Check our bulletin board of Hellenic Job Opportunities Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-10-24

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΕ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ ΕΚ ΝΕΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
  • [02] ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ: ΝΑ ΕΠΙΤΕΥΧΘΟΥΝ ΟΙ ΑΡΙΣΤΕΣ ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΕΙΣ ΜΕΤΑΞΥ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ-ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ
  • [03] Ε. ΜΕΙΜΑΡΑΚΗΣ: ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΤΕΕ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΡΙΣΜΟ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΗ ΤΟΥ Κ. ΛΙΑΣΚΑ ΣΤΟΝ "ΑΘΗΝΑ 2004"
  • [04] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟ - ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
  • [05] ΠΑΤΕΝ: Η ΕΕ ΘΑ ΕΞΕΤΑΣΕΙ ΤΙΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
  • [06] ΑΥΡΙΟ ΟΙ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [07] M. ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΕΧΕΙ ΡΙΞΕΙ ΤΟΥΣ ΤΟΝΟΥΣ
  • [08] ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΤΑ ΠΕΡΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
  • [09] ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΟΑΣΕ ΣΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΒΟΣΝΙΑΣ
  • [10] ΘΕΤΙΚΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΣΤΗ WALL STREET
  • [11] ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΤΗΣ ΔΕΗ ΝΕΚΡΟΣ ΣΕ ΤΡΟΧΑΙΟ
  • [12] Η ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΗΣ ΣΕΡΒΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
  • [13] Γ. ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ: ΙΣΟΡΡΟΠΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ ΤΗΣ Β. ΕΛΛΑΔΑΣ
  • [14] ΚΕΡΔΙΣΕ Η ΕΘΝΙΚΗ ΠΑΙΔΩΝ ΜΕ 5-2 ΤΗΝ ΣΛΟΒΕΝΙΑ
  • [15] ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΟΙ ΔΙΩΞΕΙΣ ΓΙΑ 5 ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ
  • [16] Ο Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥΣ
  • [17] ΤΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΣΤΗΝ ΕΧΡΟ 2000
  • [18] ΑΝΑΒΡΑΣΜΟΣ ΣΕ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ
  • [19] ΔΕΝ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ ΤΟΝ ΑΡΗ Η ΜΕΤΑΘΕΣΗ ΤΗΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥ ΝΤΕΡΜΠΥ
  • [20] ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΤΙΖΑΝ ΕΧΕΙ Ο ΗΡΑΚΛΗΣ
  • [21] ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΣ: ΑΥΞΗΣΗ ΚΕΡΔΩΝ ΣΤΟ ΕΝΝΕΑΜΗΝΟ
  • [22] ΤΟ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [23] ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΤΑΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

  • [01] ΣΕ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ ΕΚ ΝΕΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

    Αθήνα, 24 Οκτωβρίου 2000 (10:30 UTC+2)

    Φωτογραφία: Μαχητικά αεροσκάφη F5 A/B της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας

    H αποχώρηση των ελληνικών δυνάμεων από την NATOϊκή άσκηση DESTINED GLORY-2000 μετά τις προκλητικές ενέργειες της Άγκυρας, θέτει σε δοκιμασία τις πολιτικές επιλογές της Eλλάδας και δημιουργεί ερωτήματα για την επόμενη ημέρα στις διμερείς σχέσεις.

    Πηγές του υπουργείου Eθνικής Άμυνας, σύμφωνα με την εφημερίδα "Ημερησία", εκτιμούν ότι θα περάσει πολύς καιρός μέχρι να ξαναγίνει άσκηση του NATO στο Aιγαίο, ενώ η συζήτηση για τα Mέτρα Oικοδόμησης Eμπιστοσύνης (MOE) με την Tουρκία θα παραπεμφθεί στις... ελληνικές καλένδες, μετά το δυσμενές κλίμα που επικρατεί στους κόλπους της Συμμαχίας και τον προφανή εκνευρισμό για την απροσδόκητη τροπή των εξελίξεων.

    Tο υπουργείο Eθνικής Άμυνας, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, φαίνεται να καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το προσεχές διάστημα θα κλιμακωθεί η ένταση στο Aιγαίο. Eκμεταλλευόμενος τη συναίνεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης για την αποχώρηση των ελληνικών δυνάμεων από την άσκηση, ο Άκης Tσοχατζόπουλος ξεκίνησε ήδη εκστρατεία ενημέρωσης των χωρών -μελών του NATO για τις επιπτώσεις της τουρκικής συμπεριφοράς στη σταθερότητα της ευαίσθητης Nοτιοανατολικής πτέρυγας του NATO. Bασικός άξονας της επιχειρηματολογίας του υπουργού είναι το πρωτοφανές περιστατικό να απαγορευτεί η πρόσβαση στον τουρκικό εναέριο χώρο των ελληνικών μαχητικών, που συμμετείχαν στην άσκηση ως NATOϊκά αεροσκάφη.

    H πράξη της Tουρκίας χαρακτηρίζεται απόλυτα παράνομη, ο επιλεκτικός αποκλεισμός απαγορεύεται ρητά και για οποιονδήποτε λόγο και από τη Σύμβαση Διεθνούς Aεροπλοΐας, πιο γνωστή ως Σύμβαση του Σικάγο στο Άρθρο 9. Eπίσης, ο κίνδυνος για τη συνοχή του NATO προκύπτει και από την προσπάθεια της Tουρκίας να μεταφέρει στο πλαίσιό του τις παράνομες διεκδικήσεις της στο Aιγαίο.

    Xαρακτηριστικό της κλιμάκωσης των προκλήσεων προς την Eλλάδα είναι το σχέδιο μετονομασίας στα τουρκικά, των νησιών που χαρακτηρίζει ως "αποστρατιωτικοποιημένες ζώνες" που έγινε πρόσφατα γνωστό!

    Tο υπουργείο Eθνικής Άμυνας, σύμφωνα με πληροφορίες, προσανατολίζεται στη δυναμική αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων στο πλαίσιο της EE.

    Oι αρμόδιοι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι η Tουρκία πρέπει να τεθεί προ των ευθυνών της τώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη το θέμα της "εταιρικής σχέσης" με την Ένωση. Tο σκεπτικό είναι απλό: Δεν μπορούμε να συζητάμε περαιτέρω εάν η Tουρκία δεν πάρει ξεκάθαρη θέση για την πολιτική της στο Kυπριακό, για τις "γκρίζες ζώνες" που επικαλείται στο Aιγαίο και άλλες παρεμφερείς συμπεριφορές που ουδεμία σχέση έχουν με το "κοινοτικό κεκτημένο".

    Σε δηλώσεις του στον ραδιοσταθμό FLASH ο Άκης Tσοχατζόπουλος έδωσε το στίγμα των προθέσεών του δηλώνοντας ότι "τώρα πρέπει να πιέσουμε στην EE, να ακολουθήσουμε μια πιο σκληρή γραμμή διότι η Tουρκία που ζητάει την υποστήριξη της Eυρώπης αντί να είναι πιο ευέλικτη και πιο συνεννοήσιμη δημιουργεί επιπρόσθετα προβλήματα... Σε διμερές επίπεδο πρέπει να γίνει σαφές στην Tουρκία ότι έχει τεράστια ευθύνη για την αυθαίρετη αξιοποίηση των μονομερών και παράνομων διεκδικήσεών της... να τους ζητήσουμε να αντιληφθούν ότι αυτό δεν περνάει".

    O υπουργός Eξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου προσπαθεί να κρατήσει χαμηλούς τόνους. Σε δική του συνέντευξη στον ίδιο ραδιοσταθμό, αναφέρει ότι θα ήταν λάθος να συνδεθούν τα MOE με τις εξελίξεις και ζήτησε την εφαρμογή του Mνημονίου Παπούλια - Γιλμάζ (Bουλιαγμένη 1988). Παραδέχτηκε πως δημιουργείται θέμα από την αδυναμία του NATO να επιβάλει τους κανόνες που συμφωνήθηκαν για την άσκηση, αλλά επισημαίνει τον κίνδυνο να επικρατήσουν στην Tουρκία "κέντρα εξουσίας" που δεν επιθυμούν την αλλαγή

    [02] ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ: ΝΑ ΕΠΙΤΕΥΧΘΟΥΝ ΟΙ ΑΡΙΣΤΕΣ ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΕΙΣ ΜΕΤΑΞΥ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ-ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

    Αθήνα, 24 Οκτωβρίου 2000 (14:17 UTC+2)

    Με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, συναντήθηκε το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Στη συνέχεια ο κ. Σημίτης παρέθεσε γεύμα προς τιμήν του Πατριάρχη, στο οποίο παρευρέθηκε και ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος.

    Προσφωνώντας τον Οικουμενικό Πατριάρχη ο κ. Σημίτης αναφέρθηκε έμμεσα στο θέμα των ταυτοτήτων σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι "η παγκοσμιοποίηση του εμπορίου και της τεχνολογίας δεν οδηγεί σε ένα παγκόσμιο πολιτιστικό μοντέλο". "Βεβαίως", πρόσθεσε ο κ. Σημίτης, "στην καινούρια εποχή διανοίγονται μεγάλες δυνατότητες επικοινωνίας των πολιτισμών και διεύρυνσης των πολιτικών δυνατοτήτων. Όμως η μεγαλύτερη διασύνδεση των κοινωνιών φέρνει και αυτή προβλήματα, φέρνει στην επιφάνεια πολιτιστικές ρήξεις. Για να μην έχουν οι ρήξεις αυτές απρόβλεπτες συνέπειες πρέπει να τις ελέγξουμε με διάλογο, με την πρόταση θετικών και γόνιμων αξιών πνευματικής ζωής".

    Από την πλευρά του ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφρασε την ελπίδα να επιτευχθούν οι "άριστες διευθετήσεις", όπως τόνισε χαρακτηριστικά, μεταξύ της κυβέρνησης από τη μία πλευρά και του Αρχιεπισκόπου και της Ιεραρχίας από την άλλη. "Εύχομαι δι ελπίδος εξοχώτατε κ. πρωθυπουργέ της Ελλάδος και ότι υμείς και πάντες οι τας πολιτικάς ευθύνας φέροντες εν τη χώρα ταύτη και ο αγαπητός εν Χριστώ αδελφός Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλος, μετά της χορείας των Ιεραρχών της Εκκλησίας της Ελλάδος, θέλετε επιτύχει τας αρίστας διευθετήσεις", σημείωσε χαρακτηριστικά ο Πατριάρχης.

    Αναφορές στο θέμα των ταυτοτήτων αναμένεται να κάνει και ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος στο δείπνο που θα παραθέσει το βράδυ προς τιμήν του Πατριάρχη και στο οποίο θα παρευρεθεί ο πρωθυπουργός.

    [03] Ε. ΜΕΙΜΑΡΑΚΗΣ: ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΤΕΕ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΡΙΣΜΟ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΗ ΤΟΥ Κ. ΛΙΑΣΚΑ ΣΤΟΝ "ΑΘΗΝΑ 2004"

    Αθήνα, 24 Οκτωβρίου 2000 (14:36 UTC+2)

    Φωτογραφία: Βαγγέλης Μεϊμαράκης

    Να μην προχωρήσει η κυβέρνηση, πριν ολοκληρωθούν οι εκλογές στο Τεχνικό Επιμελητήριο (ΤΕΕ), στην επιλογή αντικαταστάτη του κ. Λιάσκα (μέχρι τώρα προέδρου του ΤΕΕ) στον Οργανισμό "Αθήνα 2004", που αποπέμφθηκε με απόφαση του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, ζητάει ο γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της Νέας Δημοκρατίας Βαγγέλης Μειμαράκης.

    Σε σχετική δήλωση του ο κ. Μειμαράκης αναφέρει τα εξής:"Ολοι γνωρίζουμε ότι το ΤΕΕ είναι θεσμικός σύμβουλος της εκάστοτε κυβέρνησης. Καλό θα ήταν, λοιπόν, να μην προχωρήσει η κυβέρνηση στην επιλογή αντικαταστάτη του κ. Λιάσκα στον "Αθήνα 2004", πριν ολοκληρωθούν οι εκλογές του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος".

    [04] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟ - ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

    Βελιγράδι, 24 Οκτωβρίου 2000 (21:02 UTC+2)

    Μετά από 10ετή διακοπή στις 13 και 14 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του αμερικανο-γιουγκοσλαβικού επιχειρηματικού συμβουλίου, όπως αποφασίστηκε στο Εμπορικό Επιμελητήριο Σερβίας σε συζήτηση με τον πρόεδρο του συμβουλίου Τζον Σκάνλαν.

    Στη συνάντηση θα συμμετάσχουν 30 επιχειρηματίες από τις ΗΠΑ και περίπου 100 επιχειρηματίες από τη Γιουγκοσλαβία.

    Ο κ. Σκάνλαν, ο οποίος ήταν πρέσβης των ΗΠΑ στη Γιουγκοσλαβία από το 1985 έως το 1989, δήλωσε ότι στην επικείμενη συνάντηση οι Αμερικανοί επιχειρηματίες και τραπεζίτες θα ενημερωθούν για τις οικονομικές προοπτικές της Σερβίας.

    Το Συμβούλιο ιδρύθηκε το 1970 και από το 1973 βάσει συμφωνίας με το Εμπορικό Επιμελητήριο της Γιουγκοσλαβίας διοργάνωνε τακτικές ετήσιες συναντήσεις Αμερικανών και Γιουγκοσλάβων επιχειρηματιών.

    Η τελευταία τακτική συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην Οπάτια το 1990 με τη συμμετοχή 550 επιχειρηματιών από τις δύο χώρες, ενώ η συνάντηση που είχε προγραμματιστεί για το Νοέμβριο του 1991 αναβλήθηκε την τελευταία στιγμή λόγω των κυρώσεων που επέβαλαν οι ΗΠΑ στη Γιουγκοσλαβία.

    Κ.Γ.

    [05] ΠΑΤΕΝ: Η ΕΕ ΘΑ ΕΞΕΤΑΣΕΙ ΤΙΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ

    Βελιγράδι, 24 Οκτωβρίου 2000 (20:58 UTC+2)

    Την άρση των κυρώσεων κατά της Γιουγκοσλαβίας θα συζητήσει ο Επίτροπος Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης Κρις Πάτεν με τους υπουργούς Εξωτερικών των χωρών μελών της ΕΕ τις προσεχείς μέρες και εβδομάδες δήλωσε ο ίδιος μετά από συνάντηση του με τον πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα.

    Ο κ. Πάτεν ανέφερε ότι κατά τη γνώμη του οι αρχές του Βελιγραδίου επιθυμούν την άρση και των υπόλοιπων κυρώσεων κατά της Γιουγκοσλαβίας και αυτό θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη από την ΕΕ.

    Σημειώνεται ότι η ΕΕ ήρε το εμπάργκο πετρελαίου και πτήσεων κατά της Γιουγκοσλαβίας στις 5 Οκτωβρίου μετά την άνοδο του Βόσιλαβ Κοστούνιτσα στην εξουσία αλλά παραμένουν οι κυρώσεις για τη δέσμευση εξωτερικών επενδύσεων και λογαριασμών όσων ανήκουν στο περιβάλλον του τέως προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

    Εν τω μεταξύ ο Κοστούνιτσα ανακοίνωσε ότι ο Γκόραν Σβιλάνοβιτς, στέλεχος της Δημοκρατικής Αντιπολίτευσης Σερβίας θα τον εκπροσωπήσει στη συνεδρίαση του Συμφώνου Σταθερότητας τη Πέμπτη στο Βουκουρέστι, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Tanjug.

    Ο.Κ.

    [06] ΑΥΡΙΟ ΟΙ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 24 Οκτωβρίου 2000 (20:58 UTC+2)

    Αύριο θα πραγματοποιηθούν οι εορταστικές εκδηλώσεις στα σχολεία του δήμου Θεσσαλονίκης για τον εορτασμό της επετείου της 28ης Οκτωβρίου, ενώ την Παρασκευή, 27 του μηνός θα παραμείνουν κλειστά, προκειμένου οι μαθητές να συμμετάσχουν στην καθιερωμένη μαθητική παρέλαση, σύμφωνα με ανακοίνωση της νομαρχίας.

    Οι εορταστικές εκδηλώσεις στα υπόλοιπα σχολεία του νομού θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή.

    Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, η 26η Οκτωβρίου, ημέρα απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης, είναι αργία για τους δήμους: Θεσσαλονίκης, Αγίου Παύλου, Αμπελοκήπων, Ελευθερίου Κορδελιού, Ευόσμου, Καλαμαριάς, Μενεμένης, Νεάπολης, Πολίχνης, Σταυρούπολης, Συκεών, Τριανδρίας, καθώς και για τις κοινότητες Ευκαρπίας και Πεύκων.

    Επίσης, η 26η Οκτωβρίου είναι αργία για τα σχολεία που υπάγονται γεωγραφικά στους δήμους Πανοράματος και Πυλαίας, καθώς επίσης και για τα ειδικά σχολεία (αθλητικά και μουσικό).

    [07] M. ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΕΧΕΙ ΡΙΞΕΙ ΤΟΥΣ ΤΟΝΟΥΣ

    Αθήνα, 24 Οκτωβρίου 2000 (20:57 UTC+2)

    Εχουν πέσει οι τόνοι από την πλευρά της εκκλησίας, τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Σταθόπουλος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό "Φλας", προσθέτοντας ότι σήμερα δεν υπάρχει η υπερδιέγερση των πρώτων μηνών.

    Πρόσθεσε, εξάλλου, ότι πολιτεία και εκκλησία δεν πρέπει να εκλαμβάνουν το μεταξύ τους πρόβλημα ως θέμα γοήτρου.

    Τέλος, επανέλαβε ότι η κυβέρνηση είναι ανοιχτή στο διάλογο με την εκκλησία για όλα τα ανοιχτά θέματα που την απασχολούν, ενώ εκτίμησε ότι πρωθυπουργός είναι διατεθειμένος να συναντήσει τον αρχιεπίσκοπο, αν ο τελευταίος το ζητήσει.

    [08] ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΤΑ ΠΕΡΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

    Αθήνα, 24 Οκτωβρίου 2000 (20:57 UTC+2)

    Την αντίδραση του ΠΑΣΟΚ προκάλεσαν αναφορές που παρουσιάζουν ως εσωτερικό πρόβλημα της κυβέρνησης τη διαδικασία του ακολουθείται στην υλοποίηση ομόφωνων αποφάσεων της Κ.Ε. και του Ε.Γ. σχετικά με την παρουσία των στελεχών του Κινήματος στην περιφέρεια

    Σε σχετική ανακοίνωση του γραφείο τύπου του ΠΑΣΟΚ αναφέρεται:

    "Προκαλεί εντύπωση για το πως η συνήθης διαδικασία που ακολουθείται στο ΠΑΣΟΚ στην υλοποίηση ομόφωνων αποφάσεων της Κεντρικής Επιτροπής και του Εκτελεστικού Γραφείου σχετικά με την παρουσία στελεχών του Κινήματος στην περιφέρεια παρουσιάζεται μέσω διαρροών ως δήθεν μεγάλο εσωτερικό πρόβλημα της κυβέρνησης".

    Για του λόγου το αληθές το γραφείο τύπου του ΠΑΣΟΚ έδωσε στη δημοσιότητα το κείμενο της επιστολής του προέδρου του ΠΑΣΟΚ προς τα μέλη του Ε.Γ.

    Στην επιστολή του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι όπως αποφασίστηκε στην προηγούμενη συνεδρίαση και στη Σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής, τα στελέχη του Εκτελεστικού Γραφείου θα τεθούν επικεφαλής της προσπάθειας επικοινωνίας με το λαό και της ενεργοποίησης των δυνάμεων και των οργάνων του Κινήματος.

    [09] ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΟΑΣΕ ΣΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΒΟΣΝΙΑΣ

    Σεράγεβο, 24 Οκτωβρίου 2000 (20:56 UTC+2)

    Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη προειδοποίησε τις πολιτικές παρατάξεις της Βοσνίας να μην παραβιάσουν τη Συνθήκη του Ντεϊτον κατά την προεκλογική περίοδο των κοινοβουλευτικών εκλογών που θα πραγματοποιηθούν τον επόμενο μήνα.

    Ο ΟΑΣΕ αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του ότι αρκετές παρατάξεις παραβιάζουν μέσω διαφημίσεών τους την ειρηνευτική συμφωνία, η οποία έβαλε τέλος στον πόλεμο, το 1995, και διαίρεσε τη χώρα σε δυο οντότητες, τη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας και την Κροατο-μουσουλμανική Ομοσπονδία της Βοσνίας.

    Τέλος, ο ΟΑΣΕ υπογραμμίζει την έλλειψη προθυμίας από την πλευρά των κομμάτων να καταπολεμήσουν τη διαφθορά.

    [10] ΘΕΤΙΚΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΣΤΗ WALL STREET

    Νέα Υόρκη, 24 Οκτωβρίου 2000 (20:54 UTC+2)

    Ανοδικά κινείται από την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης στη Wall Street ο δείκτης Dow Jones, καθώς τα καλά νέα για τα αποτελέσματα τριμήνου που ανακοινώθηκαν έδωσαν "ώθηση" στο επενδυτικό κοινό, το οποίο με τη σειρά του δείχνει σημάδια εμπιστοσύνης στην αμερικανική κεφαλαιαγορά. Στο σκηνικό που διαμορφώθηκε και ο δείκτης Nasdaw κινείται ανοδικά.

    [11] ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΤΗΣ ΔΕΗ ΝΕΚΡΟΣ ΣΕ ΤΡΟΧΑΙΟ

    Θεσσαλονίκη, 24 Οκτωβρίου 2000 (20:51 UTC+2)

    Υπάλληλος της ΔΕΗ έχασε τη ζωή του, ενώ ένας τριάντα πεντάχρονος συνάδελφός του τραυματίστηκε, όταν τα αυτοκίνητα που οδηγούσαν συγκρούστηκαν μετωπικά σε επαρχιακό δρόμο, έξω από την Κοζάνη.

    Νεκρός είναι ο Παναγιώτης Χαραλαμπίδης, 32 ετών, και τραυματίας ο συνάδελφός του -στη ΔΕΗ Αλωνακίων Κοζάνης- Ευάγγελος Βέττας. Το δυστύχημα σημειώθηκε στο δρόμο Δρεπάνου-Πτολεμαϊδας, όταν το αυτοκίνητο που οδηγούσε ο 32χρονος έπεσε στην καρότσα τρακτέρ και στη συνέχεια συγκρούστηκε με το όχημα του συναδέλφου του που κινούνταν στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας.

    Γ.Χ.

    [12] Η ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΗΣ ΣΕΡΒΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

    Βελιγράδι, 24 Οκτωβρίου 2000 (20:50 UTC+2)

    Η Σερβική Βουλή ενέκρινε σήμερα τη μεταβατική κυβέρνηση της Σερβίας, η οποία αποτελείται από 36 μέλη, τα οποία ανήκουν στη Δημοκρατική Αντιπολίτευση Σερβίας, DOS, στο Σερβικό Κίνημα Ανανέωσης του Βουκ Ντράσκοβιτς, SPO και στο Σοσιαλιστικό Κόμμα SPS του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

    Επικεφαλής της μεταβατικής κυβέρνησης είναι ο Μίλομιρ Μίνιτς, του Σοσιαλιστικού Κόμματος, ο οποίος θα αποφασίζει από κοινού με δυο αναπληρωτές πρωθυπουργούς από τη Δημοκρατική Αντιπολίτευση Σερβίας και από το Σερβικό Κίνημα Ανανέωσης.

    Τα τέσσερα βασικά υπουργεία-εσωτερικών, δικαιοσύνης πληροφόρησης και οικονομικών- δόθηκαν σε εκπροσώπους και των τριών κομμάτων που θα αποφασίζουν από κοινού.

    Η σύνθεση της νέας μεταβατικής κυβέρνησης έχει ως εξής:

    Πρωθυπουργός Μίλομιρ Μίνιτς SPS

    Αναπληρωτές πρωθυπουργοί

    Νεμπόισα Κόβιτς, DOS

    Σπάσογιε Κρούνιτς SPO

    Υπουργείο Εσωτερικών Σλόμπονταν Τόμοβιτς, SPS

    Στέφαν Νίκεβιτς, SPO

    Μπόζο Πρέλιεβιτς, DOS

    Υπουργείο Οικονομικών Μπόγιαν Ντιμιτρίγιεβιτς, SPO

    Λιούμπισα Γιοβάνοβιτς, DOS

    Μπόρισλαβ Μίλατσιτς, SPS

    Υπουργείο Δικαιοσύνης Ζόραν Νίκολιτς, SPS

    Σιντ Σπάχοβιτς, SPO

    Ντράγκαν Σούμπασιτς, DOS

    Υπουργείο Πληροφόρησης Ιβιτσα Ντάτσιτς, SPS

    Μπισέρκα Μάτιτς Σπασόγιεβιτς, DOS

    Μπογκόλιουμπ Πέιτσιτς, SPO

    Υπουργείο Τοπικής Αυτοδιοίκησης Βέλικο Οντάλοβιτς, SPS

    Υπουργείο Οικονομικών Σχέσεων με άλλα κράτη Γκόραν Πίτιτς, DOS

    Υπουργείο Γεωργίας Ζιβάνκο Ραντόβανσεφ, SPS

    Υπουργείο Βιομηχανίας Βερόλιουμπ Στεφάνοβιτς, SPO

    Υπουργείο Ενέργειας Σρμπόλιουμπ Αντιτς, DOS

    Υπουργείο Μεταφορών Αλεξάνταρ Μιλουτίνοβιτς, SPO

    Υπουργείο Στέγασης Ντέγιαν Κοβάσεβιτς, SPS

    Υπουργείο Εμπορίου Μίλοραντ Μιλένκοβιτς, SPS

    Υπουργείο Τουρισμού Τόμισλαβ Μιλένκοβιτς SPS

    Υπουργείο Οικονομίας και Ιδιωτικοποιήσεων Οσκαρ Κόβατς, SPS

    Υπουργείο Εργασίας Τζιορντάνα Μάτκοβιτς, DOS

    Υπουργείο Οικογενειακού Προγραμματισμού Σλαβίτσα Ντιούκιτς Ντεγιάνοβιτς, SPS

    Υπουργείο Επιστημών Ραντίβογιε Μίτροβιτς, SPS

    Υπουργείο Ανώτατης Εκπαίδευσης Γκάσο Κνέζεβιτς, DOS

    Υπουργείο Παιδείας Μιχαίλο Γιόκιτς, SPS

    Υπουργείο Πολιτισμού Μίλαν Κόμνενιτς, SPO

    Υπουργείο Υγείας Νάντα Κόστιτς, DOS

    Υπουργείο Περιβάλλοντος Μίλα Ρόσιτς, SPS

    Υπουργείο Νέας Γενιάς και Αθλητισμού Σβέτοζαρ Μιχάιλοβιτς, SPS

    Υπουργείο αρμόδιο για σχέσεις Σερβίας με Σέρβους στο εξωτερικό

    Βόισλαβ Βούκεβιτς, SPO

    Υπουργείο Θρησκευμάτων Τζιορντάνα Ανισιτς, SPO

    Ο.Κ.

    [13] Γ. ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ: ΙΣΟΡΡΟΠΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ ΤΗΣ Β. ΕΛΛΑΔΑΣ

    Δράμα, 24 Οκτωβρίου 2000 (20:44 UTC+2)

    Τα αιτήματα της Δράμας για λειτουργία παραρτήματος ΤΕΙ στην περιοχή τους, αυτόνομο εφετείο και επίσπευση των αρδευτικών έργων ανακοίνωσαν οι φορείς σήμερα στον υπουργό Μακεδονίας - Θράκης, Γιώργο Πασχαλίδη, ο οποίος ολοκλήρωσε την περιοδεία του στους νομούς της ανατολικής Μακεδονίας.

    Ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι τα κονδύλια θα κατανεμηθούν ισόρροπα στις περιφέρειες της βόρειας Ελλάδας, κατά τη διάρκεια σύσκεψης στη νομαρχια της Δράμας, ενώ συζήτησε και κατέγραψε τα προβληματα που υπάρχουν στο νομό. "Στόχος μας είναι να επιτυχουμε το ανώτατο κατά κεφαλήν εισόδημα" είπε ο κ.Πασχαλίδης και τόνισε ότι "θα πρέπει να τολμήσουμε μεθόδους διακυβέρνησης που ενισχύουν την κοινωνική συνοχή της βόρειας Ελλάδας".

    Ο νομάρχης Δράμας, Κωνσταντίνος Ευμοιρίδης, χαρακτήρισε θετική τη επίσκεψη του υπουργού Μακεδονίας - Θράκης και εξέφρασε την αισιοδοξία του για την ανάπτυξη της περιοχής.

    [14] ΚΕΡΔΙΣΕ Η ΕΘΝΙΚΗ ΠΑΙΔΩΝ ΜΕ 5-2 ΤΗΝ ΣΛΟΒΕΝΙΑ

    Πολύγυρος, 24 Οκτωβρίου 2000 (20:42 UTC+2)

    Νικηφόρο ήταν το πρώτο παιχνίδι της εθνικής ομάδας παίδων ποδοσφαίρου στον Πολύγυρο, στο πλαίσιο των προκριματικών του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος ποδοσφαίρου. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα κέρδισε το αντίστοιχο της Σλοβενίας με σκορ 5-2. Με έναν ακόμη βαθμό η εθνική μας ομάδα παίδων παίρνει την πρόκριση στην τελική φάση που θα διεξαχθεί στην Αγγλία..

    Μορφή του αγώνα ήταν ο Αραμπατζής που σημείωσε τρία τέρματα (4', 59', 62') και από ένα οι Νάκας (10'), Κατσαρός στο 39' με πέναλτι, ενώ τα γκολ των Σλοβένων σημείωσαν οι Μπλάσκο στο17' και Μπέρκο στο 47'.

    [15] ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΟΙ ΔΙΩΞΕΙΣ ΓΙΑ 5 ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

    Αθήνα, 24 Οκτωβρίου 2000 (20:41 UTC+2)

    Της Νατάσας Θωμά

    Η αρμόδια Επιτροπή της Βουλής απέρριψε απόψε την άρση ασυλίας πέντε βουλευτών από το ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ.

    Ειδικότερα, για τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Λιάνη που κατηγορείται για συκοφαντική δυσφήμιση, η Επιτροπή ομόφωνα ψήφισε όχι στη δίωξή του.

    Για τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, Ιωάννη Θωμόπουλο -που διώχθηκε για συκοφαντική δυσφήμιση και ψευδή βεβαίωση- και Ιωάννη Τσεκούρα -που κατηγορήθηκε για υπεξαίρεση- 36 βουλευτές ψήφισαν όχι και μόνον ένας ψήφισε υπέρ.

    Εξάλλου, 28 βουλευτές τάχθηκαν κατά, 7 υπέρ και 2 ψήφισαν λευκό για την άρση ασυλίας του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Κωνσταντίνου Τσίμα με την κατηγορία αυθαίρετης οικοδομικής κατασκευής και μεταβολής παραλίας.

    Τέλος, 29 βουλευτές ψήφισαν όχι και 8 ναι για την άρση ασυλίας του βουλευτή της Ν.Δ. Γιώργου Καρατζαφέρη που διώχθηκε για συκοφαντική δυσφήμιση.

    [16] Ο Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥΣ

    Θεσσαλονίκη, 24 Οκτωβρίου 2000 (20:40 UTC+2)

    Τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος, στις εορταστικές εκδηλώσεις για τον πολιούχο της Θεσσαλονίκης, Αγιο Δημήτριο και την απελευθέρωση της πόλης, καθώς και την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

    Την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, Γιώργος Πασχαλίδης.

    [17] ΤΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΣΤΗΝ ΕΧΡΟ 2000

    Σκόπια, 24 Οκτωβρίου 2000 (20:39 UTC+2)

    Aντιπροσωπεία της ΠΓΔΜ, με επικεφαλής τον αναπληρωτή υπουργό Παιδείας και Επιστημών Τόμισλαβ Τσέκοφ, παρουσίασε τα επιτεύγματα των επιστημόνων της χώρας, στο σκοπιανό περίπτερο στην έκθεση EXPO 2000 στη Γερμανία.

    Ο κ. Τσέκοφ τόνισε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να συμβάλλει στην βελτίωση των επιστημονικών επιτευγμάτων και εφευρέσεων, ενώ υπογράμμισε ότι ορισμένα ιδρύματα είχαν επιτυχίες παγκόσμιας κλίμακας, όπως το Ινστιτούτο Μηχανικής των Σεισμών και Σεισμολογίας.

    Περαιτέρω, στην EXPO 2000 παρουσιάστηκε το CD-ROM του υπουργείου Οικονομικών και Επιστημών και τα πρότζεκτ ''Ο πύργος του ήλιου'' και "Οι σεισμικά ασφαλείς πόλεις του μέλλοντος", που κέρδισαν βραβεία σε ευρωπαϊκούς διαγωνισμούς.

    [18] ΑΝΑΒΡΑΣΜΟΣ ΣΕ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ

    Αθήνα, 24 Οκτωβρίου 2000 (20:38 UTC+2)

    'Εληξε το δράμα των ομήρων, στη φυλακή Μπαϊράμπασα της Κωνσταντινούπολης, έπειτα από διαπραγματεύσεις με τις σωφρονιστικές αρχές. Όπως μετέδωσε ο ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός NTV, οι 16 δεσμοφύλακες που είχαν συλληφθεί χθες, αφέθηκαν ελεύθεροι, πρόσθεσε όμως ότι δεν είναι σαφές εάν οι αρχές προέβησαν σε παραχωρήσεις προς τους κρατουμένους.

    Την ίδια ώρα, στη φυλακή των Αδάνων, οι κρατούμενοι συνεχίζουν να κρατούν ομήρους 18 δεσμοφύλακες. Αίτημά τους, είναι η άμεση εφαρμογή του προγράμματος χορήγησης γενικής αμνηστίας, το οποίο είχε ανακοινωθεί πριν από τουλάχιστον ένα χρόνο.

    [19] ΔΕΝ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ ΤΟΝ ΑΡΗ Η ΜΕΤΑΘΕΣΗ ΤΗΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥ ΝΤΕΡΜΠΥ

    Θεσσαλονίκη, 24 Οκτωβρίου 2000 (20:37 UTC+2)

    Δε φαίνεται να απασχολεί τον Αρη η απόφαση της ΕΠΑΕ να ορίσει ως ημέρα διεξαγωγής του ντέρμπι το Σάββατο. Ίσως, αυτό, βολεύει περισσότερο τους κίτρινους, οι οποίοι θα είναι κατάλληλα προετοιμασμένοι, επειδή δε μετέχουν σε ευρωπαϊκά κύπελλα. Ο προπονητής, Μπάμπης Τεννές είναι απόλυτα ικανοποιημένος από την ψυχολογία των παικτών του. Μετά από αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα έχει στη διάθεσή του όλους τους παίκτες. Το μοναδικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει είναι αυτό του Παναγιώτη Κατσιαρού που είναι τιμωρημένος από τον αγώνα του Λεωνίδιου.

    Με ικανοποίηση δέχθηκαν οι άνθρωποι του Άρη το κάλεσμα των Λεωνίδα Καμπάνταη, Χάρη Σιλιγαρδάκη και Γιώργο Κούσα στις προπονήσεις της εθνικής ομάδας νέων. Οι τρεις ποδοσφαιριστές θα αναχωρήσουν για την Αθήνα το πρωί της Δευτέρας και θα επιστρέψουν το απόγευμα της Τρίτης, 31 του μήνα.

    [20] ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΤΙΖΑΝ ΕΧΕΙ Ο ΗΡΑΚΛΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 24 Οκτωβρίου 2000 (20:33 UTC+2)

    Η αντίστροφη μέτρηση του Ηρακλή στο μπάσκετ έχει αρχίσει και το αυριανό παιχνίδι με την Παρτιζάν είναι αυτό που προβληματίζει ο Έλληνα τεχνικό. "Ολα εξαρτώνται από μας. Από τη δική μας απόδοση. Η νίκη είναι απαραίτητη. Και μπορούμε να την κατακτήσουμε", είπε ο κόουτς του Ηρακλή, φανερά ικανοποιημένος από το πρώτο παιχνίδι του Ηρακλή στο Ιβανώφειο στη πρεμιέρα του.

    "Θα παίξουμε ελεύθερα, απέναντι στους Γιουγκοσλάβους. Κάναμε καλό ξεκίνημα στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος και θεωρώ ότι είμαστε σε πολύ καλή αγωνιστική κατάσταση"

    Όσο για την αγωνιστική κατάσταση της αυριανής αντιπάλου του Ηρακλή, την Παρτιζάν ο Μάκης Δεδρινός επισήμανε: "Η Παρτιζάν διοικείται πλέον από τα αστέρια του παρελθόντος Πολύ θετική κίνηση είναι η συσπείρωση των παλιών παικτών της ομάδας, κι ένα καλό παράδειγμα για τους υπόλοιπους. Οι παίκτες πονάνε την ομάδα, και πρόκειται για αξιόπιστους ανθρώπους, που έχουν προσφέρει. Είναι καλοί και κοντά, και μακριά από το καλάθι. Θυμίζει κάτι... από Κρκα. Ελπίζω να μην κάνουμε τα ίδια λάθη, με τον αγώνα της περασμένης Τετάρτης", πρόσθεσε ο κ.Δεδρινός.

    [21] ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΣ: ΑΥΞΗΣΗ ΚΕΡΔΩΝ ΣΤΟ ΕΝΝΕΑΜΗΝΟ

    Θεσσαλονίκη, 24 Οκτωβρίου 2000 (20:26 UTC+2)

    Ιδιαίτερα αισιόδοξες είναι οι εκτιμήσεις στελεχών της κλωστοϋφαντουργίας "Βαρβαρέσος" για την τρέχουσα χρήση. Ετσι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αυτές, μέχρι το τέλος του 2000, η εταιρία αναμένεται ότι θα παρουσιάσει κύκλο εργασιών, περίπου 7,5 δισ. δρχ., ενώ τα προ φόρων κέρδη εκτιμάται ότι θα ανέλθουν σε 700 εκ. δρχ.

    Προς το παρόν πάντως, για το εννεάμηνο του τρέχοντος έτους τα προ φόρων κέρδη αναμένεται να ξεπεράσουν τα 500 εκατ. δραχμές, από 310 εκατ. δρχ. που ήταν την αντίστοιχη περίοδο του 1999, ενώ ο κύκλος εργασιών εκτιμάται ότι θα διατηρηθεί στα περσινά επίπεδα..

    Εξάλλου, τις επόμενες μέρες αναμένεται να πραγματοποιηθεί και η έκτακτη γενική συνέλευση της εταιρίας, με θέμα την έκδοση εντός πέντε ετών, μετατρέψιμου σε μετοχές ομολογιακού δανείου, έναντι 3 δισ. δραχμών και διάρκεια από τρια έως επτά έτη. Από τα κεφάλαια που θα αντληθούν η "μερίδα του λέοντος" θα αφορά στην υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων της εταιρίας.

    Για το επόμενο έτος, ο κύκλος εργασιών προβλέπεται να φθάσει τα 9 δισ. δραχμές, συνοδευόμενος από αύξηση και στα κέρδη, ως αποτέλεσμα των επενδύσεων που περιλαμβάνουν το ποσό των 5 δισ. δραχμών και δημιουργία τρίτου κλωστηρίου.

    Τέλος ο ενοποιημένος κύκλος με την θυγατρική εταιρία Eκκοκκιστήρια Bάμβακος Θηβών, αναμένεται να ξεπεράσει τα 10 δισ. δρχ.

    [22] ΤΟ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 24 Οκτωβρίου 2000 (20:23 UTC+2)

    Το χειμερινό ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, το οποίο θα ισχύσει από την 1η Νοεμβρίου έως τις 31 Μαρτίου, ανακοινώθηκε από τη διεύθυνση Απασχόλησης και Εργασίας της νομαρχίας Θεσσαλονίκης.

    Σύμφωνα με αυτό τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά: από τη Δευτέρα μέχρι και την Παρασκευή από τις 8.30 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ, ενώ το Σάββατο από τις 8.30 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα και την Κυριακή θα είναι κλειστά.

    Το ωράριο θα ισχύσει και για τα καταστήματα των περιοχών τουριστικού ενδιαφέροντος του νομού Θεσσαλονίκης (στους δήμου Θερμαϊκού και Στρυμονικού κόλπου), εκτός από τα ιχθυοπωλεία, τα οποία θα παραμένουν ανοιχτά και τις Κυριακές από τις 7 το πρωί έως τις 13.00.

    [23] ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΤΑΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Αθήνα, 24 Οκτωβρίου 2000 (20:22 UTC+2)

    Νέο χάρτη του Αιγαίου, με τουρκικά τοπωνύμια για χίλιες βραχονησίδες, ετοιμάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, η τουρκική Υδρογραφική υπηρεσία, στον απόηχο της αποχώρησης των ελληνικών δυνάμεων απο τη Νατοϊκή 'Ασκηση.

    "Η Ελλάδα δεν δέχεται τις τουρκικές αιτιάσεις, περί αποστρατιωτικοποιημένου εναέριου χώρου στο Αιγαίο, ούτε υπάρχει καθεστώς γκρίζων ζωνών" είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας και επανέλαβε ότι οι αεροδιάδρομοι θα χρησιμοποιούνται από τα ελληνικά μαχητικά, όταν χρειάζεται.

    Ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κώστας Καραμανλής δήλωσε ότι οι μονομερείς υποχωρήσεις, οι υπαναχωρήσεις και η απουσία καθαρής φωνής στην εξωτερική πολιτική, εκπέμπουν λανθασμένα μηνύματα προς φίλους και αντιπάλους, ενώ η Ντόρα Μπακογιάννη, με ερώτησή της, ζητά απο τον Πρωθυπουργό να καθορίσει εάν θα ακολουθήσει τη πολιτική του υπουργού Εξωτερικών, ή του υπουργού Εθνικής 'Αμυνας.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 24 October 2000 - 19:09:44 UTC