Browse through our Interesting Nodes for Greek Discussion Lists & Newsgroups Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-10-11

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 14:55 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 11/10/1998 (MΠΕ)

Τίτλοι ειδήσεων:

  • Ομαλά διεξάγεται από το πρωί η ψηφοφορία για την ανάδειξη των δημάρχων, των νομαρχών και των δημοτικών και νομαρχιακών συμβουλίων σε όλη τη χώρα.
  • Κυριακή της Δημοκρατίας χαρακτήρισε την Κυριακή των εκλογών ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
  • Δηλώσεις των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων για τις εκλογές.
  • Δηλώσεις των υποψηφίων δημάρχων της Θεσσαλονίκης, μετά την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος.
  • Αρχίζει αύριο η σύνοδος Κορυφής στην Αττάλεια της Τουρκίας.
  • Συνεδριάζουν αύριο οι υπουργοί Εθνικής Οικονομίας των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  • Το θέμα της μετοχοποίησης του ΟΤΕ θα απασχολήσει την Τρίτη την κυβέρνηση.
  • Ο νέος Μητροπολίτης Κοζάνης Αμβρόσιος Γιακαλής χειροτονήθηκε σήμερα στη Μητρόπολη Αθηνών.
  • Γ. Κληρίδης: H ελληνοκυπριακή πλευρά είναι πρόθυμη να συζητήσει κατά προτεραιότητα το θέμα της μείωσης της έντασης στην Κύπρο.
  • Συνεχίζονται σήμερα στο Βελιγράδι οι διαβουλεύσεις μεταξύ του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ και του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.
  • Μη αποδεκτές χαρακτήρισε της προτάσεις της Ομάδας Επαφής για την επίλυση της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Σερβίας.
  • Συνεχίζονται στην Ιταλία οι διαβουλεύσεις του Προέδρου της χώρας Όσκαρ Λουίτζι Σκάλφαρο για το σχηματισμό βιώσιμης κυβέρνησης.
  • Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τοξική δηλητηρίαση λόγω των αναθυμιάσεων που προκάλεσε τεράστια πυρκαγιά στη Χάιφα του Ισραήλ.
  • Οι επτά πρώτες κυρίες των βαλκανικών κρατών βρίσκονται σήμερα στη Σόφια προκειμένου να μετάσχουν στη διάσκεψη "Οι γυναίκες στον 21ο αιώνα".
  • Τοπικές βροχές στα βορειοδυτικά προβλέπει για αύριο η Ε.Μ.Υ.

Οι ειδήσεις αναλυτικά:

Ομαλά διεξάγεται από το πρωί η ψηφοφορία για την ανάδειξη των δημάρχων, των νομαρχών και των δημοτικών και νομαρχιακών συμβουλίων σε όλη τη χώρα. Οι κάλπες θα κλείσουν στις 7 το απόγευμα και αμέσως μετά θα αρχίσει η καταμέτρηση των ψήφων, ενώ τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται περίπου στις 8. 30 το βράδυ. Κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας γίνονται και τα exit polls τα αποτελέσματα των οποίων θα αρχίσουν να ανακοινώνονται στις 7 το απόγευμα. Σε ορισμένες περιπτώσεις υπήρξε αργοπορία στην εμφάνιση εκλογικών αντιπροσώπων, όμως τα όποια προβλήματα ξεπεράστηκαν γρήγορα. Σε περίπου είκοσι δήμους και κοινότητες οι κάτοικοι απέχουν από την ψηφοφορία διαμαρτυρόμενοι για τις συνενώσεις που προβλέπει το πρόγραμμα "Καποδίστριας". Κατά τη διάρκεια ενημέρωσης για την πορεία της ψηφοφορίας, ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέκος Παπαδόπουλος χαρακτήρισε άψογη την εκλογική διαδικασία και γνωστοποίησε ότι μόνο σε δέκα από τις 5.500 κοινότητες που διεξάγονται οι εκλογές παρουσιάστηκαν μικρά προβλήματα που δεν επηρεάζουν την εκλογική διαδικασία.

Κυριακή της Δημοκρατίας χαρακτήρισε την σημερινή μέρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, σε δήλωσή του αμέσως μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος σε δημοτικό σχολείο της Πάτρας. "Η ημέρα των εκλογών είτε είναι μέρα βουλευτικών είτε είναι μέρα δημοτικών εκλογών είναι μια πολύ σπουδαία μέρα. Είναι η Κυριακή της Δημοκρατίας κατά την οποία λειτουργούν οι δημοκρατικοί θεσμοί. Και σε αυτή τη λειτουργία πρέπει να προσέρχονται όλοι", είπε ο κ. Στεφανόπουλος και πρόσθεσε: "Η υποχρέωση αυτή είναι τόσο μεγαλύτερη και τόσο πιεστικότερη όσο οι περιστάσεις είναι δυσχερείς και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μεγάλα και δυσεπίλυτα και αυτή είναι η περίπτωση που διανύουμε τώρα". Καταλήγοντας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχήθηκε καλά αποτελέσματα σε όλους.

Καλή επιτυχία σε όσους υποψηφίους νομάρχες και δημάρχους στηρίζουν τη μεταρρύθμιση ευχήθηκε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο οποίος ψήφισε στο 279ο εκλογικό τμήμα της Αθήνας. "Χρειαζόμαστε δυνατούς δήμους και αυτόνομες νομαρχίες, γιατί οι νομάρχες και οι δήμαρχοι πρέπει να είναι υπεύθυνοι, ικανοί και αποτελεσματικοί. Έτσι μονάχα θα έχουμε ένα σύγχρονο κράτος", τόνισε ο πρωθυπουργός. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής, ο οποίος άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στη Θεσσαλονίκη, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι όλα θα πάνε καλά. Την πεποίθηση ότι στις σημερινές εκλογές ο λαός θα καταδικάσει την κυβερνητική πολιτική και θα εκλέξει αγωνιστές δημάρχους και νομάρχες εξέφρασε η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, ασκώντας το εκλογικό της δικαίωμα στου Γκύζη. Ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος, δήλωσε ότι οι δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές θα αναδείξουν τα στελέχη που θα αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της τοπικής και νομαρχιακής αυτοδιοίκησης. "Οι πολίτες ήρεμα και αποφασιστικά θα ψηφίσουν προοδευτικά για την προώθηση της περιφερειακής ανάπτυξης και αποκέντρωσης, δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας, αφού ψήφισε στην Άρτα. Την εκτίμηση ότι το μήνυμα των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών θα είναι εξαιρετικά σοβαρό και θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας διατύπωσε ο πρόεδρος της Πολιτικής Άνοιξης, Αντώνης Σαμαράς σε δήλωσή του μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος στην Πύλο.

Την πεποίθησή του ότι από την 1η Ιανουαρίου του 1999 θα ξεκινήσει μια πορεία αναγέννησης για τη Θεσσαλονίκη εξέφρασε ο υποψήφιος δήμαρχος της πόλης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, αμέσως μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος, στο 8ο δημοτικό σχολείο της Θεσσαλονίκης. Ο υποψήφιος δήμαρχος Θρασύβουλος Λαζαρίδης εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η Θεσσαλονίκη "αλλάζει σήμερα σελίδα" και ευχαρίστησε τους πολίτες, που μέσω ενός πλούσιου διαλόγου, επέτρεψαν στο συνδυασμό του να συγκροτήσει ένα ρεαλιστικό και υλοποιήσιμο πρόγραμμα, προσαρμοσμένο στις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας. Την εκτίμηση ότι η κάλπη εγκυμονεί μια μεγάλη έκπληξη διατύπωσε ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Σπύρος Βούγιας. Ο υποψήφιος Αγάπιος Σαχίνης επισήμανε ότι θα βρίσκεται δίπλα στο λαό και μετά τις εκλογές μαζί με τους δημότες, γιατί τα προβλήματα θα συνεχίσουν να υπάρχουν. Από την πλευρά του ο υποψήφιος δήμαρχος Λευτέρης Κωνσταντινίδης εκτίμησε ότι οι εκλογές διεξάγονται με άψογο τρόπο.

Η ασφάλεια και η συνεργασία στην περιοχή, θα είναι το αντικείμενο της διαβαλκανικής συνάντησης κορυφής, οι εργασίες της οποίας αρχίζουν αύριο στην Αττάλεια της Τουρκίας. Στη συνάντηση θα συμμετέχει και ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο οποίος στο περιθώριο των εργασιών ενδέχεται να έχει επαφές, με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ.

Συνεδριάζουν αύριο οι υπουργοί Εθνικής Οικονομίας των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο επίκεντρο της αυριανής συνεδρίασης θα βρεθεί το αίτημα της Γερμανίας για περικοπή των γεωργικών επιδοτήσεων. Οι υπουργοί της Κοινότητας αναμένεται να εγκρίνουν το νέο πρόγραμμα σύγκλισης που κατάρτισε η ελληνική κυβέρνηση μετά την ένταξη της δραχμής στο μηχανισμό συναλλαγματικών ισοτιμιών, τον Μάρτιο.

Το θέμα της μετοχοποίησης του ΟΤΕ θα απασχολήσει την Τρίτη την κυβέρνηση. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Ουάσιγκτον είχε σημαντικές επαφές με οικονομικούς παράγοντες, ενώ, όπως έγινε γνωστό, στις ΗΠΑ θα διατεθεί πακέτο 10% των μετοχών του ΟΤΕ.

Ο νέος Μητροπολίτης Κοζάνης Αμβρόσιος Γιακαλής χειροτονήθηκε σήμερα στη Μητρόπολη Αθηνών.

H ελληνοκυπριακή πλευρά είναι πρόθυμη να συζητήσει κατά προτεραιότητα το θέμα της μείωσης της έντασης στην Κύπρο, υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Μεγαλονήσου, Γλαύκος Κληρίδης, στο χαιρετιστήριο μήνυμά του προς τους κατοίκους της περιοχής Μόρφου, που πραγματοποίησαν αντικατοχική πορεία. Ο κ. Κληρίδης δηλώνει έτοιμος να συμμετάσχει "σε μια διαδικασία διερεύνησης των θέσεων της κάθε πλευράς επί των βασικών πτυχών", διευκρινίζει, ωστόσο, ότι στο μεταξύ διάστημα θα συνεχιστεί η πολιτική ενίσχυσης της άμυνας της Κύπρου με κάθε αμυντικό όπλο που μεγιστοποιεί την ασφάλεια του νησιού.

Συνεχίζονται σήμερα στο Βελιγράδι οι διαβουλεύσεις μεταξύ του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ και του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς για την εξεύρεση διπλωματικής λύσης στο θέμα του Κοσσυφοπεδίου, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο νατοϊκής επέμβασης στην περιοχή. Τα ξημερώματα, μετά τις επτάωρες συνομιλίες Μιλόσεβιτς - Χόλμπρουκ, ο αμερικανός αξιωματούχος υπογράμμισε ότι η κατάσταση είναι σοβαρή και δεν έχει σημειωθεί καμία πρόοδος. Διαφορετικού περιεχομένου ήταν οι ανακοινώσεις της σερβικής πλευράς, σύμφωνα με τις οποίες, οι συνομιλίες οδήγησαν στην πλήρη εφαρμογή των όρων που προβλέπει η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Στο μεταξύ, το αμερικανικό πεντάγωνο διέταξε την αποστολή έξι βαρέων βομβαρδιστικών Β-52 σε βάση της Βρετανίας.

Μη αποδεκτές χαρακτήρισε της προτάσεις της Ομάδας Επαφής για την επίλυση της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Σερβίας, Βόισλαβ Σέσελι. Σε συνέντευξή του σε τηλεοπτικό σταθμό της Σερβίας, ο Σέσελι άσκησε κριτική εναντίον του σχεδίου του αμερικανού απεσταλμένου στην Γιουγκοσλαβία, Κρίστοφερ Χιλ, το οποίο, όπως είπε, προβλέπει την εγκατάσταση δυνάμεων του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο και κατά συνέπεια την αποκοπή της περιοχής αυτής από το νομικό και πολιτικό σύστημα της Σερβίας.

Συνεχίζονται στην Ιταλία οι διαβουλεύσεις του Προέδρου της χώρας Όσκαρ Λουίτζι Σκάλφαρο για το σχηματισμό βιώσιμης κυβέρνησης, μετά την αδυναμία της κυβέρνησης Πρόντι να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή. Η πολιτική κατάσταση στη γειτονική χώρα παραμένει ιδιαίτερα ασταθής, ωστόσο επικρατέστερο θεωρείται το ενδεχόμενο σχηματισμού βραχύβιας κυβέρνησης τεχνοκρατών υπό τον77χρονο Κάρλο Τσελεντσιάμπι.

Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τοξική δηλητηρίαση λόγω των αναθυμιάσεων που προκάλεσε τεράστια πυρκαγιά στη Χάιφα του Ισραήλ. Μέχρι στιγμής δεν έχουν διευκρινιστεί τα αίτια της πυρκαγιάς, ενώ πέντε χιλιάδες κάτοικοι απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους.

Οι επτά πρώτες κυρίες των βαλκανικών κρατών βρίσκονται σήμερα στη Σόφια προκειμένου να μετάσχουν στη διάσκεψη "Οι γυναίκες στον 21ο αιώνα". Συγκεκριμένα, στη διάσκεψη μετέχουν οι σύζυγοι των προέδρων της ΠΓΔΜ, της Ρουμανίας, της Σλοβενίας και της Αλβανίας καθώς και οι σύζυγοι των πρωθυπουργών της Ελλάδας και της Τουρκίας. Στη διάσκεψη θα συμμετάσχει και η σύζυγος του Αμερικανού προέδρου, Χίλαρι Κλίντον, η οποία έφτασε τα ξημερώματα στην Σόφια.

Τοπικές βροχές στα βορειοδυτικά προβλέπει για αύριο η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Σήμερα προβλέπονται αραιές νεφώσεις που αργότερα θα πυκνώσουν στα βορειοδυτικά και είναι πιθανόν να εκδηλωθούν ασθενείς βροχές. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 13 μέχρι 26 βαθμούς, στα δυτικά από 16 μέχρι 28 και στην υπόλοιπη χώρα από 18 μέχρι 31 βαθμούς Κελσίου. Αύριο στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα προβλέπονται λίγες νεφώσεις που αργότερα θα αυξηθούν και υπάρχει πιθανότητα πρόσκαιρων βροχών τις απογευματινές ώρες. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται νεφώσεις με ασθενείς βροχές. Η θερμοκρασία αύριο θα σημειώσει πτώση στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται λίγες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 16 μέχρι 26 βαθμούς Κελσίου. Π. Γ.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Sunday, 11 October 1998 - 14:00:09 UTC