Browse through our Interesting Nodes on the Balkan Peninsula Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-10-09

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] THN ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ ΣΥΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΑΜΥΝΑΣ ΤΗΣ Ν.Α. ΕΥΡΩΠΗΣ
  • [02] ΔΥΟ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
  • [03] ΜΕΡΙΚΗ ΑΡΣΗ ΤΩΝ ΚΥΡΩΣΕΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ
  • [04] ΡΩΣΙΑ - ΚΑΖΑΚΣΤΑΝ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΤΑΛΕΜΠΑΝ ΓΙΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ
  • [05] ΒΙΑΙΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗ ΣΕΡΒΙΚΗ ΒΟΥΛΗ
  • [06] BEΛΤΙΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ
  • [07] Η ΤΣΕΧΙΑ ΘΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΣΕ ΕΝΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΠΥΡΗΝΙΚΟΥ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΑ
  • [08] ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙΟΥ ΑΠΟ ΚΟΜΜΑ ΤΟΥ ΙΛΙΕΣΚΟΥ
  • [09] Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΚΗΝΙΚΟΥ
  • [10] ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ: ΛΑΡΙΣΑ - ΑΕΚ 2-2
  • [11] ΦΟΡΟΥΜ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΟ - ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
  • [12] ΑΜΝΗΣΤΙΑ ΑΠΟ ΚΟΣΤΟΥΝΙΤΣΑ ΣΕ ΣΕΡΒΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ
  • [13] ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΒΟΥΛΓΑΡΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ ΣΕ ΣΟΦΙΑ ΚΑΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [14] ΤΡΕΙΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΜΟΙΡΑΣΤΗΚΑΝ ΤΟ ΝΟΜΠΕΛ ΙΑΤΡΙΚΗΣ
  • [15] Ο ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΕΞΑΙΡΕΙ ΤΟ ΡΟΛΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
  • [16] ΣΚΕΠΤΙΚΙΣΜΟΣ ΣΤΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ ΜΜΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
  • [17] H ΠΡΩΤΗ ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΙΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [18] ΣΙΓΟΥΡΙΑ ΓΙΑ ΠΡΟΚΡΙΣΗ Η ΑΡΤΑ ΣΤΟ ΧΑΝΤΜΠΟΛ
  • [19] ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΣΤΗ ΒΑΛΕΝΘΙΑ
  • [20] ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΜΕΝΙΚΟ
  • [21] ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ: 17-20 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΕΓΓΡΑΦΕΣ
  • [22] ΓΕΦΥΡΑ ΕΙΡΗΝΗΣ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
  • [23] ΕΝΘΟΥΣΙΩΔΗ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΜΑΧΗΤΙΚΑ

  • [01] THN ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ ΣΥΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΑΜΥΝΑΣ ΤΗΣ Ν.Α. ΕΥΡΩΠΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 9 Οκτωβρίου 2000 (09:48 UTC+2)

    Tις εξελίξεις στα Βαλκάνια και κυρίως την πολιτική αλλαγή στη Γιουγκοσλαβία συζητούν από το πρωί οι υπουργοί Αμυνας των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στη συνάντησή τους που πραγματοποιείται στο ξενοδοχείο ΗΥΑΤΤ με τη συμμετοχή του υπουργού Αμυνας των ΗΠΑ, Ουίλιαμ Κοέν.

    Όπως ανακοίνωσε ο Ελληνας υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος στη διάρκεια της συνάντησης θα υπογραφεί συμφωνία για τον ορισμό συντονιστικής επιτροπής η οποία θα συντονίζει όλες τις επιμέρους δραστηριότητες της Διυπουργικής Συνόδου Αμυνας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEDM). H πρόταση για τη συντονιστική επιτροπή διατυπώθηκε από την Ελλάδα και έγινε δεκτή από τις υπόλοιπες χώρες.

    Κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών της συνάντησης ο κ. Τσοχατζόπουλος είπε ότι ο λαός της Γιουγκοσλαβίας πέτυχε μια μεγάλη νίκη στις εκλογές και εξέφρασε τη βούλησή του για εκδημοκρατισμό της χώρας και ειρηνική συνεργασία με τους άλλους λαούς της περιοχής. Γι αυτό και όλες οι πόρτες της (SEDM ) είναι ανοιχτές πλέον για τη Γιουγκοσλαβία.

    Αναφέρθηκε στις δραστηριότητες της (SEDM) και της πολυεθνικής ειρηνευτικής δύναμης νοτιοανατολικής Ευρώπης που αποτελείται από μία ταξιαρχία. Η ταξιαρχία αυτή ολοκληρώνει την εκπαίδευσή της και στο τέλος του χρόνου θα είναι έτοιμη να πάρει μέρος σε επιχειρησιακό επίπεδο. Ο κ. Τσοχατζόπουλος πρότεινε να πραγματοποιηθεί μια άτυπη σύνοδος των υπουργών στις αρχές του χρόνου στην οποία θα συζητηθεί ακριβώς με πιο τρόπο θα αξιοποιηθεί πλέον αυτή η ταξιαρχία. Πρόσθεσε ακόμα πως το μηχανικό τμήμα της ταξιαρχίας μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2001 θα αναλάβει την κατασκευή οδικού άξονα και γέφυρας στην Αλβανία ενώ υπάρχει πρόταση και για την ανέγερση σπιτιών στο Κοσσυφοπέδιο.

    Στη διάρκεια της συνάντησης θα συζητηθούν πρωτοβουλίες για την χρησιμοποίηση της τηλεϊατρικής στη διασύνδεση μεταξύ των στρατιωτικών νοσοκομείων της νοτιοανατολικής Ευρώπης (ελληνική πρόταση), πρωτοβουλία των ΗΠΑ για την εκπαίδευση της ταξιαρχίας με την μέθοδο της εξομοίωσης, πρωτοβουλία της Σλοβενίας για το περιβάλλον και άλλες πρωτοβουλίες της Βουλγαρίας και της Ιταλίας.

    Ο Ακης Τσοχατζόπουλος εξήρε τις προσπάθειες που έκανε η Κροατία όλα αυτά τα χρόνια με αποτέλεσμα να συμμετέχει πλήρως στην (SEDM) και ως παρατηρητής στην πολυεθνική και ειρηνευτική δύναμη. Στη σημερινή συνάντηση συμμετέχει για πρώτη φορά ο υπουργός Αμυνας της Κροατίας, Jozo Rados.

    Για το Κοσσυφοπέδιο και τη Βοσνία ο κ. Τσοχατζόπουλος παρατήρησε ότι έχουν σταματήσει οι εχθροπραξίες αλλά δεν έχει ακόμα επιτευχθεί η πλήρης ειρήνευση. Ιδιαίτερα στο Κοσσυφοπέδιο υπάρχει απειλή αποσταθεροποίησης για την ευρύτερη περιοχή. Ανυποχώρητη είναι η θέληση να ενισχυθούν και να ενταθούν οι προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για ειρήνευση στις δύο αυτές περιοχές. Τόνισε την ανάγκη να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για ένταξη των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ και να δοθούν πόροι για την οικονομική ανάπτυξή τους.

    Ως προς το Σύμφωνο Σταθερότητας επεσήμανε ότι δεν υπάρχουν οι απαιτούμενοι ρυθμοί υλοποίησης και ζήτησε να επιταχυνθούν διότι στο Σύμφωνο αυτό έχουν στηριχθεί πάρα πολλές ελπίδες. Χθες ο κ. Τσοχατζόπουλος συναντήθηκε με τους υπουργούς Αμυνας των ΗΠΑ, Αλβανίας και FYROM σήμερα θα έχει διμερείς συναντήσεις με άλλους ομολόγους του.

    [02] ΔΥΟ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 8 Οκτωβρίου 2000 (16:53 UTC+2)

    Δύο νεκροί και αρκετοί τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός της σφοδρής κακοκαιρίας που πλήττει από χθες τη χώρα.

    Στη Μεγάλη Παναγιά Χαλκιδικής ένα ΙΧ αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν τέσσερα άτομα παρασύρθηκε από χείμαρρο. Αργότερα απεγκλωβίστηκαν οι τρεις από τους τέσσερις επιβαίνοντες ενώ ανασύρθηκε πνιγμένος ο 30χρονος Νίκος Φούκας. Τα τρία άτομα μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υγείας Παλαιοχωρίου όπου τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες.

    Στο Άγιον Όρος ένας 50χρονος καλόγερος από τη Μονή Σίμωνος Πέτρας έχασε τη ζωή του όταν παρασύρθηκε από χείμαρρο. Νεκρός είναι ο μοναχός Γερβάσιος, κατά κόσμον Γεώργιος Βαρβαρόπουλος, από την Νέα Ιωνία Αττικής. Ο άτυχος μοναχός είχε βγει από τη Μονή μαζί με άλλους τέσσερις μοναχούς για να εντοπίσουν τυχόν ζημιές λόγω της κακοκαιρίας.

    Στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής, η πυροσβεστική υπηρεσία απεγκλώβισε έναν οδηγό από το όχημα στο οποίο επέβαινε και το οποίο παρασύρθηκε από ορμητικά νερά.

    Στην κεντρική και βόρεια Χαλκιδική πλημμύρισαν σπίτια, ξεριζώθηκαν δέντρα, υπερχείλισαν χείμαρροι ενώ δεκάδες αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά. Δρόμοι και καλλιέργειες σκεπάστηκαν από τόνους λάσπης. Από χθες σημειώνονται διακοπές στην ηλεκτροδότηση και στην τηλεφωνική επικοινωνία.

    Στη Μεγάλη Παναγιά καταστράφηκαν περισσότερα από εβδομήντα αυτοκίνητα, ενώ στην Ολυμπιάδα δρόμοι και χωράφια καλύφθηκαν από χώμα και κλαδιά δέντρων. Στην Παλλήνη πλημμύρισαν είκοσι δύο σπίτια ενώ συνεργεία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας αντλούν τα νερά. Η συγκοινωνία στο οδικό επαρχιακό δίκτυο από το Παλαιοχώρι προς τη Μεγάλη Παναγιά και τα Πυργαδίκια Χαλκιδικής διεξάγεται με πολύ μεγάλη δυσκολία εξαιτίας της πτώσης των δέντρων και της λάσπης στο οδόστρωμα.

    Στις περιοχές της Χαλκιδικής που έχουν πληγεί από την κακοκαιρία έχουν σπεύσει ειδικά συνεργεία για την τυχόν παροχή βοήθειας και την αποκατάσταση των ζημιών ενώ συνεργεία της ΔΕΗ και του ΟΤΕ εργάζονται για να αποκαταστήσουν τις βλάβες στα τοπικά δίκτυα.

    Οι πλημμύρες έπληξαν επίσης τη Λάρισα, την Εύβοια και τη Βοιωτία. Στην Αττική πλημμύρισαν πολλά υπόγεια ενώ υπήρξαν και διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος.

    Το μεσημέρι η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία εξέδωσε έκτακτο δελτίο πρόβλεψης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων για σήμερα και αύριο. Συγκεκριμένα, το βράδυ στα δυτικά θα επικρατήσουν πολύ ισχυρές βροχές και καταιγίδες ενώ αύριο τα φαινόμενα θα επεκταθούν σε όλη τη χώρα.

    Στην Παναγιά Χαλκιδικής μετέβη ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Μακεδονίας Θράκης κ. Λυσσαρίδης, επικεφαλής κλιμακίου, προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή μετά τις πλημμύρες των τελευταίων ημερών. Σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο στην περιοχή θα μεταβεί και ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης Γιώργος Πασχαλίδης.

    [03] ΜΕΡΙΚΗ ΑΡΣΗ ΤΩΝ ΚΥΡΩΣΕΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ

    Λουξεμβούργο, 9 Οκτωβρίου 2000 (17:39 UTC+2)

    Φωτογραφία: Γιώργος Παπανδρέου

    Στη μερική άρση των κυρώσεων κατά της Γιουγκοσλαβίας προχώρησε το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που συνεδρίασε στο Λουξεμβούργο.

    Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ τονίζουν σε ανακοίνωσή τους ότι ο γιουγκοσλαβικός λαός με την ψήφο του επέλεξε τη δημοκρατία και την Ευρώπη και συνεπώς η ΕΕ, συνεπής προς τις αποφάσεις του τελευταίου Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, αποφάσισε να προχωρήσει στην άρση των κυρώσεων.

    Σε πρώτη φάση η άρση των κυρώσεων αφορά στον τομέα του πετρελαίου, καθώς και τις πτήσεις από και προς το Βελιγράδι, ενώ εξακολουθούν να βρίσκονται σε ισχύ οι κυρώσεις κατά του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και του στενού του περιβάλλοντος.

    Η ΕΕ υιοθέτησε ακόμη μια σειρά μέτρων που αφορούν στην ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας της Γιουγκοσλαβίας με την ΕΕ.

    Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ αποφάσισαν ότι το κοινοτικό πρόγραμμα για την ανασυγκρότηση των Βαλκανίων (CARDS) θα αφορά πλέον και τη Γιουγκοσλαβία, επισημαίνοντας ότι οι αρμοδιότητες του οργανισμού θα εκτείνονται πλέον και στη Γιουγκοσλαβία.

    Η ΕΕ θα εξακολουθήσει να εφαρμόζει τα προγράμματα παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας για τον λαό της Γιουγκοσλαβίας και θα συμβάλλει με κάθε μέσο στις προσπάθειες για την ανόρθωση των υποδομών και τη γενικότερη οικονομική ανασυγκρότηση της Γιουγκοσλαβίας.

    Σε ό,τι αφορά στην πολιτική προσέγγιση της Γιουγκοσλαβίας με την Ευρώπη, το Συμβούλιο αποφάσισε να προτείνει στη γιουγκοσλαβική πλευρά να συμμετάσχει στη διαδικασία σταθεροποίησης που εφαρμόζει η ΕΕ για τα Βαλκάνια με βάση τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της Κολονίας.

    Οι υπουργοί Εξωτερικών κάλεσαν την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας να είναι παρούσα στη Σύνοδο Κορυφής που θα γίνει το Νοέμβριο στο Ζάγκρεμπ.

    [04] ΡΩΣΙΑ - ΚΑΖΑΚΣΤΑΝ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΤΑΛΕΜΠΑΝ ΓΙΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ

    Αστάνα, 9 Οκτωβρίου 2000 (21:13 UTC+2)

    Η Ρωσία και το Καζακστάν κατηγόρησαν σήμερα την κίνηση των Ταλεμπάν που ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος του Αφγανιστάν για τρομοκρατία και λαθρεμπόριο ναρκωτικών καθώς υπάρχουν φόβοι ότι στην κεντρική Ασία η μετακίνηση Ισλαμιστών θα οδηγήσει σε αποσταθεροποίηση στη περιοχή.

    Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν που πραγματοποιεί επίσκεψη στο Καζακστάν δήλωσε ότι η κίνηση των Ταλεμπάν υποστηρίζει τη τρομοκρατία και η Μόσχα έχει αποδείξεις για αυτό.

    Ο κ. Πούτιν είχε συνομιλίες με τον πρόεδρο της χώρας Νουρσουλτάν Ναζάρμπαγιεφ με κύρια θέματα τη καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του λαθρεμπορίου ναρκωτικών σε χώρες της Κεντρικής Ασίας, καθώς και οι συγκρούσεις Ταλεμπάν και ανταρτών που σημειώνονται στο Αφγανιστάν.

    Ο κ. Πούτιν θα συναντηθεί αύριο με εκπρόσωπους Ρώσων στο Καζακστάν, καθώς και με ηγέτες των πρώην Σοβιετικών κρατών, της Λευκορωσίας, του Κιργκιστάν και του Τατζικιστάν.

    [05] ΒΙΑΙΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗ ΣΕΡΒΙΚΗ ΒΟΥΛΗ

    Βελιγράδι, 9 Οκτωβρίου 2000 (21:11 UTC+2)

    Ενοπλο επεισόδιο και πυροβολισμοί σημειώθηκαν στο Βελιγράδι μετά τη λήξη της συνεδρίασης της Σερβικής Βουλής.

    Κατά την έξοδο από το κτίριο του Κοινοβουλίου του αντιπροέδρου της σερβικής κυβέρνησης και του προέδρου του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος Βόισλαβ Σέσελι σημειώθηκε επεισόδιο μεταξύ των ανδρών της ασφάλειας του κ. Σέσελι και ομάδα περίπου 100 διαδηλωτών.

    Οι διαδηλωτές περικύκλωσαν τον αρχηγό του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος και άρχισαν να τον αποδοκιμάζουν και να εκτοξεύουν ύβρεις εναντίον του. Ενας από τους σωματοφύλακές του έβγαλε πιστόλι και πυροβόλησε στον αέρα.

    Στη διάρκεια των επεισοδίων ο φωτορεπόρτερ του ειδησεογραφικού πρακτορείου Tanjug δέχθηκε επίθεση από σωματοφύλακες του Σέσελι.

    Χιλιάδες διαδηλωτές παραμένουν έξω από το κτίριο της Σερβικής Βουλής. Οι διαδηλωτές την ώρα που συνεδρίαζε η Σερβική Βουλή ζητούσαν να εισέλθουν στο κτίριο ή να βγει έξω κάποιος εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

    Κ.Γ.

    [06] BEΛΤΙΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ

    Θεσσαλονίκη, 9 Οκτωβρίου 2000 (21:06 UTC+2)

    Σταδιακή βελτίωση του καιρού θα έχουμε από αύριο, ενώ οι βροχές και οι καταιγίδες θα περιοριστούν στην ανατολική νησιωτική Ελλάδα.

    Οι βορειοδυτικοί άνεμοι που πνέουν βοηθούν στην βελτίωση του καιρού στη δυτική Ελλάδα και στην ανατολική ηπειρωτική χώρα.

    Κατά την διάρκεια της νύχτας, οι βροχές και οι καταιγίδες θα εξασθενήσουν. Αύριο το πρωί θα υπάρχουν βροχές και καταιγίδες στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα, αλλά αργότερα θα σημειωθεί βελτίωση.

    Τις επόμενες μέρες, θα συνεχίσει η βελτίωση του καιρού, μια και θα έχουμε εξασθένηση των ανέμων και πτώση της θερμοκρασίας κυρίως από την Πέμπτη.

    [07] Η ΤΣΕΧΙΑ ΘΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΣΕ ΕΝΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΠΥΡΗΝΙΚΟΥ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΑ

    Βερολίνο, 9 Οκτωβρίου 2000 (21:05 UTC+2)

    Οι αρχές της Τσεχίας θα προχωρήσουν στην ενεργοποίηση του πρώτου πυρηνικού αντιδραστήρα στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου Τέμελιν, οι οποίες βρίσκονται 60 χιλιόμετρα έξω από τα σύνορα της Αυστρίας με τη Γερμανία παρά τις έντονες διαφωνίες μεταξύ των δυο χωρών για αυτό το θέμα.

    Ο Αυστριακός καγκελάριος Βόλφγκανγκ Σούσελ προειδοποίησε την Τσεχία ότι η Βιέννη δεν θα υποστηρίξει την προσχώρηση της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση εάν δεν εφαρμοστούν μέτρα για την ενίσχυση της ασφάλειας στο Τέμελιν, ενώ διαδηλωτές της Αυστρίας μπλόκαραν συνοριακές διαβάσεις στην Τσεχία, λίγες ώρες πριν ανακοινωθεί η λειτουργία του πυρηνικού αντιδραστήρα.

    Από την πλευρά της, η Γερμανία ζήτησε από της αρχές της Τσεχίας να αναβληθούν σχέδια για τη λειτουργία του πυρηνικού αντιδραστήρα στο Τέμελιν, τον οποίο θεωρούν επικίνδυνο, ωστόσο, το γραφείο Πυρηνικής Ασφάλειας της Τσεχίας υποστηρίζει ότι ο αντιδραστήρας δεν παρουσιάζει κανένα πρόβλημα και ότι είναι έτοιμος να τεθεί σε λειτουργία.

    [08] ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙΟΥ ΑΠΟ ΚΟΜΜΑ ΤΟΥ ΙΛΙΕΣΚΟΥ

    Βουκουρέστι, 9 Οκτωβρίου 2000 (21:03 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Εσωκομματικές αντιπαραθέσεις διέπουν το πολιτικό τοποία της Ρουμανίας. λίγες μέρες πριν την έναρξη της προεκλογικής περιόδου στη χώρα.

    Σύμφωνα με σχετικές πληροφορίες, ο αντιδήμαρχος του Βουκουρεστίου, Σόριν Οπρέσκου, ο οποίος είναι μέλος του Κόμματος των Σοσιαλδημοκρατών (PDSR), προτίθεται να παραιτηθεί από το κόμμα, όταν διαπίστωσε πως κατέχει την εικοστή έκτη θέση στην κοινοβουλευτική λίστα υποψήφιων του κόμματος.

    Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Οπρέσκου, ο οποίος είναι και διευθυντής του Νομαρχιακού Νοσοκομείου του Βουκουρεστίου, διεκδίκησε το αξίωμα του δήμαρχου της ρουμανικής πρωτεύουσας στις τοπικές εκλογές, ωστόσο ηττήθηκε από τον Τράιαν Μπασέσκου.

    Ο κ. Οπρέσκου ζήτησε από τον επικεφαλής του PSDR, Ιον Ιλιέσκου να βελτιώσει τη θέση του στις λίστες, χωρίς θετικό αποτέλεσμα, ενώ ο πρώτος αντιπρόεδρος του κόμματος, Αντριαν Ναστάσε αρνήθηκε επίσης να υποστηρίξει τον κ. Οπρέσκου όσον αφορά σε αυτό το θέμα.

    [09] Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΚΗΝΙΚΟΥ

    Βελιγράδι, 9 Οκτωβρίου 2000 (21:00 UTC+2)

    Η πρώτη εβδομάδα μετά την αλλαγή του πολιτικού σκηνικού στο Βελιγράδι, που άλλοι θεωρούν ήρεμη και άλλοι ταραγμένη, εξέπληξε τους πολίτες της Σερβίας λόγω της αιφνίδιας ενδυνάμωσης του εθνικού νομίσματος και του γεγονότος ότι η νέα κυβέρνηση πολύ γρήγορα συνήλθε από τους πανηγυρισμούς και συνεχίζει με εντατικούς ρυθμούς να απομακρύνει τα απομεινάρια της κυβέρνησης του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και των συνεργατών του.

    Στα μάτια των Σέρβων όλα γίνονται με αστραπιαία ταχύτητα. Οι κυρώσεις σε βάρος της Σερβίας έχουν ήδη αρθεί μερικώς. Η Γερμανία δεσμεύτηκε για σημαντική οικονομική βοήθεια που θα διατεθεί για τον καθαρισμό του Δούναβη και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες εξέφρασαν την ετοιμότητα να παράσχουν βοήθεια στην δημοκρατική Σερβία.

    Η ενθουσιώδης στήριξη από την αμερικανική κυβέρνηση συναντά την ανάλογη αντίδραση της νέας κυβέρνησης, όχι όμως και των πολιτών, οι οποίοι θυμούνται τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ και αρνούνται να σχολιάσουν την εύνοια της Μαντλίν Ολμπράιτ.

    Ολοένα και περισσότερο πέφτουν οι τόνοι στο διάλογο Βελιγραδίου - Ποντγκόριτσα, τόσο λόγω της άρσης του οικονομικού αποκλεισμού του Μαυροβουνίου, όσο και εξαιτίας των κινήσεων της Δημοκρατικής Αντιπολίτευσης της Σερβίας και του γεγονότος ότι ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου, τον οποίο διεθνή ΜΜΕ χαρακτηρίζουν ως "το μεγαλύτερο ηττημένο μετά τον Μιλόσεβιτς" συνειδητοποιεί πως οι λόγοι που προέβαλε μέχρι τώρα για την αποχώρηση του Μαυροβουνίου από τη Γιουγκοσλαβία με την πτώση του Μιλόσεβιτς παύουν να ισχύουν.

    Συμφωνήθηκε, στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας να συμμετάσχουν τεχνοκράτες και να παραμείνει στην εξουσία για ένα χρόνο.

    Επίσης συμφωνήθηκε να διεξαχθούν πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές για τη Σερβία στις 19 Δεκεμβρίου και η συγκρότηση προσωρινής κυβέρνησης, στην οποία επίσης θα συμμετέχουν τεχνοκράτες.

    Σημαντικές αλλαγές σημειώθηκαν στα ανώτατα κρατικά όργανα - παραίτηση υπέβαλαν ο πρωθυπουργός της ομοσπονδιακής κυβέρνησης Μόμιρ Μπουλάτοβιτς, ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας Βλάικο Στοίλκοβιτς και ανακοινώθηκαν αλλαγές στην ηγεσία του Στρατού, οι οποίες θα γίνουν μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας της Γιουγκοσλαβίας.

    Οι Σοσιαλιστές στο Νις ζήτησαν την παραίτηση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς από την προεδρία του Σερβικού Σοσιαλιστικού Κόμματος και της ΓΓ του κόμματος Γκόριτσα Γκάγιεβιτς, ενώ αναγγέλθηκαν ανασχηματισμοί και στα άλλα κόμματα του πρώην κυβερνητικού συνασπισμού.

    Οι φοιτητές στο Βελιγράδι είναι ακόμη στους δρόμους. Πραγματοποιούν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας ζητώντας την κατάργηση του Νόμου για τα Πανεπιστήμια, με τον οποίο είχε αρθεί η ανεξαρτησία των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων τα οποία υπάγονται πλέον στη δικαιοδοσία του κράτους.

    [10] ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ: ΛΑΡΙΣΑ - ΑΕΚ 2-2

    Λάρισα, 9 Οκτωβρίου 2000 (20:54 UTC+2)

    Ξεκίνησε δυνατά, προηγήθηκε στο σκορ, αλλά το τελικό αποτέλεσμα δεν την ικανοποίησε. Η ΑΕΚ αναδείχθηκε ισόπαλη 2-2 με την Λάρισα στο πλαίσιο της 10ης αγωνιστικής του κυπέλλου Ελλάδας. Και σαν δεν έφτανε αυτό, ο προπονητής της ΑΕΚ, κ. Παθιακάκης είδε στο 32' το Χρήστο Μαλαδένη να εγκαταλείπει τον αγώνα τραυματίας. Έτσι όλοι περιμένουν να αποφανθεί το "κιτρινόμαυρο" ιατρικό τιμ σχετικά με τη σοβαρότητα του τραυματισμού του.

    [11] ΦΟΡΟΥΜ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΟ - ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

    Σόφια, 9 Οκτωβρίου 2000 (20:51 UTC+2)

    του Ηλία Κόστοφ

    Η εξεύρεση διόδων επικοινωνίας για την ανάπτυξη και προώθηση επιχειρηματικών συνεργασιών μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας και η διεύρυνση του πεδίου των οικονομικών σχέσεων, τέθηκαν επί "τάπητος", κατά τη διάρκεια ημερίδας που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Σόφια.

    Οικονομικοί παράγοντες και οικονομολόγοι από τις δύο χώρες ανέλυσαν τις θέσεις τους και παρουσίασαν προτάσεις για τη βελτίωση της διασυνοριακής συνεργασίας, μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος "INTERREG".

    Ωστόσο, οι ομιλητές δεν παρέλειψαν να αναφερθούν στα προβλήματα που "ταλαιπωρούν" τους επενδυτές που προτίθενται να τοποθετήσουν κεφάλαια στη Βουλγαρία, καθώς αυτά αποτελούν ουσιαστικά εμπόδιο για την περαιτέρω ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων.

    Σε δηλώσεις του στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας, κ. Αλεξόπουλος, κατέστησε αναγκαία την ύπαρξη διαλόγου μεταξύ αρμοδίων παραγόντων των δύο χωρών για την προώθηση της επιχειρηματικής συνεργασίας. Οπως επεσήμανε, οι δύο χώρες έχουν κοινά συμφέροντα και προς την κατεύθυνση αυτή το οικονομικό "πεδίο" αποτελεί ευκαιρία για την προώθησή τους.

    Σύμφωνα με τον κ. Αλεξόπουλο, κατά τη διάρκεια της ημερίδας δεν ελήφθησαν συγκεκριμένες αποφάσεις, αλλά επισημάνθηκε ότι το "INTERREG ΙΙ" χρειάζεται συνέχεια, γιατί βοηθά την πρόσβαση των Ελλήνων επενδυτών στη Βουλγαρία και την αντίστοιχη πρόσβαση των Βούλγαρων επιχειρηματιών στην Ελλάδα.

    Τέλος ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας εξέφρασε την ελπίδα ότι "ύστερα από την ανατροπή του καθεστώτος του Μιλόσεβιτς οι ευρωπαϊκοί οργανισμοί προβλέπεται να προβούν στην απελευθέρωση περισσότερων κονδυλίων για το καλό όλης της περιοχής, της Ελλάδας και της Βουλγαρίας, πράγμα που ενισχύει την διασυνοριακή συνεργασία".

    Από την πλευρά του ο Ελευθέριος Μαντζάρας, πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Θράκης, μιλώντας στο ΜΠΕ διατύπωσε την εκτίμηση ότι οι προοπτικές ανάπτυξης της συνεργασίας των δύο χωρών είναι ιδιαίτερα ευοίωνες. Εξέφρασε δε, την πεποίθηση ότι η Βουλγαρία μπορεί να αποτελέσει το "βατήρα" για την περαιτέρω "διείσδυση" της ελληνικής οικονομίας στα κράτη της περιοχής, όπως και σε αυτά της πρώην Σοβιετικής Ενωσης.

    Ο κ. Μαντζάρας, εκτίμησε ότι η εγκατάσταση ελληνικών επιχειρήσεων στη Βουλγαρία θα γίνει με ταχύτερους ρυθμούς, κάτι που το αποδεικνύουν και τα μέχρι τώρα αποτελέσματα.

    Ερωτηθείς να σχολιάσει τα εμπόδια που αντιμετωπίζει η πορεία διάνοιξης των τριών νέων μεθοριακών διόδων στα βουλγαρο-ελληνικά σύνορα ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Θράκης υπογράμμισε ότι "από ελληνικής πλευράς όσον αφορά την διέλευση από την Δράμα στο Νευροκόπι ήδη έχουν ληφθεί συγκεκριμένα μέτρα και ήδη το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών σύστησε ειδική ομάδα που μελέτησε επί τόπου τις δυνατότητες και τις προοπτικές ανάπτυξης των οδών, καθώς και οροθέτησε τον χώρο, όπου θα ανεγερθεί το ελληνικό τελωνείο στο μέλλον".

    Τέλος, ο πρόεδρος της Ενωσης των Βούλγαρων Οικονομολόγων, Γκεόργκι Σιβάροφ, υπογράμμισε στο ΜΠΕ ότι κατά τη διάρκεια της ημερίδας οι Βούλγαροι εμπειρογνώμονες είχαν την ευκαρία να ενημερώσουν τους Ελληνες συμμετέχοντες για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η οικονομία της Βουλγαρίας και για τις λύσεις που υπάρχουν, προκειμένου να διευκολύνουν την "είσοδο" των ελληνικών επιχειρήσεων στη χώρα τους.

    [12] ΑΜΝΗΣΤΙΑ ΑΠΟ ΚΟΣΤΟΥΝΙΤΣΑ ΣΕ ΣΕΡΒΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ

    Βελιγράδι, 9 Οκτωβρίου 2000 (20:49 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα έδωσε αμνηστία στο Σέρβο δημοσιογράφο Μίροσλαβ Φιλίποβιτς, ο οποίος καταδικάστηκε σε εφτά χρόνια φυλάκισης για κατασκοπεία, υπό το καθεστώς Μιλόσεβιτς, σύμφωνα με πληροφορίες του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών.

    "Η γαλλική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης καταδίκασε τις αρχές της Γιουγκοσλαβίας δυο φορές για τη φυλάκιση του κ. Φιλίποβιτς, καθώς και τις συνθήκες υπό της οποίες δικάστηκε" τόνισε ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, Μπερνάρ Βαλερό, εκφράζοντας την ικανοποίηση της χώρας του για την απόφαση του Κοστούνιτσα.

    Υπενθυμίζεται ότι ο Σέρβος δημοσιογράφος εργαζόταν στην ανεξάρτητη σερβική εφημερίδα "Ντανάς" και για το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP. Τον Ιούνιο κατηγορήθηκε για κατασκοπεία και για "διάδοση ψευδών πληροφοριών".

    Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ιμπέρ Βεντρίν, θα συναντηθεί αύριο με το νέο πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας στο Βελιγράδι.

    [13] ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΒΟΥΛΓΑΡΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ ΣΕ ΣΟΦΙΑ ΚΑΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Σόφια, 9 Οκτωβρίου 2000 (20:47 UTC+2)

    Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας ΣΕΓΚΑ, Βούλγαροι και Έλληνες επιχειρηματίες θα εξετάσουν αύριο στη Σόφια την διασυνοριακή συνεργασία μεταξύ Βουλγαρίας και Ελλάδας.

    Για το ίδιο θέμα, η εφημερίδα ΠΑΡΙ αναφέρει επίσης ότι στις 9 και 10 Νοεμβρίου στην Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιηθεί το πρώτο φόρουμ επιχειρηματικής συνεργασίας μεταξύ της Ε . Ε και των βαλκανικών χωρών, στην υποβοήθηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, από το πρόγραμμα INTERREG. Θα συμμετάσχουν εταιρείες από την Ελλάδα, την Αλβανία, Βουλγαρία, Μακεδονία και Ρουμανία".

    [14] ΤΡΕΙΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΜΟΙΡΑΣΤΗΚΑΝ ΤΟ ΝΟΜΠΕΛ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

    Στοκχόλμη, 9 Οκτωβρίου 2000 (20:46 UTC+2)

    Οι τρεις επιστήμονες Αρβιντ Κάρλσον, Πολ Γκρίνγκαρντ και Ερικ Κάντελ μοιράστηκαν το φετινό βραβείο Νόμπελ Ιατρικής, ανακοίνωσε η επιτροπή των βραβείων.

    Το βραβείο δόθηκε στους τρεις επιστήμονες για τη συμβολή τους στη διαλεύκανση του τρόπου μεταφοράς μηνυμάτων στον εγκέφαλο, με μία διαδικασία γνωστή ως "αργή συναπτική μετάδοση". Τα βραβεία θα απονεμηθούν από τη Σουηδική Ακαδημία Επιστημών στις 10 Δεκεμβρίου.

    Ο Αρβιντ Κάρλσον, από το τμήμα Φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ, βραβεύεται για την ανακάλυψη ότι η ντοπαμίνη είναι νευροδιαβιβαστής που παίζει σημαντικό ρόλο στον έλεγχο των κινήσεων.

    Ο Πολ Γκρίνγκαρντ, από το εργαστήριο Μοριακής και Κυτταρικής επιστήμης του πανεπιστημίου Ρόκφελερ, τιμάται για την έρευνά του στο μηχανισμό δράσης της ντοπαμίνης και άλλων νευροδιαβιβαστών.

    Ο Ερικ Κάντελ, από το Κέντρο Νευροβιολογίας και Συμπεριφοράς του πανεπιστημίου της Κολούμπια βραβεύεται για τη διερεύνηση των μηχανισμών που ελέγχουν την αποτελεσματικότητα των συνάψεων στον εγκέφαλο.

    [15] Ο ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΕΞΑΙΡΕΙ ΤΟ ΡΟΛΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

    Βελιγράδι, 9 Οκτωβρίου 2000 (20:44 UTC+2)

    Όλος ο γιουγκοσλαβικός Τύπος αναφέρεται στην συνάντηση του νεοεκλεγέντος προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα με τον Έλληνα ΥΠΕΞ Γιώργο Παπανδρέου και παρατίθενται οι δηλώσεις τους από την κοινή συνέντευξη τύπου μετά τη συνάντηση. Αναλυτικότερα:

    -Η εφημερίδα ΠΟΛΙΤΙΚΑ με τίτλο στην πρώτη σελίδα "Βοήθεια σε πολύ δύσκολους καιρούς", τονίζει: "Ο Πρόεδρος Κοστούνιτσα υπογράμμισε ότι "η Ελλάδα ήταν εκείνη που στις πιο δύσκολές μας στιγμές, όταν ήμασταν αποκλεισμένοι από παντού, όταν οι επικοινωνίες μας με τον κόσμο είχαν διακοπεί, ήταν το παράθυρό μας, ένα άνοιγμα προς τον κόσμο".

    Ο κ. Παπανδρέου, από τη μεριά του, χαιρέτησε τις δημοκρατικές αλλαγές που συνέβησαν στη Γιουγκοσλαβία τονίζοντας ότι έφερε στο Βελιγράδι το μήνυμα πως, "η Ε.Ε. επιθυμεί να δει τη Γιουγκοσλαβία στο πλαίσιο της οικογένειάς της"."

    -Εξ' άλλου, η ΠΟΛΙΤΙΚΑ δημοσιεύει στη πρώτη σελίδα ανταπόκριση από την Αθήνα σχετικά με τα δημοσιεύματα του ελληνικού Τύπου για την επίσκεψη Παπανδρέου υπογραμμίζοντας:

    "Η επίσκεψη αυτή παρουσιάζεται στον ελληνικό Τύπο ως η έναρξη μιας νέας εποχής στις σχέσεις Ελλάδος και Γιουγκοσλαβίας που είναι παραδοσιακά δυο φίλες χώρες και του Βελιγραδίου με τη Ε. Ε. και τον κόσμο.

    Ο ελληνικός Τύπος, υπογραμμίζει τη δήλωση του κ. Παπανδρέου ότι η Ε. Ε. πρόκειται να παραχωρήσει για την ανάκαμψη της Γιουγκοσλαβίας 2,7 δισ. δολάρια και πως η Ελλάδα θα βοηθήσει από μόνη της την Γιουγκοσλαβία με 80 δισ. δραχμές."

    -Η ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΞΠΡΕΣ έχει τίτλο "Η Ο. Δ. Γιουγκοσλαβίας είναι μέρος της Ευρώπης" και επισημαίνει:

    "Ο κ. Κοστουνίτσα είπε ότι ''η Ελλάδα σίγουρα θα βοηθήσει στην επιστροφή της Γιουγκοσλαβίας στην ευρωπαϊκή οικογένεια των δημοκρατικών λαών'', ενώ ο κ. Παπανδρέου ανέφερε: ''είναι καιρός για την άρση των κυρώσεων και αυτό το κλίμα επικρατεί στην Ε.Ε"."

    -Η ΜΠΛΙΤΣ με τίτλο "Η ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας είναι σημαντικότερη από το κάθε τι", αναφέρεται στην κοινή συνέντευξη Τύπου Κοστούνιτσα - Παπανδρέου.

    -Η ΓΚΛΑΣ ΓΙΑΒΝΟΣΤΙ έχει τίτλο "Παπανδρέου: Η Ε.Ε. αίρει τις κυρώσεις" και τονίζει:

    "Ο Έλληνας ΥΠΕΞ δήλωσε: "θα είμαστε στο πλευρό του λαού σας και σ' αυτές τις αποφασιστικές στιγμές"."

    -Τέλος, η εφημερίδα ΒΕΤΣΕΡΝΙΕ ΝΟΒΟΣΤΙ με τίτλο "Νέα εποχή", αναφέρει:

    "Ο κ. Παπανδρέου τόνισε πως, ''ο γιουγκοσλαβικός λαός διεμήνυσε ότι επέλεξε τη δημοκρατία. Είμαστε εδώ να ανταποκριθούμε σ' αυτό το μήνυμα"."

    Η συνάντηση Παπανδρέου - Κοστούνιτσα ήταν κύριο θέμα και σε όλα τα δελτία

    ειδήσεων των ηλεκτρονικών Μ. Μ. Ε.

    Επίσης, οι εφημερίδες ΝΤΑΝΑΣ και ΜΠΟΡΜΠΑ, δημοσιεύουν αποσπάσματα από το συγχαρητήριο τηλεγράφημα που έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλος στο νέο Πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας Βόϊσλαβ Κοστούνιτσα στο οποίο μεταξύ άλλων εύχεται "επιτυχία στην αποστολή του και πρόοδο και ευημερία στο γιουγκοσλαβικό λαό."

    [16] ΣΚΕΠΤΙΚΙΣΜΟΣ ΣΤΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ ΜΜΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ

    Νέα Υόρκη, 9 Οκτωβρίου 2000 (20:42 UTC+2)

    Οι δραματικές εξελίξεις στη Γιουγκοσλαβία με την παραδοχή της ήττας του Μιλόσεβιτς εξακολουθούν να κυριαρχούν στα αμερικανικά ΜΜΕ, εκτoπίζοντας προσωρινά ακόμη και την προεκλογική εκστρατεία στις ΗΠΑ που διανύει τον τελευταίο μήνα της.

    Σε άρθρο στην εφημερίδα "Ουάσιγκτον Ποστ", τονίζεται ότι, σε συνεργασία με την ΕΕ, οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να άρουν τις κυρώσεις κατά της Γιουγκοσλαβίας με την προϋπόθεση ότι ο Μιλόσεβιτς δεν θα ασκεί έλεγχο στην κυβέρνηση και στην οικονομία της χώρας. Η παραδοχή ήττας από τον Μιλόσεβιτς και η απόφαση του στρατού να συνταχθεί με το νέο ηγέτη της Γιουγκοσλαβίας Κοστούνιτσα, έφεραν αισιοδοξία, που εκφράστηκε με δηλώσεις του Προέδρου Κλίντον, της ΥΠΕΞ Ολμπράϊτ και του Πρέσβη στον ΟΗΕ Χόλμπρουκ.

    Οι Αμερικανοί επίσημοι επιμένουν πάντως ότι ο Μιλόσεβιτς πρέπει να παραπεμφθεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, αλλά δεν απαιτούν την παράδοσή του ως προϋπόθεση για την άρση των κυρώσεων που θα γίνουν σταδιακά, με πρώτη την άρση του ενεργειακού εμπάργκο και αεροπορικών μεταφορών, αλλά όχι ακόμη των χρηματοοικονομικών συναλλαγών, όπου ενέχονται εταιρείες και πρόσωπα συνδεδεμένα με το καθεστώς Μιλόσεβιτς.

    Στην Ουάσιγκτον υπάρχει επίσης δυσαρέσκεια για το ρόλο της Ρωσίας, που άφησε να εννοηθεί ότι ο Μιλόσεβιτς μπορεί να συνεχίσει να παίξει πολιτικό ρόλο στη Γιουγκοσλαβία, αλλά επεκράτησε η ευφορία για την επικείμενη ανάληψη της εξουσίας από τον Κοστούνιτσα.

    Ο Peter Finn από τη Βουδαπέστη γράφει στην "Ουάσιγκτον Ποστ" ότι η άνοδος στην εξουσία του Κοστούνιτσα θα ενισχύσει τις σερβικές διεκδικήσεις στο Κοσσυφοπέδιο, μπορεί να στρέψει τους Αλβανούς εναντίον του ΝΑΤΟ και θα αποκλιμακώσει την ένταση μεταξύ της Σερβίας και Μαυροβουνίου. Η Δύση έχει επιμείνει στην ευρεία αυτονομία, αλλά όχι ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, όπως και ο Κοστούνιστα. Τώρα, η Δύση μπορεί να δείξει μεγαλύτερη συμπάθεια για την ακεραιότητα της γιουγκοσλαβικής κυριαρχίας και να προβάλει τον Κοστούνιτσα ως τη δύναμη της ανεκτικότητας, που έρχεται σε αντίθεση με τον αλβανικό φανατισμό.

    Ο Χασίμ Θάτσι, όμως, πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος του Κοσσυφοπεδίου, επιμένει ότι το Κοσσυφοπέδιο δεν θα είναι πλέον μέρος της Σερβίας, είτε στη χώρα αυτή κυβερνά δικτατορία ή δημοκρατία. Οι διαφορές με το Μαυροβούνιο μπορούν να επιλυθούν ευκολότερα, εκτιμούν αναλυτές, αφού ο Κοστούνιτσα είναι διατεθειμένος να παραχωρήσει ακόμη και το πόστο του Πρωθυπουργού σε Μαυροβούνιο.

    [17] H ΠΡΩΤΗ ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΙΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 9 Οκτωβρίου 2000 (20:40 UTC+2)

    Φιλοδοξία της διεπιστημονικής συνάντησης για την ομοφυλοφιλία είναι να αποτελέσει ένα σημείο αναφοράς για την τοπική και κεντρική εξουσία όταν παίρνει αποφάσεις, δήλωσε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος της Σύμπραξης κατά της Ομοφυλοφοβίας και αντιπρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής Νίκος Χατζητρύφων. Η συνάντηση πραγματοποιείται στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και θα ολοκληρωθεί αύριο, ενώ είναι η πρώτη με παρόμοιο θέμα που διοργανώνεται στην Ελλάδα.

    Oπως ανέφερε ο κ. Χατζητρύφων, σκοπός της συνάντησης είναι να καταγράψει κοινωνικά, ψυχολογικά και νομικά ζητήματα αναφορικά με την ομοφυλοφιλία, να γίνει συζήτηση και πιθανόν να υποδειχθούν λύσεις προκειμένου να βελτιωθεί η κοινωνία και να αποκτήσει ανθρωπιστικό προσανατολισμό.

    Παράλληλα, επισήμανε την ανάγκη οι ανθρώπινες επιθυμίες και τα ενδιαφέροντα, να στηρίζονται από την κοινωνία και να μην καταπιέζονται.

    Η επίκουρη καθηγήτρια του τμήματος Νομικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Θ. Παπαζήση υπογράμμισε ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει ακόμη νομικό πλαίσιο σε άτομα με ομοφυλοφιλικές προτιμήσεις που να τους αναγνωρίζει δικαιώματα είτε απέναντι στο σύντροφο τους είτε απέναντι στο κράτος.

    Η κ. Παπαζήση εκτίμησε ότι άνθρωποι που συμβιώνουν αναπτύσσουν κοινή οικονομία με κοινές προσπάθειες, τους καρπούς των οποίων θα πρέπει να μπορούν να απολαμβάνουν (φορολογικές απαλλαγές, προστασία οικογενειακής στέγης, κληρονομικό δικαίωμα κλπ) ανεξάρτητα από το παραδεκτό των σεξουαλικών τους προτιμήσεων, ενώ σε περίπτωση λύσης της συμβίωσης θα πρέπει να μπορεί το κάθε μέρος αυτό που πραγματικά δικαιούται.

    Για την ανατροφή των παιδιών, υπογράμμισε ότι η μέχρι τώρα εμπειρία δείχνει ότι οι σεξουαλικές προτιμήσεις των γονέων δεν αποτελούν αναγκαστικά πρότυπο για τις σεξουαλικές προτιμήσεις των παιδιών, ενώ αντίθετα σημαντικός παράγοντας για την για την ομαλή τους ανάπτυξη είναι η αγάπη στο οικογενειακό περιβάλλον και η σταθερότητα.

    Σύμφωνα με την κ. Παπαζήση, προβλήματα υπάρχουν και στην κατεύθυνση των διακρίσεων. Στον ποινικό κώδικα εξακολουθεί να ρυθμίζεται διαφορετικά η ασέλγεια ομοφυλόφιλων- ετεροφυλόφιλων, ενώ στο εργατικό δίκαιο δεν υπάρχουν ειδικές ρυθμίσεις για τη διακριτική μεταχείριση των ομοφυλόφιλων.

    Καταλήγοντας, ανέφερε ότι η ομοφυλοφοβία και ο κοινωνικός ρατσισμός εναντίον των ομοφυλόφιλων είναι κοινωνικά φαινόμενα που αντιμετωπίζονται με την εκπαίδευση και όχι με τη νομοθεσία, η οποία μπορεί να αποτελέσει μόνο το πλαίσιο.

    Από την πλευρά της, η λέκτορας του τμήματος Ψυχολογίας του ΑΠΘ Αριάδνη Στογιανίδου, υπογράμμισε ότι παρατηρείται σημαντική έλλειψη σε επίπεδο ψυχολογικών υπηρεσιών προς τον ομοφυλοφιλικό κόσμο, αλλά και συχνή η ύπαρξη προκατάληψης από την πλευρά ψυχολόγων και συμβούλων.

    Τέλος, το θέμα του φύλου και της σεξουαλικότητας ανέλυσε η αναπληρώτρια καθηγήτρια Ψυχολογίας του ΑΠΘ Δήμητρα Κογκίδου.Όπως ανέφερε, τα άτομα διαδραματίζουν ενεργό ρόλο στη συγκρότηση των φυλετικών και σεξουαλικών τους ταυτοτήτων, οι οποίες όμως δεν αποτελούν καθορισμένες οντότητες, αλλά διαμορφώνονται και συγκροτούνται συνεχώς. Δηλαδή αυτό που πολλοί από εμάς πιστεύουν ότι μπορεί να είναι ένα σταθερό χαρακτηριστικό των ατόμων, η επιλογή των σεξουαλικών συντρόφων, μπορεί να διαμορφωθεί με την ηλικία, την εμπειρία της ευκαιρίες.

    [18] ΣΙΓΟΥΡΙΑ ΓΙΑ ΠΡΟΚΡΙΣΗ Η ΑΡΤΑ ΣΤΟ ΧΑΝΤΜΠΟΛ

    Άρτα, 9 Οκτωβρίου 2000 (20:38 UTC+2)

    Ένα μόλις βήμα πριν την πρόκρισή της στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ χάντμπολ γυναικών βρίσκεται μετά τη νίκη της με 26-25 σε βάρος της Ελβετικής Άπονο Νότβιλ, η Αναγέννηση Άρτας

    "Πρόκειται για πολύ μεγάλη επιτυχία και τα κορίτσια αξίζουν συγχαρητήρια", δήλωσε απόλυτα ικανοποιημένος ο πρόεδρος της Αναγέννησης Άρτας, Βασίλης Κρανιώτης και συνέχισε: "Πραγματοποιήσαμε καλή εμφάνιση και παρά τα προβλήματα καταφέραμε να κερδίσουμε. Στερηθήκαμε των υπηρεσιών της Σκάρα που έχει υποστεί διάστρεμμα, ενώ η Γκόλια με την Γκιόρφι που προέρχονταν από τραυματισμούς αγωνίστηκαν ελάχιστον χρόνο. Τώρα πιστεύω ότι το ερχόμενο Σάββατο στις 9μμ στο κλειστό της Αρτας θα πανηγυρίσουμε την πρόκρισή μας στην επόμενη φάση με μια νέα νίκη".

    [19] ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΣΤΗ ΒΑΛΕΝΘΙΑ

    Μαδρίτη, 9 Οκτωβρίου 2000 (20:36 UTC+2)

    Παγκόσμια Συνάντηση των Τεχνών, πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο στη Βαλένθια Ισπανίας, με πρωτοβουλία της ομώνυμης Περιφερειακής Κυβέρνησης με κεντρικό θέμα συζήτησης "Το μέλλον των τεχνών στην παγκοσμιοποιημένη κοινωνία".

    Στο Συνέδριο συμμετείχαν εκπρόσωποι όλων των τεχνών από όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων ο συνθέτης Mychael Nyman, ο σκηνοθέτης Sidney Ρollack, ο Έλληνας σκηνοθέτης Μιχάλης Κακογιάννης και η Ελληνίδα ηθοποιός Ειρήνη Παππά.

    Η εφημερίδα ΕL MUNDO, σε σχετικό ρεπορτάζ της, κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην παρέμβαση του Κακογιάννη τονίζοντας ότι "ο Έλληνας σκηνοθέτης διαπιστώνοντας έκπληκτος ότι η συζήτηση ολίσθαινε προς μια αποκαλυπτική θεώρηση της αγοράς είπε: Η μοναδική λέξη που δεν άκουσα μέχρι τώρα είναι τέχνη ή καλλιτέχνης. Χωρίς τον καλλιτέχνη δεν υπάρχει πολιτισμός. Πώς θα πετύχουμε να βελτιώσουμε την ποιότητα του θεατρικού ή κινηματογραφικού θεάματος; Πιστεύω ότι γράφτηκαν μεγάλα έργα όταν ο κόσμος ήταν πολύ μικρός, έργα παγκόσμια που πραγματεύονταν θεμελιώδη θέματα όπως, για παράδειγμα, το πεπρωμένο της ανθρωπότητας που είναι ο θάνατος. Σήμερα, ο κόσμος μεγάλωσε και οι καλλιτέχνες είναι συγκεχυμένοι από αυτή την καλειδοσκοπική γνώση στην οποία όλοι είμαστε βυθισμένοι. Καθημερινά αιφνιδιαζόμαστε από μια σειρά γεγονότων, αλλά το βασικό θέατρο είναι η δική μας ύπαρξη".

    [20] ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΜΕΝΙΚΟ

    Άγκυρα, 9 Οκτωβρίου 2000 (20:34 UTC+2)

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετζεβίτ συναντήθηκε με τον Αμερικανό πρεσβευτή στην Άγκυρα Ρόμπερτ Πίρσον και του δήλωσε ότι αν και οι αμερικανο-τουρκικές σχέσεις βρίσκονται σε στρατηγικό επίπεδο, η υπερψήφιση του σχεδίου απόφασης για τη γενοκτονία των Αρμενίων θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στις σχέσεις Άγκυρας Ουάσιγκτον.

    Ο τουρκικός Τύπος δημοσιεύει ότι ο κ. Πϊρσον δεν κόμισε μήνυμα για το επίμαχο θέμα, δήλωσε ότι κατανοεί την τουρκική ευαισθησία και πρόσθεσε πως θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον και θα συνεχίσει τις προσπάθειες κατά της υπερψήφισης του σχεδίου.

    Σύμφωνα με τη ΖΑΜΑΝ, οι κ.κ. Ετζεβίτ και Πίρσον συζήτησαν τα θέματα της Ελλάδας και της Κύπρου, καθώς και τις σχέσεις Ε.Ε. Τουρκίας, όμως ουδέν είπαν για το ενδεχόμενο κλεισίματος της βάσης του Ιντζιρλίκ ή περιορισμού των εκεί δραστηριοτήτων.

    Η ΡΑΝΤΙΚΑΛ καταχωρίζει δηλώσεις του υπουργού Αμυνας Τσακμάκογλου, ότι η υπερψήφιση του σχεδίου απόφασης θα επηρεάσει κατά πρώτο λόγο την Αρμενία και τις σχέσεις ΗΠΑ Τουρκίας.

    Ο κ. Τσακμάκογλου συμπλήρωσε ότι "μπορώ να πω από τώρα πως η υπερψήφιση του σχεδίου θα επηρεάσει τους διαγωνισμούς προμήθειας ελικοπτέρων, ύψους 3 δισ. δολ. και συγχρόνων αρμάτων μάχης, ύψους 7 δισ. δολ." και παρατήρησε ότι:

    "Επίσης ενδέχεται να αναθεωρηθεί η πολιτική της Τουρκίας που ακολουθεί στον Κόλπο όπου υποστηρίζονται οι ΗΠΑ και θα επηρεασθούν η συμφωνία στρατιωτικής και οικονομικής συνεργασίας που δίνει ζωή στη βάση του Ιντζιρλίκ και η "αναγνωριστική επιχείρησης από το Βορρά" στο Βόρειο Ιράκ".

    Στο θέμα του σχεδίου απόφασης για τη γενοκτονία των Αρμενίων αναφέρθηκε και ο Αρμένιος Πατριάρχης Κωνσταντινούπολης Μεσρόπ Β', που είπε ότι εκείνος που θα βρει ζημιωμένος από την εξέλιξη αυτή θα είναι ο λαός της Αρμενίας που δίνει αγώνα επιβίωσης και ουδεμία έχει σχέση με το σχέδιο αυτό και πρόσθεσε ότι δεν τίθεται θέμα για τους Αρμένιους της Τουρκίας να παρεκκλίνουν των θέσεων της Άγκυρας και να σκεφτούν κατά διαφορετικό τρόπο.

    [21] ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ: 17-20 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΕΓΓΡΑΦΕΣ

    Αθήνα, 9 Οκτωβρίου 2000 (20:32 UTC+2)

    Το κατώφλι της Σοφοκλέους περνά η Τράπεζα Κύπρου. Οι δημόσιες εγγραφές για την εισαγωγή των μετοχών της Τράπεζας στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών θα γίνουν από τις 17 μέχρι και τις 20 Οκτωβρίου με την έκδοση 39 εκατομμυρίων νέων μετοχών, δηλαδή του 12% του συνολικού κεφαλαίου της Τράπεζας.

    Την Παρασκευή που θα προηγηθεί της Δημόσιας Εγγραφής, δηλαδή στις 13 Οκτωβρίου 2000 και μετά τη λήξη της συνεδρίας του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), θα ανασταλεί η διαπραγμάτευση της μετοχής της Τράπεζας Κύπρου στο ΧΑΚ για ολόκληρη την εβδομάδα από τις 16-20 Οκτωβρίου. Την ίδια μέρα, το διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας Κύπρου θα συνεδριάσει μαζί με τους Συμβούλους και τους Αναδόχους της έκδοσης ούτως ώστε να καθοριστεί το εύρος τιμών της έκδοσης.

    Η επαναδιαπραγμάτευση της μετοχής στο ΧΑΚ θα αρχίσει τη Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2000.

    Στο ΧΑΑ η μετοχή θα αρχίσει τη διαπραγμάτευσή της μόλις συμπληρωθεί η διαδικασία κατανομής των μετοχών στους αιτητές, η οποία συνήθως διαρκεί 2-3 εβδομάδες. Κατά τις πρώτες 3 ημέρες που η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου θα αρχίσει να διαπραγματεύεται στο ΧΑΑ, θα υπάρχει ελεύθερη διακύμανση της τιμής της μετοχής τόσο στο ΧΑΑ όσο και στο ΧΑΚ, καθώς η εισαγωγή της Τράπεζας Κύπρου στο ΧΑΑ θεωρείται νέα εισαγωγή (IPO).

    Σημειώνεται ότι οι νέοι μέτοχοι των 39 εκατ. μετοχών της Τράπεζας Κύπρου που θα εκδοθούν στην Ελλάδα, θα μπορούν να συμμετάσχουν στην έκδοση των δωρεάν μετοχών που εξαγγέλθηκε κατά τη Γενική Συνέλευση του Απριλίου 2000

    Η Τράπεζα Κύπρου διαθέτει ένα διεθνές δίκτυο 250 καταστημάτων, 25 εκ των οποίων στην Ελλάδα. Μέχρι το 2004 θα δημιουργήσει 120 καταστήματα με παρουσία σε κάθε νομό και το μερίδιο αγοράς της με βάση το ενεργητικό της θα ξεπεράσει το 5% στα επόμενα τρία χρόνια (από 2% σήμερα).

    Παράλληλα η τράπεζα δίνει έμφαση στα σύγχρονα δίκτυα διανομής τραπεζικών (Internet, κινητή τηλεφωνία) αλλά και μέσω των microbanks, εξελιγμένης μορφής ATMς που συνδυάζουν εικόνα, ήχο κλπ. για την παροχή τραπεζικών υπηρεσιών σε 24ωρη βάση. Eπίσης δραστηριοποιείται στους τομείς χρηματοδοτικής μίσθωσης, αμοιβαίων κεφαλαίων και φάκτορινγκ, ενώ σύντομα θα δραστηριοποιηθεί και στην παροχή ασφαλιστικών προϊόντων.

    [22] ΓΕΦΥΡΑ ΕΙΡΗΝΗΣ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Λευκωσία, 9 Οκτωβρίου 2000 (20:30 UTC+2)

    Το ερώτημα μήπως υπάρχει προετοιμασία για συμβίωση στην Κύπρο, διατυπώνει η τουρκοκυπριακή ΜΠΙΡΛΙΚ, αναφερόμενη στη συνάντηση 30 Ελληνοκυπρίων και 30 Τουρκοκυπρίων μαθητών στο μικτό χωριό Πύλα και κατηγορεί την Ελληνοκυπριακή πλευρά ότι "επιθυμεί επανάληψη της ιστορίας". Η εφημερίδα εκφράζει την αντίθεσή της στην ενέργεια αυτή.

    Επίσης, ο τουρκοκυπριακός Τύπος καταχωρίζει πληροφορίες για τις αντιδράσεις που σημειώνονται στην τουρκοκρατούμενη Κύπρο λόγω της δέσμης των οικονομικών μέτρων που επέβαλε στο ψευδοκράτος η τουρκική κυβέρνηση. Οι εφημερίδες θεωρούν ότι, όπως γράφει η ΚΙΜΠΡΙΣΛΙ, ότι ανοίγεται ο δρόμος της μετανάστευσης και προετοιμάζονται μεσαιωνικά βασανιστήρια εις βάρος του λαού.

    Τα "κόμματα της αντιπολίτευσης", μεταξύ των οποίων και αυτό του "δημοκρατικού κόμματος" του γιού του Ραούφ Ντενκτάς, του Σερντάρ, τάσσονται υπέρ της "διεξαγωγής δημοψηφίσματος" για την "επικύρωση των μέτρων".

    Ο ψευτοπρωθυπουργός Ντερβίς Ερογλου φοβούμενος "παραιτήσεις βουλευτών του κόμματός του λόγω των αντιδράσεων στη δέσμη των οικονομικών μέτρων" καταφεύγει, σύμφωνα με τα τουρκοκυπριακά δημοσιεύματα, στο "ρεπουμπλικανικό τουρκικό κόμμα" του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, που επιβεβαίωσε πρόταση για συμμετοχή του σε "τρικομματικό κυβερνητικό συνασπισμό".

    [23] ΕΝΘΟΥΣΙΩΔΗ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΜΑΧΗΤΙΚΑ

    Άγκυρα, 9 Οκτωβρίου 2000 (20:28 UTC+2)

    Ως ιστορική μέρα στο Αιγαίο, χαιρέτισαν οι τουρκικές εφημερίδες με κορυφαίους τίτλους, την προσγείωση έξι ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην αεροπορική βάση του Μπαλικεσίρ και τον κατάπλου της ελληνικής φρεγάτας "Σπέτσες" στο λιμάνι της Σμύρνης. Όπως γράφει η εφημερίδα ΑΚΣΑΜ στον τίτλο της, "οι έλληνες στρατιώτες χαιρέτισαν τη Σμύρνη από το σημείο όπου κρύφτηκαν στη θάλασσα πριν από 78 χρόνια. Επίσης, οι έλληνες πιλότοι που προσγειώθηκαν στο Μπαλικεσίρ έτυχαν υποδοχής με λουλούδια".

    Η ΑΚΣΑΜ σημειώνει ότι ο κόλπος της Σμύρνης είδε για πρώτη φορά από τις 9 Σεπτεμβρίου 1922 "οπότε ο εχθρός ρίχθηκε εκεί στη θάλασσα, ελληνική φρεγάτα" και προσθέτει ότι "όμως τη φορά αυτή ο σκοπός εκείνων που ήρθαν δεν ήταν πόλεμος, αλλά ειρήνη".

    Για την προσγείωση των ελληνικών F-16 στο αεροδρόμιο του Μπαλικεσίρ, η εφημερίδα τονίζει ότι τα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη που απογειώθηκαν από τη βάση της Νέας Αγχιάλου, προσγειώθηκαν στη βάση αεριωθουμένων στο Μπαλικεσίρ και οι Έλληνες και Τούρκοι πιλότοι που μέχρι πριν από έναν χρόνο εμπλέκονταν στον αέρα, αυτή τη φορά αγκαλιάστηκαν στη ξηρά.

    Στο ίδιο θέμα αναφέρονται όλες οι τουρκικές εφημερίδες, άλλες πρωτοσέλιδα και άλλες στις εσωτερικές τους σελίδες, κυρίως τονίζοντας την υποδοχή που επιφυλάχτηκε στους Ελληνες πιλότους και υπογραμμίζοντας την προσφορά ανθοδέσμης στον επικεφαλής της ελληνικής αποστολής. Οι τίτλοι των σχετικών δημοσιευμάτων έχουν ως εξής:

    ΜΙΛΛΙΕΤ: "Φιλία με ταχύτητα αεριωθουμένων" (πρωτοσέλιδος) και "Υποδοχή με λουλούδια στα ελληνικά αεριωθούμενα" (πολύστηλος σε εσωτερική σελίδα).

    ΣΑΜΠΑΧ: "Τα ελληνικά αεριωθούμενα πρεσβευτές ειρήνης" (πρωτοσέλιδος) και "Με λουλούδια μετά από 78 χρόνια"

    ΤΟΥΡΚΙΕ: "Έκαναν έξοδο για την ειρήνη" (πρωτοσέλιδος).

    ΡΑΝΤΙΚΑΛ: "Νέα σελίδα στη φιλία" και "Οι ελληνικές θέσεις απέκτησαν νέα διάσταση με την άσκηση +Destined Glory 2000+: Ενώ ελληνικά F-16 προσγειώθηκαν στο Μπαλικεσίρ, Έλληνες στρατιώτες πάτησαν πόδι σε τουρκικά εδάφη ακριβώς μετά από 78 χρόνια".

    ΓΕΝΗ ΜΠΙΝΓΙΛ: "Καλώς ήρθατε ελληνικά αεριωθούμενα, είναι η σειρά σας τώρα να πραγματοποιήσετε επίσκεψη" και "Ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη σε τουρκικά εδάφη"

    ΤΖΟΥΜΧΟΥΡΙΕΤ: "Οι Ελληνες πιλότοι έτυχαν υποδοχής με λουλούδια"

    ΧΟΥΡΡΙΕΤ: "Έξι ελληνικά F-16 στο Μπαλικεσίρ"


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 9 October 2000 - 21:56:05 UTC