Read the Latest International Press Articles on Greece and Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-03-26

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 08:35 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΗΣ 26.3.98

Θετικά στοιχεία στην ελληνική οικονομία, που μπορεί να κριθεί με τα ίδια κριτήρια, για την εισδοχή της στη β' φάση της οικονομικής και νομισματικής ενοποίησης, καταγράφει η έκθεση της Κομισιόν, με αφορμή την ένταξη των 11 χωρών στην ΟΝΕ, από την 1η Ιανουαρίου 1999. Παρά το γεγονός, ότι η Ελλάδα δεν καλύπτει αυτή την στιγμή, κανένα από τα κριτήρια της συνθήκης του Μάαστριχτ, οι Ευρωπαίοι εταίροι ευελπιστούν, ότι αν εξακολουθήσει η ίδια πολιτική θα μπορεί η χώρα μας να ενταχθεί στην ομάδα των χωρών με κοινό νόμισμα. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας κ.Γιαν. Παπαντωνίου, αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης, δήλωσε, ότι αυτή αποτελεί επιβράβευση των προσπαθειών της κυβέρνησης και "αποδεικτικό" της πορείας σύγκλισης της ελληνικής οικονομίας.

Αντίθετα, τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με ανακοινώσεις τους επέκριναν την κυβέρνηση για την πολιτική που ακολουθεί. Υπογράμμισαν, ότι "είμαστε ουραγοί της Ευρώπης, ενώ η έκθεση της Κομισιόν, δεν αφήνει και πολλές ελπίδες για την μελλοντική μας ένταξη.

Ανάστατοι είναι οι κάτοικοι και της Αθήνας,αλλά και της περιφέρειας, από τα αλλεπάλληλα κρούσματα ληστειών και κλοπών. Παρά τις διαβεβαιώσεις για λήψη άμεσων μέτρων για την πάταξη της εγκληματικότητας, οι κακοποιοί συνεχίζουν να τρομοκρατούν αθώους πολίτες και τις οικογένειές τους. Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης κ. Γιαν. Παπαδογιαννάκης δήλωσε χθες από την Θεσσαλονίκη, ότι οι κάτοικοι θα πρέπει να παραμείνουν ψύχραιμοι και να μην δημιουργηθούν αισθήματα ρατσισμού και ξενοφοβίας. Ωστόσο, στο χωριό Παλαιό Κεραμίδι Πιερίας, το κοινοτικό συμβούλιο ομόφωνα πήρε απόφαση με την οποία απαγορεύει την κυκλοφορία των Αλβανών, που βρίσκονται στο χωριό, μετά τη δύση του ήλιου. Ταυτόχρονα, ομάδες ένοπλων κατοίκων θα περιπολούν όλη τη νύχτα στο χωριό, ύστερα από τα αλλεπάλληλα περιστατικά κλοπών, που σημειώθηκαν , όπως καταγγέλλουν.

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η κακοκαιρία σ' ολόκληρη σχεδόν τη χώρα. Στα ορεινά της Μακεδονίας και της Θράκης η συγκοινωνία διεξάγεται μόνον με αντιολισθητικές αλυσίδες, ενώ χθές, λόγω των θυελλωδών ανέμων, απαγορεύθηκε ο απόπλους των πλοίων από τα λιμάνια της Θεσσαλονίκης και της Καβάλας. Οι καιρικές συνθήκες είναι χειρότερες στην Στερεά Ελλάδα και στην Πελοπόννησο, όπου δεκάδες αυτοκίνητα αποκλείστηκαν στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο. Στην Αθήνα, από την καταρρακτώδη βροχή, δημιουργήθηκαν σοβαρά προβλήματα και προξενήθηκαν πολλές ζημιές σε σπίτια και καταστήματα.

Με λαμπρότητα το Εθνος γιόρτασε χθές την επέτειο από την Επανάσταση του 1821. Επίκεντρο του εορτασμού ήταν η Αθήνα, όπου την παρέλαση των ενοπλων δυνάμεων παρακολούθησαν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός, υπουργοί και αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων, καθώς και η ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων. Μετά την παρέλαση, ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Σημίτης δήλωσε, ότι οι ένοπλες δυνάμεις είναι ισχυρές, ενώ η κυβέρνηση σήμερα κιόλας, θα αποφασίσει για το εξοπλιστικό τους πρόγραμμα.Ανάλογες δηλώσεις έκαναν και οι πολιτικοί αρχηγοί.

Κρίσιμες συνομιλίες θα πραγματοποιηθούν και σήμερα για το μέλλον της Ολυμπιακής. Χθες, η διοίκηση της εταιρίας και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, συμφώνησαν σε ένα πλάνο για τη σωτηρία της εταιρίας, ενώ σήμερα θα συζητήσουν το θέμα των υπερωριών.

Η ομάδα επαφής, που συνεδρίασε χθες στην Βόννη, δεν πήρε κανένα μέτρο για την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο.Κάλεσε, όμως, την γιουγκοσλαβική κυβέρνηση, να αναλάβει πρωτοβουλίες εντός τεσσάρων εβδομάδων και να αποσύρει τις ειδικές αστυνομικές δυνάμεις από την περιοχή. Ζήτησε ακόμη, από τους Αλβανούς, να συνεχίσουν να επιδιώκουν με ειρηνικά μέσα και να αποσύρουν το αίτημα για ανεξαρτησία.

Ωστόσο, οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου αρνήθηκαν για μια ακόμη φορά να προσέλθουν στις συνομιλίες με τη σερβική κυβέρνηση στην Π΄ριστινα.Ο επικεφαλής της σερβικής αντιπροσωπείας Ράτκο Μάρκοβιτς εξέφρασε την λύπη του για τις συνεχείς αρνήσεις της αλβανικής πλευράς και τόνισε, πως ο διάλογος μόνον μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την ειρηνική διευθέτηση του προβλήματος.

Ρωσία και Γιουγκοσλαβία υπέγραψαν συμφωνία για την πώληση τεθωρακισμένων, επιθετικών ελικοπτέπρων και πυραύλων εδάφους- αέρος, υποστηρίζει η αμερικανική εφημερίδα "Τάιμς" της Νέας Υόρκης. Η εφημερίδα υποστηρίζει, ότι η συμφωνία κλείστηκε τον Δεκέμβριο στη Μόσχα, αλλά δεν δημοσιοποιήθηκε. Η παράδοση του οπλισμού στο Βελιγράδι, τονίζεται στο δημοσίευμα, σημαίνει παραβίαση της συνθήκης του Ντέιτον.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Thursday, 26 March 1998 - 11:43:27 UTC