Read the Convention Concerning the Exchange of Greek and Turkish Populations (30 January 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-03-27

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 09:04 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 27.3.98

Την πορεία της οικονομίας μετά την υποτίμηση της δραχμής,αλλά και το χρονοδιάγραμμα ιδιωτικοποίησης των 3 τραπεζών και των 14 ΔΕΚΟ, θα συζητήσουν σήμερα τα μέλη της κυβέρνησης, στη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου.Χθές, ο γενικός δείκτης τιμών στο χρηματιστήριο, σημείωσε άνοδο κατά 3,4% και οι συναλλαγές ξεπέρασαν τα 80 δισεκατομμύρια δραχμές, γεγονός, που ερμηνεύεται από στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, ως θετικό δείγμα αντίδρασης της αγοράς.

Σε δεινή κατάσταση, λόγω της κακοκαιρίας, έχουν περιέλθει πολλές περιοχές της χώρας, ιδίως στην κεντρική και νότια Ελλάδα. Μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, πολλές συνοικίες της Αθήνας δεν είχαν ηλεκτρικό ρεύμα, μετά τη χθεσινή διακοπή, λόγω των θυελλωδών ανέμων. Χθές, το βράδυ τα εκχιονιστικά μηχανήματα και άνδρες της τροχαίας κατάφεραν να απεγκλωβίσουν οδηγούς από τη σήραγγα του Αρτεμισίου στην εθνική οδό Κορίνθου Τρίπολης, όπου είχαν παραμείνει αποκλεισμένοι για 115 ώρες τουλάχιστον. Τα καιρικά φαινόμενα είναι ιδιαίτερα έντονα και στα ορεινά της Δυτικής Μακεδονίας, της Θράκης και της Ηπείρου, όπου η συγκοινωνία διεξάγεται μόνον με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Κύριο θέμα της χθεσινής ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Δημήτρη Ρέππα, ήταν η έξαρση της εγκληματικότητας που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα. Ο κ. Ρέππας ανέφερε ότι τα φαινόμενα της εγκληματικότητας είναι περιορισμένα και περιστασιακά και δεν δικαιολογούν τις υπερβολικές αντιδράσεις. Ακόμα, συνέστησε ψυχραιμία και λογική, προσθέτοντας ότι η Πολιτεία έχει την ισχύ να επιβάλει την εφαρμογή των νόμων και να εξασφαλίσει την ασφάλεια των πολιτών.Επίσης, επισήμανε ότι την επόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί στη Βουλή σχέδιο νόμου για την ίδρυση συνοριακής φρουράς, την οποία θα επανδρώσουν 1.000 άτομα. Ερωτηθείς για την απόφαση της Κοινότητας Παλιό Κεραμίδι Πιερίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος την χαρακτήρισε απαράδεκτη και μη εφαρμόσιμη, ενώ άφησε να εννοηθεί πως πολιτικοί ή και ωφελιμιστικοί λόγοι την υπέβαλαν.

Θέματα προετοιμασίας της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ, που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, απασχόλησαν τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη και τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, Ακη Τσοχατζόπουλο, κατά τη διάρκεια της χθεσινής τους συνάντησης. Ο κ. Τσοχατζόπουλος, σε δηλώσεις του αμέσως μετά τη συνάντηση, υπογράμμισε ότι "στόχος της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ είναι να συζητήσουμε και να εγκρίνουμε τις γενικές κατευθύνσεις, την νέα πολιτική αεράμυνας, αλλά και την αποτελεσματικότητα των συγκεκριμένων μέσων αντιαεροπορικής προστασίας, που συνολικά στον εθνικό χώρο θα μας δώσουν την απαραίτητη άμυνα και ασφάλεια".

"Εφόσον υπάρχει σαφής πρόοδος στο θέμα της αποστρατικοποίησης στην Κύπρο, μπορεί να συζητηθεί - υπό το νέο αυτό πρίσμα - το θέμα της εγκατάστασης των πυραύλων S-300 στη Μεγαλόνησο". Αυτό υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, συνοψίζοντας τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης ως προς το θέμα αυτό και σε σχέση με τις συνομιλίες που είχε ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος την περασμένη εβδομάδα στην Ουάσιγκτον. "Υπάρχει πλήρης συμφωνία μεταξύ της ελληνικής και της κυπριακής κυβέρνησης. Οι δύο πλευρές συμφωνούν ότι η πρόταση για την ακύρωση της παραγγελίας των S-300 δεν συσχετίζεται με μορατόριουμ πτήσεων πάνω από την Κύπρο, αλλά με τις πάγιες προτάσεις της Κύπρου για σταδιακή αποστρατικοποίηση", επεσήμανε ο κ. Ρέππας.

Στον εισαγγελέα και τον ανακριτή Καστοριάς, οδηγήθηκε ο Αλβανός Σακίρ Ταχίρι, ο οποίος θεωρείται ο παραλήπτης των 213 κιλών χασίς που μετέφεραν οι έξι ομοεθνείς του την περασμένη Παρασκευή, την ημέρα που δολοφονήθηκε ο άτυχος αστυνομικός, Δημήτρης Ζαρομυτίδης. Ο 40χρονος Ταχίρι, πατέρας έξι παιδιών, ο οποίος είχε συλληφθεί δύο μέρες μετά τη δολοφονία του αστυνομικού στον Δενδροπόταμο Θεσσαλονίκης, αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση με τους Αλβανούς που μετέφεραν το χασίς και υποστήριξε ότι οι έξι ομοεθνείς του τον έμπλεξαν στην υπόθεση αυτή γιατί έχουν "ανοιχτούς λογαριασμούς μαζί του". Εξάλλου, χθες σε ολόκληρο το νομό Καστοριάς, τα δημοτικά και κοινοτικά καταστήματα παρέμειναν κλειστά, με απόφαση της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την εγκληματικότητα που παρατηρείται. Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Καστοριάς, Χρήστος Τσακλίδης, σε δηλώσεις του, επεσήμανε ότι υπάρχει έντονη διαμαρτυρία των φορέων για την έξαρση της εγκληματικότητας στον ακριτικό νομό.

Με τον πρεσβευτή του Ιράκ στην Αθήνα, Ι. Χαλίλ, συναντήθηκε ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας. Οι δύο άνδρες αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με το διεθνές εμπάργκο που έχει επιβληθεί σε βάρος του Ιράκ, αλλά και για την κατάσταση που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, υποστήριξε ότι θα πρέπει να αρθεί το ταχύτερο δυνατό, το εμπάργκο που έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα επιβίωσης στον λαό του Ιράκ. Πρόσθεσε δε, ότι απεδέχθη την πρόταση του Ιρακινού πρεσβευτή να επισκεφθεί τη Βαγδάτη, επικεφαλής αντιπροσωπείας του ΔΗΚΚΙ, τον προσεχή Ιούνιο.

Τους μεθοριακούς σταθμούς Προμαχώνα, Δοϊράνης και Ευζώνων θα επισκεφθεί ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης, Γιώργος Λυσσαρίδης, στο πλαίσιο προγράμματος επισκέψεών του στους μεθοριακούς σταθμούς της Βόρειας Ελλάδας. Κατά τις επισκέψεις αυτές, ο κ. Λυσσαρίδης θα προεδρεύσει σε κατά τόπους συσκέψεις με υπηρεσιακούς παράγοντες, όπου θα συζητηθούν θέματα που απασχολούν τους μεθοριακούς σταθμούς, και τα προβλήματα που αυτοί αντιμετωπίζουν, με σκοπό το συντονισμό των εμπλεκόμενων φορέων για την αντιμετώπιση και την επίλυσή τους.

Τη σημασία της αλληλοβοήθειας και συμπαράστασης μεταξύ των έξι κρατών με τα οποία η Ευρωπαϊκή Ενωση πρόκειται να αρχίσει διαπραγματεύσεις ένταξης, επισήμανε ο κύριος διαπραγματευτής της Κύπρου στις ενταξιακές, Γιώργος Βασιλείου, αναχωρώντας για την Πράγα, όπου θα συμμετάσχει σε κοινή συνάντηση των υπό ένταξη έξι χωρών. Η συνάντηση των έξι διαπραγματευτών θα πραγματοποιηθεί αύριο στο Υπουργείο Εξωτερικών της Τσεχίας, μετά από συνάντηση που θα έχουν με τον πρωθυπουργό της χώρας. Στο μεταξύ, ''συμβολική'' χαρακτήρισε την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων την ερχόμενη Δευτέρα, ο κ. Βασιλείου, προσθέτοντας ότι την Τρίτη αρχίζει η επίσημη συνεργασία της Ευρώπης με την κάθε μια από τις έξι υποψήφιες χώρες χωριστά. ''Η Ευρώπη δεν είναι σύνθημα, είναι μια πραγματικότητα που θα έχει πάρα πολλές δυσκολίες, τις οποίες για να αντιμετωπίσουμε θα πρέπει να εργαστούμε σκληρά'', επισήμανε, ενώ παρατήρησε ότι η βάση της οικονομίας της Κύπρου είναι υγιής και επανέλαβε ότι αυτή τη στιγμή ''απέχουμε από τους δείκτες του Μάαστριχτ''.

Ο αλβανικός στρατός προετοιμάζεται για να αμυνθεί κατά πιθανής επίθεσης της Γιουγκοσλαβίας, εξαιτίας της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο, δήλωσε από τη Στοκχόλμη ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας, Πασκάλ Μίλο. Όπως τόνισε ο κ. Μίλο ο Γιουγκοσλάβος Πρόεδρος, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, διαθέτει αρκετή εμπειρία από τον πόλεμο στη Βοσνία και τώρα "προσπαθεί να προκαλέσει μια κατάσταση για να επιτεθεί στο Κοσσυφοπέδιο", επισημαίνοντας ότι οι γιουγκοσλαβικές δυνάμεις επιτέθηκαν σε τρία χωριά που συνορεύουν με τα αλβανικά σύνορα. Υποστήριξε, ακόμα, ότι το ΝΑΤΟ δεσμεύτηκε να βοηθήσει την αλβανική κυβέρνηση και πρόκειται να στείλει τις προσεχείς ημέρες εκπαιδευτές, οι οποίοι θα βοηθήσουν στην οργάνωση του στρατού και τους ελέγχους των συνόρων. Ο Αλβανός υπουργός διέψευσε τις κατηγορίες της Σερβίας ότι ο Απελευθερωτικός Στρατός του Κοσσυφοπεδίου κρύβεται στη χώρα του ή ότι προμηθεύεται όπλα απ' αυτή.

Την άποψη ότι η Σερβία διαφυλάσσει την ειρήνη στα Βαλκάνια εξέφρασε ο πρόεδρος του Σερβικού Ανανεωτικού Κόμματος,(SPO), Βουκ Ντράσκοβιτς σε ολλανδικό τηλεοπτικό σταθμό. Σύμφωνα με ανακοίνωση του SPO, ο κ. Ντράσκοβιτς είπε ότι αναμένει από τους διεθνείς παράγοντες ακόμη αυστηρότερη καταδίκη των αιτημάτων για ανεξάρτητο Κοσσυφοπέδιο ή Δημοκρατία του Κοσσυφοπεδίου, χαρακτηριζοντας τα συγκεκριμένα αιτήματα ''πηγή της Αλβανικής τρομοκρατίας και ως τη μεγαλύτερη απειλή για την ειρήνη'

Στη βουλή της Σερβικής Δημοκρατίας παρέπεμψε ο πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας στο τριμελές προεδρείο της Κροατομουσουλμανικής Ομοσπονδίας Μόμτσιλο Κράισνικ την απόφαση για την παραμονή της αποστολής του ΟΑΣΕ στη χώρα. Σε επιστολή του προς τον πρόεδρο του κοινοβουλίου ο κ. Κράισνικ τονίζει ότι συζήτησε το θέμα με ανώτατους εκπροσώπους του διεθνούς οργανισμού, οι οποίοι ζήτησαν παράταση της αποστολής μέχρι και τη ολοκλήρωση των γενικών εκλογών στη Βοσνία αλλά προσθέτει ότι για την εξέλιξη των δημοκρατικών διαδικασιών στη Σερβική Δημοκρατία βασικός παράγοντας είναι οι αποφάσεις του ανώτατου νομοθετικού οργάνου της χώρας. Το αίτημα της αποστολής του ΟΑΣΕ έγινε δεκτό και από τα άλλα δύο μέλη του προεδρείου Αλία Ιζεμπέκοβιτς και Κρέσιμιρ Ζούμπακ και από εκπροσώπους της Κροατομουσουλμανικής Ομοσπονδίας.

Νέες πολιτικές πιέσεις δέχεται ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μεσούτ Γιλμάζ, μετά από πρόταση που κατέθεσε στη βουλή το κόμμα αντιπολίτευσης του "Ορθού Δρόμου" για διερεύνηση των πηγών της προσωπικής του περιουσίας. Οι βουλευτές του κόμματος της πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας, Τανσού Τσιλέρ, αναφέρουν, στο αίτημά τους, πως οι πηγές της τεράστιας περιουσίας του κ. Γιλμάζ και της οικογένειάς του είναι άγνωστες και ζητούν από το κοινοβούλιο να ελέγξει τις πηγές αυτές και να ερευνήσει σχετικά με το αν είναι αποτέλεσμα διαφθοράς. Σημειώνεται πως η κίνηση εκδηλώθηκε ενώ ο Τούρκος πρωθυπουργός δέχεται ήδη πιέσεις από τον τουρκικό στρατό, που κατηγορεί τη κυβέρνηση για έλλειψη αποτελεσματικότητας στην καταπολέμηση του Ισλαμικού εξτρεμισμού, και πρόκειται για αντίποινα σε παρόμοια πρόταση που κατέθεσαν την προηγούμενη εβδομάδα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού του κ. Γιλμάζ για διερεύνηση της περιουσίας της κ. Τσιλέρ.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Friday, 27 March 1998 - 7:15:21 UTC