Read the Convention Concerning the Exchange of Greek and Turkish Populations (30 January 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-07-24

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 22:23 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 24/07/1998 (MΠΕ)

Την αγορά αντιαεροπορικών πυραύλων για τη δημιουργία "ομπρέλας προστασίας" στο Αιγαίο αποφάσισε το ΚΥΣΕΑ στη σημερινή του συνεδρίαση στη διάρκεια της οποίας συζητήθηκε το εξοπλιστικό πρόγραμμα των ενόπλων δυνάμεων της χώρας ύψους 4 τρισ. δραχμών. Η αγορά των πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς (τύπου πάτριοτ η S-300) θα αποφασιστεί το Σεπτέμβριο ενώ θα αγοραστούν και πύραυλοι μεσαίου και μικρού βεληνεκούς. Επίσης θα εξοπλιστεί και το πολεμικό ναυτικό με 4 κανονιοφόρους, 1 πετρελαιοφόρο και 3 πυραυλάκατους.

Μεγάλες πυρκαγιές βρίσκονται σε εξέλιξη στην Καστοριά, τον Όλυμπο και στην Κασσάνδρα. Στη θέση "Κρανιά" του Ολύμπου η πυρκαγιά μαινεται ανεξέλεγκτη στις παρυφές του εθνικού δρυμού. Σε ύφεση βρίσκεται η πυρκαγιά στη Νέα Σκιώνη και στο Πευκοχώρι της Κασσάνδρα, που καίει για έβδομη ημέρα. Εκτιμάται ότι από την ημέρα που ξέσπασαν τα πύρινα μέτωπα στην Κασσάνδρα, έχουν καεί συνολικά 25.000 στρέμματα και δεκάδες σπίτια.

Στην Αττική, σε επιφυλακή βρίσκονται οι δυνάμεις πυρόσβεσης για τυχόν αναζωπυρώσεις στην Υμηττό, την Πεντέλη και τη Σαρωνίδα. Εντολή να διερευνηθούν τα αίτια θανάτου των τριών πυροσβεστών και του εθελοντή έδωσε χθες ο προϊστάμενος της εισαγγελίας πρωτοδικών Αθηνών.

Δεν πρόκειται να υπάρξει ένταση και κρίση που να δημιουργεί κινδύνους στην περιοχή, τόσο από τη ελληνική όσο και από την κυπριακή πλευρά τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, σχολιάζοντας τις ταξιδιωτικές οδηγίες που εξέδωσαν Γερμανία και Αυστρία για τους πολίτες τους που σκοπεύουν να επισκεφτούν την Κύπρο. Όπως έκανε σαφές ο κ.Ρέππας, η οδηγία του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών που βρίσκεται και στη σελίδα του στο Internet, αποδέχεται ότι οι συνθήκες ασφάλειας στην περιοχή δεν δημιουργούν κινδύνους για τους επισκέπτες, γεγονός που επαναλαμβάνει και η Αυστρία. Ωστόσο, επεσήμανε ότι η διασφάλιση των συνθηκών ειρήνης είναι κοινή υπόθεση όλων των κρατών και των οργάνων της Ε.Ε., απευθύνοντας έκκληση στην Αυστρία να αναλάβει πρωτοβουλίες για την επίλυση του Κυπριακού.

Κληθείς να σχολιάσει το αίτημα που διατυπώθηκε επισήμως για τη σύγκλιση της Ολομέλειας της βουλής, σε επίπεδο Αρχηγών κομμάτων με θέμα την αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί από τις πυρκαγιές ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε το συγκεκριμένο θέμα χειρίζεται ο πρόεδρος της βουλής, ο οποίος σε συνεννόηση με την κυβέρνηση θα δώσει απάντηση μέσω κοινοβουλευτικών διαδικασιών. Σε ερώτηση αν είχε κάποιος από τον κυβερνητικό χώρο την ευαισθησία λόγω της κατάστασης που δημιουργήθηκε από τις πυρκαγιές να παραιτηθεί οκ. Ρέππας απάντησε ότι η κυβέρνηση αισθάνεται μεγάλη ευθύνη και διαθέτει ευαισθησία, για αυτό και θεωρεί ότι πρέπει να συνεχίσει την προσπάθεια που κάνει για την ενίσχυση των δυνάμεων που χρησιμοποιούνται για την κατάσβεση της πυρκαγιάς. Ο κ. Ρέππας διευκρίνισε ότι ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης έδωσε συγκεκριμένες κατευθύνσεις και ανέλαβε ,με απόφαση του την υποχρέωση η κυβέρνηση να ανταποκριθεί σε θέματα, τα οποία είναι εκκρεμή και να συμπαρασταθεί σε όσους έχουν πληγεί, έτσι ώστε χωρίς τη μεσολάβηση άλλων οργάνων να είναι βέβαιο ότι αυτόματα υπάρχει απάντηση από την κυβέρνηση στα θέματα που προέκυψαν.

Οι 41 βουλευτές ελληνικής καταγωγής, μέλη κοινοβουλίων από 15 χώρες, οι οποίοι συναντήθηκαν από την περασμένη Δευτέρα με το σύνολο της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας, θα επισκεφθούν αύριο το νομό Εβρου. Oι βουλευτές συμμετέχουν στη δεύτερη συνάντηση της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ενωσης Ελληνισμού που οργανώνεται στην Αθήνα και θα πραγματοποιήσουν τριήμερη επίσκεψη στη νοητή γραμμή "Θράκη- Αιγαίο - Κύπρος". Στόχος της συνάντησης είναι η γνωριμία και η ανταλλαγή απόψεων για θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος τόσο μεταξύ τους όσο και με την ελληνική Πολιτειακή και πολιτική ηγεσία και άλλους παράγοντες. Oι ομογενείς βουλευτές είναι μέλη των κοινοβουλίων των χωρών: Αυστραλίας, Καναδά, ΗΠΑ, Oυκρανίας, Αλβανίας, Γεωργίας, Ρωσίας, Ν. Αφρικής, Γιουγκοσλαβίας, Σουηδίας, Αργεντινής, Oλλανδίας, Λετονίας, Λιθουανίας και Ρουμανίας.

Νέα παρτίδα με πλαστά χαρτονομίσματα, των πέντε χιλιάδων δραχμών, παραχαραγμένα στην Αλβανία, κατέσχεσαν σήμερα οι αστυνομικές αρχές στην περιοχή Γιαννιτσών Πέλλας. Σύμφωνα με την αστυνομική διεύθυνση Πέλλας, ο 40χρονος Ζήσης Τερζόγλου, ο Αλβανός λαθρομετανάστης, Λουάν Ντότσι, 29 ετών και τα αδέλφια Αντριου και Αζεμ Μπαραχούτζα, 26 και 35 χρόνων, αντίστοιχα, εντοπίστηκαν όταν σε συναλλαγές που έκαναν στην περιοχή Γιαννιτσών, χρησιμοποίησαν τρία πλαστά χαρτονομίσματα. Σε έρευνα που έγινε βρέθηκαν στην κατοχή τους άλλα 39 παραχαραγμένα πεντοχίλιαρα. Οπως προέκυψε από την προανάκριση τα 42 συνολικά πλαστά χαρτονομίσματα έφεραν πριν από ένα μήνα οι τρεις αλλοδαποί από την Αλβανία. Ισχυρίστηκαν ότι τα προμηθεύτηκαν από συμπατριώτες τους που αρνούνται να κατονομάσουν.

Νέος πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής νομού Θεσσαλονίκης της Ν.Δ. ορίστηκε από τον πρόεδρο του κόμματος Κώστα Καραμανλή ο Νίκος Βακάλης και διευθυντής ο Λ. Τσολέκας. Ο κ. Βακάλης τοποθετήθηκε στη θέση του Δημήτρη Βουδούρη που είχε διοριστεί επί προεδρίας Μιλτιάδη Εβερτ πριν από 4 χρόνια. Η ανάληψη των καθηκόντων τους έγινε παρουσία του αναπληρωτή γενικού διευθυντή της Ν.Δ. Ιωάννη Τουσιάκη και του Δ. Βουδούρη.

Ένα σπάνιο και ανεκτίμητο ηχητικό ντοκουμέντο 39 κορυφαίων πολιτικών προσωπικοτήτων που σημάδεψαν την πολιτική ζωή του τόπου μας τον εικοστό αιώνα περικλείεται σε ένα διπλό cd που συμπαρήγαγε η Βουλή με την Ελληνική Ραδιοφωνία. ''Η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί μια αξιοσημείωτη συμβολή στην διατήρηση της ιστορικής μνήμης, καθώς μέσα από τα ηχητικά στιγμιότυπα ξαναζωντανεύουν τόσο οι μορφές, όσο και τα γεγονότα που σημάδεψαν την εξέλιξη και καθόρισαν την πορεία της χώρας μας'', υπογράμμισε ο πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, παρουσιάζοντας τους ψηφιακούς δίσκους.

Τα αποτελέσματα της πρόσφατης συνάντησης των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων επιχειρηματιών, στο Όσλο είναι μεταξύ των θεμάτων που συζητά στη Λευκωσία ο ειδικός συντονιστής του Στέιτ Ντιπάρντμεντ για το Κυπριακό, Τόμας Μίλερ, ο οποίος φαίνεται να περιλαμβάνει και την αξίωση Ντενκτάς για άρση του εμπάργκο στο κεφάλαιο αυτό. Ο κ. Μίλερ συναντήθηκε σήμερα με τον πρόεδρο της Κύπρου, Γλαύκο Κληρίδη και σε δηλώσεις του χαιρέτισε τη στάση της κυπριακής κυβέρνησης στις επαφές των επιχειρηματιών. Ο Αμερικανός διπλωμάτης είπε επίσης ότι πρέπει να επιτευχθεί πρόοδος σε τομείς, όπου αυτό είναι δυνατό και επανέλαβε τη θέση του ότι για επίτευξη λύσης θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί η τακτική που θα φέρει αποτελέσματα.

Την πρόταση του υπουργού Εξωτερικών, Θεόδωρου Πάγκαλου για τη δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων και το γενικότερο θέμα της αποστρατικοποίησης συζητά η κυπριακή κυβέρνηση, όπως δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Χρήστος Στυλιανίδης. Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του ειδικού συντονιστή για το Κυπριακό στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, Τόμας Μίλερ, υπέρ ενός μορατόριουμ υπερπτήσεων με μηχανισμό επιτήρησης στα πρότυπα του Αιγαίου, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι "η κυβέρνηση προτείνει ένα μηχανισμό που θεωρούμε ότι θα δουλέψει στην Κύπρο και αυτός ο μηχανισμός είναι η ζώνη απαγορευμένων πτήσεων".

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Ακη Τσοχατζόπουλου, ο οποίος άσκησε κριτική στους Γερμανούς ότι λειτουργούν υποβοηθητικά σε μία μονομερή τουρκική ενέργεια κατά της Κύπρου, πριν ακόμη την άφιξη των πυραύλων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Χρήστος Στυλιανίδης υποστήριξε ότι δηλώσεις του κ. Τσοχατζόπουλου "απευθύνονται σε συγκεκριμένους αποδέκτες και έχουν συγκεκριμένες σκοπιμότητες", σημειώνοντας ότι οι δηλώσεις αυτές είναι σεβαστές. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου επανέλαβε ότι η κυπριακή κυβέρνηση είναι σε πλήρη ταύτιση τακτικής και στρατηγικής με την ελληνική κυβέρνηση.

Με πτώση 3,30% έκλεισε σήμερα ο Γενικός Δείκτης Τιμών στη Σοφοκλέους και διαμορφώθηκε στις 2.699,9 μονάδες ενώ η αξία των συναλλαγών έφτασε τα 58, 762 δισ.δρχ.

Μικρή περαιτέρω άνοδο της θερμοκρασίας σε Ιόνιο και ηπειρωτική Ελλάδα που θα κυμανθεί στους 37 - 38 βαθμούς Κελσίου προβλέπει για αύριο η ΕΜΥ. Στο Αιγαίο πάντως θα είναι αμετάβλητη και θα κυμανθεί γύρω στους 33 βαθμούς.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Friday, 24 July 1998 - 19:40:07 UTC