Visit the Greek American Women's Network (GAWN) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-08-20

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΜΕ ΤΟ ΟΠΛΟ ΠΑΡΑ ΠΟΔΑ, Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ
  • [02] Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ FYROM
  • [03] ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΟΝΤΑΙ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΣΕ ΑΕΙ-ΤΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ
  • [04] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΑΡΧΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [05] ΜΗΝΥΜΑ ΣΗΜΙΤΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΗΣ 66ης ΔΕΘ
  • [06] ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΑΣ
  • [07] Ο ΙΛΙΡ ΜΕΤΑ ΟΡΙΣΤΗΚΕ ΝΕΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΚ
  • [08] ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΑΥΡΙΟ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΜΟΝΙΜΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΓΙΑ ΤΗΝ
  • [09] ΣΤΙΣ 22/8 ΤΟ 4ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΜΙΤΙΓΚ ΣΤΙΒΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ
  • [10] ΣΙΔΕΝΟΡ: ΚΑΤΕΧΕΙ 98,91% ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΤΗΣ ΕΡΛΙΚΟΝ
  • [11] ΣΤΟΝ "ΡΥΘΜΟ" ΤΗΣ FED Η WALL STREET
  • [12] ΣΤΗΝ "ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ" ΤΗΣ ΚΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Ο ΕΜΡΕ ΕΚΙΜ
  • [13] ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ
  • [14] Ο ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΓΙΑ ΤΑ "ΝΕΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ 2001"
  • [15] ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Η ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΔΕΘ ΜΕΤΑΤΡΕΠΕΤΑΙ ΣΕ "ΨΕΥΤΟΑΝΤΑΡΤΙΚΟ"
  • [16] ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΓΙΑ ΜΑΚΡΟΧΡΌΝΙΟ ΔΑΝΕΙΣΜΟ ΤΩΝ ΓΛΥΠΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ
  • [17] ΤΑ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ ΣΥΖΗΤΟΥΝ ΓΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
  • [18] ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ
  • [19] ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΦΙΣΕΡ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
  • [20] ANEΣΤΑΛΗ Η ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛΕΓΚΤΩΝ ΕΝΑΕΡΙΑΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ
  • [21] ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΜΕΤΑΒΛΗΘΕΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΘΕΣΗ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΗΣ
  • [22] LINOMEDIA: ΑΥΞΗΣΗ 440% ΣΤΗΝ ΚΕΡΔΟΦΟΡΙΑ
  • [23] ΠΤΩΤΙΚΑ ΚΙΝΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ
  • [24] ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟ ΡΕΜΑ ΧΕΛΙΔΟΝΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ

  • [01] ΜΕ ΤΟ ΟΠΛΟ ΠΑΡΑ ΠΟΔΑ, Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

    Αθήνα, 20 Αυγούστου 2001 (14:08 UTC+2)

    Με τα όπλα παρά πόδα βρίσκονται από σήμερα οι στρατιωτικοί που υπηρετούν στο 525 μηχανοκίνητο τάγμα πεζικού, που θα μετακινηθεί στην ΠΓΔΜ για να ενταχθεί στην ειρηνευτική δύναμη της Συμμαχίας.

    Σύμφωνα με τις πληροφορίες από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, που δημοσιεύει η εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», σε πρώτη φάση θα σταλούν 350 στρατιωτικοί, μόνιμο προσωπικό και όχι έφεδροι, ενώ υπάρχει η δυνατότητα αποστολής άλλων 400 ανδρών εφόσον χρειασθεί. Το πράσινο φως θα δοθεί σε δύο φάσεις. Πρώτη από το ΝΑΤΟ ενδεχομένως σήμερα και δεύτερη από τους Βρετανούς επιτελείς, που θα κινηθούν πρώτοι για να αποκαταστήσουν τις τηλεφωνικές επικοινωνίες και θα επιλέξουν τα σημεία που θα αποτελούν την έδρα της κάθε δύναμης. Κατόπιν αυτών αναμένεται να κληθούν οι δυνάμεις των χωρών της Συμμαχίας. Αυτό, σύμφωνα πάντα με τις εκτιμήσεις του ΓΕΕΘΑ, αναμένεται να γίνει την επόμενη εβδομάδα.

    Η ειρηνευτική αποστολή στην ΠΓΔΜ, που αναμένεται να ξεκινήσει πολύ σύντομα, είναι μία από τις δυσκολότερες αποστολές στην οποία έχουν συμμετάσχει Έλληνες στρατιωτικοί. Ο ρόλος τους θα είναι να βοηθήσουν στον αφοπλισμό των ανταρτών. Δηλαδή να παραλαμβάνουν τα όπλα που θα φέρνουν οικειοθελώς οι αντάρτες στα σημεία συγκέντρωσης, να τα καταγράφουν και να τα παραδίδουν στις επίσημες αρχές της κυβέρνησης.

    Η αποστολή μπορεί να ακούγεται εύκολη αλλά όπως ισχυρίζονται οι γνωρίζοντες, είναι από τις πιο δύσκολες που θα μετάσχει η Ελλάδα, καθώς είναι σχεδόν βέβαιο και αποδεδειγμένα από άλλες αντίστοιχες αποστολές ότι μόνο ένας μικρός αριθμός όπλων θα παραδοθούν και τα άλλα θα παραμείνουν στα χέρια των ανταρτών, που θα μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν όποια στιγμή θέλουν.

    «Είναι εύκολο να αλλάξουν τα δεδομένα. Με αντάρτες στα βουνά κανείς δεν μπορεί να μιλήσει για ασφάλεια. Εμείς βέβαια είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τα χειρότερα. Έχουμε τη γνώση από τις άλλες αποστολές και τα τεχνικά μέσα. Ελπίζω ότι όλα θα πάνε καλά. Δεν είναι η καλύτερη αποστολή που θα μπορούσαμε να αναλάβουμε», ήταν τα λόγια ανώτατου αξιωματούχου του Γενικού Επιτελείου Στρατού.

    [02] Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ FYROM

    Θεσσαλονίκη, 20 Αυγούστου 2001 (11:49 UTC+2)

    Φωτογραφία: Γιώργος Παπανδρέου

    Το θέμα του ονόματος της FYROM παραμένει σε εκκρεμότητα, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου σε συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό "Κρήτη TV" και απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα που δημιουργήθηκε σχετικά με την υπογραφή από την πλευρά της Ευρωπαικής Ενωσης της συμφωνίας για αφοπλισμό στη γειτονική χώρα.

    "Οι υπογραφές τις οποίες έβαλαν, ειδικότερα ο κ. Λεοτάρ, δεν έχουν καμιά σχέση με το θέμα του ονόματος, πρώτα απ΄όλα διότι είναι ένα εσωτερικό κείμενο μεταξύ των κομμάτων, δεν είναι ένα διεθνές κείμενο, και δεύτερον υπέγραψε ως μάρτυρας και όχι ως συμβαλλόμενος στη συμφωνία αυτή. Αυτό δε το διευκρίνισα προσωπικώς και με τηλεφωνήματα που έκανα και στον κ. Σολάνα και στον προεδρεύοντα της Ε.Ε., τον υπουργό Εξωτερικών του Βελγίου Λουί Μισέλ, οι οποίοι με διαβεβαίωσαν ότι δεν αλλάζει η ευρωπαική θέση και αυτό το επιβεβαίωσαν και γραπτώς με τη δήλωση που έκαναν αμέσως μετά, όπου χρησιμοποίησαν τον διεθνή όρο FYROM, όρος ο οποίος έχει καθιερωθεί στον ΟΗΕ έως ότου βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση".

    Ο υπουργός επισήμανε ότι πριν από την κρίση στη FYROM το θέμα του ονόματος είχε μπει σε μια πορεία αλληλοκατανόησης και προσπάθειας για την εξεύρεση λύσης και εξέφρασε την ελπίδα ότι η εποικοδομητική αυτή ανταλλαγή απόψεων θα συνεχιστεί μόλις επικρατήσει η σταθερότητα και η ηρεμία στα Σκόπια.

    [03] ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΟΝΤΑΙ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΣΕ ΑΕΙ-ΤΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΤΩΝ ΔΕΣΜΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 20 Αυγούστου 2001 (08:13 UTC+2)

    *Σήμερα στις 12 το μεσημέρι αναμένεται να ανακοινώσει το υπουργείο Παιδείας τις βάσεις εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση για τους απόφοιτους παλαιών ετών, οι οποίοι διαγωνίστηκαν με το σύστημα των δεσμών. Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται μικρή άνοδος στη Β', Γ' και Δ' δέσμη και πτώση στην Α' δέσμη. Τα αποτελέσματα για τους αποφοίτους του Ενιαίου Λυκείου αναμένεται να ανακοινωθούν στις αρχές του Σεπτεμβρίου. Παράλληλα, στις 4 Σεπτεμβρίου ξεκινούν οι επαναληπτικές εξετάσεις για τους μαθητές της Β' Λυκείου, που απέτυχαν να προαχθούν στην τελευταία τάξη, μέσω των προαγωγικών εξετάσεων του Ιουνίου.

    [04] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΑΡΧΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 20 Αυγούστου 2001 (14:21 UTC+2)

    Με το Νομάρχη θεσσαλονίκης Κώστα Παπαδόπουλου συναντήθηκε ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης Γιώργος Πασχαλίδης στο πλαίσιο της προετοιμασίας της επίσκεψης του Κώστα Σημίτη στη Θεσσαλονίκη και της συνάντησης που θα έχει ο πρωθυπουργός με τους φορείς της πόλης.

    Αμέσως μετά τη συνάντηση ο υπουργός δήλωσε στους δημοσιογράφους: "Η Νομαρχιακή αυτοδιοίκηση συμμετέχει στο ευρύχωρο τραπέζι του διαλόγου στο οποίο οι φορείς της πόλης μαζί με τον πρωθυπουργό και μέλη της κυβέρνησης θα συζητήσουν για την ατζέντα της μητροπολιτικής Θεσσαλονίκης". Εξέφρασε την εκτίμηση ότι στο τέλος θα υπάρξει ένας ουσιαστικός και γόνιμος διάλογος που θα επιτρέψει την αξιολόγηση μιας πορείας και την ανάδειξη της προοπτικής της μητροπολιτικής Θεσσαλονίκης. Ήταν μια ευκαιρία να κάνουμε μια ανασκόπηση στο που βρίσκονται τα διάφορα έργα της Θεσσαλονίκης σε σχέση με τις εξαγγελίες που έχουν γίνει στο παρελθόν, είπε ο νομάρχης και πρόσθεσε: "Και βέβαια όλοι διαπιστώνουμε ότι σε ορισμένα μεγάλα έργα της Θεσσαλονίκης υπάρχουν καθυστερήσεις που πολλές φορές δεν οφείλονται στην κυβέρνηση, αναφέρομαι κυρίως στο Μετρό, οφείλεται στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων που ακόμα δεν έδωσε το πράσινο φως για τη χρηματοδότηση του έργου και οι τελευταίες πληροφορίες από δική μου συζήτηση που είχα με τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ είναι ότι μέσα στο Σεπτέμβριο θα έχουμε κάποιες εξελίξεις για το θέμα. Για την υποθαλάσσια αρτηρία έχει τελειώσει η οικονομοτεχνική μελέτη και η διερεύνηση της δυνατότητας αυτοχρηματοδότησης. Η άποψη είναι ότι μέσα στην επόμενη χρονιά μπορεί να γίνει ο διεθνής διαγωνισμός ως συγχρηματοδοτούμενο έργο και σαφώς τα 5 δισεκατομμύρια που είχαν προβλεφθεί δεν θα φτάσουν για να γίνει το έργο με αυτοχρηματοδότηση, θα πρέπει το κονδύλιο αυτό να αυξηθεί σημαντικά.

    Ο κ. Παπαδόπουλος πρότεινε να μεταφερθεί η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης σε άλλο χώρο στο Δήμο Θερμαϊκού για να είναι κοντά στο αεροδρόμιο και να μπορεί να φιλοξενήσει την Παγκόσμια Έκθεση EXPO του 2007 ή του 2008.

    Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο διοργάνωσης συλλαλητηρίου από το δήμο Θεσσαλονίκης απάντησε ότι "συλλαλητήρια μπορούμε να κάνουμε οποτεδήποτε αλλά δεν πρέπει να μετατρέψουμε το θεσμό της ΔΕΘ όπου ο πρωθυπουργός θα εξαγγέλει την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, ως τόπο διαμαρτυρίας ή ως χρονική στιγμή για διαμαρτυρία".

    Ζήτησε από όλους να προστατέψουν το θεσμό της ΔΕΘ και να μην αναλαμβάνουν τέτοιου είδους πρωτοβουλίες. "Αν σχεδιάζει ο δήμαρχος κάποιο συλλαλητήριο για την περίοδο της έκθεσης να το σκεφθεί καλά διότι ανοίγει τον ασκό του Αιόλου".

    [05] ΜΗΝΥΜΑ ΣΗΜΙΤΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΗΣ 66ης ΔΕΘ

    Αθήνα, 20 Αυγούστου 2001 (20:47 UTC+2)

    Ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης απηύθυνε το ακόλουθο μήνυμα με την ευκαιρία της 66ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης:

    "Κάθε Σεπτέμβριο η Ελλάδα στρέφει το βλέμμα στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης και εκτιμά πόσο προχώρησε τη χρονιά που πέρασε, κάνοντας έναν απολογισμό της προόδου που σημείωσε στο εμπόριο, τη βιομηχανία και, γενικότερα, την οικονομία.

    Στη ΔΕΘ διαχέεται το οικονομικό γίγνεσθαι όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και των χωρών που μετέχουν απ' όλα τα μέρη του κόσμου. Η Έκθεση με τις εκδηλώσεις της φέρνει σε επαφή και συμβάλλει στη συνεργασία παραγωγικών δυνάμεων από διαφορετικές περιοχές του πλανήτη. Δυνάμεις που δεν φοβούνται τον ανταγωνισμό, αλλά που μέσα από αυτόν επιδιώκουν τη βελτίωσή τους. Η ΔΕΘ προάγει την πολυεθνική συνεργασία και δημιουργία, καλλιεργεί και παιδεύει σε αξίες και αρχές ειρηνικής συνύπαρξης, σεβασμού προς το διαφορετικό, κοινής προσπάθειας για ένα καλύτερο αύριο για όλους.

    Η 66η Έκθεση, βρίσκει την Ελλάδα μέλος της ευρωζώνης. Σε λιγότερο από 4 μήνες η δραχμή θα αρχίσει να αποσύρεται σταδιακά και να παραχωρεί τη θέση της στο ευρώ, το ενιαίο νόμισμα των 12 χωρών. Στο νέο περιβάλλον η ελληνική οικονομία θα αντιμετωπίσει μερικές από τις πιο σημαντικές προκλήσεις. Ο στόχος για πραγματική σύγκλιση αναδεικνύει το περιεχόμενο και τις προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής στα χρόνια που ακολουθούν.

    Ο εξωστρεφής προσανατολισμός της ελληνικής οικονομίας και η συνεχής και μεγαλύτερη διασύνδεσή της με την παγκοσμιοποιημένη οικονομία είναι συνειδητές επιλογές. Η δημιουργία ενός ευνοϊκού κλίματος για περισσότερες επενδύσεις είναι, επίσης, συνειδητή επιλογή. Αυτό προϋποθέτει συνθήκες σταθερότητας, αλλά και περαιτέρω εμβάθυνση των διαρθρωτικών αλλαγών, απελευθέρωση των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας και ενίσχυση των ανταγωνιστικών συνθηκών.

    Η τόνωση της επιχειρηματικότητας, με την παροχή κινήτρων για την ανάληψη επιχειρηματικών πρωτοβουλιών θα επιτρέψει στην Ελλάδα να πραγματοποιήσει το αναπτυξιακό άλμα που θα την φέρει στο ίδιο επίπεδο με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Στις νέες διεθνείς συνθήκες που διαμορφώνονται, οι ρόλοι του κρατικού και ιδιωτικού τομέα γίνονται συμπληρωματικοί. Το κράτος παρεμβαίνει για να διασφαλίζει τον ανταγωνισμό, την εύρυθμη λειτουργία των αγορών, αλλά και ίσες ευκαιρίες για όλους τους πολίτες. Ταυτόχρονα, περιορίζει τις ανισότητες που δημιουργεί η αγορά και προάγει την κοινωνική συνοχή.

    Σήμερα, η Ελλάδα βάζει προσεκτικά τα θεμέλια για μια αυτοτροφοδοτούμενη ανάπτυξη. Η χώρα κυριολεκτικά μετασχηματίζεται. Από τη μια άκρη ως την άλλη γίνονται έργα που μικραίνουν τις αποστάσεις, διευκολύνουν την επικοινωνία, βελτιώνουν την ποιότητα ζωής, αναβαθμίζουν το περιβάλλον, ενισχύουν την ισόρροπη ανάπτυξη του κέντρου και της περιφέρειας.

    Η Βόρεια Ελλάδα διαθέτει έναν ισχυρό παραγωγικό ιστό με έντονο εξαγωγικό προσανατολισμό. Με τα έργα που γίνονται και το άνοιγμα των συνόρων προς την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, τα τελευταία χρόνια ελευθερώθηκαν δημιουργικές δυνάμεις. Στο διπολικό μεταπολεμικό κόσμο, η Βόρεια Ελλάδα ήταν στην περιφέρεια. Σήμερα βρίσκεται στο σταυροδρόμι μιας περιοχής με τεράστια αποθέματα δυνητικής ανάπτυξης.

    Το όραμα για μια Θεσσαλονίκη-μητρόπολη στον 21ο αιώνα είναι εφικτό. Θέλει δουλειά και θέληση. Απαιτεί την κινητοποίηση και τη συσπείρωση όλων μας.

    Εύχομαι καλή επιτυχία στη 66η ΔΕΘ και είμαι βέβαιος ότι και η φετινή εκδήλωση θα είναι επιτυχής όπως κάθε φορά".

    [06] ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΑΣ

    Αθήνα, 20 Αυγούστου 2001 (20:09 UTC+2)

    της Νατάσας Θωμά

    Φρένο στις προσφορές και στις πωλήσεις καταναλωτικών προϊόντων με εκπτωτικά κουπόνια επιχειρεί να βάλει το υπουργείο Ανάπτυξης.

    Σύμφωνα με τροπολογία που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή και στο νομοσχέδιο που αφορά τα ελληνικά ναυπηγεία, η συζήτηση του οποίου άρχισε απόψε, "απαγορεύεται η λιανική πώληση εμπορευμάτων σε τιμές κάτω του κόστους αγοράς όταν αυτή θέτει υπό διακινδύνευση ορισμένη αγορά ή θίγει κατά τρόπο ουσιώδη τις αρχές του ανταγωνισμού και τα συμφέροντα των καταναλωτών".

    Ωστόσο, στην τροπολογία διευκρινίζεται ότι εξαιρούνται από την ρύθμιση αυτή:

    αναλώσιμα προϊόντα που είναι σε περίοδο κοντά στην ημερομηνία λήξης,

    πωλήσεις ολόκληρων αποθεμάτων σε νέο κόστος αγοράς όπως αυτό διαμορφώνεται όταν ο τιμοκατάλογος του προμηθευτή μεταβάλλεται προς τα κάτω, ανεξάρτητα από την τιμή που αγοράστηκε κάθε προϊόν,

    πωλήσεις με εκπτωτικά κουπόνια τα οποία μειώνουν την τελική τιμή του προϊόντος κάτω του κόστους αγοράς, εφόσον πιστώνονται από τον προμηθευτή,

    πώληση εμπορευμάτων κάτω του κόστους σε περίπτωση διάλυσης επιχείρησης ή ορισμένου κλάδου της.

    Στους παραβάτες θα επιβάλλεται πρόστιμο στο οποίο θα επιμετράται η σοβαρότητα της παράβασης, η ποσότητα και η αξία των προϊόντων, το μέγεθος της επιχείρησης και ο αριθμός των απασχολουμένων της.

    Εξάλλου, με άλλη τροπολογία επισπεύδονται οι διαδικασίες για τη δημιουργία του Συνεδριακού Κέντρου της Αθήνας, το οποίο έχει χωροθετηθεί να καλύψει 10.000 τ.μ. από τα 36.500 τ.μ. του ανατολικού αεροδρομίου.

    [07] Ο ΙΛΙΡ ΜΕΤΑ ΟΡΙΣΤΗΚΕ ΝΕΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΚ

    Τίρανα, 20 Αυγούστου 2001 (20:02 UTC+2)

    του Κλέαρχου Λιάτη

    Ο Ιλίρ Μέτα ορίστηκε για δεύτερη συνεχή τετραετία πρωθυπουργός της Αλβανίας από το Σοσιαλιστικό Κόμμα της χώρας.

    Κατά τη σημερινή συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής του ΣΚ, μετά την ομιλία του προέδρου του κόμματος Φατός Νάνο οι τρεις υποψήφιοι για τη θέση του πρωθυπουργού, ο νυν πρωθυπουργός Ιλίρ Μέτα, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Αρμπέν Μάλαϊ και ο νυν υπουργός Δημοσίων Εργων Σπαρτάκ Πότσι παρουσίασαν τις θέσεις του για τη διακυβέρνηση της χώρας έχοντας στη διάθεση τους μόνο 15 λεπτά.

    Ακολούθησε μυστική ψηφοφορία. Ο γενικός γραμματέας του ΣΚ Γκραμός Ρούτσι ανακοίνωσε τα τελικά αποτελέσματα της ψηφοφορίας στην οποία συμμετείχαν, 118 μέλη της εκτελεστικής επιτροπής, από τα συνολικά 120.

    Υπέρ του Ιλίρ Μέτα ψήφισαν 84 μέλη, υπέρ του Αρμπέν Μάλαϊ 29 και υπέρ του Σπαρτάκ Πότσι 5 μέλη.

    Στη συνέχεια διεξήχθη ψηφοφορία για την εκλογή του Προέδρου της Βουλής. Πρόεδρος της Βουλής αναδείχθηκε ο νυν αντιπρόεδρος του Σώματος Ναμίκ Ντόκλε με 77 ψήφους. Ο άλλος υποψήφιος, πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Καστριότ Ισλάμι έλαβε 40 ψήφους.

    Ο πρόεδρος του ΣΚ Φατός Νάνο σε δηλώσεις τους τόνισε ότι χαιρετίζει τις σημερινές αποφάσεις της εκτελεστικής επιτροπής του ΣΚ για την εκλογή του πρωθυπουργού και του προέδρου της Βουλής, υπογραμμίζοντας ότι αποδεικνύουν την ωριμότητα και την προσήλωση του κόμματος στις προοδευτικές αξίες.

    "Το ΣΚ είναι διατεθειμένο να βελτιώσει περαιτέρω της διακυβέρνησης της χώρας τα τέσσερα επόμενα χρόνια", σημείωσε.

    Από την πλευρά του ο Ιλίρ Μέτα δήλωσε ότι ανέμενε με ψυχραιμία και εμπιστοσύνη τη σημερινή ψηφοφορία. "Ημουν πεπεισμένος ότι το ΣΚ θα αναγνωρίσει το έργο της κυβέρνησης, την οποία διευθύνω τους 20 τελευταίους μήνες. Κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής δεσμεύθηκαν να αλλάξω την εικόνα της Αλβανίας. Η εικόνα της Αλβανίας θα αλλάξει ακόμη περισσότερο στα 4 επόμενα χρόνια και είμαι σίγουρος ότι στις επόμενες εκλογές ο αλβανικός λαός θα υπερψηφίσει ξανά το ΣΚ", τόνισε.

    Ο νέος πρωθυπουργός της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα γεννήθηκε στις 24 Μαρτίου 1966 στο Σκραπάρ του νομού Μπεράτι.

    Σπούδασε οικονομικά στο πανεπιστήμιο των Τιράνων. Από το 1992 είναι βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος, ενώ από το 1992 μέχρι το 1995 ήταν αντιπρόεδρος της νεολαίας του κόμματος. Από το 1995 πρόεδρος της νεολαίας του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

    Από το 1996 ο κ. Μέτα είναι αντιπρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος και την ίδια χρονιά διετέλεσε γραμματέας διεθνών σχέσεων του Κόμματος.

    Επανεξελέγη βουλευτής στις εκλογές του 1997 και ένα χρόνο αργότερα διορίστηκε αντιπρόεδρος της αλβανικής κυβέρνησης.

    [08] ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΑΥΡΙΟ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΜΟΝΙΜΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Βρυξέλλες, 20 Αυγούστου 2001 (19:43 UTC+2)

    Το Συμβούλιο των Μονίμων Αντιπροσώπων του ΝΑΤΟ θα συνεδριάσει αύριο στις 16:00' ώρα Ελλάδας στις Βρυξέλλες για να ενημερωθεί από τον ανώτατο στρατιωτικό διοικητή των συμμαχικών δυνάμεων στην Ευρώπη στρατηγό Τζόσεφ Ράλστον για τα συμπεράσματά του από το ταξίδι του στην ΠΓΔΜ.

    Παρότι οι πρώτες δυνάμεις της Συμμαχίας έχουν φθάσει στα Σκόπια, το ΝΑΤΟ δεν έχει δώσει ακόμη το "πράσινο φως" για την ανάπτυξη της συνολικής δύναμης 3.500 ανδρών που θα φέρει σε πέρας την επιχείρηση "Απαραίτητη Συγκομιδή".

    Η συμφωνία που υπογράφηκε την περασμένη εβδομάδα προβλέπει ότι στο πλαίσιο της επιχείρησης "Απαραίτητη Συγκομιδή" η δύναμη του ΝΑΤΟ θα συλλέξει τα όπλα που θα παραδώσουν εθελοντικά οι Αλβανοί αντάρτες.

    Το ΝΑΤΟ ανησυχεί για το αν θα τηρηθεί η εκεχειρία μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών στην ΠΓΔΜ και αν οι συνθήκες είναι κατάλληλες για να αρχίσει η επιχείρηση. Εάν αποφασιστεί η αποστολή στην ΠΓΔΜ του κύριου όγκου της ΝΑΤΟϊκής στρατιωτικής δύναμης, η επιχείρηση αναμένεται να διαρκέσει 30 ημέρες.

    [09] ΣΤΙΣ 22/8 ΤΟ 4ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΜΙΤΙΓΚ ΣΤΙΒΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 20 Αυγούστου 2001 (19:41 UTC+2)

    "Το μίτιγκ είναι καταδικασμένο να πεύχει και αυτό γιατί υπάρχει η επιτυχημένη παράδοση των τριών προηγούμενων διοργανώσεων, αλλά και η αξιοπιστία που προσφέρει η οργάνωση για ένα τέτοιο γεγονός μείζονος σημασίας, όχι μόνο για τη Θεσσαλονίκη, αλλά και για την Ελλάδα".

    Με αυτή την εισαγωγή ο πρόεδρος της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Θεσσαλονίκης, Πτολεμαίος Παπαμιχαήλ έδωσε το στίγμα του 4ου διεθνούς ολυμπιακού μίτιγκ στίβου, αφιερωμένου στη μνήμη του Βαλκανιονίκη Γρηγόρη Λαμπράκη, που θα πραγματοποιηθεί στις 22 Αυγούστου, στο Καυτατζόγλειο Στάδιο.

    Για τον ΣΕΓΑΣ και σχετικά με τη συμμετοχή των Ελλήνων αθλητών μίλησε ο υπεύθυνος του Κέντρου Υψηλού Αθλητισμού, Αστέριος Τσιφτσόγλου, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων: "Εγινε μια μεγάλη προσπάθεια να έρθουν οι Ελληνες πρωταθλητές. Κάποιοι όμως δεν βλέπουν με καλό μάτι την επιτυχία της Θεσσαλονίκης. Η προσπάθεια θα γίνει, όπως έγινε και τις προηγούμενες χρονιές. Ο αγώνας θα είναι ούτως ή άλλως μεγάλος για αυτό και αξίζει να έρθει ο κόσμος στο Καυτατζόγλειο".

    Η Κατερίνα Θάνου, σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, δεν θα πάρει μέρος στους αγώνες, ενώ ο "χρυσός" Κώστας Κεντέρης θα βρίσκεται στο Καυτατζόγλειο και θα τιμηθεί από τον ΣΕΓΑΣ και το Δήμο Θεσσαλονίκης.

    [10] ΣΙΔΕΝΟΡ: ΚΑΤΕΧΕΙ 98,91% ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΤΗΣ ΕΡΛΙΚΟΝ

    Αθήνα, 20 Αυγούστου 2001 (19:39 UTC+2)

    Την απόφαση της 10ης Απριλίου 2001 για την απόσχιση του κλάδου παραγωγής συρματουργικών προϊόντων και ηλεκτροδίων συγκόλλησης και την εισφορά του στην εταιρία Novitas, νυν Ερλικον Επεξεργασία Συρμάτων ΑΒΕ (απορροφούσα), επανέγκρινε η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της Σιδενόρ.

    Εναντι της εισφοράς αυτής η Σιδενόρ θα κατέχει ποσοστό 98,91% στο κεφάλαιο της απορροφούσας, δεδομένης της αξίας της εισφερόμενης περιουσίας.

    [11] ΣΤΟΝ "ΡΥΘΜΟ" ΤΗΣ FED Η WALL STREET

    Νέα Υόρκη, 20 Αυγούστου 2001 (19:07 UTC+2)

    Συγκρατημένη αισιοδοξία διακατέχει το επενδυτικό κοινό στην Αμερική, καθώς η αναμενόμενη απόφαση της Fed για περαιτέρω μείωση των επιτοκίων επιδρά ευεργετικά στη Wall Street.

    Οι επενδυτές αναζητούν «στήριγμα», μετά την παρατεταμένη περίοδο εταιρικών ανακοινώσεων και προβλέψεων για αρνητικές οικονομικές εξελίξεις. Πάντως, το κλίμα στην αμερικανική αγορά αυτή την εβδομάδα εκτιμάται ότι θα είναι θετικό.

    Στο σκηνικό αυτό, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones καταγράφει μικρά κέρδη της τάξης του 0,41% και διαμορφώνεται στις 10282.50 μονάδες, έναντι κερδών 0,20% για τον Nasdaq, ο οποίος διαμορφώνεται στις 1870.78 μονάδες.

    [12] ΣΤΗΝ "ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ" ΤΗΣ ΚΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Ο ΕΜΡΕ ΕΚΙΜ

    Αθήνα, 20 Αυγούστου 2001 (19:02 UTC+2)

    Την απόκτηση του Εμρε Εκίμ, ανακοίνωσε η ΚΑΕ Ολυμπιακός. Ο 21χρονος Τούρκος μπασκετμπολίστας υπέγραψε συμβόλαιο τεσσάρων χρόνων σήμερα το πρωί. Ο Εμρε αναμένεται να ενσωματωθεί στην προετοιμασία του Ολυμπιακού επί ιταλικού εδάφους και θα τεθεί στη διάθεση του Ηλία Ζούρου από την Τετάρτη.

    Ο Τούρκος μπασκετμπολίστας γεννήθηκε το 1980 και έχει ύψος 2.08. Αγωνίστηκε στην Νταρουσάφακα, με την οποία είχε στο πρωτάθλημα σε 26 αγώνες 8.8π (με 50%δ, 34%τρ,77.4%β) 3.8ρ και στο Κύπελλο Κόρατς σε 9 αγώνες 4.1π (με 50%δ, 29.2%τρ, 66.7%β) 2.6ρ.

    Ο Ολυμπιακός βρίσκεται ήδη στο Τρεβίζο της Ιταλίας όπου την Τετάρτη δίνει φιλικό παιχνίδι (το πρώτο της χρονιάς) με την Μπενετόν Τρεβίζο. Ο Τζέϊμς Φόρεστ ξεκίνησε σιγά - σιγά να παίζει και μπάσκετ, αλλά η συμμετοχή του στον αγώνα της Τετάρτης θεωρείται απίθανη. Θα ακολουθήσει το Σαββατοκύριακο το τουρνουά στη Μπρέσια, όπου ο Ολυμπιακός θα συμμετέχει μαζί με τις ιταλικές Σκαβολίνι, Σιένα και Βερόνα.

    [13] ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 20 Αυγούστου 2001 (18:54 UTC+2)

    "Με αγωνία διαπιστώνουμε, μετά από τις προχθεσινές εξελίξεις, ότι η υπόθεση της ονομασίας των Σκοπίων βαίνει αρνητικά και προσβάλλει την εθνική αξιοπρέπειά μας αλλά και την ιστορική αλήθεια. Η ελληνική και η ευρωπαϊκή στάση με την αμέλεια και την ενδοτικότητα και με την de facto αναγνώριση των Σκοπίων με το όνομα "Μακεδονία" μας ξενίζει και μας ανησυχεί".

    Στην παραπάνω δήλωση προέβη ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, σχετικά με το ζήτημα της αναγνώρισης των Σκοπίων από την Ε.Ε. ως "Μακεδονία".

    "Καλούμε την κυβέρνηση να αναλάβει άμεσα τις ευθύνες τςη και να αποκαταστήσει το ολίσθημα με την πρόσφατη συνυπογραφή από την Ευρωπαϊκή Ενωση της Συμφωνίας για τα Σκόπια, σε αντίθεση μάλιστα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ που αναγνωρίζουν προσωρινά τα Σκόπια ως Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας", κατέληξε.

    [14] Ο ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΓΙΑ ΤΑ "ΝΕΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ 2001"

    Θεσσαλονίκη, 20 Αυγούστου 2001 (18:51 UTC+2)

    Στις εκδηλώσεις "Τα Νέα Βαλκάνια 2001" αναφέρθηκε σήμερα στη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος.

    Οπως είπε ο κ. Βενιζέλος πρόκειται για 28 προγραμματικές ενότητες, για 28 δέσμες εκδηλώσεων, για περισσότερες από 100 μεμονωμένες εκδηλώσεις, οι οποίες καλύπτουν την ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας και της Θράκης και πολλές από αυτές έχουν έναν διεθνή χαρακτήρα, έναν κατά βάση βαλκανικό χαρακτήρα, αλλά όχι στενά βαλκανικό.

    "Οχι έναν χαρακτήρα αιχμάλωτο των στερεοτύπων για τα Βαλκάνια, με τα οποία η Δύση κυρίως έχει ανατραφεί και μέσα από αυτούς τους μερικές φορές παραμορφωτικούς φακούς προσπαθεί να κατανοήσει, αυτά τα οποία συμβαίνουν στην περιοχή μας, η κατανόηση όμως δεν είναι καθόλου εύκολη, όταν κανείς είναι δέσμιος στερεοτύπων δεν μπορεί να πλησιάσει με γνήσιο ενδιαφέρον και με βαθιά γνώση μία τόσο πολύπλοκη κατάσταση όπως είναι η Βαλκανική κατάσταση", σημείωσε ο κ. Βενιζέλος.

    "Χαίρομαι γιατί επιμένουμε στον όρο "Βαλκάνια", ένας όρος, ο οποίος τα προηγούμενα χρόνια έγινε μία προσπάθεια να αποβληθεί ή να υποτιμηθεί. Δεν είναι τυχαίο ότι η Ανατολική Ευρώπη επιχείρησε να υποκαταστήσει τον όρο "Βαλκάνια", δεν είναι τυχαίο ότι οι χώρες που ανήκουν γεωγραφικά στη χερσόνησο του Αίμου συνειδητά έχουν αποβάλει τον βαλκανικό τους χαρακτήρα και δεν θέλουν να μετέχουν σε βαλκανικού χαρακτήρα συναντήσεις, συνενώσεις, συνεδριάσεις κοκ. Νομίζω ότι το καλύτερο που θα μπορούσαμε να κάνουμε εμείς, μία χώρα με μία αδιατάρακτα δυτική παράδοση την κρίσιμη περίοδο από το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι τώρα, μία χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, είναι να χειριστούμε αυτήν την πολιτιστική κληρονομιά και άρα αυτούς τους συμβολισμούς των Βαλκανίων απροκατάληπτα, επιδιώκοντας βέβαια να χρησιμοποιήσουμε, να αντιληφθούμε τον Πολιτισμό ως γέφυρα ειρήνης, ως πεδίο συνεννόησης, ως μία πρόκληση για να υπερβούμε συγκυρίες και καταστάσεις οι οποίες είναι εξαιρετικά επώδυνες", είπε.

    Επισήμανε ότι στο πρόγραμμα αυτό καλύπτονται όλες οι μορφές τέχνης, καλύπτονται παρά πολλές περιοχές, καλύπτονται παρά πολλοί φορείς, οι οποίοι με επιτυχία καλλιεργούν τέτοιου είδους δράσεις εδώ και χρόνια και τώρα έρχεται η Πολιτιστική Ολυμπιάδα και η Επικράτεια Πολιτισμού να τις ενισχύσει, να τις ενθαρρύνει, να τις εντάξει σε ένα ενιαίο σχέδιο δράσης.

    [15] ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Η ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΔΕΘ ΜΕΤΑΤΡΕΠΕΤΑΙ ΣΕ "ΨΕΥΤΟΑΝΤΑΡΤΙΚΟ"

    Θεσσαλονίκη, 20 Αυγούστου 2001 (18:37 UTC+2)

    "Η εξαγγελία του κ. Παπαγεωργόπουλου, ο οποίος εμφανίζεται όχι ως οικοδεσπότης της Θεσσαλονίκης έτοιμος να υποδεχθεί τον πρωθυπουργό και όλη την πολιτική ηγεσία του τόπου, αλλά ως οργανωτής συλλαλητηρίου, πραγματικά με έχει εκπλήξει. Με έχει εκπλήξει γιατί υποβαθμίζει τη μεγάλη γιορτή της Θεσσαλονίκης που είναι η ίδια η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, υποβαθμίζει το Σεπτέμβριο της Θεσσαλονίκης που είναι ένας μήνας προβολής σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, της σύνθετης φυσιογνωμίας της πόλης και βεβαίως φοβούμαι ότι αυτού του είδους η αντίληψη για τη ΔΕΘ και τη σχέση της με το δήμο, προσπαθεί να υποβιβάσει τη ΔΕΘ από εθνικό εκθεσιακό φορέα σε έναν τοπικό ή δημοτικό φορέα".

    Τα παραπάνω υπογράμμισε ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος σχολιάζοντας το συλλαλητήριο που διοργανώνεται στη Θεσσαλονίκη ενόψει της ΔΕΘ, το οποίο χαρακτήρισε "ψευτοαντάρτικο".

    Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι είναι υπέρ της συμμετοχής του δήμου στο μετοχικό κεφάλαιο, υπέρ της συμμετοχής της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης και όλων των παραγωγικών φορέων της ευρύτερης περιοχής στο μετοχικό κεφάλαιο της Έκθεσης, αλλά θέλει μια Έκθεση Θεσσαλονίκης, η οποία να είναι πράγματι ο εθνικός κεντρικός εκθεσιακός φορέας που να κυριαρχεί και στη Θεσσαλονίκη αλλά και στην Αθήνα, σε όλη τη χώρα, στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης κλπ.

    "Πιστεύω λοιπόν ότι αυτό που προέχει είναι να ολοκληρωθεί η μελέτη του MASTER PLAN για την ανάπτυξη της Έκθεσης, να αξιοποιηθεί κατά τον καλύτερο τρόπο ο σημερινός χώρος της Έκθεσης ως χώρος μεγάλων συνεδριακών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων και ως πάρκο ανοιχτό στους πολίτες της Θεσσαλονίκης, ώστε να πάψει η γκετοποίηση της Έκθεσης και η περιοδική λειτουργία του χώρου αυτού μερικές εβδομάδες το χρόνο, έτσι ώστε να ενταχθεί στον οικιστικό ιστό της πόλης και στις λειτουργίες της πόλης, να οριστικοποιηθεί η απόφασή μας για το μέρος στο οποίο θα γίνει η επέκταση των άλλων λειτουργιών της Έκθεσης", πρόσθεσε.

    "Αυτή η επέκταση των λειτουργιών της Έκθεσης είτε προς τα δυτικά, είτε προς τα ανατολικά του ευρύτερου πολεοδομικού συγκροτήματος, να συσχετιστεί με το σχεδιασμό μας για την EXPO του 2007 ή του 2008, όταν θα μπορέσουμε να οργανώσουμε έναν αξιόπιστο φάκελο διεκδίκησης και να τηρήσουμε τις διαδικασίες ήταν παρά πολύ θετικές οι επαφές που είχαμε με το διεθνές γραφείο εκθέσεων τους τελευταίους μήνες- και βέβαια να οργανώσουμε την εκθεσιακή παρουσία της ΔΕΘ στην Αθήνα τόσο στο Μαρούσι στο εκθεσιακό κέντρο της Αθήνας, όσο και σε άλλους χώρους οι οποίοι τώρα θα αναπτυχθούν ως μεγάλα κέντρα συνεδριακά και εκθεσιακά, όπως είναι το αεροδρόμιο του Ελληνικού και η ευρύτερη περιοχή του ΟΑΚΑ στο Μαρούσι όπου κατασκευάζονται πολύ μεγάλα έργα, όπως είναι το Διεθνές Κέντρο Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης και το Διεθνές Κέντρο Τύπου, τα οποία μετά το 2004 θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν από τη ΔΕΘ, προκειμένου να αναπτύξει εκθεσιακές δραστηριότητες", είπε.

    "Αντί λοιπόν να κάνουμε μία τέτοια σοβαρή και υπεύθυνη συζήτηση και να σεβαστούμε τις ανάγκες ενός επιστημονικού σχεδιασμού που δίνει ένα όραμα και έναν στόχο στην πόλη και την Έκθεση μετατρέπουμε σε "ψευτοαντάρτικο" την επίσημη έναρξη της φετινής περιόδου της ΔΕΘ.

    Αυτό πιστεύω ότι υποτιμά θεσμούς και πρόσωπα και νομίζω ότι υποτιμά και τον βαθύτατα αρχοντικό χαρακτήρα της Θεσσαλονίκης, των Θεσσαλονικέων, οι οποίοι αν μη τι άλλο θέλουν να ανοίγουν την αγκαλιά τους και να υποδέχονται τους επισκέπτες επίσημους και ανεπίσημους της Έκθεσης", κατέληξε.

    [16] ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΓΙΑ ΜΑΚΡΟΧΡΌΝΙΟ ΔΑΝΕΙΣΜΟ ΤΩΝ ΓΛΥΠΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ

    Θεσσαλονίκη, 20 Αυγούστου 2001 (18:23 UTC+2)

    Ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος επιβεβαίωσε σήμερα την αποστολή επιστολής στη νέα Βρετανίδα ομόλογο του, με την οποία επαναδιατυπώνει το αίτημα για επιστροφή - έστω και με τη μορφή μακροχρόνιου δανεισμού - των μαρμάρων του Παρθενώνα κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

    "Υπήρξαν κάποια δημοσιεύματα στο βρετανικό Τύπο τις τελευταίες μέρες που είναι αποτέλεσμα της αλληλογραφίας μου με την νέα Βρετανή συνάδελφό μου. Τη συνεχάρην με μία επιστολή μου πριν από αρκετό καιρό για την ανάληψη των καθηκόντων της και στην επιστολή μου αυτή επανέφερα την πρόταση που είχα υποβάλει και στην προηγούμενη κυβέρνηση Μπλερ για την τύχη των Μαρμάρων", είπε και πρόσθεσε:

    "Βαδίζουμε προς το 2004. Τα βλέμματα όλου του κόσμου θα είναι στραμμένα προς την Αθήνα. Οι διαδικασίες για την κατασκευή του νέου Μουσείου της Ακροπόλεως προχωρούν με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Το μουσείο της Ακρόπολης θα υπάρχει τον Αύγουστο του 2004, αυτό είναι τεχνικά εφικτό από τη στιγμή που θα οριστικοποιηθεί η μελέτη.

    Η αίθουσα του Παρθενώνα δεν μπορεί να είναι μία αίθουσα που θα χάσκει, θα έχει κενά, που θα αναδεικνύει αυτό το τεράστιο, διεθνές, θα έλεγα οικουμενικό, πολιτιστικό πρόβλημα που είναι ο διαμελισμός των στοιχείων του Παρθενώνα. Αυτά τα αντιλαμβάνεται και η βρετανική πλευρά. Η Βρετανική Επιτροπή εντείνει τις προσπάθειές της, οι επιτροπές που κινούνται σε όλον τον αγγλοσαξωνικό χώρο συμπράττουν με πολύ ενεργό τρόπο και δημιουργείται ένα κίνημα στις αγγλοσαξωνικές χώρες, αυξάνει διαρκώς ο αριθμός των βρετανών βουλευτών στη Βουλή των Κοινοτήτων που είναι υπέρ της επιστροφής των Μαρμάρων και άρα η περίοδος από τώρα ως το 2004 θα είναι μία περίοδος ασφυκτικής διεθνούς πίεσης προς τη βρετανική πλευρά για την επιστροφή των Μαρμάρων".

    "Προκειμένου να δείξω την ευελιξία με την οποία αντιμετωπίζουμε το θέμα αυτό χάριν της ουσίας, επανέφερα την αρχική πρότασή μου από το 1997- την οποία σεβάστηκαν και η κα Παπαζώη και ο κ. Πάγκαλος, δηλαδή πως μας είναι αδιάφορο το νομικό καθεστώς. Ας έρθουν τα μάρμαρα ακόμη και με τη μορφή ενός "μακροχρόνιου δανεισμού. Σημασία έχει να είναι στην Αθήνα, στην Ελλάδα", τόνισε

    Ο κ. Βενιζέλος διευκρίνισε ότι η συμβιβαστική αυτή πρόταση δεν αποτελεί "δεσμευτικό" παράγοντα και για τα υπόλοιπα μουσεία του κόσμου που κατέχουν αρχαιοελληνικά ευρήματα και δεν θα λειτουργήσει ως "δεδικασμένο" για συνέχιση των διεκδικήσεων από ελληνικής πλευράς.

    [17] ΤΑ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ ΣΥΖΗΤΟΥΝ ΓΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

    Λευκωσία, 20 Αυγούστου 2001 (18:17 UTC+2)

    Τις δυνατότητες περιφερειακής συνεργασίας με στόχο την προσέλευση επενδυτών στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου εξέτασαν σήμερα οι αρχές των Χρηματιστηρίων Αξιών της Κύπρου, των Αθηνών και του Τελ - Αβίβ και η FTSE Global Index Group.

    Ειδικότερα, συζητήθηκε η δυνατότητα δημιουργίας περιφερειακών δεικτών, βασισμένων σε μετοχές των τριών Χρηματιστηρίων, οι οποίοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τις αγορές των αξιών και των παραγώγων, για αμοιβαία κεφάλαια και άλλα κεφάλαια που επενδύουν σε χρηματιστηριακούς δείκτες.

    Τα τρία χρηματιστήρια και η FTSE αποφάσισαν να προσκαλέσουν περισσότερα χρηματιστήρια της περιοχής να συμμετάσχουν σε αυτό το πλαίσιο της συνεργασίας.

    [18] ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

    Θεσσαλονίκη, 20 Αυγούστου 2001 (17:57 UTC+2)

    Την εκτίμηση ότι ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης θα επανεκλεγεί στην ηγεσία του κόμματος εξέφρασε ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου στο Βασιλικό Θέατρο, κατά την οποία παρουσιάστηκε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων "Tα Νέα Βαλκάνια 2001".

    "Η πορεία προς το Συνέδριο θα είναι μία πορεία ουσιαστική, μία συζήτηση σε φιλικούς ήπιους τόνους με ουσιαστικό περιεχόμενο. Θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ ως μία πολιτική αφετηρία για την επικαιροποίηση, την ενίσχυση και την επιβεβαίωση του πολιτικού προγράμματος που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ ενώπιον του ελληνικού λαού τον Απρίλιο του 2000 και το οποίο και εγκρίθηκε", τόνισε.

    Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι ο στόχος του Συνεδρίου είναι απλός, ένα συνέδριο εξωστρεφές, ένα πολιτικό γεγονός απευθυνόμενο σε όλο τον ελληνικό λαό, που να στέλνει σαφή μηνύματα και πρώτο μήνυμα η άνευ όρων επανεκλογή με την ευρύτερη δυνατή πλειοψηφία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και πρωθυπουργού, που είναι προσωπικός φορέας της εντολής του εκλογικού σώματος.

    "Αυτό είναι κάτι που πρέπει να θεωρείται αυτονόητο και δεδομένο για λόγους πολιτικής αξιοπιστίας και αξιοπρέπειας, αλλά και για λόγους σεβασμού της λαϊκής κυριαρχίας", σημείωσε.

    Οσον αφορά το δεύτερο στόχο, διευκρίνισε ότι είναι η ενίσχυση, επικαιροποίηση, η προβολή ξανά του προεκλογικού προγράμματος του ΠΑΣΟΚ που δεσμεύει το ΠΑΣΟΚ ενώπιον του εκλογικού σώματος.

    Υπενθυμίζοντας ότι ο ίδιος ήταν εκείνος που είχε την ευθύνη για την τελική κατάρτιση του προγράμματος αυτού πριν τις εκλογές του Απριλίου του 2000, τόνισε ότι δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι πρώτη προτεραιότητά του είναι οι πολιτικές απασχόλησης και η ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης και των μηχανισμών του κοινωνικού κράτους.

    "Βασική παραδοχή του είναι η ανάγκη να υπάρξει ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης μετά την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ και μέσα στις νέες συνθήκες της διεθνούς οικονομίας. Αρα λοιπόν πρέπει να μιλήσουμε με ένα ύφος ήπιο, συναινετικό, αλλά να λέμε τα πράγματα πολύ συγκεκριμένα και υπεύθυνα και όχι γενικολογίες και αοριστίες, οι οποίες δεν σημαίνουν τίποτε για τον απλό πολίτη", τόνισε.

    [19] ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΦΙΣΕΡ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

    Βόννη, 20 Αυγούστου 2001 (17:39 UTC+2)

    του ανταποκριτή μας Γ.Ευτυχίδη

    Τις θέσεις της Γερμανίας για την εκτόνωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή θα παρουσιάσει ο υπουργός Εξωτερικών, Γιόσκα Φίσερ, στη διάρκεια περιοδείας του στην περιοχή σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη καμπή του παλαιστινιακού ζητήματος. Είναι άγνωστο αν ο Γερμανός ΥΠΕΞ μεταφέρει και μήνυμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως είχαν ζητήσει Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι σε πρόσφατη επίσκεψή τους στο Βερολίνο, θεωρώντας ότι η Γερμανία και η Κομισιόν μπορούν να παρέμβουν κατευναστικά για να σταματήσουν οι ταραχές και να επιστρέψουν τα δύο μέρη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

    Η περιοδεία του κ. Φίσερ άρχισε σήμερα και μέχρι μεθαύριο Τετάρτη, οπότε θα επιστρέψει στη Γερμανία, θα επισκεφθεί την Αίγυπτο, το Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά εδάφη.

    Στις δύο πρώτες χώρες θα συναντηθεί με τους ομολόγους του, Αχμέντ Μαχέρ και Σιμόν Πέρες, ενώ αναμένεται να έχει συνομιλίες και με τον Παλαιστίνιο ηγέτη, Γιασέρ Αραφάτ.

    Ο Γερμανός υπουργός επρόκειτο αρχικά να επισκεφθεί ακόμα τον Λίβανο, την Ιορδανία, τη Συρία και τη Σαουδική Αραβία, αλλά αναγκάσθηκε να περιορίσει τη διάρκεια του ταξιδιού του, γιατί εκκρεμεί το ζήτημα της αποστολής Γερμανών στρατιωτών στα Σκόπια, στο πλαίσιο της ΝΑΤΟϊκής επιχείρησης "Απαραίτητη Συγκομιδή" για τον αφοπλισμό των Αλβανών ανταρτών και την τήρηση της πρόσφατης συμφωνίας ειρήνευσης στη FYROM. Η Γερμανία πρόκειται να αποστείλει 500 στρατιώτες, αλλά αυτό θα καταστεί δυνατό μόνον εφόσον προηγηθεί σχετική θετική απόφαση της Ομοσπονδιακής Βουλής.

    Μέσα στη βδομάδα αναμένεται να συγκλιθεί έκτακτη σύνοδος της Βουλής, για το θέμα αυτό, και ο Γιόσκα Φίσερ θέλει να είναι παρών, πολύ περισσότερο γιατί μπορεί να τεθεί και ζήτημα ψηφοφορίας, που ενδεχομένως να φέρει σε δύσκολη θέση την ομοσπονδιακή κυβέρνηση του καγκελάριου, Γκέρχαρντ Σρέντερ.

    [20] ANEΣΤΑΛΗ Η ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛΕΓΚΤΩΝ ΕΝΑΕΡΙΑΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ

    Αθήνα, 20 Αυγούστου 2001 (17:34 UTC+2)

    Αναστέλλεται προσωρινά η τετράωρη στάση εργασίας που είχαν προγραμματίσει για αύριο οι Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας.

    Προηγήθηκε εντολή του υπουργού Μεταφορών Χρήστου Βερελή για τη διεξαγωγή έρευνας από ειδικό κλιμάκιο του υπουργείου Περιβάλλοντος προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχουν αυξημένες πηγές ρύπανσης από βενζόλιο στους χώρους εργασίας των Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας.

    [21] ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΜΕΤΑΒΛΗΘΕΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΘΕΣΗ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

    Θεσσαλονίκη, 20 Αυγούστου 2001 (17:32 UTC+2)

    Στόχος της κυβέρνησης παραμένει η ειρήνη στην ΠΓΔΜ, τόνισε σήμερα ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος σε δηλώσεις του από το Βασιλικό Θέατρο Θεσσαλονίκης, κατά την παρουσίαση του προγράμματος "Νέα Βαλκάνια" για το έτος 2001, που προβλέπει περίπου εκατό εκδηλώσεις στη Μακεδονία και τη Θράκη με βαλκανικό πολιτισμικό χαρακτήρα.

    Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι δεν έχει διαφοροποιηθεί η θέση της κυβέρνησης απέναντι στη FYROM.

    Βασική πολιτική επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης είναι η διατήρηση της κρατικής υπόστασης και της ακεραιότητας της ΠΓΔΜ, τόνισε ο υπουργός Πολιτισμού.

    "Το βασικό ζήτημα είναι η ειρήνη και η σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή της Νότιας Βαλκανικής. Δυστυχώς έχουμε μία μετακύλιση της κρίσης, μία συνεχή μετατόπιση της εστίας πολέμου", είπε προσθέτοντας ότι η τελευταία εστία, δηλαδή το ίδιο το έδαφος των Σκοπίων είναι πάρα πολύ κοντά στην Ελλάδα για να μας αφήσει αδιάφορους.

    "Θεωρούμε ότι η ύπαρξη του γειτονικού κράτους συνιστά όρο ασφάλειας και ειρήνης για την περιοχή. Θέλουμε να παραμείνει ως μία ενιαία κρατική οντότητα και όλες οι κοινωνικές και εθνοτικές ομάδες να συνυπάρχουν με στόχο τη συμβίωση, την ευημερία, την ανάπτυξη και βέβαια τη συμμετοχή τους σε ένα γίγνεσθαι που είναι και περιφερειακό και διεθνές. Αρα στηρίζουμε πάση δυνάμει κάθε συμφωνία, η οποία αποτρέπει τις συρράξεις, αποτρέπει τον πόλεμο, διασφαλίζει την ειρήνη και την κοινωνική ειρήνη και την ειρήνη με τη διεθνοπολιτική έννοια του όρου. Για μας αυτό είναι το πρωτεύον", επισήμανε.

    Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι η ελληνική θέση ως προς την ονομασία της ΠΓΔΜ δεν έχει μεταβληθεί.

    "Το κράτος αυτό είναι μέλος του ΟΗΕ με το όνομα Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Η ενδιάμεση συμφωνία της Νέας Υόρκης εξακολουθεί να ισχύει και η συμφωνία και το διαδικαστικό της πλαίσιο", διευκρίνισε προσθέτοντας ότι δεν μπορούν να αγνοηθούν οι προτεραιότητες που η ίδια η κατάσταση επιβάλλει.

    "Η πρώτη προτεραιότητα είναι, να πάψουν οι εχθροπραξίες, να μη διαλυθεί το κράτος αυτό, να μην αμφισβητηθούν τα σύνορα στη Βαλκανική. Οι συνταγματικοί διακανονισμοί στο εσωτερικό ενός κράτους είναι ζήτημα που αφορά το κράτος αυτό και εφόσον η συμφωνία είναι μία συμφωνία μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων της χώρας αυτής δεν μπορούμε να έχουμε άποψη για το περιεχόμενό της ή για την ορολογία, την οποία χρησιμοποιεί", είπε.

    "Εμάς μας ενδιαφέρει το ζήτημα αυτό ως ζήτημα διεθνές, από την οπτική γωνία των διεθνών και περιφερειακών οργανισμών, δηλαδή από την οπτική γωνία του ΟΗΕ, του ΝΑΤΟ, της Ε.Ε., του ΟΑΣΕ κ.ο.κ.", σημείωσε.

    Τόνισε τέλος ότι υπήρξε διεθνής μεσολάβηση στο πλαίσιο ενός συνταγματικού διακανονισμού και ότι αυτό δεν συνιστά μεταβολή της ελληνικής θέσης.

    "Ηταν μία διεθνής μεσολάβηση, η οποία όμως δεν πήρε τη μορφή μίας διεθνούς σύμβασης, πήρε τη μορφή πολιτικής συμφωνίας μεταξύ των κομμάτων προκειμένου να αναθεωρηθεί το Σύνταγμά τους. Στο κάτω - κάτω το γεγονός ότι μπορεί να κινηθεί η διαδικασία της συνταγματικής μεταβολής είναι κάτι χρήσιμο, κάτι που πρέπει να το κρατήσουμε σε υποσημείωση, γιατί μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα χρήσιμο και για το μέλλον", κατέληξε.

    [22] LINOMEDIA: ΑΥΞΗΣΗ 440% ΣΤΗΝ ΚΕΡΔΟΦΟΡΙΑ

    Αθήνα, 20 Αυγούστου 2001 (17:31 UTC+2)

    Αύξηση της τάξης του 96% κατέγραψε ο κύκλος εργασιών της Linomedia AE το 2000, με πωλήσεις που ανήλθαν σε 3,37 δισ. δρχ. Εντυπωσιακή ήταν και η πορεία των κερδών, τα οποία διαμορφώθηκαν στα 203 εκατ. δρχ., καταγράφοντας άνοδο κατά 440%.

    Η εταιρία παρ' ότι δραστηριοποιείται σε μία αγορά με μεγάλο ανταγωνισμό και δεδομένη ζήτηση, εν τούτοις το 2000 πέτυχε να αυξήσει το μικτό περιθώριο κέρδους της δίνοντας έμφαση στην παροχή υπηρεσιών και στην ανάπτυξη και διάδοση της τεχνογνωσίας των ειδικευμένων στελεχών που την απαρτίζουν.

    Η Linomedia κατά το 2000, παρουσίασε περαιτέρω "διείσδυση" σε νέες αναπτυσσόμενες αγορές όπως αυτή της Κύπρου (ίδρυση Linomedia Cyprus LTD.) κάνοντας σημαντικές πωλήσεις και εγκαταστάσεις νέων υψηλών τεχνολογιών και υπηρεσιών.

    Η εταιρία αντιπροσωπεύει στην Ελλάδα τους μεγαλύτερους διεθνώς οίκους ψηφιακής εκτύπωσης όπως είναι η Χeikon και η ColorSpan. Με τις περισσότερες εγκατεστημένες βάσεις τόσο στην εγχώρια βιομηχανία γραφικών τεχνών όσο και παγκόσμια.

    Η ολοκληρωμένη παροχή υπηρεσιών αποτελεί στρατηγικό σημείο ανάπτυξης της Linomedia, η οποία αποτελεί στρατηγικό συνεργάτη της HP Jetcaps για την ελληνική και κυπριακή αγορά.

    [23] ΠΤΩΤΙΚΑ ΚΙΝΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

    Αθήνα, 20 Αυγούστου 2001 (17:18 UTC+2)

    Πτωτικά κινούνται οι ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές, με τις μετοχές των εταιριών υψηλής τεχνολογίας και τηλεπικοινωνιών να «ηγούνται» της αρνητικής πορείας. Οι ανησυχίες των επενδυτών στις αγορές της «γηραιάς» ηπείρου για μη επικείμενη ανάκαμψη της κερδοφορίας ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, στον απόηχο των απωλειών της Wall Street την περασμένη Παρασκευή, αποτυπώνονται στην πορεία των μεγαλύτερων κεφαλαιαγορών.

    Στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 καταγράφει απώλειες της τάξης του 0.4% και διαμορφώνεται στις 5,318.7 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο δείκτης των blue-chip CAC 40 υποχώρησε κατά 0.5% και διαμορφώνεται στις 4,755.53 μονάδες.

    Στη Φρανκφούρτη ο Xetra Dax καταγράφει απώλειες άνω της μίας ποσοστιαίας μονάδας και διαμορφώνεται στις 5,162.84 μονάδες. Στο Αμστερνταμ ο δείκτης AEX υποχωρεί κατά 0.9%, στο Μιλάνο ο MIB30 καταγράφει οριακές απώλειες 0.7% και στη Ζυρίχη ο δείκτης SMI κινείται σε αρνητικό έδαφος με απώλειες της τάξης του 1%.

    Απώλειες κατά 4% και 2,9% σημειώνουν οι μετοχές των Nokia και Ericsson αντιστοίχως, ενώ η μετοχή της Marconi εξακολουθεί να διευρύνει τις απώλειές της.

    Σε χαμηλότερα επίπεδα διαπραγματεύονται οι μετοχές των Vodafone και Colt Telecom Group, με απώλειες σε ποσοστό 1% και 2% αντιστοίχως.

    Ο πανευρωπαϊκός FTSE Eurotop 300, ένα «καλάθι» των μεγαλύτερων μετοχών της Ευρώπης, υποχωρεί κατά 0.7%, με τον κλαδικό δείκτη της υψηλής τεχνολογίας να βρίσκεαι σε αρνητικό έδαφος.

    [24] ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟ ΡΕΜΑ ΧΕΛΙΔΟΝΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ

    Αθήνα, 20 Αυγούστου 2001 (17:18 UTC+2)

    Πυρκαγιά ξέσπασε στις 4.30 το απόγευμα στο Ρέμα Χελιδονούς στη Νέα Κηφισιά της Αττικής. Στην περιοχή έσπευσαν 4 αεροσκάφη, δύο ελικόπτερα και 15 οχήματα της πυροσβεστικής ενώ είναι αισιόδοξο το γεγονός ότι δεν πνέουν ισχυροί άνεμοι στην περιοχή.

    Επισημαίνεται ότι κοντά στο σημείο όπου ξέσπασε η πυρκαγιά βρίσκονται σπίτια και εργοστάσια.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 20 August 2001 - 18:13:46 UTC