Browse through our Interesting Nodes of Mass Media in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-08-22

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΤΑΥΤΟΤΗΤΩΝ ΕΧΕΙ ΚΛΕΙΣΕΙ
  • [02] ΚΟΝΤΡΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ - ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ
  • [03] ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΤΕΛΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΑΚΕΤΟ
  • [04] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΥΡΙΟ ΣΗΜΙΤΗ-ΜΙΤΡΕΒΑ
  • [05] ΤΟ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ "ΑΘΗΝΑ 2004"
  • [06] ΕΝΑΣ ΑΚΟΜΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΣ ΝΕΚΡΟΣ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
  • [07] ΣΥΜΒΟΛΙΚΗ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΔΟΥ ΑΠΟ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΜΑΚΡΥΧΩΡΙΟΥ
  • [08] ΖΕΥΓΑΡΙ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ ΒΡΗΚΕ ΤΡΑΓΙΚΟ ΘΑΝΑΤΟ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΦΙΑΛΗΣ ΥΓΡΑΕΡΙΟΥ
  • [09] TΣΟΒΟΛΑΣ: ΕΜΜΕΣΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ"
  • [10] ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΧΤΥΠΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΚΕΡΑΥΝΟ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ
  • [11] ΟΙ ΡΟΥΜΑΝΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ
  • [12] ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ
  • [13] Η ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΜΕΛΕΤΑ ΝΟΜΟ ΓΙΑ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΛΕΥΚΗΣ ΣΑΡΚΟΣ
  • [14] Α. ΡΕΓΚΟΥΖΑΣ: ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΟΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΠΑΡΟΧΕΣ
  • [15] ΟΜΟΓΕΝΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ
  • [16] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΝΔ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ
  • [17] ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΘΑ ΑΡΧΙΣΕΙ Η ΣΥΛΟΓΗ ΟΠΛΩΝ ΑΠΟ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ
  • [18] ΔΗΛΩΣΕΙΣ Μ. ΠΕΡΙΣΙΤΣ ΓΙΑ ΤΟ ΡΟΛΟ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
  • [19] MHNYMA TΣΟΒΟΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ 66η ΔΕΘ
  • [20] ΡΟΜΠΕΡΤΣΟΝ: ΔΥΣΚΟΛΗ Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ
  • [21] O ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΙΜΑ ΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΚΕΝΤΕΡΗ
  • [22] Ο ΤΣΟΒΙΤΣ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
  • [23] IKANΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΣΑΕ ΑΣΙΑΣ - ΑΦΡΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΩΩΣΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΟΜΟΓΕΝΩΝ ΑΠΟ
  • [24] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΗ

  • [01] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΤΑΥΤΟΤΗΤΩΝ ΕΧΕΙ ΚΛΕΙΣΕΙ

    Αθήνα, 21 Αυγούστου 2001 (16:45 UTC+2)

    Απάντηση στον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, ο οποίος κάλεσε τον πρωθυπουργό να αναθεωρήσει την τακτική του για το θέμα των ταυτοτήτων, έδωσε το μεσημέρι με γραπτή του ανακοίνωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας. Ο κ. Ρέππας επανέλαβε χαρακτηριστικά πως το θέμα των ταυτοτήτων έχει κλείσει μετά και τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και υπογράμμισε πως οι πολίτες εκλέγουν τις κυβερνήσεις ενώ η Εκκλησία της Ελλάδος έχει πνευματικό και όχι πολιτικό ρόλο.

    "Είναι θεμελιώδης κατάκτηση του ελληνικού λαού το δημοκρατικό πολίτευμα της χώρας. Οι πολίτες εκλέγουν τις κυβερνήσεις που συνταγματικά εκφράζουν τη λαϊκή κυριαρχία. Όποιος θέλει να επιτελέσει πολιτικό ρόλο μπορεί και πρέπει να το κάνει ευθέως. Η Εκκλησία της Ελλάδος έχει πνευματικό ρόλο και σε καμία περίπτωση ο προκαθήμενός της δεν μπορεί και δεν πρέπει να φαντάζεται ότι μπορεί να υποκαταστήσει τη συνταγματική λειτουργία και τη λαϊκή κυριαρχία", τόνισε ο κ. Ρέππας.

    Για το θέμα των ταυτοτήτων επισήμανε πως έχει κλείσει και πρόσθεσε: "Άλλωστε οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας απάντησαν οριστικά στις τελευταίες ενστάσεις για το θέμα αυτό. Η Κυβέρνηση παραμένει στη σταθερή θέση της. Πιστεύουμε ότι ο αμοιβαίος σεβασμός των διακριτών ρόλων πολιτείας και εκκλησίας αποτελεί τη βάση για έναν εποικοδομητικό διάλογο και μια γόνιμη συνεργασία".

    [02] ΚΟΝΤΡΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ - ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΝΑΥΠΗΓΕΙΩΝ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ

    Αθήνα, 21 Αυγούστου 2001 (22:06 UTC+2)

    Φωτογραφία: Νίκος Χριστοδουλάκης

    της Νατάσας Θωμά

    Η ιδιωτικοποίηση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά βρέθηκαν στο επίκεντρο αντιπαράθεσης απόψε στο β' θερινό τμήμα της Βουλής μεταξύ του υπουργού Ανάπτυξης Νικόλαου Χριστοδουλάκη και του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Κώστα Καραμανλή κατά τη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου.

    Ο πρόεδρος της Ν.Δ. έκανε λόγο για αδιαφανείς διαδικασίες ζητώντας την απόσυρση του κατ' ευφημισμόν ν/σ -όπως το χαρακτήρισε- ενώ ο υπουργός Ανάπτυξης τον κατηγόρησε ότι η ομιλία του είναι συνέχεια της πολιτικής δυσφήμησης που έχει ακολουθήσει το κόμμα του ενάντια στο πρόγραμμα ανάπτυξης και διαρθρωτικών αλλαγών της χώρας.

    "Εσείς, απορρίπτατε μετά βδελυγμίας τις αποκρατικοποιήσεις και στην ουσία αρνείστε την πολιτική αυτή γι' αυτό την κακοποιείτε. Προσπαθείτε με τις ιδιωτικοποιήσεις να μπαλώσετε τις δημοσιονομικές τρύπες. Είναι παρωδία πολιτικής αυτό που κάνετε. Σας πνίγουν τα χρέη και μπροστά στην απειλή αυτή προσπαθείτε να ξεφορτωθείτε δημόσιες επιχειρήσεις" τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Καραμανλής.

    Στη συνέχεια έκανε λόγο για διάτρητο και αδιαφανές καθεστώς στο θέμα της ιδιωτικοποίησης των ναυπηγείων Σκαραμαγκά, αφού, όπως είπε, ενώ ο διαγωνισμός είναι σε εξέλιξη έχουν αποκλειστεί κάποιοι διαγωνιζόμενοι.

    Απαντώντας ο κ. Χριστοδουλάκης στις αιτιάσεις του προέδρου της Ν.Δ. τον κατηγόρησε ότι όλη η ομιλία του στρεφόταν ενάντια στο πρόγραμμα ανάπτυξης και αποκρατικοποιήσεων, με στόχο να δυσφημιστεί το πρόγραμμα των διαρθρωτικών αλλαγών και το εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας.

    "Είναι συνέχεια της πολιτικής δυσφήμησης που ακολούθησε η Ν.Δ. όταν η κυβέρνηση πέτυχε την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ και τη ζώνη του ευρώ και που θα πέσει και αυτή στο κενό" υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ανάπτυξης ενώ λίγο αργότερα σημείωσε με έμφαση:

    "Η απόλυτη ανάγκη ιδιωτικοποίησης των ναυπηγείων ώστε να λυθεί το συσσωρευμένο αδιέξοδο και να ενισχυθεί ο ναυπηγικός τομέας θα προχωρήσει με διαφάνεια, νομιμότητα, αποτελεσματικότητα. Υπερασπιζόμαστε και διασφαλίζουμε τα συμφέροντα των εργαζομένων με τις τύχες των οποίων δεν παίζουμε και υπερασπιζόμαστε την άμυνά μας, δημιουργώντας προϋποθέσεις αναδιάταξης του ναυπηγικού δυναμικού της χώρας.

    Νωρίτερα το συζητούμενο νομοσχέδιο έγινε δεκτό επί της αρχής του, αφού σε ονομαστική ψηφοφορία που προκάλεσε η Ν.Δ., υπέρ του ψήφισαν οι 53 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που μετέχουν στο θερινό τμήμα της Βουλής, ενώ το καταψήφισαν 43 βουλευτές από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

    [03] ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΤΕΛΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΑΚΕΤΟ

    Θεσσαλονίκη, 22 Αυγούστου 2001 (10:24 UTC+2)

    Εντός των επόμενων ωρών θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για το περιεχόμενο και το κόστος του κοινωνικού πακέτου, που θα εξαγγελθεί από τον πρωθυπουργό στα εγκαίνια της 66ης ΔΕΘ.

    Οι σχετικές αποφάσεις, όπως και εκείνη για το ύψος του πλεονάσματος του νέου προϋπολογισμού, θα ληφθούν κατά τη σύσκεψη που θα έχει σήμερα ο Κώστας Σημίτης με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

    Oι υφυπουργοί Oικονομικών, Γεώργιος Δρυς και Aπόστολος Φωτιάδης και ο υφυπουργός Eθνικής Oικονομίας, Xρήστος Πάχτας, κατέληξαν, μετά τη συνάντηση που είχαν χτες με τον Υπουργό Eθνικής Oικονομίας, Γιάννο Παπαντωνίου, στα μέτρα κοινωνικής πολιτικής που θα προτείνουν σήμερα στον πρωθυπουργό.

    Αν και το τοπίο γύρω από το ακριβές περιεχόμενο του κοινωνικού πακέτου θα ξεκαθαρίσει το μεσημέρι, τα κυριότερα σημεία του είναι ήδη γνωστά. Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται τα εξής:

    -Aύξηση 5.000 δρχ. μηνιαίως στους συνταξιούχους του OΓA

    -Aύξηση 5.000 δρχ. μηνιαίως στο Eπίδομα Kοινωνικής Aλληλεγγύης Συνταξιούχων (EKAΣ) που χορηγείται στους χαμηλοσυνταξιούχους

    -Aύξηση των επιδομάτων στα άτομα με ειδικές ανάγκες, τις πολύτεκνες οικογένειες, τις ανύπαντρες μητέρες και τους ανέργους.

    Tο συνολικό κόστος των μέτρων αυτών υπολογίζεται περίπου σε 1-1,5 τρισ. δρχ. για τα επόμενα τρία χρόνια. Ωστόσο, στην παρούσα φάση, είναι βέβαιο ότι οι δυνατότητες της οικονομίας και τα όσα προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας δεν επιτρέπουν αύξηση πρωτογενών δαπανών μεγαλύτερη του 6,5%.

    Συνεπώς, όσο περισσότερα κεφάλαια δοθούν στην κοινωνική πολιτική (είτε στα μέτρα που αντιστοιχούν στο 2002 από όσα ανακοινωθούν στη Θεσσαλονίκη είτε σε άλλες αυξήσεις κονδυλίων για τα υπουργεία Yγείας, Παιδείας και Eργασίας), τόσο μικρότερα περιθώρια αυξήσεων μένουν για τα υπόλοιπα υπουργεία.

    Στο σκέλος των εσόδων, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για αύξηση κατά 8% (περίπου 1 τρισ. δρχ.) το 2002. Tο πλεόνασμα στο νέο προϋπολογισμό θα μπορούσε έτσι να κινηθεί στο επίπεδο των 615 - 715 δισ. δρχ., ανάλογα με το ακριβές ποσοστό ενίσχυσης των δαπανών, τις ανάγκες πληρωμών σε χρεολύσια αλλά και τον ρυθμό ανάπτυξης που θα πετύχει η ελληνική οικονομία τον επόμενο χρόνο.

    [04] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΥΡΙΟ ΣΗΜΙΤΗ-ΜΙΤΡΕΒΑ

    Θεσσαλονίκη, 22 Αυγούστου 2001 (13:54 UTC+2)

    Στην Αθήνα θα φτάσει το βράδυ η υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Ιλίνκα Μίτρεβα, στο πλαίσιο της βαλκανικής περιοδείας που πραγματοποιεί.

    Αύριο το πρωί η Σκοπιανή αξιωματούχος θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου, ενώ το απόγευμα θα γίνει δεκτή από τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη. Η κυρία Μίτρεβα θα έχει συνομιλίες και με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

    Στόχος της βαλκανικής περιοδείας της υπουργού Εξωτερικών της ΠΓΔΜ είναι να ενημερώσει τις ηγεσίες των βαλκανικών κρατών για την ειρηνευτική συμφωνία της Οχρίδας και για το σχέδιο αφοπλισμού των Αλβανών ανταρτών.

    Όπως μεταδίδει το επίσημο σκοπιανό πρακτορείο ειδήσεων ΜΙΑ, στις επαφές που θα έχει στην Αθήνα η κυρία Μίτρεβα δεν αποκλείεται να θέσει και το θέμα της επίλυσης του ζητήματος της ονομασίας της χώρας της.

    Ε.Π.

    [05] ΤΟ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ "ΑΘΗΝΑ 2004"

    Αθήνα, 22 Αυγούστου 2001 (21:14 UTC+2)

    Για το διατροφικό πρόγραμμα της «Αθήνα 2004» θα ενημερωθεί το παγκόσμιο club αρχιμαγείρων αρχηγών κρατών, το γνωστό ως «Club des chefs des chefs» κατά τη διάρκεια μιας ειδικής εκδήλωσης που θα γίνει στα γραφεία της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων στις 28 Αυγούστου.

    Οι περίπου 50 αρχιμάγειροι, όλοι μέλη του club, επισκέπτονται την Αθήνα, έπειτα από πρόσκληση της Λέσχης Αρχιμαγείρων Αθήνας, από 27 έως 30 Αυγούστου.

    Το club, που ιδρύθηκε το 1977, διέπεται από αυστηρούς κανονισμούς και η συμμετοχή σ' αυτό θεωρείται ως η μεγαλύτερη καταξίωση που είναι δυνατόν να επιτύχουν όσοι ασχολούνται με τη διατροφή εστεμμένων και αρχηγών κρατών, στα τέσσερα σημεία του πλανήτη μας.

    Στους επισκέπτες της ΑΘΗΝΑ 2004 περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, οι αρχιμάγειροι της προεδρίας της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ινδίας, του Μεξικό, της Νότιας Αφρικής και της Κίνας κ.α., των ανακτόρων της Βρετανίας, της Ισπανίας, της Ιαπωνίας, του Βελγίου, της Σουηδίας, της Νορβηγίας, της Ταϊλάνδης, των πρωθυπουργών του Καναδά, της Βρετανίας, του πρίγκιπα του Μονακό, του Σουλτάνου του Μπρούνεϊ, του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, πατέρα του σημερινού προέδρου, κλπ.

    [06] ΕΝΑΣ ΑΚΟΜΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΣ ΝΕΚΡΟΣ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

    Ιερουσαλήμ, 22 Αυγούστου 2001 (21:03 UTC+2)

    Ένας ακόμη Παλαιστίνιος έπεσε νεκρός το απόγευμα από πύραυλο ισραηλινού ελικοπτέρου, το οποίο στόχευσε το αυτοκίνητο όπου επέβαινε. Ο 26χρονος Ελία Αλ-Γκουλ, μέλος των Παλαιστινιακών υπηρεσιών ασφαλείας είναι το πέμπτο θύμα των πυρών του Ισραήλ την Τετάρτη.

    Το Reuters μετέδωσε ότι ο πύραυλος χτύπησε το αυτοκίνητο, το οποίο τυλίχθηκε στις φλόγες και ο Αλ-Γκουλ κάηκε στο εσωτερικό του σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

    Στο χωριό Καράρα δύο βλήματα εδάφους εδάφους έπληξαν αστυνομικό σταθμό των Παλαιστινίων, τραυματίζοντας επτά άτομα.

    [07] ΣΥΜΒΟΛΙΚΗ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΔΟΥ ΑΠΟ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΜΑΚΡΥΧΩΡΙΟΥ

    Λάρισα, 22 Αυγούστου 2001 (21:01 UTC+2)

    Με συμβολική ολιγόλεπτη κατάληψη της Εθνικής Οδού Αθηνών - Θεσσαλονίκης αποφάσισαν να διεκδικήσουν οι κάτοικοι του Μακρυχωρίου Λάρισας την κατασκευή κόμβου για την είσοδο και την έξοδο από το Δήμο τους στο υπό κατασκευή τμήμα του νέου αυτοκινητόδρομου.

    Οπως υποστηρίζουν οι κάτοικοι τα τροχαία δυστυχήματα που σημειώθηκαν τα τελευταία χρόνια στο ύψος του Μακρυχωρίου τους οδήγησαν σε αυτή τη διαμαρτυρία. Αίτημά των κατοίκων της περιοχής είναι η κατασκευή κόμβου, αφού στην αντίθετη περίπτωση απαιτείται η κάλυψη αποστάσεων 5-7 χιλιομέτρων για να φθάσει κανείς στο Μακρυχώρι μέσω των παράλληλων δρόμων και ανησυχούν ότι αυτό θα φέρει τον οικονομικό και κοινωνικό μαρασμό της περιοχής.

    Στην Εθνική Οδό προκλήθηκε για λίγη ώρα αναστάτωση. Παρά τα αυξημένα μέτρα που έλαβε η Τροχαία Λάρισας αρκετή ήταν η ταλαιπωρία που υπέστησαν οι διερχόμενοι οδηγοί.

    Οι κάτοικοι της περιοχής δηλώνουν αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε νέες κινητοποιήσεις, αν δεν εισακουστεί το αίτημά τους. Σύμφωνα με τους τοπικούς φορείς οι κινητοποιήσεις αυτές θα εξαρτηθούν από τις τελικές αποφάσεις του αρμόδιου υπουργείου, που αναμένεται να ληφθούν στις αρχές Σεπτεμβρίου.

    [08] ΖΕΥΓΑΡΙ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ ΒΡΗΚΕ ΤΡΑΓΙΚΟ ΘΑΝΑΤΟ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΦΙΑΛΗΣ ΥΓΡΑΕΡΙΟΥ

    Λέσβος, 22 Αυγούστου 2001 (20:49 UTC+2)

    Τραγικό θάνατο βρήκε ένα ηλικιωμένο ζευγάρι στο εξοχικό τους στη Σκάλα Πολιχνύτου της Λέσβου όταν εξερράγη φιάλη υγραερίου.

    Νεκροί είναι ο Ευστράτιος Χάνος, 68 ετών, και η σύζυγός του Γιαννούλα, 59 ετών, οι οποίοι ανασύρθηκαν νεκροί από τους πυροσβέστες που έσπευσαν στην περιοχή για να σβήσουν τη φωτιά.

    [09] TΣΟΒΟΛΑΣ: ΕΜΜΕΣΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ"

    Αθήνα, 22 Αυγούστου 2001 (20:44 UTC+2)

    Για έμμεση αλλά σαφής αναγνώριση της ΠΓΔΜ με το όνομα «Μακεδονία», που είναι απαράδεκτη και βλαπτική για τα εθνικά συμφέροντα κάνει λόγο ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας, με αφορμή την υπογραφή από την ελληνική κυβέρνηση της «ειρηνευτικής» σύμβασης από την ΕΕ για τη γειτονική χώρα

    Σύμφωνα με τον κ. Τσοβόλα, είναι σαφές πλέον ότι η κυβέρνηση έχει παραδοθεί άνευ όρων στις ξένες μεγάλες δυνάμεις και ότι με την εξωτερική πολιτική που ακολουθεί θέτει συνεχώς σε κίνδυνο τα εθνικά μας συμφέροντα .

    «Χρειάζεται κατά συνέπεια, αλλαγή της εξωτερικής πολιτικής, ώστε η χώρα να μπορέσει να προστατεύσει αυτά που κατακτήθηκαν με μακροχρόνιους αγώνες και θυσίες του ελληνικού λαού και που έχουν κατοχυρωθεί με διεθνείς συμβάσεις», καταλήγει.

    [10] ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΧΤΥΠΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΚΕΡΑΥΝΟ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ

    Βουκουρέστι, 22 Αυγούστου 2001 (20:43 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Πενταμελής οικογένεια σκοτώθηκε όταν χτυπήθηκε από κεραυνό ενώ αναζητούσε καταφύγιο κάτω από ένα δέντρο στη Ρουμανία.

    Οι γονείς και τα τρία τους παιδιά επέστρεφαν σπίτι τους από εργασίες σε χωράφια όταν έπιασε μπόρα και στην προσπάθεια τους να φυλαχτούν κοντά στο δέντρο τους χτύπησε κεραυνός, ανέφεραν οι αρχές. Αυτόπτες μάρτυρες ειδοποίησαν τις αρχές αλλά ήταν αργά για να σωθεί η οικογένεια.

    [11] ΟΙ ΡΟΥΜΑΝΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ

    Βουκουρέστι, 22 Αυγούστου 2001 (20:35 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Οι Ρουμάνοι βουλευτές αρνήθηκαν να δημιουργηθεί εντός του χώρου της Βουλής γυμναστήριο για να εξασκούνται, όπως είχε ζητήσει ο αντιπρόεδρος του σώματος. Το γραφείο της Γερουσίας απέρριψε την σχετική αίτηση του Γκιόργκι Σταν, ο οποίος εξήγησε ότι το γυμναστήριο είναι απαραίτητο στους βουλευτές και στους υπαλλήλους που εργάζονται στη βουλή γιατί δουλεύουν περισσότερο από οκτώ ώρες ημερησίως.

    [12] ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Σκόπια, 22 Αυγούστου 2001 (20:33 UTC+2)

    Οι πρώτοι στρατιώτες που θα συμμετέχουν στην αποστολή του ΝΑΤΟ στην ΠΓΔΜ για αφοπλισμό των Αλβανών ανταρτών έφθασαν σήμερα στα Σκόπια, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του γαλλικού στρατού.

    Οι πρώτοι στρατιώτες έφθασαν στα Σκόπια με ένα μεταγωγικό αεροσκάφος τύπου DC-8 από μία βάση στην νοτιοανατολική Γαλλία.

    Ένα δεύτερο αεροσκάφος ίδιου τύπου θα μεταφέρει ακόμη 150 Γάλλους στρατιώτες στα Σκόπια αργά το βράδυ.

    Τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης 700 Βρετανοί αλεξιπτωτιστές αναμένεται να αναχωρήσουν από βάση στην νότια Αγγλία για τα Σκόπια. Η Βρετανία θα στείλει τους περισσότερους στρατιώτες στην αποστολή του ΝΑΤΟ που θα αποτελείται από 3.500 άνδρες ενώ δεύτερη έρχεται η Γαλλία που θα στείλει συνολικά 550 στρατιώτες.

    Στην επιχείρηση «Απαραίτητη Συγκομιδή» συμμετέχουν η Ιταλία με 450 στρατιώτες, η Ελλάδα με 350, η Τουρκία με 150, η Ισπανία με 130, η Τσεχία με 120, το Βέλγιο με 90 , η Νορβηγία με 22 και η Ολλανδία με 250.

    O.K.

    [13] Η ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΜΕΛΕΤΑ ΝΟΜΟ ΓΙΑ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΛΕΥΚΗΣ ΣΑΡΚΟΣ

    Βουκουρέστι, 22 Αυγούστου 2001 (20:25 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Η ρουμανική κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο νόμου που αφορά στην καταπολέμηση του εμπορίου λευκής σαρκός.

    Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου αν πρόκειται για εμπορία ατόμων ηλικίας 15 μέχρι 18 ετών τότε οι δράστες θα τιμωρούνται με ποινές φυλάκισης από 3 μέχρι 12 χρόνια και αν τα άτομα είναι κάτω των 15 ετών οι δράστες θα τιμωρούνται από 5 μέχρι 15 χρόνια.

    Ο νόμος ορίζει ότι αν υπάρξει δολοφονία ή αυτοκτονία ατόμου που έχει πέσει θύμα σπείρας εμπορίου λευκής σαρκός η ποινή φυλάκισης για τον δράστη μπορεί να φθάσει μέχρι 25 χρόνια ή ισόβια.

    [14] Α. ΡΕΓΚΟΥΖΑΣ: ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΟΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΠΑΡΟΧΕΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 22 Αυγούστου 2001 (20:20 UTC+2)

    «Το πολυδιαφημισμένο ''πακέτο Σημίτη'' περί κοινωνικών παροχών ύψους 1,8 τρισ. δραχμών, για την τριετία 2002 - 2004, είναι μία ακόμη προσπάθεια παραπλάνησης των Ελλήνων πολιτών», δήλωσε ο υπεύθυνος του τομέα Οικονομικών της ΝΔ, βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης Αδάμ Ρεγκούζας.

    «Αν ισχύουν οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, τα νέα προγράμματα παροχών, στην πραγματικότητα δεν ξεπερνούν το ποσό των 160 δισ. δραχμών για την εν λόγω τριετία. Δηλαδή λιγότερο από το 1/10 αυτών που βαρύγδουπα υπόσχεται η κυβέρνηση», πρόσθεσε.

    Τόνισε, δε, ότι το ''πακέτο Σημίτη'' είναι το ίδιο πλαστογραφημένο, με τους προϋπολογισμούς των τελευταίων ετών, που για λόγους τυπικής νομιμοποίησης συνέταξε και ψήφισε η κυβέρνηση Σημίτη.

    «Όμως ο ελληνικός λαός που αντιμετωπίζει ασφυκτικά προβλήματα δεν παραπλανάται. Απλά συσσωρεύει την αγανάκτησή του και περιμένει», κατέληξε.

    [15] ΟΜΟΓΕΝΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ

    Νέα Υόρκη, 22 Αυγούστου 2001 (20:17 UTC+2)

    Μάχη για την προστασία του περιβάλλοντος της Νέας Υόρκης δίνει ο πολιτειακός βουλευτής Μιχάλης Γιάνναρης, ο οποίος αξιώνει τον τερματισμό των έργων επέκτασης και εκσυγχρονισμού του εργοστασίου ηλεκτρικής ενέργειας "Πολέτι" στην Αστόρια, με το επιχείρημα ότι είναι ένα από τα παλαιότερα εργοστάσια με ηλεκτρογεννήτριες στην αμερικανική μεγαλούπολη, με αποτέλεσμα να ρυπαίνει το περιβάλλον σε ανεπίτρεπτα όρια.

    Όπως τονίζει ο ομογενής βουλευτής, ο Οργανισμός Ενέργειας Νέας Υόρκης (ΝΥΡΑ), στον οποίο ανήκει το εργοστάσιο, δεν έχει επιδείξει το ανάλογο ενδιαφέρον για την κατάρτιση ολοκληρωμένου σχεδίου αύξησης της παραγωγής ενέργειας. "Κάθε επέκταση αυτής της επικίνδυνης εγκατάστασης χωρίς τη μείωση εκπομπής των τοξικών ρύπων θα είναι καταδικαστική στην υγεία των κατοίκων της Νέας Υόρκης", τονίζει μεταξύ άλλων ο κ. Γιάνναρης

    Πρόσφατη μελέτη του γραφείου του Οικονομικού Ελεγκτή της Πολιτείας της Νέας Υόρκης δεν παρουσίασε επαρκώς τη δυνατότητα εναλλακτικών εγκαταστάσεων που μπορούν να παράγουν επιπρόσθετο ηλεκτρικό ρεύμα στην περιοχή της πόλης της Νέας Υόρκης.

    Δ.Ρ.

    [16] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΝΔ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

    Αθήνα, 22 Αυγούστου 2001 (20:14 UTC+2)

    Αντιδράσεις προκάλεσαν σε στελέχη του ΠΑΣΟΚ οι δηλώσεις του αρχιεπίσκοπου Χριστόδουλου για το θέμα των ταυτοτήτων, ενώ σχόλια έκαναν και βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

    «Ο μακαριότατος έχει ένα χαρακτηριστικό ύφος, με το οποίο σιγά, σιγά συνηθίζουμε, δεν είναι ένα σύνηθες ύφος για προκαθήμενο της εκκλησίας, είναι λίγο περί όνου σκιάς αυτή η συζήτηση που γίνεται τώρα και εγώ θα επιθυμούσα πάρα πολύ να την περιθωριοποιήσουμε», δήλωσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θεόδωρος Πάγκαλος.

    Από την πλευρά του ο βουλευτής του κόμματος Γιάννης Καψής, υπογράμμισε ότι ο ίδιος είναι πολιτικός και ο αρχιεπίσκοπος ιερέας και πρόσθεσε ότι ο κ. Χριστόδουλος δεν πρέπει να κάνει τόσα πολιτικά σχόλια.

    Ο πρώην πρωθυπουργός Μιλτιάδης Εβερτ σημείωσε ότι ο πρωθυπουργός και οποιαδήποτε δημοκρατική κυβέρνηση δεν μπορεί να αρνηθεί το γεγονός ότι 3,5 εκατομμύρια Ελληνες ζητούν να γίνει δημοψήφισμα για το θέμα των ταυτοτήτων.

    Αν 3 εκατομμύρια Ελληνες ζητούσαν κάτι άλλο η κυβέρνηση του κ. Σημίτη θα το έκανε, αλλά όσον αφορά την ορθοδοξία ποιεί τη νήσσα και αυτό είναι επικίνδυνο, επισήμανε ο βουλευτής της ΝΔ Γεράσιμος Γιακουμάτος.

    Ο μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος Θεόκλητο, που είναι στενός συνεργάτης του αρχιεπίσκοπου, υπογράμμισε ότι ο αρχιεπίσκοπος δεν αμφισβήτησε τον πρωθυπουργό. Ο αρχιεπίσκοπος έκανε έναν συσχετισμό και έδειξε τον δρόμο στον κ. Σημίτη, συγκρίνοντας τον τρόπο που ενήργησε ο πρωθυπουργός και ο Ανδρέας Παπανδρέου για το ίδιο θέμα.

    Ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος έχει ζητήσει συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, προκειμένου να του επιδόσει τον αριθμό των υπογραφών και, σύμφωνα με πληροφορίες, η συνάντηση αυτή πιθανόν να γίνει στις 29 Αυγούστου.

    [17] ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΘΑ ΑΡΧΙΣΕΙ Η ΣΥΛΟΓΗ ΟΠΛΩΝ ΑΠΟ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Σκόπια, 22 Αυγούστου 2001 (20:05 UTC+2)

    Ο Δανός διοικητής της νατοϊκής δύναμης στην ΠΓΔΜ Γκούναρ Λάνγκε δήλωσε ότι η συλλογή των όπλων των Αλβανών ανταρτών από τους 3.500 στρατιώτες της Συμμαχίας θα αρχίσει την επόμενη εβδομάδα.

    Ο κ. Λάνγκε ανέφερε ότι οι περισσότεροι στρατιώτες που θα συμμετέχουν στην επιχείρηση «Απαραίτητη Συγκομιδή» για τον αφοπλισμό των ανταρτών θα φθάσουν στα Σκόπια τις προσεχείς μέρες και τόνισε ότι τα πρώτα σημεία συλλογής όπλων θα στηθούν την επόμενη εβδομάδα και θα αρχίσει ο αφοπλισμός των ανταρτών.

    Το ΝΑΤΟ ανέφερε ότι η αποστολή θα ολοκληρωθεί μέσα σε 30 μέρες και εκτιμά ότι θα έχει συλλέξει το ένα τρίτο των όπλων μέχρι τις 31 Αυγούστου.

    Ο Δανός αξιωματούχος ανέφερε ότι θα οργανωθούν σημεία συλλογής όπλων σε πέντε περιοχές οι οποίες θα ανακοινωθούν αύριο και πρόσθεσε ότι αν τα νατοϊκά στρατεύματα δεχθούν επιθέσεις τότε θα απαντήσουν αλλά δεν σκοπεύουν να ασκήσουν βία στην συλλογή των όπλων από τους αντάρτες.

    Ο κ. Λάνγκε τόνισε ότι η επιχείρηση αυτή δεν είναι εύκολη αλλά είναι η μόνη λύση για να αποφευχθεί ένας εμφύλιος πόλεμος στην ΠΓΔΜ.

    Ο.Κ.

    [18] ΔΗΛΩΣΕΙΣ Μ. ΠΕΡΙΣΙΤΣ ΓΙΑ ΤΟ ΡΟΛΟ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

    Βελιγράδι, 22 Αυγούστου 2001 (20:04 UTC+2)

    "Το ΝΑΤΟ δεν κινείται ανατολικά λόγω της Γιουγκοσλαβίας, αλλά λόγω της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Αν το ΝΑΤΟ κυριαρχήσει σε αυτό το χώρο και έχει πρόσβαση στη Μαύρη Θάλασσα, με την υποστήριξη της Τουρκίας και της Ελλάδας, αλλά αργότερα και της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και της Ουγγαρίας θα βρεθεί κοντά στην επίτευξη του στόχου του".

    Τα παραπάνω δήλωσε ο πρόεδρος του κόμματος "Κίνημα για τη Δημοκρατική Σερβία" Μόμτσιλο Πέρισιτς, ο οποίος διετέλεσε αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Γιουγκοσλαβίας σε συνέντευξή του στην τηλεόραση TV 5 της Νις.

    Ο κ. Πέρισιτς διατύπωσε τη άποψη ότι το ΝΑΤΟ μετά την απόσυρση των βάσεών του από την Κεντρική Ευρώπη, έπρεπε κάπου αλλού να κατανείμει τις δυνάμεις του, ούτως ώστε να μπορέσει να κρατηθεί στην Ευρώπη.

    "Μετέφερε τις βάσεις του στο νότο και τις κατεύθυνε εκεί όπου θέλει να φτάσει, δηλαδή στον Καύκασο. Είναι σαφές ότι οι Ρώσοι έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για όλη αυτή την κατάσταση, αλλά λόγω των προβλημάτων που είχαν και θα έλεγα λόγω της αμυντικής τους πολιτικής έχασαν το ρυθμό τους και άφησαν μεγάλο περιθώριο κινήσεων στη Δύση", τόνισε.

    Ερωτηθείς γιατί στη Σερβία συνεχίζεται η επιχειρηματολογία για την εγκατάσταση ή όχι των αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων, όταν οι Ελληνες τις έχουν απομακρύνει, ο κ. Πέρισιτς απάντησε: "Ορκιζόμασταν στους φίλους, συνεπώς και στους Ελληνες. Αλλά οι Ελληνες ακριβώς σε αυτό τον πόλεμο, επέτρεψαν το πέρασμα, μέσω των λιμανιών τους και του εδάφους τους στην ΠΓΔΜ, στο Κοσσυφοπέδιο σε όλες τις δυνάμεις που ήρθαν από ξηράς και θαλάσσης. Αυτό αποδεικνύει ότι είναι ψευδαίσθηση να μιλάμε για βάσεις στην Ελλάδα. Είναι χώρα - μέλος του ΝΑΤΟ, κάτι που σημαίνει ότι αν χρειαστεί, ολόκληρο το έδαφος της Ελλάδας θα τεθεί στη διάθεση της Συμμαχίας.

    [19] MHNYMA TΣΟΒΟΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ 66η ΔΕΘ

    Αθήνα, 22 Αυγούστου 2001 (19:57 UTC+2)

    Η Θεσσαλονίκη αποτελεί, από τη φύση της, κομβικό οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο στο χώρο της Βαλκανικής, με προεκτάσεις στην ευρύτερη περιοχή από το Δούναβη μέχρι και τη Μαύρη Θάλασσα και σταθερό σημείο αναφοράς για την επίτευξη της ειρήνης, της ανάπτυξης και της αλληλεγγύης μεταξύ των λαών.

    Τα παραπάνω τόνισε ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας στο μήνυμα που απέστειλε με την ευκαιρία της διοργάνωσης της 66ης ΔΕΘ, επισημαίνοντας, παράλληλα, ότι για να επιτελέσει η Θεσσαλονίκη αυτό το ρόλο πρέπει να ληφθούν γενναίες και ουσιαστικές πολιτικές αποφάσεις, απαλλαγμένες από τις λογιστικές αντιλήψεις και την ευλαβική προσήλωση στα κριτήρια των Βρυξελλών και του Μάαστριχτ.

    «Σήμερα, αυτή η προοπτική ανοίγεται διάπλατα, με την ενεργοποίηση των αστείρευτων παραγωγικών και πνευματικών δυνάμεων της πόλης, αρκεί να παρακαμφθούν καιροσκοπισμοί και ιδιοτέλειες, που αποτέλεσαν τροχοπέδη μέχρι τώρα», υπογράμμισε ο κ. Τσοβόλας.

    Πρόσθεσε, δε, ότι η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, χρόνο με το χρόνο, εξελίσσεται σ' ένα διεθνώς καταξιωμένο θεσμό, με βαθιές ιστορικές ρίζες και αποτελεί τον καθρέφτη της ελληνικής οικονομίας σε όλους τους επιμέρους τομείς της (αγροτικό βιομηχανικό βιοτεχνικό τεχνολογικό εμπορικό), αλλά και τόπο συνεύρεσης λαών και πολιτισμών.

    Τέλος, ευχήθηκε η 66η Διεθνής Έκθεση να συνεχίσει τη μακρόχρονη δημιουργική της πορεία, που οφείλεται στις άοκνες προσπάθειες των διοικήσεων, των εργαζομένων και των απασχολουμένων σε αυτή και να ενεργοποιήσει κάθε παραγωγική και πνευματική δύναμη της πόλης και γενικότερα της Βόρειας Ελλάδας.

    [20] ΡΟΜΠΕΡΤΣΟΝ: ΔΥΣΚΟΛΗ Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Βρυξέλες, 22 Αυγούστου 2001 (19:55 UTC+2)

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Τζορτζ Ρόμπερτσον αναφερόμενος στην αποστολή της Συμμαχίας στην ΠΓΔΜ για τον αφοπλισμό των Αλβανών ανταρτών δήλωσε ότι σήμερα είναι μία σημαντική ημέρα για το ΝΑΤΟ και ακόμη σημαντικότερη για τα Σκόπια.

    Ο κ. Ρόμπερτσον τόνισε ότι το ΝΑΤΟ κάνει ένα ιστορικό βήμα εμπρός για να εξασφαλίσει τη σταθερότητα και την ασφάλεια σε ολόκληρη την περιοχή των Βαλκανίων και επισήμανε ότι η απόφαση της Συμμαχίας είναι σωστή αλλά δύσκολη γιατί υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι.

    Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ τόνισε όμως ότι τα μέλη της Συμμαχίας συμφώνησαν να αποστείλουν στρατεύματα στην ΠΓΔΜ καθώς γνωρίζουν ότι αν δεν γινόταν κάτι τέτοιο οι κίνδυνοι θα ήταν μεγαλύτεροι και πρόσθεσε ότι η συλλογή των όπλων των Αλβανών θα αρχίσει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας πριν εγκατασταθεί στη χώρα ολόκληρη η δύναμη.

    Στα Σκόπια ο εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας Μάριαν Γκιούροβσκι δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα βοηθήσει το ΝΑΤΟ στην αποστολή του ώστε να ολοκληρωθεί με επιτυχία.

    Ο επικεφαλής των νατοϊκών δυνάμεων στην Ευρώπη Τζόζεφ Ράλστον, που βρίσκεται στα Τίρανα δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Ιλίρ Μέτα, τον διαβεβαίωσε ότι η χώρα του θα ενθαρρύνει το αλβανικό στοιχείο της ΠΓΔΜ να υπακούσει πλήρως στη συμφωνία που υπεγράφη με τα Σκόπια.

    [21] O ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΙΜΑ ΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΚΕΝΤΕΡΗ

    Θεσσαλονίκη, 22 Αυγούστου 2001 (19:52 UTC+2)

    Το χρυσό ολυμπιονίκη και παγκόσμιο πρωταθλητή στα 200μ. Κώστα Κεντέρη θα τιμήσει απόψε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος. Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης θα τιμήσει τον Ελληνα αθλητή σε δεξίωση που θα γίνει στις 10.30μμ στη Βίλα Μπιάνκα, με την ευκαιρία της διεξαγωγής του διεθνούς ολυμπιακού μίτινινγκ στίβου στην πόλη.

    [22] Ο ΤΣΟΒΙΤΣ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

    Πρίστινα, 22 Αυγούστου 2001 (19:49 UTC+2)

    Ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης Νεμπόισα Τσόβιτς θα επισκεφθεί το Κοσσυφοπέδιο την Παρασκευή. Πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη ανώτερου Σέρβου πολιτικού στο Κοσσυφοπέδιο μετά την απομάκρυνση των γιουγκοσλαβικών δυνάμεων από την επαρχία πριν από δυο χρόνια, ανέφερε εκπρόσωπος της αποστολής του ΟΗΕ στην περιοχή.

    Ο κ. Τσόβιτς θα συναντηθεί με τον επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο Χάνς Χέκερουπ και θα επισκεφθεί οικογένειες Σέρβων που έχουν χάσει μέλη τους στις συγκρούσεις στην περιοχή πριν από τις νατοϊκές επιδρομές στην Γιουγκοσλαβία το 1999.

    Η Επιτροπή του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού εκτιμά ότι 1.300 Σέρβοι αγνοούνται μετά τις επιχειρήσεις των Σέρβων για εκκαθάριση Αλβανών ανταρτών στο Κοσσυφοπέδιο πριν από τους νατοϊκούς βομβαρδισμούς.

    O.K.

    [23] IKANΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΣΑΕ ΑΣΙΑΣ - ΑΦΡΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΩΩΣΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΟΜΟΓΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΧΑΡΤΟΥΜ

    Χαρτούμ, 22 Αυγούστου 2001 (19:37 UTC+2)

    Tην πλήρη ικανοποίηση του για την αθώωση των ομογενών Εμμανουήλ Παπγή και Εύανθου Καλιδάκη από το Χαρτούμ του Σουδάν που κατηγορήθηκαν για τη δολοφονία του μητροπολίτη Χαρτούμ Τίτου εξέφρασε με ανακοίνωση του το Γραφείο ΣΑΕ Ασίας - Αφρικής.

    Το Περιφερειακό Γραφείο Ασίας Αφρικής, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, ήταν βέβαιο από την πρώτη στιγμή για την αθωότητα των δύο ομογενών και στήριξε τις προσπάθειες των ίδιων και των οικογενειών τους για την επίλυση του προβλήματος, ενώ συνεργάστηκε με τον υφυπουργό Εξωτερικών Γρηγόρη Νιώτη και τον γενικό γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού Δημήτρη Δόλλη.

    Ο πρόεδρος της περιφέρειας Ασίας - Αφρικής του ΣΑΕ Στέφανος Ταμβάκης, σχολιάζοντας τη θετική εξέλιξη, τόνισε τον επίμονο και μεθοδικό ρόλο που διαδραμάτισε το ΣΑΕ ως συμβουλευτικός φορέας της ελληνικής πολιτείας σε θέματα απόδημου ελληνισμού και την άρτια συνεργασία με τις αρμόδιες ελληνικές αρχές.

    [24] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ

    Αγκυρα, 22 Αυγούστου 2001 (19:27 UTC+2)

    Στο 20ο Διεθνές Συνέδριο Βυζαντινολογίας που θα πραγματοποιηθεί στη Γαλλία υπό την αιγίδα του προέδρου της χώρας Ζακ Σιράκ αναφέρεται δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας "Turkiye" με τον τίτλο: "Να μην γίνουμε όργανο σε βυζαντινό παιχνίδι".

    Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι "η Γαλλία, η οποία εδώ και χρόνια προβαίνει σε αδιανόητες εκστρατείες εναντίον της Τουρκίας, τώρα κάνει προετοιμασίες για το 20ο Διεθνές Βυζαντινό Συνέδριο.

    "Στο Συνέδριο", όπως τονίζεται στο δημοσίευμα, "θα λάβουν μέρος περισσότεροι από 200 Βυζαντινολόγοι απ΄όλο τον κόσμο, θα συζητηθεί το Βυζάντιο από ιστορικής, αρχαιολογικής, θεολογικής και καλλιτεχνικής πλευράς και θα υπάρχει νοσταλγία για την αναβίωση του Βυζαντίου".


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 22 August 2001 - 18:13:44 UTC