Visit the Foundation for Hellenic Studies (FHS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-05-06

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΟΙ ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
  • [02] ΕΠΑΦΕΣ ΣΗΜΙΤΗ ΓΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ
  • [03] ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΩΞΗ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΑΡΧΗΓΟΥ ΤΗΣ ΕΛΑΣ
  • [04] ΘΕΡΜΗ ΥΠΟΔΟΧΗ ΕΠΕΦΥΛΑΞΑΝ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΞΑΝΘΗΣ ΚΑΙ ΡΟΔΟΠΗΣ ΣΤΟΝ Κ. ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟ
  • [05] ΤΟ ΠΕΖΙΚΟ ΤΙΜΗΣΕ ΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ ΤΟΥ
  • [06] ΠΡΩΤΟΤΥΠΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΑΠΟ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΣΤΟ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ ΣΤΑΔΙΟ
  • [07] ΕΠΑΦΕΣ Θ. ΠΑΓΚΑΛΟΥ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ
  • [08] Ο "ΙΟΣ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ" ΕΠΛΗΞΕ ΚΑΙ ΤΗΝ KFOR
  • [09] ΟΜΑΛΑ ΕΞΕΛΙΣΣΕΤΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΓΛΑΥΚΟΥ ΚΛΗΡΙΔΗ
  • [10] Η ΜΟΣΧΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΑΙ ΓΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
  • [11] ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ: ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗΣΗ ΓΙΑ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ
  • [12] ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΟΥ ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΜΕ ΤΟ ΓΛ. ΚΛΗΡΙΔΗ
  • [13] ΚΑΛΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΕΡΟΓΛΟΥ
  • [14] ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΠΕΝΤΕ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
  • [15] ΣτΕ: ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΤΩΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΩΝ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ-ΜΕΛΩΝ
  • [16] ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ ΤΟΥΡΚΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΠΙΕΣΗΣ ΤΟΥ ΕΤΖΕΒΙΤ
  • [17] ΑΙΣΙΟΔΟΞΕΣ ΟΙ ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
  • [18] ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΑΞΗ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ-ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ
  • [19] ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ Η ΕΚΘΕΣΗ ΝΕΩΝ ΕΡΕΥΝΗΤΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [20] ΤΟ ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ ΧΑΙΡΕΤΗΣΕ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΣΕΖΕΡ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [21] ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΣΕΖΕΡ ΓΡΑΦΕΙ Ο ΤΥΠΟΣ
  • [22] MΕΘΑΥΡΙΟ ΞΕΚΙΝΑ ΤΟ 7ο ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ FORUM
  • [23] ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΤΟ "ΧΡΟΝΙΚΟ ΕΞΟΡΙΑΣ" ΤΗΣ Ρ.ΠΑΓΟΥΛΑΤΟΥ

  • [01] ΟΙ ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

    Αθήνα, 6 Μαϊου 2000 (10:16 UTC+2)

    Φωτογραφία: Κώστας Σημίτης

    Η προώθηση των μεγάλων διαρθρωτικών αλλαγών στην οικονομία και η κάλυψη των βασικών στόχων στους τομείς της παιδείας, της υγείας και της απασχόλησης αποτελούν τις προτεραιότητες της κυβέρνησης για την επόμενη διετία, έτσι όπως τις προσδιόρισε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης κατά τη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής.

    Ο κ. Σημίτης αναφέρθηκε στην ανάπτυξη της χώρας στις προκλήσεις που δημιουργούνται με την ένταξη στην ΟΝΕ και στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για το Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης.

    Για την ολοκλήρωση του κοινωνικού κράτους, όπως είπε, θα ληφθούν τολμηρές αποφάσεις και θα γίνουν τομές με μια πολιτική συνεννόησης με τα υπόλοιπα κόμματα, ενώ για την καθημερινή ζωή του πολίτη προτεραιότητα αποτελεί ο εκσυγχρονισμός των υπηρεσιών διοίκησης, αλλά και η πάταξη της διαφθοράς στη διοίκηση. Η προώθηση των μεγάλων διαρθρωτικών αλλαγών στην οικονομία και η κάλυψη των βασικών στόχων στους τομείς της παιδείας, της υγείας και της απασχόλησης αποτελούν τις προτεραιότητες της κυβέρνησης για την επόμενη διετία, έτσι όπως τις προσδιόρισε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης κατά τη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής.

    Ο κ. Σημίτης αναφέρθηκε στην ανάπτυξη της χώρας στις προκλήσεις που δημιουργούνται με την ένταξη στην ΟΝΕ και στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για το Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης.

    Για την ολοκλήρωση του κοινωνικού κράτους, όπως είπε, θα ληφθούν τολμηρές αποφάσεις και θα γίνουν τομές με μια πολιτική συνεννόησης με τα υπόλοιπα κόμματα, ενώ για την καθημερινή ζωή του πολίτη προτεραιότητα αποτελεί ο εκσυγχρονισμός των υπηρεσιών διοίκησης, αλλά και η πάταξη της διαφθοράς στη διοίκηση.

    [02] ΕΠΑΦΕΣ ΣΗΜΙΤΗ ΓΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ

    Αθήνα, 6 Μαϊου 2000 (10:26 UTC+2)

    Φωτογραφία: Θεόδωρος Πάγκαλος - Κώστας Λαλιώτης

    Επαφές με κυβερνητικά στελέχη θα έχει και την άλλη εβδομάδα ο πρωθυπουργός για την Ολυμπιάδα του 2004.

    Τη Δευτέρα ο κ. Σημίτης θα έχει συνεργασία με τον υπουργό Πολιτισμού Θεόδωρο Πάγκαλο, ενώ την Τρίτη θα προεδρεύσει ευρείας υπουργικής σύσκεψης με σκοπό την επίλυση των προβλημάτων.

    Χθες κατά τη διάρκεια της κυβερνητικής επιτροπής ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε μεγάλη εθνική υπόθεση την προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων και ζήτησε να επιταχυνθούν οι ρυθμοί για τα έργα.

    [03] ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΩΞΗ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΑΡΧΗΓΟΥ ΤΗΣ ΕΛΑΣ

    Αθήνα, 6 Μαϊου 2000 (10:26 UTC+2)

    Φωτογραφία: Υπουργός Δημόσιας Τάξης από τις 18/2/1999. Βουλευτής Ημαθίας ΠΑΣΟΚ. Πρώην Υφυπουργός Ανάπτυξης

    Ποινική δίωξη ασκήθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικων κατά του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας Ιωάννη Γεωργακόπουλου, ο οποίος μετά τις χθεσινές κρίσεις παραμένει στην ηγεσία του σώματος.

    Ο Ιωάννης Γεωργακόπουλος, ο πρώην διευθυντής κρατικής ασφαλειας Γεώργιος Γιαννές και ο επιχειρηματίας Αθανάσιος Παπαηλιού κρίθηκαν κατηγορούμενοι για ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος.

    Η υπόθεση αφορά στη χορήγηση παράνομων αδειών παραμονής στην Ελλάδα σε οικογένεια Αλβανού μαφιόζου.

    [04] ΘΕΡΜΗ ΥΠΟΔΟΧΗ ΕΠΕΦΥΛΑΞΑΝ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΞΑΝΘΗΣ ΚΑΙ ΡΟΔΟΠΗΣ ΣΤΟΝ Κ. ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟ

    Ξάνθη, 6 Μαϊου 2000 (20:01 UTC+2)

    Το στρατόπεδο "Τριανταφυλλίδη" στο Πετροχώρι της Ξάνθης ήταν ο πρώτος σημερινός σταθμός του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου στο πλαίσιο της τριήμερης περιοδείας του στη Θράκη.

    Με την μπάντα του 4ου Σώματος Στρατού να ανακρούει τον Εθνικό Υμνο υποδέχθηκαν οι αξιωματικοί και οι οπλίτες του στρατοπέδου τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    Ο κ. Στεφανόπουλος παρέστη σε πανηγυρική δοξολογία στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου και κατέθεσε στεφάνι στο ηρώον του στρατοπέδου, επιθεώρησε αγήματα και ενημερώθηκε από το στρατηγό διοικητή Γιώργο Αντωνακόπουλο για το φορητό και βαρύ οπλισμό του Δ' Σώματος.

    Στη συνέχεια ο κ. Στεφανόπολους περιόδευσε σε Δήμους στους Νομούς Ξάνθης και Ροδόπης.Ο κ. Στεφανόπουλος επισκέφθηκε τα Αβδηρα, όπου αναγορεύτηκε επίτιμος δημότης και του απονεμήθηκε το χρυσό μετάλλιο της πόλης.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεναγήθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αβδήρων από τον προϊστάμενο αρχαιολόγων της 19ης Εφορίας Κλασικών και Προϊστορικών Αρχαιοτήτων Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης.

    Ο κ. Στεφανόπουλος έκανε ειδική αναφορά στην ανάπτυξη και την προκοπή του τόπου και στα έργα που συντελούνται.

    Στη Ροδόπη χριστιανοί και μουσουλμάνοι επεφύλαξαν στον κ. Στεφανόπουλο πρωτοφανή υποδοχή με σημαίες να κυματίζουν παντού.

    Ο κ. Στεφανόπουλος επισκέφθηκε το αμιγώς μουσουλμανικό χωριό Σώστη, όπου και εκεί τον υποδέχθηκαν με τις γαλανόλευκες να κυματίζουν.

    "Ερχομαι με αγάπη στους χριστιανούς, με αγάπη στους μουσουλμάνους. Και οι δύο θρησκείες έχουν ένα Θεό. Ο καθένας τον προσεγγίζει με δικό του τρόπο. Χαίρομαι πάρα πολύ όταν βλέπω πλάι στους σεπτούς μιναρέδες, τα καμπαναριά με τον αρμονικό ήχο. Ετσι αρμονικά συμβιώνουν μουσουλμάνοι και χριστιανοί σε αυτή την ωραία περιοχή", τόνισε.

    [05] ΤΟ ΠΕΖΙΚΟ ΤΙΜΗΣΕ ΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ ΤΟΥ

    Αθήνα, 6 Μαϊου 2000 (20:00 UTC+2)

    Με λαμπρότητα το Πεζικό τίμησε τη μνήμη του προστάτη του Αγίου Γεωργίου παρουσία της πολιτικής και της στρατιωτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και των τοπικών αρχών.

    Το επίκεντρο των εκδηλώσεων ήταν και φέτος η Σχολή Πεζικού στη Χαλκίδα. Στο εκκλησάκι της μονάδας εψάλη το πρωί δοξολογία για τον Αγιο Γεώργιο προστάτη του όπλου.

    Στη συνέχεια ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο των πεσόντων.

    Σε δηλώσεις του ο κ. Τσοχατζόπουλος τόνισε ότι "και στη σύγχρονη εποχή που τόσα πολλά τόσο γρήγορα αλλάζουν οι Ενοπλες Δυνάμεις αντλούν από την ιστορία, την παράδοση τιμώντας σήμερα και τον Αγιο Γεώργιο, τον προστάτη τους, δύναμη, ώστε στη νέα εποχή που βρισκόμαστε να μπορέσουν με δημιουργικό τρόπο να διαμορφώσουν προϋποθέσεις που θα εγγυηθούν την άμυνα και την ασφάλεια της χώρας μας".

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος συνοδευόμενος από τον αρχηγό ΓΕΣ αντιστράτηγο Παναγιωτάκη περιηγήθηκε σε υπαίθρια έκθεση με ελαφρύ οπλισμό και στρατιωτικά οχήματα.

    Στην πύλη του στρατοπέδου οι γονείς του άτυχου στρατιώτη Ρωμιόπουλου ζήτησαν από τον υπουργό να βοηθήσει για τη διαλεύκανση της υπόθεσης. Ο κ. Τσοχατζόπουλος είπε ότι το υπουργείο καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια και υπενθύμισε ότι για το θέμα έχει επιληφθεί η δικαιοσύνη.

    Ο υπουργός παρακάθισε στη συνέχεια σε γεύμα στη Χαλκίδα που παρέθεσαν προς τιμήν του οι τοπικές αρχές.

    Στη Θεσσαλονίκη, έδρα του Γ΄ Σώματος Στρατού ο επίσημος εορτασμός της μνήμης του Αγίου Γεωργίου πραγματοποιήθηκε με δοξολογία και κατάθεση στεφάνων.

    Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι της Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, των Προξενικών Αρχών της πόλης και ο νέος διοικητής του Γ' Σώματος αντιστράτηγος Γεώργιος Καλογερόπουλος.

    [06] ΠΡΩΤΟΤΥΠΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΑΠΟ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΣΤΟ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ ΣΤΑΔΙΟ

    Αθήνα, 6 Μαϊου 2000 (20:00 UTC+2)

    Ενα τεράστιο έμβλημα των Ολυμπιακών Αγώνων φτιαγμένο από χιλιάδες λουλούδια κοσμεί από το πρωί το χώρο έξω από το Παναθηναϊκό Στάδιο.

    Για το έβλημα χρειάστηκαν 15.000 γλαστράκια, ένας χλοοτάπητας 600 τ.μ. και 30 εργαζόμενοι που δούλευαν επί δύο μήνες. Είναι η τέταρτη συνεχής χρονιά που ο Δήμος Αθηναίων παρουσιάζει μία σύνθεση από λουλούδια. Πέρσι το θέμα ήταν η ΟΝΕ.

    Ο Δήμαρχος Αθηναίων Δημήτρης Αβραμόπουλος κατά την παρουσίαση του πρωτότυπου εμβλήματος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Ολυμπιάδα του 2004 θα είναι η καλύτερη από πλευράς διοργάνωσης σε σχέση με τις προηγούμενες.

    "Μετά από τις επαφές που έγιναν τόσο με το Πρόεδρο της ΔΟΕ κ. Σάμαρανκ, όσο και με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη έχουμε καταλήξει σε ένα συμπέρασμα, ότι πρέπει όλοι να ενεργοποιηθούμε μέσα σε πνεύμα συνεννόησης, συνεργασίας και καλής αμοιβαίας διάθεσης, έτσι ώστε να φθάσουμε στο αποτέλεσμα εκείνο που ενσαρκώνει και το όραμα των Ελλήνων στο ξεκίνημα της χιλιετίας", υπογράμμισε ο κ. Αβραμόπουλος.

    [07] ΕΠΑΦΕΣ Θ. ΠΑΓΚΑΛΟΥ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ

    Παρίσι, 6 Μαϊου 2000 (18:58 UTC+2)

    Επίσκεψη στο Παρίσι πραγματοποιεί από χθες ο υπουργός Πολιτισμού Θεόδωρος Πάγκαλος στο πλαίσιο της οποίας συναντήθηκε με τη Γαλλίδα ομόλογό του Κατρίν Ντασκά, καθώς και με το Γενικό Διευθυντή της UNESCO Κοϊχίρο Ματσούρα.

    Στις συνομιλίες που είχε με τη Γαλλίδα ομόλογό του ο κ. Πάγκαλος πρότεινε μεταξύ άλλων να οργανωθεί στην Αθήνα το 2001 Διεθνής Συνάντηση Αρχαίας Φιλοσοφίας.

    Στη συνάντηση συζητήθηκαν διμερή πολιτιστικά θέματα, καθώς και το θέμα της διδασκαλίας των αρχαίων ελληνικών στη Γαλλία.

    Σε δηλώσεις του ο κ. Πάγκαλος τόνισε ότι με τη Γαλλίδα ομόλογό του συμφώνησαν για έναν αριθμό κοινών εκδηλώσεων, μία από τις οποίες θα είναι η κοινή οργάνωση ενός συνεδρίου για την Αρχαία και τη Σύγχρονη Φιλοσοφία που θα διοργανωθεί στην Ελλάδα.

    Κατά τη συνάντηση που είχε ο κ. Πάγκαλος με το Γενικό Διευθυντή της UNESCO εξετάστηκε διεξοδικά η συμμετοχή της Ελλάδας στην πολιτιστική δραστηριότητα του διεθνούς οργανισμού. Επίσης συζητήθηκε το θέμα των ελληνικών μνημείων που έχουν εγγραφεί στην Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά της UNESCO και ο ρόλος που μπορεί να παίξει η UNESCO στην Πολιτιστική Ολυμπιάδα.

    Ο υπουργός Πολιτισμού συναντήθηκε και με Ελληνες δημιουργούς και καλλιτέχνες που ζουν και εργάζονται στο Παρίσι.

    [08] Ο "ΙΟΣ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ" ΕΠΛΗΞΕ ΚΑΙ ΤΗΝ KFOR

    Πρίστινα, 6 Μαϊου 2000 (18:10 UTC+2)

    Ο λεγόμενος "ιός της αγάπης που έπληξε εκατομμύρια ηλεκτρονικούς υπολογιστές σε όλο τον κόσμο "χτύπησε" και τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης στο Κοσσυφοπέδιο (KFOR).

    Οπως δήλωσε εκπρόσωπος της KFOR το δίκτυο των ηλεκτρονικών υπολογιστών είναι εκτός λειτουργίας και έχει κληθεί ειδική ομάδα για την αντιμετώπιση του ιού.

    Προς το παρόν γίνεται αποτίμηση ενδεχόμενων ζημιών που προκλήθηκαν στο σύστημα των ηλεκτρονικών υπολογιστών του Γενικού Επιτελείου της KFOR.

    Το σύστημα των ηλεκτρονικών υπολογιστών δε λειτουργεί για προληπτικούς λόγους, ωστόσο αυτό δεν θα δημιουργήσει προβλήματα στην επιχειρησιακή δράση της ειρηνευτικής δύναμης, τόνισε ο εκπρόσωπός της.

    [09] ΟΜΑΛΑ ΕΞΕΛΙΣΣΕΤΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΓΛΑΥΚΟΥ ΚΛΗΡΙΔΗ

    Λευκωσία, 6 Μαϊου 2000 (17:11 UTC+2)

    Ομαλά εξελίσσεται η μετεγχειρητική πορεία του Κύπριου προέδρου Γλαύκου Κληρίδη και η κατάστασή του κρίνεται πολύ ικανοποιητική, σύμφωνα με το τελευταίο ιατρικό ανακοινωθέν.

    Σύμφωνα με το ανακοινωθέν που διάβασε ο γιατρός Ιωσήφ Κάσιος, "η μετεγχειρητική πορεία του Προέδρου της Κυπριακής Δημκρατίας εξελίσσεται ομαλά, τα ζωτικά σημεία είναι σταθερά και σήμερα το πρωί σηκώθηκε και κάθησε στην καρέκλα, συνομίλησε με την οικογένειά του και τους θεράποντες ιατρούς".

    Στο μεταξύ, ο Υπουργός Υγείας της Κύπρου, Φρίξος Σαββίδης δήλωσε σήμερα ότι δεν αληθεύει το δημοσίευμα καθημερινής εφημερίδας, σύμφωνα με το οποίο υπάρχει αντιπαράθεση κυβερνητικών και ιδιωτών γιατρών.

    Οπως είπε, το γεγονός ότι ο κ.Κληρίδης επέλεξε να υποβληθεί σε εγχείρηση σε ιδιωτική κλινική "δεν ενόχλησε κανένα και όλοι ένοιωθαν συγκίνηση για την απόφαση" του Προέδρου να μην μεταβεί στο εξωτερικό για θεραπεία.

    ΜΠΕ -ΚΥΠΕ

    [10] Η ΜΟΣΧΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΑΙ ΓΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Λευκωσία, 6 Μαϊου 2000 (17:10 UTC+2)

    Το ενδιαφέρον της Μόσχας για την ανάπτυξη των παραδοσιακά στενών σχέσεων με την Κύπρο ιδιαίτερα στον επενδυτικό τομέα μεταφέρει στο νησί ο τέως Πρέσβης της Ρωσίας στην Κύπρο Γκεόργκι Μουράτοφ, ο οποίος βρίσκεται για ιδιωτική επίσκεψη στο μαρτυρικό νησί.

    Στη δήλωση αυτή προέβη το πρωί ο κ. Μουράτοφ, ύστερα από συνάντηση που είχε με τον Προεδρεύοντα της Κυπριακής Δημοκρατίας, Πρόεδρο της Βουλής Σπύρο Κυπριανού.

    Ο κ.Μουράτοφ δήλωσε επίσης ότι δεν βλέπει προς το παρόν κάποιο "σταυροδρόμι" στην πορεία του κυπριακού.

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [11] ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ: ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗΣΗ ΓΙΑ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ

    Λευκωσία, 6 Μαϊου 2000 (17:08 UTC+2)

    Πρέπει να υπάρξει πολιτική βούληση για να εξευρεθεί λύση στο Κυπριακό, η οποία να είναι μέσα στα πλαίσια των παραμέτρων των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών.

    Αυτό δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Ιωάννης Κασουλίδης, σε δηλώσεις του αμέσως μετά την επίσκεψη που έκανε το πρωί στον Πρόεδρο Κληρίδη στο Ιατρικό Κέντρο "Ευαγγελίστρια".

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [12] ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΟΥ ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΜΕ ΤΟ ΓΛ. ΚΛΗΡΙΔΗ

    Λευκωσία, 6 Μαϊου 2000 (17:02 UTC+2)

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς επικοινώνησε σήμερα τηλεφωνικώς με το Ιατρικό Κέντρο "Ευαγγελίστρια" και ζήτησε να μιλήσει με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

    Οπως δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Κύπρου, Μιχάλης Παπαπέτρου, λόγω του ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης κοιμόταν την ώρα εκείνη, ο κ. Ντενκτάς είπε ότι θα επικοινωνήσει αργότερα.

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [13] ΚΑΛΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΕΡΟΓΛΟΥ

    Λευκωσία, 6 Μαϊου 2000 (17:02 UTC+2)

    Οι τουρκοκυπριακές εφημερίδες αναφέρονται σήμερα στα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει ο ψευδοπρωθυπουργός Ντερβίς Ερογλου, ο οποίος από χθες το πρωί νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της κατεχόμενης Λευκωσίας, ύστερα από έμφραγμα το οποίο υπέστη.

    Ο κ. Ερογλου υποβλήθη σε αγγειογράφημα από τον κυπριακής καταγωγής γνωστό καρδιολόγο της Τουρκίας Ντερβίς Οράλ, ο οποίος δήλωσε ότι η κατάσταση της υγείας του κ. Ερογλου είναι καλή και δεν υπάρχει λόγος να μεταφερθεί στην Τουρκία.

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [14] ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΠΕΝΤΕ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

    Κιέβο, 6 Μαϊου 2000 (17:02 UTC+2)

    Πέντε Ουκρανοί φοιτητές της ναυτικής ακαδημίας στην πόλη Οδησσό βρέθηκαν μαχαιρωμένοι στις φοιτητικές εστίες, σήμερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών.

    Ενας έκτος φοιτητής που πήδηξε από το παράθυρο φωνάζοντας "δολοφονία", μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο φέροντας τραύματα από μαχαιριές. Ο φοιτητής δεν κατέθεσε για το περιστατικό και έτσι προς στιγμή οι αρχές δε διαθέτουν στοιχεία.

    Εγκλήματα και δολοφονίες από τη μαφία είναι συχνά φαινόμενα στην Οδησσό. Το Μάιο του προηγούμενου έτους, πρόεδρος δικαστηρίου και διευθυντής τοπικού τηλεοπτικού δικτύου σκοτώθηκαν από πυροβολισμούς από αυτόματα όπλα.

    [15] ΣτΕ: ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΤΩΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΩΝ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ-ΜΕΛΩΝ

    Στρασβούργο, 6 Μαϊου 2000 (16:58 UTC+2)

    Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της χώρας μας και του ελληνικού κοινοβουλίου για τα φαινόμενα της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος υπογράμμισε ο πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, στη διάσκεψη των προέδρων των κοινοβουλίων των χωρών - μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης που συνέρχεται στο Στρασβούργο.

    Ο κ.Κακλαμάνης αναφέρθηκε στην τεράστια προσπάθεια που καταβάλλεται για την αποτελεσματικότερη αστυνόμευση των χερσαίων και υδάτινων συνόρων μας και στις σημαντικές επιτυχίες των ελληνικών καταδιωκτικών αρχών στην εξάρθρωση διεθνών κυκλωμάτων διακίνησης και εμπορίας ναρκωτικών, μέσω της χώρας μας σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και στην αποτροπή και πάταξη άλλου είδους εγκληματικών ενεργειών, που στόχο έχουν να πλήξουν τη δημοκρατία, την ελευθερία και τη γαλήνη των πολιτών.

    "Είναι σαφές", είπε ο κ.Κακλαμάνης, "ότι το οργανωμένο έγκλημα και η διαφθορά δημιουργούν ρήγματα στο σύστημα αξιών και υποσκάπτουν τις ρίζες του κοινωνικοπολιτικού μας συστήματος. Ιδιαίτερα, όμως, απειλούν τα θεμέλια της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας που βασίζεται στην αυθεντική έκφραση της λαϊκής βούλησης από τους δημοκρατικά εκλεγμένους εκπροσώπους του λαού και τη συναίνεση των κοινωνικών ομάδων ως συνισταμένης των επί μέρους συμφερόντων".

    Αναφερόμενος στο ρόλο των κοινοβουλίων για τη διαφύλαξη των πολιτικών και κοινωνικών θεσμών, ο πρόεδρος του ελληνικού κοινοβουλίου υπογράμμισε ότι πρέπει να εδραιώσουμε το πολίτευμα της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, γεγονός που αποτελεί αίτημα το οποίο δεν χάνει την αξία και την επικαιρότητά του, παρά την απειλή που δέχεται από την παγκοσμιοποίηση. Ο κ.Κακλαμάνης ζήτησε να αυξηθούν τα μέτρα διαφάνειας της κρατικής μηχανής, της χρηματοδότησης των κομμάτων και του ρόλου των ΜΜΕ στην πολιτική, και να εκσυγχρονιστεί η νομοθεσία.

    Καταλήγοντας, ο κ.Κακλαμάνης αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που αναπτύσσει η ελληνική Βουλή προς αυτή την κατεύθυνση σε συνεργασία με άλλα κοινοβούλια ή αρμόδιους φορείς, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η στενότερη συνεργασία θα αποδώσει καρπούς και θα οδηγήσει στην οικοδόμηση μιας "Ευρώπης των Πολιτών".

    [16] ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ ΤΟΥΡΚΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΠΙΕΣΗΣ ΤΟΥ ΕΤΖΕΒΙΤ

    Αγκυρα, 6 Μαϊου 2000 (14:28 UTC+2)

    Ο Τούρκος υπουργός Επικρατείας, Μεχμέτ Αλί Ιρτεμτσελίκ, παραιτήθηκε σήμερα από τα καθήκοντά του εξαιτίας της "απαράδεκτης" πίεσης του πρωθυπουργού, Μπουλέντ Ετζεβίτ, προς τους βουλευτές κατά τον προηγούμενο μήνα, στην αποτυχημένη προσπάθειά του να εξασφαλίσει δεύτερη συνεχή θητεία του προέδρου Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ.

    Στην επιστολή παραίτησής του ο Ιρτεμτσελίκ δήλωσε ότι η απόφασή του αποτέλεσε αντίδραση στην "συμπεριφορά του κ.Ετζεβίτ, που έφτασε σε απαράδεκτο σημείο, όσον αφορά το σεβασμό της θέλησης των εκλεγμένων αντιπροσώπων του λαού", σύμφωνα με όσα μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων "Ανατολή".

    Ο Ιρτεμτσελίκ, ο οποίος κατείχει το χαρτοφυλάκιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα, είναι μέλος του κόμματος της Μητέρας Πατρίδας του Μεσούτ Γιλμάζ, που μετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό. Τον Ιανουάριο απολύθηκε από το υπουργείο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων μετά τη διακήρυξη της υποψηφιότητας ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε. και τα καθήκοντά του ανέλαβε ο υπουργός Εξωτερικών, Ισμαήλ Τζεμ.

    Δημοσιεύματα του τύπου υποστήριζαν ότι Τζεμ και Ιρτεμτσελίκ είχαν εμπλακεί σε διαμάχη για τα ευρωπαϊκά ζητήματα.

    [17] ΑΙΣΙΟΔΟΞΕΣ ΟΙ ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

    Ράμαλαχ, 6 Μαϊου 2000 (14:28 UTC+2)

    Ο απεσταλμένος των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, Ντένις Ρος, δήλωσε ότι τόσο οι Παλαιστίνιοι όσο και το Ισραήλ δεσμεύονται να ξεπεράσουν τις διαφορές τους σε ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν προκειμένου να επιτευχθεί η τελική ειρήνη.

    Ο Ρος προέβη στη δήλωση αυτή μετά τη συνάντησή του με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ στη Δυτική Οχθη χθες και με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Εχουντ Μπαράκ, την Πέμπτη. "Καταβάλεται μία σοβαρή προσπάθεια για ζητήματα που όλοι γνωρίζουν ότι είναι δύσκολα, εξαιτίας της σπουδαιότητας και ευαισθησίας τους" είπε ο Ρος.

    Χθες Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι η πρώτη εβδομάδα εντατικών ειρηνευτικών συνομιλίων στην πόλη Εϊλάτ του Ισραήλ έληξαν χωρίς καμία πρόοδο εκτός από μία συμφωνία για συνάντηση την επόμενη εβδομάδα, χωρίς την παρουσία μέσων ενημέρωσης.

    Διαπραγματευτές και από τις δύο πλευρές υποστηρίζουν ότι είναι αδύνατο να υπάρξει πλαίσιο συμφωνίας μέχρι την προθεσμία που έχει οριστεί στα μέσα Μαϊου, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος Μπιλ Κλίντον επιθυμεί τη διευθέτηση του προβλήματος πριν εγκαταλείψει τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο.

    [18] ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΑΞΗ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ-ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ

    Στρασβούργο, 6 Μαϊου 2000 (13:55 UTC+2)

    Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της χώρας μας και του Ελληνικού Κοινοβουλίου για τα φαινόμενα της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης στη Διάσκεψη των Προέδρων των Κοινοβουλίων των χωρών-μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης που συνέρχεται στο Στρασβούργο.

    Ειδικότερα, ο κ. Κακλαμάνης αναφέρθηκε στην τεράστια προσπάθεια που καταβάλλεται για την αποτελεσματικότερη αστυνόμευση των χερσαίων και υδάτινων συνόρων μας και στις σημαντικές επιτυχίες των ελληνικών καταδιωκτικών αρχών στην εξάρθρωση διεθνών κυκλωμάτων διακίνησης και εμπορίας ναρκωτικών, μέσω της χώρας μας σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και στην αποτροπή και πάταξη άλλου είδους εγκληματικών ενεργειών, που στόχο έχουν να πλήξουν τη δημοκρατία, την ελευθερία και την γαλήνη των πολιτών.

    "Η διαφθορά, σήμερα, κρατική ή κοινωνική", τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής, "γίνεται συνώνυμη με τη διαπλοκή οικονομικών συμφερόντων και τη λειτουργία αντίστοιχων κυκλωμάτων. Αυτή η μορφή διαφθοράς, αξιοποιώντας συχνά και την ισχύ ελεγχόμενων ΜΜΕ, στοχεύει στη δημιουργία προϋποθέσεων εγκλωβισμού, επιρροπής, εξάρτησης ή και εκβιασμού, ακόμη και της ίδιας της πολιτικής εξουσίας για την εξασφάλιση και διατήρηση ιδίων οικονομικών ωφελημάτων".

    "Είναι σαφές", συνέχισε ο κ. Κακλαμάνης, "ότι το οργανωμένο έγκλημα και η διαφθορά, ιδιαίτερα με την πιο πάνω μορφή, δημιουργούν ρήγματα στο σύστημα των αξιών και υποσκάπτουν τις ρίζες του κοινωνικοπολιτικού μας συστήματος. Ιδιαίτερα, όμως, απειλούν τα θεμέλια της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, που βασίζεται στην αυθεντική έκφραση της λαϊκής βούλησης από τους δημοκρατικά εκλεγμένους εκπροσώπους του λαού και τη συναίνεση των κοινωνικών ομάδων ως συνισταμένης των επί μέρους συμφερόντων".

    Αναφερόμενος στο ρόλο των Κοινοβουλίων για τη διαφύλαξη των πολιτικών και κοινωνικών θεσμών, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου υπογράμμισε ότι "πρέπει να εδραιώσουμε το πολίτευμα της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, γεγονός που αποτελεί αίτημα το οποίο δεν χάνει την αξία και την επικαιρότητά του, παρά την απειλή που δέχεται από το φαινόμενο της παγκοσμιοποίησης. Να αυξήσουμε τα μέτρα που ενισχύουν τη διαφάνεια, ιδίως όσον αφορά τη λειτουργία της κρατικής μας μηχανής, τη χρηματοδότηση των κομμάτων και τα ασυμβίβαστα των αιρετών μας οργάνων, καθώς και το ρόλο που παίζουν στην πολιτική ζωή τα ΜΜΕ και τα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα. Να εκσυγχρονίσουμε την πολυδαίδαλη νομοθεσία μας, που ευνοεί την καταστρατήγησή της από τους επιτήδειους. Να βρισκόμαστε σε συνεχή επαγρύπνηση και να ενθαρρύνουμε με το παράδειγμά μας τη διαπαιδαγώγηση των πολιτών στο δημόσιο ήθος και τους κώδικες πολιτικής συμπεριφοράς".

    Καταλήγοντας, ο κ. Κακλαμάνης αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που αναπτύσσει η Βουλή των Ελλήνων προς την κατεύθυνση αυτή σε συνεργασία με άλλα κοινοβούλια ή αρμόδιους φορείς, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι ο πληρέστερος συντονισμός και η στενότερη μεταξύ τους συνεργασία θα αποδώσουν ουσιαστικότερους καρπούς και θα οδηγήσουν με σταθερά βήματα στην οικοδόμηση μιας "Ευρώπης των Πολιτών".

    [19] ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ Η ΕΚΘΕΣΗ ΝΕΩΝ ΕΡΕΥΝΗΤΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 6 Μαϊου 2000 (13:55 UTC+2)

    Εγκαινιάστηκε το μεσημέρι στην Αποθήκη Γ του ΟΛΘ η Εκθεση Νέων Ερευνητών που διοργανώνει το Τεχνικό Μουσείο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Ερευνας και Τεχνολογίας. Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να δουν τα πρωτότυπα έργα των 210 μαθητών από 27 Λύκεια της χώρας που μετείχαν στο πρόγραμμα Τεχνομάθεια ΙΙ.

    Την έκθεση εγκαινίασε ο νέος Γενικός Γραμματέας Ερευνας και Τεχνολογίας Δημήτρης Δανιόζος ο οποίος επισήμανε ότι στόχος του προγράμματος Τεχνομάθεια ΙΙ είναι η εξοικείωση των μαθητών με τη τεχνολογία. "Τα εκθέματα είναι εντυπωσιακά και ελπίζω τα σχολεία που συμμετείχαν να λειτουργήσουν ως "φάρος", ως παράδειγμα και για άλλους καθηγητές και μαθητές".

    Η Εκθεση Νέων Ερευνητών θα μεταφερθεί την ερχόμενη Κυριακή 14 Μαΐου στην Αθήνα στο Ζάππειο Μέγαρο.

    [20] ΤΟ ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ ΧΑΙΡΕΤΗΣΕ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΣΕΖΕΡ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Μπακού, 6 Μαϊου 2000 (13:55 UTC+2)

    Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Χεϊντάρ Αλίεφ, καλωσόρισε σήμερα την εκλογή του Νετζντέτ Σεζέρ ως νέου προέδρου της Τουρκίας, υποστηρίζοντα ςότι θα συμβάλει στη σταθερότητα της χώρας.

    "Εκτιμώ θετικά την εκλογή του νέου Τούρκου προέδρου, τον οποίο γνωρίζω προσωπικά" είπε ο Αλίεφ και πρόσθεσε ότι "αποτελεί καλό σημάδι ότι η υποψηφιότητά του εγκρίθηκε από όλα τα πολιτικά κόμματα της χώρας".

    Ο Αζέρος προέδρος εξήγησε ότι αυτό αποδεικνύει ότι οι σχέσεις ανάμεσα στον πρόεδρο και τα κόμματα θα είναι σχέσεις αμοιβαίας κατανόησης και κάτι τέτοιο συνεπάγεται σταθερότητα στη χώρα.

    Σημειώνεται ότι το Αζερμπαϊτζάν διατηρεί καλές σχέσεις με την Τουρκία, η οποία κατέχει σημαντικό πολιτικό και οικονομικό ρόλο στην περιοχή του Καυκάσου.

    [21] ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΣΕΖΕΡ ΓΡΑΦΕΙ Ο ΤΥΠΟΣ

    Αγκυρα, 6 Μαϊου 2000 (13:40 UTC+2)

    Εγκωμιαστικά ήταν τα σχόλια του τουρκικού τύπου για την εκλογή του ανώτατου δικαστή Αχμέτ Νετζντέτ Σεζέρ στην προεδρία της χώρας, υποστηρίζοντας ότι ανατέλει μία νέα εποχή στη χώρα, όπου η διαφθορά πλήττει ακόμη και τις ανώτερες βαθμίδες του κράτους.

    Αν και άπειρος στην πολιτική, ο 59χρονος επικεφαλής του συνταγματικού δικαστηρίου κέρδισε ευρεία υποστήριξη εξαιτίας της υπεράσπισης που έδειξε υπέρ της δημοκρατίας και της εφαρμογής του νόμου, αλλά και του καθαρού από σκάνδαλα παρελθόντος του.

    Η εφημερίδα Σαμπάχ γράφει σήμερα ότι "το μέλλον με τον Σεζέρ θα είναι διαφορετικό" και ότι "η εποχή της παρανομίας τελείωσε - η εξουσία των ατόμων τελείωσε και ξεκινά αυτή των νόμων"

    Οι επαίνοι προς τον Σεζέρ γίνονται παράλληλα με τη σύγκρισή του με τους δύο ισχυρούς προκατόχους του, τον Τουργκούτ Οζάλ και τον Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, κατά τη διάρκεια της θητείας των οποίων η χώρα γνώρισε οικονομική ανάπτυξη, αλλά επίσης διαφθορά και παραβιάσεις νομοθεσίας.

    Οι δύο άνδρες παρουσιάζονται ως επιδέξιοι και έμπειροι πολιτικοί που μπορούν εύκολα να επηρεάσουν το κοινοβούλιο της χώρας, παρά τις περιορισμένες συνταγματικές εξουσίες ενός προέδρου.

    Η εφημερίδα Ραντικαλ υποστηρίζει ότι "σε αυτή τη χώρα, αυτοί που έχουν την εξουσία μετέτρεψαν σε παράδοση την αποστασιοποίησή και παράβλεψη των κανόνων, αλλά αυτή η εποχή χθες έφτασε στο τέλος της". Κορυφαίοι αρθρογράφοι προέβλεψαν ότι ο Σεζέρ θα πιέσει την κυβέρνηση να διεξάγει δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, σε μία περίοδο που η Αγκυρα πρέπει να προλάβει τους όρους της Ε.Ε., καθώς επιδιώκει να ενταχθεί σε αυτή.

    Η εφημερίδα Ζαμάν γράφει ότι "η εκλογή του Σεζέρ δημιουργεί ελπίδες στην ευρεία μάζα που απαιτεί αλλάγή και δημοκρατία.

    Η Χουριέτ υποστηρίζει ότι η περιγραφή του Σεζέρ για τον κοσμικό χαρακτήρα ως "ανάγκη για δημοκρατία" σε μία μουσουλμανική χώρα είχε στόχο να καθησυχάσει τον ισχυρό τουρκικό στρατό.

    Οι εφημερίδες επισημαίνουν εξάλλου, ότι σε αντίθεση με τους παραδοσιακούς πολιτικούς της Τουρκίας, ο Σεζέρ θα αποφεύγει τις συχνές δημόσιες εμφανίσεις και τις κοινωνικές σχέσεις με τον τύπο.

    [22] MΕΘΑΥΡΙΟ ΞΕΚΙΝΑ ΤΟ 7ο ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ FORUM

    Θεσσαλονίκη, 6 Μαϊου 2000 (13:28 UTC+2)

    Σε προθάλαμο κρίσιμων ζυμώσεων για την ανασυγκρότηση της Νοτιοανατολικής Ευρώπης μετεξελίσσεται το φετινό 7ο "ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ FORUM", το οποίο ξεκινά τη Δευτέρα, με τη συμμετοχή εννέα Βαλκάνιων υπουργών και του συντονιστή του Συμφώνου Σταθερότητας Μπόντο Χόμπαχ

    Το διήμερο φόρουμ περνά πλέον σε μια ώριμη φάση και, από πεδίο επιχειρηματικών συναντήσεων που ήταν ως τώρα, «μεταμορφώνεται» και πραγματοποιείται με ανανεωμένο προφίλ και υπό νέα οργανωτική «ομπρέλα».

    Το φόρουμ, που θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο "Hyatt Regency" διοργανώνουν ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) και το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Ανασυγκρότησης των Βαλκανίων, που έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη.

    Στο Forum ενδέχεται να παρευρεθούν οι Υπουργοί Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου και Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, ενώ θα συμμετάσχει και ο Αμερικανός Πρεσβευτής στην Ελλάδα, Νίκολας Μπέρνς.

    Παράλληλα, στις εργασίες του διήμερου forum θα συμμετάσχουν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, Βάσιλ Τοπούρκοφσκι και 200 ξένοι σύνεδροι, μεταξύ των οποίων τέσσερις υφυπουργοί και δεκάδες επιχειρηματίες και εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών, όπως η Παγκόσμια Τράπεζα, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και η πρωτοβουλία SECI.

    Ειδικότερα, στο φόρουμ θα παρευρεθούν οι Υπουργοί Οικονομικών της Κύπρου, Τάκης Κληρίδης, της ΠΓΔΜ Borko Andreev, της Αλβανίας Mustafa Muci, της Βουλγαρίας Muravey Radev και της ΠΓΔΜ Nicola Gruevski.

    Επιπλέον, τις εργασίες της διοργάνωσης θα παρακολουθήσουν ο Υπουργός Ανάπτυξης της ΠΓΔΜ Trajko Slaveski, ο Υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Δημοσίων Έργων της Βουλγαρίας Engenii Chachev, ο Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών της ΠΓΔΜ Bobi Spirkovski και ο Υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Aleksandar Dimitrov. Την έναρξη του φόρουμ θα κηρύξει ο Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Γεώργιος Πασχαλίδης.

    Περαιτέρω, θα συμμετάσχουν ο υφυπουργός Ανάπτυξης της Ελλάδας Αλέκος Καλαφάτης, ο υφυπουργός Οικονομίας της Βουλγαρίας Levon Hampartzoumian, ο υφυπουργός Δημοσίων Έργων της Αλβανίας Albert Caci και ο υφυπουργός Μεταφορών και Δημοσίων Έργων της Αλβανίας Ahmet Ceni.

    Στο μεταξύ, για τη διαβαλκανική οικονομική συνεργασία θα μιλήσουν στο φόρουμ ο Τούρκος πρόεδρος της Παρευξείνιας Τράπεζας, Ερσόι Βόλκαν και ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ, Παναγιώτης Γεννηματάς, καθώς επίσης και ο ειδικός συντονιστής της αμερικανικής πρωτοβουλίας SECI, Erhard Busek και ο Oltmann Siemens, εκπρόσωπος της Παγκόσμιας Τράπεζας στη Γερμανία.

    Θέματα που αφορούν στη βιομηχανία, θα συζητήσουν στη διάρκεια του φόρουμ ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ), Ιάσων Στράτος, ο Πρόεδρος του Ομίλου Επιχειρήσεων Μυτιληναίος, Ευάγγελος Μυτιληναίος, ο Οικονομικός Διευθυντής της DELTA International Holdings S.A, Νίκος Ζωγόπουλος, ο Πρόεδρος της Alumil-Milonas A.E., Γεώργιος Μυλωνάς και ο Υπεύθυνος Δικτύου Επενδυτών (ΕΛ.Κ.Ε), Ευθύμιος Μουρατίδης. Για θέματα που αφορούν τις κατασκευές και την ενέργεια, θα μιλήσουν οι πρόεδροι του Ομίλου Κοπελούζου, Δημήτρης Κοπελούζος, του Ομίλου ALPHA ALPHA Holdings Απόστολος Αλλαμάνης, της Μηχανικής Πρόδρομος Εμφιετζόγλου και της Εθνικής Επιτροπής Ενέργειας στην Αλβανία, Gjergji Simaku.

    Για το εμπόριο και τις μεταφορές θα μιλήσουν ο διευθυντής Διεθνών Σχέσεων του τουρκικού υπουργείου Μεταφορών Metin Cati και πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, Χρήστος Φώλιας, ενώ το δίπτυχο πληροφορική-τηλεπικοινωνίες θα αναπτύξουν ο διευθύνων σύμβουλος του Ο.Τ.Ε, Γεώργιος Συμεωνίδης, ο αντιπρόεδρος της INTRACOM, Κωνσταντίνος Τσουκαλίδης, ο αντιπρόεδρος της Motorola A.E, Κωνσταντίνος Αλούπης, ο πρόεδρος της Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών (ΣΕΠΕ), Γρηγόρης Βότσης και ο γενικός διευθυντής της Albanian Telecom στην Αλβανία, Dimitraq Rafti.

    Επιπλέον, για θέματα που σχετίζονται με τον χρηματοπιστωτικό τομέα, θα μιλήσουν ο υποδιοικητής της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, Απόστολος Ταμβάκης, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της EGS Bank A.S στην Τουρκία, Mehmet Sahin και η διευθύντρια της Τράπεζας της Αλβανίας, Miranda Ramaj.

    Στο μεταξύ, για τον ρόλο των ΗΠΑ, της Ομοσπονδίας της Ρωσίας και της Ε.Ε στην ανοικοδόμηση της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, θα μιλήσουν ο Πρέσβης της Ομοσπονδίας της Ρωσίας στην Ελληνική Δημοκρατία, Mikhail Botcharnikov και ο Πρέσβης της Μεγάλης Βρετανίας στην Ελληνική Δημοκρατία, David Madden.

    Για τις προοπτικές των ΗΠΑ για τη Ν.Α Ευρώπη, θα μιλήσουν ο Πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στη Βουλγαρία, Richard Miles, ο Πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην ΠΓΔΜ, Michei Einik, ο ειδικός σύμβουλος του Department of State, Richard Schifter, o Chief of Mission, U.S Office, στην Πρίστινα, Chris Dell και ο ειδικός εκπρόσωπος του SECI, Richard Sklar, από την αμερικανική πρεσβεία στην Ιταλία.

    Για τις προοπτικές και τις εξελίξεις της ελληνοτουρκικής επιχειρηματικής συνεργασίας θα μιλήσουν ο Toύρκος "Κροίσος" Σαρίκ Τάρα, πρόεδρος της ENKA Holding SA και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ελληνο-τουρκικής επιχειρηματικής συνεργασίας, Παναγιώτης Κούτσικος. Υπενθυμίζεται ότι στο περιθώριο του Forum έχουν προγραμματισθεί ιδιαίτερα σημαντικές εκδηλώσεις, που θα πραγματοποιηθούν κεκλεισμένων των θυρών, όπως:

    -Την Τρίτη 9 Μαΐου, η κοινή συνεδρίαση του Συμφώνου Σταθερότητας , του SECI, της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας για την ανασυγκρότηση των Βαλκανίων, με τους διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, Παγκόσμια Τράπεζα, EBRD και Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Αντικείμενο της συνεδρίασης θα είναι ο συντονισμός των συμμετεχόντων φορέων για την υλοποίηση κοινών προγραμμάτων, στο πλαίσιο της ανασυγκρότησης των Βαλκανίων.

    -Την Τετάρτη 10 Μαΐου, η συνεδρίαση του SECI PRO και το απόγευμα της ίδιας ημέρας, τα εγκαίνια του Γραφείου Υποστήριξης του SECI στη Θεσσαλονίκη.

    -Την Πέμπτη 11 Μαΐου, η συνάντηση του Επιχειρηματικού Συμβουλίου του SECI, με τη συμμετοχή επιχειρηματιών από την Ελλάδα, τις Η.Π.Α., την Ευρώπη και τα Βαλκάνια.

    [23] ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΤΟ "ΧΡΟΝΙΚΟ ΕΞΟΡΙΑΣ" ΤΗΣ Ρ.ΠΑΓΟΥΛΑΤΟΥ

    Νέα Υόρκη, 6 Μαϊου 2000 (13:24 UTC+2)

    Με τον τίτλο "Exile" κυκλοφόρησε στις ΗΠΑ από τον εκδοτικό οίκο Pella το βιβλίο "Χρονικό εξορίας" της Ρεγγίνας Παγουλάτου. Πρόκειται για τις αναμνήσεις της συγγραφέως από την εξορία, ένα χρονικό που ξεκινά από το 1948 και φτάνει στο 1950.

    Η παρουσίαση του βιβλίου στη Νέα Υόρκη έγινε από την μεταφράστρια του καθηγήτρια Θεώνη Κόντου και τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Σάντα Μπάρμπρα της Καλιφόρνια Απόστολο Αθανασάκη ο οποίος και προλογίζει την έκδοση. Η κ Κόντου που διάβασε αποσπάσματα του βιβλίου είπε ότι οι αναμνήσεις της κ Παγουλάτου είναι "μια λυπητερή και τραγική ιστορία" στο μέτρο που δείχνουν που μπορεί να φτάσει η κακομεταχείριση ανθρώπου από άνθρωπο, με φόντο τον ελληνικό εμφύλιο". Η ιδιαίτερη σημασία που έχει το συγκεκριμένο βιβλίο ως "ιστορικό ντοκουμέντο" για τους Ελληνοαμερικανούς, επισήμανε η κ Κόντου, έγκειται στο ότι εμβαθύνει και πλουτίζει τη γνώση για την Ελλάδα και ιδιαίτερα για μια ιστορική περίοδο της χώρας που δεν είναι τόσο κολακευτική.

    Ο καθηγητής Αθανασάκης από την πλευρά του είπε χαρακτηριστικά ότι : "το βιβλίο αναφέρεται σε μία άλλη Ελλάδα, μια Ελλάδα που είναι πολύ σκληρή, αλλά εξίσου σκληρός είναι για μας να μιλάμε γι αυτή. Αυτή την Ελλάδα την αγαπάμε ακριβώς γιατί είναι πληγωμένη".


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 6 May 2000 - 18:14:09 UTC