Browse through our Interesting Nodes of Greek Newspapers & Magazines Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-10-07

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ Ο ΓΙΟΣ ΤΟΥ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ
  • [02] ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΞΕΚΙΝΑ ΜΙΑ ΝΕΑ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ - Ε.Ε.
  • [03] ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΤΗΣ Ν.Α. ΕΥΡΩΠΗΣ
  • [04] ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Ο ΡΟΚΟΦΥΛΛΟΣ ΤΗΣ Κ.Ε. ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
  • [05] ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ Η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΗ ΒΟΥΛΗ ΤΗΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
  • [06] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΣΕ ΕΝΤΟΝΟΥΣ ΡΥΘΜΟΥΣ ΕΝΟΨΕΙ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΜΠΕΝΕΤΟΝ ΚΙΝΕΙΤΑΙ Ο ΠΑΟΚ
  • [07] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΣΤΟΥΝΙΤΣΑ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΕΞ ΤΗΣ ΝΟΡΒΗΓΙΑΣ
  • [08] ΣΟΥΠΕΡ ΚΑΠ: ΚΕΡΔΙΣΕ ΜΕ 3-1 Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΤΟΝ ΗΡΑΚΛΗ
  • [09] Ο ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
  • [10] ΣΤ. ΣΟΥΜΑΚΗΣ: ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΑΝ ΑΔΙΑΦΑΝΕΙΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ
  • [11] ΔΕΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ Ο ΤΖΟΥΓΚΑΝΟΒΙΤΣ ΤΟΝ ΚΟΣΤΟΥΝΙΤΣΑ
  • [12] Β. ΚΟΣΤΟΥΝΙΤΣΑ: "Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟΤΕΛΟΥΣΕ ΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΓΙΑ ΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ"
  • [13] ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΖΗΤΑ Ο ΠΟΥΤΙΝ
  • [14] ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΟΥ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ
  • [15] Ο ΚΟΣΤΟΥΝΙΤΣΑ ΔΗΛΩΝΕΙ ΟΤΙ ΘΑ ΕΠΙΜΕΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ
  • [16] ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ: ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
  • [17] Η ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΟΤΙ Ο ΓΙΟΣ ΤΟΥ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΤΑΞΙΔΕΨΕ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ
  • [18] ΣΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΘΕΡΜΟ ΚΛΙΜΑ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΚΟΣΤΟΥΝΙΤΣΑ
  • [19] DER SPIEGEL: ΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕ ΤΗ ΣΕΡΒΙΚΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
  • [20] ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ ΔΙΑΔΗΛΩΣΑΝ ΣΤΟ ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ
  • [21] ΣΚΛΗΡΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ ΣΤΟΥΣ ΕΠΙΚΡΙΤΕΣ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΩΝ ΧΕΙΡΙΣΜΩΝ
  • [22] ΡΕΪΝΧΑΡΝΤ: OI NATOΪΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝOYN ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
  • [23] ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΣΙΡΑΚ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΣΤΗΝ Ε.Ε.
  • [24] ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΙΧΑΪΛΟΒΑ ΜΕ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ ΥΠΕΞ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ

  • [01] ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ Ο ΓΙΟΣ ΤΟΥ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ

    Βελιγράδι, 7 Οκτωβρίου 2000 (17:16 UTC+2)

    Φωτογραφία: Βόισλαβ Κοστούνιτσα- Ιγκόρ Ιβάνοφ

    Ο γιος του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, Μάρκο μετέβη μαζί με την οικογένειά του στη Μόσχα, όπως μετέδωσαν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία Beta και Tanjug.

    Ο Μάρκο Μιλόσεβιτς με τη σύζυγό του Μίλιτσα και τον γιο τους Μάρκο έφυγαν από Βελιγράδι σήμερα το πρωί με τη πτήση των Γιουγκοσλαβικών Αερογραμμών (JAT) προς Μόσχα, σύμφωνα με υπαλλήλους του αεροδρομίου που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους.

    Κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων στη Σερβία οι επιχειρήσεις του Μάρκο Μιλόσεβιτς στη γενέτειρα του πατέρα του, στο Ποζάρεβατς παρέμειναν κλειστές, ενώ το κατάστημα καλλυντικών "Skandal" στο Βελιγράδι του οποίου είναι ιδιοκτήτης καταστράφηκε πλήρως στη διάρκεια των επεισοδίων.

    Κ.Γ.

    [02] ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΞΕΚΙΝΑ ΜΙΑ ΝΕΑ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ - Ε.Ε.

    Βελιγράδι, 7 Οκτωβρίου 2000 (14:14 UTC+2)

    Φωτογραφία: Βόισλαβ Κοστούνιτσα

    "Ξεκινά μία σημαντική περίοδος ανάμεσα στη Γιουγκοσλαβία, την Ευρωπαϊκή Ενωση και τη γύρω περιοχή", δήλωσε ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο του Βελιγραδίου.

    Ο κ.Παπανδρέου είπε ότι είναι σημαντικό που θα είναι ο πρώτος υπουργός της Ε.Ε. που θα συναντήσει και θα συνομιλίσει με τον Βόισλαβ Κοστούνιτσα.

    Οι συνομιλίες ξεκίνησαν πριν λίγο στο Μέγαρο της Ομοσπονδίας και η συνάντηση θα διαρκέσει περίπου μία ώρα, ενώ αναμένεται να υπάρξουν δηλώσεις των δύο ανδρών, μετά την ολοκλήρωσή της.

    Η επίσκεψη του κ.Παπανδρέου στο Βελιγράδι είναι η πρώτη δυτικού αξιωματούχου μετά την αλλαγή του καθεστώτος. Ο Ελληνας υπουργός εκπροσωπεί την Ευρωπαϊκή Ενωση και η επίσκεψή του θεωρείται ως η αρχή μίας διαδικασίας για την επανένταξη της Γιουγκοσλαβίας στη διεθνή κοινότητα.

    [03] ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΤΗΣ Ν.Α. ΕΥΡΩΠΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 7 Οκτωβρίου 2000 (10:44 UTC+2)

    Φωτογραφία: Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Άκης Τσοχατζόπουλος και ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Ουίλιαμ Κοέν, στη συνέντευξη τύπου στο Κυβερνείο

    Με συμμετοχή των υπουργών Αμυνας των χωρών που συγκροτούν την Πολυεθνική Δύναμη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης θα πραγματοποιηθεί η ετήσια Διυπουργική Σύνοδος (SEDM) τη Δευτέρα και την Τρίτη στη Θεσσαλονίκη.

    Οι υπουργοί Αμυνας που θα συμμετάσχουν στη Σύνοδο, θα μεταβούν την Κυριακή στο Αγιο Ορος όπου θα επισκεφθούν την Ιερά Μονή Ξενοφώντος. Το βράδυ ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος θα παραθέσει επίσημο δείπνο προς τιμήν των ομολόγων του, καθώς και των μελών των εθνικών αντιπροσωπειών.

    Οι εργασίες της Διϋπουργικής Συνόδου θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα με την εναρκτήρια ομιλία του Υπουργού Εθνικής Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλου (8:30), ο οποίος θα χαιρετήσει και την συμμετοχή, για πρώτη φορά, στην Διϋπουργική Σύνοδο, του Κροάτη υπουργού Αμυνας Joso Rados. Η Κροατία συμμετέχει πλέον ισότιμα, ως 10ο μέλος της Διϋπουργικής Συνεργασίας και ως παρατηρητής στη λειτουργία της Πολυεθνικής Δύναμης.

    Αμέσως μετά θα εγκριθούν ο προϋπολογισμός της ταξιαρχίας για το έτος 2001, η πολιτική πληροφόρησης της κοινής γνώμης, καθώς και ο καθορισμός της 31ης Δεκεμβρίου του 2000 ως της ημερομηνίας για την επιχειρησιακή ετοιμότητα της SEEBRIG και της εξουσιοδότησης στον Πρόεδρο της Διευθύνουσας Πολιτικοστρατιωτικής Επιτροπής της Δύναμης για την ανακοίνωση της επιχειρησιακής ετοιμότητας της SEEBRIG στους Διεθνής Οργανισμούς, όπως προβλέπεται στην Συμφωνία.

    Μετά την έγκριση του κοινού ανακοινωθέντος της Συνόδου, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Α. Τσοχατζόπουλος, θα κλείσει τις εργασίες της, αναφερόμενος στα συμπεράσματά της και θα ακολουθήσει η υπογραφή της συμφωνίας για την δημιουργία Συντονιστικής Επιτροπής (Coordination Committe) του συνόλου των πρωτοβουλιών της SEDM.

    Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου, οι συμμετέχοντες υπουργοί Αμυνας θα δώσουν κοινή συνέντευξή Τύπου.

    [04] ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Ο ΡΟΚΟΦΥΛΛΟΣ ΤΗΣ Κ.Ε. ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

    Αθήνα, 7 Οκτωβρίου 2000 (14:05 UTC+2)

    Φωτογραφία: Κώστας Σημίτης - Κώστας Σκανδαλίδης

    Την παραίτησή του από μέλος της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ υπέβαλε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Χρ. Ροκόφυλλος, με αφορμή το θέμα που έχει προκύψει τις τελευταίες ημέρες με τη συμμετοχή του σε σύσκεψη νομικών στα γραφεία της εταιρίας Μinoan Flying Dolphins.

    Ο κ. Ροκόφυλλος μιλώντας στην Κ.Ε. είπε "ενοχλήθηκα σφοδρά από ατεκμηρίωτες καταγγελίες εναντίον της εταιρίας" επισημαίνοντας ότι δεν ανέλαβε την υπεράσπιση της εταιρίας για να διαφυλάξει τον πολιτικό χώρο στον οποίο ανήκει.

    "Με έκπληξη και λύπη, τόνισε, άκουσα τον Πρωθυπουργό να λέει όσα με αφορούσαν. Είμαι θιγμένος από την ομιλία του Πρωθυπουργού, γι' αυτό παραιτούμαι από μέλος της Κ.Ε., ενώ το δικαίωμα μέλους δεν το χαρίζω σε κανέναν".

    Τέλος, άσκησε έντονη κριτική στα Μ.Μ.Ε. καταγγέλοντάς τα για ασυδοσία που ως εισαγγελείς καταδικάζουν την εταιρία χωρίς να της δώσουν το λόγο να απαντήσει.

    [05] ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ Η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΗ ΒΟΥΛΗ ΤΗΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ

    Βελιγράδι, 7 Οκτωβρίου 2000 (20:52 UTC+2)

    Αρχισε το απόγευμα η πολυσυζητημένη πρώτη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Βουλής της Γιουγκοσλαβίας κατά τη διάρκεια της οποίας αναμένεται να ορκιστεί νέος πρόεδρος της χώρας ο Βόισλαβ Κοστούνιτσα.

    Στη συνεδρίαση που πραγματοποιείται στο Συνεδριακό Κέντρο "Sava Center" στο Νέο Βελιγράδι, λόγω των εκτεταμένων ζημιών που υπέστη το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο στη διάρκεια των διαδηλώσεων, συμμετέχουν οι βουλευτές του Σερβικού Σοσιαλιστικού Κόμματος (SPS) του πρώην προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και του κόμματος της Γιουγκοσλαβικής Αριστεράς (JUL) της συζύγου του Μίρα Μάρκοβιτς, καθώς και οι βουλευτές του Μαυροβουνίου.

    Στη συνεδρίαση συμμετέχουν ο πρόεδρος της Σερβίας, Μίλαν Μιλουτίνοβιτς, ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας Βλάικο Στοϊλκοβιτς, ο πρώην πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Ντόμπρισα Τσόσιτς και η ΓΓ του Σοσιαλιστικού Κόμματος Γκόριτσα Γκάγιεβιτς.

    Στη συνεδρίαση δεν συμμετέχουν ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και η σύζυγός του Μίρα Μάρκοβιτς.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν έχουν προσκληθεί και δεν συμμετέχουν ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς και ο πρόεδρος της Βουλής του Μαυροβουνίου Σβέτοζαρ Μάροβιτς.

    Καθυστέρηση σημειώθηκε στην έναρξη της συνεδρίασης, επειδή οι βουλευτές του Σοσιαλιστικού Κόμματος του Μιλόσεβιτς επέμεναν ότι οι βουλευτές που εξελέγησαν στο Κόσοβο πρέπει να συμμετάσχουν στη συνεδρίαση. Ωστόσο, η αντιπολίτευση θεωρεί ότι πρέπει να γίνει σεβαστή η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, με την οποία ακυρώθηκαν οι εκλογές στη γιουγκοσλαβική επαρχία.

    Πληροφορίες αναφέρουν ότι μελετάται η συγκρότηση μεταβατικής κυβέρνησης, με εντολοδόχο πρωθυπουργό, τον Μίρολιουμπ Λάμπους, μέλος της "G-17plus" ομάδας οικονομολόγων που πρόσκειται στην αντιπολίτευση. Στην κυβέρνηση δεν θα συμμετέχουν στελέχη κομμάτων. Στόχος της κυβέρνησης θα είναι να αρθούν άμεσα οι κυρώσεις και να συνέλθει η χώρα οικονομικά.

    [06] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΣΕ ΕΝΤΟΝΟΥΣ ΡΥΘΜΟΥΣ ΕΝΟΨΕΙ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΜΠΕΝΕΤΟΝ ΚΙΝΕΙΤΑΙ Ο ΠΑΟΚ

    Θεσσαλονίκη, 7 Οκτωβρίου 2000 (20:36 UTC+2)

    Σε εγρήγορση βρίσκονται παράγοντες, προπονητές και καλαθοσφαιριστές του ΠΑΟΚ, ενόψει της αναμέτρησης του δικεφάλου με την Μπενετόν την Τρίτη.

    Στον αγωνιστικό τομέα ο προπονητής του Δικεφάλου, Κώστας Φλεβαράκης θα έχει στην διάθεσή του τον Παναγιώτη Λιαδέλη. "Ήταν μια κακή παρένθεση. Ο τραυματισμός μου πέρασε και τώρα δεν αντιμετωπίζω κανένα πρόβλημα με την μέση μου. Αν γίνονταν κατά την διάρκεια του πρωταθλήματος δε θα σταματούσα. Όμως τώρα ήταν ευκαιρία να ξεκουραστώ για να περάσει πλήρως", τόνισε ο διεθνής παίκτης. Η πικρία για τις απουσίες σε κάθε προπόνηση είναι κάτι που θέλει να σχολιάσει. "Εδώ και πολλές ημέρες δεν έχει βρεθεί όλη η ομάδα μαζί για να κάνουμε τις προπονήσεις. Ανυπομονώ να έρθουν στην ομάδα ο Γιαννούλης και ο Νταϊνέκο. Το κλίμα μεταξύ μας είναι πολύ καλό. Όλοι οι παίκτες έχουν πολύ διάθεση και θεωρώ ότι αυτό θα μας βγει σε καλό".

    Λίγο πριν την μεγάλη αναμέτρηση του ΠΑΟΚ με την Μπενετόν στα γραφεία του Διαβαλκανικού Κέντρου θα έχει συνάντηση ο πρόεδρος του Διαβαλκανικού, Γιώργος Αποστολόπουλος με τον πρόεδρο της ΚΑΕ, Γιώργο Μπατατούδη, προκειμένου ο τελευταίος να πάρει τις κάρτες νοσηλείας του κέντρου (LA VIE) που αφορούν όλους τους παίκτες. Να επισημάνουμε ότι το Διαβαλκανικό Κέντρο θα είναι ο επίσημος χορηγός της αναμέτρησης της Τρίτης.

    K.Π.

    [07] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΣΤΟΥΝΙΤΣΑ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΕΞ ΤΗΣ ΝΟΡΒΗΓΙΑΣ

    Βελιγράδι, 7 Οκτωβρίου 2000 (20:28 UTC+2)

    Με τον Βόισλαβ Κοστούνιτσα συναντήθηκε σήμερα στο Βελιγράδι ο υπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας Τόρμπιορν Γιάνγκλαντ.

    Ο Νορβηγός υπουργός συνεχάρη τον κ. Κοστούνιτσα για τη νίκη του και του απηύθυνε πρόσκληση να επισκεφθεί τη χώρα του ενδεχομένως μετά τη Διάσκεψη της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη γαλλική πόλη Biarritz που θα διεξαχθεί από τις 11 - 13 Οκτωβρίου.

    Ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ έχει ήδη προσκαλέσει τον Βόισλαβ Κοστούνιτσα να συμμετάσχει στη Διάσκεψη.

    [08] ΣΟΥΠΕΡ ΚΑΠ: ΚΕΡΔΙΣΕ ΜΕ 3-1 Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΤΟΝ ΗΡΑΚΛΗ

    Θεσσαλονίκη, 7 Οκτωβρίου 2000 (20:26 UTC+2)

    Τον πρώτο του τίτλο για τη νέα χρονιά κατέκτησε ο Ολυμπιακός στο βόλεϊ, επικρατώντας με 3-1 του Ηρακλή στο Σούπερ Καπ. Ήταν το πρώτο παιχνίδι του Ολυμπιακού με τον Ντανιέλ Ρίτσι στον πάγκο του.

    Ο Ηρακλή μπήκε δυνατά στο παιχνίδι και έκανε σαφείς τις προθέσεις του. Κατάφερε να κερδίσει το πρώτο σετ με 25-20. Όμως στη συνέχεια τα λάθη του στην υποδοχή έδωσαν... έδαφος στον Ολυμπιακό που ανεβάζοντας την απόδοσή του πήρε τα επόμενα τρία σετ. Τα σετ του παιχνιδιού: 20-25, 25-19, 25-23, 26-24.

    ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Κουρνέτας, Γκιούρδας, Τσικορόπουλος, Ζελιάσκοφ, Θεοδωρίδης, Γκομέζ, Ρόχας λίμπερο (Χριστοφιδέλης, Ξενάκης)

    ΗΡΑΚΛΗΣ: Κράβαρικ, Ιωαννίδης, Κυριαζής, Μέλκας, Καστόρνοφ, Νέμετς, Γζουντέλης λίμπερο (Δεσλής, Καλμαζίδης, Καρυπίδης)

    "Ήταν το πρώτο μου παιχνίδι με τον Ολυμπιακό και δεν ήξερα πολλά για τον αντίπαλό μου. Τα μηνύματα που πήρα ήταν θετικά και αυτό μου δίνει το δικαίωμα να κάνω πολλά όνειρα για την κατάκτηση του πρωταθλήματος στη συνέχεια. Τώρα έχουμε μπροστά μας πολύ δουλειά και μέσα σε αυτή την εβδομάδα θα προσπαθήσουμε να κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε για να αντιμετωπίσουμε την Πάτρα. Θεωρώ ότι μέχρι και τον Δεκέμβριο ο Ολυμπιακός θα βρει τον εαυτό του", τόνισε πανευτυχής για την εξέλιξη της αναμέτρησης ο προπονητής του Ολυμπιακού, Ντανιέλ Ρίτσι.

    Από την άλλη ο προπονητής του Ηρακλή, Αλέκος Λεώνης έμεινε ευχαριστημένος από την απόδοση των παικτών του. "Δεν θα πρέπει να μείνουμε στο αποτέλεσμα. Το παιχνίδι μπορούσε να είναι διαφορετικό με δύο τρία σφυρίγματα της διαιτησίας. Εμείς κάναμε ένα καλό τεστ εν όψει του πρωταθλήματος. Μακάρι να είχαμε τον Ολυμπιακό στη Θεσσαλονίκη και να δίναμε και άλλα παιχνίδια".

    Ο Μάριος Γκιούρδας πανηγύρισε έναν ακόμη τίτλο στο Αλεξάνδρειο. Αυτόν του Σούπερ Καπ. "Είμαι ευχαριστημένος από την κατάκτηση του κυπέλλου. Παίξαμε δυνατά και πετύχαμε μεγάλη νίκη. Τώρα έχουμε δύσκολη αποστολή στο πρωτάθλημα".

    Για το πρωτάθλημα που ξεκινάει την επόμενη εβδομάδα μίλησε και ο παίκτης του Ηρακλή, Γιάννης Καλμαζίδης. "Κάναμε πολλά λάθη. Πιστεύω ότι μέσα στην εβδομάδα θα διορθώσουμε πολλά. Βρισκόμαστε σε περίοδο προετοιμασίας και είναι λογικό να μην μπορούμε να πιάσουμε καλή απόδοση".

    Λίγο πριν την έναρξη του παιχνιδιού κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή για τα θύματα του ναυαγίου της Πάρου. Δόθηκε κύπελλο για την περσινή κατάκτηση του πρωταθλήματος στον Ολυμπιακό, ενώ τιμήθηκε ο Ντράκοβιτς ως κορυφαίος παίκτης της περσινής χρονιάς και ο διαιτητής Μανώλης Κάλλης επειδή ήταν το τελευταίο του παιχνίδι που διαιτήτευε.

    K.Π.

    [09] Ο ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ

    Σόφια, 7 Οκτωβρίου 2000 (20:18 UTC+2)

    του Ηλία Κόστοφ

    Η κατάσταση στη Γιουγκοσλαβία εξακολουθεί να είναι το κεντρικό θέμα στα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων της Σόφιας.

    "Ο Μιλόσεβιτς έπεσε, θρίαμβος στη Σερβία", αναφέρει η εφημερίδα "24 ώρες".

    "Ο Κοστούνιτσα - νέος πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας", τονίζει η "Τρούντ".

    "Ο Πούτιν αναγνώρισε την νίκη του Κοστούνιτσα", σημειώνει η "Μονίτορ". "Επανάσταση στο Βελιγράδι, ο Κοστούνιτσα είναι πρόεδρος", υπογραμμίζει η "Σταντάρτ".

    Η φιλοκυβερνητική "Ντεμοκράτσια" παραθέτει τις χθεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού της χώρας, Ιβάν Κόστοφ, ο οποίος από το βήμα της βουλγαρικής Βουλής δήλωσε ότι "δεν υπάρχουν κίνδυνοι σύρραξης για τη Βουλγαρία εκ μέρους της Γιουγκοσλαβίας, δεν υπάρχουν κίνδυνοι για τους Βούλγαρους πολίτες εκεί, δεν υπάρχουν και οικονομικές ζημιές για τις βουλγαρικές εταιρίες".

    Σύμφωνα με τον Ιβάν Κόστοφ, "δεν υπάρχει και πρόσθετη ανάγκη για την περιφρούρηση των βουλγαρικών συνόρων και δεν υπάρχουν κίνδυνοι εμφάνισης προσφυγικών κυμάτων".

    "Οι Βούλγαροι βουλευτές δύσκολα καταλήγουν σε συναίνεση ιδιαίτερα, όταν βρίσκονται σε προεκλογική περίοδο", σχολιάζει πρωτοσέλιδα η "Σταντάρτ", αναφερόμενη στις χθεσινές πολύωρες συζητήσεις στη βουλγαρική Βουλή για την υιοθέτηση κοινής διακήρυξης σχετικά με την κατάσταση στην Γιουγκοσλαβία που σε τελική ανάλυση ολοκληρώθηκαν με απόφαση το κοινό έγγραφο να ψηφιστεί ενδεχομένως την προσεχή Τετάρτη.

    Σύμφωνα με το σχόλιο, "ήδη έγινε σαφές ότι στην πράξη όλες οι πολιτικές δυνάμεις στη Βουλγαρία στηρίζουν τον Κοστούνιτσα.

    Η προσκείμενη στο αντιπολιτευόμενο Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (ΒΣΚ) εφημερίδα "Ντούμα" δημοσιεύει το σχέδιο των σοσιαλιστών στη χώρα για το κείμενο της προαναφερόμενης διακήρυξης.

    ''Χρειάζεται κατηγορηματικά να απορριφθεί κάθε προσπάθεια νοθείας των εκλογικών αποτελεσμάτων και της θέλησης της πλειοψηφίας των ψηφοφόρων στην Γιουγκοσλαβία.

    Οι καμπάνες στο Βελιγράδι χτυπούν για τον Μιλόσεβιτς", γράφει στην "Τρούντ" ο βαλκανιολόγος αναλυτής Νικόλα Κίτσεφσκι, προσθέτοντας ότι "έληξε ο χρόνος και αυτού του δικτάτορα".

    Η "Νοβινάρ" ενημερώνει πρωτοσέλιδα ότι "την προσεχή Τρίτη ο πρόεδρος της Βουλγαρίας, Πέταρ Στογιάνοφ, θα συγκαλέσει το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, έτσι ώστε να συζητήσει τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή ύστερα από τη νέα συγκυρία στο Βελιγράδι".

    Υπό τον τίτλο: "Μακάρι η αλλαγή στην Γιουγκοσλαβία να μην αποβεί όπως εκείνη στη Βουλγαρία", η "Μονίτορ" φιλοξενεί συνέντευξη του ηγέτη του βουλγαρικού συνδικάτου "Ποτκρέπα", Κονσταντίν Τρέντσεφ, σύμφωνα με τον οποίο "οι εξελίξεις στην Γιουγκοσλαβία είναι νομοτελειακές. Μακάρι οι ιθύνοντες εκεί να μη γίνουν διεφθαρμένοι όπως οι κυβερνώντες στη Βουλγαρία", τονίζει.

    [10] ΣΤ. ΣΟΥΜΑΚΗΣ: ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΑΝ ΑΔΙΑΦΑΝΕΙΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ

    Αθήνα, 7 Οκτωβρίου 2000 (20:15 UTC+2)

    Ο πρώην υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Σταύρος Σουμάκης σε συνέντευξή του στο περιοδικό "Οικονομικός Ταχυδρόμος", αναφέρει ότι δεν υπήρξαν αδιαφανείς διαδικασίες στις χορηγήσεις αδειών στους εφοπλιστές, ενώ υπερασπίζεται την πολιτική του για τον εκσυγχρονισμό της ακτοπλοΐας, ξεκαθαρίζει ότι το υπουργείο δεν θα μπορούσε ποτέ να εμπλακεί στις αποφάσεις των εταιρειών για εξαγορές ή συγχωνεύσεις και τονίζει ότι δεν θα αφήσει να διασυρθεί άλλο το όνομα και το έργο του.

    Όπως επισημαίνει ο κ. Σουμάκης, δεν υπάρχει νόμος που να υποχρεώνει τους πλοιοκτήτες να δρομολογούν πλοία νεότευκτα ή ηλικίας μικρότερης των δέκα ετών. Επίσης, υποστηρίζει ότι δεν έδωσε άδειες σε παλιά πλοία, αλλά ότι πολλά από αυτά που κυκλοφορούν είχαν πάρει άδειες παλαιότερα.

    "Με τις προσπάθειες τριάμισι χρόνων, κατάφερα να μειώσω το μέσο όρο ηλικίας των πλοίων από 27 σε 21 έτη. 'Όποιος θέλησε να δρομολογήσει νέο πλοίο ή πλοίο ηλικίας κάτω των δέκα χρόνων πήρε άδεια. Αυτοί που διαμαρτύρονται σήμερα είναι εκείνοι που νόμιζαν ότι μπορούσαν να μπαίνουν στο γραφείο του υπουργού και να κάθονται στη θέση του, όπως συνέβαινε κάποτε" δηλώνει ο ίδιος.

    Οπως υποστηρίζει ο κ. Σουμάκης "εάν από τις συγχωνεύσεις αυτές προέκυπτε μονοπώλιο, τότε έπρεπε να έχουν επέμβει άλλα όργανα, προκειμένου να εξετάσουν αν επηρεαζόταν ο ανταγωνισμός" και συνέχισε: "Δεν αντέχω άλλο να παρακολουθώ να διασύρουν το πρόσωπό μου και το έργο μου, καθώς επίσης και να ανακαλύπτουν φανταστικά σενάρια που αφορούν την παρουσία μου στο υπουργείο".

    [11] ΔΕΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ Ο ΤΖΟΥΓΚΑΝΟΒΙΤΣ ΤΟΝ ΚΟΣΤΟΥΝΙΤΣΑ

    Βελιγράδι, 7 Οκτωβρίου 2000 (20:11 UTC+2)

    Ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουγκάνοβιτς, κάνοντας μία απροσδόκητη κίνηση, δήλωσε σήμερα ότι η ομόσπονδη γιουγκοσλαβική δημοκρατία δεν αναγνωρίζει την εκλογή του Βόισλαβ Κοστουνίτσα στην προεδρία της χώρας, ισχυριζόμενος ότι οι εκλογές ήταν παράνομες. Μάλιστα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο απόσχισης του Μαυροβουνίου, σε περίπτωση που η Σερβία δεν σεβαστεί την αυτονομία του.

    Αναφερόμενος στο πρόσωπο του Κοστουνίτσα, ο Τζουγκάνοβιτς τόνισε ότι "η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου μπορεί να συζητήσει μαζί του, θεωρώντας τον όχι νέο πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας, αλλά εκφραστή της νέας πολιτικής σκέψης της Σερβίας".

    "Οι εκλογές ήταν παράνομες, και οποιαδήποτε ομοσπονδιακή κυβέρνηση που θα προκύψει από αυτές θα είναι και αυτή παράνομη" δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μαυροβούνιος πρόεδρος, προσθέτοντας ότι "το Μαυροβούνιο έχει πλέον δύο επιλογές: είτε να καταλήξει σε συμφωνία με μία δημοκρατική Σερβία, είτε να αποσχισθεί".

    [12] Β. ΚΟΣΤΟΥΝΙΤΣΑ: "Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟΤΕΛΟΥΣΕ ΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΓΙΑ ΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ"

    Βελιγράδι, 7 Οκτωβρίου 2000 (20:09 UTC+2)

    Φωτογραφία: Βόισλαβ Κοστούνιτσα- Ιγκόρ Ιβάνοφ

    Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου και ο νέος πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Βόισλαβ Κοστουνίτσα, μετά τη λήξη της συνάντησής τους, αναφέρθηκαν στις άριστες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, ενώ ο έλληνας ΥΠΕΞ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Γιουγκοσλαβία θα βρει το δρόμο της σε αυτή τη μεταβατική φάση, χωρίς εξωτερικές πιέσεις, και ότι θα προχωρήσει στη διευθέτηση των σχέσεών της με τις χώρες της περιοχής και τη διεθνή κοινότητα, με στόχο την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

    Ο κ. Παπανδρέου, επανέλαβε για μία ακόμη φορά ότι θα αρχίσει η διαδικασία άρσης των κυρώσεων, τονίζοντας ότι στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ τη Δευτέρα θα υπάρξουν θετικές αποφάσεις σχετικά με το θέμα των κυρώσεων.

    "Η δημοκρατία στη Γιουγκοσλαβία θα πρέπει να οικοδομηθεί και να σταθεροποιηθεί, γιατί αυτό θα συμβάλει στην ειρήνη, στη σταθερότητα και στη συνεργασία με τη διεθνή κοινότητα" δήλωσε ο Γ.Παπανδρέου, ο οποίος μετέφερε στον Κοστουνίτσα τα συγχαρητήρια του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη για τη νίκη του στις εκλογές, καθώς και πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου να επισκεφθεί το συντομότερο την Ελλάδα.

    Από την πλευρά του ο κ. Κοστουνίτσα, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επίσκεψη του κ.Παπανδρέου, τονίζοντας ότι πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη στο Βελιγράδι ενός υπουργού των "15".

    "Αυτές οι δημοκρατικές εξελίξεις αποτελούν επίτευγμα του λαού μας και δεν θα μπορούσαν να επιτευχθούν αν δεν υπήρχαν φίλοι όπως από την Ελλάδα, οι οποίοι συνέβαλαν πάντοτε με τη βοήθειά τους για να ξεπερασθεί όχι μόνον η τελευταία κρίση με αφορμή τη μη αναγνώριση των εκλογικών αποτελεσμάτων αλλά και πάντοτε ήταν στο πλευρό μας όταν η Γιουγκοσλαβία ήταν υπό καθεστώς διεθνούς απομόνωσης, κυρώσεων και εμπάργκο" δήλωσε ο Β. Κοστουνίτσα.

    "Η Ελλάδα αποτελούσε το παράθυρο επικοινωνίας της Γιουγκοσλαβίας με τον υπόλοιπο κόσμο" προσέθεσε, για να καταλήξει ότι ελπίζει πως η Ελλάδα θα βοηθήσει τη Γιουγκοσλαβία στις προσπάθειές της να ενταχθεί στην ευρωπαϊκή οικογένεια των δημοκρατικών χωρών.

    Αναφερόμενος στα εσωτερικά της χώρας, ο Βόϊσλαβ Κοστούνιτσα τόνισε ότι πέρασε η σκληρή περίοδος για τη Γιουγκοσλαβία και τώρα αρχίζει μια δύσκολη αποστολή και θα υπάρξουν νέες εμπειρίες με τις προσπάθειες ανοίγματος προς τη διεθνή κοινότητα.

    Σχετικά με τις παρατυπίες που καταγγέλθηκαν από την αντιπολίτευση κατά τις εκλογές, ο Β.Κοστουνίτσα ανέφερε ότι αυτοί που ευθύνονται για την υποκλοπή των ψήφων θα τιμωρηθούν, χωρίς όμως αυτό να αποτελεί προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης.

    Για το φλέγον ζήτημα του Κοσόβου, δήλωσε ότι θα επιμείνει στην αυστηρή εφαρμογή της απόφασης 1244 του ΟΗΕ, ζητώντας παράλληλα, για μία ακόμη φορά, την επιστροφή του μη αλβανικού πληθυσμού στο Κόσοβο.

    Καταλήγοντας, ανέφερε ότι δεν αναμένει να υπάρξουν σοβαρά πολιτικά προβλήματα γιατί είναι σημαντικό το ότι ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς παραδέχθηκε την ήττα του και τον συνεχάρη, δείχνοντας ότι είναι εφικτή στη Γιουγκοσλαβία η εναλλαγή της εξουσίας με ειρηνικό τρόπο.

    [13] ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΖΗΤΑ Ο ΠΟΥΤΙΝ

    Μόσχα, 7 Οκτωβρίου 2000 (19:41 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασε την ελπίδα ότι η κατάσταση στη Γιουγκοσλαβία θα σταθεροποιηθεί "μέσω νόμιμων διαύλων και στο πλαίσιο του νόμου. Αυτό θα βοηθήσει έτσι ώστε να δοθεί τέλος στην κρίση της Γιουγκοσλαβίας και στη διεθνή απομόνωσή της", υπογράμμισε ο κ. Πούτιν, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων "Interfax".

    Ο Ρώσος πρόεδρος αναφέρθηκε στις εξελίξεις στη Γιουγκοσλαβία, από την Αγία Πετρούπολη, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας Τζέιμς Γούλφενσον.

    [14] ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΟΥ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ

    Βελιγράδι, 7 Οκτωβρίου 2000 (19:38 UTC+2)

    Παραιτήθηκε σήμερα ο επικεφαλής του προεδρικού γραφείου του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς Γκόραν Μιλίνοβιτς, λίγες ώρες πριν την ορκωμοσία του Βόισλαβ Κοστούνιτσα, όπως μετέδωσε το σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Beta, επικαλούμενο καλά πληροφορημένες πηγές.

    Ο Μιλίνοβιτς θεωρείται ένας από τους στενότερους συνεργάτες του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας. Ηταν επικεφαλής του προεδρικού γραφείου τα τελευταία 12 χρόνια.

    Κ.Γ.

    [15] Ο ΚΟΣΤΟΥΝΙΤΣΑ ΔΗΛΩΝΕΙ ΟΤΙ ΘΑ ΕΠΙΜΕΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ

    Βελιγράδι, 7 Οκτωβρίου 2000 (19:33 UTC+2)

    Ο εκλεγμένος πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα δήλωσε ότι θα επιμείνει στην επιστροφή του σερβικού και του μη αλβανικού πληθυσμού στο Κοσσυφοπέδιο.

    Μετά τις συνομιλίες που είχε στο Βελιγράδι με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων τόνισε ότι "το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Κοσσυφοπέδιο προβλέπει την επιστροφή των Σέρβων προσφύγων και του μη αλβανικού πληθυσμού στην επαρχία", και πρόσθεσε ότι δεν θεωρεί απαραίτητη τη δημιουργία συνθηκών ασφαλείας, αλλά πρέπει ταυτόχρονα να αρχίσουν οι διαδικασίες επιστροφής των προσφύγων και να βελτιώνεται η κατάσταση ασφαλείας στην περιοχή.

    "Στις συνομιλίες μου με τους ξένους αξιωματούχους, θα είμαι πιεστικός, ακόμη και βαρετός και θα επιμείνω στην επιστροφή των προσφύγων στο Κοσσυφοπέδιο", υπογράμμισε, ενώ τόνισε ότι προς την κατεύθυνση αυτή θα έχει συνομιλίες με τον Μπερνάρ Κουσνέρ.

    [16] ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ: ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ

    Σόφια, 7 Οκτωβρίου 2000 (18:56 UTC+2)

    του Ηλία Κόστοφ

    Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας, Πέταρ Στογιάνοφ, με αφορμή τη νέα κατάσταση στη Γιουγκοσλαβία και τον αντίκτυπό της στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, θα συγκαλέσει την προσεχή Τρίτη στη Σόφια το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας

    Σήμερα το πρωϊ ο Πέταρ Στογιάνοφ εξέφρασε την ετοιμότητά του να συγκαλέσει το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας λόγω των τελευταίων εξελίξων στο Βελιγράδι, διευκρινίζοντας ότι παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή όσα γίνονται στην γειτονική Γιουγκοσλαβία.

    Οπως έγινε γνωστό λόγω της κατάστασης στην Γιουγκοσλαβία, αργά χθες το βράδυ ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και ανώτατος αρχηγός του βουλγαρικού στρατού είχε συνομιλίες με το διοικητή του γενικού επιτελείου του βουλγαρικού στρατού, πτέραρχο Μίχο Μίχοφ, με τον αρχηγό του γενικού επιτελείου των πολεμικών αεροπορικών δυνάμεων της χώρας, πτέραρχο Ποπόφ, καθώς και με τον διευθυντή της Υπηρεσίας "Μεθοριακής Αστυνομίας", Βαλέρι Γκριγκόροφ, προκειμένου να αποκλειστεί κάθε δυνατότητα διέλευσης από το βουλγαρικό έδαφος προσώπων που καταζητούνται για εγκλήματα πολέμου, όπως ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

    [17] Η ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΟΤΙ Ο ΓΙΟΣ ΤΟΥ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΤΑΞΙΔΕΨΕ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ

    Μόσχα, 7 Οκτωβρίου 2000 (18:44 UTC+2)

    Η Πρεσβείας της Γιουγκοσλαβίας στη Μόσχα διεύψεσε τις πληροφορίες ότι ο γιος του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς Μάρκο με την οικογένειά του έφυγαν από το Βελιγράδι για τη Μόσχα, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων "RIA Novosti".

    "Πρόκειται για φήμες", δήλωσε εκπρόσωπος της Πρεσβείας.

    Σημειώνεται ότι Πρέσβης της Γιουγκοσλαβίας στη Μόσχα είναι ο αδερφός του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς Μπόρισλαβ.

    Το σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Beta είχε μεταδόσει νωρίτερα επικαλούμενο υπαλλλήλους του αεροδρομίου του Βελιγραδίου, ότι ο γιος του Μιλόσεβιτς μαζί με τη σύζυγό του και το γιο τους έφυγαν το πρωί από το Βελιγράδι με πτήση της JAT προς τη Μόσχα.

    Κ.Γ.

    [18] ΣΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΘΕΡΜΟ ΚΛΙΜΑ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΚΟΣΤΟΥΝΙΤΣΑ

    Βελιγράδι, 7 Οκτωβρίου 2000 (18:40 UTC+2)

    Ιδιαίτερα θερμή ήταν η συνάντηση που είχε στο Βελιγράδι ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου με το νέο πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα.

    Μετά τη συνάντηση σε δηλώσεις του ο κ. Κοστούνιτσα απευθυνόμενος στον κ. Παπανδρέου είπε: "Ήρθατε σε μία στιγμή που γράφεται ιστορία στη Γιουγκοσλαβία, καθώς η μεταβίβαση της εξουσίας έγινε με ειρηνικό τρόπο".

    Ο κ. Κοστούνιτσα μίλησε με επαινετικά λόγια για την Ελλάδα, εξήρε τη βοήθεια που προσέφερε όλα αυτά τα χρόνια στο λαό της Γιουγκοσλαβίας και εμφανίστηκε βέβαιος ότι η χώρα μας θα σταθεί στο πλευρό της Γιουγκοσλαβίας στην προσπάθεια για την επανένταξή της στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

    Τόνισε πως ό,τι συνέβη στη χώρα ήταν έργο του λαού και ότι δεν θα υπήρχε αυτή η επιτυχία αν δεν υπήρχε βοήθεια από τους φίλους Ελληνες. "Οταν εντείνονταν οι πιέσεις, μόνο οι φίλοι Ελληνες υπήρχαν, η Ελλάδα ως γειτονική χώρα και ως μέλος της Ε.Ε. ήταν το μοναδικό παράθυρο στον κόσμο για τη Γιουγκοσλαβία", είπε χαρακτηριστικά.

    Υπογράμμισε ότι η επόμενη περίοδος θα είναι δύσκολη με πολλές υποχρεώσεις - περίοδος δημοκρατικών αλλαγών και ανοίγματος της Γιουγκοσλαβίας προς τον κόσμο, όπως και της Ε.Ε. προς τη Γιουγκοσλαβία και ότι για τα θέματα αυτά συζήτησε με τον κ. Παπανδρέου.

    Ο κ. Παπανδρέου τον συνεχάρη εκ μέρους της κυβέρνησης και όλου του ελληνικού λαού για την επιτυχία του στις τελευταίες εκλογές και για τη σημαντική συμβολή του στη δημοκρατική αλλαγή στη Γιουγκοσλαβία.

    Τόνισε ότι η αλλαγή αυτή κάνει περήφανες όλες τις χώρες των Βαλκανίων και πρόσθεσε ότι τώρα πρέπει να ανταποκριθεί η διεθνής κοινότητα στο μήνυμα που έστειλε ο σερβικός λαός με την ψήφο του και να βοηθήσει έτσι στην ανασυγκρότηση, την ενίσχυση της προσπάθειας για το δημοκρατικό μετασχηματισμό και για την ανόρθωση της οικονομίας της χώρας.

    Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τις μελλοντικές σχέσεις της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης με τον πρώην πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς ο κ. Κοστούνιτσα τόνισε ότι η Ε.Ε. ανέμενε τη δημοκρατική αλλαγή στη Γιουγκοσλαβία, ότι έγινε τελικά η ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας και ότι τώρα πρέπει να είναι όλοι ικανοποιημένοι.

    Στον ίδιο τόνο ήταν και η απάντηση του κ. Παπανδρέου, ο οποίος δήλωσε ότι τώρα προέχει η στήριξη της Γιουγκοσλαβίας στον εκδημοκρατισμό της, ειδικά τις δύσκολες αυτές μέρες.

    "Προτεραιότητα της Γιουγκοσλαβίας είναι η οικοδόμηση της δημοκρατίας, ο λαός επέλεξε το δρόμο του και πρέπει να τον στηρίξουμε'', είπε.

    Σε ερώτηση σχετικά με τις πολιτικές και οικονομικές προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης ο κ. Κοστούνιτσα υπογράμμισε ότι πολιτική προτεραιότητα είναι η εδραίωση της δημοκρατίας και η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών σε επίπεδο δημοκρατιών, χωρίς τις οποίες η αλλαγή δεν είναι δυνατή. Πρόσθεσε ότι θα ήταν ευκολότερο εάν στη Δημοκρατική Αντιπολίτευση της Σερβίας συμμετείχαν και τα κυβερνητικά κόμματα του Μαυροβουνίου.

    Οσον αφορά τις οικονομικές προτεραιότητες είπε ότι είναι η οικονομική ανόρθωση από τις διεθνείς κυρώσεις και από τις συνέπειες των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ.

    Επισήμανε ακόμη ότι οι μέχρι τώρα επαφές με εκπροσώπους της Ε.Ε. δίνουν ενθαρρυντικά μηνύματα, όσον αφορά την άρση των κυρώσεων, την παροχή βοήθειας από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Ο κ. Παπανδρέου ενημέρωσε ότι τη Δευτέρα θα συνεδριάσει το Συμβούλιο των Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε., ότι η τάση και η θέση που υπάρχει στην Ε.Ε. είναι να αρθούν οι κυρώσεις και ότι είχε για το θέμα αυτό επικοινωνία με τον Γάλλο ομόλογό του Ιμπέρ Βεντρίν.

    Στο τέλος της συνάντησης ο κ. Παπανδρέου μετέφερε στον κ. Κουστούνιτσα την επίσημη πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου να επισκεφθεί τη χώρα μας.

    [19] DER SPIEGEL: ΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕ ΤΗ ΣΕΡΒΙΚΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ

    Βερολίνο, 7 Οκτωβρίου 2000 (18:22 UTC+2)

    Το Βερολίνο προσέφερε στην αντιπολίτευση της Σερβίας και στα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης 8,7 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με άρθρο του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel, που θα δημοσιευτεί τη Δευτέρα. Το γεγονός επιβεβαίωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας.

    Το ποσό των 7,1 εκατομμυρίων δολαρίων για βοήθεια στα κόμματα της αντιπολίτευσης χορηγήθηκε τους τελευταίους μήνες κατά τη διάρκεια της εκστρατείας τους κατά του καθεστώτος του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, μέσω ανθρωπιστικών οργανώσεων, όπως ο Ερυθρός Σταυρός της Γερμανίας, αναφέρει το δημοσίευμα, και με τη βοήθεια των τοπικών συμβουλίων που ήλεγχαν οι αντίπαλοι του Μιλόσεβιτς.

    Γερμανικοί οργανισμοί μέσων μαζικής ενημέρωσης όπως το ZDF, Bayerischer Rundfunk και Deutsche Welle, παρείχαν τεχνική υποστήριξη, χαρτί και εκτυπωτές στα γιουγκοσλαβικά μέσα που αντιτίθονταν στο καθεστώς του Μιλόσεβιτς, κάτι που επιβεβαίωσε η εκπρόσωπος. Το ποσό που διατέθηκε στα ανεξάρτητα μέσα έφτανε το 1,78 εκατομμύρια δολάρια.

    Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, η βοήθεια διατηρήθηκε μυστική για την προστασία αυτών που φοβούνταν πιθανές κυρώσεις από το καθεστώς Μιλόσεβιτς, αν και η εκπρόσωπος αρνήθηκε κάθε μυστικότητα.

    [20] ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ ΔΙΑΔΗΛΩΣΑΝ ΣΤΟ ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ

    Στρασβούργο, 7 Οκτωβρίου 2000 (18:19 UTC+2)

    του Γιάννη Ευτυχίδη

    Χιλιάδες Παλαιστίνιοι πραγματοποίησαν μεγάλη και μαχητική διαδήλωση στο κέντρο του Στρασβούργου, φωνάζοντας συνθήματα εναντίον του Ισραήλ για τα τελευταία αιματηρά γεγονότα στα κατεχόμενα.

    Παλαιστίνιοι από όλη τη Γαλλία και γειτονικές χώρες, ανάμεσά τους και γυναικόπαιδα με τις παραδοσιακές στολές, παλιαστινιακές σημαίες και πανώ, συγκεντρώθηκαν στο κέντρο του Στρασβούργου και αφού κατευθύνθηκαν στο ευρωκοινοβούλιο επέδωσαν ψήφισμα καταδίκης του Ισραήλ.

    Φωνάζοντας "θάνατος στο Ισραήλ" καλούσαν τον κόσμο σε αλληλεγγύη. Οι διαδηλωτές κρατούσαν πανώ, όπου αποκαλούσαν "Χίτλερ" τον Ισραηλινό ακροδεξιό ηγέτη, Αριέλ Σαρόν, η παρουσία του οποίου σε παλαιστινιακά εδάφη ήταν η αφορμή για το ξέσπασμα της βίας.

    Οι Παλαιστίνιοι συγκεντρώθηκαν στο κέντρο του Στρασβούργου επιτηρούμενοι από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, αλλά μέχρι στιγμής δεν αναφέρθηκαν προβλήματα.

    [21] ΣΚΛΗΡΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ ΣΤΟΥΣ ΕΠΙΚΡΙΤΕΣ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΩΝ ΧΕΙΡΙΣΜΩΝ

    Αθήνα, 7 Οκτωβρίου 2000 (18:17 UTC+2)

    Της Β. Κουτσούμπα

    Ιδιαίτερα σκληρός εμφανίστηκε στην δευτερολογία του στην Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης δίνοντας απαντήσεις σε όσους επέκριναν τους χειρισμούς, το έργο και την πορεία της κυβέρνησης.

    Ο κ. Σημίτης τόνισε ότι "δεν μπορούμε να εφαρμόσουμε παλιές συνταγές. Η εντολή της 9ης Απριλίου δεν ήταν εντολή παλιών συνταγών", ενώ επισήμανε ότι πολύ εύκολα κάποιος θεωρεί ότι ό,τι κάνει η κυβέρνηση είναι διατεταγμένο από άλλους και ότι οι πολιτικές επιλογές μας δεν διαφέρουν από τις πολιτικές μίας δεξιάς κυβέρνησης.

    "Διαπράττουν μεγάλο πολιτικό λάθος. Δεν μπορούν να συνειδητοποιήσουν τις εξελίξεις", τόνισε.

    Απαντώντας σε όσους κατηγορούν το ΠΑΣΟΚ για έλλειψη ευαισθησίας είπε ότι "δεν ενδιαφερόμαστε να πουλάμε κοινωνική ευαισθησία. Δεν δέχομαι τους ισχυρισμούς ότι δεν υπάρχει στο ΠΑΣΟΚ κοινωνική ευαισθησία. Δεν υπάρχουν κατηγορίες συντρόφων εδώ. Εχουμε όλοι την ίδια ευαισθησία και τις υποχρεώσεις".

    Για το θέμα της διαπλοκολογίας ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η διαμάχη των συμφερόντων θα συνεχιστεί για το ποιος θα κυριαρχήσει. Εμείς όμως δεν θα δώσουμε δουλειά από την πίσω πόρτα. Δεν μοιράζουμε πίτες. Θα κινητοποιηθούν πολλοί για το μοίρασμα της πίτας. Πρέπει να σταθούμε όλοι μαζί και να μη δίνουμε υποψίες. Να επιβάλλουμε διαφάνεια και κανόνες".

    Τέλος ο κ. Σημίτης αναφερόμενος στις εξελίξεις στη Γιουγκοσλαβία είπε ότι τη Δευτέρα η Ελλάδα θα συμβάλλει να αρθούν άμεσα οι κυρώσεις και να κινηθούν οι διαδικασίες που θα οδηγήσουν σε έναν ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Γιουγκοσλαβίας.

    Νωρίτερα ο υπουργός Πολιτισμού Θεόδωρος Πάγκαλος στην ομιλία του χαρακτήρισε "φαύλο" το σύστημα εκλογής των βουλευτών προτείνοντας να αλλάξει, έτσι ώστε να πάψουν να είναι εξαρτημένοι από όσους μπορούν να χρηματοδοτήσουν την εκλογή τους.

    Το μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να δείξει πως έχει πλήρη συνείδηση του τι συμβαίνει στην κοινωνία χωρίς εξωραϊσμούς και ηττοπάθεια και να αποδείξουμε ότι υπερασπιζόμαστε το λαϊκό συμφέρον.

    Ο υπουργός Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος αναφέρθηκε στις εξελίξεις στη Γιουγκοσλαβία χαρακτηρίζοντάς τες θετικές και υπογράμμισε πως η Ελλάδα θα πρέπει να πάρει πρωτοβουλία για άρση των κυρώσεων στη γείτονα χώρα.

    Επίσης τόνισε ότι είναι ευθύνη όλων και όχι μόνο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ η αποφυγή αποδιάρθρωσης της κοινωνικής βάσης του ΠΑΣΟΚ.

    "Πρέπει να πάρουμε πρωτοβουλίες όλοι μαζί για να ανατρέψουμε το υπάρχον κλίμα. Χρειάζεται ανατροπή της στάσης μας και της συμπεριφοράς μας", είπε.

    Για κατάσταση ανυπαρξίας στην οποία έχει περιπέσει το ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο η υπουργός Εσωτερικών Βάσω Παπανδρέου επισημαίνοντας ότι ευθύνη έχουν όλοι από τον πρόεδρο έως τον τελευταίο.

    "Ισχυρό κόμμα σημαίνει συλλογική ευθύνη. Ηρθε η ώρα να γυρίσουμε σελίδα. Οφείλουμε να πραγματοποιήσουμε τις προεκλογικές μας εξαγγελίες. Να προχωρήσουμε σε αναδιανομή του πλούτου, να ενισχύσουμε τις κοινωνικά ασθενέστερες ομάδες", υπογράμμισε.

    Και κατέληξε λέγοντας ότι "πρέπει να ξεπεράσουμε τις δύσκολες στιγμές, στις οποίες βρισκόμαστε, γιατί δεν έχουμε το δικαίωμα να μένουμε απαθείς, δεν έχουμε το δικαίωμα να δειλιάσουμε".

    [22] ΡΕΪΝΧΑΡΝΤ: OI NATOΪΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝOYN ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

    Βερολίνο, 7 Οκτωβρίου 2000 (17:59 UTC+2)

    Οι ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις πρέπει να παραμείνουν στα Βαλκάνια και ιδιαίτερα στη Γιουγκοσλαβία, δήλωσε ο διοικητής των συμμαχικών δυνάμεων ξηράς στην κεντρική Ευρώπη, Κλάους Ρέινχαρντ, σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα "Bilt".

    "Πρέπει να μείνουμε στην περιοχή όσο ο κόσμος συνεχίζει να στηρίζεται σε εξωτερική βοήθεια για να ζήσει ειρηνικά" είπε ο στρατηγός, ενώ σε ερώτηση για την πιθανότητα απόσυρσης της KFOR και της SFOR, από το Κοσσυφοπέδιο και τη Βοσνία αντίστοιχα, μετά τις νέες πολιτικές εξελίξεις, απάντησε αρνητικά, επειδή όπως υποστήριξε οι εθνικές εντάσεις εξακολουθούν να υπάρχουν και στις δύο περιοχές, σίγουρα όμως η κατάσταση στα Βαλκάνια έγινε περισσότερο προβλέψιμη.

    Ο Ρέινχαρντ ήταν επικεφαλής των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο μέχρι τον Απρίλιο, οπότε και παρέδωσε τη θέση του στον Ισπανό στρατηγό Χουάν Ορτούνιο.

    [23] ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΣΙΡΑΚ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΣΤΗΝ Ε.Ε.

    Παρίσι, 7 Οκτωβρίου 2000 (17:55 UTC+2)

    Η Γαλλία δεν θα δεχτεί "συμφωνία τρίτης ταχύτητας" για τις μεταρρυθμίσεις στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, όπως δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της χώρας, Ζακ Σιράκ, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο πανεπιστήμιο της Σορβόνης στο Παρίσι.

    Οπως εξήγησε, οι θεσμοί της Ε.Ε., αρχικά σχεδιάστηκαν για έξι χώρες - μέλη και προσαρμόστηκαν με δυσκολία για τη λειτουργία της σημερινής ένωσης, στην οποία συμμετέχουν 15 χώρες - μέλη, τονίζοντας ότι προϋπόθεση για τη διεύρυνση είναι η μεταρρύθμισή τους.

    Η Γαλλία, που κατέχει την προεδρία της Ε.Ε. για αυτό το εξάμηνο έθεσε ως προτεραιότητα τις μεταρρυθμίσεις πριν τη διεύρυνση προς τα ανατολικά, θέμα που θα βρεθεί στο επίκεντρο της συνόδου κορυφής στη Νίκαια της Γαλλίας.

    "Πρέπει να πετύχουμε, αλλά όχι με οποιοδήποτε τίμημα. Η Γαλλία δεν θα δεχθεί μία 'συμφωνία τρίτης ταχύτητας' που θα βελτιώνει την κατάσταση ελάχιστα" είπε.

    [24] ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΙΧΑΪΛΟΒΑ ΜΕ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ ΥΠΕΞ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ

    Σόφια, 7 Οκτωβρίου 2000 (17:48 UTC+2)

    του Ηλία Κόστοφ

    Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στη Γιουγκοσλαβία η Βουλγάρα υπουργός Εξωτερικών, Ναντέζντα Μιχαϊλοβα, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τους ομολόγους της τής Γαλλίας Ιμπέρ Βεντρίν, της Σουηδίας, ΄Αννα Λίντ και της Γερμανίας Γιόσκα Φίσερ.

    Οι υπουργοί Εξωτερικών εκδήλωσαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη θέση της Βουλγαρίας σχετικά με τη νέα συγκυρία στην Γιουγκοσλαβία.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 7 October 2000 - 21:45:20 UTC