Visit the Foundation for Hellenic Studies (FHS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-07-14

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 08:25 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσαλονίκη, 14/07/1998 (MΠΕ)

Η οργάνωση Απελευθερωτικός Αγώνας ανέλαβε την ευθύνη των δύο ισχυρών εκρήξεων που σημειώθηκαν αργά χθες το απόγευμα, με διαφορά 40 λεπτών στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων. Από την έκρηξη προκλήθηκαν μόνο υλικές ζημιές.

Τον αρχιφύλακα Γιώργο Κανελλόπουλο και τον πολίτη Γεράσιμο Μπαμπουκάκη πυροβόλησε και τραυμάτισε ελαφρά χθες το βράδυ, λίγο πριν συλληφθεί ο 39χρονος πρώην ναυτικός Νικόλαος Μιχανιώτης, που θα εξεταστεί σήμερα, από ψυχιάτρους.

Στον εισαγγελέα θα οδηγηθεί σήμερα ο εφοπλιστής Ευάγγελος Βεντούρης , που αναγνωρίστηκε από τον εφοπλιστή Κώστα Αγαπητό ως ένας από τους δράστες της δολοφονικής απόπειρας εναντίον του. Ο Βεντούρης αρνείται τις κατηγορίες.

Δημοσιεύεται σήμερα, η προκήρυξη για την πώληση της Ιονικής Τράπεζας. Οι σχετικές διαδικασίες θα έχουν ολοκληρωθεί σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, έως τις 25 Αυγούστου.

Την ικανοποίηση του για τα αποτελέσματα των συνομιλιών που είχε σε ανώτατο επίπεδο με την κινεζική ηγεσία, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης σε δηλώσεις του στο Χονγκ Κονγκ, τελευταίο σταθμό της δεκαήμερης επίσκεψης του στην Κίνα. Δεδομένου του ρόλου, τον οποίο διαδραματίζει όλο και περισσότερο η Κίνα στη διεθνή πολιτική σκηνή, οι συνομιλίες του κ. Κακλαμάνη προσέλαβαν μία ευρύτερη διάσταση και εξετάστηκαν θέματα όπως των ελληνοτουρκικών σχέσεων με αιχμή στο Κυπριακό και τις γενικότερες τουρκικές προκλήσεις εις βάρος της Ελλάδας, καθώς όπως ανέφερε χαρακτηριστικά υψηλός αξιωματούχος "και η Κίνα είναι στόχος του τουρκικού οράματος για την ανασύσταση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Συνοψίζοντας τα αποτελέσματα της επίσκεψης του στην Κίνα ο κ. Κακλαμάνης υπογράμμισε τα τεράστια περιθώρια που υπάρχουν για την περαιτέρω ανάπτυξη των ελληνο-κινεζικών σχέσεων, όχι μόνο στον οικονομικό, αλλά και στον πολιτικό και άλλους τομείς.

Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στην Ολυμπιακή ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας επέκρινε τους χειρισμούς της κυβέρνησης και της διοίκησης της Ολυμπιακής. "Η Κυβέρνηση και η Διοίκηση της Ολυμπιακής απέδειξαν με τους χειρισμούς τους, ότι συμπεριφέρονται ως μαθητευόμενοι μάγοι και δημιουργούν μεγάλη ζημιά στη χώρα και στην εταιρία, αλλά και ταλαιπωρία στο επιβατικό κοινό" δήλωσε ο κ. Τσοβόλας.

Την απάλειψη της ερμηνείας στο λήμμα "Βούλγαρος", που δίνεται από τον καθηγητή Γ. Μπαμπινιώτη στο επίμαχο λεξικό της νεοελληνικής γλώσσας, διέταξε χθες με απόφασή του το Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης. Το δικαστήριο με την απόφασή του δε διατάσσει κατάσχεση των λεξικών που έχουν πουληθεί ή των αντιτύπων που βρίσκονται στις προθήκες των βιβλιοπωλείων, αλλά δίνει εντολή να αφαιρεθεί από κάθε μελλοντική ανατύπωση, αλλά και από τα αντίτυπα που βρίσκονται ήδη στο τυπογραφείο, η επεξήγηση της λέξης "Βούλγαρος", που προκαλεί έντονες αντιδράσεις εδώ και ενάμισι περίπου μήνα.

Άλμα της τάξης του 166% πραγματοποίησαν οι συναλλαγές στο Χρηματιστηριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης (ΧΚΘ), κατά το πρώτο εξάμηνο του 1998. Αναλυτικότερα, 734,9 δισ.δρχ. "άλλαξαν χέρια", μέσω των 15 υποκαταστημάτων των ΑΧΕ που δίνουν το "παρών" στην οδό Κατούνη. Το 1998 αποδεικνύεται ιδιαίτερα αποδοτικό, αφού οι συναλλαγές του πρώτου εξαμήνου ξεπερνούν κατά 175 δισ. δρχ. το σύνολο των αντίστοιχων περσινών μεγεθών. .

Δυναμικό "παρών" σε Μόσχα και Βουδαπέστη δίνουν τα ελληνικά προϊόντα, στο πλαίσιο της συμμετοχής επιχειρήσεων σε δύο διεθνείς εκθέσεις, στη Ρωσία και την Ουγγαρία. Τις επίσημες ελληνικές συμμετοχές στις εκθέσεις "CONSUMEXPO 1999" και "FOODAPEST '98" διοργανώνουν ο Οργανισμός Προώθησης Εξαγωγών (ΟΠΕ) και το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ).

Την επαναλειτουργία του αντιδραστήρα "6", ισχύος 1.000 Μεγαβάτ, του πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Κοζλοντούι, επέτρεψε η Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας της Βουλγαρίας. Ο αντιδραστήρας "6" είχε τεθεί εκτός λειτουργίας τον περασμένο Μάρτιο για την εκτέλεση εργασιών επισκευής και τον ανεφοδιασμό με καύσιμα. Εκτός λειτουργίας πρόκειται να τεθεί προσωρινά και ο αντιδραστήρας "5". Ο σταθμός του Κοζλοντούι λειτουργεί με συνολική ισχύ 1.260 Μεγαβάτ.

Την ένωση των δυνάμεών τους με στόχο τη νίκη στις επικείμενες κοινοβουλευτικές εκλογές αποφάσισαν τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης της ΠΓΔΜ, το εθνικιστικό κόμμα VMRO-PDMNE του Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι και το Φιλελεύθερο-Δημοκρατικό Κόμμα του Πέταρ Γκόσεφ, τα οποία προχώρησαν στην ίδρυση εκλογικού συνασπισμού. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του συμβουλίου του Φιλελεύθερου-Δημοκρατικού Κόμματος και πρώην πρόεδρος της Βουλής της χώρας, Στόγιαν Άντοφ, η προεκλογική εκστρατεία του συνασπισμού θα βασιστεί κυρίως στα οικονομικά θέματα, τα οποία σύμφωνα με την άποψη των κομμάτων χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η βασική συμφωνία των δύο κομμάτων, η οποία αφορά το πρωθυπουργικό αξίωμα, είναι η παραχώρηση της πρωθυπουργίας στον Λ. Γκεοργκίεφσκι ή στον Π.Γκόσεφ, ανάλογα με το ποιο από τα δύο κόμματα θα συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους κατά τη διάρκεια των εκλογών.

Ισραηλινές και Αμερικανικές κατασκευάστριες εταιρίες μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAV) αναμένεται να αντιμετωπίσουν σφοδρότατο συναγωνισμό, προκειμένου να κερδίσουν συμβόλαιο ύψους 350 εκ. δολαρίων για συμπαραγωγή των αεροσκαφών αυτών για τις ανάγκες των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων. Τα παραπάνω αναφέρονται σε δημοσίευμα της "Turkish Daily News", με τον πρωτοσέλιδο τίτλο "Ισραήλ και ΗΠΑ σε σκληρότατο ανταγωνισμό για να κερδίσουν σημαντικό τουρκικό αμυντικό συμβόλαιο". Σύμφωνα με πηγές της εφημερίδας το υφυπουργείο Αμυντικών Βιομηχανιών (SSM) βρίσκεται προς το τέλος των προεργασιών και είναι έτοιμο να απευθύνει επίσημη πρόσκληση για την υποβολή προτάσεων συμμετοχής στο διαγωνισμό για αεροσκάφη άνευ πιλότου, σε 17 ξένες εταιρίες, εντός του Ιουλίου. Η Τουρκία αναμένεται να εκδηλώσει ενδιαφέρον για την αγορά 23 συστημάτων αεροσκαφών UAV, εκ των οποίων τα 15 θα είναι μεγάλης και τα 8 μέσης εμβέλειας. Το κάθε σύστημα απαρτίζεται από 6 τέτοια αεροσκάφη και συστήματα επίγιας τηλεκατεύθυνσης. Οι 17 εταιρίες που θα προσκληθούν είναι από το Βέλγιο, Βρετανία, Κίνα, Γαλλία, Ισραήλ, Ισπανία και ΗΠΑ.

Ο πολιτικός που απολαμβάνει τη μεγαλύτερη εμπιστοσύνη των πολιτών της Γιουγκοσλαβίας είναι ο πρόεδρος της χώρας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς σύμφωνα με τα στοιχεία πρόσφατης έρευνας που διεξήχθη από την εταιρία MARK PLAN, κέντρο μάρκετινγκ - Πάντσεβο. Πρόκειται για την τακτική έρευνα που διεξήγαγε η συγκεκριμένη εταιρεία από τις 22 έως τις 27 Μαίου σε 40 δήμους της Γιουγκοσλαβίας. Παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας ο πρόεδρος της εταιρίας, Γιόσεφ Λόντσαρ τόνισε ότι ο κ. Μιλόσεβιτς είναι επίσης πρώτος στην προτίμηση των πολιτών της Σερβίας.

Άνοδο θα παρουσιάσει σήμερα η θερμοκρασία σε ολόκληρη τη χώρα. Ο καιρός θα είναι αίθριος και αργά το απόγευμα στα ηπειρωτικά ενδέχεται να αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις.. Στη Θεσσαλονίκη ο καιρός θα είναι αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί ασθενείς, ενώ προβλέπεται αισθητή άνοδος της θερμοκρασίας.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Tuesday, 14 July 1998 - 5:40:07 UTC