Read about The Ecumenical Patriarchate of Constantinople Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-07-24

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 08:55 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλομνίκη, 24/07/1998 (MΠΕ)

Σε εξέλιξη βρίσκεται η φωτιά στη Χαλκιδική, στα δύο μέτωπα στην Αγία Παρασκευή και τη Σάνη. Σε ύφεση βρίσκονται οι φωτιές στην Πεντέλη, στο Κορωπί και το Πικέρμι, από τις οποίες έχουν καεί πάνω από είκοσι σπίτια, καθώς η φωτιά πέρασε μέσα από οικισμό. Στις φλόγες βρίσκεται επίσης η Εύβοια, όπου υπάρχουν τρία μέτωπα, το Αίγιο, όπου υπέστη σοβαρά εγκαύματα ένας 38χρονος αγρότης, η Αχαΐα, η Ζάκυνθος, με τρία μέτωπα, και η Θάσος, όπου η φωτιά απείλησε κατοικημένες περιοχές.

Τη διεξαγωγή έκτακτης σύγκλισης της ολομέλειας της Βουλής για το θέμα των πυρκαγιών και την αντιμετώπιση των συνεπειών τους ζήτησε η γενική γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα με αίτηση που κατέθεσε στον πρόεδρο της Βουλής, Απόστολο Κακλαμάνη. "Πορίσματα της Βουλής και προτάσεις φορέων και ειδικών για τη δασοπροστασία, αγνοούνται στο όνομα σκοπιμοτήτων. Η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια πρωτοφανή κατάσταση και υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις ότι πολλές πυρκαγιές είναι αποτέλεσμα οργανωμένου σχεδίου", κατήγγειλε στην επιστολή της η κ. Παπαρήγα.

Τιμητικές διακρίσεις στους τρεις πυροσβέστες που έχασαν τη ζωή τους στο την ώρα του καθήκοντος αλλά και συμπαράσταση στις οικογένειές τους αποφάσισε να αποδώσει το υπουργείο Δημόσιας Τάξεως. Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Γέωργιος Ρωμαίος, για την ηρωική θυσία των Αρχιπυροσβεστών Θεμιστοκλή Μαυραϊδή, Δημητρίoυ Μαλούκου και του Πυροσβέστη Αλεξάνδρου Διαβολή, το υπουργείο αποφάσισε, ανάμεσα σε άλλα, τη μεταθανάτια προαγωγή τους για ανδραγαθία στον επόμενο βαθμό από αυτόν που κατείχαν, απονομή του Πυροσβεστικού Σταυρού ως ύψιστη αμοιβή και άμεση οικονομική ενίσχυση των οικογενειών τους με το ποσό των 2.000.000 δραχμών για κάθε οικογένεια. Το υπουργείο Δημοσίας Τάξεως ανακοίνωσε ότι θα τιμήσει και τον άτυχο εθελοντή και θα συμπαρασταθεί στην οικογένειά του.

Την έντονη αντίδραση Αθήνας και Λευκωσίας προκάλεσαν οι δηλώσεις του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου Μάικλ Μακ Κέρι, που υποστήριξε ότι δεν υπάρχει "εισβολή" στην Κύπρο, αλλά "σύγκρουση" μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε απαράδεκτες τις δηλώσεις αυτές, ενώ ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος απέδωσε στον Μακ Κέρι σύγχυση.

Ιδιαίτερα επικριτικός σε ότι αφορά την πολιτική των ΗΠΑ και την τακτική που ακολουθούν στις ελληνοτουρκικές σχέσεις χαρακτηρίζοντάς την "αναίσχυντη" και "ξεδιάντροπη" εμφανίστηκε ο Υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος μιλώντας σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή των 40 ομογενών βουλευτών από όλο τον κόσμο που βρίσκονται στην Αθήνα. Ο κ. Πάγκαλος, αφού κατηγόρησε τον Αμερικανό Πρόεδρο, Μπιλ Κλίντον, για αθέτηση των προεκλογικών του δεσμεύσεων προς επίλυση του Κυπριακού προβλήματος, ζήτησε από τους ομογενείς βουλευτές, που ζουν στις ΗΠΑ, να απαιτούν δέσμευση από όσους ζητούν την ψήφο τους και την συμπαράστασή τους.

Τη συμπαράσταση των ομογενών βουλευτών στην προώθηση πολιτικών που να εστιάζονται στο Διεθνές Δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα, ζήτησε και ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, κατά τη συνάντηση που είχε με τη Διακοινοβουλευτική Ένωση Ελληνισμού. "Εμείς πρέπει να παρέχουμε ενημέρωση. Από σας περιμένουμε, στο πλαίσιο σταθερής μεταξύ μας συνεργασίας, να υπάρχει συστράτευση, για να πετύχουμε το στόχο που είναι η πληροφόρηση και η αποδοχή πολιτικών οι οποίες εξασφαλίζουν την ειρήνη" τόνισε απευθυνόμενος προς τους ομογενείς βουλευτές ο Πρωθυπουργός.

Την πρόθεση της Τουρκίας να επιταχύνει τα βήματα "οικονομικής ένταξης" του κατεχόμενου τμήματος της Βόρειας Κύπρου στην Τουρκία, ανακοίνωσε ο Τούρκος πρόεδρος, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ. "Στο εξής θα συμπεριφερόμαστε τη Βόρεια Κύπρο όπως μια τουρκική επαρχία σε όλα τα οικονομικά ζητήματα", τόνισε ο κ. Ντεμιρέλ, και, μιλώντας στο πλαίσιο της δεύτερης, σε σειρά επαφών, συνάντησης ανάμεσα σε αξιωματούχους της Τουρκίας και του βόρειου κατεχόμενου τμήματος της Κύπρου, πρόσθεσε ότι οι δύο πλευρές προχωρούν στην ενσωμάτωση. Οι συναντήσεις αυτές αποφασίστηκε να διεξάγονται μετά την απόφαση της Ε.Ε. ότι θα ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις ένταξης της Κύπρου στην Ένωση

Υπό την προεδρεία του πρωθυπουργού συνεδριάζει σήμερα το ΚΥΣΕΑ με αντικείμενο το εξοπλιστικό πρόγραμμα των ενόπλων δυνάμεων. Στη συνεδρίαση αναμένεται ο υπουργός Άμυνας Άκης Τσοχατζόπουλος να ενημερώσει τα μέλη του ΚΥΣΕΑ για τις επαφές που είχε στις ΗΠΑ και τις επισκέψεις που πραγματοποίησε σε εργοστάσια κατασκευής μαχητικών αεροσκαφών.

Περισσότερα από 100 δισ. δραχμές θα διατίθενται κάθε χρόνο από τον προϋπολογισμό για την εφαρμογή των μέτρων για τους νέους αγρότες, τα οποία εξήγγειλε χθες ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στην Επίδαυρο. Τα μέτρα αυτά στόχο έχουν να προσελκύσουν 50.000 ακόμη νέους στην ύπαιθρο, οι οποίοι θα προστεθούν στους 120.000 ήδη εγκατεστημένους κατά κύριο επάγγελμα νέους αγρότες και περιλαμβάνουν σημαντικές φορολογικές απαλλαγές και εκπτώσεις, και ευνοϊκούς όρους δανεισμού.

Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Παπαγεωργίου ανακάλεσαν τελικά την παραίτησή τους, ύστερα από τις συνομιλίες που είχαν με τον Υπουργό Υγείας Κώστα Γείτονα, καθώς διευθετήθηκε η σημαντικότερη διαφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές, σχετικά με το διορισμό του προέδρου του ΔΣ από τον εκάστοτε Υπουργό Υγείας. Ο κ. Γείτονας διαβεβαίωσε ότι η εκλογή του γενικού διευθυντή του νοσοκομείου θα γίνεται σύμφωνα με το νόμο του ΕΣΥ και απλώς θα επικυρώνεται από τον Υπουργό Υγείας.

Στη σημασία που έχει για την Ελλάδα, αλλά κυρίως για την Αλβανία, η κατασκευή του "δαλματικού διαδρόμου" αναφέρθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος, σε συνέντευξή του στην αλβανική κρατική τηλεόραση. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του αλβανικού τύπου, η στάση του κ. Πάγκαλου και οι θέσεις του στα θέματα που αφορούν τις ελληνοαλβανικές σχέσεις και τις εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο, προκάλεσαν αίσθηση στην αλβανική κοινή γνώμη. Ο κ. Πάγκαλος αναφερόμενος στον αυτοκινητόδρομο Ηγουμενίτσας - Τεργέστης, που θα διασχίζει την Αλβανία, τόνισε ότι "η αυξανόμενη κυκλοφορία και η ανάπτυξη του τουρισμού στις ανατολικές ακτές της Αδριατικής, καθιστά απαραίτητη την κατασκευή ενός δεύτερου άξονα''.

Αυξήθηκε κατά 35% ο αριθμός των Τούρκων Τουριστών που μεταβαίνουν στην Ελλάδα, ενώ ο αριθμός αυτών που θα επισκεφτούν φέτος το καλοκαίρι τα ελληνικά νησιά για διακοπές θα ανέλθει στις 200.000, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Yeni Yizyil. Σε περίπτωση, δε, που οι ελληνικές αρχές θα καταργήσουν τη θεώρηση, ο αριθμός των Τούρκων τουριστών που θα επισκεφθούν την Ελλάδα θα φθάσει τις 500.000, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του προέδρου των ελληνικών ταξιδιωτικών πρακτορείων, Τ.Αντωνίου. Οι Τούρκοι τουρίστες που επισκέπτονται τη Ρόδο, την Κω, τη Σάμο, τη Σαντορίνη και τη Μύκονο μένουν στα καλύτερα ξενοδοχεία, τρώνε στα καλύτερα εστιατόρια, αφήνουν καλό φιλοδώρημα και κάνουν πολλές αγορές, σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες τουριστικών πρακτορείων.

Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση της ΔΕΕ μετά την επίσκεψη της Πολιτικής Επιτροπής του σώματος στην ΠΓΔΜ και στην Αλβανία εξέφρασε την έντονη ανησυχία του προέδρου της, κ. Jacques Baumel, και των μελών της Πολιτικής Επιτροπής για την επιδεινούμενη κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο, και την απογοήτευση για την έλλειψη ικανότητας της διεθνούς κοινότητας να αναλάβει πρωτοβουλία προς εξεύρεση ειρηνικής λύσης. Στο Κοσσυφοπέδιο, συνεχίζονται οι αιματηρές συγκρούσεις, ανάμεσα στις σερβικές δυνάμεις ασφαλείας και τους Αλβανούς αντάρτες, καθώς 16 άτομα έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο εικοσιτετράωρο. Η κυβέρνηση της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας αποφάσισε να επεκτείνει σε πέντε χιλιόμετρα τη μεθοριακή ζώνη με την Αλβανία, λόγω των επανειλημμένων προσπαθειών διείσδυσης Αλβανών ανταρτών στη χώρα.

Ταινία κινουμένων σχεδίων για τη ζωή και τη δράση του Ρήγα Βελεστινλή, αυτού του μεγάλου επαναστάτη και οραματιστή της ιδέας της διαβαλκανικής συνεργασίας, θα αρχίσει να ετοιμάζεται στο Βελιγράδι, την πόλη όπου μαρτύρησε ο Ρήγας. Σύμφωνα με το κινηματογραφικό περιοδικό "MCGUFFIN" συγκλονιστική ζωή του Ρήγα, ο αγώνας του για την ελευθερία, τις σύγχρονες ιδέες και την ερμηνεία της ελευθερίας ως γενικής αξίας, υποκίνησαν το γνωστό δημιουργό του Βελιγραδίου, Νίκολα Μάιντακ, με το σενάριο που έγραψε μαζί με τον δρα Έντουαρντ Ντάιτς, να αρχίσει να εργάζεται πάνω στην ταινία animation μεσαίου μήκους "Ο Ρήγας Φεραίος, κρατούμενος στον πύργο το Νεμπόισα".

Αίθριος θα είναι ο καιρός σήμερα σε όλη τη χώρα και οι βοριάδες θα πνέουν μέτριοι έως ισχυροί και τοπικά πολύ ισχυροί. Αίθριο καιρό, μέτριους ανέμους και θερμοκρασία από 21 έως 35 βαθμούς Κελσίού θα έχει σήμερα η Θεσσαλονίκη.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Friday, 24 July 1998 - 5:40:07 UTC