Browse through our Interesting Nodes on the European Union (EU) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-07-25

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 10:25 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 25/07/1998 (MΠΕ)

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι πυρκαγιές σε όλη τη χώρα. Στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής, όπου έχει δύο μέτωπα, της Αγίας Παρασκευής και της Νέας Σκιώνης, στον Όλυμπο στη θέση Κρανιά, στην Καστοριά στην οροσειρά του Γράμμου, στην Αμφιλοχία και στην Αιγιαλεία. Οι φωτιές έχουν μέχρι τώρα αποτεφρώσει χιλιάδες στρέμματα δασικής έκτασης και καλλιεργειών. Για προώθηση δασοκτόνων νομοσχεδίων κάνει λόγο η Νέα Δημοκρατία.

Αντιπαράθεση μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών, με αφορμή τη προχθεσινή δήλωση του υπουργού Εξωτερικών, Θεόδωρου Πάγκαλου, ότι είναι χονδροειδέστατο ψέμα οι προεκλογικές δεσμεύσεις του Μπίλ Κλίντον για την επίλυση του κυπριακού. Ο αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Νίκολας Μπερνς, προέβη σε διάβημα, ενώ ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου χαρακτήρισε τις δηλώσεις του κ.Πάγκαλου ανάρμοστες για έναν ανώτατο αξιωματούχο μιας στενής συμμάχου των ΗΠΑ και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι δηλώσεις θα αναθεωρηθούν.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας δήλωσε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εκδίδει ανακοινώσεις που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και βρίσκονται σε κραυγαλέα αναντιστοιχία προς τις διακηρύξεις Κλίντον. Το φαινόμενο αυτό πρέπει να σταματήσει γιατί άλλωστε δεν είναι συμβατό προς τις υπάρχουσες καλές διμερείς σχέσεις.

Συμβουλές προς τους νέους να συμμετέχουν στα κοινά υπενθυμίζοντας ότι η δημοκρατία κατακτήθηκε με αγώνες, απηύθυνε χθες βράδυ ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, στη δεξίωση που παρέθεσε στον κήπο του προεδρικού μεγάρου για τη συμπλήρωση των 24 χρόνων από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας.

Προκλητική και αποκαλυπτική χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας τη δήλωση του προέδρου της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ ότι η Κύπρος δεν θα γίνει Κρήτη. Εκείνο που προκύπτει από τη δήλωση του κ. Ντεμιρέλ είναι ότι η βάση της σκέψης των Τούρκων ηγετών είναι η Οθωμανική Αυτοκρατορία, κάτι που όπως τόνισε ο κ. Ρέππας είναι κακός σύμβουλος και για την ίδια την Τουρκία.

Την αγορά αντιαεροπορικών πυραύλων για τη δημιουργία "ομπρέλας προστασίας" στο Αιγαίο αποφάσισε το ΚΥΣΕΑ στη χθεσινή του συνεδρίαση στη διάρκεια της οποίας συζητήθηκε το εξοπλιστικό πρόγραμμα των ενόπλων δυνάμεων της χώρας ύψους 4 τρισ. δραχμών. Η αγορά των πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς (τύπου πάτριοτ η S-300) θα αποφασιστεί το Σεπτέμβριο ενώ θα αγοραστούν και πύραυλοι μεσαίου και μικρού βεληνεκούς. Επίσης θα εξοπλιστεί και το πολεμικό ναυτικό με 4 κανονιοφόρους, 1 πετρελαιοφόρο και 3 πυραυλάκατους. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, αναφερόμενος στο εξοπλιστικό πρόγραμμα του ναυτικού, ανακοίνωσε ότι έχει ανατεθεί στο ναυπηγείο Σκαραμαγκά η κατασκευή τριών υποβρυχίων και ενός Option, η ανάδοχος εταιρεία των οποίων θα αποφασιστεί το Σεπτέμβριο, καθώς και η ανάθεση τεσσάρων κανονιοφόρων.

Τριήμερη επίσκεψη στη Θράκη πραγματοποιεί από σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος. Ο υπουργός θα επισκεφθεί την έδρα του Δ' Σώματος Στρατού στην Ξάνθη, τις Μουφτείες Ξάνθης, Κομοτηνής, Διδυμοτείχου, θα παραστεί σε συσκέψεις στις νομαρχίες Έβρου, Ροδόπης, Ξάνθης, θα συναντηθεί με το προεδρείο του συλλόγου αποφοίτων διδασκάλων ΕΠΑΘ Ξάνθης και θα επισκεφθεί το Δέλτα του ποταμού Έβρου και τον οικισμό των Ποντίων στις Σάπες.

Το νομό Έβρου επισκέπτονται σήμερα 41 βουλευτές ελληνικής καταγωγής, μέλη ξένων κοινοβουλίων. Οι βουλευτές θα πραγματοποιήσουν τριήμερη επίσκεψη στη νοητή γραμμή Θράκη - Αιγαίο - Κύπρος.

Τα κατεχόμενα επισκέπτεται σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, επικεφαλής 150 ατόμων. Στα κατεχόμενα τον Τούρκο πρόεδρο θα συνοδεύουν οι υπουργοί Αμυνας Ισμέτ Σεζγκίν, Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ, Προεδρίας Σουκρού Γκιουρέλ και Παιδείας Χικμέτ Ουλούμπα. Ο κ.Ντεμιρέλ θα συναντηθεί με τον τουρκοκύπριο ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς και με τον ψευδοπρωθυπουργό, Ντερβίς Ερόγλου.

Με την Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Μόνικα Βολφ Ματίες, συναντήθηκε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, με την οποία συζήτησε θέματα της Ατζέντα 2000 και την προώθηση των ευρωπαϊκών προοπτικών στον τομέα της συνοχής.

Μια στάση στο αμφιθέατρο της Σίβηρης στη Χαλκιδική θα κάνει στις 9 το βράδυ ο Γκόραν Μπρέγκοβιτς, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Κασσάνδρας και αναμένεται να μαγέψει το κοινό που θα παρακολουθήσει τη συναυλία. Ο Μπρέγκοβιτς, θα συνοδεύεται από 12μελης τσιγγάνικη ορχήστρα πνευστών και κρουστών, από 15μελης ορχήστρα εγχόρδων και από μια χορωδία 13 ατόμων.

Ψωμί για τρεις ημέρες θα πρέπει να προμηθευτεί σήμερα το κοινό, καθώς τη Δευτέρα οι φούρνοι θα μείνουν κλειστοί λόγω της εορτής του Αγίου Παντελεήμονα, προστάτη των αρτοποιών.

Δύο Αμερικανοί αστυνομικοί σκοτώθηκαν από τους πυροβολισμούς, του 41χρονου Ράσελ Ουέστον, στους διαδρόμους του Καπιτωλίου στην Ουάσιγκτον. Από τα πυρά του τραυματίστηκε 24χρονη επισκέπτρια καθώς και ο δράστης, ο οποίος βρίσκεται υπό περιορισμό σε νοσοκομείο της Ουάσιγκτον.

Επίσημη επίσκεψη στην ΠΓΔΜ θα πραγματοποιήσει στις 30 και 31 Ιουλίου ο υπουργός Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας, Ρόμπιν Κουκ. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης ο Βρετανός υπουργός θα συναντηθεί με τον Σκοπιανό ομόλογό του Μπλάγκοϊ Χαντζίσκι, με τον πρωθυπουργό Μπράνκο Τσερβενκόφσκι και με τον υπουργό Άμυνας, Λάζαρ Κιτάνοφσκι.

Αύριο θα ανακοινώσει ο ομοσπονδιακός τεχνικός, Παναγιώτης Γιαννάκης, τα ονόματα των δώδεκα εκλεκτών καλαθοσφαιριστών που θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στο Μουντομπάσκετ της Αθήνας, που αρχίζει την Τετάρτη. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα κέρδισε χθες σε φιλικό παιχνίδι, που έγινε παρουσία φιλάθλους, την ομάδα Αμερικανών επιλέκτων από το NCAA με σκορ 85 - 63. Στο μεταξύ, ο Σούλης Μαρκόπουλος θα είναι τη νέα χρονιά ο προπονητής της ομάδας μπάσκετ του Άρη, αφού ο Έλληνας τεχνικός συμφώνησε με το μεγαλομέτοχο της ΚΑΕ, Γιώργο Μπαλτά.

Ο τελικός του κυπέλλου Ελλάδας πόλο των ανδρών θα διεξαχθεί σήμερα στις 7 το απόγευμα στο ανοιχτό κολυμβητήριο του ΟΑΚΑ, μεταξύ του Ολυμπιακού και της Πάτρας. Οι "ερυθρόλευκοι" μετά το χαμένο πρωτάθλημα θα προσπαθήσουν να χρυσώσουν το "χάπι" και να κατακτήσουν το κύπελλο Ελλάδας. Η Πάτρα θα επιδιώξει το καλύτερο και αν καταφέρει να προσθέσει το κύπελλο Ελλάδας στην τροπαιοθήκη της θα είναι ιδιαίτερα ευχάριστο γεγονός για την αχαϊκή ομάδα.

Αίθριος καιρός προβλέπεται για σήμερα σε όλη τη χώρα. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί, στα δυτικά ασθενείς μέχρι μέτριοι, στα ανατολικά μέτριοι μέχρι ισχυροί και τοπικά στο Αιγαίο πολύ ισχυροί. Στη Θεσσαλονίκη η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22 έως 36 βαθμούς Κελσίου, ενώ στην Αθήνα το θερμόμετρο θα φτάσει τους 37 βαθμούς.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Saturday, 25 July 1998 - 7:40:07 UTC