Browse through our Interesting Nodes for General Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-12-09

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 09:48 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 9.12.1997

Οι ρυθμίσεις που θα διασφαλίσει η χώρα μας για τη λειτουργία του ΝΑΤΟ δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που προωθεί ο Χαβιέ Σολάνα για το Αιγαίο, ούτε βεβαίως με την πρωτοβουλία των ΗΠΑ για το Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά, δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Άκης Τσοχατζόπουλος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην οποία έδωσε διευκρινίσεις για το θέμα της νέας δομής του ΝΑΤΟ. "Τα προβλήματα που θέτουν οι Τούρκοι είναι δεδομένα. Είναι γνωστή η αναθεωρητική επιθετική τους τακτική. Ο μόνος τρόπος αντιμετώπισής τους περνά μέσα από την εθνική ασφάλεια, την εθνική άμυνα και την εθνική στρατηγική η οποία έχει την κύρια ευθύνη για να απαντήσει σε αυτή τη στάση. Δεν πρόκειται το ΝΑΤΟ να μας λύσει κανένα πρόβλημά μας με την Τουρκία", σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσοχατζόπουλος και κατέστησε σαφές ότι με τη νέα δομή εξασφαλίζεται η ισότιμη συμμετοχή της χώρας μας στη βορειοατλαντική Συμμαχία, αφού η Ελλάδα αποκτά το δικαίωμα του βέτο σε στρατιωτικές ασκήσεις οι οποίες δεν συνάδουν με τα εθνικά συμφέροντα. Ερωτηθείς για τις επικρίσεις που δέχτηκε ο κ. Τσοχατζόπουλος είπε ότι ορισμένοι συνεχίζουν να κρίνουν με βάση δεδομένα του παρελθόντος και όχι με τα σημερινά δεδομένα που αλλάζουν συνεχώς και εξέφρασε τη λύπη του για την κριτική που του ασκήθηκε, ενώ ακόμη βρισκόταν στις Βρυξέλλες προσθέτοντας ότι πολλοί έσπευσαν να τον επικρίνουν χωρίς να ενημερωθούν για τις λεπτομέρειες. Στο μεταξύ, τις ελληνικές θέσεις για τη συμμετοχή της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη επαναδιατύπωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.

Θυελλώδης ήταν και η χθεσινοβραδυνβή συνεδρίαση του εκτελεστικού γραφείου ΠΑΣΟΚ, όπου συζητήθηκε και πάλι το θέμα της συμφωνίας για τη νέα δομή του ΝΑΤΟ. Ο Γεράσιμος Αρσένης πρότεινε να οριστεί ειδική συνεδρίαση του εκτελεστικού γραφείου, με μοναδικό θέμα το ΝΑΤΟ, ενώ επικριτικοί για τους χειρισμούς της κυβέρνησης ήταν στις κρίσεις τους οι Παντ. Οικονόμου και Μαν. Δασκαλάκης. Μάλιστα, οι δύο τελευταίοι διαχώρισαν τη θέση τους και από την επιλογή του ΠΑΣΟΚ να στηρίξει στην Αθήνα, για τις δημοτικές εκλογές, την υποψηφιότητα της Μαρίας Δαμανάκης.

Τα εθνικά θέματα αποτέλεσαν το αντικείμενο της συνεδρίασης των τομεαρχών της Νέας Δημοκρατίας, υπό τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κώστα Καραμανλή. Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Άρης Σπηλιωτόπουλος, έκανε λόγο για εικόνα σήψης και παρακμής της κυβέρνησης και τόνισε ότι δεν μπορεί να ασκείται η πολιτική με όρους μυστικής διπλωματίας. Ο κ. Σπηλιωτόπουλος είπε χαρακτηριστικά ότι ο Κώστας Σημίτης είναι ο μόνος πρωθυπουργός στη μεταπολιτευτική περίοδο που αρνείται να ενημερώσει τη Βουλή και το λαό.

Εθιμοτυπική συνάντηση με το νέο Πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, Νίκολας Μπερνς, είχε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννος Κρανιδιώτης. Εξάλλου, ο κ. Κρανιδιώτης συναντήθηκε με τον Καναδό ειδικό εκπρόσωπο για το Κυπριακό, Πρέσβη Μαϊκλ Μπελ, με τον οποίo συζήτησε τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και την πορεία της Κύπρου προς την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Την ανάγκη συνέχισης μιας κοινής και σταθερής πολιτικής Ελλάδας και Κύπρου στο ζήτημα του Κυπριακού, βάσει των αρχών του Διεθνούς Δικαίου και των αποφάσεων του ΟΗΕ, επισήμανε ο Πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης στους Κύπριους βουλευτές που μετέχουν στη Μικτή Συντονιστική Επιτροπή των δύο Κοινοβουλίων, που τον επισκέφθηκαν. Ο κ. Κακλαμάνης ενημέρωσε την κυπριακή αντιπροσωπεία για τις συνομιλίες που είχε σχετικά με το Κυπριακό, κατά την πρόσφατη επίσημη επίσκεψή του στη Γερμανία. Ιδιαίτερα αναφέρθηκε στην επικείμενη έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τόνισε ότι θα πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες για την πλήρη ενημέρωση της Διεθνούς Κοινής Γνώμης. Όπως είπε, ''όσοι ενδιαφέρονται για τη λύση του Κυπριακού θα πρέπει να υποστηρίξουν την ένταξη της Μεγαλονήσου στην ΕΕ, η οποία με τη σειρά της θα συμβάλλει στην απεμπλοκή και τη λύση του προβλήματος''.

Σε 50 δισ. δρχ. υπολογίζεται το κόστος της προσαρμογής του ελληνικού δημοσίου στη χρήση του ευρώ, καθώς και ο ειδικός προγραμματισμός στα κομπιούτερ, ώστε να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα που δημιουργεί το έτος 2000. Όσο για τις τράπεζες, σε ευρωπαϊκό επίπεδο το κόστος της προσαρμογής τοποθετείται σε 12 δισ. ecu, ενώ η απώλεια της προσόδου για το σύνολο του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος, από τις πράξεις σε συνάλλαγμα που θα καταργηθούν, με την εισαγωγή του ευρώ, υπολογίζεται σε 20-30 δισ. ecu, ποσό που αντιστοιχεί στο 0,3% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ. Αν προστεθούν δε και οι απώλειες προσόδου που σχετίζονται με τις πράξεις για την κάλυψη συναλλαγματικού κινδύνου, τότε οι απώλειες των ευρωπαϊκών τραπεζών θα φθάσουν στο 1% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ. Τα εντυπωσιακά στοιχεία ανακοινώθηκαν σε ειδική εκδήλωση του ΣΕΒ, σε συνεργασία με την Eurobank και τον Σύνδεσμο για τη Νομισματική Ενοποίηση της Ευρώπης, για την παρουσίαση του πρακτικού οδηγού προετοιμασίας των ελληνικών επιχειρήσεων για το ευρώ. Αν όμως οι τράπεζες του εξωτερικού έχουν αρχίσει να προετοιμάζονται για τις αλλαγές, το ελληνικό δημόσιο δεν έχει ξεκινήσει ακόμα τις σχετικές διαδικασίες. Όπως επισημάνθηκε, ο προϋπολογισμός του 1998 δεν περιλαμβάνει σχετικό κωδικό, παρά το γεγονός ότι τα χρονικά περιθώρια στενεύουν, καθώς το 2001 είναι η χρονιά-ορόσημο, για την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ.

Έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον εκδηλώθηκε στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης στη Σοφοκλέους για μετοχές του κατασκευαστικού κλάδου, με αποτέλεσμα ο κλαδικός δείκτης να παρουσιάσει άνοδο κατά 5,5% και αρκετά καλά "χαρτιά" να εμφανίσουν κέρδη που άγγιξαν το limit up. Ο γενικός δείκτης είχε άνοδο 1% και έκλεισε στις 1.566,81 μονάδες. Σημειώνεται ότι για ένατη συνεχή συνεδρίαση παρουσιάζει άνοδο. Κέρδη είχαν όλοι οι επιμέρους κλάδοι με μοναδική εξαίρεση το δείκτη των εταιριών leasing που υποχώρησε κατά 2,3%. Οι υπόλοιποι δείκτες κινήθηκαν ανοδικά και πιο συγκεκριμένα: ο τραπεζικός με 0,72%, ο ασφαλιστικός με 1,53%, ο επενδυτικός με 3%, ο βιομηχανικός με 0,58%, ο δείκτης των διαφόρων εταιριών με 1,68%, ο δείκτης των εταιριών συμμετοχών με 1,08% και ο δείκτης της παράλληλης με 0, 23%.

Ο Πρόεδρος Κληρίδης αναχωρεί την Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου για το Λουξεμβούργο, ύστερα από πρόσκληση του Πρωθυπουργού της χώρας Ζιαν Κλοντ Γιούνκερ για να πάρει μέρος στην κοινή τυπική σύνοδο των δεκαπέντε αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των υποψηφίων για ένταξη χωρών. Στη σχετική ανακοίνωση προέβη σήμερα ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Μανόλης Χριστοφίδης, επισημαίνοντας ότι η σύνοδος θα πραγματοποιηθεί στις 13 Δεκεμβρίου από τις 4 - 6 μ.μ. Πρόσθεσε ότι της κοινής τυπικής συνάντησης θα προηγηθεί γεύμα εργασίας των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των μελών της ΕΕ και των υποψηφίων μελών. Ξεχωριστό γεύμα εργασίας θα έχουν την ίδια μέρα και ώρα οι υπουργοί Εξωτερικών των ιδίων χωρών.

Σε κοινά σχέδια για τις τηλεπικοινωνίες συμφώνησαν εταιρείες της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας, μετά από συζητήσεις που πραγματοποίησαν με τον υπουργό επικοινωνιών της ΠΓΔΜ, Αμπντουλμενάφ Μπεζετί. Σε τηλεγράφημα που μεταδίδει η γραμματεία πληροφοριών της ΠΓΔΜ, επισημαίνεται ότι η Ελληνική Ένωση εταιρειών για τις τηλεπικοινωνίες, ΣΕΠΕ, αποτελείται από 220 μέλη και έχει ετήσιο τζίρο 2 δισεκατομμύρια δολάρια (570 δισ. δρχ.). Ο κ. Μπεζετί πριν λίγο καιρό επισκέφθηκε τη Θεσσαλονίκη, επικεφαλής κρατικής αντιπροσωπείας της χώρας του, για να συμμετάσχει σε διαβαλκανική συνάντηση για την οικονομία.

Ομάδα αξιωματικών από το ΓΕΕΘΑ της Βουλγαρίας θα επισκεφτεί την Ελλάδα από σήμερα έως τις 11 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Αμυνας της Βουλγαρίας, η επίσκεψη εντάσσεται στα όσα έχουν συμφωνήσει η Σόφια και η Αθήνα το 1993 σχετικά με την εδραίωση της διμερούς εμπιστοσύνης και ασφάλειας.

Ενισχυμένη παρουσιάζεται η θέση των Σοσιαλιστών στις προεδρικές εκλογές που διεξάχθηκαν χθες στη Γιουγκοσλαβία σε σχέση με την εκλογική διαδικασία του Οκτωβρίου. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, όπως διαμορφώνονται ύστερα από την καταμέτρηση του 98% των ψήφων, ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών Μίλαν Μιλουτίνοβιτς συγκέντρωσε το 41,5% των ψήφων ενώ ο βασικός του αντίπαλος, υποψήφιος του εθνικιστικού Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος, Βόισλαβ Σέσελι, έλαβε 33%. Ακολουθεί ο Βουκ Ντράσκοβιτς ο οποίος έρχεται τρίτος με 16% και δε θα συμμετάσχει στο δεύτερο γύρο της εκλογικής διαδικασίας που θα διεξαχθεί σε δύο εβδομάδες. Ο εκπρόσωπος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ίβιτσα Ντάσιτς εξέφρασε ιδιαίτερη ικανοποίηση για το εκλογικό αποτέλεσμα τονίζοντας ότι αποδεικνύουν την μεγάλη εμπιστοσύνη και την τεράστια, όπως τη χαρακτήρισε, υποστήριξη του σερβικού λαού απέναντι στο πρόσωπο του Μίλαν Μιλουτίνοβιτς.

Αντικρουόμενες παραμένουν οι πληροφορίες για την κατάσταση στο Β. Ιράκ, καθώς η Άγκυρα επιμένει ότι χθες έγινε νέα εισβολή τουρκικών στρατευμάτων, γεγονός, όμως, που διαψεύδουν ξένοι διπλωμάτες. Ο Τούρκος αρχηγός του γενικού επιτελείου, στρατηγός Καρανταγί, δήλωσε πως οι στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον των βάσεων του PKK στην περιοχή Χακκιαρί, που βρίσκεται στα σύνορα μεταξύ Τουρκίας, Ιράν και Ιράκ, συνεχίζονται με μεγάλη επιτυχία ενώ διπλωμάτες με πρόσβαση στις αναφορές των ανθρωπιστικών οργανώσεων της περιοχής το διαψεύδουν. Το γραφείο του ΟΗΕ για το συντονισμό των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων στο Ιράκ ανέφερε πως δεν αντιμετώπισε κανένα πρόβλημα κατά τη διανομή αγαθών στο Βορρά ούτε και παρατήρησε αύξηση των στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή.

Νέα στοιχεία για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, κατά το μήνα Νοέμβριο, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά σε επιθέσεις εναντίον μελών ΜΜΕ, έρχονται στο φως της δημοσιότητας από την ''Τουρκική Ενωση Τύπου''. Οπως αναφέρει το αγγλόφωνο εβδομαδιαίο δελτίο ''Βriefing'', που κυκλοφόρησε χθες, σημειώθηκαν μέσα στον περασμένο μήνα, 17 νέες περιπτώσεις, όπου κινήθηκε διαδικασία κατά δημοσιογράφων, κυρίως, και λοιπών μελών δημοσιογραφικών οργανισμών. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, 11 δημοσιογράφοι και 4 οργανισμοί ΜΜΕ καταδικάσθηκαν στην καταβολή προστίμου, 5 δημοσιογράφοι συνελήφθησαν και τους απαγγέλθηκε κατηγορία, ένας συνάδελφός τους φυλακίσθηκε, ενώ μόνο τέσσερις δημοσιογράφοι αφέθησαν τελικά ελεύθεροι.

Η πτώση της τιμής του πετρελαίου είναι εμπορικό μέτρο και όχι λαϊκιστικό, όπως το παρουσιάζει ο τύπος, δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής της Ρουμανικής Επιχείρησης Πετρελαίου, Ίον Πόπα. Ο κ. Πόπα τόνισε πως η σχετική απόφαση ελήφθη δεδομένου ότι τα εθνικά αποθέματα σε πετρέλαιο ανέρχονται σε 170.000 τόνους, ποσότητα που μπορεί να καλύψει τις καταναλωτικές ανάγκες των Ρουμάνων για περισσότερο από ένα μήνα. "Είναι σαν να κρατάμε 391 δισ. λέι στην τράπεζα χωρίς τόκο", σημείωσε χαρακτηριστικά. Μετά την εφαρμογή του μέτρου αυτού στις 6 Δεκεμβρίου οπότε και το πετρέλαιο πωλείται στη Ρουμανία κατά 150 λέι φθηνότερο, η τιμή πώλησης του πλησιάζει την τιμή που επικρατεί στις διεθνείς αγορές.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Tuesday, 9 December 1997 - 8:05:31 UTC