Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-08-21

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΒΒΕ: ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ Η ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ
  • [02] ΔΙΑΨΕΥΔΟΝΤΑΙ ΣΕΝΑΡΙΑ ΠΕΡΙ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΟΣ ΣΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
  • [03] ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΣΤΗ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ
  • [04] ΑΙΤΗΣΗ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΗΣ Δ. ΜΑΡΓΕΤΗ
  • [05] ΑΙΣΙΟ ΤΕΛΟΣ ΕΙΧΕ Η ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ 70ΧΡΟΝΗΣ ΠΟΥ ΕΠΕΣΕ ΣΕ ΧΑΡΑΔΡΑ
  • [06] ΤΟ 2002 Η ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ
  • [07] ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ 20 ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΤΗΣ ΚΩ
  • [08] ΒΕΛΤΙΩΝΕΤΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΘΕΡΜΑΪΚΟ ΚΟΛΠΟ
  • [09] ΑΥΡΙΟ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΤΟ ΝΑΤΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ
  • [10] ΘΑΝΑΤΟΣ ΚΑΙ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΓΙΑ ΤΗ ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ
  • [11] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑΝΝΙΤΣΗ - ΣΒΒΕ
  • [12] ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΕΡΑΙΑ ΚΙΝΗΤΗΣ
  • [13] Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΥΠΕΡ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΓΔΜ
  • [14] ΤΡΑΓΙΚΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ ΠΑΙΔΙΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [15] ΠΟΛΥΝΕΚΡΟ ΤΡΟΧΑΙΟ ΣΤΗΝ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
  • [16] Ο ΜΕΪΝΤΑΝΙ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ ΤΟΥ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟΥ
  • [17] ΧΑΛΥΨ: ΑΥΞΗΣΗ ΚΕΡΔΩΝ ΣΤΟ 6ΜΗΝΟ
  • [18] ΜΙΚΡΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΒΟΥΛΗ
  • [19] ΜΙΚΤΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ
  • [20] WALL STREET: ΜΕ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΣΤΡΑΜΜΕΝΟ ΣΤΗ FED
  • [21] ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΠΑΙΔΕΡΑΣΤΗΣ
  • [22] ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ: ΝΕΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [23] ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: 35 ΔΙΣ. ΓΙΑ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΑΝΕΡΓΩΝ

  • [01] ΣΒΒΕ: ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ Η ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 21 Αυγούστου 2001 (14:43 UTC+2)

    Με αιχμή του δόρατος τη Θεσσαλονίκη και υπό το συντονισμό του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης, επιβάλλεται να προχωρήσει η άμεση υλοποίηση του Ελληνικού Σχεδίου για την Ανασυγκρότηση των Βαλκανίων. Αυτό επεσήμανε ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ, Δημήτρης Συμεωνίδης, κατά τις συναντήσεις που είχε το μεσημέρι με τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κώστα Καραμανλή.

    Πιο συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ ανέφερε ότι μια τόσο σημαντική πρωτοβουλία της Ελλάδας στα Βαλκάνια θα πρέπει να παύσει να λειτουργεί ως πεδίο συγκρούσεων μεταξύ των Υπουργείων Εθνικής Οικονομίας και Εξωτερικών και να λειτουργήσει ως αφορμή συνεργασίας και συντονισμού δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

    Στο πλαίσιο αυτό, κατατέθηκαν προτάσεις για την άμεση οριοθέτηση ουσιαστικού περιεχομένου αρμοδιοτήτων του Αυτοτελούς Γραφείου για την Οικονομική συνεργασία στη ΝΑ Ευρώπη. Επίσης, προτάθηκε η ανάθεση του συντονισμού της κοινοτικής πρωτοβουλίας INTERREG III στο Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης.

    Επιπλέον, ζητήθηκε η συμμετοχή του κλάδου ένδυσης στο Ελληνικό Σχέδιο της Οικονομικής Ανασυγκρότησης των Βαλκανίων, καθώς αποτελεί κοινή πεποίθηση, αλλά και τεκμηριωμένη θέση του Συνδέσμου, ότι ο κλάδος αυτός έχει δραστηριοποιηθεί στην περιοχή πιο έντονα από οποιοδήποτε άλλο κλάδο και παράλληλα καλύπτει όλους τους όρους για την ένταξή του στο παραπάνω Σχέδιο.

    Υπενθυμίζεται ότι η συνάντηση του ΣΒΒΕ με τον πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης εντάσσεται στο πλαίσιο των επαφών που πραγματοποιούνται για έκτη συνεχή χρονιά, στο πλαίσιο της προετοιμασίας των ομιλιών των πολιτικών αρχηγών, κατά την περίοδο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

    Στις συναντήσεις αυτές, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος υπογράμμισε την ανάγκη ανάπτυξης των προϋποθέσεων, που θα αναδείξουν τη Βόρεια Ελλάδα και θα μειώσουν τη σημαντική πλέον οικονομική και κοινωνική απόσταση που τη χωρίζει από το Λεκανοπέδιο της Αττικής.

    Ο ΣΒΒΕ τόνισε ότι σήμερα στη Βόρεια Ελλάδα και ειδικά στη Θεσσαλονίκη υπάρχει μια ωριμότητα προτάσεων και μια επάρκεια δυναμικού, ικανή να διαχειριστεί θέματα ζωτικού ενδιαφέροντος για την περαιτέρω ανάπτυξη της. Ο Σύνδεσμος ζήτησε να μην αντιμετωπίζεται πλέον η Θεσσαλονίκη ως μια ακόμη πόλη της περιφέρειας αλλά ως ένας πόλος ανάπτυξης για το σύνολο της χώρας.

    Περαιτέρω, η Διοίκηση του ΣΒΒΕ επεσήμανε στους πολιτικούς αρχηγούς ότι, η επίτευξη της ονομαστικής σύγκλισης της Ελληνικής Οικονομίας και η συμμετοχή της στη Γ' φάση της ΟΝΕ πέραν από τη σημασία της ως μιας εθνικής επιτυχίας, πρέπει πλέον να περάσει στο στάδιο της πραγματικής σύγκλισης. Αυτή θα επιτευχθεί μόνο μέσα από τη βελτίωση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, η οποία με τη σειρά της δεν μπορεί να στηρίζεται παρά στον τεχνολογικό και διοικητικό εκσυγχρονισμό τους και στην ανάπτυξη διεθνών συνεργασιών.

    ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΒΒΕ

    ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ...

    Ο ΣΒΒΕ χαιρέτισε με ιδιαίτερη ικανοποίηση την εξαγγελία, δημιουργίας Εθνικού Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας. Στο πλαίσιο αυτό ο ΣΒΒΕ κατέθεσε τις θέσεις και τις προτάσεις του για τις άμεσες προτεραιότητες που θα πρέπει να θέσει το νέο αυτό όργανο ανταγωνιστικότητας. Οι θέσεις αυτές προκύπτουν από το έργο του Παρατηρητήριου Ανταγωνιστικότητας που λειτουργεί στο ΣΒΒΕ και αξιοποιεί τα συγκριτικά στοιχεία διεθνών οργανισμών.

    Στο σημείο αυτό ο κ. Συμεωνίδης χαιρέτισε ως θετική τη διαδικασία εξέτασης όλων των νομοσχεδίων, σε ό,τι αφορά την επίπτωσή τους στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Παράλληλα όμως τόνισε την ανάγκη εξέτασης, στην εισηγητική έκθεση των νομοσχεδίων, των επιπτώσεών τους στην περιφερειακή σύγκλιση.

    ...KAI ΓΙΑ ΤΟ Γ' ΚΠΣ

    Σε ό,τι αφορά στην αναπτυξιακή πρόκληση του Γ' ΚΠΣ ο ΣΒΒΕ επεσήμανε ότι μετά από σημαντική καθυστέρηση θα πρέπει να υπάρξει άμεση κινητοποίηση του Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα για την επιτάχυνση της υλοποίησης των Επιχειρηματικών Προγραμμάτων του Γ' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης.

    Στο σημείο αυτό ο Σύνδεσμος έθεσε υπόψη των δύο πολιτικών αρχηγών τις προτάσεις του από την ειδική μελέτη «Αποτελεσματική Διαχείριση των πόρων των ΚΠΣ από τον Ιδιωτικό και Δημόσιο τομέα. Η εμπειρία του Β' ΚΠΣ Προτάσεις για το Γ' ΚΠΣ», που εκπόνησε και κατέθεσε στους αρμόδιους εδώ και ένα (1) χρόνο, τονίζοντας ότι θα επιτευχθούν τα άριστα αποτελέσματα μόνο αν συνεργαστεί ο δημόσιος με τον ιδιωτικό τομέα και ταυτόχρονα κινητοποιηθούν ιδιωτικοί πόροι στο μέγιστο δυνατό βαθμό.

    Ο ΣΒΒΕ επεσήμανε ότι κατά την αρχική κατανομή των πόρων του Γ' Κ.Π.Σ προβλέφθηκε μικρό μερίδιο για τον ιδιωτικό τομέα και ειδικότερα για την μεταποίηση. Το γεγονός αυτό επιβάλει, στην ανακατανομή του αποθεματικού επίδοσης (όπως αυτό θα διαμορφωθεί από τα 60 κριτήρια που θέτει η Ε.Ε) το 2003, να δοθούν περισσότεροι πόροι στη μεταποίηση και ιδιαίτερα στις επενδύσεις τεχνολογικού και ερευνητικού εξοπλισμού.

    Επιπλέον η Διοίκηση του ΣΒΒΕ κατέθεσε ειδικές προτάσεις σχετικά με τη διαχείριση του Γ' ΚΠΣ επισημαίνοντας τα παρακάτω 6 καίρια σημεία :

    -Πρώτον, η κεντρική Διαχειριστική Αρχή, λόγω των αυξημένων αρμοδιοτήτων της και του ρόλου της ως Συντονιστή των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του Γ' ΚΠΣ, θα πρέπει άμεσα να αποκτήσει πλήρη αυτονομία και να προσληφθούν τα απαραίτητα στελέχη.

    -Δεύτερον, τα Υπουργεία να σταματήσουν τη συνεχή παραπομπή στα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα, όποιων αναγκών τους προκύπτουν. Για το θέμα αυτό θα πρέπει να αποσαφηνιστούν ρητά οι αρμοδιότητες μεταξύ των Υπουργείων και των Γενικών Γραμματέων των Περιφερειών.

    -Τρίτον, άμεση χρησιμοποίηση του νομοθετικού πλαισίου που προβλέπει τη χρήση ενδιάμεσων φορέων διαχείρισης για την υλοποίηση των προγραμμάτων του ιδιωτικού τομέα.

    -Τέταρτον, το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας θα πρέπει να δεσμευτεί, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, για τις διαδικασίες που σχετίζονται με τη χρήση ενδιάμεσων φορέων για την υλοποίηση των προγραμμάτων του ιδιωτικού τομέα. Το θέμα αυτό αφορά ιδιαίτερα στα προγράμματα που προβλέπονται μέσω των ΠΕΠ και στις κοινοτικές πρωτοβουλίες (Ιnterreg III).

    -Πέμπτον, οι νέοι κανονισμοί των διαρθρωτικών ταμείων της Ευρωπαϊκής Ενωσης και ειδικότερα αυτοί που αφορούν τις κοινοτικές πρωτοβουλίες, προβλέπουν τη δυνατότητα διαχειριστικής αποκέντρωσης των προγραμμάτων. Στο πλαίσιο αυτό προτείνεται θεσμοθέτηση ουσιαστικών αρμοδιοτήτων των περιφερειακών Διαχειριστικών Αρχών, οι οποίες αναλαμβάνουν το συνολικό σχεδιασμό, το συντονισμό των παρεμβάσεων καθώς και την αξιολόγηση και ένταξη των έργων.

    -Εκτον, θα πρέπει να προβλεφθεί κατανομή πόρων στα ΠΕΠ από το αποθεματικό επίδοσης. Η κατανομή αυτή θα πρέπει να γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε οι καθυστερήσεις που οφείλονται σε έργα εθνικής εμβέλειας, που έχουν ενταχθεί στα ΠΕΠ, να μην λαμβάνονται υπόψη όσον αφορά την εκτίμηση του δείκτη επίδοσης.

    NA ANAMOΡΦΩΘΕΙ

    Ο ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΝΟΜΟΣ

    Για μία ακόμη φορά ο ΣΒΒΕ αναφέρθηκε στην άμεση ανάγκη αναμόρφωσης του αναπτυξιακού νόμου ιδιαίτερα στο σκέλος που αφορά τη διάκριση σε νέους και παλαιούς φορείς, με την οποία αποκλείονται οι υπάρχουσες επιχειρήσεις από ενισχύσεις, τον περιορισμό των 15 εκατ. δρχ. επιχορήγησης ανά θέση εργασίας, καθώς επίσης την ένταξη της Θεσσαλονίκης στη Γ΄ ζώνη κινήτρων ιδιαίτερα για τις προϋπάρχουσες του 1982 επιχειρήσεις. Επιπλέον, ο ΣΒΒΕ πρότεινε να εξαντληθούν οι δυνατότητες που παρέχει η κοινοτική νομοθεσία για την ενίσχυση λειτουργικών δαπανών των επιχειρήσεων, όπως το κόστος εργασίας και το κόστος μεταφοράς των προϊόντων, καθώς και η επιδότηση του επιτοκίου για κεφάλαια κίνησης, όσον αφορά τις περιφέρειες της Θράκης και της Ηπείρου.

    Ο ΣΒΒΕ διαμαρτυρήθηκε έντονα για τη μείωση των ποσοστών ενίσχυσης που προβλέπονται στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης με το οποίο τροποποιούνται διατάξεις του Αναπτυξιακού Νόμου για την έναρξη υλοποίησης δράσεων του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα. Μολονότι προβλέπεται, όπως είχε ζητήσει ο ΣΒΒΕ, κλιμάκωση των ποσοστών ενίσχυσης ανάλογα με την περιοχή πραγματοποίησης της επένδυσης, εντούτοις αυτή επιχειρείται με ταυτόχρονη μείωσή τους σε απόλυτα μεγέθη.

    NA EΞΟΡΘΟΛΟΓΙΣΤΕΙ

    ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

    Την ανάγκη εξορθολογισμού του φορολογικού μας συστήματος τεκμηρίωσε ο ΣΒΒΕ τονίζοντας με ιδιαίτερο τρόπο τη λειτουργία του ως αντικινήτρου στην ανάπτυξη της εγχώριας και διεθνούς επιχειρηματικότητας, τη στιγμή που όλα σχεδόν τα κράτη μέλη της ΕΕ προσανατολίζονται σε δραστικές μειώσεις όσον αφορά τις πολιτικές φορολόγησης των επιχειρήσεων. Στο σημείο αυτό ιδιαίτερη αναφορά έγινε για την άμεση εφαρμογή του ΦΠΑ στην οικοδομή, η οποία θα οδηγήσει στη μείωση της φοροδιαφυγής, χωρίς να αυξηθεί το τελικό κόστος κατοικίας.

    Όσον αφορά την επίτευξη μεγαλύτερης ευελιξίας στην αγορά εργασίας, αλλά και τις επιπτώσεις του νέου εργασιακού νόμου στο κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων, τονίσθηκε ότι οι νέες διατάξεις αντί να ενισχύουν την επιχειρηματική απόφαση στην πραγματοποίηση νέων και βιώσιμων προσλήψεων, οδηγούν σε συρρίκνωση τους, εξαιτίας του αυξημένου εργατικού κόστους που διαμορφώνεται και πιέζει ασφυκτικά την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Ιδιαίτερα αναφέρθηκε το οξύτατο πρόβλημα που παρουσιάζεται στις εποχικές επιχειρήσεις για τις οποίες και ζητήθηκε εξαίρεσή τους από τις διατάξεις του νόμου που σχετίζονται με το κόστος των υπερωριών.

    Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο θέμα της καινοτομίας και τεχνολογικής ανάπτυξης. Ο ΣΒΒΕ αναφέρθηκε στο σημαντικό έλλειμμα που υφίσταται σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της ΟΝΕ τονίζοντας την ανάγκη δημιουργίας μηχανισμών παρακολούθησης της καινοτομίας. Στο πλαίσιο αυτό κατατέθηκαν συγκεκριμένες προτάσεις που αφορούν τη μετεξέλιξη του Τεχνολογικού Πάρκου Θεσσαλονίκης σε μία σύγχρονη Τεχνόπολη καθώς και την περιφερειακή αναβάθμιση που θα επιφέρει η δημιουργία του Τεχνολογικού Πάρκου Θράκης.

    Η Διοίκηση του Συνδέσμου ανέφερε ακόμη την αναγκαιότητα της συστηματικής προσέγγισης της πρωτογενούς παραγωγής με τη μεταποίηση. Κύριος στόχος της προσέγγισης αυτής πρέπει να είναι ο συντονισμός ενεργειών που μπορεί να αναληφθούν από επιχειρήσεις μεταποίησης προϊόντων του πρωτογενούς τομέα, έτσι ώστε να δημιουργηθεί μία υποδομή στην οργάνωση, εισαγωγή και διάθεση νέων μεθόδων και προϊόντων στον πρωτογενή τομέα, προκειμένου να επιτευχθεί η παραγωγή καινοτομικών και ανταγωνιστικών μεταποιημένων προϊόντων.

    Επιτακτική και άκρως αναγκαία θεωρεί ο ΣΒΒΕ μία βαθιά μεταρρύθμιση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. Η μεταρρύθμιση αυτή πρέπει να στηριχθεί σ' ένα ειλικρινή και ουσιαστικό διάλογο στον οποίο θα συμμετέχουν όλες οι κοινωνικές ομάδες. Στην πορεία επίλυσης του ασφαλιστικού προβλήματος οφείλουν όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους για να αποτρέψουν με τον τρόπο αυτό τα λάθη του παρελθόντος και να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, σε συνδυασμό με τα Ευρωπαϊκά δρώμενα στο χώρο αυτό.

    Η Θεσσαλονίκη ως μητρόπολη των Βαλκανίων και ο ρόλος που καλείται να διαδραματίσει στο πλαίσιο αυτό, αποτέλεσαν ιδιαίτερο θέμα των συζητήσεων ενόψει και της προγραμματισμένης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ το 2003.

    AΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΧΡΟ

    Ο ΣΒΒΕ θεωρεί ότι η διασφάλιση του παραπάνω ρόλου διέρχεται αναμφισβήτητα μέσα από την άμεση υλοποίηση μιας δέσμης υποδομών, όπως η αναβάθμιση του εκθεσιακού φορέα της πόλης, η διοργάνωση της Παγκόσμιας Έκθεσης Expo το 2007 ή 2008 από τη Helexpo, καθώς και η εγρήγορση στην υλοποίηση του Μετρό και της Υποθαλάσσιας αρτηρίας.

    Ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ κ. Συμεωνίδης τόνισε ότι η ίδια η πόλη της Θεσσαλονίκης πρέπει να αναπτυχθεί στο πλαίσιο ενός στόχου, όπως η ανάληψη της ΕΧΡΟ 2007 ή 2008. Η διεκδίκηση αυτού του έργου θα πρέπει να γίνει με αξιολογικά και όχι οικονομικά κριτήρια. Υπό το πρίσμα αυτό θα πρέπει να επιλεγούν έργα τα οποία θα έχουν ορίζοντα ολοκλήρωσης το αργότερο το 2007.

    Συνεχίζοντας ο κ. Συμεωνίδης υπογράμμισε ότι η πορεία της HELEXPO θα πρέπει να ενταχθεί στο πλαίσιο της ΕΧΡΟ, διασφαλίζοντας όμως την παρουσία της στην Αθήνα με την υποβοήθηση εξεύρεσης εκθεσιακών χώρων που θα αντισταθμίσουν την απώλεια του εθνικού συνεδριακού κέντρου Αθηνών (ΕΣΚΑ) το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφέρθηκε ο χώρος του Ανατολικού Αερολιμένα Αθηνών, ο οποίος σε περίπτωση εκχώρησής του θα πρέπει να δοθεί στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης.

    Όσο αφορά το πλέγμα των μεγάλων έργων της Βορείου Ελλάδος, ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στην ολοκλήρωση της Εγνατίας Οδού και των κάθετων αξόνων της. Ειδικότερα ο ΣΒΒΕ πρότεινε την εφαρμογή δεσμευτικού χρονοδιαγράμματος για την ολοκλήρωση του έργου.

    Κλείνοντας τον κύκλο συζήτησης για τις βασικές υποδομές της Θεσσαλονίκης, το προεδρείο του Συνδέσμου ανέφερε ότι η επιτυχημένη μετοχοποίηση μέσω του ΧΑΑ του ΟΛΘ δεν θα πρέπει να μειώσει την ένταση των προσπαθειών για την άμεση ολοκλήρωση του σημαντικού εθνικού έργου της 6ης προβλήτας.

    ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ

    ΑΜΕΣΑ Η ΕΑΓΑΚ

    Εξάλλου, προτάθηκε να προωθηθεί η άμεση λειτουργία της δεύτερης παράλληλης αγοράς του Χρηματιστηρίου, της Ελληνικής Αγοράς Αναδυομένων Κεφαλαιαγορών (ΕΑΓΑΚ) που θα υποστηρίζεται από το ΧΚΘ καθώς και από τραπεζικούς φορείς, οι οποίοι θα πρέπει να ενεργοποιηθούν άμεσα ως εκδότες των ΕΛΠΙΣ.

    Οσον αφορά το Ινστιτούτο Ερευνών και Μελετών Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής χωρών ΝΑ Ευρώπης (ΙΝΑ) τονίστηκε η ανάγκη άμεσης δέσμευσης χρηματοδότησης από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας ώστε να προωθηθεί γρήγορα η ολοκλήρωση δύο μελετών που έχει αναλάβει το Ινστιτούτο και αφορούν την υπόδειξη ως έδρα του έργου τηλεπικοινωνιών της ΝΑ Ευρώπης τη Θεσσαλονίκη και το master plan της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας.

    Για το θέμα της ΔΕΒΖΟΣ ζητήθηκε η άμεση ενεργοποίηση της μελέτης σκοπιμότητας βιωσιμότητας του έργου από το ΠΕΠ (Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης) το οποίο και θα εισφέρει την πρώτη εκταμίευση της επιδότησης του έργου που έχει προϋπολογισμό ύψους 1.270 δις δρχ.

    Τέλος, ο ΣΒΒΕ εξέφρασε τις έντονες ανησυχίες του όσον αφορά το θέμα της TVX ΕΛΛΑΣ. Τόνισε πως τα συνεχή εμπόδια στην πορεία υλοποίησης της επένδυσης αυτής, με τελευταία την αναμενόμενη απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας επηρεάζουν σε σημαντικό βαθμό το σύνολο της οικονομίας, διαμορφώνοντας ένα αρνητικό επενδυτικό κλίμα, τη στιγμή που αποτελεί κοινή πεποίθηση ότι η δημιουργία των κατάλληλων προϋποθέσεων για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα είναι το κυρίαρχο ζητούμενο.

    Α.Γ

    [02] ΔΙΑΨΕΥΔΟΝΤΑΙ ΣΕΝΑΡΙΑ ΠΕΡΙ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΟΣ ΣΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ

    Μπάνια Λούκα, 21 Αυγούστου 2001 (14:24 UTC+2)

    Φωτογραφία: Γκόραν Σβιλάνοβιτς - Βόισλαβ Κοστούνιτσα

    Ο πρωθυπουργός της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, Μλάντεν Ιβανιτς διέψευσε τους ισχυρισμούς του προέδρου του Κοινοβουλίου της Βοϊβοντίνα, Νέναντ Τσάνακ ότι ο σερβοβοσνιακός και ο γιουγκοσλαβικό στρατός ετοίμαζαν πραξικόπημα στη Γιουγκοσλαβία.

    "Οι αρμοδιότητες του στρατού της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας είναι αυστηρά προσδιορισμένες και πιστεύω ότι οι ισχυρισμοί του Τσάνακ είναι γελοίοι" είπε ο Ιβανιτς, προσθέτοντας ότι η ηγεσία των Σερβοβοσνίων δεν αναμειγνύεται στις εσωτερικές υποθέσεις της Σερβίας και ποτέ δεν θα επιχειρήσει να επιλύσει τα προβλήματά της.

    "Δεν επιθυμούμε την ανάμειξή μας στις συγκρούσεις εντός της Σερβίας και της Γιουγκοσλαβίας. Θα τηρήσουμε ουδέτερη στάση και σε καμία περίπτωση δεν τίθεται θέμα ανάμειξης του στρατού μας στις υποθέσεις άλλης χώρας" κατέληξε ο πρωθυπουργός των Σερβοβοσνίων.

    Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Βοϊβοντίνα, Νέναντ Τσάνακ δήλωσε ότι η Γιουγκοσλαβία και η Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας σχεδίαζαν για χθες κοινή στρατιωτική άσκηση η οποία θα εξελισσόταν σε πραξικόπημα. Το σχέδιο δεν υλοποιήθηκε τελικά, καθώς, σύμφωνα με τον Τσάνακ, η διεθνής κοινότητα άσκησε ισχυρή πίεση για αναβολή της άσκησης.

    Ε.Π.

    [03] ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΣΤΗ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 21 Αυγούστου 2001 (14:27 UTC+2)

    Με την μεγάλη λαϊκή ελληνοτουρκική συναυλία των Φαραντούρη, Λιβανελί και Παναγιώτη Καραδημήτρη την οποία θα πλαισιώσει η Λαϊκή Ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης θα πραγματοποιηθεί το βράδυ της 26ης Αυγούστου η επίσημη έναρξη των εκδηλώσεων της Βαλκανικής Πλατείας που διοργανώνει ο δήμος Νεάπολης. Τιμώμενο πρόσωπο στην φετινή Βαλκανική Πλατεία θα είναι ο Μίκης Θεοδωράκης ο οποίος έχει κληθεί να παραστεί στην συναυλία. Να σημειωθεί ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Νεάπολης στη βραδινή του συνεδρίαση ανακηρύσσει το Μίκη Θεοδωράκη επίτιμο δημότη Νεάπολης για την σπουδαία πολιτιστική και κοινωνική προσφορά τους και για τη συμβολή του στη προσέγγιση και φιλία των βαλκανικών λαών.

    Η επίσημη έναρξη των εκδηλώσεων της Βαλκανικής Πλατείας επί ελληνικού εδάφους θα αρχίσει με λαμπαδηδρομία ειρήνης, που θα προηγηθεί της συναυλίας, στην οποία θα πάρουν μέρος οι υπουργοί Πολιτισμού της Αλβανίας και της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, οι δήμαρχοι του Κουσάντασι, του Pancevo και του Prijedor, εκπρόσωποι των υπουργείων Πολιτισμού της Δημοκρατίας της Σερβίας, πρόξενοι όλων των Βαλκανικών χωρών, ο πρόεδρος του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων Anadolu καθώς και νέοι εκπρόσωποι των χωρών που συμμετέχουν στη διοργάνωση. Χορηγοί επικοινωνίας της ελληνοτουρκικής συναυλίας είναι το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

    Οι εκδηλώσεις τη Βαλκανικής Πλατείας αποτελούν ένα αμάλγαμα καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων από τα Βαλκάνια, με μουσικά και χορευτικά συγκροτήματα έθνικ και σύγχρονης μουσικής, χορό , εκθέσεις και βαλκανική γαστρονομίας. Η Βαλκανική Πλατεία φέτος πήρε στις διαστάσεις που οραματίστηκε ο δήμος Νεάπολης και απλώθηκε πέρα από τη Θεσσαλονίκη αλλά και από την Ελλάδα καθώς οι φετινές εκδηλώσεις ξεκίνησαν την περασμένη Κυριακή με τη συναυλία που δόθηκε στο ρωμαϊκό θέατρο της παλιάς πόλης στης Οχρίδας στη ΠΓΔΜ.

    "Το εύρος, η επιτυχία και η σημασία των εκδηλώσεων επισφραγίζονται όχι μόνο από τη συμμετοχή του κόσμου και την απήχησή τους αλλά και από την πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού να την εντάξει στο πρόγραμμα "Τα Νέα Βαλκάνια" της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας" τόνισε ο δήμαρχος Νεάπολης Γρηγόρης Χατζησάββας κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου. "Η Βαλκανική Πλατεία", συνέχισε ο κ Χατζησάββας ,"αποτελεί μία μεγάλη διοργάνωση προϋπολογισμού , φέτος 121 εκατομμυρίων δραχμών και η απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού μας δίνει "αέρα" να κάνουμε τη Βαλκανική πλατεία, βαλκανική υπόθεση , να εξασφαλίσουμε επαφές μεταξύ εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των κυβερνήσεων των βαλκανικών χωρών και να δώσουμε έμφαση πέρα από τα δρώμενα στο μήνυμα για ειρηνική συνεργασία. Στην εποχή της παγκοσμιοποίησης και του οικουμενισμού οι διαφορετικότητες δεν είναι, δεν πρέπει να είναι υπό διωγμό , αλλά πλούτος. Και αυτό η Βαλκανική Πλατεία επιχειρεί να το αναδείξει σε Βαλκανική υπόθεση".

    Το μεγαλύτερο μέρος των εκδηλώσεων της Βαλκανικής Πλατείας θα πραγματοποιηθεί στο πρώην στρατόπεδο Στρεμπενιώτη του δήμου Νεάπολης. Επίσης φέτος οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν και στους δήμους Μενεμένης, Βασιλικών και Αγίου Γεωργίου. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθεί και η 2η έκθεση προϊόντων χειρός όπου θα συμμετάσχουν επιχειρήσεις από τις βαλκανικές χώρες. Στον ίδιο χώρο στάντ με 15 μη κυβερνητικές οργανώσεις θα ενημερώνουν το κοινό για τη δραστηριότητά τους. Στη φετινή διοργάνωση συμμετέχουν και 100 εθελοντές , κυρίως νέοι της Νεάπολης προσφέροντας την πολύτιμη βοήθειά τους.

    [04] ΑΙΤΗΣΗ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΗΣ Δ. ΜΑΡΓΕΤΗ

    Αθήνα, 21 Αυγούστου 2001 (21:11 UTC+2)

    Ενώπιον του Τριμελούς Συμβουλίου Εφετών Πειραιά εμφανίστηκε η 25χρονη Δήμητρα Μαργέτη για να υποστηρίξει την έφεση κατά της δεύτερης απορριπτικής απόφασης επί του αιτήματος αποφυλάκισής της.

    Η Μαργέτη, γνωστή από την υπόθεση των σατανιστών, σύμφωνα με πληροφορίες, δήλωσε ότι πληροί εδώ και 15 μήνες τις τυπικές προϋποθέσεις του νόμου (έχει εκτίσει τα δύο τρίτα της ποινής των 17,5 χρόνων που της έχει επιβληθεί, έχει σωφρονιστεί κ.λπ.) και έκανε μια αναδρομή της μέχρι τώρα ζωής της.

    Σημειώνεται ότι οι δύο προηγούμενες αιτήσεις της Μαργέτη είχαν απορριφθεί, ενώ και στην αίτησή της στο Συμβούλιο Εφετών, η πρόταση του αρμόδιου εισαγγελέα είναι αρνητική. Η απόφαση αναμένεται στα μέσα Σεπτεμβρίου και θα είναι οριστική.

    [05] ΑΙΣΙΟ ΤΕΛΟΣ ΕΙΧΕ Η ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ 70ΧΡΟΝΗΣ ΠΟΥ ΕΠΕΣΕ ΣΕ ΧΑΡΑΔΡΑ

    Θεσσαλονίκη, 21 Αυγούστου 2001 (21:08 UTC+2)

    Για περισσότερο από 15 ώρες οι άνδρες της Πυροσβεστικής της Ελευθερούπολης αναζητούσαν στο όρος Παγγαίο μία 70χρονη Ιταλίδα, η οποία στην προσπάθειά της να μαζέψει έπεσε σε χαράδρα και τραυματίστηκε.

    Η περιπέτεια της Ρίτα Κοντεσότο είχε αίσιο τέλος όταν οι διασώστες την εντόπισαν και τη μετέφεραν στο Κέντρο Υγείας Ελευθερούπολης. Εκεί της παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και σύμφωνα με τους γιατρούς, η υγεία της δεν διατρέχει κανέναν κίνδυνο.

    [06] ΤΟ 2002 Η ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Σκόπια, 21 Αυγούστου 2001 (20:59 UTC+2)

    Οι αρχές της ΠΓΔΜ ανακοίνωσαν ότι αναβάλλεται για τον Απρίλιο του 2002 η απογραφή του πληθυσμού που ήταν να διεξαχθεί τον Οκτώβριο και αναμένεται να έχει αντίκτυπο στην πολιτική ζωή της χώρας.

    Η Μπλάγκισα Νόβκοσκα, αξιωματούχος της στατιστικής υπηρεσίας της ΠΓΔΜ δήλωσε ότι οι συνθήκες που επικρατούν δεν ευνοούν την απογραφή καθώς δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις ασφαλείας για τους 11.000 που θα διενεργήσουν την απογραφή και εκατοντάδες άτομα έχουν διασκορπιστεί εξαιτίας των συγκρούσεων αλβανών ανταρτών και κυβερνητικών δυνάμεων.

    Η κα Νόβκοσκα διευκρίνισε ότι η απογραφή θα γίνει από τις 1 μέχρι 15 Απριλίου του 2002.

    Σημειώνεται ότι η τελευταία απογραφή πληθυσμού στην ΠΓΔΜ έγινε το 1994 και είχε δείξει ότι οι Αλβανοί αποτελούν το 23% του πληθυσμού που ανερχόταν στα δύο εκατομμύρια.

    Ο.Κ.

    [07] ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ 20 ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΤΗΣ ΚΩ

    Αθήνα, 21 Αυγούστου 2001 (20:45 UTC+2)

    Είκοσι λαθρομετανάστες που προσπάθησαν να φθάσουν στη χώρα μας με φουσκωτές βάρκες συνέλαβαν οι Λιμενικές Αρχές της Κω.

    Οι άνδρες της Λιμενικής Αρχής εντόπισαν και συνέλαβαν τους λαθρομετανάστες αφγανικής και τουρκικής υπηκοότητας στις θαλάσσιες περιοχές των ακρωτηρίων Σκανδαρίου και Ψαλιδιού στην Κω.

    Τις τελευταίες μέρες στο Λιμεναρχείο της Κω στεγάζονται κάτω από δύσκολες συνθήκες 84 λαθρομετανάστες.

    [08] ΒΕΛΤΙΩΝΕΤΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΘΕΡΜΑΪΚΟ ΚΟΛΠΟ

    Θεσσαλονίκη, 21 Αυγούστου 2001 (20:42 UTC+2)

    Καλά νέα για το Θερμαϊκό έχουν οι επιστήμονες που συμμετέχουν στο 7ο Διεθνές Συνέδριο Φυκολογίας στη Θεσσαλονίκη και διαπιστώνουν ότι κατάσταση βελτιώνεται καθημερινά λόγω και της λειτουργίας του βιολογικού καθαρισμού.

    Στο πλαίσιο του Συνεδρίου οι ειδικοί επιστήμονες του Τμήματος Βιολογίας Θεσσαλονίκης είχαν την ευκαιρία να δημοσιοποιήσουν τα αποτελέσματα μετρήσεων και ερευνών για την κατάσταση του Θερμαϊκού κόλπου.

    Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι χρόνο με το χρόνο η κατάσταση θα βελτιώνεται

    Ενα πρόβλημα που παραμένει και απασχολεί τους επιστήμονες είναι οι μορφές τοξικού φυτοπλαγκτόν που επιδρούν κυρίως στα μύδια και προτείνουν αυστηρούς ελέγχους.

    [09] ΑΥΡΙΟ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΤΟ ΝΑΤΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Βρυξέλες, 21 Αυγούστου 2001 (20:31 UTC+2)

    Οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των 19 χωρών μελών του ΝΑΤΟ θα αποφασίσουν αύριο για το αν θα προχωρήσουν στην αποστολή 3.500 στρατιωτών στην ΠΓΔΜ με στόχο τον αφοπλισμό των Αλβανών ανταρτών, ανακοίνωσε αξιωματούχος της Συμμαχίας.

    Ο αξιωματούχος ανέφερε ότι οι 19 πρέσβεις του ΝΑΤΟ βρίσκονται σε επικοινωνία με τις κυβερνήσεις τους μετά την ενημέρωση που τους έγινε από τον διοικητή του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη Τζόζεφ Ράλστον, ο οποίος βρέθηκε χθες στα Σκόπια.

    Η ίδια πηγή επισήμανε ότι τώρα υπάρχουν όλες οι πληροφορίες ώστε να ληφθεί μία απόφαση για το αν θα αρχίσει η επιχείρηση του ΝΑΤΟ «Απαραίτητη Συγκομιδή».

    Άλλη πηγή από τη Συμμαχία ανέφερε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ έχουν διορία μέχρι αύριο το απόγευμα για να ασκήσουν βέτο σχετικά με την επιχείρηση και αν δεν υπάρξουν αντιρρήσεις μέχρι τότε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Τζορτζ Ρόμπερτσον θα ανακοινώσει την έναρξη της αποστολής.

    Μία τρίτη πηγή επισήμανε ότι η σημερινή συνάντηση ήταν πολύ θετική και δεν υπήρξαν αντιρρήσεις για την υλοποίηση της επιχείρησης στην ΠΓΔΜ, την οποία ενέκρινε ήδη η Στρατιωτική Επιτροπή του ΝΑΤΟ.

    O.K.

    [10] ΘΑΝΑΤΟΣ ΚΑΙ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΓΙΑ ΤΗ ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ

    Αθήνα, 21 Αυγούστου 2001 (20:19 UTC+2)

    Ερωτήματα εγείρει δέκα μέρες μετά την απόσυρση από την ελληνική αγορά του φαρμάκου Lipobay κατά της χοληστερόλης η σημερινή αποκάλυψη στην εφημερίδα "Το Βήμα", ότι και στην Ελλάδα, υπήρξε θανατηφόρο κρούσμα από τη λήψη του φαρμάκου

    Οπως είπε στην εφημερίδα ο πρόεδρος του ΕΟΦ Μ. Μαρσέλος, ο ηλικιωμένος που έχασε τη ζωή του στις 5 Ιουνίου από ραβδομυόλυση βαριάς μορφής, έπαιρνε το φάρμακο για αρκετόν καιρό, όμως ο Οργανισμός ενημερώθηκε για το περιστατικό δύο μήνες αργότερα, στις 13 Αυγούστου από την παρασκευάστρια εταιρία του φαρμάκου Bayer. Ο άτυχος άνδρας ήταν ηλικίας άνω των 70 ετών και έπαιρνε το συγκεκριμένο φάρμακο σε συνδυασμό με την ουσία γεμφιβροζίλη, συνδυασμός που μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες στο ήπαρ και θανάσιμη μυϊκή αδυναμία.

    Οπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΟΦ στις 3 Σεπτεμβρίου θα συνεδριάσει το Δ.Σ. του οργανισμού για να εξετάσει το θέμα και τυχόν παραλείψεις.

    [11] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑΝΝΙΤΣΗ - ΣΒΒΕ

    Αθήνα, 21 Αυγούστου 2001 (20:16 UTC+2)

    Συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κ. Τάσο Γιαννίτση, είχε σήμερα το απόγευμα το προεδρείο του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, στο πλαίσιο των επαφών που πραγματοποιεί με στελέχη της κυβέρνησης, ενόψει των εγκαινίων της 66ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

    Το προεδρείο του Συνδέσμου Βιομηχανιών υπέβαλε κείμενο με τις θέσεις του γύρω από την αγορά εργασίας, την εφαρμογή του νέου εργασιακού νόμου και τις εργασιακές σχέσεις.

    Ακολούθησε ανταλλαγή απόψεων και συμφωνήθηκε να υπάρξει ειδική συνάντηση στην Θεσσαλονίκη, προκειμένου να συζητηθούν αναλυτικότερα ζητήματα που αφορούν την ανάπτυξη και την απασχόληση.

    Κατά την διάρκεια της συνάντησης ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Τάσος Γιαννίτσης, τόνισε την ανάγκη εφαρμογής του νέου εργασιακού νόμου σε όλη του την έκταση, από την οποία μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα, καθώς επίσης και την ανάγκη της κινητοποίησης των επιχειρηματιών στην αντιμετώπιση του μεγάλου θέματος, της ανεργίας.

    [12] ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΕΡΑΙΑ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ ΣΤΟ ΑΣΒΕΣΤΟΧΩΡΙ

    Θεσσαλονίκη, 21 Αυγούστου 2001 (20:04 UTC+2)

    Δεκάδες κάτοικοι του Δήμου Χορτιάτη συγκεντρώθηκαν το πρωί στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, όπου εκδικαζόταν η υπόθεση ασφαλιστικών μέτρων, την οποία κατέθεσαν εναντίον εταιρίας κινητής τηλεφωνίας.

    Πριν από περίπου δύο μήνες η εταιρία εγκατέστησε την κεραία σε κεντρικό σημείο του Ασβεστοχωρίου.

    Οι κάτοικοι της περιοχής κατάφεραν να απομακρύνουν την κεραία, ωστόσο τώρα ζητούν να μην τοποθετηθεί ξανά, καθώς θεωρούν ότι η ακτινοβολία που εκπέμπει είναι ιδιαίτερη επικίνδυνη για την υγεία τους.

    Στο Δήμο Χορτιάτη πάντως υπάρχει ένα ολόκληρο πάρκο κεραιών κινητής τηλεφωνίας, τηλεόρασης και ραδιοφωνίας και δεν είναι η πρώτη φορά που αντιδρούν οι κάτοικοι της περιοχής.

    Το Δικαστήριο θα αποφασίσει την επόμενη εβδομάδα για την υπόθεση.

    [13] Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΥΠΕΡ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Αγκυρα, 21 Αυγούστου 2001 (19:52 UTC+2)

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Ισμαήλ Τζεμ δήλωσε ότι η χώρα του θα στηρίξει τις προσπάθειες της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ να πάρει οικονομική βοήθεια από τη διεθνή κοινότητα, ώστε να ξεπεράσει την κρίση που δημιουργήθηκε με τις επιθέσεις των Αλβανών ανταρτών στα εδάφη της από τον Φεβρουάριο του 2000.

    Ο κ. Τζεμ μετά τη συνάντηση του στην Αγκυρα με την Σκοπιανή ομόλογο του Ιλίνκα Μίτρεβα είπε ότι ο λαός της ΠΓΔΜ έχει υποφέρει πολύ και η οικονομική ενίσχυση της χώρας θα δημιουργήσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την επίτευξη και τη διατήρηση της ειρήνης.

    Η κα Μίτρεβα τόνισε ότι είναι αναγκαία η παροχή άμεσης οικονομικής βοήθεια προς τα Σκόπια από την ΕΕ και την διεθνή κοινότητα.

    Ο κ. Τζεμ ανέφερε ότι η Τουρκία θεωρεί ότι ο τερματισμός της βίας και ο αφοπλισμός των Αλβανών είναι σημαντικές προϋποθέσεις για την επιτυχή εφαρμογή της συμφωνίας ειρήνης που υπέγραψαν οι δυο πλευρές την περασμένη εβδομάδα.

    Η Τουρκία ως μέλος του ΝΑΤΟ θα στείλει 150 στρατιώτες στην αποστολή των 3.500 ανδρών της Συμμαχίας στην ΠΓΔΜ που έχει στόχο τον αφοπλισμό των ανταρτών.

    Ο.Κ.

    [14] ΤΡΑΓΙΚΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ ΠΑΙΔΙΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 21 Αυγούστου 2001 (19:44 UTC+2)

    Τραγικό θάνατο βρήκε το μεσημέρι ένα αγοράκι 2,5 ετών, όταν έπεσε από τον τέταρτο όροφο της οικοδομής στην οδό Ορέστου 16, στην περιοχή Μπότσαρη της Θεσσαλονίκης.

    Οι γονείς του μικρού Χρήστου Πασχαλίδη ομογενείς από την πρώην Σοβιετική Ενωση έλειπαν στη δουλειά, ενώ ο ίδιος βρισκόταν στο σπίτι της θείας του, δίπλα στο δικό του σπίτι.

    Κάποια στιγμή ο μικρός βγήκε μόνος του στο μπαλκόνι. Λίγα δευτερόλεπτα ήταν αρκετά για να βρεθεί στο κενό και να βρει τραγικό θάνατο.

    Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, το αγοράκι ξέφυγε από την προσοχή της θείας του, που βρισκόταν εκείνη την ώρα στο σπίτι.

    [15] ΠΟΛΥΝΕΚΡΟ ΤΡΟΧΑΙΟ ΣΤΗΝ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ

    Μπουένος Αιρες, 21 Αυγούστου 2001 (19:42 UTC+2)

    Δεκαεπτά άτομα σκοτώθηκαν και δεκαέξι τραυματίστηκαν σε σύγκρουση λεωφορείου με φορτηγό σε αυτοκινητόδρομο της Αργεντινής. Το πολύνεκρο δυστύχημα συνέβη σήμερα το απόγευμα κοντά στην πόλη Σαν Νικολάς ντε λος Αρόγιος, 125 μίλια βόρεια του Μπουένος Αϊρες.

    Ένας από τους επιζώντες δήλωσε ότι ο οδηγός του λεωφορείου φαίνεται ότι αποκοιμήθηκε λίγα λεπτά πριν το ατύχημα με αποτέλεσμα το λεωφορείο να χτυπήσει το φορτηγό που προπορευόταν και να σημειωθεί πυρκαγιά. Ο οδηγός ήταν ανάμεσα στους νεκρούς.

    Στο λεωφορείο ήταν 38 επιβάτες και είχε ξεκινήσει από την πόλη Ρεσιστένσια με κατεύθυνση το Μπουένος Αϊρες.

    O.K.

    [16] Ο ΜΕΪΝΤΑΝΙ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ ΤΟΥ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟΥ

    Τίρανα, 21 Αυγούστου 2001 (19:40 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Αλβανίας Ρετζέπ Μειντάνι τάχθηκε υπέρ της ανεξαρτητοποίησης της σερβικής επαρχίας του Κοσσυφοπεδίου σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters και τόνισε ότι αυτό πρέπει να γίνει στο πλαίσιο μιας ευρύτερης διαδικασίας της ευρωπαϊκής ενοποίησης που θα περιλαμβάνει τα Βαλκάνια.

    Ο Μειντάνι είναι αισιόδοξος για το μέλλον του Κοσσυφοπεδίου, ειδικότερα μετά τις εκλογές της 17ης Νοεμβρίου που θα βοηθήσουν στην εμπέδωση της δημοκρατίας και του σεβασμού των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

    Ο Αλβανός πρόεδρος είπε ότι οι Σέρβοι δεν ενδιαφέρονται ουσιαστικά για το Κοσσυφοπέδιο και απέρριψε το σενάριο της «Μεγάλης Αλβανίας».

    [17] ΧΑΛΥΨ: ΑΥΞΗΣΗ ΚΕΡΔΩΝ ΣΤΟ 6ΜΗΝΟ

    Αθήνα, 21 Αυγούστου 2001 (19:24 UTC+2)

    Σημαντική βελτίωση του κύκλου εργασιών σε εταιρικό, αλλά και σε ενοποιημένο επίπεδο κατέγραψε στο α' εξάμηνο του 2001 η εισηγμένη τσιμεντοβιομηχανία Χάλυψ Δομικά Υλικά.

    Συγκεκριμένα, ο κύκλος εργασιών την περίοδο Ιανουαρίου Ιουλίου ανήλθε στα 9,97 δισ. δρχ., έναντι 9,13 δισ. δρχ. του αντίστοιχου περυσινού διαστήματος, καταγράφοντας άνοδο της τάξης του 9,2%. Σε ικανοποιητικά επίπεδα κινήθηκαν τα κέρδη, τα οποία διαμορφώθηκαν στο ποσό των 2,68 δισ. δρχ. από 2,13 δισ. δρχ. πέρυσι.

    Σε ενοποιημένο επίπεδο τα κέρδη ανήλθαν σε 2,64 δισ. δρχ., έναντι 2,12 δισ. δρχ. το περυσινό πρώτο εξάμηνο, ενώ ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα 11,12 δισ. δρχ., έναντι 9,54 δισ. δρχ. την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

    [18] ΜΙΚΡΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΒΟΥΛΗ

    Τίρανα, 21 Αυγούστου 2001 (19:22 UTC+2)

    Το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Αλβανίας έχει μικρή πλειοψηφία στην βουλή της χώρας, καθώς έλαβε 73 από τις 140 έδρες της βουλής, μία μέρα μετά την εκλογή του Ιλίρ Μέτα στην πρωθυπουργία για δεύτερη τετραετία.

    Η Ενωση για τη Νίκη του πρώην προέδρου Σαλί Μπερίσα πήρε 46 έδρες και τα υπόλοιπα κόμματα έλαβαν: Νέο Δημοκρατικό Κόμμα (6 έδρες), Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (4 έδρες), Κόμμα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (3 έδρες), Δημοκρατική Συμμαχία (3 έδρες), Αγροτικό Κόμμα (3 έδρες) και ανεξάρτητοι που στήριξαν το Σοσιαλιστικό Κόμμα (2 έδρες).

    Ο Μπερίσα αμφισβήτησε τα αποτελέσματα των εκλογών που διεξήχθησαν τον Ιούνιο.

    [19] ΜΙΚΤΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

    Αθήνα, 21 Αυγούστου 2001 (19:18 UTC+2)

    Μικτές τάσεις επικρατούν στις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές, καθώς το επενδυτικό κοινό περιμένει με αγωνία την απόφαση της FED για περικοπή των επιτοκίων. Η αναμενόμενη κίνηση της FED επηρεάζει την πορεία των μεγαλύτερων αγορών της «γηραιάς» ηπείρου, ενώ η επενδυτική ψυχολογία εμφανίζεται εύθραυστη και επιρρεπής.

    Στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 καταγράφει ανεπαίσθητη άνοδο της τάξης του 0.7% και διαμορφώνεται στις 5,397.1 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο δείκτης των blue-chip CAC 40 ενισχύεται οριακά κατά 0.5% και κινείται στην περιοχή των 4,815.71 μονάδων. Στη Φρανκφούρτη, ο Xetra Dax καταγράφει οριακή πτώση της τάξης του 0.2%, «υποχωρώντας» στις 5,198.64 μονάδες.

    Στο Αμστερνταμ ο δείκτης AEX και στη Ζυρίχη ο δείκτης SMI καταγράφουν οριακή άνοδο 0.7%, έκαστος.

    Ο πανευρωπαϊκός FTSE Europtop 300, ένα «καλάθι» των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών μετοχών κινείται σε θετικό έδαφος με άνοδο 0.7%, με τις μετοχές της υψηλής τεχνολογίας, τηλεπικοινωνιών και φαρμακοβιομηχανίας να είναι επικεφαλής της ανόδου.

    [20] WALL STREET: ΜΕ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΣΤΡΑΜΜΕΝΟ ΣΤΗ FED

    Νέα Υόρκη, 21 Αυγούστου 2001 (19:04 UTC+2)

    Ευεργετικά επιδρά στη Wall Street η αναμονή της απόφασης της Fed η οποία θεωρείται βέβαιη από τους επενδυτές- για περικοπή των επιτοκίων.

    Ετσι, οι επενδυτές, ενώ προχώρησαν σε αγορές κατά το άνοιγμα, δίνουν περιορισμένη ώθηση προς τα πάνω και στους δύο σημαντικότερους δείκτες της Wall Street, λόγω της διστακτικότητας που τους διακατέχει.

    Στο σκηνικό αυτό, ο Dow Jones κινείται στην περιοχή των 10360,48 μονάδων με άνοδο 0,39% και ο Nasdaq στην περιοχή των 1891,79 μονάδων, σημειώνοντας μικρή άνοδο της τάξης του 0,55%.

    [21] ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΠΑΙΔΕΡΑΣΤΗΣ

    Λονδίνο, 21 Αυγούστου 2001 (18:47 UTC+2)

    Ο Αμερικανός παιδεραστής Ερικ Φράνκλιν Ρόσερ συνελήφθη στη Μπανγκόκ, μετά από μεγάλη επιχείρηση των αρχών. Ο Ρόσερ, πιανίστας διεθνούς φήμης συνελήφθη από την αστυνομία της Ταϊλάνδης σε συνεργασία με αμερικανούς πράκτορες του FBI, για παραγωγή, κατοχή και διανομή πορνογραφικού υλικού με παιδιά.

    Ο παιδεραστής συνελήφθη την ώρα που έβγαινε από το σπίτι όπου διέμενε σε προάστιο της Μπανγκόκ μαζί με μια Ταϊλανδέζα. Από τις Συρακούσες στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, ο Ρόσερ κατηγορείται ότι ανήκει σε δίκτυο παιδεραστίας που εδρεύει στη Μπανγκόκ, όπου διηύθυνε σχολή πιάνου για τα παιδιά οικογενειών της υψηλής κοινωνίας.

    Ο Ρόσερ, 48 ετών, είχε συλληφθεί το Φεβρουάριο του 2000 αλλά αφέθηκε ελεύθερος μετά την καταβολή εγγύησης 22.250 δολαρίων. Ενδέχεται να εκδοθεί σύντομα στις ΗΠΑ όπου θα αντιμετωπίσει έξι κατηγορίες σχετικά με την παραγωγή και διανομή πορνογραφικού υλικού.

    [22] ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ: ΝΕΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Αθήνα, 21 Αυγούστου 2001 (18:45 UTC+2)

    Η μεγάλη σημασία της Θεσσαλονίκης ως οικονομικού κέντρου της Βόρειας Ελλάδας, αλλά ιδιαίτερα ολόκληρης της ευρύτερης περιοχής, επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε σήμερα ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης με το προεδρείο του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), παρουσία των υπουργών Εθνικής Οικονομίας, Γιάννου Παπαντωνίου και Μακεδονίας - Θράκης, Γιώργου Πασχαλίδη.

    Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο κ. Παπαντωνίου τόνισε ότι με το άνοιγμα των Βαλκανίων ανοίγονται νέες προοπτικές για τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα. Πρόσθεσε πως κατά τη διάρκεια της συνάντησης, σημειώθηκε η πρόοδος στα μεγάλα έργα υποδομής που εκτελούνται (Εγνατία Οδός κλπ.) και συζητήθηκαν τρόποι για περαιτέρω επιτάχυνση της πορείας των μεγάλων έργων.

    Σύμφωνα με τον κ. Παπαντωνίου τέθηκε ακόμη και ''ένα θέμα αναθεωρήσεως του αναπτυξιακού νόμου, που έχει αποφασίσει η κυβέρνηση και ο διάλογος για τον αναθεωρημένο αναπτυξιακό νόμο θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο, με την προοπτική να κατατεθεί το νομοσχέδιο στις αρχές του επόμενου χρόνου''.

    Από την πλευρά του, ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης επισήμανε μεταξύ άλλων: "Εργαζόμαστε για μια μητροπολιτική Θεσσαλονίκη με τρεις ορίζοντες: Το 2003 με τη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το 2004 η Θεσσαλονίκη να είναι μια ολυμπιακή πόλη και το 2007-2008 διεκδικούμε την παγκόσμια έκθεση ΕΧΡΟ".

    Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε "νοιαζόμαστε για τη Θεσσαλονίκη και τις 365 μέρες το χρόνο και όχι μόνο αυτές τις τρεις μέρες που συμβαίνει τα φώτα της προσοχής να πέφτουν πάνω στην πόλη".

    Τέλος, ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ, Δημήτρης Συμεωνίδης σημείωσε: "Για εμάς αυτό που έχει σημασία είναι να δούμε γοργούς ρυθμούς υλοποίησης κάποιων έργων που προγραμματίζονται, έτσι ώστε τα αποτελέσματα να είναι όσο το δυνατόν θετικότερα".

    [23] ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: 35 ΔΙΣ. ΓΙΑ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΑΝΕΡΓΩΝ

    Αθήνα, 21 Αυγούστου 2001 (18:21 UTC+2)

    Την προκήρυξη που αφορά την κατάρτιση ανέργων στα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης για την περίοδο 2001-2003, ύψους 35 δισ. δρχ., υπέγραψε ο υπουργός Εργασίας, Τάσος Γιαννίτσης.

    Το έργο συγχρηματοδοτείται κατά 75% από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, στο πλαίσιο της συμβολής του για την καλύτερη αξιοποίηση των ανθρώπινων πόρων, με τη βελτίωση των δυνατοτήτων απασχόλησης των ανέργων, την προώθηση του επιχειρηματικού πνεύματος, την ανάπτυξη της ικανότητας προσαρμογής των επιχειρήσεων και των εργαζομένων στις νέες συνθήκες, καθώς και την προώθηση ίσων ευκαιριών πρόσβασης στην αγορά εργασίας για όλους.

    Το προκηρυσσόμενο έργο εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Απασχόληση και Επαγγελματική Κατάρτιση» του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης 2000 - 2006. Αντικείμενό του είναι η υλοποίηση χιλίων εκατόν εξήντα (1.160) προγραμμάτων συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης ανέργων, σε εκπαιδευτικά αντικείμενα προσαρμοσμένα στις απαιτήσεις της αγοράς εργασίας και στις ανάγκες κάθε ανέργου.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 21 August 2001 - 18:13:43 UTC