Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 22 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-08-25

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΝΑΧΩΡΗΣΑΝ ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΓΙΑ ΠΓΔΜ
  • [02] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΙΣ ΠΡΕΣΠΕΣ ΤΩΝ ΥΠΕΞ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΑΛΒΑΝΙΑΣ-ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ-ΠΓΔΜ
  • [03] ΓΚΕΟΡΓΚΙΕΦΣΚΙ: ΑΣΤΕΙΟΣ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΟΠΛΩΝ ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΤΟ ΝΑΤΟ
  • [04] Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΕΠΙΚΡΙΝΕΙ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ
  • [05] ΣΗΜΙΤΗΣ: "Η ΟΠΙΣΘΟΔΡΟΜΗΣΗ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ"
  • [06] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΠΕΞ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΣΤΙΣ ΠΡΕΣΠΕΣ
  • [07] ΕΠΙΘΕΣΗ ΠΑΓΚΑΛΟΥ ΕΝΑΝΤΙΟΝ Ν.Δ.
  • [08] ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Η ΤΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ
  • [09] ΑΙΧΜΕΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ
  • [10] ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ 74ΧΡΟΝΗΣ ΣΕ ΧΩΡΙΟ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
  • [11] ΕΚΚΛΗΣΗ ΕΤΖΕΒΙΤ ΓΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΟΜΟΓΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [12] ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΤΣΕΤΣΕΝΩΝ ΚΑΤΑ ΡΩΣΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ
  • [13] Η KFOR ΣΥΝΕΛΑΒΕ 52 ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΥΠΟΠΤΟΥΣ ΓΙΑ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΝΤΑΡΤΕΣ
  • [14] ΤΟ 49% ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ ΣΤΑ
  • [15] ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ ΦΥΛΑΚΙΣΗ ΣΕ ΜΟΡΜΟΝΟ ΓΙΑ ΠΟΛΥΓΑΜΙΑ
  • [16] ΤΑ ΠΤΩΜΑΤΑ ΕΞΙ ΠΟΡΤΟΓΑΛΩΝ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΣΤΗ ΒΡΑΖΙΛΙΑ
  • [17] Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΤΗΣ ΙΟΡΔΑΝΙΑΣ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ ΑΥΡΙΟ
  • [18] ΝΕΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΥΣ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΥΣ ΣΤΗ ΓΑΖΑ
  • [19] ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΠΟΔΗΜΩΝ ΧΑΛΚΙΔΙΚΙΩΤΩΝ
  • [20] ΣΤΑΣΙΜΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ-ΟΙ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΘΙΑΣΩΝ
  • [21] "ΡΕΠΟΥΜΠΛΙΚΑ": 40 ΔΙΣ. ΛΕΚ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΕΚΤΟΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
  • [22] ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΠΛΟΙΟ ΑΥΡΙΟ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ

  • [01] ΑΝΑΧΩΡΗΣΑΝ ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΓΙΑ ΠΓΔΜ

    Θεσσαλονίκη, 25 Αυγούστου 2001 (10:43 UTC+2)

    Ολοκληρώθηκε σήμερα η αποστολή της ελληνικής δύναμης στην ΠΓΔΜ. Το πρωί αναχώρησαν από το 525 Μηχανοκίνητο τάγμα στο Πολύκαστρο Κιλκίς, οι τελευταίοι 263 άνδρες με 65 οχήματα, με προορισμό το Κρίβολακ που βρίσκεται 70 χιλιόμετρα νότια των Σκοπίων.

    Η ελληνική δύναμη θα εγκατασταθεί εντός σκοπιανού στρατοπέδου. Θα χρησιμοποιήσει ένα από τα κτίρια του και θα αναπτυχθεί σε αντίσκηνα που θα τοποθετήσει η ίδια. Σ΄αυτό το χώρο θα συγκεντρωθούν τα όπλα των ανταρτών που θα συλλέξουν οι στρατιωτικές αποστολές όλων των χωρών που συμμετέχουν στην επιχείρηση του ΝΑΤΟ "απαραίτητη συγκομιδή". Τα όπλα αυτά στη συνέχεια θα μεταφερθούν στην Ελλάδα και θα καταστραφούν στις εγκαταστάσεις της "Χαλυβουργικής".

    Η ελληνική δύναμη θα αναλάβει δράση τη Δευτέρα. Θα αρχίσει η επιχείρηση συλλογής του οπλισμού των Αλβανών ανταρτών.

    [02] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΙΣ ΠΡΕΣΠΕΣ ΤΩΝ ΥΠΕΞ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΑΛΒΑΝΙΑΣ-ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ-ΠΓΔΜ

    Θεσσαλονίκη, 25 Αυγούστου 2001 (10:50 UTC+2)

    Συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας, της Αλβανίας, της Βουλγαρίας και της ΠΓΔΜ θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις Πρέσπες, στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων που γίνονται στην περιοχή.

    Στη συνάντηση θα πάρουν μέρος ο Γιώργος Παπανδρέου και οι υπουργοί Εξωτερικών της Αλβανίας Πασκάλ Μίλο, της Βουλγαρίας Σολομών Πασί και ανώτατος αξιωματούχος της ΠΓΔΜ.

    Βασικό θέμα θα είναι οι τελευταίες εξελίξεις στα Σκόπια.

    [03] ΓΚΕΟΡΓΚΙΕΦΣΚΙ: ΑΣΤΕΙΟΣ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΟΠΛΩΝ ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΤΟ ΝΑΤΟ

    Σκόπια, 25 Αυγούστου 2001 (21:09 UTC+2)

    Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι δήλωσε σήμερα ότι τα σχέδια του ΝΑΤΟ για συλλογή 3.500 όπλων των Αλβανών ανταρτών συνιστούν αστειότητες.

    "Εχουμε πληροφορίες ότι οι τρομοκράτες κατέχουν περισσότερα από 70.000 όπλα και ο αριθμός που παρουσιάζει το ΝΑΤΟ, τα 3.500 όπλα είναι αστείος", τόνισε σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους στα Σκόπια.

    Το ΝΑΤΟ και κυβερνητικοί αξιωματούχοι της ΠΓΔΜ διεξάγουν από χθες συνομιλίες για να συμφωνήσουν στον ακριβή αριθμό των όπλων που θα πρέπει να παραδώσουν οι Αλβανοί αντάρτες στη στρατιωτική δύναμη του ΝΑΤΟ, ώστε στη συνέχεια να καταστραφούν.

    [04] Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΕΠΙΚΡΙΝΕΙ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

    Αθήνα, 25 Αυγούστου 2001 (21:08 UTC+2)

    Κριτική στον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο ασκεί ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Σταθόπουλος με δηλώσεις του στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία"

    Ο κ. Σταθόπουλος κατηγορεί τον Αρχιεπίσκοπο ότι συντηρεί την αντιπαράθεση και φανατίζει τον κόσμο, και υπερασπίζεται τη στάση του πρωθυπουργού στο θέμα των ταυτοτήτων.

    "Η ιστορία θα καταγράψει ποιοι ήταν οι καιροσκόποι. Ποιοι στην πράξη ξεχνούν ορισμένες θεμελιώδεις αρχές, που μεταξύ άλλων διακήρυττε ο ίδιος ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Παπανδρέου", τονίζει.

    "Κάποτε τους αντινοφρονούντες τους έκαιγαν στην πυρά. Σήμερα τους δαιμονοποιούν φραστικά και βέβαια ατελέσφορα. Είναι και αυτό και μία μικρή πρόοδος", επισημαίνει, μεταξύ άλλων.

    [05] ΣΗΜΙΤΗΣ: "Η ΟΠΙΣΘΟΔΡΟΜΗΣΗ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ"

    Αργος, 25 Αυγούστου 2001 (21:06 UTC+2)

    "Το μέλλον και οι προοπτικές της χώρας εξαρτώνται σήμερα από μία ευρύτερη συστράτευση των μεγάλων λαϊκών κοινωνικών στρωμάτων, από τη συμμαχία λαού και ΠΑΣΟΚ. Στο κέντρο της πολιτικής σκηνής το ΠΑΣΟΚ έχει τη δυνατότητα να συνασπίζει τις κοινωνικές δυνάμεις στους μεγάλους κοινωνικούς και εθνικούς στόχους", υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης μιλώντας απόψε σε κομματική συνεστίαση στο Αργος.

    Ο πρωθυπουργός επιτέθηκε στη Ν.Δ. επισημαίνοντας ότι εστίες συντήρησης και οπισθοδρόμησης εκφράζονται από μία αντιπολίτευση χωρίς πρόγραμμα, χωρίς πυξίδα, χωρίς πρόταση και χωρίς ευθύνη.

    Τόνισε ότι "το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ θα δώσει το έναυσμα για την ενίσχυση της λαϊκής συμμετοχής, για τη διαμόρφωση νέων ενεργών συγκλίσεων που εγγυώνται την πραγμάτωση των κοινών μας στόχων", σημειώνοντας ότι η ζωντανή επικοινωνία ΠΑΣΟΚ και λαού είναι αυτή που διαμορφώνει τους όρους ενός ισχυρού κινήματος αλλαγής και εκσυγχρονισμού.

    "Είναι αυτή η σχέση", είπε, "που θα ανανεώσει, θα ισχυροποιήσει και θα επιβεβαιώσει το Συνέδριο - αποτελώντας ένα νέο ξεκίνημα για τη μεγάλη δημοκρατική και προοδευτική παράταξη".

    "Το Συνέδριό μας θα αποτελέσει την αφετηρία για μία πολιτική εξόρμηση απέναντι σε τακτικές ρεβανσισμού, απέναντι σε εστίες συντήρησης, αντίδρασης και οπισθοδρόμησης που εκφράζονται από μία αντιπολίτευση χωρίς πρόγραμμα, χωρίς πυξίδα, χωρίς πρόταση και χωρίς ευθύνη. Μία πολιτική εξόρμηση απέναντι σε συντεχνιακά συμφέροντα που επιδιώκουν να επηρεάσουν και να ελέγξουν την πολιτική. Η πολιτική θα νικήσει. Η χώρα θα προχωρήσει. Η οπισθοδρόμηση δεν θα περάσει", τόνισε.

    Επισήμανε ότι η ευρωπαϊκή προοπτική της Ελλάδας είναι η κορυφαία δέσμευση που ανέλαβε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ απέναντι στο λαό και απέναντι στο έθνος.

    "Σημερινή αποστολή του ΠΑΣΟΚ είναι να προωθεί με τις πολιτικές του την εμπέδωση της καθοριστικής αλλαγής, την επιτυχία της ρήξης με ένα παρελθόν καθυστέρησης και τη διασφάλιση του μέλλοντος της Ελλάδας και των Ελλήνων μέσα στο σύγχρονο κόσμο", είπε.

    Ο πρωθυπουργός έθεσε τους τρεις "καθαρούς", όπως τους χαρακτήρισε στόχους του ΠΑΣΟΚ:

    - Την οικονομική ανάπτυξη, η οποία απαιτεί την απαρέγκλιτη εφαρμογή μιας πολιτικής που εγγυάται την σταθερότητα.

    - Την οικοδόμηση ενός νέου κοινωνικού κράτους με βάση τη σύγχρονη σοσιαλιστική πρόταση που πρεσβεύει ότι ανάπτυξη και κοινωνικό κράτος είναι αλληλοτροφοδοτούμενα.

    - Την ολόπλευρη ενδυνάμωση της διεθνούς θέσης της χώρας.

    Τόνισε ότι πρώτος και καθαρός στόχος του ελληνικού λαού και του ΠΑΣΟΚ είναι η οικονομική ανάπτυξη, και πολιτική επιλογή η εδραίωση συνθηκών μακρόχρονης σταθερότητας που απελευθερώνουν τις παραγωγικές δυνάμεις από τους περιορισμούς της αβεβαιότητας, κινητοποιούν πρωτοβουλίες επενδύσεων και εκσυγχρονισμού, ενισχύουν την απασχόληση και αποτελούν βάση για μία κοινωνία ευημερίας και προόδου για όλους.

    Πολιτικές επιλογές του ΠΑΣΟΚ, είπε, είναι η σταθερή, πάνω από τον πληθωρισμό, αύξηση του εισοδήματος του εργαζόμενου πολίτη, η διασφάλιση της ισότητας ευκαιριών.

    Σημείωσε ότι η κυκλοφορία του ευρώ, η ισότιμη δράση στην ΟΝΕ, το Γ' Κ.Π.Σ., η προετοιμασία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες εγκαινιάζουν τομές και ενεργοποιούν αλλαγές που επιταχύνουν την πρόοδο της χώρας.

    "Επενδύσεις συνολικού ύψους 17,5 τρισεκατομμυρίων δραχμών συσπειρώνουν το σύνολο του εργατικού δυναμικού και των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας στην πραγμάτωση μίας πενταετούς επανάστασης στις κατασκευές, στα δημόσια έργα, στις νέες τεχνολογίες, στην εκπαίδευση, στους ανθρώπινους πόρους, στη διοίκηση, στην παροχή υπηρεσιών, στο εμπόριο και τη βιομηχανία", επισήμανε προσθέτοντας ότι με τις αλλαγές που δρομολογούνται η Ελλάδα δεν αναπτύσσεται απλώς, αναπτύσσει τη δυνατότητά της να αναπτύσσεται.

    Υπογράμμισε δε ότι αυτή η αναπτυξιακή διαδικασία αφορά ολόκληρη την επικράτεια, γιατί σταθερή και πάγια προτεραιότητα του ΠΑΣΟΚ είναι η ισόρροπη ανάπτυξη.

    "Προχωράμε έμπρακτα στην επιβεβαίωση των πολιτικών μας επιλογών με την επένδυση του 80% του Γ. Κ.Π.Σ. στην περιφέρεια της Ελλάδας. Η αναβαθμισμένη θέση της περιφέρειας στο αύριο της χώρας αποτελεί για μας δέσμευση", είπε.

    Οσον αφορά το Νομό Αργολίδας επισήμανε ότι κατά την περίοδο εφαρμογής των διαρθρωτικών προγραμμάτων του Β' Κ.Π.Σ. πραγματοποιήθηκαν επενδύσεις για τη δημιουργία βασικών υποδομών, για τη στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής ύψους άνω των 30 δισ. δρχ.

    "Την επιθυμητή πορεία προς την ανάπτυξη στο Νομό Αργολίδας την διασφαλίζουμε με συγκεκριμένες δράσεις στα πλαίσια των παρεμβάσεων μας και κατά τη νέα προγραμματική περίοδο 2000 - 2006. Με πόρους από το Γ' Κ.Π.Σ. θα εξασφαλίσουμε τη συνέχιση της χρηματοδότησης των έργων στους αρχαιολογικούς χώρους και θα συμπεριλάβουμε το "Μικρό Θέατρο" της αρχαίας Επιδαύρου και το Αρχαίο Θέατρο του Αργους", είπε.

    Συμπλήρωσε ακόμη ότι κατά τη νέα προγραμματική περίοδο επεκτείνεται το δίκτυο αποχέτευσης του Ναυπλίου, πραγματοποιούνται έργα στο λιμάνι της πόλης, για να διευκολυνθεί η σύνδεση της Αργολίδας με τα νησιά του Αιγαίου, συνεχίζονται οι βελτιώσεις στο οδικό δίκτυο, εξοπλίζονται τα νοσοκομεία και βελτιώνονται οι υποδομές στη γεωργία και στον τουρισμό.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι δεύτερος στόχος του ελληνικού λαού και του ΠΑΣΟΚ είναι η οικοδόμηση ενός νέου κοινωνικού κράτους τονίζοντας ότι η κοινωνία συνοχής είναι προϋπόθεση για την οικονομική ανάπτυξη γιατί ο αποκλεισμός κοινωνικών ομάδων από το οικονομικό γίγνεσθαι στερεί από την οικονομία κρίσιμες δυνατότητες ανάπτυξης.

    "Στην πορεία μας προς τη σύγκλιση δεν δέχθηκα και δεν δεχθήκαμε να συρρικνωθούν οι κοινωνικές δαπάνες, οι δαπάνες για την υγεία, την παιδεία, τις συντάξεις και την πρόνοια. Ο ελληνικός λαός γνωρίζει πως η πολιτική εγκατάλειψης του κοινωνικού κράτους που δέχθηκε και εφάρμοσε στην πράξη η Νέα Δημοκρατία όχι μόνο δεν εξασφάλισε οικονομική σταθερότητα, αλλά αντίθετα οδήγησε στην ύφεση.

    Ειδικότερα αναφερόμενος στην Αργολίδα σημείωσε ότι κατά την περίοδο εφαρμογής του Β' Κ.Π.Σ. υλοποιήθηκαν σημαντικά προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης και προώθησης της απασχόλησης για άνεργους για τη στήριξη του ενεργού πληθυσμού του Νομού.

    "Διατέθηκαν πάνω από 1 δισ. δρχ. για τις δράσεις που διαχειρίζεται ο ΟΑΕΔ και για ενέργειες συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης 800 ανέργων και για προγράμματα κατάρτισης άλλων τόσων εργαζομένων στις επιχειρήσεις ιδιωτικού τομέα. Από τις ενέργειες κατάρτισης αυτοαπασχολούμενων ωφελήθηκαν 1.000 αγρότες. Επιχορηγήθηκαν 1.200 νέες θέσεις εργασίας σε επιχειρήσεις και 600 νέοι ελεύθεροι επαγγελματίες ενισχύθηκαν", είπε.

    Πρόσθεσε ακόμη ότι βρίσκεται σε εξέλιξη το κατασκευαστικό πρόγραμμα του ΟΕΚ στο Ναύπλιο, στο οποίο έχει ενταχθεί από τα τέλη του 1997 η κατασκευή 64 κατοικιών προϋπολογισμού 1,5 δισ. δρχ.

    Ο τρίτος καθαρός στόχος του ελληνικού λαού και του ΠΑΣΟΚ, υπογράμμισε στη συνέχεια, είναι η ενδυνάμωση της διεθνούς θέσης της χώρας.

    "Μία Ελλάδα με εθνική ισχύ και ενισχυμένο κύρος μπορεί να συμμετέχει ενεργά τόσο στη διαμόρφωση του κοινού ευρωπαϊκού μέλλοντος όσο και στην εμπέδωση κλίματος ασφάλειας και σταθερότητας στα Βαλκάνια", τόνισε.

    "Η πολιτική στο εσωτερικό δυναμώνει την εξωτερική μας πολιτική και ταυτόχρονα η εξωτερική μας πολιτική ενισχύει και διασφαλίζει τη νέα θέση της χώρας, το μέλλον και την προοπτική της Ελλάδας και των Ελλήνων", υπογράμμισε.

    [06] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΠΕΞ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΣΤΙΣ ΠΡΕΣΠΕΣ

    Φλώρινα, 25 Αυγούστου 2001 (20:12 UTC+2)

    Τα φλέγοντα θέματα των Βαλκανίων και η κατάσταση στην ΠΓΔΜ βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας, της ΠΓΔΜ, της Βουλγαρίας και της Αλβανίας, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα στο δημαρχείο της Φλώρινας, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων "Πρέσπεια-2001".

    Οι τέσσερις υπουργοί Γιώργος Παπανδρέου, Πασκάλ Μίλο, Σολομόν Πασί και Ιλινκα Μίτρεβα τάχθηκαν υπέρ της διατήρησης της εδαφικής ακεραιότητας της ΠΓΔΜ χαρακτήρισαν μονόδρομο για την ειρήνη και την ασφάλεια στα Βαλκάνια την εφαρμογή της συμφωνίας Σλάβων και Αλβανοφώνων και επισήμαναν την ανάγκη ενίσχυσης της περιφερειακής συνεργασίας για την εκτόνωση της κρίσης.

    Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική τη συνάντηση αυτή και όπως τόνισε ευχή όλων είναι τα προβλήματα στα Βαλκάνια να λύνονται από τις ίδιες τις χώρες.

    Στη συνέχεια ακολούθησαν και διμερείς συναντήσεις. Ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε για πρώτη φορά με το Βούλγαρο ομόλογό του Σόλομον Πάσι, ενώ ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται και στη συνάντηση της υπουργού Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Ιλένκα Μίτρεβα με τον Αλβανό ομόλογό της Πασκάλ Μίλο.

    "Συζητήσαμε και από κοινού, αλλά και διμερώς την κρίση που έχει περάσει η γειτονική χώρα και δεσμευθήκαμε να συμβάλουμε από κοινού στη σταθερότητα, στην ειρήνη και στη στενή μας συνεργασία. Ηταν μία πάρα πολύ χρήσιμη, εποικοδομητική και συμβολική σε αυτή τη στιγμή κίνηση το να βρεθούμε εδώ στα σύνορα αυτών των χωρών", υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου.

    Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι είχε και τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών της Γιουγκοσλαβίας Γκόραν Σβιλάνοβιτς, ο οποίος πρότεινε να διαμορφωθεί μια διαβαλκανική φωνή για να "λύνουμε μόνοι μας τα προβλήματα", κάτι στο οποίο συμφώνησε ο κ. Παπανδρέου.

    Την ικανοποίησή τους για τη συνάντηση αυτή εξέφρασαν και οι υπόλοιποι υπουργοί Εξωτερικών, ενώ ιδιαίτερα έμφαση στην ειρηνική επίλυση του προβλήματος στην ΠΓΔΜ έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας Πασκάλ Μίλο, ο οποίος επισήμανε ότι είναι μονόδρομος η συμφωνία που επιτεύχθηκε στο γειτονικό κράτος.

    Οι υπουργοί θα επισκεφθούν με βάρκα το τριεθνές στη Μεγάλη Πρέσπα, ενώ αργότερα ο κ. Παπανδρέου θα συναντηθεί με 30 Ελληνες και ξένους ολυμπιονίκες.

    [07] ΕΠΙΘΕΣΗ ΠΑΓΚΑΛΟΥ ΕΝΑΝΤΙΟΝ Ν.Δ.

    Χανιά, 25 Αυγούστου 2001 (19:37 UTC+2)

    Επίθεση εναντίον της Ν.Δ. εξαπέλυσε απο τις Μοίρες Ηρακλείου ο Θεόδωρος Πάγκαλος και παρείχε πλήρη στήριξη στον πρωθυπουργό.

    Ο πρώην υπουργός, κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για κατά παραγγελία δημοσκοπήσεις και είπε ότι υπομονεύει την προσπάθεια εξυγίανσης της ελληνικής οικονομίας.

    Ο κ. Πάγκαλος επιτέθηκε εναντίον του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη για τις ιδιωτικοποιήσεις που έκανε η κυβέρνηση της Ν.Δ. το διάστημα '90 - '93 και ισχυρίστηκε ότι "ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, έπρεπε να είναι στη φυλακή, αλλά ας όψεται ο Ανδρέας Παπανδρέου, που δεν επιθυμούσε την ποινικοποίηση των ιδιωτικοποιήσεων".

    "Το διάστημα που κυβέρνησε από το '90 - '93 πόσες ιδιωτικοποιήσεις έκανε. Την ΑΓΕΤ Ηρακλής, για την οποία γλύτωσε τη φυλακή ο κ. Μητσοτάκης, διότι ο μακαρίτης ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν άρχοντας", είπε χαρακτηριστικά.

    Κάνοντας αναφορά στα εσωκομματικά ο κ.Πάγκαλος είπε "όχι στα λευκά ψηφοδέλτια στο συνέδριο".

    "Αν κάποιος" είπε, "νομίζει ότι ο Σημίτης δεν κάνει, πρέπει να βάλει υποψηφιότητα. Το να γίνεται πρόταση να μην τον ψηφίσουμε εντελώς ή να ρίξουμε και μερικά λευκά για να μην έχει μεγάλη δύναμη δεν είναι δυνατό", τόνισε.

    [08] ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Η ΤΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΧΗΣ

    Αθήνα, 25 Αυγούστου 2001 (19:31 UTC+2)

    Για τακτική που δημιουργεί πρόβλημα στην κοινωνική συνοχή έκανε λόγο η Επίτροπος στην Ε.Ε. Αννα Διαμαντοπούλου, σχολιάζοντας τη στάση της ηγεσίας της ελληνικής εκκλησίας.

    "Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της δημοσκοπήσεως, γιατί δεν πρόκειται περί δημοψηφίσματος, - το δημοψήφισμα έχει συγκεκριμένα συνταγματικά χαρακτηριστικά - δεν μπορεί να πάρει αυτό το χαρακτήρα πολιτικής παρέμβασης, γιατί πιστεύω πια πως υπάρχει θέμα δημοκρατίας", τόνισε.

    "Οι παρεμβάσεις που χρησιμοποιούν τους πιστούς και όχι τους πολίτες, ώστε να δοθεί βήμα για πολιτικό λόγο έχουν το χαρακτήρα πολιτικής παρέμβασης στην πολιτική ζωή του τόπου με έναν τρόπο που δεν είναι θρησκευτικός, είναι καθαρά πολιτικός. Νομίζω ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί γιατί δημιουργεί πρόβλημα κοινωνικής διαίρεσης, κοινωνικής συνοχής", υπογράμμισε.

    [09] ΑΙΧΜΕΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Θεσσαλονίκη, 25 Αυγούστου 2001 (19:15 UTC+2)

    "Η ευημερία όλων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη απαιτεί ένα ολοκληρωμένο και μακροχρόνιο πρόγραμμα. Χρειάζεται σαφής στόχευση και μεθοδικότητα. Υπομονή και επιμονή. Ειλικρινής συνεργασία και αμοιβαία κατανόηση. Χρειάζονται προπάντων δράσεις που δεν περιορίζονται στην αντιμετώπιση των πληγών, αλλά προλαμβάνουν και αποτρέπουν τη δημιουργία τους".

    Τα παραπάνω υπογράμμισε απόψε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κώστας Καραμανλής στην ομιλία του στο 2ο Βαλκανικό Συνέδριο στη Χαλκιδική που διοργανώνουν η Νεολαία του ΕΛΚ, η ΟΝΝΕΔ, η "Πρωτοβουλία για τη Δημοκρατία στα Δυτικά Βαλκάνια" και τον Ινστιτούτο Δημοκρατίας "Κωνσταντίνος Καραμανλής".

    Ο πρόεδρος της Ν.Δ. τόνισε ότι λίγο πιο πέρα από τα βόρεια σύνορα της Ελλάδας εμφανίστηκαν και εξακολουθούν να εμφανίζονται προβλήματα, που μπορούσαν να αποτραπούν με διπλωματικές πρωτοβουλίες και άσκησε κριτική στη στάση της διεθνούς κοινότητας επισημαίνοντας ότι τα προβλήματα αυτά δεν μπορεί να αντιμετωπιστούν όσο η διεθνής κοινότητα διστάζει να αναλάβει τις ευθύνες της.

    "Τόσο τα προηγηθέντα, όσο και τα τελευταία γεγονότα κατατείνουν στο συμπέρασμα ότι η διεθνής κοινότητα δεν έχει επιδείξει ακόμη την απαιτούμενη σπουδή και ισορροπία δράσεων, όταν εμπλέκεται στα τεκταινόμενα στα Βαλκάνια", σημείωσε και προειδοποίησε ότι η τάση εξομοίωσης των εξτρεμιστικών στοιχείων με τη νόμιμη κυβέρνηση των Σκοπίων κρύβει σοβαρούς κινδύνους και τρέφει καχυποψίες.

    "Εστω και τώρα η διεθνής κοινότητα οφείλει να διασφαλίσει τη στεγανοποίηση των συνόρων των Σκοπίων με το Κόσοβο. Αν δεν το κάνει, αν αφήσει ανοικτές διόδους στους εξτρεμιστές, τότε η κρίση μπορεί να επανέλθει και η στρατιωτική παρέμβασή της να αποδειχθεί μάταιη", τόνισε και υπογραμμίζοντας ότι στο θέμα αυτό η ελληνική κυβέρνηση έχει υποχρέωση να επιμείνει αποτελεσματικά, να επιμείνει μέχρι τέλους και να εξασφαλίσει όλα τα μέτρα για την ασφάλεια της στρατιωτικής αποστολής μας.

    "Παράλληλα βέβαια είναι ανάγκη να αποδείξουμε όλοι συνέπεια λόγων και πράξεων. Οι απλοί άνθρωποι στην περιοχή μένουν με την εντύπωση ότι η διεθνής κοινότητα, ενώ καταδικάζει τη βία, μετά τη νομιμοποιεί. Οτι, ενώ βεβαιώνει πως νοιάζεται για την ειρήνη, μετά καθυστερεί να πάρει πρωτοβουλίες. Οτι, ενώ διακηρύσσει πως πιστεύει σε αρχές, μετά μπλέκει σε παζάρια στη βάση των τετελεσμένων. Οτι κάποιοι μεθοδεύουν λύσεις για τους εαυτούς τους, μετατρέποντας τα Βαλκάνια σε υλικό γεωπολιτικής χαρτοκοπτικής. Οι λαοί της περιοχής λένε κάτι πολύ απλό: Ας αφήσουν όλοι κάτω τους χάρτες και τα νυστέρια. Ας μην προσπαθήσει κανένας πια - από μέσα ή απέξω - να κόψει το δρόμο για την ειρήνη, την ευημερία, την ευρωπαϊκή προοπτική. Στα Βαλκάνια δεν μπορείς να κόψεις το δρόμο. Εμείς πιστεύουμε ότι ο δρόμος είναι τώρα ένας. Είναι ο δρόμος του διαλόγου, της ανεκτικότητας και της συνεργασίας. Ο δρόμος του ευρωπαϊκού προσανατολισμού. Οταν η Ευρώπη καταργεί τα σύνορα μεταξύ των κρατών της δεν μπορούν να δημιουργούνται νέα αιματοβαμμένα σύνορα ανάμεσα στα κράτη που φιλοδοξούν να γίνουν μέλη της", τόνισε.

    "Το απαραβίαστο των συνόρων παραμένει πάντα σταθερά και αταλάντευτα η βασική αρχή μας. Το λέμε ξεκάθαρα και σε όλους τους τόνους: Στα Βαλκάνια χρειάζεται αλλαγή πολιτικής. Η μαύρη σκιά της καχυποψίας που πλανάται εκεί πρέπει άμεσα να διαλυθεί. Τα σύνορα να είναι σεβαστά, όχι μόνο στα χαρτιά, αλλά και στην πράξη. Τα πολιτικά και ανθρώπινα δικαιώματα, να γίνονται σεβαστά από την κάθε εξουσία και όχι απλά να αναφέρονται στα συντάγματα. Η πρόοδος που συντελείται να μην ανακόπτεται από την ένοπλη βία", σημείωσε.

    Ο κ. Καραμανλής κάλεσε τους νέους, τη μελλοντική ηγεσία της Ε.Ε. και των Βαλκανίων να απαντήσουν στις προκλήσεις των καιρών με τη συμμετοχή, τη συνεργασία και τη διορατικότητα, να κάνουν πράξη τα κοινά οράματα των λαών σε ολόκληρη την Ευρώπη υπογραμμίζοντας ότι αυτός είναι ο στόχος και της σημερινής συνάντησης: Να γίνει η Νοτιανατολική Ευρώπη μία όαση ειρήνης, πολυεθνικής συνεργασίας και ευημερίας.

    Σημείωσε ότι η συνάντηση στη Χαλκιδική νέων με διαφορετικές γλώσσες και θρησκείες από διαφορετικά κράτη και έθνη αντικατοπτρίζει μία πραγματικότητα και κωδικοποιεί ένα μήνυμα που καμία ηγεσία δεν μπορεί να αγνοεί, ότι οι νέοι βγαίνουν ήδη μπροστά και δείχνουν σε όλους το δρόμο.

    Χαρακτήρισε τη συνάντηση των νεολαιών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και των Δυτικών Βαλκανίων μία θαυμάσια ευκαιρία για ανταλλαγή απόψεων, κατάθεση ιδεών, σχεδιασμό και υλοποίηση κοινών δράσεων για ολόκληρη την περιοχή και την προοπτική της και εκτίμησε ότι θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμη η δημιουργία στη Βόρεια Ελλάδα Πανεπιστημίου Νοτιανατολικής Ευρώπης, το οποίο θα είναι τόπος μορφωτικής συνάντησης για τους νέους της περιοχής, που θα ενδυναμώνει την ευρωπαϊκή ιδέα στα Βαλκάνια και ταυτόχρονα τη βαλκανική οπτική στην υπόλοιπη Ευρώπη.

    Αναφερόμενος στη Χαλκιδική που φιλοξενεί τη συνάντηση άφησε αιχμές εναντίον της κυβέρνησης τονίζοντας ότι "αν και ξεχάστηκε από την κυβέρνηση, όπως ξεχάστηκαν πολλές άλλες γωνιές της πατρίδας μας - γίνεται ήδη τόπος συνάντησης για τους πολίτες, όχι μόνο της Δυτικής, αλλά και της Νοτιανατολικής Ευρώπης".

    Πρόσθεσε δε ότι η Νέα Δημοκρατία σχεδιάζει για το πανέμορφο αυτό κομμάτι της Μακεδονικής γης ένα ολοκληρωμένο πλάνο παρέμβασης με έμφαση στις συγκοινωνιακές υποδομές και την αναβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών προς τους κατοίκους και τους επισκέπτες της. "Θεωρούμε επιτακτικά αναγκαία τόσο τα μέτρα εκείνα που θα ενισχύσουν την προσέλκυση Ελλήνων, όσο και την ταχεία ολοκλήρωση των κάθετων οδικών αξόνων που θα συνδέουν τη Βόρεια Ελλάδα (την Ανατολική Θράκη, τη Μακεδονία και την Ηπειρο) με τους βόρειους γείτονές μας", τόνισε.

    Καταλήγοντας υπογράμμισε: "Εμείς, η Νέα Δημοκρατία, η παράταξη που οδήγησε την Ελλάδα στην Ευρώπη, η παράταξη που βγαίνει μπροστά από τα γεγονότα, που έχει ως πεμπτουσία της πολιτικής τον άνθρωπο και όχι τους αριθμούς, εμπιστευόμαστε τό όραμα για την αδελφοσύνη, τη συνύπαρξη και τη συνεργασία των λαών"

    [10] ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ 74ΧΡΟΝΗΣ ΣΕ ΧΩΡΙΟ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

    Γιάννενα, 25 Αυγούστου 2001 (17:58 UTC+2)

    Δολοφονημένη βρέθηκε σήμερα το πρωί σε ένα μικρό σπιτάκι στο αγρόκτημά της, στην Ανατολή Ιωαννίνων, η 74χρονη Μαρία Χαστά.

    Το πτώμα της ηλικιωμένης γυναίκας, η οποία ζούσε μόνη της, εντοπίστηκε από γείτονές της, οι οποίοι ειδοποίησαν την αστυνομία.

    Μετά από εξέταση που διενήργησε ο ιατροδικαστής διαπιστώθηκε ότι η ηλικιωμένη γυναίκα χτυπήθηκε στο κεφάλι με πέτρα, ενώ βρέθηκαν ίχνη στραγγαλισμού και βιασμού. Προανάκριση για την υπόθεση διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Κατσικά.

    [11] ΕΚΚΛΗΣΗ ΕΤΖΕΒΙΤ ΓΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΟΜΟΓΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Αγκυρα, 25 Αυγούστου 2001 (17:55 UTC+2)

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπουλέντ Ετζεβίτ, προέτρεψε τους Τούρκους ομογενείς να επενδύουν στην πατρίδα τους, προκειμένου να τη βοηθήσουν να ξεπεράσει την οικονομική της κρίση.

    "Αρκετοί συμπολίτες μας σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης διαθέτουν κάποιες οικονομίες. Τους καλούμε να τις επενδύσουν στην Τουρκία", είπε στη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο Ετζεβίτ, και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται τρόπους για την άρση εμποδίων σε τέτοιου είδους επενδύσεις.

    Περίπου 3,5 εκατομμύρια Τούρκοι ζουν στο εξωτερικό, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Στατιστικής, από τους οποίους περίπου 1,2 εκατομμύρια είναι εργάτες.

    Η Γερμανία φιλοξενεί τον μεγαλύτερο αριθμό Τούρκων εργατών, αφού στη χώρα ζουν περισσότεροι από 2 εκατομμύρια μετανάστες. Στη Γαλλία και την Ολλανδία οι Τούρκοι ανέρχονται σε 300.000, στην Αυστρία σε 134.000 και στις ΗΠΑ σε 130.000.

    [12] ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΤΣΕΤΣΕΝΩΝ ΚΑΤΑ ΡΩΣΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ

    Γκρόζνι, 25 Αυγούστου 2001 (17:52 UTC+2)

    Οι τσετσενικές δυνάμεις υπό τον Ασλαν Μασχάντοφ, διεξήγαγαν 44 επιθέσεις το τελευταίο 24ωρο κατά ρωσικών δυνάμεων, κυρίως στη νοτιοανατολική περιοχή Βέντενο, σκοτώνοντας έξι Ρώσους και τραυματίζοντας άλλους 19, σύμφωνα με ανακοίνωση εκπροσώπου των ανταρτών.

    Ενα όχημα που μετέφερε στρατιώτες καταστράφηκε στο Σταροπρομισλόβσκ, κοντά στην πρωτεύουσα Γκρόζνι, επίθεση κατά την οποία σκοτώθηκαν τέσσερις Ρώσοι και τραυματίστηκαν εφτά.

    Σύμφωνα με τις ρωσικές δυνάμεις ένας εκ των ηγετών των Τσετσένων ανταρτών, ο Μοβσάν Σουλεϊμένοφ, έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια επιχείρησης στο Αργκούν, 15 χιλιόμετρα ανατολικά του Γκρόζνι.

    Ο Σουλεϊμένοφ, ήταν επικεφαλής ομάδας, την οποία αρχικά ήλεγχε ο θείος του, Αρμπι Μπαράγιεφ, που σκοτώθηκε νωρίτερα φέτος.

    [13] Η KFOR ΣΥΝΕΛΑΒΕ 52 ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΥΠΟΠΤΟΥΣ ΓΙΑ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΝΤΑΡΤΕΣ

    Πρίστινα, 25 Αυγούστου 2001 (17:48 UTC+2)

    Η ειρηνευτική δύναμη του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο ανακοίνωσε ότι συνέλαβε 52 Αλβανούς ως ύποπτους για συμμετοχή σε δραστηριότητες των ανταρτών.

    Οι 52 συνελήφθησαν σε έξι διαφορετικές επιχειρήσεις από την Πέμπτη μέχρι σήμερα στο νοτιοανατολικό Κοσσυφοπέδιο, κατά μήκος των συνόρων με την ΠΓΔΜ, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της KFOR, Νόρμαν Τζόνσον.

    [14] ΤΟ 49% ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

    Βερολίνο, 25 Αυγούστου 2001 (17:12 UTC+2)

    Περίπου οι μισοί Γερμανοί πολίτες τάσσονται υπέρ της αποστολής στρατιωτικής δύναμης στην ΠΓΔΜ, η οποία θα ενταχθεί στη ΝΑΤΟϊκή δύναμη που θα συγκεντρώσει τα όπλα από τους Αλβανούς αντάρτες, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε σήμερα στην εφημερίδα Bild.

    Στην έρευνα διαπιστώθηκε ότι το 49% των Γερμανών υποστηρίζει την στρατιωτική ανάμειξη της Γερμανίας στην επιχείρηση "συγκομιδής", ενώ το 45% αντιτίθεται.

    Το υπουργικό συμβούλιο της Γερμανίας, ψήφισε την Πέμπτη υπέρ της αποστολής στρατιωτικών της δυνάμεων, ωστόσο απαιτείται η υπερψήφιση από την Κάτω Βουλή για να τεθεί σε εφαρμογή η απόφαση.

    Η Βουλή θα συνεδριάσει την Τετάρτη, ωστόσο η ψήφιση υπέρ της αποστολής δεν θεωρείται δεδομένη, εφόσον βουλευτές των Σοσιαλδημοκρατικών και των Πρασίνων, που αποτελούν την πλειοψηφία της κυβέρνησης, έχουν ήδη εκφραστεί αρνητικά. Από την άλλη πλευρά, η Χριστιανοδημοκρατική αντιπολίτευση είναι διχασμένη επί του θέματος, ενώ οι Κομμουνιστές αντιτάχθηκαν σε οποιαδήποτε ανάμειξη στην ΠΓΔΜ.

    [15] ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ ΦΥΛΑΚΙΣΗ ΣΕ ΜΟΡΜΟΝΟ ΓΙΑ ΠΟΛΥΓΑΜΙΑ

    Γιούτα, 25 Αυγούστου 2001 (16:46 UTC+2)

    Σε φυλάκιση πέντε ετών καταδίκασε το δικαστήριο της Γιούτα τον 53χρονο μορμόνο Τομ Γκριν, με την κατηγορία της πολυγαμίας.

    Ο Γκριν ζούσε με άλλες τέσσερις γυναίκες, εκτός από τη νόμιμη σύζυγό του, ενώ του ζητήθηκε από το δικαστήριο να επιστρέψει τα περίπου 80.000 δολάρια που είχε λάβει ως πρόνοια από τις κρατικές αρχές για τα ανήλικα παιδιά του. Οι πέντε γυναίκες, μετά την απόφαση του δικαστηρίου, δήλωσαν ότι θα σταθούν στο πλευρό του.

    Ο 53χρονος έχει επίσης κατηγορηθεί για βιασμό ανήλικης, επειδή φέρεται ότι το 1986 είχε ερωτικές σχέσεις με μία 13χρονη την οποία παντρεύτηκε. Για την υπόθεση αυτή δεν έχει ακόμη οριστεί η ημερομηνία της δίκης.

    [16] ΤΑ ΠΤΩΜΑΤΑ ΕΞΙ ΠΟΡΤΟΓΑΛΩΝ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΣΤΗ ΒΡΑΖΙΛΙΑ

    Ρίο, 25 Αυγούστου 2001 (16:20 UTC+2)

    Τα πτώματα έξι Πορτογάλων, οι οποίοι είχαν εξαφανιστεί πριν δύο εβδομάδες, εντόπισαν οι αστυνομικές αρχές της Βραζιλίας στα βορειοανατολικά παράλια της χώρας, στο θέρετρο Φορταλέζα.

    Σύμφωνα με την αστυνομία τα θύματα χτυπήθηκαν μέχρι θανάτου. Τα πτώματα βρέθηκαν θαμμένα στην άμμο το ένα πάνω στο άλλο.

    Στο έγκλημα φέρονται να εμπλέκονται ένας Πορτογάλος ιδιοκτήτης μπαρ, ο Λουίζ Μιλιτάο Γκερέιρο, καθώς και τρεις υπάλληλοί του, οι οποίοι συνελήφθησαν.

    [17] Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΤΗΣ ΙΟΡΔΑΝΙΑΣ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ ΑΥΡΙΟ

    Μόσχα, 25 Αυγούστου 2001 (14:11 UTC+2)

    Ο βασιλιάς της Ιορδανίας, Αμπντάλα ο δεύτερος θα επισκεφτεί τη Μόσχα αύριο, στο πλαίσιο τριήμερης επίσκεψης, κατά τη διάρκεια της οποίας θα έχει επαφές με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, προκειμένου να συζητήσει μαζί του πιθανή συμφωνία για όπλα, στρατιωτική συνεργασία και το Μεσανατολικό.

    Ο πρεσβευτής της Ιορδανίας στη Μόσχα, Αχμέτ Αλί Μουμπαϊντίν, δήλωσε ότι οι συνομιλίες του βασιλία με τον Ρώσο πρόεδρο "θα αποτελέσουν σημαντικό βήμα για την ενίσχυση των σχέσεων των δύο χωρών, όπως και για αυτές της Ρωσίας με τις αραβικές χώρες", ενώ εξέφρασε την ελπίδα η Μόσχα να διαδραματίσει ενεργότερο ρόλο στο Μεσανατολικό.

    Η επίσκεψη του Αμπντάλα στη Μόσχα θα είναι η πρώτη Ιορδανού μονάρχη από τότε που διαδέχθηκε τον πατέρα του στο θρόνο, το Φεβρουάριο του 1999.

    [18] ΝΕΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΥΣ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΥΣ ΣΤΗ ΓΑΖΑ

    Γάζα, 25 Αυγούστου 2001 (13:52 UTC+2)

    Τρεις Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και εφτά τραυματίστηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα από δύο Παλαιστίνιους που προσέγγισαν τη στρατιωτική τους βάση κοντά στον ισραηλινό οικισμό Νέβε Ντεκαλίμ της Γάζας, όπως ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός.

    Σύμφωνα με το ανακοινωθέν, οι Παλαιστίνιοι άνοιξαν πυρ και πέταξαν χειροβομβίδες κατά της βάσης, ενώ ο ένας από τους δύο σκοτώθηκε και ο άλλος αρχικά διέφυγε, αλλά στη συνέχεια σκοτώθηκε από ισραηλινούς στρατιώτες.

    Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η στρατιωτική πτέρυγα του Δημοκρατικού Μετώπου Απελευθέρωσης της Παλαιστίνης.

    [19] ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΠΟΔΗΜΩΝ ΧΑΛΚΙΔΙΚΙΩΤΩΝ

    Ορμύλια, 25 Αυγούστου 2001 (13:52 UTC+2)

    Αρχισαν το Σάββατο το μεσημέρι με τη συμμετοχή 120 αντιπροσώπων από τις οργανώσεις των Απόδημων Χαλκιδικιωτών από όλο τον κόσμο στην Ορμύλια Χαλκιδικής, οι εργασίες του 2ου Παγκόσμιου Συνέδριου Απόδημων Χαλκιδικιωτών.

    Κηρύσσοντας τις εργασίες του Συνεδρίου, ο Νομάρχης Χαλκιδικής και Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, Βασίλης Βασιλάκης έκανε μια εκτεταμένη εισήγηση και αναφέρθηκε διεξοδικά στα προβλήματα που απασχολούν το νομό, κυριότερα των οποίων είναι το ζήτημα της αφθαίρετης δόμησης με τα αυθαίρετα να έχουν κατακλείσει το νομό Χαλκιδικής, ενώ στα σημαντικά βήματα που έγιναν παρουσίασε τα έργα πολιτισμού, με αρχαιολογικές ανασκαφές αλλά επίσης και την πρόταση για την αναβίωση της διώρυγας του Ξέρξη, που προτάθηκε να ενταχθεί στο Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης.

    Ακόμη ο Νομάρχης Χαλκιδικής μίλησε για το πρόβλημα του νερού, το οποίο έχει αρχίσει να γίνεται έντονο, αλλά επίσης για το ζήτημα των μεταλλευτικών πόρων, καθώς σήμερα λειτουργούν μόνο δύο μεταλλεία με 1.200 εργαζόμενους, αν και παλαιότερα ο αριθμός των μεταλλείων ήταν πολύ μεγαλύτερος. "Ψάχνουμε να βρούμε χρυσή τομή για να μη θυσιάσουμε το περιβάλλον για τα μεταλλεία" είπε ο κ. Βασιλάκης, που τόνισε ακόμη ότι η Χαλκιδική βρίσκεται σε μια σταθερή τροχιά ανάπτυξης και το 62 με 65% του χαλκιδικιώτικου προϊόντος προέρχεται πλέον από τον τουρισμό και τις υπηρεσίες, και μόνο το 25% από τον αγροτικό τομέα, ενώ πριν από 25 χρόνια η συμμετοχή του αγροτικού τομέα ήταν 80%.

    Ο κ. Βασιλάκης ανακοίνωσε την επιτάχυνση των διαδικασιών για τη δημιουργία γραφείου Αποδήμων στη Νομαρχία Χαλκιδικής, ενώ επίσης δήλωσε ότι σε συνεργασία με τη ΔΕΠΟΣ, βρέθηκε η τοποθεσία για τη δημιουργία ομογενειακού χωριού και μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν ξεκαθαριστεί οι σχετικές διαδικασίες.

    Τέλος ο κ. Βασιλάκης παρουσίασε ένα πρόγραμμα διδασκαλίας ελληνικής γλώσσας που οργανώνει η ΝΕΛΕ Χαλκιδικής και μέσω internet, θα αρχίσει η διδασκαλία σε Απόδημους Χαλκιδικιώτες.Παρουσία των Ομογενών έγινε και η πρώτη σύνδεση με δέκα μικρούς μαθητές ενός χωριού της Αυστραλίας, που με το δάσκαλό τους μάθαιναν την ελληνική γλώσσα.

    Νωρίτερα ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Απόδημων Χαλκιδικαίων, Γεώργιος Αμπελάς, τόνισε ότι στόχος είναι το Συνέδριο αυτό να καταστεί θεσμός, ώστε να συνεχιστεί αδιάκοπα η αλυσίδα που δένει το χθες με το σήμερα και το αύριο και να μη διακοπεί σχέση η ιερή σχέση των Απόδημων με την ιδιαίτερη πατρίδα τους, την Χαλκιδική.

    Ακόμη, στη συνέχεια, ο κ. Αμπελάς αναφέρθηκε στην αγωνία που υπάρχει στους Απόδημους πρώτης γενιάς για τη διάσωση και διατήρηση της ελληνικής γλώσσας και γενικά της ελληνικότητάς τους. "Διότι τα παιδιά μας και κυρίως τα εγγόνια μας κινδυνεύουν σοβαρά να αφομοιωθούν και να μείνουν χωρίς γλώσσα ελληνική, χωρίς πολιτιστικό ορόσημο, χωρίς ρίζες εθνικές" είπε ο κ. Αμπελάς. Και πρόσθεσε "πριν από 45 και 50 χρόνια εμείς οι Απόδημοι ξεριζωθήκαμε από την πατρίδα και αφήσαμε κενές θέσεις εργασίας στους εναπομείναντες, πήγαμε σε άγνωστες χώρες, χωρίς γλώσσα, χωρίς βοήθεια και δημιουργηθήκαμε μόνοι μας ως άτομα. Οργανωθήκαμε συλλογικά, ιδρύσαμε συλλόγους, οργανισμούς, κοινότητες, ιδρύσαμε ελληνικά σχολεία, κτίσαμε εκκλησίες. Τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας τα βοηθήσαμε, σπουδάσανε και κατέλαβαν ανώτερες θέσεις στην εκεί κοινωνία όπου ζούμε. Αναδείχτηκαν επιστήμονες, έγιναν βουλευτές, υπουργοί, δήμαρχοι, συσπειρωθήκαμε και πολλές φορές κατευθύνουμε την εξωτερική πολιτική στη χώρα που ζούμε. Αυτό το αποδείξαμε με το Μακεδονικό πρόβλημα, που και εμείς που ζούμε στην Αυστραλία, με την πυγμή μας αλλάξαμε την εξωτερική πολιτική της κεντρικής κυβέρνησης. Δυστυχώς όμως απογοητευτήκαμε από την κρυφή διπλωματία και την παραπληροφόρηση της κοινής γνώμης". Και ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Απόδημων Χαλκιδικαίων κατέληξε λέγοντας: "Όπως αποδείχτηκε, εμείς η πρώτη γενιά των Αποδήμων, επιτελούμε εθνικό καθήκον, γίναμε ακρίτες των διεθνών συνόρων της Ελλάδας, διότι τα σύνορα της Ελλάδας δεν είναι μόνο τα γνωστά αλλά όπου υπάρχουν Έλληνες είναι και σύνορα της Ελλάδας και κρατάμε τις Θερμοπύλες. Δημιουργήσαμε μια μεγάλη Ελλάδα, όμως έχουμε την ανάγκη της μητέρας πατρίδας για να διατηρηθούμε".

    Χαιρετισμό στο Συνέδριο απηύθηνε επίσης ο Δήμαρχος Ορμύλιας, Ιωάννης Τσαμαγκδάς, ο οποίος ευχαρίστησε τους Απόδημους, διότι όλα αυτά τα χρόνια στάθηκαν δίπλα στην Ελλάδα και στα προβλήματά της, ενώ επίσης χαιρέτισε το Συνέδριο ο Γενικός Γραμματέας Παλιννοστούντων του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης, καθηγητής Χρίστος Καμενίδης, που μετέφερε και το χαιρετισμό του υπουργού Μακεδονίας-Θράκης, Γιώργου Πασχαλίδη. Οι Απόδημοι Έλληνες, τόνισε ο κ. Καμενίδης, αποτελούν τους καλύτερους πρεσβευτές των εθνικών μας θεμάτων στο εξωτερικό. Γι' αυτό θα πρέπει να τους στηρίξουμε με κάθε τρόπο.

    Το Συνέδριο συνεχίστηκε μετά το μεσημέρι με εισηγήσεις. Πρώτος εισηγητής ήταν ο Πρόεδρος της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων νομού Χαλκιδικής, Ζ. Σακελλάρης, με θέμα "Η Νέα Διοικητική Δομή της Χαλκιδικής".

    [20] ΣΤΑΣΙΜΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ-ΟΙ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΘΙΑΣΩΝ

    Αθήνα, 25 Αυγούστου 2001 (13:30 UTC+2)

    Στασιμότητα στο ελληνικό θέατρο και ειδικότερα στους θιάσους τριετούς προγραμματισμού διαπίστωσε η Γνωμοδοτικη Επιτροπή Θεάτρου (ΓΕΘ) του υπουργείου Πολισμού αξιολογώντας την πορεία του θεσμού των επιχορηγήσεων. Η ΓΕΘ ευελπιστώντας ότι η περίοδος στασιμότητας θα είναι μεταβατική ανακοίνωσε ότι τη στιγμή που στην Ευρώπη παρατηρείται περικοπή των επιχορηγήσεων στην Ελλάδα σημειώνεται αύξηση.

    Συγκεκριμένα για την περίοδο 2001-2002 θα δοθούν 640 εκατομμύρια στους θιάσους που επιχορηγούνται ενώ το αντίστοιχο ποσό για την προηγούμενη τριετία ήταν 560 εκατομμύρια, δηλαδή σημειώνεται μία αύξηση της τάξης του 14%. Για την περίοδο 2002-2003 θα δοθούν 728 εκατομμύρια δηλαδή θα υπάρξει αύξηση 13% σε σχέση με την παρούσα διετία. Να σημειωθεί ότι η ΓΕΘ αξιολόγησε συνολικά 96 αιτήσεις θιάσων για επιχορήγηση και γνωμοδότησε για την επιχορήγηση 50 εκ των οποίων 38 είναι παιδικοί , επαρχιακό και μονοετούς προγραμματισμού και οι 12 διετούς προγραμματισμού. Την προηγούμενη περίοδο οι θίασοι που επιχορηγήθηκαν ήταν 43.

    Οι επιχορηγητέοι θίασοι για κύκλο παραστάσεων με συγκεκριμένη αντίληψη ρεπερτορίου διαρκείας 2 ετών για τις περιόδους 2001-2002 και 2002-2003 είναι: Θέατρο Τέχνης (88 και 96 εκατ), Θέατρο του Νότου( 90 και 90 εκατ), Πειραματική Σκηνή Τέχνης (65 και 75 εκατ) Ανοιχτό Θέατρο (60 και 65), Αμφι-θέατρο (60 και 60), Πράξη

    (45 και 50), Μικρή Πόρτα (45 και 45), Στοά (35 και 50), Φάσμα (35 και 48), Νέα Σκηνή (40 και 75), Εμπρός (40 και 40) Νέα Σκηνή Τέχνης (30 και 35)

    Οι επιχορηγητέοι θίασοι για μια παράσταση ή για ολόκληρη τη θεατρική περίοδο με δύο θεατρικά έργα, από την Αττική, είναι: Ομάδα Θέαμα 15.000.000 δρχ Θέατρο Εξαρχείων 12.000.000 δρχ. Σημείο 7.000.000 δρχ. Δόλιχος10.000.000 δρχ. Νέο Ελληνικό Θέατρο7.000.000 δρχ, Διπλούς Έρως10.000.000.δρχ., Δραματικό Θέατρο Ρ. Πατεράκη 8.000.000. Θεατρική Ομάδα Νάμα, Ετ. Θεάτρου Παίκτες, Θέατρο του Μαρτίου από 8.000.000 δρχ. ο κάθε θίασος, Φιλιατρό 5.000.000 δρχ., Θέατρο της Άνοιξης Πράσσειν άλογα, Παίζωδρομος, Θέατρο Δρόμου6.000.000 δρχ. ο κάθε θίασος Θέατρο Δωματίου 6.000.000 δρχ., Θεατρική Σκηνή 8.000.000 δρχ Ομάδα Μουσικού Θεάτρου ΟΠΕΡΑ5.000.000 δρχ Θεατρικός Οργανισμός Στιγμή 6.000.000 δρχ, Νοητή Γραμμή 5.000.000 δρχ. Συν Αθηνά 5.000.000 δρχ.

    Οι εκτός Αττικής επιχορηγητέοι θίασοι είναι: Νέες Μορφές (Θεσ/νίκη) 18.000.000 δρχ. Λύκη Βυθού (Θεσ/νίκη), 10.000.000 δρχ. Θέατρο Αναζήτηση Σκηνή του Βορρά (Θεσ/νίκη) 8.000.000 δρχ, Ομάδα Βιομηχανική (Πάτρα) 5.000.000 δρχ, Πολιτισμικός Νότος (Χανιά) 8.000.000 δρχ., Θέατρο Κνωσού (Ηράκλειο) 5.000.000 δρχ., Εταιρεία Θεάτρου Μνήμη (Χανιά) 8.000.000 δρχ.

    Οι επιχορηγητέοι θίασοι με Παιδική Σκηνή είναι Νέο Θέατρο Θεσ/νίκης

    8.000.000 δρχ Θίασος ΄81 6.000.000 δρχ. Θέατρο Νέων 8.000.000 δρχ., Πολιτιστική Παρέμβαση 6.000.000 δρχ, Θεατρική Εταιρεία Έρευνας 6.000.000 δρχ, Διόνυσος 8.000.000 δρχ. Θέατρο του Ήλιου 6.000.000 δρχ. Κάτω από τη Γέφυρα 6.000.000 δρχ, και Πλεύσις 5.000.000 δρχ.

    Η πρόταση της Επιτροπής για τα αιτήματα ανάθεσης συγγραφής και μετάφρασης είναι η εξής: Θέατρο Εξαρχείων Βασίλης Ζιώγας με 3.000.000 δρχ., Νέα Σκηνή Τέχνης Αντιγόνη Φιλιπποπούλου (ανάθεση μετάφρασης) 2.500.000 δρχ.

    [21] "ΡΕΠΟΥΜΠΛΙΚΑ": 40 ΔΙΣ. ΛΕΚ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΕΚΤΟΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

    Τίρανα, 25 Αυγούστου 2001 (13:28 UTC+2)

    του Κλέαρχου Λιάτη

    "Αυξάνεται συνεχώς το ποσό των χρημάτων που κυκλοφορεί εκτός των τραπεζών, γεγονός που έχει προκαλέσει την ανησυχία της Εθνικής Τράπεζας της Αλβανίας" αναφέρει η εφημερίδα "Ρεπουμπλίκα".

    Σε δημοσίευμά της υποστηρίζει ότι στην Αλβανία σήμερα κυκλοφορούν 40 δισεκατομμύρια λεκ εκτός τραπεζών, που αποτελεί το 29% των χρημάτων. Πρόκειται για ένα πολύ ανησυχητικό φαινόμενο, γράφει η εφημερίδα, λαμβάνοντας υπόψη ότι σε καμία χώρα του κόσμου δεν επιτρέπεται να κυκλοφορεί εκτός τραπεζών πάνω από το 5% των χρημάτων.

    [22] ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΠΛΟΙΟ ΑΥΡΙΟ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 25 Αυγούστου 2001 (13:22 UTC+2)

    Καταπλέει αύριο στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης γαλλικό πολεμικό πλοίο, το οποίο μεταφέρει οχήματα για τη γαλλική στρατιωτική δύναμη που μεταφέρθηκε ήδη στην ΠΓΔΜ αεροπορικώς.

    Τα οχήματα θα προωθηθούν την ίδια μέρα στα Σκόπια. Την Τρίτη θα φτάσει στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης ιταλικό πολεμικό σκάφος, το οποίο μεταφέρει επίσης οχήματα και εξοπλισμό της ιταλικής δύναμης που βρίσκεται στη γειτονική χώρα.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 25 August 2001 - 18:13:42 UTC