Read the North Atlantic Treaty (4 April 1949) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-07-13

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 08:25 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 13/07/1998 (MΠΕ)

Με τραύματα στα πόδια και στην ωμοπλάτη νοσηλεύεται στο Τζάνειο Νοσοκομείο ο εφοπλιστής Κωνσταντίνος Αγαπητός, που δέχτηκε ένα τέταρτο πριν τα μεσάνυχτα χθες, επίθεση από δύο αγνώστους που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα τη στιγμή που οδηγούσε το αυτοκίνητο του, στην οδό Αιγάλεω στον Πειραιά. Οι άγνωστοι τον πυροβόλησαν στα πόδια και τη δεξιά ωμοπλάτη και στη συνέχεια τράπηκαν σε φυγή. Οι αστυνομικές αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο να πρόκειται σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών, με οικονομικούς ανταγωνιστές του.

Σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, υπό τον Γιάννο Παπαντωνίου και με τη συμμετοχή του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, αλλά και υπηρεσιακών παραγόντων, με αντικείμενο την υιοθέτηση μέτρων για τη μείωση του πληθωρισμού. Στο μεταξύ, δρομολογούνται μειώσεις στις τιμές των τροφίμων κατά 5%, καθώς και στα ανταλλακτικά των αυτοκινήτων κατά 10%.

Οι εξελίξεις στο Κυπριακό και το θέμα της εγκατάστασης των ρωσικών πυραύλων S-300, στην Κύπρο θα κυριαρχήσουν στην ατζέντα των σημερινών συζητήσεων Κληρίδη-Γέλτσιν στη Μόσχα.

Η Γαλλία στέφθηκε πρωταθλήτρια κόσμου στο ποδόσφαιρο μετά την άνετη επικράτηση της έναντι της Βραζιλίας με σκορ 3-0.

Ο Πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, λίγο πριν ολοκληρώσει την επίσημη επίσκεψή του στην Κίνα, μετέβη στη Λάσα, πρωτεύουσα της αυτόνομης επαρχίας Θιβέτ, που αποτελεί τον προτελευταίο σταθμό της επίσκεψής του στην Κίνα. Η Λάσα, με πληθυσμό 180.000 κατοίκους, αποτελεί τη Μέκκα του Βουδισμού, με τα περίφημα μονοστήρια και βρίσκεται σε υψόμετρο 3.700 μέτρα. Ο κ. Κακλαμάνης είναι ο πρώτος Έλληνας πολιτικός που επισκέπτεται το Θιβέτ και έγινε δεκτός με θερμές εκδηλώσεις εκ μέρους του Προέδρου της Τοπικής Μόνιμης Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης.

Tην ιδιαίτερη σημασία της απόφασης ενός κομματικού φορέα όπως ο ΣΥΝ να μην υποστηρίξει ένα συνήθη κομματικό υποψήφιο, αλλά ένα στέλεχος μιας αυτόνομης δημοτικής και νομαρχιακής κίνησης πολιτών, της ''Οικολογίας - Αλληλεγγύης'', τόνιζει σε δήλωση του ο Μιχάλης Τρεμόπουλος, υποψήφιος νομάρχης του συνδυασμού, μετά την απόφαση της ΚΠΕ του ΣΥΝ να τον υποστηρίξει στις νομαρχιακές εκλογές του Οκτωβρίου.

Οι δείκτες ανεργίας των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης απασχόλησαν τους υπουργούς Εργασίας και Ισότητας κατά τη διάρκεια της συνόδου του Ινσμπρουκ της Αυστρίας. Σύμφωνα τα στατιστικά στοιχεία που επεξεργάστηκαν οι υπουργοί των χωρών μελών, στην Ελλάδα το ποσοστό ανέργων κατά το 1997 κυμάνθηκε στο 9,5%, ενώ ο μέσος όρος των ανέργων στην Ευρωπαϊκή Ένωση έφτασε το 10,5%. Παράλληλα, οι μακροχρόνια άνεργοι στην Ε.Ε προσεγγίζουν το 50% ενώ στην Ελλάδα το 55,7% όσον αφορά μετρήσεις επί των ανέργων.

Η Τουρκία υποστηρίζει μια ευρεία αυτονομία στο Κοσσυφοπέδιο όχι όμως και την ανεξαρτησία του, δηλώνει ο Τούρκος Πρόεδρος, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, ο οποίος υπογραμμίζει ότι η χώρα του είναι αντίθετη σε οποιαδήποτε αλλαγή των συνόρων στα Βαλκάνια Σε συνέντευξή του, στην ανεξάρτητη αλβανική εφημερίδα "Κόχα Γιον" που δημοσιεύτηκε υπό τον τίτλο "Καμία χώρα δεν υποστηρίζει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου", ο Τούρκος Πρόεδρος σημειώνει ότι το αίτημα του Κοσσυφοπεδίου για ανεξαρτησία δεν γίνεται δεκτό από τη διεθνή κοινότητα και αυτό γιατί, εξηγεί, "αν η διεθνής κοινότητα υποστήριζε παρόμοια αιτήματα και σε άλλες χώρες τότε θα δημιουργούνταν μεγάλο πρόβλημα στην περιοχή".

Έξι εκατομμύρια ψηφοφόροι στην Τουρκία είναι τουρκογενείς Βούλγαροι πρόσφυγες. Αυτό έγραψε η εφημερίδα "Τρουντ" της Σόφιας, επικαλούμενη τον ραδιοφωνικό σταθμό "Ελεύθερη Ευρώπη" και τονίζει πως σύμφωνα με τους ηγέτες του σωματείου των Τούρκων της βαλκανικής "Μπαλκάνλαρ", Γ. Καραμάν και Γκ. Γκαντζάου, από το 1925 μέχρι σήμερα στην Τουρκία έχουν μεταναστεύσει περίπου 10 εκατομμύρια τουρκογενείς Βούλγαροι.

Οι πρωθυπουργοί της Βουλγαρίας, Ιβάν Κόστοφ, της Τουρκίας, Μεσούτ Γιλμάζ και της Ρουμανίας, Ράντου Βασίλε συναντήθηκαν στη Σόφια για να εξετάσουν θέματα τριμερούς ενδιαφέροντος, όπως τα κοινά προγράμματα για την αναβάθμιση των υποδομών και την πρόοδο στην αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος, της διακίνησης ναρκωτικών, της λαθρομετανάστευσης και του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός τους, ήταν επίσης η διεύρυνση του ΝΑΤΟ, η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο και η δημιουργία ειρηνευτικής δύναμης με τη συμμετοχή των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Για νέα μεγάλη επιχείρηση των τουρκικών δυνάμεων εναντίον των ανταρτών του ΡΚΚ κάνει λόγο σε δημοσιεύματά του ο τουρκικός τύπος. Σύμφωνα με την εφημερίδα "Χουριέτ" ο τουρκικός στρατός έχει ξεκινήσει ευρεία επιχείρηση εναντίον του ΡΚΚ στο τρίγωνό Τουρκίας-Ιράν-Ιράκ, με τη συνδρομή ανδρών του φιλότουρκου ηγέτη των Κούρδων του Ιράκ Μ.Μπαρζανί οι οποίοι μεταφέρθηκαν με ελικόπτερα στην περιοχή Ντερετζίκ και στη συνέχεια οδικώς στο Χακούρ. Στο ίδιο θέμα αναφέρεται και η "Ζαμάν" η οποία αναφέρει πως η επιχείρηση ξεκίνησε την Πέμπτη το βράδυ με απογείωση αεροσκάφων F-4 από το Ντιγιαρμπακίρ τα οποία στη συνέχεια βομβάρδισαν το τρίγωνο Άκρα, Ζαμπέρ και Αμεντίγε στο Βόρειο Ιράκ.

Στις ΗΠΑ αναμένεται να μεταβεί, την Τρίτη, ο αρχηγός του Τουρκικού Γενικού Επιτελείου, στρατηγός, Ισμαήλ Χακί Καρανταγί, προκειμένου να έχει συνομιλίες με Αμερικανούς αξιωματούχους, οι οποίες θα επικεντρωθούν στο Κυπριακό και τις πωλήσεις όπλων προς την Άγκυρα.Ο κ. Καρανταγί πρόκειται να συναντηθεί με τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας, Ουίλλιαμ Κοέν, και τον πρόεδρο των αρχηγών των Γενικών Επιτελείων των ΗΠΑ, στρατηγό Χένρι Σέλτον. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο κ. Καρανταγί θα συζητήσει το ενδεχόμενο πώλησης στην Άγκυρα Αμερικανικών μαχητικών ελικοπτέρων και αεροσκαφών F-15 και τεθωρακισμένων, καθώς οι ΗΠΑ είναι, κατά παράδοση, ο κύριος προμηθευτής όπλων της Τουρκίας.

Την ανάληψη της οργανωτικής και τεχνικής προετοιμασίας για τη συλλογή οικονομικής βοήθειας για τον Απελευθερωτικό Στρατό του Κοσσυφοπεδίου στη Γερμανία, την Ελβετία, τις ΗΠΑ, την Τσεχία, τη Σλοβακία και την Αυστραλία ανακοίνωσε στα Τίρανα, η σκιώδης κυβέρνηση του των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, όπως μεταδίδει το γιουγκοσλαβικό πρακτορείο ειδήσεων Tanjug.

Μικρή άνοδο της θερμοκρασίας προβλέπει για σήμερα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα σε όλη τη χώρα προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός και μόνο το απόγευμα στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 15 μέχρι 30 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 17 μέχρι 32 και στα νησιά του Αιγαίου από 19 μέχρι 29 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός και μόνο το απόγευμα θα σημειωθούν τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί ασθενείς ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 16 μέχρι 29 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Monday, 13 July 1998 - 5:40:08 UTC