι για να αποκτήσει τα δικαιώματα του Αρη. Οι επαφές βρίσκονται σε πολύ καλό δρόμο και το όλο θέμα χειρίζεται ο Γιάννης Δαμιανίδης ο οποίος αισιοδοξεί ότι θα τελειώσει θετικά το συντομότερο.

    [14] Μ.ΤΡΑΪΚΟΦΣΚΙ: ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΔΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΣΛΑΒΙΚΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ

    Σκόπια, 26 Αυγούστου 2001 (19:48 UTC+2)

    Για οργανωμένο σχέδιο των Αλβανών ανταρτών που έχει στόχο την εκδίωξη του Σλαβόφωνου πληθυσμού από την περιοχή του Τετόβου έκανε λόγο ο πρόεδρος της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, Μπόρις Τράικοφσκι, με αφορμή τον τραγικό θάνατο δύο υπαλλήλων ενός μοτέλ του Τετόβου που ανατινάχτηκε από Αλβανούς αντάρτες. Τα μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων μετέδωσαν ότι τα πτώματα βρέθηκαν χωρίς ρούχα και ήταν δεμένα σε συρματοπλέγματα. Ανέφεραν εξάλλου εκτιμήσεις, σύμφωνα με τις οποίες, πριν από την ισχυρή έκρηξη οι δύο άνδρες είχαν πέσει θύματα βασανιστηρίων.

    Ο κ. Τράικοφσκι, σε δηλώσεις του μετά την συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, που συνήλθε εκτάκτως για να εκτιμήσει την κατάσταση στη χώρα, έκανε λόγο για σχέδιο εθνικής εκκαθάρισης του σλαβικού πληθυσμού στην περιοχή του Τετόβου.

    Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της χώρας Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι αναφέρθηκε στην πρόταση του ΝΑΤΟ να αποσύρει ο στρατός της ΠΓΔΜ τον βαρύ οπλισμό του από τις θέσεις στις οποίες βρίσκεται, μέχρι και σε απόσταση πέντε χιλιομέτρων από τα σημεία όπου βρίσκονται οχυρωμένοι οι Αλβανοί αντάρτες. Συγκεκριμένα ο κ. Γκεοργκίεφσκι τόνισε πως μετά τα σημερινά γεγονότα η ΠΓΔΜ δεν θα πρέπει να αποσύρει τον βαρύ οπλισμό της από τα παραπάνω σημεία αλλά αντίθετα επιβάλλεται να αντιδράσει με δυναμικό τρόπο στις προκλήσεις των Αλβανών ανταρτών. Σημειώνεται ότι τη σχετική πρόταση του ΝΑΤΟ είχε αποδεχτεί η σκοπιανή κυβέρνηση, προτού συμβούν τα τελευταία γεγονότα.

    Αναφερόμενος στη συμφωνία του ΝΑΤΟ με τους Αλβανούς αντάρτες για την παράδοση 3.000 όπλων, ο πρωθυπουργός Γκεοργκίεφσκι χαρακτήρισε γελοίο και προσβλητικό για τη χώρα του τον αριθμό αυτό. Είπε συγκεκριμένα ότι πριν ακόμη ξεκινήσουν οι συγκρούσεις στην ΠΓΔΜ, κατά τις επιδρομές της αστυνομίας σε χωριά όπου βρισκόταν Αλβανοί, εντοπίζονταν σε κάθε χωριό ανάλογες ποσότητες όπλων. Εκτίμησε, εξάλλου, πως στα χέρια των Αλβανών ανταρτών δεν βρίσκονται λιγότερα από 60.000 όπλα.

    Στο μεταξύ, Σλαβόφωνοι που έχουν εκδιωχθεί από τις εστίες τους κρατούν εδώ και μία εβδομάδα αποκλεισμένο τον σταθμό διέλευσης του Μπλάτσε, στα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο. Οι Σλαβόφωνοι ζητούν την απελευθέρωση των τριάντα περίπου ατόμων που έχουν απαχθεί από τους Αλβανούς αντάρτες. Σήμερα μάλιστα δεν επέτρεψαν τη διέλευση σε δύο οχήματα της KFOR που επιχείρησαν να περάσουν από την περιοχή αυτή.

    [15] ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΟΥ ΚΑΡΑΓΚΟΥΤΗ ΘΕΛΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΑΕ ΗΡΑΚΛΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 26 Αυγούστου 2001 (19:44 UTC+2)

    Τη χρυσή τομή που θα κάνει να συνεχίσει να φοράει ο Γιώργος Καράγκουτης τη φανέλα του Ηρακλή θέλουν να βρουν οι άνθρωποι της διοίκησης της Θεσσαλονικιώτικης ομάδας. Οι διαπραγματεύσεις με τον 25χρονο φόργουορντ βρίσκονται σε καλό δρόμο και όλα δείχνουν ότι τελικά θα μπορέσουν οι δύο πλευρές να βρουν τη χρυσή τομή και ο παίκτης να μείνει στον Ηρακλή.

    Μια πολύ καλή πρόταση συνεργασίας με τον Ουφούκ Σαρίτσα δέχθηκε η διοίκηση της ΚΑΕ για την κάλυψη της κενής θέσης "3". Ο ξένος άσος φόργουορντ που έχει αγωνιστεί με τη φανέλα της Ούλκερ δηλώνει πως θα τον ενδιέφερε μια επικείμενη συνεργασία με κάποια ελληνική ομάδα.

    Ο Σάσα Χούπμαν, μέσα στις επόμενες μέρες θα υπογράψει το νέο του συμβόλαιο (μειωμένο κατά 50%) έπειτα από σχετική πρόταση που του έκανε η διοίκηση της ομάδας την οποία και αποδέχθηκε.

    [16] ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ - ΙΟΡΔΑΝΙΑΣ

    Σόφια, 26 Αυγούστου 2001 (19:29 UTC+2)

    Στην υπογραφή τριών συμφώνων συνεργασίας προχώρησαν η Ιορδανία και η Βουλγαρία, κατά τη διάρκεια της χθεσινής επίσκεψης του βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα στη Βουλγαρία. Ήταν η πρώτη φορά μετά την πτώση του κομμουνισμού, το 1989, που Άραβας ηγέτης επισκέφτηκε τη χώρα.

    Ο Αμπντάλα συναντήθηκε με τον Βούλγαρο πρόεδρο Πέταρ Στογιάνοφ και υπέγραψαν σύμφωνα συνεργασίας που αφορούν στους τομείς της εκπαίδευσης, της επιστήμης, του πολιτισμού, των αερογραμμών και της υγείας.

    Παράλληλα, ο Στογιάνοφ εξέφρασε το ενδιαφέρον και τον προβληματισμό του για τη δίκη στη Λιβύη των έξι Βουλγάρων που κατηγορούνται ότι μόλυναν σκόπιμα με τον ιό του AIDS, παιδιά και είναι πιθανόν να αντιμετωπίσουν το ενδεχόμενο της θανατικής ποινής.

    Στη δίκη αυτή ένας γιατρός και έξι νοσοκόμες κατηγορούνται ότι μόλυναν σκοπίμως 393 παιδιά εκ των οποίων τα 23 έχουν πεθάνει, σε ένα νοσοκομείο που βρίσκεται στη βόρεια Λιβύη, στην πόλη Μπεγκάζι.

    «Κανείς στη Βουλγαρία δεν πιστεύει ότι ο Βούλγαρος γιατρός και οι νοσοκόμες θα ήταν ικανοί για αυτό το φρικτό έγκλημα για το οποίο κατηγορούνται», δήλωσε ο Στογιάνοφ.

    Στο μεταξύ χθες, συναντήθηκαν και ο υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας Σολομόν Πάσι με τον Ιορδανό ομόλογό του Αμπντ ελ Ιλάχ Χατίμπ προκειμένου να συζητήσουν για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και στα Βαλκάνια.

    Ο Αμπντάλα συναντήθηκε επίσης και με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Σιμεόν Σαξκομπουρκότσκι ενώ έχει προγραμματίσει τριήμερη επίσκεψη στη Ρωσία.

    Ν.Κ.

    [17] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ

    Γκρόσνι, 26 Αυγούστου 2001 (19:22 UTC+2)

    Περισσότεροι από 40 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί το τελευταίο 24ωρο στην Τσετσενία, σύμφωνα με τον πρόεδρο των αυτονομιστών Ασλάν Μασχάντοφ, καθώς οι συγκρούσεις μεταξύ Ρώσων και Τσετσένων αυτονομιστών συνεχίζονται. Ωστόσο, το Κρεμλίνο διαψεύδει όσα δήλωσε σήμερα ο Μασχάντοφ.

    Σύμφωνα με τον Μασχάντοφ, τρεις Τσετσένοι αυτονομιστές έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια συγκρούσεων ενώ σκοτώθηκαν περίπου 30 Ρώσοι ομοσπονδιακοί και άλλοι 60 τραυματίστηκαν αργά χθες το βράδυ στο Βεντενο βορειοανατολικά της Τσετσενίας. Σε ξεχωριστά επεισόδια σκοτώθηκαν τέσσερις ομοσπονδιακοί στρατιώτες στο Μπερκάτ Γιουρτ κοντά στο Γκρόζνι και άλλοι τέσσερις από έκρηξη βόμβας χθες στο Γκρόζνι.

    Σύμφωνα με Ρώσους στρατιωτικούς, από τη χθεσινή έκρηξη στο Γκρόζνι τραυματίστηκαν οκτώ φιλο-Ρώσοι αστυνομικοί ενώ συνελήφθησαν περίπου 30 Τσετσένοι ύποπτοι αντάρτες.

    Ν.Κ.

    [18] ΠΑΟΚ ΚΑΙ ΙΛΤΕΞ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ ΣΤΟ ΜΠΙΤΣ ΧΑΝΤΜΠΟΛ

    Θεσσαλονίκη, 26 Αυγούστου 2001 (19:20 UTC+2)

    Δύο ομάδες από τη Θεσσαλονίκη, ο ΠΑΟΚ στους άνδρες και η Ιλτεξ στις γυναίκες αναδείχθηκαν πρωταθλήτριες Ελλάδος στο μπιτς χάντμπολ για το 2001.

    Η τελική φάση του 2ου πανελληνίου πρωταθλήματος μπιτς χάντμπολ ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία στην παραλία των αγίων Αποστόλων του Δήμου Νέας Κυδωνίας στα Χανιά. Την πρώτη θέση στο τουρνουά των ανδρών πήραν οι επίλεκτοι Κύπρου που νίκησαν στον τελικό με 2-1 τον ΠΑΟΙΚ που ανακηρύχθηκε πρωταθλητής Ελλάδας. Στον μικρό τελικό ο Κύδωνας Χανίων νίκησε με 2-0 την Ιρις.

    Στις γυναίκες η Ιλτεξ Θεσσαλονίκης κατέλαβε την πρώτη θέση κερδίζοντας στον τελικό τον Εθνικό Κοζάνης με 2-0. Στον μικρό τελικό τα Χανιά Σπιτικό επικράτησαν με 2-1 του Ολυμπιακού Κερατσινίου.

    [19] Ο ΑΧΜΕΤΙ ΕΠΙΚΡΟΤΕΙ ΤΗ ΝΑΤΟΪΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ

    Σκόπια, 26 Αυγούστου 2001 (19:14 UTC+2)

    «Το καλύτερο πράγμα που θα μπορούσε να συμβεί στην ΠΓΔΜ», χαρακτήρισε την επιχείρηση του ΝΑΤΟ για τον αφοπλισμό των Αλβανών ανταρτών ο αρχηγός του φερόμενου ως «Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού (NLA)» Αλί Αχμέτι, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα «Bild».

    «Δε χρειαζόμαστε έναν καινούργιο πόλεμο», πρόσθεσε ο Αχμέτι ενώ δήλωσε ότι ο στρατός του είναι έτοιμος να παραδώσει τα όπλα. Η ΝΑΤΟική αποστολή αναμένεται να αρχίσει αύριο, προχωρώντας έτσι προς την εφαρμογή της ειρηνευτικής συμφωνίας που υπογράφτηκε στις 13 Αυγούστου μεταξύ των Σλαβομακεδόνων και των Αλβανών. Ωστόσο, ο ταγματάρχης Μπάρι Τζόνσον από τα Σκόπια δήλωσε: «Ετοιμαζόμαστε ώστε να αρχίσουμε την επιχείρηση αύριο αλλά είμαστε ελαστικοί σχετικά με την ακριβή έναρξη της επιχείρησης».

    Ν.Κ.

    [20] AΛΛΑΓΕΣ ΣΤΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΙΣΧΥΡΩΝ ΑΝΕΜΩΝ

    Αθήνα, 26 Αυγούστου 2001 (19:13 UTC+2)

    Αλλαγές στα δρομολόγια των πλοίων προκαλούν οι ισχυροί άνεμοι εντάσεως 8 μποφόρ που πνέουν στο κεντρικό Αιγαίο.

    Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, λόγω των ισχυρών ανέμων απαγορεύτηκε ο απόπλους των πλοίων "Sea Jet 1και "Sea Jet 2" της εταιρείας Blue Star Ferries και "Flying Cat 3" της Hellas Flying Dolphins, που θα αναχωρούσαν από Ραφήνα απογευματινές ώρες σήμερα για Τήνο-Μύκονο με επιστροφή Ραφήνα καθώς επίσης και του πλοίου "Αίολος Εξπρές», που θα αναχωρούσε σήμερα από Πειραιά στις 6μμ για Βαθύ Εύδηλο Κέα - Πειραιά.

    Οι επιβάτες των τριών πρώτων πλοίων θα εξυπηρετηθούν από το «Αίολος Εξπρές» που αναχώρησε στις 4.30μμ με προορισμό την Τήνο και τη Μύκονο, όπου προγραμματίζεται να φτάσει στις 9.15μμ και στις 10μμ αντίστοιχα.

    Οι επιβάτες που θα παραλάμβανε αρχικά το «Aίολος Εξπρές» θα εξυπηρετηθούν από το «Aίολος Κεντέρης» που θα αναχωρήσει από τον Πειραιά στις 1 τα ξημερώματα με προορισμό το Εύδηλο και το Βαθύ, όπου αναμένεται να φτάσει στις 5πμ και στις 6.30πμ αντίστοιχα.

    [21] ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ Ο ΑΝΡΙ ΜΙΣΕΛ ΕΝ ΟΨΕΙ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΚΥΠΕΛΛΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 26 Αυγούστου 2001 (19:13 UTC+2)

    Το αυριανό παιχνίδι κυπέλλου Ελλάδος με την Προοδευτική σκέφτεται ο προπονητής του Αρη Ανρί Μισέλ. Και φυσικά η εμφάνιση που θα πραγματοποιήσει στο γήπεδο Χαριλάου θέλει να είναι αντάξια των προσδοκιών που έχουν δημιουργηθεί στην ομάδα τις τελευταίες ημέρες.

    Ο τεχνικός των "κιτρίνων" παράλληλα θέλει να δείξει ότι έχει διορθώσει όποια λάθη είχαν παρουσιαστεί. "Περιμένω να είμαστε ακόμη πιο αποτελεσματικοί", τονίζει και είναι απόλυτα σε αυτά που ο ίδιος αναφέρει χαρακτηριστικά ο ίδιος.

    Ωστόσο αίνιγμα αποτελεί η ενδεκάδα με την οποία θα ξεκινήσει το παιχνίδι με την Προοδευτική. Αν μέχρι και αύριο το μεσημέρι εκδοθεί η κάρτα του Ιρανίλντο τότε ο τελευταίος θα δώσει κανονικά το παρών του στο παιχνίδι κυπέλλου, ενώ πολλές πιθανότητες συμμετοχής στο συγκεκριμένο παιχνίδι έχει και ο Μορίς. Επίσης κανείς δεν γνωρίζει αν θα επιλέξει τη βασική ενδεκάδα με την οποία θα αγωνίζεται ο Αρης στο πρωτάθλημα ή θα αρκεστεί σε κάποιες σημαντικές αλλαγές ώστε να αξιολογήσει και έμπρακτα την αξία των περισσοτέρων παικτών σε επίσημα παιχνίδια.

    [22] Ο ΕΛΒΕΤΙΚΟΣ ΚΑΙ Ο ΒΡΕΤΑΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ "ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ"

    Γενεύη, 26 Αυγούστου 2001 (19:11 UTC+2)

    Στην επιχείρηση του ΝΑΤΟ «Αναγκαία Συγκομιδή» αναφέρθηκε εκτενώς το σύνολο των ελβετικών ΜΜΕ, τις τελευταίες ημέρες, υποστηρίζοντας αφενός ότι αυτή δεν είναι πανάκεια και αφετέρου ότι θα είναι μία μακρόχρονη επιχείρηση, όπως ήταν και όσες προηγήθηκαν αυτής στην περιοχή των Βαλκανίων.

    Ειδικότερα στην άφιξη των νατοϊκών δυνάμεων στην ΠΓΔΜ και στην ασάφεια που επικρατεί ως προς τον αριθμό των όπλων που πρέπει να παραδοθούν, αναφέρθηκε, σε άρθρο της, με τίτλο «Στη Μακεδονία, το ΝΑΤΟ δεν γνωρίζει πάντα την αποστολή του επακριβώς», η εφημερίδα Le Temps.

    Σε σχόλιο στην ίδια εφημερίδα, με τον τίτλο «Βαλκανική Λογική», αφού επικροτείται η παρέμβαση της Ε.Ε., του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στην ΠΓΔΜ, υπό το διπλό ρόλο του ενδιάμεσου παράγοντα και του εγγυητή της ειρήνης, καταγράφονται 3 σημεία αναφοράς, σύμφωνα με τα οποία:

    -Ουδείς πιστεύει ότι η συμφωνία είναι σταθερή, ενώ οι νατοϊκές δυνάμεις θα παραμείνουν επί μακρόν χρόνο, όχι μόνο για τη συλλογή των όπλων και των ανταρτών αλλά και για την εγκαθίδρυση ενός διαρκούς διεθνούς προτεκτοράτου, χωρίς το οποίο θα ξαναρχίσουν οι συγκρούσεις.

    -Η Δύση προσπαθεί να διατηρήσει ένα τεχνητό κράτος, όπως στην περίπτωση Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, ενώ η λογική επέβαλε, μετά την υπόθεση του Κοσσυφοπεδίου, να ευνοηθεί η δημιουργία ενός κράτους αμιγώς εθνικού αλβανικού, που θα συγκέντρωνε την Αλβανία, το Κοσσυφοπέδιο και το αλβανικό τμήμα της ΠΓΔΜ.

    -Η δυτική πολιτική στην ΠΓΔΜ είναι προληπτική και συνετή, σε αντίθεση με την αντίστοιχη κατά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, με κέντρο βάρους στη συνταγματική αναθεώρηση που θα επιτρέπει μια δημοκρατική ομοσπονδία.

    Στη νατοϊκή αποστολή στην ΠΓΔΜ, αναφέρθηκε και ο βρετανικός ECONOMIST, σε ανταπόκριση του οποίου από την περιοχή, αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι η κρυφή ελπίδα πολλών δυτικών διπλωματών είναι ότι εάν επιτύχει το ειρηνευτικό σχέδιο και η ΠΓΔΜ επανέλθει στο δρόμο της ομαλής οικονομικής ανάπτυξης, οι ψηφοφόροι θα στρέψουν την πλάτη στο εθνικιστικό VMRO και θα στραφούν προς τις πιο μετριοπαθείς δυνάμεις στις ερχόμενες εκλογές.

    Επίσης εκτιμάται, στην ανταπόκριση, ότι εν μέσω των «φιλικών» διαπραγματεύσεων που διεξάγει το ΝΑΤΟ με τους αντάρτες, προσπαθεί κρυφά να μάθει πόσα όπλα βγάζει από τη χώρα ο NLA για αποθήκευση ή ταφή. Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, επιμένει, σύμφωνα πάντα με το ίδιο άρθρο, ότι αφού υπάρχουν περίπου 7000 αντάρτες, πρέπει και ο αριθμός των όπλων να είναι τουλάχιστον 7.000.

    [23] Η ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΕΚΠΛΗΡΩΣΕ ΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΤΗΣ Ε.Ε. ΓΙΑ ΤΙΣ ΘΕΩΡΗΣΕΙΣ ΕΙΣΟΔΟΥ

    Βουκουρέστι, 26 Αυγούστου 2001 (19:05 UTC+2)

    Η Ρουμανία έχει ήδη εκπληρώσει τους όρους που έθετε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αλλαγή του καθεστώτος των θεωρήσεων εισόδου των Ρουμάνων πολιτών στο χώρο Schengen, δήλωσε πρόσφατα, σύμφωνα με το σύνολο του ρουμανικού τύπου, ο υπουργός Εσωτερικών, Ιοάν Ρους.

    Οι προετοιμασίες για τα δύο τελευταία κεφάλαια διαπραγμάτευσης με την Ε.Ε. (ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών και οικονομικές προβλέψεις), αναμένεται να αρχίσουν, το Σεπτέμβριο, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της ομάδας διαπραγματευτών με την Ε.Ε., Βασίλε Πούσκας.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 26 August 2001 - 18:13:48 UTC