Browse through our Interesting Nodes for Entertainment in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-10-08

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΕ ΡΟΛΟ «ΑΤΜΟΜΗΧΑΝΗΣ» Ο Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
  • [02] ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΑΜΥΝΑΣ ΤΗΣ Ν.Α. ΕΥΡΩΠΗΣ
  • [03] ΑΝΑΧΩΡΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΔΝΕΪ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑ-ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ
  • [04] ΞΕΚΙΝΑ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΣΤΟΛΟΓΙΑΝ
  • [05] ΜΠ.ΤΕΝΝΕΣ: ΝΤΡΟΠΗ Η ΗΤΤΑ ΤΟΥ ΑΡΗ ΑΠΟ ΤΟ ΛΕΩΝΙΔΙΟ
  • [06] ΠΕΝΤΑΧΡΟΝΗ ΕΠΕΣΕ ΑΠΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
  • [07] ΕΛΒΕΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΞΕΚΙΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΣΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
  • [08] Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΑΤΑΤΟΥΡΚ
  • [09] ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 500 ΕΚΑΤ. ΔΟΛΑΡΙΑ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ Η ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
  • [10] ΑΠΕΡΓΟΥΝ ΑΥΡΙΟ ΚΑΙ ΜΕΘΑΥΡΙΟ ΤΡΑΠΕΖΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ ΚΑΙ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ
  • [11] Ο ΚΑΜΠΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΝΑ ΧΑΣΕΙ ΤΟ ΝΤΕΡΜΠΙ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΗ
  • [12] Η ΑΤΖΕΝΤΑ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΥΠ. ΕΞ ΣΤΟ ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ
  • [13] ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ ΠΟΥΤΙΝ - ΑΣΑΝΤ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
  • [14] ΚΥΠΕΛΛΟ: ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ ΤΟ ΜΑΤΣ ΑΠΟΛΛΩΝ ΑΘ. - ΗΡΑΚΛΗΣ
  • [15] Ο ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΕΝΑ ΑΠΕΚΛΕΙΣΕ ΤΟΝ ΟΦΗ ΑΠΟ ΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ
  • [16] ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΤΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ
  • [17] ΤΑΦΗ ΟΣΤΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΥ ΠΟΥ ΣΚΟΤΩΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΙΣΒΟΛΗ
  • [18] ΑΝΤΙΚΑΤΟΧΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΟΡΦΟΥ
  • [19] ΑΠΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ
  • [20] ΤΟ ΔΗΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [21] ΜΗΝΥΜΑ ΚΛΗΡΙΔΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΚΑΤΟΧΙΚΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΟΡΦΟΥ
  • [22] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΣΟΥΛΙΔΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

  • [01] ΣΕ ΡΟΛΟ «ΑΤΜΟΜΗΧΑΝΗΣ» Ο Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ

    Αθήνα, 8 Οκτωβρίου 2000 (10:25 UTC+2)

    Φωτογραφία: Κώστας Σημίτης

    Εντονη και αντυπωσιακή αντίδραση του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, πρέπει να αναμένεται τις αμέσως επόμενες ημέρες, προκειμένου να αναστραφεί το βαρύτατο πολιτικό κλίμα που διαμορφώθηκε στη χώρα το τελέυταίο διάστημα, ιδιαίτερα μετά το ναυάγιο του "Σάμινα". Ενώ σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Το Βήμα", ο κ. Σημίτης σε επανειλημμένες συσκέψεις και συζητήσεις με τους συνεργάτες του, εκφράζει τον προβληματισμό του και είναι εμφανές ότι αναζητεί τους όρους και το σχέδιο μιάς πολιτικής αντεπίθεσης.

    Η αρνητική εικόνα της κυβέρνησης και της κυβερνητικής παράταξης, έχει καταγραφεί και σε δημοσκοπήσεις οι οποίες περιήλθαν σε γνώση του Μεγάρου Μαξίμου. Οι έρευνες αυτές δείχνουν πάντως ότι η εικόνα της κυβέρνησης είναι πολύ πιο τραυματισμένη από την προσωπική εικόνα του πρωθυπουργού, ο οποίος διατηρεί ένα κεφάλαιο προσωπικής αξιοπιστίας και δημοτικότητας ακόμη και τις χειρότερες στιγμές της διακυβέρνησής του.

    Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ο πρωθυπουργός αντιλαμβάνεται ότι αυτός πρέπει να παίξει το ρόλο της ατμομηχανής, να απευθυνθεί ο ίδιος στην κοινή γνώμη και στους πολίτες της χώρας. Γιαυτό άλλωστε έκανε προσωπικά δηλώσεις για τις εξελίξεις στη Γιουγκοσλαβία, ενώ την εβδομάδα που πέρασε, πύκνωσε τις δημόσιες παρεμβάσεις του.

    Ο κ. Σημίτης φαίνεται να ξεκαθαρίζει ότι η αντεπίθεση της κυβέρνησής του μπορεί να γίνει μόνο με πολιτικούς όρους και με κυβερνητική δράση. Στο πλαίσιο αυτό, ετοιμάζει εξόρμηση στην επαρχία, ενώ παράλληλα δίνει άμεση προτεραιότητα σε τέσσερις τομείς, από τους οποίους περιμένει να προκύψουν συγκεκριμένα αποτελέσματα, ώστε να αντιληφθεί ο μέσος πολίτης ότι η κυβέρνηση κάνει καλά τη δουλειά της. Οι τομείς αυτοί είναι η απασχόληση, η υγεία, η παιδεία και οι διαρθρωτικές αλλαγές στην Οικονομία.

    Στο ίδιο θέμα, αναφέρεται το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα και της εφημερίδας "Εθνος", στο οποίο τονίζεται ότι ο πρωθυπουργός και το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να λάβουν τρεις κρίσιμες αποφάσεις. Η πρώτη, για την αναζήτηση ισορροπίας "νέας ηγεσίας" και ιστορικών στελεχών. Η δεύτερη για την ανάληψη πρωτοβουλιών σχετικά με τη διαπλοκή που διχάζει κόμμα και κυβέρνηση. Και η Τρίτη για την επίτευξη ειρηνικής λύσης στον εμφύλιο Γιάννας Αγγελοπούλου και υπουργών, που απειλεί την "Αθήνα 2004".

    [02] ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΑΜΥΝΑΣ ΤΗΣ Ν.Α. ΕΥΡΩΠΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 8 Οκτωβρίου 2000 (10:35 UTC+2)

    Φωτογραφία: Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ.Ακης Τσοχατζόπουλος, με τον αμερικανό ομόλογο του κ.Γουίλιαμ Κοέν στην επιθεώρηση του πλοίου Kearsarge στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

    Στη Θεσσαλονίκη φτάνει σήμερα ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Ουίλιαμ Κοέν για να πάρει μέρος στην ετήσια συνάντηση των υπουργών Αμυνας χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης που θα γίνει αύριο στο ξενοδοχείο "Hyatt".

    Τον κ. Κοέν, όπως και τους άλλους υπουργούς, θα υποδεχτεί ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος, ο οποίος το μεσημέρι θα τους κεναγήσει στον Αγιον Ορος και στις 9 το βράδυ θα παραθέσει δείπνο προς τιμή τους στο ξενοδοχείο "Hyatt".

    Οι εργασίες της συνάντησης θα ξεκινήσουν στις 8.30΄αύριο το πρωί με χαιρετισμό του Ακη Τσοχατζόπουλου και τόσο στις ομιλίες όσο και στις κατ ιδίαν συζητήσεις αναμένεται να κυριαρχήσουν οι εξελίξεις στη Γιουγκοσλαβία και οι νέες συνθήκες που διαμορφώνονται στα Βαλκάνια.

    [03] ΑΝΑΧΩΡΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΔΝΕΪ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑ-ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ

    Αθήνα, 8 Οκτωβρίου 2000 (21:03 UTC+2)

    Για το Σίδνεϊ της Αυστραλίας αναχωρούν αύριο οι έλληνες αθλητές και αθλήτριες που θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στην Παρά-Ολυμπιάδα που ξεκινά στις 18 Οκτωβρίου. Η εθνική μας ομάδα αποτελείται συνολικά από 73 άτομα, 44 αθλητές και 29 συνοδούς - προπονητές, οι οποίοι θα προσπαθήσουν να διακριθούν και να κερδίσουν μετάλλια.

    Η ελληνική ομάδα θα συμμετέχει στο στίβο με 19 αθλητές, που θα λάβουν μέρος στα αγωνίσματα δρόμου, σφαίρα, δίσκο και ακόντιο. Στην κολύμβηση η χώρα μας θα εκπροσωπηθεί με δέκα αθλητές, στο τζούντο με έναν, στο μπάσκετ νοητικής υστέρησης με 12 αθλητές και στην άρση βαρών με δύο.

    Την αποστολή θα συνοδέψει στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας η πρόεδρος της εθνικής Παραολυμπιακής επιτροπής, Ιωάννα Καρυοφύλλη, μέλη της επιτροπής ενώ αρχηγός της αποστολής θα είναι ο Αρης Πανανός.

    [04] ΞΕΚΙΝΑ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΣΤΟΛΟΓΙΑΝ

    Βουκουρέστι, 8 Οκτωβρίου 2000 (20:59 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Σε χαμηλούς τόνους ξεκίνησε την προεκλογική του εκστρατεία ο υποψήφιος του Φιλελεύθερου Κόμματος της Ρουμανίας και πρώην πρωθυπουργός της χώρας, Τέοντορ Στόλογιαν.

    Μιλώντας στην τελετή έναρξης της προεκλογικής του εκστρατείας, ο κ. Στόλογιαν δήλωσε ότι θα δώσει λίγες αλλά ρεαλιστικές υποσχέσεις και πρόσθεσε ότι για αυτό το λόγο δεν πρόκειται "να υποσχεθεί αύξηση κατά 100% στις συντάξεις, στα επιδόματα και στον εργασιακό τομέα".

    Σε ό,τι αφορά στην ευρωπαϊκή προοπτική της Ρουμανίας, είπε χαρακτηριστικά: "Δεν θα σχολιάσω την προσχώρηση της Ρουμανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ, χωρίς να ξέρω αν έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα".

    Ο υποψήφιος του Φιλελεύθερου Κόμματος υπογράμμισε τους στόχους του κατά τη διάρκεια της τελετής, αναφερόμενος μεταξύ άλλων στην αναδόμηση της πολιτικής υποδομής και την σταθερή οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

    Ο κ. Στόλογιαν εξέφρασε την ελπίδα ότι θα του δοθεί η ευκαιρία να "υλοποιήσει την πολιτική" του και να μετάσχει στην κυβέρνηση της Ρουμανίας, αρνούμενος παράλληλα να περιοριστεί στον ρόλο του "απομονωμένου παρατηρητή στο προεδρικό παλάτι Κοτροτσένι".

    [05] ΜΠ.ΤΕΝΝΕΣ: ΝΤΡΟΠΗ Η ΗΤΤΑ ΤΟΥ ΑΡΗ ΑΠΟ ΤΟ ΛΕΩΝΙΔΙΟ

    Λεωνίδιο, 8 Οκτωβρίου 2000 (20:51 UTC+2)

    Ντροπή χαρακτήρισε ο Μπάμπης Τεννές την ήττα του Αρη από το Λεωνίδιο με σκορ 2 - 1 στο πλαίσιο του Κυπέλλου Ελλάδας. Μπορεί η αναμέτρηση να μην είχε βαθμολογικό ενδιαφέρον για τους κίτρινους, που έχουν ήδη εξασφαλίσει την πρόκριση τους στην επόμενη φάση του θεσμού, όμως ο έλληνας τεχνικός επιζητούσε πάση θυσία τη νίκη.

    Μετά τη λήξη της αναμέτρησης ο κ.Τεννές υποστήριξε πως οι ποδοσφαιριστές του είχαν το μυαλό τους στραμμένο στο ντέρμπι της ερχόμενης αγωνιστικής με τον ΠΑΟΚ: "Το αποτέλεσμα είναι ντροπή για όλους. Ελπίζω πως θα είναι το πρώτο και τελευταίο κακό αποτέλεσμα. Δεν μου λέει τίποτα το γεγονός ότι δεν υπήρχε κίνητρο για τους παίκτες μου. Δεν επιτρέπεται μια ομάδα σαν τον Αρη να χάνει ένα τέτοιο παιχνίδι. Το Λεωνίδιο είναι μια πολύ καλή ομάδα και χρειάζεται προσοχή. Απ' ότι φάνηκε το μυαλό των παικτών μου ήταν στο παιχνίδι του πρωταθλήματος με τον ΠΑΟΚ".

    [06] ΠΕΝΤΑΧΡΟΝΗ ΕΠΕΣΕ ΑΠΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 8 Οκτωβρίου 2000 (20:47 UTC+2)

    Τραγικό θάνατο βρήκε ένα πεντάχρονο κοριτσάκι που έπεσε από το μπαλκόνι του τρίτου ορόφου της πολυκατοικίας όπου διέμενε, στη Θεσσαλονίκη. Το πεντάχρονο κοριτσάκι από την Αλβανία ξέφυγε από την προσοχή των γονιών του, ανέβηκε στα κάγκελα και έπεσε από ύψος δέκα μέτρων στον ακάλυπτο χώρο της πολυκατοικίας.

    Οι γείτονες ειδοποίησαν ασθενοφόρο το οποίο παρέλαβε το κοριτσάκι και το μετέφερε στο νοσοκομείο "Γεώργιος Γεννηματάς". Ωστόσο ήταν ήδη πολύ αργά καθώς η πεντάχρονη είχε ήδη ξεψυχήσει.

    [07] ΕΛΒΕΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΞΕΚΙΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΣΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ

    Λοκάρνο, 8 Οκτωβρίου 2000 (20:46 UTC+2)

    Τη χορήγηση βοήθειας ύψους 3,5 εκατομμυρίων δολαρίων υπό τη μορφή τροφίμων για την ενίσχυση των κατοίκων της Σερβίας και του Μαυροβουνίου αποφάσισε η ελβετική φιλανθρωπιστική οργάνωση Καρίτας, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του οργανισμού.

    Η Καρίτας σκοπεύει να διανέμει 80.000 πακέτα με προϊόντα έκτακτης ανάγκης, όπως βασικές τροφές- ζάχαρη, ρύζι, μακαρόνια, αλεύρι και λάδι, καθώς και προϊόντα υγείας.

    Η βοήθεια αυτή θα χορηγηθεί σε οικογένειες που ζουν στις σερβικές πόλης Νις, Σουμπότιτσα και Ζρένιανιν. Τα πρώτα 20.000 πακέτα θα δοθούν μέσα στις ερχόμενες δυο εβδομάδες, ενώ 9.000 οικογένειες θα λάβουν καυσόξυλα από τον ελβετικό οργανισμό.

    [08] Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΑΤΑΤΟΥΡΚ

    Θεσσαλονίκη, 8 Οκτωβρίου 2000 (20:20 UTC+2)

    Οι τελευταίες εξελίξεις στη Γιουγκοσλαβία θα βοηθήσουν την ειρήνη, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Σαμπαχατίν Τσακμάκογλου, μετά την επίσκεψη του στο σπίτι του Κεμάλ Ατατούρκ, που στεγάζεται στο τουρκικό προξενείο στη Θεσσαλονίκη. Ο κ. Τσακμάκογλου επισκέπτεται την πόλη για να λάβει μέρος στη διυπουργική σύνοδο των υπουργών Αμυνας των χωρών που συμμετέχουν στην Πολυεθνική Δύναμη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης

    Εξάλλου, τόνισε με έμφαση ότι πρέπει να γίνει σεβαστή η θέληση του Γιουγκοσλαβικού λαού, όπως εκφράστηκε από το εκλογικό αποτέλεσμα, ενώ επισήμανε ότι η νέα κυβέρνηση της χώρας θα συμβάλλει στην ειρήνη και τη συνεργασία.

    Οπως είπε, αύριο θα συναντηθεί τόσο με τον Ακη Τσοχατζόπουλο, όσο και με τον Αμερικάνο υπουργό Αμυνας Γουίλιαμ Κοέν και θα συζητήσουν την κατάσταση στα Βαλκάνια μετά τα γεγονότα στο Κόσοβο και τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη.

    Ειδικότερα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, επισήμανε ότι πρέπει να χαρακτηρίζονται από κλίμα φιλίας και συνεργασίας και επιδίωξη του είναι να συμβάλλει σε αυτό, μαζί με τον Ελληνα ομόλογο του

    Περαιτέρω, τόνισε ότι επιδίωξη της χώρας του είναι η ανάπτυξη φιλικών σχέσεων μεταξύ των λαών της Βαλκανικής.

    Ο κ. Τσακμάκογκλου δήλωσε ιδιαίτερα ευτυχής που επισκέφθηκε για πρώτη φορά το σπίτι του Κεμάλ Ατατούρκ. Κατά την επίσκεψη συνοδεύονταν από τον πρέσβη της Τουρκίας στην Ελλάδα, Αλί Τινάζ Τουιγκάν και τον Τούρκο πρόξενο στη Θεσσαλονίκη Σετσκίν Τσετίνελι.

    [09] ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 500 ΕΚΑΤ. ΔΟΛΑΡΙΑ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ Η ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ

    Βελιγράδι, 8 Οκτωβρίου 2000 (20:10 UTC+2)

    Χρηματοδότηση ύψους 500 εκατομμυρίων δολαρίων θα χρειαστεί η Γιουγκοσλαβία

    στο πρώτο έτος της ανασυγκρότησής της μετά από την άρση των κυρώσεων και της πολιτικής απομόνωσης της χώρας, σύμφωνα με εκτιμήσεις του οικονομικού αναλυτή Μλάντιαν Ντίντιτς.

    "Η έλλειψη χρηματοδότησης θα εμποδίσει την πρόοδο της νέας γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης", δήλωσε ο ίδιος αναλυτής, ο οποίος είναι μέλος του υπεύθυνου για τον έλεγχο των βασικών θεσμών της χώρας συμβούλιου, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης πολιτικής αναταραχής.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την ανατροπή του καθεστώτος Μιλόσεβιτς την περασμένη εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Ενωση υποσχέθηκε ότι θα προχωρήσει στην άρση των κυρώσεων κατά της Γιουγκοσλαβίας, που υπήρξαν αποτέλεσμα του ρόλου που διαδραμάτισε ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στις κρίσεις στη Βοσνία και το Κοσσυφοπέδιο.

    "Ο Μιλόσεβιτς κατέστρεψε την οικονομία", τόνισε ο κ. Ντίντιτς, εκτιμώντας παράλληλα ότι τα χρέη της Σερβίας φτάνουν το ένα δισ. δολάρια. Κατά τη γνώμη του, οι διεθνείς χρηματοδότες θα πρέπει να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τα προβλήματα στον τομέα της ενέργειας και να προμηθεύσουν τη Γιουγκοσλαβία με πετρέλαιο, φυσικό αέριο και τρόφιμα "μέχρι να ληθούν τα προβλήματα της γεωργίας", όπως χαρακτηριστικά δήλωσε.

    [10] ΑΠΕΡΓΟΥΝ ΑΥΡΙΟ ΚΑΙ ΜΕΘΑΥΡΙΟ ΤΡΑΠΕΖΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ ΚΑΙ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ

    Θεσσαλονίκη, 8 Οκτωβρίου 2000 (20:06 UTC+2)

    Απεργούν αύριο και μεθαύριο οι τραπεζοϋπάλληλοι και οι νοσοκομειακοί γιατροί της χώρας. Στα νοσοκομεία θα εξυπηρετούνται μόνο τα επείγοντα και τα έκτακτα περιστατικά, ενώ στις τράπεζες το κοινό θα εξυπηρετείται από προσωπικό ασφαλείας.

    Την Τρίτη ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ έχουν προκηρύξει 24ωρη απεργία, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα εργασιακά και το ασφαλιστικό. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΓΣΕΕ στην μεθαυριανή κινητοποίηση θα λάβουν μέρος οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ, τον ΟΤΕ και τα ΕΛΤΑ, οι δάσκαλοι και οι καθηγητές, οι εργαζόμενοι στο εμπόριο, τη βιομηχανία και τη βιοτεχνία καθώς και οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες, τους σιδηρόδρομους, την Ολυμπιακή Αεροπορία και την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

    Στη Θεσσαλονίκη τα αστικά λεωφορεία θα ακινητοποιηθούν από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 4 το απόγευμα της Τρίτης ενώ οι αμαξοστοιχίες του ΟΣΕ θα πραγματοποιήσουν μόνο ένα δρομολόγιο προς κάθε κατεύθυνση.

    [11] Ο ΚΑΜΠΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΝΑ ΧΑΣΕΙ ΤΟ ΝΤΕΡΜΠΙ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΗ

    Θεσσαλονίκη, 8 Οκτωβρίου 2000 (19:51 UTC+2)

    Ο Πατρίσιο Αλεχάντρο Καμπς κινδυνεύει να χάσει το ντέρμπι με τον Αρη. Ο αργεντίνος τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια του αγώνα με τον Ναυπακτιακό Αστέρα, του τοποθετήθηκαν δέκα ράμματα στο κεφάλι και σύμφωνα με τον γιατρό του ΠΑΟΚ πολύ δύσκολα θα ξεπεράσει το πρόβλημα και θα αγωνιστεί κόντρα στον αιώνιο αντίπαλο.

    Ο Καμπς θα ξεκινήσει προπονήσεις σε δύο μέρες, ενώ τα ράμματα θα τα βγάλει σε δέκα μέρες. Στον αγώνα με τον Ναυπακτιακό τραυματίστηκε επίσης και ο Παντελής Καφές. Το τραύμα του όμως είναι επιπόλαιο και έτσι ο νεαρός θα αγωνιστεί κανονικά στο ματς με τον Αρη.

    Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς μετά τη λήξη του αγώνα εμφανίστηκε απογοητευμένος από την ατυχία που χτύπησε την ομάδα του και δήλωνε πως στόχος τους ήταν να αποφευχθούν οι τραυματισμοί.

    [12] Η ΑΤΖΕΝΤΑ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΥΠ. ΕΞ ΣΤΟ ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ

    Λουξεμβούργο, 8 Οκτωβρίου 2000 (19:47 UTC+2)

    Η άρση των κυρώσεων κατά της Γιουγκοσλαβίας θα βρεθεί στο επίκεντρο της αυριανής συνεδρίασης των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), στο Λουξεμβούργο.

    "Η Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) είναι έτοιμη να παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια στη νέα Σερβία προκειμένου να δώσει τέλος στην τρομερή κληρονομιά της τελευταίας δεκαετίας", δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Αμυνας της ΕΕ, Χαβιέρ Σολάνα.

    Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Υμπέρ Βεντρίν, του οποίοθ η χώρα έχει την προεδρία της ΕΕ το τρέχον εξάμηνο, τόνισε ότι ο ίδιος και οι ευρωπαίοι ομόλογοί του θα φροντίσουν ώστε να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις της Ενωσης περί της άμεσης άρσης των κυρώσεων κατά της Γιουγκοσλαβίας, μετά την απομάκρυνση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς από την προεδρία της χώρας.

    Ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι η άρση του πετρελαϊκού εμπάργκο θα είναι το πρώτο μεγάλο βήμα της ΕΕ, ενώ το αμέσως επόμενο βήμα θεωρείται ότι θα είναι η άρση του εμπάργκο στις πτήσεις.

    Δεν πρόκειται ωστόσο σε καμιά περίπτωση να αρθεί η απαγόρευση χορήγησης βίζας για κράτη-μέλη της ΕΕ στον πρώην πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, και τα μέλη της οικογένειάς του, ενώ θα συνεχίσει να ισχύει και το "πάγωμα" των περιουσιακών στοιχείων της οικογένειας Μιλόσεβιτς.

    Την αυριανή σύνοδο των ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών θα απασχολήσει μεταξύ άλλων η επίσπευση της διαδικασίας ένταξης στους κόλπους της Ενωσης των χωρών της ανατολικής Ευρώπης και της Μεσογείου, αλλά και το πως θα πρέπει να αντιδράσει η ευρωπαϊκή "οικογένεια" στη συνεχόμενη άνοδο της τιμής των καυσίμων.

    Από την αυριανή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ δεν πρόκειται να λείψουν και οι συζητήσεις για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, όπου συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι συγκρούσεις μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων στη Δυτική Οχθη και τη Λωρίδα της Γάζας.

    Σ.Π.

    [13] ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ ΠΟΥΤΙΝ - ΑΣΑΝΤ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

    Δαμασκός, 8 Οκτωβρίου 2000 (19:30 UTC+2)

    Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή με τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις στη Δυτική Οχθη και τη Λωρίδα της Γάζας βρέθηκε στο επίκεντρο τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν σήμερα ο ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, με τον πρόεδρο της Συρίας, Μπασάρ ελ Ασαντ.

    Οπως μεταδίδει το συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA, εκτός της κλιμακούμενης βίας στη Μέση Ανατολή οι δυο ηγέτες συζήτησαν τις διμερείς σχέσεις Μόσχας-Δαμασκού.

    Οι σχέσεις Ρωσίας - Συρίας βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο. Η Δαμασκός υπήρξε η βασική σύμμαχος της Μόσχας στην περιοχή της Μέσης Ανατολής πριν από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης.

    Σ.Π.

    [14] ΚΥΠΕΛΛΟ: ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ ΤΟ ΜΑΤΣ ΑΠΟΛΛΩΝ ΑΘ. - ΗΡΑΚΛΗΣ

    Αθήνα, 8 Οκτωβρίου 2000 (19:25 UTC+2)

    Αναβλήθηκε ο προγραμματισμένος για σήμερα το απόγευμα αγώνας του Απόλλωνα Αθηνών με τον Ηρακλή. Η αναμέτρηση που ήταν στο πλαίσιο της 10ης αγωνιστικής του 3ου ομίλου του Κυπέλλου Ελλάδας δεν θα πραγματοποιηθεί λόγω προβλήματος με τους προβολείς στο γήπεδο του Κορυδαλλού.

    [15] Ο ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΕΝΑ ΑΠΕΚΛΕΙΣΕ ΤΟΝ ΟΦΗ ΑΠΟ ΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ

    Ηράκλειο, 8 Οκτωβρίου 2000 (19:22 UTC+2)

    Η μεγάλη έκπληξη του Κυπέλλου Ελλάδας έγινε στην Κρήτη. Ο ΟΦΗ ηττήθηκε στο Ηράκλειο από τον ΠΑΣ Γιάννενα με σκορ 2 - 1 στην 10η και τελευταία αγωνιστική του 8ου ομίλου και αποκλείστηκε από τη συνέχεια του θεσμού.

    Οι κρητικοί δεν κατάφεραν να πάρουν το θετικό αποτέλεσμα που τόσο επιθυμούσαν και να συνεχίσουν την πορεία τους στη διοργάνωση. Στον επόμενο γύρο του Κυπέλλου προκρίθηκαν από τον 8ο όμιλο Προοδευτική και Γιάννενα.

    Ο ΟΦΗ πραγματοποίησε πολύ κακή εμφάνιση και δίκαια γνώρισε την ήττα. Η ομάδα του ΠΑΣ κατάφερε να προηγηθεί στο 25' με 0 - 1 με κεφαλιά του Κορμαρή. Οι γηπεδούχοι κατάφεραν να ισοφαρίσουν σε 1 - 1 ακριβώς στο 45' με αυτογκόλ του Μπλέτσα. Στην επανάληψη, τα Γιάννενα συνέχισαν να πιέζουν θέλοντας να κατακτήσουν τους τρεις βαθμούς. Το 2 - 1 ήρθε στο 69' με σκόρερ και πάλι τον Κορμαρή.

    [16] ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΤΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 8 Οκτωβρίου 2000 (19:20 UTC+2)

    Ο Απόλλων Καλαμαριάς γεύτηκε τη χαρά της νίκης με αντίπαλο τον Πανελευσιανιακό και πλέον περιμένει να μάθει εάν θα προκριθεί στην επόμενη φάση του Κυπέλλου Ελλάδας. Ολα θα εξαρτηθούν από το αυριανό παιχνίδι μεταξύ του Κιλκισιακού με τον Πανιώνιο.

    Αναλυτικά τα αποτελέσματα στα υπόλοιπα παιχνίδια της 10ης αγωνιστικής του Κυπέλλου Ελλάδας που πραγματοποιήθηκαν σήμερα έχουν ως εξής:

    Μαρκό - Παναιγιάλειος 2 - 0

    Λαμία - Καλλιθέα 1 - 0

    Πανηλειακός - Ιωνικός 4 - 0

    Πιερικός - Αγιος Νικόλαος 3 - 1

    Ατρόμητος - Καβάλα 1 - 1

    Αμπελόκηποι - Παναχαϊκή 1 - 2

    Πατραϊκός - Εθνικός Αστέρας 1 - 2

    Ιάλυσος - Ξάνθη 1 - 1

    Καλαμαριά - Ελευσίνα 4 - 2

    Βέροια - Προοδευτική 1 - 1

    Νάουσα - Παναιτωλικός 1 - 2

    Αύριο θα διεξαχθούν πέντε παιχνίδια. Για τον 3ο όμιλο θα αγωνιστούν Αχαρναϊκός - Αθηναϊκός, ενώ για τον 6ο όμιλο θα αναμετρηθούν Εθνικός - Ολυμπιακός Βόλου, Κοζάνη - Παναθηναϊκός και Λάρισα - ΑΕΚ. Οσον αφορά τον 7ο όμιλο θα γίνει το παιχνίδι Κιλκισιακός - Πανιώνιος.

    [17] ΤΑΦΗ ΟΣΤΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΥ ΠΟΥ ΣΚΟΤΩΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΙΣΒΟΛΗ

    Λευκωσία, 8 Οκτωβρίου 2000 (19:19 UTC+2)

    Σε ομιλία του σήμερα στην κηδεία των οστών του εφέδρου αξιωματικού Κώστα Π. Σαββίδη, που έπεσε μαχόμενος στις 16 Αυγούστου 1974 στα υψώματα Αγλαντζιάς, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών Γιαννάκης Ομήρου είπε ότι "χρέος μας είναι να επιμείνουμε σε λύση που να εγγυάται την ενότητα κράτους και χώρου,

    την απομάκρυνση των στρατευμάτων και των εποίκων και τη διασφάλιση των βασικών ελευθεριών και διακιωμάτων του συνόλου του λαού".

    Ο κ. Ομήρου πρόσθεσε παράλληλα ότι η τουρκική αδιαλλαξία κλιμακώνεται "παρά την προσπάθεια των ΗΕ να προσδώσουν μέσω των εκπροσώπων τους αισιόδοξο τόνο".

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [18] ΑΝΤΙΚΑΤΟΧΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΟΡΦΟΥ

    Λευκωσία, 8 Οκτωβρίου 2000 (19:17 UTC+2)

    Αξιώνοντας την επιστροφή των κατεχομένων εδαφών και την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο, ο Δήμος Μόρφου και τα οργανωμένα σύνολα των κατεχόμενων κοινοτήτων του διαμερίσματος Μόρφου πραγματοποίησαν σήμερα την 20η κατά σειρά αντικατοχική τους πορεία προς τη Μόρφου από τον Αστρομερίτη.

    Νωρίτερα τελέσθηκε δέηση για ανεύρεση των αγνοουμένων και επιστροφή των προσφύγων στις πατρογονικές τους εστίες και ακολούθησε μνημόσυνο πεσόντων και κατάθεση στεφάνων στην Εκκλησία Αγίου Αυξιβίου.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [19] ΑΠΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ

    Λευκωσία, 8 Οκτωβρίου 2000 (19:14 UTC+2)

    Το Κυπριακό βρίσκεται στη χειρότερή του φάση, δήλωσε σήμερα ο ιδρυτής και τέως Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος της Κύπρου Σπύρος Κυπριανού, επισημαίνοντας την ανάγκη "να προβληματισθούμε συλλογικά για να δούμε τι δέον γενέσθαι και στη Λευκωσία και στην Αθήνα".

    Αμέσως μετά την απόθεση των ψηφοδελτίων στις κάλπες, ο κ. Κυπριανού εξέφρασε τη χαρά και την ικανοποίησή του για την ευκαιρία που του δίδεται να ψηφίσει, όπως και το κάθε μέλος, εκπρόσωπος ή σύνεδρος του κόμματος και δήλωσε πως "είναι οι δημοκρατικές διαδικασίες ξεκάθαρες, διαφανείς" και αυτό είναι ιδιαιτέρως ικανοποιητικό για τον ίδιο.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [20] ΤΟ ΔΗΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Λευκωσία, 8 Οκτωβρίου 2000 (19:12 UTC+2)

    Το ΔΗΚΟ προειδοποίησε ότι δεν θα δεχθεί όποιεσδήποτε δεσμεύσεις τυχόν αναλάβει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης στη βάση της δήλωσης του ΓΓ των ΗΕ Κόφι Αναν, σε ψήφισμα που ενέκρινε χθες κατά την πρώτη μέρα του διήμερου Τακτικού Συνεδρίου του κόμματος και δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

    Το ψήφισμα διαπιστώνει ότι το Κυπριακό "βρίσκεται σε ιδιαίτερα κρίσιμη καμπή και οδηγείται με διάφορες μεθοδεύσεις προς λύση συνομοσπονδίας", ενώ για την εναρκτήρια δήλωση του ΓΓ στον τέταρτο γύρο των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών στην Νέα Υόρκη και τις ιδέες που περιλαμβάνονται στα άτυπα έγγραφα που ο εκπρόσωπος του Αλβαρο ντε Σότο παρουσίασε στις συνομιλίες, το ψήφισμα σημειώνει ότι "βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση τόσο με το πλαίσιο των συνομιλιών όσο και με το πλαίσιο λύσης του Κυπριακού που οι αρχές, τα ψηφίσματα και οι αποφάσεις των ΗΕ είχαν διαμορφώσει".

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [21] ΜΗΝΥΜΑ ΚΛΗΡΙΔΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΚΑΤΟΧΙΚΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΟΡΦΟΥ

    Λευκωσία, 8 Οκτωβρίου 2000 (19:12 UTC+2)

    "Μέσα στον τελευταίο χρόνο βρίσκεται σε εξέλιξη η πιο σημαντική, μετά την τουρκική εισβολή του 1974, πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών" τόνισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης σε ομιλία του κατά τη διάρκεια της αντικατοχικής εκδήλωσης που διοργάνωσε ο Δήμος Μόρφου, ευχόμενος μέσα από αυτή την πρωτοβουλία, "να προκύψει τελικά λύση η οποία να συνάδει με τα σχετικά ψηφίσματα του Σ.Α., τις δύο συμφωνίες υψηλού επιπέδου Μακαρίου - Ντενκτάς και Κυπριανού - Ντενκτάς, με τις συνθήκες ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το διεθνές δίκαιο και το κοινοτικό κεκτημένο".

    Στην ομιλία του, την οποίαν ανέγνωσε ο Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου Χρυσόστομος Σοφιανός, ο Πρόεδρος Κληρίδης τόνισε ότι η συμφωνία πρέπει να διασφαλίζει "ένα ομόσπονδο κράτος, ενωμένο, αποστρατικοποιημένο και ενταγμένο στην ΕΕ, της οποίας την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας θα ακολουθεί με συνέπεια, και θα αποκαθιστά τη δικαιοσύνη σε αποδεκτό βαθμό στην Κύπρο.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [22] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΣΟΥΛΙΔΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Λευκωσία, 8 Οκτωβρίου 2000 (18:59 UTC+2)

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Ιωάννης Κασουλίδης, κατέστησε σαφές ότι "λύση συνομοσπονδίας ή δύο κρατών δεν είναι λύση και δεν πρόκειται ποτέ να γίνει αποδεκτή από εμάς", επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι τέτοια λύση "καταδικάζουν δημόσια και φανερά" ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, ο ΥΠΕΞ της Βρετανίας, η Ρωσία, η Γαλλία, η Κίνα και η Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Σε ομιλία του χθες βράδυ σε εκδήλωση αδελφοποίησης του Δήμου Μόρφου με Δήμους του εξωτερικού, ο κ. Κασουλίδης αναφέρθηκε και στη δήλωση του ΓΓ του ΟΗΕ κατά την έναρξη των συνομιλιών της Νέας Υόρκης λέγοντας ότι δεν άρεσε στην πλευρά μας η δήλωση αυτή, ότι δόθηκαν διευκρινίσεις και ότι ελπίζει και γνωρίζει "ότι αυτή η ενέργεια και οι συνέπειες της να έγιναν μάθημα και για τη Γραμματεία του ΟΗΕ και για τη διεθνή κοινότητα".

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 8 October 2000 - 21:06:10 UTC