Browse through our Interesting Nodes on Classical Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-03-26

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 19:47 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 26.3.1998

Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη χώρα λόγω της κακοκαιρίας βρέθηκε στο επίκεντρο της έκτακτης σύσκεψης της Κυβερνητικής Επιτροπής που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα υπό τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη. Στη σύσκεψη εξετάστηκαν μέτρα καλύτερου συντονισμού του κυβερνητικού μηχανισμού, των νομαρχιών και των δήμων της χώρας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων από την κακοκαιρία. Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στο Αρτεμίσιο Αρκαδίας, όπου έχουν εγκλωβιστεί εκατό άτομα και το χιόνι υπερβαίνει το ενάμισι μέτρο και στα Άνω Λιόσια Αττικής, όπου πλημμύρισε έκταση περίπου τεσσάρων χιλιάδων στρεμμάτων. Δεκαπέντε ορεινά χωριά στο νομό Γρεβενών παραμένουν αποκλεισμένα από τα χιόνια και 37 στη Φθιώτιδα. Σε ολόκληρο το ορεινό επαρχιακό δίκτυο των νομών Καστοριάς, Φλώρινας και Γρεβενών και στην επαρχία Βοϊου Κοζάνης, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται με αλυσίδες. Στην Αθήνα και τον Πειραιά σημειώνονται συνεχείς διακοπές ρεύματος λόγω βλάβης στα δίκτυα υπερυψηλής τάσης και διανομής. Μεγάλες καταστροφές και πλημμύρες έχουν σημειωθεί στα Άνω Λιόσια, το Μενίδι, τον Άγιο Νικόλαο και το Ζεφύρι. Στη Ρόδο ένας ναυτικός έχασε τη ζωή του στην προσπάθειά του να δέσει πλοιάριο στην προβλήτα του λιμανιού. Σώοι βρέθηκαν το απόγευμα δύο νεαροί που αγνοούνταν στα Στουρναρέϊκα Τρικάλων.

Το εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας μας βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε με τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Άκης Τσοχατζόπουλος, ενόψει της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ, τη Δευτέρα. Στο μεταξύ, η Ουάσιγκτον απέρριψε την πρόταση του υπουργού Εξωτερικών Θεόδωρου Πάγκαλου να μην εγκατασταθούν στην Κύπρο οι πύραυλοι S-300, υπό την προϋπόθεση η διεθνής κοινότητα και οι οργανισμοί, όπως το ΝΑΤΟ, να δώσουν εγγυήσεις ότι τουρκικά μαχητικά δεν θα πραγματοποιήσουν πτήσεις στον εναέριο χώρο της μεγαλονήσου. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, αναφερόμενος στη συνάντηση του Θεόδωρου Πάγκαλου με την Μαντλίν Ολμπράιτ στην Ουάσιγκτον, τόνισε ότι η κυβέρνηση δε θεωρεί πως το μορατόριουμ πτήσεων πάνω από την Κύπρο, χωρίς τις εγγυήσεις του ΟΗΕ και του ΝΑΤΟ, συνιστά βήμα για την αποστρατικοποίηση της μεγαλονήσου. Η εγκατάσταση των πυραύλων S-300 θα μπορούσε να συζητηθεί υπό ένα άλλο πρίσμα, μόνο αν προχωρούσε η αποστρατικοποίηση του νησιού, πρόσθεσε ο κ. Ρέππας.

Ιστορική χαρακτήρισε την απόφαση της κυβέρνησης για εισαγωγή της δραχμής στο Σύστημα Συναλλαγματικών Ισοτιμιών, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου, σε δηλώσεις του μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη και παρουσία του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Λουκά Παπαδήμου. "Έχει κριθεί ότι οι αγορές έχουν αντιδράσει με πάρα πολύ θετικό τρόπο", είπε ο κ. Παπαντωνίου και αναφέρθηκε στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη σύγκλιση της ελληνικής οικονομίας, που, όπως είπε, ουσιαστικά προεξοφλεί την ένταξη της χώρας μας στην νομισματική ένωση της Ευρώπης, την 1.1.2001. "Οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πορεία της οικονομίας, το 1998 και το 1999 προσεγγίζουν, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη φορά στο παρελθόν τις προβλέψεις και τους στόχους της ελληνικής κυβέρνησης", είπε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας.

Οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας αναγνωρίζουν την πρόοδο και την τάση σύγκλισης της ελληνικής οικονομίας και προσυπογράφουν τις σχετικές προσπάθειες της κυβέρνησης, δήλωσε το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, σχολιάζοντας την έκθεση της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία.

Συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του συμβουλίου της Ευρώπης κ. Ντανιέλ Ταρσίς είχε στη Θεσσαλονίκη ο υπουργός αναπληρωτής Εξωτερικών κ. Γιώργος Παπανδρέου. Στη συνάντηση, στην οποία παρών ήταν και ο γενικός γραμματέας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών Στ. Περάκης εξετάστηκαν θέματα λειτουργίας του Συμβουλίου της Ευρώπης, την προεδρία του οποίου αναλαμβάνει στις 5 Μαΐου και για ένα εξάμηνο η Ελλάδα. Ανάμεσα στα θέματα που συζήτησαν ο κ. Ταρσίς και ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος θα αναλάβει τα καθήκοντα του προεδρεύοντος του Συμβουλίου των Υπουργών, ήταν και η αίτηση της Γιουγκοσλαβίας για ένταξη στον παλαιότερο ευρωπαϊκό οργανισμό. Όπως δήλωσε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Ταρσίς, ο οποίος έχει επίσημα προσκληθεί από την ελληνική κυβέρνηση, η ελληνική προεδρία συμπίπτει με μία ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο στο Συμβούλιο της Ευρώπης, καθώς θα κληθεί να εφαρμόσει σειρά αποφάσεων της συνόδου κορυφής.

Αυξήσεις στις τιμές των υγρών καυσίμων ανακοίνωσε το μεσημέρι η Δημόσια Επιχείρηση Πετρελαίου. Η αμόλυβδη βενζίνη θα πωλείται ακριβότερη κατά 2,6 δραχμές το λίτρο και η βενζίνη σούπερ κατά 2,5 δραχμές το λίτρο. Το ντίζελ κίνησης ακριβαίνει κατά 1,5 δραχμή το λίτρο και το πετρέλαιο θέρμανσης κατά 1,6 δραχμές το λίτρο. Οι αυξήσεις που αποδίδονται στην άνοδο των τιμών των καυσίμων στη διεθνή αγορά πετρελαίου θα τεθούν σε ισχύ από τα μεσάνυχτα.

Περιορισμένα χαρακτήρισε τα κρούσματα εγκληματικότητας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, ο οποίος έκανε λόγο για υπερβολικές και απαράδεκτες αντιδράσεις, αναφερόμενος στην απόφαση των κατοίκων της κοινότητας Παλαιό Κεραμίδι Πιερίας να συγκροτήσουν ομάδα περιφρούρησης, απαγορεύοντας την κυκλοφορία όλων των αλλοδαπών στο χωριό τις νυχτερινές ώρες. "Η πολιτεία είναι ισχυρή, μπορεί να επιβάλλει την εφαρμογή των νόμων και να εγγυηθεί την ασφάλεια των πολιτών", είπε ο κ. Ρέππας και γνωστοποίησε ότι ο πρωθυπουργός έχει δώσει εντολή στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης να εντείνει τις προσπάθειες αντιμετώπισης των φαινομένων εγκληματικότητας και τις διαδικασίες επαναπροώθησης αλλοδαπών που δεν έχουν τα νόμιμα έγγραφα. Όπως εξάλλου, ανακοίνωσε ο υπουργός Τύπου, την επόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί στη Βουλή σχέδιο νόμου για την ίδρυση συνοριακής φρουράς. Η απόφαση του κοινοτικού συμβουλίου Παλαιού Κεραμιδίου Πιερίας είναι παράνομη, απαράδεκτη, στερείται σοβαρότητας και υποδαυλίζει την ξενοφοβία και τον ρατσισμό που είναι αισθήματα ξένα προς τον ελληνικό λαό και τις παραδόσεις του, δήλωσε, εξάλλου, ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Φίλιππος Πετσάλνικος. Πρόσθεσε δε ότι η τήρηση της τάξης, η φύλαξη των συνόρων, η προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών είναι έργο των συντεταγμένων αρμοδίων οργάνων της πολιτείας. Ο κ. Πετσάλνικος διαβεβαίωσε ότι θα ενταθούν ακόμα περισσότερο τα μέτρα φρούρησης των συνόρων και το όλο θέμα αναμένεται να συζητήσει με τον Πρόεδρο της Αλβανίας Ρετζέπ Μεϊντάνι με τον οποίο θα συναντηθεί αύριο στη Θεσσαλονίκη.

Παράγοντες του διεθνούς οικονομικού περιβάλλοντος, κυβερνητικοί αξιωματούχοι από τις Βαλκανικές και Παρευξείνιες χώρες και κορυφαίοι επιχειρηματίες από ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη θα συγκεντρωθούν στη Θεσσαλονίκη το διήμερο 30-31 Μαρτίου για να συμμετάσχουν στο 5ο Διεθνές Φόρουμ για τις Αναδυόμενες Αγορές της περιοχής. Ιδιαίτερα ενισχυμένη είναι κατά τη φετινή διοργάνωση η συμμετοχή από τη βαλκανική και παρευξείνια περιοχή, ενώ σημαντική είναι και η παρουσία του αμερικανικού παράγοντα, με επικεφαλής τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα, Νίκολας Μπερνς, ο οποίος θα μιλήσει στο επίσημο γεύμα της πρώτης ημέρας.

Για παραβίαση των διεθνών συμφωνιών και των υποχρεώσεων που απορρέουν από αυτές κατηγορεί την ελληνική κυβέρνηση ο εκπρόσωπος του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, Νετζατί Ουτκάν, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα παρέχει ολοφάνερα υποστήριξη στο ΡΚΚ, ενώ παράλληλα δηλώνει ότι η "Αθήνα παίζει με τη φωτιά". Όπως αναφέρει η εφημερίδα "Ζαμάν", ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών επικαλούμενος στοιχεία που δημοσιεύτηκαν στο αμερικανικό περιοδικό "Time", περί διασυνδέσεων της Ελλάδας με το ΡΚΚ, δήλωσε ότι η Τουρκία θα προβεί στις αναγκαίες ενέργειες σχετικά με το θέμα αυτό. Ο κ. Ουτκάν ισχυρίστηκε ότι το δημοσίευμα του "Time" επιβεβαιώνει με λεπτομέρειες και συγκεκριμένα στοιχεία τις σχέσεις Ελλάδας-ΡΚΚ, τις οποίες η Τουρκία είχε προβάλει κατά το παρελθόν.

Θετικά ήταν τα αποτελέσματα της ανεπίσημης συνάντησης κορυφής των προέδρων της Ρωσίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας, δήλωσε ο Ρώσος Πρόεδρος Μπόρις Γέλτσιν στην κοινή συνέντευξη τύπου που έδωσε με το Γάλλο ομόλογο του Ζακ Σιράκ και το Γερμανό Καγγελάριο Χέλμουτ Κολ, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Itar-tass. "Oι ηγέτες των τριών χωρών συναντήθηκαν ως φίλοι", υποστήριξε ο Γέλτσιν προσθέτοντας ότι η συζήτησαν το ενδεχόμενο κατασκευής Ευρωπαικού μεταγωγικού αεροσκάφους, ενώ συμφώνησαν να επιταχύνουν τις διαδικασίες υλοποίησης του διαδρόμου για μεταφορές που θα συνδέει Παρίσι-Βερολίνο- Βαρσοβία-Μόσχα.

Την απόφασή του να μη συμμετάσχει στη 15μελή συμβουλευτική ομάδα, την οποία συγκρότησε ο Ιμπραήμ Ρουγκόβα προκειμένου να προετοιμάσει το πρόγραμμα των διαπραγματεύσεων με την σερβική αντιπροσωπεία για το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Κοινοβουλευτικού Κόμματος του Κοσσυφοπεδίου, Αντέμ Ντεμάτσι. Σε συνέντευξή του στον ανεξάρτητο ραδιοφωνικό σταθμό του Βελιγραδίου "Β92", ο κ. Ντεμάτσι τόνισε ότι δεν εμπιστεύεται τον ηγέτη των αλβανοφωνων και επεσήμανε ότι δεν υπάρχουν συνθήκες για την έναρξη του διαλόγου με τις σερβικές αρχές.

Έντονα ανοδικές τάσεις επικράτησαν και σήμερα στη συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έφτασε τις 1992,80 μονάδες, σημειώνοντας ισχυρή άνοδο της τάξης του 3,64%. Η αξία των συναλλαγών έφτασε τα 86,9 δισεκατομμύρια δραχμές.

Η κακοκαιρία θα διατηρηθεί και αύριο κυρίως στις ανατολικές και νότιες περιοχές της χώρας, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα αύριο στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά προβλέπονται λίγες νεφώσεις. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και χιόνια στα ορεινά αλλά και σε περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας με χαμηλό υψόμετρο. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Από το απόγευμα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στα νότια και ανατολικά. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από -1 μέχρι 5 βαθμούς και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 4 μέχρι 10 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο προβλέπονται νεφώσεις με χιονόνερο και χιόνι κυρίως στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν ισχυροί μέχρι θυελλώδεις, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 3 μέχρι 6 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Friday, 27 March 1998 - 1:16:41 UTC