Visit the Web Pages Hosted by HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-05-07

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΕΙΑ 2000" ΣΤΗΝ ΠΥΛΑΙΑ
  • [02] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ 31ης ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ - ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 32ης
  • [03] ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ: ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟ ΤΗΣ ΚΙΝΕΖΙΚΗΣ ΠΡΕΣΒΕΙΑΣ
  • [04] ΣΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ Ο ΙΡΑΚΙΝΟΣ ΥΠ.ΕΞ
  • [05] Η ΕΕ ΔΕΝ ΣΤΕΛΝΕΙ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΤΡΟΪΚΑ ΣΤΗ ΖΙΜΠΑΜΠΟΥΕ
  • [06] ΘΥΜΑΤΑ ΛΗΣΤΕΙΑΣ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΜΑΘΗΤΕΣ
  • [07] ΒΕΛΤΙΩΝΕΤΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ Η ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΔΙΠΛΩΜΑΤΗ Γ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
  • [08] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΟΦΗ - ΠΑΝΗΛΕΙΑΚΟΣ 3 - 2
  • [09] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΟΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΒΟΥΚΣΕΒΙΤΣ
  • [10] ΚΡΙΤΙΚΗ Γ. ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ ΣΤΟΝ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ
  • [11] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΩΝ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΕ
  • [12] Β' ΕΘΝΙΚΗ: ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ - ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ 30ης ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ
  • [13] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΕΘΝΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ - ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ 2 - 2
  • [14] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΚΑΛΑΜΑΤΑ - ΙΩΝΙΚΟΣ 2 - 0
  • [15] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΤΡΙΚΑΛΑ - ΚΑΒΑΛΑ 3 -1
  • [16] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΞΑΝΘΗ - ΗΡΑΚΛΗΣ 3 - 0
  • [17] Ο ΣΕΡΒΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΕΡΑΜΥΝΕΤΑΙ ΤΟΥ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ
  • [18] Η ΚΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΤΟΠΑΡΙΣΜΑ ΤΟΥ ΒΟΥΚΣΕΒΙΤΣ
  • [19] ΕΛΛΑΔΑ - ΟΥΖΜΠΕΚΙΣΤΑΝ 18- 5 ΣΕ ΠΡΟΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΠΟΛΟ
  • [20] 60 ΚΙΛΑ ΗΡΩΙΝΗΣ ΚΑΤΑΣΧΕΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΒΟΥΛΓΑΡΟΥΣ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΟΥΣ

  • [01] "ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΕΙΑ 2000" ΣΤΗΝ ΠΥΛΑΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 7 Μαϊου 2000 (20:53 UTC+2)

    Σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων με τον τίτλο "Χριστοφόρεια 2000" διοργανώνει ο δήμος Πυλαίας. Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στις 8 και 9 Μαΐου στην αλάνα των οδών Περραιβού και Τσέλου, στην Ανω Τούμπα.

    Το απόγευμα της Δευτέρας 8, Μαΐου στις 5μ.μ, θα γίνει περιφορά της εικόνας του Αγιου Χριστόφορου. Ακολουθεί στις 8μ.μ. θεατρική παράσταση "Commedia del Arte" και "Trappolaria", από το Θεατρικό Καλλιτεχνικό Εργαστήρι "Πούπουλο", ενώ στις 9μ.μ. θα δώσει συναυλία ο Γιάννης Σαβιδάκης.

    Τις εκδηλώσεις της Τρίτης θα ανοίξει στις 7.30 μ.μ. η χορωδία του Αγίου Χριστόφορου και λίγο αργότερα τη σκυτάλη θα πάρουν ξυλοπόδαροι και παραστάσεις παντομίμας. Στις 8 μ.μ. τα παιδιά του 2ου δημοτικού σχολείου Πυλαίας θα ανεβάσουν θεατρική παράσταση με το έργο "Βαβυλωνία". Το χορευτικά συγκροτήματα του Δήμου Πυλαίας και το χορευτικό τμήμα Νέου Αγιονερίου θα χορέψουν παραδοσιακούς χορούς.

    [02] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ 31ης ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ - ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 32ης

    Θεσσαλονίκη, 7 Μαϊου 2000 (20:52 UTC+2)

    Σε δύο δόσεις διεξάγεται η 31η αγωνιστική και το κυρίως "πιάτο" αναμένεται τη Δευτέρα. Ο Αρης θα υποδεχτεί στις 5 το απόγευμα στη Μυτιλήνη τον Ολυμπιακό, με τους κίτρινους να θέλουν τους τρεις βαθμούς για να γίνουν το φαβορί όσον αφορά την έξοδο στην Ευρώπη. Την ίδια ώρα στο ΟΑΚΑ, ο Παναθηναϊκός θα υποδεχτεί την Προοδευτική όμως οι πράσινοι ελπίζουν σε στραβοπάτημα του Ολυμπιακού, προκειμένου να μειώσουν εκ νέου τη διαφορά στον έναν βαθμό. Στις 7 το απόγευμα στη Ρόδο, ο ΠΑΟΚ θα αντιμετωπίσει τον Πανιώνιο με τη νίκη να είναι μονόδρομος για το Δικέφαλο αν θέλει να εξασφαλίσει την έξοδο στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ.

    Αυτή την ώρα διεξάγεται στο "Νίκος Γκούμας" η συνάντηση ΑΕΚ - Απόλλωνα. Η βαθμολογία μετά τα παιχνίδια της 31ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου που διεξήχθησαν σήμερα έχει ως εξής:

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (31η αγωνιστική)

    1.Ολυμπιακός 80

    2.Παναθηναϊκός 76

    3.ΟΦΗ 60

    4.ΑΕΚ 54

    5.Αρης 46

    6.Πανιώνιος 44

    7.ΠΑΟΚ 43

    8.Ηρακλής 43

    9.Ξάνθη 41

    10.Καλαμάτα 38

    11.Ιωνικός 37

    12.Παναχαϊκή 36

    13.Εθνικός Αστέρας 35

    14.Πανηλειακός 34

    15.Καβάλα 30

    16.Προοδευτική 25

    17.Απόλλων 24

    18.Τρίκαλα 21

    *ΑΕΚ, Απόλλων, ΠΑΟΚ, Πανιώνιος, Αρης, Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός και Προοδευτική έχουν ένα παιχνίδι λιγότερο

    Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ (32η)

    Τρίκαλα - Καλαμάτα

    Ιωνικός - Αρης

    Καβάλα - ΑΕΚ

    Ολυμπιακός - ΟΦΗ

    Απόλλων - ΠΑΟΚ

    Πανηλειακός - Ξάνθη

    Πανιώνιος - Παναθηναϊκός

    Ηρακλής - Παναχαϊκή

    Προοδευτική - Εθνικός Αστέρας

    [03] ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ: ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟ ΤΗΣ ΚΙΝΕΖΙΚΗΣ ΠΡΕΣΒΕΙΑΣ

    Βελιγράδι, 7 Μαϊου 2000 (20:48 UTC+2)

    Στεφάνια στη μνήμη των θυμάτων του βομβαρδισμού της κινεζικής πρεσβείας στο Βελιγράδι από αεροπλάνα του ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια της αεροπορικής εκστρατείας κατά της Γιουγκοσλαβίας κατέθεσαν σήμερα αξιωματούχοι της Κίνας και της Γιουγκοσλαβίας.

    Τρεις Κινέζοι δημοσιογράφοι και 27 άλλα άτομα σκοτώθηκαν κατά τον βομβαρδισμό της κινεζικής πρεσβείας πριν από ένα χρόνο, που πυροδότησε σειρά αντιαμερικανικών διαδηλώσεων στην Κίνα.

    Οι ΗΠΑ έχει επανειλημμένα υποστηρίξει ότι ο βομβαρδισμός του κτιρίου της διπλωματικής αποστολής της Κίνας στη γιουγκοσλαβική πρωτεύουσα έγινε από λάθος στους υπολογισμούς και ότι ο πραγματικός στόχος ήταν παρακείμενο κτίριο του γιουγκοσλαβικού στρατού, αλλά η Κίνα απορρίπτει τους αμερικανικούς απαιτώντας τη διενέργεια λεπτομερούς έρευνας και την τιμωρία των ιθυνόντων.

    Ο πρέσβης της Κίνας στο Βελιγράδι και εκπρόσωποι των κομμάτων του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και της συζύγου του, Μίρα Μάρκοβιτς, κατέθεσαν στεφάνια στο κατεστραμμένο κτίριο της πρεσβείας.

    Κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, περίπου 3000 άνθρωποι, εκ των οποίων οι μισοί Κινέζοι πολίτες που ζουν στο Βελιγράδι, συγκεντρώθηκαν για να αποτίσουν φόρο τιμής στα θύματα του βομβαρδισμού.

    Σ.Π.

    [04] ΣΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ Ο ΙΡΑΚΙΝΟΣ ΥΠ.ΕΞ

    Βαγδάτη, 7 Μαϊου 2000 (20:41 UTC+2)

    Mε προορισμό τη Γιουγκοσλαβία αναχώρησε σήμερα από τη Βαγδάτη ο Ιρακινός υπουργός Εξωτερικών, Σαϊντ ελ Σαχάφ, προκειμένου να δώσει νέα ώθηση στις διμερείς σχέσεις Γιουγκοσλαβίας-Ιράκ, όπως μεταδίδει το ιρακινό πρακτορείο ειδήσεων ΙΝΑ.

    Ο κ. Σαχάφ θα διερευνήσει με υψηλόβαθμους Γιουγκοσλάβοςυ αξιωματούχους τρόπους για την ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων Βελιγραδίου - Βαγδάτης και θα συζητήσει μαζί τους θέματα της διεθνούς πολιτικής σκηνής.

    Σύμφωνα με το ΙΝΑ, στις συζητήσεις θα γίνει λόγος και για τις σχέσεις του Ιράκ με το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών αλλά και για "την επιθετικότητα των ΗΠΑ και της Βρετανίας κατά της Βαγδάτης".

    Τον προηγούμενο Μάρτιο, ο Ιρακινός πρόεδρος, Σαντάμ Χουσεϊν, ανέπτυξε "θερμές σχέσεις" με το Βελιγράδι σε πολιτικό, στρατιωτικό και οικονομικό επίπεδο.

    Σ.Π.

    [05] Η ΕΕ ΔΕΝ ΣΤΕΛΝΕΙ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΤΡΟΪΚΑ ΣΤΗ ΖΙΜΠΑΜΠΟΥΕ

    Βρυξέλλες, 7 Μαϊου 2000 (20:41 UTC+2)

    Δεν θα στείλει τελικά εκπροσώπους της στη Ζιμπάμπουε η Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), παρά τις προηγούμενες προτάσεις για αποστολή "υπουργικής τρόϊκας" στην αφρικανική χώρα.

    Σε ανακοίνωση της ΕΕ αναφέρεται ωστόσο ότι η ευρωπαϊκή οικογένεια εξακολουθεί να παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις στη Ζιμπάμπουε, τη συνεχιζόμενη βία ενόψει των κοινοβουλευτικών εκλογών στη χώρα και σημειώνεται ότι η κυβέρνηση της αφρικανικής αυτής χώρας θα πρέπει να διασφαλίσει τη διεξαγωγή των εκλογών με δίκαιο τρόπο, χωρίς εκφοβισμούς και σύμφωνα με το σύνταγμα.

    Η ΕΕ χαιρετίζει επίσης στην ανακοίνωσή της την απόφαση της κυβέρνησης Χαράρε να επιτρέψει την παρουσία διεθνών παρατηρητών, προσθέτοντας ότι είναι έτοιμη να στείλει μια τέτοια ομάδα στη Ζιμπάμπουε.

    Σ.Π.

    [06] ΘΥΜΑΤΑ ΛΗΣΤΕΙΑΣ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΜΑΘΗΤΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 7 Μαϊου 2000 (20:41 UTC+2)

    Θύματα ληστείας από πέντε άγνωστους νεαρούς έπεσαν τα ξημερώματα τέσσερις μαθητές, μπροστά στο 3ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για τους Κ.Χ. 17ετών, Αναστάσιο Γεωργιάδη 18 ετών, Αδαμάντιο Ζωίδη, επίσης 18 ετών και Νίκο Καρδόπουλο, 19 ετών, οι οποίοι καθώς περπατούσαν στη συμβολή των οδών Ολυμπιάδας και Αποστόλου Παύλου δέχτηκαν φραστική επίθεση από πέντε νεαρούς.

    Οι δράστες αφού απείλησαν τους μαθητές, στη συνέχεια πήραν από τον Κ.Χ. ένα κινητό τηλέφωνο, ένα ρολόι και 100 δραχμές, από τον Γεωργιάδη ένα κινητό τηλέφωνο, ένα ρολόι και 1.000 δραχμές και από τον Καρδόπουλο 1.200 δραχμές.

    [07] ΒΕΛΤΙΩΝΕΤΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ Η ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΔΙΠΛΩΜΑΤΗ Γ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

    Αθήνα, 7 Μαϊου 2000 (20:40 UTC+2)

    Σημαντική βελτίωση παρουσιάζει η κατάσταση της υγείας του διπλωμάτη Γρηγόρη Παπαδόπουλου, υπαλλήλου του υπουργείου Εξωτερικών, που είχε τραυματιστεί σοβαρά τον περασμένο Σεπτέμβριο κατά την πτώση του μοιραίου πρωθυπουργικού "Φάλκον", πάνω από το Βουκουρέστι. Ο Γρηγόρης Παπαδόπουλος, που τον Μάρτιο έδωσε σημεία ζωής μετά από κώμα διάρκειας πεντέμισι μηνών, την νύχτα της Ανάστασης άρχισε να ψελλίζει τις πρώτες λέξεις, στην κλινική της Ζυρίχης όπου νοσηλεύεται.

    Ο Ελληνας γιατρός που τον παρακολουθεί, Ανδρέας Καραμπίνης, εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της υγείας του Γρηγόρη Παπαδόπουλου και προέβλεψε ότι θα επιστρέψει σε έξι με επτά μήνες στη δουλειά του στο υπουργείο Εξωτερικών. Υπολογίζεται ότι σε έναν περίπου μήνα ο Παπαδόπουλος θα μπορεί να επιστρέψει στην Ελλάδα προκειμένου να συνεχίσει στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο της Αθήνας το απαιτούμενο πρόγραμμα για την πλήρη αποκατάσταση της υγείας του.

    Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, σύντομα αναμένεται να δοθεί από τις ρουμανικές αρχέςστην ελληνική κυβέρνηση το πόρισμα για τα αίτια του ατυχήματος του "Φάλκον", στο οποίο έχασαν τη ζωή τους ο Γιάννος Κρανιδιώτης και έξι επιβαίνοντες στο αεροσκάφος.

    [08] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΟΦΗ - ΠΑΝΗΛΕΙΑΚΟΣ 3 - 2

    Ηράκλειο, 7 Μαϊου 2000 (20:40 UTC+2)

    "Καυτός" ήταν στο β' ημίχρονο ο ΟΦΗ ο οποίος πήρε σπουδαία νίκη στην Κρήτη από τον Πανηλειακό με σκορ 3 - 2, για την 31η αγωνιστική του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α' εθνικής κατηγορίας. Η ομάδα του Εγκεν Γκέραρντ με τους τρεις βαθμούς που κατέκτησε σφράγισε το εισιτήριο της για την Ευρώπη και το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ.

    Πάντως ο Πανηλειακός ήταν αυτός που κατάφερε να ανοίξει το σκορ στο 59' με τον Ταραλίδη, που είχε περάσει ως αλλαγή λίγα λεπτά νωρίτερα. Ο ΟΦΗ δεν τα "έχασε" και αντεπιτέθηκε στην αμέσως επόμενη φάση. Ο Μάουρο κέρδισε πέναλτι από τον Νούσια, το οποίο το εκτέλεσε εύστοχα στο 61' ο κοσταρικανός Γκόμες.

    Οι κρητικοί ανέβασαν το ρυθμό τους και προηγήθηκαν στο σκορ 2 - 1 στο 74' λεπτό με τον Μίτιτς. Στο 85' ο Γκόμες και πάλι βρήκε το δρόμο προς τα δίχτυα, έγραψε το 3 - 1 και προς στιγμήν φάνηκε ότι όλα τελείωσαν. Ο Πανηλειακός όμως προσπάθησε να αντεπιτεθεί και μείωσε το σκορ στις καθυστερήσεις με τον Νεμπεγλέρα.

    [09] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΟΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΒΟΥΚΣΕΒΙΤΣ

    Αθήνα, 7 Μαϊου 2000 (20:03 UTC+2)

    Αμεση ήταν η αντίδραση της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης (ΕΟΚ) στην ανακοίνωση που εξέδωσε η ΚΑΕ Ολυμπιακός, όσον αφορά την υπόθεση ντοπαρίσματος του αθλητή Ντούσαν Βούκσεβιτς.

    Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΟΚ αναφέρει: "Πρώτον, σύμφωνα με τους διεθνείς κανονισμούς περί ντόπιγκ, την ευθύνη επεξεργασίας, ανίχνευσης και ανακοίνωσης αποτελεσμάτων των δειγμάτων, έχει το εξουσιοδοτημένο από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή Εργομετρικό Κέντρο, που στεγάζεται στο ΟΑΚΑ. Δεύτερον, εφόσον η ΚΑΕ Ολυμπιακός έχει ερωτήματα, τα οποία αφορούν σ' αυτό το θέμα, μπορεί να απευθύνει στη διοίκηση του ΟΑΚΑ, καθώς ουδείς άλλος παρεμβαίνει στη νόμιμη διαδικασία που τηρείται".

    "Τρίτον, για την ιστορία, η ΕΟΚ ανακοινώνει ότι παρέλαβε τα αποτελέσματα του ελέγχου στον αγώνα Ολυμπιακού - ΠΑΟΚ, το Σάββατο 6 Μαϊου στις 21:40 και ενημέρωσε αμέσως την διοίκηση της ΚΑΕ Ολυμπιακός. Μάλιστα εκπρόσωπος της ΕΟΚ μίλησε το βράδυ του Σαββάτου τηλεφωνικώς, με τον γιατρό του Ολυμπιακού κ.Παπαγιαννόπουλο, τον οποίο ενημέρωσε επακριβώς περί της ουσίας και της ποσότητας, η οποία ανιχνεύθηκε στο δείγμα του Βούκσεβιτς. Τέταρτον, κατά πάγια τακτική, η ΕΟΚ ανακοινώνει τα αποτελέσματα των δειγματοληπτικών ελέγχων, αμέσως μόλις τα παραλάβει από το Εργομετρικό Κέντρο και αυτό ακριβώς έπραξε και στην προκειμένη περίπτωση".

    [10] ΚΡΙΤΙΚΗ Γ. ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ ΣΤΟΝ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

    Αθήνα, 7 Μαϊου 2000 (19:54 UTC+2)

    Κριτική στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας ασκεί ο βουλευτής του κόμματος Γιώργος Καρατζαφέρης, ο οποίος σε συνέντευξή του στον "Τύπο της Κυριακής" κάνει λόγο για εμμονές της ηγεσίας, φαινόμενα καισαρισμού και μεγάλα λάθη στο κόμμα λίγο πριν τις εκλογές. Σχετικά με τα λάθη που έγιναν αναφέρει την κάλυψη των συγκεντρώσεων σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα και τις δηλώσεις για το Χρηματιστήριο.

    "Πρέπει να καταλάβει ο κ. Καραμανλής ότι είναι ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου μιας ανώνυμης εταιρείας όπου όλοι μας είμαστε μέτοχοι και να μην συμπεριφέρεται σαν ιδιοκτήτης", σημειώνει ο κ. Καρατζαφέρης ενώ επιτίθεται και στον εκπρόσωπο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Αρης Σπηλιωτόπουλος σημειώνοντας ότι "δεν μπορεί να ενεργεί ως Σαλώμη και να αποκεφαλίζονται ο Λιάπης ή ο Δήμας και ολόκληρες τάσεις του κόμματος".

    Σχετικά με την ιδεολογική θέση του κόμματος και τις τοποθετήσεις του Κώστα Καραμανλή στο ζήτημα του μεσαίου χώρου, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κάνει λόγο για ιδεολογική σύγχυση. Γνωστοποιεί δε ότι θα θέσει τα παραπάνω ζητήματα στην κεντρική επιτροπή και στο συνέδριο του κόμματος.

    Στο μεταξύ ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Απόστολος Ανδρεουλάκος, μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο της Θεσσαλονίκης, επισήμανε ότι η συζήτηση για το μεσαίο χώρο προκάλεσε εσωστρέφεια στο κόμμα καθώς, όπως τόνισε, δεν μπορεί να οριοθετηθεί ο όρος "πολιτική του μεσαίου χώρου".

    [11] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΩΝ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΕ

    Παρίσι, 7 Μαϊου 2000 (19:54 UTC+2)

    Tις προτεραιότητες της Γαλλίας κατά τη διάρκεια της εξάμηνης παραμονής της στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) πρόκειται να παρουσιάσει την Τρίτη στο γαλλικό κοινοβούλιο, ο πρωθυπουργός της χώρας, Λιονέλ Ζοσπέν.

    Οι προσπάθειες της γαλλικής προεδρίας θα επικεντρωθούν στην υλοποίηση των θεσμικών αλλαγών που θα καταστήσουν δυνατή τη διεύρυνση της ΕΕ, ώστε να αυξήσει τα μέλη της από 15 σε 27.

    Κοινωνικά θέματα, συμπεριλαμβανομένου και ενός νέου καταστατικού για τα δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ, η υγεία και η ασφάλεια των τροφίμων θα είναι επίσης ψηλά στη λίστα των προτεραιοτήτων της γαλλικής προεδρίας.

    Ο Λιονέλ Ζοσπέν εξέφρασε τον ενθουσιασμό του για την προοπτική διεύρυνσης της ΕΕ σε συνάντησή του με τους ηγέτες της Κεντρικής Ευρώπης στην Ουγγαρία, την προηγούμενη Πέμπτη.

    Σ.Π.

    [12] Β' ΕΘΝΙΚΗ: ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ - ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ 30ης ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 7 Μαϊου 2000 (19:35 UTC+2)

    Ο Αθηναϊκός, παρέμεινε στην κορυφή της βαθμολογίας μετά το τέλος της 30ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Β' εθνικής κατηγορίας και αύξησε ακόμη περισσότερο τη διαφορά από τους υπόλοιπους αντιπάλους του καθώς κέρδισε εκτός έδρας την Ελευσίνα με σκορ 2 -1.

    Ο ΠΑΣ Γιάννινα κέρδισε 1 - 0 το Αιγάλεω, που βρισκόταν στη 2η θέση του βαθμολογικού πίνακα, και διατηρεί ελπίδες για άνοδο στην Α' εθνική. Με νίκες συνέχισαν την πορεία τους επίσης Πανσερραϊκός και Απόλλων Καλαμαριάς. Αναλυτικά τα αποτελέσματα της 30ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Β' εθνικής κατηγορίας έχουν ως εξής:

    Καλλιθέα - Ιάλυσος 6 - 1

    Εθνικός - Πανσερραϊκός 0 - 1

    Αγ.Νικόλαος - Λάρισα 3 - 0

    Γιάννινα - Αιγάλεω 1 - 0

    Καλαμαριά - Παναιτωλικός 3 - 0

    Ολυμπιακός Βόλου - Παναιγιάλειος 1 - 0

    Ελευσίνα - Αθηναϊκός 1 - 2

    Πιερικός - Αναγ. Καρδίτσας 3 - 0

    Βέροια - Νάουσα 1 - 0

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (30η αγωνιστική)

    1.Αθηναϊκός 65

    2.Αιγάλεω 61

    3.Γιάννινα 59

    4.Πανσερραϊκός 56

    5.Καλαμαριά 53

    6.Λάρισα 45

    7.Παναιτωλικός 43

    8.Καλλιθέα 43

    9.Βέροια 43

    10.Ολυμπιακός Β. 42

    11.Παναιγιάλειος 42

    12.Αγ.Νικόλαος 40

    13.Ελευσίνα 39

    14.Νάουσα 34

    15.Εθνικός 25

    16.Ιάλυσος 25

    17.Πιερικός 19

    18.Αν.Καρδίτσας 18

    Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ (31η)

    Ιάλυσος - Πανσερραϊκός

    Λάρισα - Καλλιθέα

    Αιγάλεω - Εθνικός

    Παναιτωλικός - Αγιος Νικόλαος

    Παναιγιάλειος - ΠΑΣ Γιάννινα

    Αθηναϊκός - Καλαμαριά

    Αναγ.Καρδίτσας - Ολυμπιακός Βόλου

    Νάουσα - Ελευσίνα

    Πιερικός - Βέροια

    [13] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΕΘΝΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ - ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ 2 - 2

    Αθήνα, 7 Μαϊου 2000 (19:28 UTC+2)

    Σε ένα αρκετά ενδιαφέρον παιχνίδι που έγινε στην Καισαριανή, Εθνικός Αστέρας και Παναχαϊκή αναδείχτηκαν ισόπαλοι με σκορ 2 -2 για την 31η αγωνιστική του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α' εθνικής κατηγορίας.

    Η ομάδα της Πάτρας ήταν αυτή που άνοιξε το σκορ στο 41' λεπτό με τον Κοπερτίνο και προηγήθηκε με 0 - 1. Ο Εθνικός Αστέρας μπήκε δυνατά στο β' ημίχρονο και ισοφάρισε στο 47' με τον Τέσοβιτς. Μάλιστα ο ίδιος παίκτης πέτυχε το 2 - 1 για τους γηπεδούχους στο 61' με εύστοχο χτύπημα πέναλτι. Η Παναχαϊκή κατάφερε στο 72' με τον Γιοβάνοβιτς να ισοφαρίσει σε 2 - 2 και να πάρει τον πολύτιμο βαθμό της ισοπαλίας.

    [14] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΚΑΛΑΜΑΤΑ - ΙΩΝΙΚΟΣ 2 - 0

    Καλαμάτα, 7 Μαϊου 2000 (19:16 UTC+2)

    Τρεις πολύτιμους βαθμούς που την οδηγούν σε μια θέση ασφαλείας, μακριά από τον υποβιβασμό κατέκτησε η Καλαμάτα. Η ομάδα της μεσσηνίας κέρδισε στο πλαίσιο της 31ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α' εθνικής κατηγορίας τον Ιωνικό με σκορ 2 - 0.

    Η Καλαμάτα προηγήθηκε μόλις στο 2' λεπτό με αυτογκόλ που σημείωσε ο Τροντ. Κατάφερε να ζευγαρώσει τα τέρματα και να σφραγίσει τη νίκη της στο 90' με γκολ του Τρούπκου.

    [15] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΤΡΙΚΑΛΑ - ΚΑΒΑΛΑ 3 -1

    Τρίκαλα, 7 Μαϊου 2000 (19:16 UTC+2)

    Σε δύσκολη θέση βρίσκεται η Καβάλα μετά την ήττα από τα Τρίκαλα με 3 - 1 στο παιχνίδι για την 31η αγωνιστική του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α' εθνικής κατηγορίας. Η ομάδα του Γιώργου Πάρασχου δεν κατάφερε να κατακτήσει τους τρεις βαθμούς από τα Τρίκαλα και να ξεφύγουν από την επικίνδυνη ζώνη του υποβιβασμού. Σημειώνεται πάντως πως η Καβάλα ολοκλήρωσε την αναμέτρηση με 8 ποδοσφαιριστές, καθώς τρεις παίκτες της αποβλήθηκες με κόκκινες κάρτες.

    Τα Τρίκαλα κατάφεραν να προηγηθούν γρήγορα στο σκορ, μόλις στο 4' λεπτό με εύστοχο χτύπημα πέναλτι του Γιοβάνοβιτς. Η Καβάλα ισοφάρισε στο 19' με τον Αμπελά όμως η συνέχεια δεν ήταν καθόλου ευχάριστη για τους φιλοξενούμενους. Τα Τρίκαλα πήραν και πάλι το προβάδισμα στο 47' με δεύτερο προσωπικό γκολ του Γιοβάνοβιτς, ενώ στη συνέχεια αποβλήθηκαν από την Καβάλα οι Πις στο 59', Σαράμπα στο 59' και Σάμπρι στο 64'. Οι γηπεδούχοι εκμεταλλεύτηκαν την αριθμητική υπεροχή και διαμόρφωσαν το 3 - 1 στο 71' με τον Χλωρό.

    [16] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΞΑΝΘΗ - ΗΡΑΚΛΗΣ 3 - 0

    Ξάνθη, 7 Μαϊου 2000 (19:15 UTC+2)

    Βαριά ήττα για μια ακόμη αγωνιστική γνώρισε ο Ηρακλής, ο οποίος έχασε νέο πολύτιμο έδαφος όσον αφορά την έξοδο του στην Ευρώπη. Οι κυανόλευκοι, που πραγματοποίησαν κακή εμφάνιση, ηττήθηκαν στην Ξάνθη από την τοπική ομάδα με σκορ 3 - 0 στην 31η αγωνιστική του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α' εθνικής κατηγορίας.

    Η ομάδα της Ξάνθης κυριάρχησε στον αγωνιστικό χώρο και δίκαια κατέκτησε τους τρεις βαθμούς, που την οδηγούν σε μια καλύτερη βαθμολογική θέση. Αντίθετα, οι παίκτες του Αγγελου Αναστασιάδη ούτε και σήμερα έδειξαν ένα καλό πρόσωπο και απογοήτευσαν εκ νέου τους φιλάθλους τους.

    Οι γηπεδούχοι μπήκαν δυνατά στο γήπεδο και κατάφεραν να προηγηθούν από το 4' λεπτό με κεφαλιά του Πάρι Ζουμπούλη. Το γκολ της Ξάνθης αποδιοργάνωσε τους ποδοσφαιριστές του Ηρακλή, οι οποίοι για πρώτη φορά απείλησαν την εστία του Μπούτσιεκ στο 18' λεπτό με τον Χάγκαν.

    Στο 45' η Ξάνθη κατάφερε να ζευγαρώσει τα τέρματα της με ένα πέναλτι το οποίο εκτέλεσε εύστοχα ο Γιανούτσκο. Ωστόσο η απόφαση του διαιτητή κ.Νίκου προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των ανθρώπων του Ηρακλή. Στην επανάληψη, οι κυανόλευκοι δεν κατάφεραν να αντεπιτεθούν και οι αλλαγές του κ.Αναστασιάδη δεν έφεραν αποτέλεσμα. Αντίθετα ο Μπα που μπήκε ως αλλαγή στο 65' κατάφερε δέκα λεπτά μετά την είσοδο του στον αγωνιστικό χώρο να βρει το δρόμο προς τα δίχτυα και να γράψει το 3 - 0 για τη Ξάνθη.

    Σημειώνεται πως στο 93' ο τερματοφύλακας του Ηρακλή, Παναγιώτης Διλμπέρης, απέκρουσε πέναλτι που σούταρε ο Γιώργος Τουρσουνίδης.

    [17] Ο ΣΕΡΒΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΕΡΑΜΥΝΕΤΑΙ ΤΟΥ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ

    Βελιγράδι, 7 Μαϊου 2000 (19:15 UTC+2)

    Δριμεία επίθεση κατά των δυνάμεων της αντιπολίτευσης, που βάλλουν κατά του Γιουγκοσλάβου προέδρου, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, εξαπέλυσε ο Σέρβος υπουργός Εσωτερικών, Βλάικο Στοϊλικοβιτς, κατηγορώντας την αντιπολίτευση ότι σχεδιάζει να καταστρέψει τη χώρα.

    Σε δηλώσεις του στο γιουγκοσλαβικό πρακτορείο ειδήσεων Tanjug, o υπουργός Εσωτερικών της Γιουγκοσλαβίας τόνισε ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης επιδίδονται σε μια εκστρατεία πιέσεων και απειλών.

    Ο Σέρβος υπουργός, που βρίσκεται στον κατάλογο των καταζητουμενων από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για τα εγκλήματα στην πρώην Γιουγκοσλαβία, χαρακτήρισε "φασιστικό και τρομοκρατικό" το φοιτητικό κίνημα Otpor (Αντίσταση) και κατηγόρησε τις μη κυβερνητικές ομάδες ότι αποτελούν μέλη των "ξένων μυστικών υπηρεσιών".

    Σ.Π.

    [18] Η ΚΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΤΟΠΑΡΙΣΜΑ ΤΟΥ ΒΟΥΚΣΕΒΙΤΣ

    Αθήνα, 7 Μαϊου 2000 (19:05 UTC+2)

    Λίγες ώρες πριν τη δεύτερη συνάντηση του ΠΑΟΚ με τον Ολυμπιακό για τα ημιτελικά του πρωταθλήματος μπάσκετ, η ερυθρόλευκη ΚΑΕ εξέδωσε ανακοίνωση μέσω της οποίας καλύπτει τον καλαθοσφαιριστή Ντούσαν Βούκσεβιτς, ο οποίος κατηγορείται για χρήση απαγορευμένης ουσίας στο πρώτο ματς με το Δικέφαλο του Βορρά στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

    Η ανακοίνωση που εξέδωσε η ΚΑΕ Ολυμπιακός αναφέρει χαρακτηριστικά: "Λίγες ώρες μόνο πριν από ένα κρίσιμο παιχνίδι ο Ολυμπιακός βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να καταγγείλει περίεργες, αν όχι ύποπτες, μεθοδεύσεις "αρμοδίων οργάνων" που αντί να διασφαλίζουν την ομαλή και με ίσους όρους διεξαγωγή του πρωταθλήματος καταλύουν απροκάλυπτα κάθε έννοια νομιμότητας και δυναμιτίζουν το κλίμα διεξαγωγής των αγώνων του.

    Χθες, Σάββατο, στις 10.30 βράδυ η ομάδα μας ειδοποιήθηκε τηλεφωνικά από την ΕΟΚ ότι στο δείγμα που έδωσε ο καλαθοσφαιριστής μας, Ντούσαν Βούκσεβιτς, σε έλεγχο ντόπινγκ στις 4 Μαίου βρέθηκε η ουσία τετραϊδροκαναβιδόλη".

    "Ο αθλητής μας αρνείται ότι έκανε χρήση οποιασδήποτε απαγορευμένης ουσίας και η ομάδα μας δεν έχει κανένα λόγο να μην το πιστέψει, καθώς επανειλημμένα είχε υποβληθεί σε έλεγχο με αρνητικά αποτελέσματα και μάλιστα, το πλέον πρόσφατο, σε αγώνα της Ευρωλίγκα. Αλλωστε, η αλήθεια των ισχυρισμών του θα υποδειχθεί άμεσα αφού αύριο κιόλας θα ζητήσουμε νέα ουροληψία παρουσία τεχνικού συμβούλου μας, αυτή την φορά. Άμεσα, όμως, θα πρέπει και οι "υπεύθυνοι" της όλης διαδικασίας να απαντήσουν στα ακόλουθα ερωτήματα αν θέλουν ο αποψινός αγώνας να μη σκιάζεται από ύποπτα ερωτηματικά".

    "Πρώτον, το θεωρούν νόμιμο και λογικό η ομάδα μας να ειδοποιείται "αρμοδίως" τηλεφωνικά για ένα τόσο σοβαρό θέμα στις 10.30 το βράδυ του Σαββάτου, όταν ο παίκτης μας έχει ήδη ενσωματωθεί, που είχε, ήδη, φτάσει στην Θεσσαλονίκη και αφού προηγουμένως έντεχνα έχει διαρρεύσει το θέμα στον Τύπο της Θεσσαλονίκης; Δεύτερον, αν το εργαστήριο του ΟΑΚΑ έβγαλε το πόρισμα του την Παρασκευή, γιατί η ομοσπονδία δεν μας ειδοποίησε άμεσα, ώστε και η ομάδα μας να αλλάξει αγωνιστικό προγραμματισμό και το κλίμα της αποστολής να μην διαταραχθεί; Αν πάλι η ΕΟΚ έμαθε το πόρισμα μη εργάσιμη ημέρα, Σάββατο, δικαιολογείται να το διοχετεύσει, πρώτα, έντεχνα, και αντιδεοντολογικά στον Τύπου και μετά ασθμαίνοντας να ενημερώσει την ομάδα μας;

    "Θυμίζουμε ότι πέρσι ο καλαθοσφαιριστής του Αρη, Μαρτιν Μιουρσεπ, βρέθηκε να έχει κάνει χρήση απαγορευμένης ουσίας στον αγώνα Αρη - Ολυμπιακού στις 26 Απριλίου. Αφέθηκε να αγωνιστεί και στις 2 Μαίου εναντίον μας, όπου ξαναέκανε χρήση. Ω του θαύματος ο Αρης ειδοποιήθηκε ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τον καλαθοσφαιριστή στις 7 Μαίου, συμπτωματικά πριν από τον αγώνα με τον ΠΑΟΚ. Φέτος ο Τζό Αρλάουκας βρέθηκε θετικός στον αγώνα Αρη - Νήαρ Ηστ. Αφέθηκε να αγωνιστεί και στους δύο αγώνες με τον Ολυμπιακό. Πάνω από όλα, όμως, η ομοσπονδία θα πρέπει να εξηγήσει γιατί δεν ανακοινώνει στην ποσότητα της απαγορευμένης ουσίας που διατείνεται ότι βρέθηκε στον Ντούσαν Βούκσεβιτς. Μήπως επειδή σύμφωνα με τον κανονισμό που η ίδια κατάρτισε η ποσότητα παίζει ρόλο για το αν ο αθλητής μπορεί να αγωνιστεί ή όχι; Μήπως στόχος των αρμοδίων δεν είναι η διασφάλιση της νομιμότητας αλλά η αγωνιστική βλάβη του Ολυμπιακού; Αν είναι έτσι καλό θα ήταν να απονείμουν wild card για την επόμενη Σουπρολίγκα στις ομάδες της αρεσκείας τους", καταλήγει η ανακοίνωση.

    [19] ΕΛΛΑΔΑ - ΟΥΖΜΠΕΚΙΣΤΑΝ 18- 5 ΣΕ ΠΡΟΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΠΟΛΟ

    Θεσσαλονίκη, 7 Μαϊου 2000 (19:05 UTC+2)

    Την πρώτη της νίκη στο προολυμπιακό τουρνουά πόλο που διεξάγεται στο Ανόβερο της Γερμανίας πέτυχε σήμερα η εθνική μας ομάδα των ανδρών. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα κέρδισε άνετα το Ουζμπεκιστάν με σκορ 18 - 5, στη δεύτερη αγωνιστική του Α' ομίλου, και διατηρεί ελπίδες για πρόκριση στην επόμενη φάση του θεσμού.

    Κορυφαίος για την ελληνική ομάδα, που έφτασε να προηγείται ακόμη και με 13 - 0, ήταν ο Θοδωρής Χατζηθεοδώρου που πέτυχε έξι τέρματα. Σημειώνεται πως χθες η εθνική μας ηττήθηκε στην πρεμιέρα του Α' ομίλου από τη Γαλλία με 8 - 3 και αύριο θα διεξαχθεί ο πιο κρίσιμος αγώνας καθώς οι έλληνες πολίστες θα κοντράρουν τη Ρουμανία και με νίκη προκρίνονται στην επόμενη φάση του προολυμπιακού τουρνουά.

    [20] 60 ΚΙΛΑ ΗΡΩΙΝΗΣ ΚΑΤΑΣΧΕΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΒΟΥΛΓΑΡΟΥΣ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΟΥΣ

    Σόφια, 7 Μαϊου 2000 (19:05 UTC+2)

    Περισσότερα από 60 κιλά ηρωίνης ανακάλυψαν τελωνειακοί υπάλληλοι της Βουλγαρίας σε λεωφορείο που ερχόταν από την Τουρκία, σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπου των βουλγαρικών τελωνείων.

    Η ηρωίνη, μοιρασμένη σε 62 σακουλάκια, ήταν κρυμμένη στην οροφή του λεωφορείου, που φέρει αλβανικές πινακίδες και του οποίου ο Αλβανός οδηγός κρατείται από τη βουλγαρική συνοριακή αστυνομία.

    Είναι η τρίτη φορά σε μια εβδομάδα που οι τελωνειακοί στον συνοριακό σταθμό του Kapitan Andreevo ανακαλύπτουν ηρωίνη σε διερχόμενο όχημα.

    Από τις αρχές της χρονιάς έχουν κατασχεθεί στο εν λόγω συνοριακό σταθμό 600 κιλά ηρωίνης, ενώ την προηγούμενη χρονιά μόλις 261.

    Σ.Π.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 7 May 2000 - 18:14:04 UTC