Looking for info on Diploma validation in Greece (a.k.a. DIKATSA)? Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-12-05

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 09:06 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 5.12.1997

Πραγματοποιείται το πρωί η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, κατά την οποία αναμένεται ο πρωθυπουργός να καλέσει τον υπουργό Παιδείας Γεράσιμο Αρσένη να δώσει εξηγήσεις για τις δηλώσεις του σχετικά με την νέα συμφωνία του ΝΑΤΟ. Ο πρωθυπουργός Κ.Σημίτης σε δηλώσεις του χθές στην Θεσσαλονίκη, αποδοκίμασε έμμεσα πλην σαφώς τις δηλώσεις του υπουργού και κάλυψε πλήρως τα όσα είπε ο κ. Α. Τσοχατζόπουλος, για τον οποίο δήλωσε , ότι υλοποίησε τις αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ.

Η συμφωνία για τη νέα δομή του ΝΑΤΟ στη Νοτιοανατολική του πτέρυγα, την οποία υπέγραψε η κυβέρνηση πριν δύο μέρες, βρέθηκε στο στόχαστρο των βουλευτών τόσο από το κυβερνών κόμμα όσο και από την αντιπολίτευση κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής. Στην αρμόδια επιτροπή είχε κληθεί ο Θεόδωρος Πάγκαλος προκειμένου να ενημερώσει τα μέλη της για το σχέδιο νόμου σχετικά με το νέο οργανισμό του υπουργείου του. Ωστόσο, ο βουλευτής της Ν.Δ. Μιλτιάδης Έβερτ, στην αρχή της συνεδρίασης έθιξε το θέμα των νέων στρατηγείων, ζητώντας να ενημερώσει η κυβέρνηση τη Βουλή, με προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση, για το ακριβές περιεχόμενο του κειμένου που υπεγράφη. Παράλληλα με κοινή επιστολή τους, που κατέθεσαν προς το προεδρείο, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Καψής και Στέλιος Παπαθεμελής, επισημαίνουν ότι επιβάλλεται να ενημερωθεί σε βάθος η Επιτροπή από τον υπουργό Άμυνας και να κατατεθούν όλα τα συναφή ντοκουμέντα της συμφωνίας. Ανάλογη επιστολή είχε αποστείλει χθες και ο βουλευτής της Ν.Δ. Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος. Εξάλλου και ο βουλευτής του ΔΗΚΚΙ, Γιώργος Ρόκκος ζήτησε, με επιστολή του, να κληθεί στην Επιτροπή ο υπουργός Άμυνας. Ταυτόχρονα σημειώνει ότι η οποιαδήποτε συνθήκη ή συμφωνία με την οποία αναγνωρίζονται σε όργανα διεθνών οργανισμών, αρμοδιότητες που προβλέπονται από το Σύνταγμα της Ελλάδας, πρέπει να έχουν την έγκριση της Βουλής με αυξημένη πλειοψηφία. Ο Θ. Πάγκαλος υπογράμμισε πάντως ότι το κείμενο ήταν ένα μνημόνιο κατανόησης που η τελική του επικύρωση θα γίνει στις 16 Δεκεμβρίου στη σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. Ο κ. Πάγκαλος πρόσθεσε ότι την ερχόμενη Τρίτη, που θα πραγματοποιηθεί σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την Ευρωπαϊκή Σύγκλιση, μπορεί να συζητηθεί και το θέμα αυτό.

Σε επίκαιρη ερώτησή του προς τον πρωθυπουργό, ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας, αναφερόμενος στην επικύρωση της συμφωνίας για τη νέα δομή του ΝΑΤΟ στη Νοτιοανατολική του πτέρυγα, σημειώνει ότι η συμφωνία αυτή καθιερώνει την αμυντική συναρμοδιότητα Ελλάδας και Τουρκίας στο Αιγαίο, με επικυριαρχία του ΝΑΤΟ, κατά παράβαση των διεθνών συνθηκών και του Διεθνούς Δικαίου και παράλληλα ανοίγει το δρόμο και για πολιτική συγκυριαρχία στο χώρο του Αιγαίου και μελλοντικά στη συνεκμετάλλευσή του.

Τη διαβεβαίωση οτι το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού εκπλήρωσε τους στόχους που είχαν τεθεί απο την ίδρυσή του, εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΑΕ, Αντριου Αθενς, μιλώντας στις εργασίες της A' τακτικής συνέλευσης του ΣΑΕ. Η συνολική προσέγγιση του προεδρείου του ΣΑΕ, συνέχισε ο κ. Αθενς είχε τέσσερις βασικούς κατευθυντήριους άξονες: Την επίλυση των οργανωτικών θεμάτων του ΣΑΕ σε όλο τον κόσμο, τη δημιουργία ενός παγκόσμιου δικτύου, τον προσδιορισμό των θεσμικών πλαισιών για την αποτελεσματική συνεργασία μεταξύ Ελλήνων του εξωτερικού και της Ελληνικής Πολιτείας, καθώς και την ενεργοποίηση του προγράμματος "Αποδήμων για Απόδημους", δηλαδή προγράμματα Ελλήνων του εξωτερικού για τη στήριξη άλλων Ελλήνων του εξωτερικού. "Είμαι πολύ υπερήφανος που μπορώ να σταθώ μπροστά σας και να δηλώσω ότι επιτύχαμε την επίτευξη των στόχων μας."

Επιστολή προς τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον απέστειλε ο πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, Αντριου Αθενς, με αφορμή την βομβιστική επίθεση στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Ο κ. Αθενς ζητά από τον Αμερικανό πρόεδρο να πιέσει δυναμικά την τουρκική κυβέρνηση, ώστε αυτή να παρέχει μια αποτελεσματική προστασία στο Πατριαρχείο και στον Προκαθήμενο της Ορθοδοξίας, κ.κ. Βαρθολομαίο, ενώ παράλληλα ζητά από τον κ. Κλίντον να πάρει μια σαφή διαβεβαίωση από τον Τούρκο πρωθυπουργό, Μεσούτ Γιλμάζ, για την αποτελεσματική διασφάλιση του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Ακόμη, εκφράζει την έντονη ανησυχία του Απόδημου Ελληνισμού για τις συνεχείς βομβιστικές επιθέσεις κατά του Πατριαρχείου. "Το Οικουμενικό Πατριαρχείο, αναφέρεται στην επιστολή του κ. Αθενς, το οποίο αποτελεί παγκόσμιο πνευματικό κέντρο για πάνω από 300 εκατομμύρια Ορθοδόξους χριστιανούς, συμπεριλαμβανομένου και των πέντε εκατομμυρίων στις ΗΠΑ, βρίσκεται κάτω από προφανή κίνδυνο.

· Περίπου 347 δισ. δρχ., από τα οποία τα 270 δισ. δρχ. αφορούν τον ιδιωτικό τομέα και τα 70 προέρχονται από το δημόσιο τομέα, είναι οι κύριες οφειλές προς το ΙΚΑ. Αυτό αποκάλυψε στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, ο οποίος σημείωσε ότι στις οφειλές αυτές δε συμπεριλαμβάνονται οι δήμοι, οι ΠΑΕ, τα ΚΤΕΛ και οι συνεταιρισμοί. Ωστόσο η άποψη της αντιπολίτευσης ήταν ότι τα χρέη συνολικά προς το μεγαλύτερο ασφαλιστικό οργανισμό της χώρας ξεπερνούν τα 630 δισ. δρχ. κάτι που ο κ. Παπαϊωάννου δεν αμφισβήτησε αλλά - όπως διευκρίνισε - είναι μαζί με τις προσαυξήσεις. Ο βουλευτής της Ν.Δ. Γιώργος Σουφλιάς κατήγγειλε ότι το νομοσχέδιο είναι γεμάτο από χαριστικές πράξεις, η κυβέρνηση κάνει παροχές, μειώνει το όριο ηλικίας για τη συνταξιοδότηση από τα 60 στα 58 χρόνια και πρόσθεσε ότι το ασφαλιστικό μας σύστημα του οποίου το έλλειμμα αγγίζει το 1,5 τρισ., κινδυνεύει από κατάρρευση.

· Συμβολική κατάληψη του δικαστικού μεγάρου της Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιήσουν το πρωί αγρότες της Θεσσαλίας και της Θεσσαλονίκης, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις συνεχιζόμενες διώξεις αγροτών, εξαιτίας της συμμετοχής τους στις αγροτικές κινητοποιήσεις του περασμένου Φεβρουαρίου.Οι αγρότες θα πραγματοποιήσουν και πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης, όπου θα επιδώσουν ψήφισμα στον υπουργό.

Δύο φόνοι έγιναν χθες το βράδυ στην Αθήνα, ο ένας μέσα σε καφενείο και ο δεύτερος σε χαρτοπαικτική λέσχη. Η αστυνομία πιστεύει, ότι οι δύο δολοφονίες συνδέονται μεταξύ τους, και ότι ενεργοποιείται ομάδα "εκκαθάρισης" από κυκλώματα της νύχτας.

Συμφωνία που προσδιορίζει την κεντρική γραμμή της ροής του μεθοριακού ποταμού Ρέζοβσκα μεταξύ της Βουλγαρίας και της Τουρκίας υπεγράφη στο πλαίσιο της επίσκεψης στη Σόφια του Τούρκου πρωθυπουργού, Μεσούτ Γιλμάζ, για την ασφάλεια του οποίου η βουλγαρική αστυνομία έχει λάβει δρακόντεια μέτρα. Παρουσία των πρωθυπουργών της Τουρκίας, Μ.Γιλμάζ και της Βουλγαρίας, Ι. Κόστοφ υπεγράφησαν επίσης συμφωνίες πολιτιστικής και οικονομικής συνεργασίας, καθώς και πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών των δυο χωρών. Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν από κοινού οι δυο πρωθυπουργοί εξέφρασαν ιδιαίτερη ικανοποίηση για τη ρύθμιση της μεθοριακής γραμμής επί του ποταμού Ρέζοβσκα, με την οποία ουσιαστικά οριοθετούνται και τα χωρικά ύδατα και η υφαλοκρηπίδα των δυο χωρών στη Μαύρη Θάλασσα. Απαντώντας σε ερώτηση Τούρκου δημοσιογράφου για υποτιθέμενη δραστηριότητα Κούρδων ανταρτών στη Βουλγαρία, ο κ.Κόστοφ δήλωσε ότι στη χώρα του δεν υπάρχουν ξένες τρομοκρατικές οργανώσεις, ενώ από την πλευρά του ο Μ.Γιλμάζ ευχαρίστησε τις βουλγαρικές αρχές για τη συμβολή τους στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας.Ο Τούρκος πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι η Αγκυρα θα αποσύρει το αίτημα ως συνέπεια του οποίου η Βουλγαρία έχει συμπεριληφθεί στη μαύρη λίστα του Οργανισμού Ισλαμικών Κρατών για την εκστρατεία αλλαγής των ονομάτων των Βουλγάρων μουσουλμάνων επί κομμουνιστικού καθεστώτος, με συνέπεια να υποστεί μεγάλες οικονομικές ζημιές λόγω της σημαντικής μείωσης των συναλλαγών της με τον αραβικό κόσμο.

Η ΠΓΔΜ και η Αλβανία έχουν όλες τις προϋποθέσεις να γίνουν παράδειγμα καλής γειτονικής συνεργασίας στα Βαλκάνια, τόνισαν στις συνομιλίες τους οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Μπλάγκογιε Χαντζίνσκι και Πασκάλ Μίλο. Όπως είναι γνωστό ο κ. Χαντζίσκι βρίσκεται στα Τίρανα και υπέγραψε έξι συμφωνίες που αφορούν θέματα διέλευσης και διαφύλαξης των συνόρων, καθώς και την εμπορική και οικονομική συνεργασία των δύο χωρών. Ο Υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ έγινε δεκτός από τον Αλβανό Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Ρετζέπ Μεϊντάνι, Πρόεδρο της Αλβανικής Βουλής, Σκεντέρ Γκινούσι και τον Αλβανό Πρωθυπουργό Φατός Νάνο. Στις δηλώσεις που έκαναν οι δύο αρχηγοί των διπλωματιών ο Πάσκαλ Μίλο τόνισε ότι θα πρέπει να συνεχιστούν οι επαφές και σε ανώτερο επίπεδο και ανήγγειλε την επίσκεψη του Πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, Μπλάγκογιε Τσερβένκοφσκι, στα Τίρανα στις αρχές Ιανουαρίου 1998.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ούμπερτ Βεντρίν και ο Γερμανός ομόλογός του, Κλάους Κίνκελ, έφτασαν στο Σεράγεβο για να ενθαρρύνουν τους ηγέτες της Βοσνίας στην εφαρμογή των όρων της Συνθήκης του Ντέιτον, ενώ επρόκειτο να συναντηθούν και με την Πρόεδρο των Σέρβων, Μπιλιάνα Πλάβσιτς, η οποία πραγματοποιεί την πρώτη της επίσκεψη στη βοσνιακή πρωτεύουσα από το 1992 που ξέσπασε ο πόλεμος. Οι δύο υπουργοί αναμένεται να συναντήσουν τα τρία μέλη της συλλογικής προεδρίας της Βοσνίας, τον Κροάτη, Κρεσιμίρ Ζούμπακ, τον μουσουλμάνο, Αλία Ιζετμπέκοβιτς, και τον Σέρβο, Μομτσίλο Κράισνικ. Ο κ. Βεντρίν δήλωσε στους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν ότι "το μήνυμα που μεταφέρουμε αφορά στην πλήρη και πιστή εφαρμογή της συνθήκης του Ντέιτον", και πρόσθεσε ότι "δεν υπάρχει άλλη λύση εκτός από το να βοηθήσουμε όσους κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση". Όπως μεταδίδει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP, οι δύο υπουργοί, οι οποίοι ταξίδεψαν μαζί από το Παρίσι, θα αποχωρήσουν από τη Βοσνία σήμερα το βράδυ.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Friday, 5 December 1997 - 7:40:17 UTC