Browse through our Interesting Nodes on Greek History & Hellenism Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 24 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-10-25

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΟΣΤΟΥΝΙΤΣΑ: ΕΓΙΝΑΝ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
  • [02] ΑΝΑΧΩΡΗΣΕ Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΑΔΙ ΕΛΙΑΣ
  • [03] ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
  • [04] ΕΠΑΦΕΣ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ
  • [05] ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΗΤΑΝ ΧΕΡΙ...
  • [06] ΣΤΙΣ ΗΠΑ Ο Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
  • [07] ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΤΗΣ ΚΡΟΑΤΙΑΣ ΓΙΑ ΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ
  • [08] ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΘΕΣΜΟΥΣ ΖΗΤΗΣΕ Ο ΕΤΖΕΒΙΤ
  • [09] ΒΟΛΕΪ Α1: ΗΡΑΚΛΗΣ - ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ 3-1
  • [10] ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΠΙΖΩΝΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΤΟΥ ΡΩΣΙΚΟΥ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟΥ ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ
  • [11] A. TΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: ΔΕΝ ΘΑ ΑΣΧΟΛΗΘΟΥΜΕ ΜΕ ΣΚΙΑΜΑΧΙΕΣ
  • [12] ΟΙ ΡΩΣΟΙ ΑΝΕΣΥΡΑΝ ΤΡΕΙΣ ΣΟΡΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΥΡΣΚ
  • [13] ΑΝΤΙΔΡΑ Η ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΩΝ ΠΕΡΙ ΑΡΣΗΣ ΤΟΥ ΑΥΤΟΚΕΦΑΛΟΥ
  • [14] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΕΣΙΤΣ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ
  • [15] ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑΣ ΤΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ
  • [16] ΣΥΝΕΤΡΙΒΗ ΡΩΣΙΚΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ
  • [17] ΧΑΑ:ΟΙ ΜΕΤΟΧΕΣ ΤΟΥ FTSE/ASE 20 ΜΟΝΟΠΩΛΗΣΑΝ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ
  • [18] ΠΕΤΡΙΤΣ: ΙΔΡΥΣΗ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΚΑΙ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΥΣ ΤΗΣ ΣΡΕΜΠΡΕΝΙΤΣΑ
  • [19] ''ΤΣΙΓΓΑΝΙΚΟ ΧΡΩΜΑ'' ΣΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ 41ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [20] ΣΟΦΙΑ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: "ΖΗΤΩ ΣΕΒΑΣΜΟ ΤΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΜΟΥ ΖΩΗΣ"
  • [21] ΑΙΣΙΟΞΟΔΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ Ο ΤΖΕΪΜΣ ΣΙ
  • [22] ΣΤΟ "ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ" ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΠΟΥΛΙΑΔΗ Η ΑΓΟΡΑ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ
  • [23] ΓΚΕΟΡΓΚΙΕΣΦΣΚΙ: "ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΟΝΟΜΑ"
  • [24] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

  • [01] ΚΟΣΤΟΥΝΙΤΣΑ: ΕΓΙΝΑΝ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ

    Σκόπια, 25 Οκτωβρίου 2000 (15:18 UTC+2)

    Φωτογραφία: Βόισλαβ Κοστούνιτσα

    "Στη Γιουγκοσλαβία συντελέστηκαν ουσιαστικές αλλαγές, ο λαός υπερασπιζόμενος την απόφαση που πήρε στις εκλογές διεκδίκησε την εσωτερική ελευθερία και με πίστη βγήκε στον δρόμο που οδηγεί προς τον εκδημοκρατισμό της κατάστασης στη χώρα" δήλωσε σήμερα ο νέος πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα κατά τη διάρκεια της άτυπης συνόδου κορυφής των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης που πραγματοποιείται στα Σκόπια.

    Αναφερόμενος στις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, ο πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας τόνισε ότι έχουν περάσει 20 μέρες από την έναρξη της επιστροφής της χώρας του στον παγκόσμιο χάρτη. "Οι 20 μέρες είναι μία σύντομη χρονικά, αλλά πολύ μεγάλη ιστορικά περίοδος, καθώς αποτελεί την αυγή μίας νέας εποχής" είπε.

    Σχολιάζοντας τα τελευταία 13 χρόνια που έζησε η Γιουγκοσλαβία, ο κ.Κοστούνιτσα επισήμανε ότι το αυταρχικό καθεστώς του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς κατέστρεψε την οικονομία και τον κοινωνικό ιστό, ενώ οι διεθνείς κυρώσεις και οι νατοϊκοί βομβαρδισμοί επιτάχυναν την αποσύνθεση της χώρας.

    "Ευτυχώς τα χειρότερα πέρασαν και ο λαός ανέτρεψε το αυταρχικό καθεστώς. Ο λαός είναι αρκετά ώριμος για να δεχθεί τη νέα ιστορική πρόκληση και η νέα ηγεσία της Γιουγκοσλαβίας θα πρέπει να είναι ικανή να ακολουθεί την επιθυμία του λαού" σημείωσε ο Γιουγκοσλάβος πρόεδρος, επισημαίνοντας ότι η νέα ηγεσία θα κληθεί να επιλύσει πολλά ζητήματα που αφορούν στην αναδιάρθρωση της χώρας, στην αναθεώρηση του Συντάγματος, στον επαναπροσδιορισμό των σχέσεων Σερβίας-Μαυροβουνίου, στην σταθεροποίηση της κατάστασης στο Κοσσυφοπέδιο και στην επανένταξη της χώρας στους διεθνείς οργανισμούς.

    "Η υπομονή, η αποφασιστικότητα και η ανοχή θα είναι τα όπλα μας. Κάποια από τα ζητήματα θα τα λύσουμε μόνοι μας, ενώ κάποια με τη βοήθεια της διεθνούς κοινότητας, οι αποφάσεις ωστόσο δεν θα λαμβάνονται βεβιασμένα και μέσα σε μία νύχτα" συμπλήρωσε.

    Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο νέος πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας ευχαρίστησε την Ευρωπαϊκή Ενωση για τη άμεση βοήθεια που ανάκρινε για τη χώρα του, επισημαίνοντας ότι ο πρώτος σταθμός της επιστροφής της Γιουγκοσλαβίας στον κόσμο είναι τα Βαλκάνια.

    "Τα Βαλκάνια έχουν ανάγκη την ειρήνη και τη σταθερότητα και ο μόνος τρόπος της διασφάλισής τους είναι ο πολιτικός διάλογος και η οικονομική συνεργασία" κατέληξε ο Βόισλαβ Κοστούνιτσα.

    Ε.Π.

    [02] ΑΝΑΧΩΡΗΣΕ Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΑΔΙ ΕΛΙΑΣ

    Αθήνα, 25 Οκτωβρίου 2000 (12:36 UTC+2)

    Φωτογραφία: Πέτρος Ευθυμίου

    Αναχώρησε το μεσημέρι για την Κωνσταντινούπολη ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, μετά από πολυήμερη επίσκεψη του στην Ελλάδα. Ο προκαθήμενος της Ορθοδοξίας αναχώρησε κρατώντας συμβολικά ένα κλωνάρι ελιάς. Στο αεροδρόμιο τον αποχαιρέτησαν ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος και εννέα Μητροπολίτες.

    [03] ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

    Αθήνα, 25 Οκτωβρίου 2000 (14:33 UTC+2)

    Την έντονη ανησυχία του για τις εξελίξεις στα εθνικά θέματα και ιδιαίτερα την επιδείνωση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά τις προκλήσεις της Αγκυρας και την αποχώρηση των ελληνικών δυνάμεων από την άσκηση του ΝΑΤΟ στην Τουρκία, εξέφρασε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κώστας Καραμανλής στη συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο.

    Στη συζήτηση που είχε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας επανέλαβε τις προτάσεις του για τη συγκρότηση Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής και την άμεση σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον κ. Στεφανόπουλο. Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ακολουθεί πολιτική μονομερών υποχωρήσεων απέναντι στην Τουρκία και παρατήρησε:"Μεταξύ μιας συμπεριφοράς κατευνασμού και μονομερών υποχωρήσεων καταρρέει η εξωτερική μας πολιτική. Στο Ελσίνκι η Ελλάδα έκανε μια υπερβολική και μονομερή χειρονομία καλής θέλησης που όχι απλώς δεν βρήκε ανταπόκριση από την πλευρά της Τουρκίας αλλά αντίθετα οδήγησε σε μεγαλύτερη ένταση της προκλητικότητας από την πλευρά της γείτονος".

    [04] ΕΠΑΦΕΣ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ

    Λονδίνο, 24 Οκτωβρίου 2000 (19:45 UTC+2)

    Διήμερη επίσκεψη στο Λονδίνο πραγματοποιεί ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, όπου συναντήθηκε με το Βρετανό υπουργό Εσωτερικών, Τζακ Στρό.

    Μετά τη συνάντηση, ο κ.Στρο έκανε λόγο για μία εποικοδομητική συνάντηση και ανέφερε ότι συζητήθηκε η συνεχιζόμενη έρευνα της ελληνικής αστυνομίας για τη δολοφονία του Βρετανού ταξίαρχου, Στήβεν Σόντερς, τον Ιούνιο.

    Ο κ.Στρό ευχαρίστησε τον Ελληνα ομόλογό του για το έντονο ενδιαφέρον του ίδιου και της ελληνικής κυβέρνησης για την πορεία των ερευνών και επεσήμανε ότι η Βρετανία ενδιαφέρεται έντονα για την παραπομπή των δραστών του εγκλήματος στη δικαιοσύνη το συντομότερο δυνατό και είναι πρόθυμη να υποστηρίξει την ελληνική κυβέρνηση για το σκοπό αυτό.

    [05] ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΗΤΑΝ ΧΕΡΙ...

    Θεσσαλονίκη, 25 Οκτωβρίου 2000 (21:03 UTC+2)

    Ακόμη δεν μπορούν πιστέψουν τον τρόπο με τον οποίο έχασαν οι παίκτες του ΠΑΟΚ από την Ουντινέζε. Όμως αυτό τους έκανε να πεισμώσουν περισσότερο, ώστε στον επαναληπτικό αγώνα που θα γίνει σε δύο περίπου εβδομάδες να δείξουν τι αξίζουν.

    Η καλή παρουσία των παικτών στην Ούντινε έκανε τους οπαδούς του Δικεφάλου να υποδεχτούν σαν... νικητές του παίκτες του ΠΑΟΚ στο αεροδρόμιο Μακεδονία. Το "παρών" τους έδωσαν πολλοί συνδεσμίτες της ομάδας και τους ετοίμασαν μια καλή υποδοχή.

    Εμμένουν στην απόφασή τους οι παίκτες του ΠΑΟΚ. "Πριν το γκολ η μπάλα είχε χτυπήσει στο χέρι του Μαρτζότα", τόνισε ο τερματοφύλακας του ΠΑΟΚ, Κυριάκος Τοχούρογλου που ήταν σε απόσταση αναπνοής από τον σκόρερ της αναμέτρησης. Για την επίμαχη φάση που έκρινε τον αγώνα, ο τεχνικός του ΠΑΟΚ κ Μπάγιεβιτς αρκέστηκε μόνο να επισημάνει: "Συμβαίνουν αυτά τα πράγματα στο ποδόσφαιρο. Εμείς πάντως δε ψάχνουμε για δικαιολογίες"

    Ωστόσο οι Ιταλοί γνωρίζουν καλά ότι δεν θα έχουν εύκολη αποστολή στη Θεσσαλονίκη. Στη ρεβάνς όλα μπορούν να συμβούν. Ειδικά όταν έχει ο ΠΑΟΚ με το μέρος του τον υπέροχο κόσμο του...

    [06] ΣΤΙΣ ΗΠΑ Ο Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Σαν Φρανσίσκο, 25 Οκτωβρίου 2000 (21:02 UTC+2)

    Τις επαφές του με εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας στις Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζει ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος πραγματοποιεί περιοδεία στις ΗΠΑ. Ο κ. Παπανδρέου ενημέρωσε τους ομογενείς για τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης στα εθνικά θέματα ενώ είχε ακόμη επαφές με στελέχη των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικανών ενόψει των αμερικανικών προεδρικών εκλογών.

    Ο υπουργός Εξωτερικών παρέστη στο Σικάγο σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο πρόεδρος του ΣΑΕ, Αντριου Αθενς. Στην Ατλάντα ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτωρ του προγράμματος ελληνικών σπουδών του πανεπιστημίου της Τζώρτζια. Στη συνέχεια μετέβη στην Καλιφόρνια όπου παρέστη σε εκδήλωση ομογενών στο Σακραμέντο. Επειτα πήγε στο Σαν Φρανσίσκο όπου ξεναγήθηκε σε ελληνικής ιδιοκτησίας εταιρεία ηλεκτρονικών.

    [07] ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΤΗΣ ΚΡΟΑΤΙΑΣ ΓΙΑ ΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ

    Ζάγκρεμπ, 25 Οκτωβρίου 2000 (21:00 UTC+2)

    Ανησυχία για της αλλαγές που εφαρμόστηκαν στην εκλογική διαδικασία της Βοσνίας εξέφρασε εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της Κροατίας, λίγες μέρες πριν τη διεξαγωγή εκλογών στη χώρα.

    Σε επιστολή της προς τον ύπατο εκπρόσωπο της Βοσνίας, η κυβέρνηση της Κροατίας δηλώνει ότι οι αλλαγές που επέβαλλε η διεθνής κοινότητα θα επηρεάσουν αρνητικά την ισορροπία των εθνικών κοινοτήτων της Βοσνίας.

    Σημειώνεται ότι η Δημοκρατική Ενωση Κροατών της Βοσνίας (HDZ), αντιτίθεται στις αλλαγές, τις οποίες εφάρμοσε μια ειδική επιτροπή του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), και οι οποίες αφορούν τους ψήφους του ανώτατου τμήματος του Κοινοβουλίου της Κροατο - Μουσουλμανικής Ομοσπονδίας της Βοσνίας.

    Σύμφωνα με τις νέες αλλαγές, οι Κροάτες βουλευτές θα επιλεχθούν από όλες τις περιοχές της ομοσπονδίας και όχι μόνο από τις περιοχές στις οποίες διαμένουν κυρίως Κροάτες, όπως ήταν παλαιότερα.

    [08] ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΘΕΣΜΟΥΣ ΖΗΤΗΣΕ Ο ΕΤΖΕΒΙΤ

    Σκόπια, 25 Οκτωβρίου 2000 (20:59 UTC+2)

    Το γεγονός ότι η σύνοδος κορυφής των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης πραγματοποιείται φέτος στα Σκόπια με τη συμμετοχή της Γιουγκοσλαβίας, έπειτα από διάστημα δύο ετών, επεσήμανε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπουλέντ Ετζεβίτ, σε ομιλία που απηύθυνε σήμερα στους ηγέτες των χωρών αυτών, στη Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα της ΠΓΔΜ. Ο κ.Ετζεβίτ έκανε λόγο για ένα νέο ξεκίνημα για τη χώρα και υποστήριξε ότι η νέα ηγεσία της θα πρέπει να συμβάλει στον εκδημοκρατισμό, ενώ έκρινε αναγκαία την εξάλειψη των εθνικών διαφορών μεταξύ των χωρών της συνόδου.

    "Την τελευταία δεκαετία είδαμε πολλές διαμάχες στην περιοχή, οι οποίες δεν ξεχάστηκαν. Επιθυμούμε ο νέος Γιουγκοσλάβος πρόεδρος, Βόισλαβ Κοστούνιτσα, να εκτιμήσει χωρίς προκαταλήψεις τις δίκαιες ανησυχίες των γειτόνων του" είπε ο κ.Ετζεβίτ.

    Εξέφρασε την ελπίδα ότι η Γιουγκοσλαβία θα τηρήσει τις διεθνείς υποχρεώσεις της, αποδεικνύοντας ότι κανένα έγκλημα δεν θα μείνει ατιμώρητο, γιατί, όπως είπε, μόνο έτσι θα υπάρξει νέα προοπτική. Παράλληλα, επεσήμανε ότι οι χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης πρέπει να προσπαθήσουν να διευθετήσουν τις διαφορές τους μέσω του διαλόγου, της συνεργασίας, της αμοιβαίας κατανόησης και της καλής γειτνίασης, όπως προβλέπεται από το καταστατικό της διαδικασίας συνεργασίας που υιοθετήθηκε στη σύνοδο του Βουκουρεστίου, το Φεβρουάριο του 2000.

    "Η διοίκηση του Κοστούνιτσα έχει σημαντικά ζητήματα να εκπληρώσει, με σημαντικότερο από αυτά τη δημιουργία δημοκρατικής κυβέρνησης και ελεύθερης κοινωνίας, απαραίτητες προϋποθέσεις για μία χώρα" είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός, αλλά διευκρίνισε ότι αυτές δεν αρκούν για την περιοχή των Βαλκανίων, όπου θα πρέπει να αντιμετωπιστούν οι εθνοκεντρικές τάσεις.

    Στη συνέχεια, ο Τούρκος πρωθυπουργός, τόνισε την ανάγκη να ενταχθεί η Γιουγκοσλαβία σε πρωτοβουλίες περιφερειακής συνεργασίας καθώς και στις ευρωατλαντικές δομές, καθώς και να συμμετάσχει ισότιμα στο Σύμφωνο Σταθερότητας για τη Ν.Α. Ευρώπη, μετά την εκπλήρωση συγκεκριμένων προϋποθέσεων, χωρίς αυτό να σημαίνει επιβάρυνση των άλλων χωρών της περιοχής.

    Αναφερόμενος στις σχέσεις της Σερβίας με το Μαυροβούνιο, ο κ.Ετζεβίτ εξέφρασε την ελπίδα να ξεκινήσει ένας ουσιαστικός διάλογος, και ζήτησε την ειρηνική επίλυση του προβλήματος του Κοσσυφοπεδίου. Σχετικά με τις σχέσεις Γιουγκοσλαβίας και Βοσνίας, υποστήριξε ότι θα πρέπει να διευθετηθεί το θέμα των περιουσιών, ενώ τέλος, δεσμεύτηκε ότι η χώρα του θα προσφέρει βοήθεια στο Βελιγράδι, με την προϋπόθεση ότι οι ηγέτες της χώρας θα είναι πρόθυμοι να δράσουν με υπευθυνότητα και σύνεση.

    [09] ΒΟΛΕΪ Α1: ΗΡΑΚΛΗΣ - ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ 3-1

    Θεσσαλονίκη, 25 Οκτωβρίου 2000 (20:58 UTC+2)

    Ανετη νίκη στο βόλεϊ με 3-1 σετ πήρε ο Ηρακλής στο Κατσάνειο κόντρα στον Πανελλήνιο. Η ομάδα της Θεσσαλονίκης που αγωνίστηκε κεκλεισμένων των θυρών, λόγο της τιμωρίας τους δεν δυσκολεύτηκε ούτε για μια στιγμή. Κατάφερε μάλιστα να κάνει και ρεκόρ πόντων (25-9) στο τέταρτο σετ. Τα σετ του παιχνιδιού ήταν: 25-20, 25-14, 20-25, 25-9.

    ΗΡΑΚΛΗΣ: Μέλκας, Κράβαρικ, Κυριαζής, Καστόρνοφ, Νέμετς, Ιωαννίδης, Γεωργιάδης λίμπερο, (Δεσλής, Καρυπίδης, Καλμαζίδης).

    ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ: Καζάζης, Κατζ, Αθανασιάδης, Σκόριτς, Θεοδωρίδης, Βυζόφσκι, Δημητρακόπουλος λίμπερο (Λάπας, Κουλιέρης, Αποστόλου).

    "Ήταν πολύ καλό παιχνίδι. Πετύχαμε σπουδαία νίκη, κόντρα σε έναν αντίπαλο που ξέρει να παίρνει αποτελέσματα σε ξένες έδρες. Συγχαρητήρια στα παιδιά μου", τόνισε λίγο μετά το τέλος του παιχνιδιού ο Αλέκος Λεώνης. Από την άλλη ο προπονητής του Πανελληνίου, Γιάννης Λάιος επισήμανε: "Ο Ηρακλής ήταν πολύ καλός σήμερα. Γνωρίζαμε τι θα συναντούσαμε. Προερχόμαστε από δύσκολα παιχνίδια και τα παιδιά μου είναι κουρασμένα".

    [10] ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΠΙΖΩΝΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΤΟΥ ΡΩΣΙΚΟΥ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟΥ ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ

    Τιφλίδα, 25 Οκτωβρίου 2000 (20:55 UTC+2)

    Οι 75 επιβαίνοντες του αεροσκάφους Ilyusin II-18 που κατέπεσε 25χμ. ανατολικά του λιμανιού Βατούμι της Γεωργίας είναι όλοι νεκροί δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων ΑFP ανώτατος τοπικός αξιωματούχος.

    Το γραφείο του Ασλάν Αμπασίντζε, ο οποίος είναι επικεφαλής της περιοχής της Αμπχαζίας της Γεωργίας όπου συνέβη το δυστύχημα είπε ότι το αεροπλάνο συνετρίβη και στη περιοχή επικρατούσε πυκνή ομίχλη ενώ αναμενόταν να προσγειωθεί στο Βατούμι.

    Στο δικινητήριο μεταγωγικό αεροπλάνο τύπου Ilyusin II-18, επέβαιναν 64 επιβάτες και 11μελές πλήρωμα. Το αεροπλάνο είχε απογειωθεί από το ρωσικό στρατιωτικό αεροδρόμιο στο Τσκαλόφσκ, κοντά στη Μόσχα, και στην περιοχή όπου συνετρίβη υπάρχει ρωσική στρατιωτική βάση.

    [11] A. TΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: ΔΕΝ ΘΑ ΑΣΧΟΛΗΘΟΥΜΕ ΜΕ ΣΚΙΑΜΑΧΙΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 25 Οκτωβρίου 2000 (20:54 UTC+2)

    Η Ελλάδα δεν πρόκειται να ασχοληθεί με σκιαμαχίες, ούτε να παρασυρθεί από την τουρκική στρατηγική, τόνισε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τα τουρκικά σχέδια χαρτογράφησης των νησιών και αλλαγή των ονομάτων. Ο κ. Τσοχατζόπουλος σε δηλώσεις του μετά την παρουσίαση του λευκώματος "Κρήτη, ανδρών κρητηγενών χώρα" σημείωσε ότι η συνθήκη της Λωζάνης ξεκαθαρίζει την εθνική κυριαρχία της Ελλάδας, που επεκτείνεται σε όλο το Αιγαίο πλην των τριών μιλίων από τις τουρκικές ακτές.

    Η Τουρκία πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι η πορεία της προς την ΕΕ, την οποία η Ελλάδα υποστηρίζει, απαιτεί μία συνειδητή αποδοχή και σεβασμό των αρχών του διεθνούς δικαίου, πρόσθεσε.

    Τέλος, υπογράμμισε ότι πρέπει να κρατήσουμε μια κοινή στρατηγική να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες μας, να δυναμώσουμε την παρουσία μας και να επιβεβαιώσουμε τον ρόλο μας ως δύναμη ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή.

    ΓΕ.Χ.

    [12] ΟΙ ΡΩΣΟΙ ΑΝΕΣΥΡΑΝ ΤΡΕΙΣ ΣΟΡΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΥΡΣΚ

    Μόσχα, 25 Οκτωβρίου 2000 (20:49 UTC+2)

    Οι Ρώσοι ανέσυραν τρεις σορούς από τα 118 μέλη του πληρώματος του πυρηνοκίνητου υποβρυχίου Κούρσκ που είναι βυθισμένο στο πάτο της Θάλασσας Μπάρεντς ανέφερε ο αντιναύαρχος Μιχαήλ Μότσακ, του ρωσικού Στόλου του Βορρά.

    Ο κ. Μότσακ είπε ότι οι σοροί βρέθηκαν στα τμήματα οκτώ και εννιά του υποβρυχίου και τοποθετήθηκαν σε ειδικό κοντέινερ.

    Ο Ρώσος δύτης Σεργκέι Σμούιγκιν ήταν αυτός που εισήλθε στο Κούρσκ για να ανασύρει τους σορούς των ναυτών που χάθηκαν στις 12 Αυγούστου όταν βυθίστηκε υπό μυστηριώδης συνθήκες το υποβρύχιο.

    Αξιωματούχος του Στόλου του Βορρά είπε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP ότι μέσα στο τμήμα οκτώ του υποβρυχίου πρέπει να υπήρχαν επτά άτομα όπως ορίζει ο κανονισμός για τη λειτουργία του άρα θα πρέπει να βρεθούν και άλλοι σοροί.

    Ο.Κ.

    [13] ΑΝΤΙΔΡΑ Η ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΩΝ ΠΕΡΙ ΑΡΣΗΣ ΤΟΥ ΑΥΤΟΚΕΦΑΛΟΥ

    Αθήνα, 25 Οκτωβρίου 2000 (20:44 UTC+2)

    Την αντίδραση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος προκάλεσαν σημερινά δημοσιεύματα που αναπαράγουν δηλώσεις των Μητροπολιτών Κορίνθου Παντελεήμονα και Θηβών Ιερώνυμου περί υπαγωγής της Εκκλησίας της Ελλάδος στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και περί εκκοσμίκευσης της Εκκλησίας.

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο τύπου της Ιεράς Συνόδου τονίζεται ότι "προκαλούν θλίψη τα όσα αναφέρθηκαν παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στα όρια της Μητροπόλεως των Θηβών από το Μητροπολίτη και το Μητροπολίτη Κορίνθου. Ουδείς έχει το δικαίωμα να ομιλεί απαξιωτικά περί της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας, που είναι το Ανώτατο Θεσμικό Οργανο διαποίμανσης της Εκκλησίας, όπως επίσης ουδείς έχει το δικαίωμα να ομιλεί περιφρονητικά για το έργο που αυτή επιτελεί", επισημαίνει στην ανακοίνωσή της η Ιερά Σύνοδος.

    Υπογραμμίζει ότι ο κάθε Ιεράρχης έχει το δικαίωμα, αλλά και την υποχρέωση τις όποιες σκέψεις και προτάσεις του να τις καταθέτει στα αρμόδια Συνοδικά όργανα, εντός των οποίων ο ελεύθερος και εποικοδομητικός διάλογος βοηθά στο να λαμβάνονται οι ορθές αποφάσεις και όχι ο μονόλογος μέσω των ΜΜΕ.

    "Τα θέματα τα οποία ετέθησαν δημοσίως από τους Μητροπολίτες είναι ανύπαρκτα και προς πρόκληση και μόνο εντυπώσεων. Εκείνο το οποίο απασχολεί την Εκκλησία της Ελλάδας είναι να ανταποκρίνεται συνεχώς στις πνευματικές ανάγκες του ποιμνίου της, να ευρίσκεται στην πρώτη γραμμή των αγώνων για τον άνθρωπο, ο οποίος είναι εικόνα του Θεού, να δίδει καθημερινώς μαρτυρίας ήθους και συμφωνίας του Ευαγγελικού Λόγου και πράξεων και να τιμά την Αποστολή και Παράδοσή της", καταλήγει η ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου.

    Να σημειωθεί ότι σε σημερινό δημοσίευμά της εφημερίδας "Εθνος" αναφέρεται ότι "Oι Θηβών Iερώνυμος και Kορίνθου Παντελεήμων ζήτησαν εμμέσως την υπαγωγή της Eλληνικής Eκκλησίας στο Oικουμενικό Πατριαρχείο", θέση που βρίσκει σύμφωνο και τον Mητροπολίτη Zακύνθου, Xρυσόστομο.

    Στο δημοσίευμα τονίζεται, μεταξύ άλλων, ότι "οι απόψεις των δύο μητροπολιτών, που εκφράστηκαν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του κ. Bαρθολομαίου στην Iερά Mόνη του Oσίου Λουκά της Θήβας, προκάλεσαν αίσθηση στο χώρο της Eκκλησίας".

    [14] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΕΣΙΤΣ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

    Ζάγκρεμπ, 25 Οκτωβρίου 2000 (20:37 UTC+2)

    Επίσκεψη στη Γερμανία θα πραγματοποιήσει αύριο ο Κροάτης πρόεδρος Στίπε Μέσιτς, όπου θα συναντηθεί με αξιωματούχους της χώρας.

    Ο κ. Μέσιτς θα έχει συνομιλίες στο Βερολίνο με το Γερμανό ομόλογό του Γοχάνες Ράου, ενώ στη συνέχεια θα επισκεφθεί το Αννόβερο, όπου θα συναντηθεί με το καγκελάριο της χώρας, Γκέρχαρντ Σρέντερ. Στο Αννόβερο αναμένεται να επισκεφθεί τα περίπτερα της Κροατίας, της Γερμανίας και της Ουγγαρίας, στην παγκόσμια έκθεση EXPO 2000.

    Την Παρασκευή θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της γερμανικής βουλής Βόλφγκανγκ Τίερς, καθώς και με τον δήμαρχο του Βερολίνου, Εμπερχαρντ Ντίπγκεν.

    Ο πρόεδρος της Κροατίας θα πραγματοποιήσει ομιλία στο Βερολίνο, με θέμα: "Πολιτικές αλλαγές στην Κροατία και ο μελλοντικός ρόλος της χώρας στην Ευρώπη".

    [15] ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑΣ ΤΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 25 Οκτωβρίου 2000 (20:34 UTC+2)

    Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο Δήμαρχος Συκεών Σίμος Δανηιλίδης για τα επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία εκατοντάδων μαθητών στη Θεσσαλονίκη παλιά σχολικά κτίρια που έχουν κατασκευαστεί από πλάκες αμιάντου και εφιστά την προσοχή των αρμόδιων φορέων.

    "Κανείς μηχανικός δεν αναλαμβάνει την ευθύνη να υπογράψει και να εγγυηθεί για αυτού του είδους τα σχολεία σε περίπτωση σεισμικής διέγερσης στην περιοχή", τόνισε.

    Η ακαταλλήλοτητα των προκατασκευασμένων σχολικών κτιρίων προκάλεσε την επέμβαση του εισαγγελέα Πρωτοδικών κ. Ζαχαρή, ο οποίος διέταξε διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής έρευνας. Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ασκηθεί δίωξη κατά παντός υπευθύνου.

    Ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης Κώστας Παπαδόπουλος συμφώνησε για την άμεση αντικατάσταση των προκατασκευασμένων σχολικών κτιρίων, όμως τόνισε ότι δεν αποδειχθεί ότι τα συγκεκριμένα κτίρια μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα στην υγεία των μαθητών.

    "Το ότι οι ίνες του αμιάντου είναι καρκινογόνες είναι γνωστό, αλλά αυτό δεν σημαίνει, πως επειδή τα λυόμενα σχολεία που έχουν φύλλα αμιάντου και έχουν βαφεί πάνω από 20 φορές από το 1978 μέχρι σήμερα είναι καρκινογόνα", τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος.

    [16] ΣΥΝΕΤΡΙΒΗ ΡΩΣΙΚΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ

    Μόσχα, 25 Οκτωβρίου 2000 (20:31 UTC+2)

    Συντριβή ρωσικού στρατιωτικού αεροσκάφους με 75 επιβάτες σημειώθηκε σε βουνό της Γεωργίας, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

    Το αεροσκάφος τύπου IL-18 έπεσε 25 χιλιόμετρα έξω από την πόλη Βατούμι, όπου βρίσκεται μία από τις τέσσερις ρωσικές στρατιωτικές βάσεις στη πρώην Σοβιετική δημοκρατία.

    Δεν υπάρχουν πληροφορίες μέχρι στιγμής για το αν υπάρχουν επιζώντες ανάμεσα στα 11 μέλη του πληρώματος και στους 64 επιβάτες που βρισκόντουσαν στο αεροσκάφος.

    Η συντριβή του αεροσκάφους αποτελεί δέυτερο πλήγμα για τη Ρωσία μετά τη βύθιση του υποβρυχίου Κούρσκ στη Θάλασσα Μπάρεντς στις 12 Αυγούστου.

    [17] ΧΑΑ:ΟΙ ΜΕΤΟΧΕΣ ΤΟΥ FTSE/ASE 20 ΜΟΝΟΠΩΛΗΣΑΝ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

    Αθήνα, 25 Οκτωβρίου 2000 (20:31 UTC+2)

    Σε μετοχές τραπεζών και τηλεπικοινωνιών και γενικότερα σε αυτές που απαρτίζουν τον δείκτη FTSE/ ASE 20 της υψηλής κεφαλαιοποίησης εστιάστηκε σήμερα το αγοραστικό ενδιαφέρον στη συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών.

    Το επενδυτικό κοινό προτίμησε να φύγει από τις μετοχές της μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης και να επικεντρώσει το ενδιαφέρον του στα βαριά χαρτιά της Σοφοκλέους, καθώς αυτά παραδοσιακά αποδεικνύουν ότι αποτελούν την "ατμομηχανή" της χρηματιστηριακής αγοράς.

    Πάντως, το γεγονός ότι η ημερήσια αξία συναλλαγών παραμένει συρρικνωμένη σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα εντείνει τις αμφιβολίες αναλυτών και επενδυτικού κοινού, όσον αφορά τη δύναμη και την ορμή της αγοράς να επιτύχει τη διαφαινόμενη ανάκαμψη προς τις 3.800-3.900 μονάδες.

    Οι μετοχές του δείκτη FTSE/ASE 20 μονοπώλησαν το ενδιαφέρον στη σημερινή συνεδρίαση, επισημαίνουν οικονομικοί αναλυτές, προσθέτοντας ότι το Χρηματιστήριο σαφώς θα κινείται σε διαφορετικές "ταχύτητες" για διαφορετικές εταιρίες, ανάλογα με την κερδοφορία που αναπτύσσουν και τις προοπτικές τις οποίες έχουν.

    Οι ιδιώτες επενδυτές θα πρέπει να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση των χαρτοφυλακίων τους, καθώς αυτό επιτάσσει η χρηματιστηριακή συγκυρία, σημειώνουν αναλυτές. Δηλαδή να μην κρατούν για πολύ χρονικό διάστημα, μετοχές των οποίων οι τιμές τους ίσως δεν είναι ελκυστικές και οι αποτιμήσεις τους στα επίπεδα, τα οποία αγοράστηκαν. Εφόσον προχωρήσουν στην κίνηση αυτή, τότε θα μπορούν να προσδοκούν και κέρδη, προσθέτουν χρηματιστηριακοί κύκλοι.

    [18] ΠΕΤΡΙΤΣ: ΙΔΡΥΣΗ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΚΑΙ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΥΣ ΤΗΣ ΣΡΕΜΠΡΕΝΙΤΣΑ

    Σεράγεβο, 25 Οκτωβρίου 2000 (20:28 UTC+2)

    Μνημείο και νεκροταφείο για τα θύματα της Σρεμπρένιτσας θα ιδρυθούν στην πόλη όπου ήταν η πρώην βάση του ΟΗΕ, Ποτοτσάρι, όπως δήλωσε ο ύπατος αντιπρόσωπος της διεθνούς κοινότητας στη Βοσνία, Βόλφγκανγκ Πέτριτς.

    "Είμαι σίγουρος ότι η απόφαση αυτή θα βοηθήσει τις οικογένειες της Σρεμπρένιτσας να νιώσουν ξανά ότι ανήκουν στη Σρεμπρένιτσα", τόνισε ο κ. Πέτριτς, μιλώντας μετά από συνάντηση που είχε με εκπρόσωπους έξι συνδέσμων για τους επιζώντες της Σρεμπρένιτσας, οι οποίοι ενέκριναν την απόφασή του.

    Ο κ. Πέτριτς επισήμανε παράλληλα ότι οι ενταφιασμοί των θυμάτων της Σρεμπρένιτσας θα πραγματοποιηθούν τον επόμενο έτος, ενώ τόνισε ότι θα υποστηρίξει την απόφασή του σε αυτό το θέμα, παρά την αντίθεση των σερβικών αρχών.

    Υπενθυμίζεται ότι περίπου 7.000 Μουσουλμάνοι σφαγιάστηκαν απο τις σερβικές δυνάμεις τον Ιούλιο του 1995, ενώ 4.000 και πλέον σοροί των θυμάτων εντοπίστηκαν από τότε, εκ των οποίων οι 700 έχουν αναγνωριστεί.

    [19] ''ΤΣΙΓΓΑΝΙΚΟ ΧΡΩΜΑ'' ΣΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ 41ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 25 Οκτωβρίου 2000 (20:27 UTC+2)

    Τσιγγάνικο χρώμα θα δώσει στην τελετή έναρξης του 41ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης η ταινία "Vengo" του Τόνι Γκατλίφ. Η αυλαία του φετινού Φεστιβάλ, στο οποίο τιμώμενα πρόσωπα θα είναι ο Θόδωρος Αγγελόπουλος, ο Γέρζι Σκολιμόφσκ και ο Ντίνος Κατσουρίδης, θα ανοίξει στις 10 Νοεμβρίου. Στην τελετή έναρξης ο Τόνι Γκατλίφ θα οδηγήσει το κοινό στο μυστικό κόσμο των Τσιγγάνων. Μέσα από μια απλή ιστορία εκδίκησης δύο οικογενειών, στη τσιγγάνικη κοινωνία της Ανδαλουσίας, ο Γκατλίφ θα ''παρασύρει'' τον θεατή σε ένα ταξίδι πολύμορφο και πολύχρωμο, σε μια μουσική πανδαισία και μία έκρηξη χρωμάτων και σε ένα τρόπο μύησης στην τσιγγάνικη κουλτούρα

    Στο διεθνές διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ θα προβληθούν όπως κάθε χρόνο 15 πρώτες ή δεύτερες ταινίες νέων κινηματογραφιστών και σε αυτές που θα αποσπάσουν το πρώτο και δεύτερο βραβείο θα απονεμηθούν ο ''Χρυσός'' και ο ''Αργυρός Αλέξανδρος'' καθώς και χρηματικά έπαθλα 12.500.000 και 7.500.000 δραχμών.

    Το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου συγκεντρώνει ολόκληρο το ετήσιο πρόγραμμα της εγχώριας παραγωγής και δίνει τη δυνατότητα στους Ελληνες σκηνοθέτες, παλιούς και νέους, να προβάλλουν το έργο τους και να διεκδικήσουν τα Κρατικά Βραβεία Ποιότητας. Φέτος στο πρόγραμμα του Ελληνικού Φεστιβάλ Κινηματογράφου συμμετέχουν 21 ταινίες μεγάλου μήκους και 4 ντοκιμαντέρ ενώ η τελετή απονομής θα πραγματοποιηθεί στις 20 Νοεμβρίου.

    Στο πρόγραμμα "Νέοι Ορίζοντες" του 41ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα παρουσιαστούν 38 ταινίες στο κύριο μέρος καθώς και ξεχωριστά αφιερώματα στη Γαλλίδα σκηνοθέτιδα Agnes Varda και τον Γαλλο-πορτογάλλο παραγωγό Paolo Branco.

    Στην ενότητα "Ματιές στα Βαλκάνια" έχουν περιληφθεί 14 ταινίες από τη Βουλγαρία, την Αλβανία, την Τουρκία, τη Βοσνία και τη Σλοβενία. Ακόμη στο πλαίσιο του 41ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης έχει περιληφθεί η ενότητα "Πτυχές του νέου ρωσικού σινεμά-Μετά την περεστρόικα". Πρόκειται για μία δεκάχρονη κινηματογραφική διαδρομή που εκτός των άλλων καταγράφει την κοινωνική και πολιτική στροφή της χώρας μετά την πτώση του Τείχους.

    Τέλος στην φετινή διοργάνωση του Φεστιβάλ έχουν περιληφθεί τα αφιερώματα "Θόδωρος Αγγελόπουλος: Ταξίδια και τοπία του Θόδωρου Αγγελόπουλου", "Γέρζι Σκολιμοφσκι: Ο ξεριζωμένος outsider" και "Ντίνος Κατσουρίδης: Ο ακούραστος εργάτης του σινεμά"

    [20] ΣΟΦΙΑ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: "ΖΗΤΩ ΣΕΒΑΣΜΟ ΤΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΜΟΥ ΖΩΗΣ"

    Τορόντο, 25 Οκτωβρίου 2000 (20:26 UTC+2)

    Με δήλωσή της από το Τορόντο του Καναδά προς το "Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων" η Σοφία Παπανδρέου δίνει τη δίκη της άποψη για το θόρυβο που προκλήθηκε τις τελευταίες μέρες σχετικά με τις θρησκευτικές της πεποιθήσεις και το ενδεχόμενο του διαζυγίου της από το σύζυγό της Θεόδωρο Κατσανέβα, προς τον οποίο επιρρίπτει ευθύνες

    για όσα είδαν το φως της δημοσιότητας.

    Στη δήλωσή της η κόρη του Ανδρέα Γ. Παπανδρέου αναφέρει τα παρακάτω:

    Αγαπητέ κ. Διευθυντή

    Δεν ξέρω καμιά χώρα στον κόσμο που να θέλει να λέγεται ευνομούμενη και σύγχρονη και που οι φημολογούμενες θρησκευτικές αντιλήψεις κάποιου ατόμου να αποτελούν "είδηση" ή θέμα διασυρμού. Και δεν ξέρω κανένα λαό στον κόσμο, εκτός από τους φονταμενταλιστές της ανατολής, για τον οποίο οι θρησκευτικές απόψεις να συγκροτούν λόγο διαζυγίου.

    Οι "πληροφορίες" που είδαν τις τελευταίες μέρες το φως της δημοσιότητας θα μπορούσαν να προέρχονται μόνο από δύο άτομα, το ένα από αυτά είμαι εγώ. Λυπάμαι που το άλλο άτομο, αντί να βγει και να πει επώνυμα τη γνώμη του, επιστράτευσε όλες τις ανώνυμες διασυνδέσεις του για να με διασύρει. Όποιος έχει δίκαιο δεν καταφεύγει ανώνυμα στα μέσα ενημέρωσης, αλλά επώνυμα εκεί που απονέμεται η δικαιοσύνη, στα δικαστήρια.

    Ανατράφηκα σε ένα σπίτι όπου η ελευθερία και το θάρρος της γνώμης αποτελούσαν τον ακρογωνιαίο λίθο της προσωπικότητας: "Πιστεύετε ό,τι θέλετε, έλεγε ο Πατέρας, αλλά πιστέψτε το με πάθος και πληρώστε τις συνέπειες γι' αυτό".

    Και έχω μεγαλώσει σε μια οικογένεια με μεγάλους πολιτικούς, που κανένας τους δεν θα έβγαινε να πει: "Οι θρησκευτικές πεποιθήσεις είναι θέμα της Εκκλησίας". Οι θρησκευτικές πεποιθήσεις, δεν είναι θέμα ούτε της εκκλησίας, ούτε της αστυνομίας, είναι προσωπική υπόθεση κάθε ατόμου και αποτελούν απαραβίαστο δικαίωμα του πολίτη εδώ και αιώνες.

    Η εικόνα που παρουσιάστηκε για μένα, της αφελούς γυναίκας που εγκατέλειψε το σπίτι και τα παιδιά της για να ακολουθήσει κάποια θρησκευτική οργάνωση, αποτελεί προπέτασμα καπνού για να γλιτώσει κάποιος άλλος από τις ευθύνες του. Και ας έχουμε συμφωνήσει ότι θα σεβαστούμε τα παιδιά μας και θα τα προφυλάξουμε τις δύσκολες γι' αυτά μέρες.

    Δεν πιστεύω ότι στις μέρας μας υπάρχει θρησκευτική οργάνωση που να μπορεί να διαλύσει ένα σωστό γάμο. Θα ευχόμουνα απλά να υπάρχει κάποια ανθρωπιά στα άτομα που λύνουν τα δικά τους προβλήματα και να μην αναμιγνύουν σ' αυτά τα αθώα θύματα.

    Όπως κάθε άνθρωπος διατηρώ το δικαίωμα να πιστεύω σ' ό,τι θεωρώ σωστό ή να το αλλάζω όταν το θεωρήσω λάθος. Σέβομαι τις ιδέες των άλλων και απαιτώ ανάλογο σεβασμό στις δικές μου.

    Δεν θέλω δημόσιο διαζύγιο. Ζητώ από όλους σεβασμό της προσωπικής μου ζωής και αυτής των παιδιών μου.

    Όποιος έχει δίκαιο υπογράφει με το όνομά του.

    Με εκτίμηση

    Σοφία Α. Παπανδρέου

    Τορόντο, Καναδάς

    25-10-2000

    [21] ΑΙΣΙΟΞΟΔΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ Ο ΤΖΕΪΜΣ ΣΙ

    Τίρανα, 25 Οκτωβρίου 2000 (20:21 UTC+2)

    Αισιοδοξία για το μέλλον και την προοπτική των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, εξέφρασε ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ, Τζέιμς Σι, ο οποίος συμμετείχε σε συνάντηση στρογγυλής τράπεζας στην αλβανική πρωτεύουσα, που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Σύγχρονων Μελετών των Τιράνων.

    Στην παρέμβασή του, ο κ.Σι έκανε αναφορά στις πολιτικές αλλαγές που συντελέστηκαν στα Βαλκάνια. "Οι κακές εποχές φαίνεται να είναι παρελθόν και με τις νέες προοπτικές που διαγράφονται είναι απαραίτητο οι χώρες της περιοχής να προσβλέπουν στο μέλλον το οποίο θα πρέπει να προσδιοριστεί μέσα από τη συνεργασία, έτσι ώστε οι χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, η οποία αντιπροσωπεύει έναν πληθυσμό της τάξεως των 60 εκ. και έχει ΑΕΠ (εκτός της Ελλάδας) αντίστοιχο με εκείνο της Ιρλανδίας που έχει πληθυσμό 3,5 εκ., να κερδίσει έδαφος", υπογράμμισε μεταξύ άλλων.

    Αναφορικά με την Αλβανία, εξήρε το ρόλο της ως χώρας που πάντοτε, όπως είπε, βοήθησε, στην επίλυση προβλημάτων χωρίς ποτέ να αποτελέσει μέρος τους, καθώς επίσης και τη βοήθεια που προσέφερε στο ΝΑΤΟ κατά την περίοδο των επιχειρήσεων στη Γιουγκοσλαβία αλλά και για την υποδοχή των προσφύγων από το Κοσσυφοπέδιο. Σε ό,τι αφορά την ένταξη της Αλβανίας στο ΝΑΤΟ, ο κ.Σι είπε ότι πρέπει να συνεχίσει τις στρατιωτικές μεταρρυθμίσεις προκειμένου να γίνει μέλος της Συμμαχίας, ενώ κατέστησε σαφές ότι η ένταξή της στις δομές του ΝΑΤΟ θα πάρει χρόνο, δεδομένης της αδυναμίας της να αυξήσει τις αμυντικές της δαπάνες.

    Σχετικά με το μελλοντικό στάτους του Κοσσυφοπεδίου, τόνισε ότι δεν είναι εποικοδομητικό να μιλά κανείς για ανεξαρτησία. Ο κ.Σι υπογράμμισε ότι αυτό που προέχει είναι να εδραιωθεί μια δημοκρατική κοινωνία ειδικότερα για όσο χρόνο το ΝΑΤΟ θα διατηρεί τις δυνάμεις του εκεί, προσφέροντας εγγύηση για την ασφάλεια και τη δημοκρατία στο Κοσσυφοπέδιο.

    Ακόμη, κ.Σι υπερασπίστηκε την απόφαση του ΝΑΤΟ για την επιχείρηση κατά της Γιουγκοσλαβίας, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι αν η Συμμαχία δεν είχε αναλάβει δράση ο Μιλόσεβιτς σήμερα θα εξακολουθούσε να ηγείται στο Βελιγράδι. Ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ εξέφρασε εξάλλου την πεποίθηση ότι ο Μιλόσεβιτς θα καταλήξει στο Δικαστήριο της Χάγης αλλά, όπως είπε, "πέρα από τον Μιλόσεβιτς, χωρίς μια δημοκρατική Σερβία ολόκληρη η περιοχή δεν θα μπορέσει να προοδεύσει".

    Σχολιάζοντας την άνοδο του Βόισλαβ Κοστούνιτσα στην εξουσία και τις αναφορές περί εθνικισμού του, ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ, είπε ότι "λαμβάνοντας υπόψη την περιρρέουσα ατμόσφαιρα στη Σερβία είναι απολύτως σαφές ότι μόνο ένας εθνικιστής ηγέτης θα μπορούσε να ανέλθει στην εξουσία". To γεγονός ότι ο Κοστούνιτσα παρουσιάζεται ως εθνικιστής δεν είναι ιδιαίτερο πρόβλημα στο μέτρο που θα σεβαστεί τη Συνθήκη του Ντέιτον και τις αποφάσεις του ΟΗΕ για το Κοσσυφοπέδιο, τόνισε και επισήμανε ότι "χρειάζεται να δοθεί στο νέο Πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας πίστωση χρόνου.

    Αναφερόμενος στην ΠΓΔΜ, επισήμανε ότι όλες οι εθνότητες μοιράζονται την εξουσία με επιτυχία, αλλά πρόσθεσε, πως "και ο ρόλος του ΝΑΤΟ στη χώρα αυτή, κάτι που ίσως πολλοί δεν γνωρίζουν", όπως είπε, "είναι ότι συμβάλλει στην ασφάλειά της έχοντας στρατεύματα που περιπολούν στα σύνορά της".

    Καταλήγοντας ανέφερε ως τελευταίο λόγο αισιοδοξίας για το μέλλον της περιοχής το γεγονός ότι το ΝΑΤΟ θα διαδραματίσει μακροπρόθεσμα ρόλο στην περιοχή για την οποία επανέλαβε ότι η πρόοοδος θα προωθηθεί μέσω των πολυμερών σχέσεων μεταξύ των χωρών της.

    [22] ΣΤΟ "ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ" ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΠΟΥΛΙΑΔΗ Η ΑΓΟΡΑ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 25 Οκτωβρίου 2000 (20:12 UTC+2)

    της Εύης Σοφιανού

    Την ενεργό συμμετοχή του στο χώρο των τηλεπικοινωνιών, μετά την επικείμενη απελευθέρωση της συγκεκριμένης αγοράς από το επόμενο έτος, εξετάζει ο Ομιλος Πουλιάδη, ο οποίος κατέχει "ηγετική" θέση στον τομέα της πληροφορικής.

    Ειδικότερα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπρόεδρος του Ομίλου - πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της PC Systems- Δημήτρης Κρασόπουλος, υπογράμμισε ότι ο Ομιλος επικεντρώνει το ενδιαφέρον του στην αγορά των τηλεπικοινωνιών, καθώς εκτιμά ότι αποτελεί "πεδίο" που θα αποδώσει σημαντικά οφέλη σε όποιον - όπως χαρακτηριστικά ανέφερε - "καταφέρει να είναι έτοιμος να εκμεταλλευτεί τις νέες αυτές προοπτικές".

    Ο κ. Κρασόπουλος κατέστησε σαφές ότι ήδη ο Ομιλος Πουλιάδη εξετάζει εναλλακτικά επιχειρηματικά σχήματα, με τα οποία όπως είπε, "θα είμαστε σε θέση να προσφέρουμε ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών" και ταυτόχρονα διευκρίνισε ότι "μας ενδιαφέρει ο ευρύτερος χώρος των τηλεπικοινωνιών με πανελλαδική κάλυψη".

    Για το τρέχον έτος, ο Ομιλος εστιάζει την προσοχή του στην ισχυροποίησή του στο χώρο του λογισμικού και την επέκτασή του στο εξωτερικό. Ιδιαίτερη βαρύτητα αποδίδει στο χώρο του τουριστικού λογισμικού, της εκπαίδευσης και στο χώρο της υγείας, καθώς αποτελούν στρατηγικά "σημεία" που εντάσσονται στα άμεσα σχέδια προς υλοποίηση.

    Την ίδια ώρα, προτεραιότητα αποτελεί η δημιουργία ισχυρού σχήματος που θα ξεφύγει από τα ελληνικά σύνορα και θα δραστηριοποιηθεί σε διεθνές επίπεδο. Σύντομα, όπως εκτίμησε ο κ. Κρασόπουλος, ο Ομιλος θα εξελιχθεί σε ένα ευέλικτο και δυναμικό επιχειρηματικό σχήμα, καθώς ήδη έχει σημαντική παρουσία σε χώρες όπως η ΠΓΔΜ, η Ρουμανία, η Πολωνία, η Τουρκία και η Κύπρος.

    Οσο για την τρέχουσα χρήση, οι εκτιμήσεις είναι ιδιαίτερα αισιόδοξες. Οπως τόνισε ο κ. Κρασόπουλος, οι πωλήσεις του ομίλου θα ξεπεράσουν τα 180 δισ. δραχμές, ενώ τα κέρδη αναμένεται να ανέλθουν σε 9 δισ. δραχμές.

    Οσον αφορά στο "μέτωπο" των εξαγορών, συμμαχιών και συνεργασιών, ο κ. Κρασόπουλος υπογράμμισε ότι σημαντικός σταθμός για το 2000 ήταν η εξαγορά του 50% της εταιρίας Index Bilgisayar που πρωταγωνιστεί στην αγορά της Τουρκίας και εντός των ημερών θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης. Επίσης, σημείωσε ότι ο Ομιλος θα προχωρήσει στο μέλλον σε εξαγορές, συμμετοχές και συνεργασίες που θα βοηθήσουν στην υλοποίηση των επενδυτικών του σχεδίων, χωρίς όμως να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις. Οσον αφορά την εταιρία Altanet, ο αντιπρόεδρος του Ομίλου ανέφερε ότι "πρόκειται για μια ιδιαίτερα δυναμική εταιρία, με την οποία ο Ομιλος μας έχει ήδη στενή σχέση".

    Τέλος, σε ερώτηση του ΜΠΕ για την αγορά της Βόρειας Ελλάδας και κατά πόσο αυτή είναι ελκυστική για την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων του Ομίλου, δεδομένου ότι η περιοχή αποτελεί πόλο έλξης επενδύσεων, ο κ. Κρασόπουλος, αφού τόνισε ότι οι προοπτικές της αγοράς στη Βόρεια Ελλάδα είναι πολύ σημαντικές, πρόσθεσε ότι ήδη ο Ομιλος έχει προχωρήσει σε σημαντικές επενδύσεις και συνεργασίες με εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, γεγονός που αποδεικνύει το ενδιαφέρον του Ομίλου.

    Υπενθυμίζεται ότι στη Θεσσαλονίκη εκτός από το υποκατάστημα της μητρικής εταιρίας Πουλιάδης & Συνεργάτες και άλλες εταιρίες του Ομίλου Πουλιάδη δραστηριοποιούνται με υποκαταστήματα, όπως είναι η PC Systems, η Despec Hellas και πολύ σύντομα το "ντεμπούτο" της στη Βόρεια Ελλάδα θα κάνει και η Q & R.

    [23] ΓΚΕΟΡΓΚΙΕΣΦΣΚΙ: "ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΟΝΟΜΑ"

    Σκόπια, 25 Οκτωβρίου 2000 (20:01 UTC+2)

    Του Αχ. Χατζόπουλου

    O Πρωθυπουργός της FYROM κ. Γκεοργκίεφσκι, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την ονομασία του κράτους του απάντησε ότι: "Δεν υπάρχει συγκεκριμένο όνομα ούτε χρονοδιάγραμμα".

    Υπενθύμισε ότι συνεχίζονται οι συνομιλίες στη Νέα Υόρκη μεταξύ του Έλληνα και του Σκοπιανού εκπροσώπου σχετικά με το ζήτημα αυτό.

    [24] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 25 Οκτωβρίου 2000 (20:00 UTC+2)

    Η μεταναστευτική πολιτική στη Γερμανία και στην Ελλάδα θα αποτελέσει το θέμα της συζήτησης στρογγυλής τραπέζης που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου, στις 20:00 μ.μ., στο Μουσείο Αρχαίων Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Οργάνων, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων Xenos.

    Στη συζήτηση θα λάβουν μέρος ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Γιόχαν Βόλφγκανγκ Φον Γκαίτε της Φρανκφούρτης, Γκύντερ Φράνκενμπέργκ, η καθηγήτρια του ΑΠΘ, Ζωή Παπασιώπη- Πασιά, όπως και εκπρόσωποι του Ινστιτούτου Γκαίτε, του Βρετανικού Συμβουλίου, του Γαλλικού Ινστιτούτου, του Cedefop, του Φεστιβάλ Κινηματογράφου, του Ράδιο Παρατηρητής και του Παιδαγωγικού Τμήματος του ΑΠΘ, οι οποίοι θα επιχειρήσουν να εξετάσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και οι δύο χώρες με τους μετανάστες. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο καθηγητής Ευάγγελος Βασιλακάκης.

    Με το αξίωμα ότι η Γερμανία δεν συνιστά μεταναστευτική χώρα είχαν μπλοκαριστεί στο παρελθόν όλες οι κινητοποιήσεις για τη δημιουργία μιας νομικής μεταναστευτικής ρύθμισης. Ωστόσο, τον τελευταίο καιρό υπάρχει μία κοινοβουλευτική πλειοψηφία, η οποία τάσσεται υπέρ της εξέλιξης αντίστοιχων νόμων. Παράλληλα με το γενικό στόχο και σε συνδυασμό με το δικαίωμα ασύλου υπάρχει διαφωνία κυρίως όσον αφορά στην εναρμόνιση με τη νομοθεσία της Ενωμένης Ευρώπης.

    Η προσαρμογή στην ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική αποτελεί αντικείμενο που απασχολεί και την Ελλάδα. Κυρίως όμως ενδιαφέρον προκαλούν προβλήματα γύρω από το θέμα των λαθρομεταναστών, όπως η νομιμοποίηση των εργαζομένων και η προβληματική στην ενσωμάτωσή τους στην Ελλάδα.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 25 October 2000 - 20:42:26 UTC