Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-10-11

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 08:25 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 11/10/1998 (MΠΕ)

Όλα είναι έτοιμα για τη σημερινή διεξαγωγή των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών διαβεβαιώνει το υπουργείο Εσωτερικών. Οι κάλπες άνοιξαν στις επτά το πρωί, ενώ η ψηφοφορία θα ολοκληρωθεί στις επτά το απόγευμα. Τα πρώτα αποτελέσματα θα αρχίσουν να γίνονται γνωστά μετά τις 8:30 το βράδυ. Την προσοχή των ψηφοφόρων εφιστά στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, καθώς λόγω της αύξησης του αριθμού των εκλογικών τμημάτων ορισμένοι, δε θα ψηφίσουν στα τμήματα όπου είχαν προσέλθει κατά τις προηγούμενες εκλογές.

Ολοκληρώθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες οι επτάωρες συνομιλίες μεταξύ του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ σε μια ύστατη προσπάθεια να εξευρεθεί λύση στην κρίση του Κοσσυφοπεδίου, χωρίς τη χρήση βίας. Ο κ. Χόλμπρουκ μετέβη αμέσως μετά στην αμερικανική πρεσβεία στο Βελιγράδι, ενώ η σερβική πλευρά εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία επισημαίνεται ότι υπάρχουν οι αναγκαίες προϋποθέσεις για την εξεύρεση πολιτικής λύσης.

Η ασφάλεια και η συνεργασία στην περιοχή, θα είναι το αντικείμενο της διαβαλκανικής συνάντησης κορυφής, οι εργασίες της οποίας αρχίζουν αύριο στην Αττάλεια της Τουρκίας. Στη συνάντηση θα συμμετέχει και ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο οποίος στο περιθώριο των εργασιών ενδέχεται να έχει επαφές, με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ.

Με αφορμή τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, για την προμήθεια οπλικών συστημάτων, ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας, προέβη στην ακόλουθη δήλωση: "Η κυβέρνηση, αμείβει και επιβραβεύει τις ΗΠΑ με χρήματα του ελληνικού λαού, για την μακροχρόνια ανθελληνική πολιτική τους, στο Κυπριακό, τα ελληνοτουρκικά και το Σκοπιανό, αναθέτοντας το φιλέτο του νέου εξοπλιστικού προγράμματος της χώρας μας, σε αμερικάνικες πολεμικές βιομηχανίες. Ο κ. Σημίτης αφαιρεί περίπου ένα τρισεκατομμύριο από το υστέρημα του Έλληνα πολίτη και το δίνει σ' αυτούς που στήριξαν την παράνομη κατοχή του 40% της Κύπρου, σ' αυτούς που ενθαρρύνουν τις τουρκικές προκλήσεις και διεκδικήσεις στο Αιγαίο, αλλά και τις ανιστόρητες διεκδικήσεις της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, ως προς τη χρήση του ονόματος "Μακεδονία".

Το τρίτο διεθνές συνέδριο με θέμα τις "βιώσιμες προοπτικές του νέου οικονομικού χώρου μετά το 2000", θα φιλοξενήσει, από τις 22 ως τις 25 Οκτωβρίου, η ακριτική Αλεξανδρούπολη. Την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου -που θα επικεντρωθεί στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας- θα κηρύξει ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Υπουργοί, αλλά και εκπρόσωποι του διπλωματικού σώματος, στελέχη οικονομικών φορέων και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων από 76 χώρες, κλήθηκαν να δώσουν το "παρών" στη διοργάνωση. Την όλη διαδικασία ανέλαβε ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Γεώργιος Παπανδρέου, που τυγχάνει πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου. Τους παραβρισκομένους θα απασχολήσουν τα νέα οικονομικά δεδομένα που σηματοδοτεί η τρίτη χιλιετία, αλλά και θέματα που άπτονται της καλύτερης συνεργασίας στην ευρύτερη ζώνη της Μεσογείου. .

Η αλβανική κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει το ''πράσινο φως'' στο ΝΑΤΟ για να χρησιμοποιήσει τα αλβανικά αεροδρόμια, τον εναέριο χώρο, τα χωρικά ύδατα και τα αλβανικά λιμάνια για επιθέσεις κατά της Γιουγκοσλαβίας. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Αλβανού πρωθυπουργού, το αλβανικό υπουργικό συμβούλιο εξέτασε και ενέκρινε τη σχετική πρόταση της Συμμαχίας, και αποφάσισε να επιτρέψει στο ΝΑΤΟ να χρησιμοποιήσει τα αλβανικά αεροδρόμια και τον εναέριο χώρο καθώς και τα χωρικά ύδατα και αλβανικά λιμάνια μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου1998. Ο πρωθυπουργός Παντελή Μάϊκο δήλωσε σήμερα ότι "η αλβανική κυβέρνηση υποστηρίζει την στρατιωτική επέμβαση του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία διότι αυτή είναι η μόνη γλώσσα που γνωρίζει ο Μιλόσεβιτς".

Αίθριο καιρό σε ολόκληρη τη χώρα προβλέπει για σήμερα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς και η θερμοκρασία θα φθάσει τους 30 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Sunday, 11 October 1998 - 5:40:09 UTC