Visit the Foundation for Hellenic Studies (FHS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-08-27

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΡΕΠΠΑΣ: ΔΙΧΑΣΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ Η ΣΥΛΛΟΓΗ ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ
  • [02] ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΒΡΕΤΑΝΟΥ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ
  • [03] ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ ΣΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ Ο ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
  • [04] ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ Ο ΣΤ. ΜΑΝΟΣ
  • [05] Β. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ: NA ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΣΕ 24 ΩΡΕΣ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ
  • [06] ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ Ο ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
  • [07] ΤΟ ΣΥΓΚΤΟΤΗΜΑ CHIPPENDALES ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ
  • [08] Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗ ΣΕΡΒΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΒΟΣΝΙΑΣ
  • [09] Η Ι. ΜΙΤΡΕΒΑ ΕΛΠΙΖΕΙ ΣΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ
  • [10] ΝΕΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΙΕΡΣΕΗΣ
  • [11] ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ
  • [12] ΑΝΑΒΟΛΗ ΤΗΣ ΕΝΑΡΞΗΣ ΤΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ ΖΗΤΑ Η ΚΑΕ ΠΑΟΚ
  • [13] ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΗΚΕ 47ΧΡΟΝΟΣ ΠΟΥ ΕΤΑΖΕ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ
  • [14] ΡΟΥΜΑΝΙΑ: ΕΝΤΕΚΑΧΡΟΝΗ ΚΛΕΦΤΡΑ
  • [15] OI ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ
  • [16] ΣΥΛΛΗΠΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΘΑΝΑΤΟ ΒΡΕΤΑΝΟΥ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗ ΑΠΟ ΝΑΤΟ - ΕΕ
  • [17] ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΗ ΟΜΟΦΩΝΙΑ ΣΤΟ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
  • [18] ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΣΝΙΑ ΜΕΤΑΒΑΙΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ
  • [19] ΤΡΕΙΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛ.ΠΕ
  • [20] ΑΓΙΑΣΜΟΣ ΜΕ... ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΕΣ ΣΤΟΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [21] ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ΚΑΙ ΤΟ ΣΑΡΑΓΙΕΒΟ Η ΚΑΡΛΑ ΝΤΕΛ ΠΟΝΤΕ
  • [22] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΝΙΩΤΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΚΥΠΡΟΥ
  • [23] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΝΙΩΤΗ-ΚΑΣΟΥΛΙΔΗ

  • [01] ΡΕΠΠΑΣ: ΔΙΧΑΣΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ Η ΣΥΛΛΟΓΗ ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ

    Αθήνα, 27 Αυγούστου 2001 (14:51 UTC+2)

    Φωτογραφία: Μιχάλης Σταθόπουλος

    Τη θέση της κυβέρνησης ότι μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, το θέμα των ταυτοτήτων έχει κλείσει, επανέλαβε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας.

    Ο υπουργός Τύπου χαρακτήρισε τον τρόπο με τον οποίο τοποθετούνται ορισμένοι ιεράρχες "ακραίο και υπερβολικό", τις υπογραφές "διχαστική ενέργεια", και εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι ορισμένοι "προωθούν τη σύγχυση προκειμένου να δημιουργούνται εντυπώσεις και να πλήξουν τον πρωθυπουργό".

    "Δεν είναι δυνατό οι σχέσεις Εκκλησίας-Πολιτείας να μονοπωλούνται από αυτό το θέμα" πρόσθεσε, και τόνισε ότι αν υποβληθεί αίτημα από τον Αρχιεπίσκοπο να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό θα τύχει θετικής αντιμετώπισης.

    [02] ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΒΡΕΤΑΝΟΥ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

    Σκόπια, 27 Αυγούστου 2001 (11:34 UTC+2)

    Εξονυχιστική έρευνα διεξάγουν η σκοπιανή αστυνομία και η στρατονομία του ΝΑΤΟ για την ανακάλυψη των δραστών που έριξαν πέτρες κατά οχήματος της Συμμαχίας, με αποτέλεσμα να τραυματίσουν έναν Βρετανό στρατιώτη, ο οποίος έχασε τελικά τη μάχη για τη ζωή.

    Το επεισόδιο σημειώθηκε χθες βράδυ στην εθνική οδό Ε-75 της ΠΓΔΜ. Ο Βρετανός στρατιώτης με το στρατιωτικό αυτοκίνητό του είχε ξεκινήσει από το αεροδρόμιο Πέτροβετς με κατεύθυνση τα Σκόπια. Σε ένα σημείο του δρόμου ομάδα νεαρών άρχισε να ρίχνει πέτρες κατά του αυτοκινήτου, με αποτέλεσμα ο Βρετανός στρατιώτης να τραυματιστεί σοβαρά στο κεφάλι.

    Η περιπέτεια του στρατιώτη δεν έληξε εδώ. Αφού πρώτα μεταφέρθηκε στη βάση της αμερικανικής δύναμης της TFH, στη συνέχεια διακομίστηκε με ελικόπτερο στο νοσοκομείο της αμερικανικής βάσης της KFOR, στο Ουρόσεβατς του Κοσσυφοπεδίου. Κατά τη διάρκεια της νύχτας η κατάστασή του επιδεινώθηκε και κρίθηκε αναγκαία η μεταφορά του στα Σκόπια, όπου εισήχθη στο Κλινικό Κέντρο, το ποιο σύγχρονο νοσοκομείο της πρωτεύουσας της ΠΓΔΜ. Παρά τις προσπάθειες των ιατρών, ο στρατιώτης υπέκυψε στα τραύματά του σήμερα το πρωί.

    "Πιστεύω ότι είναι ένα πολύ τραγικό γεγονός. Ερευνούμε την υπόθεση, αλλά η ζωή συνεχίζεται και η επιχείρηση θα συνεχιστεί" δήλωσε εκπρόσωπος της Συμμαχίας στα Σκόπια.

    Ε.Π.

    [03] ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ ΣΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ Ο ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

    Αθήνα, 27 Αυγούστου 2001 (10:03 UTC+2)

    Κατηγορηματικά αντίθετος στην αλλαγή της οικονομικής πολιτικής, που ζητούν στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, τάσσεται σήμερα σε συνέντευξή του στην εφημερίδα το "Εθνος", ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου.

    Ο κ. Παπαντωνίου, τονίζει ότι δεν υπάρχει θέμα νέου μείγματος της πολιτικής στην οικονομία καθώς η μέχρι τώρα εφαρμογή της έχει αποδώσει πολύ σημαντικά για τη χώρα και την κυβέρνηση.

    Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, αναφέρει ότι υπάρχουν ορισμένες διαφορές στο ΠΑΣΟΚ, ως προς τα θέματα πολιτικής, αλλά δεν δέχεται την ύπαρξη τρίτου πόλου, ενώ τονίζει ότι η μάχη της διαδοχής θα ξεκινήσει μετά την αποχώρηση του Κώστα Σημίτη.

    Αναφορικά με τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, ο κ. Παπαντωνίου σημειώνει ότι, μετά και την τελευταία παρέμβασή του, παίζει πλέον ένα πολιτικό παιχνίδι και πρέπει να καταλάβει ότι σε ένα πολιτικό σύστημα υπάρχουν διακριτοί ρόλοι που πρέπει να είναι σεβαστοί από όλους.

    [04] ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ Ο ΣΤ. ΜΑΝΟΣ

    Αθήνα, 27 Αυγούστου 2001 (21:13 UTC+2)

    Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο επισκέφτηκαν σήμερα ο Πρόεδρος των Φιλελευθέρων Στέφανος Μάνος και ο πρώην Ευρωβουλευτής και μέλος του Προεδρείου των Φιλελευθέρων Παύλος Σαρλής.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο κ. Μάνος εξέφρασε φόβους ότι "το κοινωνικό πακέτο του κ. Σημίτη θα εξανεμιστεί αν η Ελλάδα δεν αποκτήσει άμεσα ένα αποτελεσματικό μηχανισμό ελέγχου των κρατικών δαπανών".

    Ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων αναφέρθηκε και στη διάθεση των ευρωπαϊκών κονδυλίων επισημαίνοντας ότι ήδη η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε την επιστροφή περίπου 90 δισ. δραχμών για δαπάνες που έγιναν χωρίς σωστό έλεγχο στη γεωργία και το κτηματολόγιο.

    "Και αυτό είναι μόνο η αρχή. Ενημερώσαμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τον κίνδυνο και τις προτάσεις των Φιλελευθέρων", τόνισε.

    Αναφερόμενος στην επικείμενη επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Μάνος δήλωσε:

    "Δεν γνωρίζω πως θα αντιδράσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για το θέμα αυτό. Η δική μας θέση είναι ότι, μετά την σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, το ζήτημα των ταυτοτήτων έχει λήξει οριστικά. Η συνέχιση της έντασης διχάζει και κατά παράδοξο τρόπο διευκολύνει τον κ. Σημίτη να συσπειρώσει το ΠΑΣΟΚ και να αναβάλει την αντιμετώπιση των καυτών προβλημάτων της ανεργίας, του ασφαλιστικού, της Ολυμπιακής".

    [05] Β. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ: NA ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΣΕ 24 ΩΡΕΣ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΘ

    Αθήνα, 27 Αυγούστου 2001 (21:10 UTC+2)

    Περιθώριο ένα 24ωρο στην κυβέρνηση προκειμένου να του γνωστοποιήσει την απόφαση της σχετικά με τις προτάσεις των φορέων της πόλης για τη ΔΕΘ, δίνει με δήλωση του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος.

    «Παρήλθε μία εβδομάδα από τη συνάντηση μου με τον υπουργό Μακεδονίας - Θράκης Γιώργο Πασχαλίδη και δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν μου έχει μεταφερθεί η επίσημη κυβερνητική απόφαση σχετικά με τις προτάσεις των φορέων της πόλης για τη ΔΕΘ», υπογραμμίζει ο κ. Παπαγεωργόπουλος και προσθέτει: «Ελπίζω αυτό να πραγματοποιηθεί μέσα στο επόμενο 24ωρο προκειμένου να καθορίσω την εισήγηση μου στη σύσκεψη των φορέων την Πέμπτη 30 Αυγούστου».

    [06] ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ Ο ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 27 Αυγούστου 2001 (21:07 UTC+2)

    Απόλυτα ικανοποιημένος έμεινε από τη τελευταία προπόνηση της εθνικής ομάδας ανδρών ο ομοσπονδιακός προπονητής, Κώστας Πετρόπουλος. Ο λόγος ήταν επειδή σε αυτήν ο Δημήτρης Παπανικολάου έδειξε ότι βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση ξεπερνώντας το πρόβλημα τραυματισμού που είχε στο πόδι του.

    Ετσι αύριο το πρωί (10:30) αναχωρεί για την Αττάλεια της Τουρκίας το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα όπου θα ξεκινήσει την ερχόμενη Παρασκευή τους αγώνες της προκριματικής φάσης για να εξασφαλίσει μια θέση στην πρώτη 8άδα.

    Να τονίσουμε ότι σύμφωνα με την επιλογή που έκανε ο ομοσπονδιακός προπονητής κ. Πετρόπουλος στην αποστολή μετέχουν οι: Σιγάλας, Αλβέρτης, Παπαλουκάς, Χατζηβρέττας, Παπαδόπουλος, Καλαϊτζής, Γιαννούλης, Φώτσης, Ντικούδης, Κακιούζης, Παπανικολάου, Ρεντζιάς.

    [07] ΤΟ ΣΥΓΚΤΟΤΗΜΑ CHIPPENDALES ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ

    Βουκουρέστι, 27 Αυγούστου 2001 (21:04 UTC+2)

    Το διάσημο μουσικό συγκρότημα στριπτιζέζ Chippendales επέστρεψε σήμερα στη Ρουμανία όπου θα ξεκινήσει σειρά νέων εμφανίσεων ύστερα από τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσε το συγκρότημα την άνοιξη.

    Το συγκρότημα Chippendales είναι ευρέως γνωστό για τις φιλανθρωπίες που διοργανώνει.

    Μια ειδική παράσταση θα δοθεί στις 4 Σεπτεμβρίου τα χρήματα της οποίας θα διατεθούν σε παιδιά που πάσχουν από AIDS, σε άστεγους καθώς και στην αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού.

    Το διάσημο συγκρότημα στριπτιζέζ θα παραμείνει στην Ρουμανία μέχρι τις 6 Σεπτεμβρίου και θα δώσει παραστάσεις στο Βουκουρέστι καθώς και στις πόλεις Timisoara, Cluj, Ιasi και Oradea.

    Το εισιτήριο εισόδου κυμαίνεται από 10 μέχρι και 40 δολάρια.

    [08] Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗ ΣΕΡΒΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΒΟΣΝΙΑΣ

    Μπάνια Λούκα, 27 Αυγούστου 2001 (21:00 UTC+2)

    Την ικανοποίησή της από την κυβέρνηση της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας εξέφρασε σήμερα η Παγκόσμια Τράπεζα και δεσμεύτηκε με περαιτέρω βοήθεια στην χώρα σε περίπτωση που συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις.

    "Επισήμανα στον πρόεδρο της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας (Μλάντεν Ιβανιτς) ότι η Παγκόσμια Τράπεζα θα συνεχίσει την υποστήριξή της στους επόμενους μήνες και στα επόμενα χρόνια δεδομένου ότι θα συνεχιστεί το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων" είπε χαρακτηριστικά ο διευθυντής της Παγκόσμιας Τράπεζας για τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη Κρίστιαν Πόρτμαν σε συνέντευξη τύπου.

    Ο ίδιος επισήμανε την ανάγκη αρμονικής συνύπαρξης στην περιοχή μεταξύ των Σερβοβόσνιων και των Μουσουλμάνων και Κροατών.

    Σημείωσε δε ότι ο πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας δεσμεύτηκε να προχωρήσει σε αυτή την κατεύθυνση τονίζοντας ότι η Παγκόσμια Τράπεζα υποστηρίζει τις προσπάθειες της κυβέρνησης να αποκαταστήσει την σταθερότητα στην περιοχή.

    Ο ίδιος επισήμανε ότι χρειάζονται ακόμη επιπλέον προσπάθειες για τα επόμενα δύο χρόνια τονίζοντας ότι η βοήθεια από το εξωτερικό αναμένεται να είναι μικρότερη από ό,τι τα πέντε περασμένα χρόνια.

    Ο κ. Πόρτμαν τόνισε την ανάγκη δημιουργίας κατάλληλου περιβάλλοντος που θα ενθαρρύνει τις ιδιωτικές επενδύσεις τόσο τις εγχώριες όσο και αυτές από το εξωτερικό.

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας Μλάντεν Ιβανιτς διευκρίνισε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησής του αποτελεί η σταθεροποίηση του προϋπολογισμού, οι μεταρρυθμίσεις στην φορολογία και στο τραπεζικό σύστημα και η ανάπτυξη των επιχειρήσεων.

    Ο κ. Πόρτμαν θα παραμείνει στη Βοσνία μέχρι τις 31 Αυγούστου.

    [09] Η Ι. ΜΙΤΡΕΒΑ ΕΛΠΙΖΕΙ ΣΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Βερολίνο, 27 Αυγούστου 2001 (20:56 UTC+2)

    Την ελπίδα ότι το γερμανικό Κοινοβούλιο θα δώσει το "πράσινο φως" για την αποστολή στρατευμάτων στην ΠΓΔΜ εξέφρασε η υπουργός Εξωτερικών της χώρας Ιλινκα Μίτρεβα μετά τη συνάντηση που είχε στο Βερολίνο με το Γερμανό ομόλογό της Γιόσκα Φίσερ.

    Η κ. Μίτρεβα ευχαρίστησε τη γερμανική κυβέρνηση, η οποία ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα τη συμμετοχή Γερμανών στρατιωτών στην επιχείρηση "Απαραίτητη Συγκομιδή" του ΝΑΤΟ στην ΠΓΔΜ.

    Το Γερμανικό Κοινοβούλιο θα συνεδριάσει την Τετάρτη για να επικυρώσει την απόφαση της κυβέρνησης.

    Οι δύο υπουργοί εξέφρασαν τη λύπη τους για το θάνατο του Βρετανού στρατιώτη στην ΠΓΔΜ, ενώ η κ. Μίτρεβα διαβεβαίωσε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας στην ΠΓΔΜ θα κάνουν ό,τι μπορούν για να διαπιστωθούν οι συνθήκες θανάτου του.

    Ο κ. Φίσερ υπογράμμισε ότι η Γερμανία πρέπει να συμμετάσχει στην ειρηνευτική αποστολή στην ΠΓΔΜ, παρά τους κινδύνους που ενέχει η επιχείρηση, ώστε να μη βυθιστεί η ΠΓΔΜ σε μεγαλύτερη κρίση.

    Νωρίτερα οι Εκτελεστικές Επιτροπές των δύο κομμάτων του κεντρο-αριστερού κυβερνητικού συνασπισμού του Γκέρχαρντ Σρέντερ ανακοίνωσαν ότι θα στηρίξουν την αποστολή Γερμανών στρατιωτών στην ΠΓΔΜ.

    Οι επιτροπές των δύο κομμάτων προέβησαν στην ανακοίνωση αυτή, μετά από συνεδρίαση στο Βερολίνο παρά την επιμονή της πτέρυγας των αριστερών, οι οποίοι εκφράζουν αντιρρήσεις για την αποστολή στρατιωτικής δύναμης στην ΠΓΔΜ.

    Περίπου 30 βουλευτές του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος και οι Πράσινοι αντιτίθενται στη γερμανική συμμετοχή στην επιχείρηση του ΝΑΤΟ για τον αφοπλισμό των Αλβανών ανταρτών, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι κρύβει πολλούς κινδύνους τόσο για τους Γερμανούς στρατιώτες, όσο και για τη Γερμανία, αν η επιχείρηση οδηγήσει σε μακροπρόθεσμη δέσμευση.

    Αν το Κοινοβούλιο εγκρίνει την αποστολή στρατιωτικής δύναμης, η Γερμανία θα στείλει 500 στρατιώτες, οι οποίοι σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου Αμυνας θα εκπαιδευθούν και θα έχουν τον κατάλληλο εξοπλισμό για την ασφάλειά τους.

    [10] ΝΕΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΙΕΡΣΕΗΣ

    Νέα Ιερσέη, 27 Αυγούστου 2001 (20:52 UTC+2)

    Ένα νέο νόμο, το World Language Bill, κατάφερε να προωθήσει στο κοινοβούλιο της Νέας Ιερσέης, μετά από προσπάθειες πολλών ετών, ο ομογενής βουλευτής Στίβ Κοροδήμος.

    Σύμφωνα με το νέο αυτό νόμο, που αναμένεται να λειτουργήσει ως κίνητρο για τα ελληνικά εκπαιδευτήρια στην πολιτεία, η φοίτηση των ομογενών μαθητών στα ελληνικά σχολεία της περιοχής θα αναγνωρίζεται από το αμερικανικό εκπαιδευτικό σύστημα.

    Παρόλο που στη Νέα Ιερσέη υπολογίζεται ότι ζουν πάνω από εκατό εθνικότητες που μιλούν γύρω στις 125 γλώσσες, η ψήφιση του νόμου αποδείχτηκε εξαιρετικά πολύπλοκη.

    "Μου πήρε οκτώ χρόνια για να περάσω το νόμο", δήλωσε στην ομογενειακή εφημερίδα "Εθνικός Κήρυξ", ο καταγόμενος από τη Μάνη ομογενής βουλευτής κ. Κοροδήμος. "Ήταν πολύ δύσκολο να πείσω τρίτης και τέταρτης γενιάς βουλευτές, πόσο σημαντικό είναι να προετοιμάσουμε τα παιδιά μας για το διεθνή ανταγωνισμό, να μπορούν να κατανοούν άλλους ανθρώπους και τον πολιτισμό τους".

    [11] ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ

    Θεσσαλονίκη, 27 Αυγούστου 2001 (20:50 UTC+2)

    Διεθνής Διάσκεψη θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα το διήμερο 29-30 Αυγούστου, με θέμα: "Η θέση της γυναίκας στη διοίκηση του Αθλητισμού".

    Τη διοργάνωση της Διάσκεψης, που γίνεται υπό την αιγίδα της UNESCO, ανέλαβε η Ελλάδα (Γενική Γραμματεία Αθλητισμού), ως Αντιπρόεδρος της Διακυβερνητικής Επιτροπής Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (CIGEPS) για τη Δυτική Ευρώπη.

    Έχουν κληθεί να συμμετάσχουν εκπρόσωποι όλων των Ευρωπαϊκών χωρών, καθώς και των Αθλητικών Οργανισμών.

    Την πραγματοποίηση του Συνεδρίου είχε συστήσει, με τη Διακήρυξή της η 3η Διεθνής Διάσκεψη Υπουργών και ανωτέρων αξιωματούχων για τη Φυσική Αγωγή και τον Αθλητισμό (MINERS III).

    Κύριος σκοπός της Διάσκεψης είναι να διερευνηθούν, όλες οι πτυχές που αφορούν την παρουσία της γυναίκας στη διοίκηση του Αθλητισμού, η πιθανότητα αύξησης της συμμετοχής τους, σε όλες τις αθλητικές δραστηριότητες και τους στόχους του αθλητικού κινήματος, καθώς και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην προσπάθειά τους να ανέλθουν στην ιεραρχία της διοίκησης του αθλητισμού.

    Επίσης θα αναζητηθεί ο καλύτερος τρόπος υλοποίησης των αποτελεσμάτων της Διάσκεψης.

    Την πρώτη ημέρα των εργασιών, που θα αρχίσουν την Τετάρτη στις 9:00 στο Ξενοδοχείο Divani Acropolis, θα απευθύνουν χαιρετισμό, ο Υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού Γεώργιος Φλωρίδης και ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Νίκος Έξαρχος.

    [12] ΑΝΑΒΟΛΗ ΤΗΣ ΕΝΑΡΞΗΣ ΤΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ ΖΗΤΑ Η ΚΑΕ ΠΑΟΚ

    Θεσσαλονίκη, 27 Αυγούστου 2001 (20:41 UTC+2)

    Την αναβολή της έναρξης του πρωταθλήματος, αλλά και του κυπέλλου μέχρι και την οριστική ρύθμιση των οικονομικών εκκρεμοτήτων ζήτησε σήμερα κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης του ΕΣΑΚΕ ο ΠΑΟΚ. Την πρόταση έκανε ο πρόεδρος της ΚΑΕ ΠΑΟΚ, Βασίλης Οικονομίδης. "Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλές ομάδες με την φορολογική ενημερότητα είναι ένα αγκάθι που θα πρέπει να λυθεί το συντομότερο. Θεωρώ ότι δεν έχει νόημα να ξεκινήσει ένα πρωτάθλημα κατά τη διάρκεια του οποίου μπορούν να εξασφαλίσουν ενημερότητα μόνο ελάχιστες ομάδες", τόνισε ο κ. Οικονομίδης.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ στήριξε τη συγκεκριμένη απόφαση πάνω σε πραγματικά δεδομένα, αφού είναι φύση αδύνατο να σφραγιστούν από την εφορία τα εισιτήρια για να παρακολουθήσουν τους αγώνες του πρωταθλήματος (και όχι μόνο) οι φίλαθλοι που αποτελούν τον σημαντικότερο παράγοντα εσόδων. Ετσι και με βάση αυτών των δεδομένων η επίλυση πρώτα των οικονομικών εκκρεμοτήτων κρίνεται επιτακτική...

    [13] ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΗΚΕ 47ΧΡΟΝΟΣ ΠΟΥ ΕΤΑΖΕ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ

    Ξάνθη, 27 Αυγούστου 2001 (20:40 UTC+2)

    Καλλιτέχνης και καθηγητής ελεύθερου σχεδίου εξαπατούσε ενδιαφερόμενους, που επιθυμούσαν να διοριστούν στο δημόσιο, αποσπώντας τους χρήματα.

    Πρόκειται για τον 47χρονο ζωγράφο, Αντώνη Παπαζήση, από την Ημαθία, ο οποίος κατοικούσε προσωρινά στην Ξάνθη, και κατάφερε να εξαπλώσει τη δράση του σε όλη την ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

    Ο δράστης έταζε διορισμούς στο δημόσιο έναντι 100.000 δραχμών, τα οποία έπερνε ως προκαταβολή, ενώ αργότερα ζητούσε περισσότερα χρήματα, ανάλογα με τη δυσκολία του διορισμού.

    Οπως έγινε γνωστό χρησιμοποιούσε τα ονόματα των υπουργών Αμυνας, Δημόσιας Τάξης, καθώς και του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να πείσει τα θύματά του να του καταβάλουν τα χρήματα, αν και ο ίδιος στην απολογία του το αρνήθηκε.

    Το δικαστήριο τον καταδίκασε σε 10μηνη φυλάκιση με τριετή αναστολή και πρόστιμο 500.000 δραχμών.

    [14] ΡΟΥΜΑΝΙΑ: ΕΝΤΕΚΑΧΡΟΝΗ ΚΛΕΦΤΡΑ

    Βουκουρέστι, 27 Αυγούστου 2001 (20:39 UTC+2)

    της Ιωάννα Ράντου

    Ένα εντεκάχρονο κορίτσι από τη Ρουμανία έχει κάνει ρεκόρ σε ληστείες, καθώς οι ληστείες που διέπραξε τους πρώτους οχτώ μήνες του 2001 ανέρχονται σε τριάντα.

    Πρόκειται για την Μαργκαρέτα Κόβατς κάτοικο του χωριού Λιβάντα, βόρεια της Ρουμανίας την οποία συνέλαβαν οι αστυνομικές αρχές έχοντας κλέψει από διαμέρισμα δύο κινητά τηλέφωνα και κοσμήματα αξίας 1.000 δολαρίων.

    Η εντεκάχρονη παραδέχθηκε τις ληστείες εξηγώντας στην αστυνομία τον τρόπο με τον οποίο τις διέπραξε.

    Παρακολουθούσε προσεκτικά τα διαμερίσματα που σκόπευε να ληστέψει και εισέβαλλε σε αυτά από τα παράθυρα εφόσον έλεγχε ότι κανένας δεν ήταν στο διαμέρισμα.

    Η ίδια έκλεβε πράγματα μόνο μεγάλης αξίας τα οποία και πουλούσε αργότερα σε άγνωστους σε μία γειτονική πόλη.

    Οι γονείς του κοριτσιού παραδέχθηκαν ότι οι προσπάθειές τους να συμμορφώσουν την κόρη τους απέβησαν άκαρπες.

    Ο δήμαρχος του χωριού Λιβάντα διενεργεί τις απαραίτητες διαδικασίες προκειμένου να σταλεί το κορίτσι σε Κέντρο Ανηλίκων.

    [15] OI ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ

    Αθήνα, 27 Αυγούστου 2001 (20:25 UTC+2)

    Τις 20 θέσεις του για το ΠΑΣΟΚ της νέας εποχής αναλύει σε κείμενο που έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος.

    Ο κ. Βενιζέλος, επισημαίνει στο κείμενο ότι δεκαοχτώ μήνες μετά τις εκλογές του Απριλίου του 2000 το ΠΑΣΟΚ απευθύνεται στους Έλληνες πολίτες, σε όλη την ελληνική κοινωνία, προκειμένου να επιβεβαιώσει, να επικαιροποιήσει και να ενδυναμώσει τις βασικές πολιτικές του θέσεις - το κυβερνητικό του πρόγραμμα της τετραετίας 2000-2004 που έχει εγκρίνει ο Ελληνικός λαός.

    «Το ΠΑΣΟΚ έχει πλήρη συνείδηση της ευθύνης του απέναντι στον τόπο, γνωρίζει που και γιατί υπάρχουν προβλήματα και αδυναμίες ή έγιναν σφάλματα και αντιλαμβάνεται το Συνέδριό του ως ένα μεγάλο εξωστρεφές πολιτικό γεγονός που ενδιαφέρει όλες τις κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις.», προσθέτει.

    Χαρακτηρίζει το ΠΑΣΟΚ σύγχρονο, ευρωπαϊκό, σοσιαλιστικό κόμμα και επισημαίνει ότι ως πολυσυλλεκτικό και πλειοψηφικό κόμμα εξουσίας εκφράζει το γενικό συμφέρον του λαού μέσα από τον κοινωνικό διάλογο και ασκώντας, μια προοδευτική και αποτελεσματική κυβέρνηση. Ο κοινωνικός διάλογος, η αναζήτηση της ευρύτερης δυνατής συναίνεσης, η διαφάνεια στη λειτουργία των κρατικών οργάνων και στη σχέση πολιτικής, οικονομικής και επικοινωνιακής εξουσίας, η μετρήσιμη αποτελεσματικότητα, η εξατομικευμένη αλλά και συλλογική ευθύνη συγκροτούν το πλαίσιο ενός σύγχρονου συστήματος διακυβέρνησης, υπογραμμίζει και συμπληρώνει ότι το αναθεωρημένο Σύνταγμα της χώρας προσφέρει το πλαίσιο και τη βάση για την εξειδίκευση και την εφαρμογή όλων των θεσμικών μέτρων που σχηματίζουν αυτό το νέο σύστημα διακυβέρνησης.

    Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, η ύπαρξη διαφορετικών απόψεων για επιμέρους θέματα ή διαφορετικών αισθητικών και φιλοσοφικών αντιλήψεων, είναι τελικά η μεγάλη δύναμη και το μεγάλο πλεονέκτημα του ΠΑΣΟΚ, γιατί με την ενότητα και την δυναμική του έχει την δυνατότητα να συνθέτει όλες τις απόψεις σε ένα ενιαίο πολιτικό πρόγραμμα, σε μία δέσμη καθαρών πολιτικών αποφάσεων με σαφή προοδευτικό χαρακτήρα, με κοινωνική ευαισθησία και πολιτική αποτελεσματικότητα χάριν όλων των Ελλήνων πολιτών και ιδίως αυτών που έχουν ανάγκη.

    «Το ενιαίο και μεγάλο ΠΑΣΟΚ, το όλον ΠΑΣΟΚ βρίσκεται βαθιά μέσα στη φύση της ελληνική κοινωνίας. Το ΠΑΣΟΚ εκφράζει γνήσια την ελληνική κοινωνία. Τα προβλήματα και οι προβληματισμοί της διαπερνούν και τελικά προσανατολίζουν το ΠΑΣΟΚ, τις αποφάσεις του, την κυβερνητική του πολιτική», αναφέρει.

    Για τις σχέσεις κράτους και εκκλησίας επισημαίνει ότι είναι σχέσεις ρυθμισμένες και οριοθετημένες συνταγματικά με πληρότητα και σαφήνεια και προσθέτει ότι το Σύνταγμα διασφαλίζει πλήρως τη θρησκευτική ελευθερία όλων των πολιτών, τη θεσμική θέση της Εκκλησίας της Ελλάδος, τη διεθνή θέση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα πολιτειακά, ιστορικά, κοινωνικά και εκκλησιολογικά δεδομένα.

    Πρώτη πολιτική προτεραιότητα του ΠΑΣΟΚ είναι η αύξηση της απασχόλησης και η μείωση της ανεργίας (με μετρήσιμους και συνεχώς ελεγχόμενους στόχους στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Απασχόληση), αναφέρει, ενώ επισημαίνει ότι στόχος είναι η πλήρη απασχόληση και το 35ωρο ως συμβολισμός της επιδίωξης για μείωση του χρόνου εργασίας και για αύξηση του ελεύθερου χρόνου.

    Μετά την ένταξη στην ΟΝΕ ο κεντρικός στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι διπλός, σημειώνει ο υπουργός Πολιτισμού. Αφενός μεν να διατηρήσει το κεκτημένο της ένταξης στην ΟΝΕ και να προστατεύσει τη διεθνή και ιδίως την ευρωπαϊκή θέση της χώρας και αφετέρου δε να εφαρμόσει, σ' όσο γίνεται μεγαλύτερο βαθμό, μια πολιτική ανακατανομή του κοινωνικού πλεονάσματος που θα μειώνει τις ανισότητες και θα διασφαλίζει την κοινωνική συνοχή μέσα από τους μηχανισμούς ενός σύγχρονου λειτουργικού και αποτελεσματικού κοινωνικού κράτους..

    Τέλος, σημειώνει ότι το ΠΑΣΟΚ αγωνίζεται για μια δίκαιη, συνεκτική και ακέραιη κοινωνία των τριών τρίων και ότι βασικός στόχος του είναι η οικοδόμηση μιας σύγχρονης κοινωνίας χωρίς αποκλεισμούς.

    [16] ΣΥΛΛΗΠΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΘΑΝΑΤΟ ΒΡΕΤΑΝΟΥ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗ ΑΠΟ ΝΑΤΟ - ΕΕ

    Βρυξέλες, 27 Αυγούστου 2001 (20:17 UTC+2)

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Τζορτζ Ρόμπερτσον εξέφρασε την λύπη του για τον θάνατο του 20χρονου Βρετανού στρατιώτη Ιαν Κόλινς που είναι το πρώτο θύμα της νατοϊκής δύναμης στην ΠΓΔΜ. Ο στρατιώτης δέχτηκε επίθεση με πέτρες από αγνώστους, το βράδυ της Κυριακής, ενώ κατευθυνόταν με στρατιωτικό όχημα, από το Πέτροβατς στα Σκόπια.

    Ο κ. Ρόμπερτσον εξέφρασε τη λύπη του για το θάνατο του στρατιώτη που προήλθε από θραύσμα όπλου όμως τόνισε ότι μεμονωμένες και παράλογες πράξεις βίας όπως αυτή δεν θα καταφέρουν να εμποδίσουν την ολοκλήρωση της επιχείρησης του ΝΑΤΟ. Πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος Τραϊκόφσκι τον διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση των Σκοπίων θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή ανάλογων επεισοδίων.

    Τον θάνατο του Βρετανού στρατιώτη καταδίκασαν ακόμη ο επικεφαλής της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Αμυνας της ΕΕ Χαβιέρ Σολάνα και ο εκπρόσωπος της ΕΕ στην ΠΓΔΜ Φρανσουά Λεοτάρ. Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι χαρακτήρισαν τον θάνατο του στρατιώτη ως μία πράξη βίας που δεν θα εμποδίσει όμως το ΝΑΤΟ και την ΕΕ να πετύχουν την επικράτηση της ειρήνης στη περιοχή.

    Τον θάνατο του Βρετανού στρατιώτη καταδίκασαν και τα Σκόπια ενώ ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ ζήτησε από τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Μπόρις Τράικοφσκι να βρεθούν και να συλληφθούν οι δράστες της δολοφονίας του νεαρού στρατιώτη.

    Ο εκπρόσωπος της σκοπιανής κυβέρνησης Αντόνιο Μιλόσοσκι δήλωσε ότι οι έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών συνεχίζονται αλλά είναι νωρίς ακόμη για να βρεθούν τα ίχνη τους.

    Οι στρατιώτες του ΝΑΤΟ άρχισαν την επιχείρηση συλλογής των όπλων των αλβανών ανταρτών, χωρίς ωστόσο να έχει επιτευχθεί συμφωνία με την κυβέρνηση της χώρας για τον αριθμό των όπλων που θα πρέπει να συλλεχθούν. Το ΝΑΤΟ κάνει λόγο για 3.300 όπλα ενώ η κυβέρνηση ανεβάζει κατά πολύ τον αριθμό τους. Πληροφορίες μιλούν για 10.000 ενώ άλλες πηγές κάνουν λόγο για πολύ μεγαλύτερο αριθμό. Την ευθύνη της επίβλεψης του αφοπλισμού έχουν οι γαλλικές δυνάμεις σε συνεργασία με τις βρετανικές και τις γερμανικές.

    Ο πρωθυπουργός Λιούπτσο Γκεοργκιέφσκι, που προανήγγειλε νέες επιθέσεις εναντίον των ανταρτών, ύστερα από την ανατίναξη ενός ξενοδοχείου και το θάνατο δύο Σλαβομακεδόνων, προειδοποίησε το ΝΑΤΟ ότι η επιχείρηση «Απαραίτητη Συγκομιδή» θα αποτύχει αν τα όπλα που θα μαζευτούν περιοριστούν μόνο στον αριθμό που εκτιμά η Συμμαχία.

    [17] ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΗ ΟΜΟΦΩΝΙΑ ΣΤΟ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

    Αθήνα, 27 Αυγούστου 2001 (20:10 UTC+2)

    Το πιο κρίσιμο θέμα της προσυνεδριακής πορείας, δηλαδή των θέσεων και του νέου καταστατικού του κόμματος, συζήτησαν τα μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ, που συνεδρίασε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Μία από τις βάσεις για τη συζήτηση αποτέλεσε το κείμενο πολιτικών θέσεων που συνέταξε ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής, Κώστας Σκανδαλίδης, ο οποίος έθεσε το θέμα επανεξέτασης πολιτικών με στόχο το κοινωνικότερο πρόσωπο και την κοινωνική αλληλεγγύη. Το κείμενο της εισήγησης αποφασίστηκε ομόφωνα να επαναδιατυπωθεί και να υποβληθεί ξανά στη νέα συνεδρίαση του Εκτελεστικού στη νέα του συνεδρίαση την Τετάρτη.

    Τα στελέχη του κόμματος εξέτασαν τις προθέσεις και έθεσαν τους προβληματισμούς τους για τη μετεξέλιξη του κόμματος σε μία παράταξη της σύγχρονης αριστεράς.

    Ο κ.Σκανδαλίδης διαβεβαίωσε ότι υπήρξε πνεύμα συνεργασίας, ενότητας και σύνθεσης, ενώ ο καθένας μίλησε με ειλικρίνια για τις απόψεις του και πρόσθεσε ότι το συνέδριο θα είναι πραγματικά πολιτικό, βάζοντας σε πρώτη θέση τα προβλήματα του πολίτη, την πορεία της χώρας και την ενότητα.

    ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΗΜΙΤΗ

    Τη συντεταγμένη πορεία όλων, μακριά από δογματισμούς και αγκυλώσεις του παρελθόντος μέσα από τη διαδικασία της συνεχούς αλλαγής ζήτησε ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης.

    Ο κ.Σημίτης επεσήμανε ότι το επερχόμενο Συνέδριο πρέπει να αποτελέσει την απαρχή μιας νέας πολιτικής περιόδου που θα οδηγήσει σε σύνθεση και χάραξη ενιαίων κατευθύνσεων, υπενθυμίζοντας ότι σοσιαλισμός και εκσυγχρονισμός είναι διαδικασίες συνεχούς αλλαγής, επανασχεδιασμού και προσαρμογής.

    Διευκρίνισε, ωστόσο ότι οι πολιτικές θέσεις για το Συνέδριο δεν συνιστούν κυβερνητικό πρόγραμμα, απλώς, καταγράφουν και συμπυκνώνουν την ιδεολογικο-πολιτική ταυτότητα και φυσιογνωμία του κυβερνώντος κόμματος, ενώ επεσήμανε ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ παραμένει σταθερή στον προσανατολισμό της, με βάση τις προγραμματικές δεσμεύσεις της, έχοντας όμως επίγνωση της διαρκούς αναγκαιότητας προσαρμογής επιμέρους πολιτικών.

    Στο πλαίσιο αυτό ανέφερε ότι προτεραιότητες την επόμενη περίοδο πρέπει να είναι: η οικονομική ανάπτυξη, το νέο κοινωνικό κράτος που δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ένα ανεκτό επίπεδο διαβίωσης και ποιότητας ζωής και η συνεχής αναβάθμιση της διεθνούς θέσης της χώρας. Καταλήγοντας, ο κ.Σημίτης έκανε λόγο για περαιτέρω ενδυνάμωση του νέου μοντέλου διακυβέρνησης με ανάπτυξη του κοινωνικού διαλόγου για όλα τα μεγάλα θέματα, διασφάλιση της ευρύτερης δυνατής συναίνεσης για την προώθηση του εκσυγχρονιστικού εγχειρήματός, εμπέδωση της διαφάνειας σε όλες τις διαδικασίες του δημόσιου τομέα και οριοθέτηση των σχέσεων μεταξύ της πολιτικής και οικονομικής εξουσίας.

    [18] ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΣΝΙΑ ΜΕΤΑΒΑΙΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Σαράγιεβο, 27 Αυγούστου 2001 (20:05 UTC+2)

    Περισσότεροι από εκατό Τούρκοι στρατιώτες που συμμετείχαν στην ΝΑΤΟϊκή Δύναμη Σταθεροποίησης στη Βοσνία (SFOR) εγκατέλειψαν την πόλη Ζένιτσα της Βοσνίας σήμερα το απόγευμα προκειμένου να συμμετάσχουν στην Διεθνή Ειρηνευτική Δύναμη στην ΠΓΔΜ με σκοπό τον αφοπλισμό των Αλβανών ανταρτών.

    Η ομάδα των Τούρκων στρατιωτών αναμένεται να φτάσει αύριο το μεσημέρι στα Σκόπια δήλωσε εκπρόσωπος της SFOR Άντριου Κόξχεντ στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP. Ο ίδιος δεν διευκρίνισε εάν οι στρατιώτες αναμένεται να γυρίσουν αργότερα στην Βοσνία.

    Την Τρίτη αναμένεται να εγκαταλείψουν τη Βοσνία 150 στρατιώτες από τον Καναδά σύμφωνα με δηλώσεις της εκπροσώπου των Καναδικών στρατευμάτων Yvonne Cooper στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων η οποία διευκρίνισε ότι οι στρατιώτες θα επιστρέψουν στη Βοσνία ύστερα από την λήξη της επιχείρησης αφοπλισμού των Αλβανών ανταρτών σε 30 ημέρες.

    Οι Καναδοί στρατιώτες θα μεταβούν στην Κροατία από όπου θα περάσουν στα Σκόπια από το αεροδρόμιο του Ζάγκρεμπ.

    Η κ. Κούπερ επισήμανε ότι στην ΝΑΤΟϊκή αποστολή στην ΠΓΔΜ θα συμμετάσχουν και άλλοι 50 στρατιώτες που θα σταλούν από τον Καναδά.

    [19] ΤΡΕΙΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛ.ΠΕ

    Αθήνα, 27 Αυγούστου 2001 (19:54 UTC+2)

    Τρεις είναι τελικά οι προσφορές που υποβλήθηκαν για την εξαγορά "πακέτου" έως 30% των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛ.ΠΕ). Η πρώτη προσφορά είναι της κοινοπραξίας του Ομίλου Λάτση με τη ρωσική Lukoil, που ανακοίνωσαν ήδη ότι ενδιαφέρονται για το 30% της εταιρίας.

    Η δεύτερη προσφορά προέρχεται από την αυστριακή OMV και η τρίτη από τη ρωσική Yukos Oil.

    Σημειώνεται ότι η αξιολόγηση των προσφορών θα ξεκινήσει άμεσα, έτσι ώστε οι σύμβουλοι να παραδώσουν το πόρισμά τους στην ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, το συντομότερο δυνατό, ενδεχομένως και εντός του επομένου εικοσαήμερου.

    [20] ΑΓΙΑΣΜΟΣ ΜΕ... ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΕΣ ΣΤΟΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 27 Αυγούστου 2001 (19:51 UTC+2)

    Πρώτη επίσημη προπόνηση και αγιασμός για όλα τα τμήματα θα πραγματοποιηθεί αύριο στον Σπάρτακο Θεσσαλονίκης. Το ραντεβού έχει δοθεί για τις 18:30 στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο Θεσσαλονίκης και παρόντες αναμένεται να είναι από την άρση βαρών η Χαρίκλεια Καστρίτση, από την γυμναστική ο Δημοσθένης Ταμπάκος και ο Γιάννης Μελισσανίδης, καθώς επίσης και η ομάδα της ακροβατικής αποτελούμενη από τους Απιδοπούλου, Γιάννου, Τραϊκου, Τσουβαλή και Γεωργιάδου.

    Παράλληλα θα παρουσιαστούν και οι νέοι προπονητές για τη γυμναστική ο Θεόδωρος Τσιπίδης και Λευτέρης Ποτάκης και για την άρση βαρών ο Θεόφιλος Καρυπίδης.

    "Είναι για μας μια πολύ σημαντική μέρα. Οι επιτυχίες των τμημάτων είναι πολύ κοντά, αφού σε λίγες ημέρες ξεκινούν οι Μεσογειακοί Αγώνες. Και είμαι σίγουρος ότι θα συνεχιστούν και μετά τους συγκεκριμένους αγώνες, αφού ξεκινούν τα παγκόσμια πρωταθλήματα", τονίζει ο πρόεδρος του συλλόγου, Γιώργος Δέλλιος και συνεχίζει: "Η προετοιμασία θα είναι πολύ καλή και για την ομάδα της ακροβατικής. Παράλληλα έχει προγραμματιστεί και η επιστροφή του Ολυμπιονίκη μας, Γιάννη Μελισσανίδη".

    [21] ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ΚΑΙ ΤΟ ΣΑΡΑΓΙΕΒΟ Η ΚΑΡΛΑ ΝΤΕΛ ΠΟΝΤΕ

    Χάγη, 27 Αυγούστου 2001 (19:51 UTC+2)

    Στο Βελιγράδι και το Σαράγιεβο μεταβαίνει την ερχόμενη εβδομάδα η γενική εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Κάρλα Ντελ Πόντε με σκοπό να ασκήσει πιέσεις στις τοπικές αρχές ώστε να παραδώσουν τους 27 ύποπτους για εγκλήματα πολέμου που παραμένουν ακόμη ελεύθεροι.

    Η κ. Ντελ Πόντε θα έχει τη Δευτέρα συνομιλίες με αξιωματούχους του υπουργείου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών του Βελιγραδίου ενώ την Τρίτη θα μεταβεί στο Σαράγιεβο όπου θα συναντηθεί με πολιτικούς και αντιπροσώπους της Διεθνούς Κοινότητας στη Βοσνία ανακοίνωσε εκπρόσωπος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία Φλόρενς Χάρτμαν.

    Μεταξύ των 27 υπόπτων για εγκλήματα πολέμου ασύλληπτος παραμένει ο Ράντοβαν Κάραζιτς και ο Ράτκο Μλάντιτς.

    Η κ. Χάρτμαν αρνήθηκε να σχολιάσει τις σχέσεις του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου με την Γιουγκοσλαβία οι οποίες έχουν βελτιωθεί ύστερα από την παράδοση του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στις 28 Ιουνίου.

    Ωστόσο ο πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα συνεχίζει ακόμη να ασκεί κριτική στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο χαρακτηρίζοντάς το προκατειλημμένο ενάντια στους Σέρβους και χειραγωγημένο από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Η κ. Ντελ Πόντε έχει ασκήσει πιέσεις στους διοικητές της ΝΑΤΟϊκής δύναμης στη Βοσνία προκειμένου να συλλάβουν τους υπόπτους για εγκλήματα πολέμου

    [22] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΝΙΩΤΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΚΥΠΡΟΥ

    Λευκωσία, 27 Αυγούστου 2001 (19:48 UTC+2)

    Με τον Αρχιεπίσκοπο της Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομο συναντήθηκε σήμερα στη Λευκωσία ο υφυπουργός Εξωτερικών Γρηγόρης Νιώτης στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Μεγαλόνησο, όπου εκπροσωπεί την Ελληνική Κυβέρνηση στο 12ο Παγκόσμιο Συνέδριο των Αποδήμων Κυπρίων.

    "Είχαμε μια πολύ θερμή συζήτηση μέσα σε ένα πλαίσιο συναντιλήψεων, δήλωσε μετά τη συνάντηση ο κ. Νιώτης. Επιβεβαίωσα στο Μακαριώτατο τη θέληση του συνόλου του Απόδημου Ελληνισμού να συνεχίσει να αγωνίζεται στις επάλξεις για εξεύρεση μιας μόνιμης, δίκαιης και συνολικής λύσης του Κυπριακού στο πλαίσο των αποφάσεων του ΟΗΕ. Ιδιαιτέρως σε αυτή τη νέα φάση κινητικότητας, το ΣΑΕ, στο οποίο μετέχουν και Απόδημοι Κύπριοι, έχει αποτανθεί σε όλα τα μεγάλα κέντρα του κόσμου για την υποστήριξη του εθνικού μας θέματος".

    Ο υφυπουργός Εξωτερικών προσκάλεσε τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου να τιμήσει με την παρουσία του την έναρξη των εργασιών της 4ης Παγκόσμιας Συνέλευσης του ΣΑΕ, το Δεκέμβριο, στη Θεσσαλονίκη.

    Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις φοβίες που εκφράζει ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου σχετικά με την Ελληνοτουρκική προσέγγιση ότι έρχεται νωρίς χωρίς δείγματα γραφής, από την άλλη πλευρά ο κ. Νιώτης τόνισε ότι η όποια βελτίωση τους δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την εκδήλωση της πλήρους και αποτελεσματικής καλής θέλησης εκ μέρους της Τουρκίας για την επίλυση του Κυπριακού.

    Δ.Ρ.

    [23] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΝΙΩΤΗ-ΚΑΣΟΥΛΙΔΗ

    Λευκωσία, 27 Αυγούστου 2001 (19:47 UTC+2)

    Θέματα συνεργασίας των κυβερνήσεων της Ελλάδας και της Κύπρου με τον Απόδημο Ελληνισμό για την προώθηση των εθνικών μας θεμάτων βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν σήμερα στη Λευκωσία ο υφυπουργός Εξωτερικών Γρηγόρης Νιώτης με τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννη Κασουλίδη, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού Δημήτρη Δόλλη και του προέδρου της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης του Ελληνισμού βουλευτή Σουηδίας Νίκου Παπαδόπουλου.

    Όπως είπε ο κ. Κασουλίδης έγινε ανασκόπηση της πορείας του Κυπριακού σε συνάρτηση με την ενταξιακή πορεία της Κύπρου καθώς και το διεθνές σκηνικό, που διαμορφώνεται και με τις δραστηριότητες της Τουρκίας και τις αντιδράσεις της Κύπρου.

    Παράλληλα καταγράφτηκαν μια σειρά από ιδέες για τη δυνατόν καλύτερη αξιοποίηση του δυναμικού του Απόδημου Ελληνισμού, της Ελλάδας και της Κύπρου, που όπως είπε κάνει τις δύο μικρές μας χώρες πολύ πιο μεγάλες σε παγκόσμια επιρροή.

    Οι ιδέες αυτές θα προωθηθούν στη μικτή Επιτροπή Ελλάδας-Κύπρου, η οποία έχει θεσμοθετηθεί στο πλαίσιο του Απόδημου Ελληνισμού . Η επιτροπή θα ενεργοποιηθεί εντός διμήνου.

    Δ.Ρ.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 27 August 2001 - 18:13:46 UTC