Browse through our Interesting Nodes on Business, Finance & Law in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-10-27

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ Α.ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΕΓΙΝΕ Η ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΠΑΡΕΛΑΣΗ
  • [02] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: ΜΕ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΛΗΞΗΣ Η ΔΙΑΠΛΟΚΟΛΟΓΙΑ
  • [03] ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΗΧΑΝΙΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛΒΑΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΜΑΘΗΤΗ
  • [04] ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: ΙΣΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΙΣΟΝΟΜΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ
  • [05] ΟΜΙΛΙΑ Κ. ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ ΔΕΙΠΝΟ ΣΤΟ Γ' ΣΩΜΑ ΣΤΡΑΤΟΥ
  • [06] H FIFA ΤΑΣΕΤΑΙ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΠΑΕ
  • [07] ΤΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΓΚΑΝΙΑΣΕ Ο Κ. ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
  • [08] ΝΕΟΛΑΙΑ ΣΥΝ: "ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ"
  • [09] ΔΗΛΩΣΗ Π. ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ Ν. ΜΗΧΑΝΙΩΝΑΣ
  • [10] ΒΑΡΥΣΗΜΑΝΤΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΞΕΔΩΣΕ Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ
  • [11] ΣΥΣΚΕΨΗ ΥΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ
  • [12] ΑΠΕΧΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΡΗ Ο ΤΖΟΣΟΥΑ ΓΚΡΑΝΤ
  • [13] ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ Η ΚΛΗΡΩΣΗ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΣΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ
  • [14] ΕΓΚΡΙΘΗΚΑΝ ΟΙ ΣΥΧΝΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
  • [15] Η ΡΩΣΙΚΗ "ΡΟΣΕΞΙΜΠΑΝΚ" ΔΙΝΕΙ 80 ΕΚΑΤ ΔΟΛΑΡΙΑ ΣΤΟ ΚΟΖΛΟΝΤΟΥΙ
  • [16] ΤΑ ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΔΔ
  • [17] ΜΠΙΣΕΡΟΦ: Ο ΚΟΣΤΟΦ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΥΓΕΙ
  • [18] ΟΙ ΤΟΠΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΔΔ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΣΤΟΦ
  • [19] ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΑΝ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ ΕΔΔ
  • [20] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [21] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΛΑΜΥ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ ΣΤΟΝ ΠΟΕ
  • [22] Ο ΧΟΛΜΠΡΟΥΚ ΖΗΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΣ ΓΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ
  • [23] ΤΙΜΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΠΥΛΑΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΗ ΧΑΤΖΗΪΩΑΝΝΟΥ

  • [01] ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ Α.ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΕΓΙΝΕ Η ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΠΑΡΕΛΑΣΗ

    Θεσσαλονίκη, 27 Οκτωβρίου 2000 (12:56 UTC+2)

    Παρουσία του Υπουργού Εθνικής Αμυνας, Ακη Τσοχατζόπουλου, πραγματοποιήθηκε το πρωί στην οδό Τσιμισκή, η μεγάλη μαθητική παρέλαση για τον τριπλό εορτασμό της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης, του πολιούχου Αγίου Δημητρίου και της επετείου του ΟΧΙ.

    Μετά την παρέλαση, ο κ.Τσοχατζόπουλος, που εκπροσωπεί στις τριήμερες εκδηλώσεις τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, συνεχάρη τα νιάτα της Θεσσαλονίκης για το δυναμικό "παρών" που έδωσαν, με λεβεντιά και πειθαρχία και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι τα θετικά αυτά στοιχεία της νεολαίας θα εξασφαλίσουν ένα καλύτερο μέλλον για όλους τους Ελληνες.

    "Το ενδιαφέρον που έδειξαν τα νιάτα της Θεσσαλονίκης, να εκπροσωπήσουν τους συμμαθητές και τις συμμαθήτριές τους με αξιοπρεπή τρόπο, δείχνει κάποια νέα στοιχεία, τα οποία έχουμε ανάγκη, ιδιαίτερα από τους νέους ανθρώπους, για να επιβιώσουμε στη νέα εποχή που κινούμαστε", σημείωσε ο κ.Τσοχατζόπουλος.

    Αναφερόμενος άλλωστε, στις ανησυχίες και την αβεβαιότητα που τυχόν αντιμετωπίζουν σήμερα οι νεαροί Ελληνες, ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας δήλωσε ότι "δυστυχώς οι νέοι είναι υποχρεωμένοι να αντιληφθούν ότι θα βρει ο καθένας από αυτούς τη δική του απάντηση στα νέα δεδομένα της εποχής, είτε αυτά αφορούν την τεχνολογία και τη μόρφωση, είτε τις κοινωνικές σχέσεις, είτε όμως και τα θέματα της πατρίδας και γενικότερα ζητήματα της εξέλιξης της Ελλάδας στην περιοχή".

    "Πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι, υπάρχει ενδιαφέρον, υπάρχει ζωντάνια και αυτό νομίζω είναι ένα πολύ βασικό στοιχείο, ώστε να έχουμε ελπίδες για ένα πιο αποτελεσματικό, με περισσότερη ευημερία, πρόοδο και ειρήνη μέλλον για όλους τους Έλληνες πολίτες", κατέληξε ο υπουργός.

    Από την πλευρά του, ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Κώστας Παπαδόπουλος, τόνισε ότι "το μήνυμα που στέλνει σήμερα η μαθητιώσα νεολαία, εκτός από το υψηλό της φρόνημα, είναι ότι η Πολιτεία πρέπει να εξασφαλίζει στους νέους όλα όσα χρειάζονται, για να μπορέσουν πραγματικά να σπουδάζουν σε σύγχρονα σχολεία, ώστε να γίνουν σύγχρονοι άνθρωποι και επιστήμονες και βέβαια, αν χρειαστεί, να υπερασπίσουν την εθνική ανεξαρτησία".

    Tέλος, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, δήλωσε: "Είμαστε γενικά περήφανοι για τους πατεράδες και τους παπούδες μας, γιατί έγραψαν το έπος του 1940, αλλά ειδικότερα σήμερα ιδιαίτερα υπερφήφανοι για την ελληνική νεολαία. Με τέτοια νεολαία δεν φοβόμαστε τίποτε".

    Σημειώνεται ότι οι μαθητές των 12 δημόσιων και των επτά ιδιωτικών γυμνάσιων και λυκείων της Θεσσαλονίκης, παρήλασαν ενώπιον της θρησκευτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της πόλης, αλλά και βουλευτών όλων των κομμάτων.

    [02] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: ΜΕ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΛΗΞΗΣ Η ΔΙΑΠΛΟΚΟΛΟΓΙΑ

    Αθήνα, 27 Οκτωβρίου 2000 (11:32 UTC+2)

    Φωτογραφία: Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στο βήμα της Βουλής

    "Η διαπλοκολογία έχει ημερομηνία λήξης, αυτό που θα μείνει, αυτό που έχει σημασία, είναι το έργο μας", δήλωσε με έμφαση ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, στην ομάδα βουλευτών που τον συνάντησε χθες, ενώ προέβαλε την εκτίμηση ότι η Ν.Δ., στερούμενη στοιχείων, θα βρεθεί σύντομα ενώπιον των ευθυνών της.

    Μάλιστα ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους βουλευτές να πλησιάσουν τους πολίτες ώστε να αποκρουστεί η προπαγάνδα της συντηρητικής παράταξης. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται οι δηλώσεις Χυτήρη και Παπαϊωάννου όσο και δηλώσεις του Κ. Κουλούρη μετά την προσωπική συνάντηση που είχε το βράδυ με τον πρωθυπουργό. Ο βουλευτής, που τις τελευταίες ημέρες έχει αναλάβει σε όλα τα τηλεοπτικά κανάλια την αντίκρουση των επιθέσεων κατά της κυβέρνησης, εξερχόμενος από το Μαξίμου έκανε λόγο για "απαξιωτικό κλίμα για την πολιτική" και θεώρησε "ηθική ευθύνη και υποχρεώση" του Κ. Καραμανλή να απαντήσει στις καταγγελίες.

    Οι βουλευτές (Μανίκας, Γικόνογλου, Σκουλάκης, Βαϊνάς, Στρατάκης, Γρηγοριάδης, Στολίδης, Γούσκος, Λεβογιάννης) ζήτησαν καλύτερη συνεργασία με τους υπουργούς και εξέφρασαν την αντίθεσή τους σε πτυχές της κυβερνητικής πολιτικής που είπαν ότι απέχουν από τις εξαγγελίες δημιουργώντας προβλήματα στις σχέσεις του ΠΑΣΟΚ με τα κοινωνικά στρώματα που το στήριξαν.

    [03] ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΗΧΑΝΙΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛΒΑΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΜΑΘΗΤΗ

    Θεσσαλονίκη, 27 Οκτωβρίου 2000 (14:26 UTC+2)

    Ενταση επικρατεί στο γυμνάσιο της Νέας Μηχανιώνας Θεσσαλονίκης. Γονείς και μαθητές εμφανίστηκαν αντίθετοι με την απόφαση του υπουργείου Παιδείας να γίνει σημαιοφόρος ο αλβανικής καταγωγής αριστούχος μαθητής Οδυσσέας Τσενάι.

    Η σημερινή γιορτή στο γυμνάσιο ματαιώθηκε και οι γονείς απειλούν να μην στείλουν τα παιδιά τους ούτε στην αυριανή παρέλαση.

    Ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων εξέδωσε ψήφισμα, στο οποίο αναφέρεται ότι αύριο στην επέτειο της 28ης Οκτωβρίου δεν θα αφήσει τα παιδιά να πάνε στην παρέλαση αν σημαιοφόρος είναι ο 15χρονος Οδυσσέας.

    Τα μέλη του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων κατάγγειλαν ότι η παράδοση και παραλαβή της σημαίας έγινε κεκλεισμένων των θυρών.

    Το μέλος του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων Θεοφάνης Καρύδας τόνισε ότι ο σύλλογος επικοινώνησε με το γραφείο του υπουργού Παιδείας, Πέτρου Ευθυμίου, αλλά μέχρι το μεσημέρι όπως ο ίδιος τονίζει δεν έγινε επαφή μαζί του. Ο κ. Καρύδας επεσήμανε ότι δεν θα επιτρέψουν να γίνει η αυριανή παρέλαση αν την κρατά ο Τσενάι. Η παρέλαση θα γίνει μόνο αν τη σημαία την κρατάει Ελληνόπουλο επεσήμανε ο κ. Καρύδας.

    Για το θέμα που έχει προκύψει στη Μηχανιώνα ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης δήλωσε: " Η θέση του υπουργού παιδείας μας εκφράζει όλους . Ενας μαθητής που πρωτεύει, ανεξάρτητα αν είναι ελληνικής καταγωγής ή όχι από τη στιγμή που ο ίδιος θέλει να σηκώσει τη σημαία νομίζω ότι θα πρέπει να χαιρόμαστε για αυτό και να μην δημιουργούμε περισσότερα προβλήματα. Γι αυτό κάνω μια έκκληση σε όλους και κυρίως στο σύλλογο γονέων και κηδεμόνων της περιοχής Μηχανιώνας να αφήσουν τον Οδυσσέα να κρατήσει τη σημαία μια και ο ίδιος το θέλει και νιώθει τιμή γι αυτό".

    [04] ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: ΙΣΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΙΣΟΝΟΜΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 27 Οκτωβρίου 2000 (20:56 UTC+2)

    Την ανάγκη ισότητας και ισονομίας μεταξύ των μαθητών επισήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος αναφερόμενος στο θέμα που έχει προκύψει με τον αριστούχο μαθητή αλβανικής καταγωγής Οδυσσέα Τσενάι στο Γυμνάσιο της Ν. Μηχανιώνας.

    "Οπως ξέρουμε όλοι, ο Σωκράτης έχει πει ότι Ελληνες είναι οι μετέχοντες ελληνικής παιδείας. Ενα παιδί, λοιπόν, που μετέχει της ελληνικής παιδείας, αριστεύει και διακρίνεται ασφαλώς γίνεται Έλληνας υπό την έννοια την ευρύτερη και δικαιούται να φέρει την ελληνική σημαία και πιστεύω ότι όλοι θα είμαστε υπερήφανοι ένα παιδί από την Αλβανία που έχει αριστεύσει στα ελληνικά σχολεία να φέρει την ελληνική σημαία", τόνισε και πρόσθεσε:

    "Προσέρχεται στην ιδέα της Ελλάδος. Αν το θέλει. Δεν του το επιβάλλει κανείς. Αλλά αν το θέλει, είναι αστείο να υπάρχουν αντιρρήσεις για μία τέτοια ευγενική χειρονομία και εκ μέρους της Ελλάδος και εκ μέρους του παιδιού".

    Η σημαία χρειάζεται να είναι στα χέρια των πρώτων. Αφού είναι στα σχολεία μας, είναι Ελληνας μαθητής. Πρέπει μεταξύ των μαθητών να υπάρχει ισότητα, ισονομία και να μην αισθάνεται κανένα παιδί μειονεκτικά", υπογράμμισε.

    [05] ΟΜΙΛΙΑ Κ. ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ ΔΕΙΠΝΟ ΣΤΟ Γ' ΣΩΜΑ ΣΤΡΑΤΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 27 Οκτωβρίου 2000 (20:36 UTC+2)

    Στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του ο Διοικητής του Γ' Σώματος Στρατού στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Θεσσαλονίκης παρακάθισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος.

    Προσφωνώντας τον κ. Στεφανόπουλο ο Διοικητής του Γ' Σώματος Στρατού τόνισε:

    "Επιτρέψτε μου ως Διοικητής του Γ΄ Σώματος Στρατού να σας αναφέρω ότι οι αξιωματικοί, οι οπλίτες και το Πολιτικό προσωπικό του Γ' ΣΣ σας υποδεχόμαστε με σεβασμό και σας καλωσορίζουμε στη Θεσσαλονίκη την πρωτεύουσα της ενδόξου Μακεδονίας, την πατρίδα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και του Αριστοτέλη.

    Η παρουσίας σας εδώ αποτελεί για το Γ' ΣΣ εξαιρετική τιμή και αποδεικνύει το ενδιαφέρον και την αγάπη σας για το Στρατό μας.

    Γιορτάζουμε τους Νικηφόρους Βαλκανικούς Πολέμους, την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης και την εποποιία του 1940, στεκόμαστε ευλαβείς προσκυνητές προ του ηρωισμού, της αυτοθυσίας και των κατορθωμάτων των μαχητών εκείνων των εποχών και στέλνουμε μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις ότι διακατεχόμαστε από το ίδιο πνεύμα ανδρείας, αυτοθυσίας και αγάπης για την ελευθερία και από το σεβασμό προς την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τη Δημοκρατία.

    Με την ευκαιρία αυτής της εκδήλωσης επιτρέψτε μου κ. πρόεδρε να σας διαβεβαιώσω ότι:

    Το Προσωπικό του Γ' ΣΣ και του Ελληνικού Στρατού γενικότερα έχει πλήρη συναίσθηση της υψηλής αποστολής του και των υποχρεώσεών του.

    Είναι άριστα εκπαιδευμένο και ικανό να φανεί αντάξιο των ιστορικών παραδόσεων και των προσδοκιών του Εθνους. Εκτιμά ιδιαίτερα τις θυσίες του Ελληνικού λαού και τις προσπάθειες της κυβέρνησης να υλοποιήσει τη νέα δομή του Στρατού και το εξοπλιστικό του πρόγραμμα, ώστε να είναι ικανός να ανταποκριθεί με επιτυχία στις απαιτήσεις και προκλήσεις της εποχής μας, συνιστώντας ένα αξιόπιστο και άμεσα διαθέσιμο όργανο προβολής και υποστήριξης της εθνικής πολιτικής.

    Με πίστη στο Θεό και την Ελλάδα, σεβασμό στο Σύνταγμα τους Νόμους και τους Στρατιωτικούς Κανονισμούς, εργαζόμαστε σκληρά και επίμονα ημέρα και νύκτα και διατηρούμε τις μονάδες μας σε υψηλό επίπεδο μαχητικής ικανότητας υλοποιώντας την αποτροπή και τεκμηριώνοντας καθημερινά τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε όποιον απειλήσει την εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας, την πρόοδο του απλού Ελληνα, σε κάθε τομέα της δραστηριοποιήσεώς του και την απόλυτη ανεξαρτησία της πατρίδας μας.

    Τα γεγονότα και οι μεταβολές που έχουν επέλθει τα τελευταία χρόνια στη Βαλκανική και στον ευρύτερο ευρωπαϊκό χώρο, είναι γνωστά σε όλους μας.

    Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προέκυψαν, οι Διεθνείς Οργανισμοί ενέκριναν τη διεξαγωγή επιχειρήσεων υποστήριξης της ειρήνης με συμμετοχή των πολυεθνικών δυνάμεων. Ο Στρατός μας από την πρώτη στιγμή συμμετείχε ενεργά στις επιχειρήσεις αυτές στη Βοσνία, την Αλβανία και τελευταία στο Κοσσυφοπέδιο, προβάλλοντας κατά άριστο τρόπο τις δυνατότητες της Ελλάδας και υπερασπίζοντας τα εθνικά συμφέροντα.

    Το Γ' ΣΣ εκτελώντας πιστά τις διαταγές της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας μας αντιμετωπίζει επιτυχώς και κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις ανατιθέμενες αποστολές υποστήριξης των ελληνικών και συμμαχιών δυνάμεων που έχουν αναπτυχθεί σε ευαίσθητες περιοχές των Βαλκανίων.

    Τεκμηριώνει καθημερινά ότι η Ελλάδα, στα πλαίσια της συμμαχίας, είναι σε θέση να φέρει σε πέρας κάθε αποστολή, καταδεικνύοντας ταυτόχρονα τη γεωστρατηγική θέση της Θεσσαλονίκης, στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

    Κατά την αυριανή παρέλαση θα διαπιστώσετε την ποικιλία των σύγχρονων οπλικών συστημάτων, το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Θα σας δοθεί η ευκαιρία, να διακρίνετε στα βλέμματα των Αξιωματικών και των Οπλιτών, την ικανότητα και την αποφασιστικότητα να εκπληρώσουν με κάθε θυσία την αποστολή τους.

    Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε

    Εκφράζοντας και πάλι τις θερμές ευχαριστίες όλου του προσωπικού του Γ΄ ΣΣ για την παρουσία σας, επιτρέψτε μου να εγείρω πρόποση και να ευχηθώ όπως ο Πανάγαθος Θεός σας χαρίζει υγεία και δύναμη για να συνεχίσετε με επιτυχία το έργο σας για το καλό του Εθνους".

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην ομιλία του εστίασε στα μέσα που πρέπει να χρησιμοποιούνται στην άσκηση επιτυχούς εξωτερικής πολιτικής, για την προώθηση των εθνικών μας θεμάτων, είπε ότι πρέπει να αναλαμβάνουν το έργο αυτό ικανοί διπλωμάτες και αναφέρθηκε στο Κυπριακό. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ιδιαίτερα το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής η ομογένεια σε όλο τον κόσμο

    "Συναντώμεθα και εφέτος τις ημέρες αυτές της μεγάλης θρησκευτικής εορτής και των ιστορικών επετείων, στην όμορφη και αγαπημένη Θεσσαλονίκη, με αισθήματα χαράς και πατριωτικής εξάρσεως. Επικρατεί δικαιολογημένα κλίμα ευφορίας και εθνικής ευφροσύνης, στο οποίο μετέχομε όλοι. Η ευχάριστη όμως διάθεση δεν είναι ικανή να μας απαλλάξει από το βάρος των σκέψεων και ανησυχιών που μας απασχολούν από μακρού χρόνου, επανέρχονται συνεχώς ως πάντοτε επίκαιροι προβληματισμοί και αφορούν την πορεία και την έκβαση εξαιρετικά σπουδαίων για την πατρίδα θεμάτων.

    Θα έλεγα, ότι αντιθέτως, η ανάμνηση των θριαμβευτικών αγώνων για την απελευθέρωση της Μακεδονίας, της Ηπείρου και των νησιών του Αιγαίου και η μεγάλη δόξα του 1940 μας θυμίζουν επιτακτικά, ότι και σήμερα υπάρχουν στόχοι που πρέπει να επιτευχθούν και κίνδυνοι που πρέπει να αποκρουσθούν.

    Ασφαλώς οι περιστάσεις είναι διαφορετικές και δεν αντιμετωπίζουμε σήμερα κάποια ορατή πολεμική σύγκρουση, τουλάχιστον όσο είναι δυνατόν να προβλέψουμε. Εχομε κατά νου μόνον πολιτικούς αγώνες και διπλωματικούς χειρισμούς, με τους οποίους επιδιώκουμε τη διασφάλιση της ειρήνης και την ικανοποίηση των εθνικών δικαίων και συμφερόντων μας. Αναλογίες, όμως, μακρινές βεβαίως, με τις εποχές του 1912-13 και του 1940 υπάρχουν και για αυτό οι μνήμες και οι εμπειρίες του παρελθόντος αποκτούν κάποια σχέση με τους προβληματισμούς και τα ερωτήματα του παρόντος, στο οποίο, λόγω της φιλοσοφικής ανυπαρξίας του, δίδομε την έννοια του μέλλοντος, του εγγύς και απώτερου μέλλοντός μας.

    Επιτρέψτε μου, λοιπόν απόψε μερικές απλές, αν και μη απλοϊκές σκέψεις γύρω από τους μελλοντικούς στόχους μας και την άσκηση της εξωτερικής πολιτικής μας με την οποία επιθυμούμε και επιχειρούμε να διασφαλίσουμε την ειρήνη και τα δίκαια της πατρίδος μας. Σκέψεις κάθε άλλο, ή πρωτότυπες, αντιθέτως σκέψεις γνωστές και εφαρμοσμένες ήδη την πράξη.

    Γιατί δεν έχω καινούριες, πρωτότυπες σκέψεις να διατυπώσω ούτε να υποδείξω ενέργειες που δεν έχουν ήδη μελετηθεί και εφαρμοσθεί. Αλλ΄αφού μας απασχολούν συνεχώς τα ίδια θέματα, δηλαδή οι σχέσεις μας με τα γειτονικά κράτη, οι σχέσεις μας με τα κράτη που έχουν διεθνή επιρροή και η τακτική μας εντός των διεθνών οργανισμών, των οποίων είμεθα μέλη, δηλαδή ζητήματα χιλιοειπωμένα που έχουν ήδη εξετασθεί από κάθε πλευρά, θα αναφερθών κατ΄ανάγκη σε πράγματα σε όλους γνωστά.

    Πολλοί λέγουν και είναι αλήθεια ότι η εξωτερική πολιτική μιας χώρας σαν τη δική μας, ενός κράτους μετρίου ή άλλως μικρού μεγέθους σε γεωγραφική έκταση και πληθυσμό, έχει ανάγκη διεθνών στηριγμάτων. Υπάρχουν πολλά ιστορικά περιστατικά, τα οποία στηρίζουν τη βασιμότητα του αξιώματος. Θα περιοριστώ να μνημονεύσω την εποχή του μεγάλου Ελευθερίου Βενιζέλου, οπότε κατεδείχθη με απόλυτο τρόπο. Τότε τα δίκαια της Ελλάδας ανεγνωρίζοντο και εστηρίζοντο από τα μεγάλα κράτη, εν όσω έκριναν ότι η χώρα μας ακολουθεί, όπως και ακολουθούσε, φιλική πολιτική απέναντί τους. Οταν έπεσε ο Βενιζέλος και εκδόθηκε η εντύπωση ότι το καθεστώς δεν ήτο πλέον φιλικό, όπως ήταν προηγουμένως, η Ελλάς εγκαταλείφθηκε και ενισχύθηκε ο αντίπαλός μας. Οι τραγικές συνέπειες για τη χώρα μας, η οποία επιχείρησε να συνεχίσει την πολιτική της χωρίς τη στήριξη πλέον των μεγάλων της εποχής είναι σε όλους γνωστές. Η Ελλάς όχι μόνον τότε, αλλά και σήμερα που οι συνθήκες είναι διαφορετικές και οι δυνατότητές μας πολύ μεγαλύτερες, δεν είχε και δεν έχει πάντοτε, τα απαιτούμενα πολιτικά και στρατιωτικά μέσα για την αυτοδύναμη επιδίωξη των στόχων της εξωτερικής πολιτικής της. Περιορίζεται πολλές φορές στις αποφάσεις και στη δράση της από τις διεθνείς περιστάσεις που διαμορφώνονται από τις επιθυμίες και επιδιώξεις των μεγαλυτέρων κρατών. Μπορεί το γεγονός αυτό να μας προκαλεί δικαιολογημένη αγανάκτηση και οργή, γιατί η πολιτική των ισχυρών προβλέπει συχνά το διεθνές δίκαιο και τα δικαιώματά μας, αλλά δεν παύει να είναι μία πραγματικότης, η οποία ασφαλώς δεν μας διαφεύγει.

    Η περίπτωση της Κύπρου αποτελεί επίκαιρο όσο και φανερό παράδειγμα, κατά το οποίο τα δίκαια της Κύπρου και των Ελληνοκυπρίων παραγνωρίζονται και η εξάντληση εκ μέρους μας της συμπαραστάσεώς μας και η προσφορά της αμέριστης συνδρομής μας δεν φέρουν τα ελπιζόμενα αποτελέσματα. Προσκρούουν οι προσπάθειές μας στην πολιτικών άλλων, που επιθυμούν μεν τη λύση του Κυπριακού, αλλά κατά τρόπον που δεν αποκαθιστά, το δίκαιον και την δικαιοσύνη στην πολύπαθη νήσο.

    Αλλ' όχι μόνο τα μεγάλα εθνικά θέματα, όπως το Κυπριακό, αλλά και μικρότερης σπουδαιότητας ζητήματα, εξαρτώνται από τη στήριξη και άλλων. Υποθέτω ότι ως ένα τέτοιο θέμα μπορεί να υποδειχθεί ο αγωγός Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης, που ίσως προσκρούει όχι μόνο στους δισταγμούς των γειτόνων μας, αλλά και στην άποψη άλλων οι οποίοι κρίνουν συμφερότερη τη μεταφορά των πετρελαίων της Κασπίας μέσω άλλων αγωγών, συμφώνως με τις δικές τους γεωπολιτικές προτεραιότητες. Αλλου είδους περιορισμοί των ενεργειών μας προέρχονται από τη συμμετοχή μας σε διεθνείς Οργανισμούς και τις υποχρεώσεις που έχομε αναλάβει απέναντί τους. Και σ' αυτόν τον τομέα έχομε πρόσφατες εμπειρίες.

    Η πραγματικότητα αυτή δεν επιβάλλει στη χώρα μας πολιτική που θα μπορούσε να τη χαρακτηρίσει κανείς, ως εξαναγκασμένη. Κάθε άλλο. Χωρίς να παραγνωρίζουμε τις συντρέχουσες και έξωθεν καθοριζόμενες περιστάσεις υπάρχουν πάντοτε πολλά και ευρέα περιθώρια δικών μας ενεργειών και δικής μας δράσης. Σε όλα τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, τόσο στα μεγάλα εθνικής σπουδαιότητας, όσο και στα μικρότερης σημασίας, που παραμένουν πάντοτε σημαντικά, υπάρχουν, συχνά, οι δυνατότητες να επηρεάσουμε τις άποψεις των άλλων, ώστε να προσεγγίσουν με τις δικές μας. Ποτέ δεν πρέπει να επικρατεί αποθάρρυνση και αδράνεια κατά την άσκηση της πολιτικής μας. Αντιθέτως οι παρουσιαζόμενες δυσκολίες πρέπει να να μας οδηγούν σε επίμονες και συνεχείς προσπάθειες - και είμαι βέβαιος ότι αυτό ήδη συμβαίνει - προκειμένου να υποδείξουμε στους άλλους, πως τα δικά μας συμφέροντα εξυπηρετούν και τα δικά τους. Πιστεύω ότι σε κάθε περίπτωση μπορούν να ευρευθούν βάσιμα επιχειρήματα που ενισχύουν τις απόψεις μας. Η καλή γνώση των πραγμάτων και των στοιχείων κάθε θέματος επιτρέπει ενέργειες και αποτελέσματα πολύ περισσότερο επιτυχείς από εκείνες που αρχικώς υποτέθηκαν ως δυνατές. Βεβαίως η μεγαλύτερη ενίσχυση των θέσεών μας θα προέρχεται από τις διατάξεις του διεθνούς δικαίου, εντός του πλαισίου του οποίου πάντοτε κινούμεθα. Η επίκλησή του φέρει σε δύσκολο θέση, και εκείνους ακόμη που συνήθως δεν το σέβονται.

    Με τα όσα εσημείωσα παρά πάνω, δεν αναφέρθηκα, όπως ασφαλώς έχετε ήδη αντιληφθεί σε περιπτώσεις που εκαλούμεθα να υπερασπισθούμε την ελευθερία μας, την ακεραιότητα της χώρας μας και την εθνική μας αξιοπρέπεια. Στις περιπτώσεις αυτές δεν περιοριζόμεθα στην αναζήτηση επιχειρημάτων και στην επίκληση του διεθνούς δικαίου, ώστε να κερδίσουμε τη συμπάθεια και τη συμπαράσταση των άλλων. Η σωτηρία και η τιμή της Πατρίδος μας, αυτές και μόνον υποδεικνύουν τι να πράξωμε. Το παράδειγμα του '40, την επέτειο του οποίου εορτάζομε είναι πάντοτε ο ασφαλής οδηγός μας.

    Δια να επανέλθω όμως στα όσα προηγουμένως εσημείωσα, πιστεύω ότι εύκολα εξ΄αυτών συνάγεται το συμπέρασμα ότι η σκέψη μας στα θέματα εξωτερικής πολιτικής πρέπει να είναι σε συνεχή εγρήγορση, να αναζητεί όλες τις δυνατές διεξόδους και κατευθύνσεις, να ενισχύεται από ικανούς διπλωμάτες και αναλυτές, να διαθέτει όλες τις σχετικές πληροφορίες, να ευρίσκει τα αδύνατα σημεία των άλλων και να εκμεταλλεύεται όλες τις δικές μας δυνατότητες. Ολες οι λεπτομέρειες πρέπει να μελετώνται, όλα τα στοιχεία να συγκεντρώνονται με προσοχή, κάθε δυνατή επιρροή επί προσώπων να μην παραλείπεται να ασκηθεί. Ας μη λησμονούμε ακόμη ότι υπάρχουν και μεταλλάξεις του διεθνούς σκηνικού. Δεν υπάρχουν σταθερές καταστάσεις, συχνά τα δεδομένα μεταβάλλονται και συνεπώς απαιτείται συνεχής επανεκτίμηση της πολιτικής μας, υπό το φως των νέων καταστάσεων. Πάντοτε όμως υπάρχουν και ισχύουν οι βασικές αρχές της εξωτερικής πολιτικής μας, η οποίασ θα συνεχίσει νασ στηρίζεται σ΄αυτές και δεν θα γίνει έρμαιο συγκυριών. Ολα αυτά ανήκουν στην αποστολή των διπλωματικών και άλλων συναφών υπηρεσιών, για τις οποίες ορθώς καταβάλλεται προσπάθεια να οργανωθούν με ιδιαίτερη προσοχή και να στελεχωθούν με ικανά στελέχη ευρείας πολιτικής και ιστορικής μόρφωσης.

    ' Δεν είναι σωστό να λέγεται, όπως ακούω καμιά φορά, ότι άλλα κράτη έχουν εκ παραδόσεως ικανές και αποτελεσματικές διπλωματικές υπηρεσίες και ως εκ τούτου τάχα μας υπερτερούν. Δεν είναι μόνο ο στρατιωτικός τομεύς, στον οποίο δεν πρέπει να υστερούμε, ίδια σημασία έχει και ο διπλωματικός, ο οποίος μάλιστα δεν αξιώνει τόσο υψηλές δαπάνες. Η οργάνωση και η στελέχωση με τους αρίστους των επιτελικών διπλωματικών υπηρεσιών μας είναι σπουδαίος παράγων για την επιτυχία της εξωτερικής πολιτικής μας. Σε πολλά από τα θέματα αυτά εκτός των ικανών διπλωματών, χρειαζόμεθα επίσης εύστροφους και εμπείρους νομικούς συμβούλους. Οταν η εξωτερική μας πολιτική βασίζεται σε κείμενα διεθνών συμβάσεων και συνθηκών και προτείνουμε για την επίλυση προβαλλομένων εκ μέρους άλλων διαφορών, την προσφυγή σε Διεθνή Δικαστήρια, έχομε την ανάγκη να προετοιμάζουμε τα νομικά επιχειρήματά μας, καθώς και την απόκρουση των επιχειρημάτων των άλλων, τα οποία άλλως τε είναι πολύ γνωστά, αφούν δεν παύουν να τα επαναλαμβάνουν. Τους νομικούς αυτούς συμβούλους έχουμε ανάγκη να διαθέτομε από τώρα και όχι μόνο αν και όταν καταλήξομε πράγματι ενώπιον των Διεθνών Δικαστηρίων. Τους αβάσιμους ισχυρισμούς που διατυπώνονται εναντίον μας πολύ καλώς τους αποκρούει ο κυβερνητικός ή ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών. Είναι χρήσιμο όμως να έχομε έτοιμες βάσιμες νομικές απαντήσεις, αποκρούσεις των διατυπουμένων εναντίον μας ισχυρισμών και αναλυτικές αναπτύξεις των απόψεών μας, ώστε να προβάλλουμε σε οποιαδήποτε ευκαιρία, και ασφαλώς δεν θα είναι ευκαιρίες που θα μας λείψουν.

    Τις προσπάθειές μας αυτές πρέπει να συμπληρώνουμε με τη δημοσίευση στο διεθνή τύπο, σε έγκριτες και μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδες και περιοδικά, άρθρων και μελετών στις οποίες θα αναπτύσσονται με προσεκτικό και πειστικό τρόπο οι απόψεις και οι θέσεις μας στα θέματα που μας ενδιαφέρουν. Κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει την επιρροή της κοινής γνώμης στη διαμόρφωση της πολιτικής των δημοκρατικών χωρών και η κοινή γνώμη διαπλάθεται μέσω των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Εχω την εντύπωση ότι την αλήθεια τη γνωρίζουν πολύ καλά άλλοι, οι οποίοι επιτυγχάνουν συχνά τη δημοσίευση άρθρων αρεστών σ΄αυτούς σε θέματα, τα οποία πολύ απέχουν από το να έχουν δίκιο. Μέσω του διεθνούς τύπου θα προβάλλουμε επίσης την ανάπτυξη της οικονομίας μας, την καλή λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών μας και τα έργα του σύγχρονου πολιτισμού μας. Αναφέρομαι στο σύγχρονο πολιτισμό μας και όχι στον αρχαίο, διότι πρέπει να κερδίσουμε την εκτίμηση των άλλων για ό, τι είμαστε σήμερα και για όσα προσφέρουμε τώρα. Στους τομείς αυτούς, στους οποίους υπερτερούμε καταφανώς άλλων, ανταγωνιστών μας θα προκαλέσουμε όχι μόνο την προσοχή της κοινής γνώμης των ισχυροτέρων κρατών, αλλά και τη συμπάθειά τους, αφού τα στηρίγματα μας τα αναζητούμε σε χώρες οικονομικά ανεπτυγμένες με συμφέροντα, στα οποία η οικονομική κατάσταση της χώρας μας προσφέρει πολλές ευκαιρίες, χώρες δημοκρατικές που ενδιαφέρονται για τις δημοκρατικές αρχές και τα ανθρώπινα δικαιώματα, χώρες πολιτισμένες, οι οποίες έχουν συνείδηση της αξίας των έργων πολιτισμού, στα οποία συγκαταλέγω και τα επιτεύγματα της επιστήμης. Εχομε δε να προβάλλουμε διεθνώς καλλιτέχνες υψηλής εμπνεύσεως και επιστήμονες υψηλού επιπέδου, οι οποίοι εργάζονται και στη χώρα μας και στο εξωτερικό, φέροντες πάντοτε με υπερηφάνεια το ελληνικό όνομά τους.

    Οταν αναφερόμεθα στα μέσα που μπορούμε να χρησιμοποιησούμε για τον επηρεασμό της πολιτικής των άλλων, ασφαλώς αμέσως σκεπτόμεθα και το ρόλο των ομογενών μας στο εξωτερικό. Η συνεισφορά τους είναι πολύ γνωστή, ώστε να μη χρειάζεται να ασχοληθούμε με το θέμα αυτό, τουλάχιστον απόψε. Ας περιοριστούμε να σημειώσουμε ότι χρειάζεται συνεχής ενημέρωση των οργανώσεων των ομογενών μας και αποτελεσματικός συντονισμός των ενεργειών τους. Ηδη έχουμε επιτύχει πολλά στο χώρο αυτό, απαιτείται όμως η ένταση των προσπαθειών μας και η συνεχής αναθέρμανση του υπάρχοντος ζήλου των. Βεβαίως πολύ πιο σπουδαία από τη συνδρομή των ομογενών μας, είναι η στήριξη της εξωτερικής πολιτικής από τον ίδιο τον Ελληνικό λαό. Οσο πιο πλήρης είναι η κατανόησή του, για την ακολουθούμενη πολιτική και όσο πιο μεγάλη και ευρεία η υποστήριξή του, τόσο πιο αποτελεσματική αποβαίνει η πολιτική αυτή.

    Εσημείωσα ήδη προηγουμένως ότι εξαιρετικά σπουδαίος τομεύς της εξωτερικής πολιτικής μας, ο οποίος συνεπάγεται και την ανάληψη εκ μέρους μας διαφόρων υποχρεώσεων, είναι ο συνδεόμενος με τη συμμετοχή μας εις το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση. Η στάση μας και η συμπεριφορά μας εις αυτούς πρέπει να προσδιορίζεται με εξαιρετική προσοχή. Κύριος στόχος μας η εξασφάλιση κατά το δυνατό της συμπαραστάσεώς των άλλων κρατών - μελών εις τα σοβαρά θέματα που απασχολούν. Τούτο ισχύει για αμφότερους τους Οργανισμούς αλλ΄ ιδίως αφορά τη συμμετοχή μας εις την Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία ελπίζουμε ότι θα αναπτύξει στο μέλλον κοινή εξωτερική και πολιτική αμύνης και θα αναλάβει πρωτοβουλίες και δράσεις, τις οποίες μέχρι σήμερα δεν έχει επιδιώξει. Στους χώρους αυτούς, όπως είναι γνωστό τα περισσότερα θέματα γίνονται αντικείμενα συμβιβασμών, πολιτική των οποίων ακολουθεί αναγκαστικά η χώρα μας. Τίποτα δεν χαρίζεται και τίποτα δεν αποσπάται δυναμικά. Οτιδήποτε συνεπώς μας ζητείται πρέπει να ανταλλάσσεται με σχετική δική μας ωφέλεια. Ο τρόπος του συμβιβασμού της ανέρευσης δηλαδή κοινών σημείων ωφελείας και αμοιβαίου συμφέροντος είναι πάντα θέμα λεπτών και προσεκτικών χειρισμών. Πρέπει να επιδεικνύομε σταθερότητα, να υπερασπιζόμεθα τα εθνικά μας συμφέροντα εντός του πλασίου της ευρωπαϊκής πραγματικότητας, χωρίς να γινόμεθα προπετείς και ενοχλητικοί και να προβαίνουμε σε παραχωρήσεις προκειμένου να εξυπηρετήσουμε τις δικές μας επιδιώξεις. Η σοβαρότης και η συνέπεια στους χώρους της Ε.Ε. εκτιμώνται πάντοτε, όπως εκτιμάται η καλή γνώση των θεμάτων και η διατύπωση μελετημένων προτάσεων επί όλων των θεμάτων και όχι μόνο των θεμάτων ελληνικού ενδιαφέροντος.

    Ο κ. Στεφανόπουλος εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι η ηγεσία και τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων υπηρετούν με αφοσίωση και ευθύνη το ύψιστο καθήκον που τους έχει ανατεθεί.

    "Το έργον σας είναι εξαιρετικά βαρύ, για αυτό και η τιμή που σας απονέμεται είναι εξίσου μεγάλη, Οι δαπάνες οι οποίες, απαιτούνται είναι δυσβάστακτος για το λαό μας, ο οποίος χωρίς κανένα δισταγμό τις έχει αποδειχθεί και χωρίς κανένα παράπονο τις καταβάλλει. Είμαι βέβαιος ότι οι δαπάνες πραγματοποιούνται με προσοχή με ορθές επιλογές και οι προμήθειες στις οποίες προβαίνουμε είναι οι πιο κατάλληλες και αποτελεσματικές για την άμυνά μας. Οταν στην εποχή μας όλα εξελίσσονται με τη γνωστή ταχύτητα, ανάλογη εξέλιξη πρέπει να επιδιώκουν και οι αμυντικές δυνάμεις μας", είπε.

    Σήμερα ημέρα των στρατιωτικών εορτών και νικηφόρων επετείων αποδίδομε την οφειλόμενη τιμή και εκφράζομε την ευγνωμοσύνη μας σ΄αυτούς που έπεσαν στο πεδίο των μαχών, σ΄αυτούς που τραυματίστηκαν προμαχούντες και σε όλους εκείνους που τους έλαχε να μετάσχουν στους αγώνες του Εθνους για την ελευθερία, την τιμή και την υπεράσπιση των δικαίων μας. Συγχρόνως όμως τιμούμε και όλους εσάς, όλους τους αξιωματικούς και οπλίτες μας που είναι έτοιμοι να επαναλάβουν τα άθλα των προγενέστερων, όλους τους φρουρούς της πατρίδος μας και των ελευθεριών μας.

    Εύχομαι στις ενοπλες δυνάμεις του Εθνους να μη χρειασθεί να αποδείξουν τις αξιόμαχες δυνατότητες τους, τις οποίες όλοι πιστεύουμε ότι διαθέτουν εύχομαι στο λαό μας να ζήσει πάντοτε με ειρήνη που είναι η αναγκαία προϋπόθεση της περαιτέρω προκοπής μας, εύχομαι υγεία σε όλους, εύχομαι πρωτίστως το καλό της Ελλάδος, που εξαρτάται από την εκάστοτε κυβέρνηση και τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου, από τους στρατιωτικούς και τους διπλωμάτες μας, αλλά και από τον καθ΄ένα και από όλους μας. Ας θυμόμαστε πάντα τις υποχρεώσεις μας απέναντι της πατρίδας μας και ας τις εκπληρώσουμε με όλες τις δυνάμεις μας. Αυτή είναι η πιο θερμή ευχή μου για τις μεγάλες γιορτές του τριημέρου".

    Στο δείπνο παρέστησαν ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος, ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Γιώργος Πασχαλίδης, ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κώστας Καραμανλής, ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος, ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Παντελεήμων Β΄ ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Χρήστος Σαρτζετάκης, ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης, Κώστας Παπαδόπουλος, ο Δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος βουλευτές του Νομού.

    [06] H FIFA ΤΑΣΕΤΑΙ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΠΑΕ

    Αθήνα, 27 Οκτωβρίου 2000 (19:45 UTC+2)

    Στο πλευρά της ΕΠΑΕ τάσσεται η FIFA. Έτσι η διαμάχη μεταξύ του υφυπουργού Αθλητισμού, Γιώργου Φλωρίδη με τον Βίκτωρα Μητρόπουλο παίρνει άλλες διαστάσεις. Με έγγραφο που απέστειλε στην ΕΠΟ (υποφράγει ο γενικός γραμματέας της Παγκόσμιας ομοσπονδίας Μισέλ Ζεν Ρουφίνεν) επισημαίνει ότι ο νόμος του κ. Φλωρίδη είναι αντίθετη με το καταστατικό της FIFA με το οποίο εναρμονίστηκε από το 1996 η Ελληνική ομοσπονδία. Ζητά λοιπόν από τον πρόεδρο της ΕΠΟ Κώστα Αλεξανδρίδη να ακυρωθεί η εν λόγω διάταξη.

    Το πλήρες κείμενο της επιστολής της Διεθνούς Ομοσπονδίας είναι:

    "Επιθυμούμε καταρχήν να σας ευχαριστήσουμε που μας ενημερώσατε για τις νέες εξελίξεις σχετικά με την κατάσταση στην εθνική ομοσπονδία σας. Προς αυτή την κατεύθυνση επιθυμούμε να διευκρινίσουμε τη θέση μας. Τόσο η FIFA όσο και η ΕΠΟ διαθέτουν καταστατικό που ορίζουν και ρυθμίζουν τη λειτουργία τους.

    Η ελληνική νομοθεσία εναρμονίστηκε με το καταστατικό της FIFA το 1996, όπως είχαμε λάβει την επιβεβαίωσή της. Δεν μπορούμε να δεχτούμε τις εξωτερικές επεμβάσεις, σχετικά με το θέμα που αφορά στον τρόπο εκλογής των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΠΟ, τον τρόπο απονομής αθλητικής δικαιοσύνης στον τομέα της διαιτησίας και γενικώς σε ό,τι αφορά την ομαλή λειτουργία της ΕΠΟ. Η Γενική Συνέλευση της ΕΠΟ είναι αρμόδια για να λαμβάνει αποφάσεις, σχετικά με τους προαναφερόμενους τομείς, σύμφωνα με το καταστατικό της τελευταίας. Επομένως, παρακαλούμε να μας ενημερώσετε αμέσως αν γίνουν κι άλλες τέτοιες εξωτερικές επεμβάσεις κυρίως εάν προέρχονται από κυβερνητικές Αρχές.

    Αναφερόμαστε στις πρόσφατες νομικές διατάξεις που αφορούν άτομα που κατέχουν διοικητικές θέσεις και που δεν έχουν το δικαίωμα να είναι μέλη της διοίκησης της ΕΠΟ ή μιας Λίγκας. Προς αυτό σας διευκρινίζουμε ότι, σύμφωνα με τις αρχές της FIFA, τέτοιες διατάξεις αφορούν μόνο σε άτομα που καταδικάστηκαν από αμετάκλητη απόφαση και για σοβαρή πράξη. Κάθε διάταξη ή η ερμηνεία μιας διάταξης που υποχρεώνει ένα μέλος της ΕΠΟ να εγκαταλείψει τη θέση του, μετά από μια καταγγελία και πριν από την οριστική απόφαση του αρμοδίου δικαστηρίου, είναι αντίθετη με τις αρχές της FIFA, το ευρωπαϊκό δίκαιο και τις σχετικές συνθήκες υπογεγραμμένες από τις χώρες - μέλη, καθώς και από τη συνθήκη της Ρώμης.

    Επομένως, ζητάμε να μην εφαρμοστούν τέτοιες αποφάσεις και να ενημερώσετε τα ενδιαφερόμενα άτομα και τις εν λόγω Αρχές για τη θέση μας. Σας ευχαριστούμε που θα μας ενημερώσετε, εάν τέτοιες διατάξεις δεν ακυρωθούν, γιατί θεωρούμε ότι παραβιάζουν τις αρχές μας και απειλούν τη θεσμική υπόσταση της ΕΠΟ μέσα στον οργανισμό μας."

    [07] ΤΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΓΚΑΝΙΑΣΕ Ο Κ. ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 27 Οκτωβρίου 2000 (19:13 UTC+2)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εγκαινίασε σήμερα το απόγευμα το Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης σε χώρο του Γ' Σώματος Στρατού παρουσία του υπουργού Εθνικής Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλου, του υπουργού Μακεδονίας - Θράκης Γιώργου Πασχαλίδη, του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Αντιστράτηγου Παραγιουδάκη των αρχών της πόλης και πλήθους κόσμου.

    Μιλώντας ο κ. Στεφανόπουλος ανέφερε ότι το Μουσείο, του οποίου η ανακατασκευή και διαμόρφωση κόστισε 1 δισ. 200 εκ. δρχ. θα ενταχθεί σε ένα δίκτυο Πολεμικών Μουσείων που δημιουργείται με τα υπάρχοντα Μουσεία των Αθηνών, της Θεσσαλονίκης, της Τρίπολης και των Χανίων, καθώς και στο δημιουργούμενο Μουσείο του Διδυμοτείχου.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε την ανάγκη να διαφυλαχθεί η ιστορική μνήμη και να τιμούνται εσαεί οι αγώνες του λαού και των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας.

    Με τα εγκαίνια στους χώρους του Μουσείου άρχισε να λειτουργεί έκθεση ντοκουμέντων αφιερωμένη στην εποποιία του ΟΧΙ και του αλβανικού πολέμου.

    [08] ΝΕΟΛΑΙΑ ΣΥΝ: "ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ"

    Αθήνα, 27 Οκτωβρίου 2000 (18:16 UTC+2)

    "Στην Ελλάδα του 2000, της ΟΝΕ και του "εκσυγχρονισμού" ο ρατσισμός απέναντι σε κάθε τι ξένο και το διαφορετικό έχει ξεπεράσει πλέον τα όρια και έχει ήδη μπει μέσα στα σχολεία", τονίζει σε ανακοίνωσή της η Νεολαία ΣΥΝ με αφορμή το περιστατικό στο Γυμνάσιο της Ν. Μηχανιώνας Θεσσαλονίκης.

    Επισημαίνει ότι μπορεί ο υπουργός Παιδείας να διατείνεται ότι με μία ανακοίνωση του το θέμα λύθηκε, η πραγματικότητα όμως τον διαψεύδει οικτρά.

    "Και πως να μην το κάνει, άλλωστε; Μήπως δεν είναι η ίδια αυτή κυβέρνηση που διατάζει επιχειρήσεις "σκούπα" και κρατάει τους ξένους εργάτες σε καθεστώς εκμετάλλευσης; Που βλέπει τους μετανάστες ως φθηνό εργατικό δυναμικό; Που τους θεωρεί ισάξιους των Ελλήνων μόνο, όταν φέρνουν μετάλλια;", τονίζει και προσθέτει:

    "Ετσι, πέρα από τις αντι-ανακοινώσεις του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων της Μηχανιώνας Θεσσαλονίκης (που απαγορεύουν στα παιδιά τους να πάρουν μέρος στην παρέλαση δίπλα στον Αλβανό συμμαθητή τους) υπάρχει, σύμφωνα με τις καταγγελίες και η ακόμη σκληρότερη πρακτική των διευθυντών και καθηγητών κάποιων σχολείων (ελπίζουμε ελάχιστων): το πρόβλημα λύνεται αυτομάτως, αν ο αλλοδαπός μαθητής δεν συγκεντρώσει την απαιτούμενη βαθμολογία για να είναι σημαιοφόρος - παραστάτης. Κατά συνέπεια, μειώνουμε τεχνητά τη βαθμολογία του".

    Η Νεολαία του ΣΥΝ εκτιμά ότι τέτοια περιστατικά όσο μεμονωμένα και αν είναι δίνουν σκληρά μαθήματα για την ελληνική πραγματικότητα και σημειώνει:

    "Γιατί λοιπόν απορούμε κάθε φορά που ανακαλύπτουμε ότι στην Ελλάδα βρίσκουν γόνιμο έδαφος οι ρατσιστικές και μισαλλόδοξες απόψεις περί ανωτερότητας της ελληνικής φυλής και θανάσιμων κινδύνων που διατρέχει το "ελληνορθόδοξον έθνος;".

    "Η ελληνική κοινωνία έχει πλέον γίνει πολυπολιτισμική είτε αυτό μας αρέσει, είτε όχι (εμάς πάντως μας αρέσει). Ηρθε η ώρα λοιπόν να δούμε το ζήτημα των δικαιωμάτων όλων των μεταναστών στη μόρφωση, την ασφάλιση, την υγειονομική περίθαλψη. Ηρθε η ώρα να χτυπήσουμε το ρατσισμό στη ρίζα του", καταλήγει η Νεολαία του ΣΥΝ.

    [09] ΔΗΛΩΣΗ Π. ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ Ν. ΜΗΧΑΝΙΩΝΑΣ

    Αθήνα, 27 Οκτωβρίου 2000 (17:51 UTC+2)

    Στην ένταση που επικρατεί στο Γυμνάσιο της Νέας Μηχανιώνας Θεσσαλονίκης, καθώς γονείς και μαθητές διαμαρτύρονται για την απόφαση του υπουργείου Παιδείας να γίνει σημαιοφόρος ο αλβανικής καταγωγής αριστούχος μαθητής, Οδυσσέας Τσενάι αναφέρθηκε με δήλωσή του ο υπουργός Παιδείας Πέτρος Ευθυμίου.

    "Η ελληνική κοινωνία έγινε πια κοινωνία υποδοχής μεταναστών. Δεν πρέπει ούτε να τους οδηγήσουμε σε ένα γκέτο, ούτε να δημιουργήσουμε ρατιστικά στερεότυπα. Από την άλλη μεριά όμως υπάρχει κάτι βασικό που το λέω και στην απόφασή μου.

    Αυτοί οι άνθρωποι που η Ελλάδα τους παρέχει τη φιλοξενία της, πρέπει να ανταποδίδουν με σεβασμό και στις λειτουργίες της πολιτείας και στα σύμβολά της. Η ελληνική σημαία συμβολίζει την πατρίδα που τους δίνει αυτές τις δυνατότητες. Αρα με τη σειρά τους ανταποδίδουν, αυτά που η πατρίδα τους δίνει", υπογραμμίζει ο υπουργός Παιδείας.

    [10] ΒΑΡΥΣΗΜΑΝΤΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΞΕΔΩΣΕ Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ

    Θεσσαλονίκη, 27 Οκτωβρίου 2000 (17:41 UTC+2)

    Ανακοίνωση "καταπέλτη" εξέδωσε η ΠΑΕ ΠΑΟΚ σε βάρος της ΕΠΑΕ με κύριο θέμα την μετάθεση του ντέρμπι με τον Άρη. "Αδυνατούμε να παρακολουθήσουμε τις αμετροέπειες και το παραλήρημα της ψυχοραγούσας ηγεσίας της ΕΠΑΕ, η οποία και ανιστόρητη αποδεικνύεται και επικίνδυνη καθίσταται", αναφέρει η ανακοίνωση και συνεχίζει: "Υπό κανονικές προϋποθέσεις οι διοργανώτριες αρχές είναι για να καταλαγιάσουν τα πάθη και όχι να τα υποδαυλίζουν.

    Τώρα έχουμε να κάνουμε με μία προσπάθεια υποδαύλισης. Όμως οι φίλαθλοι των δύο ομάδων έχουν και την ωριμότητα και τη θέληση να αποφύγουν αυτό το δυναμιτισμό που οι πράξεις και οι λόγοι της ψυχοραγούσας ηγεσίας επιδιώκουν.

    Οι διοργανώτριες αρχές είναι θεματοφύλακες των θεσμών. Δεν προδικάζουν κι ούτε υποδεικνύουν αποφάσεις της αθλητικής δικαιοσύνης.

    Επιπλέον αντέχουν την κριτική και δέχονται τον διάλογο, όταν κάτι έχουν να πουν.

    Αυτά ισχύουν όταν λειτουργούν οι θεσμοί και όταν το συμφέρον του ποδοσφαίρου μπαίνει πάνω από όλα".

    [11] ΣΥΣΚΕΨΗ ΥΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ

    Αθήνα, 27 Οκτωβρίου 2000 (17:40 UTC+2)

    Ολα τα θέματα που αφορούν την προετοιμασία της χώρας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 εξέτασαν το μεσημέρι σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, η ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κώστας Λαλιώτης και η πρόεδρος του "Αθήνα 2004" Γιάννα Αγγελοπούλου.

    Μετά τη λήξη της συνεδρίασης σε δηλώσεις του ο υπουργός Πολιτισμού Θεόδωρος Πάγκαλος τόνισε ο διαγωνισμός για τον ιππόδρομο, συνεχίζεται κανονικά και λήγει στις 15 Νοεμβρίου. Είπε ότι αν η κυβέρνηση δεν ικανοποιηθεί από τις οικονομικές προσφορές, τότε ενδέχεται το κράτος να αναλάβει την κατασκευή του ιπποδρόμου και συγκεκριμένα η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.

    Ο κ. Πάγκαλος αναφέρθηκε και στην παραίτηση του Μ. Κακογιάννη από την προεδρία της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας και είπε χαρακτηριστικά ότι ακούγονται διάφορα ονόματα και υπάρχουν διάφορες σκέψεις ως προς το νέο πρόεδρο της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας, όμως τίποτα δεν είναι σίγουρο.

    "Ο διαγωνισμός εξελίσσεται, κατά την πληροφόρηση που έχουμε εξελίσσεται καλώς και θα περιμένουμε την 15η Νοεμβρίου για να δούμε το αποτέλεσμά του. Οπωσδήποτε δεν θα υπάρξει λύση, όπως βλέπουμε σε μερικά έντυπα που θα ξεχωρίζει το στοίχημα και τον ιππόδρομο από τις υπόλοιπες εγκαταστάσεις. Αν ο διαγωνισμός καθ΄οιονδήποτε τρόπο δεν είναι ικανοποιητικός θα επιδιωχθούν άλλες λύσεις, οι οποίες είναι στη διάθεσή μας, τις οποίες τις συζητήσαμε και επειδή η ΔΟΕ μας ζήτησε, όταν θα έρθουν στις 22 Νοεμβρίου να έχουμε μία σαφή άποψη για όλα αυτά τα θέματα την έχουμε, τη διαμορφώσαμε και θα τους την εκθέσουμε", τόνισε ο κ. Πάγκαλος.

    Ο υπουργός Πολιτισμού απέκλεισε το ενδεχόμενο να ακυρωθεί ο διαγωνισμός για τον ιππόδρομο, τόνισε όμως ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να μην είναι ικανοποιητικός και ότι σε αυτήν την περίπτωση η ΓΓ Αθλητισμού θα κατασκευάσει τα έργα.

    [12] ΑΠΕΧΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΡΗ Ο ΤΖΟΣΟΥΑ ΓΚΡΑΝΤ

    Θεσσαλονίκη, 27 Οκτωβρίου 2000 (17:24 UTC+2)

    Δεν λέει να ησυχάσει ο Άρης... Ειδικά εν όψει του μεγάλου ντέρμπι με τον ΠΑΟ. Ο Τζόσουα Γκραντ απέχει από τις προπονήσεις με κύριο λόγο αποχής το οικονομικό, αφού δεν έχει πάρει ούτε μία δόση από το συμβόλαιό του.

    "Αν δεν πληρωθώ, δε θα αγωνιστώ σε κανένα παιχνίδι", διεμήνυσε στον Ντράγκαν Σάκοτα και τους διοικούντες την ΚΑΕ, οι οποίοι ψάχνουν να βρουν τη λύση για να λυθεί το πρόβλημα.. Ο Αμερικανός άσος είναι αποφασισμένος να μην αγωνιστεί εναντίον του ΠΑΟ, την Κυριακή στο ΟΑΚΑ.

    Από την άλλη συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς οι προπονήσεις της ομάδας και ο προπονητής του κίτρινου συλλόγου, Ντράγκαν Σάκοτα δεν αντιμετωπίζει κανένα αγωνιστικό πρόβλημα.

    [13] ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ Η ΚΛΗΡΩΣΗ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΣΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ

    Αθήνα, 27 Οκτωβρίου 2000 (17:23 UTC+2)

    Αρχισε η αντίστροφη μέτρηση για τη δεύτερη φάση του κυπέλλου Ελλάδας, τόσο στους άνδρες, όσο και τις γυναίκες. Η κλήρωση για την ανάδειξη των ζευγαριών θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη και αναμένεται μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς από αυτή τη φάση έχουμε και τη συμμετοχή των ομάδων της Α1 κατηγορίας, γεγονός που προσδίδει ιδιαίτερη βαρύτητα στο θεσμό.

    Στους άνδρες από τη πρώτη φάση προκρίθηκαν οι ομάδες της Λάρισας και του Παλιού Φαλήρου, οι οποίες θα μπουν στις κληρωτίδα μαζί με 14 ομάδες της Α1 κατηγορίας, ενώ στις γυναίκες από την πρώτη φάση προκρίθηκαν ο ΑΝΟ Γλυφάδα, Θρίαμβος και Πτολεμαϊδας που μαζί με τις 12 ομάδες της Α1 θα μπουν στη κληρωτίδα για τους; αγώνες της Β' φάσης.

    [14] ΕΓΚΡΙΘΗΚΑΝ ΟΙ ΣΥΧΝΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    Σόφια, 27 Οκτωβρίου 2000 (17:22 UTC+2)

    του Ηλία Κόστοφ

    Tις συνχότητες για την δημιουργία του δεύτερου δικτύου κινητής τηλεφωνίας τύπου GSM καθόρισε στην χθεσινή της συνεδρίαση η βουλγαρική κυβέρνηση. Οι νέες συχνότητες για τις μελλοντικές εταιρίες κινητής τηλεφωνίας θα είναι 890.2-849.8 Μέγαχερτς συν 935.2-939.8 Μέγαχερτς και 895.4-900 Μέγαχερτς συν 940.4.945 Μέγαχερτς.

    Aξίζει να σημειωθεί ότι προς το παρόν ορισμένες απ΄αυτές τις συχνότητες βρίσκονται στη διάθεση του στρατού. Σύμφωνα με υπολογισμούς, η φιλελευθεροποίηση των στρατιωτικών συχνοτήτων για τις ανάγκες των μελλοντικών εταιριών κινητής τηλεφωνίας στη Βουλγαρία θα κοστίσει περίπου 100 εκατ. γερμανικά μάρκα. Ακόμη όμως δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση για το πως θα διασφαλιστούν τα απαραίτητα χρηματικά ποσά. Μια από τις εκδοχές είναι τα αναγκαία ποσά να πληρωθούν από την μελλοντική εταιρία που θα εξυπηρετεί το δεύτερο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας (GSM) στη χώρα.

    Η άλλη εκδοχή προβλέπει τα κονδύλια αυτά να διασφαλιστούν από τον δημόσιο προϋπολογισμό της Βουλγαρίας και έπειτα να ληφθούν από το τίμημα που θα επιτευχθεί στον αντίστοιχο διαγωνισμό, όπως διευκρίνισε η αρμόδια Δημόσια Επιτροπή επί των Τηλεπικοινωνιών.

    Η φιλελευθεροποίηση των συχνοτήτων για την ανάπτυξη της κινητής τηλεφωνίας στη Βουλγαρία δεν πρόκειται να παραβιάσει τα συμφέροντα του βουλγαρικού στρατού και δεν θα θέσει σε απειλή την εθνική ασφάλεια της χώρας, διαβεβαίωσε από την πλευρά του ο Βούλγαρος υπουργός Αμύνης, Μποϊκο Νόεφ.

    Υπενθυμίζεται ότι ο διαγωνισμός για την παροχή άδειας σχετικά με την δημιουργία δεύτερου δικτύου κινητής τηλεφωνίας (GSM) προβλέπεται να διακηρυχθεί στις 31 Οκτωβρίου φέτος και θα διεξαχθεί τον Δεκέμβριο. Οι προϋποθέσεις για συμμετοχή στον διαγωνισμό αυτό αναμένεται να δημοσιευτούν σήμερα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

    [15] Η ΡΩΣΙΚΗ "ΡΟΣΕΞΙΜΠΑΝΚ" ΔΙΝΕΙ 80 ΕΚΑΤ ΔΟΛΑΡΙΑ ΣΤΟ ΚΟΖΛΟΝΤΟΥΙ

    Σόφια, 27 Οκτωβρίου 2000 (17:22 UTC+2)

    του Ηλία Κόστοφ

    Συμφωνία για την χορήγηση δανείου ύψους 80 εκατ. δολαρίων για τον εκσυγχρονισμό του 5ου και 6ου αντιδραστήρα του πυρηνικού εργοστασίου στο Κοζλοντούι υπογράφηκε στη Σόφια μεταξύ του Βούλγαρου υπουργού Οικονομικών, Μουραβεϊ Ράντεφ, και του προέδρου του βουλγαρικού Δημόσιου Πρακτορείου Ενεργειακής Βιομηχανίας και Πόρων, Ιβάν Σιλιάσκι, από βουλγαρικής πλευράς, και του προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της ρωσικής τράπεζας "Ροσεξιμπανκ", Μιχαήλ Σβιρίντοφ.

    Το δάνειο έχει ετήσιο τόκο ύψους 7.5%, ενώ η προθεσμία αποπληρωμής λήγει μετά από 15 χρόνια, με περίοδο χάριτος 4.5 χρόνια. Μετά την υπογραφή της εν λόγω συμφωνίας ο Μουραβεϊ Ράντεφ τόνισε ότι ο εκσυγχρονισμός του 5ου και του 6ου αντιδραστήρα στο Κοζλοντούι αποτελεί βήμα για την εκπλήρωση του κυβερνητικού προγράμματος στον τομέα της ενεργειακής βιομηχανίας.

    Ο στόχος του εκσυγχρονισμού των αντιδραστήρων στο Κοζλοντούι είναι να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης, γεγονός που θα συμβάλει στις ενταξειακές διαπραγματεύσεις της Βουλγαρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Από την πλευρά του ο Μιχαήλ Σβιρίντοφ υπογράμμισε ότι η συμμετοχή ρωσικών εταιριών και οργανισμών στο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του Κοζλοντούι υποβοηθά την μελλοντική αναπτυξη της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ της Ρωσίας και της Βουλγαρίας.

    [16] ΤΑ ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΔΔ

    Σόφια, 27 Οκτωβρίου 2000 (17:22 UTC+2)

    του Ηλία Κόστοφ

    Η έκκληση του Χρίστο Μπίσεροφ, γενικού γραμματέα της ΄Ενωσης Δημοκρατικών Δυνάμεων (ΕΔΔ), για παραίτηση του πρωθυπουργού Ιβάν Κόστοφ αποτελεί ένδειξη για το διχασμό του κυβερνώντος κόμματος, γράφουν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία "Ασοσιεϊτιτ πρες" και "Ιταρ-τάς".

    Σύμφωνα με το "Ασοσιεϊτιτ πρές", η έκκληση του Μπίσεροφ αποτελεί και ένδειξη του αγώνα για εξουσία που μαίνεται μέσα στην ΕΔΔ. Το πρακτορείο "Ιταρ-τάς" προβλέπει ότι τώρα μετά τις δηλώσεις του Μπίσεροφ, το αντιπολιτευόμενο Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (ΒΣΚ) θα εκμεταλλευθεί κάθε ευκαιρία από την κριτική κατά του Ιβάν Κόστοφ.

    Το "Ασόσιεϊτι πρές" δίνει ιδιαίτερη έμφαση και στην υποστήριξη της Δύσης προς την πολιτική της κυβέρνησης της ΕΔΔ, υπενθυμίζοντας όμως ότι η δημοτικότητα του πρωθυπουργού μειώνεται ολοένα και περισσότερο εξαιτίας των επώδυνων μεταρρυθμίσεων και της διαφθοράς, κάτι που καθιστά μή σίγουρη την νίκη της ΕΔΔ στις ερχόμενες κοινοβουλευτικές εκλογές στη Βουλγαρία.

    Τα ειδησεογραφικά πρακτορεία ενημερώνουν επίσης και για τις παραιτήσεις που υπέβαλαν οι βουλευτές της ΕΔΔ, Χρίστο Μπίσεροφ και Ιορντάν Τσόνεφ, οι οποίοι έδωσαν αποκλειστικές συνεντεύξεις προς την εφημερίδα "Τρούντ" της Σόφιας, καλώντας τον πρωθυπουργό Κόστοφ να εγκαταλείψει την εξουσία. Σύμφωνα με τα πρακτορεία, οι βουλευτές αυτοί είχαν αναγκαστεί από τον πρωθυπουργό Κόστοφ να παραιτηθούν από την ΕΔΔ. "Ο πρωθυπουργός Κόστοφ πέτυχε να ματαιώσει απόπειρα πραξικοπήματος μέσα στο κόμμα του", σχολιάζει από την πλευρά του το πρακτορείο "Ρόιτερς".

    [17] ΜΠΙΣΕΡΟΦ: Ο ΚΟΣΤΟΦ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΥΓΕΙ

    Σόφια, 27 Οκτωβρίου 2000 (17:22 UTC+2)

    του Ηλία Κόστοφ

    Την άποψη ότι ο Βουλγαρος πρωθυπουργός Ιβάν Κόστοφ πρέπει να υποβάλει την παραίτησή του εξέφρασε σε συνέντευξη προς τον ραδιοφωνικό σταθμό της Σόφιας "Darik" ο αδερφός του Χρίστο Μπίσεροφ, γενικός γραμματέας της ΕΔΔ, Μάριο Μπίσεροφ.

    Όπως υποστήριξε, δεν θεωρεί πως οικονομικά συμφέροντα βρίσκονται πίσω από τις δηλώσεις του Χρίστο Μπίσεροφ, ενώ υπογράμμισε ότι η επιτυχία της ΕΔΔ στις κοινοβουλευτικές εκλογές την άνοιξη του 2001 κρύβεται στην απομάκρυνση όχι μόνο του Ιβάν Κόστοφ, αλλά και των προσκείμενων προς τον νυν Βούλγαρο πρωθυπουργό στην εκτελεστική εξουσία.

    Υπενθυμίζεται ότι σε αποκλειστική συνέντευξή του προς την εφημερίδα "Τρούντ" της Σόφιας ο Χρίστο Μπίσεροφ, γενικός γραμματέας της ΕΔΔ, ανήγγειλε ότι ο πρωθυπουργός Κόστοφ πρέπει να εγκαταλείψει την εξουσία, υποβάλλοντας παραίτηση.

    [18] ΟΙ ΤΟΠΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΔΔ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΣΤΟΦ

    Σόφια, 27 Οκτωβρίου 2000 (17:21 UTC+2)

    του Ηλία Κόστοφ

    Η τοπική ηγεσία της ΄Ενωσης Δημοκρατικών Δυνάμεων (ΕΔΔ) στην πόλη Πλόβντιβ (Φιλιππούπολη) στηρίζει κατηγορηματικά την πολιτική και τις ενέργειες της βουλγαρικής κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Ιβάν Κόστοφ. Αυτό αναφέρεται σε διακήρυξη της ηγεσίας της ΕΔΔ-Πλόβντιβ, με αφορμή τη συνέντευξη του γενικού γραμματέα του κυβερνώντος κόμματος, Χρίστο Μπίσεροφ, προς την εφημερίδα "Τρούντ" της Σόφιας, στην οποία ο ίδιος ζητά την παραίτηση του πρωθυπουργού Κόστοφ.

    Υπογραμμίζεται επίσης ότι η ΕΔΔ πάντα ισχυρίζονταν ότι πρέπει να υπάρχει ενεργός διάλογος ανάμεσα στο συνασπισμό και την κοινωνία. Στην προαναφερόμενη διακήρυξη τονίζεται και ότι οι ενέργειες ορισμένων πολιτικών ηγετών σήμερα στη χώρα επιβεβαιώνουν την θέση ότι η πολιτική της ΕΔΔ και των στελεχών του κυβερνόντος κόμματος πρέπει να εκτιμηθεί ανάλογα με τα επιτυχημένα αποτελέσματα, παρά ανάλογα με τα προσωπικά και τα ομαδικά συμφέροντα.

    Η ηγεσία της ΕΔΔ στην πόλη Μπλαγκόεφγκρατ, Νότιας Βουλγαρίας, εμμένει από την πλευρά της να αναζητηθεί πολιτική ευθύνη από τον γγ του κυβερνόντος κόμματος, Χρίστο Μπίσεροφ, εξαιτίας των δηλώσεών του ότι ο πρωθυπουργός Κόστοφ πρέπει να εγκαταλείψει την εκτελεστική εξουσία. Σύμφωνα με την ηγεσία της ΕΔΔ-Μπλαγκόεφγκρατ, η ευθύνη αυτή πρέπει να αναζητηθεί ακόμη κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Εθνικού Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΔΔ. Εξάλλου η ηγεσία της ΕΔΔ στο Κιουστεντίλ, χαρακτηρίζει τις δηλώσεις του Χρίστο Μπίσεροφ ως "ανάξιες και ως πολιτικό πλήγμα εις βάρος της ενότητας του κόμματος".

    Η ηγεσία της ΕΔΔ στο Κίρτζαλι θεωρεί ότι με τις δηλώσεις του ο Χρίστο Μπίσεροφ θέτει τον ευατό του εκτός του κόμματος και γι΄αυτό πρέπει να απομακρυνθεί από την ΕΔΔ. Στο Ραζλόγκ η ηγεσία της ΕΔΔ θεωρεί ότι ο Χρίστο Μπίσεροφ παραβιάζει το καταστατικό του κόμματος και γι΄αυτό πρέπει να φύγει.

    [19] ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΑΝ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ ΕΔΔ

    Σόφια, 27 Οκτωβρίου 2000 (17:21 UTC+2)

    του Ηλία Κόστοφ

    Οι κοινοβουλευτικές ομάδες του κυβερνώντος συνασπισμού στη Βουλγαρία της ΄Ενωσης Δημοκρατικών Δυνάμεων (ΕΔΔ) και της Λαϊκής ΄Ενωσης, επιβεβαιώνουν την αμετάκλητη υποστήριξη και εμπιστοσύνη προς τον πρωθυπουργό της χώρας, Ιβάν Κόστοφ, και την κυβέρνησή του. Αυτό αναφέρεται στην τελική απόφαση, στην οποία κατέληξαν οι βουλευτές του κυβερνώντος συνασπισμού της ΕΔΔ και της Λαϊκής ΄Ενωσης που προκλήθηκε από την συνέντευξη του γενικού γραμματέα του κόμματος, Χρίστο Μπίσεροφ, προς την εφημερίδα "Τρούντ" της Σόφιας, στην οποία ο ίδιος ζήτησε την παραίτηση του Ιβάν Κόστοφ.

    Στο πλαίσιο της συνεδρίασης του συνασπισμού παρουσία του πρωθυπουργού Ιβάν Κόστοφ ο Χρίστο Μπίσεροφ υπέβαλε την παραίτησή του ώς γενικός γραμματέας της ΄Ενωσης Δημοκρατικών Δυνάμεων (ΕΔΔ) και ώς πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής εθνικής ασφαλείας. Παραίτηση έχει υποβάλει και ο Ιορντάν Τσόνεφ, ο οποίος μέχρι στιγμής διετέλεσε μέλος του Εθνικού Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΔΔ και προέδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής επί του προϋπολογισμού και των οικονομικών. Στη διάρκεια της συνεδρίασης της ΕΔΔ ο Χρίστο Μπίσεροφ εξήγησε τους λόγους κριτικής του προς την κυβέρνηση του Κόστοφ.

    Αναμένεται οι παραιτήσεις των βουλευτών του κόμματος να τεθούν σε ισχύ στη διάρκεια της εθνικής διάσκεψης της ΕΔΔ που θα διεξαχθεί την προσεχή Τρίτη.

    Ο Μπίσεροφ τόνισε ακόμη ότι θα μείνει στις τάξεις της ΕΔΔ ως τακτικό στέλεχος του κόμματος. Από την πλευρά του ο Ιορντάν Τσόνεφ αρνήθηκε να σχολιάσει την παραίτησή του από την ΕΔΔ.

    [20] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Σόφια, 27 Οκτωβρίου 2000 (17:21 UTC+2)

    του Ηλία Κόστοφ

    Σύσσωμος ο βουλγαρικός Τύπος αναφέρεται στα πρωτοσέλιδά του στις χθεσινές παραιτήσεις των βουλευτών της ΄Ενωσης Δημοκρατικών Δυνάμεων (ΕΔΔ), Χρίστο Μπίσεροφ και Ιορντάν Τσόνεφ, από τις θέσεις του γενικού γραμματέα του κυβερνώντος κόμματος και του προέδρου της κοινοβουλευτικής επιτροπής επί του προϋπολογισμού και των οικονομικών.

    "Ο κυβερνών συνασπισμός της ΕΔΔ και της Λαϊκής ΄Ενωσης στάθηκε πίσω από τον Κόστοφ", γράφει η φιλοκυβερνητική "Ντεμοκράτσια".

    "Ο Χρίστο Μπίσεροφ και ο Ιορντάν Τσόνεφ δεν άντεξαν και άρχισαν να μιλούν", σχολιάζει σε πρωτοσέλιδο σχόλιο η "Σταντάρτ" και προσθέτει ότι "οι δύο βουλευτές εξέφρασαν διαφορετική άποψη από εκείνη του Κόστοφ και υπέβαλαν παραιτήσεις για να μήν μειώσουν το κύρος τους, τώρα όμως κατέστη σαφές ότι υπάρχει πολιτική κρίση στην ΕΔΔ, που φαίνεται εντονότερη από την αναμενόμενη".

    "Οι βουλευτές της ΕΔΔ πάλι διχασμένοι για την παραίτηση του πρωθυπουργού Κόστοφ", υπογραμμίζει από την πλευρά της η "Νοβινάρ".

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εβδομαδιαίας "168 ώρες", "ο Χρίστο Μπίσεροφ, ο πρωθυπουργός Κόστοφ και ο Βούλγαρος πρόεδρος, Πέταρ Στογιάνοφ, κατέστρωσαν σχέδιο για τη διάσωση του κυβερνώντος κόμματος που προβλέπει ότι ο Κόστοφ θα παραιτηθεί από τη θέση του πρωθυπουργού και θα γυρίσει πίσω στις τάξεις του κόμματος, έτσι ώστε να προετοιμάσει τις δομές της ΕΔΔ για τις ερχόμενες κοινοβουλευτικές εκλογές, την άνοιξη του 2001". Η εφημερίδα υποστηριζει ότι "ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Πέταρ Στογιάνοφ, θα σχηματίσει καινούργια κυβέρνηση με τον Αχμέντ Ντογκάν, ηγέτη του μουσουλμανικού Κινήματος Δικαιωμάτων και Ελευθεριών (ΚΔΕ), και τον Αλεξάντερ Τόμοφ, ηγέτη της αντιπολιτευόμενης "Ευρωαριστεράς".

    "Η θύελλα δεν παρέλειψε και τον Βούλγαρο πρωθυπουργό", σχολιάζει από την πλευρά της η προσκείμενη στο αντιπολιτευόμενο Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (ΒΣΚ) "Ντούμα". Σύμφωνα με την εφημερίδα, "ακόμη είναι πολύ νωρίς να πεί κανείς εάν η κρίση αυτή θα ενισχυθεί ή όχι, επειδή το σήμα για την απομάκρυνση του Κόστοφ προήλθε ακριβώς από τον Χρίστο Μπίσεροφ μια προσωπικότητα, για την οποία υπάρχουν πολλές υποψίες για οικονομική και πολιτική διαφθορά".

    "Ο Χρίστο Μπίσεροφ θα μείνει στην ιστορία ώς μεταρρυθμιστής της ΕΔΔ, ο ίδιος θα συσφίξει τις θέσεις του Ιβάν Κόστοφ ώς ητέτη και πρωθυπουργού, έτσι πράγματι θα βοηθήσει τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος να παρουσιαστούν καλύτερα στις ερχόμενες εκλογές", θεωρεί στην ανάλυσή της η "24 ώρες".

    Από την πλευρά της η αντιπολιτευόμενη "Σεγκά" παρουσιάζει πρωτοσέλιδα τα τυχόν σενάρια της συμπεριφοράς του Χρίστο Μπίσεροφ. Σύμφωνα με την εφημερίδα, "είτε πρόκειται για ευρύτερη εκστρατεία για την ανατροπή της κυβέρνησης του Κόστοφ από την εξουσία, είτε αποτελεί αυτοάμυνα απέναντι στις απειλές του Ιβάν Κόστοφ να προσφύγει στο δικαστήριο τον γενικό γραμματέα της ΕΔΔ". Η εφημερίδα παρουσιάζει και έρευνα της "Gallup International", τα στοιχεία της οποίας φανερώνουν ότι "το 19% του εκλογικού σώματος της ΕΔΔ ζητά την παραίτηση του Ιβάν Κόστοφ, το 29% ακόμη διστάζει, ενώ το 52% των ερωτηθέντων απάντησε αρνητικά". Σύμφωνα με την έρευνα, "το 71% του εκλογικού σώματος του αντιπολιτευόμενου Σοσιαλιστικού Κόμματος στηρίζει τη θέση ότι ο Κόστοφ πρέπει να φύγει".

    Υπό τον τίτλο: "Νομίζω ότι ο Κόστοφ θα φύγει", η αντιπολιτευόμενη "Μονίτορ" δημοσιεύει συνέντευξη με τον αντιπρόεδρο του μουσουλμανικού Κινήματος Δικαιωμάτων και Ελευθεριών (ΚΔΕ), Οσμάν Οκταϊ.

    Υπό τον τίτλο: "Νέος Ρισελιό ή απλώς Χρίστο Μπίσεροφ", η "Σταντάρτ" αναφέρεται στην προσωπικότητα του γγ της κυβερνώσας ΄Ενωσης Δημοκρατικών Δυνάμεων (ΕΔΔ), Χρίστο Μπίσεροφ. Σύμφωνα με την εφημερίδα, "ο βουλευτής αυτός δεν μιλάει συχνά, ιδιαίτερα στον δημόσιο χώρο, όταν το κάνει, η φωνή του είναι χαμηλή, τα λόγια του όμως πλήττουν, η δύναμή του είναι πίσω από τα παρασκήνια, δίνει σήματα όχι με την παρουσία του, αλλά με την απουσία του".

    [21] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΛΑΜΥ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ ΣΤΟΝ ΠΟΕ

    Βρυξέλλες, 27 Οκτωβρίου 2000 (17:21 UTC+2)

    Στην ένταξή της στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ), θα προχωρήσει η Κίνα, αφού λύθηκαν τα διμερή εμπόδια με την Ευρωπαϊκή Ενωση, όπως δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του αντιπροσώπου εμπορίου της Ε.Ε., Πασκάλ Λαμύ.

    Μιλώντας σε συνέντευξη τύπου, ο Λαμύ δήλωσε ότι οι δυο πλευρές θα προχωρήσουν σε νέα σειρά διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Κίνας στον ΠΟΕ, στο επίκεντρο των οποίων θα βρεθούν ορισμένα πολυμερή θέματα.

    [22] Ο ΧΟΛΜΠΡΟΥΚ ΖΗΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΣ ΓΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ

    Σεράγεβο, 27 Οκτωβρίου 2000 (16:56 UTC+2)

    Ο Αμερικανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, κάλεσε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης να αυξήσει τον αριθμό των κατηγοριών για εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία, το 1992-95.

    Ο κ.Χόλμπρουκ ανέφερε ότι έχουν κατηγορηθεί "μόνο 94 άτομα, αλλά υπάρχουν πολλοί περισσότεροι εγκληματίες στη χώρα, οι οποίοι θα πρέπει να βρεθούν αντιμέτωποι με τη δικαιοσύνη", μετά τη συνάντηση που είχε με τη συλλογική προεδρία της Βοσνίας, επισημαίνοντας ότι η χώρα δεν μπορεί να προοδεύσει, όταν οι εγκληματίες πολέμου διοικούν τους θεσμούς.

    Παράλληλα, κατηγόρησε το Σερβικό Δημοκρατικό κόμμα ότι παρεμποδίζει την εφαρμογή της ειρηνευτικής συμφωνίας του Ντέιτον που έθεσε τέλος στον εμφύλιο πόλεμο, διευκρινίζοντας ότι δεν είναι το μοναδικό.

    Ο Αμερικανός πρεσβευτής επεσήμανε ότι η Κροατία και η Γιουγκοσλαβία σημειώνουν πρόοδο όσον αφορά την ένταξή τους στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και πρόσθεσε ότι και η Βοσνία θα έπρεπε να κάνει το ίδιο, αλλά ο μόνος τρόπος για να το πετύχει είναι να εναρμονιστεί με τα πρότυπα της Ε.Ε. και του Συμβουλίου της Ευρώπης.

    Μετά τη συνάντηση ο Ζίβκο Ράντισιτς, ο Σερβοβόσνιος πρόεδρος στην τριμελή προεδρία της Βοσνίας, δήλωσε ότι η χώρα του έχει μείνει περίπου δύο χρόνια πίσω όσον αφορά στην εφαρμογή της συνθήκης του Ντέιτον, αλλά διευκρίνισε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στην ενίσχυση των κρατικών θεσμών και στις μεταρρυθμίσεις στο στρατό.

    [23] ΤΙΜΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΠΥΛΑΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΗ ΧΑΤΖΗΪΩΑΝΝΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 27 Οκτωβρίου 2000 (16:54 UTC+2)

    Την Ολυμπιονίκη της άρσης βαρών, Ιωάννα Χατζηιωάννου θα τιμήσει αύριο Σάββατο στις 12:30μμ ο δήμος Πυλαίας σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο πολιτιστικό κέντρο του δήμου. Επίσης θα τιμηθεί και ο Ολυμπιονίκης Χρήστος Σπύρου, ο οποίος κατετάγη 7ος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ.

    Θα ακολουθήσει απονομή βραβείων στους μαθητές που εισήχθησαν στα ανώτερα και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Friday, 27 October 2000 - 18:25:08 UTC