Browse through our Interesting Nodes of Greek Newspapers & Magazines Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-10-10

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 08:25 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 10/10/1998 (MΠΕ)

Όλα είναι έτοιμα για την αυριανή εκλογική αναμέτρηση, καθώς η ψηφοφορία θα αρχίσει στις επτά το πρωί και θα ολοκληρωθεί στις επτά το βράδυ. Τα πρωτοδικεία θα παραμείνουν ανοιχτά σήμερα από τις οκτώ το πρωί και μέχρι τις 12 το βράδυ και αύριο από τις επτά το πρωί και μέχρι τη λήξη της ψηφοφορίας, για όσους ψηφοφόρους χρειαστεί να προσθέσουν σελίδες στα εκλογικά βιβλιάρια τους. Παράλληλα, η τροχαία θέτει σήμερα σε ισχύ έκτακτα μέτρα στα δύο εθνικά οδικά δίκτυα από τις επτά το πρωί και μέχρι τη μία μετά το μεσημέρι, προκειμένου να διευκολυνθεί η μετακίνηση όσων ψηφίζουν σε τόπο διαφορετικό, από αυτόν της διαμονής τους.

Με μόνο σχόλιο πως η κατάσταση είναι σοβαρή και πως οι συνομιλίες θα συνεχιστούν, αποχώρισε τα ξημερώματα για το ξενοδοχείο του, ο Αμερικανός απεσταλμένος Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, μετά τη λήξη της συνάντησης που είχε, με το Σέρβο πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Νωρίτερα ο κ. Μιλόσεβιτς με ανακοίνωση του, είχε αφήσει να εννοηθεί ότι υπάρχουν ακόμη ελπίδες για ειρηνική επίλυση της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο. Σήμερα το πρωί ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ μεταβαίνει στην Πρίστινα για συνομιλίες με τους ηγέτες των Αλβανοφώνων και το απόγευμα θα επιστρέψει στο Βελιγράδι, για νέα συνάντηση με το Σλόμπονταν Μιλοσεβιτς.

Την ενίσχυση του εξοπλιστικού προγράμματος της χώρας μας αποφάσισε το ΚΥΣΕΑ, με την εγκατάσταση ενός σύγχρονου αποτελεσματικού συστήματος, αντιαεροπορικής προστασίας. Συγκεκριμένα αποφασίστηκε η προμήθεια έξι αντιαεροπορικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, τύπου "Patriot" (4 τώρα και δύο αργότερα), 32 συστοιχιών αντιαεροπορικών πυραύλων μικρού βεληνεκούς τύπου SHORAD, εκ των οποίων 21 τύπου TOR για τον στρατό ξηράς, ενώ για το πολεμικό ναυτικό και την αεροπορία 11 τύπου "CROTALΕ". Επίσης αποφασίστηκε η προμήθεια 10 πυροσβεστικών αεροσκαφών τύπου καναντέρ, 45 εκπαιδευτικών, 3 υποβρυχίων και τεσσάρων αντιτορπιλικών.

"Οπως σήμερα, έτσι και μελλοντικά θα προχωρήσουμε στον εξοπλισμό των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με τέτοιο τρόπο, ώστε να είναι αξιόμαχες και αποτελεσματικές. Εχουμε ήδη, αλλά θα έχουμε και στο μέλλον Ενοπλες Δυνάμεις, οι οποίες θα μπορούν να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε απειλή. Θα μπορούν να αντιμετωπίσουν γρήγορα και αποτελεσματικά τον οποιονδήποτε θελήσει να κινηθεί κατά της Ελλάδας". Αυτά υπογράμμισε μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ.

"Με τη βεβαιότητα της νίκης, με τη σιγουριά ότι δίνουμε και θα δίνουμε τον αγώνα για τη Θεσσαλονίκη μας, τον αγώνα τον καλό, ολοκληρώνουμε την προεκλογική μας εκστρατεία της "Αναγέννησης". Κάνουμε πράξη την επανάσταση Ζωής. Οραματιζόμαστε και πετυχαίνουμε ενωμένοι τη Θεσσαλονίκη που μας αξίζει". Αυτό επεσήμανε μεταξύ άλλων ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, μιλώντας χθες το βράδυ στην πλατεία Αγίας Σοφίας της Θεσσαλονίκης. Ο κ. Παπαγεωργόπουλος επανέλαβε για μια ακόμη φορά ότι ο συνδυασμός του απευθύνθηκε ξεκάθαρα "χωρίς μικροσκοπιμότητες και ευτελείς επιδιώξεις" σε όλους τους πολίτες, σε όλους τους Θεσσαλονικείς, ανεξάρτητα από πολιτικές ή κομματικές, σχηματικές ή όχι διαφορές.

Τη μάχη με το θάνατο έχασε χθες το μεσημέρι η Αμαλία Γκινάκη, τραγικό θύμα των γεγονότων της οδού Νιόβης με τον κακοποιό Σορίν Ματέι. Η 25χρονη άφησε την τελευταία της πνοή, καθώς η καρδιά της σταμάτησε να χτυπά μετά από δύο περίπου εβδομάδες νοσηλείας στην εντατική μονάδα του Ερυθρού Σταυρού. Οι υπεύθυνοι της Εντατικής του Ερυθρού Σταυρού εξέφρασαν τη θλίψη τους για το θάνατο της 25χρονης και ευχαρίστησαν τα μέσα ενημέρωσης για τον ανθρώπινο τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισαν το θέμα. Συλλυπητήριο τηλεγράφημα στην οικογένεια της Αμαλίας Γκινάκη έστειλαν ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης και οι πολιτικοί αρχηγοί.

Την παράταση της παραμονής του ελληνικού λόχου στην Αλβανία, για έξι ακόμη μήνες, αποφάσισε η κοινοβουλευτική επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του αλβανικού κοινοβουλίου. Σε αποκλειστικές δηλώσεις του στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο βουλευτής, Λουάν Ράμα, μέλος της επιτροπής αυτής, επεσήμανε ότι η απόφαση αυτή λήφθηκε, "λαμβάνοντας υπόψη ότι πρέπει να τελειώσουν ορισμένα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη. Πρόκειται για έργα που άρχισαν να υλοποιούνται με τη σημαντική συμβολή και βοήθεια του ελληνικού λόχου".

Οι εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο απασχόλησαν τη χθεσινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ. Ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης επανέλαβε τη θέση για πολιτική λύση τονίζοντας ότι η χρήση στρατιωτικής βίας δεν αποτελεί λύση. Η ελληνική κυβέρνηση εφόσον το ΝΑΤΟ αποφασίσει επέμβαση δε θα παρεμποδίσει, αλλά δε θα αναμειχθεί προσφέροντας στρατιωτικά μέσα.

Η Ρωσία επανέλαβε την αντίθεσή της για τη χρήση βίας των εξωτερικών δυνάμεων κατά των Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο, κατά τη διάρκεια της έκτακτης σύσκεψης του Μόνιμου Συμβουλίου Σύνδεσης του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία που διεξάγεται στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με αξιωματούχους Ρωσίας και ΝΑΤΟ. Ο Ρώσος πρεσβευτής στο Βέλγιο και τη συμμαχία, Σεργκέι Κίσλιακ, υποστήριξε ότι πρόκειται για μια εξαιρετικά περίπλοκη κατάσταση και ότι "όλα επικεντρώνονται γύρω από μια πολιτική επίλυση της κρίσης, την εφαρμογή των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ".

Δεν έχει ζητηθεί από τη Βουλγαρία άδεια για τη χρησιμοποίηση από το ΝΑΤΟ του εναερίου χώρου της σε περίπτωση που δοθεί ''πράσινο φως'' για αεροπορικές επιδρομές της Συμμαχίας κατά της ΟΔ της Γιουγκοσλαβίας. Αυτό δήλωσε ο πρωθυπουργός Ιβάν Κόστοφ, διευκρινίζοντας ότι για τη σχετική άδεια αν ζητηθεί, θα αποφασίσει η Βουλή της χώρας του. Επίσης, ο κ. Κόστοφ τόνισε πως καλό θα είναι οι βαλκανικές χώρες να έχουν κοινές θέσεις σχετικά με την κρίση στο Κοσσυφοπέδιο και σημείωσε ότι η βουλγαρική πλευρά θα θέσει το θέμα αυτό στην επικείμενη συνάντηση κορυφής στην Αττάλεια.

Την άποψη ότι ο ισλαμικός κόσμος επιθυμεί ειρηνική επίλυση της κρίσης Τουρκίας-Συρίας διατύπωσε από την Αγκυρα ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Καμάλ Καραζί, τονίζοντας ότι η κατάσταση ανάμεσα στις δύο χώρες είναι σοβαρή και δύσκολη και ότι υπάρχει ανάγκη για ειρηνική επίλυση της. Ο Ιρανός υπουργός συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του Ισμαήλ Τζεμ, πριν παραστεί στη σύσκεψη κορυφαίων αξιωματούχων του στρατού και της κυβέρνησης της χώρας για τη στατηγική κατά της Συρίας. Διπλωματική πηγή κοντά στην τουρκική κυβέρνηση ανέφερε ότι ο κ.Καραζί μετέφερε στον Τούρκο ομόλογό του τις απόψεις της Δαμασκού, και αυτός με τη σειρά του παρουσίασε πακέτο των τουρκικών αιτημάτων για τη Συρία.

Ένας από τους μεγαλύτερους ομαδικούς τάφους, ο οποίος πιστεύεται ότι περιέχει τα πτώματα διακοσίων τουλάχιστον Μουσουλμάνων που σκοτώθηκαν το 1992, ανακαλύφθηκε κοντά στο Σβόρνικ από επιτροπή ερευνητών του Βοσνιακού κράτους, που έχει ως έργο της την ανεύρεση αγνοουμένων από τον πρόσφατο πόλεμο. Σύμφωνα με την Βοσνιακή Τηλεόραση, ο ομαδικός τάφος ανακαλύφθηκε στην Γκλούμινα, ένα χωριό δέκα χιλιόμετρα δυτικά του Σβόρνικ, στην ανατολική Βοσνία, στο τμήμα της χώρας που διοικείται από τους Σέρβους.

Υψηλές θερμοκρασίες θα σημειωθούν και σήμερα, κυρίως στη νότια χώρα, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα σήμερα προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός και μόνο κατά περιόδους θα εκδηλωθούν νεφώσεις. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπεται σχεδόν αίθριος καιρός, ενώ θα εκδηλωθούν λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 16 μέχρι 27 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Saturday, 10 October 1998 - 5:40:10 UTC