Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-05-08

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΧΟΜΠΑΧ: ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΜΙΛΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΘΑΥΜΑ
  • [02] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ-ΠΑΓΚΑΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ
  • [03] O OIK. ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕ ΣΤΗΝ ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΑ
  • [04] ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΤΡΕΙΣ ΟΠΑΔΟΙ ΣΕΡΒΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ
  • [05] ΟΙ ΚΡΙΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΣΤΡΑΤΗΓΩΝ
  • [06] ΟΙ ΚΡΙΣΕΙΣ ΤΩΝ ΤΑΞΙΑΡΧΩΝ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ
  • [07] ΛΟΝΔΙΝΟ: ΟΡΚΙΣΤΗΚΕ ΔΗΜΑΡΧΟΣ Ο ΚΕΝ ΛΙΒΙΝΓΚΣΤΟΝ
  • [08] Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΡΕΙ ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΜΑΑΣΤΡΙΧΤ
  • [09] ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΙΣΠΑΝΟΥ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ
  • [10] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΑΡΗΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 0-1
  • [11] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ 3-1
  • [12] ΒΟΥΛΓΑΡΟΙ ΕΠΙΝΟΗΣΑΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΟΥ "I LOVE YOU"
  • [13] Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΩΝ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΗΣ Ν.Α ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΤΟ «ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ» ΤΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ FORUM
  • [14] ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ Ν.Δ. Ν. ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΕ ΠΑΟΚ
  • [15] ΜΗΝΥΜΑ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΛΗΞΗΣ ΤΟΥ Β' ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ
  • [16] ΜΗΤΕΡΑ ΧΤΥΠΗΣΕ ΜΕ ΤΣΕΚΟΥΡΙ ΤΟ ΓΙΟ ΤΗΣ ΣΤΗ ΝΙΓΡΙΤΑ
  • [17] ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΤΗΝ ΑΙΘΙΟΠΙΑ
  • [18] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΔΗΚΚΙ
  • [19] ΣΥΝΑΝΤΗΣEΙΣ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΜΕ ΧΑΝΕΪ ΚΑΙ ΚΟΥΚΑΝ
  • [20] ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ
  • [21] Η ΙΤΑΛΙΑ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΚΡΟΑΤΙΑΣ ΣΤΗ "ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ"
  • [22] ΑΙΜΑΤΗΡΗ ΣΥΜΠΛΟΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ - ΑΛΒΑΝΩΝ ΣΤΑ ΚΟΙΛΑ ΚΟΖΑΝΗΣ
  • [23] ΣΕ ΔΙΚΗ ΦΟΙΤΗΤΗΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕ ΝΑ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙ ΤΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ

  • [01] ΧΟΜΠΑΧ: ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΜΙΛΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΘΑΥΜΑ

    Θεσσαλονίκη, 8 Μαϊου 2000 (11:41 UTC+2)

    Φωτογραφία: Επίσκεψη Μ.Χόμπαχ στη Θεσσαλονίκη. Ξενάγηση στους χώρους του κτιρίου του CEDEFOP.

    Ως το καλύτερο παράδειγμα λαμπρής οικονομικής εξέλιξης, χαρακτήρισε την Ελλάδα ο συντονιστής του Συμφώνου Σταθερότητας, Μπόντο Χόμπαχ, υποστηρίζοντας ότι άπαντες στην Ευρώπη μιλούν πλέον για το ελληνικό οικονομικό θαύμα.

    "Η ανάκαμψη αυτή δεν θα ήταν δυνατή αν η ελληνική κυβέρνηση δεν είχε προχωρήσει σε επώδυνες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις", είπε χαρακτηριστικά ο κ.Χόμπαχ, εκφράζοντας την ελπίδα ότι και τα υπόλοιπα βαλκανικά κράτη θα προχωρήσουν σε αντίστοιχες μεταρρυθμίσεις, ώστε "στο μέλλον να μιλάμε και για άλλα ευρωπαϊκά θαύματα".

    [02] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ-ΠΑΓΚΑΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ

    Αθήνα, 8 Μαϊου 2000 (09:34 UTC+2)

    Φωτογραφία: Κώστας Σημίτης

    Με τον υπουργό Πολιτισμού Θεόδωρο Πάγκαλο θα συναντηθεί στη 1.30΄το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης προκειμένου να συζητήσει ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη διοργάνωση της Ολυμπιάδας του 2004. Ο κ. Σημίτης έχει θέσει ως πρώτη προτεραιότητα την Ολυμπιάδα και οι οριστικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στην ευρεία κυβερνητική σύσκεψη που θα γίνει αύριο υπό την προεδρία του πρωθυπουργού. Την Τετάρτη θα επισκεφθεί την Αθήνα αντιπροσωπεία της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ), για την τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας για την Ολυμπιάδα του Σίδνει, και θα έχει επαφές και με την ελληνική κυβέρνηση. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής πρότεινε να τεθεί επικεφαλής της Επιτροπής για την Ολυμπιάδα του 2004 ο Δημήτρης Αβραμόπουλος ή η Γιάννα Δασκαλάκη-Αγγελοπούλου. Ο κ. Αβραμόπουλος αρνήθηκε την πρόταση λέγοντας ότι έχει ρόλο ως δήμαρχος Αθηναίων.

    [03] O OIK. ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕ ΣΤΗΝ ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΑ

    Αγκυρα, 7 Μαϊου 2000 (14:17 UTC+2)

    Iστορική για τον ελληνισμό είναι η σημερινή μέρα. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος τέλεσε σήμερα για πρώτη φορά από το 1923 θεία λειτουργία στα μοναστήρια της Καππαδοκίας.

    Χθες, ο Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας προέβη στα θυρανοίξια του ιερού ναού των Αγίων Αναργύρων στο Εγριδίρ της Πισιδίας, δίπλα στην ομώνυμη λίμνη. Χιλιάδες κατοίκων είχαν συγκεντρωθεί στην παραλιακή οδό που οδηγεί στον ιερό ναό και επιφύλαξαν θερμή υποδοχή στον Πατριάρχη και τη συνοδεία του.

    Ο ναός που ανακαινίσθηκε ύστερα από πρωτοβουλία του δημάρχου της πόλης του Εγριδίρ είναι ένας τρίκλιτος ναός βασιλικής, χωρίς τρούλο, ρυθμός ο οποίος επιβλήθηκε κατά τη διάρκεια της οθωμανικής αυτοκρατορίας.

    Ο ίδιος ο δήμαρχος είχε απευθύνει πρόσκληση στον Πατριάρχη να λειτουργήσει το ναό. Πριν από την ανταλλαγή πληθυσμών το 1923 ζούσαν 600 περίπου χριστιανοί και υπήρχαν 13 εκκλησίες. Ο δήμαρχος είπε ότι πριν από την ανταλλαγή, οι χριστιανοί παραχώρησαν την εκκλησία της Αγίας Ευδοκίας στους μουσουλμάνους συντοπίτες τους για να την κάνουν τέμενος.

    [04] ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΤΡΕΙΣ ΟΠΑΔΟΙ ΣΕΡΒΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ

    Βελιγράδι, 8 Μαϊου 2000 (20:44 UTC+2)

    Ελεύθερα αφέθηκαν τρία μέλη της αντιπολιτευόμενης φοιτητικής οργάνωσης "Οτπόρ" (Αντίσταση), που είχαν συλληφθεί για απόπειρα δολοφονίας εναντίον δύο μελών του κόμματος της Γιουγκοσλαβικής Αριστεράς (JUL) στο Ποζάρεβατς.

    Οι Μόμτσιλο Βελίκοβιτς, Ραντόικο Λούκοβιτς και Νεμπόισα Σοκόλοβιτς κατηγορήθηκαν ότι προσπάθησαν να δολοφονήσουν τους αδελφούς Μίλαν και Σάσα Λάζιτς, μέλη της JUL, του κόμματος της Μίρα Μάρκοβιτς, συζύγου του Προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

    Οι δικηγόροι τους ανέφεραν ότι και οι τρεις τους αρνήθηκαν τις κατηγορίες για φόνο εκ προ μελέτης αλλά δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη αν θα δικαστούν.

    Ο.Κ.

    [05] ΟΙ ΚΡΙΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΣΤΡΑΤΗΓΩΝ

    Αθήνα, 8 Μαϊου 2000 (20:42 UTC+2)

    Υπό την προεδρία του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγου Ιωάννη Γεωργακόπουλου και την συμμετοχή των δύο Αντιστρατήγων του Στρατού Ξηράς, Παναγιώτη Μητσακάκη και Μηνά Κοντραφούρη συνήλθε το Συμβούλιο Κρίσεως Αντιστρατήγων και απένειμε τον τίτλο του Υπαρχηγού επί τιμή στον Αντιστράτηγο Γεώργιο Παπαδημητρόπουλο.

    Αμέσως μετά συνήλθε το Ανώτατο Συμβούλιο Κρίσεων υπό την προεδρία του Αρχηγού και τη συμμετοχή των δύο Υπαρχηγών, Αντιστρατήγων Γεωργίου Πλάκα και Κωνσταντίνου Οικονόμου, προκειμένου να κρίνουν τους Υπουστράτηγους για την κάλυψη της κενής θέσης.

    Στο βαθμό του Αντιστράτηγου προήχθη ο Αλέξανδρος Ζουμπούλης.

    Οι κρίσεις συνεχίζονται με τους Ταξίαρχους της Ελληνικής Αστυνομίας.

    [06] ΟΙ ΚΡΙΣΕΙΣ ΤΩΝ ΤΑΞΙΑΡΧΩΝ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ

    Αθήνα, 8 Μαϊου 2000 (20:42 UTC+2)

    Υπό την προεδρία του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγου Ιωάννη Γεωργακόπουλου και με την συμμετοχή των δύο Υπαρχηγών Αντιστρατήγων Γεωργίου Πλάκα και Κωνσταντίνου Οικονόμου, συνήλθε το μεσημέρι το Ανώτατο Συμβούλιο Κρίσεων Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας και έκρινε τους Ταξίαρχους.

    Στο βαθμό του Υποστρατήγου προάγονται οι Παναγιώτης Καλοφωλιάς, Αθανάσιος Δαλαμαγκίδης, Φώτιος Νασιάκος, Ηλίας Παπαευθυμίου, Σπυρίδων Τσάκος, Αθανάσιος Γκίτσας, Ιωάννης Παναγόπουλος, Ιωάννης Παπαϊωάννου, Χρήστος Λίβανος, Νικόλαος Ζαπαρτίδης και Ιωάννης Πανηγυράκης.

    Προάγονται στο βαθμό του Υποστράτηγου εκτός οργανικών θέσεων και αποστρατεύονται μετά από 30 ημέρες οι: Αθανάσιος Θεοφιλόπουλος, Χρήστος Χατζημιχαηλίδης, Ευάγγελος Χρυσανθακόπουλος, Γεώργιος Τσεσμετζής, Βασίλειος Κουτσούμπας, Ευάγγελος Κουσκουρής, Δημήτριος Ξύδης, Κωνσταντίνος Πολίτης, Ιωάννης Ριζάς, Παναγιώτης Καλδέρης.

    Τίθεται σε αυτεπάγγελτη αποστρατεία ως ευδοκίμως τερματίσας τη σταδιοδρομία του ο Ταξίαρχος Αστυνομίας Ειδικών Καθηκόντων (Αστυκτηνίατρος) Γεώργιος Μόσχος.

    Οι κρίσεις των Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας, θα συνεχιστούν με τους Αστυνομικούς Διευθυντές.

    [07] ΛΟΝΔΙΝΟ: ΟΡΚΙΣΤΗΚΕ ΔΗΜΑΡΧΟΣ Ο ΚΕΝ ΛΙΒΙΝΓΚΣΤΟΝ

    Λονδίνο, 8 Μαϊου 2000 (20:27 UTC+2)

    Ο Κεν Λίβινγκστον ορκίστηκε σήμερα επίσημα δήμαρχος του Λονδίνου στην πρώτη ορκωμοσία εκλεγμένου δημάρχου από το 1986, όταν η Μάργκαρετ Θάτσερ κατήργησε το Συμβούλιο του Ευρύτερου Λονδίνου.

    Ο κ. Λίβινγκστον ορκίστηκε να τηρεί με ευσυνειδησία τα καθήκοντα του ενώ μεταξύ άλλων θα έχει την ευθύνη για την αστυνομία, τις συγκοινωνίες, και την πυροσβεστική.

    Ο νέος δήμαρχος είχε διαγραφεί από το Εργατικό Κόμμα για τις αριστερές του απόψεις και για την πρόσθεση του να διεκδικήσει τη δημαρχία.

    [08] Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΡΕΙ ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΜΑΑΣΤΡΙΧΤ

    Βρυξέλες, 8 Μαϊου 2000 (20:26 UTC+2)

    Θερμή υποδοχή από τους συναδέλφους του στις Βρυξέλες είχε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου, στο πρώτο συμβούλιο του ECOFIN, μετά τη δημοσιοποίηση των δύο εκθέσεων για την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ.

    "Εκανε ιδιαίτερη εντύπωση στους Ευρωπαίους συναδέλφους μου ότι η Ελλάδα ικανοποίησε με τόση άνεση το κριτήριο του πληθωρισμού με αποτέλεσμα σήμερα να είμαστε μισή μονάδα κάτω από το αντίστοιχο κριτήριο της συνθήκης του Μάαστριχτ", είπε ο κ. Παπαντωνίου, ο οποίος συζήτησε με τον προεδρεύοντα του συνεδρίου και αρμόδιο Επίτροπο Πέδρο Σόμπλες, για την ακριβή διαδικασία που θα ακολουθήσουν τα θεσμικά όργανα, μέχρι το ευρωπαϊκό συμβούλιο της 19ης Ιουνίου, ενώ διέψευσε ότι ασκούνται πιέσεις στην Ελλάδα για τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων.

    "Είναι λάθος να βλέπουμε την Ε.Ε. σε ένα κλίμα αντιπαράθεσης, έχει δημιουργηθεί ένα κλίμα θετικής συνεργασίας. Η ελληνική οικονομική πολιτική είναι συμβατή με τους γενικούς προσανατολισμούς της ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής και κανείς δεν μας κάνει συστάσεις" τόνισε ο κ. Παπαντωνίου.

    Παράλληλα πρόσθεσε ότι προσβλέπει στην ολοκλήρωση της ενταξιακής διαδικασίας τις επόμενες μέρες ως το ευρωπαϊκό συμβούλιο και διευκρίνισε ότι η ισοτιμία με την οποία θα ενταχθεί η δραχμή στην ΟΝΕ είναι η κεντρική της ισοτιμία, δηλαδή εκείνη που ορίζει ότι ένα ευρώ αντιστοιχεί σε 340,75 δραχμές.

    Στο ECOFIN, εξάλλου συζητήθηκαν και οι γενικές καταυθυντήριες γραμμές της οικονομικής πολιτικής της Ε.Ε. μετά τη συνεδρίαση του συμβουλίου των υπουργών Εργασίας.

    Ο υπουργός Εργασίας, Τάσος Γιαννίτσης, δήλωσε ότι οι συζητήσεις για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας στην Ελλάδα θα γίνουν με βάση την εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας.

    [09] ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΙΣΠΑΝΟΥ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ

    Τίρανα, 8 Μαϊου 2000 (20:20 UTC+2)

    Ο Ισπανός Χοακίν Μπερνάρντο, υπάλληλος της Αμερικανικής Υπηρεσίας για την Παγκόσμια Ανάπτυξη, USAID, βρέθηκε δολοφονημένος στο διαμέρισμα του στα Τίρανα δυο μόλις μέρες μετά την άφιξη του στην Αλβανία, ανακοίνωσε η αστυνομία.

    Αξιωματούχος της τοπικής αστυνομίας ανέφερε ότι ο Μπερνάρντο στραγγαλίστηκε και βρέθηκε με τα χέρια και τα πόδια του δεμένα με ηλεκτρικό καλώδιο.

    Ο Ισπανός είχε έρθει στα Τίρανα τη περασμένη Παρασκευή για να εργαστεί για την USAID ενώ μέχρι τώρα δεν έχουν δοθεί περισσότερες πληροφορίες για τις συνθήκες της δολοφονίας του.

    Ο.Κ.

    [10] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΑΡΗΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 0-1

    Μυτιλήνη, 8 Μαϊου 2000 (20:13 UTC+2)

    Ο Ολυμπιακός, χάρη στο εύστοχο χτύπημα πέναλτι του Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς, έκαμψε στο ουδέτερο γήπεδο της Μυτιλήνης την αντίσταση του Άρη. Οι "κίτρινοι" παρά το γεγονός ότι ήθελαν πολύ τη νίκη, ηττήθηκαν με 1 - 0 στο παιχνίδι για την 31η αγωνιστική του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α' εθνικής κατηγορίας.

    Οι "ερυθρόλευκοι" ήταν αρκετά επιθετικοί από το πρώτο λεπτό, ενώ οι παίκτες του Άρη από την άλλη προσπαθούσαν να διαφυλάξουν την εστία τους. Ο Ολυμπιακός βρήκε επίσης την αντίσταση του πολύ καλού τερματοφύλακα του Άρη, Φάνη Κατεργιαννάκη, ο οποίος δεν άφηνε πολλά περιθώρια στους φιλοξενούμενους.

    Οι παίκτες του Ολυμπιακού δεν μπορούσαν να βρουν τρόπο να φτάσουν στα αντίπαλα δίχτυα -είχαν και τρία δοκάρια- όταν στο 64' ο διαιτητής της συνάντησης έδωσε πέναλτι στην ανατροπή του Αλεξανδρή από τον Σάβιτς. Την εσχάτη των ποινών εκτέλεσε εύστοχα ο Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς και με το γκολ αυτό χάρισε τη νίκη για την ομάδα του.

    Ο Άρης μετά τη σημερινή ήττα θα χρειαστεί τις επόμενες τρεις αγωνιστικές που απομένουν μέχρι να ολοκληρωθεί το πρωτάθλημα να κατακτήσουν όσο το δυνατόν περισσότερους βαθμούς για να εξασφαλίσουν την έξοδο τους στην Ευρώπη.

    [11] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ 3-1

    Αθήνα, 8 Μαϊου 2000 (20:11 UTC+2)

    Ο Παναθηναϊκός κατάφερε να επικρατήσει άνετα στο ΟΑΚΑ επί της Προοδευτικής με σκορ 3 - 1, για την 31η αγωνιστική του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α' εθνικής κατηγορίας, όμως η διαφορά με τον πρωτοπόρο Ολυμπιακό παρέμεινε στους τέσσερις βαθμούς μετά τη νίκη του τελευταίου επί του Άρη στη Μυτιλήνη.

    Οι "πράσινοι" άνοιξαν το σκορ μόλις στο 16' λεπτό με τον Μπλένταρ Κόλα, ενώ το 2 - 0 το διαμόρφωσε στο 65' ο Νίκος Λυμπερόπουλος. Ο ίδιος παίκτης με δεύτερο προσωπικό τέρμα στο 75' έγραψε το 3 - 0 για τον Παναθηναϊκό και σφράγισε τη νίκη για την ομάδα του. Η Προοδευτική, που αγωνιζόταν με 10 παίκτες λόγω αποβολής του Ρουτζιέρη με δεύτερη κίτρινη κάρτα, κατάφερε απλά να μειώσει το σκορ στο 83' λεπτό σε 3 - 1 με τον Παγιαζίτ.

    Ο προπονητής του Παναθηναϊκού, Γιάννης Κυράστας, εμφανίστηκε ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την απόδοση των παικτών του, αν και πλέον δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για την κατάκτηση του πρωταθλήματος καθώς απομένουν τρεις αγωνιστικές και ο Ολυμπιακός διατηρεί το προβάδισμα.

    [12] ΒΟΥΛΓΑΡΟΙ ΕΠΙΝΟΗΣΑΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΟΥ "I LOVE YOU"

    Σόφια, 8 Μαϊου 2000 (20:09 UTC+2)

    του Ηλία Κόστοφ

    Προγράμματα κατά του ιού "Σ΄αγαπώ" εμφανίσθηκαν πλέον στις βουλγαρικές ιστοσελίδες στο Ιντερνέτ. Αυτό αναφέρει σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της η φιλοκυβερνητική εφημερίδα της Σόφιας "Ντεμοκράτσια", υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι μέχρι στιγμής ο ηλεκτρονικός ιός "Σ΄αγαπώ" και οι διάφορες παραλλαγές του "χτύπησαν" πάνω από 600 χιλιάδες υπολογιστές σ΄ όλον τον κόσμο.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι ο καθένας μπορεί να "κατεβάσει" τα εν λόγω προγράμματα κατά του καταστροφικού ιού από το Διαδίκτυο στην διεύθυνση http://mp3.dir.bg. Ανάμεσα στα πετυχημένα προγράμματα κατά του ιού "Σ΄ αγαπώ" στις βουλγαρικές ιστοσελίδες είναι το "Κill LoveU" και "FixLove".

    Σημειώνεται όμως ότι το πρώτο λογισμικό προϊόν κατά του ηλεκτρονικού ιού μπορεί να καταστρέψει μόνο την πρωτότυπη παραλλαγή του ιού, διότι σύμφωνα με στοιχεία και πληροφορίες ενός από τα μέλη του πρακτορείου "Mp3 Team Bulgaria" που ασχολείται με τη συντήρηση της περιβόητης πλέον βουλγαρικής ιστοσελίδας, ήδη διαπιστώθηκαν 5 διάφορες παραλλαγές του ηλεκτρονικού ιού, αλλά, είπε, κατά πάσαν πιθανότητα οι ίδιες είναι πάνω από εκατοντάδες χιλιάδες.

    Σύμφωνα με το μέλος του πρακτορείου, ο ιός "Σ΄αγαπώ" είναι γραμμένος στην γλώσσα του κομπιούτερ "Visual Basic" και μοιάζει τον ιό από το άμεσο παρελθόν "Melisa". O τελευταίος παρόμοιος ιός κυκλοφόρησε στον παγκόσμιο κυβερνοχώρο τον Μάρτιο του 1999 και κατόρθωσε να προσβάλει 300 χιλιάδες υπολογιστές.

    Για την ώρα υπάρχουν εικασίες ότι περίπου 45 εκατ. άτομα έχουν λάβει ηλεκτρονικό μήνυμα με τον ιό "Σ΄αγαπώ", αλλά μόνο 600-700 χιλιάδες έχουν προσβληθεί απ΄ αυτόν. Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, οι ζημιές που προκάλεσε ο καταστροφικός ιός υπολογίζονται σε 2.61 τρισ. δολάρια.

    Η βουλγαρική ιστοσελίδα προσφέρει και πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες ο επινοητής του "Σ΄ αγαπώ" είναι 23-ετών άντρας από τα περίχωρα της πρωτεύουσας των Φιλιππίνων Μανίλα. Η βουλγαρική ιστοσελίδα επικαλείται και τον Σουηδό ειδικό κομπιούτερς, Φρέντερικ Μπιούρκ, ο οποίος κατά πάσα πιθανότητα έχει βοηθήσει για τον εντοπισμό του παλιού ηλεκτρονικού ιού "Melisa". Κατά την άποψή του, ο άνθρωπος που έχει επινοήσει τον καινούργιο ηλεκτρονικό ιό είναι Γερμανός φοιτητής που σπουδάζει προς το παρόν στην Αυστρία.

    [13] Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΩΝ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΗΣ Ν.Α ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΤΟ «ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ» ΤΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ FORUM

    Θεσσαλονίκη, 8 Μαϊου 2000 (20:08 UTC+2)

    Την πάγια θέση της ελληνικής κυβέρνησης για την οικονομική ανασυγκρότηση της Νοτιοανατολικής Ευρώπης επανέλαβε σήμερα από το βήμα του 7ου Θεσσαλονίκη FORUM, o Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας Στέφανος Αυγουλέας. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε δεν νοείται οικονομική ανασυγκρότηση με εξαίρεση της Γιουγκοσλαβίας, επομένως δεν μπορούμε να έχουμε μια "μαύρη τρύπα" στην διαδικασία αυτή.

    Ο κ. Αυγουλέας παρουσίασε τα επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας, δίδοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην πορεία της Ελλάδας προς την Οικονομική και Νομισματική Ένωση, ενώ "σκιαγράφησε" και τους κατευθυντήριους άξονες της στρατηγικής που σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο, προκειμένου να επιταχυνθούν ταχύτερα οι ιδιωτικοποιήσεις και η απελευθέρωση των αγορών. Επανέλαβε ότι μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους θα ολοκληρωθούν 15 ιδιωτικοποιήσεις, τις οποίες ήδη εξήγγειλε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου, ενώ επεσήμανε ότι το 2001 αναμένεται να πάρει "σάρκα και οστά" η απελευθέρωση των τηλεπικοινωνιών και της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

    Αναφορικά με το ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα στην περιοχή, ο κ. Αυγουλέας υπογράμμισε ότι η χώρα μας είναι η μόνη της περιοχής που συμμετέχει σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς, ενώ επικέντρωσε το ενδιαφέρον του στην οικονομική συνεργασία Ελλάδας Τουρκίας που ήδη έχει ξεκινήσει με τις επαφές επιχειρηματιών από τις δύο χώρες.

    Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης της χώρας του να προχωρήσει στην πορεία απελευθέρωσης της οικονομίας, υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομίας της ΠΓΔΜ Borko Adreev.

    Ο υπουργός Οικονομίας ανέλυσε τους κατευθυντήριους άξονες της πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ για την επίτευξη αυτού του στόχου, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι η χώρα του βρίσκεται σε μια μεταβατική περίοδο, δίδοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στις δυσμενείς επιπτώσεις που είχε η κρίση του Κοσσυφοπεδίου στην ανάπτυξη της ΠΓΔΜ. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι λόγω των συνθηκών που επικρατούσαν κατά τη διάρκεια της κρίσης, η αύξηση του ΑΕΠ ανήλθε μόλις στο 2,7% (για το 1999) έναντι του προβλεπόμενου 6,5%, ενώ η παραγωγή μειώθηκε κατά 2,6%.

    Περαιτέρω, σημείωσε ότι στο πλαίσιο της προσέλκυσης ξένων επενδύσεων, η κυβέρνηση έχει προχωρήσει στη θέσπιση του ανάλογου νομικού πλαισίου, εναρμονισμένου με τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να αποτραπεί η μη τοποθέτηση ξένων επενδυτών.

    "Η αναδιάρθρωση σε όλους τους τομείς της οικονομίας καθιστά αναγκαία την αναδιάρθρωση του δημοσίου τομέα και την ολοκλήρωση των ιδιωτικοποιήσεων" τόνισε, ενώ ταυτόχρονα υπογράμμισε ότι από το 1999 η Παγκόσμια Τράπεζα έχει κατατάξει τη χώρα του στην κατηγορία των χωρών της πρώτης φάσης οικονομικής μετάβασης. Ήδη, στο πλαίσιο αυτό έγινε η απελευθέρωση των τιμών, η απελευθέρωση του εσωτερικού εμπορίου και η στήριξη του τοπικού νομίσματος. Επίσης ανέφερε ότι οι ξένες επενδύσεις το 1999 ανήλθαν σε 112,3 εκατομμύρια δολάρια, σημειώνοντας πτώση, ενώ στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων ήδη η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί σε 1.485, ενώ 181 τελούν υπό ιδιωτικοποίηση.

    "Είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε κίνητρα στους ξένος επενδυτές. Αυτό αποτελεί ένα μόνιμο προσανατολισμό μας" σημείωσε.

    Τις προτεραιότητες της αλβανικής κυβέρνησης για τη σταθερότητα της χώρας, αλλά κυρίως για την οικονομική ανάπτυξή της, ανέλυσε ο υπουργός Οικονομίας και Αποκρατικοποιήσεων της γείτονας, Mustafa Muci, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι η Ελλάδα είναι ένας από τους πιο σημαντικούς εταίρους της χώρας του, αφού πάνω από 200 εταιρίες δραστηριοποιούνται στη γείτονα, επενδύοντας ποσό άνω των 100 εκατομμυρίων δολαρίων.

    Ο κ. Muci υπογράμμισε ότι η μακροοικονομική σταθερότητα αποτελεί κυρίαρχη προτεραιότητα για την κυβέρνηση της Αλβανίας, η οποία προχωρεί στην ανάληψη πρωτοβουλιών και στην υλοποίησή τους με στόχο την εμπέδωση κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ αυτής και των ξένων επενδυτών. Στο πλαίσιο αυτό σημαντικό ρόλο αναμένεται να διαδραματίσει η ίδρυση του Αναπτυξιακού Φορέα, ο οποίος ουσιαστικά θα ενημερώνει τους επενδυτές για την οικονομική κατάσταση της Αλβανίας, τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται καθώς και τους εγχώριους επενδυτές που ενδιαφέρονται για ανάπτυξη συνεργασιών.

    Ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών, όπως είπε, θα είναι η "αιχμή του δόρατος" των ιδιωτικοποιήσεων που με τόλμη θα συνεχίσει η αλβανική κυβέρνηση. Το όλο "εγχείρημα" θα επεκταθεί και σε άλλους καίριους τομείς της οικονομίας (όπως τραπεζικός τομέας). Χαρακτηριστικά επεσήμανε ότι στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους θα ολοκληρωθεί η διαδικασία ιδιωτικοποίησης της Albanian Mobile Telecommunication.

    Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών της Βουλγαρίας Muravey Radev διατύπωσε την εκτίμηση ότι η αρνητική εικόνα που παρουσιάζουν τα Βαλκάνια λόγω της έντασης και των συγκρούσεων απομονώνει τις χώρες της περιοχής από τον υπόλοιπο κόσμο και τις καταδικάζει σε βραδείς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης.

    Για την Ελλάδα τόνισε ότι μέσα από την ένταξή της στην ΟΝΕ θα μπορέσει να ξεφύγει από το "στίγμα" της βαλκανικής χώρας. "Οι αρνηικοί συνειρμοί που έρχονται από τη λέξη Βαλκάνια αποτρέπουν τις επενδυτικές πρωτοβουλίες παρά τις πολιτικές που εφαρμόζουμε όλες οι χώρες. Αυτό έχει αρνητικές συνέπειες ακόμη και για την Ελλάδα", ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Αναφερόμενος στην πορεία της βουλγαρικής οικονομίας τόνισε ότι τα τελευταία δύο χρόνια υπήρξαν θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης, αύξηση της εισροής ξένων επενδύσεων, ενώ πληθωρισμός και επιτόκια βρίσκονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Επίσης υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθειες ώστε μέχρι τον Ιανουάριο του 2007 να καταστεί πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Τα βασικά χαρακτηριστικά της κυπριακής οικονομίας, καθώς και τα πλεονεκτήματα που προσφέρει το νησί ως διεθνές επιχειρηματικό κέντρο, παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάκης Κληρίδης.

    Η κυπριακή οικονομία είναι σήμερα ικανοποιητική, τόσο σε ότι αφορά την αναπτυξιακή πτυχή, όσο και την μακροοικονομική σταθερότητα. Αυτό άλλωστε επιβεβαιώνουν οι εκθέσεις όλων των έγκυρων διεθνών οργανισμών, ανέφερε χαρακτηριστικά. Ιδιαίτερη όμως έμφαση έδωσε στην ευρωπαϊκή προοπτική της Κύπρου, η οποία όπως επεσήμανε, δίδει μια νέα διάσταση στις σχέσεις με τις χώρες της ΕΕ, της Βαλκανικής και του γεωγραφικού περίγυρου της νήσου.

    Η Κύπρος προσφέρεται ως ιδανικός χώρος για επενδύσεις επιχειρήσεις που στοχεύουν στην αγορά της Μ. Ανατολής, ενώ διαθέτει ένα ευρύ δίκτυο συμφωνιών αποφυγής της διπλής φορολογίας και προστασίας των επενδύσεων που μπορεί να αξιοποιηθεί από τους ξένους επενδυτές, σημείωσε. Η προσέλκυση ξένων επενδύσεων, όπως είπε, αποτελεί βασική προτεραιότητα της κυβερνητικής πολιτικής. Με βάση το σημερινό καθεστώς επιτρέπεται η συμμετοχή ξένων επενδυτών από χώρες της ΕΕ μέχρι 100% σχεδόν σε όλους τους τομείς.

    Περαιτέρω, σημείωσε ότι το στρατηγικό σχέδιο της κυβέρνησης για την περίοδο 1999-2003, δίδει έμφαση στην εναρμόνιση με το Κοινοτικό κεκτημένο. Στον μακροοικονομικό τομέα, στο επίκεντρο των προτεραιοτήτων βρίσκεται η δραστική μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος μέσω συγκράτησης του ρυθμού διεύρυνσης των δημοσίων καταναλωτικών δαπανών σε επίπεδα χαμηλότερα του ρυθμού ΑΕΠ και προώθησης παράλληλα μιας ριζοσπαστικής φορολογικής μεταρρύθμισης, εναρμονισμένης με το Κοινοτικό κεκτημένο.

    Ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης από μεσοπρόθεσμης σκοπιάς, κυμαίνεται γύρω στο 4% σε πραγματικούς όρους, σε σύγκριση με 2,2% κατά μέσο όρο στις χώρες του ευρώ. Η ικανοποιητική επίδοση της κυπριακής οικονομίας σε ότι αφορά την αναπτυξιακή πτυχή στηρίχθηκε και στο επίπεδο επένδυσης που κυμαίνεται γύρω στο 19% του ΑΕΠ κατά 3% ετήσια κατά μέσο όρο, σε σύγκριση με 2% στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    "Πιστεύω ότι τα επόμενα χρόνια οι οικονομίες της Ν. Α Ευρώπης θα παρουσιάσουν περαιτέρω βελτίωση και το περιβάλλον για ανάπτυξη επιχειρηματικών δραστηριοτήτων θα παραμείνει ευνοϊκό", κατέληξε.

    [14] ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ Ν.Δ. Ν. ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΕ ΠΑΟΚ

    Θεσσαλονίκη, 8 Μαϊου 2000 (20:07 UTC+2)

    Συγχαρητήριο τηλεγράφημα στην ΚΑΕ ΠΑΟΚ με την ευκαιρία της πρόκρισης της ομάδας μπάσκετ στον τελικό πρωταθλήματος απέστειλε η Γραμματεία Αθλητισμού της Νέας Δημοκρατίας Νομού Θεσσαλονίκης.

    Στο τηλεγράφημα η Γραμματεία Αθλητισμού της Ν.Δ. Νομού Θεσσαλονίκης συγχαίρει την ΚΑΕ ΠΑΟΚ για την πρόκριση της ομάδας στον τελικό του πρωταθλήματος μπάσκετ, καθώς επίσης και για την πρόκριση στη Σουπρόλιγκα της επόμενης περιόδου και εύχεται στην ομάδα να στεφθεί πρωταθλήτρια στη σειρά των τελικών που ακολουθούν και να φέρει το πολυπόθητο τρόπαιο στη Θεσσαλονίκη.

    [15] ΜΗΝΥΜΑ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΛΗΞΗΣ ΤΟΥ Β' ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 8 Μαϊου 2000 (20:07 UTC+2)

    Το Ελληνικό Εθνος εορτάζει αύριο την Ημέρα Λήξης του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου με τη μνήμη στραμμένη στα θύματα του ιερού αγώνα και της Εθνικής Αντίστασης 1941 - 1944 εναντίον των εχθρικών στρατευμάτων κατοχής".

    Τα παραπάνω υπογραμμίζει ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος σε μήνυμά του για τον "Εορτασμό Ημέρας Λήξης του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου".

    "Αποδίδουμε φόρο τιμής στους νεκρούς αδελφούς μας, στα τραγικά αθώα θύματα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, στα νιάτα μίας ολόκληρης γενιάς που δημιούργησαν το Αλβανικό Επος και τις νέες Θερμοπύλες στα οχυρά του Ρούπελ.

    Η Ημέρα Λήξης του Β ' Παγκοσμίου Πολέμου σήμανε για ολόκληρη την ανθρωπότητα μία νέα εποχή Ανάπτυξης, Προόδου και Ειρήνης", επισημαίνει.

    Ο κ. Παπαγεωργόπουλος σημειώνει ότι η Θεσσαλονίκη τιμά τα θύματα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και ταυτόχρονα στέλνει παντού το μήνυμα της φιλίας, της Δημοκρατίας και της ανθρωπιάς, ενάντια στη βία, την αλαζονεία και το φασισμό τονίζοντας ότι το μήνυμα αυτό βγαίνει μέσα από τις καρδιές των ανθρώπων που πλήρωσαν με το αίμα και τα δάκρυά τους για την ελευθερία, την αξιοπρέπεια και τη δημοκρατία.

    "Είναι ένα επίκαιρο σάλπισμα ειρήνης που πρέπει να φθάσει σε κάθε Ευρωπαίο πολίτη, σε κάθε γωνιά της γηραιάς ηπείρου και να αναδείξει στις ηγεσίες της την ανάγκη να αποτρέπονται και να καταδικάζονται εξελίξεις που ούτε την ευρωπαϊκή ταυτότητά μας τιμούν, ούτε την ειρήνη και τη συναδέλφωση των λαών υπηρετούν", καταλήγει.

    [16] ΜΗΤΕΡΑ ΧΤΥΠΗΣΕ ΜΕ ΤΣΕΚΟΥΡΙ ΤΟ ΓΙΟ ΤΗΣ ΣΤΗ ΝΙΓΡΙΤΑ

    Σέρρες, 8 Μαϊου 2000 (20:02 UTC+2)

    Οικογενειακή τραγωδία εκτυλίχθηκε στη Νιγρίτα Σερρών, ανάμεσα σε μία 73χρονη γυναίκα, η οποία χτύπησε στο κεφάλι τον διανοητικά καθυστερημένο 29χρονο γιό της με τσεκούρι.

    Μετά την πράξη της η γυναίκα βγήκε στο δρόμο, φωνάζοντας ότι σκότωσε το γιό της, συνελήφθηκε και οδηγήθηκε στα κρατητήρια του αστυνομικού τμήματος Νιγρίτας.

    Σύμφωνα με τους γείτονες, εδώ και 40 μέρες, από τότε που πέθανε ο πατέρας της οικογένειας, μητέρα και γιος καβγαδίζουν καθημερινά. Ο 29χρονος είναι επιθετικός μόνο με τη μητέρα του, την οποία χτυπούσε, ενώ η ίδια φαίνεται ότι υπέφερε από νευρικό κλονισμό.

    Το τραύμα του 29χρονου κρίνεται σοβαρό, καθώς πρόκειται για βαριά εγκεφαλική κάκωση, ενώ νοσηλεύεται στην εντατική του νοσοκομείου Σερρών, όπου θα υποβληθεί σε επέμβαση. Η μητέρα του, με την κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας, θα οδηγηθεί αύριο στον εισαγγελέα.

    [17] ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΤΗΝ ΑΙΘΙΟΠΙΑ

    Αγκυρα, 8 Μαϊου 2000 (20:01 UTC+2)

    Η Τουρκία ανακοίνωσε ότι θα στείλει 15.5 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας στην Αιθιοπία όπου εκατομμύρια κάτοικοι απειλούνται από την ξηρασία και έχουν άμεση ανάγκη από τρόφιμα.

    Το υπουργείο Επικρατείας της Τουρκίας ανέφερε ότι ένα στρατιωτικό αεροπλάνο θα αναχωρήσει τη Τετάρτη για την Αιθιοπία μεταφέροντας ζάχαρη, αλεύρι, ζυμαρικά, ρύζι και άλλα τρόφιμα.

    Σημειώνεται ότι η Ερυθρά Ημισέληνος έστειλε πρόσφατα 25.000 δολάρια στην Αιθιοπία προς ανακούφιση των κατοίκων της.

    Η κυβέρνηση της Αιθιοπίας ανακοίνωσε σήμερα ότι 10 εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν από την ξηρασία.

    Ο.Κ.

    [18] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΔΗΚΚΙ

    Αθήνα, 8 Μαϊου 2000 (20:01 UTC+2)

    Οι πολιτικές εξελίξεις, η ένταξη της δραχμής στο ευρώ, τα ελληνοτουρκικά, το Κυπριακό και η προώθηση διαδικασιών για την υλοποίηση Οργανωτικής Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης και της οργανωτικής ανασυγκρότησης του ΔΗΚΚΙ εξετάστηκαν κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του Κινήματος υπό την προεδρία του προέδρου του Δημήτρη Τσοβόλα.

    Αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΔΗΚΚΙ πριν την Οργανωτική Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του Ιουνίου, προκειμένου να γίνει αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος της 9ης Απριλίου και να διαμορφωθεί το εξειδικευμένο πρόγραμμα δράσης του ΔΗΚΚΙ, το οποίο θα οριστικοποιηθεί στη Συνδιάσκεψη.

    Στην εισήγησή του, η οποία εγκρίθηκε ομόφωνα από τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η κυβέρνηση έσπευσε να πανηγυρίσει για τη "δήθεν επιτυχία" της ένταξης της δραχμής στη ζώνη του ευρώ, χωρίς δεσμεύσεις και όρους.

    "Πριν, όμως, ο αλέκτωρ λαλήσει άρχισε να αποκαλύπτεται η αλήθεια, που είναι τελείως διαφορετική και ταυτόχρονα ανησυχητική για τη χώρα και ταυτόχρονα ένα μεγάλο τμήμα του ελληνικού λαού", τόνισε ο κ. Τσοβόλας.

    "Οι τελευταίες δηλώσεις του Συνδέσμου Γερμανών Βιομηχάνων και του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος δεν είναι χωρίς σημασία, όπως υποκριτικά και ανεύθυνα δήλωσε ο κ. Παπαντωνίου", πρόσθεσε.

    Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ σημείωσε ότι κατά την άποψή του αντίθετα οι δηλώσεις αυτές είναι πολύ ανησυχητικές και ότι θα τις βρούμε μπροστά μας και σήμερα στο Συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε., αλλά και στη συνέχεια μέχρι τις 19 Ιουνίου 2000, που θα ληφθεί η τελική απόφαση για την ένταξη της δραχμής στη ζώνη του ευρώ.

    Ο κ. Τσοβόλας εξέφρασε το φόβο ότι τελικά ότι θα ενταχθεί η δραχμή στη ζώνη του ευρώ, αλλά με μεγαλύτερες εθνικές, οικονομικές και κοινωνικές θυσίες, απ' ότι το ΔΗΚΚΙ είχε αναφέρει πολλές φορές, τα τελευταία τρία χρόνια, μέσα και έξω από τη Βουλή και ευχήθηκε να μην εξελιχθούν έτσι τα πράγματα.

    Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ άσκησε κριτική στην κυβέρνηση τονίζοντας ότι όσον αφορά στις προεκλογικές απατηλές υποσχέσεις της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, για παροχές στους εργαζομένους, είναι πλέον δεδομένο, ότι αυτές ανήκουν οριστικά στο παρελθόν και στη σφαίρα της πολιτικής εξαπάτησης των πολιτών.

    Ανέφερε ακόμη ότι το ΔΗΚΚΙ είναι πολιτικός φορέας που εκπροσωπείται στην Ευρωβουλή με δύο ευρωβουλευτές και με ποσοστό 7% και ότι δικαιούται της μεταχείρισης που πρέπει να έχουν τα άλλα κόμματα από τα ΜΜΕ.

    "Κατά συνέπεια παρ' ότι το ΔΗΚΚΙ βρίσκεται εκτός της Ελληνικής Βουλής με ποσοστό 2,7% σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις των ελληνικών νόμων, δικαιούται και από εδώ και πέρα επιχορήγησης από τον κρατικό προϋπολογισμό. Δικαιούται επίσης και της μεταχείρισης που πρέπει να έχουν τα άλλα κόμματα, που εκπροσωπούνται στην Ελληνική Βουλή από τα κρατικά και ιδιωτικά, πάσης φύσεως ΜΜΕ", είπε.

    Σημείωσε ότι "μερικά ΜΜΕ διαπλεκόμενα με το ΠΑΣΟΚ, έσπευσαν να θεωρήσουν τ το ΔΗΚΚΙ ως Κίνημα που διαλύεται μετά την απώλεια της εκλογικής μάχης, στην οποία συνέβαλαν και αυτά".

    "Εσπευσαν αορίστως να διαπιστώσουν ότι δήθεν έφυγαν πολλά στελέχη του Κινήματός μας από την επομένη των εκλογών. Τους πληροφορούμε, ότι μόνον το τελευταίο δεκαήμερο κατέθεσαν αιτήσεις εγγραφής νέων μελών 30 άτομα (επιστήμονες, εργαζόμενοι, συνδικαλιστές κ.ά.) και αυτές μόνο στα κεντρικά γραφεία του Κινήματός μας", υπογράμμισε.

    Ο κ. Τσοβόλας έκανε λόγο για αντιδημοκρατικά και πολιτικά ανέντιμα μέσα και για πέμπτη φάλαγγα, που όπως είπε χρησιμοποιούνται από το ΠΑΣΟΚ και τους μηχανισμούς του και αποδεικνύουν ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ένα σκληρό συντηρητικό κόμμα της πολιτικής διαφθοράς και της κοινωνικής, θεσμικής και πολιτισμικής παρακμής, που δεν μπορεί να επιβιώσει για μεγάλο χρονικό διάστημα και αυτό το ανησυχεί.

    Είπε ακόμη ότι το ΔΗΚΚΙ θα συνεχίσει ανυποχώρητα την αυτόνομη πολιτική του πορεία με γνώμονα την πολιτική ηθική και με πλαίσιο την προώθηση της δημοκρατίας και των ανθρώπινων αξιών, της κοινωνικής αλληλεγγύης και δικαιοσύνης.

    Τόνισε ότι το ΔΗΚΚΙ σε αυτή τη φάση ανασυντάσσεται, ανανεώνεται και συνεχίζει την πορεία του στο λαό, ώστε να αποτελέσει, έστω και μετ΄ εμποδίων, τον εκφραστή των σύγχρονων μη προνομιούχων Ελλήνων, που δεν μπορούν να αντέξουν τον τύπο του εκσυγχρονισμού που προωθούν και θέλουν να προωθήσουν το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ.

    Κατέληξε λέγοντας ότι από το Σαββατοκύριακο κλιμάκια στελεχών του ΔΗΚΚΙ θα μεταβούν σε περίπου 20 νομούς της χώρας στο πλαίσιο της συνέχισης της πορείας του Κινήματος προς το λαό και κάλεσε όλα τα μέλη της Π.Γ. τους ευρωβουλευτές, τα μέλη της Κ.Ε. όλα τα στελέχη των Τομέων και των Γραφείων να συμμετάσχουν σε αυτή την πορεία.

    [19] ΣΥΝΑΝΤΗΣEΙΣ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΜΕ ΧΑΝΕΪ ΚΑΙ ΚΟΥΚΑΝ

    Αθήνα, 8 Μαϊου 2000 (20:01 UTC+2)

    Συνάντηση με τον ειδικό απεσταλμένο της βρετανικής κυβέρνησης για το κυπριακό, Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ, θα έχει αύριο το πρωί ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, στο υπουργείο.

    Αύριο το μεσημέρι, εξάλλου, ο κ.Παπανδρέου θα έχει επαφές και με τον ομόλογό του από τη Σλοβακία, Εντουαρντ Κουκάν.

    [20] ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 8 Μαϊου 2000 (20:00 UTC+2)

    Καλλιτεχνικό διαγωνισμό για τους μαθητές της πέμπτης και έκτης δημοτικού, καθώς και των τριών τάξεων γυμνασίου των δημόσιων και ειδικών σχολείων της Θεσσαλονίκης με θέμα: "Ενωμένη Ευρώπη - καλλιτεχνική αποτύπωση του κοινού μας μέλλοντος'', προκηρύσσουν η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς και η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τον Ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ καθηγητή Ιωάννη Κουκιάδη, με την ευκαιρία του χαρακτηρισμού της 9ης Μαϊου ως "Ημέρας της Ευρώπης".

    Ο διαγωνισμός πραγματοποιείται στο πλαίσιο αξιοποίησης του νεανικού καλλιτεχνικού δυναμικού και της ισότιμης ένταξης των ατόμων με ειδικές ανάγκες στις πολιτιστικές δραστηριότητες.

    - Οι μαθητές έχουν δικαίωμα συμμετοχής με έργα διαστάσεων Α4/(20Χ30) ή Α3(30Χ40) χωρίς κανέναν περιορισμό στην τεχνοτροπία. Οι διαγωνιζόμενοι έχουν δικαίωμα συμμετοχής με μία και μόνο δημιουργία.

    - Τα έργα θα πρέπει να ταχυδρομηθούν με συστημένη επιστολή και με την ένδειξη "Μαθητικός Καλλιτεχνικός Διαγωνισμός" στη διεύθυνση: "Κέντρο Πληροφόρησης Νέων, Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, οδός Τσιμισκή 103".

    Στον εξωτερικό φάκελο οι συμμετέχοντες θα πρέπει να αναφέρονται με ψευδώνυμο. Το πραγματικό όνομα, η διεύθυνση, το τηλέφωνο και το ψευδώνυμο θα πρέπει να αναγράφονται σε μικρότερο σφραγισμένο φάκελο εντός του μεγαλύτερου που θα περιέχει το έργο.

    - Τα καλλιτεχνικά έργα θα πρέπει να υποβληθούν στην προαναφερόμενη διεύθυνση μέχρι και την 10η Ιουνίου.

    - Ειδική Επιτροπή καλλιτεχνών και τεχνοκριτικών θα ορισθεί για την κρίση των έργων.

    Τα τρία καλύτερα έργα θα βραβευθούν σε ειδική εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη. Το έπαθλο για τους τρεις πρώτους νικητές του μαθητικού καλλιτεχνικού διαγωνισμού είναι ένα ταξίδι στις Βρυξέλλες, το οποίο αθλοθετεί ειδικά για την περίσταση ο Ευρωβουλευτής Ιωάννης Κουκιάδης, ενώ θα δοθούν επίσης έπαινοι και εύφημες μνείες.

    [21] Η ΙΤΑΛΙΑ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΚΡΟΑΤΙΑΣ ΣΤΗ "ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ"

    Ρώμη, 8 Μαϊου 2000 (20:00 UTC+2)

    Ο υπουργός Αμυνας της Ιταλίας Σέρτζιο Ματαρέλα, εξέφρασε την ελπίδα οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ να συμφωνήσουν για την είσοδο της Κροατίας στο πρόγραμμα της Συμμαχίας "Σύμπραξη για την Ειρήνη" στην επόμενη συνάντησή τους στις 24 και 25 Μαϊου στη Φλωρεντία.

    Σε ομιλία του σε συνέδριο για την Αμυνα και τη Σταθερότητα στη Νοτιανατολική Ευρώπη ο κ. Ματαρέλα επικρότησε τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν τα τελευταία πέντε χρόνια στην Κροατία και την ενδυνάμωση των δημοκρατικών θεσμών στη χώρα.

    Η κεντρο-αριστερή κυβέρνηση της Κροατίας επιθυμεί την ένταξη στο πρόγραμμα ως επίσημη αναγνώριση των προσπαθειών της για ακύρωση της εθνικιστικής πολιτικής των προκατόχων της.

    Κ.Γ.

    [22] ΑΙΜΑΤΗΡΗ ΣΥΜΠΛΟΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ - ΑΛΒΑΝΩΝ ΣΤΑ ΚΟΙΛΑ ΚΟΖΑΝΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 8 Μαϊου 2000 (19:53 UTC+2)

    Αιματηρή συμπλοκή ανάμεσα σε αστυνομικούς και Αλβανούς εμπόρους ναρκωτικών σημειώθηκε έξω από τα Κοίλα Κοζάνης, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δύο αλλοδαποί.

    Σύμφωνα με την αστυνομία, οι αλλοδαποί έγιναν αντιληπτοί από άνδρες της ασφάλειας Θεσσαλονίκης, την ώρα που μετέφεραν με Ι.Χ. επιβατικό αυτοκίνητο σαράντα κιλά περίπου χασίς. Στη συμπλοκή που επακολούθησε, οι αλλοδαποί κακοποιοί -σύμφωνα πάντα με την αστυνομία- επιχείρησαν να απασφαλίσουν δύο χειροβομβίδες και να τις εκτοξεύσουν εναντίον των αστυνομικών, οι οποίοι πυροβόλησαν και τραυμάτισαν δύο από τους δράστες.

    Οι τραυματίες διακομίστηκαν στο Γενικό Κρατικο Νοσοκομείο Κοζάνης, ενώ από την ασφάλεια αναζητούνται δύο τουλάχιστον συνεργάτες τους, που κατάφεραν να διαφύγουν. Εκτός από τα ναρκωτικά, οι αστυνομικοί κατέσχεσαν τις δύο χειροβομβίδες και ένα πολεμικό όπλο με σφαίρες.

    [23] ΣΕ ΔΙΚΗ ΦΟΙΤΗΤΗΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕ ΝΑ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙ ΤΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 8 Μαϊου 2000 (19:53 UTC+2)

    Στο αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο παραπέμπεται για να δικαστεί φοιτητής του Α.Π.Θ. που συνελήφθη την ώρα που επιχειρούσεε να αναρριχηθεί και να μπει στο κτίριο της Πολυτεχνικής Σχολής για να διορθώσει τη βαθμολογία στο γραπτό διαγώνισμά του.

    Πρόκειται για τον 24χρονο Στυλιανό Οικονομίδη, ο οποίος έγινε αντιληπτός από υπάλληλο του πανεπιστημίου την ώρα που σκαρφάλωνε στον εξωτερικό τοίχο της Σχολής του . Ο υπάλληλος ειδοποίησε την αστυνομία, ενώ στην κατοχή του 24χρονου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν εργαλεία αναρρίχησης, κατσαβίδια και μια κλειδαριά. Σύμφωνα με στην αστυνομία, στο χώρο των πανεπιστημίων βρισκόταν και ένας συνεργάτης του, ο οποίος κατάφερε να διαφύγει.

    Ο εισαγγελέας υπηρεσίας άσκησε σε βάρος του ποινική δίωξη για απόπειρα κλοπής από κοινού και χρήση ασυρμάτου.

    Γ.Χ.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 8 May 2000 - 18:14:33 UTC