Browse through our Collection of Internet Directories by Country Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-12-08

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 19:19 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 8.12.1997

Οι ρυθμίσεις που θα διασφαλίσει η χώρα μας για τη λειτουργία του ΝΑΤΟ δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που προωθεί ο Χαβιέ Σολάνα για το Αιγαίο, ούτε βεβαίως με την πρωτοβουλία των ΗΠΑ για το Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά, δήλωσε το μεσημέρι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Άκης Τσοχατζόπουλος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην οποία έδωσε διευκρινίσεις για το θέμα της νέας δομής του ΝΑΤΟ. "Τα προβλήματα που θέτουν οι Τούρκοι είναι δεδομένα. Είναι γνωστή η αναθεωρητική επιθετική τους τακτική. Ο μόνος τρόπος αντιμετώπισής τους περνά μέσα από την εθνική ασφάλεια, την εθνική άμυνα και την εθνική στρατηγική η οποία έχει την κύρια ευθύνη για να απαντήσει σε αυτή τη στάση. Δεν πρόκειται το ΝΑΤΟ να μας λύσει κανένα πρόβλημά μας με την Τουρκία", σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσοχατζόπουλος και κατέστησε σαφές ότι με τη νέα δομή εξασφαλίζεται η ισότιμη συμμετοχή της χώρας μας στη βορειοατλαντική Συμμαχία, αφού η Ελλάδα αποκτά το δικαίωμα του βέτο σε στρατιωτικές ασκήσεις οι οποίες δεν συνάδουν με τα εθνικά συμφέροντα. Ερωτηθείς για τις επικρίσεις που δέχτηκε ο κ. Τσοχατζόπουλος είπε ότι ορισμένοι συνεχίζουν να κρίνουν με βάση δεδομένα του παρελθόντος και όχι με τα σημερινά δεδομένα που αλλάζουν συνεχώς και εξέφρασε τη λύπη του για την κριτική που του ασκήθηκε, ενώ ακόμη βρισκόταν στις Βρυξέλλες προσθέτοντας ότι πολλοί έσπευσαν να τον επικρίνουν χωρίς να ενημερωθούν για τις λεπτομέρειες. Στο μεταξύ, τις ελληνικές θέσεις για τη συμμετοχή της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη επαναδιατύπωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.

Τα εθνικά θέματα αποτέλεσαν το αντικείμενο της σημερινής συνεδρίασης των τομεαρχών της Νέας Δημοκρατίας, υπό τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κώστα Καραμανλή. Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Άρης Σπηλιωτόπουλος, έκανε λόγο για εικόνα σήψης και παρακμής της κυβέρνησης και τόνισε ότι δεν μπορεί να ασκείται η πολιτική με όρους μυστικής διπλωματίας. Ο κ. Σπηλιωτόπουλος είπε χαρακτηριστικά ότι ο Κώστας Σημίτης είναι ο μόνος πρωθυπουργός στη μεταπολιτευτική περίοδο που αρνείται να ενημερώσει τη Βουλή και το λαό.

Την αντίθεσή του στη συμμετοχή της Ελλάδας στη νέα δομή του ΝΑΤΟ, εκφράζει με ανακοίνωσή του το ΚΚΕ, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα ότι ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος, στη σημερινή συνέντευξη Τύπου, απέκρυψε την ουσία του θέματος και τους στόχους που εξυπηρετεί η νέα δομή της Συμμαχίας. "Ο κ. Τσοχατζόπουλος παρουσίασε ως κυβερνητική επιτυχία και ως ατού την δυνατότητα της ελληνικής κυβέρνησης να ασκεί βέτο όποτε και αν χρειαστεί. Δεν είπε όμως ποια θα είναι η αξία αυτού του βέτο, την ώρα που στο Αιγαίο καθιερώνεται με την υπογραφή της κυβέρνησης, συγκυριαρχία με την Τουρκία και οι Αμερικανονατοϊκοί έχουν το λόγο και τη δύναμη να επιβάλλουν τη θέλησή τους με πολλούς τρόπους", αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΚΚΕ.

Έκκληση στην κυβέρνηση να αλλάξει την πολιτική της απηύθυνε, από τη Λάρισα όπου βρίσκεται, ο Πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος. "Καμιά κυβέρνηση δεν μπορεί να είναι αποτελεσματική όταν έχει τάσεις αμφισβήτησης στο εσωτερικό του κόμματός της και όταν έχει εκφρασμένη τη δυσπιστία όλων των άλλων πολιτικών δυνάμεων για τους χειρισμούς της", είπε ο κ. Κωνσταντόπουλος και πρόσθεσε: "Ο κ. Σημίτης οφείλει να αντιληφθεί αυτή την απλή και αυτονόητη αλήθεια και να επανεξετάσει τις μεθόδους διαμόρφωσης και άσκησης της κυβερνητικής πολιτικής στα κρίσιμα εθνικά θέματα".

Η διατύπωση της Διακήρυξης της Θεσσαλονίκης, που θα τοποθετεί στο κέντρο της διεθνούς προβληματικής το θέμα της εκπαίδευσης για την προστασία του περιβάλλοντος και την αειφορία, αναμένεται να είναι το αποτέλεσμα της διεθνούς διάσκεψης που διοργανώνει από σήμερα η UNESCO σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση. Όπως τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο συντονιστής της διάσκεψης καθηγητής Μιχαήλ Σκούλλος "σήμερα ξεκινά από τη Θεσσαλονίκη μία "σταυροφορία" που στοχεύει στο να συνειδητοποιηθεί σε διεθνές επίπεδο ότι μόνο με την οικονομία, τους κανονισμούς και την τεχνολογία δεν μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα". Σε ερώτηση πως θα μπορούσε να συνδυαστεί η διάσκεψη του Κιότο με τη διάσκεψη της Θεσσαλονίκης ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος απάντησε ότι η διάσκεψη του Κιότο στοχεύει να οριοθετήσει τις δυνάμεις της αγοράς και να επηρεάσει τη συμπεριφορά των οικονομικών δυνάμεων ενώ η διάσκεψη της Θεσσαλονίκης επιδιώκει να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες μέσω της εκπαίδευσης σε θέματα αειφορίας και περιβάλλοντος. Ο Γενικός Διευθυντής της UNESCO Φεντερίκο Μαγιόρ τόνισε ότι η διάσκεψη του Κιότο αφορά και το θέμα της μείωσης των εκπομπών των καυσαερίων, για το οποίο δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής μια οριστική συμφωνία επειδή δεν έχουν συμφωνήσει οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία. Ο κ. Μαγιόρ πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει ανάγκη από ειδικούς που να γνωρίζουν τα προβλήματα του περιβάλλοντος και να μπορούν ανά πάσα στιγμή σαν γιατροί να δίνουν τον "σφυγμό του". Από την πλευρά του ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κώστας Λαλιώτης τόνισε ότι μπορούν να υπάρξουν κοινές κατευθύνσεις και προσανατολισμοί και στις δύο διασκέψεις και πρόσθεσε ότι ενώ στο Κιότο δίνεται η μάχη για τη μείωση των εκπομπών καυσαερίων στη Θεσσαλονίκη η μάχη δίνεται στο επίπεδο της εκπαίδευσης, της ευαισθητοποίησης και των δράσεων.

Για τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα του εμπάργκο σε βάρος της χώρας του, ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Βουλής, Απόστολο Κακλαμάνη, ο Πρέσβης του Ιράκ στην Αθήνα, Ισάμ Σαούντ Χαλίλ. Ο κ. Χαλίλ ζήτησε από τον κ. Κακλαμάνη την ελληνική υποστήριξη για την άρση του εμπάργκο, καθώς και την πλήρη εφαρμογή των όρων των Συμβάσεων με τον ΟΗΕ για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας. Ο Πρόεδρος της Βουλής, αφού τόνισε ότι η Ελλάδα δε μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση στην επιβολή του εμπάργκο, που αποφασίσθηκε από τη διεθνή κοινότητα, επισήμανε ότι η εφαρμογή του πρέπει να γίνεται κατά τρόπο που να μην πλήττεται ο άμαχος πληθυσμός και κυρίως τα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα. Ο κ. Κακλαμάνης σημείωσε ακόμη το γεγονός ότι η Ελλάδα διατηρεί διπλωματική εκπροσώπηση στη Βαγδάτη και υπογράμμισε την ανάγκη τα Ηνωμένα Έθνη να διευκολύνουν την απρόσκοπτη αποστολή στο Ιράκ του ανθρωπιστικού υλικού, τροφίμων και φαρμάκων.

Άρχισε σήμερα στο Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Αθηνών η δίκη σε δεύτερο βαθμό των Ασημάκη Κατσούλη, Μάνου Δημητροκάλη και Δήμητρας Μαργέτη, των γνωστών ως "σατανιστών" που καταδικάστηκαν πρωτοδίκως για τη δολοφονία δύο γυναικών και άλλα βαριά αδικήματα. Μετά από αίτημα της υπεράσπισης στη δίκη δεν παραβρίσκονται τα τηλεοπτικά συνεργεία. Σήμερα κατέθεσαν στο Εφετείο οι συγγενείς των θυμάτων.

Μήνυμα ελπίδας ότι η ανθρωπότητα μπορεί να γυρίσει σελίδα και να "γράψει" ένα καλύτερο μέλλον, αν οι άνθρωποι αποφύγουν την επίδραση της κοινωνίας της ομοιομορφίας και, βασισμένοι στις ικανότητες και τη μοναδικότητά τους, διαμορφώσουν τα μελλοντικά τους βήματα, στέλνει το βιβλίο "Η καινούρια σελίδα" του γενικού διευθυντή της OYΝΕΣΚΟ, Φεντερίκο Μαγιόρ, που παρουσίασαν σήμερα στη Θεσσαλονίκη ο Καταλανός συγγραφέας, ο Έλληνας υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, και ο Έλληνας πρέσβης της ΟΥΝΕΣΚΟ και συγγραφέας, Βασίλης Βασιλικός. "Τίποτα δεν έχει γραφτεί οριστικά και τίποτα δε μένει το ίδιο. Το παρελθόν μπορεί να έχει διαμορφώσει τάσεις και αντιλήψεις, ωστόσο είναι στο χέρι μας να πάρουμε τη μοίρα μας στα χέρια μας και να χαράξουμε νέα πορεία στην ιστορία", τόνισε χαρακτηριστικά ο συγγραφέας. "Ευαγγέλιο ενός νέου ανθρωπισμού και επίσημη κατάθεση αγωνίας και ευθύνης, εκ μέρους ενός ανθρώπου που έχει μάθει να κοιτάζει τα πράγματα με βλέμμα παγκόσμιο και οικουμενικό και όχι με βλέμμα συμβατικό και εθνοκεντρικό", χαρακτήρισε το βιβλίο ο Έλληνας υπουργός Πολιτισμού. Ο Φεντερίκο Μαγιόρ γεννήθηκε στη Βαρκελώνη το 1934. Επίτιμος πρύτανης του πανεπιστημίου της Γρανάδας, μέλος της Παγκόσμιας Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών και της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Τεχνών, Επιστημών και Γραμμάτων, είναι συγγραφέας πολλών βιβλίων και επιστημονικών άρθρων.

Ο Έλληνας υπουργός Τύπου και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, Δημήτρης Ρέππας και ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης, Hans Christian Kruger, θα κηρύξουν την Πέμπτη την έναρξη της 5ης ευρωπαϊκής υπουργικής διάσκεψης για την πολιτική στα ΜΜΕ, που θα συγκεντρώσει στη Θεσσαλονίκη υπουργούς από 40 κράτη. Ο κ.Ρέππας θα κάνει και τη γενική εισήγηση της ελληνικής αντιπροσωπείας με θέμα "Η κοινωνία των πληροφοριών: μια πρόκληση για την Ευρώπη". Παράλληλα, χαιρετιστήριο μήνυμα θα απευθύνουν προς τη διάσκεψη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος και ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης. Σημειώνεται ότι η 5η ευρωπαϊκή διάσκεψη, που θα πραγματοποιηθεί στην Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης στις 11 και 12 Δεκεμβρίου, σηματοδοτεί την πρώτη φορά που η Ελλάδα θα φιλοξενήσει μια τόσο σημαντική συνάντηση, με θέμα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Παρουσία 300 περίπου συνέδρων από όλη την Ευρώπη, αρχίζει την Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη διήμερη συνάντηση με θέμα "Πανευρωπαϊκό συνέδριο για την αποδοχή των τηλεματικών εφαρμογών για την υγεία από τον ιατρικό κύκλο". Το συνέδριο διοργανώνεται από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, με την τεχνική βοήθεια του τμήματος τηλεματικών εφαρμογών για την υγεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι εργασίες θα ολοκληρωθούν το Σάββατο, ενώ κατά τη διάρκεια τους θα παρουσιαστούν και θα συζητηθούν επιτυχημένα παραδείγματα τηλεματικών εφαρμογών στην υγεία. Τα αποτελέσματα και τα συμπεράσματα του συνεδρίου, θα παρουσιαστούν σε βιβλίο πρακτικών, το οποίο θα διανεμηθεί σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Σεμινάριο, με κύριο αντικείμενο τα κλεμμένα οχήματα διοργανώνει αύριο σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας το υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Στο σεμινάριο αυτό που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα συμμετέχουν αξιωματικοί της ελληνικής αστυνομίας από όλη την Ελλάδα που υπηρετούν στις αρμόδιες υπηρεσίες, εξουσιοδοτημένοι εμπειρογνώμονες των αρμοδίων αρχών και αξιωματικοί από πολλές χώρες.

Με τη συμμετοχή Ελλήνων, Τούρκων και Αμερικανών εκπροσώπων, άρχισε σήμερα στο Λήδρα Πάλας της Κύπρου τριήμερη περιφερειακή διάσκεψη για την ανάπτυξη και την ενδυνάμωση των μη κυβερνητικών οργανισμών. Ο Αμερικανός πρέσβης Κένεθ Μπριλ στο χαιρετισμό του είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ενθαρρύνουν την εργασία που κάνουν οι μη κυβερνητικοί οργανισμοί, γιατί στόχος τους είναι η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των κοινοτήτων τους. Σκοπός της διάσκεψης, σύμφωνα με τον κ.Μπριλ, είναι να καταστούν οι μη κυβερνητικοί οργανισμοί πιο αποδοτικοί και δυναμικοί. Στη διάσκεψη συμμετέχουν περίπου 200 εκπρόσωποι, ανάμεσα στους οποίους Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι εκπρόσωποι μη κυβερνητικών οργανισμών.

Προς την κατεύθυνση ενίσχυσης του διεθνούς προφίλ του Ιράν κινείται η διοργάνωση της ισλαμικής διάσκεψης, που ξεκινά αύριο στην Τεχεράνη. Η συνάντηση των αρχηγών των ισλαμικών κρατών κατά την παρούσα περίοδο αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς διεξάγεται σε μια χρονική στιγμή, επαναπροσδιορισμού των συμμάχων της Ουάσιγκτον στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, αλλά και έντονης δυσαρέσκειας του αραβικού κόσμου για τη κλιμακούμενη αμυντική και γεωστρατηγική συνεργασία μεταξύ της Άγκυρας και του Τελ -Αβιβ. Η αναφερόμενη διάσκεψη μπορεί να χαρακτηριστεί ως "άμεσου ελληνικού ενδιαφέροντος" καθώς ο παλαιστίνιος πρόεδρος Γιασερ Αραφατ θα θέσει το θέμα κατοχής της Κύπρου, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο -την ήδη- βεβαρημένη για την Τουρκία εντύπωση, που επικρατεί στον αραβικό κόσμο.

Σταδιακή βελτίωση θα παρουσιάσει αύριο ο καιρός σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα αύριο προβλέπονται νεφώσεις με ασθενείς τοπικές βροχές. Βαθμιαία ο καιρός θα βελτιωθεί. Στην υπόλοιπη χώρα θα εκδηλωθούν λίγες νεφώσεις. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από -4 μέχρι 10 βαθμούς, στα δυτικά από 0 μέχρι 15 και στην υπόλοιπη χώρα από 3 μέχρι 14 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο προβλέπονται λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι ασθενείς μέχρι μέτριοι ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από έναν μέχρι 10 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Monday, 8 December 1997 - 17:40:41 UTC