Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-12-08

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 09:57 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΗΣ 8.12.1997

· Υποχωρούν τα καιρικά φαινόμενα τα οποία προκάλεσαν προβλήματα χθές και προχθές στις συγκοινωνίες στη δυτική Μακεδονία και στη νησιωτική Ελλάδα. Σύμφωνα με την μετεωρολογική υπηρεσία ο καιρός θα αρχίσει να βελτιώνεται από τις μεσημβρινές ώρες. Στο μεταξύ, στην Δυτική Μακεδονία, στο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο των νομών Φλώρινας, Κοζάνης, Καστοριάς και Γρεβενών η συγκοινωνία διεξάγεται με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Από τα λιμεναρχεία Πειραιά και Ραφήνας συνεχίζεται η απαγόρευση του απόπλου των επιβατηγών - οχηματαγωγών, λόγω των θυελλωδών ανέμων που πνεόυν στο Αιγαίο και φθάνουν τα 9 μποφόρ.

· Κρίσιμη θεωρείται η συνεδρίαση των υπουργών εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που πραγματοποιείται σήμερα, καθώς σ΄αυτήν θα παρουσιαστεί η πρόταση της λουξεμβουργιανής προεδρίας σχετικά με τη διεύρυνση, αλλά και τη στάση της Ε.Ε. έναντι της Τουρκίας για την προτεινόμενη ευρωπαϊκή διάσκεψη. Διπλωματικοί κύκλοι ανέφεραν ότι η πρόταση του Λουξεμβούργου θεωρείται περίπλοκη, αφού προσπαθεί να συμβιβάσει τα ασυμβίβαστα, όπως τονιζαν χαρακτηριστικά και δεν αποσαφηνίζει τις θέσεις της Ε.Ε.

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση άσκησε ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημ. Τσοβόλας, μιλώντας στην κεντρική επιτροπή του κόμματός του. Ο κ. Τσοβόλας υποστήριξε ότι η συμφωνία για τη νέα δομή του ΝΑΤΟ αγγίζει τα όρια "κακουργηματικής πράξης και του κοινού ποινικού δικαίου.

· Η διαμάχη στο ΠΑΣΟΚ μετά την διαφοροποίηση του Γεράσιμου Αρσένη , για τη συμφωνία στο πλαίσιο της νέας δομής του ΝΑΤΟ, αναμένεται να απασχολήσει, μεταξύ άλλων θεμάτων, τα μέλη του εκτελεστικού γραφείου του κινήματος, που συνέρχονται σήμερα, υπό την προεδρία του προέδρου και πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη. Σύμφωνα με πληροφορίες, το εκτελεστικό γραφείο θα απασχολήσουν και οι υποψηφιότητες για τις δημοτικές εκλογές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

· Συνεχίζονται και σήμερα οι εκλογές για την ανάδειξη νέων διοικήσεων στα επιμελητήρια της χώρας. Στην Θεσσαλονίκη οι εκλογές συνεχίζονται στο βιοτεχνικό και στο επαγγελματικό επιμελητήριο, ενώ σήμερα και αύριο θα διεξαχθούν οι εκλογές στο εμπορικό και βιομηχανικό επιμελητήριο.

· Την δημιουργία ενός νέου φορέα που θα αναλάβει τη διαχείριση των κονδυλίων και την εποπτεία για την εκτέλεση των έργων, μετά την λήξη του 1997, συζήτησαν χθές με το διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης "Θεσσαλονίκη '97" οι υπουργοί ΠΕΧΩΔΕ Κ.Λαλιώτης και Πολιτισμού Ε.Βενιζέλος.

· Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Εργων αναφερόμενος στην κατασκευή του μετρό της Θεσσαλονίκης παραδέχθηκε , ότι θα υπάρξει και άλλη καθυστέρηση, στην εκτέλεση του έργου, αφού η απόφαση που επρόκειτο να βγεί από την ευρωπαϊκή επιτροπή, επι των προσφυγών που κατατέθηκαν από την π΄ρωτη ανάδοχο εταιρεία, εκδοθεί τελικά στο τέλος Ιανουαρίου ή στις αρχές Φεβρουαρίου. Πρόσθεσε, πάντως, ότι βούληση της κυβέρνησης είναι να γίνει το έργο, που θα ανακουφίσει το κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης.

· Πραγματοποιήθηκε χθές το βράδυ σε πανηγυρική τελετή στο "Ολύμπιον" η τελετή αποπνομής των βραβείων 'Αριστείον 1997" από τον υπουργό Πολιτισμού και τον γενικό διευθυντή της Ουνέσκο Φεντερίκο Μαγιόρ.

· Πέθανε χθές το πρωί σε ηλικία 85 χρόνων ο μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης κ. Διονύσιος. Ο εκλιπών είχε εισαχθεί το βράδυ της Πέμπτης στο νοσοκομείο της Κοζάνης, με εγκεφαλικό επεισόδιο. Η σορός του έχει εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα και η κηδεία του θα γίνει αύριο στην Κοζάνη.

· Ο Μίλαν Μιλουτίνοβιτς προηγείται των αντιπάλων του , σύμφωνα με τα αποτελέσματα που έδωσε στη δημοσιότητα το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Σερβίας. Ο υποψήφιος πρόεδρος φέρεται να έχει συγκεντρώσει τις προτιμήσεις 1.560.000 ψηφοφόρων έναντι 960.000 του εθνικιστή Βόισλαβ Σέσσελι και μόνο 560.000 ψήφων του Βούκ Ντράσκοβιτς. Το Σοσιαλιστικό κόμμα ανακοίνωσε ότι τα αποτελέσματα αυτά αφορούν το 80% των ψήφων. Άλλες πληροφορίες, ωστόσο, αναφέρουν , ότι και πάλι η συμμετοχή στις προεδρικές εκλογές ήταν μικρή και πιθανόν να ξεπέρασε το 50%.

· Οι σκληροπυρηνικοί του Πάλε Σερβοβόσνιοι έχασαν την απόλυτη πλειοψηφία στο Σερβοβοσνιακό κοινοβούλιο, όπως μεταδόθηκε , μετά τη ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων, των εκλογών της 22 και 23 Νοεμβρίου. Το κόμμα του Ράντοβαν Κάρατζιτς κέρδισε 24 έδρες, ενώ το εθνικιστικό κόμμα του Σέσσελι πήρε 15 έδρες, όσες πήρε και το κόμμα της Μπιλιάνα Πλάβσιτς. Το σοσιαλιστικό κόμμα πήρε 9 έδρες, ενώ 18 έδρες κέρδισαν τα κόμματα μουσουλμάνων και Κροατών.

Συνεχίζεται με σφοδρότητα η τουρκική επίθεση εναντίον κουρδικών θέσεων στο βόρειο Ιράκ. Η επίθεση άρχισε την περασμένη Πέμπτη σε μια προσπάθεια εξάλειψης των βάσεων των ανταρτών και η αποκοπή τους από κέντρα ανεφοδιασμού ενόψει του χειμώνα. Στην επιχείρηση συμμετέχουν 20.000 στρατιώτες και 8.000 Κούρδοι αντάρτες.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Monday, 8 December 1997 - 8:05:37 UTC