Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-07-13

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 19:25 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 13/07/1998 (MΠΕ)

Τίτλοι ειδήσεων:

  • Επαναβεβαίωσαν την απόφασή τους να υλοποιήσουν τη συμφωνία για τους πυραύλους S-300 μέχρι τέλους οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Κύπρου, Μπόρις Γιέλτσιν και Γλαύκος Κληρίδης.
  • Τουρκικά F-16 πραγματοποίησαν άσκηση σε περιοχή του Ισραήλ, με αντικείμενο την εκπαίδευση πιλότων στο βομβαρδισμό των πυραύλων S-300.
  • Συνελήφθη εφοπλιστής κατηγορούμενος για την απόπειρα δολοφονίας κατά του Κ. Αγαπητού.
  • Με τη διοίκηση της Ολυμπιακής Αεροπλοΐας συναντήθηκαν σήμερα οι πιλότοι της εταιρείας.
  • Συνεχίζονται οι πανηγυρισμοί στη Γαλλία για την κατάκτηση του 16ου παγκοσμίου κυπέλλου στο ποδόσφαιρο.
  • Οκτώ χιλιάδες στρέμματα πευκοδάσους και αγροτικών καλλιεργειών έκαψε στο πέρασμά της η πυρκαγιά στην περιοχή του Αιγίου.
  • Συνεχιζόταν μέχρι αργά το απόγευμα στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας η συνάντηση του υπουργού, Γιάννου Παπαντωνίου, με το διοικητή της τράπεζας της Ελλάδας, Λουκά Παπαδήμο.
  • Να απαλειφθούν από τις επόμενες εκδόσεις του λεξικού του καθηγητή Μπαμπινιώτη όλες οι επίμαχες αναφορές στο λήμμα Βούλγαρος ζήτησε το μονομελές πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης.
  • Ελπίδες για τη ζωή σε έξι ασθενείς προσέφερε οικογένεια 18χρονου από τα Τρίκαλα, που έχασε χθες τη μάχη με το θάνατο στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης.
  • Ξεκίνησε σήμερα στην Κεντρική Μακεδονία η άσκηση "ΣΑΡΙΣΣΑ '98", με συμμετοχή Σχηματισμών και Μονάδων του Β' Σώματος Στρατού.
  • Με το χάλκινο μετάλλιο στις αποσκευές της και με πολλά παράπονα από τη διαιτησία, επιστρέφει το βράδυ στην Αθήνα η εθνική μας ομάδα μπάσκετ των εφήβων, από τη Βάρνα της Βουλγαρίας.
  • Tην υποβολή της παραίτησής του ανακοίνωσε επίσημα σήμερα ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Ρουιτάρο Χασιμότο.
  • Κρίσιμη εξακολουθεί να είναι η κατάσταση στη Βόρεια Ιρλανδία.
  • Θετικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή εβδομάδα για τη Σοφοκλέους. Συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης Τιμών σημείωσε αύξηση κατά 0,70% και διαμορφώθηκε στις 2.685,65 μονάδες.
  • Μικρή άνοδο παρουσιάζει σήμερα η θερμοκρασία σε ολόκληρη τη χώρα.

Οι ειδήσεις αναλυτικά:

Επαναβεβαίωσαν την απόφασή τους να υλοποιήσουν τη συμφωνία για τους πυραύλους S-300 μέχρι τέλους οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Κύπρου, Μπόρις Γιέλτσιν και Γλαύκος Κληρίδης, στη διάρκεια της πρωινής συνάντησής τους. Τη δήλωση αυτή έκανε ο βοηθός του Ρώσου προέδρου για διεθνή θέματα, Σεργκέι Πριχότκο, αμέσως μετά το πέρας των συνομιλιών των δύο ανδρών.

Τουρκικά F-16 πραγματοποίησαν άσκηση σε περιοχή του Ισραήλ, με αντικείμενο την εκπαίδευση πιλότων στο βομβαρδισμό των πυραύλων S-300, σε περίπτωση που εγκατασταθούν στην Κύπρο, σύμφωνα με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας Χουριέτ. Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται ότι η Τουρκία επισπεύδει την αγορά πυραύλων από το Ισραήλ, ενώ παράλληλα σχεδιάζεται η επανάληψη της κοινής άσκησης Τουρκίας-Ισραήλ-ΗΠΑ στη Μεσόγειο.

Ο εφοπλιστής Ευάγγελος Βεντούρης, ο οποίος αναγνωρίστηκε από τον Κώστα Αγαπητό ως δράστης της χθεσινοβραδινής απόπειρας δολοφονίας εναντίον του, συνελήφθη το μεσημέρι, κρατείται και ανακρίνεται στο αστυνομικό τμήμα της Δραπετσώνας, ενώ ο συνεργός του αναζητείται από την ασφάλεια Αθηνών. Ο εφοπλιστής, Κώστας Αγαπητός, 40 ετών, που νοσηλεύεται εκτός κινδύνου στο Τζάνειο νοσοκομείο, δήλωσε στους αστυνομικούς που διερευνούν την υπόθεση ότι ο Βεντούρης τον πυροβόλησε με περίστροφο ενώ βρισκόταν στο αυτοκίνητό του στο Αιγάλεω, χθες λίγο πριν από τα μεσάνυχτα.

Θετικά αντιμετωπίζονται τα αιτήματά τους και προσδοκούν ότι θα επιτευχθεί η συμφωνία, δήλωσαν το μεσημέρι εκπρόσωποι των πιλότων της Ολυμπιακής μετά τη συνάντηση που είχαν με τη διοίκηση της εταιρείας. Αύριο το απόγευμα θα συνεχιστεί ο διάλογος της διοίκησης της Ολυμπιακής με το προεδρείο των πιλότων της αεροπλοϊας. Το σημερινό πρόγραμμα πτήσεων πραγματοποιήθηκε με μικρές καθυστερήσεις.

Συνεχίζονται οι πανηγυρισμοί στη Γαλλία για την κατάκτηση του 16ου παγκοσμίου κυπέλλου στο ποδόσφαιρο, μετά την άνετη επικράτηση της ομάδας τους επί της προηγούμενης πρωταθλήτριας κόσμου, Βραζιλίας με σκορ 3 - 0. Η φιέστα των Γάλλων αποκτάει ιδιαίτερη σημασία ενόψει και της αυριανής εθνικής εορτής στη χώρα, ενώ το γεγονός γιορτάστηκε και στην Αθήνα από τους φίλους της Γαλλίας. Πάντως, οι ξέφρενοι πανηγυρισμοί λίγο έλειψε να καταλήξουν σε τραγωδία. Εξήντα άτομα τραυματίστηκαν, εκ των οποίων τα έντεκα σοβαρά, όταν -στις 4 τα ξημερώματα ώρα Ελλάδας- αυτοκίνητο που κινούνταν εκτός ελέγχου, έπεσε πάνω στο πλήθος στα Ηλύσια Πεδία. Η οδηγός του παραδόθηκε σήμερα στην αστυνομία. Στην Αθήνα, άγνωστοι προσπάθησαν να κάψουν τη δορυφορική κεραία της ΕΡΤ, στο ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής, την ώρα της μετάδοσης του ματς. Οι εμπρηστές έγιναν, ωστόσο, αντιληπτοί και τράπηκαν σε φυγή, χωρίς να πετύχουν το στόχο τους.

Οκτώ χιλιάδες στρέμματα πευκοδάσους και αγροτικών καλλιεργειών έκαψε στο πέρασμά της η πυρκαγιά στην περιοχή του Αιγίου, που τέθηκε, τελικά, υπό έλεγχο. Μικροεστίες εξακολουθούν να υπάρχουν σε δύσβατη περιοχή, τις οποίες προσπαθούν να σβήσουν δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη. Στη Σάμο, άσκηση ετοιμότητας έκαναν οι εθελοντές κάτοικοι του νησιού, που εκπαιδεύονται σε ζητήματα δασοπροστασίας-δασοπυρόσβεσης. Σήμερα το πρωί κατάφεραν μάλιστα να σβήσουν εστίες φωτιάς που εμφανίστηκαν σε δασική έκταση του Μαραθόκαμπου.

Συνεχιζόταν μέχρι αργά το απόγευμα στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας η συνάντηση του υπουργού, Γιάννου Παπαντωνίου, με το διοικητή της τράπεζας της Ελλάδας, Λουκά Παπαδήμο, με αντικείμενο την πορεία του πληθωρισμού και των επιτοκίων. Εκτίμηση των δύο αξιωματούχων είναι ότι η πορεία του πληθωρισμού θα είναι πτωτική, ωστόσο δεν αποκλείεται και η λήψη πρόσθετων μέτρων, με στόχο στο τέλος του έτους να διαμορφωθεί στο ποσοστό του 4,5%. Στο μεταξύ, με τον γενικό γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, Κώστα Σκανδαλίδη, συναντήθηκε σήμερα ο πρωθυπουργός, Κώστας, Σημίτης, ενόψει της αυριανής συνεδρίασης του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ. Στο επίκεντρό της θα τεθούν οι διαρθρωτικές αλλαγές στις ΔΕΚΟ. Αύριο αναμένεται η δημοσίευση της προκήρυξης για την πώληση της Ιονικής. Θα προβλέπει υποβολή προσφορών μέχρι τις 24-25 Αυγούστου. Ηδη, άλλωστε, δημοσιεύτηκε η προκήρυξη για την πώληση της Τράπεζας Κεντρικής Ελλάδος, η οποία θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος μηνός.

Να απαλειφθούν από τις επόμενες εκδόσεις του λεξικού του καθηγητή Μπαμπινιώτη όλες οι επίμαχες αναφορές στο λήμμα Βούλγαρος, οι οποίες αναφέρονται σε οπαδούς της Βόρειας Ελλάδας και ειδικά του ΠΑΟΚ, ζήτησε το μονομελές πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης. Στην αντίθετη περίπτωση, ο καθηγητής απειλείται με ποινή φυλάκισης ενός μηνός και καταβολή προστίμου 2 εκατομμυρίων δραχμών. Το πρωτοδικείο που απέρριψε όλες τις παρεμβάσεις υπέρ του λεξικού, αποφάνθηκε σήμερα σχετικά με την αίτηση για τη λήψη ασφαλιστικών μέτρων που είχε ζητήσει ο δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης, Θεόδωρος Ασπασίδης. Ο κ Ασπασίδης κατήγγειλε ότι δεν έγιναν σεβαστές δικαστικές αποφάσεις που απαγόρευαν την κυκλοφορία του λεξικού, μέχρι την έκδοση της απόφασης για τα ασφαλιστικά μέτρα.

Ελπίδες για τη ζωή σε έξι ασθενείς προσέφερε οικογένεια 18χρονου από τα Τρίκαλα, που έχασε χθες τη μάχη με το θάνατο στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης. Με επιτυχία ολοκληρώθηκε σήμερα το πρωί, στο κέντρο μεταμοσχεύσεων του νοσοκομείου ''Παπανικολάου'' από την ομάδα του καρδιοχειρούργου, Παναγιώτη Σπύρου, η μεταμόσχευση καρδιάς σε 48χρονο από την Κέρκυρα, που βρισκόταν στο τελευταίο στάδιο καρδιακής ανεπάρκειας. Ανάλογη κατάληξη είχε χθες το βράδυ και η μεταμόσχευση νεφρού σε 26χρονη από το Βόλο, στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης. Ο δεύτερος νεφρός μεταφέρθηκε στην Αθήνα. Το ήπαρ και οι πνεύμονες "ταξίδεψαν" στη Βαρκελώνη και στο Ανόβερο.

Ξεκίνησε σήμερα στην Κεντρική Μακεδονία η άσκηση "ΣΑΡΙΣΣΑ '98", με συμμετοχή Σχηματισμών και Μονάδων του Β' Σώματος Στρατού. Το σενάριο της άσκησης, που θα ολοκληρωθεί στις 17 Ιουλίου, προβλέπει επιχειρήσεις μηχανοκίνητου σχηματισμού σε συνδυασμό με αεροκίνητη επιχείρηση. Στην τελική φάση της άσκησης που θα διεξαχθεί στις 16 Ιουλίου, έχει προσκληθεί για να παρακολουθήσει η πολιτική, στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, εκπρόσωποι αρχών και άλλοι επίσημοι.

Με το χάλκινο μετάλλιο στις αποσκευές της και με πολλά παράπονα από τη διαιτησία, επιστρέφει το βράδυ στην Αθήνα η εθνική μας ομάδα μπάσκετ των εφήβων, από τη Βάρνα της Βουλγαρίας όπου διεξήχθη το 18ο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, πήρε την τρίτη θέση στη διοργάνωση και χάρισε στην Ελλάδα μια ακόμη επιτυχία, αφού κέρδισε στον μικρό τελικό τη Λετονία με σκορ 97 - 91, όμως έχει παράπονα από τη διαιτησία στον ημιτελικό με αντίπαλο την Ισπανία. Σημειώνεται ότι η εθνική μας έχασε από τους Ισπανούς με 89 - 88.

Tην υποβολή της παραίτησης του ανακοίνωσε επίσημα σήμερα ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Ρουιτάρο Χασιμότο μετά την ήττα που υπέστη στην άνω βουλή του κοινοβουλίου το κυβερνών Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα. Ο κ. Χασιμότο εξέφρασε την ελπίδα ότι η παραίτησή του δε θα επηρεάσει την πρόοδο στις Ρωσοϊαπωνικές σχέσεις, καθώς από σήμερα πραγματοποιεί διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Ιαπωνία ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, Σεργκέι Κιριένκο.

Κρίσιμη εξακολουθεί να είναι η κατάσταση στη Βόρεια Ιρλανδία. Οι προτεστάντες του τάγματος της Οράγγης επιμένουν να παρελάσουν σε καθολική συνοικία, παρά τη σχετική απαγόρευση. Τρία μικρά αδέλφια, ηλικίας κάτω των δέκα ετών, κάηκαν ζωντανά σε καθολική συνοικία του Μπέλφαστ, όταν φανατικοί προτεστάντες πυρπόλησαν το σπίτι τους. Οι γονείς των παιδιών νοσηλεύονται με σοβαρά εγκαύματα.

Θετικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή εβδομάδα για τη Σοφοκλέους. Συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης Τιμών σημείωσε αύξηση κατά 0,70% και διαμορφώθηκε στις 2. 685,65 μονάδες, ενώ η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 70,6 δισ. δραχμές. Στον τραπεζικό τομέα, η μετοχή της Εθνικής έκλεισε στις 47.700 δρχ., της Ιονικής στις 19.310 δρχ., της Πίστεως στις 28.620 δρχ., της Εργασίας στις 32.895 δρχ. και της Κτηματικής στις 24.250 δραχμές. Στον βιομηχανικό τομέα, η μετοχή του ΟΤΕ έκλεισε στις 7.900 δρχ., της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης στις 4.070 δρχ. και της Ιντρακόμ στις 12.900 δραχμές.

Μικρή άνοδο παρουσιάζει σήμερα η θερμοκρασία σε ολόκληρη τη χώρα. Ο καιρός είναι αίθριος και μόνο αργά το βράδυ στα ηπειρωτικά ενδέχεται να αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι πνέουν ασθενείς και η θερμοκρασία κυμαίνεται στα βόρεια ηπειρωτικά από 16 μέχρι 36 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 17 μέχρι 32 και στα νησιά του Αιγαίου από 19 μέχρι 29 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη ο καιρός είναι αίθριος. Οι άνεμοι πνέουν βορειοδυτικοί ασθενείς ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 16 μέχρι 29 βαθμούς Κελσίου. Στο μεταξύ, τους 40 βαθμούς θα προσεγγίσει το θερμόμετρο τις επόμενες ημέρες.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Monday, 13 July 1998 - 16:40:33 UTC