Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-05-05

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΛΛΗΝΑΣ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΑΙΧΜΑΛΩΤΟΙ ΤΣΕΤΣΕΝΩΝ
  • [02] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΚΤ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩ
  • [03] Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΞΕΕ ΓΙΑ ΤΟ 2004
  • [04] ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ - ΚΛΗΡΙΔΗ
  • [05] ΔΗΛΩΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΛΚ ΣΤΗ ΡΩΜΗ
  • [06] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΥΠΕΞ ΤΟΥ ΣτΕ ΓΙΑ ΡΩΣΙΑ, ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ ΚΑΙ Ν.Α. ΕΥΡΩΠΗ ΣΤΙΣ 10 - 11 ΜΑΪΟΥ
  • [07] Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΟΥ ΠΟΖΑΡΕΒΑΤΣ ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ ΜΕ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ
  • [08] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΒΡΑΒΕΥΣΗΣ ΑΡΙΣΤΟΥΧΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ - ΛΥΚΕΙΟΥ
  • [09] ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΤΟΥ ΣΤΑΘΗ ΧΑΡΙΤΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
  • [10] ΔΙΩΞΗ ΤΟΥ ΑΡΧΗΓΟΥ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΑΔΕΙΑ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ
  • [11] ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΕΣ ΟΙ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΙΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [12] Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΩΝ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ ΙΔΡΥΕΙ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΣΤΗ ΔΟΪΡΑΝΗ
  • [13] ΤΑ ΠΟΛΩΝΙΚΑ ΜΜΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ
  • [14] ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ 2000: ΔΙΑΦΩΝΙΑ ΑΥΣΤΡΑΛΩΝ - ΙΣΡΑΗΛΙΝΩΝ
  • [15] ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΔΥΟ ΥΠΟΓΕΙΩΝ ΠΑΡΚΙΝΓΚ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [16] ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΜΠΕΡΙΣΑ
  • [17] ΣΕΖΕΡ: Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΡΙΖΩΣΕΙ ΣΤΗ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [18] ΟΔΗΓΟΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ
  • [19] ΣΤΙΣ 17 ΙΟΥΝΙΟΥ ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
  • [20] ΕΚΘΕΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΣΤΟ ΣΙΔΝΕΙ
  • [21] ΝΟΤΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΗΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΓΓΑΡΙΑ
  • [22] ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΤΗΣ ΟΛΟΜΜΕ ΥΠΟ ΤΟ ΣΑΕ ΩΚΕΑΝΙΑΣ
  • [23] ΤΙΜΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟ ΜΑΟΥΤΧΑΟΥΖΕΝ 3.700 ΕΛΛΗΝΕΣ - ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΝΑΖΙΣΜΟΥ
  • [24] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΠ. ΤΡΑΪΚΟΦΣΚΙ - Β. ΤΙΡΣΕ

  • [01] ΕΛΛΗΝΑΣ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΑΙΧΜΑΛΩΤΟΙ ΤΣΕΤΣΕΝΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 5 Μαϊου 2000 (11:32 UTC+2)

    Φωτογραφία: Σπάρτακος Ασκάλωφ

    της Σοφίας Προκοπίδου

    Εφιαλτικούς μήνες, έζησαν τα μέλη μιας οικογένειας Ελλήνων ομογενών στην Τσετσενία, όταν έπεσαν δύο φορές θύμα απαγωγής από Τσετσένους οπλοφόρους οι οποίοι απαιτούσαν λύτρα για να τους αφήσουν ελεύθερους. Το κομμένο αυτί του οκτάχρονου Γιώργου Ασκαλώφ, αποτελεί τον αψευδή μάρτυρα της τραγωδίας που εκτυλίχθηκε.

    Ο ομογενής καθηγητής μαθηματικών Σπάρτακος Ασκαλώφ δεν περίμενε ποτέ ότι η μοίρα θα του επιφύλασσε μια τόσο μεγάλη όσο και τραγική περιπέτεια, ιδιαίτερα σε μία εποχή όπου συνηθίσαμε την ειρήνη, μακριά από γεγονότα που βίωσε η ανθρωπότητα την περίοδο του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου.

    Και όμως, ο ίδιος και τα δύο παιδιά του είδανε με τα μάτια τους τον πόλεμο και την πείνα και το χειρότερο, έζησαν τις τραγικές στιγμές της αιχμαλωσίας, τον απόλυτο φόβο για την ζωή, φτάνοντας στα όρια μεταξύ θανάτου και επιβίωσης.

    Δόξα τον Θεό, τελείωσαν όλα, είμαστε ζωντανοί και μπορούμε να κάνουμε σχέδια για τον μέλλον, λέει ο Σπάρτακος, μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

    Ο μοναδικός Έλληνας στο χωριό Γκαλιουγκάεβσκι της περιφέρειας Σταυρούπολης, που συνορεύει με την Τσετσενία, ήταν αγαπητός από όλους τους κατοίκους της περιοχής. Τον αγαπούσαν όχι μόνο γιατί ως καθηγητής μαθηματικών πήγαινε στα σπίτια των μαθητών του, Ρώσων και Τσετσένων, για να τους κάνει δωρεάν ιδιαίτερα μαθήματα, ιδιαίτερα σε όσους δεν πολυέπαιρναν τα μαθηματικά, αλλά και διότι με την πραότητα και την καλοσύνη του, σκλάβωνε όλους γύρω του.

    Ένας από τους λόγους που δεν παλιννόστησε στην Ελλάδα με τα άλλα του δύο αδέλφια, και την αδελφή του, που εγκαταστάθηκαν στην Θεσσαλονίκη, είναι και το λειτούργημά του, που δεν ήθελε να το παρατήσει με τίποτα.Εγώ είμαι εκπαιδευτικός, τι μπορούσα να κάνω στην Ελλάδα; Σίγουρα θα δούλευα στις οικοδομές, που αλλού.., Έχω πέντε παιδιά, είμαι απόφοιτος του Πανεπιστήμιου του Γκρόζνι με πολλά χρόνια εργασίας στο σχολείο... έτσι αποφάσισα ότι θα μείνω στην Ρωσία, έστω και αν η ζωή εδώ έγινε επικίνδυνη, λέει. Και αναφερόμενος στο μακελειό που δυστυχώς συνεχίζεται στη χώρα του, σημειώνει:

    Οι Τσετσένοι δεν καταλαβαίνουν τίποτα, κλέβουν, ληστεύουν, σκοτώνουν, απαγάγουν τους ανθρώπους και ζητούν λίτρα. Με αυτά ζουν. Τίποτα δεν λειτουργεί στην Τσετσενία, δεν παράγουν εκεί, τα χωράφια τους έγιναν χέρσα γιατί κανείς δεν πάει να τα καλλιεργήσει. Ζουν από απαγωγές, απάτες και ληστείες, δηλώνει ο Σπάρτακος.

    Η μεγάλη περιπέτεια

    Η περιπέτεια της οικογένειας του Σπάρτακου Ασκαλώφ, ξεκίνησε το 1997, όταν στις 18 Αυγούστου τα μέλη ένοπλης ομάδας απήγαγαν την κόρη του Μαρίνα, την ώρα που αυτή επέστρεφε στο σπίτι. Νωρίτερα η Μαρίνα είχε αναφέρει στον πατέρα της ότι κάποιος την παρακολουθούσε επί αρκετές ημέρες.

    Εκείνο το διάστημα είχα αγοράσει καινούριο αυτοκίνητο, πουλώντας το παλιό που είχα. Κάποιοι ίσως σκέφτηκαν ότι έχω να δώσω χρήματα ..., παρατηρεί ο Σπάρτακος.

    Σχεδόν τέσσερις μήνες κρατούσαν την Μαρίνα σε άγνωστη περιοχή, στην οποία την οδήγησαν με καλυμμένο το κεφάλι, για να μην αναγνωρίσει το μέρος. Αρχικά οι απαγωγείς, ζήτησαν από τον πατέρα ως λύτρα 200.000 δολάρια. Που θα βρει ο πατέρας μου, φτωχός δάσκαλος, τέτοιο ποσό; ρωτούσε η Μαρίνα στους Τσετσένους δράστες, οι οποίοι όμως άφηναν αναπάντητες τις ερωτήσεις της.

    Η οικογένεια της Μαρίνας εκείνο το διάστημα, προσπαθούσε απεγνωσμένα να συγκεντρώσει κάποιο χρηματικό ποσό για να το προσφέρει στους απαγωγείς. Πούλησε αυτά που μπορούσε να πουλήσει, έστειλαν και οι συγγενείς παλιννοστούντες από την Ελλάδα και την Κύπρο. Ετσι μαζεύτηκε το ποσό των 60 χιλιάδων δολαρίων. Ευτυχώς, συμφώνησαν οι Τσετσένοι απαγωγείς με αυτά τα χρήματα, παίρνοντάς τα ως "προκαταβολή". Η Μαρίνα γύρισε σπίτι στις 27 Δεκεμβρίου 1997. Η οικογένεια ησύχασε, πιστεύοντας ότι το κακό είχε τελειώσει εκεί.

    Πέρασαν από τότε τρία χρόνια. Σήμερα η Μαρίνα ζει στη Θεσσαλονίκη, όπου πριν μία εβδομάδα παντρεύτηκε με τον εκλεκτό της καρδιάς της, έναν επίσης ομογενή.

    Η σειρά του Σπάρτακου

    Όμως οι περιπέτειες δεν επρόκειτο να τελειώσουν εκεί. Οι μαφιόζοι θυμούνταν ότι η οικογένεια του έλληνα, δεν είχε εξοφλήσει τα χρέη των λύτρων στους Τσετσένους για την Μαρίνα.

    Ετσι, μια νύχτα του Αυγούστου του 1999, εισέβαλαν στο σπίτι του οκτώ οπλοφόροι με καλυμμένα πρόσωπα. Τον Σπάρτακο με το γιο του, τον οκτάχρονο Γεώργιο, υπό την απειλή των όπλων, τους έβγαλαν από το σπίτι και τους μετέφεραν με ένα ταχύπλοο σκάφος, δια μέσου του ποταμού Τερέκ στην Τσετσενία, όπου τους φυλάκισαν σε αγροικία ενός παραμεθόριου χωριού. Μετά από δύο ημέρες, άφησαν ελεύθερο τον πατέρα, δίνοντας του προθεσμία δύο εβδομάδων για να πάει τα λύτρα προκειμένου το παιδί να αφεθεί ελεύθερο. Η τιμή, καθορίστηκε και πάλι στα 200.000 δολάρια!..

    Ο μικρός Γιώργος έμεινε αιχμάλωτος των απαγωγέων σχεδόν έξι μήνες. Τον κρατούσαν δεμένο, τον απειλούσαν, τον κτυπούσαν, χωρίς να δίνουν και μεγάλη σημασία στην ηλικία του αλλά και στα σωματικά και ψυχικά τραύματα που του δημιουργούσαν. Ο μικρός, εξιστόρησε αργότερα στη ρωσική τηλεόραση την περιπέτειά του με τα πιο μελανά χρώματα: Με κρατούσαν κάτω στο πάτωμα, δεμένο από το πόδι του κρεβατιού. Οι Τσετσένοι φοβούνταν να μην το σκάσω την ώρα που βρίσκονταν υπό την επήρεια των ναρκωτικών. Μου έδιναν να φάω μόνο μία φορά την ημέρα, πολλές φορές ένα σκέτο ξεροκόμματο, εξιστορεί ο μικρός Γιώργος.

    Προσπαθώ να μη τον ρωτάω γι' αυτά που πέρασε στην αιχμαλωσία, νιώθω σαν πατέρας ότι μπορώ να ακούσω θρίλερ. Τα θεωρώ σαν ένα κακό όνειρο.., συμπληρώνει ο πατέρας του.

    Πέρασαν δύο μήνες από τη στιγμή της αιχμαλωσίας και οι δράστες δεν είχαν πάρει ακόμη ούτε ένα δολάριο από τον πατέρα του μικρού, ο οποίος προσπαθούσε από χίλιες πλευρές να βρει χρήματα. Οι απαγωγείς έγιναν τότε έξαλλοι και κατέγραψαν σε βίντεο το "ανδραγάθημά" τους, να κόβουν ένα μέρος του αυτιού του μικρού. Στη συνέχεια, έστειλαν την κασέτα στον Σπάρτακο, προειδοποιώντας τον ότι αν δεν έστελνε γρήγορα τα χρήματα, την επόμενη φορά θα υπήρχε στο βίντεο η εκτέλεση του Γιώργου.

    Στο μεταξύ, όλο αυτό το διάστημα της αιχμαλωσίας του, οι Τσετσένοι έδειχναν στον μικρό Καυκάσιο όμηρο βιντεοκασέτες με φρικιαστικές σκηνές από τον πόλεμο που διεξάγουν κατά των Ρώσων, την ώρα που έκοβαν τα κεφάλια των αιχμαλώτων τους. Έλεγαν, ότι τα δείχνουν στον μικρό, για να μη φοβάται τον θάνατο..

    Γι' αυτούς τους Τσετσένους οι βασικές αξίες είναι όπλα, Ισλάμ και χρήματα, είπε σε μία συνέντευξη στην ρωσική εφημερίδα Κομσομόλσκαγια Πράβντα ο ήδη εννιάχρονος Γεώργιος.

    Για να σώσει τον γιο του ο Σπάρτακος πούλησε το σπίτι και ό,τι άλλο από τα υπάρχοντά του μπορούσε να πουληθεί. Και πάλι οι συγγενείς από την Ελλάδα και την Κύπρο, παρότι περνούν δύσκολα στην προσφυγιά, δεν άφησαν τον Σπάρτακο μόνο. Βοήθησαν και έσωσαν τον Γιώργο, ο οποίος απελευθερώθηκε από τα χέρια των απαγωγέων του τον περασμένο Φεβρουάριο. Οι απαγωγείς συμβιβάστηκαν με τα 25.000 δολάρια που είχε συγκεντρώσει η οικογένεια Ασκαλώφ, λέγοντας ότι τα υπόλοιπα τα θεωρούν ως οφειλή!

    - "Μήπως μετά από όλα αυτά θα έρθεις μόνιμα στην Ελλάδα;" ρωτήσαμε τον Σπάρτακο, ο οποίος βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη για το γάμο της κόρης του της Μαρίνας και αύριο επιστρέφει.

    - "Όχι, θα μείνω στη Ρωσία. Μετακόμισα ήδη στην πόλη Γκελεντζίκ. Εκεί μένουν πολλοί Έλληνες. Θα τα καταφέρω. Θα έχω παρέα. Εξάλλου οι εκτός Ελλάδος έλληνες, πρέπει να παραμείνουμε στον τόπο που γεννηθήκαμε, για να μην σβήσει ο απόδημος ελληνισμός. Η ζωή συνεχίζεται, έστω με βαριές αναμνήσεις από τον πόνο. Το ευτύχημα είναι που είμαστε όλοι ζωντανοί. Μπορούσε να γίνει και χειρότερα".

    [02] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΚΤ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩ

    Φρανκφούρτη, 5 Μαϊου 2000 (12:30 UTC+2)

    Ο διοικητής της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας

    Φωτογραφία: Βιμ Ντούιζενμπεργκ.

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Βιμ Ντούιζενμπερκ, δήλωσε σήμερα ότι η ΕΚΤ θα κάνει ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να διασφαλίσει τη σταθερότητα του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος αλλά και τη διατήρησή του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ σε χαμηλά επίπεδα.

    "Προκειμένου να αντμετωπίσει οποιοδήποτε κίνδυνο για τη σταθερότητα των τιμών, η ΕΚΤ έχει τους τελευταίους έξι μήνες λάβει μέτρα, αυξάνοντας ήδη τέσσερις φορές τα επιτόκια", τόνισε ο κ. Ντούιζενμπερκ, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η πορεία αυτή θα συνεχιστεί προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερότητα στη ζώνη του ευρώ.

    Ο κ. Ντούιζενμπερκ τόνισε ότι η ΕΚΤ καταλαβαίνει την ανησυχία της αγοράς ότι η πτώση του ευρώ ενδέχεται να πυροδοτήσει την αύξηση του πληθωρισμού, αλλά υπογράμμισε ότι η ΕΚΤ παρακολουθεί τις ισοτιμίες από πάρα πολύ κοντά.

    Ο πρόεδρος της ΕΚΤ δήλωσε ακόμη ότι οι "Ευρωπαίοι πολίτες θα πρέπει να είναι σίγουροι ότι το μέλλον του ευρώ είναι αυτό ενός ισχυρού νομίσματος και θα βασίζεται στη σταθερότητα των τιμών και τη δύναμη της ευρωπαϊκής οικονομίας".

    Σ.Π.

    [03] Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΞΕΕ ΓΙΑ ΤΟ 2004

    Θεσσαλονίκη, 5 Μαϊου 2000 (12:31 UTC+2)

    Φωτογραφία: Θεόδωρος Πάγκαλος

    Πανέτοιμη να υποδεχτεί τους χιλιάδες επισκέπτες της, κατά την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, είναι η Αττική, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις ξενοδοχειακές υποδομές.

    Οι ξενοδοχειακές κλίνες για την εξυπηρέτηση των 147.000 ξένων επισκεπτών που αναμένονται το 2004 είναι επαρκείς, ενώ οι τιμές θα κυμαίνονται σε επίπεδα σχετικά αυξημένα, χωρίς όμως να υπερβαίνουν τις αντίστοιχες των υπόλοιπων χωρών που φιλοξένησαν την Ολυμπιάδα.

    "Οι ξενοδοχειακές υποδομές της Αττικής είναι απόλυτα επαρκείς για να καλύψουν τις απαιτήσεις των Ολυμπιακών Αγώνων, ενώ αν δημιουργηθούν νέα δεδομένα, η αγορά είναι έτοιμη να αντεπεξέλθει", υπογράμμισε -μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων- ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΞΕΕ), Αριστότελης Διβάνης.

    Στο μεταξύ, αναφερόμενος στις τιμές των κλινών κατά την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, ο κ.Διβάνης επεσήμανε ότι "θα υπάρξει μια σχετική αύξηση στις τιμές, λόγω του μεγάλου γεγονότος, όπως άλλωστε συμβαίνει και σε κάθε χώρα που φιλοξενεί την Ολυμπιάδα".

    Όπως είπε χαρακτηριστικά, "αυτό που πρέπει να απασχολεί τους υπευθύνους, δεν είναι οι τιμές των κλινών, αλλά κάποιες άλλες υποδομές που απαιτούνται και για τις οποίες δεν έχουν καν εκπονηθεί οι σχετικές μελέτες".

    Παράλληλα, ο κ. Διβάνης αναφερόμενος στις απαιτούμενες παρεμβάσεις εκσυχρονισμού των ξενοδοχείων της Αττικής, σημείωσε ότι, "ο εκσυγχρονισμός των ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων έχει ξεκινήσει πριν από περίπου πέντε χρόνια και σε ορισμένες περιπτώσεις, κάποια ξενοδοχεία έχουν γκρεμιστεί και έχουν ξαναχτιστεί από την αρχή".

    Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ), που λειτουργεί υπό τη "σκέπη" του ΞΕΕ, οι διαθέσιμες ξενοδοχειακές υποδομές, κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, εκτιμώνται σε περίπου 155.000 κλίνες, εκ των οποίων οι 85.000 στην Αττική, οι 39.000 στην ευρύτερη περιοχή, οι 5.000 σε κρουαζιερόπλοια και οι υπόλοιπες 26.000 σε καταλύματα ιδιωτών (πχ σπίτια ή διαμερίσματα).

    Την ίδια περίοδο, στην Αττική αναμένονται περί τους 147.000 αλλοδαπούς επισκέπτες, εκ των οποίων μόνο οι 128.500 έχουν ανάγκη καταλύματος. Οι υπόλοιποι 15.000 θα φιλοξενηθούν στις εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού Χωριού, ενώ οι 4.000 θα καταλύσουν σε κατασκηνώσεις και φοιτητικές εστίες.

    Σύμφωνα εξάλλου, με την έκθεση του ΙΤΕΠ, η Αθήνα έχει σήμερα περισσότερες διαθέσιμες κλίνες, από ό, τι είχε η Βαρκελώνη το 1992, όταν φιλοξενούσε τους Ολυμπιακούς, ενώ διαθέτει περίπου ισάριθμες κλίνες με το Σίδνεϊ.

    [04] ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ - ΚΛΗΡΙΔΗ

    Αθήνα, 4 Μαϊου 2000 (17:07 UTC+2)

    Φωτογραφία: Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας (1993- )

    Τηλεφωνική επικοινωνία είχε σήμερα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, με τον Κύπριο ομόλογό του, Γλαύκο Κληρίδη.

    Ο κ. Στεφανόπουλος τηλεφώνησε στον κ. Κληρίδη στο Πρεδρικό Μέγαρο, αμέσως μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, προφανώς για να του ευχηθεί καλή ανάρρωση

    από το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει.

    [05] ΔΗΛΩΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΛΚ ΣΤΗ ΡΩΜΗ

    Αθήνα, 5 Μαϊου 2000 (20:52 UTC+2)

    "Οι ιδέες και οι προσπάθειες που ανέπτυξαν οι οραματιστές της ευρωπαϊκής ενοποίησης αποτελούν, σήμερα, γεγονός σε πλήρη εξέλιξη. Το όραμα των λίγων βρίσκει πια καθολική αποδοχή και στήριξη. Είμαστε περήφανοι γιατί εμείς - με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή υπήρξαμε πρωτεργάτες στην πορεία αυτή".

    Τα παραπάνω υπογράμμισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής σε δήλωσή του στα πλαίσια της συνάντησης του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που γίνεται στη Ρώμη με αφορμή τα 50 χρόνια από τη διακήρυξη του Σουμάν.

    Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση βρίσκεται σήμερα στην πρώτη φάση της Οικονομικής και Νομισματικής Ενοποίησης, ενώ αρκετά κράτη της Γηραιάς Ηπείρου επιδιώκουν την ένταξή τους.

    Σημείωσε ότι τα θέματα που εγείρονται είναι πολλά και αφορούν τόσο τη διεύρυνση όσο και την εμβάθυνση των δεσμών και των θεσμών της Ενωσης και υπογράμμισε ότι για αυτό το λόγο η επόμενη Διακυβερνητική αποκτά, εκ των πραγμάτων, μείζονα σημασία.

    "Θέλουμε μία Ευρώπη με Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Αμυνας, με κοινά και από κοινού προστατευόμενα σύνορα. Μία Ευρώπη με κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη. Μία Ευρώπη αποτελεσματική, δημοκρατικά δομημένη, με σεβασμό στην εθνική και πολιτισμική ταυτότητα των μελών της. Μία Ευρώπη ανοικτή στον κόσμο", επισήμανε ο κ. Καραμανλής.

    Ωστόσο παρατήρησε ότι παρόλο που έχουν επιτευχθεί πολλά, υπάρχουν ακόμη μπροστά μεγάλες προκλήσεις και για αυτό θα χρειαστεί από τη μία εμπνευσμένη ηγεσία, και, από την άλλη, ισχυρή βούληση.

    "Αυτή είναι η πρόκληση και το στοίχημα των ετών που έρχονται", υπογράμμισε.

    [06] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΥΠΕΞ ΤΟΥ ΣτΕ ΓΙΑ ΡΩΣΙΑ, ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ ΚΑΙ Ν.Α. ΕΥΡΩΠΗ ΣΤΙΣ 10 - 11 ΜΑΪΟΥ

    Στρασβούργο, 5 Μαϊου 2000 (20:52 UTC+2)

    Οι υπουργοί Εξωτερικών των 41 κρατών - μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης θα συναντηθούν στο Στρασβούργο στις 10 και 11 Μαϊου.

    Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρίσκεται η συμβολή της Ρωσίας στο ΣτΕ, ύστερα από την υιοθέτηση από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, στις 6 Απριλίου 2000, της Σύστασης σχετικά με την κατάσταση στη Δημοκρατία της Τσετσενίας.

    Οι υπουργοί πρόκειται να εξετάσουν το ζήτημα με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Ιγκορ Ιβάνοφ κατά τη διάρκεια της ανεπίσημης συνάντησής τους, η οποία θα λάβει χώρα στις 10 Μαϊου, μετά από πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα του ΣτΕ Βάλτερ Σβίμερ στην κατοικία του.

    Κατά την ανεπίσημη συνάντηση ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λαμπέρτο Ντίνι πρόκειται να παρουσιάσει στους συναδέλφους του τις προτεραιότητες της μελλοντικής ιταλικής προεδρίας στο ΣτΕ.

    Την επομένη το πρωί, υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών της Ιρλανδίας Μπράιαν Κόουεν, οι υπουργοί θα συνεχίσουν τις συζητήσεις τους για τη συμβολή της Ρωσίας στο ΣτΕ και θα κάνουν μία σύνοψη της συμβολής του ΣτΕ στο Σύμφωνο Σταθερότητας για τη Νοτιανατολική Ευρώπη.

    Εξάλλου, πρόκειται να υιοθετήσουν δύο κείμενα: ένα μήνυμα για την κοινωνική ανάπτυξη απευθυνόμενοι στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, καθώς επίσης και μία σύσταση για τους κώδικες συμπεριφοράς των δημοσίων λειτουργών, ένα νέο στάδιο της καταπολέμησης της διαφθοράς από το ΣτΕ.

    Στο πλαίσιο της υπουργικής συνάντησης, θα ανοιχθεί προς υπογραφή η Σύμβαση για την Προώθηση της Διεθνούς Μακροπρόθεσμης Εθελοντικής Θητείας για τους Νέους.

    Στο τέλος της συνάντησης η Ιταλία θα διαδεχθεί την Ιρλανδία στην προεδρία της Επιτροπής των υπουργών για τους επόμενους έξι μήνες.

    Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει η αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Ελισσάβετ Παπαζώη, η οποία μάλιστα θα παρέμβει, με ιδιαίτερη βαρύτητα, στα θέματα του Συμφώνου Σταθερότητας για τη Νοτιανατολική Ευρώπη, στο οποίο θα αναφέρονται - όπως αναμένεται - δύο παράγραφοι του τελικού ανακοινωθέντος.

    [07] Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΟΥ ΠΟΖΑΡΕΒΑΤΣ ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ ΜΕ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ

    Βελιγράδι, 5 Μαϊου 2000 (20:37 UTC+2)

    Ο δήμαρχος της σερβικής πόλης Ποζάρεβατς Ντούσαν Αντιτς αντιτάχθηκε στην διεξαγωγή διαδήλωσης της αντιπολίτευσης την Τρίτη στην πόλη και χαρακτήρισε τους οπαδούς της "χούλιγκαν, ναρκομανείς και εγκληματίες".

    Ο κ. Αντιτς δήλωσε στο σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Τanjug ότι στην διαδήλωση θα συμμετέχει ένα τσίρκο πολιτικών που αποκαλούν τον εαυτό τους αντιπολίτευση ενώ είναι ουσιαστικά μισθοφόροι του ΝΑΤΟ" και πρόσθεσε ότι οι οπαδοί τους είναι χούλιγκαν και εγκληματίες και δεν πρόκειται να απολαύσουν τη φιλοξενία της πόλης.

    Σημειώνεται ότι χθες η σερβική αντιπολίτευση ανακοίνωσε ότι ετοιμάζει διαδήλωση στη γενέτειρα του Γιουγκοσλάβου πρόεδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, Ποζάρεβατς και ειδοποίησε τις αρχές της πόλης. Σύμφωνα με τον σερβικό νόμο αν δεν απαγορευθεί η διεξαγωγή διαδήλωσης μέσα σε δυο μέρες από την ανακοίνωση της τότε μπορεί να γίνει κανονικά.

    Ο Γκόραν Σβιλάνοβιτς, ηγέτης κόμματος της Συμμαχίας για Αλλαγή δήλωσε χθες ότι η διαδήλωση θα γίνει την Τρίτη και στοχεύει να δώσει ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι η αντιπολίτευση δεν θα επιτρέψει σε κανένα στη Σερβία να δείρει οπαδούς της.

    Οι ηγέτες της σερβικής αντιπολίτευσης είχαν χθες συνάντηση μετά τη συμπλοκή φοιτητών της οργάνωσης Αντίσταση με τρεις υπαλλήλους ενός κλαμπ στο Ποζάρεβατς που ανήκε στον γιο του Μιλόσεβιτς, Μάρκο.

    Οι φοιτητές ξυλοκοπήθηκαν από τους υπαλλήλους αλλά η αστυνομία τους συνέλαβε με τη κατηγορία ότι προσπάθησαν να δολοφονήσουν τους τρεις άνδρες που είναι μέλη του κόμματος Γιουγκοσλαβική Αριστερά της γυναίκας του Μιλόσεβιτς, Μιριάνα Μάρκοβιτς.

    Από την άλλη πλευρά μέλη κομμάτων που πρόσκεινται φιλικά στον Σέρβο πρόεδρο κατηγόρησαν την οργάνωση για φασιστική δράση και ανέφεραν ότι τα μέλη της προκαλούν βίαιες επιθέσεις.

    Ο.Κ.

    [08] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΒΡΑΒΕΥΣΗΣ ΑΡΙΣΤΟΥΧΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ - ΛΥΚΕΙΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 5 Μαϊου 2000 (20:36 UTC+2)

    Εκδήλωση βράβευσης μαθητών και μαθητριών των Γυμνασίων και Λυκείων της Β΄ Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης, οι οποίοι αρίστευσαν στο μάθημα της Ιστορίας οργανώνεται την Πέμπτη 11 Μαϊου στις 11.30 το πρωί στο πολυβιβλιοπωλείο Μαλλιάρης - Παιδεία στη Σταυρούπολη.

    Την εκδήλωση οργανώνουν η Β΄ Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης, η Λέσχη Lions Θεσσαλονίκης "METROPOLITAN", και τα πολυβιβλιοπωλεία Μαλλιάρης - Παιδεία.

    Στην εκδήλωση θα μιλήσουν ο προϊστάμενος Β΄Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης Χρήστος Πάσχος και εκ μέρους των Lions ο κυβερνήτης Νικήτας Κωσταντινίδης δρ. Νομικής, οι οποίοι και θα αποδώσουν τα βραβεία.

    Η εκδήλωση γίνεται στα πλαίσια των "Εαρινών Πολιτισμικών", που οργανώνονται στον ίδιο χώρο από τα πολυβιβλιοπωλεία Μαλλιάρης - Παιδεία.

    [09] ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΤΟΥ ΣΤΑΘΗ ΧΑΡΙΤΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 5 Μαϊου 2000 (20:30 UTC+2)

    Μεγάλη Εκθεση φωτογραφίας του Στάθη Χαριτόπουλου με θέμα το Αγιο Ορος παρουσιάζεται στη Θεσσαλονίκη στα πλαίσια των εκδηλώσεων με γενικό τίτλο "Εαρινά Πολιτισμικά" που οργανώνονται από τον Οργανισμό Μαλλιάρης - Παιδεία σε αίθουσα στο πολυβιβλιοπωλείο του Οργανισμού στη Σταυρούπολη.

    Στην Εκθεση Φωτογραφίας παρουσιάζονται πάνω από 500 έγχρωμες φωτογραφίες του Αγίου Ορους που απεικονίζουν τοιχογραφίες, κειμήλια, απόψεις των Μονών, σκηνές από την καθημερινή ζωή των μονάχων κλπ.

    Η Εκθεση έχει παρουσιαστεί σε περισσότερες από δέκα χώρες και σημείωσε μεγάλη επιτυχία.

    Ο Στάθης Χαριτόπουλος γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Με τη φωτογραφική τέχνη, την οποία σπούδασε στη Σουηδία, ασχολείται από πολύ νέος. Συμμετείχε σε πολλές εκθέσεις φωτογραφίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό και απέσπασε επαίνους και βραβεία για το έργο του. Εχει επιμεληθεί και εκδώσει το βιβλίο "Αγιον Ορος, οι Αγιοι Τόποι της Μακεδονίας".

    Η έκθεση θα λειτουργεί ως το τέλος Μαϊου 2000 και οι ώρες επίσκεψης για το κοινό είναι από τις 11 π.μ. έως τις 8 μ.μ. καθημερινά και το Σάββατο από τις 11 π.μ. έως τις 4 μ.μ.

    [10] ΔΙΩΞΗ ΤΟΥ ΑΡΧΗΓΟΥ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΑΔΕΙΑ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ

    Αθήνα, 5 Μαϊου 2000 (20:25 UTC+2)

    Ποινική δίωξη για ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος άσκησε σήμερα η Εισαγγελία Πρωτοδικών εναντίον του νυν αρχηγού της ελληνικής αστυνομίας Ιωάννη Γεωργακόπουλου. Η διώξη αφορά στην χορήγηση παράνομων αδειών παραμονής σε μέλη οικογενείας Αλβανού αρχιμαφιόζου.

    Δίωξη για το ίδιο θέμα ασκήθηκε και εναντίον του πρώην διευθυντή της κρατικής ασφάλειας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης Γιώργου Γιάννε, για παράβαση καθήκοντος κατά εξακολούθηση και κατά του επιχειρηματία Αθανάσιου Παπαηλιού για διευκόλυνση παράνομης παραμονής αλλοδαπού και ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος.

    Ο Αλβανός Βέμπι Ελιμουτσάι, στα μέλη της οικογένειας του οποίου χορηγήθηκαν οι άδειες παραμονής, έστειλε την οικογένεια του στην Ελλάδα το 1996 με αφορμή γεγονότα στην Αλβανία και αγόρασε βίλα στην Εκάλη αξίας 300 εκατομμυρίων.

    Η χορήγηση των παράνομων αδειών παραμονής είχε αποκαλυφθεί με εκτενή δημοσιεύματα στο τύπο και είχε διαταχτεί προκαταρκτική εξέταση που είχε διενεργήσει ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Γιώργος Γεράκης. Ο εισαγγελικός λειτουργός από φακέλους που κατέσχεσε στο τμήμα αλλοδαπών διαπίστωσε ότι τα μέλη της οικογένειας του Ελιμουτσάι δεν είχαν τα απαραίτητα έγγραφα παραμονής στη χώρα μας. Από κατάθεση ενός εκ των αστυνομικών που εκδώσανε τις άδειες προέκυψε ότι αυτές δόθηκαν μετά από ενδιαφέρον του τότε διευθυντή της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής Ιωάννη Γεωργακόπουλου.

    Ο Βέμπι Ελιμουτσάι είχε έρθει στην Ελλάδα και είχε μπει συμμέτοχος στην ιδιωτική αεροπορική εταιρία Aviator του επιχειρηματία Αθανάσιου Παπαηλιού, που είναι δεύτερος ξάδελφος του νυν αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ.

    Ο Ελιμουτσάι αποτελεί σύμφωνα με την Ιντερπόλ έναν από τους κύριους χρηματοδότες του UCK, κρυφός ταμίας του Σαλί Μπερίσα και πρόεδρος της μεγαλύτερης παρατράπεζας στην Αλβανία με τα αρχικά VEFA.

    [11] ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΕΣ ΟΙ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΙΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 5 Μαϊου 2000 (20:19 UTC+2)

    Επιτυχημένες ήταν οι δύο μεταμοσχεύσεις ήπατος και νεφρού που πραγματοποιήθηκαν στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης με όργανα που δώρισαν χθες συγγενείς ενός 46χρονου από τη Λάρισα. Δύο ακόμη μεταμοσχεύσεις έγιναν στο Αχέπα με δωρητή έναν 67χρονο.

    Τον ένα νεφρό πήρε μία 63χρονη γυναίκα από τις Σέρρες από τον 67χρονο δότη που πέθανε πριν δύο μέρες στο νοσοκομείο Αχέπα. Η γυναίκα είχε χρόνια νεφρική ανεπάρκεια και απαιτούνταν επειγόντως μεταμόσχευση.

    Το δεύτερο νεφρό πήρε ένας 52χρονος στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο, ενώ ομαλά εξελίσσεται η υγεία ενός 40χρονου από την Αθήνα και μίας 30χρονης από τη Μυτιλήνη που υποβλήθηκαν χθες σε μεταμόσχευση ήπατος και νεφρού αντίστοιχα απο τον 46χρονο δότη από τη Λάρισα που κρίθηκε κλινικά νεκρός από εγκεφαλική αιμορραγία. Οι κερατοειδείς του δότη φυλάσσονται στην τράπεζα οφθαλμών του Αχέπα και συνεχίσεται η διαδικασία ανεύρεσης για τους κατάλληλους λήπτες.

    [12] Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΩΝ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ ΙΔΡΥΕΙ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΣΤΗ ΔΟΪΡΑΝΗ

    Θεσσαλονίκη, 5 Μαϊου 2000 (20:14 UTC+2)

    Την πρώτη περιφερειακή βιβλιοθήκη σε ακριτικές ευαίσθητες περιοχές της Μακεδονίας, ιδρύει ο Σύλλογος Βιβλιοπωλών Θεσσαλονίκης δωρίζοντας στο Δήμο Δοϊράνης τα πρώτα 500 βιβλία.

    Η παράδοση των βιβλίων θα γίνει την Κυριακή 7 Μαϊου στις 12 το μεσημέρι στο δημαρχείο Δοϊράνης, σε ειδική τελετή παρουσία του δημάρχου και των τοπικών αρχών.

    Εκ μέρους του Συλλόγου Βιβλιοπωλών Θεσσαλονίκης στην τελετή θα παραστούν ο πρόεδρος του Δ.Σ. Αντώνης Μαλλιάρης και τα μέλη του Δ.Σ. Δημήτρης Καρατζάς, Βιργινία Ρεντζή, Στέλλα Νίκα και Γιώργος Μουμουλίδης, καθώς και άλλα μέλη του Συλλόγου.

    Η πρωτοβουλία του Συλλόγου εντάσσεται στο πλαίσιο της πολιτισμικής προσφοράς του, για τη διάδοση του βιβλίου στις ευαίσθητες αυτές περιοχές που τόσο πολύ το έχουν ανάγκη.

    [13] ΤΑ ΠΟΛΩΝΙΚΑ ΜΜΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ

    Βαρσοβία, 5 Μαϊου 2000 (20:11 UTC+2)

    Η πολωνική εφημερίδα "ZYCIE Warszawy" στο εβδομαδιαίο τουριστικό της ένθετο "Τουρισμός 2000", δημοσιεύει άρθρο υπό τον τίτλο "Η Ρόδος σε μισή τιμή", το οποίο αναφέρεται στα τουριστικά αξιοθέατα που προσφέρει η νήσος της Ρόδου και στην γνωστή φιλοξενία των κατοίκων της.

    Η ίδια εφημερίδα σε άλλο δημοσίευμα του Tomasz Rudomino υπό τον τίτλο "Το χαμόγελο του βασιλιά Μίνωα" που συνοδεύεται από έγχρωμη φωτογραφία των ανακτόρων της Κνωσσού της Κρήτης αναφέρεται στην μυθολογία που συνδέεται με τη νήσο της Κρήτης.

    Σημειώνεται ότι ο T. Rudomino είναι παραγωγός του νέου κύκλου τουριστικών εκπομπών που προβάλλονται υπό τον τίτλο "Ταξιδιώτης" από το Α' Πρόγραμμα της Πολωνικής Κρατικής Τηλεόρασης (TVPI) και στην παρούσα στιγμή βρίσκεται επικεφαλής τηλεοπτικού συνεργείου για γυρίσματα στην Ελλάδα. Το συνεργείο ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την τουριστική παρουσίαση των ελληνικών νησιών μεταξύ των οποίων ιδιαίτερα της Κρήτης και της Σαντορίνης.

    Επίσης η πολωνική εφημερίδα "Gazeta Wyborcza" αφιερώνει μεγάλο τμήμα του εβδομαδιαίου τουριστικού της ενθέτου "Τουρισμός" στην Ελλάδα. Η εφημερίδα παραθέτει δημοσιεύματα που αναφέρονται στην ιστορία της Ακρόπολης, τα μνημεία της βυζαντινής περιόδου, τα νησιά των Κυκλάδων και τη νυχτερινή ζωή στην Ελλάδα. Παράλληλα δημοσιεύει χρήσιμες πληροφορίες για τους Πολωνούς τουρίστες και τις διάφορες προσφορές των Πολωνικών τουριστικών γραφείων που εξειδικεύονται στην Ελλάδα.

    [14] ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ 2000: ΔΙΑΦΩΝΙΑ ΑΥΣΤΡΑΛΩΝ - ΙΣΡΑΗΛΙΝΩΝ

    Μελβούρνη, 5 Μαϊου 2000 (20:04 UTC+2)

    Του Κώστα Παϊβανά

    Η εμμονή των ισραηλινών Αρχών να συνοδεύουν οπλισμένοι σωματοφύλακες τους αθλητές της χώρας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ, έχει προκαλέσει έντονη διαφωνία με τους Αυστραλούς διοργανωτές των Αγώνων.

    Παρά τη διαβεβαίωση των Αυστραλών ότι θα παρέχουν εκείνοι την απαιτούμενη προστασία στους αθλητές της ισραηλινής αποστολής, όπως και στις αποστολές άλλων κρατών που θα συμμετάσχουν στο μεγάλο αθλητικό γεγονός του Σεπτεμβρίου, οι Ισραηλινοί δεν φέρονται διατεθειμένοι να υποχωρήσουν.

    Δημοσιεύματα του αυστραλιανού Τύπου αναφέρουν ότι το Ισραήλ θα φέρει στο Σίδνεϊ ειδική μονάδα για την προστασία των αθλητών του και των υπολοίπων μελών της αποστολής, όπως άλλωστε συνηθίζεται σε κάθε έξοδο αθλητικής της ομάδας, στο εξωτερικό. Οπως είναι γνωστό, στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντας το 1996, οι αθλητές του Ισραήλ φρουρούνταν από οπλισμένους άνδρες των μυστικών υπηρεσιών της χώρας τους.

    [15] ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΔΥΟ ΥΠΟΓΕΙΩΝ ΠΑΡΚΙΝΓΚ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 5 Μαϊου 2000 (20:03 UTC+2)

    Την απομάκρυνση των τουριστικών λεωφορείων και των ΙΧ από το χώρο γύρω από το Λευκό πύργο τις προσεχείς μέρες προανήγγειλε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, ο οποίος συναντήθηκε σήμερα με τους εκπροσώπους του Οργανισμού Ρυθμιστικού, με τους οποίους συζήτησε το κυκλοφοριακό πρόβλημα και τις αναπλάσεις διαφόρων περιοχών.

    Ο δήμαρχος και ο Οργανισμός Ρυθμιστικού συμφώνησαν για την κατασκευή 2 υπόγειων πάρκινγκ στην αρχή της οδού Γεωργίου Παπανδρέου (πρώην Ανθέων) και στη συμβολή των οδών Παπαναστασίου και Κλεάνθους.

    Σε ότι αφορά την αλάνα της Τούμπας συμφωνήθηκε να εξεταστεί η πρόταση του δήμου για την κατασκευή κολυμβητηρίου σε σχεδιασμό για την αξιοποίηση της περιοχής. Δήμος και Οργανισμός Ρυθμιστικού συμφώνησαν ακόμη να συνεργαστούν για την υλοποίηση των έργων που είχαν προγραμματιστεί στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας αλλά δεν προχώρησαν.

    Ο κ. Παπαγεωργόπουλος απέρριψε τις αιτιάσεις προς το δήμο Θεσσαλονίκης για την εικόνα που παρουσιάζει ο Θερμαϊκός τις τελευταίες μέρες, υποστηρίζοντας ότι ο καθαρισμός της θάλασσας από τα σκουπίδια δεν αποτελεί ευθύνη του δήμου, ενώ ζήτησε την ενεργοποίηση των υπουργείων ΠΕΧΩΔΕ και Εμπορικής Ναυτιλίας για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

    [16] ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΜΠΕΡΙΣΑ

    Τίρανα, 5 Μαϊου 2000 (19:57 UTC+2)

    Πολλές ήταν οι αντιδράσεις στις προχθεσινές δηλώσεις Μπερίσα και τις επιθέσεις του κατά των ΗΠΑ αλλά και των Γ. Παπανδρέου και Ευ. Βενιζέλου. Εκτός από τον Εκπρόσωπο του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, τις δηλώσεις Μπερίσα καταδίκασαν βουλευτές του Σοσιαλιστικού Κόμματος, η Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων του Σοσιαλιστικού Κόμματος Άρτα Ντάντε καθώς και οι μεταρρυθμιστές βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος και αντίπαλοι του Μπερίσα Φερντινάντ Τζαφέρι και Τριτάν Σέχου. Όλοι τους υπογράμμισαν το γεγονός ότι τέτοιες δηλώσεις θυμίζουν ψυχροπολεμικές εποχές. Ο Σέχου δήλωσε στην TV KLAN ότι με τις δηλώσεις Μπερίσα, η Αλβανία κινδυνεύει να απομονωθεί και πάλι από τη διεθνή κοινότητα. Οι μόνοι που υποστήριξαν μέχρι τώρα τον Μπερίσα στις δηλώσεις του ήταν ο Αντιπρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Γεμίν Γκιάνα και ο Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων του ιδίου Κόμματος, Πιέτερ Αρμπνόρι.

    Η εφημερίδα "Κόχα Γιον" σε πρωτοσέλιδο άρθρο με τίτλο: "Του σάλεψε του Μπερίσα, επιτίθεται στις ΗΠΑ", γράφει: "Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος έκανε το μοιραίο λάθος και κατηγόρησε τις ΗΠΑ για τις δημοτικές εκλογές. Ο Ειδικός Σύμβουλος του Κλίντον για θέματα ΝΑ Ευρώπης, κ. Χιλλ, σε συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Ρ. Μεϊντάνι χθες στην Ουάσιγκτον, δήλωσε: "Επιθυμούμε στην Αλβανία να υπάρχει μια αξιόπιστη και υπεύθυνη Αντιπολίτευση".

    Η εφημερίδα Shekulli, γράφει πρωτοσέλιδα: "Οι δηλώσεις Μπερίσα προκαλούν ανησυχίες στα Γραφεία του ΟΑΣΕ και της UNDP καθώς και στις διπλωματικές αποστολές. Αυτό προέκυψε χθες σε συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποι των δύο αυτών διεθνών οργανισμών με τον Υπουργό Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Μπασκίμ Φίνο".

    Η ίδια εφημερίδα γράφει ότι τρία δεξιά κόμματα, και συγκεκριμένα το Μπάλλι Κομπετάρ, το Ρεπουμπλικανικό και το Legaliteti, δήλωσαν χθες ότι δεν έχουν καμία σχέση με τις κατηγορίες που εκτόξευσε το Δημοκρατικό Κόμμα εναντίον των εμπειρογνωμόνων του ΟΑΣΕ και ότι αποστασιοποιούνται απ' αυτές τις κατηγορίες.

    Ο Υπουργός Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Μπασκίμ Φίνο, σύμφωνα με τις εφημερίδες Shekulli, Gazeta Shqiptare, Ζέρι ι Πόπουλιτ και Κόχα Γιον, κάλεσε χθες τους εκπροσώπους του ΟΑΣΕ και του UNDP και τους παρέδωσε την κασέτα καθώς και το κείμενο της ομιλίας του Μπερίσα με τις γνωστές κατηγορίες. Ο εκπρόσωπος της UNDP κ. Whaleberg, σύμφωνα με την "Κόχα Γιον", δήλωσε: "Ανησυχώ για τις δηλώσεις του Προέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος. Καλέσαμε μερικές φορές τους εμπειρογνώμονές τους και τους ενημερώσαμε για τη διαδικασία κατάρτισης των καταλόγων..." Ο ίδιος ο Υπουργός Φίνο χαρακτήρισε τις δηλώσεις Μπερίσα για την κατάρτιση παράλληλων καταστάσεων ως αντισυνταγματικές, παράνομες και αποσταθεροποιητικές και προειδοποίησε: "Σε περίπτωση που οι αιρετοί της τοπικής αυτοδιοίκησης υπακούσουν στις εντολές του Μπερίσα για κατάρτιση παράλληλων εκλογικών καταστάσεων και δεν εφαρμόσουν το Σύνταγμα και τους νόμους, θα πρέπει να παραιτηθούν...".

    Αντιδράσεις Αλβανών μεταναστών στην Ελλάδα

    "Ανεύθυνες, αποσταθεροποιητικές, με κινδύνους για τις σχέσεις της Αλβανίας με τις ΗΠΑ, την Ελλάδα και άλλες χώρες, θεωρούν χιλιάδες Αλβανοί μετανάστες στην Ελλάδα τις προχθεσινές δηλώσεις Μπερίσα κατά του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου και του τέως υπουργού Ευάγγελου Βενιζέλου, γράφει η εφημερίδα "Ζέρι ι Πόπουλιτ" και συνεχίζει: "Μετανάστης από το Νομό Μιρντίτα της Βόρειας Αλβανίας, δήλωσε: Τα τρία τελευταία χρόνια έγινε μεγάλη πρόοδος στην νομιμοποίηση των μεταναστών. Το σχετικό νομοσχέδιο της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για τους μετανάστες, το οποίο σύντομα θα κατατεθεί στη Βουλή, φέρει και την υπογραφή του Υπουργού Εξωτερικών, κ. Παπανδρέου". Σύμφωνα με τον ανταποκριτή της εφημερίδας στην Αθήνα, χιλιάδες μετανάστες καταδικάζουν τις προχθεσινές δηλώσεις Μπερίσα.

    [17] ΣΕΖΕΡ: Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΡΙΖΩΣΕΙ ΣΤΗ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Αγκυρα, 5 Μαϊου 2000 (19:56 UTC+2)

    Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Τουρκίας Αχμέτ Νετζντέτ Σεζέρ στη πρώτη του συνέντευξη μετά την εκλογή του έκανε έκκληση για δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις στην χώρα για να μπορέσει η Τουρκία να επιτύχει την ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Ο κ. Σεζέρ μετά την εκλογή του δήλωσε ότι η δημοκρατική ιδέα δεν έχει ριζώσει στη Τουρκία και δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως στην πολιτική και κοινωνική ζωή της χώρας και τόνισε ότι είναι ανάγκη να υπάρχει σεβασμός του συντάγματος και άμεσες δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις.

    Ο πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου είπε χαρακτηριστικά ότι αν υπάρχει πίστη στην κυριαρχία του συντάγματος τότε η δημοκρατία και οι αξίες της θα κυριαρχήσουν στο πολιτικό σύστημα της χώρας.

    Ο κ. Σεζέρ είπε ότι θα αγωνιστεί για να διαφυλάξει το κοσμικό χαρακτήρα του κράτους και τόνισε ότι καθήκον του είναι να μην αναμειγνύεται η θρησκεία με την πολιτική ζωή.

    Ο.Κ.

    [18] ΟΔΗΓΟΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ

    Αθήνα, 5 Μαϊου 2000 (19:56 UTC+2)

    Περίπου τρία εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πεθαίνουν από παθήσεις που προκαλεί το κάπνισμα, ενώ μόνο στην Ελλάδα τα θύματα από τις συνέπειες του τσιγάρου υπολογίζονται ετησίως σε 15.000.

    Το εργαστήριο υγιεινής και επιδημιολογίας του πανεπιστημίου Αθηνών εξέδωσε οδηγό με χρήσιμες συμβουλές για όσους θέλουν να κόψουν το κάπνισμα. Σύμφωνα με στοιχεία του πανεπιστημίου, περίπου το 20% των θανάτων στους άνδρες ετησίως οφείλεται στο κάπνισμα, ενώ το ποσοστό για τις γυναίκες φτάνει στο 3%. Δύο στους τρεις καπνιστές δηλώνουν ότι θέλουν να σταματήσουν το κάπνισμα, αλλά λίγοι είναι αυτοί που τα καταφέρνουν, καθώς η εξάρτηση που προκαλεί είναι ισχυρή.

    Ο οδηγός κατά του καπνίσματος με τίτλο "Ζωή χωρίς τσιγάρο" που εξέδωσε το εργαστήριο, δίνει χρήσιμες συμβουλές σε όσους αποφασίσουν να το κόψουν. Πρόκειται για μία συμπύκνωση της διεθνούς εμπειρίας για τους τρόπους με τους οποίους μπορεί κανείς να βρει βοήθεια στην προσπάθεια απεξάρτησης. Προτείνονται πρακτικά βήματα, οδηγίες και λύσεις με μεθοδικότητα, καθώς όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί, η διακοπή του καπνίσματος δε γίνεται από τη μία μέρα στην άλλη.

    Ο οδηγός θα διανέμεται δωρεά από νοσοκομεία και κέντρα υγείας σε όλη τη χώρα.

    [19] ΣΤΙΣ 17 ΙΟΥΝΙΟΥ ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

    Θεσσαλονίκη, 5 Μαϊου 2000 (19:56 UTC+2)

    Στις 17 Ιουνίου θα ανοίξει τις πύλες του το Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο στη Θεσσαλονίκη, δυναμικότητας 450 νοσηλευτικών κλινών όλων των ειδικοτήτων.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ιατρικού Αθηνών, το Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο καλύπτει στεγασμένους χώρους 52.000 τετραγωνικών μέτρων σε ιδιόκτητη έκταση περίπου 100 στρεμμάτων.

    Το Κέντρο δεν πρόκειται να εισαχθεί αυτόνομα στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, αλλά ήδη συγχωνεύθηκε με το Ιατρικό Αθηνών, εταιρία εισηγμένη στην Κύρια Αγορά του ΧΑΑ από το 1991.

    Όλα τα περιουσιακά στοιχεία του Ιατρικού Διαβαλκανικού Κέντρου Θεσσαλονίκης ανήκουν πλέον στο Ιατρικό Αθηνών και έτσι στην αξία και την τιμή της μετοχής του Ιατρικού συμπεριλαμβάνονται αυτομάτως, ενώ επίσης το Ιατρικό Αθηνών εκτός από την επιχείρηση στο Μαρούσι έχει το «Απολλώνειο» θεραπευτήριο, την πλειοψηφία των μετοχών στην Κλινική Παλαιού Φαλήρου, την πλειοψηφία των μετοχών στην Ιατρική Τεχνική ΑΕΒΕ.

    Υπενθυμίζεται ότι το εν λόγω νοσοκομείο θα περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- μονάδες εντατικής θεραπείας ενηλίκων (21 κλίνες), καρδιοπαθών (11 κλίνες), παίδων (έξι κλίνες) και νεογνών (16 κλίνες).

    [20] ΕΚΘΕΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΣΤΟ ΣΙΔΝΕΙ

    Μελβούρνη, 5 Μαϊου 2000 (19:47 UTC+2)

    του Κώστα Παϊβανά

    Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης, ενδέχεται να επισκεφθεί την Αυστραλία τον Ιούλιο, σύμφωνα με πληροφορίες της ομογενειακής εφημερίδας της Μελβούρνης "Νέος Κόσμος".

    Οι πληροφορίες αναφέρουν πως δεδομένου ότι ο πρωθυπουργός δεν θα μπορέσει να παραστεί στην Ολυμπιάδα του 2000, εξετάζει το ενδεχόμενο να έλθει τον Ιούλιο για να εγκαινιάσει την έκθεση ελληνικών αρχαιοτήτων στο Μουσείο του Σίδνεϊ.

    Οπως είναι γνωστό η έκθεση των ελληνικών αριστουργημάτων, βγαίνει για πρώτη φορά εκτός των ελληνικών συνόρων και γίνεται στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων που θα προηγηθούν των Ολυμπιακών Αγώνων του Σίδνεϊ. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ακο΄μη και αν δεν μπορέσει να μεταβεί στην Αυστραλία ο κ. Σημίτης, θεωρείται βέβαιο ότι θα επισκεφθεί τη χώρα ο Ελληνας υπουργός Πολιτισμού Θεόδωρος Πάγκαλος για να εγκαινιάσει την έκθεση στις 15 Ιουλίου.

    Αν και όλες οι εκδηλώσεις που θα προηγηθούν των Ολυμπιακών Αγώνων είναι στο στάδιο του προγραμματισμού, θεωρείται βέβαιο ότι τον Ιούλιο για τα εγκαίνια της έκθεσης ελληνικών αρχαιοτήτων θα έρθει από την Ελλάδα μια αντιπροσωπεία με επικεφαλής είτε τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη, είτε τον υπουργό Πολιτισμού κ. Πάγκαλο.

    [21] ΝΟΤΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΗΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΓΓΑΡΙΑ

    Βελιγράδι, 5 Μαϊου 2000 (19:46 UTC+2)

    Νότα διαμαρτυρίας επέδωσε σήμερα το υπουργείου Εξωτερικών της Γιουγκοσλαβίας στον επιτετραμμένο της Πρεσβείας της Ουγγαρίας στο Βελιγράδι εξαιτίας των επισκέψεων αξιωματούχων του υπουργείου Εξωτερικών της Ουγγαρίας στο έδαφος της Γιουγκοσλαβίας, χωρίς να έχουν γίνει σχετικές προαναγγελίες.

    Σε ανακοίνωσή του υπουργείου Εξωτερικών της Γιουγκοσλαβίας αναφέρεται ότι αξιωματούχοι του υπουργείου Εξωτερικών της Ουγγαρίας επιδίδονται σε ανάρμοστες δραστηριότητες, χωρίς να δίνονται περισσότερες λεπτομέρειες.

    Τονίζεται ακόμη ότι στην ουγγρική πλευρά επισημάνθηκε ότι τακτική αυτή είναι απαράδεκτη και έρχεται σε αντίθεση με τις αρχές που διέπουν τις σχέσεις μεταξύ κρατών.

    Κ.Γ.

    [22] ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΤΗΣ ΟΛΟΜΜΕ ΥΠΟ ΤΟ ΣΑΕ ΩΚΕΑΝΙΑΣ

    Μελβούρνη, 5 Μαϊου 2000 (19:46 UTC+2)

    του Κώστα Παϊβανά

    Την περίοδο των πολιτιστικών εκδηλώσεων του Ιουλίου στο Σίδνεϊ προγραμματίζεται να γίνει συμπόσιο της Ομοσπονδίας Λειτουργών Ομογενειακών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (ΟΛΟΜΜΕ) υπό την αιγίδα του ΣΑΕ Ωκεανίας.

    Στο συμπόσιο αναμένεται να παραστούν ομογενείς δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο, καθώς και από την Ελλάδα για να εξετάσουν τον "Χάρτη των Ομογενειακών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης" και τη μελλοντική τους πορεία. Εξάλλου, τις ίδιες μέρες αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο Σίδνει και φόρουμ του υπουργείου Τύπου της Ελλάδας με θέμα την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό.

    [23] ΤΙΜΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟ ΜΑΟΥΤΧΑΟΥΖΕΝ 3.700 ΕΛΛΗΝΕΣ - ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΝΑΖΙΣΜΟΥ

    Βιέννη, 5 Μαϊου 2000 (19:45 UTC+2)

    Η μνήμη 3.700 Ελλήνων που έχασαν τη ζωή τους στο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μάουτχαουζεν στην Αυστρία θα τιμηθεί την Κυριακή, από εκπροσώπους της ελληνικής πολιτείας, της εκκλησίας και μαζικών φορέων, καθώς και από Ελληνες της Ομογένειας της Αυστρίας.

    Οι τελετές θα κορυφωθούν με την παρουσίαση στον τόπο του μαρτυρίου από τη φημισμένη "Φιλαρμονική της Βιέννης" της Ενάτης Συμφωνίας του Μπετόβεν που θα είναι και η πρώτη παρόμοια συναυλία στο Μάουτχάουζεν, μετά τις δύο εμφανίσεις του Ελληνα μουσικοσυνθέτη, Μίκη Θεοδωράκη.

    Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά μετά το 1946 η κυβέρνηση της Αυστρίας, στην οποία συμμετέχει και το ακροδεξιό κόμμα Ελευθερίας, θα αποκλειστεί από τις παραδοσιακές τελετές για την επέτειο απελευθέρωσης του Μάουτχάουζεν.

    [24] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΠ. ΤΡΑΪΚΟΦΣΚΙ - Β. ΤΙΡΣΕ

    Σκόπια, 5 Μαϊου 2000 (19:45 UTC+2)

    Με τον πρόεδρο της Γερμανικής Βουλής Βόλφγκανγκ Τίρσε, ο οποίος πραγματοποιεί τριήμερη επίσκεψη στα Σκόπια συναντήθηκε ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Μπόρις Τράικοφσκι.

    Στη συνάντηση επιβεβαιώθηκε η αμοιβαία επιθυμία για περαιτέρω βελτίωση και σύσφιγξη των εξαιρετικά καλών και φιλικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

    Ο κ. Τράικοφσκι ευχαρίστησε τον πρόεδρο της Γερμανικής Βουλής για τη βοήθεια που παράσχει η χώρα του στην ΠΓΔΜ και χαιρέτισε την εδραίωση της συνεργασίας μεταξύ των Κοινοβουλίων των δύο χωρών σε ανώτατο επίπεδο και την αποφασιστικότητα για περαιτέρω διεύρυνση της συνεργασίας μεταξύ των εθνών των δύο χωρών.

    Ο πρόεδρος της Γερμανικής Βουλής επανέλαβε ότι η ΠΓΔΜ είναι παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή και πρόσθεσε ότι η χώρα του και η Ευρωπαϊκή Ενωση έχουν την υποχρέωση να στηρίξουν την ΠΓΔΜ και την πορεία της προς την ενσωμάτωσή της στην Ευρώπη.

    Στη συνάντηση έγινε επίσης ανταλλαγή απόψεων για την κατάσταση στην περιοχή με ιδιαίτερη έμφαση στις εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο. Τονίστηκε ότι η κατάσταση στο Κόσοβο δεν έχει πλήρως σταθεροποιηθεί και ότι είναι αναγκαίες επιπρόσθετες προσπάθειες από τη διεθνή κοινότητα για την απόλυτη εφαρμογή του ψηφίσματος 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Friday, 5 May 2000 - 18:14:16 UTC