Visit the Cyprus News Agency (CNA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-10-26

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [02] «ΚΩΣΤΑ, ΔΕΝ ΜΑΣ ΤΑ ΛΕΣ ΚΑΛΑ»
  • [03] ΣΕΒΑΣΜΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ, ΖΗΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ Η ΕΥΡΩΠΑΊΚΗ ΕΝΩΣΗ
  • [04] THN ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΖΗΤΑ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
  • [05] TO AΠΘ ΤΙΜΗΣΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
  • [06] ΜΗΝΥΜΑ ΤΣΟΒΟΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
  • [07] Ο ΟΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ROMTELECOM
  • [08] ΠΡΟΣΤΙΜΑ 3,2 ΔΙΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ
  • [09] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΜΕ ΤΗΝ ΕΙΝΑΠ
  • [10] ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΝΑΡΚΕΣ ΚΑΤΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
  • [11] THN EKΛΟΓΙΚΗ ΝΟΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΣΤΙΓΜΑΤΙΖΟΥΝ ΖΑΧΑΡΑΚΙΣ ΚΑΙ ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
  • [12] ΘΑ ΚΡΑΤΗΣΕΙ ΤΕΛΙΚΑ ΤΗ ΣΗΜΑΙΑ ΣΤΗΝ ΑΥΡΙΑΝΗ ΠΑΡΕΛΑΣΗ Ο ΑΛΒΑΝΟΣ ΑΡΙΣΤΟΥΧΟΣ ΜΑΘΗΤΗΣ
  • [13] "Η ΕΥΡΩΠΗ, ΜΙΑ ΜΑΚΡΑ ΚΟΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ"
  • [14] ΝΤΕ ΣΟΤΟ: ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΘΕΙ Η ΒΑΣΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ ΓΙΑ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ
  • [15] ΝEA ΠΤΩΣΗ ΣΤΟ ΧΑΚ
  • [16] Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ - ΒΡΑΔΕΜΒΟΥΡΓΟΥ
  • [17] ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
  • [18] ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΗ ΕΚΠΟΜΠΗ ΣΤΗΝ ΚΟΥΡΔΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ
  • [19] Ο ΧΟΜΠΑΧ ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΕΙ ΟΔΙΚΑ ΕΡΓΑ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ
  • [20] Ο ΜΕΤΑ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΡΙΣΗ
  • [21] 3 ΔΙΣ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΩΝ ΣΥΝΔΕΣΕΩΝ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ 2001
  • [22] ΕΠΙΣΗΜΟ ΓΕΥΜΑ ΤΟΥ ΥΜΑΘ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
  • [23] ΜΕΣΙΤΣ: Η ΚΡΟΑΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΙΟΡΘΩΝΕΙ ΤΑ ΛΑΘΗ ΤΟΥ ΤΟΥΤΖΜΑΝ

  • [01] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 26 Οκτωβρίου 2000 (12:09 UTC+2)

    Στο νόημα της σημερινής επετείου απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης το 1912, στην πορεία των εθνικών θεμάτων αλλά και στο ρόλο της Θεσσαλονίκης στη σημερινή συγκυρία αναφέρθηκαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, αμέσως μετά τη δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου.

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κ.Στεφανόπουλος μετά το τέλος της δοξολογίας δήλωσε: "Χρόνια πολλά σε όλους γι αυτή την πολύ μεγάλη μέρα την οποία γιορτάζουν οι Θεσσαλονικείς, οι Μακεδόνες και όλοι οι Ελληνες με αναμνήσεις και πατριωτική έξαρση και με τη βεβαιότητα ότι οι αναμνήσεις αυτές μας οδηγούν σταθερά και στο μέλλον".

    Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος, έστειλε το δικό του μήνυμα για τη σημερινή μέρα: "Ο λαμπρός εορτασμός που υπάρχει σήμερα στη Θεσσαλονίκη και για τον Πολιούχο τον Αγιο Δημήτριο αλλά και για την απελευθέρωση της πόλης δίνει το μεγάλο μήνυμα. Ενα μήνυμα ελπίδας για τον ελληνικό λαό αυτή η χρονιά να ξεκινήσει μια νέα δημιουργική πορεία που θα ικανοποιήσει και τις εθνικές ανάγκες και απαιτήσεις ώστε να υπάρξει ειρήνη, ασφάλεια, συνεργασία και σταθερότητα στην περιοχή μας και από την άλλη μεριά να ευοδωθούν οι ελπίδες του ελληνικού λαού ότι τα εθνικά θέματα θα έχουν μια μεγάλη θετική εξέλιξη αυτή την περίοδο, τη δύσκολη που διανύουμε. Παράλληλα είναι βέβαιο ότι ο λαός μας μέσα από τον εορτασμό αυτών των μεγάλων γεγονότων που αναφέρονται στις μνήμες, στις αξίες και τις αρχές που οδήγησαν τον ελληνισμό σε αυτή τη μεγάλη εποποιία της πραγματοποίησης της νέας Ελλάδος και στο νέο αιώνα, τον 21ο που ξεκινά ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να επαναλάβουν αξιοποιώντας την ιστορία, την παράδοση και τα έθιμα μια νέα πορεία με επιτυχία, πρόοδο και ευημερία για όλους".

    Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής, δήλωσε: "88 χρόνια μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης διανοίγεται για μοναδική ευκαιρία ώστε η πόλη αυτή να παίξει έναν καθοριστικό, καταλυτικό ρόλο στις εξελίξεις της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Είναι εφικτή η προοπτική του να είναι η Θεσσαλονίκη το μεγάλο οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Για να γίνει όμως αυτό χρειάζεται υποδομές, σημαντικές παρεμβάσεις, τις οποίες η σημερινή κυβέρνηση δεν προωθεί. Στην ουσία η Βόρεια Ελλάδα και η Θεσσαλονίκη ζουν την εγκατάλειψη. Η κυβέρνηση Σημίτη ούτε θέλει, ούτε μπορεί να βοηθήσει σε αυτή την κατεύθυνση. Είναι επίσης σημαντικό να τονιστεί ότι στην προοπτική η Ελλάδα να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες παιδείας η Θεσσαλονίκη και από τη γεωγραφική της θέση και με τα δύο πανεπιστήμια που έχει μπορεί να συμβάλει καθοριστικά. Είναι η ώρα και η Θεσσαλονίκη και η Ελλάδα να προσφέρει παιδεία και πολιτισμό στην ευρύτερη περιοχή

    Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, μετά τη δοξολογία ανέφερε: "Αισθάνομαι ιδιαίτερα ευτυχής γιατί σήμερα γιορτάζει η πόλη μας, γιορτάζει η Θεσσαλονίκη μας και μάλιστα τριπλή γιορτή. Γιορτάζει η πόλη μας και φεύγει από εδώ ένα μήνυμα. Το μήνυμα της ενότητας, η ενότητα του ελληνικού λαού είναι η μεγαλύτερη αμυντική δύναμη την οποία διαθέτουμε. Η ενότητα την οποία μπορούμε να εκφράσουμε βγάζοντας σήμερα την ελληνική σημαία στα μπαλκόνια μας".

    Στη δοξολογία παρέστησαν ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας, Χρήστος Σαρτζετάκης, ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, Γιώργος Πασχαλίδης, ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Κώστας Παπαδόπουλος, βουλευτές και εκπρόσωποι των τοπικών αρχών.

    [02] «ΚΩΣΤΑ, ΔΕΝ ΜΑΣ ΤΑ ΛΕΣ ΚΑΛΑ»

    Αγκυρα, 26 Οκτωβρίου 2000 (15:04 UTC+2)

    Ο τουρκικός Τύπος αναφέρεται στη συνάντηση των πρωθυπουργών Τουρκίας-Ελλάδος στα Σκόπια χωρίς να την προβάλει πλην της Μιλλιέτ που χρησιμοποιεί τον πρωτοσέλιδο πηχυαίο τίτλο "Κώστα, δεν μας τα λες καλά" και περιορίζεται σε πρωτοσέλιδα δίστηλα και πολύστηλα δημοσιεύματα στις εσωτερικές σελίδες.

    Η εφημερίδα Μιλλιέτ επισημαίνει ότι "ο Ελληνας πρωθυπουργός απάντησε παγερά στον κ.Ετζεβίτ ο οποίος πρότεινε διάλογο, τονίζοντας "για μας το μοναδικό ζήτημα είναι το Αιγαίο και αυτό επιλύεται με την προσφυγή στη Χάγη". Η εφημερίδα κατηγορεί την Ελλάδα ότι κλιμακώνει την κρίση που άρχισε με την άσκηση και υπογραμμίζει ότι ο κ.Σημίτης τόνισε στον κ.Ετζεβίτ, με τον οποίον αντάλλαξαν χειραψία στη Βαλκανική Σύνοδο που έγινε στα Σκόπια, ότι "η αρνητική στάση της Τουρκίας στην άσκηση τρέφει το κλίμα έντασης".

    Όταν ο κ.Ετζεβίτ, σημειώνεται στο δημοσίευμα, απάντησε "εμείς πιστεύουμε στην αναγκαιότητα της συζήτησης των ζητημάτων με διάλογο", η απάντηση του Ελληνα πρωθυπουργού πάγωσε "το μοναδικό ζήτημα είναι η υφαλοκρηπίδα. Δεν υπάρχει ανάγκη διαλόγου για άλλο θέμα", υπογράμμισε ο κ .Σημίτης - τους πάντες.

    Η εφημερίδα Ράντικαλ με τον πρωτοσέλιδο δίστηλο τίτλο "Συναγωνισμός χειρονομιών με το γείτονα", δημοσιεύει ότι κατά την άτυπη Σύνοδο Κορυφής αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των χωρών της Ν.Α. Ευρώπης, ο κ.Ετζεβίτ πλησίασε τον κ.Σημίτη και αντάλλαξε χειραψία.

    Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι το γεγονός πως ο Ελληνας πρωθυπουργός κάθισε, κατά το γεύμα που παρατέθηκε, δίπλα στον Τούρκο ομόλογό του, δημιούργησε την προϋπόθεση για "εικοσάλεπτη συνάντηση κορυφής".

    Το δημοσίευμα συνεχίζεται σε εσωτερική σελίδα με τίτλο "Τα Σκόπια δεν υπήρξαν πανάκεια" όπου αναγράφεται ότι η Σύνοδος στα Σκόπια δεν κατέστη δυνατό να αποτελέσει πανάκεια για την ένταση που προκλήθηκε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις με τη νατοϊκή άσκηση Destined Glory 2000 και αναφέρει ότι "στα Σκόπια δεν πραγματοποιήθηκε βήμα προόδου στις σχέσεις Τουρκίας Ελλάδας, ενώ και οι δυο πλευρές εξέφρασαν τη βαθιά διάσταση απόψεων σχετικά με την επίλυση των διαφωνιών στο Αιγαίο".

    Η εφημερίδα κάνει μνεία των όσων υποστήριξε ο κ.Ετζεβίτ στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, όπου ο Τούρκος πρωθυπουργός διατύπωσε την άποψη ότι αυτό που συμβαίνει είναι κυρίως η διασταύρωση (σύγκρουση) των συμφερόντων των δυο χωρών παρά η ασυμφωνία τους και ότι "η σημαντικότερη διαφορά μας αφορά στην περιγραφή των ζητημάτων. Ναι μεν ο Ελληνας πρωθυπουργός δηλώνει ότι υφίσταται ένα και μόνο ζήτημα σχετικά με το Αιγαίο, αλλά αν ρίξουμε μια ματιά στο χάρτη του Αιγαίου θα δούμε πάρα πολλές διαστάσεις πολιτικές, οικονομικές, οικολογικές".

    Ο κ. Ετζεβίτ είπε ότι η Αγκυρα δεν μπορεί να διανοηθεί πως οι δικαστές είναι σε θέση να επιλύσουν όλα τα ζητήματα και συμπλήρωσε ότι "από πλευράς μας ο διάλογος είναι χρησιμότερος. Είμαστε υπέρ ενός διαλόγου που δεν θα είναι πολύ δεσμευτικός και δεν θα δοθεί σ΄ αυτόν μεγάλη δημοσιότητα".

    Οι τίτλοι και οι υπότιτλοι των δημοσιευμάτων σχετικά με τη συνομιλία των κ.κ.Σημίτη και Ετζεβίτ που χρησιμοποιούν οι άλλες τουρκικές εφημερίδες έχουν ως εξής:

    Τουρκιε: "Ενεργοποιήθηκαν ο Ετζεβίτ και ο Σημίτης" (δίστηλος πρωτοσέλιδος) και υπότιτλος "Επελήφθησαν στα Σκόπια της ελληνοτουρκικής έντασης".

    Τζούμχουριετ: "Απορρίφθηκε η πρόταση Ετζεβίτ για διάλογο" (μονόστηλος πρωτοσέλιδος).

    Σαμπάχ: "Μεθόδευση με γεύμα" (πολύστηλος κορυφαίος σε εσωτερική σελίδα) και "Ο κ.Ετζεβίτ και ο κ.Σημίτης αν και είχαν πρόθεση για συνομιλία κατά τη Βαλκανική Σύνοδο, δεν το τόλμησαν και τελικά ο Μακεδόνας πρωθυπουργός βρήκε τη μεθόδευση και οι δυο άνδρες παρακάθισαν στο γεύμα δίπλα-δίπλα".

    Χουρριέτ: "Ο Ετζεβίτ και ο Σημίτης έκαναν λόγο για διάλογο", (τρίστηλος σε εσωτερική σελίδα).

    Γενη Μπινγιλ: "Ο Ετζεβίτ και ο Σημίτης αντάλλαξαν χειραψία στα Σκόπια" (πολύστηλος σε εσωτερική σελίδα).

    Η Ζαμαν αναφέρεται στις δηλώσεις του Ελληνα κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Ρέππα για τη συνάντηση των κ.κ.Σημίτη και Ετζεβίτ, με τίτλο "Ελληνας εκπρόσωπος: Κατά τη συνομιλία δεν σημειώθηκε καμία πρόοδος".

    [03] ΣΕΒΑΣΜΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ, ΖΗΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ Η ΕΥΡΩΠΑΊΚΗ ΕΝΩΣΗ

    Βρυξέλλες, 26 Οκτωβρίου 2000 (12:21 UTC+2)

    Φωτογραφία: Ευρωβουλευτής Συνασπισμού

    Ουσιαστικά κριτήρια για την μελλοντική εξέλιξη των σχέσεων της Αλβανίας με την Ε.Ε., αποτελούν ο σεβασμός των δημοκρατικών αρχών, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, όπως απάντησε το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε ερώτηση του ευρωβουλευτή Μιχάλη Παπαγιαννάκη για τα σχολεία της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία.

    "Επειδή η προσέγγιση στις δομές της Ε.Ε. αποτελεί στρατηγικό μοχλό για να συμβάλλλει στη βελτίωση της κατάστασης των μειονοτήτων στην Αλβανία και η αλβανική κυβέρνηση έχει πλήρη γνώση αυτού του γεγονότος" αναφέρεται στην απάντηση του Συμβουλίου.

    Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ ρωτούσε αν το Συμβούλιο προτίθεται να προβεί σε διάβημα προς την αλβανική κυβέρνηση, η οποία καταστρατηγεί το συνταγματικό δικαίωμα της ελληνικής μειονότητας στην εκπαίδευση στη μητρική γλώσσα. Το δικαίωμα αυτό έχει κατοχυρωθεί από το Δικαστήριο της Χάγης και παραβιάζει συνταγματικό νόμο που ψήφισε η αλβανική κυβέρνηση τον Μάρτιο του 1993 για τα δικαιώματα του ανθρώπου. Επίσης ανέφερε ότι οι αλβανικές αρχές, παρόλο που έχει ξεκινήσει η σχολική χρονιά, απαγορεύουν τη διάθεση των απαραίτητων βιβλίων, ενώ έκανε ιδιαίτερη μνεία για το χρόνιο αίτημα της μειονότητας για την λειτουργία ελληνικού σχολείου στη Χειμάρρα, το οποίο παραμένει κλειστό από το 1942.

    Τις διεκδικήσεις της ελληνικής μειονότητας στον τομέα της εκπαίδευσης (δικαίωμα σπουδών στα ελληνικά σε όλα τα επίπεδα και τους τομείς της εκπαίδευσης) γνωρίζει το Συμβούλιο. Ένας από τους στόχους της Ε.Ε. στα δυτικά Βαλκάνια είναι η δημιουργία μίας περιοχής πολιτικής σταθερότητας και οικονομικής ευμάρειας, ενώ τα θέματα δικαιωμάτων βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη κάθε συνεδρίασης του Συμβουλίου με την Αλβανία.

    [04] THN ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΖΗΤΑ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

    Στρασβούργο, 26 Οκτωβρίου 2000 (21:02 UTC+2)

    Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, υιοθετώντας σήμερα με ευρείας πλειοψηφία την έκθεση της ευρωβουλευτού του ΠΑΣΟΚ Αννας Καραμάνου, που αφορά στο σχέδιο δράσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την Αλβανία, ζητά από την αλβανική κυβέρνηση-ιδιαίτερα μετά τις πρόσφατες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη διάρκεια των δημοτικών εκλογών- να αναγνωρίσει και να σεβαστεί τα δικαιώματα των μειονοτήτων, θεωρώντας τα δικαιώματα αυτά, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την πραγματοποίηση ουσιαστικών κοινωνικών και οικονομικών αλλαγών στην Αλβανία.

    Πρέπει να σημειωθεί ότι η υιοθέτηση από την ολομέλεια της παραπάνω παραγράφου που αφορά τις πρόσφατες εκλογές στη Χιμάρα, ήταν το αποτέλεσμα της συνεργασίας της κ. Καραμάνου με τον ευρωβουλευτή της ΝΔ Γιώργο Δημητρακόπουλο.

    Η έκθεση της κ. Καραμάνου διαπιστώνει ιστορική καθυστέρηση και ανεπάρκεια πολιτικού οράματος εκ μέρους των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την Νοτιοανατολική Ευρώπη και ειδικότερα για την Αλβανία τονίζει ότι το σχέδιο δράσης το οποίο καταρτίστηκε χωρίς συμμετοχή των πολιτών της χώρας, περιέχει κατά το μεγαλύτερο μέρος μέτρα που αποσκοπούν στον έλεγχο και την καταστολή τα οποία διαπνέονται από σύγχυση μεταξύ των αιτούντων άσυλο, των μεταναστών για κοινωνικοοικονομικούς λόγους και των διερχόμενων ατόμων.

    [05] TO AΠΘ ΤΙΜΗΣΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 26 Οκτωβρίου 2000 (20:52 UTC+2)

    Με τον Χρυσό Αριστοτέλη, την ανώτατη τιμητική διάκριση του ΑΠΘ, τιμήθηκε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος, στο πλαίσιο του επίσημου εορτασμού της ημέρας του πολιούχου της Θεσσαλονίκης Αγίου Δημητρίου και της 88ης επετείου της απελευθέρωσης της πόλης, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα τελετών του πανεπιστημίου.

    Στην ομιλία του ο κ. Στεφανόπουλος εξέφρασε τις ευχαριστίες του και την ευγνωμοσύνη του για την μεγάλη τιμή που του επεφύλαξε το ΑΠΘ, ένα ίδρυμα υψηλού κύρους.

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέλυσε το θέμα της ελληνικής γλώσσας, επισημαίνοντας ότι δεν τυγχάνει καλής μεταχείρισης από όσους την μιλάνε. Η γλώσσα μας, πρόσθεσε, είναι μία από τις αρχαιότερες και έχει επηρεάσει και άλλες γλώσσες. Χρησιμοποιήθηκε για να γραφούν πολλά από τα πιο σπουδαία κείμενα που εγράφησαν ποτέ, είναι η γλώσσα των Ευαγγελίων και συνεχίζει να υπάρχει ζωντανή μέχρι σήμερα, επισήμανε.

    Περαιτέρω, υπογράμμισε ότι η γλώσσα που μιλάμε σήμερα είναι η συνέχεια της αρχαίας, καθώς δεν έχει αναμειχθεί με άλλες και δεν πλάστηκε με τη μείξη λέξεων αρχαϊκών και λέξεων προερχόμενων από άλλες γλώσσες, όπως συμβαίνει με τις νεολατινικές γλώσσες. Οι ξένες λέξεις και οι τεχνικοί όροι που αποδέχτηκε τα τελευταία χρόνια δεν μεταβάλλει τη γνησιότητα της ως την μια και μόνη ελληνική γλώσσα.

    Ο κ. Στεφανόπουλος χαρακτήρισε την ελληνική γλώσσα μία από τις πιο πλούσιες, αν όχι την πλουσιότερη. "Προσφέρει εξαιρετικές δυνατότητες εκφράσεως και διατυπώσεων υψηλών και σαφών νοημάτων. Διαθέτει πλαστικότητα, ομορφιά, είναι κατάλληλη και χρησιμοποιήθηκε επιτυχώς για όλα τα είδη του λόγου και για την επιστημονική σκέψη"

    Εκτίμησε, εξάλλου, ότι χωρίς αυτό το τέλειο εκφραστικό μέσο, η ανθρώπινη σκέψη δεν θα μπορούσε να διατυπώσει τόσο υψηλά νοήματα, όπως αυτά που εξέφρασε στην κλασική εποχή, αλλά και μεταγενέστερα.

    "Είναι η πολυτιμότερη κληρονομιά μας. Είναι το μέρος της αρχαίας κληρονομιάς μας του οποίου είμαστε οι μοναδικοί κληρονόμοι. Των λοιπών στοιχείων της εθνικής μας κληρονομιάς έχουν καταστήσει κληρονόμοι όλα τα πολιτισμένα έθνη", επισήμανε χαρακτηριστικά.

    Σε άλλο σημείο της ομιλία του, ανέφερε ότι το πιο πολύτιμο δώρο της γλώσσας μας είναι η απόδειξη της συνέχειας του έθνους μας, "της αδιάσπαστης παρουσίας των Ελλήνων σε αυτόν εδώ τον τόπο". Στο ελληνικό έθνος υπήρξαν επιμειξίες, συμπλήρωσε, αλλά η αφομοίωση των εξωτικών στοιχείων με το πολυπληθέστερο ελληνικό είχε ως αποτέλεσμα να μιλούμε όλοι οι σύγχρονοι Ελληνες την ελληνική γλώσσα και να έχουμε κοινή εθνική συνείδηση.

    Στη γλώσσα μας χρωστάμε την εθνική μας επιβίωση, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας. "Χάρις στη γλώσσα διατηρήσαμε την εθνικότητα μας. Τα ιδιαίτερα εθνικά χαρακτηριστικά μας, που μας ξεχωρίζουν από τους άλλους λαούς".

    Ο κ. Στεφανόπουλος αναφέρθηκε και στο γλωσσικό ζήτημα, μιλώντας για τον Ευγένιο Βούλγαρη και τον Ιώσηπο Μισιόδακα, τον Κοραή και τον Κοδρικά και του λόγιους και λογοτέχνες που ενεπλάκησαν σε αυτή τη διαμάχη, όπως τον Σολωμό, τον Παλαμά, τον Ψυχάρη, τον Δελμούζο και τον Τριανταφυλλίδη. Καθαρευουσιάνοι και δημοτικιστές είχαν δίκιο, σημείωσε, γιατί όλοι πονούσαν, όλοι νοιαζόντουσαν και αγωνιούσαν για τη γλώσσα.

    Επισήμανε, ωστόσο, ότι τώρα που αποφασίσαμε για την μορφή της γλώσσας μας πάψαμε να νοιαζόμαστε για αυτή, την παραμερίζουμε, και μοιάζει να την περιφρονούμε με την αγγλομάθεια μας και την γνώση και άλλων ξένων γλωσσών.

    "Την διδάσκουμε με αναποτελεσματικό τρόπο στα σχολεία μας. Την κακοποιούμε συνεχώς στο γραπτό, αλλά και στον προφορικό λόγο. Δεν μπορούμε να εκφραστούμε εύκολα και σωστά. Νομίζουμε ότι είναι ξέφραγο αμπέλι και δεν τηρούμε τους κανόνες της. Παραβιάζουμε την γραμματική και το συντακτικό της και μιλάμε όπως ο καθένας μας θέλει και προαιρείται", τόνισε.

    Παράλληλα, αναφέρθηκε και στο φαινόμενο της λεξιπενίας, υπογραμμίζοντας ότι χρησιμοποιούμε μερικές εκατοντάδες λέξεις από τις δεκάδες και εκατοντάδες που διαθέτουμε και ανακατεύουμε στην ομιλία μας ξένες λέξεις που εκτοπίζουν τις ελληνικές.

    Την αιτία της γλωσσικής αταξίας που επικρατεί ο κ. Στεφανόπουλος την εντόπισε στην διδασκαλία της γλώσσας που δεν είναι ευχάριστη για τους μαθητές. Για τα πρόσωπα που εμφανίζονται στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο, σημείωσε ότι πολλές φορές κάνουν λάθη στον τρόπο έκφρασης και αποδεικνύουν έτσι την αποτυχία των σχολείων μας. "Η ευθύνη όσων γράφων και ομιλούν απευθυνόμενοι σε πολλούς είναι μεγάλη και οφείλουν να προσέχουν ώστε να αποφεύγουν, κατά το δυνατόν, τα λάθη".

    Καταλήγοντας, κάλεσε τους ειδικούς στα θέματα της γλώσσας να γίνουν υπερασπιστές της, να αποκρούουν τα λάθη, να τα διορθώνουν, αλλά και τους πολλούς να σπουδάζουν, να μαθαίνουν τη γλώσσα, να τη χρησιμοποιούν σωστά, να είναι υπερήφανοι γι' αυτήν και το αποδεικνύουν.

    Ο πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου καθηγητής Μιχάλης Παπαδόπουλος, στην εισήγηση του αναφέρθηκε στους απελευθερωτικούς αγώνες του έθνους, με κορύφωση την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης. Περαιτέρω, μιλώντας για την νέα τάξη πραγμάτων, τόνισε ότι πρέπει να διαμορφωθεί μία ισορροπία στο παγκόσμιο χωριό, στην οποία θα πρωτοστατήσει η ανώτατη παιδεία, συμβάλλοντας στην επικράτηση των αρχών, όπως η δημοκρατία, η ισονομία και η ελευθερία λόγου και έκφρασης. Τον πανηγυρικό της μέρας, που είχε ως θέμα "Πόλεμος 1940-Ειρήνη 2000" εκφώνησε ο καθηγητής Λάμπρος Κοτσίρης.

    Στον εορτασμό παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας Χρήστος Σαρτζετάκης, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος, που εκπροσώπησε την κυβέρνηση, ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης Γιώργος Πασχαλίδης, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος, ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Παντελεήμων ο Β, βουλευτές της πόλης, στρατιωτικές και πρυτανικές αρχές.

    [06] ΜΗΝΥΜΑ ΤΣΟΒΟΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

    Αθήνα, 26 Οκτωβρίου 2000 (20:47 UTC+2)

    Για άλλη μία φορά, τα τελευταία χρόνια, η ηρωική επέτειος του "Έπους του '40", κορυφαία στιγμή ανάδειξης του πατριωτισμού των Ελλήνων, συμπίπτει με τους ολοένα και μεγαλύτερους κινδύνους για τα εθνικά μας θέματα, τονίζει σε μήνυμά του για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας, και προσθέτει:

    Οι συνεχείς υποχωρήσεις της κυβέρνησης σε Κύπρο και Αιγαίο, στις πιέσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ και του στρατοκρατικού καθεστώτος της Τουρκίας, δημιουργούν άμεσους κινδύνους για παραπέρα συρρίκνωση του Ελληνισμού και αφαίρεσης κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

    Προϋπόθεση για την αποτροπή των σχεδίων των κυρίαρχων δυνάμεων της Δύσης είναι η χάραξη μιας εθνικής στρατηγικής, η οποία να διαμηνύει προς κάθε κατεύθυνση ότι ο ελληνικός λαός και ο Ελληνισμός είναι αποφασισμένοι να υπερασπίσουν τα εθνικά δίκαια, με βάση το Διεθνές Δίκαιο και τις αρχές της ελευθερίας και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Ταυτόχρονα, στις μέρες μας ένα μεγάλο τμήμα του ελληνικού λαού βρίσκεται στο περιθώριο και σε απόγνωση, πληρώνοντας τα επακόλουθα της συνεχιζόμενης σκληρής νεοφιλελεύθερης οικονομικής πολιτικής.

    Αν, λοιπόν, θέλουμε πραγματικά να αποτίσουμε φόρο τιμής στους ήρωες του Έπους του '40, οφείλουμε να αντισταθούμε και σ' αυτή την πολιτική που είναι ο "εκσυγχρονισμένος" τρόπος επίθεσης στα κοινωνικά και ανθρώπινα δικαιώματα.

    [07] Ο ΟΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ROMTELECOM

    Αθήνα, 26 Οκτωβρίου 2000 (20:45 UTC+2)

    Σχετικά με δημοσιεύματα που αναφέρονται στην εξαγορά του ρουμανικού τηλεπικοινωνιακού φορέα, ο ΟΤΕ ανακοινώνει τα εξής:

    To 1998, η εξαγορά ποσοστού 35% της Rom Telecom πραγματοποιήθηκε με διεθνή διαγωνισμό και μετά από απόλυτα διαφανείς διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση της Ρουμανίας στο ποσό των 675 εκατ. δολαρίων. Αυτό είναι και το μόνο ποσό πο καταβλήθηκε από τον ΟΤΕ για την παραπάνω εξαγορά.

    [08] ΠΡΟΣΤΙΜΑ 3,2 ΔΙΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ

    Αθήνα, 26 Οκτωβρίου 2000 (19:48 UTC+2)

    Της Νατάσας Θωμά

    Ψυχραιμία συνέστησε ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Σταύρος Θωμαδάκης, τονίζοντας ότι μακροπρόθεσμα οι επενδυτές θα έχουν οφέλη από τις τοποθετήσεις τους στο Χρηματιστήριο.

    Μιλώντας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ο κ. Θωμαδάκης επεσήμανε ότι "μία αρνητική κίνηση τιμών που παρουσιάζεται ορισμένες φορές όχι μόνο στο ελληνικό χρηματιστήριο αλλά και σε διεθνή χρηματιστήρια και δοκιμάζει την ψυχολογία όλων μας δεν πρέπει να θεωρείται ως οριστική και τελεσίδικη καταστροφή.

    "Αν κάτι μας διδάσκουν οι αγορές είναι ότι υπάρχουν γυρίσματα. Υπάρχουν άνοδοι και κάθοδοι" τόνισε χαρακτηριστικά.

    Στις επίμονες ερωτήσεις πολλών βουλευτών τόσο από το ΠΑΣΟΚ όσο και από τη Ν.Δ. και το ΚΚΕ για το αν προστατεύεται ο επενδυτής από το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο και αν αυτό είναι επαρκές, ο κ. Θωμαδάκης απάντησε:

    "Ούτε θεσμικό κενό υπάρχει αλλά εφαρμόζεται πλήρως και η Ευρωπαϊκή Κοινοτική οδηγία. Η διαφάνεια στο Χρηματιστήριο είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο. Η λειτουργία του ΧΑΑ δεν έχει ποτέ τη μορφή εγγυημένων επενδύσεων. Εδράζεται κυρίως στη διαφάνεια".

    Σύμφωνα με στοιχεία που κατέθεσε στην Επιτροπή ο κ. Θωμαδάκης μετά από ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν το πρώτο 9μηνο του 2000 και διαπιστώσεις παραβάσεων, επεβλήθηκαν κυρώσεις ύψους 3,2 δις δρχ., ενώ το 1999 οι κυρώσεις ήταν 1,2 δις.

    Ο βουλευτής της Ν.Δ. Μανώλης Κεφαλογιάννης υποστήριξε ότι μέχρι 1/1/2000 81 μετοχές έχασαν το 70% της αξίας τους, 179 χάσανε το 60% ενώ 254 από τις 330 χάσανε περισσότερο από το 30% και περισσότερες από 120 μετοχές χάσανε από 80%-90% της αξίας τους.

    "Αυτό που έγινε στο ελληνικό χρηματιστήριο είναι πρωτοφανές. Έγινε η μεγαλύτερη αναδιανομή εισοδήματος που είχε γίνει ποτέ. Σαράντα τρία τρις δρχ. πήγαν στα χέρια ολίγων", τόνισε στο σημείο αυτό ο κ. Κεφαλογιάννης.

    Ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς επεσήμανε από την πλευρά του ότι οι "λεγόμενες φούσκες" αντιστοιχούσε στο Χρηματιστήριο μόνο ένα ποσοστό 1 1/2%. Και πρόσθεσε ότι "παραβατικά φαινόμενα είχαμε και θα έχουμε. Δεν καθορίζουν όμως την Χρηματιστηριακή Αγορά και την πραγματικότητα. Ούτε πιστεύω ότι οι μεγάλες διακυμάνσεις των τιμών οφείλονται σε αυτά τα φαινόμενα".

    Τέλος ο κ. Θωμαδάκης ανέφερε ότι έχουν σταλεί στον Εισαγγελέα 8 (οκτώ) περιπτώσεις εξωχρηματιστηριακών δραστηριοτήτων.

    [09] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΜΕ ΤΗΝ ΕΙΝΑΠ

    Αθήνα, 26 Οκτωβρίου 2000 (19:46 UTC+2)

    Συνάντηση με την εκτελεστική γραμματεία της ΕΙΝΑΠ είχε κλιμάκιο του τομέα κοινωνικής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ, με επικεφαλής τον γραμματέα Λουκά Αποστολίδη.

    Η συνάντηση αυτή εντάσσεται στα πλαίσια των πρωτοβουλιών του τομέα να συμβάλλει ουσιαστικά, μέσα από την ανταλλαγή απόψεων, στην υλοποίηση του εκσυγχρονισμού του ΕΣΥ. Θα ακολουθήσουν συναντήσεις με τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ.

    [10] ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΝΑΡΚΕΣ ΚΑΤΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

    Στρασβούργο, 26 Οκτωβρίου 2000 (19:45 UTC+2)

    Η Ολομέλεια το Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υιοθέτησε την έκθεση τςη Ιταλίδας Ευρωβουλευτή Emma Bonino σχετικά με την πρόταση της Επιτροπής για την έκδοση Κανονισμού για την ανάληψη δράσης κατά των ναρκών ξηράς κατά προσωπικού.

    Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι νάρκες ξηράς κατά προσωπικού προξενούν κάθε χρόνο εντυπωσιακό αριθμό θυμάτων σε πολλές περιφέρειες του κόσμου και κυρίως στις φτωχότερες. Οι περισσότερες νάρκες έχουν τοποθετηθεί στην τύχη χωρίς να ακολουθείται τακτικό σχέδιο παραδοσιακού τύπου, συχνά με μόνο στόχο την τρομοκρατία των τοπικών πληθυσμών. Όμως εκτός από τις απώλειες σε ανθρώπινες ζωές (άμεση επίπτωση), η χρήση των ναρκών ξηράς κατά προσωπικού συνιστά σοβαρό εμπόδιο στην ανάκαμψη των χωρών που αποτέλεσαν θέατρα πολεμικών επιχειρήσεων και/ή εμφυλίων συρράξεων, ενώ συχνά ακόμη και αυτή η υποψία της παρουσίας ναρκών ξηράς κατά προσωπικού επηρεάζει αρνητικά την κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη τεράστιων περιοχών. Το πρόβλημα αυτό απασχολεί σήμερα πάνω από 60 χώρες, τις 20 εκ των οποίων σε πολύ σοβαρό βαθμό.

    Στην έκθεση που ενέκρινε η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπογραμμίζεται μεταξύ άλλων η έκταση του προβλήματος και τονίζεται βεβαίως η ανάγκη να αναληφθούν δράσεις για την εξεύρεση και καταστροφή αυτών των ναρκών. Τονίζεται εξάλλου η σημασία του να προωθηθεί η επιστημονική έρευνα που θα στοχεύει στην ανάπτυξη τεχνολογιών, οι οποίες θα διευκολύνουν την ανακάλυψη αυτού του είδους των ναρκών καθώς και του καθορισμού των περιοχών που αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους πρόβλημα με μεγαλύτερη ακρίβεια. Σε επίπεδα προϋπολογισμού το ψήφισμα της Επιτροπής ζητεί τη διάθεση κονδυλίου ύψους 200 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2000-2006 σχετικά με τη χρηματοδότηση της εφαρμογής του σχετικού κανονισμού. Διευκρινίζεται ωστόσο ότι αυτό το κονδύλι δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για την χρηματοδότηση ερευνητικών προγραμμάτων ή προγραμμμάτων με στόχο την ανάπτυξη τεχνολογιών που θα διευκολύνουν την ανάληψη δράσης κατά των ναρκών προσωπικού καθώς και προγραμμάτων εξεύρεσης και καταστροφής αυτού του είδους των ναρκών, τα οποία θα υλοποιούνται στο πλαίσιο της ανθρωπιστικής βοήθειας και τα οποία θα πρέπει συνεπώς να συνεχίσουν να χρηματοδοτούνται από τις γραμμές του προϋπολογισμού που αφορούν ακριβώς τα προγράμματα ανθρωπιστικής βοήθειας.

    Σε άλλο σημείο της έκθεσης καλούνται οι χώρες μέλη που δεν το έχουν πράξει ακόμη, να υπογράψουν και να επικυρώσουν τη Σύμβαση της Οττάβα σχετικά με την απαγόρευση χρήσης και την καταστροφή των ναρκών ξηράς κατά προσωπικού. Επιπλέον ζητείται η παροχή οικονομικής και άλλης υποστήριξης για την ιατρική περίθαλψη και κοινωνικοοικονομική επανένταξη των ατόμων που έχουν πέσει θύματα τέτοιου είδους ναρκών. Τέλος, στην έκθεση τονίζεται ο ρόλος που μπορούν να έχουν οι μη κυβερνητικές οργανώσεις στην κατάρτιση και εφαρμογή προγραμμάτων που θα στοχεύουν στην ανακάλυψη και καταστροφή τέτοιου είδους ναρκών.

    [11] THN EKΛΟΓΙΚΗ ΝΟΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΣΤΙΓΜΑΤΙΖΟΥΝ ΖΑΧΑΡΑΚΙΣ ΚΑΙ ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

    Στρασβούργο, 26 Οκτωβρίου 2000 (19:29 UTC+2)

    Την εκλογική βία και νοθεία που άσκησαν οι αλβανικές αρχές κατά τη διάρκεια των πρόσφατων δημοτικών εκλογών, ειδικά στην περιοχή της Χιμάρας σε βάρος της ελληνικής μειονότητας, στιγμάτισαν οι ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Χρήστος Ζαχαράκις και Γιώργος Δημητρακόπουλος, παρεμβαίνοντας στην συζήτηση της έκθεσης της ευρωβουλευτού του ΠΑΣΟΚ Αννας Καραμάνου σχετικά με το σχέδιο δράσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Αλβανία

    Ο κ. Ζαχαράκις επισήμανε στην ομιλία του ότι, όταν πριν δύο περίπου πρότεινε και έγινε δεκτό από την εισηγήτρια να προστεθεί στην παράγραφο 6 της έκθεσης η μνεία της ανάγκης βελτιώσεως της ασφάλειας και της προστασίας των εθνικών μειονοτήτων στην Αλβανία, δεν είχε φανταστεί ότι τόσο σύντομα θα είχαμε μία πρόδηλη και έμπρακτη επιβεβαίωση της αρνητικής αυτής πρακτικής των αλβανικών αρχών.

    Πρόσθεσε, δε, ότι η Αλβανία αξιώνει από την διεθνή κοινότητα να παρεμβαίνει, ακόμα και ενόπλως προς υπεράσπιση καταπιεζόμενων αλβανικών μειονοτήτων σε τρίτες χώρες, ενώ ταυτόχρονα απαιτεί την διασφάλιση όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τους Αλβανούς μετανάστες και λαθρομετανάστες, που είναι συχνότατα υπεύθυνοι για σοβαρά προβλήματα παρανομίας και εγκληματικότητας στις κοινωνίες στις οποίες καταφεύγουν.

    Μιλώντας για τη χώρα μας, υπογράμμισε ότι στήριξε την μετακομμουνιστική Αλβανία και υποδέχθηκε και ανέχθηκε φιλόξενα τις χιλιάδες Αλβανών μεταναστών και λαθρομεταναστών. Ωστόσο, συμπλήρωσε, βλέπει την πολυπληθή και ιστορική ελληνική μειονότητα της Αλβανίας να διώκεται συστηματικά και να παραβιάζονται κατ' επανάληψη τα θεμελιώδη ανθρώπινα, πολιτικά και πολιτιστικά δικαιώματα της.

    Τέλος, υπογράμμισε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να αξιολογήσει προσεκτικά την ικανότητα και τη θέληση της Αλβανίας να αποδεχθεί τα παραδεδεγμένα ευρωπαϊκά επίπεδα και κριτήρια στους τομείς των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δημοκρατικών ελευθεριών και διαδικασιών και να σταθμίσει και να προσαρμόσει ανάλογα τη στάση της, τα σχέδια δράσης και τις ποικιλόμορφες παροχές προς τη χώρα αυτή, μέχρις ότου αναθεωρήσει την πολιτική της.

    [12] ΘΑ ΚΡΑΤΗΣΕΙ ΤΕΛΙΚΑ ΤΗ ΣΗΜΑΙΑ ΣΤΗΝ ΑΥΡΙΑΝΗ ΠΑΡΕΛΑΣΗ Ο ΑΛΒΑΝΟΣ ΑΡΙΣΤΟΥΧΟΣ ΜΑΘΗΤΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 26 Οκτωβρίου 2000 (19:15 UTC+2)

    Θα κρατήσει τελικά αύριο στην επίσημη παρέλαση την ελληνική σημαία ο μαθητής από την Αλβανία του 3ου Γυμνασίου Μηχανιώνας μετά από παρέμβαση του υπουργού Παιδείας Πέτρου Ευθυμίου.

    Μέχρι και σήμερα οι καθηγητές του Οδυσσέα Τσενάι βασιζόμενοι σε μία εγκύκλιο του του υπουργείου δεν τον άφηναν να γίνει σημαιοφόρος παρότι είχε αριστεύσει. Οι συμμαθητές θεώρησαν ότι επρόκειτο για αδικία και εξέφρασαν την αντίθεσή τους.

    Τελικά επενέβη ο υπουργός Παιδείας με δήλωσή του στην οποία τονίζεται:

    "Στις παρελάσεις των Εθνικών Επετείων οι μαθητές αντιπροσωπεύουν το σχολείο τους. Στην περίπτωση που αλλοδαπός μαθητής συγκεντρώνει την αριστεία στη βαθμολογία και κατά το ήθος όπως ακριβώς προσδιορίζεται για όλους τους συμμαθητές και εφόσον ο ίδιος νιώθει υπερήφανος να κρατήσει την ελληνική σημαία έχει αυτή τη δυνατότητα".

    Ο Διευθυντής του Γυμνασίου Νέας Μηχανιώνας Γιώργος Μπαλασάς δήλωσε από την πλευρά του ότι εφόσον κοινοποιηθεί στο σχολείο του η διαταγή αυτή, θα πειθαρχήσει στην εγκύκλιο του υπουργού.

    [13] "Η ΕΥΡΩΠΗ, ΜΙΑ ΜΑΚΡΑ ΚΟΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ"

    Στρασβούργο, 26 Οκτωβρίου 2000 (19:12 UTC+2)

    Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Μουσείων Ιστορίας -με μια έκθεση γεμάτη Ελλάδα- παρουσιάζει στο Μέγαρο της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, την έκθεση ιστορίας των Μουσείων της Ευρώπης. Στην έκθεση την Ελλάδα εκπροσωπεί το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο της Παλαιάς Βουλής, με Διευθυντή τον κ. Ιωάννη Μαζαράκη-Αινιάν, με τέσσερα σημαντικά έργα του νεότερης ελληνικής ιστορίας.

    Η "Μεγάλη Χάρτα της Ελλάδος" του "γαλουχημένου στο πνεύμα του ευρωπαϊκού Διαφωτισμού Ρήγα Βελεστινλή (Βιέννη, 1797), ο οποίος προσπάθησε να εφαρμόσει ένα σχέδιο επαναστατικής χειραφέτησης όλων των Βαλκανικών λαών που ζούσαν υπό τον τουρκικό ζυγό", όπως αναγράφεται χαρακτηριστικά.

    Μία "Εικόνα που αναπαριστά τη Ναυμαχία της Ναυπάκτου" έργο του Γεωργίου Κλώντζα (1571-1608), στην οποία χρωματίζεται "Ο αγώνας των Ελλήνων εναντίον των Τούρκων και οι επιπτώσεις της νίκης των χριστιανικών στρατευμάτων, οι οποίες υπήρξαν ιδιαίτερα σημαντικές".

    Ο πίνακας του Α. Cheyere (1822) με τη "Συνέλευση των Ευρωπαίων στρατιωτικών που έσπευσααν να βοηθήσουν την Ελλάδα το 1822". Εκφράζεται έτσι "το φιλελληνικό ξεκίνημα καθώς και η πίεση που άσκησε η κοινή γνώμη στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να υποκινήσουν, εν μέρει, τις Μεγάλες Δυνάμεις, γεγονός που κατέληξε στην αναγνώριση του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους. Είναι η ίδια περίοδος κατά την οποία η ιδέα του "έθνους" πήρε ιδιαίτερες διαστάσεις σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο".

    Τέλος, ο πίνακας ανώνυμου ζωγράφου του 1896 με τους "πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες της σύγχρονης εποχής, στο αρχαίο Στάδιο των Αθηνών, που ανήγειρε ο Ηρώδης ο Αττικός τον 2ο αιώνα π.Χ.

    Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο της Αθήνας είναι το μόνο από όλα τα ευρωπαϊκά μουσεία που συμμετέχει με τον μεγαλύτερο αριθμό εκθεμάτων. Η παρουσίαση των εκθεμάτων δεν είναι εξαντλητική ούτε συγκεντρώνει τις σημαντικότερες χρονολογικές φάσεις της ιστορίας της Ευρώπης. Ο στόχος είναι, απλώς, να γίνει αναφορά στον πλούτο και στην ποικιλία της κοινής ευρωπαϊκής ιστορίας, μέσα από σπάνια αντικείμενα που προέρχονται από όλες τις χώρες. Μεταξύ άλλων, ελληνικού ενδιαφέροντος αντικείμενα, είναι ένας "βυζαντινός σταυρός, του 13ου αιώνα, που προοριζόταν για τις λιτανείες και ο οποίος προέρχεται πιθανότατα από την περιοχή του Ζαντάρκ της Δαλματίας. Το αντικείμενο αυτό, του Γερμανικού Μουσείου της Ιστορίας του Βερολίνου, δείχνει "πόσο έντονα επηρεάσθηκαν η τέχνη και ο πολιτισμός από την επαφή τριών διαφορετικών κόσμων του Βυζαντίου, της Χριστιανοσύνης και του Ισλάμ". Επίσης, ο "Απόλλων Σταυροκτόνος", ρωμαϊκό αντίγραφο από πρωτότυπο του Πραξιτέλη, του 2ου αιώνα π.Χ., από το Λίβερπουλ της Μεγάλης Βρετανίας εκπροσωπεί την "κυκλοφορία ελληνο-ρωμαϊκών μοντέλων" κατά την αρχαιότητα.

    Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Μουσείων Ιστορίας μετά τα ιδρυτικά συμπόσια (Παρίσι, 1994-Βόννη 1996) τα οποία οδήγησαν σε μια παραγωγική συνάθροιση Εθνικών Μουσείων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προσήλκυσε χιλιάδες άλλα Μουσεία της Ευρώπης, τα οποία προσέγγισαν το θεσμό, με απώτερο σκοπό την ενσωμάτωσή τους στα διαφορετικά στάδια της Ευρωπαϊκής Ιστορίας. Μία Τράπεζα δεδομένων, υπό την ονομασία "HISTEUROPA", σχεδιάζει να λειτουργήσει τον Ιούνιο του 2001 με ταυτόχρονη πρόσβαση στον Ιντερνέτ, υπό τον τίτλο "COMPARARE - για μια Ιστορία της Ευρώπης", ενώ μεγάλες διοργανώσεις με τον τίτλο "Η Ιστορία σας είνα η Ιστορία μας" θα δώσει την ευκαιρία με Μουσεία διαφορετικών χωρών να ανταλλάξουν εκθέματα και ζωντανές διαφορετικές εθνικές αναμνήσεις. Χαρακτηριστική είναι η αναφορά σε ένα κοινό θέμα των ευρωπαϊκών πρωτευουσών όπως αυτών των εκκλησιαστικών Μητροπόλεων, θέμα το οποίον αποτελεί την επόμενη ιστορική έκθεση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Μουσείων με τίτλο "Η Ευρώπη μέσα από τις Μητροπόλεις".

    [14] ΝΤΕ ΣΟΤΟ: ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΘΕΙ Η ΒΑΣΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ ΓΙΑ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ

    Λευκωσία, 26 Οκτωβρίου 2000 (19:07 UTC+2)

    Ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Αλβαρο ντε Σότο, διαβεβαίωσε σήμερα ότι η βάση των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού δεν έχει διαφοροποιηθεί, προσθέτοντας ότι τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας μιλούν για ορισμένες αρχές, αλλά δεν καθορίζουν με λεπτομέρεια πώς τα θέματα πρέπει να επιλυθούν ως μέρος μιας συνολικής λύσης.

    Μιλώντας ύστερα από συνάντηση με τον πρόεδρο του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών της Κύπρου, Βάσο Λυσσαρίδη, ο κ. ντε Σότο ανέφερε ότι πρέπει να γίνουν καινοτομίες στην επίλυση θεμάτων που δεν αναφέρονται στα ψηφίσματα.

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [15] ΝEA ΠΤΩΣΗ ΣΤΟ ΧΑΚ

    Λευκωσία, 26 Οκτωβρίου 2000 (19:04 UTC+2)

    Η έλλειψη αγοραστικού ενδιαφέροντος και οι σημαντικές απώλειες που κατέγραψαν στη σημερινή συνάντηση οι τιμές των τραπεζικών μετοχών είχαν ως αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) να σημειώσει νέες απώλειες της τάξης του 1,26%.

    Στα ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα των 15,8 εκατομμυρίων λιρών διαμορφώθηκε η αξία των συναλλαγών, παρουσιάζοντας μείωση κατά 8,5 εκ. Οι πτωτικές τάσεις που επικράτησαν με το άνοιγμα της αγοράς έφεραν το Γενικό Δείκτη στις 304 μονάδες, σημειώνοντας σημαντική πτώση σε ποσοστό 1,6%. Οι ρευστοποιήσεις που ακολούθησαν σε τίτλους των τραπεζών έδωσαν καθοδική τροχιά στο Δείκτη, αγγίζοντας και το επίπεδο των 301 μονάδων, όταν κατέγραφε πτώση σε ποσοστό 2,6%. Ωστόσο το περιορισμένο αγοραστικό ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε στη συνέχεια είχε ως αποτέλεσμα ο Δείκτης να περιορίσει τις απώλειες του καθώς ανήλθε 20 λεπτά πριν από το κλείσιμο της συνάντησης στις 306,4 μονάδες.

    Τελικά έκλεισε στις 305,62 μονάδες σε σχέση με 309,52 μονάδες της προηγούμενης συνάντησης, σημειώνοντας νέα πτώση σε ποσοστό 1,26%, ενώ πραγματοποιήθησαν 8.370 πράξεις.

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [16] Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ - ΒΡΑΔΕΜΒΟΥΡΓΟΥ

    Βερολίνο, 26 Οκτωβρίου 2000 (19:04 UTC+2)

    Η εφημερίδα "Χουριέτ" παρουσιάζει στις ευρωπαϊκής θεματολογίας σελίδες της την Τουρκική Κοινότητα Βερολίνο - Βραδεμβούργου.

    Το δημοσίευμα, με τίτλο "Στόχος (μας) ίδια δικαιώματα για τους αλλοδαπούς" υπογραμμίζει το έργο της κοινότητας, την υποστήριξη που αυτή δίνει στους Τούρκους της περιοχής σε θέματα κοινωνικά, οικογενειακά, εργασιακά, σχετικά με κοινωνική ασφάλιση, τη στρατιωτική θητεία, τον επαγγελματικό προσανατολισμό και την επιμόρφωση.

    Επισημαίνεται επίσης "η έντονη δραστηριοποίηση της κοινότητας κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας και υπέρ της ισότητας όλων των πολιτών".

    Η κοινότητα ιδρύθηκε το 1991 και περιλαμβάνει σήμερα 21 συλόγους-μέλη. Διοικείται από επταμελές Διοικητικό Συμβούλιο διετούς θητείας.

    [17] ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

    Λευκωσία, 26 Οκτωβρίου 2000 (19:02 UTC+2)

    Δεν κατέληξε σε οποιαδήποτε απόφαση η σημερινή έκτακτη ολομέλεια της κυπριακής Βουλής, παρά την τρίωρη σχεδόν συζήτηση των διαφόρων θεμάτων που απασχολούν το Κοινοβούλιο, ανάμεσα στα οποία η ανέγερση νέου κτιρίου και η μεταστέγαση της Βουλής. Οπως ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής, Σπύρος Κυπριανού, μετά το τέλος της σύσκεψης, έγινε μια ελεύθερη συζήτηση, ακούστηκαν διάφορες απόψεις, αλλά δεν ολοκληρώθηκε και ορίσθηκε νέα ημερομηνία, την ερχόμενη Πέμπτη, στις δέκα το πρωί, για συνέχιση της σύσκεψης.

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [18] ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΗ ΕΚΠΟΜΠΗ ΣΤΗΝ ΚΟΥΡΔΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ

    Βερολίνο, 26 Οκτωβρίου 2000 (19:02 UTC+2)

    Την αντίδραση της Τουρκίας προκάλεσε η απόφαση του κρατικού ραδιοφώνου της Σουηδίας να μεταδίδει από 1.1.2001 εβδομαδιαία ειδησεογραφική εκπομπή στην κουρδική γλώσσα.

    Η εκπομπή θα μεταδίδεται από τους σταθμούς Radio Sweden και Ρ6, θα είναι διάρκειας δεκαπέντε λεπτών και θα περιέχει ειδήσεις από την Σουηδία, την Τουρκία, το Ιράν και το Ιράκ.

    Η τουρκική εφημερίδα Χουριέτ, αναφέρει για το θέμα αυτό, στην ευρωπαϊκή της έκδοση, ότι θα μειωθεί ο χρόνος εκπομπής των προγραμμάτων στην τουρκική γλώσσα και αργότερα εκείνων σε ισπανική, σερβοκροατική και τσεχική γλώσσα.

    Στην είδηση αντέδρασε έντονα η τουρκική πρεσβεία στη Στοκχόλμη: "Αυτή είναι μια ενέργεια, με την οποία δεν συμφωνούμε. Παρακολουθούμε το θέμα με ιδιαίτερη προσοχή. Γλώσσα επικοινωνίας για αυτούς που έχουν γεννηθεί στην Τουρκία είναι η τουρκική. Η Σουηδία θα πρέπει να είναι προσεκτική", δήλωσε σχετικά ο Τούρκος πρέσβης.

    [19] Ο ΧΟΜΠΑΧ ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΕΙ ΟΔΙΚΑ ΕΡΓΑ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ

    Βουκουρέστι, 26 Οκτωβρίου 2000 (19:00 UTC+2)

    της Ιώάννας Ράντου

    Ο Συντονιστής του Συμφώνου Σταθερότητας για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη Μπόντο Χόμπαχ ανακοίνωσε σήμερα στο Βουκουρέστι ότι τα έργα για την κατασκευή της εθνικής οδού Βουκουρεστίου-Τσερναβόντα θα αρχίσουν τον Νοέμβριο και η κατασκευή της οδού Βουκουρεστίου-Γκιούργκιου (πόλη στα σύνορα με τη Βουλγαρία) τον Μάρτιο του 2001.

    Σημειώνεται ότι κανένα οικονομικό πρόγραμμα του Συμφώνου που αφορά στη Ρουμανία δεν έχει υλοποιηθεί από τη συνάντηση του Μαρτίου το 2000 και οι ρουμανικές αρχές διαμαρτύρονται γιατί οι οικονομικοί οργανισμοί δεν δίνουν χρήματα για αυτά τα σχέδια.

    Ο κ. Χόμπαχ τόνισε ακόμη ότι οι πρόσφατες πολιτικές αλλαγές στη Γιουγκοσλαβία αύξησαν το ενδιαφέρον επιχειρηματιών και διεθνών οργανισμών για επενδύσεις στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Ο Συντονιστής του Συμφώνου Σταθερότητας είπε χαρακτηριστικά ότι μέσα σε 14 μέρες έλαβε τόσα τηλεφωνήματα από επιχειρηματίες όσα δεν πήρε σε ένα χρόνο.

    [20] Ο ΜΕΤΑ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΡΙΣΗ

    Τίρανα, 26 Οκτωβρίου 2000 (18:58 UTC+2)

    Ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα μαζί με τον Διευθυντή της Αλβανικής Επιχείρησης Ηλεκτρισμού Ντριτάν Πρίφτι, επισκέφθηκαν τα Σκόπια για να ζητήσουν βοήθεια από την σκοπιανή Κυβέρνηση προκειμένου να ξεπεράσει η Αλβανία τη σοβαρή ενεργειακή κρίση.

    Ο Σκοπιανός Πρωθυπουργός Γκεοργκιέφσκι υποσχέθηκε ότι η χώρα του θα θέσει σε λειτουργία θερμοηλεκτικό σταθμό προκειμένου να εφοδιάσει την Αλβανία και θα επιτρέψει τη διοχέτευση μεγαλύτερης ποσότητας νερού από τη λίμνη της Αχρίδας προς τον ποταμό Ντριν, προκειμένου να ανέβει η στάθμη του Υδροηλεκτρικού σταθμού της Φιέρζα στη Β. Αλβανία. Η εφημερίδα "Σέκουλι" γράφει ότι σε περίπτωση που δεν αρχίσουν οι βροχοπτώσεις, με τα σημερινά δεδομένα ο Η/Υ σταθμός της Φιέρζα θα σταματήσει να λειτουργεί μετά από έξι μέρες.

    [21] 3 ΔΙΣ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΩΝ ΣΥΝΔΕΣΕΩΝ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ 2001

    Aθήνα, 26 Οκτωβρίου 2000 (18:57 UTC+2)

    Τα τρία δισεκατομμύρια δραχμές θα ξεπεράσει το ποσό που θα διαθέσει το υπουργείο Αιγαίου για τη βελτίωση των ακτοπλοϊκών συνδέσεων των νησιών για το 2001. Αυτό τόνισε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Αιγαίου Νίκος Σηφουνάκης σημειώνοντας ότι κύριος στόχος του υπουργείου είναι η καλύτερη διασύνδεση των νησιών του Αιγαίου προς όφελος των ταξιδιωτών.

    "Σκοπός μας είναι να έχουμε ένα πλήρες σύστημα ανταποκρίσεων έτσι ώστε να μπορεί ο πολίτης να επιλέγει την πιο γρήγορη γραμμή" είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σηφουνάκης. Όπως επισημάνθηκε στη συνέντευξη Τύπου, το 2001 οι κύριες άγονες επιδοτούμενες γραμμές του Αιγαίου θα φτάσουν τις 31. Τα δρομολόγια ενδοεπικοινωνίας στις άγονες γραμμές στο επόμενο έτος θα φτάσουν τα 3054 από 2354 που ήταν το 1999.

    [22] ΕΠΙΣΗΜΟ ΓΕΥΜΑ ΤΟΥ ΥΜΑΘ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 26 Οκτωβρίου 2000 (18:54 UTC+2)

    Αισιόδοξος για την πορεία προόδου της χώρας μας εμφανίστηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος στο επίσημο γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του στο Κυβερνείο ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Γιώργος Πασχαλίδης.

    Στην προσφώνησή του ο κ. Πασχαλίδης μίλησε για τα αισθήματα αγάπης που τρέφουν όλοι οι Ελληνες στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τονίζοντας ότι έχει κατορθώσει το ακατόρθωτο, γιατί εκφράζει στα μάτια όλων των Ελλήνων την ενότητα και την ομοψυχία.

    Αναφερόμενος στη Θεσσαλονίκη είπε ότι ζει μία εποχή αναδημιουργίας, ενισχύει την επικοινωνία της με την Ευρωπαϊκή Ενωση, αγκαλιάζει όλες τις Περιφέρειες της Β. Ελλάδας, που συμμετέχει πρωταγωνιστικά στην ανασυγκρότηση των Βαλκανίων.

    "Σας καλωσορίζουμε εδώ στο Κυβερνείο και χαιρόμαστε που επιλέγεται για τη διαμονή σας ένα χώρο που αισθάνεται την αγάπη σας και σας ανταποδίδει τη δική του.

    Χθες καθώς ερχόμασταν από το αερόδρομιο στο Κυβερνείο είδα συμπολίτες μας που έβγαιναν αυθόρμητα στους δρόμους για να σας χαιρετήσουν.

    Σήμερα είδα πολλούς ανθρώπους που ήθελαν να σας σφίξουν το χέρι. Εχετε καταφέρει το ακατόρθωτο. Να σας αγαπούν όλοι οι Ελληνες, όλη η Ελλάδα. Και αυτό γιατί έχετε καταφέρει να εκφράζετε στα μάτια όλων των Ελλήνων την ομοψυχία και την ενότητα. Μ' ένα λόγο απλό, ουσιαστικό και όποτε χρειάζεται αποφασιστικό κάνοντας πράξη τη συναίνεση, τη γενναιότητα της συναίνεσης.

    Μ΄αυτό το πνεύμα σας υποδέχεται η Θεσσαλονίκη αυτό το εορταστικό τετραήμερο της εθνικής ανάτασης και θρησκευτικής ευλάβειας.

    Σταθερή βούληση της κυβέρνησης είναι η ισχυρή άμυνα, η ισχυρή οικονομία, η ισχυρή κοινωνία. Πατριωτικό είναι ό,τι κάνει την Ελλάδα πιο ισχυρή.

    Η Θεσσαλονίκη ζει αυτή την εποχή μία περίοδο αναδημιουργίας.

    Γεννά από τα σπλάχνα της μία Μητρόπολη που είναι ευαίσθητη στα μηνύματα των καιρών. Είναι η Θεσσαλονίκη που ενισχύει την επικοινωνία της με την Ευρωπαϊκή Ενωση, που αγκαλιάζει όλες τις Περιφέρειες της Β. Ελλάδας, που συμμετέχει πρωταγωνιστικά στην ανασυγκρότηση των Βαλκανίων.

    Για όλους εμάς που ζούμε στο Βορρά η ανασυγκρότηση είναι πρώτα αλληλεγγύη και μετά επιχειρηματικότητα, πρώτα πολιτισμός και μετά πολιτική.

    Η Θεσσαλονίκη της Ελλάδας, των Βαλκανίων, της Ευρώπης, η αξιοπρεπής Θεσσαλονίκη, η πάντα φιλόξενη και φιλική παίρνει δύναμη από τη δική σας παρουσία.

    Μοιράζεται τη συγκίνηση των ημερών μαζί σας.

    Ο κ. Πασχαλίδης χάρισε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μία θαλασσογραφία, ένα καράβι στη θάλασσα που ζωγράφισε ένα παιδί, ο Θωμάς Σαμπανόπουλος, ο οποίος θα ζωγραφίσει πολλές εικόνες από το νέο αιώνα, από την Ελλάδα του 21ου αιώνα, γιατί είναι μόλις 6 ετών".

    Στην αντιφώνησή του προς τον υπουργό Μακεδονίας - Θράκης ο κ. Στεφανόπουλος όλοι αισθανόμαστε και μας κάνει ευτυχείς το γεγονός ότι η Ελλάδα βαδίζει στο δρόμο της προόδου.

    "Ο τόπος προοδεύει με δυσκολίες, εσωτερικές και εξωτερικές, οι οποίες δεν φαίνονται να σταματούν εύκολα. Είμαι βέβαιος ότι έχει ανοιχθεί μπροστά μας μία λεωφόρος την οποία θα περπατήσουμε. Δεν εννοώ ότι θα την περπατήσουμε με τη μία ή με την άλλη κυβέρνηση. Εμένα δε με νοιάζει ποιος θα περπατήσει μπροστά, ποιος θα διοικήσει τον τόπο. Αυτό είναι το λιγότερο. Ο τόπος θα προχωρήσει έχοντας τη δική του ζωντάνια, τη δική του δυναμική και είναι βέβαιο ότι αυτή η δυναμική υπάρχει και μας κάνει να αισθανόμαστε καλύτερα από άλλοτε", είπε και πρόσθεσε:

    "Εγώ τουλάχιστον έτσι αισθάνομαι και πολλές φορές μου καταλογίζουν ότι ο ενθουσιασμός μου εκφεύγει των προεδρικών δυνατοτήτων. Αν εκφεύγει ζητώ συγγνώμη. Πάντως εκφεύγει καλώς και δεν έχω καμία κακοπιστία μέσα μου, ούτε καμία πολιτική επιδίωξη, παρά μόνο να εκφράζω το εθνικό αίσθημα που είναι αίσθημα αισιοδοξίας".

    Στο γεύμα παρέστησαν ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος, ο τέως πρόεδρος της Δημοκρατίας Χρήστος Σαρτζετάκης, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, βουλευτές του Νομού κ.α.

    [23] ΜΕΣΙΤΣ: Η ΚΡΟΑΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΙΟΡΘΩΝΕΙ ΤΑ ΛΑΘΗ ΤΟΥ ΤΟΥΤΖΜΑΝ

    Βερολίνο, 26 Οκτωβρίου 2000 (18:51 UTC+2)

    Τεράστια λάθη καταλόγισε στον προκάτοχό του Φράνιο Τούτζμαν ο πρόεδρος της Κροατίας Στίπε Μέσιτς σε δηλώσεις του από το Βερολίνο όπου πραγματοποιεί επίσκεψη και τόνισε ότι η τωρινή κυβέρνηση καταβάλει προσπάθειες για να επανορθώσει.

    Ο κ. Μέσιτς συναντήθηκε στο Βερολίνο με το Γερμανό ομόλογό του Γιοχάνες Ράου, ενώ στη συνέχεια μετέβη στο Ανόβερο, όπου θα συναντηθεί με το Γερμανό καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ. Αύριο στο Βερολίνο θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Βουλής Βόλφγκανγκ Τίρζε.

    Στη συνάντησή του με τον κ. Ράου ο πρόεδρος της Κροατίας είπε ότι από τα σοβαρότερα λάθη του Τούτζμαν ήταν η συμμετοχή της Κροατίας στη διάλυση της Βοσνίας και η πολιτική στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων.

    "Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες για τη συμμετοχή ξένων κεφαλαίων στην ανάπτυξη της χώρας μας", είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Κροατίας.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 26 October 2000 - 22:15:57 UTC